Zemědělský průser v číslech a zajímavostech

Autor

Máme tu nový rok. Rok vysokých cen energií, vysoké inflace, vysokých cen všeho a podle mého také první rok nedostatku. Ať si myslí kdo chce co chce, první a nejdůležitější je vždycky zemědělství, protože nejdřív se musíme najíst. To musíme dělat každý den, nemůže to odkládat narozdíl od nové střechy. Společnost od násilí dělí tři hladové dny. Až potom je možné mít nějakou tu zábavu, civilizaci, lítání na Měsíc a kolonizaci Marsu. A protože henten grýndýl jde přesně opačným směrem, podíváme se na zemědělské novinky pro letošní rok. 

Začnu cenami hnojiv. Už loni jsem několikrát avizoval značné zdražení, které bylo zmírňováno doběhem starých smluv. V praxi se nakonec ukázalo, že většina podzimního hnojení ozimů se ještě podařilo zrealizovat z těchto starých zásob a starých cen. Většina zemědělců dokončila polní práce roku 2021 ještě celkem v pohodě a pokud museli nějaké to hnojivo dokoupit, šlo o zanedbatelné objemy, které se bez problémů pokryly z vysokých výkupních cen za obilí či kukuřici. 

Letos je cenotvorba jednoduchá. Alespoň v našich krajích. Před loňskou cenu dejte jedničku. Pokud stál ledek loni 5.500 Kč/tunu, letos stojí 15.500,- Kč za tunu. Toto astronomické zvýšení cen se týká především dusíku, který se vyrábí poměrně energeticky náročně za pomoci zemního plynu (a velkého množství emisí). Směsná hnojiva se díky tomu zdražila víceméně na dvojnásobek. Ostatní suroviny jako draslík, fosfor, síra a další prvky, to zase tolik nahoru nešlo, tedy prozatím. Ale protože fosfor se dneska nejvíc bere z vysokopecní strusky a z vyzdívek ocelářských konvertorů, tak tam cena stoupne až letos, protože i výroba oceli je energeticky náročná a i tam šly ceny značně nahoru. 

Nejmarkantněji je zvýšení cen vidět na močovině, protože ta obsahuje nejvíc dusíku -  z původních cca 7.000 Kč na tunu vzrostla na cca 25.000,- Kč na tunu.  

Zemědělci zareagovali dvojím způsobem. Zhruba polovina z nich se dozvěděla o této ceně a prostě ji zaplatili, protože měli z čeho, ale sebralo jim to téměř všechny peníze navíc, co měli z loňských dobrých marží. Samozřejmě si nenakoupili na celý příští rok, ale jen na jarní hnojení, aby to nějak doklepali do žní.  Asi deset procent z nich nakoupili ještě i hnojivo pod kukuřice. 

Druhá polovina si řekla MERDE, to se nedá a prostě si neobjednali nic. Doteď. Ceny přece musejí klesnout, tohle je dlouhodobě nereálné. Mají pravdu, je to zcela mimo realitu. Ale protože většina z nich na podzim ještě pohnojila dobře a tak zaseli potravinářské osivo, tak si nakonec budou muset alespoň pro ozimné pšenice hnojivo dokoupit, aby z toho ve žních vůbec něco měli. Tihle si nakonec všichni koupí buďto čistou sypkou negranulovanou močovinu a nebo tekuté hnojivo DAM, protože to v celé té cenové katastrofě vyjde ještě nejlevněji. 

Dneska už to začíná vypadat, že nejchytřejší byli skutečně ti, kteří přešli rovnou na krmné zboží a od začátku se už o žádnou kvalitu nepokoušejí. Jejich pole jsou ještě "prohnojená" z předchozích let, takže kvantita bude. Zrno bude mít sice nižší cenu, ale zároveň jim náklady oproti loňsku vlastně klesnou. K tomu ještě dost jejich kolegů utrácí peníze, aby vyrobili potravinářskou kvalitu, takže cena krmného zboží příliš neklesne. Do žní ještě letos nikdo nezkrachuje. Ale jen čtvrtina zemědělců letos nevyhodila peníze oknem. 

