Zemědělský průser v číslech a zajímavostech

Autor

Máme tu nový rok. Rok vysokých cen energií, vysoké inflace, vysokých cen všeho a podle mého také první rok nedostatku. Ať si myslí kdo chce co chce, první a nejdůležitější je vždycky zemědělství, protože nejdřív se musíme najíst. To musíme dělat každý den, nemůže to odkládat narozdíl od nové střechy. Společnost od násilí dělí tři hladové dny. Až potom je možné mít nějakou tu zábavu, civilizaci, lítání na Měsíc a kolonizaci Marsu. A protože henten grýndýl jde přesně opačným směrem, podíváme se na zemědělské novinky pro letošní rok. 

Začnu cenami hnojiv. Už loni jsem několikrát avizoval značné zdražení, které bylo zmírňováno doběhem starých smluv. V praxi se nakonec ukázalo, že většina podzimního hnojení ozimů se ještě podařilo zrealizovat z těchto starých zásob a starých cen. Většina zemědělců dokončila polní práce roku 2021 ještě celkem v pohodě a pokud museli nějaké to hnojivo dokoupit, šlo o zanedbatelné objemy, které se bez problémů pokryly z vysokých výkupních cen za obilí či kukuřici. 

Letos je cenotvorba jednoduchá. Alespoň v našich krajích. Před loňskou cenu dejte jedničku. Pokud stál ledek loni 5.500 Kč/tunu, letos stojí 15.500,- Kč za tunu. Toto astronomické zvýšení cen se týká především dusíku, který se vyrábí poměrně energeticky náročně za pomoci zemního plynu (a velkého množství emisí). Směsná hnojiva se díky tomu zdražila víceméně na dvojnásobek. Ostatní suroviny jako draslík, fosfor, síra a další prvky, to zase tolik nahoru nešlo, tedy prozatím. Ale protože fosfor se dneska nejvíc bere z vysokopecní strusky a z vyzdívek ocelářských konvertorů, tak tam cena stoupne až letos, protože i výroba oceli je energeticky náročná a i tam šly ceny značně nahoru. 

Nejmarkantněji je zvýšení cen vidět na močovině, protože ta obsahuje nejvíc dusíku -  z původních cca 7.000 Kč na tunu vzrostla na cca 25.000,- Kč na tunu.  

Zemědělci zareagovali dvojím způsobem. Zhruba polovina z nich se dozvěděla o této ceně a prostě ji zaplatili, protože měli z čeho, ale sebralo jim to téměř všechny peníze navíc, co měli z loňských dobrých marží. Samozřejmě si nenakoupili na celý příští rok, ale jen na jarní hnojení, aby to nějak doklepali do žní.  Asi deset procent z nich nakoupili ještě i hnojivo pod kukuřice. 

Druhá polovina si řekla MERDE, to se nedá a prostě si neobjednali nic. Doteď. Ceny přece musejí klesnout, tohle je dlouhodobě nereálné. Mají pravdu, je to zcela mimo realitu. Ale protože většina z nich na podzim ještě pohnojila dobře a tak zaseli potravinářské osivo, tak si nakonec budou muset alespoň pro ozimné pšenice hnojivo dokoupit, aby z toho ve žních vůbec něco měli. Tihle si nakonec všichni koupí buďto čistou sypkou negranulovanou močovinu a nebo tekuté hnojivo DAM, protože to v celé té cenové katastrofě vyjde ještě nejlevněji. 

Dneska už to začíná vypadat, že nejchytřejší byli skutečně ti, kteří přešli rovnou na krmné zboží a od začátku se už o žádnou kvalitu nepokoušejí. Jejich pole jsou ještě "prohnojená" z předchozích let, takže kvantita bude. Zrno bude mít sice nižší cenu, ale zároveň jim náklady oproti loňsku vlastně klesnou. K tomu ještě dost jejich kolegů utrácí peníze, aby vyrobili potravinářskou kvalitu, takže cena krmného zboží příliš neklesne. Do žní ještě letos nikdo nezkrachuje. Ale jen čtvrtina zemědělců letos nevyhodila peníze oknem. 

Mimochodem - jeden z největších evropských výrobních závodů na hnojiva v rakouském Linci (a největší konkurent Agrofertu) je zavřený v důsledku vysokých cen. Jeho továrny jsou na prodej. Zájem má náš Andrejko. Ale jedině skoro zadarmo, protože jinak se to nevyplatí. A možná ani nejde o koupi, ale o zničení konkurence. Konečně jednou uvidí Esterajchové, jaké to je, když skoro zadarmo prodají rodinné stříbro a noví majitelé to přivedou z kapitalistických důvodů zu grunde. 

