Zemědělský průser v číslech a zajímavostech

Autor

Máme tu nový rok. Rok vysokých cen energií, vysoké inflace, vysokých cen všeho a podle mého také první rok nedostatku. Ať si myslí kdo chce co chce, první a nejdůležitější je vždycky zemědělství, protože nejdřív se musíme najíst. To musíme dělat každý den, nemůže to odkládat narozdíl od nové střechy. Společnost od násilí dělí tři hladové dny. Až potom je možné mít nějakou tu zábavu, civilizaci, lítání na Měsíc a kolonizaci Marsu. A protože henten grýndýl jde přesně opačným směrem, podíváme se na zemědělské novinky pro letošní rok. 

Začnu cenami hnojiv. Už loni jsem několikrát avizoval značné zdražení, které bylo zmírňováno doběhem starých smluv. V praxi se nakonec ukázalo, že většina podzimního hnojení ozimů se ještě podařilo zrealizovat z těchto starých zásob a starých cen. Většina zemědělců dokončila polní práce roku 2021 ještě celkem v pohodě a pokud museli nějaké to hnojivo dokoupit, šlo o zanedbatelné objemy, které se bez problémů pokryly z vysokých výkupních cen za obilí či kukuřici. 

Letos je cenotvorba jednoduchá. Alespoň v našich krajích. Před loňskou cenu dejte jedničku. Pokud stál ledek loni 5.500 Kč/tunu, letos stojí 15.500,- Kč za tunu. Toto astronomické zvýšení cen se týká především dusíku, který se vyrábí poměrně energeticky náročně za pomoci zemního plynu (a velkého množství emisí). Směsná hnojiva se díky tomu zdražila víceméně na dvojnásobek. Ostatní suroviny jako draslík, fosfor, síra a další prvky, to zase tolik nahoru nešlo, tedy prozatím. Ale protože fosfor se dneska nejvíc bere z vysokopecní strusky a z vyzdívek ocelářských konvertorů, tak tam cena stoupne až letos, protože i výroba oceli je energeticky náročná a i tam šly ceny značně nahoru. 

Nejmarkantněji je zvýšení cen vidět na močovině, protože ta obsahuje nejvíc dusíku -  z původních cca 7.000 Kč na tunu vzrostla na cca 25.000,- Kč na tunu.  

Zemědělci zareagovali dvojím způsobem. Zhruba polovina z nich se dozvěděla o této ceně a prostě ji zaplatili, protože měli z čeho, ale sebralo jim to téměř všechny peníze navíc, co měli z loňských dobrých marží. Samozřejmě si nenakoupili na celý příští rok, ale jen na jarní hnojení, aby to nějak doklepali do žní.  Asi deset procent z nich nakoupili ještě i hnojivo pod kukuřice. 

Druhá polovina si řekla MERDE, to se nedá a prostě si neobjednali nic. Doteď. Ceny přece musejí klesnout, tohle je dlouhodobě nereálné. Mají pravdu, je to zcela mimo realitu. Ale protože většina z nich na podzim ještě pohnojila dobře a tak zaseli potravinářské osivo, tak si nakonec budou muset alespoň pro ozimné pšenice hnojivo dokoupit, aby z toho ve žních vůbec něco měli. Tihle si nakonec všichni koupí buďto čistou sypkou negranulovanou močovinu a nebo tekuté hnojivo DAM, protože to v celé té cenové katastrofě vyjde ještě nejlevněji. 

Dneska už to začíná vypadat, že nejchytřejší byli skutečně ti, kteří přešli rovnou na krmné zboží a od začátku se už o žádnou kvalitu nepokoušejí. Jejich pole jsou ještě "prohnojená" z předchozích let, takže kvantita bude. Zrno bude mít sice nižší cenu, ale zároveň jim náklady oproti loňsku vlastně klesnou. K tomu ještě dost jejich kolegů utrácí peníze, aby vyrobili potravinářskou kvalitu, takže cena krmného zboží příliš neklesne. Do žní ještě letos nikdo nezkrachuje. Ale jen čtvrtina zemědělců letos nevyhodila peníze oknem. 

