Poslední polní práce v letošním roce

Autor

Je to tady. Letošní polní sezóna končí, je nejvyšší čas začít orat. Jak jsem zde už mnohokrát psal, orba je pro mě základ všeho. Orba dokáže pole odplevelit, orba provzdušní půdu, orba zvedne nahoru odpočatou část země nahoru a naopak tu využitou zaklopí, aby si odpočinula. Orba do země zapraví hnůj, orba vyvraždí nejvíc myší, ale zpravidla neublíží krtkům. Vhodně položené brázdy vzhledem ke svahu zadrží vodu. 

Ale naopak nevhodně provedená orba v nevhodný čas zvyšuje erozi půdy větrem i vodou, může poškodit půdní bakterie a pokud se oře nikoliv v půdě, ale v dnešní směsi jílu s pískem prakticky bez organických látek, tak se jen jalově obrací kvanta tun substrátu bez jakéhokoliv většího smyslu. Orba také přeruší půdní kapiláry a oraná vrstva vyschne. Proto se tady na jižní moravě oře zásadně na podzim, aby půda měla čas znovu zmoknout a propojit se ze spodní vodou a zjara se už sahá jen na tu nejvrchnější vrstvičku, která se kypří jen pro zasetí. A samozřejmě leckdo neoře vůbec, nebo jen použije podřezávač či kompaktor, protože mu orba stejně nic nevyřeší. 

Já, věren svým vidláckým zásadám, ořu. A protože tu propaguji drobnou soběstačnost na vlastním záhumenku či zahrádce, tak tu nepíšu o svých latifundiích, ale popisuji jen svou zahrádku. Jistě si vzpomenete na můj letní seriál o mé práci, zde máte pokračování:  

orba

Na obrázku vidíte výsledek letošní orby. Plocha 20x15m = 300m2. Trvalo mi to se svým jednoosým malotraktorem tři hodiny a spotřeboval jsem necelé dva litry benzínu. Několik dní předtím jsem na tuto plochu vyvozil tři tuny mého prasečího hnoje smíchaného se slámou, protože prasátka mám na podestýlce. To mi trvalo také tři hodiny a spotřeboval jsem necelý litr benzínu. Hnůj jsem na políčku nechal ve dvanácti hromádách a při orbě jsem je vidlemi postupně co nejrovnoměrněji rozházel. 

Takto čerstvý hnůj nemohu nikdy použít na jaře, protože by rostliny spálil. Musím ho zaorat teď a nechat ho  pět měsíců v ještě odležet v zemi. Je důležité hnůj zaorat co nejdřív po rozházení, protože rychle ztrácí dusík, ale to je spíš záležitost agronomů - správně zapravený hnůj šetří peníze za hnojiva. Pro mě je důležitější ta organická hmota, co se dostane do půdy.

Jen tak pro zajímavost - pokud dám na své políčko každý rok tři tuny hnoje, tak jsem vytvořil 1,5mm půdy. Nezkoušejte to přepočítat, protože hnůj obsahuje i vodu a další látky, co se vyplaví. Jen menší část hnoje je ten uhlík, který se po přežvýkání žížalami změní na humus.  Za sto let takto poctivé práce vznikne 15cm půdy - tedy běžný orebný profil malého domácího pluhu. A to značně urychluju práci přírody. Tak vzácná a tak cenná je půda. 

Loni jsem nehnojil. Po šesti letech jsem nechal půdu odpočinout naopak od hnoje. Na úrodě se to neprojevilo, půda to bez problémů kompenzovala. Ale poznal jsem to na menším množství plevele. Já bohužel nemám prostor hnůj tři roky skladovat a tak všechna semínka plevelů nezahynou. Zároveň musím před hnojením na políčku rozházet trochu ledku, aby hnůj v půdě dál bez problémů tlel a nebyl tzv. "hladový".  U  orby s hnojem se člověk docela nadře, protože kola na hovnech prokluzují. Ale já mám všeobecně těžkou půdu, takže se nadřu i bez hnoje. 

Na fotce to není pořádně vidět, ale naživo byste viděli zhruba v polovině políčka světlejší pruh. Od té meruňky nahoru. Tam byl řádek krmné řepy, která vysaje vodu z docela solidní hloubky, takže je zřetelně vidět jiný sušší odstín půdy. Během zimy se to ale napraví. 