Jediný další konkurent je v Maďarsku. Tam je zase zajímavé, že vlastník této hnojivářské skupiny je jeden z největších odpůrců Orbána. A tak se na něj nevztahují ty nové dobré ceny za plyn, co Orbán vyjednal. Což majitele stojí miliony peněz denně. A protože továrny prodělávají, Orbán je chce znárodnit. Takže až uvidíte před maďarskými volbami spousty demonstrantů s krásnými plakáty profesionálně natištěnými, až uvidíte spousty skandálních odhalení na Orbána, až uvidíte maďarské novináře, co zjistili Orbánovy ofshorové firmy a po volbách se nad tím zavře voda,  tak už víte, kdo je platil.  To víte, přijít o takový pohádkový majetek ve prospěch státu... Pokud Orbán volby vyhraje, tak k tomu znárodnění asi nakonec dojde.

Zemědělci u nás by si měli přát, aby k tomu znárodnění došlo, protože díky tomu si tam v továrně sáhnou na laciný plyn a tamní provoz bude schopen vyrábět za dobrou cenu a bude dělat konkurenci cenám u nás. Pokud Orbán prohraje, tak si pan majitel bude muset vykompenzovat současné náklady za politický boj proti autoritářskému prezidentovi a ze svého to platit nebude. Zaplatí to částečně i naši zemědělci ve vysoké ceně hnojiv. To jen tak na okraj.... 

Samozřejmě tohle se v České televizi nedozvíte. Oni novináři jsou v poslední době neuvěřitelně nevšímaví.  O to všímavější jsou k lidským právům v Rusku a Kazachstánu.

Jediný levný producent hnojiv v dosahu je dneska Rusko... Tedy donedávna - to byste nevěřili - v Itálii zakotvila první loď egyptské močoviny. Slyšeli jste někdy o egyptské produkci hnojiv? Já taky ne. Ani všichni vysocí manažeři hnojiv v naší zemi ne. Ale prostě je to tak - v egyptě umějí vyrobit levnou močovinu.  Tak levnou, že se dá ležérně egyptsky vyrobit, ležérně naložit na loď, zaplatit egyptské armádě, uplatit spoustu tamních hlavounů, zaplatit clo, dovézt do Itálie, znovu zaplatit clo... a ještě být konkurenceschopní. To čumíte co? Bývalá kolonie začíná vozit zboží bývalé velmoci. Tak už jsme daleko. 

Ještě k cenám energií - jedno nedaleké družstvo, které dělá živočišnou výrobu a kde si občas koupím nějaké to prasátko, těm letos stouply ceny za energie asi o tři miliony korun. Což je jejich celý zisk před zdaněním.  Na konci roku 2022 zjistí, že jsou tak moc ve ztrátě,  že minimálně vybijí ty svoje vepříky, ukončí to romantické hraní si na skutečné zemědělce se vztahem k půdě a začnou dělat to co ostatní - drancovat. Případně se k tomu drancování neodhodlají a o rok později zkrachují a jejich pozemky si koupí ten největší drancíř v okolí, protože ten je napojený na velký kapitál a bude na to mít. Ne, není to Agrofert. 

Další zajímavou kapitolou je nafta. Ta se prodává s marží cca 40 halířů na litr. Zhruba 2% z ceny. To byl běžný stav. Za těchto podmínek se to dalo obchodovat. Vůbec paliva jsou problematický artikl. Sice mají vysokou obrátkovost, ale mají nízkou marži a jsou v tom obrovské objemy peněz. Díky spotřební dani pro stát se paliva skoro vůbec neobchodují na nějakou delší splatnost, obchodník dokonce za palivo platí dopředu. Občas se dá zaspekulovat na růst či pokles ceny. Z obchodnického hlediska je proto nejlepší pozvolný setrvalý růst ceny, protože pokud máte dost peněz, nakoupíte včas levněji a prodáte dráž. Z 2% marže pak někdy uděláte i 5%. Ale v konečném důsledku jsou všechny tyto spekulace hra s nulovým součtem. Nakonec zase proděláte při poklesu ceny. Když to pak spočítáte, jste pořád na těch 2% marže. 

Jenže... když musíte palivo koupit dopředu, tak někde musíte vzít peníze. Dokud jsou nízké úrokové sazby, nic se neděje. Ale při dnešních sazbách centrální banky se s marží pomalu dostáváte pod úroveň úroků. Pokud neprodáte naftu v tom samém měsíci, co jste ji koupili, takřka vždycky na ní proděláváte. Nakonec je to dopadlo tak, že nafta je dneska univerzální platidlo zemědělcům. I bez marže. Pokud dneska zemědělec prodává úrodu, zcela určitě dostane na prvním místě nabídku relativně levné nafty. 

V oboru agrochemií se ceny zvedly o 5%. Což je na agrochemie strašně vysoké číslo. Různé pesticidy, herbicidy, fungicidy, přípravky proti hmyzu a jiným cizopasníkům jsou tak trochu léčiva. Nejdražší je postavit tu linku. Produkce  je pak už skoro čistý zisk. Energie v cenotvorbě hrají spíše menší roli. A protože se s těmi přípravky zachází tak nějak lékařsky - malou lahvičku naředíte do velkého množství vody, tak to pětiprocentní zdražení je docela citelné. 

