Go east young boy

Autor

Přátelé, zajisté jste z mých článků koncem týdne postřehli, že u mě začíná zabijačková sezóna. Minimálně články z pátku a soboty byly vysloveně slabé a krátké. Inu, dával jsem do pořádku svoje zabijačkové nádobíčko, pucoval kuchyň, popoháněl svoje děti (i manželku) a v sobotu jsme picnuli prasátko, které původně mělo posloužit jako hlavní chod na našem vidláckém sympoziu. 250 kg živé váhy, 50 litrů čistého sádla, jitrnice, jelítka, tlačenka, škvarky, polévka, masíčko... 

A jeden miliardář... 

Já vím, že mi to neuvěříte, ale v sobotu jsem měl dva hosty. Oba jsou čtenáři Kydů. Petr přijel od polských hranic a je také vidlákem jako já. Jen není v  tak úrodném kraji a tak těch hektarů potřebuje trochu víc. Jano přijel zo Slovenska a má těch hektarů tisíce a tisíce a zemědělství je jen malou částí jeho byznysu. Tož jsme povídali... 

Povídal tak zajímavě, že jsem do jelit zapomněl přidat česnek a polévku jsem po vychlazení na dvoře zapomněl odnést na noc dovnitř. Když jsem ho k nám před měsícem zval, tak jsem mu řekl, že pokud pálí, ať vezme nějaký vzorek, abychom ochutnali. No... přivezl těch vzorků celou řadu. Poprvé jsem pil pálenku z oskeruše, poprvé jsem ochutnal pálenku z malin. A vypili jsme lahev kubánského rumu, který si prý oblíbil sám velký Fidel. A další a další pálenky, jedna lepší než druhá a pak jsme už nemluvili, ale zpívali a poprvé v životě si nepamatuju, jak jsem se dostal do postele.  Ale pálenky byly opravdu kvalitní, sice jsem se setnul, ale jinak si pamatuju všechno a mohu se o to s vámi dneska podělit. 

Víte, je zajímavé si popovídat s člověkem, který má opravdu kravín pro tisíc dojnic. A zjistit, že má úplně stejné problémy, jaké jsem zde popisoval už tolikrát. Že sice má technologii, má peníze na takovou investici, ale výkupní cena mléka je dána někde jinde a nadnárodní obchodní řetězce nezajímá, že někde žije tisíc krav, že je nutné se o ně postarat, že se taková věc nevybudovala ze dne na den... a najednou pracujete, dojíte, staráte se, máte k tomu to nejlepší zařízení co je k dispozici, ale stejně proděláváte, protože výkupní cena mléka klesla. A je úplně jedno, že si můžete koupit i mlékárnu, můžete to sami balit, můžete si na to koupit opět to nejlepší zařízení... ale nijak vám to nepomůže, protože cena se tvoří někde úplně jinde. 

Bylo to jak deja-vu slyšet, že má živočišnou výrobu a plní všechny ty dnešní už naprosto absurdní předpisy, protože má peníze na to, aby to dělal opravdu ve velkém... ale stejně nemůže ten hnůj dávat na pole, protože hnůj smrdí, lidi si stěžují, politici se snaží zavděčit voličům a prostě mu ty klacky pod nohy nahážou. Že ani ta nejlepší technologie nebrání před lidskou blbostí a ať to udělá zeleně nebo modře, stejně to není dost dobré. 

Vlastně už se tu nemůže nic. Každý kdo se snaží doopravdy něco vyrábět, je vlastně veřejný nepřítel číslo jedna. Protože kravíny smrdí, vepříny smrdí, továrny mají komíny, kamiony jsou neekologické, železnice je hlučná, vlastně nic nejde. Snažíte se hospodařit, zaměstnáváte lidi, dodržujete předpisy jak jen to jde. Koupíte zkrachovalé podniky, zmodernizujete je, splníte všechno co si na vás vymyslí...  a nakonec jste stejně jen agrobaron. 

