Když naštvete všechny...

Autor

Tak se nám ta tragikomedie kolem ukrajinského obilí „plného pesticidů“ pěkně rozjíždí. Kaufland stáhl mouku, kterou mu dodal slovenský mlýn, který měl s jednou šarží problémy a pro jistotu to nechává překontrolovat. V praxi se mouka prostě dodá někam jinam za cenu, díky které se zamhouří obě oči i laboratorní přístroje. Každý den se objevují další a další sprostí podezřelí, třeba ukrajinský slunečnicový olej. Agrární komora varuje před vajíčky i baleným masem, protože kdo v okolních státech mohl, ten krmil levnou ukrajinskou pšenicí i kukuřicí a teď, když se to u nich doma provalilo, tak to lifruje sem. Ceny masa, vajec i mouky zázračně klesají…

Do toho se mi ozval nějaký chlap, který mi po telefonu vysvětloval, že nadržuju oligarchovi z Agrofertu a on raději bude kupovat pesticidovou pšenici našich spojenců, protože ještě nedávno se všechny ty pesticidy používaly i u nás a nikomu to nevadilo. Odpověděl jsem, že pokud mu nevadí, že norma může být překročena třeba i dvacetkrát, tak mu přeji dobrou chuť. Ukazuje to, že média za posledních deset let odvedla vskutku kvalitní práci, protože než jíst české potraviny od Babiše, tak se raději naládovat jídlem pochybného původu z ciziny.

Když si to tak vezmu, největší Babišův hřích spočíval v tom, že umí vyrobit levné jídlo. Samozřejmě není ze sto procent masa, ale může si to koupit i uklízečka s minimální mzdou a to na tom mají hytlermarkety padesátiprocentní i stoprocentní marži. Kostelecké uzeniny k tomu mají i svoje prémiové řady, které se kvalitou nijak neliší třeba od řezníka Kšány… je to samozřejmě dražší, ale pořád ne tak drahé, jako v malých provozech, protože největší úspory jsou z velikosti. Auto také postavíte i v garáži, ale ne za cenu za jakou to postaví Škodovka, která to jede po statisících kusů. A i ta Škodovka by vám udělala auto ve stejné kvalitě, jako dokonalý řemeslník v garáži a pořád by bylo levnější. S potravinami to není jiné.

Ale o tom psát nechci… Dneska se zaměřím na úplně dokonalou schopnost této vlády naštvat naráz úplně všechny. Něco takového už tu dlouho nebylo. Vláda povolí dovoz ukrajinského obilí, které přes Polsko teď musí v uzavřených transportech a konvojích, které bude hlídáno po cestě, aby nějaký vykuk náhodou někde něco nevyložil, ale k nám klidně půjde dál. Polští zemědělci slaví vítězství, ti čeští jim na hranicích pomáhali s blokádami a jejich dobrý skutek teď bude po zásluze potrestán. Přijde k nám ještě více ukrajinského obilí, což jim ještě více sníží výkupní ceny ve žních. Jestlipak o tom někdo z nich takhle přemýšlel, když spolu stáli na hranicích a popíjeli vodku?

V této chvíli se ceny pšenice dostaly na předválečnou úroveň. Pro hnojiva, chemii i naftu to samozřejmě neplatí. To je pořád citelně dražší. K tomu začínají platit deagrofertizační pravidla rozdělování dotací, což znamená, že podniky okolo 1500 hektarů jsou v háji. Velcí hráči si to samozřejmě ohlídají, protože jsou velcí a stojí za nimi kapitál.

Já vím, že zemědělců je u nás méně než třeba LGBT komunity, ale řekl bych, že KDU už nikdo z nich volit nebude. A pokud si ti skutečně malí producenti myslí, že to vyhráli, protože jim vláda na dotacích nasype víc, myslím, že nejpozději ve žních budou dost zklamaní.

