Zemědělský průser v číslech a zajímavostech

Autor

Máme tu nový rok. Rok vysokých cen energií, vysoké inflace, vysokých cen všeho a podle mého také první rok nedostatku. Ať si myslí kdo chce co chce, první a nejdůležitější je vždycky zemědělství, protože nejdřív se musíme najíst. To musíme dělat každý den, nemůže to odkládat narozdíl od nové střechy. Společnost od násilí dělí tři hladové dny. Až potom je možné mít nějakou tu zábavu, civilizaci, lítání na Měsíc a kolonizaci Marsu. A protože henten grýndýl jde přesně opačným směrem, podíváme se na zemědělské novinky pro letošní rok. 

Začnu cenami hnojiv. Už loni jsem několikrát avizoval značné zdražení, které bylo zmírňováno doběhem starých smluv. V praxi se nakonec ukázalo, že většina podzimního hnojení ozimů se ještě podařilo zrealizovat z těchto starých zásob a starých cen. Většina zemědělců dokončila polní práce roku 2021 ještě celkem v pohodě a pokud museli nějaké to hnojivo dokoupit, šlo o zanedbatelné objemy, které se bez problémů pokryly z vysokých výkupních cen za obilí či kukuřici. 

Letos je cenotvorba jednoduchá. Alespoň v našich krajích. Před loňskou cenu dejte jedničku. Pokud stál ledek loni 5.500 Kč/tunu, letos stojí 15.500,- Kč za tunu. Toto astronomické zvýšení cen se týká především dusíku, který se vyrábí poměrně energeticky náročně za pomoci zemního plynu (a velkého množství emisí). Směsná hnojiva se díky tomu zdražila víceméně na dvojnásobek. Ostatní suroviny jako draslík, fosfor, síra a další prvky, to zase tolik nahoru nešlo, tedy prozatím. Ale protože fosfor se dneska nejvíc bere z vysokopecní strusky a z vyzdívek ocelářských konvertorů, tak tam cena stoupne až letos, protože i výroba oceli je energeticky náročná a i tam šly ceny značně nahoru. 

Nejmarkantněji je zvýšení cen vidět na močovině, protože ta obsahuje nejvíc dusíku -  z původních cca 7.000 Kč na tunu vzrostla na cca 25.000,- Kč na tunu.  

Zemědělci zareagovali dvojím způsobem. Zhruba polovina z nich se dozvěděla o této ceně a prostě ji zaplatili, protože měli z čeho, ale sebralo jim to téměř všechny peníze navíc, co měli z loňských dobrých marží. Samozřejmě si nenakoupili na celý příští rok, ale jen na jarní hnojení, aby to nějak doklepali do žní.  Asi deset procent z nich nakoupili ještě i hnojivo pod kukuřice. 

Druhá polovina si řekla MERDE, to se nedá a prostě si neobjednali nic. Doteď. Ceny přece musejí klesnout, tohle je dlouhodobě nereálné. Mají pravdu, je to zcela mimo realitu. Ale protože většina z nich na podzim ještě pohnojila dobře a tak zaseli potravinářské osivo, tak si nakonec budou muset alespoň pro ozimné pšenice hnojivo dokoupit, aby z toho ve žních vůbec něco měli. Tihle si nakonec všichni koupí buďto čistou sypkou negranulovanou močovinu a nebo tekuté hnojivo DAM, protože to v celé té cenové katastrofě vyjde ještě nejlevněji. 

Dneska už to začíná vypadat, že nejchytřejší byli skutečně ti, kteří přešli rovnou na krmné zboží a od začátku se už o žádnou kvalitu nepokoušejí. Jejich pole jsou ještě "prohnojená" z předchozích let, takže kvantita bude. Zrno bude mít sice nižší cenu, ale zároveň jim náklady oproti loňsku vlastně klesnou. K tomu ještě dost jejich kolegů utrácí peníze, aby vyrobili potravinářskou kvalitu, takže cena krmného zboží příliš neklesne. Do žní ještě letos nikdo nezkrachuje. Ale jen čtvrtina zemědělců letos nevyhodila peníze oknem. 

Mimochodem - jeden z největších evropských výrobních závodů na hnojiva v rakouském Linci (a největší konkurent Agrofertu) je zavřený v důsledku vysokých cen. Jeho továrny jsou na prodej. Zájem má náš Andrejko. Ale jedině skoro zadarmo, protože jinak se to nevyplatí. A možná ani nejde o koupi, ale o zničení konkurence. Konečně jednou uvidí Esterajchové, jaké to je, když skoro zadarmo prodají rodinné stříbro a noví majitelé to přivedou z kapitalistických důvodů zu grunde. 

