PF 2022

Autor
Štítky

Tak se to doopravdy stalo. Němci vypnuli avizované jaderné reaktory a příští rok hodlají vypnout další. Do toho stále certifikují Nordstrým a avizují, že letošní zimu jím opravdu žádný plyn do Dojčlandu nepřijde. Vypnutí německých jaderných elektráren zařídila ještě Merkelová... ono je to s ní vůbec zajímavé, protože byla (tuším) čtyři volební období kancléřkou, takže vlastně může za všechno co se v Německu v příštích několika letech stane. 

Angela Merkelová je vlastně taková dokonalá pomsta Ericha Honeckera. Ona si za tehdejšího východoněmeckého režimu dobře vystudovala, procestovala celý východní blok, musela být řádně uvědomělá, aby do ní tolik investovali a ono se to dokonale povedlo. Mnohem dokonaleji než kdy u nás. Náš prognostický ústav založený našimi STBáky sice také zařídil pár premiérů i prezidentů, ale žádný nezůstal tak dlouho a navzájem soupeřili. 

Tohle se v Německu nestalo. Anděla se udržela v kancléřské židli šestnáct let. Celou dobu provozovala politiku, kterou se od ní naučil Bohuslav Sobotka i třeba Petr Nečas, ale narozdíl od českých břídilů jí dělala mnohem důsledněji. Zbavila se ve svém okolí kohokoliv, kdo by jí byl jakoukoliv konkurencí. Výsledkem je současný stav CDU, kdy tam neslyšíte o jediném zajímavém člověku a jen Marian Kechlibar občas zprostředkuje pohled na nějakou tamní politickou naději, která je ale vzápětí odejíta a politicky zlikvidována. 

Mohl bych dlouho předlouho psát o tom, co všechno se stalo za její vlády. Od Lisabonské smlouvy, přes všechny ty unijní dodatky, které zařídily, že se z EU stalo to, čím je teď. Nebudu psát o jejích postojích ohledně migrace, placení výpalného Turecku, ohledně wir schafen das, což má díky předvčerejšímu útoku v Karlových Varech další zajímavou paralelu, mohl bych psát o mnoha drobnostech díky kterým je Německo tam kde je, ale i přes všechny ty obohacující útočníky, i přes vánoční kamiony a zhoršení vztahů s Ruskem, podle mě se tím nejhorším neukáže milion nových muslimů v Německu, ale nedostatek energie v Německu. 

Můj tatínek mi ještě před měsícem zcela vážně tvrdil, že Němci nemohou být tak blbí a svoje funkční jaderné elektrárny vypnout. Teď jsme se na Nový rok viděli a tatík musel konstatovat, že tak blbí jsou. Stalo se. 

Samozřejmě jaderné zdroje se nevypínají vypínačem jako když se zhasíná, takže všechny ty problémy z toho vyplývající se projeví postupně. 

Teď jsme měli poměrně teplý víkend. Zase naši intervjuci psali, že to byl nejteplejší silvestr v dějinách, že je to projev klimatické změny a podobně. Já osobně si ale pamatuju někdy kolem roku 2010 leden, kdy jsem šel z práce v tričku a kolem všude kvetly sedmikrásky. A pak přišla inverze, kdy šest týdnů nevykouklo sluníčko a bylo trvale pod nulou. Němci by se měli modlit, aby se něco podobného nestalo letos. 

Mimochodem - taková malá odbočka... Rusko letos vyinkasuje za plyn zřejmě dvakrát tolik peněz než loni. A to ho dodalo míň. Zatímco loni dostalo Rusko za plyn  25 miliard dolarů, letos to zřejmě bude přes 50 miliard. Nordstrým stál Rusko asi deset miliard dolarů. Ať to počítám jak to počítám, tak Rusko díky Německu nemuselo Nordstrýmem pustit ani kubík, ale investici už má zaplacenou a ještě s dvojnásobným ziskem. A pokud by Gazprom ohlásil, že začíná na ruské straně potrubí rozebírat, zřejmě vydělá dalších deset miliard. Burziáni se postarají. 

Ne, za tohle opravdu nemůže Petr Fiala. Stejně jako není vina Babiše, že vedle nás žije osmdesát milionů Dojčlandů, kteří si tohle všechno nechali nakukat, kteří tomuhle všemu tleskali a tleskají. 

