Jak dopadne Babiš s důvěrou?

Autor

Dnes máme středu, dnes přichází náš nový premiér Andrej Babiš před poslaneckou sněmovnu a bude žádat o důvěru. Pokud ji nedostane, bude z něj premiér v demisi. Jednání se táhla a ve skutečnosti o nich vlastně nic nevíme. Vše se odehrávalo za zavřenými dvěřmi a následná tiskovka byla vždycky velmi rychlá. Kváklo se něco o nepodpoře a šlo se domů. Tu a tam nějaký dočasný stranický lídr prohlásil, že s Andrejem nepůjdou a budou se mu bránit do statků a hrdel. Dneska se ukáže, jak moc vážně to všichni mysleli. 

Zkusím si trochu zaspekulovat.... Andrej Babiš má de facto k dispozici všechny tři pokusy o sestavení vlády (tedy za předpokladu, že mu na hrad národ nezvolí Drahoše). Prozatím ho celé Čapí hnízdo nijak zásadně nepoškodilo a ani OLAF už na tom zřejmě nic nezmění. Soudy se potáhnou léta letoucí a než se někdo dobere rozsudku a všech odvolání, už tady Andrej taky vůbec nemusí být. Přitom, kdyby se o Čapím hnízdě drželo hubu a prostě se počkalo na OLAFA, mohla z toho teď být větší bomba. V současné situaci si veřejnost na čapího premiéra zvykala tři roky a teď už těžko někdo půjde demonstrovat za pravdu a lásku proti oligarchickému podnikateli v čele státu. Pozdě bycha honit... Národ si zvykl a Andrej má dost prostoru. Kromě toho si může zaplatit ještě deset volebních kampaní a pořád ještě nebude v mínusu. Preference mu zatím spíš rostou a tak by se po předčasných volbách mohlo stát, že si sám sestaví už vládu většinovou. 

V parlamentu sedí celkem velká parta nováčků, ale pořád je tam patnáct komunistů, patnáct hochů od ČSSD, deset poslanců KDU a sedm TOPáků. Vesměs staří mazáci, kteří se těžko budou živit něčím jiným. Ne všichni samozřejmě. Každá strana tam bude mít i nějakého idealistu a pár blbců. Těm ostatním ovšem musí být jasné, že dojde-li na další volby, zřejmě svoje teplá místečka budou muset opustit a už NIKDY se tam nevrátí. To je slušná motivace zradit program a pokusit se tuto chvíli co nejvíc oddálit.Neměl by být problém najít deset prodejných děvek. 

Andy má zase jiné problémy. Těžko bude přesvědčovat nějakou stranu na koalici, protože poměr třicet procent ku deseti je smrtící a všichni si pamatují, jak dopadla ČSSD a KDU za poslední čtyři roky. Úspěšná vláda, hospodářský růst a na konci voličský výprask pro přicmrndávače. Chápu ODSku ale i Okamuru, proč do toho nechtějí jít. Koalice by byla polibek smrti. Na druhou stranu, kdyby Andy ukecal komunisty a Okamuru na koalici, to by se spustilo mediální peklo. Xenofob a komunisti, konečně se Andrej odkopal, je to arcilotr, arciďábel a čapí hnízdo je jen malý problém. Úplně vidím tu vlnu hysterie. A nakonec, co když ten Zeman nevydrží? Co když nebude zvolen? A i když bude, co když nebude žádný další pokus na sestavení vlády? Jakmile bude po volbách, bude si Zeman dělat co chce. Byznysmen musí počítat i s touto alternativou.

Pro Babiše by bylo nejlepší, aby jeho vládu podpořili nějací přeběhlíci ideálně ze všech partají. Ne milí novináři, nepodpořili mě jen Komunisti a Okamura, dokonce mě někteří od nich nepodpořili. Ale podpořili mě i někteří bratři katolíci (Čunek by asi nebyl proti), někteří sociální demokrati, někteří ODSáci a nějaký ten pirát. Při trošce rétoriky by se tomu dalo říkat podpora napříč politickým spektrem. 

Bude zajímavé sledovat zítřejší jednání. Dost nám to napoví o Babišových schopnostech či neschopnostech. 

A navíc - raději mít menšinovou vládu, kterou je možné prakticky kdykoliv shodit, pokud by se to úplně vymklo kontrole, než si dát další volby a pak koulet očima, že národ dal Andymu bianco šek na většinu, nebo dokonce ústavní většinu. Ti co Babiše nemají rádi, ti by mu měli přát vládu s důvěrou a hodně obtížné podmínky v parlamentu, aby nám oligarcha musel  shánět podporu pro každou pitomost, aby nad ním pořád viselo vyslovení nedůvěry. aby se taky trochu politicky ušpinil, aby ho dohnala nějaká odpovědnost a pár nepopulárních kroků. Mělo by to být lepší než předčasné volby, ve kterých si ANO střihne ještě dalších deset procent navíc. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidláku, ten poslední odstavec se povedl náramně.

