Jihoamerická severní amerika

Autor

 

A teď už dnešní článek: 

 

Hele všímáte si toho taky? Dokonce i v našich vždy pravdomluvných atlantickohodnotných médiích v poslední době nějak moc přibývá fotek na kterých  země svobody a dokonalé demokracie hostící našeho Lufthonzu vypadá úplně stejně jako jihoamerický bordel.  Naše insiderka Petra toto téma také nakousla ve svém článku o výletu do New Orleans.  

V Los Angeles se vykrádají ve velkém vlaky... já nevím, kolik procent vlaků je vykradeno, ale ty krabice rozházené v kolejišti jsou prostě výmluvnější než jakákoliv statistika. Může se to okecávat jakkoliv, ale na jůtubu je příliš mnoho videí, kde se fetuje, kde je bordel, kde to tak ještě nedávno nebylo a příliš se pod tím diskutuje. 

Když už mluvíme o jůtubu... koukali jste někdy na Tik-Tok? To je podle mě nejgeniálnější vynález čínského PR v dějinách. Miliony videí z celého světa a převaha těch čínských. Mraky propagačních šotů, ale mraky. I k vesnickému Vidlákovi se dostávají videa, kterak mladý krásný a úspěšný Ping Pong vidí na ulici stařečka jak z konfuciánských času živícího se sběrem a tak jde a starému pánovi pomůže, podstrčí mu nějaké prachy... prostě ohleduplnost.

A co myslíte, že se k Vidlákovi dostane z USA? Drogoví dýleři na ulicích, pokojné protesty BLM a Bidenovy kecy. Takhle se to filtruje - Čína - čistota, ohleduplnost, bohatství, USA - bordel, zkáza a jeden idiot vedle druhého. 

Já samozřejmě vím, že ohleduplná Čína a rozbourané USA nejsou tak úplně pravda. Ale i naše majnstrýmstvo jaksi produkuje velice neutěšené obrázky našich zámořských bratrů. I kovaní amerikanofilové nějak zvolňují rétoriku. Představte si třeba, že brzy dostaneme zprávičku o tom, jak Honzu Farského na ulici okradl nějaký pokojně protestující dav.

Jednou budou historici mapovat, jak se potomci Němců a Angličanů v USA postupně dopracovali k latinským ghetům...

Všimněte si - i v Brazílii se dobře žije. Každou chvíli vidím na Seznamu článek, jak si mladá brazilská rodina zrekonstruovala nádherný byt v luxusní čtvrti, dělal jim to slovutný brazilský architekt a zřejmě ani Babiš nebydlí tak dobře, jako tito mladí, krásní a úspěšní Brazilci. Akorát se člověk nesmí eklovat, že kousek vedle začíná slum, hranice je oddělená čtyřmetrovou zdí s ostnatým drátem a sem tam se střílí. 

Vlastně se to celé dalo čekat. Jižní Amerika to je totiž přesně ta budoucnost, kterou nám posledních třicet let ordinují. Oni už jí tam mají o padesát let déle než v USA. Pár bohatých hidalgů vlastnících prakticky všechnu půdu a držících v rukou veškerou moc a hromada sice formálně svobodného obyvatelstva, které ale nemá vůbec nic a nikam nemůže jednak kvůli nedostatku peněz a jednak kvůli nedostatku bezpečí.  Segregace je dokonalá, jedni se s druhými nepotkají ani na ulici, tím méně ve škole... ano, univerzitní profesor ze Sao Paula si může dovolit dovolenou v Evropě, ale profesor z Berlínské univerzity si rozhodně nemůže dovolit dovolenou v Brazílii. To proto, že ten brazilský učí na soukromé škole, kam chodí jen lepšolidi. V Evropě se ještě pořád stane, že se na univerzitu dostane i arab z Molenbecku. Ale pracuje se na tom, aby to nešlo. 

Jak to říká Jan Keller? Nesouměřitelnost bohatství. Nůžky rozevřené tak, že už to víc ani nejde. Žádná střední třída, jen chudí a bohatí. 

A víte, jak to končí? Jako na Ukrajině nebo v Afghanistánu.  Vláda má stále méně moci, je stále méně důležitá, volby nic nerozhodují, protože volíte panáky, kteří mají stále méně možností něco udělat, až jednoho dne ti warlordi, drogoví králové a jiní mocipáni prostě přestanou hrát hru na demokracii a rozparcelují si území. A nakonec se vyprofiluje někdo, kdo má dost autority, dost moci i dost bezohlednosti, aby udělal pořádek. 

A lidi ho vítají, protože je to lepší než anarchie různých místních šlechticů. 

