Pro zničení Agrofertu není žádná zemědělská oběť dost velká

Autor

Vy, kdo mě čtete dlouhodobě, tak znáte zemědělský příklad, který jsem omílal už mnohokrát. Připomenu ho asi už podvacáté pro nové čtenáře. Je totiž důležitý. 

Mám v práci kolegu, který je ve svém volném čase soukromým zemědělcem.  S bratrem mají takovou malou farmu. Eseróčko. Pracuje s nimi i jejich otec, který už je dávno v důchodu, ale traktor ještě uřídí. Obdělávají zhruba 160 hektarů. (Kdysi jsem psal menší výměru, ale čas plyne a jim postupně přibývá plochy). Oba chodí do práce a zemědělství se věnují po odpolednech. Protože obdělávat 160 Ha nestačí na rozumnou obživu. Sice v tom točí docela solidní peníze, ale když si to spočítají, jednoho by to uživilo, ale ten by to zase nestíhal dělat a na dva plnohodnotné platy pro dvě rodiny to prostě není. 

Majitel firmy, která mi dodává technologii na silo, obhospodařuje asi 70 hektarů. Obdělává je také po večerech a dělá to úplně sám. Jinak by to v černých číslech neudržel. 

Oba tyto příklady mají společné to, že v jejich vlastnictví je asi třetina půdy a dvě třetiny mají v pronájmu od různých malých vlastníků, kteří zpravidla ani nevědí, kde ten svůj skrojek půdy mají. Jen existuje smlouva, díky které vědí, kolik dostanou za pronájem a je to cca 4000 Kč za hektar. Stejné to mají i ostatní čeští zemědělci. Vlastní zhruba třetinu půdy a zbytek obdělávají na základě pachtovních a nájemních smluv. Bez ohledu na to, zda jde o Juru s jedním traktorem nebo o koncern zvící třetiny regionu. 

Průměrný malý český zemědělec, který dělá svojí práci na plný úvazek a plnohodnotně to živí jeho rodinu (táta se synem jezdí traktorem, mladá manželka sedí u počítače a komunikuje se zemědělskou správou, obhospodařuje nájemní smlouvy a vyběhává dotace...  a tchýně dělá účetnictví), obdělává 500 - 1000 hektarů. Průměrné bývalé JZD obdělává 1500 - 3000 hektarů řekněme v pěti až deseti lidech. Velký koncern pak obdělává v rámci jednoho okresního střediska 7.000  - 10.000 hektarů. Agrofert jakožto největší koncern je velký vlastně jen tím, že je přítomen ve většině zemědělských okresů, ale jen asi ve třetině z nich je největší. Jinde bývá co do velikosti druhý až třetí. Dohromady je Agrofert suverénně největší, ale i tak obdělává jen asi 6% zemědělské půdy u nás. A vlastní z toho zhruba třetinu - tedy 2% půdy. Agrofert sám o sobě je holding - půdu obdělávají jeho dceřinné společnosti prostřednictvím menších dceřinných společností. Třeba na Znojemsku se jedná (tuším) o tři firmy. 

Velký vlastník = 10.000 hektarů

Střední vlastník = 3000 hektarů

Malý vlastník = 500 hektarů. 

Všichni menší se kromě zemědělství přiživují ještě na něčem dalším. Tahají traktorem klády v lese, chodí na kus úvazku do práce a nebo prostě žijí z podstaty - grunt zdědili, jejich předci ho postavili pořádně a oni teď neinvestují, neobnovují a než se jim stroje i budovy rozpadnou, budou už dávno v důchodu. Ale nejvíc zemědělců u nás se z výměrou pohybuje někde mezi těmi 500 - 3000 hektary. 

Jasné? Takhle vypadá naše zemědělství. Ano, máme tu zemědělce na plný úvazek vlastnící i méně než 50 hektarů, ale to jsou zpravidla zelináři. Na tento obor si mohou troufnout jen skuteční nadšenci a zároveň znalci. Zpravidla je poznáte podle nejrozdrbanějších trakorů. Pěstovat v dnešní době brokolici je šílenost. Potřebujete jednu prodat za 10 Kč kus a potřebujete je prodat, když jsou zralé. Za čtrnáct dní jsou už shnilé, takže je nemůžete uskladnit. Musíte je prodat. Co asi uděláte, když se ze supermarketu dozvíte, že ve stejnou dobu mohou přivézt brokolice z Polska v ceně 5 Kč kus? Musíte prodat za stejnou cenu.... Já vlastně znám jen jednoho zelináře, který je víceméně v plusu a vím to, protože platí faktury za hnojivo v termínech splatnosti. 

No a pak tu máme pražské zemědělce, co si koupili na Šumavě penzion a k němu třicet hektarů. Za penzionem mají stáj na dobytčí jednotku (jednoho koně) aby návštěvníci měli na co koukat a těch třicet hektarů luk musí několikrát ročně posekat. A dostává dotace. Stačí mu traktor s mulčovačem, seno ani nedělá, protože to je lepší koupit. Někdy nemá ani ten traktor - prostě nechá svoje louky posekat od jiného zemědělce. Náklady jsou tisíc korun na hektar ročně. Díky dalším nenárokovým dotacím a dávno prolobovaným výhodám dostávají na hektar skoro 12.000,- Kč dotací. To jde ne? Jednáct tisíc čistá ruka za hektar ročně. Někteří i víc. Dělají dobře dotovanou agroturistiku a jsou víc hoteliéři než zemědělci.  Tihle samozřejmě mluví obráceně. Těm to bude vyhovovat. Ale... tihle nevypěstují nic. Ani obilí, ani maso. Tihle prostě sklízejí prachy. Ne jídlo. 

Ještě jednou: Velký zemědělec 10.000 hektarů, střední zemědělec 3000 hektarů, malý zemědělec 500 hektarů. Někde pod hranicí pěti set hektarů začíná být problém se jako zemědělec uživit a stává se to přivýdělkem. Někde kolem výměry 100 hektarů (pět polí) se to stává vysloveně koníčkem nebo hnusným životem v rozdrbaném domečku, na rozdrbaném traktoru a s věčnými dluhy. 