Zatím bez slepic

Haha.. to je sranda, jak jsme se shodli na tom posledním odstavci.
Ale já jsem na to fakt přišla sama ( a dřív :-)), jen jsem ten svůj příspěvek měla douho otevřený kvůli opisování článku a ten Váš jsem uviděla až teď po uložení toho svého.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No, Vidláku, tobě se podařilo zkoncentrovat to naprosto nejdůležitější v posledním odstavci.

A ten tvůj poslední odstavec by měl někdo poslancům přečíst před dnešním hlasováním o důvěře vládě. Doslova. To není pokus o nadsázku anebo humor, to myslím smrtelně vážně. Protože o to tu teď běží. Vlastně možná, že to svými slovy za tebe řekne ve svém projevu ke sněmovně Zeman.

A ano, bude zajímavé sledovat dnešní jednání, ale dost nám to napoví spíš o schopnostech a neschopnostech zbytku sněmovny mimo hnutí ANO než o Babišovi. Ten zatím jede jak pila a nedělá chyby a celý zbytek sněmovny zatím vedle něj vyznívá jako sbor bezradných pitomců.

A teď o tom programu vlády, o kterém se má dnes vlastně hlasovat.

Narazila jsem na (asi včerejší) článek Štěpána Kotrby v nějakém tištěném tisku, mám k dispozici jen fotku toho článku, což sem neumím vložit a tak část sem opíšu, protože je to zatraceně zajímavé.

---------------------------------------
A hrome. Babiš je socialista.

Babišova menšinová vláda včera schválila návrh svého programového prohlášení. Je to možná překvapení, ale kabinet v čele s miliardářem se v něm zavazuje dělat ryzí sociálnědemokratickou politiku.

Ti, kdo před volbami tepali hnutí ANO jako hnusnou oligarchickou pravici, teď při čtení programového prohlášení Babišovy vlády tiše sténají. Program je výrazně levicový. Konzervativně levicový, v mnohém dokonce až socialistický.

V řadě formulací Babiš navazuje na program menšinové jednobarevné vlády Miloše Zemana z roku 1998 a dlouhodobý program ČSSD z doby, kdy tato strana měla 32 procent. Jediný, kdo to doteď alespoň mlčky ocenil, byli komunisté a odboráři. Vojtěch Filip se rozhodl pro podporu Babiše a vcelku za to nic nechce. Středulovi odboráři ocenili vládní program na jednání tripartity, kde předseda vlády jejich dílčím námitkám naslouchal a námitky neodmítal. Těším se, až někteří poslanci ČSSD budou hlasovat proti programu vlády a premier se jich potměšile svou husákovskou čechoslováčtinou zeptá: "A prečo? Veď to je program sociálnej demokracie. Tej úspešnej...".

"Vláda odmítá myšlenku, že by základní komparatiní výhodou v celosvětové soutěži globalizované společnosti mohla být levná pracovní síla. Naopak, domnívá se, že můžeme prorazit efektivním využíváním kvalifikované a dobře placené pracovní síly s vysokou produktivitou práce." Tak pravili už autoři Zemanova programu v roce 1998. I Babišova vláda odmítá myšlenku levné práce. Stejně jako odbory, jejichž kampaň "Konec levné práce" vedla k razantnímu zvýšení platů. Odbory navíc varují vládu před přílivem gastarbeitrů. Na tom se shodnou s SPD i komunisty.

Nejsme pravice.

Babiš chce silný stát. Návrh klade důraz i na Zemanem dlouhodobě vzývané zvyšování veřejných investic, snížení přímého zdanění zaměstnanců a omezení možností vyhýbat se platbě daní. Akcentuje změnu hospodářské politiky směrem k moderní, digitální ekonimice, která by měla pomoci ČR vymanit se ze závislé subdidavatelské role montoven.

Babiš, stejně jako kdysi ČSSD, chce i efektivní e-government a elektronizaci daňového systému. Chce podporu vědy, výzkumu a vzdělání včetně zvýšení platu učitelů, urychlení infrastrukturních staveb, namísto uhlí výstavbu jaderných bloků. Stejně jako Zeman chce Babiš vyzbrojování české armády domácí výzbrojí a výstrojí. To vše odbory kvitovaly pochvalně, neboť to odpovídá jejich analýze Vize změny hospodářské strategie ČR.