A předtím  tam můžete dělat volby každý týden, můžete tam nastolit jakou vládu chcete, ale musíte si ji živit sami, protože skutečné peníze, skutečná moc i skutečná hiearchie je dána místními náčelníky. Musíte si je získat nebo pozabíjet.  Nějaký Hamíd Karzáí na tom fakt nic nezmění. Ten se jen postará, aby si z těch okupačních peněz co nejvíc nahrabal. Demokraticky vraždit místní náčelníky nelze a tak se v Afghanistánu jen prohrává a místo demokracie vyhraje režim, který se vypořádá s protivníky a zavede drsný pořádek. 

A já se ptám... kolik vlád v Jižní Americe to už dávno dělá právě takhle? Nechává se korumpovat těmi skutečnými vládci, kterým se zatím vyplácí udržovat zdání, že jde o normální zemi?  Spojené státy jdou přesně stejným směrem. Hromada lidí jako ten nejlacinější materiál pro práci i vedení válek a pár bohatých vlastnících všechno. A hned se začnou vyskytovat tu vedlejší jevy - gheta, bordel, drogy.  Tohle nám importují i sem. 

Myslíte, že se Spojené státy mnou popsanému schematu vyhnou? Ani náhodou. I oni už měli svého Trumpa, který ztělesňoval úplně dokonale touhu lidí po pořádku. To ještě nevěděli, že to pak vezme rychlý spád. 

A já se ptám... takhle jste to chtěli? Uvědomujete si, že už docela dlouho můžeme ve volbách volit spolehlivou cestu do jihoamerického světa a nic jiného?  Chcete žít v režimu, kdy mnohem víc než teď budou o čemkoliv rozhodovat různí zákulisní hráči a v každém volebním období se schválí mraky zákonů, které učiní vaše demokraticky zvolené představitele ještě bezzubější? 

Co je nejčastější věta v článcích o rabování amerických vlaků, o vypálených obchodech, o rabování? 

Vláda je bezmocná! 

Ano to je, protože se na tom dlouhodobě pracovalo. Protože se dlouhodobě makalo na tom, aby bezmocná byla. Protože se dlouhodobě zařizovalo, aby se rozhodovalo někde jinde a demokraticky zvolená vláda tomu pak jen dala podobu zákona a říkají tomu právní stát. Protože kdysi dávno byli lidi spořádaní a tvrdá vláda byla ta největší nepříjemnost. Tož se vládě zcela demokraticky postupně vytrhaly všechny zuby a ejhle... oni toho využili jiní. 

Stejně tak si všimněte - Čína u Rusko mají vládu, která rozhodně bezmocná není. Také mají své problémy a mají jich hodně. Ale oni je řeší. A řeší je vláda. Tu hůře, tu lépe, ale Moskva se za posledních deset let pozvedla nejen v centru, ale i na periférii. O Pekingu ani nemluvím. Tam šel pokrok tak rychle dopředu, že ten samý strojvůdce začínal na parní lokomotivě a dneska řídí rychlovlak. 

Právě tyhle země už na to dno došly. Čína za Maa a Rusko za Jelcina. Tam už vědí, jaké to je se přes svobodné volby dopracovat k bezzubé vládě a anarchii místních mocipánů. A také zjistili, jak je to super, když je autoritativní vládce omezuje ve svobodě, protože omezuje i cizí vměšování, omezuje svévoli místních mocných a kupodivu z toho dělá docela funkční zemi. Čína má vývoj trochu komplikovanější, ale také si tam opravdu hrábli na dno. 

Sledujte, jak krásně to funguje i u nás - za třicet let demokracie jsme  dostali bezzubou vládu, která je bezmocná a zcela závislá na zahraničí.  A dostali jsme ji zcela demokraticky. 

Fakt to takhle chcete? Ještě víc rozevřené nůžky, ještě více rozdělenou společnost a ještě neschopnější vládu? Stojí ta svoboda za to? Kdo si dokáže v tomhle nějakou svobodu udržet?  Budete sice dál chodit k volbám, ale rozhodovat o vás bude místní narkobaron a... vláda bude bezmocná. Budete stále mít parlament, ale běda když se znelíbíte místnímu bossovi... úřady budou bezmocné.  Stále budou existovat soudy, ale vy na ně nebudete mít a soudce bude zpravidla ten nejhorší gauner... a vy budete jen sledovat, jak se původní hezká čtvrť pomalu mění v Chánov. A žít budete z žebračenek. Nejprve vám je bude dávat vláda a pak už nějaká místní obdoba nadace Rinata Achmetova. 

