Pro zničení Agrofertu není žádná zemědělská oběť dost velká

Autor

Vy, kdo mě čtete dlouhodobě, tak znáte zemědělský příklad, který jsem omílal už mnohokrát. Připomenu ho asi už podvacáté pro nové čtenáře. Je totiž důležitý. 

Mám v práci kolegu, který je ve svém volném čase soukromým zemědělcem.  S bratrem mají takovou malou farmu. Eseróčko. Pracuje s nimi i jejich otec, který už je dávno v důchodu, ale traktor ještě uřídí. Obdělávají zhruba 160 hektarů. (Kdysi jsem psal menší výměru, ale čas plyne a jim postupně přibývá plochy). Oba chodí do práce a zemědělství se věnují po odpolednech. Protože obdělávat 160 Ha nestačí na rozumnou obživu. Sice v tom točí docela solidní peníze, ale když si to spočítají, jednoho by to uživilo, ale ten by to zase nestíhal dělat a na dva plnohodnotné platy pro dvě rodiny to prostě není. 

Majitel firmy, která mi dodává technologii na silo, obhospodařuje asi 70 hektarů. Obdělává je také po večerech a dělá to úplně sám. Jinak by to v černých číslech neudržel. 

Oba tyto příklady mají společné to, že v jejich vlastnictví je asi třetina půdy a dvě třetiny mají v pronájmu od různých malých vlastníků, kteří zpravidla ani nevědí, kde ten svůj skrojek půdy mají. Jen existuje smlouva, díky které vědí, kolik dostanou za pronájem a je to cca 4000 Kč za hektar. Stejné to mají i ostatní čeští zemědělci. Vlastní zhruba třetinu půdy a zbytek obdělávají na základě pachtovních a nájemních smluv. Bez ohledu na to, zda jde o Juru s jedním traktorem nebo o koncern zvící třetiny regionu. 

Průměrný malý český zemědělec, který dělá svojí práci na plný úvazek a plnohodnotně to živí jeho rodinu (táta se synem jezdí traktorem, mladá manželka sedí u počítače a komunikuje se zemědělskou správou, obhospodařuje nájemní smlouvy a vyběhává dotace...  a tchýně dělá účetnictví), obdělává 500 - 1000 hektarů. Průměrné bývalé JZD obdělává 1500 - 3000 hektarů řekněme v pěti až deseti lidech. Velký koncern pak obdělává v rámci jednoho okresního střediska 7.000  - 10.000 hektarů. Agrofert jakožto největší koncern je velký vlastně jen tím, že je přítomen ve většině zemědělských okresů, ale jen asi ve třetině z nich je největší. Jinde bývá co do velikosti druhý až třetí. Dohromady je Agrofert suverénně největší, ale i tak obdělává jen asi 6% zemědělské půdy u nás. A vlastní z toho zhruba třetinu - tedy 2% půdy. Agrofert sám o sobě je holding - půdu obdělávají jeho dceřinné společnosti prostřednictvím menších dceřinných společností. Třeba na Znojemsku se jedná (tuším) o tři firmy. 

Velký vlastník = 10.000 hektarů

Střední vlastník = 3000 hektarů

Malý vlastník = 500 hektarů. 

Všichni menší se kromě zemědělství přiživují ještě na něčem dalším. Tahají traktorem klády v lese, chodí na kus úvazku do práce a nebo prostě žijí z podstaty - grunt zdědili, jejich předci ho postavili pořádně a oni teď neinvestují, neobnovují a než se jim stroje i budovy rozpadnou, budou už dávno v důchodu. Ale nejvíc zemědělců u nás se z výměrou pohybuje někde mezi těmi 500 - 3000 hektary. 

