My se to naučíme

Autor

Ve svém včerejším článku jsem se ptal, jestli máme pravdu. Jestli se skutečně děje to, co popisujeme. Jestli opravdu sledujeme sestupnou spirálu a slepou uličku Západu. Jestli se západní režim skutečně dopracoval do stavu, kdy je jakákoliv korekce nemožná, protože není možné mluvit otevřeně, není možné navrhovat jiná řešení, není přípustná žádná alternativa a ani diskuse nad alternativou. Ptal jsem se, jestli je vůbec možné přinášet ještě jiné recepty na současnou situaci, než jen více víry, že je vše v pořádku.

Je dovoleno mluvil o jiném řešení problémů EU, než více EU? Je dovoleno se zamýšlet nad jinými řešeními války na Ukrajině, než více války? Je možné navrhovat jiná ekologická řešení, než více Grýndýlu? Nebo je to stejné jako ve středověkdy, kdy sice inkvizice bděla nad tím, aby nic lidem nekazilo více víry, ale stejně se to nepovedlo, protože víra se palečnicemi a kriminálem prostě nastolit nedá?

Ne, nevítězíme, protože je tu stále ještě hodně víry. Třicet let se na to budovaly struktury. Třicet let se pracovalo na tom, aby se dal veřejný prostor přehltit, aby ve všeobecném chaosu zaniklo to důležité, aby televize byla v každé domácnosti i každém pokoji a aby ji ovládali ti správní. Ale jak vidíte, v posledních letech stojí udržování víry tolik úsilí, že to prostě nezvládají. Takhle to je, ne? Dosavadní nástroje nestačí, musejí vymýšlet stále nové.

Ale už to nějak není ono. Když se o víru musí starat takový blbec jako Jan Cemper nebo Bob Kartouz, když nad evropskými hodnotami musí bdít Jakub Janda a František Vrábel, když se musejí zapojit různí Střížové a soudci, když prostě musíte nasadit novodobou inkvizici, tak je to z důvodu, že víra je v troskách. Lidí, kteří přestali věřit, už je prostě hodně a přibývají stále rychleji.

Je to trochu jako osídlování Ameriky. Už se prostě dá odcházet z puritánské Británie, ale samozřejmě to neznamená snadný život. Na Alternativě je svobodněji, ale také poněkud divoko. Jsme na začátku pionýrského období. Průzkumníci už zmapovali terén a vydali mapy. Už si je také běžně čteme. Prolomení hradeb od Hampla, Kellerova Hybridní politika, knihy Iva Budila… dokonce už máme i první školu – Jungmannovu akademii. A prý si na nezájem nemohou stěžovat. Už máme i první periodika. Existuje časopis Argument, existuje Nová republika, Rádio Universum, Vidlákovy kydy, apod, apod. Existují už politici, kteří rozpoznali, že Alternativa je možná milion voličských hlasů a ucházejí se o ně.

Jak je to dlouho, co to takhle je? Vlastně hrozně krátce. Prvním akcelerátorem byla doba covidová. Když si to tak vezmu, před rokem 2020 ještě nebylo prakticky nic, teď jsme o necelé tři roky dál a podívejte, co všechno už existuje.

A teď to hlavní – všechny naše struktury existují za zlomek nákladů majnstrýmu. Za marginální procento obratu velkých médií. Za marginální promile rozpočtu libtardích politických neziskovek. Děláme to směšně levně. Když si na fejsbůku přečtete Pavla Šika, tak máte stejně dobré informace jak od kteréhokoliv majnstrýmového překladatele. Kvalita není o nic horší, jen on to dělá zdarma. Alternativa se propojuje stále více i bez velkolepých iniciativ placených ze státního rozpočtu.

Svým způsobem jsou to malé počiny… vydupané ze země výraznými jednotlivci. Ale už nejsou směšné. Spousta slepých uliček už byla prochozena mnohem dříve. Zkušenosti už prostě jsou. A podívejte, kolik peněz musí dávat naše pravdomluvná vláda, aby naše kverulantství udržela pod pokličkou. Podívejte, jak se musí ohánět policie i státní zástupci, jak se musí mazat, blokovat, jak se musí odhalovat pravda lhaním, jak se musí vyhrožovat a cenzurovat, aby se udržel krok s alternativou, která dohromady nemá rozpočet ani jako poslední servisní středisko České televize. Tajné služby hledají, kudy nás to ten Putin financuje a nic… Protože nás nefinancuje. Jsme pod rozlišovací schopnost, ale přesto kvůli nám musejí roztáčet represivní aparát a nemluví v televizi už vlastně o ničem jiném než o nás. Stále více s nimi srovnáváme krok a umíme to za pár šupů. Jsme proti majnstrýmu barbaři, ale na každou korunu, kterou použijeme, musí pravdomluvná média zacálovat tisícovku, aby to nějak zachránila.

Pamatujete, jak velká byla víra tenkrát v roce 89? Obrovská. Strašně obrovská. Musely se rozkrást stamiliardy, musely se zničit celá průmyslová odvětví, muselo se za babku rozprodat národní bohatství, muselo se vstoupit do EU a NATO, museli jsme se zadlužit, museli jsme zjistit, že jsme pro ně jen dojná kráva, musely nastoupit grýndýly a padesát pohlaví, aby se ta víra začala otřásat v základech. Až když začali očkovat lidi experimentálními látkami a chtěli to udělat povinně, až když za humny vzplála válka, až teď se začala víra více hroutit.