Jediný další konkurent je v Maďarsku. Tam je zase zajímavé, že vlastník této hnojivářské skupiny je jeden z největších odpůrců Orbána. A tak se na něj nevztahují ty nové dobré ceny za plyn, co Orbán vyjednal. Což majitele stojí miliony peněz denně. A protože továrny prodělávají, Orbán je chce znárodnit. Takže až uvidíte před maďarskými volbami spousty demonstrantů s krásnými plakáty profesionálně natištěnými, až uvidíte spousty skandálních odhalení na Orbána, až uvidíte maďarské novináře, co zjistili Orbánovy ofshorové firmy a po volbách se nad tím zavře voda,  tak už víte, kdo je platil.  To víte, přijít o takový pohádkový majetek ve prospěch státu... Pokud Orbán volby vyhraje, tak k tomu znárodnění asi nakonec dojde.

Zemědělci u nás by si měli přát, aby k tomu znárodnění došlo, protože díky tomu si tam v továrně sáhnou na laciný plyn a tamní provoz bude schopen vyrábět za dobrou cenu a bude dělat konkurenci cenám u nás. Pokud Orbán prohraje, tak si pan majitel bude muset vykompenzovat současné náklady za politický boj proti autoritářskému prezidentovi a ze svého to platit nebude. Zaplatí to částečně i naši zemědělci ve vysoké ceně hnojiv. To jen tak na okraj.... 

Samozřejmě tohle se v České televizi nedozvíte. Oni novináři jsou v poslední době neuvěřitelně nevšímaví.  O to všímavější jsou k lidským právům v Rusku a Kazachstánu.

Jediný levný producent hnojiv v dosahu je dneska Rusko... Tedy donedávna - to byste nevěřili - v Itálii zakotvila první loď egyptské močoviny. Slyšeli jste někdy o egyptské produkci hnojiv? Já taky ne. Ani všichni vysocí manažeři hnojiv v naší zemi ne. Ale prostě je to tak - v egyptě umějí vyrobit levnou močovinu.  Tak levnou, že se dá ležérně egyptsky vyrobit, ležérně naložit na loď, zaplatit egyptské armádě, uplatit spoustu tamních hlavounů, zaplatit clo, dovézt do Itálie, znovu zaplatit clo... a ještě být konkurenceschopní. To čumíte co? Bývalá kolonie začíná vozit zboží bývalé velmoci. Tak už jsme daleko. 

Ještě k cenám energií - jedno nedaleké družstvo, které dělá živočišnou výrobu a kde si občas koupím nějaké to prasátko, těm letos stouply ceny za energie asi o tři miliony korun. Což je jejich celý zisk před zdaněním.  Na konci roku 2022 zjistí, že jsou tak moc ve ztrátě,  že minimálně vybijí ty svoje vepříky, ukončí to romantické hraní si na skutečné zemědělce se vztahem k půdě a začnou dělat to co ostatní - drancovat. Případně se k tomu drancování neodhodlají a o rok později zkrachují a jejich pozemky si koupí ten největší drancíř v okolí, protože ten je napojený na velký kapitál a bude na to mít. Ne, není to Agrofert. 

Další zajímavou kapitolou je nafta. Ta se prodává s marží cca 40 halířů na litr. Zhruba 2% z ceny. To byl běžný stav. Za těchto podmínek se to dalo obchodovat. Vůbec paliva jsou problematický artikl. Sice mají vysokou obrátkovost, ale mají nízkou marži a jsou v tom obrovské objemy peněz. Díky spotřební dani pro stát se paliva skoro vůbec neobchodují na nějakou delší splatnost, obchodník dokonce za palivo platí dopředu. Občas se dá zaspekulovat na růst či pokles ceny. Z obchodnického hlediska je proto nejlepší pozvolný setrvalý růst ceny, protože pokud máte dost peněz, nakoupíte včas levněji a prodáte dráž. Z 2% marže pak někdy uděláte i 5%. Ale v konečném důsledku jsou všechny tyto spekulace hra s nulovým součtem. Nakonec zase proděláte při poklesu ceny. Když to pak spočítáte, jste pořád na těch 2% marže. 

Jenže... když musíte palivo koupit dopředu, tak někde musíte vzít peníze. Dokud jsou nízké úrokové sazby, nic se neděje. Ale při dnešních sazbách centrální banky se s marží pomalu dostáváte pod úroveň úroků. Pokud neprodáte naftu v tom samém měsíci, co jste ji koupili, takřka vždycky na ní proděláváte. Nakonec je to dopadlo tak, že nafta je dneska univerzální platidlo zemědělcům. I bez marže. Pokud dneska zemědělec prodává úrodu, zcela určitě dostane na prvním místě nabídku relativně levné nafty. 

