Zemědělský průser v číslech a zajímavostech

Autor

Máme tu nový rok. Rok vysokých cen energií, vysoké inflace, vysokých cen všeho a podle mého také první rok nedostatku. Ať si myslí kdo chce co chce, první a nejdůležitější je vždycky zemědělství, protože nejdřív se musíme najíst. To musíme dělat každý den, nemůže to odkládat narozdíl od nové střechy. Společnost od násilí dělí tři hladové dny. Až potom je možné mít nějakou tu zábavu, civilizaci, lítání na Měsíc a kolonizaci Marsu. A protože henten grýndýl jde přesně opačným směrem, podíváme se na zemědělské novinky pro letošní rok. 

Začnu cenami hnojiv. Už loni jsem několikrát avizoval značné zdražení, které bylo zmírňováno doběhem starých smluv. V praxi se nakonec ukázalo, že většina podzimního hnojení ozimů se ještě podařilo zrealizovat z těchto starých zásob a starých cen. Většina zemědělců dokončila polní práce roku 2021 ještě celkem v pohodě a pokud museli nějaké to hnojivo dokoupit, šlo o zanedbatelné objemy, které se bez problémů pokryly z vysokých výkupních cen za obilí či kukuřici. 

Letos je cenotvorba jednoduchá. Alespoň v našich krajích. Před loňskou cenu dejte jedničku. Pokud stál ledek loni 5.500 Kč/tunu, letos stojí 15.500,- Kč za tunu. Toto astronomické zvýšení cen se týká především dusíku, který se vyrábí poměrně energeticky náročně za pomoci zemního plynu (a velkého množství emisí). Směsná hnojiva se díky tomu zdražila víceméně na dvojnásobek. Ostatní suroviny jako draslík, fosfor, síra a další prvky, to zase tolik nahoru nešlo, tedy prozatím. Ale protože fosfor se dneska nejvíc bere z vysokopecní strusky a z vyzdívek ocelářských konvertorů, tak tam cena stoupne až letos, protože i výroba oceli je energeticky náročná a i tam šly ceny značně nahoru. 

Nejmarkantněji je zvýšení cen vidět na močovině, protože ta obsahuje nejvíc dusíku -  z původních cca 7.000 Kč na tunu vzrostla na cca 25.000,- Kč na tunu.  

Zemědělci zareagovali dvojím způsobem. Zhruba polovina z nich se dozvěděla o této ceně a prostě ji zaplatili, protože měli z čeho, ale sebralo jim to téměř všechny peníze navíc, co měli z loňských dobrých marží. Samozřejmě si nenakoupili na celý příští rok, ale jen na jarní hnojení, aby to nějak doklepali do žní.  Asi deset procent z nich nakoupili ještě i hnojivo pod kukuřice. 

Druhá polovina si řekla MERDE, to se nedá a prostě si neobjednali nic. Doteď. Ceny přece musejí klesnout, tohle je dlouhodobě nereálné. Mají pravdu, je to zcela mimo realitu. Ale protože většina z nich na podzim ještě pohnojila dobře a tak zaseli potravinářské osivo, tak si nakonec budou muset alespoň pro ozimné pšenice hnojivo dokoupit, aby z toho ve žních vůbec něco měli. Tihle si nakonec všichni koupí buďto čistou sypkou negranulovanou močovinu a nebo tekuté hnojivo DAM, protože to v celé té cenové katastrofě vyjde ještě nejlevněji. 

Dneska už to začíná vypadat, že nejchytřejší byli skutečně ti, kteří přešli rovnou na krmné zboží a od začátku se už o žádnou kvalitu nepokoušejí. Jejich pole jsou ještě "prohnojená" z předchozích let, takže kvantita bude. Zrno bude mít sice nižší cenu, ale zároveň jim náklady oproti loňsku vlastně klesnou. K tomu ještě dost jejich kolegů utrácí peníze, aby vyrobili potravinářskou kvalitu, takže cena krmného zboží příliš neklesne. Do žní ještě letos nikdo nezkrachuje. Ale jen čtvrtina zemědělců letos nevyhodila peníze oknem. 

