Pro zničení Agrofertu není žádná zemědělská oběť dost velká

Autor

Vy, kdo mě čtete dlouhodobě, tak znáte zemědělský příklad, který jsem omílal už mnohokrát. Připomenu ho asi už podvacáté pro nové čtenáře. Je totiž důležitý. 

Mám v práci kolegu, který je ve svém volném čase soukromým zemědělcem.  S bratrem mají takovou malou farmu. Eseróčko. Pracuje s nimi i jejich otec, který už je dávno v důchodu, ale traktor ještě uřídí. Obdělávají zhruba 160 hektarů. (Kdysi jsem psal menší výměru, ale čas plyne a jim postupně přibývá plochy). Oba chodí do práce a zemědělství se věnují po odpolednech. Protože obdělávat 160 Ha nestačí na rozumnou obživu. Sice v tom točí docela solidní peníze, ale když si to spočítají, jednoho by to uživilo, ale ten by to zase nestíhal dělat a na dva plnohodnotné platy pro dvě rodiny to prostě není. 

Majitel firmy, která mi dodává technologii na silo, obhospodařuje asi 70 hektarů. Obdělává je také po večerech a dělá to úplně sám. Jinak by to v černých číslech neudržel. 

Oba tyto příklady mají společné to, že v jejich vlastnictví je asi třetina půdy a dvě třetiny mají v pronájmu od různých malých vlastníků, kteří zpravidla ani nevědí, kde ten svůj skrojek půdy mají. Jen existuje smlouva, díky které vědí, kolik dostanou za pronájem a je to cca 4000 Kč za hektar. Stejné to mají i ostatní čeští zemědělci. Vlastní zhruba třetinu půdy a zbytek obdělávají na základě pachtovních a nájemních smluv. Bez ohledu na to, zda jde o Juru s jedním traktorem nebo o koncern zvící třetiny regionu. 

Průměrný malý český zemědělec, který dělá svojí práci na plný úvazek a plnohodnotně to živí jeho rodinu (táta se synem jezdí traktorem, mladá manželka sedí u počítače a komunikuje se zemědělskou správou, obhospodařuje nájemní smlouvy a vyběhává dotace...  a tchýně dělá účetnictví), obdělává 500 - 1000 hektarů. Průměrné bývalé JZD obdělává 1500 - 3000 hektarů řekněme v pěti až deseti lidech. Velký koncern pak obdělává v rámci jednoho okresního střediska 7.000  - 10.000 hektarů. Agrofert jakožto největší koncern je velký vlastně jen tím, že je přítomen ve většině zemědělských okresů, ale jen asi ve třetině z nich je největší. Jinde bývá co do velikosti druhý až třetí. Dohromady je Agrofert suverénně největší, ale i tak obdělává jen asi 6% zemědělské půdy u nás. A vlastní z toho zhruba třetinu - tedy 2% půdy. Agrofert sám o sobě je holding - půdu obdělávají jeho dceřinné společnosti prostřednictvím menších dceřinných společností. Třeba na Znojemsku se jedná (tuším) o tři firmy. 

Velký vlastník = 10.000 hektarů

Střední vlastník = 3000 hektarů

Malý vlastník = 500 hektarů. 

Všichni menší se kromě zemědělství přiživují ještě na něčem dalším. Tahají traktorem klády v lese, chodí na kus úvazku do práce a nebo prostě žijí z podstaty - grunt zdědili, jejich předci ho postavili pořádně a oni teď neinvestují, neobnovují a než se jim stroje i budovy rozpadnou, budou už dávno v důchodu. Ale nejvíc zemědělců u nás se z výměrou pohybuje někde mezi těmi 500 - 3000 hektary. 

Jasné? Takhle vypadá naše zemědělství. Ano, máme tu zemědělce na plný úvazek vlastnící i méně než 50 hektarů, ale to jsou zpravidla zelináři. Na tento obor si mohou troufnout jen skuteční nadšenci a zároveň znalci. Zpravidla je poznáte podle nejrozdrbanějších trakorů. Pěstovat v dnešní době brokolici je šílenost. Potřebujete jednu prodat za 10 Kč kus a potřebujete je prodat, když jsou zralé. Za čtrnáct dní jsou už shnilé, takže je nemůžete uskladnit. Musíte je prodat. Co asi uděláte, když se ze supermarketu dozvíte, že ve stejnou dobu mohou přivézt brokolice z Polska v ceně 5 Kč kus? Musíte prodat za stejnou cenu.... Já vlastně znám jen jednoho zelináře, který je víceméně v plusu a vím to, protože platí faktury za hnojivo v termínech splatnosti. 

No a pak tu máme pražské zemědělce, co si koupili na Šumavě penzion a k němu třicet hektarů. Za penzionem mají stáj na dobytčí jednotku (jednoho koně) aby návštěvníci měli na co koukat a těch třicet hektarů luk musí několikrát ročně posekat. A dostává dotace. Stačí mu traktor s mulčovačem, seno ani nedělá, protože to je lepší koupit. Někdy nemá ani ten traktor - prostě nechá svoje louky posekat od jiného zemědělce. Náklady jsou tisíc korun na hektar ročně. Díky dalším nenárokovým dotacím a dávno prolobovaným výhodám dostávají na hektar skoro 12.000,- Kč dotací. To jde ne? Jednáct tisíc čistá ruka za hektar ročně. Někteří i víc. Dělají dobře dotovanou agroturistiku a jsou víc hoteliéři než zemědělci.  Tihle samozřejmě mluví obráceně. Těm to bude vyhovovat. Ale... tihle nevypěstují nic. Ani obilí, ani maso. Tihle prostě sklízejí prachy. Ne jídlo. 

Ještě jednou: Velký zemědělec 10.000 hektarů, střední zemědělec 3000 hektarů, malý zemědělec 500 hektarů. Někde pod hranicí pěti set hektarů začíná být problém se jako zemědělec uživit a stává se to přivýdělkem. Někde kolem výměry 100 hektarů (pět polí) se to stává vysloveně koníčkem nebo hnusným životem v rozdrbaném domečku, na rozdrbaném traktoru a s věčnými dluhy. 

A teď vám povím vysoce aktuální příběh o tom, kterak naše vláda plná evropských hodnot zkouší splnit svůj předvolební slib, že zemědělskou dotační politiku otočí ve prospěch malých zemědělců. 

Doteď platilo (a neberte mě úplně za slovo, protože dotační politika je svinsky komplikovaná), že všichni skuteční produkční zemědělci brali stejné dotace a to cca 6000 Kč na hektar. Z toho asi půlku dostávali napřímo bez řečí a druhou půlku si museli různým způsobem zasloužit. Museli dělat tzv. greening - část plochy osít "zelenou" plodinou, kterou pak zaorali, museli dodržet určitou druhovou skladbu plodin - malí zemědělci museli na své výměře mít alespoň tři plodiny, velcí pak pět, apod apod. K tomu pak byly ještě dotace podle zasaženosti krajiny, podle dobytčích jednotek, atd. atd. Ale v průměru dostal  zemědělec cca těch 6000 Kč na hektar. 