Mimochodem - jeden z největších evropských výrobních závodů na hnojiva v rakouském Linci (a největší konkurent Agrofertu) je zavřený v důsledku vysokých cen. Jeho továrny jsou na prodej. Zájem má náš Andrejko. Ale jedině skoro zadarmo, protože jinak se to nevyplatí. A možná ani nejde o koupi, ale o zničení konkurence. Konečně jednou uvidí Esterajchové, jaké to je, když skoro zadarmo prodají rodinné stříbro a noví majitelé to přivedou z kapitalistických důvodů zu grunde. 

Jediný další konkurent je v Maďarsku. Tam je zase zajímavé, že vlastník této hnojivářské skupiny je jeden z největších odpůrců Orbána. A tak se na něj nevztahují ty nové dobré ceny za plyn, co Orbán vyjednal. Což majitele stojí miliony peněz denně. A protože továrny prodělávají, Orbán je chce znárodnit. Takže až uvidíte před maďarskými volbami spousty demonstrantů s krásnými plakáty profesionálně natištěnými, až uvidíte spousty skandálních odhalení na Orbána, až uvidíte maďarské novináře, co zjistili Orbánovy ofshorové firmy a po volbách se nad tím zavře voda,  tak už víte, kdo je platil.  To víte, přijít o takový pohádkový majetek ve prospěch státu... Pokud Orbán volby vyhraje, tak k tomu znárodnění asi nakonec dojde.

Zemědělci u nás by si měli přát, aby k tomu znárodnění došlo, protože díky tomu si tam v továrně sáhnou na laciný plyn a tamní provoz bude schopen vyrábět za dobrou cenu a bude dělat konkurenci cenám u nás. Pokud Orbán prohraje, tak si pan majitel bude muset vykompenzovat současné náklady za politický boj proti autoritářskému prezidentovi a ze svého to platit nebude. Zaplatí to částečně i naši zemědělci ve vysoké ceně hnojiv. To jen tak na okraj.... 

Samozřejmě tohle se v České televizi nedozvíte. Oni novináři jsou v poslední době neuvěřitelně nevšímaví.  O to všímavější jsou k lidským právům v Rusku a Kazachstánu.

Jediný levný producent hnojiv v dosahu je dneska Rusko... Tedy donedávna - to byste nevěřili - v Itálii zakotvila první loď egyptské močoviny. Slyšeli jste někdy o egyptské produkci hnojiv? Já taky ne. Ani všichni vysocí manažeři hnojiv v naší zemi ne. Ale prostě je to tak - v egyptě umějí vyrobit levnou močovinu.  Tak levnou, že se dá ležérně egyptsky vyrobit, ležérně naložit na loď, zaplatit egyptské armádě, uplatit spoustu tamních hlavounů, zaplatit clo, dovézt do Itálie, znovu zaplatit clo... a ještě být konkurenceschopní. To čumíte co? Bývalá kolonie začíná vozit zboží bývalé velmoci. Tak už jsme daleko. 

Ještě k cenám energií - jedno nedaleké družstvo, které dělá živočišnou výrobu a kde si občas koupím nějaké to prasátko, těm letos stouply ceny za energie asi o tři miliony korun. Což je jejich celý zisk před zdaněním.  Na konci roku 2022 zjistí, že jsou tak moc ve ztrátě,  že minimálně vybijí ty svoje vepříky, ukončí to romantické hraní si na skutečné zemědělce se vztahem k půdě a začnou dělat to co ostatní - drancovat. Případně se k tomu drancování neodhodlají a o rok později zkrachují a jejich pozemky si koupí ten největší drancíř v okolí, protože ten je napojený na velký kapitál a bude na to mít. Ne, není to Agrofert. 