Mimochodem - jeden z největších evropských výrobních závodů na hnojiva v rakouském Linci (a největší konkurent Agrofertu) je zavřený v důsledku vysokých cen. Jeho továrny jsou na prodej. Zájem má náš Andrejko. Ale jedině skoro zadarmo, protože jinak se to nevyplatí. A možná ani nejde o koupi, ale o zničení konkurence. Konečně jednou uvidí Esterajchové, jaké to je, když skoro zadarmo prodají rodinné stříbro a noví majitelé to přivedou z kapitalistických důvodů zu grunde. 

Jediný další konkurent je v Maďarsku. Tam je zase zajímavé, že vlastník této hnojivářské skupiny je jeden z největších odpůrců Orbána. A tak se na něj nevztahují ty nové dobré ceny za plyn, co Orbán vyjednal. Což majitele stojí miliony peněz denně. A protože továrny prodělávají, Orbán je chce znárodnit. Takže až uvidíte před maďarskými volbami spousty demonstrantů s krásnými plakáty profesionálně natištěnými, až uvidíte spousty skandálních odhalení na Orbána, až uvidíte maďarské novináře, co zjistili Orbánovy ofshorové firmy a po volbách se nad tím zavře voda,  tak už víte, kdo je platil.  To víte, přijít o takový pohádkový majetek ve prospěch státu... Pokud Orbán volby vyhraje, tak k tomu znárodnění asi nakonec dojde.

Zemědělci u nás by si měli přát, aby k tomu znárodnění došlo, protože díky tomu si tam v továrně sáhnou na laciný plyn a tamní provoz bude schopen vyrábět za dobrou cenu a bude dělat konkurenci cenám u nás. Pokud Orbán prohraje, tak si pan majitel bude muset vykompenzovat současné náklady za politický boj proti autoritářskému prezidentovi a ze svého to platit nebude. Zaplatí to částečně i naši zemědělci ve vysoké ceně hnojiv. To jen tak na okraj.... 

Samozřejmě tohle se v České televizi nedozvíte. Oni novináři jsou v poslední době neuvěřitelně nevšímaví.  O to všímavější jsou k lidským právům v Rusku a Kazachstánu.

Jediný levný producent hnojiv v dosahu je dneska Rusko... Tedy donedávna - to byste nevěřili - v Itálii zakotvila první loď egyptské močoviny. Slyšeli jste někdy o egyptské produkci hnojiv? Já taky ne. Ani všichni vysocí manažeři hnojiv v naší zemi ne. Ale prostě je to tak - v egyptě umějí vyrobit levnou močovinu.  Tak levnou, že se dá ležérně egyptsky vyrobit, ležérně naložit na loď, zaplatit egyptské armádě, uplatit spoustu tamních hlavounů, zaplatit clo, dovézt do Itálie, znovu zaplatit clo... a ještě být konkurenceschopní. To čumíte co? Bývalá kolonie začíná vozit zboží bývalé velmoci. Tak už jsme daleko. 

Ještě k cenám energií - jedno nedaleké družstvo, které dělá živočišnou výrobu a kde si občas koupím nějaké to prasátko, těm letos stouply ceny za energie asi o tři miliony korun. Což je jejich celý zisk před zdaněním.  Na konci roku 2022 zjistí, že jsou tak moc ve ztrátě,  že minimálně vybijí ty svoje vepříky, ukončí to romantické hraní si na skutečné zemědělce se vztahem k půdě a začnou dělat to co ostatní - drancovat. Případně se k tomu drancování neodhodlají a o rok později zkrachují a jejich pozemky si koupí ten největší drancíř v okolí, protože ten je napojený na velký kapitál a bude na to mít. Ne, není to Agrofert. 

Další zajímavou kapitolou je nafta. Ta se prodává s marží cca 40 halířů na litr. Zhruba 2% z ceny. To byl běžný stav. Za těchto podmínek se to dalo obchodovat. Vůbec paliva jsou problematický artikl. Sice mají vysokou obrátkovost, ale mají nízkou marži a jsou v tom obrovské objemy peněz. Díky spotřební dani pro stát se paliva skoro vůbec neobchodují na nějakou delší splatnost, obchodník dokonce za palivo platí dopředu. Občas se dá zaspekulovat na růst či pokles ceny. Z obchodnického hlediska je proto nejlepší pozvolný setrvalý růst ceny, protože pokud máte dost peněz, nakoupíte včas levněji a prodáte dráž. Z 2% marže pak někdy uděláte i 5%. Ale v konečném důsledku jsou všechny tyto spekulace hra s nulovým součtem. Nakonec zase proděláte při poklesu ceny. Když to pak spočítáte, jste pořád na těch 2% marže. 