A teď vám povím vysoce aktuální příběh o tom, kterak naše vláda plná evropských hodnot zkouší splnit svůj předvolební slib, že zemědělskou dotační politiku otočí ve prospěch malých zemědělců. 

Doteď platilo (a neberte mě úplně za slovo, protože dotační politika je svinsky komplikovaná), že všichni skuteční produkční zemědělci brali stejné dotace a to cca 6000 Kč na hektar. Z toho asi půlku dostávali napřímo bez řečí a druhou půlku si museli různým způsobem zasloužit. Museli dělat tzv. greening - část plochy osít "zelenou" plodinou, kterou pak zaorali, museli dodržet určitou druhovou skladbu plodin - malí zemědělci museli na své výměře mít alespoň tři plodiny, velcí pak pět, apod apod. K tomu pak byly ještě dotace podle zasaženosti krajiny, podle dobytčích jednotek, atd. atd. Ale v průměru dostal  zemědělec cca těch 6000 Kč na hektar. 

Při průměrném úspěchu průměrného zemědělce tyto dotace představují "zisk". Hospodaří se na kladnou nulu -  hodnota prodaného obilí víceméně vydělá na hnojiva, naftu, chemii, pronájmy pozemků, daň z nemovitosti a opravy vozového parku. V dobrém roce zbude i na část platů. Za vyplacené dotace (zpravidla naráz) se pak platí prémie, kupují nové traktory a nářadí, dotuje se z toho živočišná výroba a tak. Pokud není výjimečně dobrý rok (jako třeba ten loňský) dá se říci, že každý hektar vydělá cca 5000 Kč ročně. Samozřejmě jiné je to na Vysočině v nadmořské výšce 600m a jiné je to v Polabí. 

Pětisethektarový zemědělec pracující s rodinou na plný úvazek tak vydělá za rok cca 2,5 milionu korun. Z toho pokryje životní náklady rodiny otce a rodiny syna a platí leasing za nějaký ten traktor. Jen opravdový zarputilý a úskočný šelma sedlák dokáže z hektaru vytřískat víc. Zpravidla ale za cenu drancování půdy, využití techniky až na dřeň a výjimečně dobrého čuchu na plodiny i počasí. 

Naše nová spravedlivá, pravdomluvná a evropsky hodnotná vláda se zaměřením na Havlovy myšlenky teď v naprostém utajení spustila akci mající za cíl odstřihnout velké vlastníky od dotací. ANO Babiš musí jít od válu, je třeba deagrofertizovat nejen státní správu, ale i zemědělství. A tak v tichosti připravili materiál pro EU (protože ona nám posílá peníze na zemědělské dotace), ve kterém přepracovali pravidla pro dotace, aby malý vlastník dostal na hektar víc a velký vlastník aby dostal míň. Opět, neberte mě za slovo, je to zase o dost složitější, ale v principu by malý vlastník (co má dostat víc)  měl dostat  opět 6.000,- Kč/ha a velký vlastník by měl dostat 1.500,- Kč/ha. Do padesáti hektarů dostane zemědělec 6.000,- Kč/ha, zemědělec nad 150 hektarů je už velký a dostane 1.500,- Kč/ha. Ať se ten STBák Andrej smaží ne? Svině jedna. 

Říkali to přece různí BIO a EKO zemědělci na demonstracích Milionu chvilek, že největší žábou na prameni je Babiš ne? Stáli u svých obrovských traktorů vhodných na obdělávání tisícovky hektarů ověšených drahým vybavením v cenách milionů korun, skandovali a drželi v rukou transparenty, že agrobaron musí pryč.

A teď je to tady... Fialova vláda s čerstvě jmenovaným Nekulou se do toho pustila. Malý zemědělec má podle nich do padesáti hektarů... a od sto padesáti  hektarů jde podle nich o velkého giganta. Doteď jsem o Nekulovi nic nevěděl, ale teď už je jasné, že v mém žebříčku imbecilů bude atakovat první příčky.  To co tam vymysleli, to nemůže být z jejich vlastních hlav. Tohle je nějaká splátka za volební kampaň, protože jen naprostý a totální kretén naštve jedním opatřením takřka všechny zemědělce, protože těch do padesáti hektarů je tady pět a půl a s nimi nějací sklízeči dotací a jakýkoliv běžný zemědělec je podle naší vlády velký. 

Takže počítejte se mnou - zemědělců do padesáti hektarů je u nás naprosté minimum. Z padesáti hektarů se prakticky nedá zemědělsky uživit. Každý zemědělec sní o tom, že se dopracuje na těch 500 hektarů, pozemky povyměňuje a zcelí, aby se mu tam dobře jezdilo. Většina zemědělců už na to dosáhla. Už si mysleli, jací nejsou velcí páni a teď narychlo zjišťují, že jsou v Bruseli. Většině z nich to ještě ani nedošlo, protože ani nevědí, co se na ně na ministerstvu chystá. Oni mají pocit, že je to jen jakýsi omyl nebo chyba, která bude napravena.  Oni stáli na těch demonstracích proti Babišovi a mysleli si, že se svými pěti sty hektary jsou hodni ochrany.  Ujišťuje je o tom předseda Asociace soukromého zemědělství Šebek. Ten je přesně s tímhle plánem spokojený. Pokud se podíváte na jeho vlastní podnikání, zjistíte proč. A když se podíváte na podnikání celého jejich předsednictva, tak vám to dojde tuplem. 

Ale jinak je to samozřejmě geniální... Malí zemědělci skoro nejsou, těch peněz na to  moc nepadne.  Pokud bude větší zemědělec přemýšlet o rozdělení pozemků mezi členy rodiny na menší jednotky, tak zjistí, že se mu to vlastně nevyplatí. Takže další ušetřené peníze.  Bývalí malí, ale dnes velcí zemědělci dostanou menší dotace = zase ušetřené peníze. A těch pár kamarádů v Asociaci? Těm něco pustíme, aby se neřeklo. 