Jasné? Takhle vypadá naše zemědělství. Ano, máme tu zemědělce na plný úvazek vlastnící i méně než 50 hektarů, ale to jsou zpravidla zelináři. Na tento obor si mohou troufnout jen skuteční nadšenci a zároveň znalci. Zpravidla je poznáte podle nejrozdrbanějších trakorů. Pěstovat v dnešní době brokolici je šílenost. Potřebujete jednu prodat za 10 Kč kus a potřebujete je prodat, když jsou zralé. Za čtrnáct dní jsou už shnilé, takže je nemůžete uskladnit. Musíte je prodat. Co asi uděláte, když se ze supermarketu dozvíte, že ve stejnou dobu mohou přivézt brokolice z Polska v ceně 5 Kč kus? Musíte prodat za stejnou cenu.... Já vlastně znám jen jednoho zelináře, který je víceméně v plusu a vím to, protože platí faktury za hnojivo v termínech splatnosti. 

No a pak tu máme pražské zemědělce, co si koupili na Šumavě penzion a k němu třicet hektarů. Za penzionem mají stáj na dobytčí jednotku (jednoho koně) aby návštěvníci měli na co koukat a těch třicet hektarů luk musí několikrát ročně posekat. A dostává dotace. Stačí mu traktor s mulčovačem, seno ani nedělá, protože to je lepší koupit. Někdy nemá ani ten traktor - prostě nechá svoje louky posekat od jiného zemědělce. Náklady jsou tisíc korun na hektar ročně. Díky dalším nenárokovým dotacím a dávno prolobovaným výhodám dostávají na hektar skoro 12.000,- Kč dotací. To jde ne? Jednáct tisíc čistá ruka za hektar ročně. Někteří i víc. Dělají dobře dotovanou agroturistiku a jsou víc hoteliéři než zemědělci.  Tihle samozřejmě mluví obráceně. Těm to bude vyhovovat. Ale... tihle nevypěstují nic. Ani obilí, ani maso. Tihle prostě sklízejí prachy. Ne jídlo. 

Ještě jednou: Velký zemědělec 10.000 hektarů, střední zemědělec 3000 hektarů, malý zemědělec 500 hektarů. Někde pod hranicí pěti set hektarů začíná být problém se jako zemědělec uživit a stává se to přivýdělkem. Někde kolem výměry 100 hektarů (pět polí) se to stává vysloveně koníčkem nebo hnusným životem v rozdrbaném domečku, na rozdrbaném traktoru a s věčnými dluhy. 

A teď vám povím vysoce aktuální příběh o tom, kterak naše vláda plná evropských hodnot zkouší splnit svůj předvolební slib, že zemědělskou dotační politiku otočí ve prospěch malých zemědělců. 

Doteď platilo (a neberte mě úplně za slovo, protože dotační politika je svinsky komplikovaná), že všichni skuteční produkční zemědělci brali stejné dotace a to cca 6000 Kč na hektar. Z toho asi půlku dostávali napřímo bez řečí a druhou půlku si museli různým způsobem zasloužit. Museli dělat tzv. greening - část plochy osít "zelenou" plodinou, kterou pak zaorali, museli dodržet určitou druhovou skladbu plodin - malí zemědělci museli na své výměře mít alespoň tři plodiny, velcí pak pět, apod apod. K tomu pak byly ještě dotace podle zasaženosti krajiny, podle dobytčích jednotek, atd. atd. Ale v průměru dostal  zemědělec cca těch 6000 Kč na hektar. 

Při průměrném úspěchu průměrného zemědělce tyto dotace představují "zisk". Hospodaří se na kladnou nulu -  hodnota prodaného obilí víceméně vydělá na hnojiva, naftu, chemii, pronájmy pozemků, daň z nemovitosti a opravy vozového parku. V dobrém roce zbude i na část platů. Za vyplacené dotace (zpravidla naráz) se pak platí prémie, kupují nové traktory a nářadí, dotuje se z toho živočišná výroba a tak. Pokud není výjimečně dobrý rok (jako třeba ten loňský) dá se říci, že každý hektar vydělá cca 5000 Kč ročně. Samozřejmě jiné je to na Vysočině v nadmořské výšce 600m a jiné je to v Polabí. 

