Hospodské řeči

Autor
Štítky

Snad mi to Vlk odpustí, Bůh je mi svědkem, že to není nic proti němu. Ale prostě se musím ozvat. Vlk ve svém včerejším článku zopakoval to s čím přišel jako první a na co začaly přicházet i ostatní sdělovací prostředky a najednou je toho plný internet a budou toho i plné noviny. Totiž že Zemanovi ke zvolení pomohly řetězové maily. Kdo by nevěděl, co to je, tak se jedná o maily, které si lidé posílají mezi sebou. Přijde vám mail od kamaráda, který vám nabídne odkaz, či přílohu a nebo se rovnou v textu dozvíte cosi o prezidentském kandidátovi ať už v dobrém nebo ve zlém. 

Musím říci, že mě žádný řetězový mail nepotkal, ale dovedu si představit, co v něm asi tak je. Půjde o velmi emotivní text nějaké pěkné holky, staré babičky, čtyřicátníka, kterého potkala hrozná životní katastrofa, maminky s dětmi v exekuci a nebo dokonce mladého studentíka, který se zodpovědně připravuje na školu. Přečteme si něco o životním údělu, který bude podán tak, aby kvalitně slohově gradoval a na konci bude prosba či pevný postoj ohledně toho, komu to máte hodit do urny. V našem případě mělo jít o maily, které čtenáři předkládají naději, že Zeman zarazí exekuce, že sem nepustí migranty a vůbec další podobné bláboly. Údajně tyto maily byly 90:10 ve prospěch Zemana a mohly přesvědčit oněch zhruba osmdesát tisíc lidí, aby hlasovali proti Drahošovi. Budu teď chvíli předpokládat, že takových mailů opravdu bylo hodně, že si je lidi přeposílali jako o život a budu věřit všem těm, kteří o nich mluví. I když je to trochu jako sněžný muž... všichni o tom mluví, ale nikdo to neviděl. Ale čert to vzal. Zkusme uvěřit že mezi prvním a druhým kolem prolétly uvedené maily republikou a skutečně je četl kdekdo. 

Nechci se chlubit, ale můj článek "Přirozený volič", kterým jsem se osobně přihlásil k volbě Zemana se stal jedním z těchto řetězových mailů. Dostal jsem několik desítek reakcí, vesměs pochvalných a tak si troufám tvrdit, že právě tento můj článek četlo několik tisíc voličů a jistě mnoho nerozhodnutých se po něm přiklonilo k Zemanovi. Vidlák zabodoval... 

A teď to hlavní... Proč to sakra vůbec stojí za analýzu? Lidi si posílají maily. Kdysi si posílali dopisy, což bylo jen poněkud pomalejší a dražší. Taky lidi chodí do hospody a říkají si tam nad pivem přesně to stejné, co se dalo vyčíst v těch mailech. I já jsem v hospodě mluvil o tom, že jsem Zemanův přirozený volič.  Máme prostě moderní společnost. Lidi mají mobily, mají e-mailové adresy, mají fejsbůkové profily a když si to za drahé peníze koupili, tak to přece používají.

Kdysi se zprávy předávaly pomocí obecního tetkagrafu... Baby se potkaly u kadeřnice na trvalé a kecaly. Z komára se udělal velbloud, z politika debil, z debila politik. Z nové známosti už byla svatba a z hádky se postupnou šeptandou stal definitivní rozvod, pětka třídního premianta se rozmázla na jistojisté propadnutí. Chlapi v hospodě sice použili méně slov, ale z malé bouračky se stala totální havárie se čtyřmi mrtvými,  z policejní šťáry v hospodě vznikla honba za mafiány a z novoročního prezidentského projevu důvod k remcání na několik měsíců. Debaty o Ivetě Bartošové a Vojtovi Dykovi ani nezmiňuju. Stejně tak se nezmiňuju o těch stovkách migrantů, které někdo někde zaručeně viděl. 

Prostě lidi si spolu povídají a dost často jsou to takové hospodské řeči. Vyjadřují naději, znusení, předávají to, co je podle jejich soudu dobrá nebo špatná zpráva. to je to tak divné, že to dělají i elektronicky? Nebo v hospodě se mluvit může, ale v mailu je to ovlivnění voleb? Není to celé trochu uhozené? 

Všichni analytici nám v podstatě předkládají banální zjištění, že lidi spolu mluví i po e-mailu a říkají si vlastně totéž, co si říkají i v hospodě. 

Vlku, pokud si toto přečteš, máš u mě kdykoliv prostor k vyjádření. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Včera jsem večer snědl půl konzervy vepřového a probudil jsem se před pátou. Pustil jsem TV, ČT, opakovali včerejší Dobré Ráno a byla tam nějaká slečna a říkala, jak je bloggerka a jak bloggeři jsou mladí lidé, starší to nezajímá. A jsou bloggeři a youtubeři a influenceři a že když jste starší, tak na to nemáte čas.

A prostě to zas znělo mladší, modernější, technologicky zdatnější, úspěšnější a technologicky zdatnější dělají něco na co ti starší už nemají.

Tak jsem si vzpomněl na to, jak se nezve do ČT, když řeknete něco nepovoleného. Jak vám ruší profily na idnes (Provazníková) či facebooku (Hampl) jak vás šikanují když dáte něco nepovolenýho na youtube, jak se mažou příspěvky v diskusích a říkal jsem si "svazačko, ty tam můžeš takhle žvanit jen protože nic nevíš a nemáš žádnej názor." Aby měl Vlk na 5 minut ráno okénko na ČT, kde by se ten zázrak stal.

Dávat někam svý názory, kde je jaká kavárna, co moje kočka, jak mi kručelo v břiše, jakej jste měla orgasmus a jak je Drahoš slušnej člověk, tak to samozřejmě můžete do nekonečna. V okamžiku, když začnete říkat něco podstatného, tak se vám to zatrhne a dostanete do těla.

Tady je článek o tom, jak Bakala boys už začali cenzurovat majly na volný.cz, centrum.cz a tuším atlas.cz a filtrovat ty s odkazy na nepohodlné weby jako jsou právě PL, právě, aby zabránili řetězovým majlům. Nemám čas si tam založit majl a zkusit to sám, takže čekám, jestli se to potvrdí za chvílí veřejně nebo naopak se bude říkat, že je to hoax. Každopádně jsem překvapen, že Bakala vlastní i tahle média.

Každopádně ta mladá slečna jenž nám představili jako Terezu Salte, žije v Oslu a je teda jedna z těch, co píčou vpřed vyrazily na západ za směnným obchodem "hezký český maso za pohodlné živobytí". (Skoro vždycky tyhle vztahy vypadají, že se holka dá dohromady s klukem o třídu níž na žebříčku zajímavosti pro opačné pohlaví, on to kompenzuje většíma prachama z lepšího kurzu západu proti koruně. Obráceně se to děje daleko méně a z kluka to dělá o to většího frajera). Z Osla musí mít vhled do života v ČR jak stehno a jako nová přivandrovalá v Norsku určitě chápe i všechny jemnosti života tam. Ta pravá studna znalostí pro ČT. Taky jí vydali knížku, tak je už dokonce spisovatelka. Skoro už učenec.

