Zemědělský průser v číslech a zajímavostech

Autor

Máme tu nový rok. Rok vysokých cen energií, vysoké inflace, vysokých cen všeho a podle mého také první rok nedostatku. Ať si myslí kdo chce co chce, první a nejdůležitější je vždycky zemědělství, protože nejdřív se musíme najíst. To musíme dělat každý den, nemůže to odkládat narozdíl od nové střechy. Společnost od násilí dělí tři hladové dny. Až potom je možné mít nějakou tu zábavu, civilizaci, lítání na Měsíc a kolonizaci Marsu. A protože henten grýndýl jde přesně opačným směrem, podíváme se na zemědělské novinky pro letošní rok. 

Začnu cenami hnojiv. Už loni jsem několikrát avizoval značné zdražení, které bylo zmírňováno doběhem starých smluv. V praxi se nakonec ukázalo, že většina podzimního hnojení ozimů se ještě podařilo zrealizovat z těchto starých zásob a starých cen. Většina zemědělců dokončila polní práce roku 2021 ještě celkem v pohodě a pokud museli nějaké to hnojivo dokoupit, šlo o zanedbatelné objemy, které se bez problémů pokryly z vysokých výkupních cen za obilí či kukuřici. 

Letos je cenotvorba jednoduchá. Alespoň v našich krajích. Před loňskou cenu dejte jedničku. Pokud stál ledek loni 5.500 Kč/tunu, letos stojí 15.500,- Kč za tunu. Toto astronomické zvýšení cen se týká především dusíku, který se vyrábí poměrně energeticky náročně za pomoci zemního plynu (a velkého množství emisí). Směsná hnojiva se díky tomu zdražila víceméně na dvojnásobek. Ostatní suroviny jako draslík, fosfor, síra a další prvky, to zase tolik nahoru nešlo, tedy prozatím. Ale protože fosfor se dneska nejvíc bere z vysokopecní strusky a z vyzdívek ocelářských konvertorů, tak tam cena stoupne až letos, protože i výroba oceli je energeticky náročná a i tam šly ceny značně nahoru. 

Nejmarkantněji je zvýšení cen vidět na močovině, protože ta obsahuje nejvíc dusíku -  z původních cca 7.000 Kč na tunu vzrostla na cca 25.000,- Kč na tunu.  

Zemědělci zareagovali dvojím způsobem. Zhruba polovina z nich se dozvěděla o této ceně a prostě ji zaplatili, protože měli z čeho, ale sebralo jim to téměř všechny peníze navíc, co měli z loňských dobrých marží. Samozřejmě si nenakoupili na celý příští rok, ale jen na jarní hnojení, aby to nějak doklepali do žní.  Asi deset procent z nich nakoupili ještě i hnojivo pod kukuřice. 

Druhá polovina si řekla MERDE, to se nedá a prostě si neobjednali nic. Doteď. Ceny přece musejí klesnout, tohle je dlouhodobě nereálné. Mají pravdu, je to zcela mimo realitu. Ale protože většina z nich na podzim ještě pohnojila dobře a tak zaseli potravinářské osivo, tak si nakonec budou muset alespoň pro ozimné pšenice hnojivo dokoupit, aby z toho ve žních vůbec něco měli. Tihle si nakonec všichni koupí buďto čistou sypkou negranulovanou močovinu a nebo tekuté hnojivo DAM, protože to v celé té cenové katastrofě vyjde ještě nejlevněji. 

Dneska už to začíná vypadat, že nejchytřejší byli skutečně ti, kteří přešli rovnou na krmné zboží a od začátku se už o žádnou kvalitu nepokoušejí. Jejich pole jsou ještě "prohnojená" z předchozích let, takže kvantita bude. Zrno bude mít sice nižší cenu, ale zároveň jim náklady oproti loňsku vlastně klesnou. K tomu ještě dost jejich kolegů utrácí peníze, aby vyrobili potravinářskou kvalitu, takže cena krmného zboží příliš neklesne. Do žní ještě letos nikdo nezkrachuje. Ale jen čtvrtina zemědělců letos nevyhodila peníze oknem. 

Mimochodem - jeden z největších evropských výrobních závodů na hnojiva v rakouském Linci (a největší konkurent Agrofertu) je zavřený v důsledku vysokých cen. Jeho továrny jsou na prodej. Zájem má náš Andrejko. Ale jedině skoro zadarmo, protože jinak se to nevyplatí. A možná ani nejde o koupi, ale o zničení konkurence. Konečně jednou uvidí Esterajchové, jaké to je, když skoro zadarmo prodají rodinné stříbro a noví majitelé to přivedou z kapitalistických důvodů zu grunde. 

Jediný další konkurent je v Maďarsku. Tam je zase zajímavé, že vlastník této hnojivářské skupiny je jeden z největších odpůrců Orbána. A tak se na něj nevztahují ty nové dobré ceny za plyn, co Orbán vyjednal. Což majitele stojí miliony peněz denně. A protože továrny prodělávají, Orbán je chce znárodnit. Takže až uvidíte před maďarskými volbami spousty demonstrantů s krásnými plakáty profesionálně natištěnými, až uvidíte spousty skandálních odhalení na Orbána, až uvidíte maďarské novináře, co zjistili Orbánovy ofshorové firmy a po volbách se nad tím zavře voda,  tak už víte, kdo je platil.  To víte, přijít o takový pohádkový majetek ve prospěch státu... Pokud Orbán volby vyhraje, tak k tomu znárodnění asi nakonec dojde.