Pětisethektarový zemědělec pracující s rodinou na plný úvazek tak vydělá za rok cca 2,5 milionu korun. Z toho pokryje životní náklady rodiny otce a rodiny syna a platí leasing za nějaký ten traktor. Jen opravdový zarputilý a úskočný šelma sedlák dokáže z hektaru vytřískat víc. Zpravidla ale za cenu drancování půdy, využití techniky až na dřeň a výjimečně dobrého čuchu na plodiny i počasí. 

Naše nová spravedlivá, pravdomluvná a evropsky hodnotná vláda se zaměřením na Havlovy myšlenky teď v naprostém utajení spustila akci mající za cíl odstřihnout velké vlastníky od dotací. ANO Babiš musí jít od válu, je třeba deagrofertizovat nejen státní správu, ale i zemědělství. A tak v tichosti připravili materiál pro EU (protože ona nám posílá peníze na zemědělské dotace), ve kterém přepracovali pravidla pro dotace, aby malý vlastník dostal na hektar víc a velký vlastník aby dostal míň. Opět, neberte mě za slovo, je to zase o dost složitější, ale v principu by malý vlastník (co má dostat víc)  měl dostat  opět 6.000,- Kč/ha a velký vlastník by měl dostat 1.500,- Kč/ha. Do padesáti hektarů dostane zemědělec 6.000,- Kč/ha, zemědělec nad 150 hektarů je už velký a dostane 1.500,- Kč/ha. Ať se ten STBák Andrej smaží ne? Svině jedna. 

Říkali to přece různí BIO a EKO zemědělci na demonstracích Milionu chvilek, že největší žábou na prameni je Babiš ne? Stáli u svých obrovských traktorů vhodných na obdělávání tisícovky hektarů ověšených drahým vybavením v cenách milionů korun, skandovali a drželi v rukou transparenty, že agrobaron musí pryč.

A teď je to tady... Fialova vláda s čerstvě jmenovaným Nekulou se do toho pustila. Malý zemědělec má podle nich do padesáti hektarů... a od sto padesáti  hektarů jde podle nich o velkého giganta. Doteď jsem o Nekulovi nic nevěděl, ale teď už je jasné, že v mém žebříčku imbecilů bude atakovat první příčky.  To co tam vymysleli, to nemůže být z jejich vlastních hlav. Tohle je nějaká splátka za volební kampaň, protože jen naprostý a totální kretén naštve jedním opatřením takřka všechny zemědělce, protože těch do padesáti hektarů je tady pět a půl a s nimi nějací sklízeči dotací a jakýkoliv běžný zemědělec je podle naší vlády velký. 

Takže počítejte se mnou - zemědělců do padesáti hektarů je u nás naprosté minimum. Z padesáti hektarů se prakticky nedá zemědělsky uživit. Každý zemědělec sní o tom, že se dopracuje na těch 500 hektarů, pozemky povyměňuje a zcelí, aby se mu tam dobře jezdilo. Většina zemědělců už na to dosáhla. Už si mysleli, jací nejsou velcí páni a teď narychlo zjišťují, že jsou v Bruseli. Většině z nich to ještě ani nedošlo, protože ani nevědí, co se na ně na ministerstvu chystá. Oni mají pocit, že je to jen jakýsi omyl nebo chyba, která bude napravena.  Oni stáli na těch demonstracích proti Babišovi a mysleli si, že se svými pěti sty hektary jsou hodni ochrany.  Ujišťuje je o tom předseda Asociace soukromého zemědělství Šebek. Ten je přesně s tímhle plánem spokojený. Pokud se podíváte na jeho vlastní podnikání, zjistíte proč. A když se podíváte na podnikání celého jejich předsednictva, tak vám to dojde tuplem. 