Tady je ta slečna plná zázraků bloggerů a influencerů, tak důležitá ve své bezobsažné banalitě:

https://www.google.cz/search?source=hp&ei=yrCDWv7GNIz4kwWk5p2oAg&q=terz…

Tady je ten článek o cenzuře majlů Bakala Boys,

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Lide-Zdenka-Bakaly-chteji…

Tyhle dvě věci vedle sebe krásně vystihují rozdíl mezi voliči Drahoše a Zemana.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já čas mám a založil a fakt když máš v e-mailu www.parlamentnilisty.cz, tak e-mail do schránky centrum nedojde ;)

Proto Vidláku, jak se mohli ty e-maily šířit, když se aktivně filtrují :D (to byl vtip, zatím podle testů co jsem dělal mažou jenom když to obsahuje webovou adresu, text budou filtrovat asi později...)

Čmoude neznal jsem Terezu Salte, ale po chvilce čtení co to je zač...
A ta úspěšnost 1,1odběratelů youtube? Instagram dejmetomu 35, ale ta úspěšnost :D Viz příjem youtube na videu https://www.youtube.com/watch?v=TA_4jtZPUgM
I bezdomovec co žebrá v Praze má větší "úspěch", když ho budeme měřit penězi (i ta sociálka dá člověku víc jak 1,1odběratelů :D)

Zatím bez slepic

Tak jsem našel vysvětlení úspěchu:

www.forbes.cz/z-blogerky-byznysmenkou-tereza-salte-chce-cesko-naucit-bl…

Ale co, žije si svůj sen, který z mého pohledu je spíše že čumím za co jí Norové platí, ale asi to nese nějaký úspěch a není to o "skrytých dotacích těch správných názorů".

Zatím bez slepic

Kolegové čtenáři, nemohli bychom to s tou cenzurou mailů ověřit nějak hromadněji? To je na samostatný článek o cenzuře a Bakalovi všeobecně.

Zatím bez slepic

Vše je dobře popsané zde:

https://www.lupa.cz/clanky/freemaily-economie-filtruji-zpravy-s-odkazem…

(lépe je to na aeronetu, kam jsem šel po tomto článku, ale je to onen desinformační, takže sem nedávám odkaz, každý může pak kdyžtak sám podlehnout svodům ďábla)

Zatím bez slepic

Neuvěřitelné! A já bych to vážně považoval za hoax... Centrumácký e-mail jsem přestal používat pár let zpátky na protest kvůli nějaké jejich politické masírce (a vůbec na jejich portály chodit) . Krásně to ale dokladuje, že každý dobrý nástroj (antispamový filtr) bude samozřejmě zneužit. Ještě bych zkusil experimentátory o tři pokusy:
a) přiložit odkaz do delšího smysluplného textu (tedy nikoliv jen samotný odkaz) - bývá to jeden z atributů rozlišení mezi pamem a regulérním e-mailem
b) použití odkazu v podobě zkracovače adres - např http://1url.cz/
c) použití v příloze

Každopádně mám za to, že se poskytovatel dostal na samou hranici (ne-li za ní) zákona.

Zatím bez slepic

Viz článek aeronet nebo zvědavec (se napamatuju, četl jsem o tom vše co jsem našel, tak už nevím kde co bylo) a popis na něm, všechy navržené body zkoušeli...

Zatím bez slepic

Jeden obrázek vydá za tísíc slov
http://awombat.rajce.idnes.cz/Centrum_filtr/#
Aby se e-mail do mailboxu na centrum.cz nedoručil, postačí do těla e-mailu vložit odkaz https://www.parlamentnilisty.cz. Ověřeno 14.2.2018 dopoledne.

Zatím bez slepic

Mám asi 8 e-mailových adres, nebudu vysvětlovat proč, ale tak nějak to za posledních 20 let vyplynulo.
Pouze 2 mi umožňují odeslat e-mail přímo z počítače, přímo z poštovního klienta (tzn.se nemusím nejdříve přihlásit na webu do nějakého rozhraní s poštou, ale jde to přímo z počítače přes např. Outlook).
Jeden z nich je Gmail (už léta), druhý je soukromý mail, zřízený počátkem února (není to žádný freemail, v rámci nových stránek na doméně 2.stupně jsem dostal i nějaký e-mail).
Nejdříve jsem poslal osobě, která má mail na Centrumu odkaz na článek na "prvnizpravy.cz" z Gmailu o "bitce v Zemanově štábu" po 2. kole prezidentských voleb.
Tento e-mail nedorazil.
Poslal jsem druhý e-mail, opět z Gmailu, tentokrát jako PDF soubor toho článku. A ano, ten PDF soubor měl v názvu "prvnizpravy".
Opět ten e-mail nedošel.
Třetí e-mail jsem posílal z nového soukromého mailu, jehož adresu v tu chvíli měli pouze 2 lidé na světě, a opět odkaz na "prvnizpravy" a opět ten e-mail na Centrum nedošel...
Já ten původní e-mail posílal na víc adresátů, ale od jednoho mám zpětnou vazbu (občas se vidíme a mluvíme spolu), u těch ostatních nevím, ale mám potvrzeno, že Centrum cenzuruje.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak to jsme měli uplně stejně. :-) Taky vepřová konzerva a taky ta vepřová hlava v tv k ránu. :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mám freemailovou adresu na centrum.cz.
Poslala jsem z adresy na gmailu na mailovou adresu na centrum.cz pouze linky na tento článek, dále link na náhodně vybraný článek z Parlamentních listů a Aeronetu.
Všechny tři linky byly v těle mailu, do předmětu jsem napsala pouze slovo Test. Mail z gmailu na mail na centrum.cz nedorazil. Zopakovala jsem totéž, pouze s linkem na tento článek. Mail došel. Dalším "testem" jsem poslala jen samostatně link na náhodný článek z PL. Nedorazil. To samé jsem zopakovala i náhodně vybraným článkem z Aeronetu. Nedorazil.
Čtyři odeslané maily z gmailu na centrum.cz - první se třemi linky na článek Vidláka, článek z PL a Aeronetu nedorazil, druhý s linkem na článek Vidláka dorazil, třetí s linkem na článek z Pl nedorazil, čtvrtý s linkem na článek z Aeronetu nedorazil.

Zatím bez slepic

In reply to by Oliv (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě se musí Vidlák trochu snažit, aby pronikl na seznam proruských webů, aby ho začali cenzurovat :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
I tonoucí se stébla chytá,to samé Drahošovi podporovatelé.
Napsal jste pravdu a ta se šíří lépe než nepravda.Spíš ten zvýšený počet voličů Drahošovi,napomohli sociální sítě mezi nezkušenou mládeží.
Ono postavit sněhuláka v zimě,není problém,ale těžko ho udržet v létě.Tak to vidím i s Drahošem v horkých státních chvílích,by se vypařil.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mě osobně žádný takový řetězový mail nepřišel, ale jestli byl jejich obsah takový, tak to velmi hezky ukazovalo, co lidi trápí a co by politici měli doopravdy řešit. A dokud to řešit nebudou, tak zde budou populisti, extrémisti atd.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je mi docela divné, že většině diskutujících řetězové maily nechodí. Já mám pár známých, kteří mně pravidelně celoročně zásobují tu vtipy, tu dobrými recepty, zázračnými místy na zeměkouli, lidskými výkony, někdy i pěknými děvčaty, občas i hoaxy (pošli co nejdřív všem, co znáš, je to strašně důležité) a před volbami i potřebnými informacemi o kandidujících a nesmím zapomenout na vánoční a velikonoční tematiku s hezkými pohyblivými obrázky. Na hoaxy někdy odpovídám všem adresátům, proč je to nesmysl. Ale pravda, jsem slabý článek řetězu a skoro nikdy nic nepošlu dál. Pokud ano, tak jen obsah, nikoli samotný mail. Je pravda, že desinformačních zpráv je významné procento, ale vlastně podstatně menší, než na mainstreamových serverech.
Během letošních prezidentských voleb přišlo volebních mailů podstatně méně, než před pěti lety. Až jsem se obával, že se důchodci (v širokém pojetí od 20 do 90, jak odpovídá struktuře adresátů) nezmobilizují a Zemana nezvolí. Zemanových voličů přišlo dost, zvolili, ale řetězové maily za to určitě nemohly. To jediná diskuse na ČT stačila, aby si člověk uvědomil, že důvodů nevolit Drahoše byla celá přehršel.