Zatím máme neobvykle suchý podzim. Ale nikoliv zemědělské sucho. Zatímco loni pluh odkrajoval takřka nekonečné loupance, letos nemám skoro ani hroudy. Jen dole, kde se nejvíc opírá slunce a zem je nejsušší. Všude jinde se půda se krásně drobila, hnůj se čistě obracel do brázdy, krojidlo rovnoměrně odkrajovalo a na odvalové desce se hlína vůbec nelepila. Vůbec jsem letos nepotřeboval otku. 

Na polovině plochy jsem měl brambory a po bramborách jsem měl zasetou hořčici jako zelené hnojení. Nebylo to špatné, ale řepka je lepší. Půdu prokypří svými kořeny lépe. Hořčice ujde, příští rok zkusím hrášek, ale další rok se zase vrátím k řepce. 

Pamatujete, jak jsem psal o tom, že malotraktor u mě pracuje třicet hodin ročně? Tak tohle byla jedna pětina z toho času. Dobře si připravit půdu je prostě základ všeho.  

Pro případné fajnšmejkry a hnidopichy... na fotce to vypadá, že ořu shora dolů, ale to ne. Ořu napříč svahem a půdu obracím vždycky směrem nahoru. Jeden rok jezdím zprava doleva a další rok zleva doprava. Kompenzuju tím sesuv půdy po svahu dolů při jarních a letních pracech. Na obou stranách pak vždycky jen vezmu jednu či dvě brázdy na úvrati, abych pole zarovnal. To je ten rygolek, který vidíte na fotce. Bylo by lepší dělat to odzdola nahoru, ale to můj malotraktor neutáhne. 

Já osobně moc neuznávám módu zvýšených záhonů, protože já naopak potřebuju co nejčistší plochu pro nejsnazší práci. Stejně tak osobně neuznávám všechny pokusy o permakulturu a bezorebné techniky. Půda se na jižní moravě oře už tisíc let. A pořád tu je. Celá ta katastrofa s vydojenou zemí se stala v posledních třiceti letech, kdy se naopak neoře.  Takže za mě říkám - pořádný dobře vyleštěný pluh, dostatek hnoje, aby byla organická hmota, nebát se průmyslových hnojiv pro dostatek dusíku a co nejvíc toho vyřešit mechanicky, nikoliv chemicky. Chemii používat jako poslední záchranu před ztrátou úrody, ale nejdřív používat mozek, hrát v souladu s přírodou a nesnažit se jí přechytračit, protože to stejně nikdy neprojde. 

Malotraktor jsem už zazimoval (nalil jsem do něj lepší benzín) a až přijde mráz, zlehka pole povápním, abych zneutralizoval kyselost hnoje i umělých hnojiv. A budu tam sypat popel ze svého kotle pro vylehčení půdy a pro dodání vzácných prvků. Stejně tak jsem tam rozsypal všechny smetené železné piliny z dílny a všechny měděné piliny z letošní akce na mé střeše. 

Stejná otázka jako v létě... to docela jde ne? Není to žádná rasovina ze které by se člověk udřel. Nejhorší práci letošního roku jsem měl za dvě odpoledne hotovou. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (130 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

vyvážel hnůj na pole až na první sníh, kdy už bylo zoráno.
Jak ten první sníh tál, kejda i s rozbředlým sněhem se hezky stáhla do brázd, nikam neutekla ze svahu protože půda ještě nestačila zamrznout a zjara se jen zvláčelo pro setí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Skoro lituji, že nemám velkou zahradu. Ve skutečnosti jsem rád, vyřádím se jinde a jinak. Ale poctivá práce je základ žití.

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dobrý den všem.
Dnes už téměř vymizelá činnost i u nás na vesnicích.Poláci hned za hranicí jsou jiní kabrňáci, ti potřebují jen Volkswagen a jinak mají hospodárku stodoly, traktory někdy kombajny- a žijou.
Co jsem ale chtěl napsat, že člověk si při práci na zahradě, při rýpání se v zemi neskutečně odpočine a vyčistí hlavu.
U mně teda fakticky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Unás na vsi se říká takové pořekadlo:”chtěl jsi pole,dři se vole”,já se tedy dřu rád a dělám to někdy třeba zadarmo,neb někdy příroda a pán Bůh nedopustí .Pan Vidlák je také taková oběť stoletých mezigeneračních atavismů.Pokavaď totiž ořeme a” neprodáme kravku” na jatka,tak stále žijeme.Zpoza brázdy je snadno rozpoznatelný každý idiot zvenčí,ikdyž je obestřen aurou vznešených slov.Poznáme ihned prodavače novodobých “odpustků”,jak za onoho času Mistr Jan Hus (dnes emisní povolenky,vakciace,testování,trasování..a jiné).