Jediný, komu je to víceméně jedno, to jsou ti největší hráči. Ti jediní mají dostatečnou armádu účetních a právníků, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Případně si dokáží díky úsporám z velikosti a díky investicím do nových technologií přežít i s menšími dotacemi. Ale i ti by v dnešní divoké době raději nechali všechno při starém. Ale vsaďte se, že za pár let tu pořád budou jako by se nechumelilo. 

Došlo těm magorům na vládě, co to teď zkoušejí udělat? Že zničili právě ty, kteří je volili protože si (blbečci) mysleli, že jim vláda dotace fakt zvýší.  Věren své zásadě řeknu, že to není spiknutí, ale prostě idiocie nejvyššího kalibru, protože ani normálně myslící  ojrozrádce by tohle neriskoval. Všechny ostatní země udělají všechno pro to, aby si urvaly co nejvyšší evropské dotace za každou cenu. Protože velké dotace = konkurenceschopnost. Jen u nás Fiala a spol. budou dělat hrdiny. Schválně jak dlouho jim to vydrží. 

Jak se říká zemědělcům, kteří demonstrovali proti Babišovi, protože ten se držel zásady dávat všem stejně? Blbí zemědělci. Debilita se totiž nevyhnula ani nejstaršímu oboru světa. Jo, já vím, že dávat všem stejně znamená, že velcí hráči vydělají víc, protože realizují úspory z velikosti.. ale bylo to o dost spravedlivější než dnešní likvidace. Inu, dobrý skutek byl po zásluze potrestán a jak to tak chodí, pár blbečků  sebou bere na věčnost  i spoustu nevinných. Jaké to je co kolegové zemědělci? Přijít právě o všechno kvůli iracionální nenávisti několika aparátčíků a několika zemědělských nedouků? Jaké to je zjistit po třiceti letech práce a pěti letech nadávek na Babiše, že se svými pěti sty hektary jste pro vládu přesně totéž co on -  agrobaroni.  

Celou tuhle šaškárnu zachytila koncem minulého týdne zemědělská komora a narychlo svolala na včerejšek demonstraci. 

Ale z Německého hlediska to smysl dává - ti čecháčci jsou totiž i s nižšími dotacemi pořád konkurenceschopní. Pořád ti šajse čechen ne a ne zkrachovat. Sice je to za cenu vydrancované půdy, ale pořád se ti podlidi z východu drží. A proč? Protože dva čecháčci s rodinami dokáží obhospodařit tisíc hektarů. To by prostě nešlo, tyhle velké a konkurenceschopné výměry je třeba zlikvidovat. 

A víte kdo bude vítězem? Řeknu vám to. 

Ten můj kolega, co má 160 hektarů, ten místo jedné firmy bude mít tři. Jednu on, jednu jeho brácha a jednu jeho dcera. Každá nová farma bude mít padesát hektarů, budou chodit do práce jako doposud, budou to obdělávat jako doposud, jen budou mít víc papírování. A menší šanci z toho někdy udělat konkurenceschopný byznys. 

Já už ale vidím nové podnikání.  Není to můj nápad, jen teď zjišťuju, že skutečný vizionář dokáže přemýšlet dopředu. Vlastně se vracíme k ideálu strojních traktorových stanic v hávu pro nové století. Padesátihektarový zemědělec se neuživí. Ale jakýkoliv větší celek je znevýhodněn. Už vidím, jak armáda obchodních zástupců skutečně velkých hráčů obchází vlastníky pozemků a dělá z nich zemědělce. Ne na práci k traktoru. Dělá z nich zemědělské jednotky, udělá jim právní status, vyběhá za ně všechny papíry, udělá s nimi smlouvu o dílo a pak pro ně dělá službu - obdělává jim to. Vlastníci budou na svém, možná dokonce budou mít trochu víc než měli z pronájmů, na své pole nikdy ani nezajdou, ale budou papírově zemědělci do padesáti hektarů. Bude to vypadat jako když si vybíráte dodavatele elektřiny. Za pár let bude farmář jen vlastník půdy co sám sobě dělá účetnictví. A na základě smlouvy si všechny služby koupí. U někoho, kdo má dost peněz ne na jeden kombajn, ale na sto kombajnů. 

Velké peníze a  velké zemědělské know-how schopné velké prvotní investice, ty  vytvoří ještě mnohem větší koncerny než dneska, koupí ještě mohutnější stroje, které budou nabité ještě chytřejší technologií, bude mít vlastní opravárenská střediska a zřejmě bude i výhradní importér strojů, a tento velký hráč bude skutečně zemědělčit. Jde o slušný balík peněz.   V naší republice máme cca 6 milionů hektarů. Rozdíl v dotacích pro malého a velkého zemědělce je cca 5000 Kč. To je třicet miliard korun. Každý rok. Za to už sestavíte nové středisko, vyškolíte slušnou armádu obchoďáků a uživíte opravdu hodně právníků. Nemluvě o tom, že budete realizovat úspory z velikosti, budete úplně jiný partner pro výrobce hnojiv i agrochemie.... jak to říkal ten manažer z Avatara, když otevíral nový důl na unobtanium?: "Sakra to bude prachů!" 

A malý vlastník padesáti hektarů si bez svého patrona ani neškrtne. Vyhovovat to bude jen těm, co sekají louky za svým penzionem, ale v životě nevyprodukovali nic než trochu mokré trávy. Tohle je budoucnost. Nic sluníčkového z toho nebude. Mně se ale zvedne čtenost, pár zemědělských Šavlů se promění v Pavly a ochota k mé Vidlácké diktatuře bude zase větší. Zřejmě ani nebude problém zajistit si vykonavatele rozsudků revolučních tribunálů. Vláda je teď právě vyrábí. Jednou budou různí Kosatíkové objevovat typickou postavu dozorce v uranovém dolu - bývalý zemědělec ožebračený Nekulovou reformou.  Po třiceti letech práce, kupování pozemků, směňování a učení se žít v dnešním globálním kapitalismu, přichází odměna - marginalizace.  Chce se mi zvolat: "dobře jim tak", ale nemohu, protože tou deagrofertizací zničí prakticky všechna bývalá družstva, která na vesnicích dělala zaměstnanost, a zničí všechny zemědělce, kteří v té globální soutěži na komoditní burze uspěli a vybudovali si skutečnou ziskovou farmu. 

