Co ještě mají?

Autor

Pamatujete, jak se loni začalo mluvit o rozšíření BRICS? Když se najednou ukázalo, že Rusko není izolované, ale naopak Putina vítají s královskými poctami takřka všude jinde mimo Západ? Když se začalo mluvit o jejich společné bance i společné měně? Nebo alespoň o společné zúčtovací jednotce? Profesor Budil BRICS označuje za určitou revitalizaci starých amerických myšlenek a receptů na rozvoj (Keynesiánství) a je vidět, že tato koncepce začíná být populární všude mimo americkou dominaci.

Majnstrým považuje BRICS za uskupení, kde je každý pes jiná ves – jsou tam země, které spolu mají nevyřešené spory o hranice a mají rozdílné zájmy, ale pravdou je, že celá skupina funguje, dělá stále více společných projektů, spojuje se a nachází společnou řeč. Kdo tomu nevěří, ať se podívá, jak vypadá vítání Lavrova nebo Putina na letišti. Možná proto také BRICS funguje. Není to budování nového velkého impéria, ale budování nového velkého byznysu bez amerických bankovních služeb a jejich bdělého (sankčního) dohledu.

Zároveň země BRICS neruší svoje původní vazby. Jen je trochu rozvolňují. Nezavírají si účet v bance, kde ho měly dvacet let. Jen si otevírají nový i jinde. Je to taková diverzifikace portfólia. Koneckonců, kdo by chtěl přicházet o jachty a tučná bankovní konta v Londýně jen proto, že je kosmopolitní Rus a jeho nepříliš milovaný prezident se rozhodl, že Ukrajina vstoupí do NATO jen přes jeho mrtvolu… Viď, Abramoviči?

Hned jak to celé vyhřezlo a začal takový „celosvětový úprk k BRICS,“ začal jsem si říkat, jaká asi bude americká odpověď? Jak to Američani udělají, aby jim Bůh jejich impérium ještě chvíli zachovati ráčil? Co ještě mají, co nemají v Africe? Mobily ani počítače už to nejsou. Auta už to také nejsou, v obou oborech jsou Číňané na světové špičce a mnohem levnější než Západ. Potraviny to nejsou, Rusko ke své obdělávané půdě přidává ročně milion hektarů, zároveň mají levná hnojiva i superlevnou naftu, takže oni mají takřka za všech okolností nejlevnější obilniny. Navíc Ukrajina víceméně doexportovala. Americká ochrana nakradených peněz už to také není. Když mohou zabavit prachy Rusům, mohou to udělat komukoliv.

Co ještě Američané mají? Jaké želízko v ohni může nabídnout Anthony Blinken, aby kupříkladu Argentina vzala zpět svou přihlášku do BRICS? Jak mohou Britové působit na svoje bývalé africké kolonie, aby nešilhaly tak okatě po Rusku a nedopadlo to jak Francouzům, kteří hladce přišli o uranové doly v Nigeru a Mali a vzmohli se jen na plané výhružky? Co může vyjedené impérium, které ničí drogy a mexická migrace, nabídnout tomu Mileimu, že je ochoten opustit argentinskou měnu a přijmout dolar?

Trh! Volný trh. Trh, kam by tyto země mohly exportovat. Ne ten americký samozřejmě. To by Bidenovi neprošlo. Američtí farmáři a průmyslníci by svému prezidentovi neodpustili, kdyby americký trh zaplavil argentinským hovězím. Amerika má ovšem ještě jeden bohatý trh, který by se na toto dal použít. Unijní trh. Evropský trh.

Před půl rokem mi tahle myšlenka přišla tak fantastická, že jsem ji nepouštěl ven. Pamatuju si, jak to vypadalo, když jsme do EU vstupovali my. Hezky jsme jim otevřeli celý svůj trh a oni ten svůj pootevřeli jen trochu. Akorát na to, aby ta prounijní klika u nás zvítězila. Ale ani o kousilínek víc. Polákům museli povolit víc než Teličkovi…. Děkujeme Pavlíku, doufám, že za svoje ojrovyjednávání jednou skončíš v pekle.

Ale v poslední době ve mně začalo hlodat… Nejprve ohledně Ukrajiny… Ta měla projít podobným procesem jako my a měla také dopadnout jako my. Ale když se podíváte na současné představy unijních lídrů i ukrajinských špiček, tak se vlastně skoro počítá s tím, že Ukrajina přijde k hotovému. Prostě dostane k dispozici celý evropský trh bez jakýchkoliv podmínek. Pesticidovaná ukrajinská mouka na našem trhu je toho důkazem. Navíc, Zaorálek někde řekl, že „každý ví,“ pokud Ukrajina vstoupí do EU, tak Francie z EU vystoupí. Proč? Protože současná podoba EU hraje do karet francouzským zemědělcům. Kdyby to mělo být jinak, nemá Francie důvod zůstávat.