V oboru agrochemií se ceny zvedly o 5%. Což je na agrochemie strašně vysoké číslo. Různé pesticidy, herbicidy, fungicidy, přípravky proti hmyzu a jiným cizopasníkům jsou tak trochu léčiva. Nejdražší je postavit tu linku. Produkce  je pak už skoro čistý zisk. Energie v cenotvorbě hrají spíše menší roli. A protože se s těmi přípravky zachází tak nějak lékařsky - malou lahvičku naředíte do velkého množství vody, tak to pětiprocentní zdražení je docela citelné. 

Zároveň se tak nějak potichu stalo, že Čína loni skoupila skoro všechny světové kapacity na výrobu pesticidů. Naši pravdomluvní novináři si toho samozřejmě vůbec nevšimli. Měli tolik práce s Běloruskem, že jim úplně unikly čínské rejdy na našem dvorku. Kromě toho pesticidy jsou fůůůj, tak ať si je Číňani vezmou. My je nepotřebujeme. Co na tom, že úrodu sežerou brouci.   Nevědí, že za rok až dva - až Číňan překlopí výrobu základní mateřské suroviny na svoje území, tak už Žluťáci nebudou potřebovat dělat žádný silový nátlak. Prostě jen nebudou pesticidy. Tak jako za covidu nebyly roušky...

Nebudou muset nikam posílat vojáky ani hrozit bojkotem výrobků. Prostě v té dané zemi nechají namnožit cizopasníky v zemědělství  a ti se postarají o všechno. Co měsíc, to 20% tamní úrody. Doporučuju proto od roku 2025 všem Vystrčilům, aby jezdili na Taiwan jen v červnu a do září aby se vztahy zase normalizovaly. Jinak budou fakt problémy. Však si pamatujeme, kolik stála rouška před covidem a kolik stála potom. Takže jeden Zastrčil pojede na Taiwan a zaplatí to zemědělci stoprocentním nárůstem cen pesticidů. Těm to stát vykompenzuje podobně nouzovým stavem jako za covidu, NKÚ pak za rok upozorní, kolik miliard peněz to stálo... a tím to skončí, protože nebude na výběr. 

Jo hoši, vy si někteří myslíte, že se tu odehrává nějaké spiknutí elit... hovno spiknutí.  To jsou jen neuvěřitelné důsledky třiceti krátkozrakých let a hromady idiotů na vysokých postech. Vy prostě jen nedokážete uvěřit tomu, jaká hovada nás posledních třicet let vedou. Díváte se na důsledek splaskávání té největší západní bubliny všech dob - že lidi nemusí být chytří, protože to za ně vyřeší neviditelná ruka trhu. Země která vše svěří trhu, ta si může dovolit mít za premiéra idiota. Díky Vašíku Klausů - i ty na tomhle stavu máš svůj podíl. Ty jsi tuhle bublinu u nás nafukoval jako první. Co trh dělá, to dobře dělá a vláda díky tomu může být jeden debil vedle druhého... 

A po třiceti letech se prostě se všechno dělá v Číně a všechny suroviny se berou v Rusku. To je celé. Den za dnem o nás rozhodují více a více Rusové s Číňany a jeden taiwanský Vystrčil nadělá takové škody, že si to ještě neumíme ani představit. Vlastně je dobře, že tam jel loni a ne až za dva roky. To by nás bolelo sakra víc. Ale doporučuju, pokud by chtěl zase nějaký politický blázen chtěl jet na Taiwan dělat hrdinu, tak bude lepší najmout ukrajinskou mafii a nechat ho zastřelit. Ty ztráty budou totiž astronomické a Fiala tvrdil, že musíme šetřit. Měli by se nad tím na vládě zamyslet a Číňana začít nasírat, až tu budeme mít zpátky veškerý průmysl a soběstačné zemědělství.

Pamatujete, jak nám před covidem říkali, že Čína se nás netýká, protože pro nás nedělají nic strategického a naše obchody jsou napojeny na EU a Německo? A pamatujete, jak nám pak za covidu Číňan ukázal, že se dá vydělat i na takové hovadině jako je výtěrový test nebo respirátor? Že nás dokáže položit i na zcela obyčejných a výrobně jednoduchých položkách? Oni tam v Pekingu ve vládě bohužel blbí nejsou. Oni si trh nechali jako dobrého sluhu, ale rozhodně ho nevzývají. Sice to hlavní, co nám dodávají, jsou levné šunty, ale kromě nich nám dodávají ty nejvíc strategické věci - mikročipy, zdravotnický materiál... a teď to budou i pesticidy. 