Při průměrném úspěchu průměrného zemědělce tyto dotace představují "zisk". Hospodaří se na kladnou nulu -  hodnota prodaného obilí víceméně vydělá na hnojiva, naftu, chemii, pronájmy pozemků, daň z nemovitosti a opravy vozového parku. V dobrém roce zbude i na část platů. Za vyplacené dotace (zpravidla naráz) se pak platí prémie, kupují nové traktory a nářadí, dotuje se z toho živočišná výroba a tak. Pokud není výjimečně dobrý rok (jako třeba ten loňský) dá se říci, že každý hektar vydělá cca 5000 Kč ročně. Samozřejmě jiné je to na Vysočině v nadmořské výšce 600m a jiné je to v Polabí. 

Pětisethektarový zemědělec pracující s rodinou na plný úvazek tak vydělá za rok cca 2,5 milionu korun. Z toho pokryje životní náklady rodiny otce a rodiny syna a platí leasing za nějaký ten traktor. Jen opravdový zarputilý a úskočný šelma sedlák dokáže z hektaru vytřískat víc. Zpravidla ale za cenu drancování půdy, využití techniky až na dřeň a výjimečně dobrého čuchu na plodiny i počasí. 

Naše nová spravedlivá, pravdomluvná a evropsky hodnotná vláda se zaměřením na Havlovy myšlenky teď v naprostém utajení spustila akci mající za cíl odstřihnout velké vlastníky od dotací. ANO Babiš musí jít od válu, je třeba deagrofertizovat nejen státní správu, ale i zemědělství. A tak v tichosti připravili materiál pro EU (protože ona nám posílá peníze na zemědělské dotace), ve kterém přepracovali pravidla pro dotace, aby malý vlastník dostal na hektar víc a velký vlastník aby dostal míň. Opět, neberte mě za slovo, je to zase o dost složitější, ale v principu by malý vlastník (co má dostat víc)  měl dostat  opět 6.000,- Kč/ha a velký vlastník by měl dostat 1.500,- Kč/ha. Do padesáti hektarů dostane zemědělec 6.000,- Kč/ha, zemědělec nad 150 hektarů je už velký a dostane 1.500,- Kč/ha. Ať se ten STBák Andrej smaží ne? Svině jedna. 

Říkali to přece různí BIO a EKO zemědělci na demonstracích Milionu chvilek, že největší žábou na prameni je Babiš ne? Stáli u svých obrovských traktorů vhodných na obdělávání tisícovky hektarů ověšených drahým vybavením v cenách milionů korun, skandovali a drželi v rukou transparenty, že agrobaron musí pryč.

A teď je to tady... Fialova vláda s čerstvě jmenovaným Nekulou se do toho pustila. Malý zemědělec má podle nich do padesáti hektarů... a od sto padesáti  hektarů jde podle nich o velkého giganta. Doteď jsem o Nekulovi nic nevěděl, ale teď už je jasné, že v mém žebříčku imbecilů bude atakovat první příčky.  To co tam vymysleli, to nemůže být z jejich vlastních hlav. Tohle je nějaká splátka za volební kampaň, protože jen naprostý a totální kretén naštve jedním opatřením takřka všechny zemědělce, protože těch do padesáti hektarů je tady pět a půl a s nimi nějací sklízeči dotací a jakýkoliv běžný zemědělec je podle naší vlády velký. 

Takže počítejte se mnou - zemědělců do padesáti hektarů je u nás naprosté minimum. Z padesáti hektarů se prakticky nedá zemědělsky uživit. Každý zemědělec sní o tom, že se dopracuje na těch 500 hektarů, pozemky povyměňuje a zcelí, aby se mu tam dobře jezdilo. Většina zemědělců už na to dosáhla. Už si mysleli, jací nejsou velcí páni a teď narychlo zjišťují, že jsou v Bruseli. Většině z nich to ještě ani nedošlo, protože ani nevědí, co se na ně na ministerstvu chystá. Oni mají pocit, že je to jen jakýsi omyl nebo chyba, která bude napravena.  Oni stáli na těch demonstracích proti Babišovi a mysleli si, že se svými pěti sty hektary jsou hodni ochrany.  Ujišťuje je o tom předseda Asociace soukromého zemědělství Šebek. Ten je přesně s tímhle plánem spokojený. Pokud se podíváte na jeho vlastní podnikání, zjistíte proč. A když se podíváte na podnikání celého jejich předsednictva, tak vám to dojde tuplem. 

Ale jinak je to samozřejmě geniální... Malí zemědělci skoro nejsou, těch peněz na to  moc nepadne.  Pokud bude větší zemědělec přemýšlet o rozdělení pozemků mezi členy rodiny na menší jednotky, tak zjistí, že se mu to vlastně nevyplatí. Takže další ušetřené peníze.  Bývalí malí, ale dnes velcí zemědělci dostanou menší dotace = zase ušetřené peníze. A těch pár kamarádů v Asociaci? Těm něco pustíme, aby se neřeklo. 

Jediný, komu je to víceméně jedno, to jsou ti největší hráči. Ti jediní mají dostatečnou armádu účetních a právníků, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Případně si dokáží díky úsporám z velikosti a díky investicím do nových technologií přežít i s menšími dotacemi. Ale i ti by v dnešní divoké době raději nechali všechno při starém. Ale vsaďte se, že za pár let tu pořád budou jako by se nechumelilo. 

Došlo těm magorům na vládě, co to teď zkoušejí udělat? Že zničili právě ty, kteří je volili protože si (blbečci) mysleli, že jim vláda dotace fakt zvýší.  Věren své zásadě řeknu, že to není spiknutí, ale prostě idiocie nejvyššího kalibru, protože ani normálně myslící  ojrozrádce by tohle neriskoval. Všechny ostatní země udělají všechno pro to, aby si urvaly co nejvyšší evropské dotace za každou cenu. Protože velké dotace = konkurenceschopnost. Jen u nás Fiala a spol. budou dělat hrdiny. Schválně jak dlouho jim to vydrží. 

Jak se říká zemědělcům, kteří demonstrovali proti Babišovi, protože ten se držel zásady dávat všem stejně? Blbí zemědělci. Debilita se totiž nevyhnula ani nejstaršímu oboru světa. Jo, já vím, že dávat všem stejně znamená, že velcí hráči vydělají víc, protože realizují úspory z velikosti.. ale bylo to o dost spravedlivější než dnešní likvidace. Inu, dobrý skutek byl po zásluze potrestán a jak to tak chodí, pár blbečků  sebou bere na věčnost  i spoustu nevinných. Jaké to je co kolegové zemědělci? Přijít právě o všechno kvůli iracionální nenávisti několika aparátčíků a několika zemědělských nedouků? Jaké to je zjistit po třiceti letech práce a pěti letech nadávek na Babiše, že se svými pěti sty hektary jste pro vládu přesně totéž co on -  agrobaroni.  