Tož bych navrhoval, aby si Petr Fiala vytáhl z archivu všechny dokumenty od české vlády za Protektorátu a podíval se, jak se to dělá, abychom sice celou válku pracovali pro Třetí říši, ale na konci jsme se včas postavili na stranu vítězů. Matně si vzpomínám, že je kvůli tomu zapotřebí mít nějakou vládu v exilu a nějaké české jednotky ve službách nepřítele. 

Tak nějak nevím, že bychom měli v Rusku nebo v Číně nějaké svoje disidenty. A kromě jednoho odsouzeného kluka, co vařil povstalcům na Donbase nevím o žádných jednotkách ve službách nepřítele. Ale onen kluk to má dobré. Až se to u nás otočí, zřejmě zjistí, že je novým ministrem obrany, protože prostě nemá konkurenci (až se stanu z vůle lidu tím diktátorem, připomeňte mi ho). Ale jinak je to s českými legiemi tentokrát docela bída. Proto si to zřejmě budeme muset vyžrat až do konce. 

Víte, kdyby byl premiér Babiš, tak bych si dovedl představit, že by si v energetické nouzi třeba spočítal, že je lepší nechat Německo padnout a tady zachovat světlo a teplo, protože díky tomu přežije revoluci, ale že tam máme našeho PF2022, tak si dovedu spíš představit ten opak. Že raději padne spolu s Německem, než aby projevil odvahu k samostatnosti. 

Ještě se zdráhám, ale mám velikou chuť začít tvrdit, že od pořádného maléru nás nedělí roky, ale už jen měsíce. Letos se totiž budou dít neuvěřitelně zajímavé věci. A protože nevidím žádnou cílevědomou snahu něco napravit, jsem si celkem jistý, že každý další den na tom budeme letos hůř a hůř. 

Rád si to od vás nechám vyvrátit. Poukažte v diskusi na něco, co se opravdu daří a co nám může v budoucích týdnech a měsících pomoci. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (173 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Co se daří? Nad tím se musí opravdu hodně přemýšlet. To není na rychlou reakci. Možná zítra v podvečer.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokročili jsme v prosazování lidských práv.

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

Dostal ji v minulém článku.Znamená to,že je to ztráta čcasu .Proto byly připadné komenty v tomto směru zrušeny!Dnešni koment by měl nadpis

SOUSEDÉ,KTEŘI PROHRÁLI VALKU BUDOU BRZY PLATIT PRÝ12 ojro na hodinu práce jako minimum.JAK BY TO ŠLO ZAJSTIT ČR

Tak o to jste přišli protože prý to tady všicni vi.Prosim ty,kteři to vi,aby to dali do diskuse pokud možno srozumitelně pro všechny sily SV!
Poniženě děkuji sem s tim vidláci!

Průměrný počet slepic: 1.8 (13 hlasů)

Vypůjčím si větu z dnešního Petr Hájka:

"Hitlerův prováděcí plán Mein Kampf (Můj boj) aktualizoval Schwabův Velký reset, takže staré noty v novém balení k dispozici."

To mi připadá jako hlavní poselství do roku 2022.

Lidé jsou již jasně rozděleni na "podvolené" a "segregované". Jak na tom budou podvolení, to se ukáže v blízké budoucnosti. Prozatím můžeme jen odhadovat z drobných náznaků - úmrtí dvanáctiletého fotbalisty po aplikaci vakcíny a mnoho, mnoho dalších indícií. Jak jsou na tom segregovaní, to ještě také není zcela zřejmé. Zatím mají domácí vězení. Jestli bude upgradeováno na vězení skutečné, dosud nevíme.

Co si přát do nového roku?

Zdraví na těle i na duchu
Bystrý úsudek
Odvahu
Sounáležitost
Vlídnost
Humor, nadhled a odstup
Lásku

Dnešní Petr Hájek celý:
https://www.protiproud.cz/politika/6219-mystifikace-jako-z-partesu-opra…

Průměrný počet slepic: 4.2 (31 hlas)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

vypnuli další jádro a žádná katastrofa cena elektřiny jde zase dolů, že by skončila hysterie?