A ten agrobaron sedí před vámi, zavazuje vám naplněnou tlačenku, míchá kopistem škvarky v kotli, nalévá vám slivovici a chlubí se tím, že v Maďarsku tahle pálenka vyhrála jakousi jejich první cenu. Nemachruje jak si tyká s politiky, jak umí všechno zařídit, neukazuje převahu, nehraje na naditou šrajtofli. Ne, řeší pálenku. Má radost z toho, že vyrobil produkt, který obstojí v konkurenci a který je špičkový. K tomu vám říká, že v byznyse nikdy nesmíte ojebat zákazníka a nesmíte ojebat zaměstnance.  Že je jako trenér. Řídí to, ale góly dává Messi. A když takového Messiho máte, tak si ho musíte vážit a udržet si ho. Vyjadřuje se jako levičák, ale rozumí byznysu. Žádné korporátní kecy. Jen úplně normální bilance nákladů a výnosů. Technická řešení, technické nápady, hrdost na to, že něco nefungovalo, ale teď to funguje.  Takhle nějak jsem si vždycky představoval americké průmyslníky v padesátých letech. Druh na vymření. Ve světě, kde přece bohatství vzniká tak, že ho natisknete, kde práce znamená přenášení lejster mezi kancelářemi a elektřina vzniká v zásuvce, tam se vlastně s takovým přístupem už nemůžete uplatnit. 

Žádné mudrování o tom, který plyn je svobodný, žádné řeči o tom, že bude dobře až vypráskáme Babiše, Zemana, Fialu, Sobotku, Merkelovou, Fica (nehodící se škrtněte). Místo toho řešil dojivost, výnosnost, náklady, podmínky, přepravní kapacity, možnosti i nemožnosti a na konci všeho to buď vyšlo nebo nevyšlo. 

A pak už si notujete. Že naše společnost jde do průseru, že se řádně topí pod kotlem s ucpaným pojistným ventilem. A prostě víte, že to bouchne. Jen nevíte kdy, nevíte přesně na kterém místě to praskne a nevíte jak velké budou škody. A přes toto poznání vám řekne, že jako podnikatel prostě musí být optimista, protože jinak by přece nemohl nic dělat. 

Hele, já vám to neříkám proto, abych se chlubil vzácnou návštěvou. Prostě jsem jen potřeboval, abyste věděli, odkud mám to, co vám teď chci předat.  

Pak totiž povídal o Zabajkalí. Ano tam v Rusku. Na těch čínsko - ruských hranicích. Kde chcípl pes. Kde místní gubernátor šéfuje území většímu než Francie, ale skoro nikdo tam nebydlí. Kde bylo nutné na zelené louce postavit všechno. Ubytování pro zaměstnance, kteří poprvé v životě mají splachovací záchod a sprchu. Dostat tam techniku, zařízení, prostě to vydupat ze země... a pak obděláváte sto tisíc hektarů, které si můžete koupit přepočteno za 500 korun hektar. A nebo pronajmout za 50 korun. A další miliony hektarů jsou k mání. Ihned. 

"Přísahám, nikdy jsem v Rusku nemusel nikomu dát úplatek". Tohle mi několikrát zopakoval. Když tam jel poprvé, tak se ptal, co přinést gubernátorovi jako dárek. Prý raději nic, nebo nějaké víno či tak. Oni jsou prý dost pod drobnohledem a měli by problémy. Nemusel uplácet.  Naopak, měl všude otevřené dveře. Tak moc, že když jeden rok moc nepršelo a místní úřady se začaly bát, že by investoři mohli vycouvat, tak jim prostě nabídli, že udělají déšť. Že prostě je možné povolat ruská letadla, rozprášit jodid stříbrný a zařídit vláhu. Jen aby zůstali, investovali, zaměstnávali... a samozřejmě platili daně. 

"Vidláku," říká mi, "tady na Slovensku jsem agrobaron, tady dělají všechno pro to, abych nic nepostavil ani neudělal. A tam mi nabízejí déšť." 

Jo a mezi námi... výnosy jsou tam sice nižší, protože zima je dlouhá a mínus třicet není žádná sranda, ale dohání se do hektarama. Je jich tam skoro nekonečně. A víte co je největší fór? Že je to pár kilometrů od Čínských hranic. Úroda se vozí tam. Vezmou všechno za ceny o kterých se tady nikomu ani nesní. Území prázdné, ale potenciál obrovský. Vlastně jsem přímo dostal chuť prodat dům dokud jsou Brňáci blbí a dávají co si člověk řekne a jít na východ... Akorát člověk musí něco umět, protože pro influencery a jůtubery to tam úplně nebude země zaslíbená. 