V uplynulém týdnu jsem se dozvěděl, že se v Bruseli dojednává dohoda o volném obchodu s Keňou… A také to má být v podstatě naprosto volné, neomezené… s kvalitou importu a jeho bezpečností si nikdo nebude dělat hlavu… Mluví se o podobné dohodě Chile a… jaká náhoda… s Argentinou. Martin Kunštek na toto téma bude mít v nejbližší době článek na Litterate.

Co mají Američané, aby udrželi své impérium a udrželi si spojence? Evropský trh. Eu je ještě pořád dost bohatá, aby financovala válku na Ukrajině a je tady ještě hodně průmyslu i zemědělství, které může zkrachovat ve jménu americké velikosti. Americký císař dá svým strategickým partnerům k dispozici jedno takové zbytečné (ale bohaté) území k drancování.

Jak prosté, milý Watsone.

Brexit najednou dostává úplně nový rozměr, že? Ausgerechnet se ve volném obchodě začíná s bývalou britskou kolonií, Keňou… Britové svůj trh neotevírají, ale ten Unijní… to je něco jiného. Také se tím vysvětluje lobotomie všech unijních šíbrů. Stačilo evropanům vnutit nové zelené náboženství a oni se zničí sami. Budou tomu ještě tleskat, budou to vítat a dokonce to i zaplatí.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (251 hlas)

Komentáře

Jelikož tento proslulý výrok Švejka se vaším vzkazu neotvírá tak  přidávám viz níže webovou stránku s tímto  výrokem Švejka

https://www.petrhampl.com/jaroslav-stefec-blizko-konce-evropy/

 

„Vojna s Turkem musí bejt! Zabili jste mně strejčka, tak tady máte přes držku! Válka bude, víc vám neřeknu.“

Těmito slovy jasnozřivě okomentoval občan rakousko-uherské monarchie Josef Švejk mezinárodně-politickou situaci roku 1914 bezprostředně po smrtícím sarajevském atentátu (dnes bychom řekli teroristickém útoku) na Františka Ferdinanda d’Este, arcivévodu a následníka rakousko-uherského trůnu ještě před tím, než se stal „dobrým vojákem Švejkem“. Přítomný fízl Bretschneider to vyhodnotil jako velezrádné řeči (dnes „fake news“) a Švejk vzápětí skončil v c.k. věznici.

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

ale jen o citát z "knihy knih", z mého oblíbeného Švejka. Říkám společně s ním: Válka bude, víc vám neřeknu!

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Jenomže vám (omlouvám se za tykání v následujícím článku, neuvědomil jsem si, že jste výrazně starší) se povedlo opravdu ten citát vložit jako odkaz. Schválně si na něj zkuste kliknout.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Místo pro komentáře k Vidlákovu článku...

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Našel jsem hodinový rozhovor s uznávaným americkým ekonomem Michaelem Hudsonem. Předkládám tady několik zajímavých úryvků. Docela se i rýmují s úvodním Vidlákovým článkem.
 
Ve Financial Times z 15. ledna probíhala zajímavá diskuse. Na celou stránku tam byl rozhovor s člověkem, který byl poradcem prezidenta Clintona, s poradcem Národní zpravodajské rady Josephem Nyem.  A byl to právě Nye, kdo vymyslel termín soft power - měkká síla. Před několika desetiletími, když se hádal s Paulem Kennedym, který tvrdil, že Američané jsou na ústupu. A on přišel s myšlenkou, že Spojené státy mohou mít stále vliv na změny režimů v jiných zemích, ale ne vojenský, nýbrž finanční.