Nový premiér ke zděšení české pravice tvrdí, že se jeho vláda zaměří na skupiny obyvatel, které se dlouhodobě pohybují na hranici chudoby nebo v její blízkosti. "Zlepšíme podmínky pro život těm, kteří si je sami zlepšit nemohou. Pomůžeme těm, kteří se přechodně ocitli v nepříznivé sociální situaci. Nedopustíme však, aby se závislost na pomoci státu stala životním stylem pro práceschopné lidi. ...Nastavíme pravidla pro tvorbu sítě sociálních služeb s cílem zajistit kvalitní, včasné, místně i finančně dostupné služby..." To je přece přístup sociálnědemokratický, v intencích tvorby společnosti vzdělání, spoluúčasti a solidarity.
.
.
.
Omezení lichvy, daňové nekázně, korupce či plýtvání veřejnými prostředky byly v minulosti snahami sociální demokracie, bohužel Zemanovými nástupci Špidlou, Grossem, Paroubkem či Sobotkou nerealizovanými. Levice, ačkoliv vládla, dodnes nedokázala říci, co je lichva. Bohužel zklamala. ČMKOS jako jediná vystoupila hlasitě proti daňové nekázni a podpořila Babišovo EET. Poctivost je třeba dokazovat. Zrušení EET a kontrolního hlášení by znamenalo mínus 50 miliard korun v rozpočtu. Roli sociální demokracie tak převzalo ANO. Možná bude úspěšnější.
.
.
.
Podstatné je Babišovo sdělení občanům, že ANO je odhodláno dělat de facto sociálnědemokratickou politiku. Ne politiku pravice. Překvapivě... že Babišovi jde o ty, kteří poctivě pracují či poctivě podnikají. Nikoliv o ty, kteří si z dávek udělali živnost, a o ty, jejichž "podnikání" ohrožuje EET. Že politika pro lidi se dělá s lidmi. I s odbory.
--------------------------------------------------------------

Zatím bez slepic

No ono by mělo platit, že pokud poctivě podnikáš=jsi pravičák, pokud postivě pracuješ=jsi levičák. Ostatní skupinii jsou jenom paraziti co nejsou ani pravičáci ani levičáci, jenom paraziti.

Bohužel se podařilo parazitům většinu lidu naučit, že pravičák=podnikatel, či nepracující člověk na pracáků=levičák.

Zatím bez slepic

... do prohlášení menšinové vlády s nevyjednanou podporou se vejde červencový sníh i suchá voda. Jednak je malá šance, že by vůbec k realizaci a případnému skládání účtů došlo, jednak, kdyby náhodou vláda prošla, se vždycky lze vymluvit na Sněmovnu, že nějaký takový super návrh zamítla. Tenhle text mi přijde jako začátek další kampaně a snaha dostat ČSSD definitivně ze Sněmovny ven. Daleko upřímnější mi od Babiše přišla opakovaná výzva k ODS, aby šla vládnout společně s ním. Jak by asi vypadalo prohlášení takové vlády, kde by Babiš neměl 100% ministrů, ale třeba jen 70%? Tak nějak tuším, že by se lišilo o víc než o třetinu a některé věci by tam byly úplně opačně.
Aby mi bylo rozuměno, mně se ty věci z prohlášení většinově líbí, jen významně pochybuji o tom, jak moc vážně jsou myšleny.

Zatím bez slepic

Inu, když se něco podaří, musí to dopadnout tak, že to ocení i více než jeden. Jsem rád, že jsem nepřepisoval žádný článek a mohu být za pionýra ;)

Teď ale vážně - zajíci se mají počítat až po honu, takže uvidíme, jak to s tím vládním programem nakonec bude. Už jsem se naučil být opatrný. A to i kdyby tu důvěru Babiš dostal.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No co, kdy Zeman nebude presidentem? Kdy bude hlasování o důvěře? Myslíte, že Zeman na "odchod" nemůže předat pověření i to druhé? A Drahoš by pak jenom čuměl a prskal... A pokud by nasatali nové volby a nezemanovsky president, by pak viděl andreje z 35-40 procenty, by dostal mrtvicu...
Neříkám,že to takto dopadne, ale těch scénářů je tolik a jaký bude, je vždy o nahodilosti a rozhodnutí osobností na základě těchto nahodilostí ;)

Zatím bez slepic

Nemá nový prezident nastupovat do úřadu až někdy v dubnu? To by bylo času dost.