Celou tuhle šaškárnu zachytila koncem minulého týdne zemědělská komora a narychlo svolala na včerejšek demonstraci. 

Ale z Německého hlediska to smysl dává - ti čecháčci jsou totiž i s nižšími dotacemi pořád konkurenceschopní. Pořád ti šajse čechen ne a ne zkrachovat. Sice je to za cenu vydrancované půdy, ale pořád se ti podlidi z východu drží. A proč? Protože dva čecháčci s rodinami dokáží obhospodařit tisíc hektarů. To by prostě nešlo, tyhle velké a konkurenceschopné výměry je třeba zlikvidovat. 

A víte kdo bude vítězem? Řeknu vám to. 

Ten můj kolega, co má 160 hektarů, ten místo jedné firmy bude mít tři. Jednu on, jednu jeho brácha a jednu jeho dcera. Každá nová farma bude mít padesát hektarů, budou chodit do práce jako doposud, budou to obdělávat jako doposud, jen budou mít víc papírování. A menší šanci z toho někdy udělat konkurenceschopný byznys. 

Já už ale vidím nové podnikání.  Není to můj nápad, jen teď zjišťuju, že skutečný vizionář dokáže přemýšlet dopředu. Vlastně se vracíme k ideálu strojních traktorových stanic v hávu pro nové století. Padesátihektarový zemědělec se neuživí. Ale jakýkoliv větší celek je znevýhodněn. Už vidím, jak armáda obchodních zástupců skutečně velkých hráčů obchází vlastníky pozemků a dělá z nich zemědělce. Ne na práci k traktoru. Dělá z nich zemědělské jednotky, udělá jim právní status, vyběhá za ně všechny papíry, udělá s nimi smlouvu o dílo a pak pro ně dělá službu - obdělává jim to. Vlastníci budou na svém, možná dokonce budou mít trochu víc než měli z pronájmů, na své pole nikdy ani nezajdou, ale budou papírově zemědělci do padesáti hektarů. Bude to vypadat jako když si vybíráte dodavatele elektřiny. Za pár let bude farmář jen vlastník půdy co sám sobě dělá účetnictví. A na základě smlouvy si všechny služby koupí. U někoho, kdo má dost peněz ne na jeden kombajn, ale na sto kombajnů. 

Velké peníze a  velké zemědělské know-how schopné velké prvotní investice, ty  vytvoří ještě mnohem větší koncerny než dneska, koupí ještě mohutnější stroje, které budou nabité ještě chytřejší technologií, bude mít vlastní opravárenská střediska a zřejmě bude i výhradní importér strojů, a tento velký hráč bude skutečně zemědělčit. Jde o slušný balík peněz.   V naší republice máme cca 6 milionů hektarů. Rozdíl v dotacích pro malého a velkého zemědělce je cca 5000 Kč. To je třicet miliard korun. Každý rok. Za to už sestavíte nové středisko, vyškolíte slušnou armádu obchoďáků a uživíte opravdu hodně právníků. Nemluvě o tom, že budete realizovat úspory z velikosti, budete úplně jiný partner pro výrobce hnojiv i agrochemie.... jak to říkal ten manažer z Avatara, když otevíral nový důl na unobtanium?: "Sakra to bude prachů!" 

A malý vlastník padesáti hektarů si bez svého patrona ani neškrtne. Vyhovovat to bude jen těm, co sekají louky za svým penzionem, ale v životě nevyprodukovali nic než trochu mokré trávy. Tohle je budoucnost. Nic sluníčkového z toho nebude. Mně se ale zvedne čtenost, pár zemědělských Šavlů se promění v Pavly a ochota k mé Vidlácké diktatuře bude zase větší. Zřejmě ani nebude problém zajistit si vykonavatele rozsudků revolučních tribunálů. Vláda je teď právě vyrábí. Jednou budou různí Kosatíkové objevovat typickou postavu dozorce v uranovém dolu - bývalý zemědělec ožebračený Nekulovou reformou.  Po třiceti letech práce, kupování pozemků, směňování a učení se žít v dnešním globálním kapitalismu, přichází odměna - marginalizace.  Chce se mi zvolat: "dobře jim tak", ale nemohu, protože tou deagrofertizací zničí prakticky všechna bývalá družstva, která na vesnicích dělala zaměstnanost, a zničí všechny zemědělce, kteří v té globální soutěži na komoditní burze uspěli a vybudovali si skutečnou ziskovou farmu. 

Zůstanou jen sklízeči dotací...

Tak mám pocit, že na podzim za mnou přijdou první brňáci prosit o jídlo... Beru zlato, šperky a starožitnosti. Na ceníku pracuju. 

 

 

PS. Nevěřte kecům, že v západní Evropě má průměrná farma jen pár hektarů. Novináři i politici kecaj a nic o tom nevědí. Podívejte se na zemědělskou inzerci a mrkněte, jaká technika se v Německu prodává. Kombajny s dvanáctimetrovými lištami, obrovské traktory a za ně obrovské nářadí. Jasně, malý německý farmář s dvaceti hektary po svých malých frccích jezdí tím obrovským traktorem a ještě větším kombajnem. A teď tu o Červené Karkulce. Podívejte se, jaké stroje uvádí na trh firma Claas, John Deere nebo New Holland. Ti opravdu znají svůj trh. S překvapením zjistíte, že jejich zákazníci kupují stroje jako kráva. Velký stroj = velké pole. Tečka. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (218 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Naše farmy patří k největším v unii.

V zemědělství celé Evropské unie pracuje skoro 27 milionu lidí, pro mnohé z nich však to nepředstavuje jediný zdroj obživy. Mezi 13,4 milionu majitelů farem jich více než třetina dosáhla nejméně 65 let. Průměrné hospodářství v evropské sedmadvacítce má výměru 22 hektarů a o málo více než 18 dobytčích jednotek. Vysoko nad tím je Česká republika, která s téměř 135 hektary má největší průměrnou plochu využitelné zemědělské půdy na podnik v unii. I průměrný stav zvířat v českých hospodářstvích převyšuje poměry v běžné usedlosti unie. Na absolutní špičce je však v této oblasti Dánsko......

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

a vidim na fotkach ze satelitu, že pole na Moravě su furt velke šire rodne lany a pole v Rakusku take nijake nudličky.
https://www.google.com/maps/@48.7338265,16.2182021,32652m/data=!3m1!1e3…
To mi ty synku vidlacky pověz, kaj ty obrovske kombajny pušťaju?