Mimochodem - jeden z největších evropských výrobních závodů na hnojiva v rakouském Linci (a největší konkurent Agrofertu) je zavřený v důsledku vysokých cen. Jeho továrny jsou na prodej. Zájem má náš Andrejko. Ale jedině skoro zadarmo, protože jinak se to nevyplatí. A možná ani nejde o koupi, ale o zničení konkurence. Konečně jednou uvidí Esterajchové, jaké to je, když skoro zadarmo prodají rodinné stříbro a noví majitelé to přivedou z kapitalistických důvodů zu grunde. 

Jediný další konkurent je v Maďarsku. Tam je zase zajímavé, že vlastník této hnojivářské skupiny je jeden z největších odpůrců Orbána. A tak se na něj nevztahují ty nové dobré ceny za plyn, co Orbán vyjednal. Což majitele stojí miliony peněz denně. A protože továrny prodělávají, Orbán je chce znárodnit. Takže až uvidíte před maďarskými volbami spousty demonstrantů s krásnými plakáty profesionálně natištěnými, až uvidíte spousty skandálních odhalení na Orbána, až uvidíte maďarské novináře, co zjistili Orbánovy ofshorové firmy a po volbách se nad tím zavře voda,  tak už víte, kdo je platil.  To víte, přijít o takový pohádkový majetek ve prospěch státu... Pokud Orbán volby vyhraje, tak k tomu znárodnění asi nakonec dojde.

Zemědělci u nás by si měli přát, aby k tomu znárodnění došlo, protože díky tomu si tam v továrně sáhnou na laciný plyn a tamní provoz bude schopen vyrábět za dobrou cenu a bude dělat konkurenci cenám u nás. Pokud Orbán prohraje, tak si pan majitel bude muset vykompenzovat současné náklady za politický boj proti autoritářskému prezidentovi a ze svého to platit nebude. Zaplatí to částečně i naši zemědělci ve vysoké ceně hnojiv. To jen tak na okraj.... 

Samozřejmě tohle se v České televizi nedozvíte. Oni novináři jsou v poslední době neuvěřitelně nevšímaví.  O to všímavější jsou k lidským právům v Rusku a Kazachstánu.

Jediný levný producent hnojiv v dosahu je dneska Rusko... Tedy donedávna - to byste nevěřili - v Itálii zakotvila první loď egyptské močoviny. Slyšeli jste někdy o egyptské produkci hnojiv? Já taky ne. Ani všichni vysocí manažeři hnojiv v naší zemi ne. Ale prostě je to tak - v egyptě umějí vyrobit levnou močovinu.  Tak levnou, že se dá ležérně egyptsky vyrobit, ležérně naložit na loď, zaplatit egyptské armádě, uplatit spoustu tamních hlavounů, zaplatit clo, dovézt do Itálie, znovu zaplatit clo... a ještě být konkurenceschopní. To čumíte co? Bývalá kolonie začíná vozit zboží bývalé velmoci. Tak už jsme daleko. 

Ještě k cenám energií - jedno nedaleké družstvo, které dělá živočišnou výrobu a kde si občas koupím nějaké to prasátko, těm letos stouply ceny za energie asi o tři miliony korun. Což je jejich celý zisk před zdaněním.  Na konci roku 2022 zjistí, že jsou tak moc ve ztrátě,  že minimálně vybijí ty svoje vepříky, ukončí to romantické hraní si na skutečné zemědělce se vztahem k půdě a začnou dělat to co ostatní - drancovat. Případně se k tomu drancování neodhodlají a o rok později zkrachují a jejich pozemky si koupí ten největší drancíř v okolí, protože ten je napojený na velký kapitál a bude na to mít. Ne, není to Agrofert. 