A takhle to dneska je. Dopracovali jsme se tady k systému, kdy už je vám houby platné, že máte peníze, protože jediný tolerovaný způsob jejich rozmnožování je kasínový kapitalismus. Tady se zavírají elektrárny, zavírají se doly, ocelárny, prostě jakákoliv opravdová výroba a pokud se ještě držíte, tak jste pro všechny jen oligarcha a agrobaron. A je úplně jedno, že se to snažíte dělat dobře, že děláte slušnou neojebanou výčepní lihovinu za rozumný peníz... a stejně se to pořád někomu nebude líbit a napaří vám tolik nových podmínek, že vám ta bilance prostě nevyjde...

... A tam daleko na východě leží miliony hektarů a pod zemí je takřka nekonečné bohatství.  A nějak tam lidi ještě chápou, že z prasete je nejen kotleta, ale také hnůj. Že když z továrny vyjede auto, tak na druhém konci kouří komín. A mají tam o 3/4 méně předpisů než tady. A tak tam investoři jdou. Protože nehostinná pustina na konci světa pod autoritativním režimem je lepší příležitost než celý náš Západ. Protože se poctivěji domluvíte s gubernátorem než u nás s hejtmanem. Protože tam přijdete do úřednické kanceláře a jde všechno a tady nejde nic. A abyste našli ožralé mužiky, tak potřebujete Fórum 24 a velké novinářské týmy, aby našli nějakou skvrnku. Jinak už je Samara čistší, hezčí a spořádanější město než Praha. O Ňů Jorku ani nemluvím. 

Mladej Kolář tady odstranil sochu Koněva a z té stejné Prahy mezitím odešly do Ruska miliardy peněz, aby se tam za ně začalo obdělávat, stavět, vyrábět, zaměstnávat, vydělávat. Je totiž lepší a snazší jednat s Putinem než s Kolářem. Začíná být  snazší vozit do pustiny traktory a zaměstnávat Rusy, než u nás držet kravín. A začíná být bezpečnější mít svoje prachy i majetky pod ochranou ruské armády než té naší. A světe div se, oni tam jsou méně úplatní než tady. 

Víte, po rozhovoru s  ním, jsem musel trochu přehodnotit svůj vidlácký postoj k zemědělství. On má pravdu v tom, že vidláci to nevytrhnou. Že to může být hezká součást společnosti, ale vidláků nikdy nebude dost, aby tuhle společnost uživili. A pokud mají být potraviny levné, musí se to dělat ve velkém. A většina těch dalších věcí je řešitelná. To je jen technická otázka, jak na pole dostat hnůj. Ale ne ve společnosti, která se vyžívá v kladení překážek. Kdy sice můžete být vpředu a těžit z toho, jak ubývá konkurence těch méně úspěšných, ale jednou na vás stejně dojde, protože demokracie dělá vlastně totéž co korporace - rozmělní odpovědnost. Není za kým jít a není vlastně ani koho odstranit. 

Jo a mimochodem... myslíte, že by u nás zvládla naše armáda i s vládou alespoň tak triviální věc, jako poslat letadla, která by jodidem stříbrným zajistila déšť, aby to na suché jižní moravě zachránilo úrodu? Tam to umí provinční gubernátor... Tohle všechno se projeví. Proto je Putin v klidu. Protože tady ho sice sereme bouráním soch a adorací Banderovců, ale v tu stejnou dobu tečou evropské (i české i slovenské) prachy pod ochranu ruské armády, aby se tam měnily v traktory, ubytovny, sila a sušárny. Kolářovi možná tleská nějaký německý politický pucflek, ale ve stejné době odtékají i z Německa prachy směr Moskva.  Protože Rusko pod gosudarem je pro evropské podnikatele lepší a poctivější příležitost než celá naše demokracie.  Protože Rusko je jako americký Západ před 150ti lety. Velký prázdný prostor, takřka nekonečné bohatství a hned vedle leží země, která ráda koupí všechno. Jasně, bude to stát spoustu peněz, spoustu úsilí, obrovské projekty. Ale ziskové projekty. Žádná burza, ale dlouhodobé plánování na jehož konci jsou haly, stroje, průmysl a budoucnost. Sakra, u toho bych chtěl být. 