Zemědělci u nás by si měli přát, aby k tomu znárodnění došlo, protože díky tomu si tam v továrně sáhnou na laciný plyn a tamní provoz bude schopen vyrábět za dobrou cenu a bude dělat konkurenci cenám u nás. Pokud Orbán prohraje, tak si pan majitel bude muset vykompenzovat současné náklady za politický boj proti autoritářskému prezidentovi a ze svého to platit nebude. Zaplatí to částečně i naši zemědělci ve vysoké ceně hnojiv. To jen tak na okraj.... 

Samozřejmě tohle se v České televizi nedozvíte. Oni novináři jsou v poslední době neuvěřitelně nevšímaví.  O to všímavější jsou k lidským právům v Rusku a Kazachstánu.

Jediný levný producent hnojiv v dosahu je dneska Rusko... Tedy donedávna - to byste nevěřili - v Itálii zakotvila první loď egyptské močoviny. Slyšeli jste někdy o egyptské produkci hnojiv? Já taky ne. Ani všichni vysocí manažeři hnojiv v naší zemi ne. Ale prostě je to tak - v egyptě umějí vyrobit levnou močovinu.  Tak levnou, že se dá ležérně egyptsky vyrobit, ležérně naložit na loď, zaplatit egyptské armádě, uplatit spoustu tamních hlavounů, zaplatit clo, dovézt do Itálie, znovu zaplatit clo... a ještě být konkurenceschopní. To čumíte co? Bývalá kolonie začíná vozit zboží bývalé velmoci. Tak už jsme daleko. 

Ještě k cenám energií - jedno nedaleké družstvo, které dělá živočišnou výrobu a kde si občas koupím nějaké to prasátko, těm letos stouply ceny za energie asi o tři miliony korun. Což je jejich celý zisk před zdaněním.  Na konci roku 2022 zjistí, že jsou tak moc ve ztrátě,  že minimálně vybijí ty svoje vepříky, ukončí to romantické hraní si na skutečné zemědělce se vztahem k půdě a začnou dělat to co ostatní - drancovat. Případně se k tomu drancování neodhodlají a o rok později zkrachují a jejich pozemky si koupí ten největší drancíř v okolí, protože ten je napojený na velký kapitál a bude na to mít. Ne, není to Agrofert. 

Další zajímavou kapitolou je nafta. Ta se prodává s marží cca 40 halířů na litr. Zhruba 2% z ceny. To byl běžný stav. Za těchto podmínek se to dalo obchodovat. Vůbec paliva jsou problematický artikl. Sice mají vysokou obrátkovost, ale mají nízkou marži a jsou v tom obrovské objemy peněz. Díky spotřební dani pro stát se paliva skoro vůbec neobchodují na nějakou delší splatnost, obchodník dokonce za palivo platí dopředu. Občas se dá zaspekulovat na růst či pokles ceny. Z obchodnického hlediska je proto nejlepší pozvolný setrvalý růst ceny, protože pokud máte dost peněz, nakoupíte včas levněji a prodáte dráž. Z 2% marže pak někdy uděláte i 5%. Ale v konečném důsledku jsou všechny tyto spekulace hra s nulovým součtem. Nakonec zase proděláte při poklesu ceny. Když to pak spočítáte, jste pořád na těch 2% marže. 

Jenže... když musíte palivo koupit dopředu, tak někde musíte vzít peníze. Dokud jsou nízké úrokové sazby, nic se neděje. Ale při dnešních sazbách centrální banky se s marží pomalu dostáváte pod úroveň úroků. Pokud neprodáte naftu v tom samém měsíci, co jste ji koupili, takřka vždycky na ní proděláváte. Nakonec je to dopadlo tak, že nafta je dneska univerzální platidlo zemědělcům. I bez marže. Pokud dneska zemědělec prodává úrodu, zcela určitě dostane na prvním místě nabídku relativně levné nafty. 

V oboru agrochemií se ceny zvedly o 5%. Což je na agrochemie strašně vysoké číslo. Různé pesticidy, herbicidy, fungicidy, přípravky proti hmyzu a jiným cizopasníkům jsou tak trochu léčiva. Nejdražší je postavit tu linku. Produkce  je pak už skoro čistý zisk. Energie v cenotvorbě hrají spíše menší roli. A protože se s těmi přípravky zachází tak nějak lékařsky - malou lahvičku naředíte do velkého množství vody, tak to pětiprocentní zdražení je docela citelné. 

Zároveň se tak nějak potichu stalo, že Čína loni skoupila skoro všechny světové kapacity na výrobu pesticidů. Naši pravdomluvní novináři si toho samozřejmě vůbec nevšimli. Měli tolik práce s Běloruskem, že jim úplně unikly čínské rejdy na našem dvorku. Kromě toho pesticidy jsou fůůůj, tak ať si je Číňani vezmou. My je nepotřebujeme. Co na tom, že úrodu sežerou brouci.   Nevědí, že za rok až dva - až Číňan překlopí výrobu základní mateřské suroviny na svoje území, tak už Žluťáci nebudou potřebovat dělat žádný silový nátlak. Prostě jen nebudou pesticidy. Tak jako za covidu nebyly roušky...

