Širší souvislosti

Autor

Nechtěli jsme plyn (a ropu z Ruska), protože porušilo mezinárodní právo a provedlo invazi na Ukrajinu. Byla to samozřejmě invaze nevyprovokovaná, Ukrajina si to ničím nezasloužila, byl to prostě čirý akt barbarství a Putinova posledlost imperiální politikou. Nemluvilo se o rozšiřování NATO, proti kterému Rusko dlouhodobě protestovalo. Nemluvilo se o konfliktu na východní Ukrajině, nemluvilo se o zkorumpovaném ukrajinském režimu, nemluvilo se o mnoha a mnoha souvislostech, které byly důležité pro pochopení toho, co se tam na východě stalo.

Místo širokých souvislostí se z toho udělal fanklub. Prostor dostaly ty hlasy, které z Ukrajinců dělaly anděly a z Rusů ďábly. Dějiny začaly invazí. Rusové byli neschopní, protože jsou neschopní. Nikdo tu podivnou válku nedal do souvislostí s novými technologiemi, které předchozí investice do armád tak nějak znehodnotily. Když pak Ukrajinci vedli svojí ofenzívu, opět se potlačovaly hlasy, které události zasazovaly do správného kontextu. Největší fanoušek Ukrajiny, Maršál Petrla, doteď věří, že už brzy Ukrajinci ruské linie prolomí a vše bude v pořádku. Nehledá souvislosti, prostě fandí.

Nazvali to „hodnotová politika“ a jejich neschopnost střízlivého pohledu zabila statisíce lidí.

Tato neochota vidět širší souvislosti je něco jako diagnóza. Pokud zavíráte oči před širšími souvislostmi na Ukrajině, zavíráte je i před širšími souvislostmi kdekoliv jinde. A tak se velmi snadno stalo, že jsme přestali brát uhlovodíky z Ruska, ale dali jsme klíče od naší energetické bezpečnosti do rukou režimům, kde se veřejně popravuje, kde kamenují ženy, kde má lidský život ještě mnohem menší cenu, než v Rusku. Tak to bývá, když se fandí a nepřemýšlí. Plyn jsme chtěli brát od Kataru, který Hamás sponzoruje asi nejvíc… Neochota vidět širší souvislosti.

Nebo česky: z bláta do louže.

Neochota vidět souvislosti se projevuje i teď, když Izrael bombarduje pásmo Gazy a my koukáme na to, jak celé bloky budov padají k zemi. Fandové jsou rádi, jak Izraelci zatápějí teroristům, ale širší souvislosti říkají, že se to muslimům fakt nebude líbit a projeví se to i jinde. Nejvíce tam, kde lidi nemají žádné zbraně a kde se to nejvíc podobá pásmu Gazy – ve vyloučených lokalitách a no-go zónách v Evropě. Myslíte, že miliony muslimů v Německu nekoukají na sociální sítě a nesledují, kdo z jejich německých sousedů militantně fandí Izraeli? Když byli Hamasáci schopni vraždit i účastníky festivalu, který propagoval smíření Izraele a Palestiny, myslíte, že palestinští radikálové v Německu budou brát ohled na Helmuta z vedlejší ulice, který si dal na profilovku izraelskou vlajku? Myslíte, že ho německá policie ubrání, když byla dvacet let cvičená, aby přistěhovalecké násilí neviděla?

Pamatujete, jak kdysi liberálové řvali, že Tomio Okamura je pro demokracii mnohem nebezpečnější než Islámský stát? Pamatujete, co ještě před několika týdny říkali novináři o nás dezolátech? Nerozlišují. Nechtějí vidět souvislosti, nechtějí vidět rozdíly. Chtějí fandit. Dobro proti zlu. Nechtějí vidět menší zlo, nechtějí vidět nedokonalý svět. Nechtějí pochopit dávnou biblickou pravdu, že dobro i zlo jsou pohromadě stejně jako pšenice a koukol a nejde vytrhávat zlo, aniž by se pošlapalo dobro. Chtějí mít své dobro, které nikdy neexistovalo. Kolikrát jsem to slyšel před volbami – nechci volit menší zlo, chci volit dobro… Vždycky to dopadlo špatně. V každé volbě je kus pšenice i koukolu. Kdo chce mít čistou pšenici, ten zpravidla nemá nic.