Tož tak milí rusobijci. Mluvíte o zvěrstvech Rudé armády, stavíte pomníky náckům a zatím konta v našich bankách pěkně odtékají tam někam za Bajkal. Správný pražský kavárník si musí povinně odplivnout kdykoliv slyší slovo Putin a český politik musí povinně ničit diplomatické vztahy s Ruskem, ale ono je to úplně jedno. Kdo na to má, ten už je tam za Moskvou pěkně zaháčkovaný. A nemá žádné obavy ze své investice. Tahle to je. I kdybyste se uvztekali a zrušili všechny ruské válečné hroby, tak se nic nezmění.  Protože stabilní podnikatelské prostředí a předvídatelná vstřícná politika je v Rusku a ne v Bruseli. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (271 hlas)

Komentáře

In reply to by Jožinek Chlorků (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nevím kde se furt berou bláboly o Hitlerově atomové bombě.
Ano, Němci experimentovali s uranem, ale štěpnou reakci nikdy nerozběhli. K atomové bombě jim v roce 1944 chybělo nejmíň 5 let a podle všeho byli pozadu i Ruskem.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Je to uměle vytvořený konstrukt psavců.
Stejně jako většina wunderwaffen.
Pohádky se dobře prodávají, lidi to rádi čtou.

Průměrný počet slepic: 1.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

iROZHLAS.cz / Zprávy ze světa | Související témata: Rusko COVID-19 nemocnice lékař Čuvašsko Vladimir Putin koronavirus Moskva kyslík úmrtí Kreml očkování Sputnik V
Kyslík se v covidem zmítaném Rusku stává ‚zlatem‘. Regiony bijí na poplach, počet obětí strmě roste.
3. 11. 2021

Průměrný počet slepic: 1.8 (29 hlasů)
Trvalý odkaz

Rusko eviduje 38 823 nových případů nákazy koronavirem a 1219 úmrtí
10:22, 14. listopadu 2021
Autor: Globe24.cz / ČTK
Zdroj: https://globe24.cz/svet/rusko-eviduje-38-823-novych-pripadu-nakazy-koro…

Průměrný počet slepic: 2.3 (25 hlasů)

Celkový počet úmrtí na coronavirus
USA 783 439
Rusko 254 167
Česko 31 431
Jsme 15x menší než Rusko . Takže by jsme jinak mohli mít při stejné velikosti 471 465 mrtvých tak co, ještě si myslíte, že jsou Rusové na tom tak blbě ?

Průměrný počet slepic: 4.7 (46 hlasů)

Jednu chvíli se novinářská sebranka naučila přepočítávat kovidové statistiky (nakažené, zemřelé ...) na počet obyvatel daného regionu / státu. Ale už to zase zapomněla. Rozkaz zní jasně - hýbat emocemi. Ne informovat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)

Ale máte možnost je odsoudit k samomluvě.
Tedy de facto z nich udělat kretény tak, že je ze sebe budou neustále dělat sami.
Spolehlivé kretény, ale to na věci nic nemění. Spíše naopak.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

...ještě "větším" Němcem, jak byli ti, kteří Vlasova naverbovali a pak na přímluvu samotného Himmlera u Hitlera i vyzbrojili - tak ať jím je. Ať klidně mu nechá postavit pomník (asi uniformovaného Vlasova - zezadu uniforma Rudé armády, zepředu uniforma prohitlerovského bojového útvaru ?), možná tak Prahu zatraktivní , lidi jsou různí.
Je celkem jedno holubům na co serou. Však i ta katedrální stavba Kristova chrámu je trapná, natož tyhlety úlitby momentálnímu hodnocení historie.
Nechte idiotům jejich grázly, my si ponecháme naše idioty.
:-D

Průměrný počet slepic: 3.3 (23 hlasů)

...
Přičemž kdoví, zda by se řada z nich také raději nenechala zapomenout na nádraží, než jet s marškumpačkou na frontu...nebo kdoví, zda by nakonec nedělali ruské vojenské komisaře...možná i proto je ten Vlasov tak přitahuje, že je to jejich nejistotou, jakou mají ve vztahu k sobě samým (což je pochopitelné, nikdo není schopen zcela jistě vědět, jaké by bylo jeho chování při určité výši a určitém druhu na něj vyvíjeného tlaku, stále mezi námi žije mnoho " přeběhlíků", dříve to komunistických kádrů, nyní kapitalistů a jejich poskoků - takže v realitě to oporu má, takováto úvaha).
:-D
Švejkem nemám zapotřebí pohrdat, to by bylo nedůstojné - pohrdat jednou s mála obran, jakou má k dispozici člověk proti agresi státu, proti militarismu, proti zvěrsky debilní armádní subordinaci...Švejka je třeba si vážit.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