Další zajímavou kapitolou je nafta. Ta se prodává s marží cca 40 halířů na litr. Zhruba 2% z ceny. To byl běžný stav. Za těchto podmínek se to dalo obchodovat. Vůbec paliva jsou problematický artikl. Sice mají vysokou obrátkovost, ale mají nízkou marži a jsou v tom obrovské objemy peněz. Díky spotřební dani pro stát se paliva skoro vůbec neobchodují na nějakou delší splatnost, obchodník dokonce za palivo platí dopředu. Občas se dá zaspekulovat na růst či pokles ceny. Z obchodnického hlediska je proto nejlepší pozvolný setrvalý růst ceny, protože pokud máte dost peněz, nakoupíte včas levněji a prodáte dráž. Z 2% marže pak někdy uděláte i 5%. Ale v konečném důsledku jsou všechny tyto spekulace hra s nulovým součtem. Nakonec zase proděláte při poklesu ceny. Když to pak spočítáte, jste pořád na těch 2% marže. 

Jenže... když musíte palivo koupit dopředu, tak někde musíte vzít peníze. Dokud jsou nízké úrokové sazby, nic se neděje. Ale při dnešních sazbách centrální banky se s marží pomalu dostáváte pod úroveň úroků. Pokud neprodáte naftu v tom samém měsíci, co jste ji koupili, takřka vždycky na ní proděláváte. Nakonec je to dopadlo tak, že nafta je dneska univerzální platidlo zemědělcům. I bez marže. Pokud dneska zemědělec prodává úrodu, zcela určitě dostane na prvním místě nabídku relativně levné nafty. 

V oboru agrochemií se ceny zvedly o 5%. Což je na agrochemie strašně vysoké číslo. Různé pesticidy, herbicidy, fungicidy, přípravky proti hmyzu a jiným cizopasníkům jsou tak trochu léčiva. Nejdražší je postavit tu linku. Produkce  je pak už skoro čistý zisk. Energie v cenotvorbě hrají spíše menší roli. A protože se s těmi přípravky zachází tak nějak lékařsky - malou lahvičku naředíte do velkého množství vody, tak to pětiprocentní zdražení je docela citelné. 

Zároveň se tak nějak potichu stalo, že Čína loni skoupila skoro všechny světové kapacity na výrobu pesticidů. Naši pravdomluvní novináři si toho samozřejmě vůbec nevšimli. Měli tolik práce s Běloruskem, že jim úplně unikly čínské rejdy na našem dvorku. Kromě toho pesticidy jsou fůůůj, tak ať si je Číňani vezmou. My je nepotřebujeme. Co na tom, že úrodu sežerou brouci.   Nevědí, že za rok až dva - až Číňan překlopí výrobu základní mateřské suroviny na svoje území, tak už Žluťáci nebudou potřebovat dělat žádný silový nátlak. Prostě jen nebudou pesticidy. Tak jako za covidu nebyly roušky...

Nebudou muset nikam posílat vojáky ani hrozit bojkotem výrobků. Prostě v té dané zemi nechají namnožit cizopasníky v zemědělství  a ti se postarají o všechno. Co měsíc, to 20% tamní úrody. Doporučuju proto od roku 2025 všem Vystrčilům, aby jezdili na Taiwan jen v červnu a do září aby se vztahy zase normalizovaly. Jinak budou fakt problémy. Však si pamatujeme, kolik stála rouška před covidem a kolik stála potom. Takže jeden Zastrčil pojede na Taiwan a zaplatí to zemědělci stoprocentním nárůstem cen pesticidů. Těm to stát vykompenzuje podobně nouzovým stavem jako za covidu, NKÚ pak za rok upozorní, kolik miliard peněz to stálo... a tím to skončí, protože nebude na výběr. 

Jo hoši, vy si někteří myslíte, že se tu odehrává nějaké spiknutí elit... hovno spiknutí.  To jsou jen neuvěřitelné důsledky třiceti krátkozrakých let a hromady idiotů na vysokých postech. Vy prostě jen nedokážete uvěřit tomu, jaká hovada nás posledních třicet let vedou. Díváte se na důsledek splaskávání té největší západní bubliny všech dob - že lidi nemusí být chytří, protože to za ně vyřeší neviditelná ruka trhu. Země která vše svěří trhu, ta si může dovolit mít za premiéra idiota. Díky Vašíku Klausů - i ty na tomhle stavu máš svůj podíl. Ty jsi tuhle bublinu u nás nafukoval jako první. Co trh dělá, to dobře dělá a vláda díky tomu může být jeden debil vedle druhého... 