Zároveň se tak nějak potichu stalo, že Čína loni skoupila skoro všechny světové kapacity na výrobu pesticidů. Naši pravdomluvní novináři si toho samozřejmě vůbec nevšimli. Měli tolik práce s Běloruskem, že jim úplně unikly čínské rejdy na našem dvorku. Kromě toho pesticidy jsou fůůůj, tak ať si je Číňani vezmou. My je nepotřebujeme. Co na tom, že úrodu sežerou brouci.   Nevědí, že za rok až dva - až Číňan překlopí výrobu základní mateřské suroviny na svoje území, tak už Žluťáci nebudou potřebovat dělat žádný silový nátlak. Prostě jen nebudou pesticidy. Tak jako za covidu nebyly roušky...

Nebudou muset nikam posílat vojáky ani hrozit bojkotem výrobků. Prostě v té dané zemi nechají namnožit cizopasníky v zemědělství  a ti se postarají o všechno. Co měsíc, to 20% tamní úrody. Doporučuju proto od roku 2025 všem Vystrčilům, aby jezdili na Taiwan jen v červnu a do září aby se vztahy zase normalizovaly. Jinak budou fakt problémy. Však si pamatujeme, kolik stála rouška před covidem a kolik stála potom. Takže jeden Zastrčil pojede na Taiwan a zaplatí to zemědělci stoprocentním nárůstem cen pesticidů. Těm to stát vykompenzuje podobně nouzovým stavem jako za covidu, NKÚ pak za rok upozorní, kolik miliard peněz to stálo... a tím to skončí, protože nebude na výběr. 

Jo hoši, vy si někteří myslíte, že se tu odehrává nějaké spiknutí elit... hovno spiknutí.  To jsou jen neuvěřitelné důsledky třiceti krátkozrakých let a hromady idiotů na vysokých postech. Vy prostě jen nedokážete uvěřit tomu, jaká hovada nás posledních třicet let vedou. Díváte se na důsledek splaskávání té největší západní bubliny všech dob - že lidi nemusí být chytří, protože to za ně vyřeší neviditelná ruka trhu. Země která vše svěří trhu, ta si může dovolit mít za premiéra idiota. Díky Vašíku Klausů - i ty na tomhle stavu máš svůj podíl. Ty jsi tuhle bublinu u nás nafukoval jako první. Co trh dělá, to dobře dělá a vláda díky tomu může být jeden debil vedle druhého... 

A po třiceti letech se prostě se všechno dělá v Číně a všechny suroviny se berou v Rusku. To je celé. Den za dnem o nás rozhodují více a více Rusové s Číňany a jeden taiwanský Vystrčil nadělá takové škody, že si to ještě neumíme ani představit. Vlastně je dobře, že tam jel loni a ne až za dva roky. To by nás bolelo sakra víc. Ale doporučuju, pokud by chtěl zase nějaký politický blázen chtěl jet na Taiwan dělat hrdinu, tak bude lepší najmout ukrajinskou mafii a nechat ho zastřelit. Ty ztráty budou totiž astronomické a Fiala tvrdil, že musíme šetřit. Měli by se nad tím na vládě zamyslet a Číňana začít nasírat, až tu budeme mít zpátky veškerý průmysl a soběstačné zemědělství.

Pamatujete, jak nám před covidem říkali, že Čína se nás netýká, protože pro nás nedělají nic strategického a naše obchody jsou napojeny na EU a Německo? A pamatujete, jak nám pak za covidu Číňan ukázal, že se dá vydělat i na takové hovadině jako je výtěrový test nebo respirátor? Že nás dokáže položit i na zcela obyčejných a výrobně jednoduchých položkách? Oni tam v Pekingu ve vládě bohužel blbí nejsou. Oni si trh nechali jako dobrého sluhu, ale rozhodně ho nevzývají. Sice to hlavní, co nám dodávají, jsou levné šunty, ale kromě nich nám dodávají ty nejvíc strategické věci - mikročipy, zdravotnický materiál... a teď to budou i pesticidy. 

Spolukoaličníci mají ještě příliš malou představivost, co všechno nám Sitting Ping může udělat a nemusí kvůli tomu mobilizovat ani tamní městskou policii. O novinářích ani nemluvím... Ti budou za pár let adorovat Čínu nebo budou úpět v tamních převýchovných táborech. Teď také všichni opět s údivem zjistili, že polovina světových zásob potravin je v Číně... inu nečetli Kydy.  Ale ani já si nedovedl představit, že si žluťáci takhle pospíší. 

Představte si, že za dva roky tu fakt začínáme mít hlad, fakt máme nedostatek všeho, ceny jsou nepředstavitelné, úrodu právě sežrali rýhonosci, v Praze hoří vládní budovy a auta, Fiala visí na kandelábru a do toho nabízí Čína skvělý obchod - dodávku všeho potřebného za takovou maličkost -  podpis nové smlouvy o přátelství a s tajným dodatkem - pozavírat všechny ty novinářské štváče...  a Vystrčila s Pavkem Novotným a oběma Koláři dodat v dárkovém balení na adresu: Zakázané město, Peking... jo, dneska už zcela představitelná budoucnost.  