Zatím bez slepic

Inu, vychoval jsem si (až na ty dva celoroční) své kamarády. Přesto ale nic nepřišlo ani od nekamarádů - a ani na ty tajné. Soudím právě proto, že pokud byly posílány, byl jejich vliv mimo komunu v podstatě přesvědčených malý.

Zatím bez slepic

Inu, vychoval jsem si (až na ty dva celoroční) své kamarády. Přesto ale nic nepřišlo ani od nekamarádů - a ani na ty tajné. Soudím právě proto, že pokud byly posílány, byl jejich vliv mimo komunu v podstatě přesvědčených malý.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jinak já se setkal se sdílením Kydů i z opačné strany volební barikády, jako "koukněte, jakej matroš jedou ti druzí, to je prča!" - měl to být článek o důvodech, proč lidé volili MZ. Ale to vím jen díky tomu, že se mě dotyčný zeptal, zda jsem já v diskusi skutečně já.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokud se pletu tak se omlouvám, ale v povolební analýze Vlk hodnotil procenta a jejich desetiny, kdyby D. přišel do této debaty, řekl na to či ono to či to kolik by bylo +- %, co mu přidalo či ubralo v posledním týdnu, ale nikde nezmínil, že Drahoš byl uměle vytvořen médii a lidmi v pozadí (M. Žantovský) a zhruba před rokem před volbami ho určitě 95% voličů neznalo ani podle jména. Tento fakt se zcela ignoruje, stejně jako ten, že Zeman je od druhého kola minulé volby neustále vláčen v médií a i v reálu (vejce, vlajka, atd). To dle mého bylo silnější v rozhodování než že D. měl jít na Novu a tam na téma XY říci ABC a to by mu dalo 0.75% zcela jistě.
Ale jak říkám, zřeba se pletu.
Hezký den

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já jsem žádný řetězový email nedostal. Ani nikdo z mého okolí. Prostě - kavárna, či jak to nazvat, hledá důvody. A nikdy nepochopí, v čem byla ta chyba. A hlavně si chybu nepřizná.
Máme prezidenta. Já ho před lety nevolil, ale poté jsem byl rád. A postupem času více a více rád. Takže letos to bylo jednoduché.
Mnozí papouškopolitologové, papouškopolitikové hovoří o tom, že prezident je v podstatě na okrasu. Bez výkonných pravomocí.
Ve skutečnosti je to tak, že Prezident je prostě Pan Prezident.
A pokud nazývá věci pravými jmény, je to v pořádku. I když bych osobně čas od času ubral.
Ale narozdíl od umělohmotného protikandidáta má aspoň rozum svůj. Nikoli těch za ním. (Nakonec i oni se vetšinou po prohře od Drahoše začali distancovat. Horáček,Hilšer atd..)
Doufám, že je nikdo nebude volit do senátu. Už ukázali, co jsou zač..

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak to tady čtu, jsou zde jen příznivci Zemana, proto vám nebylo třeba vylhané maily posílat, volili byste Zemana tak jako tak.
Ale soudím, že opačnému kandidátovi se to posílat muselo, aby si to s tím Drahošem jaksepatří rozmysleli. Proto v našem širším okolí
jsme těch řetězových mailů zaznamenali opravdu hodně.

Zatím bez slepic

Dohledal by se a uveřejnil zde se svolením Vidláka příklad takového mailu, ať víme, o čem je řeč?

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslel jsem si, že neznalé řetězových mailů mohu obohatit příkladem. Ale našel jsem jen dva z období mezi 1. a 2. kolem. Jeden vybízel na přiloženém obrázku neházet nepoužité lístky s Drahošem do koše ve volební místnosti, ale zničit až doma. Nesmysl. Kdo byl ve volební komisi, ví že na vhození obálek s Drahošem bylo zpravidla k dispozici lístků nadbytek. A prohlížení koše ve volební místnosti pro odhad výsledku voleb v jednom okrsku nemá žádný význam. Druhý odkazoval na článek na Aeronetu: https://aeronet.cz/news/odhaleni-natvrdo-kdo-voli-jiriho-drahose-voli-v….

Toť vše. Mohlo to celkové výsledky ovlivnit?

Zatím bez slepic

jako řetězové maily?

Ani na jednom, ani na druhém nevidím nic závadného. Nic, co by vzbuzovalo zdání falešné či poplašné zprávy.

Zmuchlat lístek doma - nic proti ničemu a že by volbou Drahoše byli vlastně zvoleni Kalousek, Janda, Halík, Gabal & je fakt. Ti lidé mu projevili doložitelně podporu.

Zatím bez slepic

Dendy proč se snažíš "evidentně" trolovským příspěvkem zatáhnout debatu na hate přetahovanou kdo ho má delšího?

Proč nedebatuješ jako ostatní pod tímto článkem o "svobodě slova" a "překvapením o censuře"?

Jako, jeslti jsi chtěl napsat, že jsi volil Drahoše, ok, šak o tom je demokracie, že každý volí podle svého uvážení a respekt k jinému názoru je normální a já tě chválím, že jsi přesvědčený o své volbě, ale fakt nechápu proč chceš hate diskuzu?

Zatím bez slepic

Nepochopil jsem důvod příspěvku do diskuse. Jsem právník, nejsem důchodce, nežiji na venkově (i když bych rád žil). Nejsem placen žádnou "neziskovou" organizací. I když bych mohl být. To bych ovšem musel býti hovadem. :-)
V životě jsem pracoval i manuálně. A vážím si těch zkušeností. Na VŠ jsem nebyl přijat. Měl jsem nevyhovující posudek od soudruhů. Takže VŠ až po 90tém roce. Zkušenosti ze života jsou.
A nyní mě bude opět nový soudruh kádrovat?
Vylhané maily si pravděpodobně posílali Drahošovi příznivci. Jak jsem již dříve psal. Mně nic nepřišlo, nikomu z mých přátel také ne.
Nakonec, život se neodehrává prostřednictvím e- mailů a sociálních sítí.
Pan Bůh zaplať.
Dendy, dendy.. Jednou snad pochopíš.