Nebudou muset nikam posílat vojáky ani hrozit bojkotem výrobků. Prostě v té dané zemi nechají namnožit cizopasníky v zemědělství  a ti se postarají o všechno. Co měsíc, to 20% tamní úrody. Doporučuju proto od roku 2025 všem Vystrčilům, aby jezdili na Taiwan jen v červnu a do září aby se vztahy zase normalizovaly. Jinak budou fakt problémy. Však si pamatujeme, kolik stála rouška před covidem a kolik stála potom. Takže jeden Zastrčil pojede na Taiwan a zaplatí to zemědělci stoprocentním nárůstem cen pesticidů. Těm to stát vykompenzuje podobně nouzovým stavem jako za covidu, NKÚ pak za rok upozorní, kolik miliard peněz to stálo... a tím to skončí, protože nebude na výběr. 

Jo hoši, vy si někteří myslíte, že se tu odehrává nějaké spiknutí elit... hovno spiknutí.  To jsou jen neuvěřitelné důsledky třiceti krátkozrakých let a hromady idiotů na vysokých postech. Vy prostě jen nedokážete uvěřit tomu, jaká hovada nás posledních třicet let vedou. Díváte se na důsledek splaskávání té největší západní bubliny všech dob - že lidi nemusí být chytří, protože to za ně vyřeší neviditelná ruka trhu. Země která vše svěří trhu, ta si může dovolit mít za premiéra idiota. Díky Vašíku Klausů - i ty na tomhle stavu máš svůj podíl. Ty jsi tuhle bublinu u nás nafukoval jako první. Co trh dělá, to dobře dělá a vláda díky tomu může být jeden debil vedle druhého... 

A po třiceti letech se prostě se všechno dělá v Číně a všechny suroviny se berou v Rusku. To je celé. Den za dnem o nás rozhodují více a více Rusové s Číňany a jeden taiwanský Vystrčil nadělá takové škody, že si to ještě neumíme ani představit. Vlastně je dobře, že tam jel loni a ne až za dva roky. To by nás bolelo sakra víc. Ale doporučuju, pokud by chtěl zase nějaký politický blázen chtěl jet na Taiwan dělat hrdinu, tak bude lepší najmout ukrajinskou mafii a nechat ho zastřelit. Ty ztráty budou totiž astronomické a Fiala tvrdil, že musíme šetřit. Měli by se nad tím na vládě zamyslet a Číňana začít nasírat, až tu budeme mít zpátky veškerý průmysl a soběstačné zemědělství.

Pamatujete, jak nám před covidem říkali, že Čína se nás netýká, protože pro nás nedělají nic strategického a naše obchody jsou napojeny na EU a Německo? A pamatujete, jak nám pak za covidu Číňan ukázal, že se dá vydělat i na takové hovadině jako je výtěrový test nebo respirátor? Že nás dokáže položit i na zcela obyčejných a výrobně jednoduchých položkách? Oni tam v Pekingu ve vládě bohužel blbí nejsou. Oni si trh nechali jako dobrého sluhu, ale rozhodně ho nevzývají. Sice to hlavní, co nám dodávají, jsou levné šunty, ale kromě nich nám dodávají ty nejvíc strategické věci - mikročipy, zdravotnický materiál... a teď to budou i pesticidy. 

Spolukoaličníci mají ještě příliš malou představivost, co všechno nám Sitting Ping může udělat a nemusí kvůli tomu mobilizovat ani tamní městskou policii. O novinářích ani nemluvím... Ti budou za pár let adorovat Čínu nebo budou úpět v tamních převýchovných táborech. Teď také všichni opět s údivem zjistili, že polovina světových zásob potravin je v Číně... inu nečetli Kydy.  Ale ani já si nedovedl představit, že si žluťáci takhle pospíší. 

Představte si, že za dva roky tu fakt začínáme mít hlad, fakt máme nedostatek všeho, ceny jsou nepředstavitelné, úrodu právě sežrali rýhonosci, v Praze hoří vládní budovy a auta, Fiala visí na kandelábru a do toho nabízí Čína skvělý obchod - dodávku všeho potřebného za takovou maličkost -  podpis nové smlouvy o přátelství a s tajným dodatkem - pozavírat všechny ty novinářské štváče...  a Vystrčila s Pavkem Novotným a oběma Koláři dodat v dárkovém balení na adresu: Zakázané město, Peking... jo, dneska už zcela představitelná budoucnost.  

Je to vůbec hezké - Rus nás drží pod krkem díky plynu, Číňan nás drží pod krkem přes spotřební zboží a průmysl a oba dohromady nás budou držet pod krkem přes zemědělství. Rus dělá do hnojiv, Číňan do agrochemie.  Každý pěkně ve svém oboru. A co s tím můžou naši demokrati udělat? Nic.  Můžou mě maximálně tahat po soudech  za to, že jsem to řekl nahlas. Ale i kdyby to udělali, i kdyby mě umlčeli, stejně to nic nezmění na tom, že jdeme do Brusele.  Jestli to takhle půjde dál, tak se brzy všichni naučíme, že demokracie se nenajíme a láska k Evropským hodnotám nás nezahřeje.  A bez těch hnusných chemických sajrajtů, co se hážou na pole a stříká se jimi pšenice, si to žrádlo fakt nevypěstujeme. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (250 hlasů)

Komentáře

Taky by mě zajímalo.