Jenže... když musíte palivo koupit dopředu, tak někde musíte vzít peníze. Dokud jsou nízké úrokové sazby, nic se neděje. Ale při dnešních sazbách centrální banky se s marží pomalu dostáváte pod úroveň úroků. Pokud neprodáte naftu v tom samém měsíci, co jste ji koupili, takřka vždycky na ní proděláváte. Nakonec je to dopadlo tak, že nafta je dneska univerzální platidlo zemědělcům. I bez marže. Pokud dneska zemědělec prodává úrodu, zcela určitě dostane na prvním místě nabídku relativně levné nafty. 

V oboru agrochemií se ceny zvedly o 5%. Což je na agrochemie strašně vysoké číslo. Různé pesticidy, herbicidy, fungicidy, přípravky proti hmyzu a jiným cizopasníkům jsou tak trochu léčiva. Nejdražší je postavit tu linku. Produkce  je pak už skoro čistý zisk. Energie v cenotvorbě hrají spíše menší roli. A protože se s těmi přípravky zachází tak nějak lékařsky - malou lahvičku naředíte do velkého množství vody, tak to pětiprocentní zdražení je docela citelné. 

Zároveň se tak nějak potichu stalo, že Čína loni skoupila skoro všechny světové kapacity na výrobu pesticidů. Naši pravdomluvní novináři si toho samozřejmě vůbec nevšimli. Měli tolik práce s Běloruskem, že jim úplně unikly čínské rejdy na našem dvorku. Kromě toho pesticidy jsou fůůůj, tak ať si je Číňani vezmou. My je nepotřebujeme. Co na tom, že úrodu sežerou brouci.   Nevědí, že za rok až dva - až Číňan překlopí výrobu základní mateřské suroviny na svoje území, tak už Žluťáci nebudou potřebovat dělat žádný silový nátlak. Prostě jen nebudou pesticidy. Tak jako za covidu nebyly roušky...

Nebudou muset nikam posílat vojáky ani hrozit bojkotem výrobků. Prostě v té dané zemi nechají namnožit cizopasníky v zemědělství  a ti se postarají o všechno. Co měsíc, to 20% tamní úrody. Doporučuju proto od roku 2025 všem Vystrčilům, aby jezdili na Taiwan jen v červnu a do září aby se vztahy zase normalizovaly. Jinak budou fakt problémy. Však si pamatujeme, kolik stála rouška před covidem a kolik stála potom. Takže jeden Zastrčil pojede na Taiwan a zaplatí to zemědělci stoprocentním nárůstem cen pesticidů. Těm to stát vykompenzuje podobně nouzovým stavem jako za covidu, NKÚ pak za rok upozorní, kolik miliard peněz to stálo... a tím to skončí, protože nebude na výběr. 

Jo hoši, vy si někteří myslíte, že se tu odehrává nějaké spiknutí elit... hovno spiknutí.  To jsou jen neuvěřitelné důsledky třiceti krátkozrakých let a hromady idiotů na vysokých postech. Vy prostě jen nedokážete uvěřit tomu, jaká hovada nás posledních třicet let vedou. Díváte se na důsledek splaskávání té největší západní bubliny všech dob - že lidi nemusí být chytří, protože to za ně vyřeší neviditelná ruka trhu. Země která vše svěří trhu, ta si může dovolit mít za premiéra idiota. Díky Vašíku Klausů - i ty na tomhle stavu máš svůj podíl. Ty jsi tuhle bublinu u nás nafukoval jako první. Co trh dělá, to dobře dělá a vláda díky tomu může být jeden debil vedle druhého... 

A po třiceti letech se prostě se všechno dělá v Číně a všechny suroviny se berou v Rusku. To je celé. Den za dnem o nás rozhodují více a více Rusové s Číňany a jeden taiwanský Vystrčil nadělá takové škody, že si to ještě neumíme ani představit. Vlastně je dobře, že tam jel loni a ne až za dva roky. To by nás bolelo sakra víc. Ale doporučuju, pokud by chtěl zase nějaký politický blázen chtěl jet na Taiwan dělat hrdinu, tak bude lepší najmout ukrajinskou mafii a nechat ho zastřelit. Ty ztráty budou totiž astronomické a Fiala tvrdil, že musíme šetřit. Měli by se nad tím na vládě zamyslet a Číňana začít nasírat, až tu budeme mít zpátky veškerý průmysl a soběstačné zemědělství.