„Konflikt je nejblíže od studené války.“ Británie je připravena poslat na Ukrajinu stovky vojáků
Britské speciální jednotky jsou připraveny vyslat na Ukrajinu asi 600 výsadkářů. Šéf MI6 Richard Moore a složky patřící pod britské ministerstvo obrany informovaly premiéra Borise Johnsona o tom, že Rusko v čele s prezidentem Vladimirem Putinem může být okamžitou hrozbu nejen pro Ukrajinu, ale také pro celý Západ.

Průměrný počet slepic: 2 (32 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

... blbe, nepochopil, tak v tomhle konfliktu budeme nárazníkové pásmo. Snad ti ten vítězoslavný pocit zůstane až do posledních chvil, kdy zařveš i s celou svou rodinkou. Protože budeš užitečným idiotem jen do té chvíle, dokdy se to hochům a děvčatům z toho "západu" bude ještě hodit. Což bude v tomto případě do vzniku horkého konfliktu. Pak tě odepíšou jako biologický odpad, kterým beztak dávno jsi. Ale klidně se tu ukájej v diskusích dál.

Průměrný počet slepic: 4.7 (50 hlasů)

Nebudete sami. Využijte naše služby.
Biologicky rozložitelný odpad
Hnědá popelnice 140 l/Biologicky rozložitelný odpad
Hnědá popelnice 140 l/ 1x za 14 dní, 1x týdně, 2x týdně
Ale myšlenku Marxismu -leninismu to nezahubí. Bude věčná.

Průměrný počet slepic: 2.7 (23 hlasů)

In reply to by Marius Pedersen (neověřeno)

Trvalý odkaz

... když ji máš jak z praku.

Tihle virtuální hrdinové jsou všichni k popukání, protože se podělají přesně v okamžiku, kdy jim kolem hlavy hvízdne první kulka.

P. S. Nauč se pravopis. Píše se marxismus-leninismus. Alespoň to sis mohl z VUMLu zapamatovat.

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

ale za nás platilo :
Kdo co - marxismus-leninismus. od toho marxismus - leninismu. Že by se říkalo marxismusu- leninismusu - tak to jsem ještě neslyšela a že toho pamatuji docela dost

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

1. p. č. j. Wolfgang Amadeus Mozart
2. p. č. j. ????
Hlavně prosím, jen to ne, že to byli bratři.

Zatím bez slepic

2. p. j. č.: Wolfíka Amadíka Mozartíka?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Jednotné číslo
Pád Slovo
1 marxismusleninismus
2 marxismusleninismu
3 marxismusleninismu
4 marxismusleninismus
5 marxismusleninisme
6 marxismusleninismu
7 marxismusleninismem
Množné číslo

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lidé, čtěte!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Marius Pedersen (neověřeno)

Trvalý odkaz

myšlenky Marxismu - leninismu budou věčné tak dlouho dokud bude žít EU.
Takže moc dlouho už ne.

Průměrný počet slepic: 3.9 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Nechci do vidláka rýt, to rozhodně ne, ale ubral bych z jeho šmahem pojatého nadšení z široké Rusi. Třeba já nezemědělec ... v létě jsem jel na kole zrovna tou zemědělskou krajinou jihu Čech a tam mi !fakt! začala regulérně bolet hlava, když jsem míjel děsně zapáchající vepříny. Tam jsem si musel přiznat (jako stavař), že vlastně nevím, kam bych vepříny vlastně umisťoval vzhledem k té hustě zabydlené krajině. Ten stávají způsob chovu je prostě z hlediska toho smradu a nečistot neakceptovatelný = a jsme zase u toho základního, kolik vlastně Kč za kilo vepřového jsme ochotni dát, žejo? To jsou okamžiky, kdy je mi jasné, že bez toho úplně nejzákladnějšího konsenzu ve společnosti to nepůjde a bez státu už vůbec ne, protože jsme, bohužel, už zplundrovali nejen, co bylo, ale rezignovali jsme i na to v čem se mělo pokračovat. To jako společnost uneseme, vážení, ono se nám to nakonec vrátí. Mám ověřeno, že když se k věci přistupuje ohleduplně a citlivě, pak jde téměř všechno ... nakonec i ten gryndýl!