Zatím bez slepic

se z něho může stát i úplná nula.Takže bud bude hledat a podporovat NOVE SILY,anebo si z něho budou dělat brzy vrtuli.Vůbec by neškodilo deklarovat připravenost k možnosti mu pomoci,pokud zdeji lidovi komenttoři přestanou mlátit prázdnou slámu.
Že to dovedou ukazuji předchozi články vybrojené selským rozumem,vidlemi a vlečkami za traktor naplněnými hnojem k připadnému politickému použití ze sklápěček, nebo taky ne!

To podle mého názoru je možné i tady vážit,Pokud však zase BABIŠ dělat vše sám ,pak druhý kotel už nepřežije.Tady by měl vzit rozum do hrsti a vyslat k nám signál,že se hnul tj pustit pořádný chlup!
Ono když bude dělat hrdinu tak v tom marasu zůstane sám a ovčanstvo musi chtě nechtě udelat vše taky samo nebo taky ne!.
Kdysi mél i on web,kde byly desetitice sympatizantů,Ty dokázal odkopnout a zklamal a dnes se stydi dát do provozu stejný BEZZAKLUZOVÝ kanon podobnýy mustru jako je tady.
Když to ten zpupný boháč neumi a neobjevi se nám tu tak ho budeme pozorovat jako ponravu na háčku gangu 5 a ne ,že ne ANO!

Průměrný počet slepic: 2 (17 hlasů)

Ani o úmyslnou enrgetickou genocidu.
Ani o "noocidu" prostřednictvím mozkových klystýrů ve školství a sdělovadlech plus dosazování pečlivě vybraných neschopných na elitní posty.

Prostě si jen nedokážu vymyslet, jakým způsobem by mohl nějaký zloduch zlikvidovat Evropu a zotročit její obyvatelstvo efektivněji než současné kroky v tolika oblastech najednou.
-------------------------

Kdybych byl patřičný zloduch, zvolil bych Česko jako laboratoř a úspěšného průkopníka evropské masové sebevraždy.
Hitler byl naprostý břídil.

Průměrný počet slepic: 4.6 (31 hlas)

Času nemaje, jen krátce.
1. Máme v EU společný trh. V Německu, Francii, Holandsku a jinde v západních zemích EU, jsou dotace nějak nastaveny.
To, o čem bylo psáno, mi připadá jako plánovitá likvidace našeho zemědělství. Znevýhodněním našich velkých hráčů, ve prospěch těch ze západu nebo Polska. (Něco se dá administrativně po česku, obejít, ale vše asi ne. Lze předpokládat, že pokud nynější plány věrchušky nepovedou k likvidaci velkých hráčů, šrouby se budou během času utahovat.) Protože na trhu rozhodující, jsou velcí hráči, ať se nám to líbí, nebo ne.
2. Pokud velké hráče zlikvidujeme, budeme muset jejich nynější produkci potravin dovážet. Což se odrazí na stavu zaměstnanosti (na venkově, kde je počet příležitostí omezený), na stavu krajiny a zároveň v dalším tlaku na inflaci koruny, páč to znevýhodní naší obchodní bilanci. Jíst se musí.
3. Státy, které nemají zajištěnu "potravinovou bezpečnost", jsou snadno vydíratelné zvenčí. Jejich suverenita je velmi omezená. Naše suverenita dnes v EU ( i díky přímé podřízenosti USA a Německu) téměř neexistuje. Přesto, jak vidno, se to může zhoršit.
4. Pokud k této likvidaci nebo omezení, našeho zemědělství dojde, bude se k nám ze Západu dovážet ještě horší potravinářský odpad, než v současnosti. Za vyšší ceny, protože zmizí domácí konkurence. Kup nebo nech být. Jíst se musí.
5. Likvidace volebního konkurenta Babiše se nabízí a bude to tak.
Zároveň to má rysy, které jsme v naší zemi, od roku 92, mohli sledovat až příliš často. Likvidace domácích podniků, domácí výroby, ve prospěch zahraničních vlastníků. (Vždyť na vlastníkovi dnes nezáleží - jedna z manter tržních komsomolců po roce 92.) Pokud vezmeme v úvahu, že staré strany dnešní koalice privatizovaly v neprospěch našeho státu a jeho obyvatel, kdy zlikvidovali naši výrobu a průmyslovou základnu, mají s přehledem nejvíce korupčních caus (Kalousek je mistr mistrů, i když nebyl odsouzen, bo se dobře kryl za podřízené) a to, že jejich jediná ideologie je tah na dostupné (kdekoliv) peníze a že dlouho měli půst a teď přišli do přeplněné cukrárny, výsledek se nabízí. Když přiškrtí naše zemědělství, jistě jim kápne od konkurence a to tak, že hodně. Jak to bylo po roce 92?
Tím spíše, když vzpomeneme, co lidem dělali za Nečasovy vlády. Naštěstí se vláda rozpadla dříve, než to mohli uskutečnit. Dle slov Jana Kellera, první Klausova vláda modrých zlodějů vytunelovala minulost. Druhá Klausova vláda vytunelovala přítomnost. Nečasova vláda, kdy se modří zloději ( termín z prvních dvou Klausových vlád) po dlouhém půstu zase dostali k lizu, se pokusila ( vedle utažení šroubů dolním 10 milionům) vytunelovat budoucnost.
Ano, modří zloději a "progresivní" neomarxisté budou příští run na peníze, směřovat na školství, důchodové zabezpečení a zdravotnictví..........,
5. Jeden z pěti nejlepších Vidlákových článků za poslední 2 roky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (30 hlasů)

Ve skutenosti by se měly odhalovat a studovat metody,kterými je dosahováno ohlupováni tak obrovskho davu jako je 8 275 752 voličú.

.Tyto metody způsobuji ,že osobám,které kandiduji na vedouci funkce stači ziskat hlasy většiny,aby mohly sloužit menšině a tady pak nastupuje už dalši FENOMÉN LUMKA.
Aby jste tomu rozuměli zkusim dat očividné přiklady trvajici dodnes.
:.
KSČM byla od r.2019 prostřednictvm AA investigativců varována,že skonci zle (jjako LUMCI )v propasti dějin úplně na dně.Tak nyni opravdu skončili přesto,že dostali hotový NAVOD a to jak se ješté v posledni chvili zachránit a to do přimo do jejich vedoucich špiček.
UDELALI "SCHVÁLNĚ" OPAK! Dnes to pokračcuje tim,že se totálně isolovali a nedali "předsedkyni" prý na stůl ani telefon.Jejich "skála" hraje ve své vlastni TV jen historika a nesmi ani zblebtnout a nechat čekat až dodělaji do mrtva!

