První sirka

Autor
Štítky

Znáte tu hru, kde si dáte na stůl kolem 10 sirek a pak na střídačku odebíráte jednu nebo dvě (někdy až tři) sirky, a ten kdo si vytáhne poslední vyhrál/prohrál?

Když to hrajou dva, co nevědí o co jde, tak je to hra. Vyhrávají tak přibližně nastejno. Když jeden z nich ví o co jde, tak vyhraje skoro vždycky. Když to vědí oba, tak ani nemá cenu to hrát. 

Pro ty, kteří to náhodou neznají, jde o to, kolik se odebere sirek dohromady, aby na vás ta poslední zbyla/nezbyla.

Hra je většinou rozhodnuta na samém začátku. Ten, kdo nezná pravidla může vyhrát jen absolutní náhodou nebo když ho protihráč z nějakého důvodu nechá vyhrát. Jinak to jde ráz naráz. Jednou ten druhý odebere tolik, aby vás nechal dorovnat na správný počet, už nikdy nevyhraje.

V politice i v životě se tohle děje taky.

Vždy je nějaký bod, za kterým už nemůžete jinak.

Viděl jsem jeden dokument o gamblerech. Moderátor byl anglický ind, přijel do Las Vegas, hráči pokru ho přátelsky uvítali, položili pár povšechných vět, pak šli hrát pokr, chvíli občas vyhrál, občas prohrál a pak prohrál všechno. 

Nemohl se jen tak zvednout a odejít, když prohrával. Jednak asi vůbec nevěděl, že už přišla škubací fáze a je třeba přestat okamžitě hrát a odejít. Jednak by mu to bylo blbý, protože před tím občas vyhrál, takže by to vypadalo z jeho strany příliš "hraju jen dokud vyhrávám" čili nefér.

Na to by musel už dopředu dělat drahoty, že hrát nebude, pak se jakoby nechat přemluvit k jedný hře s tím, že v nejlepším přestane. Kdyby mu na nich dál nezáleželo, tak by jen odešel s prachama. Kdyby jo, tak by je mohl třeba pochválit, jaký jsou skvělí a z vyhranejch prachů jim pak koupit nějaký drahý pití, aby to nevypadalo, že mu jde o prachy.

Ale to by bylo stejně jen zachraňování. Všechno se to rozhodovalo totiž v ten moment, kdy se ho jen tak nezávazně poptávali. Oni ho v ten moment totiž kalibrovali.

Poker je totiž o tom, jak moc čtete v tom druhém. Každý máme nějaké přirozené reakce, kdy se nám roztáhnou zorničky, klepneme do stolu, olízneme si rty atd. Pokeroví hráči jsou vycvičení mistři na skrývání vlastních reakcí a sledování cizích. V tom nezávazném hovoru mu kladli otázky, aby kalibrovali, co dělá, když se snaží něco zatajit, kdy je upřímný a kdy má radost. To proti němu pak použili při hře a aby to nebylo moc jasný, napžed ho nechali párkrát vyhrát.

Jako normální člověk nebyl zvyklý se kontrolovat ani sledovat ostatní a nikdy nebyl schopen jim stačit. To měl vědět a buď s nimi vůbec nehrát nebo co nejdřiv ze hry zase utéct.

Jeden falešný hráč, co obíral pracháče ve vlacích měl dokonce vymyšlený trik na situaci, kdy už jim to začalo docházet. Všechno, co vyhrál, vsadil na házení mincí a aby oběť uklidnil, tak se neházelo jejich mincí,ale vzbudili pána, co spal celou dobu v rohu kupé. Oběť by musela bejt úplně parano, aby podezřívala, že ten chlap je s falešným hráčem domluvený a má v kapse připravenou minci se dvěma stejnýma stranama. 

Stejně tak to je při svádění.

Jednou psychožka rozebírala záběry z červeného koberce z nějaké premiéry. Collin Farrel tam odpovídal nějaké TV reportérce,byl zabraný do toho,co říká a kolem šla Angelina Jolie. Farrel si jí ani nevšiml a to sebestředná Angelina nemohla nechat jen tak. Přišla až k němu a tak kamarádsky mu zaboxovala do ramene. Farrel na to hravé poutání pozornosti skočil a udělal zase něco vstřícného směrem k ní. Angelina však už na to nereagovala a odešla, takže ho nechala lehce frustrovaného. Farrel šel zpět odpovídat reportérce a o kus dál zavolala jiná novinářka na Angelinu, co si myslí o Farrelovi. Angelina nemohla říct nic špatného, byla filmovaná a ne u kafíčka s kamarádkou, kde by ho rozebrala. Tak jen zvedla jedno obočí a zatvářila se, jakože přemejšlí, ale není přesvědčená a obě to pochopily.