Vzpomínáte si? Silnice přece byly taky jedna hrůza a dneska se po nich jezdí mnohem lépe, proto si myslím, že bychom zvládli i to zemědělství ... jak jsem už napsal, pokud budeme chtít! Nikoli však způsobem, který je nám diktován Bruselem a přebírán tak nadšeně místními zemědělsko-dotačními šíbry.

P. S.
Hnojení polí se ale musí vrátit, i proto, že ten zápach jdoucí z hnojeného pole netrvá déle jak max. týden a to je, alespoň pro mě, únosná daň za bydlení na venkově a za navracení půdě co její jest.

Průměrný počet slepic: 4.1 (22 hlasů)

před plyšákem NEBYLY uvnitř husté zástavby.
Vždy byly kus za vesnicí právě proto, že smrdí. Bejkárny taky.
Kravíny s teletníky a drůbežárny bývaly blíž, protože tolik nesmrdí.

Po plyšáku se rozjela výstavba satelitů a baráky se posunuly směrem ke smrdícím agroprovozům, bo to byly cenově nejdostupnější pozemky. Tak se dostaly smradoprovozy do inravilánu obcí.
Na druhou stranu - tam, kde to ještě smrdí "venkovem", si mohou gratulovat, bo ještě mají SMYSLUPLNOU práci v místě bydliště. Furt lepší smrdící agroprovoz, než polorozpadlé BÝVALÉ stáje a chlévy ve vesnici, kde je třetina lidí bez práce a zbytek hákuje v nějaké montovně nebo skladovně, do níž musejí dojíždět autem.

Průměrný počet slepic: 4.7 (24 hlasů)

My když jsme s kamarádem taky jezdili na kole po Jižních Čechách, tak jsme tomu říkali vůně domova. My jsme měli za socíku vepřín hned za barákem u zahrady, za zdí , ne že nebyly, jak píše 7:42 Občan Byly, byly...

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

stávající způsob chovu

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Prosím někoho informovaného ze zdejších vidláků, zda by mi mohl dát odkaz (tip, radu ...) na nějaký vhodný SW, který se třeba používá v seznamech, obsazích, ve skladovém hospodářství (=vím já?) i vlastně v tomhle vidlákovo WP, který umí onen článek najít podle „záložky“ („štítku“), podle které byl do archivu vložen?

Něco podobného, co tady má vidlák. Třeba dnešní článek určitě vidlák najde i za pět let ve svém archivu, protože je málo pravděpodobné, že by zapomněl na VŠECHNY ZÁLOŽKY (=„Rusko“ Slovensko“ „ekonomika“ „zabíjačka“ ), pod kterými článek do svého archivu umístil (i když já bych tam dal taky záložku „miliardář“, která mnohem více vystihuje jeho dnešní článek).

V PC mám už hodně technických zpráv, fotografií, videí, výkresů atd., které se ale ZÁROVEŇ většinou zmiňují o VÍCE řešených problémech najednou a právě ty „záložky“, které bych pojmenoval právě těmi v tech. zprávách popisovanými řešeními, by mi hodně usnadnily (alespoň doufám!) se v tom archivu orientovat, což se mi poslední dobou vzhledem k tomu množství mých položek vlastně už zas tak nedaří!

Děkuji.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Google (obecně jakýkoliv vyhledávač) aplikovaný na vlastní PC nebo na OneDrive (obecně jakékoliv
cloudové úložiště) a naučení se všech jeho možností vyhledávání?

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Ideální je asi nějaký EDMS systém https://www.accruent.com/what-is-an-electronic-document-management-syst… . Já testuji toto: https://www.mayan-edms.com/ . Ale vyžaduje to nějaký vyhrazený PC jako server. Není to ale nějak moc HW náročné, takže by to běželo klidně na nějakém Raspberry (tam ale bude problém s diskovým úložištěm). Ideálně nějaký mikro PC, dva větší disku do RAID. Je to ale tak trochu s "kanonem na vrabce". Na doma bych spíš využil nějaký cloud, třeba Google disk umí parádně full text vyhledávání, škoda že nemá štítkování (nevím proč to tam nezavedou). Zase ale data nebudete mít u sebe, to řadě lidí také vadí. Na druhou stranu nebezpečí, že byste o ně přišel je minimální, stejně jako, že by vám je někdo lustroval (nejsme tak důležité osoby, aby se to vyplatilo).