Další zajímavou kapitolou je nafta. Ta se prodává s marží cca 40 halířů na litr. Zhruba 2% z ceny. To byl běžný stav. Za těchto podmínek se to dalo obchodovat. Vůbec paliva jsou problematický artikl. Sice mají vysokou obrátkovost, ale mají nízkou marži a jsou v tom obrovské objemy peněz. Díky spotřební dani pro stát se paliva skoro vůbec neobchodují na nějakou delší splatnost, obchodník dokonce za palivo platí dopředu. Občas se dá zaspekulovat na růst či pokles ceny. Z obchodnického hlediska je proto nejlepší pozvolný setrvalý růst ceny, protože pokud máte dost peněz, nakoupíte včas levněji a prodáte dráž. Z 2% marže pak někdy uděláte i 5%. Ale v konečném důsledku jsou všechny tyto spekulace hra s nulovým součtem. Nakonec zase proděláte při poklesu ceny. Když to pak spočítáte, jste pořád na těch 2% marže. 

Jenže... když musíte palivo koupit dopředu, tak někde musíte vzít peníze. Dokud jsou nízké úrokové sazby, nic se neděje. Ale při dnešních sazbách centrální banky se s marží pomalu dostáváte pod úroveň úroků. Pokud neprodáte naftu v tom samém měsíci, co jste ji koupili, takřka vždycky na ní proděláváte. Nakonec je to dopadlo tak, že nafta je dneska univerzální platidlo zemědělcům. I bez marže. Pokud dneska zemědělec prodává úrodu, zcela určitě dostane na prvním místě nabídku relativně levné nafty. 

V oboru agrochemií se ceny zvedly o 5%. Což je na agrochemie strašně vysoké číslo. Různé pesticidy, herbicidy, fungicidy, přípravky proti hmyzu a jiným cizopasníkům jsou tak trochu léčiva. Nejdražší je postavit tu linku. Produkce  je pak už skoro čistý zisk. Energie v cenotvorbě hrají spíše menší roli. A protože se s těmi přípravky zachází tak nějak lékařsky - malou lahvičku naředíte do velkého množství vody, tak to pětiprocentní zdražení je docela citelné. 

Zároveň se tak nějak potichu stalo, že Čína loni skoupila skoro všechny světové kapacity na výrobu pesticidů. Naši pravdomluvní novináři si toho samozřejmě vůbec nevšimli. Měli tolik práce s Běloruskem, že jim úplně unikly čínské rejdy na našem dvorku. Kromě toho pesticidy jsou fůůůj, tak ať si je Číňani vezmou. My je nepotřebujeme. Co na tom, že úrodu sežerou brouci.   Nevědí, že za rok až dva - až Číňan překlopí výrobu základní mateřské suroviny na svoje území, tak už Žluťáci nebudou potřebovat dělat žádný silový nátlak. Prostě jen nebudou pesticidy. Tak jako za covidu nebyly roušky...

Nebudou muset nikam posílat vojáky ani hrozit bojkotem výrobků. Prostě v té dané zemi nechají namnožit cizopasníky v zemědělství  a ti se postarají o všechno. Co měsíc, to 20% tamní úrody. Doporučuju proto od roku 2025 všem Vystrčilům, aby jezdili na Taiwan jen v červnu a do září aby se vztahy zase normalizovaly. Jinak budou fakt problémy. Však si pamatujeme, kolik stála rouška před covidem a kolik stála potom. Takže jeden Zastrčil pojede na Taiwan a zaplatí to zemědělci stoprocentním nárůstem cen pesticidů. Těm to stát vykompenzuje podobně nouzovým stavem jako za covidu, NKÚ pak za rok upozorní, kolik miliard peněz to stálo... a tím to skončí, protože nebude na výběr. 