A po třiceti letech se prostě se všechno dělá v Číně a všechny suroviny se berou v Rusku. To je celé. Den za dnem o nás rozhodují více a více Rusové s Číňany a jeden taiwanský Vystrčil nadělá takové škody, že si to ještě neumíme ani představit. Vlastně je dobře, že tam jel loni a ne až za dva roky. To by nás bolelo sakra víc. Ale doporučuju, pokud by chtěl zase nějaký politický blázen chtěl jet na Taiwan dělat hrdinu, tak bude lepší najmout ukrajinskou mafii a nechat ho zastřelit. Ty ztráty budou totiž astronomické a Fiala tvrdil, že musíme šetřit. Měli by se nad tím na vládě zamyslet a Číňana začít nasírat, až tu budeme mít zpátky veškerý průmysl a soběstačné zemědělství.

Pamatujete, jak nám před covidem říkali, že Čína se nás netýká, protože pro nás nedělají nic strategického a naše obchody jsou napojeny na EU a Německo? A pamatujete, jak nám pak za covidu Číňan ukázal, že se dá vydělat i na takové hovadině jako je výtěrový test nebo respirátor? Že nás dokáže položit i na zcela obyčejných a výrobně jednoduchých položkách? Oni tam v Pekingu ve vládě bohužel blbí nejsou. Oni si trh nechali jako dobrého sluhu, ale rozhodně ho nevzývají. Sice to hlavní, co nám dodávají, jsou levné šunty, ale kromě nich nám dodávají ty nejvíc strategické věci - mikročipy, zdravotnický materiál... a teď to budou i pesticidy. 

Spolukoaličníci mají ještě příliš malou představivost, co všechno nám Sitting Ping může udělat a nemusí kvůli tomu mobilizovat ani tamní městskou policii. O novinářích ani nemluvím... Ti budou za pár let adorovat Čínu nebo budou úpět v tamních převýchovných táborech. Teď také všichni opět s údivem zjistili, že polovina světových zásob potravin je v Číně... inu nečetli Kydy.  Ale ani já si nedovedl představit, že si žluťáci takhle pospíší. 

Představte si, že za dva roky tu fakt začínáme mít hlad, fakt máme nedostatek všeho, ceny jsou nepředstavitelné, úrodu právě sežrali rýhonosci, v Praze hoří vládní budovy a auta, Fiala visí na kandelábru a do toho nabízí Čína skvělý obchod - dodávku všeho potřebného za takovou maličkost -  podpis nové smlouvy o přátelství a s tajným dodatkem - pozavírat všechny ty novinářské štváče...  a Vystrčila s Pavkem Novotným a oběma Koláři dodat v dárkovém balení na adresu: Zakázané město, Peking... jo, dneska už zcela představitelná budoucnost.  

Je to vůbec hezké - Rus nás drží pod krkem díky plynu, Číňan nás drží pod krkem přes spotřební zboží a průmysl a oba dohromady nás budou držet pod krkem přes zemědělství. Rus dělá do hnojiv, Číňan do agrochemie.  Každý pěkně ve svém oboru. A co s tím můžou naši demokrati udělat? Nic.  Můžou mě maximálně tahat po soudech  za to, že jsem to řekl nahlas. Ale i kdyby to udělali, i kdyby mě umlčeli, stejně to nic nezmění na tom, že jdeme do Brusele.  Jestli to takhle půjde dál, tak se brzy všichni naučíme, že demokracie se nenajíme a láska k Evropským hodnotám nás nezahřeje.  A bez těch hnusných chemických sajrajtů, co se hážou na pole a stříká se jimi pšenice, si to žrádlo fakt nevypěstujeme. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (250 hlasů)