Průměrný počet slepic: 4.7 (46 hlasů)

In reply to by Panklasik (neověřeno)

Trvalý odkaz

se rika jinak : Nezrobils nam dobre, my ti osereme plot.

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

když jsem jezdívala k bábi, bylo to od vlaku 5 kiláků pešo. vyšlapanou cestou přes pole 3. Po první orbě se, než se vyšlapala cesta, přeskakovaly právě takové velké hroudy, které po sněhu v předjaří byly krásně nadýchané. Díky za připomínku>

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Stále se víceméně motáme v kruhu. Víme, že musíme dostat do půdy co nejvíce uhlíku. Není nám to přes různé Gréty napřímo umožněno. Sledují asi zcela jinou agendu, než kultivace půdy a následnou vyšší sklizeň, která by umožnila výživu většího počtu lidí. Asi toto je nepřímo zakázáno. Přitom se jedná o naprostý základ udržení úrodnosti půdy.
Na rozdíl od Vidláka jsem přesvědčen a kolem 20 let v mém případě praxe, mají vysoké záhony a permakultura své opodstatnění. Jsou to to samozřejmě technologie , které nejsou použitelné pro široké zemědělské lány.
Mimochodem ani Vidlákův přístup není to pravé ořechové pro obhospodářování lánů o výměře nad 100 ha. To je ovšem zcela jiný příběh.
Vysoké záhony a permakultura mají nezastupitelné místo při intenzivním obhospodářování ploch v rámci zahrádkářské činnosti. Nelze normálním způsobem dosáhnout malé ploše 3x vyšší úrodu z tak malých ploch, jako jsou např. vysoké záhony.
Prostě pro malé zahrádkáře , cca do 1000m2, jsou to nezastupitelné technologie.
Jinak s Vidlákem, co se týče aplikace hnojiv, naprostý souhlas.

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

No jasně! To kvůli Gretě mi letos nevyrostl celer!!

Průměrný počet slepic: 1.2 (15 hlasů)

celerovi - ty svině, ty už si nezarosteš, bo máš málo uhlíku.
A vy jste fčilek v prdeli a nemáte co nakrájet do polívky.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

Místo celeru použij do polévky bulvu, která ti vyrostla na krku. Nepoznáš rozdíl.

Průměrný počet slepic: 4.3 (25 hlasů)

velice zajímavá a strašně hloupá rovněž tak hloupí jsou ti co jí naslouchají. Včetně světové věrchušky. Proč , no když tak všemu rozumí, proč se nepostaví proti kácení deštných pralesů, které ovlivňují počasí na celé planete, kolik jich bylo díky nenažrancům typu po nás potopa, hlavně kvůli many ,many vykáceno za pouhé půl století si najdete na wiki. Je to děs. Patrně to ve škole dokud ještě chodil neprobírali. Ale to jí, no jí, jejím loutkovodičům vůbec nevadí a té věrchužce už vůbec ne. Než něco napíšete tak myslete, pokud to jde.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Především pěstování palmy olejné, kvůli čemu se kácejí poslední zbytky pralesů na Borneu. Nevím jistě, jestli se už alespoň zakázalo používání oleje z palmy olejné jako biosložky do paliva. Ale stačí nepřímý vliv - pokud používáme olej z řepky olejné do nafty, chybí na stole a nahrazuje se palmovým olejem. Což je katastrofa planetárních rozměrů.
Obecně energie z obnovitelných zdrojů dělá v přírodě mnohem větší škody, než tepelné elektrárny, o jaderných či plynových ani nemluvě.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

Prostě to nekupuj. Ušetříš tak i na řečnění.

Průměrný počet slepic: 1.4 (7 hlasů)

Jasně, Greta je hloupá ... něco na tom bude, jinak by nemohla vyprovokovat takový potok imbecilita od jejich kritiků.

Pan pragmatik vyblib blábol, který cítíte potřebu obhajovat. Hnojník drží pohromadě díky obhajobě vlastních pitomostí - a může za to Greta!!

Průměrný počet slepic: 1.5 (24 hlasů)

mongoloidní. Jsi taky mongol, že cejtíš potřebu se jí zastávat?
Gréta nechodí do školy. Jsi taky negramot, že cejtíš potřebu se jí zastávat?