Spolukoaličníci mají ještě příliš malou představivost, co všechno nám Sitting Ping může udělat a nemusí kvůli tomu mobilizovat ani tamní městskou policii. O novinářích ani nemluvím... Ti budou za pár let adorovat Čínu nebo budou úpět v tamních převýchovných táborech. Teď také všichni opět s údivem zjistili, že polovina světových zásob potravin je v Číně... inu nečetli Kydy.  Ale ani já si nedovedl představit, že si žluťáci takhle pospíší. 

Představte si, že za dva roky tu fakt začínáme mít hlad, fakt máme nedostatek všeho, ceny jsou nepředstavitelné, úrodu právě sežrali rýhonosci, v Praze hoří vládní budovy a auta, Fiala visí na kandelábru a do toho nabízí Čína skvělý obchod - dodávku všeho potřebného za takovou maličkost -  podpis nové smlouvy o přátelství a s tajným dodatkem - pozavírat všechny ty novinářské štváče...  a Vystrčila s Pavkem Novotným a oběma Koláři dodat v dárkovém balení na adresu: Zakázané město, Peking... jo, dneska už zcela představitelná budoucnost.  

Je to vůbec hezké - Rus nás drží pod krkem díky plynu, Číňan nás drží pod krkem přes spotřební zboží a průmysl a oba dohromady nás budou držet pod krkem přes zemědělství. Rus dělá do hnojiv, Číňan do agrochemie.  Každý pěkně ve svém oboru. A co s tím můžou naši demokrati udělat? Nic.  Můžou mě maximálně tahat po soudech  za to, že jsem to řekl nahlas. Ale i kdyby to udělali, i kdyby mě umlčeli, stejně to nic nezmění na tom, že jdeme do Brusele.  Jestli to takhle půjde dál, tak se brzy všichni naučíme, že demokracie se nenajíme a láska k Evropským hodnotám nás nezahřeje.  A bez těch hnusných chemických sajrajtů, co se hážou na pole a stříká se jimi pšenice, si to žrádlo fakt nevypěstujeme. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (250 hlasů)

Komentáře

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

žrádla a nejde pro další, dokud nejsou spaseny poslední zbytečky z lednice i ze špajzu.
Problém není vyřešen, protože nikdy nenastane. Není co řešit,

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

je problém prošlé zboží ze supermarketů a to my ovlivnit nemůžeme.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Presne tak. Kdyz jsem doma sam, nevyhodim nic. Kdyz jsou tu i decka, obcas neco zbyde a to pak projde u babicek a dedecku slepicema. Obaly umejt s nadobim, pak do trideneho.

Teda, kecam, na nakup autem, bo cestou odnekud.

Pokud nekdo vyhazuje tretinu jidla, je hnup. Ale osobne bych tipoval, ze v tom je zapoctene i neprodane jidlo. Jednou, po nejake akci jsem vyvazel odpad primo na skladku a prijel nakaladk s vlekem, na kazdem plate takovy ten velky kontejner. Plny hadovek. Zlutych. A kazda v igelitovem prezervativu. Neprodane z obchodu...

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Tyhlety mentální zvratky životem zklamanýho, zakomplexovanýho jezedáka jsou jako hovno, který hampl vytáhnul konvičkovi z prdele a DFENS ho pocákal svojí mrdkou...

A nemaž mi komentáře ty zhrzelej čuráku.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

si svůj blog a úkaž co dokážeš a pak kritizuj

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já nemám potřebu provádět samohanu u komentářů hromady negativních, z prdele vycucanejch hoven.

Průměrný počet slepic: 1.4 (9 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

A ten za to byl (částečně) placený. Měl na to čas.
Pak zavedli mazacího robota ...a nakonec to skončilo zrušením diskuse úplně.

Když vyšlou tuto luzu, je to jasný znak toho, že z něčeho tady mají strach. Dalším krokem je udávání a perzekuce. (Říkají tomu např. " svobodná společnost založená na demokracii a svobodě slova". Jak tomu říkali za hitlerismu bych dohledal, ale momentálně na to nemám ani čas, ani chuť).

Možná že mají strach z toho, že se to tady celé odstěhuje na Kapverdy - a tam nedosáhne ani Čuk, ani Gek. Tam by musili vyslat samotného jihočeského generála.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

použil ve své argumentaci nejvíc pádných důvodů.

zvratky, hovno, prdel, mrdku, čuráka.
Což na jednu a půl řádku je obdivuhodný výkon.

