Širší souvislosti

Autor

https://www.litterate.cz/sirsi-souvislosti/

 

V neděli teď běžně nepíšu, dávám si voraz. Ale tentokrát musím, protože od uzavření obilné dohody v Istanbulu jsem jak telefonní ústředna. Na povrch vyplouvají další a další informace a byla by škoda je pominout. Dovolte mi proto rozšířit informace, tak jak se ke mě dostaly:

  1. Začíná být vidět, že dohoda o vývozu ukrajinského obilí je mnohem méně důležitá než ta druhá souběžná dohoda o vývozu ruského obilí. Málo platné, Rusko není vládcem širých moří. Ruská obchodní loď může po oceánech plout jedině se souhlasem USA. Jen severní stezka a okrajová moře u ruských břehů má Putin pod kontrolou. Ruské lodě si mohou plout v Černém moři, ale do Pobřeží slonoviny doplují jen, když to Američani dovolí.
  2. Dejte si to do souvislosti s nápadným klidem na ukrajinské frontě v posledních čtrnácti dnech. Říkali tomu operační pauza a gesto dobré vůle. Ale dobrá vůle se projevovala vůči Američanům, ne vůči Ukrajině. Na tři ukrajinské přístavy (navíc zaminované) sere pes. Důležité jsou ruské přístavy a lodě, které budou vyvážet padesát milionů tun ruského obilí na světový trh, aby jim v tom žádný americký torpédoborec ani britská pojišťovna nebránily. A pokud jim v tom bránit budou, tak hlad bude vina USA a ne Ruska. Proto ta ruská vstřícnost, proto ten klid na frontě. V Istanbulu byla mnohem důležitější válka.
  3. Jen co oschly podpisy na dohodách, Rusko začalo útočit na Nikolajev. Sice měla Ukrajina útočit na Cherson a naše mééédia se mohla přetrhnout líčením toho, jak Rusové brzy dostanou na budku, ale nakonec to je spíš naopak. Možná proto mlčel Konašenkov i celá ruská armáda. Prostě se připravovali v duchu Putinova úsloví, že pokud je konflikt nevyhnutelný, je třeba zaútočit první. Na Oděsu začaly lítat ruské rakety a Ukrajinci začali hned křičet, že lítají na přístav. Jsem si celkem jistý, že přístavní infrastruktura moc neutrpí – ani mariupolský přístav nebyl nijak zvlášť zničen, dokonce si myslím, že ukrajinské obilí se nakládat bude dál, protože o tohle vůbec nejde. Na druhou stranu jsem zvědavý, kolik obilí tam doopravdy k vývozu mají.
  4. Ta dohoda byla dohodou několika silných a významných aktérů. Kteří všichni měli silná želízka v ohni. USA jsou pánem moří, Rusové jsou pány velké hromady obilí a OSN potřebuje žrádlo pro půlku Afriky. Erdogan potřebuje dělat důležitého. Ukrajina potřebuje budit dojem, že zvítězí, jen co dostane ještě trochu peněz a trochu zbraní. Tihle všichni se tam v Istanbulu potkali, jednali a podepsali. Ale teď se teprve ukáže, kdo z toho fakt má prospěch, kdo s kým vyjebal a o co doopravdy šlo.

Američani najednou přestali mluvit o dalších HIMARSech a stíhačkách pro Ukrajinu a Rusové začali znovu zesilovat svoje útoky… Žádný nedostatek munice, žádný nedostatek jídla ani vojáků. Důležitá byla ta dohoda. Důležitější, než to vypadá. Zřejmě v ní byly obasaženy další body, které vypadaly bezvýznamně a omáčkově, ale v příštích týdnech se ukáže jejich důležitost.

Pokud teď najednou zjistíme, že Rusko horem pádem útočí podél pobřeží Černého moře, aby z Ukrajiny udělali vnitrozemský stát, tak mě to vůbec nepřekvapí. Možná za pár neděl už nebude žádný ukrajinský přístav. A ve stejné době budou z Rostova na Donu vyplouvat celé konvoje lodí vyvážející ruské obilí do Afriky.

Jediné, co já osobně považuju za celkem jisté, že ceny obilí v příštích měsících nevystoupají. Protože Rusko má pšenice víc než dost a bude exportovat. Bude pro ně jen příjemným bonusem, že to zničí evropské zemědělce, kteří v podmínkách drahých hnojiv a drahé nafty tomu nebudou schopni konkurovat.