Obchodní řetězce jsou také naštvané. Vláda nedokáže uklidnit veřejnost, že je import nezávadný a oni musejí měnit nasmlouvané dodávky, protože to lidi nechtějí kupovat. Dokonce ani libtardi ne, protože jedna věc je, když pro evropské hodnoty krvácí burani z venkova, ale když máte pro evropské hodnoty žrát jídlo, které může být solidně kontaminované, to už je věc jiná. Jasně, není všechno jedovaté. Ale kdybyste věděli, že v platu vajíček je jedno kontaminované, také byste si z toho plata nekoupili nic. I když je jen tříprocentní šance, že dostanete to závadné.

Veřejnost je také naštvaná, protože je zase kšeft ýbr ales a nebýt toho, že ukrajinské obilí kazí ceny evropským producentům, nikdo by se neozval. Nikdo nic pořádně neví, protože by všichni v dodavatelském řetězci byli sami proti sobě, kdyby se přiznali. Sice teď vydávají různá prohlášení, ale já bych byl opatrný, protože každý může doložit, že bere i české obilí. Ale nikdo se nepřizná, že vzal i nějaké jiné a smíchal to dohromady. Když koupíte tunu českého obilí za devět tisíc a smícháte to s tunou ukrajinského obilí za tři tisíce, tak průměrná tuna stojí šest tisíc. A to je úplně jiná cena mouky… Tohle je jen ilustrativní příklad… nikoho neobviňuju, že to tak dělá. Já osobně bych se ale s prohlášením nespokojil… Papír snese všechno a abych uvěřil, musel bych vidět i všechny dodací listy.

Včera z oficiálních míst vypadlo, že ukrajinské pšenice jsou u nás nějaké tisíce tun… To pořád není tak moc… Víc to shazuje ceny, než ohrožuje na zdraví, ale vůbec se nemluví o mouce, která se k nám teď importuje ostošest, protože je o dost levnější, než ta naše. Pochybuju, že nějaký německý majitel obchodního řetězce bere ohled na naše zdraví a zajímá ho něco jiného než zisk, který na tom udělá.

Teď se ukáže, jak cenný je ten řetězec „z pole až na vidličku“. Který má dost velké potravinářské provozy, aby vyráběl levně a unesl dočasně vyšší ceny komodit. Který je dost silný kapitálově, aby ustál výkyvy na trhu. Který disponuje výrobními provozy hnojiv, osiv i chemie. Který je na obchodní řetězce také krátký, ale alespoň je schopen tvořit nějaké rezervy a ví, že je lepší dělat ztrátu na českém obilí, aby měl vyprázdněné sklady před žněmi, protože jestli to takhle půjde dál, tak budou výkupní ceny pěkně nízké.

Samozřejmě i za tohle může Babiš. Vláda sem pustí levné obilí, které může být kontaminované, to shodí ceny, ale po žních se na to zapomene a všichni ti intervjuci budou tvrdit, že za krachující zemědělce může Agrofert, protože málo platí. Vůbec jim nebude vadit, že kromě Agrofertu je tu i tržní konkurence, která také bude dávat málo, protože účetní bilance je neúprosná pro všechny stejně.

Takže si to shrneme…

Zemědělci právě zjišťují, že mohou klidně zkrachovat a nikoho to nezajímá.

Veřejnost zjišťuje, že vláda dokáže zajistit nižší ceny potravin jen díky riziku kontaminace.

Majitelé řetězců zjišťují, že jim lidi bojkotují výrobky, na kterých měli vydělat a vláda je nedovede uklidnit.

Bravo Pětikolko, bravo… Tohle se podaří málokomu. Babiš děkuje za voliče, Rajchl děkuje za voliče, i Okamura děkuje za voliče. Tak je to správné, tak to má být.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (205 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Karle Kryle už zase ryjeme držkou v zemi. Zakážou nám mluvit, číst i psát o zpěvu ani nemluvím....
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2350999

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

v dovezeném ua obilí bylo překročeno povolené množství pesticidů o 1000% . Tam to asi musí s tím pěstebním postupem vypadat
Ono se mluví o obilí, ale z té Ukrajiny se sem začalo postupně plíživě dovážet všechno - kuřecí maso, zelenina, vejce........Způsob pěstování bude stejný, jako u toho obilí.
Ať ten dovoz sem , proboha, ti fialový bolševici zastaví