Je to vůbec hezké - Rus nás drží pod krkem díky plynu, Číňan nás drží pod krkem přes spotřební zboží a průmysl a oba dohromady nás budou držet pod krkem přes zemědělství. Rus dělá do hnojiv, Číňan do agrochemie.  Každý pěkně ve svém oboru. A co s tím můžou naši demokrati udělat? Nic.  Můžou mě maximálně tahat po soudech  za to, že jsem to řekl nahlas. Ale i kdyby to udělali, i kdyby mě umlčeli, stejně to nic nezmění na tom, že jdeme do Brusele.  Jestli to takhle půjde dál, tak se brzy všichni naučíme, že demokracie se nenajíme a láska k Evropským hodnotám nás nezahřeje.  A bez těch hnusných chemických sajrajtů, co se hážou na pole a stříká se jimi pšenice, si to žrádlo fakt nevypěstujeme. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (250 hlasů)

Komentáře

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

jste málo chytrý, málo krásný a málo mladý.
Nesvatější lidské právo je oškubat chudáčka páva dohola a narvat si jeho brka do prdele. To se dnes učí už i v mateřských školách.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Excelentní analýza.
Budeme mít obrovské štěstí, pokud se podaří trend zvrátit.
To se ovšem za současné situace nemůže podařit ani náhodou.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

po třináctém půldecáku.
Až to není to, co bývalo...

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

Targusi, nebojte se. Vědecký, vysoce erudovaný, progresivní historik docent Jakub Rákosník, vám sděluje, že bude velké období prosperity: (https://archiv.hn.cz/c1-67019880-kdyz-to-nepokazime-muzeme-opet-zazit-z…)

Jak potvrdil výše uvedený docent z Univerzity Karlovy. Tím je tedy vyvráceno, že by snad článek, pod kterým diskutujeme, měl pravdu.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

vzestupy a pády, během existence. Nyní holt je v té sestupující části. Ale pamatuji doby kdy byla na vrcholu. Asi to tak má být

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

vzestupy a pády, během existence. Nyní holt je v té sestupující části. Ale pamatuji doby kdy byla na vrcholu. Asi to tak má být

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Borsódchem Kazincbarcika, anebo Nitrogénmüvek Pétfürdö?
Jen tak, pro zajímavost...

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

soudruhů z Běloruska?
Když už tady usilujem o nakvartýrování soudruhů exulantů...

A jakpak to asi bude se sankcemi proti totalitnímu režimu, když ty hnojiva moc nebudou...?

Průměrný počet slepic: 4.3 (21 hlas)

To druhé... tam se dělají dusíkatá hnojiva. 

Co se týká Běloruska, tamní chemičky jsou vlastněny ruskými vlastníky (a samozřejmě i jinými globálními firmami, protože nejde o to, kdo to vlastní, ale kdo má pod palcem armádu, která to hlídá). Problém pro nás je v tom, že Rusko i Bělorusko pustí hnojiva na export až si vyřídí svojí spotřebu. A v dnešním světě platí i v Rusku, že se nevyrábí na sklad. Takže hnojiva z východu přijít mohou, ale ne hned a ještě dlouho nepřijdou v dostatečném množství.  Náš hlavní manažer přes hnojiva to říkal takhle - tu a tam se u nás nějaký ten kamion ruské močoviny objeví. Ale bude ho tak málo, že to s cenou prakticky nepohne. Rus nebude dodávat hnojivo za 6000 tunu, když může prodávat za 12000 tunu a stále být nejlevnější.

Aby Rus mohl nahradit evropský výpadek za udržitelnou cenu, to bude i při dobré vůli všech celních i dalších ojroorgánů akce minimálně na rok. Další rok bude trvat, než Rus zvedne dostatečně výrobu. I zaostalí mužici ve státě co se už už rozpadne nejsou blbí a nejdřív chtějí smlouvu, pak prachy a pak teprve budou něco dodávat. 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.1 (21 hlas)

Vidláku, copak jsou ruští mužici stále tak nepoučitelní, aby ještě věřili nějakým smlouvám, které pak nějaký příští zaoceánský bidet nebo tamní stádo kongresových vyskočilů nechá pomocí sankcí zablokovat?
--------
"I zaostalí mužici ve státě co se už už rozpadne nejsou blbí a nejdřív chtějí smlouvu, pak prachy a pak teprve budou něco dodávat. "
-----------------------------------------------------

1) Na co smlouvy, když PRO NÁS dopadnou po realizaci stejně jako nyní dobudovaný plynovod či JAKÉKOLIV současné či čínské vakcíny ?
Přece přijdou stovky dalších sankcí a nerealizovaných atestů.

2) na co prachy, když buď skončí na zablokovaných účtech ve světových bankách, kterým velí USA?

3) ....a pokud byste snad chtěl platit v papírové hotovosti....no, oni si toaletní papír jistě dokážou vyrobit sami.
Navíc v uživatelsky přívětivější podobě než budou naše brzké miliardoeurové bankovky.