Průměrný počet slepic: 1.4 (29 hlasů)

Tri dny po a zrovna fouka. To by mohl pochopit i vedec v duchodu, ze?

Průměrný počet slepic: 5 (28 hlasů)

dolů už brzy bude zase "normální "

Průměrný počet slepic: 1.4 (21 hlas)

...a uz nikdy nestoupne. Smutny konec kdysi inteligentniho cloveka.

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

"Evropské ceny zemního plynu sice v posledních dnech klesají, neměli bychom se však nechat mýlit. Energetická tíseň, kterou v posledních měsících zažívá Evropě, bude trvat roky. Sázejí na to alespoň tradeři s termínovanými kontrakty, napsala agentura Bloomberg.

Prozrazují to ceny na promptním trhu, které za poslední týden klesaly podstatně víc než forwardové kontrakty. Tento rozsah pohybů může signalizovat, že flotila lodí s LNG, které míří do Evropy z USA a několik i z Asie, poskytne jenom krátkodobou úlevu, a ceny budou vysoko pořád až do března 2023."

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Našel chyby a neplněni ve smlouvě o prodeji Ruské AMERIKY a pro neplněni této smlouvy z r 1867 chce tedy zpět dnešni ALJAŠKU.No doteďka se ulázal jako kandidát na Nobelovu cenu miru,obsazuje celé poloostrovy beze ztráty jediného samopalnika a to by byl dalši kousek!.

Teď holenkové prý chce vysoudit na AMERU zpět celou Aljašku .teda z důvodú porušováni a útlaku lidskýach práv tamnich eskymákú.potomků ruských původnich obyvatelů,kterým amici zakazali ve škole ruštinu ,uvidime jak se to vyvine a co má ještě ten čert v rukávě!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

má/mělo by to svou logiku ze dvou důvodů
Jednak - když se "revidují/mohou revidovat" smlouvy a pakty ne moc staré - třičtvrtě století, proč by se neměly revidovast i starší.Zvlášť když jde gros amerika do kytek, tak aby zájemci o parcelaci věděli, kdo má starší nárok a navíc právoplatnej?

Chi

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen obecné kecy.

Průměrný počet slepic: 1.9 (24 hlasů)

Mně se hrubě nelíbí vaše podceňování!

Pokročili jsme v rozšiřování a podpoře radikálního islámu v Evropě i mnoha zemích (nelze než se pochlubit nedávným grandiózním úspěchem v Afghánistánu).

Ostatně tlumočník z Afghánistánu, kterému jistě hrozilo doma nebezpečí, a tak jsme ho zachránili - se dostal až do Karlových Varů.

Průměrný počet slepic: 4.9 (43 hlasů)

To nebylo k vám.

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)

nepobral, jak je možné, že ve Čtvrté říši při blackoutu zvoní zvonky, když dojdou na ohřívací návštěvu sousedi.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Že to soudruzi drobátko nedomysleli... 🙂

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

visela hned vedle zvonku na chodbě velká, žlutozelenočervená baterie z Baterie Slaný, s ouškem a dírkou na pověšení na zeď. Měnila se asi tak 1x za dva roky. Uvnitř té žlutozelenočervené krabičky byly tři, sériově spojené články velikosti "velkého buřta" typu 144, ale asi se silnějším pláštěm, aby vydržely déle. A nepamatuju se, že by ta zvonková baterie někdy "vytekla", jako se to stávalo u jiných, salmiako-burelových článků z Baterie Slaný. Rodiče to takto používali asi 15 let. Od narození ségry a potom mého, jsme ještě nějaký čas bydleli ve státním bytě s divnou konfigurací 3+kk II. kategorie, kde na chodbě se vstupními dveřmi do bytu, kromě jednoho světla a dvou vypínačů č. 6, nebyla ani zásuvka. Krabice tam sice byla, ze které by se to případně dalo pro zvonkový trafo vzít - jenže se tam podle předpisů byťáku nesměly dělat žádné úpravy, už vůbec ne tohoto rázu, na elektrice.
Když naši chtěli vyměnit elektrický sporák s neopravitelně propálenou-prorezlou troubou, snad z 1. republiky (bylo na ní logo a název nějaké soukromé firmy), tak sami nesměli. Jen díky známostem sousedky na byťáku, to trvalo "pouze" asi tři měsíce, sporák samozřejmě museli koupit naši, přestože patřil k pevnému vybavení státního bytu..
A soudě podle toho, že ty velký zvonkový baterie 4,5V, se prodávaly někdy už od Palaby až do samotného konce 80.let, tak to asi mělo tímto způsobem řešeno hodně lidí. Všímal jsem si, že někteří měli vedle zvonku holt pověšenou baterii, někteří malý černý reduktor (zvonkový transformátorek).
V šestibytových činžákách a pozdějších prvních panelákách, už to bylo napájený centrálně šesti až osmi volty střídavými, ze stoupačky.
A směly se tam, kvůli zavedenému plynu, používat jenom nejiskřící zvonky na střídavý proud, bez jiskřícího přerušovače, jako měly stejnosměrné.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