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Dycky, gdyž by něco u nás mělo být levný, To jest, "přibližovat se k reálné ceně", tak vyleze nějakej moderátor nebo pisálek a spustí bandurskou, že to je posypaný solí, co sypou kokoti, gdyž byla gdysi zima na cesty, nebo že do teho nasákl nějakej ropnej únik, nebo že to je nakažené mordechujckou chřipkou a tak si tady hrajeme.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Kazdej sme...
Vlada jasne ma ohledy na duchodce a snizuje tema potravinama ceny a tak neupadnem my duchodci, snadno do sparu hladomoru.
Kdyz ve valce jeste nebojujeme s rusem , tak aspon s potravou..
A s ponravou taky. Na mnozstvi nehledme..
Zivot je co? Boj a za co?
Tema pristi demonstrace uz je jasny. Mimo vdecnost za slevy a dva svetry.
Budeme taky pozadovat rakve zadarmo a nebo se slevou aspon..Se hodi.
Kdyz konzumuju takovy po otravy, vidim se brzy u dochtora , kterej zaklepe teplomerem / jako narazku pro mne, ze se bude klepat backorama/, pokejva hlavou a pronese hlasem Koziny , stojiciho pod sibenici,
pohrebnim hlasem mi oznami , do roka a do dne..
Je jasny ,ze mi ty stary backory vydrzi..Usetrim za novy a zbytecnou koupi.
Kazdej sme drive ci pozdeji Lomikarem..
Rakev a nezdanena ovsem a ty nejsvetlejsi zitrky..
A ten nejakej zitrek , neni jen heslo , opiraji se ty moje zkusenosti o holou skutecnost, kdyz nezerete treba tejden , mate potom dojem , ze se vznasite...
I s backorama..

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

Na "SKRYTÁ PRAVDA", Ivan David-"už hoří ukrajinské obilí," čtěte, jak, to opravdu je!!!

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

...oprava "PRAVÝ´PROSTOR", na Pravdivě, omlouvám se

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

sice z jiného zdroje, ale kdo ví , kde hledat, vždy najde :))

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Co na vás vědí?
Kolik vám dali?
Či za kolik si vás koupili?
Rána za ranou se na nás valí,
vy máte zatím krytá záda
a mě otázka napadá -
- není to už vlastizrada?

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

Kdo jsou ti oni?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Martin (neověřeno)

Trvalý odkaz

Celá staletí to byli papeženci z Říma.
Pak se chvíli snažili Aramejští z Unie Sionských Američanů.
Několik desítek let ti bolševici z Kremlu, ať už Gruzínci nebo Ukrajinci.
A posledních třicet let jsou to spolčení Sionisti s bolševiky z bruselských paláců.
Poněkud jim kazí radost soudruzi ve víře z Číny a Ruské federace.

Zatím bez slepic

Myslenka temna
do duse se mi vkrada ,
vec podivna ,tajemna .
Do srdce vnikla mi,
sebezrada.
Vzajemna..

Vse o mne vedi,
lupici,
nic si nekoupili,
informace verejna.
Nez had ustkne ,zasyci..
Zadna zmena.
Srdce se sebezradou
mi vlastizradne,lupici,
pred chvili....uloupili..

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by paw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Slepice jsou porad bezdomovci , neni ten kurnik , ale poklona a vdek za vase oceneni../A zadnej cylindr mi z hlavy nikdy nespadne/..
Muze obsah mit nejaky novy pohledy na nas svet ,pocity/ narychlo spichnuty a bez upravy a bezprostredni/, ale povsimnete si, ze se nedostava v basnicce poesie..
Kterou miluju, ale dyz poesie... je kumst.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ministr zemědělství: Ochrana zdraví spotřebitelů je pro mě absolutní prioritou. Intenzivně kontrolujeme dovozy obilovin i živočišných produktů z Ukrajiny

20.4.2023

Tisková zpráva – Naše dozorové orgány intenzivně kontrolují dovozy zemědělských produktů z Ukrajiny. Všechny dosavadní výsledky jsou v pořádku a neprokázaly obsah žádných zakázaných látek. Ochrana zdraví našich spotřebitelů je naší největší prioritou. Při řešení problému s vývozem ukrajinského obilí a dalších zemědělských komodit musí Evropská unie postupovat společně a koordinovaně.