Jo hoši, vy si někteří myslíte, že se tu odehrává nějaké spiknutí elit... hovno spiknutí.  To jsou jen neuvěřitelné důsledky třiceti krátkozrakých let a hromady idiotů na vysokých postech. Vy prostě jen nedokážete uvěřit tomu, jaká hovada nás posledních třicet let vedou. Díváte se na důsledek splaskávání té největší západní bubliny všech dob - že lidi nemusí být chytří, protože to za ně vyřeší neviditelná ruka trhu. Země která vše svěří trhu, ta si může dovolit mít za premiéra idiota. Díky Vašíku Klausů - i ty na tomhle stavu máš svůj podíl. Ty jsi tuhle bublinu u nás nafukoval jako první. Co trh dělá, to dobře dělá a vláda díky tomu může být jeden debil vedle druhého... 

A po třiceti letech se prostě se všechno dělá v Číně a všechny suroviny se berou v Rusku. To je celé. Den za dnem o nás rozhodují více a více Rusové s Číňany a jeden taiwanský Vystrčil nadělá takové škody, že si to ještě neumíme ani představit. Vlastně je dobře, že tam jel loni a ne až za dva roky. To by nás bolelo sakra víc. Ale doporučuju, pokud by chtěl zase nějaký politický blázen chtěl jet na Taiwan dělat hrdinu, tak bude lepší najmout ukrajinskou mafii a nechat ho zastřelit. Ty ztráty budou totiž astronomické a Fiala tvrdil, že musíme šetřit. Měli by se nad tím na vládě zamyslet a Číňana začít nasírat, až tu budeme mít zpátky veškerý průmysl a soběstačné zemědělství.

Pamatujete, jak nám před covidem říkali, že Čína se nás netýká, protože pro nás nedělají nic strategického a naše obchody jsou napojeny na EU a Německo? A pamatujete, jak nám pak za covidu Číňan ukázal, že se dá vydělat i na takové hovadině jako je výtěrový test nebo respirátor? Že nás dokáže položit i na zcela obyčejných a výrobně jednoduchých položkách? Oni tam v Pekingu ve vládě bohužel blbí nejsou. Oni si trh nechali jako dobrého sluhu, ale rozhodně ho nevzývají. Sice to hlavní, co nám dodávají, jsou levné šunty, ale kromě nich nám dodávají ty nejvíc strategické věci - mikročipy, zdravotnický materiál... a teď to budou i pesticidy. 

Spolukoaličníci mají ještě příliš malou představivost, co všechno nám Sitting Ping může udělat a nemusí kvůli tomu mobilizovat ani tamní městskou policii. O novinářích ani nemluvím... Ti budou za pár let adorovat Čínu nebo budou úpět v tamních převýchovných táborech. Teď také všichni opět s údivem zjistili, že polovina světových zásob potravin je v Číně... inu nečetli Kydy.  Ale ani já si nedovedl představit, že si žluťáci takhle pospíší. 

Představte si, že za dva roky tu fakt začínáme mít hlad, fakt máme nedostatek všeho, ceny jsou nepředstavitelné, úrodu právě sežrali rýhonosci, v Praze hoří vládní budovy a auta, Fiala visí na kandelábru a do toho nabízí Čína skvělý obchod - dodávku všeho potřebného za takovou maličkost -  podpis nové smlouvy o přátelství a s tajným dodatkem - pozavírat všechny ty novinářské štváče...  a Vystrčila s Pavkem Novotným a oběma Koláři dodat v dárkovém balení na adresu: Zakázané město, Peking... jo, dneska už zcela představitelná budoucnost.  

Je to vůbec hezké - Rus nás drží pod krkem díky plynu, Číňan nás drží pod krkem přes spotřební zboží a průmysl a oba dohromady nás budou držet pod krkem přes zemědělství. Rus dělá do hnojiv, Číňan do agrochemie.  Každý pěkně ve svém oboru. A co s tím můžou naši demokrati udělat? Nic.  Můžou mě maximálně tahat po soudech  za to, že jsem to řekl nahlas. Ale i kdyby to udělali, i kdyby mě umlčeli, stejně to nic nezmění na tom, že jdeme do Brusele.  Jestli to takhle půjde dál, tak se brzy všichni naučíme, že demokracie se nenajíme a láska k Evropským hodnotám nás nezahřeje.  A bez těch hnusných chemických sajrajtů, co se hážou na pole a stříká se jimi pšenice, si to žrádlo fakt nevypěstujeme. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (250 hlasů)