Tímto ho vyhlašuji za dnešního vítěze. Hlavně ale neusnout na vavřínech, když se Jožinek zde a pár podobných rozjedou, aby o palmu vítězství nepřišel.

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

Já tvoje komentáře nemažu, pořád je tam. I tenhle druhej zůstane. Proč bych tě mazal. Ty jsi už na hraně, ty už víš, že máme pravdu, jen se to v tobě pere a nechceš si to připustit. To je podobné jako comingout u homosexuála. Tak se tomu poddej, přiznej si, že jsi celý život žil ve lži a v klamu. Přiznej si, že jsi věřil hlupákům, že tě celý život vodili za nos, že tě podvedli a dělají to pořád. V nebi je větší radost nad jedním napraveným hříšníkem než nad deseti spravedlivými.  Vyznej se ze svých hříchů a budeš přijat. My nehrajeme na staré příslušnosti. Nám nevadí, že jsi doteď byl pravdoláskař, nám nevadí že sis myslel, že jsi lepší a slušnější člověk než my. My tě přijmeme, protože nikdy není pozdě stát se alternativou. My ti nebudeme připomínat tvojí minulost,  nebudeme ji používat proti tobě. Nebudeme objevovat tvoje staré názory a říkat, že jsi kvůli nim nepřijatelný. Prostě tě přijmeme. 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Já takové čuráky jak je on nebo bernaard nesnáším, jsou zde totiž velmi pravděpodobná nebezpečí recidivy. Oni totiž nezapomínají a neodpouštějí - čímž získávají výhodu.
Krom toho je zde možnost napravení se jen naoko, bernaard by to měl znát , fenomen " marranos".

Prostě luza, najatý loser. Předzvěst teroru.

Průměrný počet slepic: 2.9 (9 hlasů)

In reply to by Jožinek Chlorků (neověřeno)

Trvalý odkaz

Buďto už ti vynechává paměť, nebo to byl dětinský pokus urazit.
A jeden "čurák" na ty perly, co dal "Já", nějak dnes nestíháš. Jestli přijde Sasin, tak ani tu stříbrnou neuhájíš, amatére.

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

Mě fascinuje jak seš skálopevně přesvědčenej, že každej se má/bude mít stejně zkurveně jako ty. Já se ty hovnaři o politiku zajímám do tý míry, že jdu hodit do urny takovej lístek, aby nebyli u kormidla zhrzelí, stejně smýšlející čuráci jako seš ty sám, protože to je cesta přesně do tý prdele, kterou sám hlásáš.

Co mě dost vadí je fakt, že odkopnutý zoufalci jako ty, konvička, hampl, DFENS (kterýmu už naštěstí mrdlo v hlavě totálně a je k smíchu) a jinej odpad má neustále potřebu někde publikovat jak je všechno napíču, stát se řítí do záhuby atd. Je to kompenzace vaši vlastní bezcennosti, je to obsedantně-kompulzivní porucha osobnosti.

Průměrný počet slepic: 1.3 (15 hlasů)

To víš že jsem přesvědčenej. Já mluvím v klidu, nepoužívám vulgarismy, píšu ucelené a rozvité věty. Ty sprostě nadáváš. Tohle zpravidla dělají ti, co nevědí kudy dál. Sprostě se nadává, když nabouráš auto. Když víš, že to nepojede, že přijdou policajti a ještě ti dají pokutu. Když víš, že nemáš ani na opravu ani na nové. Sprostě se nadává, když ti shoří dům, když ti uteče holka, když přijdeš o šrajtofli. Takových jako ty jsem viděl hodně. Lidí v koncích. Nadávali, někdy se i poprali, kopali křičeli, uráželi... ale už to k ničemu nebylo. Už nebyli velkým šéfem. Už byli jen k smíchu. Koneckonců ty jsi jedním řádkem dokázal popsat mnohem horší a zničenější svět než já po čtyřech letech psaní.  My všichni tady i přes výhrady žijeme v mnohem lepším světě než ty.  Nám zbyla alespoň naděje, ale tobě... podle toho co jsi dokázal napsat, tak tobě už nezbývá nic. 

Už brzy ti to dojde. Pak přijdeš. A budeš přijat. 

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

Jsi opravdu zacyklenej idiot, co neustále omílá to samý. Nicméně přeju ti abys pořádně pohonil i u dalších svejch úsměvnejch doomsayingů.