„Náš systém kontrol patří k nejlepším na světě, i proto máme u nás dlouhodobě velmi vysokou kvalitu potravin. Chci všechny ubezpečit, že děláme detailní a intenzivní kontroly odebraných vzorků zemědělských komodit dovážených z Ukrajiny. Kontrolujeme ale samozřejmě i dovoz z dalších zemí. Pro mě je důležité, aby nedošlo k jakémukoliv ohrožení zdraví našich spotřebitelů. I proto ve zmíněných kontrolách budeme pokračovat,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

V laboratořích Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se u každého vzorku dělá rozbor na přítomnost více než 400 účinných látek. Jde především o testy na přítomnost reziduí pesticidů, mykotoxinů, ale testuje se i to, zda neobsahují těžké kovy jako olovo nebo kadmium. Parametry kvality a bezpečnosti jsou bez ohledu na původ průběžně sledovány dlouhodobě a systematicky v rámci celého trhu v ČR.

„Ohledně dovozů z Ukrajiny do České republiky je důležité nešířit zbytečnou paniku a opírat se o jasná data. Například ukrajinské pšenice se k nám v loňském roce dovezly 4 tisíce tun. Přitom naše celková produkce je zhruba 5 milionů tun, tedy tyto dovozy nepředstavují ani
0,1 procenta v porovnání s naší produkcí. Dá se říct, že v současnosti kontrolujeme vše, co se k nám z Ukrajiny přiveze,“ uvedl ministr Nekula.

Ministerstvo zemědělství chápe postoj zemí přímo sousedících s Ukrajinou, do kterých se ukrajinské zboží dostává ve větším množství. Nicméně jednostranné zákazy, které tyto země zavedly, nepovažuje za dobré řešení. Jsme na jednotném trhu a jako Evropská unie musíme postupovat koordinovaně. Je potřeba upravit fungování koridorů solidarity, tzv. Solidarity Lanes, a zajistit, aby se obilí z Ukrajiny dostalo do cílových destinací třetího světa a aby nebylo k dispozici spekulantům.

„Během víkendu jsem komunikoval i s komisařem pro oblast zemědělství Januszem Wojciechowským, abychom společně přišli s efektivním a dlouhodobým řešením. Uvítal jsem proto včerejší informaci od Evropské komise, která oznámila, že plánuje opatření, která by omezila dovoz ukrajinského obilí na unijní trh. O tématu budu v úterý jednat s panem komisařem i dalšími evropskými ministry zemědělství na jednání v Lucemburku,“ řekl ministr Nekula.

Ministr zemědělství vyzval všechny, aby, při podezření nebo důkazu o tom, že došlo k porušení zákonů v souvislosti s bezpečností potravin, případně s falšováním dokumentace převážených komodit, o tom poslali informaci na e-mailovou adresu podnetypotraviny@mze.cz, i anonymně. Příslušná inspekce podněty detailně prověří. Všechny dosud zkontrolované vzorky byly vyhovující. Pokud bude nalezen nevyhovující, bude celá zásilka kompletně zlikvidována.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odebrala v posledních týdnech 30 vzorků obilovin a mouky. Většinu tvoří potravinářská pšenice, několik vzorků kukuřice, žito a ječmen. Testuje také vzorky mouky. Analýzy stanovují přítomnost více než 400 reziduí pesticidních látek, mykotoxiny, glyfosát, těžké kovy, případně další rozbory dle analýzy rizika.