Zatím bez slepic

Dendy, asi chápu, co chcete naznačit. Má to ovšem několik háčků. Buď tím naznačujete, že existuje někde nějaká centrála nicků, jimi užívaných e-mailů a volebních preferencí (to bychom žili ještě ve větší totalitě, než doufáme), nebo naopak, že je do "operace řetězový e-mail" zapojeno významnější množství voličů MZ, než se nám jeví.
První z uvedených je jediný způsob, jak zajistit rozesílání řetězových e-mailů (jsou pak ještě vůbec řetězové) cíleně z nějakého ústředí - a vyhnout se tedy monosti, že náhodně zasáhneme též Čmouda, Asse etc. Druhý z uvedených způsobů - tedy že jsou nerozhodnutí voliči MZ oslovováni touto cestou svými konkrétními známými - voliči MZ pak s sebou nese otázky, jako třeba jaký je rozdíl, pokud to dotyčnému cíleně řeknu v hospodě či pokud jej obešlu e-mailem (a je to pak řetězový e-mail?) a druhý - aby to smysl mělo, muselo by se tak chovat opět významné množství voličů MZ, protože 100% úspěšnost sotva zaručíte, stejně tak nepřekrývání se (dva odesilatelé osloví totožného příjemce)...

Osobně navrhuji jednodušší cesty - totiž přestat se hnípat v technologii toho, proč "se nepovedlo přesvědčit 80 000 lidí hlasovat opačně", ale začít přemýšlet o tom, jak dotyčné nemuset přesvědčovat. Svádět vše na nevzdělanost, hloupost a vesnickost je jen zavírání očí před realitou.

Zatím bez slepic

Při čtení Vaší odpovědi, jsem si vzpomněl na příspěvek Patricka Zandla na Facebooku ve kterém popisuje jakým způsobem se snažil ovlivnit voliče protistrany a jakým způsobem byla kampaň protistrany organizována. Příspěvek je veřejný, měl by být přístupný na adrese https://www.facebook.com/patrick.zandl/posts/10159745766000018
Pro Facebookové nečleny přidávám kopii textu:

Patrick Zandl
10 únor v 20:58 ·
Tohle je ten článek, co jsem těsně po volbách publikoval a zase sundal. Proč, se vysvětluje špatně. Tehdy jsem to bral jako prohru, navíc prohru na vlastním hřišti. A nevěděl jsem, co s tím. Článek mezi tím cirkuloval internetem, hlásili se k němu i k práci velká množství lidí. Nejsem sám, kdo si toho všiml. Nejsem sám, kdo s tím chce něco udělat. Stačilo zchladit hlavu, emoce a ego, oprostit se od toho a podívat se po řešeních, která jsou nasnadě. Až budeme zase o koukek dál, poprosím ochotné z vás o pomoc.
PS: Místo tohohle níže jsem prošvil oba termíny na knihu, kterou mám rozepsanou a slíbil jsem ji, abych byl konečně slavný a bohatý :)
---
Věnoval jsem poslední třičtvrti rok své soukromé válce proti Miloši Zemanovi, jehož považuju za pohromu naší společnosti. Tohle je interní zpráva o jejím průběhu, je jen pro přátele a není určena ke sdílení ani publikaci jinde (brzy ji smažu). Jsou to neutříděné postřehy, které si ještě musím promyslet, ale je to také nutný základ reflexe obdrželého výprasku.
V rámci této války jsem se pod nejrůznějšími identitami účastnil debat v nejrůznějších prozemanovských skupinách i webech. Snažil jsem se zmapovat prozemanovskou scénu, její dynamiku a najít klíčové hybatele i témata. Přijít na klíč, jak jejich smýšlení změnit a zkusit jej změnit. Bezpočty výměn názorů, osmdesát identit, osobní schůzka s dvacítkou lidí, velmi blízké kontakty s další stovkou z této scény, nepočítaně drobnějších interview, více jak stopadesát skupin a stránek. Na jednoho člověka slušný náklad.
Panuje předpoklad, že za to můžou Rusové a činnost jejich tajných služeb. S výše uvedenou kvalifikací mohu říct, že ti pouze umetají cestičky. Dohazují vzájemné kontakty, když je potřeba, tak přisypou malé peníze formou legálních kšeftíků a vytvářejí nejvyšší koordinaci. Neni to nutně proruské. V řadě případů jsou naopak prozemanovské a proruské skupiny oddělené. Není tu žádná striktní organizace a hierarchie, panuje tu takový slovanský čurbes, ve kterém se někdo lépe, někdo hůře pohybuje. Řada prozemanovských skupin vznikla spontánně (rozhodně většina těch nejúspěšnějších, kam jsem byl schopen to zkontrolovat) a stojí za nimi někdo, kdo je tahoun ve své bublině. Přitáhl veřejnost, ostré a zajímavé přispěvovatele a tím na sebe přitáhl i pozornost úzké skupiny lidí, která se takovým věcem snaží dávat podporu.
Úzké jádro tvoří řádově padesátka lidí, to jsou ti, kdo mohou propojovat lidi mezi různými skupinami a přisypat drobnější peníze v řádu desítek a malých stovek tisíc. Je snadné se na ně obrátit, dohodí ostrahu objektu, vartování na diskošce, řízení náklaďáku těm potřebným. Umí domluvit exekutorovi, aby netrval na všem, umí pořešit drobnější problémy právně-finančního typu. Umí dohodit někoho, kdo potřebuje to, co umí dotyčný či opačně. Budují mafiánskou loayalitu toho zrna, jak ji znáte z Kmotra.
Širší jádro tvoří admini největších skupin, stránek či mailing listů. Přes dvě stovky lidí, kteří mají kolem sebe malé tisíce až malé desetitisíce sympatizantů. Často to bývají lidé nad padesát, ale také nijak výjimečně přes třicet. Zjednodušeně: starší lidé více Zemanovi věří, mladší ne tolik, ale zjistili, že "vlastnictví" takové skupiny je pro ně rozumná cesta ke společenskému uznání. Má to zajímavé aspekty. Tak například konkurenční boj mezi skupinami: abyste měli dobře aktivní a respektovanou skupinu, potřebujete pravidelný přísun novinek, motivačních materiálů a dostatek přiměřeně ostrých diskutujících. Administrátor skupiny to musí umět citlivě namíchat a zajistit. To je důvod, proč se objevují nejrůznější motivační obrázky pochybné kvality, adminové nečekají, co se kde najde, ale invenčně připravují vlastní nebo povzbuzují členky k vlastní aktivitě, což naráží na malou informačni i jinou gramotnost. Někdy jsou ale chyby ponechávány záměrně, členové se přesvědčují, že o chybu nejde, jde o obsah a společně se hecují.
Společné hecování mezi adminy skupin mě děsí nejvíce. Existují koordinační skupiny, kde si informace mezi sebou vyměňují admini skupin. Zde úzké jádro (většinou přes prostředníky) nabízí materiály (častěji je ale nabízí přímo, jako formu odměny či služby) a probíhá zde něco jako metakoordinace, při níž dochází k hecování. Administrátoři se předhánějí v tom, kdo musel strpět jaké příkoří, přičemž značně v kurzu začínají být slovní, ale už i fyzické napadání protizemanovců. Bývají to z mého pohledu nechutné scénky, ale jsou zdrojem uznání ve skupině. Pro mne top humus bylo vyprávění jednoho admina o akci někoho z jeho skupiny, kdo na menším městě utrhl mamince vezoucí kočárek protizemanovský odznak a hrubě ji seřval, že ji mají odebrat dítě, co z něj asi tak může taková kráva vychovat. Obecně kvitováno jako pozitivní zásah a když jsem do potlesku vstoupil s tím, že pan prezident by takové násilí proti maminkám neschvaloval, byl jsem ujištěn, že on jako vysoce mravní člověk možná ne, ale je to potřeba udělat. Toto hecování považuju za důvod, proč se ve společnosti zvyšuje agresivita, na druhou stranu musím říct, že v mnoha případech jsem měl dojem, že šlo o smyšlené či přifouknuté příběhy, kdy se takto "prodávaly" i normální hospodské rvačky.
V týdnu před druhým kolem voleb probíhal nejdříve v administrátorských a později i v "běžně přístupných" (v uvozovkách proto, že skupiny bývají uzavřené a vyhazuje se z nich) skupinách mobilizace za Zemanovu volbu. V obecně známých intencích: nezvolit Drahoše, protože loutka Západu, PPF, uprchlíků, Německa. Není to osobnost. Nezajistí dětem vzdělání (fakt!), StB a další info-fámy. Mobilizace dosáhla vrcholu ve středu a přes den ve čtvrtek, v pátek jsem bohužel ztratil přístup do administrátorských skupin, kde se probíraly počty přesvědčených nerozhodnutých. Probíhal organizovaný sběr dat, kdy administrátoři se dotazovali vlivnějších členů ve skupině na jejich zvýšenou aktivitu, chválili a zviditelňovali aktivní a aktivity. Jakkoliv jsou tahle data statisticky pro mě obtížně kvalifikovatelná, muselo to zasáhnout významné množství lidí, už ve středu byly aktivně zapojováni členové skupin čítající přes třista tisíc lidí (jakkoliv neumím říct, nakolik se členové skupin nutně překrývají), přičemž zapojování počítalo s mobilizací rodinných příslušníků i přátel. Byly dodávány velmi pečlivě připravené sady argumentů do hospodských debat, které zvyšovaly prestiž dotyčného jako člověka, co se orientuje a také zvyšovaly pravděpodobnost, že uspěje. Mimochodem, jeden takový metodický postup jsem použil pro přípravu produktové argumentace ve firmě, rozhodně ho nepřipravoval nikdo hloupý.
Zdá se, že mnoho munice dodala debata na Primě (neviděl jsem, usuzuju z odezvy ze skupin) - Drahoš v ní vypadal jako někdo, kdo nehájí zájmy Česka a kdo je slabší, než Zeman. Naopak debata na ČT neměla žádný podstatný ohlas v rámci prozemanovských sympatizantů. Oceňovalo se slušné vyznění od moderátorky, ale to bylo také bráno jako další argument o zkorumpovanosti ČT, protože jindy to tak není a přitom to tak umí. Témata byla brána jako nepodstatná, koho by zajímalo financování kampaně nebo prověrka Mynáře, když jsou důležitější témata, jako kouření v hospodě nebo uprchlíci. Touto optikou volby rozhodly populistická témata, bylo důležité je obhájit a to se Drahošovi v očích Zemanových příznivců a velké skupiny nerozhodnutých nepovedlo. Proti tomu občasné Zemanovo lhaní je brané jako přehánění, trolling kavárny či jako nevýznamné v porovnání se Zemanovými postoji.
Administrátoři skupin se rekrutují z přesvědčených a trochu IT vzdělaných uživatelů (narazil jsem na bývalého šéfa programátorů na sálových počítačích, který z Cobolu přesedlal v důchodu rovnou na Facebook). Těm účast v těchto skupinách (soudím já) pomáhá se vyrovnat s traumatem životního zklamání, kdy celý jejich aktivní život byl označen za přisluhování zlému režimu a označen jako nehodnotný. Skupiny jim vynahrazují společenské uznání, které ztratili či neměli.
Podobně uvažují mladší uživatelé, kteří socialismus aktivně nezažili. U nich je zřetelná frustrace z toho, že kapitalismus pro ně neznamená rovné šance. Velmi často akcentují zkorumpovanost současného režimu, příkoří, která se jim v něm stala a systém jim nijak nepomohl. Často nemají špatné vzdělání (odborné s maturitou, průmyslovky atd) a skupiny jim rovněž umožňují seberealizaci, uznání a často slušný přivýdělek.
Není pravda, že by spojnicí byla naprostá relativizace historie. I proto existuje celá řada skupin, některé nostalgicky vzpomínají na socialismus ("Poldovka, ta táhla celé Kladno, ale nechali ji padnout, svině - a teď na Kladně o práci nezavadíš" - co na tom, že poldovka byla prodělečná už v osmdesátých letech) a jiné naopak nadávají na to, že zkorumpovanost totáče se plynule přesunula do současnosti. Spojnicí je, že situaci vyřeší Miloš Zeman a pokud se snad dopouští omylů, tak to kvůli špatným informacím od svého okolí. Klasická mantra všech obhájců samoděržaviků, od Putina přes Erdogana po Kima. Dlužno říct, že smiřování se těchto skupin výrazně pomáhá právě ta úzká koordinační skupina, kde už silný dojem z napojení na Rusko z mnoha důvodů mám. Pomáhá mediovat spory a jestli jsem porozuměl správně, je to poučení z minulé volby, kdy se tehdy ne tak elektronizované skupiny mezi sebou rozhádaly a šly si po krku.
V souhrnu ale u většiny příznivců Zemana převažuje zklamání s polistopadovým vývojem, ačkoliv z různých důvodů. Klasičtí politici jsou nemakačenka, jen slibují a nic nedělají. Průmysl se rozpadl, silnice taky, Evropská unie nás jen buzeruje a ujařmuje. Tohle je rozčarování, kterému se nelze divit. Posledních mnoho let čeští politici trávili ve vzájemných půtkách, nikoliv v klopotné práci a jejím obhajování. Rozpadlé silnice jsou objektivní fakt, jenže kdo z politiků se také kdy zastal počinů Evropské unie a snažil se je vysvětlovat, kolik politiků na "eurobuzeraci" upozornilo, že takové zákony tady už dávno máme a jen je sjednotíme se sousedy, aby byly všude stejné? Bělobrádek a ... a tím to tak hasne?
Poslední bod, který mi utkvěl v paměti jako výrazný: trojí zákony. Už ani ne dvojí. Za prvé panuje obecné přesvědčení, že ti nahoře žádným zákonům nepodléhají a ani to nikoho moc netrápí. Za druhé existují zákony, ale ty nám zřejmě vnutila Evropská unie nebo je to pozůstatek totáče. A teprve za třetí je tu přirozené zvykové právo, to jediné, na čem záleží. Ano, v obci se nesmí parkovat na zeleni, ale vy před svým barákem na obecním můžete, protože to tak děláte léta. Ano, je vyhláška o nočním klidu, ale cestou z hospody se vždycky dělal čurbes a kdo je proti, je svině. Nově příchozí se rychle musí se zvykovým právem seznámit, akceptovat ho, teprve pak je náš a teprve pak jsme k němu tolerantní. Tohle rozlišuje naše a imigranty a svoloč. Asi takovýhle je pohled. .
Nesmírný konzervatismus. Jako v tom vtipu. Pán je hlava domu, ale žena krkem. Pán rozhoduje, je autorita - a je na ženě, aby se s tím uměla vypořádat. Pokud je slabá, potřebuje přeci ochranu. Pokud je silná, tak to umí zaonačit. Na schůzkách s páry i s ženami to bylo akcentováno jako obecné porozumění a to, jak se to "u nás dělá". Feminismus je úchylka, silná ženská ho nepotřebuje a pro slabou je to škodlivé, tak nějak bych ten názor shrnul.
To všechno se promítá do výchovy a vzdělávání. I tady konzervatismus funguje: jak se to dělalo od císaře Josefa, dělejme to dál, bez ohledu na to, že jinde to dělají jinak. Jinde jsou změkčilí, naočkovali do nich feminismus, toleranci a jiná svinstva. Ztratili cestu našich předků a to u nás nedopustíme. I proto je lepší, když děti nejezdí za hranice, ještě by je zmátlo to, jak to tam vypadá. Pozlátko. Když za hranice, tak k moři, jako turista, kde na vás kmitají. Často jsem se setkal s lidmi, kteří odmítali pouštět své děti do Rakouska a Německa na výměnné pobyty, ze strachu, co se jim tam stane a čím vším je tam indoktrinují. Padaly i argumenty typu "v té škole bylo ke svačině jen smoothie".
Tohle všechno znamená, že zlomit to nebude jednoduché. Je tu značný odpor proti změnám, jejich výhodnost se dlouhodobě nepodařilo prodat mimo jiné proto, že se o to málokdo pokoušel. Revolucionáři a věrozvěstové hatefree, feminismu a dalších podobných záležitostí zvyšují povědomí mezi vzdělanější částí společnosti, ale u jiné části působí naopak naprosto kontraproduktivně.
Východisko do článku nemám, kdybych měl, tak bych si letos troufl chtít Nobelovku. Podle mě je to práce na další generaci. Rozhodně ji neusnadní fakt, že dalších několik měsíců ji bude komplikovat Miloš Zeman a jeho příznivci, jenže jeho nezvolením či smrtí by se mnoho nezměnilo. Podhoubí tu je, je tu jasný zájem ho využít a na tu vlnu by naskočil někdo jiný, možná ne tak efektivně, možná ne tak personifikovaně, ale vlna by jela dál.
Pro mne je několik smutných závěrů.
Za prvé, když jsem s tímhle obeslal vloni několik lidí a potřeboval jsem pomoc, ozvali se dva, oba již dost společensky vytížení. Ten "liberální blok" byl naprosto roztříštěný a neochotný spolupracovat.
Za druhé, vysloužil jsem si stigma toho, kdo byl ochoten sejít se s Babišem, což je zjevně nálepka zrádce. Možná proto nastal bod jedna, jenže moje přesvědčení je, že spíš než ostrakizace apriori, pomáhá jednání. Jen jsem tím ověřil, že fanatici jsou na obou stranách a tím se necítím doma ani v táboře "protizemanovců".
Za třetí, lze nepochybně najít funkční model "demokratické obrody" (snad chápete, co mám na mysli). Bohužel je to velmi drahá záležitost. Ještě před rokem jsem se domníval, že se statisícovým rozpočtem se dá udělat viditelný výsledek. Obětoval jsem práci za zhruba půl milionu (odhad běžné sazby a člověkohodin) a mám hrubou představu o problému, jen další analýza a návrh (když nemá být dojmologický, ale na faktech) je mnoho člověkoměsíců. Pokus to změnit obávám se, je v řádu stamilionů korun, tedy mimo možnosti jednotlivce.
Za čtvrté, roztříštěnost "liberální fronty" je brutální a znesnadňuje jakoukoliv činnost. Spolupráce funguje v rámci jednotlivých malých skupin, ale ty jsou neschopny samy o sobě něco změnit a spolu se efektivně nedomluví. Proto stávající systém funguje a sáhnul do něj za cenu značných nákladů Babiš a za cenu využití něčeho, co bych využívat nechtěl, Okamura. I oni ale profitovali z desetiletí své práce.
Když budeme teď pokračovat v práci, se kterou se začalo před těmito prezidentskými volbami, za dvacet let to bude vidět. Jestli myslíte, že to psychicky (a asi i fyzicky dáte), pojďme do toho. Jinak si jděte brečet do kapesníku nebo nečtěte média, ale takový je prostě náš svět.
Omlouvám se za překlepy a myšlenkové zkratky, jsem poněkud v časovém presu to napsat a pro můj archiv to stačí, pro info přemýšlivým také. Omlouvám s Ládímu za to, že kvůli mě dostal přes držku. Děkuju všem, co pomohli a ne/věděli o tom.

