Tlumočníčci

Autor

Už delší dobu kolem toho šlapeme, takže to dneska probereme... To přesídlení afghánských překladatelů, kteří pomáhali našim čackým vojákům, aby jejich řeči míru bylo dobře rozumět a teď jim od Tálibánu hrozí smrt nebo tak něco, protože jsme tam sice vyhráli, ale ve skutečnosti vyhrál Tálibán a ti vousáči v sandálích s kalašnikovem považují ty překladatele za kolaboranty... Pochopil jsem to správně? 

Probleskla nějaká zpráva, že jde o celkem 500 překladatelů, ale teď nevím, jestli jsou to jen oni sami, nebo rovnou i celé jejich rodiny i s překladatelkami a překladačaty. 

Vidíte, a evropskou kvótu na běžence máme skoro splněnou, protože se určitě pak najde nějaký program na slučování rodin nebo tak něco a za chvíli z těch pěti set lidí budou dva tisíce ani nemrknem a nic se o tom nedozvíme. 

Heleďte, já k tomu chci říct jednu věc... Já si fakt myslím, že Česká republika má skutečně morální povinnost postarat se o ty lidi, které tam zlanařili a teď by opravdu bylo mimo jakoukoliv normu lidskosti je prostě předhodit nepříteli. Sorry jako, lidi u nás doma vás nechtějí a my tam máme hentů demogracyji a když vás nechtějí tak máte smůlu a budiž vám Tálibán milostivý. 

Na druhou stranu... to nebyla naše válka. Minimálně moje osobní nebyla a většiny lidí tady na Kydech také ne. Od začátku jsme se stavěli proti účasti naší potravy pod děla tam v Hindukůši. Takže postarat by se měli ti, kteří tohle spunktovali. Každému afghánskému vojákovi jednoho překladatele domů. Dostali za to dost peněz, překladatele potřebovali, hezkých pár tisíc se jich tam protočilo, takže ať si je vezmou domů do těch baráčků, které si za účast v misi postavili. Ať vidí, že to není žádná prdel přinášet mír Paštunům.  

Ještě bych k tomu měl pár dalších poznámek... 

1. Mohl by mi prosím někdo z generálního štábu říct, jestli nebudeme muset brzy přesídlit i nějaké ty překladatele z Mali? Tam totiž také provozujeme vítězné tažení se stejným scénářem jako v Afghánu. Kde ještě máme naše vojáčky? Abychom tu brzy neměli celá města prlná překladatelů.

2. Až tady ty vousaté tlumočníčky budeme mít, doufám, že všichni umí česky, když teda překládali... Abychom nezjistili, že žádnou světovou řeč neumějí a překládali tak nějak rukama nohama. Abychom nezjistili, že to nejsou chudáci překladatelé, ale normální udavači místních patriotů, jejichž úkol byl vyhledávat ostřížím zrakem případné příznivce Tálibánu, ty pak nechali eliminovat a přivlastnili si jejich majetek. Já jsem to sice už nezažil, ale knížky o okupaci jsem četl...  Tak abychom nezjistili, že tu místo překladatelů máme úplně normální přisluhovače a marodéry. 

3. Doporučuju tento termín našim politickým neziskovkám v americkém, neoliberálním a neomarxistickém žoldu. Tohle by se jim mohlo líbit. Nepřesídlujeme žádné uprchlíky, ale samé překladatele.. .

Víte že ty tlumočníky vlastně docela lituju? Představte si to.., budou jak američtí vojáci, co se vraceli z Vietnamu. Přistěhují se do země, kde budou jak bílé vrány. Všude budou vidět, většina lidí si před nimi uplivne a ti, co se jim ve svatém nadšení pokusí pomoci, ti to udělají velmi nevybíravě... Víte proč většina těch afghánských vojáků začala střílet po svých amerických instruktorech? Protože ti se k nim snažili chovat jako ke svým. Ptali se jich na zdraví, na rodinu, na ženu, na děti a nevěděli, že v Afghanistánu je rodina haram - nemluví se o ní. Vyzvídání je netaktní.  Američtí isntruktoři se snažili být milí a místo toho Afghánce uráželi každým slovem. 