Pamatujete, jak nám před covidem říkali, že Čína se nás netýká, protože pro nás nedělají nic strategického a naše obchody jsou napojeny na EU a Německo? A pamatujete, jak nám pak za covidu Číňan ukázal, že se dá vydělat i na takové hovadině jako je výtěrový test nebo respirátor? Že nás dokáže položit i na zcela obyčejných a výrobně jednoduchých položkách? Oni tam v Pekingu ve vládě bohužel blbí nejsou. Oni si trh nechali jako dobrého sluhu, ale rozhodně ho nevzývají. Sice to hlavní, co nám dodávají, jsou levné šunty, ale kromě nich nám dodávají ty nejvíc strategické věci - mikročipy, zdravotnický materiál... a teď to budou i pesticidy. 

Spolukoaličníci mají ještě příliš malou představivost, co všechno nám Sitting Ping může udělat a nemusí kvůli tomu mobilizovat ani tamní městskou policii. O novinářích ani nemluvím... Ti budou za pár let adorovat Čínu nebo budou úpět v tamních převýchovných táborech. Teď také všichni opět s údivem zjistili, že polovina světových zásob potravin je v Číně... inu nečetli Kydy.  Ale ani já si nedovedl představit, že si žluťáci takhle pospíší. 

Představte si, že za dva roky tu fakt začínáme mít hlad, fakt máme nedostatek všeho, ceny jsou nepředstavitelné, úrodu právě sežrali rýhonosci, v Praze hoří vládní budovy a auta, Fiala visí na kandelábru a do toho nabízí Čína skvělý obchod - dodávku všeho potřebného za takovou maličkost -  podpis nové smlouvy o přátelství a s tajným dodatkem - pozavírat všechny ty novinářské štváče...  a Vystrčila s Pavkem Novotným a oběma Koláři dodat v dárkovém balení na adresu: Zakázané město, Peking... jo, dneska už zcela představitelná budoucnost.  

Je to vůbec hezké - Rus nás drží pod krkem díky plynu, Číňan nás drží pod krkem přes spotřební zboží a průmysl a oba dohromady nás budou držet pod krkem přes zemědělství. Rus dělá do hnojiv, Číňan do agrochemie.  Každý pěkně ve svém oboru. A co s tím můžou naši demokrati udělat? Nic.  Můžou mě maximálně tahat po soudech  za to, že jsem to řekl nahlas. Ale i kdyby to udělali, i kdyby mě umlčeli, stejně to nic nezmění na tom, že jdeme do Brusele.  Jestli to takhle půjde dál, tak se brzy všichni naučíme, že demokracie se nenajíme a láska k Evropským hodnotám nás nezahřeje.  A bez těch hnusných chemických sajrajtů, co se hážou na pole a stříká se jimi pšenice, si to žrádlo fakt nevypěstujeme. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (250 hlasů)

Komentáře

Díky za postřeh. Načtu, popřemýšlím a třeba to půjde vyřešit tak, že budu vyrábět filament na zahradě.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Já bych se na to vykašlal. Jakoukoli nečistotou, vlhkostí, teplem vznikají nezdravé věci u PETek. Nemluvě o tom, že se z nich uvolňuje antimon, který je použit jako katalyzátor při výrobě PET plastu, a jeho zbytky v něm jsou. Jestli si chcete zasrat zahradu a ovzduší nejen těžkými kovy s potenciálně rakovinnými účinky, tak blbněte s PETkami. Zvláště ve větším množství a ještě je roztápějte při výrobě filamentu a podruhé v 3d tiskárně.

Na PET bych se vykašlal, s tím se zdravě a neškodně v amatérských podmínkách moc nakládat nedá.