*Jenom 30 vzorků? to se teda moc nenadřou.... to se nedivím že se tu děje zas lumpárna .*

„Parametry bezpečnosti a kvality potravinářských obilných zrn a produktů z nich vyrobených, jako jsou například mouky, kroupy, vločky, dětské příkrmy a podobně, sledujeme dlouhodobě a systematicky v rámci celého trhu v České republice, a to bez ohledu na jejich zemi původu. Jen v letošním roce jsme v rámci pravidelného monitoringu cizorodých látek v potravinách provedli 64 rozborů na mykotoxiny a 26 rozborů na tropanové a námelové alkaloidy. Další rozbory provádíme v rámci mimořádných kontrol v posledních týdnech,“ řekl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) provádí kontroly v oblasti krmiv, a to od výroby, dovozu, přes skladování až po použití krmiva v chovech. Ročně odebere více než 1000 vzorků. V posledních dnech provedl 8 kontrol dovozů zemědělských produktů z Ukrajiny, určených jako krmivo pro zvířata.

„Tyto vzorky analyzujeme na obsah mykotoxinů, reziduí pesticidů a těžkých kovů. Dále provádíme i senzorické hodnocení včetně vyhodnocení botanické čistoty. Výsledky kontrol jsou prozatím vyhovující, v případě negativních zjištění budeme okamžitě činit potřebné kroky a informovat veřejnost,“ uvedl ředitel ÚKZÚZ Daniel Jurečka.

Kontrola dovozu potravin živočišného původu včetně importu drůbežího masa a vajec z ostatních členských států EU i třetích zemí je jednou z dlouhodobých priorit Státní veterinární správy (SVS). Zásilky jsou kontrolovány zejména v místech určení (nejčastěji logistických centrech a skladech obchodníků či zpracovatelů). Zásilky ke kontrole jsou vytipovávány na základě jejich povinného předchozího hlášení příjemci a provedené analýzy rizika.

„Na začátku dubna jsme spustili kontrolní akci, při které intenzivně kontrolujeme zásilky drůbežího masa a vajec ze zemí mimo EU. Odebrali jsme 16 vzorků, všechny dokončené testy jsou zatím v pořádku. V kontrolách budeme nadále pokračovat,“ řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

Řekni, sám, věříte temu?

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

Určitě vice, než báchorkám od Vidláka. O jeho "volnějším" postoji k pravdě všichni víme.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Tak to nám věřícím báchorkám, pane Jane, vysvětlete, jak je možný,
že stát, jehož dvě třetiny obyvatel emigrovaly do Ruské federace a zemí západní demokracie za živobytím,
že stát, který vede válku a bombarduje kdekoho o poskytnutí peněz a zbraní,
že ten stát ve válce vyváží zemědělskou produkci v takovém množství, že to bourá ceny v celé Evropě a likviduje evropské zemědělce ???
To je přece hospodářsko-ekonomicko-válečný ZÁZRAK ! Svatý jest Volodymyr.
Proto si asi podávají v Kyjevě dveře političtí machři z celé Evropy a z USA ?
Docela určitě náš osvícený premiér udělá vše pro to, aby z ČR byla druhá Ukrajina !
Už mají , Češi, kteří nepískají ale tleskají vládě, vybráno, kam emigrují jako ty desítky Ukranců a Ukrajinek?

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Ach jo. Takoví v....e jako vy, co nechápou tak základní věci, by nám tady chtěli dělat revoluci. Je dobře, že jste mimoparlamentní opozice.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

....ty vogo, a všechny vakcíny, jsou neškodné a náhlá úmrtí jsou přece normální a dej si poslední tečku za epidemií, ať se ty miliony vakcín nevylejou do kanálu, že. Ty, jsi ofico hlupec, co tu datluje, snad celou noc a ani tak, sis nevšiml, v jaké fialové prdeli, se nacházíme.

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

In reply to by AJA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tý jo, smrtící vakcíny, to už tady dlouho nebylo...

Průměrný počet slepic: 3.3 (15 hlasů)

In reply to by Dejv (neověřeno)

Trvalý odkaz

dEJVE, TEĎ, JSTE MNĚ ZKLAMAL A TO, ŽE FEST!