Teď si představte nějaké ty mladé krásné a chytré v nějaké pěkné neziskovce, co budou integrovat Paštuny do české společnosti plné vepřového, alkoholu, sádla a neznabožství. Tihle integrátoři do toho samozřejmě půjdou se svatým nadšením, ale nepřečtou si jedinou knížku. Takže z nich budou brzy dezintegrátoři. Pár ubodaných neziskovkářů... to se asi podaří docela brzy. A s nimi i nějaké ty uklízečky a údržbáři, co za nic nemohou. 

Tož počítejte se mnou... chudák tlumočníček přijede do země plné okamurovců. Pokud nezačne chlastat, kouřit, žrát vepřové a nepřestane chodit do mešity, tak si před ním každý jen uplivne. Každou chvíli na něj někdo zavolá policii. Všem bude podezřelý... i těm policajtům. Ať se v okolí stane cokoliv, první půjdou pro něj. Jeho dětem se budou ve škole posmívat. Holky se budou muset učit dohromady s klukama.  Tohle oni prostě nedají... 

Čili závěrem...  ať se těch tlumočníčků přesídlí kolik chtějí, většina z nich  do roka o do dne zdrhne do Německa. Ti ostatní budou stále naštvanější, až udělají nějakou blbost a přestěhují se do vězení. Možná při tom pozabíjejí pár místních, takže po nich všichni půjdou ještě víc. A každý tlumočníček přidá Okamurovi jedno procento. Pokud jich přivezou 500, tak Tomio příští volby prostě vyhraje a nebude muset nic dělat. 

Jo a protože vždycky se alespoň trochu něco podaří, takže bych si myslel, že tu budeme mít jednu integrovanou afghánskou rodinu, která islám opustí, začne se ládovat vepřovým a kořalkou a jejich holky budou mít krásné oči a havraní vlasy. 

Takže je přivezte... je nejvyšší čas, abyste prohráli volby. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (124 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Lidé si často své názory tvoří nikoli na základě racionálního zhodnocení objektivních dat a argumentů. V jejich rozhodování hraje roli celá řada dalších věcí. Důležitou roli například hraje, jaké názory jsou obvyklé ve skupině, jejíž je daný člověk členem. Tento způsob rozhodování můžeme nazvat třeba „skupinovou dynamikou“ nebo „kmenovými instinkty“ .
Z vnějšku může takové rozhodnutí vypadat iracionálně. Pro daného člověka ale je jednodušší zůstat v rámci své skupiny - je to méně náročné jak mentálně, tak emocionálně.
Například řekněme, že je někdo členem skupiny, ve které jsou lidé pevně přesvědčeni o tom, že Američané nikdy nepřistáli na Měsíci. Takový člověk zřejmě nebude otevřený důkazům, které přistání člověka na Měsíci jasně dokládají. Místo toho je označí za padělky nebo manipulaci, aby nemusel měnit svůj názor, a bude selektivně číst jen ty zdroje, které jeho názor potvrzují.
Takový závěr je iracionální, protože ignoruje dostupná a ověřitelná fakta. Z pohledu skupinové dynamiky ale takový závěr dává smysl. Je bezpečnější souhlasit s ostatními soukmenovci a zůstat zajedno s těmi, kdo vás obklopují. A to třeba i navzdory ověřitelným faktům. Izolovat se od zbytku vlastní skupiny kvůli tomu, že s nimi nesouhlasíte, je nepohodlné a nepříjemné.
Jednodušší je vybrat si fakta podle toho, jaký názor už zastáváte. Vědci tomuto jevu říkají „potvrzující zkreslení“ (confirmation bias) a patří mezi známé kognitivní omyly.
Problém je ale i v naší hlavě – náš mozek se nás neustále snaží uchránit před novými informacemi, které jsou v rozporu s našimi názory a mohly by znamenat ohrožení naší identity. Když se dostaneme do styku s informacemi, které jdou proti našim názorům, mozek se chová podobně, jako kdybychom se fyzicky ocitli v ohrožení. To je důvod, proč řada lidí reaguje tak agresivně na informace, které je usvědčují z omylu.
Shrnuto : Když se realita příliš rozchází s představou lidí, jaká by měla být, stresuje je to. To samé platí o výhledu do budoucna. Ve snaze bránit se stresu pak filtrují informace nikoli podle relevance, ale spíše podle toho, jakým způsobem ovlivňují jejich duševní stav.

Průměrný počet slepic: 3.6 (40 hlasů)

Zajímavé, ale chybí tam slova tlumočník a Aghánistán

Průměrný počet slepic: 4.9 (49 hlasů)

Racionálně se myslí v šedé kůře mozkové, která je stará jen asi 100 000 let. Letmý pohled na opice naznačuje, že nejde ani tak o existenci samu jako spíš o předimenzovanost.