Komentáře

Sakuro, právě jste absolvoval úspěšný pohovor na ministra zahraničí v mé budoucí diktátorské vládě. A nebojte, nebudeme je dopravovat letecky, protože musíme šetřit životní prostředí. Naložíme je postaru do dobytčáků a širokorozchodná je doveze na místo. Vejde se jich tam víc. 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

možná by někdov ČR ještě dokázal vyrobit širokorozchodnou dřevěnou drezínu na principu koloběžky pro sto až dvěstě pasažérů - koloběžců.
To je hyperekologické.

(Hlásím se na ministerstvo dopravy. Ministerstva kultury a energetiky mi určitě vyžere Ládik.)

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

ministerstva nevyžeru. Bojím se, že vyžeru i dědovu mísu.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

v ramci snizovani uhlikove stopy poslat ony vytecniky do Ciny pesky.
Po ceste muzou pomoct s uklidem ruskych silnic a namesti.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

člověk chvíli nejní u PC a už mu utíkají funkce.
Tak se hlásím alespoň jako náměstek pro obchod se Sibiří, nebo alespoň Bajkalem.
A ambasáda by měla mít daču na ostrově Olchon.
A nějakou loď na Bajkal pro Admirála :-)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Proč se nevrháme do využívání geotermální energie (hluboko po zemní sondy pro TČ), dokud to moc nefrčí a dokud je Země teplá? Pro začátek bych vrtal šikmo pod germánské území, abych zachoval teplo domova pro budoucí české generace.
Pořád se všichni serou do větru a přitom Země má teplo celkem stabilní, dokud ho někdo nevyrabuje. A určitě to je dekarbon, navíc by vylezly na povrch nějaké prodejné prvky.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Já už blbnu.... čtu Ládikův text a zřetelně vidím, jak vylézají na povrch nějaké prodejné děvky a ne prvky. Tady je vidět, co čeká český Vidlák, že může vylézt z podzemí...  

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Prodejných děvek máme převahu v našich nejvyšších patrech, ještě aby se zahrabávaly do germánského suterénu!
-------------
Jinak -
nemáme už kde vyrobit ani tepluvzdorné roury, natož dostatečně dlouhé vrtáky.
A čínští hoši nepomohou...

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Pod germanske uzemi nemuzete. To je germanske.

Geotermalni zdrojhe bych zas tak neprecenoval, nejsme Island.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Tak by se vrtalo o pár kilometzrů víc do hloubky, jenom abychom to nepřehnali a nedostali se do středu Země.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Co do středu Země, ale takhle do pekla, to by byl fičák! Vrtaři vytáhnou nástroj a z díry vykoukne rohatá palice! To aby měli u mašiny kromě nafty, oleje a vím já čeho i kanystr svěcené vody!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

K tomu tady někde napsanýmu:
„Viděli jste včera 1.díl seriálu "Devadesátky"?“

Úmyslně cituji bez komentáře Ondřeje Sokola v Dnes magazínu+TV (6.1.2022), který jednou týdně manželka odebírá:
„Zrovna dneska jsem si psal s Honzou Hřebejkem a s Petrem Jarchovským. Tihle dva chlapi pro mě byli vždycky vzor svobodného a tolerantního myšlení. Že i jim to, co a jak se děje, působí vrásky na čele, mě zneklidňuje o to víc. Shodli jsme se, že budeme buď dobrá parta v Jáchymově, pokud se to zase zvrtne hodně špatně, nebo se sejdeme u posledního letadla, odlétajícího do svobodného světa. Ale pak jsme se shodli, že vůbec nevíme, kam by takové letadlo mohlo letět.“

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

K vidlákově soběstačnosti ... přes ruce trhu... až po směřování Bruselu ... se dá snad říci jediný.
Furt a furt se mi vrací můj táta, jak stojí nade mnou v pískovišti nad mnou rozkopaným hradem z písku tam hrajících se děcek a jak mi říká:
“... když neumíš hrad postavit, tak ho nebourej ... n i k o m u ... rozumíš. Koukej, jak ho staví ostatní“

Nesnáším pitomce ve svém oboru, co dokážou jen bořit bez vize nového, bez schopnosti postavit chytřejší a lepší. Podobní sokolům nikdy nepochopili ani nevěděli, že letadla lítaj, natož aby tušili kam!