Zatím bez slepic

"Úzké jádro tvoří řádově padesátka lidí, to jsou ti, kdo mohou propojovat lidi mezi různými skupinami a přisypat drobnější peníze v řádu desítek a malých stovek tisíc. Je snadné se na ně obrátit, dohodí ostrahu objektu, vartování na diskošce, řízení náklaďáku těm potřebným. Umí domluvit exekutorovi, aby netrval na všem, umí pořešit drobnější problémy právně-finančního typu. Umí dohodit někoho, kdo potřebuje to, co umí dotyčný či opačně. Budují mafiánskou loayalitu toho zrna, jak ji znáte z Kmotra."

Řekl bych Vidláku, že se konečně blížíte k vytoužené metě, stát se nebezpečným Putinovým agentem.

Zatím bez slepic

"Za prvé, když jsem s tímhle obeslal vloni několik lidí a potřeboval jsem pomoc, ozvali se dva, oba již dost společensky vytížení. Ten "liberální blok" byl naprosto roztříštěný a neochotný spolupracovat."

Pokud paní Vendlová nekecá, nejste na tom zas tak špatně.
http://blog.aktualne.cz/blogy/veronika-vendlova.php?itemid=30916

Máte také ČT, bakalosdělovadla, neziskovky. To se počítá.

Chce to se tak trochu proškolit, třeba takové výjezdy SM na pomoc rozkulačování vesnice by pro vás mohli být inspirativní. Ostatně paní Vendlová se asi už inspirovala. Nechte si poradit, paní Šiklová vám to dá z první ruky.

Zatím bez slepic

Mohl byste, prosím, zkusit podchytit souvislost, mezi mým předchozím postem a vámi plně citovaným Zandlem? Tedy nějak srozumitelně vyjádřit podstatu oné evokace. Protože mně se to jeví jen jako záminka, jak zatrolovat a vlepit sem onu antizemanovskou tapetu. Ostatně článek je sám na úrovni právě toho hoaxu - upozorňuje na smyšlené riziko (konspirátorská síť revolučních buněk v podobě hlavních adminů), extrémní příklad (vulgárně napadená maminka s kočárkem), mobilizační důraz "pojďme do toho!"
Pramení to nejspíš z hrubého nepochopení mého předchozího příspěvku, což zřejmě naznačuje, že "jste zde nový". Kdybyste totiž nebyl, věděl byste, že dlouhodobě razím teorii, že smysl má pouze "jít osobním příkladem" - tedy dlouhodobá pozitivní politická činnost - snaha řídit zemi tak, aby si rozsáhlé skupiny nemusely připadat být opuštěné, neuznané, ponižované, krácené na svých právech a ohrožované.