A byla žluto-zeleno-červená, tohle je obrázek původního provedení Palaba a z počátků Baterie Slaný.
http://www.retrofotr.cz/archiv/katalog-baterii-ze-slaneho_1126/#prettyp…

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

mám zvonek napájený ze 4 tužkových baterií, resp. akumulátorů. Je to provozně levnější, než trvale napájený síťový zdroj.

Zatím bez slepic

In reply to by feliz navidad (neověřeno)

Trvalý odkaz

polovodičová blecha vyjde dráž, než počet monočlánků, které vyplácáte do zvonku za životnost té blechy - např. 30 let?
Tak velké hovno jsem už fakt dlouho neviděl.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

...tak necham promluvit genia, Karla Capka. Umelci se vyjadruji v alegoriich, treba jako ze jedna z nejvetsich filosofickych knih vsech dob je Exuperyho Maly princ - jakoby to autorovi diktoval sam Buh...
Copak vy víte o válce!"
"Jen aby nepřišla až sem," řekl syn Frantík trochu neočekávaně.
"To víte, když má člověk děti -"
"Jak to, sem," vyhrkl starý pán jaksi popuzeně. "Myslíš jako sem do Prahy?"
"Vůbec k nám do Čech," děl mladý Povondra ustaraně. "Já myslím, když už jsou Mloci až u Drážďan ..."
"Ty chytráku," káral ho pan Povondra. "Jak by se sem dostali ? Přes ty naše hory?"
"Třeba po Labi - a potom dál podle Vltavy."
Otec Povondra pohoršeně zafrkal. "Prosím tě, po Labi! To by mohli leda do Podmokel, ale dál už ne. Tam jsou, holenku, samé skály. Já tam byl. Kdepak, sem se Mloci nedostanou, my to máme dobré. A Švýcar je na tom taky dobře. To je báječná výhoda, že my nemáme žádné mořské břehy, víš? Kdo má dnes moře, je chudák."
"Ale když teď jde moře až k Drážďanům ..."
"Tam jsou Němci," prohlásil starý pán odmítavě. "To je jejich věc. Ale k nám Mloci nemůžou, to dá rozum.

Průměrný počet slepic: 4.9 (68 hlasů)