Zůstanou jen sklízeči dotací...

Tak mám pocit, že na podzim za mnou přijdou první brňáci prosit o jídlo... Beru zlato, šperky a starožitnosti. Na ceníku pracuju. 

 

 

PS. Nevěřte kecům, že v západní Evropě má průměrná farma jen pár hektarů. Novináři i politici kecaj a nic o tom nevědí. Podívejte se na zemědělskou inzerci a mrkněte, jaká technika se v Německu prodává. Kombajny s dvanáctimetrovými lištami, obrovské traktory a za ně obrovské nářadí. Jasně, malý německý farmář s dvaceti hektary po svých malých frccích jezdí tím obrovským traktorem a ještě větším kombajnem. A teď tu o Červené Karkulce. Podívejte se, jaké stroje uvádí na trh firma Claas, John Deere nebo New Holland. Ti opravdu znají svůj trh. S překvapením zjistíte, že jejich zákazníci kupují stroje jako kráva. Velký stroj = velké pole. Tečka. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (218 hlasů)

Komentáře

finančně a technicky doslova směšná záležitost, nicméně jako učebnicový příklad postupného zastarávání techniky je to docela poučné...
Už jenom proto, že zvednutí tlaku neřeší problém nedostatku financí na celkovou obnovu výrobní jednotku.
A výrobní jednotkou teď nemyslím traktor Zetor s vytahanými pružinami a vymlácenými přepouštěcími ventily v hydropumpě...

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Targusi Targusi, pište raději o něčem, co jste aspoň z dálky už někdy viděl. Na vysvětlenou pro ty, co neznají systém hydrauliky na všech starších Zetorech řady UŘ1: Hydraulické zubové čerpadlo je hezky schováno uvnitř rozvodovky, a demontuje se tak, že se musí odšroubovat celé kulaté spodní víko rozvodovky, na kterém je (spolu s pojistným a obtokovým ventilem) zevnitř uchyceno, vypadá to asi takhle https://i.postimg.cc/bYKVRP5B/cerpadlo-UR1.jpg Samozřejmě až po předchozím kompletním vypuštění oleje z převodovky a rozvodovky, neb v tomto oleji je toto čerpadlo utopeno, a tento olej se používá i jako pracovní pro silovou hydrauliku.
"...s vytahanými pružinami a vymlácenými přepouštěcími ventily v hydropumpě..."-jak vidno z foto, nic takového v té "hydropumpě" není. Jsou to samostatné agregáty a mění se obvykle kus za kus, který koupíte nový (stále ještě bez problému z druhovýroby) a nastavený.
A z vlastní zkušenosti mohu říct, že dát tam pak to (cca 15-ti kilové) víko nazpátek je docela výkon, kdy s rukama nad hlavou ho tam musíte zavléknout (nejde to přímo po svislici, agregáty přečuhují), nasadit na centrační vývodovej kroužek a nepoškodit přitom těsnění. Pokud nekecáte o svém komplikovaném zdravotním stavu, tak tohle nedáte.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

hovno ví a v řiti byl.
Devadesát procent poruch hydraulických systémů není v nedostatečném výkonu čerpadla, nýbrž v nastavení a technickém stavu přepouštěcích ventilů, resp. úniku vyvinutého tlaku někam do míst, kde býti nemá.
Když jste takový borec, napište, jaký tlak má tato pumpa tlačit v bezvadném stavu a jaký otevírací tlak potřebují mailery na vleku BSS o nosnosti 9 t.
Za hydropumpu se samozřejmě omlouvám, měl jsem na mysli celou soustavu, nikoli pouze pumpu. Např dělič průtoku, hlavní pojišťovák (je-li v soustavě), pojistné polohové ventily, blablabla...
Dále bych prosil o počet pojistných ventilů na celé soustavě traktor - mailer na vleku.
Každý aspoň trochu normální opravář si napřed porovná výkon pumpy na výstupu a na přívodu k ovládanému agregátu, resp. ověří zbytkový tlak na přepadu. Teprve pak tahá pumpu ven, resp. uvažuje o tom, jestli by nebylo potřeba ji vytáhnout a překontrolovat.

Co se týká zvedání 15 kg nad hlavu a vleže, udělám najednou 50 kliků a vůbec to nemá nic společného s mým zdravotním stavem. A samozřejmě by mě ani nenapadlo něco někam mordovat vleže jednou rukou a druhou rukou šroubovat. Od toho si dělám přípravky, resp. mám k dispozici starý paleťák s funkční hydraulikou. Přivařit na něj pár želez potřebného tvaru, které by sloužily jako podpěra nebo držák, je pro mne vítaným rozptýlením.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

to je 6x vetsi vaha nez ma muj Zetor (mam kabrio a bez zavazi), to netaham. Ale vim bezpecne, ze kdyz nemate tlak na rychlospojce, tak je vam jakakoliv znalost systemu vleku BSS uuplne k h

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Zni to katastroficky, ale nic moc informaci o tom nikde neni.
Zbezne jsem se rozhledl (na bakaloviny nechodim a hnojomety typu denik n me taky nezajimaji), a jako by se nic endelo. Jenom na parlamentkach je rozhovor se zemedelcem z Hane, ktery vesti zle casy, ale tem chova poniky a ma 50 hektaru.
To je opravdu mozne, ze nikdo nic nevi?
To maji zemedelci tak spatne zastoupeni?