Zřejmě během příštích dní vyjdou najevo další důležité věci.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (51 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

zrovna moc v lásce nemám, je to muslim, což já zrovna nejsem, ale poměrně mě pobavily ty záběry, jak na něho musel Putin rozpačitě čekat. Já vím, je to blbinka, ale potěšila.

Průměrný počet slepic: 1.4 (15 hlasů)

Jestli ta scénka v Teheránu nebyla určena pro tureckého diváka. Přeci jen příští rok jsou v Turecku volby a Sultán se před nedávnem zcela očekávaně přihlásil k těmto volbám a vzhledem k tomu, že Sultán strategicky nechal znehodnotit tureckou liru, což má v době úbytku evropského množství práce, zachovat co nejvíce práce pro Turecko, negativem téhož je vysoká inflace, která mu na popularitě v této chvíli nepřidává a v takové situaci se jeví velmi užitečné si s carem domluvit scénku, u které se bude turecký volič dmout pýchou, kdy to vypadá, že i nejvýznamnější politik minimálně dnešní doby si musí na sultána počkat. Oba mají zájem na tom, aby Turecko svého vládce nezměnilo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

mi tak nějak líto není... Když začalo šílenství s cenou pšenice, domluvil jsem se se známým zemědělcem z vedlejší vesnice na tuně pšenice za 4.000,- Z pracovních důvodů jsem se nebyl schopen hned stavit, dohodli jsme se na odběru další týden - prej žádnej problém. Když jsem se následující týden stavil, chtěl 9.000,-, že předchozí cena platila minulej týden. Žádnej z místňáků za min než 9.000,- nedal, vše šlo cizincum. Nevzal jsem nic, a zdali pak budu k místním zemědělcům loajální a podpořím je, když se karta obrací?

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Na toho konkrétního jo. Ten vám slíbil za čtyři a pak chtěl devět, což je podraz, jelikož sliby se mají plnit. Ale ti ostatní... No tak, když to mohou prodat za devět, proč by to prodávali za čtyři. A když nebudete k místním zemědělcům loajální a za trest to koupíte u jiných, myslíte si, že tam toto bude fungovat nějak moc jinak?

Tomu se říká obchod. A teď udělám ze sebe něco, co kdysi vynalezl Prokop Diviš. Hromosvod. Je mi jasné, ža za následující větu příliš slepic neobdržím, ale bude to ze života.

Kdysi jsem podnikal v kšeftu a můj rekord je marže 3200%. Neuklikl jsem se, slovy - třtitisíce dvěstě procent. No a proč by ne, když to zákazníci koupili?

Já si kupuji nescafe. Běžně je to v márketech za cca 145 kč. Občas, v akci, to koupíte za 95. Proč? Tak jasně, síť supermárketů má jistou sílu a výrobci se musí snažit, aby si jejich výrobky daly do regálů. Na regionální a menší výrobce oni mohou slušně zatlačit, aby jednorázově snížily cenu, klíďo pod náklady, ale to v tomto konkrétním případě neplatí. Jelikož výrobcem je firma Nestle. A to je kurva velká firma! Ekonomicky daleko silnější, než nějaké Tesko, nebo Kaufland. S tou takto cvičit nemohou, jelikož nikdo si nelajsne nemít její výrobky v regálech. Tak proč to někdy mohou prodávat za 145 a občas za 95? Za kolik byste si tipnul, že to kupují? To je úplně jedno. Mají počítačové programy, které jim vyhodnotí prodeje a já sedět za tím kompem a zjistit, že furt dost lidí za to dá těch 145, tak bych to nakulil za 149 a pak by se vidělo.

Tak prostě funguje kšeft. Matku Terezu, ani svatou Ludmilu za tím nehledejte, v obchodníkově zájmu je vám to prodat co nejdráž. A když to vy koupíte, tak v poho. Když vy to nekoupíte, ale koupěj to jiní, tak taky v poho. Když to nebude kupovat nikdo, asi jsem to přepálil, tudíž půjdu s cenou dolů.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

berrnarde, pro mě je to zmrdovina. Pokud je to loňská sklizeň, tudíž se do ní nepromítají navýšení cen hnojiv a phm, a místní filuta začne argumentovat cenami na burze - ačkoli ví, že jsem soused, mám mrtě drůbeže a pšenice je pro mě takřka životně důležitá, přesto prodává Polákům za devět, následně i dvanáct set, tak pro něj a pro Vás je to obchod, nicméně pro mě to svědčí o lidských hodnotách toho každýho jednotlivce 😁

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

Jestli vám to slíbil za 4, měl vám to za 4 prodat. Slovo dělá chlapa. A jestli je to soused, tak obzvlášť. Dnes se pohybuje cena palivového dřeva kolem 800 za metr. Já to splašil sousedovi tak, že za 10 metrů i s dopravou zaplatil 2800. Ale to už je spíš o těch sousedských vztazích.