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

In reply to by Dejv (neověřeno)

Trvalý odkaz

Budoucnosti , ktery se vraci do minulosti..
Ranhojici ,mastickari ,samani lecili drive rtuti arsenikem ,pousteli zilou a jeste prikladali pijavice..
Coudili na pacienta opiem..

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by AJA (neověřeno)

Trvalý odkaz

A pak že středověk už skončil. Vy jste živoucím důkazem, že jej část populace mentálně stále neopustila.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

A ty Rudo, ty jsi ten zaostalý středověký vzorek.

Průměrný počet slepic: 1.6 (7 hlasů)

Díky za příspěvek. Téměř každá věta je perla. Jen několik příkladů:

"...Naše dozorové orgány intenzivně kontrolují dovozy zemědělských produktů z Ukrajiny. Všechny dosavadní výsledky jsou v pořádku..."
Aha, takže Poláci, Slováci, Maďaři a další testují blbě, když Bílý tvrdí, že je vše v pořádku. NIKDY nemohou být všechny výsledky v pořádku, i když se jedná o naši kvalitní, domácí produkci. Proto také máme povinné testování. Ale z Ukr je vše OK. Asi kouzlo.

"..Státní zemědělská a potravinářská inspekce odebrala v posledních týdnech 30 vzorků obilovin a mouky...."
Nepostřehl jsem, ze na Ministerstvu zemědělství už probíhá generální stávka. Nebo je nějaké jiné vysvětlení, že za týdny otestovali jen 30 vzorků ???

" .... jednostranné zákazy, které tyto země zavedly, nepovažuje za dobré řešení. Jsme na jednotném trhu a jako Evropská unie musíme postupovat koordinovaně. Je potřeba upravit fungování koridorů solidarity,..."
Aha, takže solidarita. Co toto magické slůvko způsobuje vidíme všichni kolem sebe.

" .... jsme spustili kontrolní akci, při které intenzivně kontrolujeme zásilky drůbežího masa a vajec ze zemí mimo EU. Odebrali jsme 16 vzorků ..."
Takže ONI spustili kontrolní akci, intenzivně kontrolují a vyhodnotili 16 ( slovy šestnáct ! ) vzorků ??? Intenzivní testování vypadá zcela jinak.

"...Dá se říct, že v současnosti kontrolujeme vše, co se k nám z Ukrajiny přiveze,“ uvedl ministr Nekula.
Nekula tvrdí, že kontrolují vše, dokonce spustili "kontrolní akci", ale odebrali 16 vzorků z drůbeže a 30 vzorků z obilí ....

Bože ochraň nás !

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Mám pro nás velmi špatnou zprávu: zázraky se nedějí a Bůh nás neuchrání.

Jediné řešení je, že si musíme pomoci sami.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Oni spustili "kontrolní akci", ale vsadím se, že už předem věděli, jak hodnocení té akce dopadne.
Pamatuji si, když už před lety u nás varovali i před ukr. medem, když v něm naše inspekce zjistila pro organismus škodlivé látky.
Ani olej odtamtud nekupuji. Nic.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

mi to připomíná, jak po výbuchu Černobylu všude v okolních zemích měli radioaktivitu, jen u nás nic, čisto...

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

teď, ještě dokázat, že, ten neviditelný ministr ví, kolik, je třicet a co, je to vzorek. Někdy vypadá, že neví kým je, koho zastupuje a kdo, ho platí.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Jesteze mám doma fazole na celý rok, ať si to pečivo strčej kamkoliv ;)

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

další podivné ua produkty přebalené s jinou zemí "původu" atd.
Ale ty fazole - na to fakt bacha, Brusel přikázal vybít krávy , protože prdí.............:)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Tématem příští demonstrace by mělo být:

"Stojíme za českými zemědělci."

Protože když si necháme zničit naše zemědělství, pak se nám velice rychle může stát, že až se v USA nebo Bruselu někomu zamane, chcípneme tady hlady.