Jinak ja taky nejsem priznivcem konspiracnich teorii, ale s Vidlakem tentokrat nesouhlasim, ze tahle hura akce proti Babisovi a nikomu jinemu, je jenom projev houposti a neznalosti.
Nejsou tam nahore sice zadni geniove, ale oni dobre za ta leta vedi, ze velci hraci si cesticku vzdycky najdou, a to v jakemkoli oboru. Vsak si je taky ti velci hraci plati.
Takze i kdyby udelalli male zemedelce do 10 hektaru, tak ta armada danovych poradcu a pravniku neco najde, nekdo vymysli nejaky prelepek... Bylo to tady uz mockrat, nevidim jediny duvod, ze se neco zmenilo.
Takze spis bych to videl na snahu za vetsi zotroceni Ceske repoubliky, jeste prece nemame tolik dluhu, jak vsichni porad tvrdi, jeste si porad vyskakujeme, treba ohledne prichozich muslimu.
A musel bych se hodne hodne snazit, abych nasel v Cechach servilnejsi politiky vudci NEmecku a EU, ne ti kteri jsou u vesla ted.
Takze to vidim na befel z Nemecka=EU, tazeni proti Babisovi je jen zastiraci manevr, aby to ovcanum lepe vonelo.
Kdo nevidi, co je na konci cesty, tak si muze vyhledat, jake podminky si vyjednalo Recko pri dluhove pomoci, a hlavne co z jejich rodineho stribra za pakatel skoupili Nemci.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když o tom není ani slovo, tak je to důležité. Takhle se to přece vždycky dělá ne? Novináři melou jen o tom, co důležité není. Jo, až to vejde v platnost a zemědělci zjistí, že to nebyla chyba, tak bude pozdě. V té době už Šebek žádným předsedou nebude a nikdo si ani nevzpomene, co kdysi říkal. Každopádně boj proti Agrofertu odskáčou nejvíc ti zemědělci, kteří vybudovali ziskové farmy a mají kolem 500 hektarů. A s nimi všechna bývalá družstva. Tohle jsou poražení. 

Vítězové jsou sklízeči dotací, zemědělci, co to dělají po večerech, protože ti jsou schopní výměru rozdělit v rodině a samozřejmě velké koncerny. 

Co myslíte, že se ve velkém koncernu stane? Pomocí dotací byly koncerny nuceny nasadit větší druhovou skladbu, dělaly různý greening a další propřírodní opatření. Protože jinak by nedostaly ty prachy. Teď vědí, že je nedostanou... tak nebudou dělat blbosti, zasejou nejziskovější plodiny, nebudou je střídat, vykašlou se na greening, nechají si jen jednoho agronoma místo tří, protože se jim teď dost zjednoduší situace, nebudou potřebovat tak rozmanité polní nářadí a stroje, díky menší druhové skladbě nebudou mít tolik hluchého prostoru při skladování, atd. atd. A budou mít o nějké procento menší zisk... To zvládnou. Ovšem nedovedu si představit, jak to zvládnou ta družstva a ti pětisethektaroví zemědělci. 

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Ještě dodám, že dotace pro velké farmy, je jeden z problémů, který jsme si tu vyrobili sami (pamatujete jak Babiš říkal poslancům za ODS, ČCSD a další: "To vy jste mne stvořili."). Vůbec nikdo z EU nás k tomu nevybízel. Dotační stropy podle velikosti farem jsou v EU obvyklé a možná i pravidlem. Myslím že proto, aby si tam nevypěstovali právě takové zemědělské oligarchy a molochy, jako je Babišův Agrofert.
Osobně mi přijde výměra 50 ha, jako strop také podstřelená, ale jen o trochu. Spravedlivější strop bych viděl tak někde okolo 100-150 ha, tedy přibližně takový, jaká je u nás průměrná výměra farmy. Samozřejmě pak zabere hodně práce to uhlídat, aby se nám Agrofert nerozpadl na malé farmičky, které povedou bílí koně, tedy něco ve stylu Čapího hnízda.
No a ještě dodám, že i farmy s výměrou 500, 3000 nebo 10000 ha by měly mít nárok na dotace, ale jen do těch prvních 50 ha (případně do 100-150 ha, kdyby došlo k navýšení stropu, jak bych to rád viděl).

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

Ve výsledku si velcí hráči svoje udrží. Oni si vždycky poradí. Není jen Agrofert. Brzy Fiala zjistí, že druhou největší výměru u nás vlastní Severočeské doly a Mostecká uhelná. A budou se dělat různé obezličky, výjimky a tak... jako vždycky. Za pár let tu Agrofert pořád bude, ale už tu nebudou právě ta bývalá družstva (dnes eseróčka). Zbytek se rozparceluje na menší výměry a každý člen rodiny bude mít na sebe napsaných pár hektarů.  

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

V tomto naprostý souhlas. Jsem si jistý, že ty velké peníze velkých hráčů si najdou způsob přežití zase nejlépe. Rozhodně nejsem tak naivní, abych věřil, že tyto zásahy dokáží zvrátit stav a postarat se o návrat k idealizované myšlence malých soukromých farem, která tu snad byla na začátku 90. let za Kubáta, a která brzo vzala s Klausem a zootechnikem velkého družstva, panem Luxem, za své.
Navíc tohle fakt smrdí účelovkou, tedy podusit hlavně Agrofert a tedy Babiše. Myslím, že i naše nová liberální, demokratická, a prostě po všech stránkách skvělá vláda má svě sprátelené oligarchy, kterým ja zavázaná a na které tedy v žádném případě sahat nebude. Spíš naopak, bude shánět, aby bylo na dotace a kšefty pro ně, protože jí z toho zase něco kápne.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

když si to člověk nechá projít hlavou tak vidí že Masaryk by se musel obracet v hrobě
nad tím kam jsme to dovedli.
Největší vlastníci půdy jsou opět církve, potomci šlechty a noví miliardáři typu realitní magnáti, uhlobaroni a Babiš.
Vidím že ty dotace a cenové tance okolo energetiky jsou jen slabý odvar toho, co se u nás stalo s půdou a zemědělstvím, ty kšefty a dotace okolo zemědělství jsou mnohem, mnohem významnější než celá energetika.
A jídlo a energie potřebuje každý.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

je taky dobrej - Petr Nešetřil, sponzor TOP09, příjemce 350 000 000 dotací.
Těchhle lidí se to opravdu nedotkne.
Těch se to nesmí dotknout...