Orbán, Trump i Putin (a vlastně i Babiš) nejsou žádná náhoda. Oni jsou ukázka toho, že existuje hranice za kterou je svoboda k ničemu. Bezpečnostní hranice. .Svoboda začíná být zajímavá, až když máte plné břicho, bydlíte ve svém, nemáte dluhy a na ulici nestřílejí gangy. Putin je výsledkem demokratického směřování ke dnu, protože v Rusku bylo hodně zle.  Orbán je výsledkem maďarského směřování k zadlužení v zahraničních měnách, protože v Maďarsku za krize také nebylo zrovna příjemně.  Trump vyhrál, protože v USA také už není dobře. 

Je stále více vidět, že demokracii se daří vlastně jen za zřídkakdy dosahovaných podmínek. To prostě jsou lidé názorově homogenní, vyznávají společné ideje, jsou si majetkově víceméně rovni a nekecá jim do toho nikdo zvenčí. Jo a ještě musejí být všeobecně šikovní a všeobecně hodní.  Pak to chvíli jde. Nakonec nastupují dlouhou a bolestivou cestu ke zjištění, že svobody se nenažereš a hodně svobody bez jakékoliv brzdy vede spolehlivě do jihoamerického gheta... Teď už i do severoamerického gheta. Univerzity ani atomové bomby na tom nic nemění.  Ani dolar na tom nic nezmění. K čemu je Etemenanki, když se pod ním už lidi nedokáží domluvit, každý chce něco jiného a nikdo ty spory nedokáže rozetnout... protože vláda je bezmocná. 

Jakmile si u nás lidi uvědomí, že svobody se nenažereš a demokracie je spolehlivá cesta do latiskoamerického gheta, tak vyprodukuje i u nás nějakého Orbána nebo Putina. Když si to lidi uvědomí dřív, bude to spíše Orbán... a volby a opozice. Když jim to dojde později, bude to jako Putin.. a slabá opozice a tu a tam zastřelený novinář.  A když ještě později, tak bude  jako Sitting Ping.. Žádná opozice a poslušní novináři.  A když ještě později, tak bude jako Stalin...

Nechci do toho nikomu kecat, ale já bych raději, aby to bylo jako u Orbána, který ještě nemůže všechno, ale může dost a k tomu se ještě může svobodně mluvit, psát i cestovat než aby to byl Stalin, který může všechno a ostatní nemohou nic. Nejhorší totiž bude, když se to nechá dojít tak daleko, kdy Stalin bude vlastně ještě to menší zlo. Teď jsme někde u možnosti typu Orbán. Ale jestli to takhle půjde dál, tak za chvíli bude už jen možnost ala Putin. Atd, atd. 

Jen tak na okraj... v Evropě je v tomto nejdál Ukrajina. Ta se od svého transatlantického učitele naučila nejvíc. Už má gheta i nedotknutelné boháče. Dávno už má loutkovou vládu ve které se každý prezident musí stát alkoholikem a skvělým lhářem, protože jinak se tam vládnout nedá. Podobně jako v Afghanistánu má papírově silnou armádu vyzbrojenou ze zahraničí. Ve jménu demokracie a západních hodnot tam chodí pochoďové průvody adorující Banderu. 

I tam se co nevidět objeví nějaký pořádný diktátor. Ale pořádný. Protože Ukrajina už škrábe po dně. A bude to jiný sekáč... žádný Orbán ani Putin, ani Sitting Ping. To bude nový Hitlerek. Teď právě ho vyzbrojují stejně jako vyzbrojili Tálibán. Naše nová ministryně obrany se chce přidat ke všeobecnému trendu, poslat na Ukrajinu další výzbroj a prý by uvažovala i o tom, poslat tam vojáky. Dovedu si živě představit, že budoucí ukronáckovský diktátor může snadno přijít s jednoduchou myšlenkou... totiž že Rusové jsou na válku moc silní... ale jinak tam všude kolem jsou všichni na válku slabí. Že by třeba mohli napřít své vlastenecké síly jinam... taková Moldávie se úplně nabízí. Nebo ta celé EU - ta je vojensky úplně bezzubá.  

Neplánuje Putin něco takového? Fašistický převrat v Kyjevě, který vynese nahoru uvážlivé šmejdy, kteří obrátí oči banderovců ke snazším cílům... a pak už jen to zděšení Západu, který najednou zjistí, že si Ukrajinu vyzbrojil proti sobě. I takhle škodolibé dějiny umí být. 

A za pár let uvidíme něco podobného i v USA. Pokud se tam budou šířit současné jevy vykradených vlaků a nekonečných slumů s bezdomovci, tak brzy i tam radostně přivítají pořádného místního Putina, který udělá pořádek a budou se mu tolerovat kolaterální škody. 

 

PS.