Farrel prohrál ani o tom nevěděl. Co měl s Angelínou udělat bylo, že by její loudění o pozornost obrátil proti ní. Buďto ji tu pozornost odmítnout nebo na to upozornit. 
Obojí by šlo udělat s úsměvem a jakoby jen ze hry. Jenže to by mu muselo dojít, že se tady něco hraje.

Kdyby ji přehrál, tak by to zkoušela dál a dál, až by ho svedla, aby měla navrch tak.

Podobně byl na tom Drahoš se Zemanem. Drahoš ani nevěděl, že na Zemana nemá a jak moc. Jestliže Zeman neměl zájem na prvním kole debat, bylo to proto, že by vypadal automaticky jak jeden z mnoha a to by hrálo proti němu. Vyhnutí se debatám v prvním kole ustavilo situaci tak, že se soutěží o čest utkat se se Zemanem a on je tam teda svým způsobem to ocenění. Takže to nejlepší.

Druhé kolo voleb pak už bylo jeden na jednoho a o výběru lepšího a tam zas bylo pro Zemana výhodné se předvést a ukázat Drahošovi slabiny. Drahoš měl tušit, že je netrénovaný štěně, co nastupuje proti bojovýmu psovi. Mohl se vyhnut debatám pro změnu on s poukazem, že Zeman debaty nechtěl. Jenže pýcha mu nedala, nezkušenost nevarovala, nevěděl, že je jiná situace a odteď budou debaty hrát pro Zemana, vyzýval Zemana k debatám a Zeman najednou souhlasil. Drahoš podlehl klamům vlastního štábu a myslel si, že se Zeman debat bojí. Jenže Zeman se jich nebál, jen se vyhýbal pastím a Drahoš padl do vlastní pasti a najednou bylo pozdě a byl to on, kdo se jedné debatě vyhnul a Zeman tam řečnil sám, mohl sám vysvětlit své názory bez okopávání kotníků. V poslední debatě souboj vypadal jak výběr učitelky z Vesničko má středisková. Dospělej zkušenej chlap a (politický) panic/teenager. Zeman nadhazoval problémy a Drahoš ukazoval jak o nich ani nepřemýšlel.

Protože Zemanovi nemohli vyčítat, že neposlouchá US ambasádu, napadaj ho věci jako otevřít státní bankovní úřad či síť supermarketů, tak mu vyčítali zástupné problémy, jako že je sprostý. No jo,jenže pak Drahošovi neřekli, že Zeman zas až tak moc sprostý není a zvlášť když chce, tak slušný být umí a dokonce dvorně pozorný. Takže Drahoš chvílema vypadal, že mu ani neřekli, že bude potřeba trochu víc než způsobně sníst správným příborem vše od polévy po dezert a neolíznout ani jednou nůž a on teprve u stolu objevil, že je vlastně zkoušenej z veškeré látky i té, kterou ani neprobíral.

Stejně tak s Putinem. Tvrdošíjně odmítal si vytáhnout špatnej počet sirek. Dělal vždy jen nezbytné minimum na obranu asi jako v tom bojovém umění, kde se chytaj oponentovy prsty. 
 Když se obamova Amerika chovala jak opilec, co hledá v baru rvačku, tak vždy jen neútočně poodstoupil. Získal čas na dozbrojení armády, na získání nových trhů, nových spojenectví, vyrovnání se se sankcema. V Sýrii podržel Assada a současně tím ukázal, co dokáží ruské zbraně. 
 Jakoby přesně věděl jaká hra se hraje a kolik sirek má kdy odebrat. 
 Když jsem slyšel na konci obamovy éry citát Lavrova, že už v Rusku vzdali hledání inteligeního života v obamově administrativě, tak jsem se tomu musel smát, i když je to spíš děsivé. 
 Západní politika je tak pitomá i z pohledu svých vlastních zájmů, že je to až děsivé. 
 
 Západ jen ztrácí a ztrácí a místo přiznání si vlastních chyb a změny přístupu, se jen křečovitě chytá vyčpělé ideologie. 

 Asie zatím pragmaticky školí univerzity inženýtů, techniků, chemiků atd zatímco naše, evropské i americké spíš chrlí aktivisty. Už vidím kam klinikáři dovedou náš průmysl, když k tomu dostanou šanci.