Průměrný počet slepic: 3.3 (9 hlasů)

Možná si nezabúkovali u vlády potřebný objem plynu, já nevím. V zemědělství se vyznám pouze v oblasti pěstování kaktusů a oleandrů, a tam je situace trochu jiná. :-)

Maďarsko se dohodlo s Ruskem na odběr 4,5 miliardy kubíků plynu ročně. Maďarsko se zavázalo odebírat toto množství plynu 10 let v kuse. A za odměnu dostalo nižší ceny plynu než měli předtím. Takže Maďarsku se ceny plynu snížily, zatímco v České republice se zvyšují.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by Miloslav Ponkrác (neověřeno)

Trvalý odkaz

O tom vim, ale bral jsem to jako "pro Madarsko", proto se ptam.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Miloslav Ponkrác (neověřeno)

Trvalý odkaz

JSME HRDÍ, že jsme odmítli ruský plyn. Tedy nepřefiltrovaný přes německé kapsy. njn, snad se lidi probudí

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

In reply to by Miloslav Ponkrác (neověřeno)

Trvalý odkaz

proti vůli postsobotkovských vládních opiček podobně jako Maďaři dlouhodobou smlouvu,
pak dnes náš plyn reverzně zdarma teče na Ukrajinu - na solidární podporu tamních demokratických banderovců,
další část je uskladněna v německých zásobnících jako "česká" "strategická" zásoba,
část by se za 1% marži k původní ceně dodávala na evropský trh

- odkud by ji fialovci za desetinásobek ceny nakupovali zpět pro potřeby domácností, abychom si i v budocnu mohli vytápět domy na šest stupňů nad nulou.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Ja bych s tim souhlasil, ale v opacnem gardu.
Me se spis zda, ze to byl Babis, ktery hral zabu na prameni. Oranzady se dokonce chystaly nakoupit i Sputnik, nez jim to nas spojenec nejvetsi zariznul.
Odpor oranzad k vsemu ruskemu mozna existuje, ale u Babise je do oci bijici:
zariznuti Temelina
zariznuti Dukovan
Vrbeticka exhibice
Skripalove...
podrzeni Koudelky
neexsitence jakkoli energeticke koncepce, hlavne i plynu; ponechani naprosto volne ruky Bartuskovi
ignorace skudcu a lharu na Praze 6 a v Reporyjich.... nerikejte mi, ze jeko premier nemohl nic udelat. Protoze on opravdu neudelal vubec nic.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Mohl. Akorat by pak uz nebyl premier :-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

ale takovyho premiera prece nikdo nepotrebuje. to je pak pouze preplaceny spojovaci clanek mezi protektorem a domorodci/otroky.
volvy jsou velmi velmi draha sarada, takze bych si predstavoval neco lepsiho.

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslim, ze uz jsme na tohle tema debatu vedli :-)

Chodi to jednnoduse. Bud mate dostatecne velkej klacek nebo tancite mezi vejci.Jinak jste na urovni Polaku sturmujicich na koni proti tankum (ano, vim, ze to takhle nebylo).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Perfektní článek.
Jako stát,jsme byly soběstační ve výrobě umělých hnojiv,tak kde je problém.
Když si necháme rozvrátit zemědělství,to bude náš skutečný konec.
Znovu to zopakuji,Agrofert není majetkem Babiše,proto v Agrofertu nevidím záchranu našeho zemědělství.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nabízí se otázka: V čem vidíte záchranu našeho zemědělství?

Možná by to chtělo v odpovědi REÁLNÉ proveditelný návod, nejen fikce a sny.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Pane Ponkrác.
Za prve,musí to být v zájmu státu,vlády.
Jenže,jako jiné druhy hospodářské činnosti,jdou do kopru,tak to vidím i u zemědělství.
U dotací v zemědělství,je to podobné,jako u těch dotací ve fotbale-Pelta.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak tohle shrnuti je dokonale. Ja bych na to potreboval 2 stranky.
A to prirovnani na konci nema chybu.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takže knížecí rady.

Já se ptal na reálnou odpověď realizovatelnou v dnešních reálných podmínkách.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jenze ono zadne realne reseni neexistuje. Dotacni zemedelci vzdy znici nedotacni. Pamatuju doby, kdy k nam do polabi jezdily holandske kamiony pro zeleninu. Vyichni asi vime proc tehdy a proc dnes jezdi naopak.

Jedine reseni je absolutni rozpad dotaci v eu. A to vime, ze se jen tak nestane protoze na zapade by musela nastat absolutni revoluce.

Zatím bez slepic

Jenze ono zadne realne reseni neexistuje. Dotacni zemedelci vzdy znici nedotacni. Pamatuju doby, kdy k nam do polabi jezdily holandske kamiony pro zeleninu. Vyichni asi vime proc tehdy a proc dnes jezdi naopak.

Jedine reseni je absolutni rozpad dotaci v eu. A to vime, ze se jen tak nestane protoze na zapade by musela nastat absolutni revoluce.

Zatím bez slepic

kdyby Agrofert byl majetkem Babiše (čí tedy je?) tak byste v něm záchranu viděl?

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

rk.
Nenapadlo Vás,že Agrofert se chová,jako kterákoliv zahraniční firma?

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

všechno ty firmy ve spolku agrofert - daní tady... což by si byl problém, kdyby se majitelé přehlásili třeba na kypr, nebo jiný dańový ráj. . Víte co by ušetřili? A kdo ví, někde jsem četla že nebudou dotovat zde nedanící firmy... tož kdo ví co se děje.
POkusím se to najít.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

což se změnilo díky modrioftačí letce, No a včil to bude némlich to samé...