A samozřejmě se to řeší, jako kdykoliv v dějinách. Je třeba zachovat víru. Nikoliv se snažit změnit svět tak, aby víra v budoucnost přišla sama. Prostě je zapotřebí založit inkvizici. Nefungovalo to tenkrát, nebude to fungovat ani teď. Víra se nedá vynutit. Ta buď je a nebo není. A v současné době je odpadání od víry přímo masové a zcela jednosměrné.

Jsme společenství odpadlíků. Společenství těch, kteří už nevěří, že jsme na dobré cestě. Společenství těch, kteří hledají jiné možnosti a jiné pěšiny dějinami. A samozřejmě hledáme novou víru v nové naději na budoucnost. Ještě jsme skeptičtí. Viděli jsme spoustu neúspěchů, viděli jsme spoustu slepých uliček. Přesto se už shodujeme, že jak to dělá naše vláda, takhle už to nejde dál. Ale umíme alternativy hledat levně. Nejsme zmlsaní. Ještě nemáme tolik podpůrných struktur jako majnstrým, ale ty co máme, ty nás nezruinují.

Před několika lety jsem měl období, kdy jsem se zamýšlel, jestli vůbec nějaká cesta existuje. A pokud ano, jestli po ní i někdo bude chtít jít. A ejhle, chce po ní jít opravdu hodně lidí a kus je už dokonce i slušně prošlapaný a značený. Průkopníci už kus práce odvedli, byť to mnohdy bylo k uzoufání. Už nejsme marginální, už jsme jediným tématem majnstrýmu. Vláda téhle země už musí bojovat především proti vlastním obyvatelům, aby se ještě chvíli udržela. Její mediální poskoci musejí vymlčovat, dehonestovat a lhát. Její prokurátoři musejí zastrašovat. A stejně je jim to houby platné. Sokolovny jsou stále plnější, sledujících na sociálních sítích přibývá a přibývá i aktivních, kteří veřejný prostor formují. Zároveň se prostou soutěží postupně eliminují blbci. Původní hemžení je stále organizovanější.

Ještě si nedovedou představit, že bychom jim byli skutečnou konkurencí. Ještě si myslí, že to nějak zachrání udavačstvím a kriminalizací. Ale nezachrání. Na to jim ekonomika šlape příliš blbě, na to dělají příliš mnoho chyb v zahraniční politice a spotřebovávají příliš mnoho peněz na marketing.

My se to naučíme. Naučíme se, jak dělat politiku, jak dělat podpůrné struktury, jak se organizovat, jak mluvit a jak vítězit. Porovnejte si situaci před rokem a dneska. Vidíte to na první pohled.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (305 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidlák má pravdu a já jsem se mýlil. Přecházím k Alternativě a jsem také Chcimír

Průměrný počet slepic: 4.6 (49 hlasů)

S názvem "Rozdél a panuj s moci úředni ".No a hned budete mít valečnici alternativy SV silnéjši tah na branka režim tlupy náboženství Satanismu dostane nejen PNZ kapky ale i Švycarskou stranu a vládu jak byk!!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.6 (17 hlasů)

Taky byste se už mohla naučit psát jako člověk. Nedá se to číst.

Průměrný počet slepic: 4.7 (42 hlasů)

Tak to nečti ;o)

Průměrný počet slepic: 2.3 (16 hlasů)

že toto jsem nepsal já, ale nějaký troll. Možná už ten co se neumí podepsat nebo Ruda klesl až na samé dno morálky.

Průměrný počet slepic: 1 (8 hlasů)

Stejně tak mohl i tento příspěvek napsat troll.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

nemám čas na vysedávání u počítače celý den, ten co to tady se snaží zničit sedí v Americkém tričku na hlavě má čepici ukrajinského fanouška fotbalu a fialové trenky. A nevadí mu že jeho rodiče či prarodiče byly v Ksč a využívyla výhod socialismu.
Tak se držte nemá se už cenu hádat kdo za tím vším stojí pro mě je důležité aby si lidé neházely klacky pod nohy, spolupracovali v práci. Jako starší člověk co přežil různé ústrky mám svůj rozum a ten si nenechám vnutit ani západem tak východem. Obě dvě strany naší republice nic dobrého nepřinesly. A jsme svědky toho že Ukrajině též nic dobrého nepřinesou. Jen vlastní píle a poctivá práce bez závisti tuhle republiku mohou zachránit.

Průměrný počet slepic: 3.9 (25 hlasů)

Váš druhý odstavec tesat do kamene.

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

Tato tlupa mocichtivých satanismu,kteři obsluhují pro bankstery jejich kapitalismus BEZ přivlastkú instalovaném ODS má od pana Satana povolení,rabovat,podvádět ničit a dobít nebohé. Česko zpět do totálního otroctví a proto první pravidlo naší školy bude znít!
Nikdy už nevíte ODS,KDU-ČSL,vnitraky SPOLU,stranuTOP 00 a celé to pole taha za sebou banda PIRATU,kteří mají zločin už ve svem názvu,oni a jejich potomci ten svinčik zanechaný jejich tzv vládou našich prý "zástupcu" totiž chtějí zaplatit Hlavním Jech nástrojem je podvést celý národ třetinovými platy a vykrást svými podvody své voliče o všechno peníze,domky,firmy,blahobyt a ukrást i vodu a i pivo!
To podporuje jejich vúdce pan Satan!
Má však jednu podmínku a ta zní.
GŘ televize ohlupene voličstvo to NESMI POZNAT! Pak se totiž ten jejich vládce našeho budoucího pekla muže obrátit proti ní mim a začít je konečně stačit k sobě do své Říše zla,kde budou sloužit jako topivo a vzor co se stane s darebáky !
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