Já jako venkovanka si na talíř vždycky něco opatřím. (Ale lidí ve městech je mi líto). Ostatně nebýt závislá na obchodních řetězcích - to jsem pochopila už dávno.
No a u nás na venkově jsou v posledních pár letech během sezóny v módě samosběry. Začalo to jahodami a pokračuje to hráškem, nakládačkami, cibulí, bramborami a na podzim jablky. Ta jsem si natrhala po 18 Kč/kg a měsíc a půl jsem jedla padaná jablíčka, nasbíraná po pětikoruně za kilo. No a do prodejny, patřící k sadu, jezdím kupovat zásobu českých, i teď stále šťavnatých jablíček po 28 Kč až skoro do léta. Žádné umělotiny, postříkané aby se nekazili kdoví čím, a dovezené kdoví odkud, prodávané pod názvem: červené jablko za pouhých 45 Kč !! No nekupte to. (Já rozhodně nekoupím).

Kdyby někoho zajímalo kam to vlastně jezdím, tak do Ploskovic. Je to vesnička s krásným zámkem, ve kterém se natáčela řada pohádek i filmů, kousek od Litoměřic.

No a když si nějaké potraviny nelze opatřit samosběrem, zafunguje nákup sousedských přebytků. Za lacino a ve kvalitě českého venkova - zelenina, vajíčka, třešně, meruňky, švestky.. Mě se loni urodilo ve dvou sklizních moře fíků, jsem je rozdávala co jich bylo.

A mimochodem - ty traktory v Praze, které by přijely podpořit při demonstraci svoje zemědělce, to vůbec není špatný nápad..

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

In reply to by LaCasita (neověřeno)

Trvalý odkaz

Souhlasím s vámi. Podpořit v demonstraci naše zemědělce! A to fest.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Já neznám farmáře, kteří jsou schopní se něčem domluvit ve vyšším zájmu.
Brečí, že je řetězce odírají jako lichváři na veškeré produkci.
Kolik znáte ve svém okolí společných prodejen zemědělské produkce?
Já ani jednu jedinou !
Už za císaře Františka se dokázali dohodnout a spolupracovat.
Když už jedu na nákup do města, tak nemám problém zaplatit jim stejnou cenu jako v koloniálních odrbávárnách.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Nevážený Danieli,
bohužel tady pouštíte do éteru propagandu osobností, které si podporu nezaslouží.
Nechcete nebo nedokážete pochopit, že problémy, o kterých tak "duchaplně" píšete, jsou důsledkem systému, ve kterém jste tak namočen, že si ani nedokážete představit jiný.
Ale když už ne sobě, tak aspoň svým dětem by jste mohl dopřát lepší budoucnost. V níž budou mít pocit, že mohou něco ovlivnit, aniž ztrácejí čas řečněním na tribunách nebo usilováním o partajní korýtko. Když jste ve své zemi suverénem a chcete podpořit potravinářskou výrobu sousedů ve svém okolí, tak holt volíte osobnosti nebo stranu prosazující jejich zájmy v parlamentu a vládě. Víte vůbec, ve které zemi existuje nejsilnější zemědělská loby v parlamentu?

A vůbec, položil jsem vám již devět otázek, ohledně českých realit, nad kterými ze švýcarské perspektivy zůstává rozum stát. Zde je desátá:
Vážený Danieli, proč platíte paušální poplatky za odpad?
Soudný člověk totiž nepochopí, jak se může někdo s podnikatelským duchem chovat tak primitivně.
Kdyby jste se narodil jen o necelých tisíc kilometrů blíž selskému rozumu, koupil by jste si jednou za pár měsíců v místní samoobsluze roli AVAG sáčků různé velikosti a ceny na domovní odpad, nebo jako podnikatel poslal někoho na obecní úřad pro papírové "plomby", lepené v pondělí odpoledne nebo k večeru na plné popelnice - popeláři je jednoduše v úterý ráno strhnou.
Zdravím ze země přímé demokracie a zdravého rozumu.
Kdo nevěří, ať přijede do Kanderstegu, kanton Bern, rád udělám průvodce po okolních stezskách s úvodem do demokracie, která si zaslouží naši pozornost a podporu.