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/cesko-fuze-firmy-zemedelstvi-puda-vla…

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ani se raději neptám co všecko tu má zakúpené Šetřil.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Ono tím, že se u nás povedlo udržet družstva (dnes akciovky), tak v podstatě každý vesničan v republice je součástí velkého podniku. Jako člen JZD akcionář) nebo pronajímatel pole. Tudíž je v pořádku, že ta JZD nebyla z dotací vynechána.

Průměrný počet slepic: 3.9 (13 hlasů)

S tím Čapím hnízdem je to už trapné. Funguje to tak, že stát vyhlásí dotace, na které z fleku prakticky nikdo nemůže dosáhnout, tak se subjekty přizpůsobí pravidlům dle vyhlášených pravidel dotace. Ministerští úředníci to zkontrolují a dotace přiklepnou či ne. Pokud by šli úředníci ministerstva opravdu do všech detailů, tak nepovolí skoro ani jednu dotaci, nejsou to podvody, ale pravidla jsou postavená tak, že se v praxi musí vše přiohnout a doladit, často už za běhu.
Dělají to tak všichni, protože to jinak nejde, pokud tu dotaci chcete. (Většinou ale vícenáklady spojené s prací na získání dotace jsou rovny této dotaci). Ale jen Čapí hnízdo je podvod tisíciletí.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

Capi hnizdo jsem uvedl jen jako dobre znamy priklad toho, jak si bohata velka spolecnost muze dovolit vytvorit firmu, ktera dosahne na dotace pro male podniky. Nechci z toho delat politikum jako nase libodemo opozice a media. Neverim, ze vsechny dotace jsou podvod. Ale jde o penize a tak se to tam hemzi podvody opravdu hodne.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by Mav (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já vůbec nemluvím o podvodech, to jste špatně pochopil, mluvím o tom, že administrativní náročnost procesu je tak obrovská, že každý (především menší) subjekt udělá spoustu chybiček (nebo mu je udělá projektant, zhotovitel atd) že se to bez "přizpůsobování" nedá prakticky vůbec zvládnout.
Například ministerstvo v rámci průběžné kontroly bude chtít po zhotoviteli certifikát na činnost XY, která ovšem v zadání explicitně nebyla a zhotovitel ji nemá. Tak se najde další bubjekt, který ji má a celé se to přefakturuje a papírově "doladí". Je to podvod?
A stejné je to i při žádosti o dotaci, prostě se musíte přizpůsobit zadání.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Jak je ten náš svět pestrý :-). Píšete, že se po zhotoviteli chce certifikát, který v zadání explicitně nebyl. V Brně při schvalovacím řízení ohledně budování velkého městského okruhu v Pisárkách ("Žabovřeská") tomu bylo přesně naopak. Cituji "ÚOHS zrušil první soutěž na popud firmy Ing. Július Lapdavský Deštrukprojekt ze slovenské Rožňavy kvůli požadavku na předložení platného dokladu o oprávnění k podnikání v předmětu činnosti montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení. Podle ÚOHS byl nadbytečný a nepřiměřený a vytváří bezdůvodné překážky hospodářské soutěže."
Stěžovatel se sice do soutěže nepřihlásil, ale způsobil roční zpoždění a zvýšení ceny o 87 milionů korun.

https://zdopravy.cz/opakovane-vitezstvi-eurovie-a-spol-na-zabovreske-po…

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Může být například ukázněná, vzorová, dobrá...anebo žádná, pokleslá či zvrácená.
Ale " trapná " ?
To se mi nějak nejeví, todlencto....připadá mi to zdegenerované.....
Každý každá k svému.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

"Zabere hodně práce to uhlídat, aby se nám Agrofert nerozpadl na malé farmičky, které povedou bílí koně, tedy něco ve stylu Čapího hnízda."

Vždyť je to právě naopak. Vláda, tedy stát, chce aby se Agrofert rozpadl a vznikly malé farmičky. Vždyť to každý rok dotuje. Pokud Babiš nechce jít proti státu, tak roztrhne Agrofert na ty pidifarmičky. Jen musí najít vhodné osoby, kterým Vy říkáte bílé koně, kteří budou čerpat dotace a veškeré služby od STS Agrofert.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

je z vůle skopčáka, v jeho zájmu a pod jeho kontrolou. Sabotér nedopadne šťastně.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Takže šlechta, která zrestituovala zemědělské pozemky, je také agrobaron? To mají další šlechtický predikát. Asi se jim to nebude líbit, že přijdou o dotace, a v |EU mají spoustu kamarádů. Jsem zvědavý, kam dnešní situace se zemědělství m dospěje.
Trump prý má heslo: "Už se vám po mě stýská?" Opráší je i Babiš? Ale v jeho případě platí odpověď: "Nestýská". Chce to někoho nového.

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

To me taky napadlo. Nejznamejsi je pan z Orliku, ale jsou jiste i jini. Kalousek byl vzdycky k slechticum a jejich dotacim vstricny.
Tihle dostanou vyjimky jako prvni.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kalousek by si zasloužil predikát sluha z Orlíku a Bechyně.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

A dále, co katolická církev? Ta si také díky pseudorestituční lumpárně přišla ke značnému zemědělskému majetku. I na ni dopadnou ony škrty?

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Takže je to už jakýsi úděl Církve - mít stále víc a víc z cizího, prostě následují židovského proroka Jehošuu. Včetně inflačního úroku z náhrad (množení peněz) . Ovšemže bez kříže, ten jen symbolicky.
Je to napuosto noumání a zákonité.
Dialektika spásání, eh - spásy.

Snad mají nějaké výjimky, daňové a pod. Nějak zvláště se o tyto antikristovské spolky nezajímám, máme takovou domluvu .- já nechám na pokoji je a oni zase mě , mě , mě....