Emoce dělá limbický systém, který je starý 200 000 000 let.

Z limbického systému vede do neokortexu 10x více nervových spojů než obráceně.

Tak jsou rozdané karty.

„Skupinová dynamika“ nebo „kmenové instinkty“ nevypadají iracionálně jen z vnějšku. Ony iracionální JSOU, byť to může a nemusí být evoluční výhoda.

Iracionální jsou proto, že se nerozhodujete racionálně, ale emocema. Racionálně se můžete rozhodovat jen racionálním uvažováním. To je dané z definice slova RACIONÁLNĚ.

O kousek níž to zase potvrzujete, když popisujete, že jinak to je pro subjekty náročné EMOCIONÁLNĚ. Takže, jestli to je pro ně náročné EMOCIONÁLNĚ a na to reagují, tak se rozhodovali EMOCIONÁLNĚ a ne RACIONÁLNĚ.

To neznamená, že se nemůžou trefit. 200 000 000 let emocioního rozhodování ukazuje, že to funguje dostatečně dobře (z pohledu přírody, která si z nějakých desítek procent ztrát hlavu nedělá). Racionalita, jako evolučně malý přídavek je schopna udělat to, co emoce nezvládají a v podstatě TÍM nám vytvořila civilizaci. Proto jsme civilizaci vytvořili my a ne zvířata.

Nicméně, když se rozhodujete emocionálně - „skupinovou dynamikou“ nebo „kmenovými instinkty“ - tak můžete pořád ještě, dobře se cítíc v lůně skupiny, pochodovat přímo do záhuby. Jako příklady si můžeme vzít debaty, jenž se vedly ve vlacích do Osvětimi, slavné inshallah jako metoda vědeckého zkoumání nebo dnes pošahaná snaha být hodný i za cenu zničení celé vlastní skupiny, rasy a civilizace.

Když Zeman, ten co nám dělá prezidenta, přál národu hodně utrpení, tak to právě mluví o tom, co vy popisujete na konci jako stres.

Jestli má někdo z nějaké myšlenky stres, tak je možnost, že právě na něco kápnul a správná cesta je jít směrem, kde to stres vyvolává, přesnej opak, co chtějí emoce, a trpět a trpět a na konci vědět něco více a zvládat něco více.

Proto je Zeman prezidentem, protože to tak aspoň občas dělal.

Průměrný počet slepic: 3.7 (21 hlas)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

hormóny?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Právě z vás promluvily.

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

je také a na ně se u emocí často zapomíná. Řídí nás neurohumorální soustava,ne jen mozek.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jenže o tom nebyla vůbec řeč, když byla debata o emocionálním a racionálním.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen bych dodal, že mě, krom neurohumorální soustavy, občas řídí i chuť na pivo. Nebo svědění na břichu.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

kdyz ja prijdu na nove informace, ktere rikaji neco jineho a prekvapiveho, tak se raduju. No jasne, ze v diskuzi bojuju za to, co si myslim -- clovek by byl blbec, kdyby snadno opustil vyzkousene pozice -- ale pri tom pozoruju, jak ty moje pozice ustoji vyzvu tech novych informaci. Neni to stress, je to radost. A vim, ze nejsem sama.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

by prednisone w not prescription <a href="https://vprednisonn.com/">can you drink alcohol while taking prednisone</a> buy prednisone without rx

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jiří Ovčáček
@PREZIDENTmluvci
·29. 7.
POZOR Červený vykřičníkČervený vykřičníkČervený vykřičník

Zásadní prohlášení prezidenta republiky Vlajka České republiky
Prezident republiky Miloš Zeman při nedávném setkání s ministrem obrany Lubomírem Metnarem doporučil poskytnout pomoc těm, kdo v Afghánistánu pomáhali Armádě České republiky a kterým nyní hrozí zavraždění Talibánem.

Průměrný počet slepic: 2 (17 hlasů)

Jiří Ovčáček
@PREZIDENTmluvci
Prezident republiky se domnívá, že jakékoli odklady příslušného rozhodnutí mohou vést k tomu, že zradíme zhruba padesát pomocníků a dalších členů pomocného personálu a odsoudíme je na smrt.

Průměrný počet slepic: 2.3 (12 hlasů)