Průměrný počet slepic: 1.4 (9 hlasů)

Koprolálie

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Nejčastěji se v běžném životě snažím hodnotit lidi podle dvou kritérií:
1) nakolik je jejich myšlení odpovídá či naopak odporuje vnější realitě
2) nakolik vzájemně sozní nebo jsou v protikladu jejich jednotlivá vyjádření, vycházející z jejich vnitřního přesvědčení (ať už je toto přesvědčení v souladu srealitou nebo ne.)

Proto bych si dovolil obrátit pozornost na JÁjínkovu charakteristiku Vidláka coby "odkopnutého zoufalce". Mně moc odkopnutý nepřipadá, vám jo? :-)
----------------
Mimochodem, kdyby mě někdo jako "JÁ" nedejpánbu chválil, lezu nejspíš kanálama.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

Rolovací kolečko je skvělý vynález. Mladí to asi nepamatují, ale já pamatuji myši, co ho ještě neměly. Některý pokrok přináší opravdový užitek.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

nikdo nejsme dostatečně orientován ve všech oborech.
Doporučuji dostudovat projevy kognitivní disonance a její následky.

(Jako dostupný studijní materiál např. články Vlka o Babišovi a Zemanovi. Pochopitelně nejsem takový hlupák ani hulvát, abych srovnával "Já"jínka se stále relativně inteligentním a kultivovaným kamarádem - kosířem Vlkem. )

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Slovní salát začíná někdy zcela nenápadně.
Nebo také příklad ze života:
Stěžovali si sousedé, že jim starší paní občas zcela bez příčiny velmi sprostými výrazy nadává.
Dokonce podali stížnost. Paní tvrdila, že to není pravda, že nic takového nedělá.
Stalo se, že byla u lékaře na vyšetření, všechno v klidu, bezu problémů, když odcházela, zastavila se u dveří a doslova vychrlila spoustu těch nejvulgárnějších nadávek.
Skutečně o nich nevěděla, ukázalo se, že to byl u ní jeden z projevů záchvatu psychomotorické epilepsie. Tož tak.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

poctivý? Nebo to má v moči? Dá se to poznat? Člověk se málem těší na další reakci.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

"Člověk se málem těší na další reakci."
--------------------------------------------------------
Ládiku, když máš pár let dialogy s podobnými týpky v náplni práce, za nějaký ten rok se to omrzí a začne tě to nudit. A motivuješ se jen tím se, že jsi za to placený.
No a teď bych se s ním měl bavit zadarmo?

Ale třeba má Vidlák pravdu a dávní křesťanští předci v JÁových genech se probudí...

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Tohle není případ koprolálie.

To není,
Jen "diagnóza".

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Naopak, zmazat okamžitě ty vaše vulgární nenávistné výplody je to nejmenší, co se vám může stát. A já prosím Vidláka, aby to udělal.

V reálných Kydech na reálném hnojníku byste za tyto kecy dostal okamžitě bombu mezi oči a bylo by po ptácích.

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

Maneco, buďte nad věcí.
Všiml jsem si jedné zajímavé věci.
Jeho argumentace jsou vulgarismy, vy mu odpovídáte a furt mu vykáte. U mě vítězíte vy. (Jste lepší než já, mě když zde někdo nasere a tyká mi, tak vykat taky přestávám.)

Průměrný počet slepic: 3.1 (10 hlasů)

Dneska ho nechám Maneco... ať má alespoň šanci. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Tak, a teď ze mě začínají vycházet bublinky vzteku.

To je přesně to jádro pudla současné posrané doby. Neustále "demokraticky" ustupujeme evidentním hajzlům, kteří na to spoléhají, že jsme kultivovaní tolerantní křesťanští civilizovaní lidé, kteří nastaví druhou tvář, když nám někdo flusne na tu první.

Proto z nás mají velkolepou srandu všichni vypatlaní progresivní devianti, vychcaní podvodníci a zbabělci, kteří v životě nedokázali postavit ani tu pověstnou Zemanovu psí boudu, všichni zhýralí "islamisté", kteří vidí jediný smyl života v pomstě.

My, ta nekonečně tolerantní, neustále ustupující mlčící konzervativní většina, nakonec vyhyneme a ti ichtylové budou tančit zběsilé tanečky na našich mrtvolách.

Jediný Putin to v dnešním světě pochopil, že všechno má své meze, i ta "demokracie", a na hajzly je potřeba jít autoritativně.

Průměrný počet slepic: 3.9 (18 hlasů)

Neboj Maneco nebudou nikde tančit... rozhodně ne tihle ichtylové. Ti nedojdou ani na tu demonstraci, ba nejspíš ani nevylezou z baráku. Tohle není žádný soupeř, tenhle potřebuje spíš soucit než bič. Tomuhle v životě nic nevyšlo. Několik takových znám naživo. Tenhle není zkroušený ranami osudu, ten si za všechny svoje prohry může sám. Upíná se na poslední chiméry svého života a brzy bude zralý na mašli. Tož to bych raději chtěl, aby měl alespoň možnost si vzpomenout, že má kam jít, pokud se obrátí.  