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

In reply to by Miloslav Ponkrác (neověřeno)

Trvalý odkaz

podmínkách, při ekologické velkorecyklaci, s odpuštěním neserou? Že je to vůbec zajímá?
----
A kdo ještě bude vyrábět v blízké budoucnosti PETky? A z čeho?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Viděli jste včera 1.díl seriálu "Devadesátky"?
Za mě bomba po všech stránkách. Dokonce i všecko ve výpravě a kulisách bylo naprosto věrné, až jsem někdy čuměl, kde to všecko sehnali.
Do těch nejmenších detailů, jako třeba socialistické "velkoplošné" hnědé a šedé vypínače v bytech, šedočerné telefony řady As-Bs, nebo tehdy policajty často používaný, maďarský kazeťák pro záznam a přepis výslechů, BRG DK-40.
Fakt kvalitní, domácí bezšňůrový telefon s kazetovým záznamníkem Panasonic, nebo metr vysoké, špičkové japonské HiFi věže Rotel, za tehdejších asi milion korun - to jsou dnes takové rarity, asi jako pracující cikánky. Jsou, ale je jich tak hrozně málo, že jakoby už nebyly.
Fízlové v rozhrkaných Favoritech, často přeplacení mafiánama z druhé strany, jejich šéf těsně před zhroucením, mafoši a drbani té nejhorší kategorie v Mercedesech za pět tehdejších mega. Nájemné vraždy přes 50 ročně, všude morgoši, jejich kurvy, rumuni, skořápky a pakující se ODS v čele s Klausem. Mrázek největší kámoš s Karlem Gottem, co se postarají o policejní vdovy a sirotky. Typičo, to ani není možný :D
Jak tak najednou ta paměť funguje skvěle, že? Ale při volbách? To máme úplně vymetený palice, jak týdenní kojenci, jenom chodící.
Zajímavé na tom je to, že když se to obecně týká scénáře, či čehokoliv jiného, na čem určitě půjde vybouchat hodně škváry, tak to si Pražáci pamatují i takové detaily, jaké většina z lidí už radši zapomněla. Tady ale možná hlavnímu scénáristovi trochu křivdím. Protože ten nejlepší z nejlepších, živoucí legenda Mareš z pražské mordparty, ten prostě sloní paměť mít musí. A casting do seriálu dělala, jako u všech kvalitnějších filmů, moje někdejší krásná, chytrá a vtipná sousedka :D Finger je naprosto famózní herec a je dobře, že si tak vybírá - aspoň nebude brzy okoukaný z tisícidílných sraček. A Sokol, až se přestane pitvořit u debilních soutěží, přestane hrát buzeranty a ještě trochu zestárne, tak bude naprosto dokonalý prototyp sarkastického, otráveného vyšetřovatele. I v Rédlovi byl skvělý.
Už třeba to, jak vůbec lidi mohli naskakovat na tak primitivní podvod, jako byly skořápky - a zahučet v tom, rychle nabytými statisíci, někdo i milióny a pak se nechat mlátit vymahači. To byl ten, hned na začátku zastřelený Štáfek, kterému ta role ale vůbec nešla věřit - po Ulici.
Nebo celkově to nepochopitelné chování části společnosti, zpité jakože svobodou - vůbec něco mít, nebo si začínat s lidsky tak odpornými tvory, jako byl Jonák, Mrázek, Běla, Krejčíř a jim podobní, ale z řad bílých límečků. Někteří donedávna seděli ve vládě...
Oni byli odporní a slizcí už tehdy, ale někteří holt viděli fialově, jen ty rychlé zisky a nevadilo jim při tom, dát se dokupy s primitivním cigošem se sedmi třídami, jakým Běla skutečně byl.
A teď nám to tlemoevize v plné palbě připomněla, jak jsme byli blbí - a to je moc dobře. Přinese to i vysvětlení, proč si mnozí z nás, radši nehleděli každý toho, co uměli nejlíp...
Za nás rejpaly, s targusovsky sloní pamětí zrovna na ty devadesátky, za ten pilotní díl 1++. Zdejším hodnocením 5+.
Už to vypadalo nadějně, i podle několika předchozích projektů, že se ČT chce dát konečně dokupy, přestat lhát a začít za veřejné peníze točit, místo pitomého modrého porna, něco smysluplného.
Následujících 168 hodin, mě z té naděje a optimismu zase vyléčilo.

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)

jenom proto aby nám ukázali že za to nemůžou Havel, ODS, kavárna, "západní spojenci" apod. ale ti které nám takto předvedli. Spodina společnosti která dostala zelenou. A zelená stále svítí, i když má modrofialovou barvu.

Ptejme se : kdo jim to všechno dovolil, kdo to nejen toleroval, ale podporoval (a podporuje dodnes), kdo to dodnes nechce a neumí potrestat, majetek odebrat, přestat je nazývat schopnými ale všehoschopnými grázly?