Odhalovat podvodníky z ODS ,KDU ,TOP 00,STAN ve vleku Piratske NEOmarxistickych úderek kavárenských povalečú ve vlastním zájmu identifikovat jejich zákeřné figle a to včas bo to je ono pravo a hlavně je už nikdy nevolit,neboť budou vždy odhajlovavavat jen vadne zákony a domnívat se,že národ je banda blbcu kteří ani nepožadují odstranění funkce toho hlavního ohlupovatele národa pana GŘ všeodborove televize ,který si usurpoval monopol na informace a nechce se délit o svúj lup našich koncesionářských poplatku,aby nastoupila daleko levnější ostřejší parta internetove televize typu *"ABY BYLO JASNO"* kde bude nejen dobre zpravodajství,ale i nejlepší cowboy filmy a popis jak pan Hitler udělal chybu a pustil ty RUSAky do Evropy!💥🥒🚴..
Zas vymysleli další podrázacký zákon,že musíte mít jako malopodikatel naštelovany buk, aby vám mohli poslat podloudnickou zprávu viz už znsmy podraz s dopisem,který vám vhodí do schránky a vy to nepotvrditenjako kdysi podpisem se satanistickou a zprávou,a vy když si ji nevšimnete ,tak vás dají dalším vadným zakonem do exekuce a připravi vás o majetek a pujdete pod most, kde už není místo..
Proto se boji ti sataniste našeho PNZ ,kde je hned v druhem postulatu zabudovana kontrola námi zvolenych tzv "zastupcu" a to dnem i nocí s moznosti,aby ji prováděli a to opravdu ve vlastním zájmu všichni voliči a ne že ne ANO!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Od svého programu zla.Vidite,uplynuly desteileti, kdy nám jejich ODS naroubovalo režim dřevního kapitalismu a za svúj hrozny čin se ODS a jejich bývalý president doposud nejen neomluvilo,ale pokračuje BEZ skrupulí ve svém díle zkázy své ideologie NEOmarxismu a nezapomeňte i kdyby hned přestali ,bude to jen další podvod k příprave další cesty podle šestibodoveho programu k ovládání světa přičemž 6 priorita je vždy VALKA v našem případě už nic z celého světa nezbude a oni se domnívají, že se zachrání JEN jejich elita,která si preventivně už připravuje podzemní bunkry,aby prý nemuseli živit zbytek světa ze socialu,tyto peníze totiž považuji za své, zbytek světa,který už dnes hubí injekcemi proti nemocem přičemž ty bacily oni sami za své nahrábané peníze dávají uměle vyrobit!
Na příklad virus C19 dali vyrobit v laboratoři ,neboť v přírodě se NIKDY nevyskytoval.
O tom kdo to platil a dal na to peníze 6 výzkumným institucím tzv "védcum" napsal časopis NATURE nejstarší vědecký časopis ve světě ,to nám ti zmetci utajili a v podvodech s naším zdravím očividně chtějí pokračovat dál ,VALKU chtějí vyvolat nové objevenou 7 prioritou rozbíjení státu za peníze a k tomu všemu i VYDIRAMIM do nekonečna,dokud nebudou odhaleni a pan Satan je totálně obere o jejich nahrábane bohatství a peníze,které ti špinavci získávají svými smradlavymi podvody!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

S názvem "Rozdél a panuj z moci úředni ".No a hned budete mít valečnici alternativy SV silnéjši tah na branka a režim tlupy náboženství Satanismu dostane nejen PNZ zájmu a potřeb voličú kapky, ale i Švycarskou stranu a vládu jak byk!!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1.8 (12 hlasů)

Rajchl / Titanik jménem Česká republika!

Další přesný odhad dalšího vývoje.

"Po 5.2.2023, až vstoupí v platnost celoevropské embargo na dovoz ropných derivátů z ruské produkce, se budu patrně muset omluvit za mou predikci, že litr nafty bude stát na pumpě 100 Kč. Bude to totiž daleko víc. To, že nyní cena klesá, je pouhým krátkodobým efektem skutečnosti, že se všichni snaží nakoupit z Ruska co se dá ještě před tím, než nastane účinnost tohoto embarga. Benzín a nafta budou buď stát naprosto astronomické sumy, nebo prostě nebudou k dostání vůbec."

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

"Annu z KHS" a "aju" by neuměl.
Je to žárlivý blb, co volil agenta Pávka, píše pořád stejně,
je to jeden a ten samý blb, není jich víc.