Všimněte si zajímavého rozporu. Objednáte si zboží z amerického e-shopu a nějak se nebojíte, že by vám zboží nepřišlo. Přijde spolehlivě, bez problémů a to i když zaplatíte předem. V tomto ohledu není žádný problém dát k dispozici číslo karty a jen zcela výjimečně má někdo následně problém. 

Ale na amerických ulicích mají stánky neprůstřelné sklo a budou vás varovat před chozením v noci do Central Parku.  

Na druhou stranu, když nakupujete v ruském e-shopu, tak se vám do placení předem moc nechce a už vůbec se vám nechce dávat k dispozici číslo karty. Prostě čujete zradu. Možná i neoprávněně, ale je to prostě tak. 

Na druhou stranu, že by v Moskvě potřebovali panceřované stánky a že byste nemohli v noci do parku Maxima Gorkého, to se fakt bát nemusíte. 

 

Všímáte si, jak to máme skvělé u nás? Český eshop je zpravidla v pohodě a český park v noci také. Tož aby nám to zůstalo... 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (192 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

- jo, podepíšu

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Já už jsem podepsal asi čtyři, jednu z nich o vodě. Základním prvku přežití. Ohledně vykrádání toho, co nás vlastně drží naživu! Uvědomuji  si k stáru priority? Až půjde opravdu do tuhého, je to první stupeň k tomu, abych po podepisování  petic (které jsem tu sám kdysi navrhoval) vyrazil do ulice s bolavými plotýnkami a i nohama do ulic. Je to zatím povolený prostředek, pandemický zákon se snaží měnit pravomoci! Poslouchejte "éter" dokud je čas. Poslouchejte právníky, kteří se měli odvahu zastat se stávajícího práva, poslouchejte svoje nitro - nikoliv Vnitro! Záleží na tom, jakého druhu je. Ostatní jsou jen iluze.
To, že jsem podepsal petice byl jen můj vnitřní pocit ohledně reality, další je aktivní odpor, pokud nějaký rozpor s realitou cítím. Doufám, že se k tomu v 67 letech donutím. Pokud to člověk neudělá a mlčí, jen souhlasí. A jak jsem tu už napsal "demokracie je jen slovo"....
Je snaha nastolit z anarchie otrokářskou společnost. Pokud to někdo nevidí, je slepý. Doba se mění, ale přisluhovači ne, jde jim o to samé, o co jim vždy šlo, jak přežít na zádech ostatních. Pokud se nezmění vědomí "stáda". Přisluhovači se nezmění, mají stejný vnitřní kód a evoluce se jich dotýká jen ohledně vlastního přežití s absencí svědomí....

Ačkoliv tu vždy byla snaha o změnu, výsledek spadl do stejného kompostu a byl zkompostován těmi, kdo kompost zakládali. A jeho podstata byla zfermentována na něco jiného. než původní idea. Kdo hnojí a kdo je hnojem? Vším čím jsem byl, byl jsem rád? V přeneseném slova smyslu!
Jestli mi někdo nerozumí je to jeho smůla, nechci ublížit Vidlákovi, je to jeho hnojené políčko. Záleží na něm, jak ho dál bude hnojit! Ale je to prostor, kde nejen já mohu mlátit prázdnou slámu....co  je vlastně naším ročníkům krom těch kydů předurčeno? Mám strach a to vlastní potomky nemám!
Takže je tu otázka, jak se bude vyvíjet společnost v budoucnosti? Jak jsem k tomu ochoten přispět, dokud to jde? Vysvětlím rodině, co dělám a proč to dělám? Vysvětlím jim principy nebo zaběhnutou praxi, asi ani jedno není na škodu. Pokud jim to pálí a bylo jim implantováno svědomí jako zpětná vazba...
U mne je to jednoduché, žádnou jsem nezaložil a tak nemám právo mravokárce! A tím nechci být, proto se často snažím pokládat otázky. Ale ono to vždycky nejde. Protože jsem si vypěstoval zásady a principy? Co když to byla jen abscence fantazie a nedostatek odvahy? 

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (28 hlasů)

In reply to by Robertík007

Trvalý odkaz

za možnosti úpravy původního textu, neb nikdo není dokonalý a malém jsem si přidal 10 let věku. Vzhledem k okolnostem jsem mohl psát jako šťastná zombie ze záhrobí a potřásat si občas rukou s "Americkou zombií" nedávno vzkříšenou přes 5G a plně očkovanou :D
Už dvakrát opraveno, jdu spát. Textový editor budiž pochválen, emoji mě nechybí :D

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Pár latifundistů, masa bezprávných, platby za ochranu, to už tu bylo. O to, že ti Porošenkové a další, když vzrostla jejich moc, lidem, pracujícím na existenční minimum, nemuseli platit vůbec nic.
Jižní Amerika, střední Amerika, USA, Kanada, EU.... Obdobně to už bylo. Vývoj směřuje k NEVOLNICTVÍ.