Komentáře

Vase argumenty? VÁZNE? Zdravotní mate v ramci EU. fakt jsou horší jejich doktori? Jací právníci? Ani se nepotkáte. Najdete realne problemy, a ty urcitev jsou. O nich chci diskutovat.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Je tam teplíčko, chládek, smrádek, vůně, klid, zábava, kecání nekonečné a zbytečné povoleno.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Konzumuji. Na lístku mam balík. Bavim se v Olomouci v rozjetého podniku. Kde Vy?
Nemluvili jsme o něčem jiném? Nebo jste placen jen za dotek, tak máte splneno.

Zatím bez slepic

Problémem je zdravotní péče - lepší nemocnice buď Dakkar (5 h. letu) nebo Lisabon (7 h. letu) a ne na každém ostrově je k dispozici lékař. Jinak bych penzi za Cabo Verde zvažoval - teplo tak akorát, lidi pracovití a příjemní... a co si zažili komunistickou diktaturu včetně koncentr. tábora, tak sociální experimenty nehrozí. Další možný problém je malá nadmořská výška většiny ostrovů a činná sopka na Fogu. A největší problém je potravinová nesamostatnost - ostrovy neuživí obyvatelstvo, je nutný dovoz (ten opanovala Čína včetně majitelů většiny obchodů).

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Díky za info, ale nemáte pravdu. Zdravotní pece by mela byt pro občana EU zatím na úrovni o kterém se v USA ani nesní.
Potravinove je to tak, že na Kapverdy ještě vyvazi, tak jsem se k nim dostal, bo malo turistů.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

...BY MĚLA....

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

"A že je zde takto na místě otázka, zda takový národ si vůbec zaslouží, aby dál samostatně existoval. Což je velmi smutné a de facto to nihilizuje velkou část historie, je to poplivání práce a odkazu těch našich předků, kteří bojovali, ba neváhali obětovat ani svůj život za národ, který je společenstvím lidí navzájem propojených nejen řečí, zvyky, kulturou, tradicí....ale i odvahou postavit se takové moci, která tento národ opět rozděluje, pitvoří, bastardizuje, rasově segreguje, ohlupuje, křiví, debilizuje."

Zajímavé čtení. Když to srovnám s tím, cos tady vyzvracel předevčírem, znamená to, že odkaz vašich předků budeš bránit ty, jelikož tvoji předci byli lepší a třeba někdo jiný je bránit nemůže, jelikož byli už ze své podstaty špatní?
Prdel na tom je, žá já s tímto tvým textem souhlasím, ale když ses ty navezl do mých předků, vlastně jsi svůj text dopředu popřel.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

To je dobře, že s tím stále žiješ.
Já už bych na tvé lži a pomluvy dávno zapomněl (kdybys je každý den nepřipomínal) , ale ty se jimi stále trápíš. to je moc dobře. takto snad časem (tak za dva roky) nastoupíš cestu k nápravě a očistě. O to jediné jde.
--------------------------------------
Existuje někde v ČR ekumenický hřbitov ? Nemám na mysli civilní, občanský, například nějakou úložnu uren.
Třeba katolický hřbitov, kde mohl by v pokoji spočívat i bernaard, kde by mohl mu být vystrojen pohřeb dle ritu jeho předků.. Nebo hřbitov židovský, na kterém by mohl spočinout evangelík či husita, opět s příslušným obřadem v rámci ritu, který by si pozůstalí přáli, potažmo který by vycházel z jeho vůle. Předpokládám, že v rámci křesťanství se nerozlišuje už dnes zda pohřbívaný je " luteránem" či katolíkem, nebo ano ? Tedy že v tomto případě by stačilo, aby byl dotyčný pokřtěn ( popřípadě byl nevěřící, ale pozůstalí by si přáli, aby byl pohřben na katolickém, husitském, baptistickém atd hřbitově), ne ?
Nejde o ironizování, zajímá mě to. Jsou tady komentující odevšad , ze všech koutů republiky, možná někdo něco ví ze svého okolí.
Možná kdyby paní Petra věděla něco ze současných amerických realií, jak je tomu třeba v Missssisssipppi (než dát málo, tak raději přidat), možná by to mohlo být zajímavé - někdy se tvrdí, že co se děje v SSA, bude se dít tak za 10 let i u nás....