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

Koukám taky na streamy s Petrem Macinkou a Petrem Holcem a tam je ten samý exot a říká si Jirka Maso.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

Plán digitálního koncentraku začínají jak vidíte uz provádět rozšiřováním co největšího chaosu a zmaru .Skoda,že pan doktor Reichl nejde s námi a neobjeví se tu ,aby jsme mu pomohli odhalit co ty bandy Neomarxistickeho satanistickeho zla mají za lubem poté co na 7 prioritě ovládání Parlamentu a jeho ničeni a vydírání mají přesně v jejich programu a teprve pak by pan Satan do nich napichal šipy,aby natáhli bačkory a pan doktor by vyhrál ty volby🇨🇿💤!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Souhlas. Ten Rajchl je kretén. Prý benzín a nafta za astronomické sumy :o)

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

si tu povídá samo se sebou pod různými ukradenými nicky a myslí si, že to lié nepoznají.
To nevymyslíš. :-)

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

Už ten úplně první dnešní příspěvek dával znát, že se dnes budou dít tyto věci.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Vítáme Tě, buď pozdraven.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Anonym, nový chcimír, cha.... Na webu ZVEDAVEC, hlavní článek, jsk USA VĎY počítaly s válkou s Ruskem a stř, a vých Ev ropa, mají být nárazníkovou zemí této války. Pro podivné existence, nazývající se Anonym a pro doplnění toho, co už dávno říkají Vidlákům. Čtěte, ať víte,čemu slouží pětikolka!

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Gratuluji a očekávám, že bude brzy PR0 demonstrace ChciMír, když ohlásil Putin rozmístění jaderných zbraní v Bělorusku. A nebo nebude? A když ne, tak proč ne?

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

1*

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

moc pěkně napsané.

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

KOLAPS MODERNÍ CIVILIZACE A BUDOUCNOST LIDSTVA.
Michael Hudson, Příspěvek přednesený 11. července 2022 na Devátém fóru Jih-Jih o udržitelnosti.

Největší výzvou, které společnosti vždy čelily, bylo, jak provozovat obchod a úvěr, aniž by obchodníci a věřitelé vydělávali na vykořisťování svých zákazníků a dlužníků. Celý starověk si uvědomoval, že snaha získat peníze je návyková a společnost má tendenci být vykořisťovatelská, a tudíž škodlivá. Morální hodnoty většiny společností se stavěly proti sobectví, především v podobě lakomství a závislosti na bohatství, kterou Řekové nazývali filargurie - láska k penězům, stříbrománie. Jednotlivci a rodiny oddávající se okázalé spotřebě bývali ostrakizováni, protože se uznávalo, že bohatství se často získává na úkor ostatních, zejména slabších.
Řecký pojem pýchy zahrnoval egoistické chování, které způsobuje újmu druhým. Chamtivost a nenasytnost měla být trestána bohyní spravedlnosti Nemesis, která měla mnoho blízkovýchodních předchůdců, například Nanshe z Lagaše v Sumeru, a chránila slabé před mocnými, dlužníky před věřiteli.
Tuto ochranu měli poskytovat vládci, kteří sloužili bohům. Proto byli vládci vybaveni dostatečnou mocí, aby chránili obyvatelstvo před tím, aby se dostalo do dluhové závislosti a podřízenosti. Náčelníci, králové a chrámy měli na starosti přidělování úvěrů a obdělávání půdy, aby drobní zemědělci mohli sloužit v armádě a poskytovat pracovní sílu pro robotu (nucená práce zdarma po určitý počet dnů za rok). Vládci, kteří se chovali sobecky, mohli být sesazeni, jejich poddaní mohli utéct nebo podpořit vůdce rebelů či zahraniční útočníky, kteří slibovali zrušení dluhů a spravedlivější přerozdělení půdy.

Nejzákladnější funkcí blízkovýchodních králů bylo vyhlašování "hospodářského pořádku", misharum a andurarum zrušení čistých dluhů, což se odrazilo v judaistickém jubilejním roce. Neexistovala žádná "demokracie" ve smyslu volby vůdců a správců občany, ale "božské kralování" bylo povinno dosáhnout ekonomického cíle demokracie: "ochrany slabých před mocnými".
Královská moc byla podporována chrámy a etickými či náboženskými systémy. Hlavní náboženství, která se objevila v polovině prvního tisíciletí př. n. l., náboženství Buddhy, Lao-c' a Zoroastra, zastávala názor, že osobní pohnutky by měly být podřízeny podpoře celkového blahobytu a vzájemné pomoci.

Před 2500 lety se nezdálo pravděpodobné, že by západní svět ovládla válečnická aristokracie. Při vytváření Římské říše převzala oligarchie vládu nad zemí a posléze i nad politickým systémem. Zrušila královskou nebo občanskou autoritu, přenesla daňové břemeno na nižší třídy a zadlužila obyvatelstvo i výrobu.
Dělo se tak na čistě účelovém základě. Nebyla zde žádná snaha o ideologickou obhajobu. Nebyl zde ani náznak toho, že by se objevil archaický Milton Friedman, který by popularizoval radikální nový morální řád oslavující hrabivost tvrzením, že chamtivost je to, co žene ekonomiku kupředu, nikoliv blokuje její rozvoj, a přesvědčoval společnost, aby přenechala rozdělování půdy a peněz "trhu" řízenému soukromými společnostmi a lichváři namísto komunitních regulací ze strany palácových vládců a chrámů. Paláce, chrámy a občanské vlády byly věřiteli. Nebyly nuceny si půjčovat, aby mohly fungovat, a nepodléhaly tak politickým požadavkům soukromé věřitelské třídy.

Zadlužování obyvatelstva, průmyslu a dokonce i vlád u oligarchické elity je však přesně to, k čemu došlo na Západě, který se nyní snaží vnutit celému světu moderní variantu tohoto na dluhu založeného ekonomického režimu - neoliberální finanční kapitalismus, jehož centrem jsou USA. Právě o tom je dnešní nová studená válka.
Podle tradiční morálky raných společností byl Západ - počínaje klasickým Řeckem a Itálií kolem 8. století př. n. l. - barbarský. Západ byl skutečně na periferii starověkého světa a když syrští a féničtí obchodníci přinesli z Blízkého východu myšlenku úročeného dluhu chyběla na Západě královská tradice pravidelného odpouštění dluhů. Absence silné palácové moci a chrámové správy umožnila vznik věřitelských oligarchií v celém středomořském světě.