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Ty EDMS systém slouží primárně k něčemu jinému (připomínkování, schvalování dokumentů ve firmě), ale třeba ten Mayan se dá jako skladiště využívat docela dobře. Cloud ale bude nejjednodušší.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Ta je povětšinu po ruce vždy, navíc je asi i trvalejší jak některá úložiště dat, hůře se dá ukrást....
Ale spíše než data by tam měly být znalosti a informace. Když už tam nevybylo místo pro moudrost....

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

SW běžící na této adrese, diigo.com. je to zadarmo. Je to sice vlastně cloud, ale to mi nevadí. Určitou kopii důležitých věcí mám v trezoru na onedrive.com.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

SW běžící na této adrese, diigo.com. je to zadarmo. Je to sice vlastně cloud, ale to mi nevadí. Určitou kopii důležitých věcí mám v trezoru na onedrive.com.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Pro řešení toho co popisujete by se daly použít tagy, které umí.
https://zim-wiki.org/index.html
https://zim-wiki.org/manual/Help/Tags.html
Toto by bylo řešení, pokud chcete něco jednoduchého, kde data jsou uložení lokálně a nepoužívá se žádný proprietární formát.
Je to open source, bez větších chyb, používám ho několik let pro moje pracovní zápisky.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

…. už je to asi na dobré cestě. Já to nečet, stačí mi jen titulek:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vera-jourova-mistopredsedkyne-evrops…

a už jsem si jist, že se všechno v lepší obrátí, protože (předpokládám) brzy vznikne nějaký EU protibyrokratický a protiregulační úřad a všechno půjde jako na drátkách. Děláte si zbytečné starosti a marně nám dáváte opilé mužiky za vzor.

P.S.: Je to jasné dada, čímž nemám na mysli dvojitý ruský souhlas.

Když už jsem nastartoval počítač, tak ještě jednu poznámku/názor.
Doba Babišova končí a nevrátí se, vzhledem k jeho odevzdanosti to možná už i on pochopil. Babišova vláda měla jistě nějaké klady, ale to hlavní posral na kvadrát, ne-li "v kubě", když jsme u toho Ruska a ruštiny. Kvůli svému lavírování a předposraností a boji o svoje dotace nenašel ani kousíček odporu proti těm bruselsko/NATO hovadinám, které nás, což už je zcela zřejmé, vedou do epochálního průseru. Jen namátkou:
Skřípal/novičok
Vrbětice (ty hlavně)
ricin
Green Death (ten taky hlavně)

Protože nedal najevo ani kousek odporu ála Orbán, prosral si volby a pak najednou začal bouřit v Glasgow. Pozdě, brachu.
Prostě je to sráč, který jen nahrál fialovým.

Průměrný počet slepic: 4.7 (46 hlasů)

.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

In reply to by Alef Nula (neověřeno)

Trvalý odkaz

I ode mne.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Napsal jste to za mně.

Amen.

Průměrný počet slepic: 3.6 (14 hlasů)

taky dohnal k volbám hodně lidí-živnostníků a malých firem, kteří normálně na volby kašlou kvůli zbytečné EET. O ty se stát vůbec 25 let nestaral a oni se nestarali o stát. Babiš a jeho zbytečná buzerace finanční správy výsledku voleb také pomohla.

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)

A vo tom to je … :-)
"... oni se nestarali o stát"
Ale nemocenskou a důchod, po tom se pak shánět začali + kvílet, že ho mají malej (myslím ten důchod ;-) )

Průměrný počet slepic: 4 (15 hlasů)

….. neslyším.
Pohled pravdě do očí ovšem říká, že spoření na důchod prostřednictvím státního systému nepatří k nejefektivnějším. Potvrzuje to současná inflace (báchorky o jejím vyrovnávání důchodcům patří do říše pohádek), a současné zvyšování důchodů metodou "všem stejně" vede jen k jejich nivelizaci: Výsledek je (a hlavně bude), že ten kdo platil do systému hodně, bude mít důchod jen o málo vyšší, než ten, kdo platil málo - nebo neplatil vůbec nic.
Já osobně, když jsem se stal OSVČ (živnostníkem), kdybych (opravdu) vysoké odvody státu včas neomezil a nezaměřil své zdroje jinam, byl bych dnes za žebráka, jako většina důchodců.