 Nedávno jsem četl článek o Hong Kongu, okrajově tam zmínili nějakou místní herečku a já na wikipedii z nudy proklikával její filmografií. Ty příběhy byly geniální. Od smutně romantického filmu, kde se dva lidé vyrovnávají se smrtí svých blízkých při autonehodě až po policejně-duchařský film, kde hrdina-policista v nepřátelským duchovi nakonec poznal sám sebe z předchozích reinkarnací.
 
 Tady na Nova Cinema promítají znova vše z minulé sezóny. Včera či předevčírem byl hitem večera třicet let starý Hříšný tanec a naše filmová produkce je "Nuda o disidentech stokrát jinak".

 Tam se dělaj filmy na kšeft a u nás je to politické školení mužstva. Hong Kong jen 7 miliónů obyvatel, takže je menší než Čechy.

 Kde je ta první sirka u filmového průmyslu? Že by to, že se film musí líbit aby se dotyčnému peníze vrátily a na to musí mít jistotu, že mu žádnej stát nic nedá, ani ČT ze státního ne.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Maximum slepic, ale. Funguje to tak, jen když obě strany dodržují pravidla, byť cinknutá. Ta prohrávající strana může zkusit řešit to jako Alexandr Veliký s gordickým uzlem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ameriku.
To není posměšek, to je strohé konstatování faktů za posledních 18 let, co se v Kremlu zjevil Putin. Ten dělá zdánlivě jen to, co musí s nepopiratelně vyšší efektivitou, než Uncle Sam.
Pět slepic i s peřím a běháky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Z mojí strany slepice na paprice, tu mám velmi rád.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Čmoud,perfektní.
Nebo spíš Putin ví,že protihráč hraje falešnými kartami.
Už těch nástrah,provokací je tolik,že se do toho chytnou sami.
Zatím se to strýčkovi daří,ještě má dost pomahačů,našeptávačů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je Lavrovův výrok o hledání inteligentního života v Obamově administrativě. Na politiku bez stopy nějaké jednolité strategické linie se totiž těžko reaguje.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak píše Balabán.Dosahování míru bombardováním.
To je právě ta hra falešnými kartami,jak válka v Afghánistánu,Iráku,Libyi,Sýrii,takže výhra nebude.
Já se to výroku Lavrova nedivím,víme jak vždy dopadli rozhovory a ujednání Lavrov-Kerry.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Čmoude, dopředu sděluji, dobrý, ALE.

Smíchal jste mnoho dohromady, od her, po osobní kouzlo, až po taktiku. Přirozeně může vše obalit do všeobjímajícího názvu HRY.
Pokud ale se chce dobrat nějakého sdělení, je nutno probírané myšlenky strukturovat, minimálně podle jejich účelu.

Máte přehled, máte styl, dobře se text čte, vše dobrý, jen to kazíte mělkostí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nic dalšího není třeba dodat. Sto slepic na paprice. :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Při čtení tohoto článku jsem si vzpomněla na knihu "Umění války", kterou napsal Sun-c'. Byl to čínský vojenský poradce, který žil někdy kolem roku 500 před n.l.

Je to neskutečně chytrá a moudrá kniha, kterou by si měli povinně přečíst nejen všichni manažeři firem, ale hlavně všichni politici. Všechna poznání, která v ní nakonec zní velmi prostě a jednoduše jsou koncentrátem a výsledkem harmonického a soustředěného souznění lidské duše a mysli s přírodou.

Hned po přečtení tohoto Čmoudova článku jsem si Umění války znovu přečetla (dá se to zvládnout rychle, je to úzká knížka, text je ve tvaru veršů) a myslela jsem přitom na současné naše i světové politiky.

Došla jsem k závěru, že asi jediný světový politik, který se dnes alespoň částečně chová podle rad Sun-c' a zvládá dávné umění války, je Vladimír Putin.

U nás se některými pravidly Sun-c' řídí při svých jednáních Andy Babiš.

BTW, kniha se dá stáhnout na internetu na Uložto.

Zatím bez slepic

"U nás se některými pravidly Sun-c' řídí při svých jednáních Andy Babiš."

Dovolím si opět jiný pohled. Babiš využil své STB minulosti, a ano, dosáhl velkých majetků. Stal se z něj "boháč" raketýrynkem. Politika jej ukázala jako naprostého amatéra a člověka mizerných kvalit. Dovolím si příklad.