A uvedl čtyři důvody, proč Spojené státy nemusí být nutně zastíněny Čínou, Ruskem nebo jinými zeměmi. A je docela úsměvné podívat se na ten návod, které minulé pondělí uvedl deník Financial Times, jak si Spojené státy i nadále zachovají svůj vliv ve světě.
Jako první důvod uvedl geografii a přátelské sousedy. No, v posledních několika měsících, kdy došlo k bojům a izraelským útokům na Gazu, se od Ameriky odklonilo veřejné mínění. Ministr Blinken řekl, že boje v Izraeli vytvářejí nepřátelství nejen vůči Izraeli, ale Amerika v podstatě ztratila morální kredit v důsledku podpory genocidy a odporu vůči jakékoli kritice Izraele v rámci OSN. Ztratila tak zahraniční podporu. Roste antiamerikanismus nejen v Asii, Africe a na globálním Jihu, ale i v Evropě.
No a druhým důvodem, který Nye uvedl, byly domácí dodávky energie. Amerika ovládá ropu. Těží vlastní ropu, ale dokázala i zablokovat pro zbytek světa dovoz ruské ropy a dokázala vyhodit do vzduchu Nord Stream. A nyní tlačí na Izrael, aby fungoval jako druhá Ukrajina. Tlačí Izrael k tomu, aby vyprovokoval Libanon a Írán k vojenské reakci na izraelské útoky, která by umožnila Izraeli udělat to, co prosazuje Biden, a co prosazují neoconi už 20 let, zaútočit na Írán, aby se zmocnil ropných zásob toho, co se nachází v Íránu, Sýrii, Iráku a Libyi.
Pokud USA dokážou ovládnout zásoby ropy na Blízkém východě a budou schopny zablokovat vývoz energie do všech ostatních zemí, stejně jako dokázaly zablokovat vývoz ropy z Ruska do Evropy, pak mohou ovládat industrializaci ostatních zemí, protože průmysl v podstatě funguje na ropě a plynu. Průmysl je energie a bez energie nebudete schopni mít vlastní průmyslovou výrobu a stanete se závislými na Spojených státech. Takže zahraniční politika Spojených států, už 100 let používá ropu jako nástroj kontroly světové ekonomiky.
Třetím bodem, na který Nye poukazuje, je finanční systém založený na dolaru. No, je úžasné, že to může tvrdit ve Financial Times, když celý svět usiluje o dedolarizaci. Přichází to nejen z Ruska a Číny, ale i ze zemí globálního Jihu. A dokonce i na Blízkém východě říkají, když Amerika sebrala Rusku devizové rezervy, 300 miliard dolarů, všechny naše domácí měnové rezervy, mohou být zkonfiskovány ze strany Spojených států. USA už Saudskou Arábii varovaly, že pokud si nenechá své zisky z vývozu ropy ve formě akcií a dluhopisů ve Spojených státech, budou to považovat za válečný akt. Takže na Blízkém východě okolní země vyvíjejí tlak na Saudskou Arábii a Bahrajn, aby podpořily Araby napadené Izraelem, ale ti se bojí jednat, protože Spojené státy je prostřednictvím jejich dolarových kont drží v šachu. Proto se ostatní země co nejrychleji zbavují dolarů.

A konečně čtvrtým argumentem, který Nye uvádí, proč Amerika nemůže prohrát, je její vedoucí postavení v technologiích. To je však fatální Achillova pata ekonomiky Spojených států. Jejich představa o technologickém prvenství spočívá v získání monopolní moci nad informačními technologiemi, léčivy a dalšími oblastmi, které mohou ovládnout v oblasti duševního vlastnictví prostřednictvím autorských práv a v podstatě žalováním zemí, které přijmou technologii vyvinutou ve Spojených státech.
 
 Spojené státy, počínaje prezidentem Clintonem a vlastně i prezidentem Carterem, se rozhodly pomoci americkým firmám k dosažení vyšších zisků tím, že přesunuly svou výrobu ze Spojených států, nejprve do Mexika, a pak za Clintona do Číny a Asie.
A záměrem bylo vytvořit ve Spojených státech nezaměstnanost v průmyslu, ti dosud zaměstnaní se budou bát o práci a sníží tlak na růst mezd.  Ekonomové Demokratické strany tvrdili: pokud se podaří snížit mzdy, budou vyšší zisky a vyšší zisky povedou k větší prosperitě podniků.
Deindustrializace, přesun průmyslu mimo zemi, vede ke snižování mezd. A tato politika v USA stále trvá, průmysl je nahrazován financializací,  společnosti, které se přesunuly do Číny a Asie a dalších zemí, proto mají vyšší zisky a svými dary podporují demokratickou i republikánskou stranu.
Zprávy z minulého týdne, které se týkají Boeingu, opět upozorňují na problémy jeho letadel. Boeing býval technologickým lídrem v oblasti letadel, ale pak se spojil s McDonnell Douglas a stal se finanční společností. Tak se rozpadl systém výroby letadel Boeing a výroba všech drobných součástek se začala zadávat různým jiným společnostem. A Boeing je nyní jen montovnou, skládá letadla z různorodých součástek, které nakupuje od různých dodavatelů. Stejně tak se vyrábějí televizory, montáží různých dílů nakupovaných od různých dodavatelů.
 