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Chlape, nejde o predky, to je vazne na zvracenie? Co tak návrh na Kapvetdy? Napiš problem, proc ne. Třeba se tam přesunem stavajici.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

problémem jsou OSTROVY

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

O hrozbě jaderné války (a jaderných zbraních na Slovensku?)

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Je to trochu delší, ale stojí to za to.
Strategické zbraně kontra zbraně nestrategické, fakta, čísla, grafy, fikce a propaganda.
Svodka plus přednáška jak má být!

https://www.youtube.com/watch?v=IIlIMizAEmk

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Je to trochu delší, ale stojí to za to.
Strategické zbraně kontra zbraně nestrategické, fakta, čísla, grafy, fikce a propaganda.

Svodka plus přednáška jak má být!

https://www.youtube.com/watch?v=IIlIMizAEmk

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Dědo, kde máš mísu?
Hladem nevím, čí su.
Říkali mi, že jsem tele;
měl jsem vola učitele.
Teďka, v éře robotů
nemám olej do knotu
často mívám husí kůži
taky hovno se mi úží,
prodal jsem i lžíci
přecházím na píci.
Dostal jsem chuť na teplé,
nemáš v míse erteple?

Průměrný počet slepic: 3.7 (11 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takhle se posiluje imunita, po buditelsku - ne po mengelovsku.
-------------------------------------------------
Kostel v Malenovicach že je zasvěcený Ignacovi z Lyoily - to víš ?
Vlevo od vchodu co je naproti chodníku z podkostelí (srovnej s " pohradí") má náhrobek ( a si i hrob) jakýsi farář, ten nápis zní....(víš co , zastav se tam sám, mi to prostě připadá jak rouhání).

Na nástěnce mají tohle : https://www.vira.cz/texty/clanky/stare-dobre-casy-nas-dopredu-neposunou
Já se jezuitům , obecně i katolíkům, ani moc nedivím, že chtějí, aby se lidi nebabrali v minulosti (v té po roce 1948 se ale babraji rádi , a za peníze). Mohli by je totiž i dnes po právu chtít zakázat (např. SS a NSDAP také zakázali)

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

ale spíš jsem se díval, jestli mají otevřené U pacošů. Dole mám nové čerpadlo... a u Rajského kotelnu, a beru od něj obrazy.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

OT: Resili jsme tu Azory nebo Madeiru, kam se přesunout. Co tak Kapverdy? Prakkticky to same, ale levnější a na realitním trhu ještě více. Mene turistů a více prostoru. Nechce se někdo přidat?

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Beru to tak, že reálie nezměníme, ale v přesunu mi nikdo zatím nemůže zabranit. Vázne tu nikdo reálném neuvažuje, že by změnil destinací? Ted nabízím Kapverdy a hodně bych uvítal par zdejších, ať tam nejsu sám.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Beru to tak, že reálie nezměníme, ale v přesunu mi nikdo zatím nemůže zabranit. Vázne tu nikdo reálném neuvažuje, že by změnil destinací? Ted nabízím Kapverdy a hodně bych uvítal par zdejších, ať tam nejsu sám.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