Ale jinak je to samozřejmě geniální... Malí zemědělci skoro nejsou, těch peněz na to  moc nepadne.  Pokud bude větší zemědělec přemýšlet o rozdělení pozemků mezi členy rodiny na menší jednotky, tak zjistí, že se mu to vlastně nevyplatí. Takže další ušetřené peníze.  Bývalí malí, ale dnes velcí zemědělci dostanou menší dotace = zase ušetřené peníze. A těch pár kamarádů v Asociaci? Těm něco pustíme, aby se neřeklo. 

Jediný, komu je to víceméně jedno, to jsou ti největší hráči. Ti jediní mají dostatečnou armádu účetních a právníků, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Případně si dokáží díky úsporám z velikosti a díky investicím do nových technologií přežít i s menšími dotacemi. Ale i ti by v dnešní divoké době raději nechali všechno při starém. Ale vsaďte se, že za pár let tu pořád budou jako by se nechumelilo. 

Došlo těm magorům na vládě, co to teď zkoušejí udělat? Že zničili právě ty, kteří je volili protože si (blbečci) mysleli, že jim vláda dotace fakt zvýší.  Věren své zásadě řeknu, že to není spiknutí, ale prostě idiocie nejvyššího kalibru, protože ani normálně myslící  ojrozrádce by tohle neriskoval. Všechny ostatní země udělají všechno pro to, aby si urvaly co nejvyšší evropské dotace za každou cenu. Protože velké dotace = konkurenceschopnost. Jen u nás Fiala a spol. budou dělat hrdiny. Schválně jak dlouho jim to vydrží. 

Jak se říká zemědělcům, kteří demonstrovali proti Babišovi, protože ten se držel zásady dávat všem stejně? Blbí zemědělci. Debilita se totiž nevyhnula ani nejstaršímu oboru světa. Jo, já vím, že dávat všem stejně znamená, že velcí hráči vydělají víc, protože realizují úspory z velikosti.. ale bylo to o dost spravedlivější než dnešní likvidace. Inu, dobrý skutek byl po zásluze potrestán a jak to tak chodí, pár blbečků  sebou bere na věčnost  i spoustu nevinných. Jaké to je co kolegové zemědělci? Přijít právě o všechno kvůli iracionální nenávisti několika aparátčíků a několika zemědělských nedouků? Jaké to je zjistit po třiceti letech práce a pěti letech nadávek na Babiše, že se svými pěti sty hektary jste pro vládu přesně totéž co on -  agrobaroni.  

Celou tuhle šaškárnu zachytila koncem minulého týdne zemědělská komora a narychlo svolala na včerejšek demonstraci. 

Ale z Německého hlediska to smysl dává - ti čecháčci jsou totiž i s nižšími dotacemi pořád konkurenceschopní. Pořád ti šajse čechen ne a ne zkrachovat. Sice je to za cenu vydrancované půdy, ale pořád se ti podlidi z východu drží. A proč? Protože dva čecháčci s rodinami dokáží obhospodařit tisíc hektarů. To by prostě nešlo, tyhle velké a konkurenceschopné výměry je třeba zlikvidovat. 

A víte kdo bude vítězem? Řeknu vám to. 

Ten můj kolega, co má 160 hektarů, ten místo jedné firmy bude mít tři. Jednu on, jednu jeho brácha a jednu jeho dcera. Každá nová farma bude mít padesát hektarů, budou chodit do práce jako doposud, budou to obdělávat jako doposud, jen budou mít víc papírování. A menší šanci z toho někdy udělat konkurenceschopný byznys. 