Já jsem nehodnotil to, že vám někdo něco slíbí a pak to nesplní. Já se vám pokusil vysvětlit, jak to funguje v obchodě. A jestli vám někdy přišlo, že vás obchodník ojebal, tak vězte, že to je brnkačka, jelikož oni mezi sebou fungují daleko ostřeji.

A k tomu bych vám chtěl říct jedno, já měl kdysi velkoobchod a tři krámy. Mě přepraly internetové obchody. Dnes kácím stromy a moje žena má jeden dost funkční krám, ten jede. Ale já si nestěžuji, že by mi někdo ublížil. Prostě jsem v jistém boji prohrál. Ale co? Jsem živej? Jsem. Mám střechu nad hlavou? Mám. Mám už 30 let skvělou ženskou? Mám. Ale vím, že v tom obchodě se nikdo s nikým nesere.

A ohledně těch lidských hodnot, mě kdysi, před třiceti lety, jeden můj bývalý kámoš podrazil. Jednou to udělal, udělá to zas, až mu bude téci do bot. Od té doby se s ním nestýkám a nechci s ním mít nic společného a kdyby se náhodou vyskytl někde, kde já, nebudu se k němu otáčet zády. Toto řeším tak, že se kamarádím s lidmi, kterým věřím.

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)

Vaší první věty jsem si, samozřejmě, všiml. Jen Vám prostě uniká kontext. Pro mě je obchod jednou z nedělitelných součástí lidský existence, jde dělat - jakožto každá činnost - různými způsoby. Ale to buď chápete - anebo ne. Nechal bych to tak 😁

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Norman Daniels (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy v tom vidíte ten lidský rozměr. Já se vám pouze pokusil vysvětlit, že i mezi těmi obchodníky fungují celkem ostré lokty.

Dám příklad ze života. Kdysi jsem bral těstoviny od dvou výrobců. Jeden byl ze Slaného, druhý z Humpolce. Jeden dělal větší, jeden menší a zákazník si rád vybere. Já zjistil, že mi ty humpolecké docházejí, tož jsem zvedl telefon a chtěl si objednat. Upozorňuji, že jsem nikdy neobjednával deset pytlů, ale celé auto. Ale on mi řekl, že toho teď mají až nad hlavu, tak to vidí nejdřív za týden. To se mi vůbec nehodilo, jelikož šlo o dost obrátkové zboží a teď se vám pokusím vysvětlit, jak se to v tomto případě dělá. Tak jsem do toho telefonu párkrát udělal hmmm a pak mu říkám, že to pochopitelně chápu, když to nejde, tak to nejde, ale já prostě týden bez těstovin být nemohu. No, nedá se svítit, budu muset brnknout Kovaříkovi do Slaného. Ti dva o sobě věděli, byli přímí konkurenti.  Upozorňuji, že do Slaného bych nevolal, jejich těstovin jsem měl dost, já potřeboval ty malé z Humpolce, ale ten Slaný se mi hodil jako páka na přesvědčení toho Humpolce. Výrobce z toho Humpolce mi chvíli nasraně funěl do ucha a pak říká, že ráno je tam budu mít. Předpokládám, že pak volal řidiči, který byl rád, že je konečně doma a řekl mu: Pepo, doval na firmu, budeš nakládat a na noc jedeš do Děčína. Ráno v šest jsem ho měl před skladem. Lidsky rozměrově se mi povedlo vydusit toho řidiče, jenomže já to prostě potřeboval. Tak jsem to taky dostal.

Obchod prostě není charita.