Rusko již spolu s Čínou začalo vyrábět vlastní letadla. Poslední Putinův projev přednesený na Blízkém východě ukazuje mnohem víc.
Rusko a Čína spolupracují na obrovském průmyslovém rozvoji východní Sibiře. A záměrem je integrovat čínský průmysl a ruský průmysl a technologie a navrhnout celá města, která budou technologickými komplexy vyrábějícími společně nejrůznější vzájemně propojené součásti, počítačové součástky, letadla, vlaky, automobily. Čína je již nyní největším vývozcem automobilů na světě. A tak vznikne celé nové centrum průmyslového růstu ve východní Asii.
Cílem je velký nárůst prosperity. Když jsem byl poprvé v Rusku v roce 1994, pobýval jsem u profesora, který navrhl město Togliatti, město, kde se začaly vyrábět automobily Žiguli navržené Italy. A on mi vysvětloval, že celé město navrhl tak, aby účelně propojil továrny a výrobu s bydlením pro dělníky, se zábavou pro dělníky, se zdravím pro dělníky a se všemi různými formami dodávek materiálů a dílů pro automobily, které se vzájemně prolínají. Byl to v podstatě průmyslový inženýr. Na stejných principech nyní Rusko a Čína projektují města ve východní Asii a na Sibiři, do kterých jsou odpočátku organicky začleňovány univerzity a vzdělávacími systémy .
Takže Putin v podstatě říká světu: Pokud jste země globálního jihu nebo arabská země a chcete, aby vaše ekonomika rostla, aby rostl váš obchod zvažte, na koho navážete svoji ekonomiku. Svět se začíná dělit na dvě části, na "zahradu" - USA a NATO a džungli, která představuje zbylých 85% světa. Džungle roste. Zahrada neroste, protože její filozofií není industrializace. Její filozofií je vytvářet monopolní rentu, tedy rentu, kterou vytváříte ve spánku, aniž byste produkovali hodnoty. Máte pouze privilegium práva vybírat peníze za monopolní technologii, kterou vlastníte.
Ale Čína a Rusko jsou daleko před Spojenými státy ve většině moderních technologií, v mnoha oblastech. Zatím ne v ultrafialovém leptání počítačových čipů.
Od první světové války sídlil technologický pokrok v Severní Americe a ve Spojených státech, ale nyní se přesouvá do Ruska a Číny.
Jak se Spojené státy vyrovnají s tím, že zbytek světa buduje svůj průmysl a nepotřebuje žádný kontakt se Spojenými státy?
Prezident Biden neustále opakuje, že Čína je náš nepřítel. Nakonec naše armáda říká, že do dvou nebo tří let budeme mít s Čínou válku. Právě teď jsme ve válce s Ruskem na Ukrajině. Vlastně naším cílem je válka.
Ale pro zbytek světa není válka cílem, skutečnost je taková, že Rusko a Čína už Evropu ani USA nepotřebují.
Za Clintonovy vlády Madeleine Albrightová říkala, že Amerika je jedinečná a nepostradatelná země. Nyní je skutečnost je taková, že zbytek světa nejen že považuje Ameriku za nepotřebnou, ale považuje Ameriku a její spojence v NATO za hlavní hrozbu své vlastní prosperity. Takže se v podstatě od ní separují a vytvářejí si svůj vlastní svět. A skupina BRICS rozšiřuje své obchodní vztahy, své investiční vztahy a zejména své finanční zúčtování a měnové operace, aby byla nezávislá na dolaru, de-dolarizuje se a rozhodně je nezávislá na euru, které ztrácí význam úplně.