3) Pokud budou něco dodávat, bude to se to nejspíš předávat na hranicích, pod dozorem ozbrojenců z obou stran

-3a) převážně pro potřebu horních deseti ...promile české služebné elity v globálních službách.
--------------------

A jejich ochranek, mluvících dílem ukrajinsky, dílem například některým z afgánských, ujgurských či jiných perspektivních světových dialektů.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Může mi některý místní vodborník vysvětlit, proč jak způsobil GD dvojnásobné zdražení paliv v Kazachstánu (a přidruženou bratrskou pomoc)?

A nevykládejte mi, že za zdražení u Velikého Kazacha nemůže GD, protože paliva zjevně zdražují všude :-)

Průměrný počet slepic: 2.9 (22 hlasů)

povolenky, aby věděli, o jakou slast přicházejí, a tak zdražili.
A co ta slast, se ptáte?
Není větší slasti, než si vytřít prdel povolenkou z Bruslogradu!!!
To věděl už soudruh Stáálin...

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

...dosáhne vysokých zisků z vysokých cen, nežli z nízkých. Vždy se rád připojí k takovému celku (například globální finanční kasino a jeho expozitury ) , který mu toto zaručí. A třeba i jen na krátkou dobu.
No a že vyvolat umělý nedostatek není až tak těžké, když je relevantní moc silná a plošná a koncentrace schopná..
Také proto i ty dluhy (pozor - každý dluh má většinou nejen strany dlužní, ale i věřitelské...jenže např. při QE dochází k deformaci jejich rolí, tak jak je konzervativně známe) které vedou k deformaci a někdy i k paralýze společenského i individualního vědomí i bytí.

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)

Vysvětlení je absolutně triviální. Dvojnásobné zdražení CNG, na který jezdí většina aut tam, ze zhruba - a to je ta největší prča - v přepočtu tří korun na šest korun za litr v Kazachstánu způsobilo zrušení cenové regulace, která tu cenu udržovala jejím zastropováním. CNG za šest korun na litr je pořád v podstatě zadarmo, ale holt Kazaši (někteří) i takovou věc těžko rozdýchávali a někdo toho "využil" k zorganizování takové menší diskotéky, v jejímž rámci byl "uklizen" klan kazašského patriarchy a bývalého prezidenta Nursultana Abiševiče Nazarbajeva a moci se reálně chopil jeho nástupce, kterého Nazarbajev sám dosadil, Kassym-Žomart Kemelevič Tokajev. S GD tyhle kazašské klanové rozborky nemají nic společného, a kdo sehrál roli užitečného idiota Tokajevovi (částečně to byl "lídr opozice" a jinak uprchlý oligarcha s dost zakrvavenýma rukama Muchtar Abljazov, toho času exilovaný ve Francii, ovšem s operační bází pro koordinaci "protestů" v Kyjevě na Ukrajině), to není v tuhle chvíli zase tak moc podstatné. Ještě nějaký dotaz?

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

LPG, nikoli na CNG, ale ono je to vcelku jedno, pokud se bavíme o kraválu, který tam probíhal, probíhá a ještě chvíli probíhat bude.

Průměrný počet slepic: 4.8 (15 hlasů)

"Dokument Kosy – úřední upozornění Velvyslanectví Spojených států v Kazachstanu"
********************
(...) Jde o sreenshot oficiálního dokumentu , vydaného na webu Velvyslanectví Spojených států v Kazachstanu

v sobotu 16. prosince 2021!!!!!

A dávám ho ve dvou vyhotoveních
nejprve v originále a potom, v české verzi, jak mi ji vyhodil překladač!

Necítím sebemenší potřebu dokument sebeméně komentovat. (...)

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/01/09/dokument-kosy-uredni-upo…

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Dobrý den pane Červenko... jste ten Jan Červenka, co má na fejsbůkovém profilu kočku s brýlemi? Pokud ano, tak prosím přiměte mou hlubokou úctu, protože kdykoliv něco píšu o Ukrajině, tak se zeptám svých příbuzných a pak to jdu zkorigovat k Vám na profil. 

A rovnou se Vás zeptám, jestli byste nechtěl občas napsat nějaký článek přímo pro Kydy... S chutí Vám ho vydám. 

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

Kazaši mají oproti ČR zhruba třetinové platy. O jejich cenách běžného zboží a energií nemám šajn.
Já vím, jak je ošidné v těchto věcech počítat s průměrem, ale zdražení LPG je asi zabolelo víc než by bolelo nás.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

A "zadarmo", je otázka pohledu, jeden může být:
1) v ČR by zvedli cenu benzinu z 35 na 70 a pak porovnávat jak to cítí,
2) uvědomit si, že tam v přepočtu mají 3-5 tisíc korun měsíčně, ale vzdálenosti jako v USA a pak se dívat jak to cítí.

Pak by hodnocení "někteří" jaké máte pro čtenáře vypadalo jinak, u nás je alespoň MHD, ale v příépadě topení, kdy by všem se zvedlo topení na 2x/3x, tak by byl fičák i u nás...
Ale ostatní souhlas ;)

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Assi, to asi nemyslíte vážně. Proč ten podmiňovací způsob?

"v příépadě topení, kdy by všem se zvedlo topení na 2x/3x, tak by byl fičák i u nás..."