Možná není náhoda, že mezi tvrdými fanoušky Sparty či Slávie nejsou zrovna profesoři se širokým rozhledem… Kdo je ochoten vidět souvislosti, ten prostě nemůže fandit. Ten vidí, jak při vytrhávání koukolu šlapou na pšenici. Ten vidí, že si s každým dobrem zvolí i kus zla. Může chápat motivace jednotlivých aktérů, ale nemá z nich žádnou radost.

Širší souvislosti říkají, že terorista vzniká tak, že sedí v sutinách domu po zásahu raketou, který pohřbil jeho rodinu.

Širší souvislosti u mě způsobily, že vidím zkorumpovanou Ukrajinu, vidím tamní náckovské tendence, ale také vidím, že nejhůř na Ukrajině dopadli ti, v jejichž jménu se Rusko pustilo do boje – místní ruskojazyčné obyvatelstvo. Jejich vesnice jsou srovnané se zemí. Jim padají na hlavu rakety z obou stran. Ti nejvíc přišli o domovy a o své blízké. A kdyby mohli svobodně mluvit, nejspíš by si přáli, by je už nikdo neosvobozoval.

Širší souvislosti říkají, že se zřejmě brzy přesvědčíme na vlastní oči, o kolik řádů je Okamura menší zlo než islámský džihád.

Širší souvislosti u mě způsobily, že vidím neschopnou EU i severoatlantické americké vojenské eseróčko, ale bohužel také vidím, že odchod z těchto uskupení je v současné chvíli, jako skočit přes palubu bez jakýchkoliv záchranných prostředků. EU se potápí, NATO také, ale když skočíme přes palubu, potopíme se nejspíš ještě dřív, než se potopí oni. Naše záchranné prostředky mají totiž oni. Dali jsme jim je za trochu toho blahobytu.

Širší souvislosti u mě způsobily, že jezdím na setkání občanů s Jindrou Rajchlem, protože má vždycky plno, dá mi dost prostoru a nikdy se mě neptá, co budu povídat. Pamatuju si, jak za covidu obhajoval lidi, vidím, koho je ochoten zadarmo obhajovat dneska, vidím lidi kolem něj… a šup… jsem v jednom jhu s pravičáky, i když sám sebe označuju za levičáka. Ne, nejsou všichni stejní. Jsou horší a lepší. Schopnější a neschopnější. Ale nikdo není dokonalý a pro jednu vadu nezapomenu na jiné přednosti.

Širší souvislosti u mě způsobily, že se děsím vyjádření izraelských představitelů, že v Gaze bojují proti zvířatům. Bohužel vidím, jak takové popálené šestileté „lidské zviřátko“ vezou do nemocnice a je to něco strašného. Copak ten šestiletý palestinský klučík může za to, že se narodil v koncentráku, kterému vládnou hrdlořezové? Vím, že není cesty zpět, že se tohle všechno teď musí stát, protože za brzdu se naposledy dalo zatáhnout někdy za první Intifády a zabránily tomu nejspíš nějaké velké zájmy za které nemohl ani tehdejší Hamás, ani tehdejší izraelská vláda. Ale ten popálený kluk tehdy ještě nebyl na světě… Jeho mladší i starší bratři budou Izrael nenávidět až za hrob.

Vidím, jak to celé EU platila… a platí to dál. I přes budovy nasvícené v modré a bílé. Vidím, jak izraelští osadníci přikládali pod kotel, vidím, jak se všichni rukou společnou a nerozlučnou postarali, aby papiňák řádně utěsnili. A teď, když to bouchlo, tak mám fandit nějakému konečnému řešení, které se už brzy přenese k našim západním hranicím? Širší souvislosti říkají, že i kdyby Izrael Gazu úplně srovnal se zemí, tak to tím neskončí, ale teprve začíná. Jen hlupák si může myslet, že zničení dvou a půl milionu „teroristů“ v Gaze uklidní svět ve kterém žijí skoro dvě miliardy muslimů. Svět, který má pod palcem drtivou většinu ropy, kterou nemá pod palcem Putin.