Cena ruského plynu,
tedy plynu z Ruska, mířícího do Evropy, se řídí podle něčeho, jako "koš ropných (energetických, mám dojem, že je tam i uhlí) produktů", tedy světových cen ropy a uhlí. Gazprom Evropě prodává plyn na základě dlouhodobých, nasmlouvaných kontraktů. Cena se neurčuje podle momentálních (!) výkyvů na trhu, ale jde o klouzavý průměr za delší období, řádově měsíce nebo přes rok. (věděl jsem tu dobu, ale teď jsem to nedohledal). Protože Gazprom na těžbu a přepravu energetických nosičů musí hodně investovat, má nějaké rozpočty a toto je opatření proti krátkodobým výkyvům na trhu. A tento systém je výhodný i pro spotřebitele. Oba, dodavatel i spotřebitel, nejsou vydáni na pospas krátkodobým výkyvům.
Tato fakta, naši čačtí novináři, před veřejností, celém úspěšně tají. Zato si člověk počte záplavu brakových článků o plynu, kde obviňují Rusko, že může za vysoké ceny plynu a posílá málo, pak zase, za 2 dny, že dost. Někde, v pár článcích, dokonce přiznávají, že to Evropa si nenasmlouvala dostatek plynu. A že má na to vliv, že na nátlak z USA Němci nekolaudovali North Stream II. Mihla se tam i jména velikánů jako Mejstřík nebo rádce ohledně toho, jak měli Banderovci na UK zatočit s nesouhlasícími, lidovec Bartuška. Asi mají dobré fleky ze státního, co sypou. A zároveň takové, že nemohou nic ovlivnit, takže se od nich ani nic neočekává, jen tupé výpady na Rusko a Putina.
Starší články, počínaje loňským rokem, se radují, jak se závislost Evropy na ruském plynu snižuje, ceny jsou nízké, přecházíme na ekologické zdroje ( zde platí ono okřídlené, přání je otcem myšlenky) a jak se tudíž Gazprom položí. A zřejmě hned na to celé Rusko. Štvaní, nenávist, hlupáctví a něco horšího. Zeman se novinářům často posmíval a měl recht. (Skupinová stupidita, připosranost, lokajství, až do vlastního konce. Někdo stupidní, vymyslel někde stupiditu a oni ji budou opakovat do skonání světa, pokud nedostanou jiné zadání. Jenže, ti b.bci nás mohou vzít s sebou všechny. Jako to zavírání jaderek v Německu. V zimě, za energetické krize. Protože ideologie Vypovídá to hodně o stavu Západu.)

Tady je, ze zajímavosti, kupodivu docela k věci, citát z článku z r. 2015 o politice prodeje plynu z Ruska. .____________________
"Gazprom doplatil na to, co dlouhá léta prosazoval. Vždy hájil způsob dodávek plynu na základě dlouhodobých kontraktů. Nikdy nebyl příznivcem obchodování na spotových trzích. Vždy zdůrazňoval, že jeho dodávky poskytují jistotu evropským spotřebitelům, která spočívá v dlouhodobě stabilních podmínkách bez sezónních výkyvů a bez reakcí na jednotlivé události. Ceny plynu u dlouhodobých kontraktů souvisí s cenami ropy a ty rekordně poklesly. Od poloviny loňského roku klesly o padesát procent. Protože je změna cen plynu zpožděná oproti změně ceny ropy o šest až devět měsíců, tak až nyní začínají platit nižší ceny plynu pro evropské spotřebitele.
Už vývoj v loňském roce napovídal, že se blíží zhoršení situace. Pro polovinu loňského roku Gazprom předpokládal, že dosáhne ceny až 350 dolarů za tisíc m3, ale nakonec průměrná cena byla 340 dolarů. Ve druhé polovině roku následoval pád cen plynu. Podle Alexeje Millera, místopředsedy představenstva Gazpromu, se zatím podařilo společnosti částečně neutralizovat vliv poklesu ceny ropy díky zvýšení podílu prodeje plynu právě na spotovém trhu." ____________________
... Ble, ble, ble, dále. Vždyť všichni víme, jak se Rusko co nevidět položí, hned za Gazpromem.

Mňo, co z toho, lehce konfrontačního, textíku plyne? A z hafo dalších, obdobných... Nic jiného, že to tomu Rusku nandáme za každou cenu. Někdo někde, tlačí na konfrontaci. A někde jsem četl úvahu, že slavný Green Deal tu máme (shora) jen proto, abychom to tomu Rusku, nandali! Chytili se toho odezírači z bruselských rtů, jasně. A už se to nabalovalo, jako sněhová koule. Ale ten prvotní impuls z Bruselu byl, nandat to Rusku. Zní to pravděpodobně.