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Hřebejk a tolerantní?
Jak dokázal sepsut Ovčáčka,když si také žid,proč jdeš proti nám.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Vydal v roce 2019 RAND. Jak je uvedeno na webu Moon of Alabama. Viz https://media.washtimes.com/media/misc/2019/04/24/RAND_RR3063.pdf?_x_tr…

Kapitola V (strana 135):
- USA dodaly Ukrajině smrtící zbraně,
- zvýšily svou podporu „rebelům“ v Sýrii.
- pokusit se o změnu režimu v Bělorusku
- podnítit válku mezi Ázerbájdžánem a Arménií.

USA nyní zavádějí opatření 5, jehož cílem je „snížit vliv Ruska ve Střední Asii“.

Naštěstí jim to moc nevychází.

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

Kapitola IV str 95

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Prázdné zásobníky v EU nejsou náhoda, říká expert

Green Deal má Evropskou unii zbavit závislosti na dovozu fosilních paliv.
Zatím ale není jasné, jak tento plán provést. Potřebné technologie stále nejsou k dispozici, vysvětluje Václav Bartuška.
Zvláštní velvyslanec České republiky pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška nesdílí názor, že je Evropa v energetické krizi.
Zato v rozhovoru pro SZ Byznys otevřeně popisuje rizika, která přináší evropská Zelená dohoda neboli Green Deal.

Hlavní problém Bartuška vidí v názorové rozpolcenosti západu a východu Evropy.
Připomíná, že Green Deal sází na technologie, které zatím nejsou k dispozici. A že bude velmi nákladný.
„Osobně si nejsem jistý, že jsou Středoevropané připraveni třeba na to, že budou muset platit výrazně víc za letenky.
Nebo že by si nemohli koupit auto se spalovacím motorem,“ podotýká.
Na druhou stranu vysvětluje, že bez přijetí Green Dealu je nemožné zůstat v Evropské unii.
A s odchodem z ní by Česko přišlo o důležitý trh i o komfort, který lidé mají například v podobě volného cestování.
.........................
A co odchod z Unie kvůli nesouhlasu s Green Dealem? Volá po tom mnoho čtenářů Seznam Zpráv v reakcích pod našimi články.

Pro některé lidi to nepochybně představitelné je. Primárně bychom při tom ztratili velkou část trhu.
Asi bychom zjistili, že spoustu výrobků, které tu dnes vyrábíme, nemůžeme prodat. Možná bychom přišli o drobnosti, jako je cestování.

Objevují se názory, že bychom měli odejít alespoň ze společného energetického trhu, skončit s plně liberalizovaným obchodem s energiemi.
V této chvíli bychom třeba za elektřinu platili nižší ceny, protože výrobní náklady v Česku v této chvíli jsou nižší než výrobní náklady v Německu. Nebylo by to rozumné?

Myslím si, že je rozhodně nutné začít se bavit o tom, zda je elektřina pouze komodita, nebo veřejný statek. S komoditou se obchoduje.
Ale pokud si řekneme, že elektřina je veřejný statek, zásadní pro chod země, fungování ekonomiky a život lidí, pak by stát měl mít mnohem větší roli a je to samozřejmě úplně jiné téma.
Ale k tomu oddělení se: Polsko má poměrně razantní systém, jímž se oddělilo od zbytku Unie v řadě věcí v obchodování s elektřinou.
A když se podíváte na vývoj spotových cen za poslední měsíce, tak byly okamžiky, kdy Polsko platilo vyšší cenu za spotovou elektřinu než Německo nebo my.
Takže ani to oddělení vám v podstatě moc nepomůže. I Francie těsně před Vánoci měla vyšší ceny elektřiny než Německo.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-manipulac…

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

"Na druhou stranu vysvětluje, že bez přijetí Green Dealu je nemožné zůstat v Evropské unii."