Druhý přiklad.Bliži se dalši varianta C19, OMIKRON dnes se nakazilo u sousedů 80 000 lidi.Prý se staraji o jejich zdravi ale jak.Oni diskutuji o poviném očckováni ,ale pozor NIKDO tam ani nešpitne o SPUTNIKU V a veškeré informace o něm jsou zablokovány cenzurou!
Jen aby lejno BIG FARMA,kde je prý jeji přibuzný vydělala a co když bude virus mutovat na ještě horši svinstvo.?
Tim,že mi tu dalši směna vnitráků bude komolit mé komenty a zneuživat absenci solidarity ,dojde stejně k likvidaci zbytků,které se daji táhnout neomarxismem pirátů supějicich a vztekle za sebou fialovou okurku a ta se podvody chce dostt do ranku "podpindostnikú "hrouticiho se EU.

To co dělaji ty kreatury neni žádnà blbost,ale je to "demonstrace moci,"aby domorodci oteřseni touto nelogičnosti a očividnými podvody viděli skrytou metodu CHUCPE tj ustřelit si vlastni pimprle a stát se tak impotentni s cilem sloužit novému MEIN KAMPFU toho švába a nevěřit vlastnim očim,když jim je předládán obraz z křivého zrcadla stejně jako za pana Hitlera ,který identicky nastavil davu křivé zrcadlo a on šel na smrt!
Musimskončit vnitráci mi tu zase vnikli do klábostnice a piši,že prý vi kdo jsem!!!

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Dyť to ve skutečcnosti neni pravda! .Dav chce chléb a hry!Chtěji se bavit a zapomenout!To je dalši metoda kredencováni hezkých katastrof

Krásný nami tim pádem oblibeny Titanik EU se potápi,ale na palubě dále hraje kapela GŘ TV a ne že ne ANO!.No a jen se podivejte na předchozi článek.
Nastavila jsem tam rovné zrcadlo " hnuti"SPD a na ten opravdový obraz v zrcadle reagovalo jen 6 lidovyých komentárorů a ještě s vyplazeným jazykem a s nimi má dojit k nápravě!?.
Ostatni se domnivaji,že křivý obraz v zrcadle je ten OPRAVDOVÝ a protože se působenim jimi placeného GŘ TV hlavniho ohlupovače nastavuje přemnoženým Lumikům křivyyyyyyyyy obraz,který VIDI tak věři vlastnim očim a šmaruji si to do propasti no kdesi jsem viděla "Novou internacionálu", a pokud ji najdu dám odkaz a budete se smát a bavit,,no bude to dál fakt prča!
NO NI?

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

Venkov, byl sám za vodou, ale vadily mu některé způsoby kmotrů, kteří řídili politiky.
Chtěli čím dál větší všimné a tak už toho měl dost a šel do potiky.
Tehdy byl děsnej binec, zdravotnictví se Horko těžko vzpamatovávalo z metylalkoholovice, která zabila okolo 50 lidi stovky zranila trvale. Dokonce to řešili i v zahraničí. Ostuda. Do toho kabelky paní Nečasové, Karolína Peake chtěla asi úplnou přestavbu armády a byla vyhozená po 8 dnech.
Ta vláda byla katastrofa.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

„Politická činnost stran je financována těmi silami, které věří, že za pomoci předmětné strany se jim podaří dosáhnout konkretních cílů.“
(N.V. Starikov)

Průměrný počet slepic: 4.4 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

prošlo, jó?
Nemám slov.
Vlastně mám. Asi tak čtyři.

1. Je
2. čas
3. sbalit
4. kufry.

Průměrný počet slepic: 4.4 (29 hlasů)
Trvalý odkaz

za ouska vlastnich holinek po vzoru barona Prasila - nebo neokolonialismus ? Co je dneska v clanku vlastne popsano ?? Ale tady opravdu neni videt zadne vychodisko z te nejzakladnejsi veci : Ze domaci hmotna vyroba jako takova - minimalne ta v rezii ceskych vlastniku - v potravinarstvi zase klesne. Co to znamena, jsme videli v covid krizi, kdy beze vsech cavyku treba Nemecko kradlo jinym statum uz uhrazene dodavky ochrannych pomucek - kdyz meli tu smulu ze se dodavka nachazela na nemeckem uzemi... Bude to s potravinami jinak ? A co na to Jan Tleskac, pardon Vera Jourova ?

Průměrný počet slepic: 4.3 (38 hlasů)

Manipulátoři.cz
Hoaxy
HOAX: Německo zadržuje roušky, respirátory a jiný zdravotnický materiál pro Českou republiku

Jan Cemper
. 17.3.2020

Na současné velmi nepříjemné situaci začali parazitovat někteří politici. Jedná se o politiky SPD. Konkrétně jde jmenovat europoslanec Ivan David a místopředseda krajské SPD Libereckého kraje Bronislav Kalvoda. Do výčtu dezinformátorů jde zahrnout ještě dezinformační web Eurabia.

Všichni zmínění tvrdí, že Německo zadržuje české ochranné pomůcky (roušky, respirátory a jiný zdravotnický materiál). „Mezitím přicházely zprávy, že Německo zadržuje zdravotnický materiál z Číny i dalším zemím – Rakousku, Slovensku a zřejmě i nám,“ tvrdí Ivan David. „Německá policie včera na hranicích s ČR zabavila kamion zdravotnického materiálu. Zásilka byla předem zaplacena a mířila do středočeských nemocnic. Nemocnice musí kvůli tomu omezit zdravotní péči,“ vymyslel si Bronislav Kalvoda. Problém je v tom, že chybí jakákoliv informace o to na jakém hraničním přechodu se to mělo stát, jaké logistické společnosti a podobně. Bavorská policie o takovém incidentu nic neví, vzhledem k situaci prý nemá kapacity na kontrolu obsahu kamionů. Rovněž německá celní správa o žádné zadrženém kamionu neví. Německo zatím uzavřelo hranici s Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem. S Českou republikou ne.

Je pravdou, že německá vláda ale 4. března zakázala kvůli nákaze koronavirem vývoz těchto a dalších zdravotnických pomůcek za hranice. Neexistuje však jakýkoliv důkaz, že by byla zadržena dodávka do Čech. Česká republika pro zdravotnický materiál posílá kamiony a letadla. K zákazu vývozu zdravotnického materiálu přistoupila i Česká republika. „​V souvislosti s mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví k zajištění dostatku klíčových ochranných pracovních prostředků na území České republiky pro zamezení šíření onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem s označením SARS-CoV-2, se zakazuje vývoz osobních ochranných prostředků třídy FFP3 (respirátory, ochranné masky, ústní roušky, polomasky apod.),“ nařizuje Celní správa od 4. března 2020, tedy k zásahu přistoupilo ve stejný den jako Německo. O den později Ministerstvo zdravotnictví ČR zakázalo i vývoz dezinfekcí. Můžeme tedy zákaz vyčítat Německu, Německo může zákaz vyčítat nám.