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Drahy Vidlaku,

Ty mermomoci proste chces byt zavreny na par let v kriminale...
A pak opakovat "uspech Havlovy"cesty...

Krasny den.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

In reply to by Ichajdek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zataženo, prší, chladno, krásný den :-) .

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

No, kdyby na tu moji havlovskou cestu přes kriminál došlo, tak já budu poučenější než Vašek a rozhodně nenaletím na laciné pozlátko nějakého potlesku v Dumě nebo poplácávání po zádech od Sitting Pinga. Protože to asi budou jejich tajné služby, co mě pak zásobí penězi a zaplatí mi patřičný mediální potenciál. Prostě první se musím zbavit všech těch poradců ze zahraničí, kteří mi do křesla pomohli a pokud mi budou radit dělat něco s ekonomikou a mezinárodními smlouvami, musím to dělat přesně obráceně. Protože jinak bych mohl podobně jako Vašík zjistit, že povinné přikyvování vede zemi do průseru a z prezidenta demokrata to dělá prezidenta humanitárního bombardéra a kromě signatáře Charty je i signatářem invazí. 

Já se tomuhle musím vyhnout a to pomocí vysloveně Putinovských metod. Ten také vypadal po nástupu do křesla, že neumí do pěti počítat, ale s Chodorkovským se vypořádal takřka okamžitě a postupně prostě ovládl pole. Tohle se ještě musím naučit... ale na tohle bude ten kriminál úplně ideální. Tam si tyhle znalosti rychle doplním.

 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

jako vzdělávací projekt to zdánlivě nemá chybu.

Akorát je třeba počítat s tím, že v oné vzdělávací instituci je jednou z nejčastějších příčin úmrtí uklounutí na vlhkých dlaždičkách ve vězeňské umývárně.

Doporučuji před nástupem do vězení přilepit si vteřiňákem na holá chodidla hrubý vodovzdorný šmirglpapír.

Jinak dobrý.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, pak je ještě jedna možnost...  že si dobudu Bělehrad několik hodin před Rudou armádou. To se Titovi docela dobře povedlo a vystačilo to Jugošce na skoro padesát let míru. Tak třeba budu mít štěstí. 

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Zrovna tohle Vám věřím: Vy byste asi neměl problém ve jménu zpasení zavírat huby názorovým oponentům - přičemž u každého názorového oponenta by se pochopitelně zjistil zcela "nezávislý" důvod proč mu zavřít hubu/zakroutit krkem.

Průměrný počet slepic: 1 (7 hlasů)

Na tohle je idealní právě že praxe v tajných službách. Trpělivá a vytrvalá práce při shromažďování kompromitujících materiálů, také to i jejich přímá či nepřímá výroba - ať již falšováním nebo vytvářením a podporou kompromitujících situací.
Kriminál je dobrý leda tak pro blbce, které potom ti z tajných služeb pouze využijou. Například jako mučedníky - na to zdegenerované maloměšťáctvo většinou zabere, to se mu líbí.
V kriminálu si akorát doplníš že jedna a jedna nemusí být vždycky dvě, ale nebudeš to umět řídit. Budeš muset poslouchat ty, kteří dokáží masám prodat i tuhle rovnici tak, že jí budou věřit a bít se za ni. V tom lepším případě budeš za maskota, v tom horším za křena nebo gorilu.
Bez ovládnutí tajných služeb s polofašistickým režimem těžko kdo něco zmůže. Ani přes tu svobodnou měnu ne, zlikvidovali by ho stejně jak Unterguggenbergera.
Až se bude před tebou třást strachy guvernér ČNB, až pak se možná vytvoří nějaký zásadnější předpoklad k významné kvalitativní změně, a to mám na mysli pouze změnu lokální. Kam tam s nějakou celospolečenskou.

Normálně se drž svého kopyta, drž raději i hubu (fakt to přeháníš, profízlovaný je neskaj celý net), vychovej děcka ke svobodě a posiluj komunitní svazky (ale ne ty na netu, ty stojí většinou za hovno). A zahrej si na nějaký hudební nástroj, ať se furt nehrabeš jen v hnoji či v krvi z prasat.
--------------
Teď čtu knížku o Viklefovi, s ukázkama z jeho děl. Vyšlo za temné a bezvěrecké "totality" ( s tím termínem švindlujou, zejména církevnická a šlechtická svoloč) , roku 1973.
Čechy v tom nebyly tenkrát samy, ani to nevymysleli jen tak, ze vzduchu. Už v roce 1414 se lollardi vydali na pochod na Londýn. Taky propadli, maloburžuazní svoloč, jak správně tvrdí Trockij, nemá žádnou vlastní politiku (byť zdánlivě má desítky politických stran), se už tehdy nedokázala zorganizovat - aby prosadila své zájmy.

Víš že Viklef působil a byl prý i pohřben v Lutterworth ?
To ještě nebyl pozdější karatel a potenciální mordýř německých sedláků Luther ani na houbách....

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

nebo jen okecavani

--------------
Matematické modelování má obrovský úspěch zejména ve vědách o neživé přírodě: Auta, letadla, rakety, mosty, všechno, co tady stojí, baráky, statika, celé 20. století je obrovský úspěch matematizovaných věd o neživé přírodě – tam rozumíme úžasným věcem. Rozumíme věcem, které jsou tak malinké, že je nemůžeme vidět, které fungují tak, že to v podstatě neumíme pochopit selským rozumem, ale umíme to modelovat.

Martina: Lidi vám nejdou.