Právě to nyní vedlo Spojené státy k tomu, aby tlačili Izrael k realizaci válečnických plánů Netanjahua, protože Spojené státy říkají: Uvědomujeme si, že ztrácíme moc. Víme, že situace ve světě není nerozhodná, víme, že prohráváme, že jsme už ztratili šanci na světovou dominanci. Biden může být znovu zvolen pouze tehdy, když přesvědčí Američany, že na tom všem vlastně nezáleží.
Ale my víme, že na tom záleží. Poslední šance, kterou máme na prosazení americké moci, je vojenská síla. A hlavní cílem vojenského úsilí je nyní Blízký východ, stejně jako tomu bylo po 11. září, kdy Dick Cheney a Rumsfeld tlačili na invazi do Iráku, aby se zmocnili jeho území a v podstatě vytvořili americkou zahraniční legii v podobě ISIS a al-Káidy v Iráku. Nyní má tedy Amerika dvě armády, které používá k boji na Blízkém východě, zahraniční legii ISIS/al-Káida (arabsky mluvící zahraniční legii) a Izraelce. Plán je vytyčen - a Amerika je ochotna bojovat do posledního Izraelce, stejně jako byla ochotna bojovat do posledního Ukrajince, aby se bojem proti Íránu mohla definitivně zmocnit Blízkého východu .
Je to bláznivý nápad, ale zdá se, že přesně to se plánuje.
Generál Petraeus, který prohrál válku v Afghánistánu, řekl: Musíme dobýt Írán. Útokem na Írán získáme zpět veškerou moc, kterou jsme v Afghánistánu ztratily. Prezident Biden doufá v politický návrat tím, že řekne: No, možná jsme nedokázali zablokovat Rusko a Ukrajinu, ale alespoň jsme dobyli Blízký východ.
Ale způsob, jakým ho dobývá, připomíná celé globální většině, celému zbytku světa, zejména Africe, Jižní Americe a jižní Asii, že to, co se dnes děje v Izraeli a Palestině, je přesně to, co se kdysi stalo jim.
Co udělali Američané ve Spojených státech? Přišli běloši, Anglosasové a další Evropané, a vyvraždili 90 % indiánů, vyhnali je, izolovali a zavřeli je v podstatě do koncentračních táborů. A když pak zjistili, že se pod těmito koncentračními tábory nachází ropa, v podstatě tam indiány vyvraždili nebo vyhnali, aby se té ropy zmocnili.
Totéž v Latinské Americe. Když Španělé přišli do Latinské Ameriky, zabrali půdu a vytvořily latifundie, které jsou velkým problémem Latinské Ameriky posledních pět století, protože brání Latinské Americe pěstovat vlastní potraviny. Znemožňuje to, aby se domorodé obyvatelstvo uživilo samo, protože se půda využívá k pěstování plodin na export, a to vše z velké části pod vedením Světové banky.
Totéž v Africe. Říkají: počkejte, to, co provádí v Izrael, prováděly kolonizátorské mocnosti i nám. To je to, co udělali Holanďané v Jižní Africe, to co provedlo Německo v Namibii,  Angličané napříč celou  Afrikou a zejména Francouzi na zabraných územích. K tomu všemu docházelo již dříve.
A najednou, stejně jako Američané chodí do kina a roní slzy nad westerny, fandí indiánům proti kavalérii. Zbytek světa začíná fandit outsiderovi, protože outsidery byli i oni. A tyto myšlenky se mění v potřebu zbavit se všech bariér kolonialismu.
Začněme s francouzskou Afrikou, zbavme ji francouzských neokolonistů. Nenecháme francouzské banky, francouzské těžařské společnosti,  francouzské ropné společnosti, aby si jednoduše braly všechno naše bohatství, jen proto, že ho před pěti stoletími dobyly. Můžeme se ztotožnit s Palestinci, víme, za co  bojují.
A přesto svým způsobem také říkají: No, počkejte, podívejte se, co dělá Izrael.
Izrael říká: Bůh nám dal tuto zemi. Kdysi jsme ji měli. Jenže Jihoameričané, Afričané a Asiaté argumentují, to je stále naše země, kterou jsme nikdy neopustili. Pořád v té zemi žijeme, ale zacházejí s námi stejně jako Izrael zachází s Palestinci. Jenže my takhle žít nemusíme, můžeme se dekolonizovat.
A celé nové uspořádání světa, příklon k Číně, k Rusku, k Íránu, vstupování do BRICS je pokusem zvrátit, zrušit a vrátit zpět celou koloniální expanzi, ke které došlo v posledních pěti stoletích.
Průměrný počet slepic: 4.9 (68 hlasů)

perfektní termín soft power - měkká síla jste uvedl  pane Inza ve vašim příspěvku  

s wikipedii:  
Měkká síla, měkká moc nebo anglicky soft power je termín, který v politice (a zejména v mezinárodní politice) označuje schopnost spíše být přitažlivý a kooptovat než donucovat (v kontrastu k tvrdé síle). Měkká síla tedy znamená schopnost formovat preference ostatních prostřednictvím sympatie a přitažlivosti. Charakteristickým rysem měkké síly je, že není donucovací; zahrnuje kulturu, politické hodnoty a zahraniční politiku. Termín zavedl Joseph Nye z Harvardovy univerzity. V roce 2012 vysvětlil, že s měkkou mocí „nejlepší propaganda je žádná propaganda“ a dále že během informačního věku je „důvěryhodnost nejvzácnějším zdrojem“.[1]