Copak se to právě teď nás neděje?

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

A kde je cena plynu 2x-3x tolik? Mě na faktuře na příští rok je cca 8,5procenta, jak počítám tak nejsem schopen v tom vyčíst dvojnásobek v těch osmi procentech ;)

Já spíše vidím, že zakážou auta, ale u nás je MHD+IDS, takže lidi nebudou mít existenční problém, apod. úpravy...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Nevím jak vám, ale mně příjde faktura na příští rok až přístí rok...

Zatím mi přišlo jen oznámení o zvýšení ceny od 1.1.2022 a navazující úprava výše záloh. Z cca 3300 Kč měsíčně na necelých 6000 měsíčně. Tedy o necelých 100 %. A věřím, že mají v MND docela dobrý odhad na to, jak zálohy stanovit, aby to při aktuálních cenách vyšlo. A to ještě nemusí být ohledně zdražování všem dnům konec...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Hrozby v Kazachstánu nejsou spontánní akcí kvůli rostoucím cenám pohonných hmot.
V Kazachstánu jsme svědky agrese mezinárodního terorismu, bojovníci byli zjevně vycvičeni.
Události v Kazachstánu nejsou prvním ani posledním pokusem o zásah zvenčí.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

tam majstři musej být hóódně naštvaní, že jim to nezbaštil a ještě na plnou hubu, byť diplomaticky jak je jeho zvykem řekl. Muselo to tam být zajímavé a těch protáhlých ksichtů ... a jé jé. Vždycky se mi vybaví ten výzor jednoho postaršího anglického psavce/zřejmě kapacity/ když mu na jeho spíš víc než méně provokatuvní otázku odpověděl. Bylo to podívání... njn

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Tak napůl jsou, musíš lidi dostast do ulic, jako v 89 u nás, dáš jim co je nasere, u nás "bití dětí", tam cena benzinu a pak dav ovládne vycvičená opička a ovečky bečí jak jim říká...

Tím říkám, ne všichni lidi co tam vyěli do ulic nešli protože myslli to mysleli dobře, ale jaksi myslet znamená...

Zatím bez slepic

Nejde jen o auta. Veškerý provoz domácností je na LPG.
V každé jurtě jsou kamínka na plyn. Takto žije možná 50%obyvatel, přičemž příjmy z pastevectví mají minimální.
Není se proto čemu divit. Sociální výbuch musel nastat.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ajajaj, takže GD za to nemůže? Nevím, nevím, ten přeci může za všechno ...

Jinak přepočet ceny na české koruny vypovídá o situaci v Kazachstánu velký kolový (bez znalostí cen, příjmů a okatého luxusu vládnoucí věrchušky). Pro serioznější diskuzi doporučuji výborný blog paní Stehlíkové na aktuálně, ale ta je pro pitomce jak červený hadr. Paní Stehlíková je tedy dobrý detektor pitomců ... i když ten blog v zásadě (ale mnohem hlouběji) souhlasí s tím, co jste psal. Jen jste vynechal tu gigantickou nasranost kazachů po nekonečné vládě místního putinka.

Průměrný počet slepic: 1.3 (7 hlasů)

Jj, je dekektorem blbců, kdo té "dámě" věří ty hovadiny co mele, tak musí být hodně jednoduchej duchem...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Jasně, šéfiku, akorát že ona říká něco hodně podobného jako pan Červenka.

Detekce proběhla úspěšně.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

dp se pise i jinde

------------
Kazachstán a Rusko předvedli, že US příručka pro barevné revoluce zastarala

Jako člen Meziparlamentní delegace Evropského parlamentu ke středoasijským republikám jsem se snažil získat informace o vývoji v Kazachstánu. Nyní, kdy je pokus o násilný převrat z větší části potlačen a bezpečnostní síly honí po celé rozlehlé zemi zbytky povstalců, přechází média z režimu přinášení zpráv z „bojiště“ do režimu propagandy proti Rusku. A to je přesně ten správný čas na rekapitulaci vývoje událostí v Kazachstánu během pouličních nepokojů i na zkoumání procesů, které zemi do této situace přivedly.

.....
Tokajev po nástupu do funkce nastolil v zemi více prozápadní kurz. Zahraničním těžařským firmám prodal licence na těžbu ropy a plynu. Podle ruského analytika Dmitrije Plotnikova, který spolupracuje s televizí RT, dnes západní korporace ovládají 2/3 těžby ropy a plynu v Kazachstánu. Až do konce roku 2021 byly v zemi zákonem regulované ceny nejen energií, ale i paliv. Pod tlakem zahraničních firem Tokajev souhlasil s deregulací cen plynu pro spotřebitele. V Kazachstánu je většina aut japonské výroby. V těžkých podmínkách jezdí nadále ruské ZILy a Lady Nivy 4×4. Městské ulice však ovládají japonská auta – včetně Subaru, které je v Evropě považováno za luxusnější značku. Většina aut je poháněna zkapalněným plynem LNG. Jeho zdražení z 60 na 120 tenge za litr (z 2,93 Kč/l na na 5,86 Kč/l), které vstoupilo v platnost od 1. 1. 2022 vyvolalo v sobotu 2. 1. 2022 protesty ve městě Šangaosen, které se během víkendu rozšířily do celé země.

https://www.novarepublika.cz/2022/01/kazachstan-a-rusko-predvedli-ze-us…

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

naprosto zbytečné!