Ostatně, myslím si že jsi kripl.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

Placený troll, je většinou placený vůl. No to teď křivdím volovi. Spíš primitivní blbec

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

že buďto jsi ve škole chyběl když se probírali deštné pralesy a jejich vliv na počasí/svět, nebo už se to pro jistotu neučí. Ale Vaše generace je zvyklá v hlavě luft a všecko je na wiki. Akorát to chce umět hledat. Což zřejmě obojí nemáte v notách. njn s tím se nic nenadělá. Už naši předkové říkávali: co nemáš v hlavě v apatyce nekoupíš. Malér je že se snažíte kecat do všeho aniž byste čemukoliv rozuměli.. Ono... všechno souvisí se vším a chci li něco říct musím o tom něco vědět abych se neztrapnil, ale to vám nic neříká, jen papouškujete noty.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

A taky se říká, učenej z nebe nespad, ale pitomce jakoby shazovali

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Jako můj vzdálený synovec na Slovensku a ten má Downův syndrom. Chlapec je milý, ale jak se tady na Frenštátsku říká, pohlupavý. Do školy chodí, ty děti pokud mají asistenta, stačí na jakžtak nějakou školní docházku. A asistenta mu dělá teta, která má vzdělání v tom to směru. Lépe řečeno, nebyla práce, má gympl a Jurko potřeboval asistenta, tak se to takhle domluvilo když byla na mateřské.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Možná tak papírovým věkem.
Jinak jde o porouchanou bytost, vadné nedovyvinuté děcko, jehož nemocí a psychické lability loutkovodiči (hlavně její vlastní rodiče) zneužívají.
Kdyby rodiče byli normální bytosti (jakože nejsou), nikdy by nesvolili se zneužíváním svého nemocného dítěte k takovým účelům.
Za mě - mělo by to být trestné, to děcko má prokázaných asi pět psychiatrických diagnóz a jestliže její vlastní rodiče neměli do jejích 18 rozum, tak to měl zarazit nějaký soud, protože je to svinstvo.
Na druhou stranu - oni vlastně potřebovali vadnou, porouchanou bytost, protože jenom taková dokáže zprcat amerického presidenta na tři doby, jako malého smrada. A zbytek pošahaného světa tomu ještě zatleská. Kdyby totéž udělal normální zdravý člověk, tak už ze cvokárny nikdy nevyleze.
A tahle defektní bytost vlastně do té cvokárny, inkludovaně s polepšovnou za záškoláctví, nepochybně patří.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná to neumím
Napsal uživatel pragmatik (neověřeno) dne So, 20. 11. 2021, 00:44

Pane pragmatiku, vyvýšené záhony jsem zkoušel, ale vzhledem poměru pracnosti k zvýšenému výnosu, jsem od toho upustil.

Další problém byl se zavlažováním.

Osvědčil se Kopečkový záhon.

Je zvláštní druh vysokého záhonu, který nemá žádné ohraničující stěny a tvoří vlastně kopu (často se nazývá i německá kopa).

https://www.google.com/search?q=kope%C4%8Dkov%C3%BD+z%C3%A1hon&tbm=isch…

Jestli máte nějaké fígle, rád se přiučím.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

In reply to by Josef původní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Josefe,
kopečkový záhon je jen jiná forma vyvýšeného záhonu, stejně jako německá kopa. Pokud stavíte vyvýšený záhon s pevnými stěnami, tak je ideální ho ještě lehce modifikovat a hned máte k dispozici pařeniště. Nebo ho můžete v případě hlášených podzimních přízemních mrazíků dočasně zakrýt a prodloužit si tak sklizeň rajčat nebo paprik i o víc jak měsíc.
Dostatek vody může být problém, chce to nejlépe jímat dešťovku a mít kapkovou závlahu.
U vidláka, kde je spíše problém se suchem, teplem a sluníčko tam pálí od rána do večera, tak není třeba pěstovat ve vyvýšených záhonech. V chladných oblastech je to jiné. Vidlák třeba nemá žádný problém s plzáky a jinde jsou schopni totálně zlikvidovat úrodu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

ale... takový záhon se musí dělat rok co rok jinde, jinak vám začnou kraje prorůstat travou, a pak je třeba každý rok rycími vidlemi záhon komplet obrýt. A to je taky pěkná otrava.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