Tak jsme odstoupili od jistoty a zřídili spotový trh. Trh vše vyřeší, to od dob klausismu, i u nás, ví každý. A abychom to Rusku dali vypít, nekolaudovali jsme North Stream II. , který v případě, že objednáme, zajistí energetickou bezpečnost, protože chceme, aby Gazprom posílal plyn přes Ukrajinu. Se "ztrátami" cestou, které mu nijak nenahradíme. ( Zato cvakáme zpětný chod plynovodu z Německa na Uk. Se všemi důsledky, včetně finančních.) A nenasmlouvali jsme dlouhodobé kontrakty plynu, dle skutečně předpokládané spotřeby. Co bude chybět, zakoupíme na spotovém trhu. A potrestáme Rusko! A tak nějak Rusko dodává jen nasmlouvaný plyn a toho je málo. A tankery z USA a Perského zálivu, míří do JV. Asie, kde dostanou víc. A my na just plynovod nekolaudujeme. A m dlouhodobé kontrakty na plyn jdou stejně na evropskou burzu. Kde si plyn od spekulantů koupíme násobně dráž. (U elektřiny to samé. Vyrobíme ji a dáme na trh. Zapaďáci energii přeplácejí a budou (!) když teď odstavili jaderky a tak si vlastní elektřinu koupíme od spekulantů 4x až 6x dráž, zatím.)
A z textu také plyne, že Gazprom nutíme ustupovat od dlouhodobých kontraktů s klouzavými průměry cen dle ropného koše a nutíme ho jít na burzu. Což se obrátilo proti nám! Protože ceny kolísají oběma směry. Když poklesnou, zase stoupnou a naopak. Mocipáni v Bruselu nepochopili, že takhle nemohou vyhrát. Jestli podřežete pod sebou větev, aby spadl druhý a spadnete s ním, není to výhra! Ale vyvinete iniciativu a někdo si vás možná všimne nebo vás aspoň nechají ještě u lizu...

Takže za, momentálně vysoké, ceny energií v EU, může Brusel.
Který, aby potrestal Rusko 1. nenasmlouval potřebné množství plynu, 2 nekolaudoval novou větev plynovodů, 3. místo řetězce producent - spotřebitel, vložil mezičlánek " spotový trh", který cenu energií dále neskutečně prodražil, 4. chce trestat země, které si nasmlouvaly s Ruskem vlastní (Maďarsko a ještě někdo) dodávky. Protože jsou podle dlouhodobého klouzavého průměru a hlavně, nejdou po dodání na evropský trh, ale přímo ke spotřebitelům, jsou o hodně levnější.

Takže.
- Díky zřízení evropského trhu s energiemi, došlo ke zdražení (viz Němci, oni své jaderky opravdu nepotřebují, nakoupí na burze naši elektřinu, čímž nám ji, i celkově, neskutečně zdraží). Vydělá jen pár burzovních spekulantů.
- Když jako Evropa, budeme mít drahou energii, zase budeme o něco znevýhodněni ve výrobě, co tu ještě zůstala, v porovnání s Východní Asií. Gazprom udá celou svou produkci v Asii. Lze se divit že do Evropy vůbec něco za těchto poměrů, posílá.
- Bruselský Green Deal je nereálný. Je šílené vypínat elektrárny a přestat brát plyn, když ještě nejsou technologie a možná nebudou nikdy.

Průměrný počet slepic: 4.9 (88 hlasů)

Příští válka bude o zdroje. O energetické suroviny (které má Rusko) a o suroviny, potřebné na akumulaci vyrobené elektrické energie (které má Čína, ať už na svém území, nebo ve svém vlastnictví na území Afriky). Gríndýl není nic jiného, než spůsob, jak zblbnout lidem hlavy, aby tu válku přijali jako nevyhnutnou.
Proto také jsou média plná slov o nedemokratičnosti režimů v těchto dvou zemích a nedemokratičnost v jiných zemích se přehlíží.
Nejde o mně, já už mám odžito, ale mám potomky a kvůli jejich budoucnosti bych spoustě těch lhářů, co onu krycí mlhu vytváří, ráda nařezala řemenem přes zadek.

Průměrný počet slepic: 4.4 (38 hlasů)

slunce vítr vodu a lesy máme všichni

Průměrný počet slepic: 1.6 (30 hlasů)

Jak tu elektriku chcete akumulovat, aby byla i tehdy, když nesvítí a nefouká, bez těch surovin, co mají pod palcem Číňani?

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když poleze nahoru, budeme pracovat.
Když poleze dolů, budeme milovat, hulit, dle natury.
Budeme zelení.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

musí báječně žít! Vedle Vás my, kteří se obáváme drahé energie, jejího nedostatku a zápasů o zdroje, vypadáme jako hlupáci, kteří si zbytečně komplikují život a stresem ničí zdraví.
Kéž bych dokázal sdílet Váš optimismus a názory na slunečníky, větrníky atd., měl bych to jednodušší.
Jen se jaksi bůhví proč nedaří...