Průměrný počet slepic: 3.6 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Skvělý článek, Vidláku.

Doufám, že se tahle analýza dostane i do rukou bílým páprdům z bruselské pětky.
I když... těžko odhadnout, jestli to vůbec pochopí, co píšeš.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

No, kdyby dodávali drahé šunty, nikdo by je nekupoval, že jo?
Smůla je, že jsme takoví šikulové, že si neumíme sami vyrobit ani ty levné "šunty".
A mikročipy taky neumíme (jsme fakt šikovnej národ), tak buďme rádi za Číňany...

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

nejake rezidua znalosti a dovednosti jete mame. Treba koukni na www.krystaly.cz mala hitech firma v Hradci Kralove na polovodicove substraty a waffery, a i nektere finalni soucastky. Uz jen to ze to prodavaji do sveta svedci o tom ze nejsou spatni - jinak by se uz neudrzeli. Ale spolecnici jsou sedm dedku, starych odborniku. Nemaji nastupce...

Průměrný počet slepic: 3.9 (13 hlasů)

Takže brousí plátky z krystalů. Něco jako trochu lepší klenotníci.

Od toho je do mikročipů ještě asi tak 100 světelných roků.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

ze syntetického křemene vlastní produkce. Lze si objednat filtry, krystalové rezonátory, resp. oscilátory pro frekvence dle přání.

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

Ano, já vím co dělají. A vím, že to není snadné. Ale pořád je to velice mnoho na hony vzdáleno výrobě mikročipů. A to i technologickou a odbornou náročností.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Nemáme nic.

Dobře si pamatuji, jak prvních 20 let po sametovce tu bylo mnoho kvalifikovaných lidí. A jak se s nimi zacházelo - asi jako s hadrem. Od manažerů a zaměstnavatelů slyšeli, že pokud chtějí nějaký plat či podmínky, klidně mohou odejít. Za rohem jich čeká dalších deset. Kvalifikovaní odborníci (v tom skutečném smyslu slova) dělali hadr na podlahu.

Mládež, která chodila do škol to viděla. Logicky nejsou blbí, takže nechtěli dělat techniky, odborníky - když viděli, že mají nižší postavení než uklízečky, a žádnou důstojnost. Takže studovali humanitní obory.

Pokud někdo něco umí, tak jsou to většinou starší generace od cca 50 let výše. A sem tam nějací talentovaní mladí jako statistická chyba. A co myslíte, že ti talenti dělají? Vymýšlejí analýzou velký dat, jak účinněji směrovat reklamu, aby se lidé kupovali co nechtějí. Vymýšlejí jak lépe nanutit pojištění či nepotřebné služby. Jak lépe prodat čínské šmuky. Nebo jak udělat aplikaci na mobil pro statistické třídění tloušťěk žížal ve svém městě.

Když zanikla TESLA, tak malá část vyspělých lidí a závodů přešla pod francouzsko-italský STMicroelectronics.

Znalosti, schopnosti a zkušenosti pomalu zanikají se staršími generacemi. Univerzity a ústavy jsou obsazovány čím dál větším procentem jako teplá místečka. Navíc současná vláda a univerzity dělají progresivní čistky, aby tak nikdo kromě neomarxistů nebyl. Zbytek dorazí granty.

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)

STM a ON Semi, jsou dvě úplně odlišné firmy. Rožnov patří pod ONS a něco málo se dělalo pro AVX Kyocera, tuším keramika a tantalové elyty.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

lze stáhnout knížku Tesla-náš celý život od Bedřicha Rouse (hlavní technolog) na
www.ulozto.cz
nebo přes google
LG Philips Hranice: investice bez hranic Sedmá generace
(lze najít i fotografie, pořízené při demolici jinak nové fabriky,která čerpala dotace na zavedení ,,výroby, která dosud v ČR není")
na IDNESu 4.sprna 2019 vyšel článek o výrobě televizorů a radiomagnetofonů v Rožnově, ale to je novinářský nesmysl.

Zatím bez slepic

Je to bezcenná snůška plků a drbů, notabene sice od technologa, ale také dlouholetého předsedy největšího vlezdoprdelistického svazu, jaký vůbec kdy na planetě existoval - Svazu československo-sovětského přátelství. Zajímavé na tom je, že moji přátelé z Tesly Rožnov, si na pana inžinýra Rouse vzpomínají hlavně z tohoto titulu, jak je popoháněl k závazkům pro SČSP, nikoli proto, že by byl kvalitním technologem.