Řecko si nakonec podmanila nejprve oligarchická Sparta, poté Makedonie a nakonec Řím. Právě jeho hrabivý prověřitelský právní systém formoval pozdější západní civilizaci. Dnes je financializovaný systém oligarchické kontroly, jehož kořeny vedou až do Říma, podporován a dokonce vnucován americkou diplomacií nové studené války, vojenskou silou a ekonomickými sankcemi zemím, které se mu snaží vzdorovat.

Klasické antické oligarchické převzetí moci
Abychom pochopili, jak se západní civilizace vyvíjela způsobem, který obsahoval osudové zárodky její vlastní ekonomické polarizace, úpadku a pádu, je nutné si uvědomit, že v době, kdy se klasické Řecko a Řím objevují v historických záznamech, narušila hospodářský život od Blízkého východu po východní Středomoří doba temna, a to v období od roku 1200 do zhruba 750 př. n. l. V té době se v Řecku a Římě objevuje Klimatické změny formou ochlazení, které zřejmě způsobily silnou depopulaci, která ukončila řecké palácové hospodářství a život se v tomto období vrátil na místní úroveň. Některé rodiny vytvořily mafiánské autokracie tím, že si monopolizovaly půdu a připoutaly k ní pracovní sílu různými formami nátlakové klientelistiky a zadlužování. Především byl problémem úročený dluh, který do egejských a středomořských zemí přinesli blízkovýchodní obchodníci - bez odpovídající kontroly v podobě královského odpuštění dluhů.

Z této situace vzešli v 7. a 6. století př. n. l. řečtí reformátoři-"tyrani" od Sparty po Korint, Athény a řecké ostrovy. Dynastie Cypselidů v Korintu a podobní noví vůdci v dalších městech údajně zrušili dluhy, které držely klienty v otroctví na půdě, přerozdělili tuto půdu občanům a podnikli výdaje na veřejnou infrastrukturu, aby vybudovali obchod, čímž otevřeli cestu občanskému rozvoji a zárodkům demokracie. Sparta zavedla přísné "lykúrské" reformy proti okázalé spotřebě a přepychu. Archilochova poezie na ostrově Paros a athénský Solón odsuzovali touhu po osobním bohatství jako návykovou, vedoucí k pýše zraňující ostatní - za to je měla potrestat bohyně spravedlnosti Nemesis. Duch byl podobný babylonskému, judaistickému a dalším morálním náboženstvím.

Řím měl legendárních sedm králů (753-509 př. n. l.), kteří prý přitahovali přistěhovalce a bránili oligarchii v jejich vykořisťování. Bohaté rodiny však posledního krále svrhly. Neexistoval žádný náboženský vůdce, který by kontroloval jejich moc, protože přední aristokratické rody ovládaly kněžstvo. Neexistovali vůdci, kteří by spojili domácí ekonomickou reformu s náboženskou školou, a neexistovala západní tradice rušení dluhů, jakou prosazoval Ježíš ve snaze obnovit jubilejní rok podle judaistické praxe.
Římští aristokraté vytvořili antidemokratickou ústavu a senát a zákony, které učinily dluhové otroctví - a následnou ztrátu půdy - nezvratným. Ačkoli "politicky korektní" etika spočívala ve vyhýbání se obchodování a půjčování peněz, tato etika nezabránila vzniku oligarchie, která se zmocnila půdy a uvrhla velkou část obyvatelstva do otroctví. Ve 2. století př. n. l. si Řím podmanil celé Středomoří a Malou Asii a největšími a nejmocnějšími korporacemi byli celníci, kteří údajně drancovali římské provincie.

Vždy existovaly způsoby, jak se bohatí mohli chovat svatouškovsky v souladu s altruistickou etikou zdánlivě se vyhýbající obchodní chamtivosti a zároveň se obohacovat. Bohatí lidé západního starověku se s takovou etikou dokázali vyrovnat tím, že se sami vyhýbali přímému půjčování a obchodování, tuto "špinavou práci" zadávali svým otrokům nebo svobodným lidem a příjmy z těchto činností utráceli za okázalou filantropii (která se stala očekávanou součástí římských volebních kampaní). A poté, co se ve 4. století n. l. stalo římským náboženstvím křesťanství, bylo možné si za peníze koupit rozhřešení vhodně štědrými dary církvi.