Průměrný počet slepic: 4.2 (24 hlasů)

A žádnej Orbán ani Ping Pong, který utáhne šrouby, ale bude hájit zájmy lidí, se neobjeví.
Oligarchové budou bojovat mezi sebou s nájemnými armádami. Třeba jak na UK. A z nich vyjde vládce nejvyšší. Lidí zvenku se to nebude vůbec týkat...

Průměrný počet slepic: 3.7 (15 hlasů)

Podepíśu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Až to tady dojde k plánovanému vítězství Pravdy s Láskou, obdobně jako v Brazílii, možná by se mohl hodit čínský výrobek v odkaze.
Produkuje to elektriku a nepotřebuje to naftu či benzín. Pouze napájení mrazáků bude poněkud problematické:
https://www.aliexpress.com/item/1005003166678506.html?spm=a2g0o.product…

A pro ty, co preferují ruční práci, zde:
https://www.aliexpress.com/item/4001060787422.html?spm=a2g0o.productlis…

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

a mohu potvrdit ze vypada docela solidne.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Jak dlouho vydrzis tocit a jake je tam napeti a proud?

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

To se při pověstné čínské kvalitě rozpadne dřív než mu dojde dech na točení.

Napětí se nastavuje vzadu od 3 do 15 V. A když točíš naplno, tak to údajně dává až 20 W (nutno pro skutečnou hodnotu vydělit čínskou lhací konstantou). Dál je to jen výpočet: proud = výkon / napětí.

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)

Ponkráci, s tou kvalitou se mýlíte. Neříkám, že vše je ťip-ťop, ale řeči o "čínské kvalitě" se pomalu stávají minulostí. Tohle mohu doložit z vlastní malé praxe - před Covidem jsem občas nějakou paletu zboží z Číny dovezl.
To co se v Číně děje by se dalo asi charakterizovat následovně:
Pokud tam někdo něco vyrobí nebo vymyslí a "ujme se to", pak najednou to zcela identicky začne vyrábět vícero firem. Opravdu identicky a opravdu vyrábět. Mně to připadá, že se to tam stane předmětem veřejného vlastnictví a všichni kopírují, prostě pravý opak licencování myšlenek na tom skvělém Západě.
Další věc - měl jsem možnost kdysi pobývat na lodi s chlapem, co prodával vozy KIA ... fakt je to hodně dávno. Tenkrát jsme se všichni smáli ... KIA hi, hi, ta kvalita ... hi hi. Jenže on nám tenkrát řekl: nesmějte se, koukali by jste, co se děje a jak rychle letí kvalita nahoru. Např. - automobilky mají zájem o zpětnou vazbu ... dealeři zpracovávají nějaká hlášení, co lidem na vozech vyhovuje a hlavně nevyhovuje, co by se mělo zlepšit. A říká - v případě škodovky to je zbytečná práce, protože se na dodávaných vozech nic podle toho nemění a když ano, tak po hodně dlouhé době. Ale KIA, to je jiná ... už se stalo, že jsme popsali co je blbě, na co si zákazník stěžuje, jak to zlepšit a ... a v další várce to bylo vyřešeno. Koukali jsme jak puci... Vím, KIA nejsou Čiňané, ale ta pracovitost je stejná.
Pak jeden zážitek na přednášce profesora, který se vrátil z Číny - jeho slova: vypsat u nás přednášku (na VŠ) na 14:00 rovná se minimální účast několika málo skalních zoufalců .... V Číně jsem běžně vypisoval přednášky na 19:00 ... 20:00 a .. a narváno.

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

Dotaz na zamyšlení: Jak dlouho by vydržel funkční ten šlapací 100 W generátor, když má plastová ozubená kolečka? Reálně by v případě potřeby nebyl k ničemu moc platný.

Když hledáte věci pro případ nouze a krize, tak by to mělo něco vydržet a mít poctivou konstrukci. To, že si koupíte ošizený čínský bazmek, který se vám rozbije po 10 minutách používání - to si raději nekupujte vůbec nic.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Proboha Ponkráci, nemyslel jsem to vážně, narazil jsem na ten bazmek náhodou.
Původně jsem hledal SPD pedály, bohužel jsou cenou shodné s tuzemskými kšefty.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Když jsem byl dítě, bydleli jsme u zregulovaného potoka, koryto bylo hluboké asi jedenapůl metru, poctivé žulové balvany, a kousek níže se nacházel malý jez, voda padala asi z metru. Vždycky mě lákalo vybudovat tam nějakou malou vodní stavbu, teď na stará kolena tuplem. Pravda, vody v potoku nebylo nejvíce, ale udělat tam malou hráz, přes noc a přes den by se něco nachytalo a na svicení by to stačilo.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

povodí, kam ten váš potok spadá, vám politicky vysvětlí, že stavět nebudete vůbec nic.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

Kdyby povodi... ale lidi alergickych na chytrone, co si mysli, ze reka je jejich uz je pomerne dost. Umerne poctu MVE vyrostlych na kdejakem curku a vyrabejicich kW odpovidajici koncernovemu trivalci za cenu totalniho odvodneni kusu reciste.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Kupodivu povolení na to dostane bez mrknutí oka, jenom musí splnit spousty podmínek a la hlava 22.