Jestli se kurva chcete dovědět pravdu o tom, co a jak, jakými technologiemi se tam dělalo, jak jeden člověk prošel všemi provozy fabriky, aby nakonec 10 let dělal generálního ředitele Rožnova, tak se na internetu shánějte po publikaci, která tuším ani nevyšla knižně a jmenuje se "Sborník 1949-2012 Tesla Rožnov" autorů Chmelaře, Stacha, Doubravy, Roubalíka, Hradila, Mikuše, Mikuška, Strakoše, Poláška, Rozsypala, Halamíka, Václavíka, Cába, Pánka, Freundlicha. Do jednoho všechno inženýři, Chmelař tomu 10 let šéfoval a protože prošel celou fabrikou a měl ánung, tak šéfoval pro fabriku dobře, pro mocipány špatně. Ing. Stach byl dlouholetým ředitelem křemíkové výroby a výroby planární epitaxí atd. Jeden vedle druhého chlapi-kapacity.
Pak vyšla pro Muzeum ještě jedna publikace, podobná této, ale je v ní víc technických podrobností, jmenuje se NEZapomenutá Tesla Rožnov, též kolektiv autorů, jedna událost z několika pohledů, což je velmi poučné i pro nás, jak zacházet se vzpomínkami.

Vůbec to tak nemuselo dopadnout, bývalá polovodičová divize Motoroly, dneska právě ten chválený ON Semiconductor, tam byl na námluvách už v r.1988 a když viděli tu úroveň a ty šikovné lidi, chtěli do firmy vstoupit hned - ale komunisti byli ještě furt hrdí a říkali, že oni tady žádné kapitalisty od Motoroly nepotřebujou...
Tesla Rožnov a maďarský Tungsram byly dvě největší polovodičové fabriky v Evropě, větší tady nikdy neměl ani Philips a Siemens, co do soběstačnosti výroby všech komponentů a surovin, byla Tesla Rožnov suverénně na špici Evropy. Koncerny Philips a Siemens produkcí překonávaly Teslu Rožnov díky tomu, že se nezdržovali výrobou křemíku a monokrystalů - ty brali hotové od nás a od jiných firem brali jiné polotovary, takže ty polovodiče Philips a Siemens víceméně kompletoval z polotovarů. Ale abcvh nekřivdil - měli samozřejmě i vynikající vývoj, jehož výsledky jsou takové legendy, jako nízkošumy BC413-BC416 a komplet celá řada BC23x, BC30x, BC54x, BC55x, BC6xx. To je práce vývojového oddělení evropského Siemensu/Philipsu, které dlouho v polovodičové výrobě kooperovaly, protože to prostě bylo pro obě strany výhodné. Naši přesně takhle úspěšně kooperovali s Tungsramem. Legendární koncové tranzistory GC511/GC521 pro nás, podle našich postupů, vyráběl po celých dlouhých 22let Tungsram, protože na tamní výrobu se oproti NDR či polské Unitře, šlo spolehnout.
Polská Unitra na to šla zase cestou nákupů licencí a vyráběli to taky dobře, ale byli na spolupráci "trochu" moc nafoukaní a namyšlení. Splaskli, až to tam v roce 1987 viděli, ale to už bylo na spolupráci pozdě, už se to tu začalo díky naprosté nekompetenci řízení rozpadat.
Tesly Rožnov je obrovská škoda. Ostatní Tesly, snad kromě HK, Vrchlabí, Piešťan a Lanškrouna, na tom moc dobře nebyly. Taková Tesla Vráble měla podle mého padnout už mnohem dříve, než až v roce 1993, protože z Vrábel vycházely posledních 12-15 let existence příšerné zmetky. Nikdo si jim to netroufl říct, všichni to mlčky trpěli a nedostatky opravovali, protože presidentem byl Husák a ten by zatvoril každého, kdo by chtěl slovenský podnik pomlouvat. Stejné to bylo i s mizernou Teslou Bratislava. Naopak výborně na tom byla Tesla Orava.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

(No, abych nekřivdil - Vidlákovi minimálně devět a půl za obsah a jedenáct a půl za umělecký dojem)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Kara-Murza Sergej Georgijevič : Manipulace vědomím.

Cituje v ní např. Nietzscheho : "Co vyžaduje nejdůkladnější a nejtrvalejší důkazy, je zřejmost. Mnozí nemají oči, aby ji viděli."

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

Nietzsche: "Bůh neexistuje."

Bůh: "Nietzsche neexistuje."

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

...termínu revoluce - aby byl optimální z hlediska postavení hvězd a planet a jejich účinků ?
To je důležitý.
Doufám že to předáš revolučnímu výboru zadarmo, Ponkráci, čistě z vlasteneckých důvodů a motivů..

Hezký den.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

Evropská komise: "Přírodní zákony neexistují"
Asfaltový holub: "Kolektivní inteligence EK neexistuje"
----
(Dávám si (zaokorouhleno nahoru) čtyři a půl slepice, než mě ZASE někdo předběhne)

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

>>> Já soukromě plánuji k 3D tiskárně dokoupit/dodělat bazmekt, který z PETek vyrábí filament a použít jej na tisk 3D. To je ta správná recyklace. Zvláště když svítí slunce a elektřina bude zrovna zdarma ze solárů.

To bych nedělal, protože se tak trochu uvolňují jedovaté látky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)