Že nedostatek zdravotnického materiálu je pochybením České republiky uznal i premiér Andrej Babiš, který se občanům omluvil. Na českém trhu je spousta výrobců ústenek (roušek), například ostravský Clinitex. Firmy v Česku vyrábějí i respirátory, kterých chce jen tento měsíc ministerstvo zdravotnictví nakoupit 600.000. Například brněnský Respilon by měl začít v nejbližších dnech vyrábět takové, které nositele ochrání a virus zlikvidují. Brzy by 10.000 kusů týdně měla dodávat firma Pardam z Roudnice nad Labem. Na volném trhu ústenky a respirátory nejsou.

AKTUALIZACE 17.3. 2020 V 21:40: Televize Prima v článku s bulvárním nadpisem informuje, že existuje jeden případ kamionu mířícího do ČR. Chybu ovšem udělal přepravce, který zboží špatně proclil. “Pokud se kdokoli v ČR rozhodne zkusit zajistit dodávku zdravotnického materiálu, který podléhá mimořádným opatřením – tedy například respirátorů, roušek, ochranných obleků a podobně – ze zemí mimo EU, musí zároveň požádat v rámci celního řízení na vstupu do EU v dané zemi EU, tedy například v Německu, o jeho propuštění do celního režimu tranzitu Unie,” píše TV Prima.

Oficiální vyjádření německé celní správy: “Dobrý večer. Tuto záležitost jsme podrobně prozkoumali a nevíme o žádném zabavení nákladu do České republiky. V jednom případě byl problém s celním odbavením, po nápravě byl náklad poslán do České republiky.”

AKTUALIZACE 21.3.2020: Hejtmanka Středočeského kraje trvá na tom, že byl jeden kamion zadržen v Německu. Konkrétně na hranici s Holandskem. Ambasáda Spolkové republiky Německo se přímo nabídla, že věc prověří a pokud takové zboží existuje, pokusí se ho najít a poslat do České republiky. Za jednoznačnou nepravdu lze považovat i tvrzení Bronislava Kalvody, že zásilka byla zaplacená. Nebyla.

Mezitím médii probleskla zpráva, že dodávku roušek pro Moravskoslezský kraj zabavilo Maďarsko. Plán Moravskoslezského kraje byl každého obyvatele Moravskoslezského kraje rouškou od krajského úřadu. Zásilka půl milionu roušek od výrobce z Indie, kterou kraj vyřizoval přes soukromou firmu, skončila na letišti v Maďarsku. „Bohužel nás spolupracující společnost informovala, že v Maďarsku byla zásilka roušek zabavena. Zatím to nemám oficiálně třeba nějak z diplomatické strany, ale jak to vypadá, tak jsme o ni přišli,“ povzdychl si pro Idnes.cz hejtman Ivo Vondrák.

Průměrný počet slepic: 2 (49 hlasů)

protoze euronarod bdi, euroskepticka reakce nespi, Kartouzovci a Culikovci stoji na strazi,funkcionari Cloveka v tisni maji na ruzich ustlano - a zbytek pujde brzy sedet. Kdyz bude za kazdy muj predsudecne nenavistny vysplech jeden mesic, toz jak psal Vidlak ze hodla tento platek vydavat do konce roku - jezismarja, nez se tam prepracuju, bude z toho dozivoti.

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

Není ještě ani jedna, a už jsou tady čtyři "příspěvky" od Kartouzovic skřetů.
Kuwa, to není práce, to je řehole, trolit diskuzi.
Mi by jich snad bylo líto, normálně se živit neuměj a ještě se ani nemůžou vyspat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (37 hlasů)

Nepoucili se od komousu, ze mene znamena casto vice. Viz treba kampan proti Charte 77. Kdyby soudruzi byli zticha, v Rudem pravu mala zpravicka, pri tehdejsim informacnim monopolu by seslo radovemu obcanu z oci - a seslo i z mysle... Ale oni ne, mejdan umelcu, podepisovani protestu proti nikdy nectenemu na pracovistich, atd. Sami si strelili do nohy.

Průměrný počet slepic: 4.6 (31 hlas)

jakýkoliv důkaz, že by byla zadržena dodávka do Čech."
To je pravda. Byly zadrženy pouze dodávky, které byly určeny pro Moravu a Slezsko.

Pro placené pablby a elfí idioty ještě jedna kopie z téhož příspěvku, avšak věta předcházející.
"Je pravdou, že německá vláda ale 4. března zakázala kvůli nákaze koronavirem vývoz těchto a dalších zdravotnických pomůcek za hranice."
Německá vláda prostě ukradla zdravotnické potřeby naprosto všem, nejen České republice.
Takže to je v pořádku. Všem naráz se krást může.
Děkujeme za poučení, co je JEDINĚ správné.

Průměrný počet slepic: 5 (53 hlasů)

detail.
Německá vláda zakázala VÝVOZ, zatímco ve skutečnosti němečtí Genossen v uniformách Polizei a Zolldienst úplně stopli pohyb CIZÍHO zboží v režimuTRANZITU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Neboli přivlastnili si veškeré CIZÍ zboží, které procházelo tranzitem přs německé území.
Neboli kradli, jako straky s úředním razítkem v ruce a ani nepovažovali za potřebné se později omluvit a vymluvit na blbost pičusů v uniformách krajských velitelů.

Průměrný počet slepic: 4.8 (38 hlasů)

Tak proč brečí nad pár miliony ztracenými v rouškách ?
Pokrytectví, vytloukání politického kapitálu z nevědomosti mas.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Osobní zkušenost, na nedostižném Západě mají die Genossenschaft, vše, včetně nafty nakupují přes družstvo.
A samostatně nesmí nic prodat, jde to zas přes družstvo.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

je to Landwirschaftlichesproduktiongenossenschaft. A nejvyssi sef v nem ma titul Oberstrimpfenhosenträger.