Průměrný počet slepic: 4.6 (23 hlasů)

a hlavně něco pozitivního dělat.
Taky jsem míval stres pak infarkt teď už jsem vše hodil za hlavu pracuji jen jak mi to vyhovuje těším se z pokroku vědy, mé oblíbené fotovoltaiky....

Průměrný počet slepic: 2.1 (16 hlasů)

tavit železo a jiné kovy, zhotovovat umělé hmoty, bez fosilních paliv? Spalováním dřeva? Sluneční energií?

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

In reply to by Pozorovatel (neověřeno)

Trvalý odkaz

vy jeden škaredý Pozorovateli! Pravili to soudruzi z Bruslogradu a vědecká studie.
A protože Milánek je chytrý soudruh, bude tavit železo energií získanou z měsíčního odrazu slunečního svitu. Jen musíte počkat, až vymyslí, jak to udělat. Bude mu to trvat asi tak deset minut, víc ne.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

In reply to by Pozorovatel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Palit drevo je fuj, drevo je plne CO2 co ten strom za ziva pochyal z luftu, a vy by ste ho hodil do ohna, a vsetko to zase do luftu uvolnil a zahubil tym planetu ... ohen bude zakazany hned, jak ludia zistia, ze je to posledny sposob jak sa ohriat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

In reply to by Pozorovatel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ve Švédsku je jedna fabrika, která vystačí s redukcí vodíkem. O této možnosti je též psáno česky v publikaci Chemická technologie I od prof.Ing.Kamila Wichterleho (TU-VŠB OSTRAVA) na straně 81. Má to dvě mouchy:
1. Neexistují cenově přijatelné zdroje vodíku
2. Téměř všechny oceli potřebují do své krystalové mřížky uhlík, jinak je to jen železo hřebíkové kvality.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Milane V chce to trochu rozumu , míň věřit. Ale abych jen netlachal - kolik jídla si pořídíte za zelenou energii? A jaká bude cena? Myslíte si ,že doprava na elektřinu bude zdarma? Kolik bude stát výroba třeba skříně,oblečení atd.? Jistě jste zámožný a za jak dlouho si myslíte,že Vám finační zásoby dojdou? Zkuste si udělat celkovej pohled na to co se na nás řítí a netahejte sem optimismus(nebo sdělte důvod pro optimismus) a co se týče konspirace tak to je fakt blábol.
Tedy znovu chce to rozum.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

pozitivního dělám dost a drahá energie není žádná konspirace, nýbrž fakt. Vám nechodí faktury za elektřinu a plyn? Za elektřinu platíme zbytečně moc už teď, z valné části kvůli Vašim milovaným OZE.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

... chce to bla bla bla ... a nebo to prostě chce bejt magor.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Vite, pred lety nam Americane skoro silou vnucovali molekuly svobody, ale za priblizne trojnasobne ceny si to nikdo nedovolil napoupit.
Nasledne skokove zdrazeni, ktere uz ale z praxe vsichni znaji, si tenkrat nikdo nelajsnul.
Takze stacilo se postarat o to, aby sly ceny plynu v Evrope nahoru. Tomu branily dlouhodobe kontrakty, tedy ty jsme zrusili. Hura, Rusak musi prodavat pres burzu, a tam to mame zmaknute, spekulativni kapital prece sidli na tech spravnych mistech.
Momentalne mame uz ceny pekne nahore a ja jsem v minulem tydnu zaregistroval obrovskou vdecnost v nekterych medii, ze dva tankery, ktere puvodne mirily do Ciny dostaly prikaz otocit smet Evropa.
Vidite, jak to bylo snadne. Predtim si kazdy tukal na hlavu, 3x drazi plyn? To nikdy. A po celkem kratke dobe uz nase "elity" a papalasi vzdavaji diky za ten samy 3x drazsi plyn.
Rusakovi nepomohly ani stabilni dodavky, ani nizke ceny, ani nestrovnatelne ekologictejsi preprava, a ani novy plynovod.
Takhle to vypada ve spravne nesvepravne kolonii.
A to Babis Koudelku v kresle jeste za odmenu podrzel.
Proto zasadne nesouhlasim s vyvinovanim Babise z momentalnich pruseru, protoze prece zlo prislo z Bruselu.
To je sice pravda, ale on proti tomu neudelal vubec NIC, naopak jeste cile prikladal pod kotel.
A je uplne jedno, ze ti soucasni budou podle vseho jeste horsi. Pro Babise to neni vubez zadna omluva.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

Ono jde také o to, co této situaci předcházelo (cca 180 stran).