trochu pomáhá na cestičky mezi záhony nastříhat na pruhy staré koberce.
Pod nima plevel neroste (ale bývají tam žížaly na ryby)
Jak vidím u kontejneru vhodný koberec - už je můj.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Aleno,
prubnul jsem dvě řešení tohohle problému.
Jedno je celou kupu stáhnout na hromadu kopátkem, tím se to hezky promísí. Je třeba si nasbírat práci tak, abyste kopátko využili aspoň na půl den, ať se vyplatí si jej půjčit. Uspoří to hrozně námahy. Na jaře pak navést na původní místo trochu hnoje a na to pak navrstvit tu původní hlínu. Kombinace holé země, na jaře vrstva hnoje zakrytá hlínou plevel dost potlačí. Takto pěstuji třeba melouny v podhorské oblasti. hnůj je v mém případě hlavně koňský, více hřeje.
Druhé řešení aplikuju na vyvýšený záhon s dřevěnými boky, tam dávám při založení na spod vrstvu lepenky bez potisku, až pak další vrstvy podle toho, co je k dispozici. Takové působí po zakrytí starými okny na jaře jako pařeniště .
Ať jeden nebo druhý způsob, není třeba to stěhovat každý rok jinam.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

Ukládám si to a na jaře se nad tím zamyslím. Chci totiž mít jeden vysoký záhon a potřebuji ho správně založit.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

In reply to by Alena Z. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Všude se doporučuje dávat do vyvýšených záhonů větve či ztrouchnivělé dřevo kvůli zadržení vláhy, ale vůbec se mi to neosvědčilo. Naopak to ztěžuje práci s půdou. Když, tak třeba štěpka. Jen se ujistěte, že při vytváření záhonu máte jednotlivé vrstvy dost vlhké, hlavně ten střed hodně prolijte, pak už stačí jen udržovací zálivka

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Na youtube už dlouho sleduji chlapíka jménem Charles Dowding. Má tam spoustu videí ze své zahrady. Spousta jeho tipů funguje. Tady je jedno video jako ilustrace.
https://www.youtube.com/watch?v=ahWvvw2oGHA

Zatím bez slepic

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč ten despekt, Vidláku? Nejdříve je třeba se shodnout na tom, co toje permakultura. Či kdy použít vyvýšený záhon a pak můžeš tvrdit, že pro tvé podmínky toto konkrétní řešení není vhodné.
Pro naše chladnější, relativně vlhčí podmínky (opravdu je letos suchý podzim), je vyvýšený záhon specielně pro teplomilnější rostliny požehnáním. V naší podhorské oblasti mi tato technologie umožňuje vypěstovat melouny a to bez použití folie či předpěstování sadby.
Pokud máš na zahradě nízký profil půdy a pod, tak snadněji vytvoříš dostatečnou pěstební plochu ve vysokém záhonu. Dobrou půdu bez techniky nejsnadněji vytvoříš právě ve vyvýšeném záhoně. Takže pro menší, zvláště pak nově zakládanou zahradu, proč ne? Každý podobný pokus přispěje k soběstačnosti a hlavně k potřebným znalostem do budoucna.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

In reply to by Petr Hraničář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Trpí suchem, švagrová ho má také, bo ona nikdy na pohyb nebyla a nechtěla se shýbat, tak ji švagr koupil hotové https://www.hornbach.cz/shop/Vyvyseny-zahon-zastrcny-120-x-80-x-20-cm-d… A ještě tam trubka dala jen kupovaný substrát, tož ji to vysýchá ještě více.
Loni jsem ji tam dala hnůj od králíků a dostala jsem pojeb, že ten svičík tam nechce. Co je blbým po rozumu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

těm je hnůj na záhon škoda
2 úzká 4m prkna a 4 kusy plechových vinklú za bratru pěkných 540 českých, tom ne dojalo.
hodně lidí je z vyvýšených záhonů zklamáno, protože mělo na základě PR v článcích pocit, že je to dokonalost sama a zahrada bez něj prostě není IN. Nechce se jim přemýšlet proč, kam, jak... pak to tak dopadá

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

blbé, jak dlabaný necky (po našimu "troki"), musím Vidláka pořádně kopnout do vejcí alespoň za užitý patvar "za mě".

Pokud už máme tolerovat tento syntaktický úlet, pišme "češtinsky" správně - "za sebe".