Snad každý ví, že rozmazávané hovno více smrdí a proti pomluvě (ona STB minulost) i když je to ta nejpodlejší zbraň, se nelze účinně bránit. První událost jde proti němu a kupodivu i druhá událost jde opět proti němu.

Jeho ekonomické problémy šlo velice jednoduše vyřešit. Sdělit okolnosti jež k výsledku vedly a více je nekomentovat. Komentováním nastal syndrom Gross. Lhal a zaplétal se do toho tak, že to dnes smrdí na sto honů.
Aby se přece jen nějak obhájil, začal pomlouvat. Objednané stíhání atd. Ve své podstatě na sebe práskl, že je v koncích a jako poslední zbraň použil poslední možnou podlost, pomluvu. Dnes jej má minimálně polovina spoluobčanů za šmíráka, lháře a podrazáka vyfutrovaného STB minulostí. Sednout si s ním v hospodě k pívku musí být hrozná nátura. Pokud si s tímto póvlem podávají ruce UE hodnostáři, jednají naprosto stejně a nevidí na tom nic špatného. Nakonec vrána k vráně sedá.
(Rána k ráně sedá, silnější slabšího si hledá.)

Věřil jsem, že nakonec bude muset Babiš dát za vděk SPD, čímž se oba lídři úspěšně znemožní. Okamura se znemožňuje dost fest průběžně mimo vládu. Jaká by to byla rajská hudba, kdyby udsedl na nějaký post se zodpovědností. Holport s ČSSD je definitiva pro socany.
Ostuda celého našeho parlamentu je, že "lídři" nenašli žádnou shodu na tom jak se s Babišem vypořádat.
Jsou jako obvykle dvě možnosti: strach, hloupost. Nic jiného se nedá dovodit.

No, a v tento okamžik by měl přijít Čmoud a vyškolit Babiše ve férovosti a čistotě myšlenek.

Zatím bez slepic

Viz ČSSD, tomu nezlomí vaz samotná účast, ale volba osobnosti do čela, kdy lid chce "vedoucí osobnost" (v době krize o to víc), kdežto hamáček, je ještě horší komunikačně jak sobotka (kromě "lepšího" vzhledu obličeje, což zabíjí ještě horším projevem...)

Okamura? Podobně ho hodnotili v minulém období a překvapivě má kolik procent? Takže s tímto bych byl "opatrný"...

A Babiš a to hovno? Pomluva/zveřejnění faktů atd. mělo jiný účinek před 10lety natož před 20, dnes kdy "mediální fronta" útočí tak mohutně, až je člověk unaven a začíná nevěřit,jde spíše o nepochopení změny pravidel mediální frontou a pochopením Babiše, že se hra změnila. Jinak řečeno, když donutíš to hovno druhou stranu(mediální frontu) neustále omílat v TV, je pro Babiše pak lepší výsledek jak kdyby držel onu hubu...

A to STB? Zde to trochu ...., protože řekli něco co je lež a když si to uvědomili najednou je v TV ticho po pěšině ;), tedy i samotná mediální fronta si začíná uvědomovat změnu pravidel, ale spíše pod tíhou presidentské volby, ale stále seknou i když teď si uvědomují rychleji, že to zase ...

Zatím bez slepic

"Okamura? Podobně ho hodnotili v minulém období a překvapivě má kolik procent? Takže s tímto bych byl "opatrný"..."

Všichni se nějak mýlíme, leč jsou okamžiky, jež o něčem vypovídací. Okamura přišel s politikou NE EU, NE EURO, NE migranti, NE........

V prvopočátku to fungovalo, a přiznám se, sám jsem tomu fandil. No a za těmi NE musí přijít také i nějaké ANO. Nemůžete jen bořit, občas je třeba i něco stavět. Zatím jsem nic, co by bylo náznakem onoho stavění od něj neslyšel. Stále jen omílá program a čiší z něj jen touha po nějakém vládním významném postu, navíc, lísající se k Babišovi. Nemohu si pomoct, tlučhubů je jak nasssss...., moudrý vůdce by měl vetší repertoár a hlavně, úroveň. I kdyby příští volby vyhrál, bude to značit jen a jen o pokleslosti nás voličů. Dej bůh ať se to nestane.

Zatím bez slepic

Omílá program o stavění dálnic budování světlých zítřků. Ono pro pamětníky let 1990-cca 2005 normální jednání představitele strany, ale od té doby každej představitel mele už jenom o indeologii a teď už ani ne o ideologii, ale o rusku, rusobobii, rusofilech, nikdo už neříká, že se má postavit ta dálnice, až na Babiše a posléze na něj reagují ostatní...