Eto, dejte odkazy na ty nemovitosti. Ať vidíme skutečně cenu a stav. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Tak Vy asi nejste ten pravý na kolonizaci Kapverd, vzhled k faktu, že mate nactilete děcka. Ale byl jste jistě vítán a strhl sebou Hodně kusů. KlidNe i vedeni, pokud nebudete rozdávat domy. Kibuc nechci. Spolupráci extrémní vitam.
Je to spíš pro mláde duchodce, co mají co prodat a pokračovat. Vyresene zdravotní v rámci EU a chtějí si odzít stáří.
Ale pokud se přidáte, navrhuji Vás jako vudce smecky, kterého moc nebudu poslouchat. S tím se musíte smirit.
Nic nového pod sluncem. Něco podobného máte nejspíš v Gerhard, viz pribuzni na Velké Rusi.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Fakt to vazne chcete? Je to má srdeční záležitost. Poslu Vám aktuální nabídky na mail, dam si zítra tu práci. Preferujete domek u more nebo raději zemědělský pozemek?

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

rozparcelovány, zmodernizovány a hustě obydleny (130 osob na km2).
Garsonka v bytových komplexech evropského stylu stojí od 50 000 UK liber výše, 2+k.k. od 70 000 výše.
Tradiční domek o velikosti 2+1, 1 koupelna, pozemek cca 200m2 vyjde na 60 000 liber, vilka 3+1 s bazénem a pozemkem cca 1000 m2 od 190 000 liber výše.

Nákup nemovitosti je docela komplikovaný a nákladný: https://www.globalpropertyguide.com/Africa/Cape-Verde/Buying-Guide
Náklady průměrné transakce se pohybují kolem 5000eur.
Cizinec si smí na Kapverdách koupit pouze nemovitost k bydlení; nikoli např. zemědělskou usedlost. Většina nabídek jsou pidibyty v rekreačních komplexech o velikosti 1+0 - 2+k.k., podíly v rekreačních 4domcích a podíly na činžovních vilách.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Mame net, můžeme se domlovat třeba rok. Co tak Kapverdy? Někam se jistě presunu. Pojďte to řešit. Největší problém mám, že bychom jeli sami.

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

Eto, připravte burcující článek, nachystejte do něj odkazy na nemovitosti a jejich stav, nabídněte se, že to zorganizujete a jdeme na to. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

To dam. Poslu fakta a odkazy. Třeba se tu na platformě najde pár osadníků, kteří se domluvit a půjdou.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Až tam budete, dostanete prostor na Postřehy z Kapverd. To bude lepší než jakákoliv reklama. Za chvíli si tam uděláte realitní agenturku pro české zájemce. K tomu přidáte nějakou tu službičku ohledně přihlášení ke zdravotnímu pojištění a tak... a budete mít na důchod hezký malý byznys, který Vám navíc ještě bude dělat radost. Takže čekám na Váš článek. 

a rovnou se pro mě podívejte po nějakém domečku se zemědělským pozemkem. Olivy... víno... cokoliv. Napůl farma, napůl penzionek pro české turisty. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Pro občany je základní zdravotní a sociální péče zcela bezplatná a nadstandardní péče a léky jsou zpoplatněny cca 1 dolarem (pokud ošetřující lékař vystaví recept nebo žádanku; bez toho jsou poplatky vyšší). 40% zaměstnavatelů platí zaměstnancům další pakety jako jsou rehabilitace, lázeňské procedury a pod.
Cizinci, dokud se nestanou alespoň residenty, jsou odkázáni pouze na komerční pojištění. Nepodařilo se mi zjistit, zda Vás s komerčním pojištěním přijmou ve státních a veřejných zdravotnických zařízeních.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

Do Ruska. Je to země, kde zítra znamená včera. Lid je tam šťastný.