Dědictví Říma a finanční imperialismus Západu
To, co odlišuje západní ekonomiky od dřívějších blízkovýchodních a většiny asijských společností, je absence oddlužení, které by obnovilo rovnováhu celé ekonomiky. Každý západní národ zdědil po Římu zásady posvátnosti dluhu, které upřednostňují nároky věřitelů a legitimizují trvalý převod majetku neplatících dlužníků na věřitele. Od starověkého Říma po habsburské Španělsko, imperiální Británii a Spojené státy si západní oligarchie přivlastňovaly příjmy a půdu dlužníků a zároveň přesouvaly daně ze sebe na práci a průmysl. To způsobilo škrcení domácí ekonomiky a vedlo to oligarchii k hledání prosperity prostřednictvím dobývání cizích zemí, aby získala od cizinců to, co nevyráběla domácí ekonomika zahnaná do dluhů a podléhající prodělečným právním principům převádějícím půdu a další majetek na třídu rentiérů.
Španělsko v 16. století ukořistilo obrovské lodě stříbra a zlata z Nového světa, ale toto bohatství mu proteklo rukama a bylo rozptýleno ve válkách, místo aby bylo investováno do domácího průmyslu. Habsburkové, kteří zůstali se strmě nerovnou a polarizovanou ekonomikou hluboce zadluženou, ztratili svůj někdejší majetek,
Podobný vzestup a pád následoval i ve Velké Británii. První světová válka jí zanechala velké zbrojní dluhy vůči její vlastní bývalé kolonii, Spojeným státům. Ve snaze splatit tyto dluhy zavedla doma protidělnické úspory a britská šterlinková oblast se následně stala satelitem amerického dolaru podle podmínek amerického Lend-Lease za druhé světové války a britské půjčky z roku 1946. Neoliberální politika Margaret Thatcherové a Tonyho Blaira prudce zvýšila životní náklady privatizací a monopolizací veřejného bydlení a infrastruktury, čímž zlikvidovala někdejší průmyslovou konkurenceschopnost Británie zvýšením životních nákladů a nevyhnutelným zvýšením mezd, které se promítly do cen výrobků.

Spojené státy sledovaly podobnou trajektorii imperiální nadvlády na úkor domácí ekonomiky. Jejich zámořské vojenské výdaje od roku 1950 přinutily v roce 1971, dolar přestal být přímo směnitelný za zlato. Tento posun měl nečekaný přínos v podobě zavedení "dolarového standardu", který umožnil americké ekonomice a její vojenské diplomacii, aby se bez jakéhokoli praktického omezení nechaly od zbytku světa dotovat tím, že se zadlužovaly v dolarech u centrálních bank jiných států.

Finanční kolonizace postsovětského svazu v 90. letech 20. století prostřednictvím "šokové terapie" privatizačních darů, po níž následovalo přijetí Číny do Světové obchodní organizace v roce 2001 - s očekáváním, že se Čína podobně jako Jelcinovo Rusko stane finanční kolonií USA - vedla k deindustrializaci americké ekonomiky přesunem zaměstnanosti do Asie. Snaha vynutit si podřízení americké kontrole tím, že byla zahájena dnešní nová studená válka, vedla k tomu, že se Rusko, Čína a další země odtrhly od dolarového obchodního a investičního systému. Proto Spojené státy a Evropa v rámci NATO trpí úspornými opatřeními a prohlubující se nerovností v bohatství, neboť míra zadlužení jednotlivců, podniků a státních orgánů prudce roste.

Ještě před deseti lety senátor John McCain a prezident Barack Obama charakterizovali Rusko jako pouhou čerpací stanici s atomovými bombami. To by se nyní dalo stejně dobře říci o Spojených státech, které svou světovou hospodářskou moc zakládají na kontrole obchodu s ropou na Západě, zatímco jejich hlavními vývozními přebytky jsou zemědělské plodiny a zbraně. Kombinace finančního zadlužování a privatizace učinila z Ameriky ekonomiku s vysokými náklady, která ztratila své někdejší vedoucí postavení v průmyslu, podobně jako se to stalo Británii. Spojené státy se nyní snaží žít především z finančních zisků (úroků, zisků ze zahraničních investic a vytváření úvěrů centrálními bankami k nafukování bublin pro kapitálové zisky), místo aby vytvářely bohatství vlastní prací a průmyslem. Jejich západní spojenci se snaží o totéž. Tento systém ovládaný Spojenými státy eufemisticky nazývají "globalizací", ale jedná se pouze o finanční formu kolonialismu - podpořenou obvyklou vojenskou hrozbou síly a skrytou "změnou režimu", která má zabránit zemím z tohoto systému vystoupit.

Tento imperiální systém založený na USA a NATO se snaží zadlužit slabší země a donutit je, aby předaly kontrolu nad svou politikou Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance. Poslouchání neoliberálních protipracovních "rad" těchto institucí vede k dluhové krizi, která nutí dlužnickou zemi ke znehodnocování devizového kurzu. MMF je pak "zachrání" před platební neschopností pod "podmínkou", že rozprodají veřejný majetek a přesunou daně z bohatých (zejména zahraničních investorů) na pracující.

Oligarchie a dluh jsou charakteristickými znaky západních ekonomik. Americké zahraniční vojenské výdaje a téměř neustálé války způsobily, že vlastní ministerstvo financí hluboce zadlužilo zahraniční vlády a jejich centrální banky. Spojené státy tak jdou stejnou cestou, jakou španělský imperialismus zadlužil habsburskou dynastii u evropských bankéřů a jakou účast Velké Británie ve dvou světových válkách v naději, že si udrží dominantní postavení ve světě, ji zadlužila a ukončila její dřívější průmyslovou převahu. Rostoucí zahraniční dluh Ameriky byl udržován jejím privilegiem "klíčové měny", kterým je vydávání vlastních dolarových dluhů v rámci "dolarového standardu", aniž by ostatní země mohly rozumně očekávat, že jim někdy bude zaplaceno.