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

zdravím vás a plně chápu, nicméně se dneska nepřidám.

Přestože moje pasivní slovní zásoba mnohdy těžkokaliberbních vulgarizmů by dokázala, že by se poblil i antoušek.
A dokonce i Targus by se panensky zapýřil studem.
----
Bublinky vzteku obsahují vysoké procento oxidu uhličitého a nemám zapotřebí, aby mi Gréta dala po tlamě.

Pusťte si video třeba s posledním projevem/tiskovkou zmíněného Putina. Nenajdete v něm jediný vulgarizmus, jen sarkasmus a mrazivou zdvořilost.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vzpomínám, že byl Putin před léty byl nucen odpovědět na přímý dotaz na počiny a provokace významného gruzínskoukrajinského politika. Tazatel končil dotaz: Nemyslíte, Vladimíre Vladimíroviči, že by si za to zasloužil pověsit za jistý orgán do půvanu?

A Putin pochybovačně a zdvořile odvětil: "Jen za jednu"?

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jistě, Asfaltový holube, Putin naprosto nemá zapotřebí být vulgární nebo nezdvořilý, protože vůči hajzlům stačí být
NEKOMPROMISNÍ .

A to nám tu v naši zemi chybí, my pořád ustupujeme.

Průměrný počet slepic: 3.4 (11 hlasů)

Maneco,
Putin je vynikající politik - a politika se definuje jako "umění KOMPROMISU".

Rusové si od dob Gorbačova nechali srát na hlavu desítky let.
Po éře Brežněvovy gerontokracie a sebevraždné éře Jelcina, který byl ještě horší a prodejnější politik než Havel (i když ho prý trumfl ve spotřebě alkoholu) si Putin zdánlivě nemohl moc vyskakovat

Rusové byli slabí a Putin dlouho předstíral, že jsou slabší než doopravdy jsou. I dnes jsou Rusové slabší. Jenže - Putin je džudista a zatím vždy dokázal využít sílu protivníka k tomu, že mu umožnil či dokonce zdvořile pomohl, aby si nabil hubu sám.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

Putin něco předstíral, ale také Američané předstírali. Předstírali sílu, kterou neměli. Mají jen hromadu zbraní.
A teď dochází k odhalení bez většího předstírání a najednou je to já pán - ty pán. A na to USA nejsou zvyklé. Moc USA je především finanční a ekonomická. Je ale silně nahlodaná, raději ani nepřemýšlet jak moc.
Chtějí-li USA udržet pořádek ve světě, který jim bude vyhovovat, musí mít pomoc Ruska. Rusko a jeho spojenec Čína se nedají žádným způsobem eliminovat.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Maneco, nechci utrácet Váš čas vyskytším se zde vulgárním zoufalcem,
Ale!
To Vámi zmiňované "nastavování druhé tváře", coby křesťanského zvyku, jde opět o špatný překlad původního evangelia. Obdobně jako s "bohatcem a uchem jehly" v souvislosti s královstvím nebeském.
Původní význam, je rozhodně nenastavovat druhou tvář k následnému úderu, nýbrž "ukázat druhou tvář" ve smyslu zmasakrovat agresora.
I když jsem křesťan a následník Ježíše, nemusím si přece nechat líbit všechno.
To dává smysl, ne?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Proto také jsem křesťanem s výhradama, některá ustanovení evangelií odmítám dodržovat. Respektive nedosáhl jsem té kristovské velikosti, kterou se kasají například různí břicháči v kleru....

Dokonce máš dát tomu, kdo ti ukradne plášť i košili.
Máš své nepřátele milovat....
Atd.