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

nebývale dobře. Juchají hlavně mladí. Ať se jim daří! Ať mi platí důchod co nejdéle.

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

bača velmi starý nedožijem do jari nebudu mi kukučky kukat na mojom konstituce
bez topení to nepude

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Také jsme byli mladí a naši starouškové nad námi kroutili hlavou. Už si dávám pozor, abych si dnes tu hlavu neukroutil ;-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

In reply to by Ňouma (neověřeno)

Trvalý odkaz

dopadl dobře. My ho s bábou zaspali, pes neutekl a kocour ráno přišel s mírně vyplašeným výrazem a příšerně nadával :-D

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

In reply to by Ňouma (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dnešní mladí maj štěstí, že už není k dostání origoš oranžovej suřík.
Staří psi by jim předvedli, jak má znít skutečná petarda zvíci vojenského dělobuchu - a ne to směšný, papírový čínský pšoukání, co bylo slyšet už týden před vánocema. :D
Uměli jsme i rakety, ale dost blbě se k tomu sháněly docela exotické suroviny, pokud jsme to chtěli barevný.
A lítalo nám to tak vysoko, že by se ty čínský raketky z hypáče zastyděly a radši by ani nevyletěly z boxu :D
Pravda, některá to nedala a roztrhla se už na zemi. Ale oproti dnešním mlaďochům, nikdo z nás nebyl tak blbý, aby k tomu chodil blízko, nebo to odpaloval cinkšňůrou.
My zásadně elektricky a přes 20-30m kus silnějšího točeného "zvonkového" dvojdrátu. Palník rakety tvořila šikovně rozklepnutá, svítilnová žárovička 3,5V/0,2A. Baňka se opatrně rozklepla, aby vlákénko, držák i závit zůstaly neporušené.
Vlákénko žárovičky se několikrát namočilo do hustého, acetonového roztoku nitrocelulózy, buď z kusu starého filmu, staršího zažloutlého pravítka, nebo ze starého vlasového hřebene - to se muselo vyzkoušet podle stylu hoření, zda jde opravdu o nitrocelulózu.
Výsledkem bylo to, že když se k takto "upravené" žárovičce připojila čerstvá plochá baterie, vlákénko zažhavilo a nitrocelulóza se zbytky acetonu v sobě, vytvořila šlehnutí bílým plamenem asi tak 30cm. Tím by v případě potřeby šla zapálit i stará proschlá stodola se slámou :D
Pátral jsem, ale oranžový suřík PbO3 už prostě k sehnání není, ani pro laboratorní účely. Existuje jen žlutý s nějakou příměsí, který jako okysličovadlo s nízkou teplotou rozkladu bohužel nefunguje..

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

bude hřát láska k Havlovi a jeho odkaz

Průměrný počet slepic: 4.6 (30 hlasů)

In reply to by Senátor Vystrčil (neověřeno)

Trvalý odkaz

to vidím tak, že doba je těhotná poptávkou po takovém veledíle, jakým by byl beze sporu další díl Kámasútry
Pro neznalé, staré, hnusné a zcela pitomé:

Kámasútra - 500 způsobů, jak milovat ženu.
Kámasútra II - 500 způsobů, jak milovat Sovětský svaz
Kámasútra III - 1 000 způsobů, jak milovat soudruha Havla.

Průměrný počet slepic: 4.7 (39 hlasů)

In reply to by Senátor Vystrčil (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co Tchaiwancova láska k Tchaiwanu?

Průměrný počet slepic: 4.1 (16 hlasů)

Vystrčil do tchajwanu není skutečně zaláskovaný. Jen mu nestoudně čumí na zadek když jde kolem...

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

tisknout slinuté karbidy na soustružnické nože.

Průměrný počet slepic: 4.3 (24 hlasů)