Tomáš Fürst: Lidi nám nejdou. A ne jenom, že nám nejdou lidi, ale už od buňky nám to nejde. Jakmile to začne být živé, tak nám to přestane jít, ani viry nám nejdou, a kór ne, když viry integrují s lidmi. Takže obrovský úspěch matematického modelování ve 20. století se týká věd o neživé přírodě, ale nebyl zopakován ve vědách o živé přírodě. Zkuste predikovat, co kočka udělá za pět minut. Nikdo neví. Nemáme porozumění živé přírodě do té míry, abychom uměli matematickým aparátem udělat predikci, která se poté v experimentech ukáže, jako že je ok.
--
Tomáš Fürst: Ano, co se týká našeho porozumění živým systémům, tak jsme někde úplně jinde. Neznáme žádné zákony, kterými se řídí živé systémy, kromě toho, že se řídí fyzikou, kterou známe. Ale matematické modelování v doméně živé přírody je věc velmi nejistá, a konec konců jste to mohla pozorovat na této epidemii. Téměř okamžitě se vynořily učebnicové matematické modely. Každá učebnice epidemiologie má na straně 1 model, který se jmenuje SIR, a SIR je soustava diferenciálních rovnic, která je známá už sto let, a víceméně popisuje chemickou reakci, chemický reaktor, akorát se to analogií natáhlo na šíření infekční choroby ve společnosti. A jasně že to nefunguje, je to tak obrovské zjednodušení, že se vlastně nikdo ani netváří, že ty SIR budou popisovat věrně to, co se děje.

A zmatení kolem toho bylo obrovské, protože třeba ty SIR modely mají jednu zajímavou vlastnost, že vždy vyprodukují jednu vlnu epidemie. Počet infikovaných jde nahoru, pak dosáhne nějakého maxima, a pak jde dolů, a tím ho hasne, je konec. SIR model víc neumí. A toto vedlo k obrovskému zmatení velké části odborné veřejnosti, která má v hlavě ze školy narvané poučky o SIR modelech, teď pozoruje reálnou epidemii a vidí jednu vlnu, dvě vlny, tři vlny, a říká si: „Aha, tak teorie říká, že vlna má být jedna, ale v praxi pozoruji víc vln. Tak to musí být tím, že se změnily parametry, tak to bude efekt vládních opatření.

Tohle myšlení jsem během posledního roku a půl zaznamenával strašně často, a není to logicky správně. Může to být efekt vládních opatření, ale to není důkaz. To, že mi matematický model ukazuje jednu vlnu, a já vidím dvě, mnohem spíše ukazuje na to, že daný matematický model je neadekvátní, než že jsou dvě vlny důsledkem vládních opatření. Takže mám občas pocit, že na použití tohoto matematického modelu věří všichni, kromě profesionálů v matematickém modelování. My jsme s tím opatrní, protože trochu víme, ve kterých doménách je to oprávněné, a ve kterých doménách je potřeba dávat velký pozor.

https://www.kupredudominulosti.cz/furst-tomas-1d-na-pocatku-epidemie-se…

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

straseni vedecky ??
-------------
Test, který použili, měl deklarovanou takovou specificitu, že i kdyby žádný koronavirus neexistoval, tak z 26 tisíc testovaných lidí museli dostat 1000 pozitivních.

Martina: Protože tam je odchylka testů.

Tomáš Fürst: Ano, jenom díky této odchylce. Ve skutečnosti jich našli asi jenom 100.

Martina: To není mnoho.

Tomáš Fürst: To není mnoho, takže ve chvíli, kdy dostali tento výsledek, kdy dostali 100 pozitivních z 26 tisíc lidí, tak jediná rozumná a správná reakce měla v tu chvíli být taková, že měli říct: „Nezlobte se, použili jsme nefunkční test, nedozvěděli jsme se o séroprevalenci nic.“ Jenomže místo toho začala nějaká šaškárna, kde, jak říkáte, na tiskové konferenci stáli vedle sebe profesoři, doktoři a docenti, a s vážnou tváří citovali výsledky, v uvozovkách, studie Preval, což je naprostý nesmysl. Prostě studie Preval lhala, protože použila nefunkční test, a oni místo toho, aby to přiznali, tak řekli, že ta stovka je skutečnost.

Jenomže to má závažné důsledky, protože jestli stovka byla prezentovaná jako skutečnost, tak pokud našli 100 lidí s protilátkami z 26 tisíc, tak ta zpráva, kterou tehdy pustili do éteru, byla: „Koronavirus ještě nikdo neměl. Nikdo to ještě neměl, bojte se, bojte se, bojte se.“ Jenže ve skutečnosti v době, kdy dělali Preval, to už mělo něco kolem dvou procent české populace za sebou. Asi dvě procenta české populace už měly protilátky, to znamená, že měly covid za sebou.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Prezident Konfederace Parmelin začátkem prosince 2021 přijal v Ženevě svůj kazašský protějšek Tokajeva. Švýcarsko uznalo Kazachstán r. 1991, těsně po rozpadu SSSR. Obě hlavy států zdůraznily vynikající vztahy mezi svými zeměmi. V současné době se objem obchodu pohybuje kolem 2,8 miliardy franků, ale tato země má obrovský potenciál růstu. Podloží stepí Kazachstánu je plné surovin, mezi které patří ropa, plyn, měď, zinek aj. . Kazachstán je 1. v pořadí obchodních partnerů dle důležitosti Středoasijských republik, těsně před Kyrgyzstánem, Uzbekistánem, Tádžikistánem a Turkmenistánem. Jejich příslušné ekonomiky nejsou tak globalizované jako v Kazachstánu.
30% ropy Švajcu je z Kazachstánu, začátkem ledna Švajc investoval do 2 nových tankerů.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Když budu chtít pravdu znáti
nepůjdu za mojí máti
a už vůbec za tátou
přetáhne mě lopatou.