Zatím bez slepic

Ano, Miloš Zeman klidně hladce stihne dát Andreji Babišovi druhý pokus. Má čas do března a klidně to udělá natruc celé pražské kavárně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Proč asi ta rychlá změna vládního prohlášení.
Použiji slova od Vlka,sliby se slibují,blázni se radují,Pokud víme,málokterá vláda plnila vládní prohlášení aspoň z poloviny.
Jednou to dobře napsal pan Gerd,jak plnila vládní prohlášení Sobotkova vláda.
Snad stačí Babišovo angažmá v Sobotkově vládě,abych mohl říci,není na něj spolehnutí,není záruka spravedlivého vládnutí a podle té sestavy dosavadní vlády,ze samých Babišových poskoků,poznáme co má v plánu Babiš a jeho loutkovodiči.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dle mého názoru Babiš svým koaličním partnerům v minulé vládě nijak neublížil a odrovnali se naprosto samy. Neschopní lidé jako Sobotka a Zaorálek to jinam ani dotáhnout nemohli, to bylo jasné už před minulými volbami. Takže klišé jak Babiš své koaliční partnery ve vládě zničí je opravdu jen fabulace a nesmysl.
To co ovšem do Vidlákova článku nezapadá je neustálé kydání špíny (to už se opravdu jinak říci nedá,je to hodně za hranou) z Babišových novin, hlavně Lidovky v tom vynikají a ani iDnes není pozadu. Jak toto zapadá do neustále omýleného spojenectví Zeman Babiš? "Mírnou" kritiku bych pochopil, ale tohle? Tomu nerozumím.
Hezký den
PS: Neustálé kydání špíny na Zemana byl důvod, proč jsem šel vůbec k druhému kolu prezidentských voleb minule. O první kolo jsem se vůbec nezajímal. Letos je situace mnohem více vyhrocená a tak mu to půjdu dát asi již v prvním kole.

Zatím bez slepic

Také si myslím,že si dost ublížil Sobotka sám.
Mohl být ale varován,co se dělo za vlády Nečase,že vlastně vládnul Kalousek.
Kdo ovládá MF,vlastně vládne všemu a Sobotka Babiše nezvládl.
Pak bych jen doplnil,příchodem Babiše na post premiéra,se vyplňuje záměr změn v roce 1968.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bohuslav Sobotka by se odrovnal sám za jakéhokoliv prezidenta. Že mu Miloš Zeman lehce mydlil schody je pravda, ale to mýdlo nosil sobotka stále u sebe. Třeba se teď začne věnovat menší politice a bude úspěšnější.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Babišovi fandím o trochu víc. Ač jsem ho nevolil, dělá přesně to, co bych od něj jako občan očekával. Nevolil jsem ho proto, že jsem si nebyl jistý, co bude dělat, až bude vládní odpovědnost plně na jeho bedrech. A taky rád vyvažuji a volím obvykle někoho méně dominantního. Ale za mě Babiš za jedna a jsem zvědav, jak mu to půjde dál.

Ohledně hlasování o důvěře vládě na druhý pokus nemám nejmenší obavy. Tipuji, že vláda zůstane jednobarevná a tolerovat bude ČSSD s novým vedením + KSČM s církevními restitucemi v zádech. Případné koaliční fleky ve vládě si bude muset nové vedení socdem nejprve zasloužit.

Zatím bez slepic

variantu Babiš sehraje "tichých 100 v červených (s ticho podporou KSČM a ČSSD). Mám tak trochu strach, co vyleze z důchodové reformy ala Babiš. To by ti tiší mohli trochu přibrzdit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Babiš a jeho vláda nedostane důvěru ani na druhý pokus. Důvodem jsou komunisti, jež jako jediní ho mají skoro v hrsti. Důvod je jen jeden a to prohlášení Filipa. Vláda v prohlášení musí mít uvedeno co udělat MUSÍ a co NESMÍ. Babiš to MUSÍ NESMÍ ponese velice těžce a zcela určitě se tomu nepodvolí ani na druhý pokus. Předčasné volby by jej za tohoto stavu nevyhovění hodně poškodily, tak se se svými dřívějšími soudruhy domluví a něco pohodí Okamurovi.

Zatím bez slepic

Tak důvodů je víc - v prvé řadě každá ze zbylých stran. Tahle hra, kdy všichni ostatní přehazují ten horký brambor na jednoho a ještě doufají, že tím jedním s bramborem pak budou moci toho velkého zlého nepřítele umazat, je až smutně dojemná.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě mne napadla jedna varianta. Předčasné brzké volby, drtivé vítězství ANO díky přizdisráčství ostatních a opětovná žádost o vydání a již bez vydání.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Po tom, co jsem zatím patřil a slyšel z jednání PS, závěruji, že 100 šmejdů se snaží zbavit jednoho ze svých, který se vymknul. Stalin to dělal obráceně.
Pokud se komukoliv podaří těch 100 šmejdů, jimž jde jen o živobytí, položit, bude mít moji podporu i s rizikem, že dalšího šmejda, porazivšího tohoto jedince se už nedočkám. Neboť ukažte mi v této zemi krále Miroslava.
(Výraz 100 šmejdů je pouhým odhadem ve smyslu licentia poetica).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je ještě jedna varianta, která se právě děje. Všichni řeší Čapí hnízdo a zda vydat nebo nevydat Babiše. A na nějakou vládu kašlou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Please check us ---->> http://www.evil-page.com

Zatím bez slepic