Tento měnový blahobyt umožnil manažerské elitě Wall Streetu zvýšit americkou rentiérskou režii financializací a privatizací, čímž se zvýšily životní náklady a náklady na podnikání, podobně jako tomu bylo ve Velké Británii za neoliberální politiky Margaret Thatcherové a Tonyho Blaira. Průmyslové podniky reagovaly přesunem svých továren do zemí s nízkými mzdami, aby maximalizovaly zisky. Zatímco se však Amerika deindustrializuje a roste její závislost na dovozu z Asie, americká diplomacie vede novou studenou válku, která vede nejproduktivnější ekonomiky světa k tomu, aby se oddělily od americké ekonomické sféry.

Rostoucí zadlužení ničí ekonomiky, pokud není využíváno k financování nových kapitálových investic do výrobních prostředků. Většina západních úvěrů je dnes vytvářena k nafukování cen akcií, dluhopisů a nemovitostí, nikoli k obnově průmyslové schopnosti. V důsledku tohoto přístupu založeného na dluhu bez výroby je domácí ekonomika USA zahlcena dluhy vůči vlastní finanční oligarchii. Přestože americká ekonomika dostala oběd zdarma v podobě pokračujícího nárůstu oficiálního dluhu vůči zahraničním centrálním bankám - bez viditelné perspektivy splacení mezinárodního i domácího dluhu -, její dluh se nadále zvyšuje a ekonomika se ještě více zadlužuje. Amerika se polarizovala a extrémní bohatství se soustředilo na vrcholu, zatímco většina ekonomiky se hluboce zadlužila.

Průměrný počet slepic: 4.5 (37 hlasů)

Dnes 84-letý Michael Hudson je přední americký ekonom. Dodnes píše knihy, ale jeho nejslavnější kniha "Super-imperialismus" pochází z roku 1968. První vydání prakticky rozebrala CIA, jako učebnici ekonomie pro své agenty. Druhé vydání z roku 2003 se prý stalo povinnou učebnicí v Číně pro všechny vysokoškoláky a třetí aktualizované vydání z loňského roku je učebnicí pro projektanty Multipolárního světa.
Ve svých pracích se také zabývá dluhy, respektive jejich složeným úročením. Když se platí úrok z úroků, potom dluh narůstá exponenciálně, jeho hodnota se s časem násobí. A to je problém, protože naše zdroje mohou růst v čase pouze lineárně. Pokud se někde objeví exponenciální růst, musí trvat jen relativně krátkou dobu, jinak dojde ke katastrofě. Proto už starověké civilizace zjistily, že se po několika letech musí dluhy odpouštět, jinak by jejich splácení odsálo příliš mnoho volných prostředků v ekonomice a došlo by k jejímu útlumu případně k rozpadu. To co pochopily dávné civilizace odmítá pochopit finanční sektor současné ekonomiky. Spekulativní finanční sektor v USA, přináší obrovské zisky pro 1% těch nejbohatších, ale nevytváří žádné reálné hodnoty, naopak odčerpává investice pro výrobní prostředky, takže průmysl je podfinancovaný a dochází k jeho odlivu do zahraničí. Nenasytnost finanční oligarchie způsobuje útlum reálné ekonomiky USA, čímž si oligarchie podřezává větev na které sedí.
Ten celý projev je příšerně dlouhý, to jsem sem dal je jen jeho slabá polovina. Uvidím, až podle odezvy, zda sem dát i tu druhou polovinu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (22 hlasů)

A ta druhá polovina už bude mít nějaký vztahu k obsahu Vidlákova článku, nebo to to bude také výkřik do tmy bez jakékoliv souvislosti s čímkoliv?
Jinak byste ten článek neměl aktivně rozšiřovat, jenom tím nahráváte oligarchii, která by se mohla předčasně dozvědět, že si pod sebou podřezává větev.
Milkman
P.S. Slyšel jste někdy pojmy, jako je časová hodnota peněz, finanční trh a jeho funkce? Uvažoval jste někdy nad tím, jaká je úloha bank a kapitálu v ekonomice?
A závěrečné shrnutí (údajných) závěrů M. Hudsona je skutečně dosti neotřelá. Myslím, že by se autor dost divil.

Průměrný počet slepic: 2.5 (18 hlasů)

In reply to by Milkman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ty výkřiky do tmy sem dávám proto, aby se už konečně některým lidem rozsvítilo. Myslím, že Vidlákovi jde o totéž! :-)))

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Spíše by se mělo rozsvítit vidlákovi aby přestal psát takové nesmysly ;o)

Průměrný počet slepic: 3.6 (14 hlasů)

snad by zdejší komunitě měla osvítit cestu Světlonoškyně Nerudová šéfová důchodové komise, která nevymyslela ani bobek. Nebo snad Pekarová Richterová Adamová, které mají nápady opravdu genitální. Ba i světlonoš Záškodník Petr Minařík Pavel by mnohé osvítil svými schopnostmi!

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

úderka dostala zjevně nové noty, používat naše nicky, toto Ethanol nepsal ani omylem, stejně jako já nepsal to výše..
Berme to jako uznání panu domácímu i diskusi, že se uchylují ke stále větším křivárnám. Oni neumějí jinak.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Mazání nesouhlasných příspěvků snad není křivárna? ;o))

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

kterou jen ukazujete své zlodějské charaktery. Ani toto nepsal Ethanol, to je vidět.

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

Pane vachmajstr vy jste hlava!

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

Zlodějské charaktery jsou i na straně současné zlodějské vlády,
skvělá vzájemná vizitka ...., aneb svůj k svému!