Zlatá slova!
Hovno také nemůže trvale zůstat v prdeli - podobně jako my v EU.
(Pouze v případě, že ta prdel také náleží mrtvole).

Průměrný počet slepic: 3.3 (9 hlasů)

Tak zvolte zakřičte "Pryč z EU" a zvolte prezidentem politika, který je zaseknutý v Bruselu až po bradu :-)

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)

"Připomíná, že Green Deal sází na technologie, které zatím nejsou k dispozici."

To je skvělé. Je to vlastně taková jitrnice, "co ji svět neviděl".

"A s odchodem z ní by Česko přišlo o důležitý trh" Myslí si pan Bartuška že po implementaci technologií v oblasti energetiky, které zatím nejsou k dispozici, bude ještě s kým obchodovat? Že v chudobinci, který vznikne, proto, že přechod na energie, které ještě neexistují, bude velmi nákladný, bude někoho hodně srát, že budou drahé letenky? Nebo že při cestování mu budou kontrolovat doklady na hranici?

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

spotovou cenu platí jen idiot, který si včas neuzavřel delší kontrakt na "jakože nevýhodnou" cenu v řádném kontraktu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pondělním telefonickém rozhovoru vyjádřil solidaritu kazachstánskému prezidentovi Kasymu-Žomartu Tokajevovi, který nařídil střílet do demonstrantů. Na sociální síti to potvrdil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Pekarimu praskne cévka?
Ta je odolná, jak děvka
Ta zažila kotrmelce ...
když stávala u krmelce.
Teďka, když je v korytě
bude mlčet zarytě.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdoví, co mám v močovině
jestli to je jenom moč.
Co je to při kocovině?
Jenom se tam nenamoč.

Kdybych popil jenom vína
nešlo by tím prochcat ďuru.
Musí to být žíravina,
ďura v plechu, v novoduru.

Tahle moč má v kráse pihu
a ne jednu, možná více.
Bude to na bázi lihu,
tipuju, že slivovice.

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

(Žádných pět - začala inflace!)

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)

(To by mě zajímalo, který beznadějně nekulturní ignorant mi dal jednu slepici!!!)

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

Že vy jste špatně pil,
slépky jste zlil
a pak jste jich dostal málo,
že se rozlétly.
Totiž
Slivovice správně podaná
a dobře vypitá,
léčí, kudy běží.
Jen na kolena opatrně,
slivovice je může rozšklebit,
do tvarů nečekaných,
pokud není pro jistotu
fixováno slaninkou

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

takhle možná zbyde na příští vánoce

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Dvě slepice za snahu.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Jé, díky Anonyme. No to víte, mám jen o jedno kolečko více, než slépka, podle toho to vypadá, ani snaha mnohdy nestačí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Ale pokud si řekneme, že elektřina je veřejný statek ...." další gigant, kterej netuší.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

tenhle pán není tak blbej, jak usilovně předstírá, to ostatně snad ani nejde. Pouze to předstírá.
Jeden z nejzasloužilejších rektálních alpinistů bruselského polosvěta.
Nevěří jedinému slovu z těch, které říká.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Dyť říkám, že Bartuška mág,
co třicet let předstírá a má.
Až Hutka zas morální apel zvedne,
Nohavica ho veršem po svým jebne.

Zdroj: https://citaty.net/citaty/20038-kdyz-dva-delaji-totez-neni-to-totez/

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Tohle by fakt neměl přehlédnout alaspoň Vidlák a Targus.
David před časem v zemi doopravdy byl, jako člen delegace EU.

Nemyslím, že jde o zcela objektivní a nestranný článek, nicméně ve srovnání se současnou produkcí zdejších bezradných papouškujících prestitutů je to minimálně o třídu výš.