Nye tento výraz popularizoval ve své knize Bound to Lead: The Changing Nature of American Power z roku 1990.[2] Tam napsal: „Když jedna země přiměje ostatní země, aby chtěly to, co sama chce, lze to nazvat kooptivní neboli měkkou mocí na rozdíl od tvrdé neboli přikazující moci nakázat ostatním, aby dělali, co tato země chce“.[3] Koncept měkké moci Nye dále rozvinul ve své knize Soft Power: The Means to Success in World Politics z roku 2004.[4] Analytici a státníci pak začali tento pojem používat v mezinárodních záležitostech.

Soft Power 30, výroční index zveřejňovaný společnostmi Portland Communications a USC Center on Public Diplomacy, zařadil v roce 2019 na první místo v oblasti měkké síly Francii. Mezi další přední země v této oblasti patří Spojené království, Německo, Švédsko, Spojené státy, Švýcarsko, Kanada, Japonsko, Austrálie, Nizozemsko a Itálie.[5] Report Elcano Global Presence Report hodnotí Evropskou unii jako nejlepší z hlediska měkké síly, když je považována za jeden celek, a USA řadí na první místo mezi suverénními státy.[6][7]

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

že je toto naplánované již na 100 let dopředu, tak totiž funguje bezstrukturní řízení GP. Vše do detailu promyšlené a spočítané, ale nežli se vše realizuje, chvíli to trvá. Lidem je třeba tyto myšlenky inplantovat a oni už se zničí sami.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Že na vašem internetovém bankovnictví se objeví takové malé zelené tlačítko s kolonkou. Na tomhle tlačítku bude napsáno DEJ PENIZE. A tak to zkusíte. Třeba 1000 Kč. Klik a za chvíli vám přijde obnos na účet. Mno, vnučka by chtěla nový mobil, zkusíte 10 000 Kč, klik a máte je! A co nové auto, tak jo, naťukáte 1 000 000 Kč, klik a jsou na účtu. Půjdete do obchodu, budou se vám klanět...Ono to má ale svá pravida. Tím, že budete mít natisknuté peníze ve sejfu ve sklepě, nebo v databázi, nezbohatnete. Musíte je dát  mezi lid, aby vám je převrátil na hodnoty. A to se dělá půjčkami. Lidé a státy si nepůjčují, když prosperují, naopak, stávají se konkurencí, protože začnou půjčovat taky. Proto je potřeba chaos, bída, ničení, rozvrat a to všechno přináší válka. No super, potřebují ji. A tak ji i dělají. Jednou v Iráku, jednou na Ukrajině i Covid se hodí. USA mají 34 000 mld dolarů "dluhu", to není úplně dluh, jsou to z velké části natisknuté peníze, samozřejmě bez opravdového věřitele., kolik? Nedozvíte se. FED (soukromá, ano, soukromá centrální banka USA) má gigantickou moc. A je úplně mimo stát. Ani jedna jediná tajná služba (z 20), policie, prezident nemá na FED přístup, nikomu se nemusí s ničím zpovídat....Uff jsem se rozepsal...tak už jen poslední slovo: Každý systém se zdokonaluje do svého zhroucení. Krásné ráno přeji :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (38 hlasů)

ve Fort Knoxu už taky nikdo fyzicky neviděl desítky let. Tam už jsou dávno prázdné palety a zlato je v soukromých trezorech lidí s nosy z Domu Sion.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

A dokonalý příklad

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Musím říci, že napoprvé jsem si tohohle článku vůbec nevšiml. Vidlák obvykle vydává jeden článek denně. V sobotu nevydal žádný, v neděli večer jsem na zdejší server nahlédl a viděl jsem jen ten odkaz na video. Pak jsem si říkal: "Kruci, proč Vidlák přestal psát?" a stránku jsem průběžně několikrát obnovil, až jsem si všiml, že článek s nadpisem tohoto jsem vlastně ještě nečetl. Když kouknu na počet komentářů v porovnání s těmi pod odkazem na video, tak se asi hodně lidem stalo totéž, co mně, jenomže oni došli jen do první fáze.

Zatím bez slepic