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Pokud se nemýlím, církve své zemědělské pozemky pronajímají zemědělcům, ale nehospodaří na nich.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdysi tu nekoho zajimaly ceny energii na Ukrajine, takze tady novy cennik z DNR:

Nove tarify energii v DNR od 01.01.2022
Teplo
s mericem 1160 r za Gcal
bez merice 14,76 r za m2

Elektrina
do 150kWh mesicne 1,56 r za kWh
od 150kWh do 800kWh mesicne 2,12 r za kWh
nad 800kWh mesicne 3,21 r za kWh
vicedetne rodiny 0,92 r za kWh bez ohledu na spotrebu

Voda
tepla 77,67 r za kubik
studena 25,02 r za kubik
stocne 11,61 r za kubik

Plyn
bez plynomeru 3,01 r za kubik
s plynomerem 2,70 r za kubik
https://imgway.cz/s/4G6y

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

ohřát a vykoupat v teplé vodě, dostanu šestku na tvrdo!!!!!!
https://www.denik.cz/krimi/separatiste-ukrajina-novacek-soud-vezeni-202…

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Uzrál čas na přerozdělení zemědělské půdy. Hodně malých prostě zkrachuje a jejich pole koupí ti vyvolení. Hodně malých zemědělců vypoví pachty pidimajitelům polí a ti budou muset prodávat, nebo přímo rozdávat své proužky. Něco jako po kůrovci s pidimajiteli lesa, kteří neměli prachy na odtěžení kalamitního dřeva, neměli komu prodat, a neměli prachy na vysázení nového. Rozdávali zdarma aby se zbavili břímě.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

Jo, takhle nějak to vidím. Vzniknou různí minizemědělci od stolu a ti si budou kupovat služby. U velkého koncernu. A zůstanou koncerny, protože ty si umějí poradit s bilancí. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Ještě bude potřeba podniknout další opatření. Momentálně ti pidimajitelé platí poměrně malé daně z nemovistostí a mohlo by je napadnout, že by si třeba ty své proužky nechali, jen tak, ladem. Takže se jim to bude muset osolit na daních, a letos to už začalo.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Nejsem zemědělec, ale myslím, že ladem je nechat nemůžou, bo jak jednou zaroste plevelem, je docela problém se toho potom zbavit. Navíc by asi majitelé sousedních proužků pole nebyli nadčení a povolali úředníky. Je to tak, Vidláku?

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

To se nevylučuje... nemáš na daně, budeš to muset prodat.  Velcí hráči se jen oblíznou. 

Ale hlavně - nikdo tu nebude dělat malá pole. Protože veškeré trendy jdou opačně. Malá pole = velké náklady. 

A navíc se projeví ještě i různé nečekané příšernosti o kterých teď nic nevíme a ani nás to nenapadlo.  

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Ted jste mi pripomel zakon o vytesneni minoritnich akcianaru z dilny ODS pred lety, ktery byl mnohhem mnohem tvrdsi vudci malym a naopak velmi vstricny vudci tem velkym, nez kdekoli jinde ve svete.
Pamatuji se na to, protoze diky tomu me vykopli z par firem, odkud jsem rocne dostaval dividendy. A tim pro me skoncila ceska privatizace.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

světě Božského Andyho. Tak nějak prý přišel ke svému majetečku, že jo?
Tedy alespoň podle ofiko verze...

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

To nemusí být přímo pole. Pokud někdo dříve vlastnil "jinou půdu", platila se z ní menší daň než z pole nebo louky, zjednodušeně řešeno. Letost to už narovnali.
Co je to "jiná půda": u nás na okraji Vysočiny dříve lidé obdělávali, co se dalo. Pamatuji stráň, v současnosti s parametry černé sjezdovky, kde dříve bývala políčka jako nudle, úzké terasy, maximálně čtyři brázdy. Co pamatuji od rodičů, přestala se obdělávat hned po válce, nyní po nich zůstaly jen nepatrné terénní vlnky a je na nich vesměs nálet. V katastrální mapě pořád existují jako samostatné parcely, ale dříve úřad moudře usoudil, že z nich nekyne nic než starost a proto ta menší daň.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

...příslušných světských údů zdegenerovaného maloměšťáctva - a koupit si tak změnu územního plánu ?
Tak se dá cena za m2 zvednout i o stovky procent.

Všici si přijdou takto na své. I ti, kteří mají peníze či dluhy na to, aby si mohli koupit pomenší pozemek - za dejme tomu dvě až deset mega.
I berní úřad, pokud bude šikovný.

Na vytěžené dřevo, dle bumažky na kalamitu, - jeho prodej , snad jsou taky dotace , ne ?

Nenadávej, raději uteč na Kapverdy. Tam je to všecko jiné....

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Tedy nejen dluhopisy " republiky". Ale i uvedení Církve do stavu financování z jakého se těšila ve středověku. Tu plus 5 procent, jindy asi i 6.
Zřejmě to bylo v plánu : https://infografiky.ihned.cz/cirkevni-restituce/r~908b5150ef5811e988f50…

No ale určitě se to vyplatí.
Jen se podívejme třeba na to, jak Církev a její byrokraté (byrokratky prominou) zvedá vysoko a hlasitě svůj hlas ve prospěch mezinárodního mírového hnutí. Adekvátně své početní či finanční síle !! To se jen tak nevidí a neslyší !!!
Nebo jaké paláce si kupuje např. v Londýně (a pak je s obrovskou ztrátou prodává, když se to proflákne).
I holiny z lesů umí vyrobit, a z vody a sladu a chmele pivo !!! Nejen z peněz úroky.
Hotové zázraky, jak u Galilejského jezera.