(Zatímco v bídě zemědělských oblastí a míře korupce zemi brzy doženeme a předeženeme,
zbytky naší silniční sítě zůstanou snad sjízdné alespoň pro o brněné transportéry, některé mosty budou u nás vyztužené pro rychlé šíření tankové demokracie na východ od nás,
rychlostní železnice alespoň na úrovni Kazachstánu se nejspíš nedočkáme.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ivan-David-odhalil-o-co-v…

Článek je psán svěží formou.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

Europoslanec za SPD píše o Ukrajině. Čerpá ale ze lživých webů
8.4.2021
Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/ivan-david-spr-ukrajina.html
...Na Ivana Davida reagovalo 4. dubna i Velvyslanectví Ukrajiny v Praze. „Působí zkrátka uboze, když někdo sedí v Evropském parlamentu a přitom hájí zájmy svých kremelských pánů. Zvlášť když nejsou schopni své loutky vyzbrojit přesvědčivějšími důkazy, než jsou odkazy na desinformační weby a laciné fake news,“ uvedlo na své facebookové stránce ukrajinské velvyslanectví.....

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/do-pracovni-karanteny-pujdou-zdrav…

teda - dohanate slovenku vladnu guerillu milovymi skokmi.

Socialni pracovnici aj s ochorenim pracuju v terene, zdravotnici detto.

To clovek cumi, a hlava mu to nebere... To su jaki akademici... v oddelenej miestnosti bude socialny pracovnik pracovat s bezvladnym najviac ohrozenym leziacim pacientom. To mu akoze utrie na dialku zadok, previaze nejaky ten dekubit a pod?
A necha v byte trochen toho covidu, oficialne...

TVL

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

..ve spolupráci se svými kumpány a mužatkami (a znovu za podpory zkorumpovaných tkzv. novinářů) chce zavádět prohlubování a rozšiřování diskriminačních opatření a segregace, nejen té rasově biologické, ale i sociálně-ekonomické (např. preventivní testy nejsou propláceny všem zdravotně pojištěným, ale jen vybraným skupinám - naprosto opomenuti jsou i ti z důchodců a důchodkyň, kteří momentálně už nechodí do práce , ale až desítky let přispívali do systému zdravotního pojištění....dále např. matky na mateřské, evidovaní na úřadech práce...). Masy, které se i tak stále nestydí nazývat se národem či lidem, toto nijak zvlášť nepobuřuje, opět se přizpůsobují, kolaborují, tato rasová , sociální i ekonomická segregace a diskriminace je jim opět lhostejná. Maně či úmyslně tak nahrávají těm, kteří kdysi dávno , i ne až tak dávno, ba i v přítomnosti ,prohlašovali a prohlašují , že český národ je složen pouze ze zbabělců a otroků , kteří jsou ochotni snášet takřka cokoliv, hlavně že se nic zlého neděje jim. A že je zde takto na místě otázka, zda takový národ si vůbec zaslouží, aby dál samostatně existoval. Což je velmi smutné a de facto to nihilizuje velkou část historie, je to poplivání práce a odkazu těch našich předků, kteří bojovali, ba neváhali obětovat ani svůj život za národ, který je společenstvím lidí navzájem propojených nejen řečí, zvyky, kulturou, tradicí....ale i odvahou postavit se takové moci, která tento národ opět rozděluje, pitvoří, bastardizuje, rasově segreguje, ohlupuje, křiví, debilizuje...
Přeci nebojovali a nenasazovali své životy kvůli zbabělé, ignorantské, sobecké chátře, která kolaboruje při záměrném ničení tohoto národa. To je nesmysl.

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Co tak nenadavat a radeji se přesunout na Kapverdy? Proc Vy ķonkretne ťo nemůžete realizovat? Co Vám braní?

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

....a tamní právníci o peníze.
To chce aspoň tak davcet mega plus nechat si tu zázemí.
Nemám.

Stačí to tak ?
----------
Navíc nelétám, bojim bojim.
Co takhle pobřeží Portugalska ? He ?

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)