Průměrný počet slepic: 3.1 (10 hlasů)

Vy, tu realitu copopisujete žijete, my, žijeme tu naši a tou, je fialová hrůza. Teď, je nejnutnější, tu fialovou , poslat do riti a pak, snad budou i plomby na odpadu

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nebylo by lepší, než bojovat se stohlavou saní, začít už živit jen 7+0 místo 18+1 fialových krků?
Pro našince k tomu vedou dvě cesty, buď podpora lepšího systému nebo pilné studium cizích jazyků.
https://svycarska-demokracie.cz/

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Moji pozornost si ta prima demokracie rozhodne zaslouzi , zdravej rozum by zase uvital pruvodce rovnou do tajnych trezoru , kde se dodnes naleza nacisticky zlato uloupeny zidum..

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

už za bolševika udíleli emigranti ze skvělého západního světa své císařské rady.
Když se pak někteří, nevím proč vlastně, vrátili, ukázali nám tady, jak to tam venku v blahobytu chodí a jak to tu zavedou také.
Když jsou takové borec, pane unter Berne, vraťte se sem do ČR, začněte vedle nějakého známého obličeje kázat své moudré rady v televizi nebo v internetu a za dva roky můžete zaručeně vládnout !
Kdo by nechtěl takovou skvělou demokracii a systém, jako mají ve Svizra.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Demokracie bankerska , takova u nas neni mozna , nam se zlato a majetky porad kradou ....

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

takový pocit, že všechno co k nám přichází z Ukrajiny stojí za hovno, anebo je to přímo životu nebezpené! Kam se na Ukrajinu sere mráz, který přicházel z Kremlu. To byl ještě takový "čajíček"!

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Budu zase hnidopich, ale:
"V této chvíli se ceny pšenice dostaly na předválečnou úroveň. Pro hnojiva, chemii i naftu to samozřejmě neplatí. To je pořád citelně dražší."

A realita:
"Cena nafty je nejnižší za rok a půl..." https://www.irozhlas.cz/ekonomika/benzin-nafta-cena-snizeni-cesko_23042…

Proč zase lhát ve věcech, které se dají tak snadno ověřit?

Průměrný počet slepic: 3.6 (16 hlasů)

In reply to by Dejv (neověřeno)

Trvalý odkaz

Slyšel jste někdy o tzv. zelené naftě? Jako že zemědělci měli na určité množství nafty slevu ze spotřební daně, což zemědělcům vláda zrušila... Neslyšel? Tak to jste promeškal vzácnou příležitost mlčet. 

Průměrný počet slepic: 2.9 (15 hlasů)

Jak to myslíte zrušila? Minimálně pro rok 2023 zůstává snížená sazba v platnosti. Nebo máte na mysli něco jiného?

https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2022/vlada-schvalila-sni….

https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=78786&l=cz

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)

Díky za upozornění, možná jsem Vám nepravém křivdil.
Můžete mne navést od kdy se to zrušilo? Je to mimo mé rozlišovací schopnosti a nepovedlo se mi to najít.
Díky.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Ty zase kecáš! Nic takového pro letošek vláda nezrušila. Jsem taky z oboru. Ke všemu jsi to napsal tak blbě, že to pro lidi mimo zemědělskou sféru patrný moc nebylo. To se učíš od Rajchla, takhle prášit???

Průměrný počet slepic: 3.1 (10 hlasů)

Ty zase kecáš! Nic takového pro letošek vláda nezrušila. Jsem taky z oboru. Ke všemu jsi to napsal tak blbě, že to pro lidi mimo zemědělskou sféru patrný moc nebylo. To se učíš od Rajchla, takhle prášit???

Průměrný počet slepic: 3.1 (8 hlasů)

Trefa!

Průměrný počet slepic: 2.6 (7 hlasů)