Tedy PŘESNĚ TO, co těmito volbami na straně Antizemanovců NENASTALO - minimálně právě díky výběru protikandidátů a díky aktivitám jejich podporovatelů, včetně významné části médií hlavního proudu a "jednotné umělecké fronty". A věříte-li vy, či pan Zendl, že ano, žijete právě v onom strašlivém sebeutvrzovacím bludu.

Jednoduše, dotyční musí svou prací dlouhodobě DOKAZOVAT že jsou morálně vyspělejší, že nevyužívají strachu, nestigmatizují, nenálepkují, pracují ve prospěch NEJENOM své vlastní komunity/bubliny a nepohrdají věcmi, jež pro jejich odpůrce mají význam, stejně jako těmi odpůrci samotnými. Nic z toho letošní prezidentské volby neprokázaly. JEDINÉ, čím se šermovalo, byla slova. A slova se říkají a voda teče dál. Tedy přestat žvanit a začít dělat, o čem žvaním (i když teď si uvědomuji, že se většinou zase jenom žvaní o žvanění). Získat lidi osobním příkladem je něco naprosto odlišného, než lidi "přesvědčovat"!

Zatím bez slepic

In reply to by standa.e (neověřeno)

Trvalý odkaz

Určitě nebylo mojí snahou zatrolovat... prostě při čtení Vašeho příspěvku mi na mysli vytanul příspěvek který jsem nedávno četl. Příspěvky a knihy P.Z. sleduji pár let, ale tenhle text (aktuálně stále visící na Facebooku) prostě nechápu a už vůbec nechápu proč ho zveřejnil. Informace v něm obsažené jsem si neověřoval, protože jeho autora jsem dosud považoval za hodnověrný zdroj.
Máte-li pocit, že se do diskuze o tématu o prezidentské volbě nehodí, nemám problém s tím bude-li smazán.

Zatím bez slepic

Ale tfuj! Tady diskutující nerozhodují o tom, kdo smí diskutovat a kdo má být mazán! Z jaké sociální bubliny na náš dvorek přicházíte? Tady má prostě vidle v rukou každý a "snaž se hochu!".

Každopádně mám za to, že nepůvodní veřejně přístupné texty lze klidně linkovat, zvláště, když jim sám nerozumíte. Přiznám se, že pak já nerozumím tomu, proč cítíte potřebu jej zde celý zveřejňovat, není-li oním důvodem jen a pouze snaha pod libovolnou záminkou daný text zveřejnit. Mimochodem, kdybych chtěl já trolovat, udělám to právě takhle. S nevinným výrazem nechápající oběti a div ne pokornou omluvou přehrát zkoušku z etiky na oponenta (máte-li pocit...klidně vymažte) a nezapomenout přitom (byť dosavadní) pozitivní zhodnocení údajného zdroje. Nevidím do vás, co je skutečně vaším motivem a záměrem víte jen vy. Oni nám totiž ti lepší lidé nefungujou na síti vždycky prvoplánovaně halíkovsky (tedy hloupě, napřímo a s arogancí). To v několika diskusích například příznivci J.Drahoše psali "Jsme kritičtí, taky vidíme na svém kandidátovi negativa" (aniž by sdělili jaká) a následně vyzývali příznivce MZ: "Ukažte že jste podobně vyspělí, jaká negativa vidíte na MZ vy?" - což je čirá manipulace - nechcete-li vypadat jako nekritický fanatik... přisadíte sám k bahnu z úst oponentů na svého favorita další špínu... Prostě někdy ti lepší lidé skutečně věří, že lidé s odlišným názorem jsou tupci.
Berte to nikoliv jako obvinění, ale jako vysvětlení, proč vám tak úplně nevěřím. Mohu se samozřejmě mýlit.

Zatím bez slepic

Šmodrchele, a co si o tom myslíte vy? Zatím jste nám sdělil pouze to, že jste si pod dojmem zdejší diskuse vzpomněl na nějaký článek, který jste sem překopíroval. Článek je pak jakousi konspirační vyprávěnkou o činnosti nějakých „skupin“, které jsou řízeny „adminy“, a celkově mi přijde, že patří do kategorie článků o Aštarovi Šeranovi. Diskutujte tady sám za sebe! Mimochodem to, co píše Standa o tom osobním příkladu, to mi mluví z duše.

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Můj názor? Vrátím-li se k článku pod nímž jsou tyto komentáře připojeny, tak s řetězovým emailem vychvalujícím zásluhy a nutnost volit jednoho z účastníků druhého kola jsem se nesetkal ani ve spamu na firemním serveru. Takže můj názor je, že konspirační teorie se tvoří na obou stranách a jestliže někdo rozesílal emaily tak šlo o zanedbatelné množství. Osobně na email který se mi snaží něco či někoho vychválit neberu ohled a nechápu člověka který na něj reaguje.
S příspěvkem, který jsem i s odkazem na jeho umístění zkopíroval, mám problém, protože autor https://cs.wikipedia.org/wiki/Patrick_Zandl obvykle nepíše do větru a do apríla je poněkud daleko. Docela by mne zajímalo, zda-li i někdo jiný z tohoto dvorku má podobnou zkušenost s tím co se popisuje v jeho příspěvku . Jestliže šlo z jeho strany o žblept, kterým chtěl pouze pobavit či podráždit okolí, tak jsem mu prostě naletěl a jdu se zahrabat. Nedá mi to a zkusím kontaktovat přímo autora.

Zatím bez slepic

Toho pána jsem do dneška neznal, což ale není divu, protože já znám málokoho. Nicméně článek chápu tak, že to byl právě on, kdo z vlastních osobních pohnutek organizoval síť desítek "adminů", a každý z nich byl schopen sestavit svojí "skupinu" užitečných idiotů - Peků Vyskočů - diskusních trollů, prostřednictvím kterých se snažil manipulovat veřejné mínění dle svého přání a zacházel s nimi asi tak jako se zacházívalo s MLM prodejci Herbalife kdysi (před skupinou vychvalovali ty nejaktivnější atd.). Tedy že provozoval přesně tu činnost, která je sváděna na Putinovy agenty. Budu rád, pokud o tom zjistíte více a napíšete sem o tom. Nicméně se mi to celé nezdá. Jednak pochybuji, že by se k takové náročné činnosti odhodlal jen z vlastních osobních pohnutek, za druhé pochybuji, že by našel zdarma tolik ochotných přisluhovačů (přece jen v tom MLM dřív alespoň někdo nějaké peníze vydělal). Každopádně je mi už jen pouze z představy něčeho takového lehce nevolno.

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslíte že ve svém boji proti Zemanovi a v rámci utajení infiltroval do prozemanovských manipulačních buněk vybavených ochrankami bezskrupolózních bouchačů, co uměj třeba i nechat zmizet člověka, aby se mu následně tato pozice zalíbila, neb nahlédl, že na ní vydělá víc než na knihách? Že se autor článku dočká konečně uznání mezi svými soudruhy a že mu jeho adminská činnost přichystá půdu ke společenskému povýšení? A co na to BIS? Že mlčí?! Zavoleje Staněka!
Jen s tím přijímacím rituálem to bude asi obtížné. Nejprv se dotyčný bude muset prokázat CV poctivého Vora v zakoně, ukázat náhrdelnník z dětských zoubků (pozor, nesmějí být mléčné!) a skalpů lepých děv. Vrcholem přijímacího rituálu pro stupeň "prezidenta" je stažení králíka v přímém přenose televize provedené tak elegantně, že nikoho ani nenapadne stěžovat si. Bonusové body a postup v žebříčku mezi vyvolené na úrovni hlavy čínské tongy pak přináší, je-li králík během stahování živý a po stažení si odběhne na jetel. Opravdový machr - to už je úroveň VVP - pak navíc králíka oblékne do kožky jeho druha, aniž by to králík zaznamenal.