Já už ale vidím nové podnikání.  Není to můj nápad, jen teď zjišťuju, že skutečný vizionář dokáže přemýšlet dopředu. Vlastně se vracíme k ideálu strojních traktorových stanic v hávu pro nové století. Padesátihektarový zemědělec se neuživí. Ale jakýkoliv větší celek je znevýhodněn. Už vidím, jak armáda obchodních zástupců skutečně velkých hráčů obchází vlastníky pozemků a dělá z nich zemědělce. Ne na práci k traktoru. Dělá z nich zemědělské jednotky, udělá jim právní status, vyběhá za ně všechny papíry, udělá s nimi smlouvu o dílo a pak pro ně dělá službu - obdělává jim to. Vlastníci budou na svém, možná dokonce budou mít trochu víc než měli z pronájmů, na své pole nikdy ani nezajdou, ale budou papírově zemědělci do padesáti hektarů. Bude to vypadat jako když si vybíráte dodavatele elektřiny. Za pár let bude farmář jen vlastník půdy co sám sobě dělá účetnictví. A na základě smlouvy si všechny služby koupí. U někoho, kdo má dost peněz ne na jeden kombajn, ale na sto kombajnů. 

Velké peníze a  velké zemědělské know-how schopné velké prvotní investice, ty  vytvoří ještě mnohem větší koncerny než dneska, koupí ještě mohutnější stroje, které budou nabité ještě chytřejší technologií, bude mít vlastní opravárenská střediska a zřejmě bude i výhradní importér strojů, a tento velký hráč bude skutečně zemědělčit. Jde o slušný balík peněz.   V naší republice máme cca 6 milionů hektarů. Rozdíl v dotacích pro malého a velkého zemědělce je cca 5000 Kč. To je třicet miliard korun. Každý rok. Za to už sestavíte nové středisko, vyškolíte slušnou armádu obchoďáků a uživíte opravdu hodně právníků. Nemluvě o tom, že budete realizovat úspory z velikosti, budete úplně jiný partner pro výrobce hnojiv i agrochemie.... jak to říkal ten manažer z Avatara, když otevíral nový důl na unobtanium?: "Sakra to bude prachů!" 

A malý vlastník padesáti hektarů si bez svého patrona ani neškrtne. Vyhovovat to bude jen těm, co sekají louky za svým penzionem, ale v životě nevyprodukovali nic než trochu mokré trávy. Tohle je budoucnost. Nic sluníčkového z toho nebude. Mně se ale zvedne čtenost, pár zemědělských Šavlů se promění v Pavly a ochota k mé Vidlácké diktatuře bude zase větší. Zřejmě ani nebude problém zajistit si vykonavatele rozsudků revolučních tribunálů. Vláda je teď právě vyrábí. Jednou budou různí Kosatíkové objevovat typickou postavu dozorce v uranovém dolu - bývalý zemědělec ožebračený Nekulovou reformou.  Po třiceti letech práce, kupování pozemků, směňování a učení se žít v dnešním globálním kapitalismu, přichází odměna - marginalizace.  Chce se mi zvolat: "dobře jim tak", ale nemohu, protože tou deagrofertizací zničí prakticky všechna bývalá družstva, která na vesnicích dělala zaměstnanost, a zničí všechny zemědělce, kteří v té globální soutěži na komoditní burze uspěli a vybudovali si skutečnou ziskovou farmu. 

Zůstanou jen sklízeči dotací...

Tak mám pocit, že na podzim za mnou přijdou první brňáci prosit o jídlo... Beru zlato, šperky a starožitnosti. Na ceníku pracuju. 

 

 

PS. Nevěřte kecům, že v západní Evropě má průměrná farma jen pár hektarů. Novináři i politici kecaj a nic o tom nevědí. Podívejte se na zemědělskou inzerci a mrkněte, jaká technika se v Německu prodává. Kombajny s dvanáctimetrovými lištami, obrovské traktory a za ně obrovské nářadí. Jasně, malý německý farmář s dvaceti hektary po svých malých frccích jezdí tím obrovským traktorem a ještě větším kombajnem. A teď tu o Červené Karkulce. Podívejte se, jaké stroje uvádí na trh firma Claas, John Deere nebo New Holland. Ti opravdu znají svůj trh. S překvapením zjistíte, že jejich zákazníci kupují stroje jako kráva. Velký stroj = velké pole. Tečka. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (218 hlasů)