Podle mě nejsi křesťan, ale to je vedlejší.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslím, že na tuto otázku není ani třeba odpovídat, protože odpověď nabízí skutečnost, že za celou dobu Gazdíkova působení v politice (2009 – 2022), od něj ještě nikdo neslyšel nic rozumného či lidsky srozumitelného,
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/hrozba-pro-nase-skolstvi-pilne…

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Já si myslím, že jako země máme velké rezervy. Jídla se pořád moc vyhazuje, aspon s ním budou šetřit. Jinak máme u nás celkem úrodnou púdu - 80% ekologicky vyprodukované pšenice by nás mělo uživit. Však i krmného materiálu bych se nebála - lepší ten, než hlad. A navíc, zdravější ekologický krmný než jedovatý potravinový. K tomu přidejte zahrádkáře, chalupáře a majitele záhumenků, kteří se budou muset holt trochu povidlácku přičinit. Hůř na tom budou ti Esterajchové, co mají 70+% hornatého terénu. Takže hladu bych se nebála, holt si připlatíme. Kolegové zemědělci z Ruska mi povídali: Sankce? Výborná věc. Prodáme lokálně všechno - a za slušný peníz. Takže za mne, už se těším, až lidská práce opět začne mít hodnotu. Češi jsou vcelku pracovitý národ a jakmile to bude mít opět smysl, přizpůsobí se.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

kéž by to tak bylo... 

Ale nevím co myslíte těmi 80% ekologické pšenice.  Pěstovaná bez hnojiv? Bez postřiků? Bez moderních odrůd? 

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Ale to jsme tam, kde jsme už byli.
Jsme rozežraní a zatím to problém není.

Nejsem na to moc hrdý, ale včera jsem vyřadil dva poloviční bochníky chleba. Odvezl jsem je do lesa do krmelce. Nemám doma, ani v nějakém chlívku, nikoho, kdo by to sežral.
Proč jsem je vyhodil? Protože žena přivezla nový, měkkoučký, voňavý a ta cena prostě dneska furt není problém.
Furf my dnes ještě dokážeme fůru potravin vyhodit, jelikož je nakoupíme a pak se nám doma zkazí.Nějaké zvýšení ceny o 10-20%, kdo to pozná?
Jasně, ze sportu si nekoupím kafe za 120, ale vím, že za chvíli bude v akci za 70, tak si koupím 2, ale to není kvůli tomu, že bych tak nutně na něm potřeboval ušetřit, je to sport. Kupuji si od Giany tuňákové konzervy, které stojí 60 korun, ale vím, že je občas srazej na 30, tak si jich deset koupím. Opět ze sportu.
Ale je fůra věcí, u kterých tu cenu nesleduji a když mi jí napálej o půlku dráž, ani si toho nevšimnu.
A když vidím v márketech u ostatních ty nařachané košíky potravin, což se prostě nedá všechno sežrat, nedělám si iluze, že mnoho jiných to nemá taky tak.

Furt jsme na tom až moc dobře, takže vaše zvyšování cen si lidi všimnou, až jim o tom řeknou v telce. V krámu to nepoznaj (obzvlášť chlapi).

Průměrný počet slepic: 2.7 (11 hlasů)

"...Nejsem na to moc hrdý, ale včera jsem vyřadil dva poloviční bochníky chleba. Odvezl jsem je do lesa do krmelce. ..."

To nedělej, Můžeš těm zvířatům hodně ublížit.

Hezký den.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

In reply to by cih (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chudoba cti netratí!

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Dám sem jeden skvělý rozhovor s odborníkem od zdroje, který z výšky ptačí (holubí) perspektivy pojednává o příčinách a vývoji absurdních cen energií u nás a v celé Evropě.

Vladimír Štěpán: Česká republika se stala mistrem Evropy. Bohužel...
https://cz.sputniknews.com/20220109/vladimir-stepan-ceska-republika-se-…

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Ten drastický rozdíl v cenách energií mezi Slovenskem a námi jsem neznal, jinak to pro mne není až tak velká novinka.
Bylo by krásné, kdyby Česká republika přestala být křížencem německého Protektorátu a německo-amerického kondominia.

Nebo alespoň kdyby kdyby Fialova vláda projevovala alespoň zájem o osud obyvatel Česka po naplnění plnění příkazů německých páníčků jiným způsobem než čvachtáním svých ústních sliznic.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

(...) Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz byl jmenován spolupředsedou Evropské rady pro toleranci a usmíření (ECTR).

„Je pro mě velkou ctí stát se členem této vlivné organizace, jejíž činnost je zaměřena na boj proti extremismu ve jménu posilování tolerance na celém kontinentu. Z vlastní zkušenosti vím, s jakou pozorností světoví lídři přistupují k práci ECTR, vyvíjející opatření proti rasismu, antisemitismu a xenofobii,“ prohlásil Kurz.

Prezident ECTR Vjačeslav Moše Kantor vyjádřil radost v souvislosti se jmenováním exkancléře Rakouska. Podle jeho slov je Kurz příkladem vůdců, kteří intuitivně chápou, že dávat tyto mimořádně důležité lekce mladším generacím je prostě nezbytné.

https://cz.sputniknews.com/20220110/kurz-byl-jmenovan-spolupredsedou-ev…

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)