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Ethanol, Tymákovan a včelka Mája - práce úderky.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

freud a Jan Novák, možná přibydou další.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by Inza (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je též od Vlastimila Vondrušky
Kronika zániku Evropy 1984 -2054
Breviař pozitivní anarchie - z r.2016
Kousek z knížky:
O hodnotě očitých svědectví napsal Karel Čapek skvělý apokryf, který nazval Římské legie. Vypráví v něm, jak se ve vinárně u jistého sicilského Řeka sešli Caesarovi veteráni. Řeč se záhy stočila ke vzpomínkám na slavné bitvy, jimiž v Galii prošli. Přes různé neshody na téma, kde která legie vlastněměla tábor, kdo komu velel a kolik nepřátel proti komu stálo,se nakonec dostali k bitvě u Alesia. Legionář Hillius si jasně pamatoval, že první den bitvu prohrávali, ale druhý den to zvrátili a slavně zvítězili. Legionář Bullio byl naopak názoru, že prohrávali pořád a už chtěli bitvu vzdát, když se nepřátelévzdali dříve. Do rodícího se sporu vstoupil legionář Macer
poznámkou, že pokud on ví, žádná bitva u Alesia nebyla. Spor však nepokračoval, neboť legionář Bullio usnul. To bývá v politice jedno z nejlepších řešení konfliktu (znám přednípolitiky, kteří tuhle metodu zhusta používají).
Jak však říká starořímský učenec Tacitus, jeden z otců dějepisu, na události je třeba hledět „Sina ira et studio“ (tedy„bez záště a protěžování“, nebo též „klidně a nestranně“).Stanou se, ať se nám to líbí či nikoli. Můžeme je sledovat,
hodnotit, ale nezabráníme jim....

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Děkuji z výborný komentář / článek od uživatele Inza, který sem přináší velmi zajímavé autory knih a dává nám tak šanci rozšířit naše obzory.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Sasine, děkuji vám.
Evidentně však vadíte Sorošovým Henleinům, kteří dosud cenzurovali na provládních serverech.
Napadají vás, Vidláka, Tymákova a řadu dalších.
Nekrmte ty trolly.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

„Víra se nedá vynutit. Ta buď je a nebo není.
Vláda téhle země už musí bojovat především proti vlastním obyvatelům, aby se ještě chvíli udržela. Její mediální poskoci musejí vymlčovat, dehonestovat a lhát…. ...Zároveň se prostou soutěží postupně eliminují blbci.“
-----------------
A ta vláda volí řešení srovnatelná s 50. lety…, tak to nemůže zůstat, aby kvůli jinému názoru než má ona lidi posílala na „převýchovu“ do války a rozdávala důtky.
Vidím Afročechovou jako Marfušu z Mrazíka (tam je neuvěřitelná i podoba), nebo jako šéfovou z filmu „Přelet nad kukaččím hnízdem“.

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

s velmi zajímavými informacemi, které se v mainstreamu opravdu nedozvíte.

témata:
1) novinky ohledně devastace České pošty - o práci má přijít 950 zaměstnanců, což může reálně ochromit plnění základních úkolů této organizace

2) rozrůstání skandálu kolem masivního zneužívání dávek pro ukrajinské uprchlíky - aneb zjistěte si, jestli i u vás není nahlášena osoba, o které vůbec nic netušíte.

3) kauza ruský plyn - zatímco my jsme si zavřeli kohoutky a z každého, kdo o se jen opováží nazvat tenhle krok hospodářským harakiri, děláme proruského švába, tak EU nakupuje ruský LNG plyn ve velkém. Jen ve Španělsku činí nárůst za první dva měsíce tohoto roku neuvěřitelných 172%! Jinými slovy, celá Evropa jede v businessu dál a my jsme všem pro smích.

4) soud s Donaldem Trumpem a jeho dopady na americké volby v roce 2024
A k tomu plno dalších zajímavostí.
Takže v 7 na značkách, přátelé!

Průměrný počet slepic: 4.3 (21 hlas)

Mildred Ratchedová to hrála výborně. Prostě kápo z Ravensbrücku.
Miloš Forman měl určitě přesnou vizi, jak vypadá žena oddaná svému přesvědčení.
Afroafričanová této vizi odpovídá. Fanatická nenaplněná osoba plnící vyšší úkol vyšší moci.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Statistika Vidlákovy cenzury:
Předminulý týden tento komentář smazán: 30x
Minulý týden smazáno: 0x
Tento týden smazano: 3x (zatím)
Dnes smazáno: 0x

Odpovědi od Vidláka: 0

Pane Vidláku, jak se má Váš kamarád elektrikář z ČEZu? Už si našel novou práci namísto odpojování bezbranných maminek a babiček od elektřiny?
Mohl bych nějaké ty maminky a babičky vidět? Podle sděleného tempa by jich touto dobou měly být tisíce, možná desítky tisíc. Kde jsou?
Nemohl by Raptor TV udělat nějakou reportáž? Třeba by pomohla paní senátorka Hamplová, která si již dávno informace z ČEZu vyžádala, ale nezveřejnila.
Proč ne?
Už jste se někde za tento naprosto vylhaný příběh s neexistujícím kolegou omluvil? Můžete se ještě každé ráno s klidem na sebe podívat do zrcadla nebo už je Vám z Vás ze všeho toho lhaní a vyvolávání strachu taky špatně? Máte hodně imaginárních přátel a kolegů?
Děkuji

Průměrný počet slepic: 2.9 (19 hlasů)