Jak se říká mezi slepími i jednookej je králem...

To nebude o pokleslosti, ale o nemožnosti koho jiného volit, nikdo tam není. Piráti už se paktujou se starosty a TOP09, jezdí na jejich sjezdy, kde můžou s nima souhlasí. Takže z "naděje" na novou středovou stranu rozumu můžeme zapopmenout, viz Michálek, který už teď začíná mluvit jak Kalousek.

Zatím bez slepic

P.S. Moudrý vůdce nemusí mít úroveň, alespoň tu o které básní kavárna, viz Churchill i Karel IV... a kdo zná životopis Roosvelta a jiných lidí po kterých fakt něco zbylo, nikdo z nich nebyl "korektní a z úrovní ala kavárna", ten kdo měl úroveň přinesl "mír" když vystupoval z letadla (blb z anglie v 1938)...

Zatím bez slepic

Ježiši... já jsem psala o taktice a strategii dnešních politiků v souvislosti s dávným čínským uměním války a Vy na to hystericky reagujete vylitím dalších řídkých exkrementů na Babiše.

Člověče, této žumpy jsou denně plná mainstreamová média, proč to musím absolvovat ještě tady na Vidlákově dvorku? Nemůžete se v debatě povznést o hladinu výš?

Vlastně mi všechny podobné články vždy připomenou generála a maršálka císařských vojsk Rudolfa II. Russworma, který ve filmu Císařův pekař (nebo Pekařův císař) na všechno reaguje stejně:

"Já ho propíchnu! Je to rychlé a stavovské!"

Zatím bez slepic

No budiž, povznesu se.
Jen mi není jasné proč tupě srovnáváte "taktice a strategii dnešních politiků v souvislosti s dávným čínským uměním války" a vyzdvihuje při tom Babiše? Přišlo mi to tak hloupé, že se nedalo než to zpochybnit.

Nebo je to s tím Babišem přece jen úplně jinak?

Zatím bez slepic

Maneco,
díky za doporučení, zařazuji staročíňana do čtenářského deníčku, zatím jsem ho znal jen z citátů a pochvalných zmínek.

Snad jen drobné opomenutí - kromě Putina a Babiše se jím velmi pravděpodobně řídí i současný šéf Číny, který jej čte v originále a jemuž jeho slova navíc zapadají do tisíciletého kontextu tamní kultury.

Co se Čmouda týče - umí psát lépe, než jsem se zpočátku domníval.
Kromě toho, že tu a tam si při prvním čtení člověk nevšimne, že pod peřím zmizela slepice, se dá těžko co vytknout.

Jakákoli diskuze by byla mimoběžná.

Kdyby zde byl článek nutričního poradce z Papuy- N.G. o tom, že nejzdravější potravinou na světě jsou tříměsíční děti vařené na pomalém ohni, také by se mu dalo po věcné stránce cokoli vytknout.

Zatím bez slepic

...také by se mu NEDALO (!) po věcné stránce cokoli vytknout.

Zatím bez slepic

Ještě že Vás tu máme, Asfaltový holube!

Alespoň mně obvykle přinesete pohlazení po duši a úsměv na tváři. Ty Vaše slovní koncerty jsou umělecké zážitky. :-)

Zatím bez slepic

, ..., ačkoliv mám dojem, že jsem tuná nejlevější ze všech zdejších levičáků a Vy (tfujfuj!) odporná pravičačka, nemohu bohužel popřít, že mne fascinujete.

Nejspíš proto, že nejste blbá.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

:-)
(Já vím. je to asi zbytečné, ale sichr je sichr :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Haha... Vy jste se lekl, holube, že bych se mohla urazit?

Ale kdeže...

A nemyslím si, že jsem odporná pravičačka. Já nejsem vyhraněná ani tak, ani tak. Něco bych řešila spíš pravicově (tam, kde jde o šetrnost, smysluplnost, hospodárnost, svéprávnost, samostatnost, odpovědnost, svobodu...) a něco bych zase řešila levicově (tam, kde jde o začínající mladé rodiny nebo nemohoucí osamělé staré lidi nebo i mohoucí osamělé ne tak staré lidi...).

Dnešní dělení na pravé a levé už není to podstatné. Dnes jde především o dělení na "konzervativní & národní: versus "internacionální & liberální". A tam ano, tam jsem ten odporný konzervativec.

Zatím bez slepic

:-)

Zatím bez slepic