Zajedu si za vinařem
anebo za novinářem
ti maj pravdu vždycky,
jedou metodicky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Prognostik -president z Hradu chce za guvernéra prognostika-presidenta z korporativního sektoru.
Místo toho aby oba šli fárat do OKD, a tam aspoň částečně odpracovat všechny ty tunely.

No ale co asi tak chtít po zdegenerovaném maloměšťáctvu, že...
Hlavně aby oba měli další posilující dávku, prý proti omikronu (ovšem představitelé Moderny říkají, že vakcina proti omikronu bude až za 2 měsíce). To je důležitý - z hlediska jejich sociálního kreditu a tak i důvěry manipulovaných stád, kdysi to snad republiky.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Když byla spartakiáda (a prý i vojenská cvičení), tak na provizorních záchodech se moč jímala a rozvážela na pole. Jednoduchá
a levná recyklace. To dnes nemá šanci na dotace, takže neprůchodné.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Já bych to raděj nechal tak, ať to proudí do Polska, Německa, Rakouska...bohužel i do Harty a spodních vod....
Co asi udělá s mořským ekosystémem organismem zpracovaných a pak vychcaných několik miliard dávek genetických koktejů....tím se taky radši nezabývejme. Hlavní je očkovat (sice i šéfové Moderny tvrdí, že vakcina proti omikornu bude až za dva měsíce...no ale co už, přece to nevylejem do kanálu, že....a spolu s tím i tučné zisky - pro některé vyvolené).

Není moč jako moč..
Tudle se třeba přestali množit okouni, je nutné je vysazovat.
Proč asi ?

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

nejíst mořské a vodní potv ory. Ony už včil třeba ty sardinky nejsou co bývaly... chuťově redy určitě ač nevím jestli "kvaliním olejem" nebo výkrmem ve vodě.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

že by antikoncepce vypouštěná společně s odpadními vodami do řek?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Můžeme hnojit rostliny vlastní močí?
27. 02. 2020 | Doba čtení 5 minut
Moč je přírodním tekutým hnojivem bohatým na dusík i prospěšné minerály. Ovšem obsahuje i podíl soli, což už je výhodné méně. Jak s ní zacházet a co ovlivní kvalitu moči jako hnojiva?

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

zahubím tam všechen život a ještě vyplavím ornici.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

Asi jste myslela vojenskou přehlídku, kdy na Vypichu tábořilo pomalu 10 000 maníků. Tam se moč opravdu jímala, ale co se s ní dělo dál netuším, možná nic ;-). Příslušných zařízení (polní obdoba roztomilých hospodských korýtek) tam byl větší počet, rovnoměrně rozmístěných. Ovšem daleko pikantněji bylo řešeno zařízení pro vykonávání velké potřeby.
Představte si jednoduchou zahradní lavičku, jen trochu větší - na dvou prknech se sedí, jedno prkno slouží jako opěradlo. Těch laviček vezmete osm a rozmístníte je natěsno do kruhu (ano, do osmiúhelníku) opěradly dovnitř, vznikne něco jako dětský kolotoč známý z pískovišť (také se tak tomu říkalo). No a pak stačí uprostřed tohoto kruhu vykopat jámu a je to. Ony ty lavičky totiž mají malou zvláštnost, prkna, na kterých se sedí, nesahají až k opěradlu. Čili kdo se pořádně opře, má zadek v luftu a nad jámou a pokud si předem stáhl kalhoty, může si bez problémů ulevit. Jako deluxe výbava byla kolem plachtová zástěna a dokonce i střecha. Zpočátku se tam chodilo obezřetně až bázlivě, po jednom, ale za dva-tři dny se z toho stala společenská záležitost, kde konverzovalo, pokuřovalo, četly a vzájemně půjčovaly noviny a podobně. O hygienickou dokonalost pečovali lapiduši, kteří denně jámy posypávali chlorovým vápnem a něčím podobným omývali "lavičky". Po přehlídce (možná až po spartakiádě) se jámy zahrnuly a bylo to.
Dodatečně mě napadlo, zda si armáda vedla zákresy těchto klíčových míst, podobně jako za války mapy minových polí. Přehlídky se konaly pravidelně po pěti letech, poslední v roce 1985 a dříve dokonce každoročně. Tak aby se netrefili (nebo naopak trefili?) do již využitého místa. Mimochodem, když jsem se nostalgicky koukl na leteckou mapu dané lokality, objevil jsem kruhy v trávě - že by stopy oné minulosti, něco jako starověké, dávno zapomenuté cesty či stavby :-)? No a úplně poslední věc, jakpak by to asi řešili v současné feminizované armádě.

https://mapy.cz/zakladni?x=14.3396867&y=50.0794386&z=17&base=ophoto

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Lednová inflace může být i kolem 10 procent, odhaduje Michl z ČNB
9. ledna 2022 16:00, aktualizováno 10.1
Česká národní banka sérií rychlých kroků vyhnala klíčovou úrokovou sazbu až na 3,75 procenta. A další zvyšování se podle guvernéra Jiřího Rusnoka dá čekat hned na příštím zasedání, kdy by mohla padnout i čtyřprocentní hranice.