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

„Princip cukru a biče patří do Číny,“ říká právník Dostál. Opatření proti pandemii napadne u soudu
https://echo24.cz/a/SC7db/princip-cukru-a-bice-patri-do-ciny-rika-pravn…

zatímco

Schillerová: Neočkovaným chceme znepříjemnit život, je důležité být k nim tvrdší, šla bych ještě dál
https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/110296/schillerova-neockovanym-c…
---------------------

citace z Hovinek:
"Vláda v demisi Andreje Babiše (ANO) v pátek na mimořádném jednání schválila další zpřísnění protiepidemických opatření. Od pondělí 22. listopadu se začnou povinně a pravidelně testovat děti ve školách či zaměstnanci firem. Další zpřísnění přichází den poté, co vláda zrušila uznávání antigenních a PCR testů jako doklad o bezinfekčnosti."

Fascinuje mě ta láska k logice jak odborné vládní elity, tak novinářů:

Takže od pondělí "se začnou povinně a pravidelně testovat děti ve školách či zaměstnanci firem" poté, "co vláda zrušila uznávání antigenních a PCR testů jako doklad o bezinfekčnosti."

Proč se tedy mají ty děti ve školách a zaměstnanci testovat, když žádný test nemůže být stejně uznán jako doklad o bez/infekčnosti, protože vláda uznávání těchto testů zrušila?

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/prehledne-jaka-opatreni-budou-plat…

Průměrný počet slepic: 4.4 (30 hlasů)

Vy jste teď strážcem čistoty diskuze, paní Aleno Z.?

Já čtu moc ráda Vidlákovy zemědělské články, ale nejsem zemědělec, jen celý rok pořád něco šmudlím na zahradě za barákem, rajčata, papriky, růže...

Covid bude až do jara od rána do večera, každý den a každý týden ovlivňovat naše životy a životy našich blízkých, nikam se před ním neschováme.

Vidlák si určitě sám řekne, pokud mu budou vadit "Off Topic" = OT příspěvky.

A jinak přednostní právo napadat diskutující tu má odjakživa Targus.

Průměrný počet slepic: 4.3 (32 hlasů)

noci", tedy vlastně "práva první urážky", protože si moc neumím představit, co byste se mnou dělala v noci, když většinu těchto časových intervalů:
1/ prochrápu,
2/ proprdím a
3/ prosmrdím.

Tak tedy po jedno sto sedmdesáté osmé vám s okamžitou platností zakazuji myslet, páč myslet znamená hovno vědět a bourání báboviček chytrým, mladým a krásným soudruhům se zakazuje.
A žádný cukr nebude, babo jedna, jen malý dvůr a dlouhý bič a řezat a řezat a řezat. My, chytří, mladí a krásní vás ještě naučíme, jak se škemrá - smutně kouká - o šmakulády emeryckých soudruhů.
Tady Vidlák už naznačil, jak vysoce erudované soudruhy jsme si chytře navolili, že nakonec došáhnou na ministerské sesle, takže těšte se na ten dým, jen co je tam soudruh Starý Ještěr Milošek najmenuje. Budem srát namísto svých oblíbených hoven Magi v kostkách (kdysi se tomu říkalo Masox) a k tomu do rytmu zpívat budovatelské písně.

Průměrný počet slepic: 4.3 (23 hlasů)

ale co výrobce zprivtizoval západd jsou to jen nechutné, nepoživatelné kostky s přiměřenoucenou, že se vyplatí si dělat vlastní vývary. A´t už oškrábáním a čištěním zeleniny nebo masové vývary. Je to hnůj a navíc ty divné oleje - fujtajxl.

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

jen mě už otravuje číst o kovidu pořád dokola anebo dvě třetiny debaty přerolovat. Tak jsem to napsala, to je celé. Každý si to může přebrat, jak chce.

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

Rubikon překročen: Jako tradičně v čele přípravy holocaustu rakouský Führer.

https://www.protiproud.cz/politika/6141-rubikon-prekrocen-jako-tradicne…

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

je vidět, co lidi nejvíc trápí. Aniž bych se chtěl Vidláka nějak dotknout, zemědělská témata jsou mně úplně ukradená a zcela mne míjejí. Na Kydech oceňuji něco úplně jiného, a stále to bohatě vyvažuje nedostatky, které tento web má; je to svobodná debata.

Ostatně, i v této zatím krátké diskusi lze vysledovat dvě linie: a) téma článku, b) covid. Časem jistě přibude téma c) vysírání škebloňů & spol.