Zatím bez slepic

Ovšem poněkud příliš dobrá čeština ( až na pár chyb), a rozhodně zajímavý pohled do zákulisí. To je to místo, kam se málokdo koukne. ;-)
Zajímavé, leč dlouhé.
Otázka - proč ne samostatný článek? Po schválení Vidláka.

Zatím bez slepic

Ovšem poněkud příliš dobrá čeština ( až na pár chyb), a rozhodně zajímavý pohled do zákulisí. To je to místo, kam se málokdo koukne. ;-)
Zajímavé, leč dlouhé.
Otázka - proč ne samostatný článek? Po schválení Vidláka.

Zatím bez slepic

Zvláštní, Zandl má na wikipedii napsáno, že se narodil v roce 1974 v Mnichově. Bližší vysvětlení chybí. Rodiče tam byli jako uprchlíci nebo pracovali pro ČSSR? Nebo snad ve Svobodné Evropě? Kdypak se vrátili a proč.

https://www.google.cz/search?ei=EaCEWt-YOIzXwQLY6LWIDw&q=zandl&oq=zandl…

Google vyhazuje:

Jsem, kdo jsem. Nohama stojím pevně na zemi a hlavou podepírám klenbu nebes.

Vzorem mi byl dědeček komunista, říká Patrick Zandl - iDNES.cz

- Ale pěkně sedí, že je to internetový podnikatelo-novinářo-ajťák. Článek přeanalyzovaný jako od ajťáka, správné postoje jak od novináře a peněz asi dost. Potřetí ženatý. Kumpán tuneláře Ondřeje Neffa.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nic ve zlém, ale nchcete mi alespoň naznačit, jak bylo zařízeno, že tyto vylhané maily nedostávali voliči Zemana? Mimochodem já je také nedostal, ale zřejmě to bude tím, že léta na řetězové maily nereaguji a rovnou je mažu a tudíž jsem z toho procesu tak nějak vypad. Ale abych Vás potěšil, mojí přítelkyni přišel ten s obrázkem Drahoše a Kalouska, jak si někde pod pergolou přiťukávají (opilce Zemana nepřizvali). I když vlastně přijít neměl, když taky volila Zemana. Asi chyba v systému.
Hezký den

Zatím bez slepic

Je na takovém řetězovém mailu něco závadného? To, že Kalouska před volbami schovali, neznamená, že se nemůže vhodnou formou připomenout, kdo že za panem slušný stojí.

Zatím bez slepic

To měla být odpověď Dendymu, ale překlepl jsem se a poslal to do hlavního vlákna. Reagoval jsem na to, jak zařídit aby Zemanovým voličům nechodili řetězové maily, jak Dendy naznačuje.

Zatím bez slepic

Ukrytí a eliminace Kalouska z veřejného prostoru bylo to nejlepší, co s ním tábor Jiřího Drahoše mohl podniknout. Obdobně tomu bylo už při Schwarzenbergské kandidatuře. A kdyby Kalouska schovali navěky, tak bych možná ten hlas Jiřímu Drahošovi i dal. :-) Trvalá eliminace Kalouska z politiky je záslužný čin. Pokud jde ale o čin na pouhé dva týdny, nezaslouží si žádný nadšený aplaus.

Zatím bez slepic

Pane Josef, taky jsem tento mail dostal . Podíval jsem se na něj a dál nepřeposlal, i když a to se přiznám mě osobně nepřipadl jako nějaký vylhaný hoax. Sám jsem jej považoval za pravdivý, ale jak říkám neřešil jsem jej protože ta schůzka mohla proběhnout a ten panák taky, nakonec s Kalouskem se určitě potkal i Zeman a pro to, abych se rozhodl volit toho či onoho mě nepřipadl jako zásadní .

Zatím bez slepic

Naznačeno bylo, že se skanoval text jako u spamu a vyřazovaly se majly s odkazy na špatné weby.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dobrý den, pane Vidláku,

musím říct, že mě také překvapilo, že Vlk, zakládající si na přísně analytickém přístupu, naskočil a surfuje na současné vlně bájí o řetězových emailech. Nevěřím, že by tsunami mailů probíhala, nezaznamenal jsem nic takového ani na jednom ze svých mailů (a že je mají v adresářích stovky lidí), ale ptal jsem se u v rodině, rodičů, kteří jsou zvyklí s jinými důchodci mailem běžně komunikovat a přeposílat každou kravinu, ale ani u nich jsem si žádnou takovou mailovou smršť nepotvrdil.
Ale i kdyby - no a co??? Vždyť je to něco podobného jako sdílení a lajkování na FB, to vykoná v podstatě stejnou práci, akorát ti důchodci nemají FB, tak používají mail. Znamená to, že jakékoliv sdílení a lakování hnoje (a že ho byla megafůra) proti Zemanovi mezi jeho nevoliči byla taky nefér a měla by se zakázat???? To si fakt budeme zase šeptat na chodbě, a zkoumat, jestli nás někdo neposlouchá přes dveře? Ohlížet se pokaždé, když nás napadne vlastní názor? Zakážou i vtipy? Pamatuju si, když si rodiče řekli doma protistátní vtip, hned mě nabádali jako dítko, abych to nikde neříkal. Tam směřujeme????

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dostávám průběžně od lidí, které znám, občas i od lidí které neznám, maily s odkazy na články, zkopírované texty přímo v těle mailu, maily s přílohami jak textovými, tak obrazovými.
S lidmi, které znám, prostě občas sdílíme různé informace, někdy i formou hromadného e-mailu. Sama občas pošlu mail více lidem najednou. Vždy však jejich adresy zadávám jako skryté. Nemám potřebu rozšiřovat seznam adres pro jiné, navíc to považuji za neslušnost. Lidé, které neznám, mi posílají maily zřejmě díky mé "neskryté" adrese v odeslaném hromadném mailu jiného.
Ano, lidé dnes si spoustu informací vyměňují tímto způsobem. Ano, jde o informace z aktuální politiky, stejně jako o řetězové maily typu "pošli dalším x-lidem, budeš šťastný/á, bohatý, zdravý atd.
No a co? Vidlák má pravdu - je to soudobý tetko-graf, hospodo-graf...
Spoustu podobných mailů dostávám z Německa. Jde skoro výlučně o maily na téma současného politicko-společenského dění v Německu.
Když srovnám české hromadně rozesílané maily s těmi z Německa, jsem v klidu. Naše domácí české prostředí je sice občas drsné, ale proti obrázkům či textům z Německa je to pořád ještě "dítě v plenkách". Tak, jak Němci navenek jsou zticha a nemluví o své politické orientaci či názoru na současný stav mezi sebou, o to více posílají "prověřeným" lidem v mailech. Z Německa mi poslední dobou naskakuje husí kůže. Naše české "debaty" o např. Letech jsou selankou.

Zatím bez slepic