Lednová inflace podle Aleše Michla může dokonce atakovat i hranici deseti procent. Česká republika ale ve světě nebude v tomto ohledu žádnou výjimkou. „Lednová inflace bude špatná. Přesto však čekám, že do jednoho roku bude výrazně nižší než dnes,“ uvedl.
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ales-michl-cnb-sazby-inflace-rozs…

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Byl to on, který tvrdil, že jde jen o kečupový efekt, že by se už (pravda, takoví neřeknou kdy - no a tak s evlastně nemůžou nikdy mýlit...protože vždy ta změna JEDNOU nastane) měly vrátit ty turbulence do normálu.
Zadarmo drahý....
Na pole okopávat tuřín, a v zimě vyřezávat dřevěné hračky pro Alenu. Minimální mzda a diety jen při zvýšených výkonech.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Václav Cílek se ve svém posledním rozhovoru s Martinou Kociánovou na Kupředudominulosti zabývá mimo jiné stejným tématem jako dnešní Vidlákův článek:

Václav Cílek 3. díl: Na svobodu už si jenom hrajeme. Sice si můžeme říkat, co chceme, ale nemá to žádný vliv na vývoj
https://www.kupredudominulosti.cz/cilek-vaclav-3d-na-svobodu-uz-si-jeno…
-------
citace:

"Pro mě je jednou z nejhorších zpráv poslední doby omezení výroby amoniaku. Amoniak se dělá, řeknu to možná technicky, ale aby to bylo jasné, energeticky náročnou reakcí z dusíku a z vodíku, a dusík získáme většinou destilací zkapalněného vzduchu, což je energeticky náročné, ale dusíku je hodně. Ale vodík se dělá z metanu, kdy se za vysokých teplot míchá vodní pára a metan, a dostanete vodík, což je trošku složitější, a vyrábíte přitom velké množství oxidu uhličitého, což znamená, že na tunu vyrobeného vodíku je okolo devíti tun CO2.

Ale podstata je taková, že to pokračuje dál nadvýrobou dusičnanu amonného, což je základní hnojivo, a kilogram tohoto základního hnojiva obsahuje ekvivalent zhruba jednoho litru ropy. To znamená, že je tady přímá vazba mezi cenami ropy nebo plynu, a cenami hnojiva. A teď na syntetických hnojivech závisí zhruba 50 procent, možná až 60 procent světové produkce potravy, což znamená, že pokud bude pokračovat neklidná dodavatelská situace, co se týče plynu, další měsíce, tak na jaře bude nedostatek umělých hnojiv, nebo budou neúměrně drahá. My to vidíme v dodavatelské krizi papíru, a ne jenom čipů.
...
Tedy má největší obava je, že nebudou syntetická hnojiva, nebo budou drahá, což se ukáže se zpožděním necelého roku, asi v srpnu, v září příštího roku, kdy dojde k cenovému šoku, co se týká potravin. Kdybych byl zemědělec, tak peníze ukládám do syntetických hnojiv. V létě jsem na chalupě uložil, protože tam mám příjemnou romskou skupinu, která rozváží brikety, náklad briket navíc, kterou mi vnutila, takže jsem svých dobrých 12 000 korun uložil do dalšího nákladu briket. Ty se teď usmíváš…"
...

Celý rozhovor je zajímavý od začátku do konce, stojí za poslech nebo přečtení.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

předběhla jste mě!
Ten třetí díl cílkovské séria, na který dáváte odkaz je výborný... a mezi řádky krajně pesimistický.
Doporučuji všem si ho poslechnout - a pak si pustit i díl první a druhý.
--------
V těch předchozích Cílek "optimisticky" a implicitně předvídá kolaps pomocí současných opatření EU, které mají být jakousi "náhražkou" neřízeného mkolapsu proti standartnímu kolapsu prostřednictvím "horké" války, která historicky řešila vždy restart "předpisy ucpané a paralyzované " civilizaceuž od dob starého Egypta.

Stejně jako jeho kolega Bárta optimisticky tvrdí, že "kolaps neznamená zánik" a naš zreformovaná "porevoluční/ postkatastrofická/poválečná (nehodící se škrtněte) civilizace v nějaké formě přežije.

O čem vcelku rozumně mlčí je otázka, kolik procent LIDÍ tentokrát přežije.

Momentálně čtu svůj vánoční dárek - Bártovu knihu Sedm zákonů -o daném tématu.

Nevylučuji, že se podle ní řídí i kati naší civilizace, aby urychlili a racionalizovali historický proces.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

... ještě nedávno vítal migranty. Teď žoviálně komentuje současný průšvih v zemědělství a bůhví, co bude říkat za pár měsíců. Cílek je to prostitutka ...

Průměrný počet slepic: 2.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslete si o me co chcete, ale tu smlouvu s Pekingem bych podepsal okamzite. Ted jsem nakouknul na novinky a jenom preletl titulky na seznamu...
A zbavit nas profesionalnich skudcu jako Novotny a Kolar? Zadarmo? To je nabidka snu. Ja bych jeste jako bonus prihodil dalsich par jmen. Treba Batruska, Petricek... a dalsi. Armadni Casy by nestacily na ten dobytek.
Bohuzel to je rise snu, realita bude mnohem horsi.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)