Průměrný počet slepic: 4 (16 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

No před těma třiceti rokama to šprechtili nějak jako snad "gézlšaft".
Nechtěl jsem zabředávat do nějakých marných diskuzí, německy neumim, tak jsem to raděj opsal ze slovníku.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

i když, ten Váš německej přeceda, hlavní kšanda? - vyhodil to překladač

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

ze jsem tak smelej brat Bozi jmeno nadarmo :) Ten taky uvedl treba 4 pravdive fakty - a paty uz byl vymysleny. Proto neni dobre jeho dila cist jako naucnou literaturu. To prvni byl fakt nazev dederonskeho JZD. To druhe je lexikalni polynom, ktere ma nemecky jazyk moc v oblibe. Treba ze dalsi funkcionar byl Oberschnitzelfresser :)

Průměrný počet slepic: 2.4 (14 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

máte to na každej pumpě.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Důležitá bylo zemmědělské demonstranty správně nabriefovat

https://echo24.cz/a/icE23/poslal-me-predseda-prohlednu-si-prahu-zemedel…

Dovolím si ocitovat pokynů agrárná komory před spontánní demonstrací:

>>Na otázku „Proč protestujete? Čeho chcete dosáhnout?“ by podle doporučení zemědělci určitě neměli odpovídat: „Nevím. Poslal mě sem předseda. Chtěl jsem se podívat do Prahy.“ Pokud jde o odpověď na otázku „Co budete dělat po demonstraci?“, měla by odpověď znít: „Pojedu domů, ráno jdu do práce. Zaměstnanců ubývá a musíme zastat jejich práci.“ Naopak nedoporučenou odpovědí je: „Prohlédnu si Prahu. Půjdu nakupovat.“<<

Průměrný počet slepic: 2.5 (33 hlasů)

Takto vás školili, když jste měli demočku proti Babišovi :D Nu, jste ještě větší blbci než jsme mysleli ;)

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)

Ano, nakupovat. V pražském Tescu, HM, Deichmannovi a Datartu totiž mají úplně jiné věci než jinde :-D Tady se někdo zapomněl 40 let zpátky.

Průměrný počet slepic: 2.6 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Zemědělci jdou demonstrovat za zisky Agrofertu. Babiš dělá, že se ho to netýká
Zemědělci jdou demonstrovat za zisky Agrofertu. Babiš dělá, že se ho to netýká
Andrej Babiš před sídlem Agrofertu (ČTK)
Andrej Babiš před sídlem Agrofertu | FOTO: ČTK

Vilém Besser
VILÉM BESSER / komentář
Editor deníku FORUM 24

Publikováno 11. 1. 2022
Agrární komoraAgrofertAndrej Babišzemědělci
Úterní demonstrace, kterou svolala Agrární komora ČR, má podle slov organizátorů upozornit na nebezpečí, která pro české zemědělce přichystala vláda Petra Fialy. Ve skutečnosti jde však jen o snahu zabránit zastropování dotací, které míří do obřích koncernů, jakým je třeba Agrofert Andreje Babiše. Drobný zemědělec žasne, expremiér dělá, jako by se ho to netýkalo, a veřejnost nabývá dojmu, že všechno bude dražší kvůli nové vládě.

Předem připravená protestní akce, jejíž účastníci dostali předem „noty“, aby věděli, co mají provolávat, na jaké otázky novinářům neodpovídat a nakolik si mohou stěžovat na svou situaci, se uskuteční před úřadem vlády. Nebudou traktory, nikdo nevysype metráky brambor či jiných potravin, bude se jen nahlas nesouhlasit. A s čím vlastně?

S tím, aby se zastavila podpora největších zemědělských firem v zemi, které z velké části spadají pod holding Agrofert bývalého premiéra Andreje Babiše. S tím, abychom lépe hospodařili s naší krajinou. S tím, aby drobní zemědělci nemuseli končit na svých polích. Aby se kvůli nemožnosti prodat své výrobky museli zbavovat půdy ve prospěch velkých firem. Proti tomu dnes budou zemědělci protestovat.

Že to zní zvláštně? Že je nesmysl, aby se zemědělci stavěli proti zemědělcům? Není. Agrární komora „kope“ za velkopodniky a drobný živnostník je jí na obtíž.

Asociace soukromého zemědělství hovoří o dokonale nachystané manipulaci, která má „oklamat“ nic netušící členy komory a zaměstnance zemědělských podniků, aby podpořili plán, na kterém podle asociace budou v dalších letech vydělávat jenom majitelé největších podniků.

Zřejmě i proto je od Babiše slyšet jen velké ticho. Potřebuje, aby ho normální občan, nesledující dění v naší zemi dopodrobna a nevyhledávající si souvislosti, s demonstrací nespojoval. V momentě, kdy totiž bude mlčet, jeho fanouškům ani nedojde, že revolta proti nové vládě získala impuls od předsedy té minulé. Stejně jako třeba bývalý ministr zemědělství Miroslav Toman má totiž expremiér na zachování dotací eminentní zájem. Bez nich bude agrobyznys méně výnosný a postupně by se mohlo stát, že by se ke slovu skutečně dostali i lokální farmáři, drobní zemědělci a další podnikatelé, kteří nespadají pod žádný moloch.

Lidem, kteří budou dnes demonstrovat, nelze moc vyčítat. Zřejmě ani nevědí, proti čemu vlastně do Prahy přijedou protestovat. Ti, kteří je obelhali, by ovšem nějakou zpětnou reakci zasloužili.

Průměrný počet slepic: 2.3 (43 hlasů)

drzost tvrdit, že agrobyznys je výnosný.
Mám to jednoho agrobarona před oknem.
Kdysi se mu podařilo ojebat družstevníky a ukrást jim docela dost hektarů pole.
Z devadesátkového agrokapitalisty je dnes samojediný agrozoufalec s těžce zánovním traktorem a starou vlečkou z roku 60, který každý rok prodá kus pole, akorát tak na jeden dva další paneláky naležato.
Bodejť by ne, když jeho manželka - moje spolužačka ze základky - úplnou náhodou dělá na příslušném obecním úřadě.
Z velkých plánů, kterak ukáže světu, jak beskydské podhůří natrhne kšandy cajzlům z Polabí, zbylo akorát tak hovno a dluhy...
Ale má to dobré, z prodeje stavebních parcel vyžijí ještě i jeho děcka...

Průměrný počet slepic: 4.8 (41 hlas)

Vše založeno na korupci, podvodném jednání úředníků a zastupitelů, špatných zákonech a žádné kontrole. V newspeak po 1989 se tomu říká samospráva obce, předání kompetencí dolů. Výše se obohacuje ještě víc, proč by to řešili?

Zlatý vícestupňový systém kompetencí a kontroly, zlaté bývalé Výbory lidové kontroly (VLK) které přijímaly a řešily stížnosti. Třásli se před nimi všichni, níže i výše.

Průměrný počet slepic: 4.6 (34 hlasů)

sem postuješ ten hnůj, úchyle?