Milujme Církev, takto milujeme i Ježíše Krista. Následujeme ho.
Nejen chlebem je živ člověk.
------------
Fiala však v jedné své práci psal, že Církev (Vatikán) je samostatným státem .
Má nějaký svobodný stát platit nějakému jinému samostatnému státu z takovéhoto titulu ? I úroky ?
Asi ANO.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Jsa zemědělský outsider, nemíním zpochybňovat fakta, která, Vidláku, uvádíte.
Nezdá se mi poslední odstavec, cituji:
"PS. Nevěřte kecům, že v západní Evropě má průměrná farma jen pár hektarů. Novináři i politici kecaj a nic o tom nevědí. Podívejte se na zemědělskou inzerci a mrkněte, jaká technika se v Německu prodává. Kombajny s dvanáctimetrovými lištami, obrovské traktory a za ně obrovské nářadí. Jasně, malý německý farmář s dvaceti hektary po svých malých frccích jezdí tím obrovským traktorem a ještě větším kombajnem. A teď tu o Červené Karkulce. Podívejte se, jaké stroje uvádí na trh firma Claas, John Deere nebo New Holland. Ti opravdu znají svůj trh. S překvapením zjistíte, že jejich zákazníci kupují stroje jako kráva. Velký stroj = velké pole. Tečka. "

Pouhý pohled na mapu ukáže, že s těmi obrovskými poli v západní Evropě to nebude tak horké.
Zde jsou náhodně vybrané výseky zemědělské krajiny v Belgii, Francii, Německu:
https://mapy.cz/zakladni?x=5.3536626&y=50.6585927&z=14&base=ophoto;
https://mapy.cz/zakladni?x=4.2548889&y=48.5106168&z=14&base=ophoto;
https://mapy.cz/zakladni?x=8.2284757&y=52.8069809&z=14&base=ophoto.
A pro srovnání v ČR:
https://mapy.cz/zakladni?x=16.5099355&y=49.1003876&z=14&base=ophoto.
Je samozřejmě nastaveno stejné měřítko, jednotlivé mapy si lze otevřít vedle sebe a jen se podívat.
Podotýkám, výseky krajiny jsou vybrány náhodně, ale s ohledem na to, aby se nejednalo o lesnaté nebo horské oblasti.
Velká pole tam jaksi nevidět. Je jasné, že relativně malá pole vůči ČR ještě neznamená malé zemědělské firmy. Ale nevím, jak tam tedy využívají zmiňovanou těžkou techniku. Za pozornost stojí, že jejich krajiny jsou mnohem více protkány cestami. Jsou mnohem průchodnější, než ta naše. Možná, že optimalizují osevní plány tak, aby přejezdy byly co nejmenší. Nevím. Spekuluji. Jak to dělají nelze z map vyčíst.
Nemluvím o dotacích na západě a u nás. To by byla jiná historka.

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Potažmo to, kdo na těch pozemcích z mapy.cz propachtovává a kdo pracuje ?
Zajímalo by mě to, ušetřil bych tak někdy čas s prohlídkou katastrálních map. Bylo by to supr, kouknout na mapy.cz a rázem vědět komu a kolik a čeho patří. Kdyby se to ještě navíc doladilo dle struktury příslušného vlastnického titulu (někdy je fakt dost složitá - vypadne nějaký název. ale ten je jen podvlastnickou či naopak je nadvlastnickou entitou nějakého jiného podnikatelského subjektu, nebo celého koglomerátu takovýchot subjektů....
Takový Občan by asi zajásal, jak se mu usnadnilo by jeho občasné slídění....

Tudle jsme měl zájem o jeden rybník, zanedbávaný. V katastru sedm spoluvlastníků, už jen jejich dohledávání mě posléze odradilo.
Takhle bych hodil čumendu jen na mapy.cz - a bylo by vše jasné. To yb byla opravdu " otevřená společnost " (včetně jejího otevření se pro různé mafie či gangy).

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

mapy.cz

Pravým tlačítkem myši klikni na místo, které Tě zajímá.
Objeví se menu. Posední řádek tohoto menu je položka "Co je zde?" Tu vyber.
Vpravo na obrazovce vyskočí panel s informacemi. Dole na panelu se vysvítí odkaz "informace o parcele v Katastru nemovitostí" - klikni.
Přejdeš na stránku náhledu do katastru. Pro zobrazení vlastníka musíš ještě vyplnit kód, který se skrývá v obrázku. A jsi tam.

Nevýhoda je, že v mapách.cz se nezobrazují hranice parcel. Ty najdeš na serveru "chytremapy.cz" Jestli i z chytrých map lze dopracovat k vlastníkům parcel, nevím. Ani si nemyslím, že by z katastru bylo možné nějak zjistit nájemní vztah. Taková informace se na katastr nepodává (alespoň pokud jde o nemovitosti k bydlení). Nevím, jak je tomu u půdy.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

In reply to by Hominid (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je o něco málo jednodužší.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Hominid (neověřeno)

Trvalý odkaz

se na registru pronájem či pacht neregistruje. Pouze pokud bys ji dal jako zástavu bance za půjčku, tak to zástavní právo se tam pak objeví.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Hominid (neověřeno)

Trvalý odkaz

neukazuje, za druhé z KN už se nějakou dobu vlastníci vytýhnout nedají. Asi tak půl roku - odhadem...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Targus: z KN už se nějakou dobu vlastníci vytýhnout nedají. Asi tak půl roku - odhadem...
***
Dají. Z mapy.cz máte asi zablokované, vyskakování oken? Jinak přímo na webu katastrálního úřadu se po zadání (opsání) kódu dostanete na vlastníka.

Třebas na LV34 je parcela č.1 (1. nádvoří Hradu) uveden majitel
Česká republika, Správa Pražského hradu, Hrad I. nádvoří 1, Hradčany, 11900 Praha 1

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Antirobotické kódy jsou kompromis. Původně chtěli obecenstvu přístup k informacím o vlastnících úplně zakázat, resp. povolit jen "... uživatelům přihlášeným přes státní autentizační nástroj eIdentita.cz. Bude tedy možné použít eObčanku, mojeID, bankovní identitu a další nástroje".

https://www.zive.cz/clanky/konci-anonymni-pristup-do-katastru-nemovitos…

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)