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

http://imgway.cz/s/8SdS
Od rána to teče z tolika lidí… není nakonec do prejtu?

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Vy jste nikdy neviděl konzervy krevní tučnice?

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

ako sa bude snazit chcipajuci system EU - teda Dojcland rajch - co najviac udrzat a co najviac odputat pozornost ludi v risi od hoviad vo vedeni a hladu ci zimy.

Mne nic nenapada okrem klasickej zastupnej akcie zvanej vojna. Jednoduche a overene riesenie.

Enem vitaz je furt nie celkom jasny na zaciatku.....

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Dojčmajstři mají sice asi dost uniforem pro těhotné vojačky, napájí tanky biopalivem, ale neřekl bych aniž bych je podceňoval, že s tím by se dalo vyrazit do stepí.

Možná tak někoho ponouknout. Těch, kteří by se dali ponouknout tady snad kromě Poláků moc není...

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Řešením našich potíží s hnojivy bude buď pronájem půdy v Africe a pěstování plodin tam nebo nákup jejich zemědělské produkce. V obou případech by to ale odnesli naši zemědělci a v africké zemi podražily potraviny. Nemáme dobrá řešení.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vzhledem k rychle rostoucímu množství Afričanů bychom od nich mohli vykupovat jejich exkrementy coby hnojiva.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák: Je to vůbec hezké - Rus nás drží pod krkem díky plynu, Číňan nás drží pod krkem přes spotřební zboží a průmysl a oba dohromady nás budou držet pod krkem přes zemědělství.
***
Lehce matematicky vyjádřeno, vyjde nám budoucnost Evropy:

Rusko a Čína MÍNUS grýndýl ROVNÁ SE utrpení většiny původního evropského obyvatelstva

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

Já bych řekl, že trpící evropské obyvatelstvo si po pár týdnech hladu velmi rychle vzpomene na svojí primitivnější minulost a postará se, aby ještě více trpěly ty jejich elity, které tohle způsobily. My Češi si vzpomeneme na hustiské kořeny... Ale Němci... tam to bude zajímavější... vzpomenou si na své pruské nebo na své náckovské metody? 

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

Český sen
Dokumentární / Komedie
Česko, 2004, 90 min

Průměrný počet slepic: 3.7 (11 hlasů)

>>> a postará se, aby ještě více trpěly ty jejich elity, které tohle způsobily

Nepostará. Elity budou naprosto v pohodě a bezpečí.

To je totiž důvod té debilizace a routoucí blbosti. Neexistuje zpětná vazba pro ty, kdo blbostí ničí ekonomiky, životy lidí. Nic se jim nestane. Nejsou ohroženi a nebudou ohroženi davem, náklady i problémy padnou na jiné lidi. Takže se blbost množí.

Když továrníci kdysi byli občas pověšeni na kandelábrech, pochopili, že jsou určité meze odírání dělníků. To je ta zpětná vazba. Proto došlo k pokroku v pracovní době, podmínkách práce, i mzdě.

Dnešní elity jsou v klidu a budou v klidu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

In reply to by Miloslav Ponkrác (neověřeno)

Trvalý odkaz

A myslel Vidlák Elity nebo "Elity"? Vidlák nemluvil o těch co tahají za nitky, ale ty obličeje v TV co za pár stříbrňáků dělají výkon příkazů, když se pak něco semele, tak lidi jdou řešit "obličeje z TV" ;)
Takže ano, Vidlák má pravdu, politici by se měli modlit, aby nebyl nějaký průser, kdy lidi přestanou řešit zákonosti.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

In reply to by Miloslav Ponkrác (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hloupý dav, který si za 30 let nevšiml, že je nemilosrdně okrádán, se vlivem zimy a hladu nepromění v dav rozlobený osvícený, ale pouze v hloupý dav nasratý. Proto odhaduji, že polovina z davu půjde proplesknout ty, na které ukáží tváře známé z ČT a druhá polovina půjde zmlátit souseda, který je už dlouho sere a pak bude zapalovat auta, převracet popelnice a rabovat krámy. A možná jen tak pro radost trochu znásilňovat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

"Rusko a Čína MÍNUS grýndýl ROVNÁ SE utrpení většiny původního evropského obyvatelstva"
Utrpení ano, VĚTŠINY ne. Většina bude brzy šťastně a spokojeně mrtvá.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