Ale.

K tomu, aby mohl použít např. Francisovu turbínu potřebuje převýšení od turbíny aspoň 10m.

Teoreticky při použití Sedláčkovy turbíny by mohlo  stačit převýšení 2m.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

In reply to by Vrabčák

Trvalý odkaz

Mně tehdy spíše upoutala Bánkiho turbína, viděl jsem ji v provozu v bývalém mlýně ma malé říčce, spíše větším potoku. Tam ovšem tehdy existovalo ještě zachovalé vodní dílo. Noví majitelé mlýna veškeré strojní vybavení zlikvidovali, o náhon a stavidla se nestarali :-(. Bánkiho turbína by měla být použitelná již od spádu 1 m, optimálně od 2 m.

Moc pěkný odkaz: http://mve.energetika.cz/

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Jo, pravda. Na tu jsem zapomněl.

Já jsem to řešil už před nějakou dobou se známým na bývalé továrně. Mám pocit, že z nějakého důvodu ani ta Bánkiho tam nešla použít a projektovala se tam SETUR.

Bohužel, tam no neskončilo ani na vodě, ani na povodí, ani na eko-kecalech, ale na závistivcích ze sousedství, protože kus náhonu šel přes jejich pozemek a oni ho nedovolili obnovit ani přes nabídku spolupráce.

Tak má fotovoltaiku...

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by Vrabčák

Trvalý odkaz

To, ze si nekdo nenecha na vlastnim pozemku vyrejt koryto je zavist, Jakoze vazne?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Detaily jsem nerozepisoval.

To "koryto" tam bylo přes 100 let, patřilo k náhonu továrny. "Soused ob jedno" přišel k části náhon jenom díky pozemkovému bordelu...Tam Vám odpovím ne.

Když se ho známý přímo zeptal, tak opravdu nedal souhlas s jeho použitím, že se mu nelíbí, že chce využívat vodu co patří všem.

Sice to šlo obejít nějakými řešeními v rámci břemen atd., ale na MVE tehdy dotace nebyly, soudy zisk nepřináší a pak začal první solární boom.

Dál už je to celkem jasné. Nejdřív FVE na pozemku, potom nákup nějakých luk na ně další panýlky a dneska mu obživu vlastně ten dotyčný (i my) platí ze svého.

 

Když už jsme u toho. (samozřejmě nemůžu být objektivní, jako pouhý dodavatel el. výstroje neznám všechny podrobnosti)

Neznám žádný případ toho, že by si majitel MVE nějak uzurpoval vodu v nějakém potoce. Jak taky. Klasický nářek a boj o zbytky vody s hráznými, aby aspoň něco do elektrárny dostali, nepočítám.

Zato znám docela hodně případů vandalizmu vůči MVE. Od cíleného zasypávání náhonů stavebním odpadem (Spytihněv), přes střelbu do izolátorů (Hodonín) až po zapálení strojovny (Strmilov).

 

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Vrabčák

Trvalý odkaz

Tak to se moc kolem vody nepohybujete. MVE v nasem podani je jeden velky instantni problem. Od ignorance minimalniho prutoku ve zbytku koryta, pres vytvareni "vln" v prutoku az po vyslovene podvody pri jejich budovani (cary mary fuk a uz tu zadni chraneni zivocisi nejsou).

Kdyz si spoctete jak mizive procento elektriny vygeneruji (bavime se o opravdu malych, rady desitek az stovek kW) jsou dopady vyslovene neumerne.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Tak kolem vody jsem se přestal pracovně vyskytovat už docela dávno. Odborník jsem tam byl jenom na modernizaci elektro. 

Podvody ve směru nechráněných živočichů atd. jdu oběma směry a všude (čáry máry fuk a už tu je čolek). 

Mě u vašeho prvního příspěvku zarazilo to srovnání výkonu MVE s tříválcem od koncernu- 50-75kW? Co by za takový výkon srovnatelný s tím motorem dali. 

PS: Vzpomínám na denní hádky hrázný vs elektrárenský o minimální průtok... na Moravě každé léto. Tam to vyhrávali ti elektrárenští. Možná proto ta zášť? Záleží, na které straně sporu stojíte.