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)

Když to psali na FORUM 24 tak je to čistočistá pravda, přece. Ty jo! 0:55 náročná je práce cloudworkerů. Nebo možná jen časový posun? Jako cloudworker (moderujte české chaty! Home office! Plánujte svůj volný čas! Zajímavé projekty!) můžete pracovat kdekoli chcete. No jo nová doba, nové profese.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

1000 ha = 10 km2
Celá ČR vč. silnic, měst a vesnic, vodních ploch, průmyslu atd. má 79 000 km2.
Pokud by byla sakumprásk celá její plocha obdělávána, nevešlo by se víc než 7 900 "malých zemědělců".
Zemědělská půda však tvoří 4 250 000 ha. Což je max. 4250 "malých zemědělců".
Takže ať dělám co chci, vychází mi, že ten "malý zemědělec" je ve skutečnosti velkostatkář a je jich tak max. 1500. Zbytek jsou velké, převážně akciové agropodniky, nebo naopak skuteční malí sedláci s výměrou max. 100 ha.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Pane Občane, moc se omlouvám, ale ve vašem výpočtu se ztrácím, konkrétně na 4. řádku a dál. Mohl byste to vysvětlit podrobněji?

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Narozdíl od Vidláka bere jako melého zemědělce co má 1000ha, proto mu mohlo vyjít pouze 4250, ale umožnilo mu to napsat "nevešlo by se víc jak 7900 'malých zemědělců'".
Pokud by použil Vidlákovu definici 500ha, tak by mu vyšlo už moc malých zemědělců, konrétně 8500.

Jenom hra s čísli, stačí si změnit počáteční definice a vyjde Vám cokoliv si přejete ;)
Pro výměru 4.250.000 dle Vidlákovi definice se vejde:
8500 malých
1417 středních
425 velkých

1velký=3,3 středních anebo 20 malých
1 střední= 6 malých

Paní Petro, pak si můžete kombinovat počty kolik malých, středních a velkých může být v ČR dle definice Vidláka při výměře Občana. Když vezmete definici Občana, tak vše vydělit 2.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Obojí je však jako "malý zemědělec" nesmysl.
V Německu a Rakousku je "malým zemědělcem" pouze sedlák s výměrou do 50 ha.

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

Občane já tvrdím, že při českých dotacích a českém přístupu k zemědělství se dá slušně žít z výměry 500 ha.  Zemědělci s menší výměrou se moc dobře neuživí. Od sto hektarů níž už to nejde prakticky vůbec. Proto se naprosto přirozeně ustavují výměry na takové ploše. Malí krachují, skupují to jejich sousedi a koncerny  a za třicet let to došlo tak daleko, že soukromník má kolem 500 hektarů. To uživí dva trakotristy/mechanizátory/agronomy a s nimi jejich manželky účetní/úřednice. Ve žních samozřejmě makají na poli všichni. S takovou výměrou je možné mít halu v létě na uskladnění pšenice a v zimě na uschování dvou traktorů a jejich nářadí. S takovou výměrou je možné mít nikoliv 50 let starý Zetor, ale kupovat si co 5 let nový moderní traktor, obnovovat nářadí, splácet úvěry atd, atd. 

Menší zemědělci musejí mít něco k tomu. Dělají služby na polích svých ještě zkrachovalejších sousedů, v zimě odklízejí sníh v obci, tahají klády v lese, napíší se na celou zimu na pracák, chodí do práce a polím se věnují o víkendu a po odpolednech a na žně si berou dovolenou. 

Tohle je realita. Bez ohledu na tabulky a průměrné výměry. Plnohodnotný zemědělec je u nás až od 500 ha výš. Ti menší dělají ještě něco k tomu, chodí do práce a jsou ohrožení neúrodou. Tihle malí každý rok ubývají, protože se jim propadla střecha na staré hale v bývalém JZD, protože dosloužil traktor a na nový nemají, protože neměli na hnojiva a tak neměli výnos, nebo jim kiksnul postřikovač a tak sklidili obilí napadené snětí. A podle toho, u koho se zadlužili, tomu pak nechají svoje pozemky. Ale jak jsem řekl, zhruba jen třetina výměry patří přímo zemědělcům, zbytek půdy patří malým vlastníkům, co nezemědělčí, ale půdu pronajímají.  

Kdybychom měli rakouské nebo německé dotace a jejich systém, mohli bychom mít padesátihektarové zemědělce, protože by je to uživilo. Ovšem to se bavíme o úplně jiné výši dotace. 

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (33 hlasů)

A dotovaná farma s méně jak 99 ha krachuje ?

Málem jsi mě rozbrečel. I s těmi sny o ještě vyšších dotacích.

Proč jim nepomůže agrobaronský sektor ? Třeba kdyby prodali své zámečky..... nebo jiné zbytečnosti....

Průměrný počet slepic: 2.7 (23 hlasů)

Kdo nepodnikal, anebo nemusel vést účetnitcvítakového zoufalce - pardon - sedláka - pardon - farmáře, není schopen pobrat a uvěřit, že to lidi jsou ochotni dělat.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

Můj osobní názor je ,že nejde ani tak o babišáka jako o likvidaci zemědělců u nás. Při vstupu telička dojednal???? tak nehorázné podmínky ale ty se měly po sedmi letech měnit. Jak vidno ani po sedmi ani po x letech čeští zemědělci nemají rovné dotace. A jak jim platit ještě méně popsal Vidlák. Pokud nebude co do huby tak za jídlo odkývem všechno green deal, inženýrskou odyseu,marškumpačku na rusa et cetera et cetera. No bez eu by jsme zůstaly jak nebožátka že.

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)

ze zkušeností je tomu zhruba tak, alespon dole v nížinách. V horskýh podmínkách se mohly uživit i o trochu menší farmy - kolem 200-300ha s hovězím dobytkem - ti dostávají dotační příplatky za hospodaření v nepříznivých klimatických podmínkách LFA a za udržování krajiny AGROENVI. Nicméně to platilo do ted - těd se zdá že i tito ostrouhají.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Upozorňuju podnik=podnikatelská struktura fyzických a právnických osob v zemědělství

V roce 2019:
48.472 Počet podniků 48.472
3.533.825ha Obhospodařovaná zemědělská 3.533.825ha
2.487.111 z toho orná 2.487.111
75,9 průměrně na podnik 75,9 zěmědělské
a 53,4 orné

Podniky struktura:
25.439 zemědělský podnikatel mají 973.867, průměrně 39,1
5.103 právnické 2.452.029, průměrně 509,4
5.103 z nich obchodní 1.772.516, průměrně 446,7
obchodní se dále dělí:
3431 sro , které mají 903.217ha, průměrně 279,2ha
744 as, které mají 852.151ha, průměrně 1222,6ha
519 družstva, které mají 648.613, průměrně 1259,4
359 ostaní (statní, příspěvkové) 30.944, průměrně 93,5
3.431 s.r.o.

Toto je realita na konci roku 2019, bez počítání a teoretizování co mohlo existovat. Zajímavé bude, jak to bude v ročence z roku 2025 ...

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Deagrofertizaci zemědělství zaplatí zemědělci svojí existencí...  

Průměrný počet slepic: 4.1 (21 hlas)

Ty si nedáš nic.
Oba se průměrně docela dobře najíme.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)