Komentáře

na sociálních sítích sdílela fotky jak lyžuje a ty fotky byly staré.
Jako politik to měla tušit co to vyvolá.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

fotky ani staré nebyly. RS není nemoc, při které musíte ležet v posteli. Jak to bylo, vysvětluje v článku ona sama. Mně třeba to stačí. nečeká ji snadný život.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

je mrchožrout.
Nemocná ženská to je jeho, to má rád, v tom si rochní.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Fijala je veliký. A jak!
Je morální maják.
Ideálů plný
emituje vlny
ukotvený na kře
každému to natře.
Když ti teče do bot
podívá se do not.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

jak náročné bude jeho podrazácké vládnutí. Fíha a že slušný a mravný pan profesor a jak se nám vybarvil...
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/700961/duvera-vlade-online-…

njn není jen semenec ale zobat ho z flašky

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

jak náročné bude jeho podrazácké vládnutí. Fíha a že slušný a mravný pan profesor a jak se nám vybarvil...
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/700961/duvera-vlade-online-…

njn není jen semenec ale zobat ho z flašky

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

tak se asi nebudeme nudit. Když si tak počítám, kdyby z těch 92 poslanců opozičních jen polovina pracovala tal intenzivně jako jeho příznivci v letech minulých.. jejda, opravdu může být veselo....

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Milý Vidláku, z Vašeho článku je nutno jednoznačně souhlasit jen s jedním. Spousta drobných majitelů pozemků dobývá rentu na úkor hospodařících zemědělců. Možná by to řešil zákon, který by nařizoval majitelům, že jejich zemědělská půda musí být obdělávána. Pak by v optimálním případě platil majitel zemědělci za to, že jeho půdu obdělává.
Ve všem ostatním chybujete už v základním předpokladu. V normálních poměrech by byla cla a ostatní mechanizmy nastaveny tak, aby dobře hospodařící velkopodnikatel mohl hospodařit bez dotací. Dotace by byly určeny pro ty, kteří pracují v horších podmínkách v členité krajině na horší bonitě půdy v podhorských oblastech a podobně. Je totiž v celospolečenském zájmu, aby všechna půda byla obdělávána a tito lidé by bez dotací nebyli konkurenceschopní.
To je ovšem šedá teorie. Dneska dotace nahrazují ochranářská opatření státu, takže je v přiměřené míře musí dostávat i ti velcí. Ovšem ti, kteří hospodaří v horších podmínkách by měli dostávat přiměřeně víc. Vláda to ale pojala obráceně. Místo, aby malým přidala, velkým ubírá. Z jejich hlediska je to mazané. Ušetří a ještě vás poštvou proti sobě.
Bojím se, že jste jim skočil na špek. Dokázali Vás postavit proti drobným zemědělcům, se kterými máte společné zájmy.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

In reply to by J. Hruška (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Hruško vaše teze by platila za předpokladu, že by se na náš trh dostaly pouze produkty, které splňují stejné parametry. Pokud je možné, aby na našem trhu proti českým potravinám soutěžily ty Německé vyráběné za pomoci cca trojnásobných dotací nebo ty polské které dělají zemědělci osvobození od DPH, tak nemá smysl bavit se o férovosti. Žádná není a posledních třicet let ani nebyla. Tečka. Zbytek je jen hra na spravedlnost pomocí peněz. 

Ale slibuju vám, že až se stanu tím diktátorem a Evropa bude v troskách, tak dotace zruším všem a na náš trh pustím jen potraviny vypěstované bez dotací za tržních podmínek. A hned se uvidí, kdo je nejlepší hospodář. Jestli malý zemědělec nebo velký.  Ostatně po tom voláme jako zemědělci už dlouho - zrušit všechny dotace všem a hned se ukáže, zač kdo stojí. Hned se ukáže nakolik Agrofert čerpá a nakolik podniká. 