 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Hrazny vs. elektrarensky? Neznam podrobnosti, ale pokud hrazny zaveli, elektrarensky musi sklapnout kufry. Pokud je hraznym myslen kdokoliv od Povodi. Ti jsou spravcem toku, elektrarensky je jen uzivatel.

A o tom prave pisu. Spousta "elektrarenskych" zije v domneni, ze tok je tu jen pro ne a vsichni ostatni jsou opravneni tak maximalne skocit jim na cara.

Coz bych jeste dokazala pochopit u nejake velke (>desitky MW) elektrarny, ale u pucmidratu, kteri to maji jako splneni detskeho snu pripadne (v lepsim pripade) hezky dotovany konicek rozhodne ne.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Tak hrázný je od povodí. Jasné. To že tam v podstatě veleli...jo. Ale rozhodovali je přímo z povodí a ti většinou dali za pravdu těm od MVE... Těžko říct, jak to má/mělo být doopravdy.

Matně lovím v paměti, že tam šlo o smlouvy o dodávkách do sítě, ne o nějaké hraní si na výrobce. Možná se to potom odvíjí fakt od tohohle. Je fakt, že tohle konkrétně se týkalo Spytihněvu a tam bylo tuším 1500kW takže o trošku víc, než domácí turbínka.

 

Mám pocit, že jsme poněkud zahnuli od původního dotazu.

Tedy Bánkiho turbína by šla, Francisova a Kaplanova potřebuje průtok, SETUR je spíš na hraní, možná ještě Peltonova?

Zatím bez slepic

Aha, takze jajinek, co si mysli, ze reka je jeho a ma zname na vyssich mistech na Povodi (a na uradech) . Smrtelna kombinace. Bohuzel casta.

Zatím bez slepic

Ono to nemusí být koryto, ale třeba zakopaná roura. Na mnou výše uvedeném potoce pamatuji něco podobné. Miniaturní fabrička měla náhon o délce asi sto metrů, který původně vedl přes úzkou louku, něco jako terasa. Tu louku koupili jacísi lidé, kteří na ní chtěli stavět, což jim bylo povoleno. Museli náhon zachovat, takže jej zakryli a dům postavili nad ním. Bylo to ovšem ještě před válkou, náhon možná ještě před tou první. Později fabrička zanikla a majitelé postaveného domu chtěli ten náhon zlikvidovat, ale měli s tím problémy, mám pocit, že se mluvilo o vodním právu a ochraně vodních děl, ale po dlouhých letech toho dosáhli.
Ještě vzpomínám na větší fabriku na větší řece, kde měli Francisovu turbínu; ten hukot a vibrace :-). Perlička - jako záložní zdroj u ní byl malý parní stroj. Nablýskaný, naolejovaný, vzorový odstředivý regulátor. Dnes tam není nic, fabrika po plyšáku zanikla a budova se rozpadá.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Skoro bych řekl, že ty fabriky byly podle jednoho vzoru. Podobná situace, až na ten barák.

Ale bral bych ten parní stroj. Jednak je to nádhera, ale hlavně v kotli zatopíte i dřevem, vodu si to u těch záloh většinou bralo z potoka, nebo ze studny... v budoucnu možná lepší záloha, než elektrocentrála (kecy o účinnosti od rýpalů nechme stranou).

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

NE.
Ti chytří zkorumpovaní politici to ví stejně dobře. Nemusí to číst. Možná se i klepou strachy, ale nedokáží jinak, jen poslouchají Těm blbým to nedojde jindy. Petice nikdy nic nezměnily, síly na změnu vždy byly jinde a případná psaní byla jen hra či kamufláž.

Průměrný počet slepic: 3.8 (18 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

A klidně tu napište, že jste se posral, nic na tom není. Nebudete sám.

Průměrný počet slepic: 3.8 (22 hlasů)

Rychlé závěry nebývají nejlepší. V mém věku je již úplně jedno co podepíši či ne. Jde o to, že o účinnosti musím být přesvědčen. Kdybych se .........., jak píšete, tak bych sem nic nepsal. Došlo Vám to?

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Došlo. Je to jednoduché.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Strejdo, osobně podepíšu už jen pro vlastní pocit. Pokud se udělá šikovně, bude to šikovné kopnutí do holeně.

Průměrný počet slepic: 4.2 (12 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jedna petice obvykle nezměnila nic, ale pokud se podařilo změnit názor většiny  nezúčastněných, tak jedna petice se může stát kamínkem, který spustí lavinu. V současné , velmi nestabilní době , se právě toto může stát. Osobní nasazení je ovšem nutné.  Kdo má strach, je předem poražen.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

Napsal uživatel Targus dne St, 26. 01. 2022, 00:50

Jedna demonstrace a maily jsou lepší, než deset petic.