To je motivace jako bejk, to vám teda povím....
Co na to třeba takový živnostník Ladik!!!

Průměrný počet slepic: 2.8 (12 hlasů)

Tak jen krátce. Která že osobnost v Česku splňuje Vaše náročná kritéria na politika lépe než Babiš.

A ještě dodatek, viděl jste to z blízka na vlastní oči, jak dopadl Soudek, nebo Stehlík, o Junkovi nemluvě. A to nebyli politici.
Fakt mě Váš naplněný ideál zajímá.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

omlouvají svoje antipatie, když už nemají nic jiného. A už vůbec nepoužívají hodnocení podle tvrdých dat.

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

omlouvají svoje antipatie, když už nemají nic jiného. A už vůbec nepoužívají hodnocení podle tvrdých dat.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

Tvrdá data jsou vysoké (a ta hlavní pecka teprve přijde) ceny energií, například. Bez jakéhokoliv odporu. Konec jaderné energetiky u nás - bez jakéhokoliv odporu.
Atd.
To jsou opravdu TVRDÁ data.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

Godote,
měl jsem Vás za sečtělého, zkušeného a nadprůměrně inteligentního člověka.
Vy opravdu věříte, že za vysoké ceny energie může Babiš? Opravdu?

Babiš 4 roky na chůzích Rady EU protlačoval jadernou energetiku jako čistý zdroj elektrické energie. Na Radě sedí vedle Macrona. Prý se jim to už podařilo a Komise hodlá prohlásit jádro za ekvivalent OZO.
To co se s plánováním jaderných elektráren v Česku událo, muselo nejdříve projít, bohužel, v Bruseli.

Nechápu, jak můžete být tak dezorientovaný.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

…. a neucházeli se o naše hlasy. Šli za svým byznysem.

Soudek dopadl dobře - nezavřeli ho, úplně chudý ekonomickou scénu neopustil.
Junek dopadl výborně - zmizel jak pára nad hrncem, myslím, že velmi bohat. To by vydalo asi na další knížku, mnohem napínavější a o mnohem větších objemech, ale já mám život stále ještě rád a se vzpomínkou na Duckého a Hugo Sekyru nic psát určitě nebudu :-). Až takový hrdina nejsem.
Stehlík dopadl nejhůř - protože nebyl ani tak zloděj, jako spíše magor, osobně celkem poctivý.

Jak dopadne Babiš, to ještě nevíme. Ohledně jeho zodpovědnosti - sám si o ni řekl, sám chtěl řídit celou zemi. Vzpomeňte na Vidláka - "Jediné, co si nemůže dovolit Babiš ztratit, jsou jeho voliči" - což se právě stalo.
Proč mi stále vnucujete, abych navrhl někoho lepšího než Babiš? Já nejsem politik, voličům nic nenabízím ani neslibuji, co bych koho navrhoval?

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

V době, kdy jsme ještě spolu komunikovali, při první volbě Zemana, jsem se jej ptal, když tedy Zeman, ne, Schwarzenberg taky ne, tak kdo tedy? Tehdy z nouze napsal, že Táňa Fischerová. Kdepak je jí holce konec? A jak asi by holka jedna pravdoláskařská vedla zemi za krizí, které prožíváme?

Prostě, když napíšu o někom jaký je to blb a neschopa, měl bych dát k dispozici příklad někoho, kdo je lepší.
Pokud to nedokážu Godote, jsem jen pan hrabě, který káže hraběcí rady.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

….. to mám jen kousek, pár kilometrů. A to je tak všechno, co máme společného.
:-)

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

na rováš Green Deal. To je známá lež Fialovců, že Babiš odsoulasil GD. Ve skutečnosti odsouhlasil Green Deal v Radě EU s tím, že snížení emisí o 55% bude platiti za celou EU v průměru, ale každá země to bude mít jinak (to prosadil Babiš s Mazowieckým).
Já vím, že Vás Babiš sere, to ale neznamená, že musíte za každou cenu lhát.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)