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

Asi to myslíte dobře, nicméně k tomu, abych věděl co je dobrý a co špatný tyhle historky nepotřebuju.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

zpátky na koleje 😁 Mě je jedno, jak ostrý lokty mají v tomhle případě zemědělci. Pro mě jsou vypočítaví zmrdi a pokud mi Osud dá tu možnost, vrátím to. I proto nevěřím ve Vidlákovu filozofii sdružování se, páč když se mi někdo jeví jako svině, budu se podle toho chovat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Nedávno jsem měl tady plynaře. Potřeboval jsem vyčistit a napsat revizní zprávu na dva kotle. Mám mezi řemeslníky dost kámošů, takže vím, že některé firmy si v tomto případě účtují 2 litry za kus. Tenhle chtěl 1500. Takže tři tisíce a za hodku a půl byl hotový. Náklady: trocha nafty, když ke mě jel a pak trocha elektriky, když si večer dobíjel ten akušroubovák.

Já si naivně myslím, že vydělávám dost. Minulý týden jsem dělal porost, krásně vytáhlé stromy, cca kolem 30 metrů. Co kus, to dva kubíky. Za čtyři dny jsem si vydělal 18 tisíc. Ale ať dělím, jak dělím, furt mi to nevychází na tři litry za hodku a půl, jako jsem platil tomu plynařovi. Ale zmrdem bych ho nenazval. Pokud si jiní účtují 2000 a on by chtěl 500, byl bych rád, ale v duchu bych si řekl, že je vůl.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

"Nenazýval" Brzy, jazyk, nazývati. Mi to ujelo.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Škoda malého počtu slepic, protože tak to je a Vaše obhajova je zcela morální. Pokud lidé milují kapitalismus ( V roce 1990 volilo KSČ jen 13% a to ještě zúčastněných voličů), tak nemá smysl plakat nad kapitalistickou mechanikou. Slib je slib a dohoda nemusí být pouze písemná ale i ústní a tu ten zemědělec porušil. Na druhou stranu lidé chtěli markety ty berou producenty a zpracovatele neskutečně u huby a pak kromě nich natáhnou ještě spotřebitele a ještě navíc drze brečí do televize, že za ty dnešní marže to fakt dělat nejde, tak pak zcela logicky i ten zemědělec musí chytnout svoji šanci za pačesy tím spíš, když vidí, že o ceny v marketu se žádný zákazník s vedením řetězců nehádá.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Toto není má obhajoba kapitalismu. Kapitalismus likviduje svého hostitele jako rakovina. Tam, kde je zaveden nedochází k přirozené obměně obyvatelstva a zasažené národy vymírají, což je z biologického hlediska evoluční defekt, který bohužel drtivá většina lidstva vůbec nevidí či nechápe. Chápe to kdejaká žížala, jen dnešní člověk ne, že pokud se populačně neobnovuji přestávám být evolučně úspěšný. Pokud si ale lid zvolil určitý způsob fungování jeho společnosti, nemůže se pak divit, že žije v tom, co si sám vybral.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Četl jsem jakýsi historický příběh o lodi, která přivezla do vzdálené osady náklad životně nutný pro obyvatele. Jakýsi mladík uviděl bblížící se loď a doběhl první k místu přistání. "Kupuju celý náklad, zaplatím zítra!" A když se dostavili ostatní osadníci, byl ten mlamoj majitelem nákladu a začal ho s třeskutou marží prodávat svým sousedům.
To je podnikání hodné i nosatého obřezance! Abych byl upřímný, tak podle toho příběhu to ale dopadlo tak, že sousedé toho mlamoje ztloukli a vyhnali z osady.
Byl to podnikatel na Nobelovku za ekonomii, nebo prostě velkokaliberní ZM.D ?? Myslím si to druhé, nejsem z té obchodnické rasy.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by VlastimilČech (neověřeno)

Trvalý odkaz

bych tohohle mladíka stáhnul z kůže, uvařil slepicím a kůži využil na strašáka špačkům...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Inu přemýšlím a vyvozuji, že v duchu hesla "Buď připraven", je nyní Norman Daniels na mnohé připraven.
A já přemýšlím dále - pokud by se stalo, že by zkolaboval trh s bramborami a přišel mi soused (který mínil dříve předražit obilí, připravil jiného souseda o půdu, šmíroval, nadával, nenáviděl,...prostě škodil jak jen to šlo), jestli bych mu prodala brambory, i když měl možnost si je vypěstovat na svém poli,... jak bych se zachovala? Prodala bych, nebo to nechala raději dobytku? Naštěstí takového žijícího souseda nemáme a trh nekolabuje. Zatím.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Vy kontext chápete!

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)