Nebo se pletu?

 

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)

Jenže na uspořádání solidní démošky potřebujete peníze, hodně peněz, a také kontakty do sdělovacích prostředků naladěných na vaši vlnu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Ti, kterým se nechce, nebo nemají čas, můžou poslat mail.

 Odpůrci pandemického zákona šikanují poslance. Zahlcují je e-maily

Odpůrci očkování a protiepidemických opatření občas vyrážejí na náměstí. Nyní bojují s politiky skrze elektronickou poštu.

Lidé, kteří nesouhlasí s novelou zpřísňující pandemický zákon, začali zahlcovat poslance nesouhlasnými e-maily. Ti jim vzkazují, že „mailová tsunami“ je spíš kontraproduktivní….

 

…„Tlak je opravdu velký. Za víkend jsem napočítala něco přes 1200 e-mailů. …„Doposud jsme s asistentem měli snahu odpovědět každému na zaslaný e-mail. Ale tato sprcha by nás paralyzovala,“ přiznal David Šimek (KDU-ČSL),…

 

 

,,Dodává, že nikomu z poslanců není příjemné, že daná úprava vzbuzuje takové emoce.

Na twitteru e-maily od víkendu počítal i Patrik Nacher (ANO), který v pondělí odpoledne dostal přes 1400 zpráv. „Rekord zatím držel zákaz klecového chovu slepic – 1017 mailů,“ poznamenal.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/koronavirus-odpurci-pandemickeho-zakona-sikanuji-poslance-zahlcuji-je-e-maily-186581

 

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

No probléma.

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vždyť je to jednoduché, ne?

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jediný souhlas, díky reakci stáda samozřejmě. Nikam vás neřadím, každý se zařazuje sám! Teď chápu, proč jste nechápal moji minulou reakci na vás a nelituju toho. Jde o to, co je vlastně člověk ochoten chápat, včetně sám sebe...Viz můj předchozí cint, na úrovni toho vašeho, abych se neprsil....
Akorát mě pak popuzují vaše dva úvody "Je to jednoduché" a "Není to jednoduché". Nic ve zlém, asi jste starší než já, ale co tím vlastně chcete říct v kontextu s tím posledním? Že vy/my víme hovno a že tu tedy všichni jen sliníme kravaty? No možná máte pravdu, ale jste bohužel ve stejné komunitě!

Průměrný počet slepic: 3.4 (16 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

možná že nezmění, příteli, ale pro mě má rozhodně cenu se zřetelně postavit na jednu z těch dvou stran. Nechci zažít co můj táta 17. listopadu na koleji na Letný, kde ty mladý, vyděšený a nepřipravený kluky hnali nad ránem v pyžamech Němci pažbama a křikem do přistavených zaplachtovaných náklaďáků, který je odvezly na Ruzyň a pak do Sachsenhausenu.

Když mě to má taky čekat, tak alespoň připravenýho a s hlavou vztyčenou ... na starce stejnak sere pes.

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Zapomínáte, nebo nevíte, v jaké době a v jakém režimu žijete?
Zapomínáte, nebo nevíte, jak (stále stejně) smýšlí většina, jak dopadaly volby v posledních třiceti létech?
Mám rád i sebe, svůj rozum a svou rodinu.

Průměrný počet slepic: 3.2 (25 hlasů)

chybějí dva plné kbelíky.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

s tím napadáním. Nechtějí podepsat, tak nechtějí! Je to jen jejich věc, a vy pozadí toho jejich rozhodnutí neznáte. Najděte si ve slovníku cizích slov výklad pojmu "respekt".

Průměrný počet slepic: 4.6 (26 hlasů)

...jako já. Seru na identifikaci, nejsem elf a nejsem dlouhověký národ. Nechci umřít okradený někde v křoví a jste pro mě dost inteligentní jedinec aby jste věděl, přes co všechno můžete být sledován. Možnosti se rozšířily a jsou do  Braveworldu nadále vylepšovány. Takže pokud bude "Pandemický zákon" doveden k dokonalosti, skončím na hladovce před MZdrav, budu předán MO jako "zrádce národa" a soud mi nakonec přidělí svého obhájce, čímž bude demokracie dovršena :D
Vždyť to musíte vidět, IP adresa, mobil, nová občanka a možnosti vašeho/jejich dig. účtu a nové možnosti digitální doby tu neprezentuju, ptz spousta lidí by mě měla za většího vola než jsem a to je to, co nejmíň zrovna potřebuju :D
Ty smajlíky nepatří vám, ale mě!

Průměrný počet slepic: 3.5 (15 hlasů)