...nemají být obráceně ?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

udělat příčnou přepážku a zřídit oddělenou kanalizaci pro močovinu. Strategickou domácí močovinu jímat a průmyslově upravovat, třeba do kostek nebo granulátu. S pevnou částí odpadu rovněž obchodovat. Změnit pohled na věc - z odpadu udělat výrobek - srát o 106 a exportovat přímo, bez prostřednictví EU.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Pozor, ať vás nikdo neudá! Protože jímání moče a močoviny bylo v minulosti často používáno, ba i vyžadováno vrchností. Moč coby zdroj dusíku může sloužit nejen jako hnojivo, ale také jako surovina pro výrobu střelných a výbušných zbraní. Jímání moče bylo kdysi v historii podmínka pro vedení válek. Je to navíc poslední moč hmojení v nouzi. A poslední možnost výroby střeliva a výbušnin, když bude všechno zakázáno a zbraně komplet nelegální.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

se v minulosti získávaly i z rozložených mrtvol (oficiálně např. na šibeničních vrších).
Takže materiálu bude dost, na vrších i v rovině.
Víc než schopných alchymistů a chemiků.
-----
Chybí vám, Ponkráci, můj optimizmus, jinak dobrý.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Řekl bych, že v minulosti byl zájem spíše o ledek draselný neboli sanytr, https://brnensky.denik.cz/serialy/sanytrnik-remeslo-ktere-lidem-nevonel…

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

kterým moč prochází (i dobytčí, samozřejmě), zda vykrystalizuje nitrát vápenatý či draselný. V laufu střílí oboje.

Zatím bez slepic

moč se nejímala, seškrabával se sanitr, který se usazoval na stěnách žump a toalet.
Alespoň nás to učili ve škole - výroba střelného prachu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jen upozornil, že z moči se dá vyrábět střelný prach. Co se přesně dělalo v minulosti, je už méně podstanou částí mého příspěvku.

Zatím bez slepic

No v Japonsku si tohle již vyřešili, ale ta "mísa" v našem prostředí vydrží bez "údržby" tak asi půl roku, maximálně jeden !! Na oddělenou kanalizaci nebude u nás nikdy dost financí, protože ty peníze potřebuje pro sebe "vrchnost" a zavedená praxe nedovolí ani ten "výběr" dodavatele.
Prostě co běhá někde jinde ve světě, u nás může fungovat tak rok, pak to jde do BRUSELE.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Kanalizační trubky se dnes vyrábějí výhradně z plastů, plast ze suroviny z Ruska.

Snad byste nechtěl dělat plastové roury pro chcanky nás čecháčků ze vznešených Amerických Molekul Svobody?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

naseru.
Plastové analizační trubky pro firmu Hnůjdaj jsme vozili až z dalekého Chorvatska.
Jedině soudruzi Chorvati uměli totiž vyrobit plastovou rouru o průměru více, než 1,5 metru.
To by sechcalo a pouštělo guáno,co?
Hovno!!! Ty trubky už tenkrát před vámi a vám podobnými ptáky rosomáky zahrabali do země, abyste jim do nich NEGUÁNIL!!!

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

už to neumí, proč? Že by se kompletně přeorientovali na cestovní ruch?

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

ne, to netuším, vozili jsme to okolo r. 2007, těsně před spuštěním výtoby v Nošovicích. Naprášili je ekoteroristi, něco jako bandité z Ekologického právního servisu.
Takže nové potrubí ze země ven a znovu a lépe.
Mám pocit, že jsme zaclívali v díře zvané Vrgorac, ale ne víc si nevzpomenu. Musel bych do starého účetnictví a vůbec netuším, kde se nachází záloha.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

do třetiny dát vyndavací husté síto jako proti komárům či jiné havěti na zachycení tužšího materiálu a dolů barel na tekutiny? :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

lidský orgán a ve spolupráci s trávicím traktem tvoří perpetum mobile lidstva. Nejdřív nasrat a potom jíst! Nikoliv naopak, jak hlásají všechny ideologie. Všechny jsou chybné.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

situace se moc nelepsi

---------- automaticky preklad
Nedostatek čipů se zhoršuje - čekání na objednávky v průměru 26 týdnů, u některých položek - více než * rok *

Jak je to s „dočasným“ nedostatkem čipů?