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

To jste asi nechtěl, ale máte naprostou pravdu. Rusko je moje alternativní volba. Mam tam již aktivní ucetémata. Přemýšleli jsme doma o Krymu, ale bojíme se bezpecnosti, takže pokud Rusko se svým nerostných bohatstvím a potravinou soběstačnosti je ta sama varianta. Byt bez zdravotního. Taky volba.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Zdravotní péče je tam na vysoké úrovni v každé vísce.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Doženeme a předeženeme. Zelený úúděl nám k tomu pomůže. Muzeím to volá z Brusele z minaretu.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

nic se nestane.
Žijem si střejně jak prasata v žitě a necháváme krajinu zachvátit žlutým morem.

Průměrný počet slepic: 2 (8 hlasů)

stejně

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

Ohledně ceny potravin, žijeme si furt jako prasata v žitě a já se např. přiznám, že netuším, kolik stojí průměrný pecen chleba.
Kilo rýže, fakt nevím, když mi jí v krámu nabídnete za dvacku, nebo za stovku, já jí budu potřebovat, prostě jí koupím.
I kdybyste mě mučil žhavými železy, nedokáži vám prozradit, kolik dnes v krámu dám za kilo brambor. Rozptyl 100% prostě nepoznám.

Není to dobře, a chápu, že někteří to vědí a počítají, ale pro většinu furt ještě rozdíl několika procent není problém.
Až to probl´m bude, pak bude průser.

Že k tomu směřujeme, je evidentní, ale zatím si furt chrochtáme.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Tyhlety mentální zvratky životem zklamanýho, zakomplexovanýho jezedáka jsou jako hovno, který hampl vytáhnul konvičkovi z prdele a DFENS ho pocákal svojí mrdkou...

Průměrný počet slepic: 2 (15 hlasů)

exemplární frustrát.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

"často mívám husí kůži
taky hovno se mi úží,
prodal jsem i lžíci
přecházím na píci."
Tenhle?

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

A hele... nový pokus? Když to nešlo přes fakta, nešlo to přes zesměšňování, tak to zkusíme přes sprostotu?  Teda ti Kartouzovi hoši musejí být už opravdu zoufalí. Copak se tam v elfí centrále stalo? Zažili jste nějaké obrácení? Nějaký méně připitomělý elf zjistil, že mu z ojrohodnot teče do bot i bytu a tak zběhl k nepříteli?  Takových teď bude.... počkejte si na zítřejší a středeční text... 

Navíc... všimněte si, jak nás má načtené. Všechny. Ten povolí, tohle jsou poslední křeče před obrácením. 

Průměrný počet slepic: 4.2 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Ted poslouchám rozhovor s ředitelem České společnosti ornitologické a ten říká:
"v rozvinutých zemích, včetně Česka, se vyhazuje 30% potravin."

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Zoolog (neověřeno)

Trvalý odkaz

v německu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

In reply to by Zoolog (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bohuzel my vyhazujeme podobne a Vidlak nebude moc jiný. Proste bud chodíte na Mánička a plýtvání nevidíte, nebo Vidlakovikydy.cz vaří a ztráty jsou podobného. Možná skryte přes slepice a pasiky.

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

početnou rodinu a domácí zvířectvo.
My nevyhazujeme taky nic, bo moje Jahoda má mne.
Jinak i pro vás platí teze, které jsem napsal soudruhu zólogistovi.
Jednoduché, rychlé, účinné.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

In reply to by Zoolog (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když to říká ornitolog, jistě to bude pravda. 

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

se zbytky proženou přes slepice,takže se nevyhodí nic

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

přes pejsky.
Zbudou jen vylízané hrnce.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by Zoolog (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vypněte ho.
A neposlouchejte.
A přestaňte vyhazovat, neboli sežerte všecko, co máte v lednici, a pak teprv jděte na nákup.
A na nákup pěšky nebo MHD, zásadně ne autem. Proč je to nutné, poznáte, až přijdete z obchodu domů s prvním nákupem.
A problém je vyřešen.

Moje Stará Jahoda se drží těchto zásad a z jídla vyhazujeme jen umyté obaly. Umyté jsou proto, že Jahoda je třídí a v kontejnerech mají být jen neznečištěné.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

plánovat a pak člověk nevyhodí nic.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)