Mezi námi... jediný sedlák pracující bez dotací je vesnický vidlák na záhumenku. Jinak všichni čerpají jak jen můžou. 

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

No ale v komentáři šlo o to, že byste měli usilovat o zvýšení dotací pro malé místo snížení pro velké.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by J. Hruška (neověřeno)

Trvalý odkaz

i ta EU je jen další forma křivení, vytváření závislostí, manipulací, tlaků a zájmů....

"Společná" zemědělská politika EU je pouze chiméra,
ne nepodobná "společné energetické politice" a o balík peněz k přerozdělení, zvaný dotace se vždy strhne bitka,
kde jde o klasiku - co můžeš urvi, co nemůžeš.....

A zemědělci v ČR?
Ti se perou mezi sebou -místo aby se dávno spojili a prosadili si lepší podmínky rovnou v EU, taky klasika.

Nyní se perou už jen o "koláč", co je z rozpočtu EU sumou určen a na něm se nic měnit nebude.....jen kdo si urve jaký podíl.

Půda k hospodaření v ČR ubývá, i bonitní se zastavuje s lehkostí až děsivou,
půda se stává předmětem drancování, spekulace, investic i nadnárodních skupin,
stát byl prý i zde špatný hospodář, novými křivdami se napravují staré a dokolečka dokola....

Tak jsou nebo nejsou nastaveny k ovládnutí☺, inu staré země chtějí ovládat ty "nové" a slabší, velcí chtějí pohltit malé a nemít moc konkurenci...:

https://zitrek.cz/politika/zemedelske-dotace-v-eu-nejsou-nastaveny-k-ov…

Z odkazu kopíruji názory Jandejska(prezident AK):
*********
"Jak vnímáte zemědělské dotace v Evropském kontextu?
Podpory (dotace) Evropské unie nejsou nastaveny k vytvoření obrovské síly EU ve vztahu ke světovým velmocem, aby EU byla konkurenceschopná ve světovém měřítku, ale JE nastaven systém podpor k ovládnutí nových a slabších zemí v zemědělské a potravinářské výrobě v rámci EU.
V čem jsou největší disproporce:
Podpory na plochu (I. pilíř)
Tyto podpory jsou velmi rozdílné v jednotlivých zemích EU a nemají ani nejmenší souvislost s výrobními a přírodními podmínkami jednotlivých zemí.
Platby na hektar – 400 EURO Belgie, 393 EURO Holandsko, 95 EURO Lotyšsko, 224 EURO ČR.
Ke slibovanému narovnání do deseti let po vstupu do EU ale nedošlo (do dnešního dne je to již 17 let) a v dalších následujících minimálně sedmi letech nedojde, není to v programu Společné zemědělské politiky na roky 2021 – 2027, takže minimálně od roku 2024 do roku 2027 BUDEME diskriminováni.

Podpory z Programu rozvoje venkova (II. pilíř)
Opět je zde zásadní nevyváženost ve schvalování kofinancování PRV (příspěvek států k evropským dotacím v PRV) ze státního rozpočtu. Toto kofinancování je ještě vedle schválení EU odvislé od síly národních rozpočtů. Variabilita je v kofinancování ze státního rozpočtu až neskutečná, a to je od 15 % do 100 %.
Například Slovensko 25 %, Česká republika 35 %, SRN a Holandsko cca 60 % a třeba Rakousko 100 %.
Na období 2021 až 2027 je stanoveno maximální kofinancování ze státního rozpočtu 80 % pro všechny země EU.
Opět státy starých zemí EU budou kofinancovat v II. pilíři 80 % a státy přistoupivší v roce 2004 a později zase podstatně méně, podle síly národního rozpočtu.