Takhle je to pod každým článkem.

Průměrný počet slepic: 4.3 (25 hlasů)

Ba právě naopak. Zaplaťpámbu za každý článek a každý jednotlivý příspěvek v diskusi, který není o koronáči. Nekonečné přemílání toho samého den za dnem je zas úplně ukradené mně.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

já byl na Kydy nachytán tím, že zde loni (nebo to bylo předloni? já už si taky hovno pamatuju) během žní měl Vidlák pár článků o zemědělství.
Mě to zaujalo, tak jsem tady zůstal a až časem zjistil, že jsem vlastně vlezl do hnízda levičáckých Kremlofilů.

Ale co, každý máme nějaké úchylky, já vás tady mám stejně rád.

Průměrný počet slepic: 3.4 (17 hlasů)

Z rozhodnutí strany a vlády, jako dr.voštěp se nemusíte podrobovat očkování a testování na koroňáčka, jelikož se při své práci nepotkáváte s lidmi. To platí do doby, než hejkalové a jezinky budou povýšeni do lidského společenství.
Hodně zdraví a nabroušený řetěz a taky ostrovtip.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Hajného jsem viděl naposled někdy před dvěma týdny, vrchního šéfa v létě, akorát ted v pondělí, když jsem kácel, tak tam vlítnul Pajerem nějaký myslivec, rozsypal tam kukuřici, rozházel pár jablek a řepu a zase vyfičel.

Jo, to se mi to machruje s tim mojim antivaxerstvím, když na jiné je ten tlak vyvíjen v práci, kdežto já si tam v klídku sednu na pařez a - vyližte mi všichni prdel.

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

Do lesa chodím pravidelně, ne za prací, ale je to pro mne duševní sanatorium a místo k rozjímání.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Richtig, já taky

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Odmítači očkování a karantény obvykle vycházejí z něčeho, co nápadně připomíná náboženské obrácení. Dotvrzují tak Chestertonovo: "V dobách náboženského úpadku je spousta lidí na prahu víry - víry v cokoli". To má dva důsledky. Jednak jim není možno rozumnými argumenty jejich přesvědčení vyvrátit, protože ho na základě rozumových argumentů nepřijali. No a druhak velmi pilně "evangelizují" - v tomto případě zasírají diskuse.

Průměrný počet slepic: 2.9 (32 hlasů)

In reply to by J. Hruška (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Jednak jim není možno rozumnými argumenty jejich přesvědčení vyvrátit, protože ho na základě rozumových argumentů nepřijali."
---
Tak když já na základě nějakých (svých) rozumových argumentů nepřijmu vaše rozumné argumenty, to je špatně?
Obávám se, že hovoříte-li náboženském obrácení, hovoříte o sobě.

Průměrný počet slepic: 4 (26 hlasů)

In reply to by J. Hruška (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě se dá dodat, že sekty v USA bojují proti očkování už asi stopadesát let. Trochu jsem se o to zajímal, tak vím, že používají víceméně pořád stejné argumenty. Možná právě proto je můj poměr k těm dnešním tak jednoznačný, že jsem tahle moudra už slyšel. Smutné na tom je, že všeobecné vzdělání u nás kleslo tak hluboko, (možná se spíš zhoršily poměry?) že tomu začínají věřit lidi i tady.

Průměrný počet slepic: 3 (22 hlasů)

In reply to by J. Hruška (neověřeno)

Trvalý odkaz

"strawman".
Tady se - až na řídké výjimky, jsou-li vůbec - se skutečným antivaxerem, to jest člověkem, který odmítá očkování z principu jako takové, nesetkáte. Ti, kdo odmítají očkování proti covidu nedostatečně testovanými vakcínami (přeříkejte si to ještě jednou:

ODMÍTAJÍ OČKOVÁNÍ PROTI COVIDU NEDOSTATEČNĚ TESTOVANÝMI VAKCÍNAMI)

nejsou antivaxeři, jak se v souladu s mainstreamem snažíte podsouvat. Proti očkování jako takovému - věřím - většina zde přítomných nic nemá, naopak. Pouze odmítají nechat na sobě dělat pokusy a dát si to vnutit jako dobrovolně povinné dobro.

Kdo tento rozdíl nevnímá, je buď mimořádně hloupý, nebo dobře zmanipulovaný/zaplacený.

Průměrný počet slepic: 4.3 (26 hlasů)