Podle zprávy Susquehanna se v prosinci průměrná čekací doba na objednávku žetonů zvýšila o dalších 6 dní a dosáhla 25,8 týdne (téměř půl roku), což je historický rekord.

Elektronika iResearch to doplnila o členění podle samostatných kategorií - viz tabulka s tím, že ze 34 položek se čekací doba na objednávku zvýšila u 30 položek a ceny vzrostly u 28 položek.

Konkrétně čekací doba na objednávku regulátoru napětí je nyní 31–35 týdnů, 8bitový MCU – 30–48 týdnů, 32bitový MCU – 24–41 týdnů a FPGA – 45–65 týdnů (přes rok !).

https://aftershock-news.translate.goog/?q=node/1051202&_x_tr_sl=ru&_x_t…

Průměrný počet slepic: 4.7 (11 hlasů)

a je jich plná strakovka.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

In reply to by prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já tedy nevím, ale ty kategorie jsou tak široké, že jsou nic neříkající. Běžné regulátory napětí objednám klidně dnes v e-shopu na mnoha místech, a do tří dnů je mám doma. Totéž u řady MCU.

V roce 2016 jsme objednávali u Atmelu jeden 32bitový MCU. Čekali jsme na něho přes půl roku, než byl dodán.

Problémem totiž je extrémně obrovské množství typů a modelů součástek. Které se řekněme ve 21. století ještě znásobilo tím, že každý model bývá v mnoha různých zapouzdřeních. Takže linky prostě kontinuálně nevyrábějí všechny druhy součástek. Prostě vychrlí jeden model, pak přepnou na výrobu dalšího, pak dalšího. A vyjde z toho u řadu typů, že si musíte počkat, až ho vyrobí - a třeba v roce 2016 u našeho typu ho vyráběli 2 x ročně na okamžik.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Zeman ani Fiala tomu nerozumí. Babiš obhajuje, proč odsouhlasil Green Deal
Téma: Andrej Babiš Dáša Šamanová Sabina Dračková 2. ledna 2022 19:56

Průměrný počet slepic: 2.6 (10 hlasů)

To, že se Ježibabiš účinně nevymezil proti zelenému úúdělu, je NEODPUSTITELNÁ CHYBA.

Jako polehčující okolnost je mu nutno přiznat, že koaliční partner, ČSSD by ho to zřejmě nedovolil udělat stejně tak VŠECHNY opoziční strany mimo SPD.

Jen mohu upozornit, že zelený úúděl a role EU v krachu energetické politiky je mezi populusem téma č. 1 a v podstatě nehledě na politické sympatie jde všem směrem k EU pěna od huby.

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

Asi tak. Hodili to na stul a podepiste nebo zapomente na podil z pujcenych (i vami) penez. Krivarna hodna politiky. Obzvlast kdyz mate v zadech patou kolonu, ehm, co to taram, petikoalici, ktera na vas bude rvat kdyz podepisete i kdyz nepodepisete.

Průměrný počet slepic: 4 (16 hlasů)

Andrej Babiš byl v takových podmínkách, že byl rád, že dýchá. Na jedné straně se tady roky na něho pořádaly tvrdé lynče. Na druhé straně měl spousty věcí vyjednávat.

Přesto všechno se ukázal akceschopnější než naše pětikoalice, která vyjedná... A to přesto, že namísto lynčování jí lezou aktivisté, média, zahraniční subjekty, univerzity, apod. tvrdě do análního alpinismu.

Průměrný počet slepic: 3.2 (17 hlasů)

Státní peníze pro Babišovu Mafru: Tímto závažným problémem se zabýváme, zní z nové vlády.
Forum24

Průměrný počet slepic: 2.1 (14 hlasů)

s těma sračkama, úchyle...

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

přísný...

Průměrný počet slepic: 1.7 (11 hlasů)

Babiš nechtěl do politiky, ke KSČ ani na Krétu. Bude se s Hradem opakovat historie?

Průměrný počet slepic: 2.2 (9 hlasů)

V to doufám.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

sice odsouhlasil, ale s platností posunutou o nějakou desítku později.... . Proč se o tom nepíše.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

ad

A tak se na něj nevztahují ty nové dobré ceny za plyn, co Orbán vyjednal.

Jak to mam cist? Jakoze v Madarsku se cena plynu urcuje podle toho s kym zrovna vyju?

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)