Národní dotace
Staré země EU, dnes je jich 14, mají v současné době cca 4 x krát vyšší národní dotace než země přistoupivší v roce 2004 a později. Náklady na výrobu a zpracování zemědělské produkce jsou ve většině starých a nových zemí přibližně stejné. Dovážené potraviny jsou vlivem nesrovnatelných národních dotací dováženy levněji a na našem trhu způsobují likvidaci existence řady komodit. Příkladem je řada druhů ovoce a zeleniny, které u nás pěstujeme. Následně při nedostatku českého ovoce vystřelí ceny například jablek na 60 až 70 Kč za kilo.
Uhlíková stopa se neřeší, hlavně se o ní mluví, ale zájmy starých zemí mají přednost.
Z toho plyne, že jednotný trh neexistuje."
************

P.S, a i ten povinný Strategický plán (jak dělit koláč dotací a podpor) nám nakonec musí ještě schválit EK a k původnímu dělení už prý měli 60 stránek připomínek....a tato vláda bude EK přímo odečítat ze rtů, tož tak.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

...roku tvého diktátorství ? Zhruba, o kolik desítek procent.
Co když je lidé nebudou kupovat , protože budou drahé ? Kam je budeš vyvážet ?

Z extrému do extrému, to by zdegenerovanému maloměšťáctvu šlo asi nejlépe...

Daleko lepším nápadem je ta komunita, respektive nějaké spádové společenství (Nejednotné Zemědělské Družstvo ?) . To by měl podpořit stát , nebo ČNB, na co mají ty rezervy, aby mohli včas utéct soukromými tryskáči za oceán ?) . Ovšem ne aby to skončilo tvým syslením...

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

"Ministr Rakušan: Zařadili jsme k projednání korespondenční volbu pro občany ze zahraničí"
***
(...) Na návrh předsedy hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana by se Poslanecká sněmovna měla v pátek zabývat připraveným návrhem senátorů nejen z klubu Starostové a nezávislí, díky kterému by mohli občané žijící v zahraničí hlasovat ve volbách korespondenčně. Týkat by se to mohlo už prezidentských voleb v příštím roce. (...)

(...) Návrh již dříve představil Marek Hilšer s podporou senátorů napříč politickým spektrem klubů STAN, ODS a TOP 09, KDU-ČSL a nezávislí, SEN 21 a Piráti.

„Nebudeme jako předchozí vláda, dobré návrhy ze Senátu nemáme problém podporovat a aktivně prosazovat. Chceme, aby tento návrh prošel prvním čtením, a stal se nosičem tak důležité změny,” upřesnil Rakušan. (...)

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Ministr-Rakus…

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

svědomím přestat chodit k volbám.
Děkuji, přátelé z pětikolky, že konečně ulevíte všem starostlivým lidem, kteří doposud běhali k volbám.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Vláda ve středu schválí seznam profesí, pro které bude platit tzv. pracovní karanténa.

Tito pracovníci budou chodit do práce, přestože jim antigenní test ukáže pozitivitu na SARS-CoV-2.

Zdraví nesmí do hospody, ty s omikronem pošleme do práce.

https://zivotvcesku.cz/zdravi-nesmi-do-hospody-ty-s-omikronem-posleme-d…

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

El Clásico

FC Barcelona vs Real Madrid

Spain Super Cup 20:00

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Z hlediska vyhodnocení vnitropolitické situace je to nejlepší diskusní příspěvek )))))))) Patří vám celý mrazák kuřat)))))

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Bude to mít i kladný efekt, uvolní se mrazící vozy, které budou neprodleně naplněny mrtvolami lidí, kteří budou padat na ulici, po zasažení smrtelným virem Omikron. Strašení lidí dostane zadostiučinění.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

pec č. 5, vsázka je momentálně kontinuální. Č. 3 a 4 jsou po revizi, všechny jedou spolehlivě na plný výkon. Plyn zatím je.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Malá drobnost 6 tisíc hektarů v republice nemáme. Aspoň já přečetl 3400 . A údaj 12000 za ha na louku jsem našel kolem 100 eur

Zatím bez slepic