Širší souvislosti ale také říkají, že kdyby Izrael zmizel ze světa, tak za všechno zlo v muslimském světě budou moci křesťané. Což v Berlíně nejspíš brzičko uvidíme na vlastní oči.

Jsem s těmi, kteří nefandí, ale chápou širší souvislosti, protože to znamená chápat svět v jeho nedokonalosti. Chápat mosty, kterými je propojen, i požáry, kterými je rozdělován. Chápat souvislosti, znamená nedělat předčasné závěry, měnit názory, projevovat obezřetnost, hledat zpětnou vazbu. Znamená to, dívat se tam, kam se fandové dívat nechtějí a nepřehlížet to, co se mocným nehodí do krámu. Znamená to, smířit se s věcmi, které se mi třeba nelíbí, s vědomím, že může být i hůř. Jsem s těmi, kteří si neosobují žádnou definitivní pravdu.

Fandění způsobilo, že Ukrajinci uvěřili, že mohou vyhrát. Falešní proroci je přivedli do katastrofy, při které se stane to stejné, co by se stalo i před rokem, ale tehdy mohlo hodně kluků ještě žít a hodně hmotných statků existovat. Fandění způsobilo, že jsme hlava nehlava odevzdali naší energetickou bezpečnost zemím, které jsou mnohem horší než celé Rusko a vládcům, kteří mají mnohem víc osobní moci, než Putin. Fandění způsobilo, že jsme v Evropě odzbrojení a strýček Sam najednou kouká jinam. Fandění způsobilo, že novináři mohli lhát a nikdo nebyl ani postižen ani odhalen, i když Rusku rakety nedošly, munice také ne a vojáci už vůbec ne. Putin je také pořád naživu, navzdory diagnózám stepního orákula, Džamily Stehlíkové.

Fandění způsobí, že palestinští imigranti brzy začnou podřezávat německé Helmuty. Fandění způsobí, že se zaujmou postoje, ale neudělají se žádné správné a nezbytné kroky. Můžete fandit, kolik chcete, ale o zápase rozhodne práce trenéra, která se ovšem už dávno nekoná, protože o dění v mančaftu rozhoduje fanklub.

Ukončeme to. Teď není doba pro fanoušky, ale pro dobré trenéry. Není doba si něco nalhávat. Není doba, opomíjet souvislosti, byť sebeabsurdnější. Není doba selektivního vidění. Čím déle se bude fandit, tím hůř dopadneme. Buďte si srdcem na čí straně chcete, ale proboha nefanděte. Přemýšlejte, co vývoj situace znamená pro nás.

Širší souvislosti říkají, že je nejvyšší čas vyhlásit sbírku na vybavení pro české pohraničníky. Že jste o nich neslyšeli? Dočkejte času. Na pátek vyhlásil Hamás generální mobilizaci muslimů po celém světě… Stane se, co se má stát.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (370 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Ne Zelenského vystoupení v rumunském parlamentu

Iovanovici Șoșoacă 10.10.2023 14:59

Na poslední chvíli dnes vedení rumunského parlamentu rozhodlo, že plánované společné setkání obou jeho komor s Volodymyrem Zelenským se neuskuteční. Původně plán parlamentu počítal se společným zasedáním v 17:00 a Zelenskyj zde měl – jak v řadě jiných parlamentů – promluvit. Administrativa rumunského prezidenta Klause Iohannise ale projev zrušila. Tento krok má zřejmě souvislost s ostrou kritikou, kterou k plánovanému projevu vyjadřovala řada poslanců, a obavami o bezpečnost.

Zejména senátorka Diana Iovanovici Șoșoacă, která obvinila Kyjev ze zatažení Rumunska do války s Ruskem a požadovala, aby Ukrajina vrátila svá historická území Rumunsku, natočila video, ve kterém uvedla, že „bude špatné, když Zelenskyj přijde do parlamentu“. „Zele, máš odvahu se mi postavit? Mám zprávu, kterou vám chci sdělit!" – prohlásila senátorka.

Řeknu vám, pane Iohannisi: když ho chytím v parlamentu, bude zle. Můžete shromáždit všechny bezpečnostní služby na světě. Neopovažujte se ho pustit do rumunského parlamentu. A musíme znovu vyjít do rumunských ulic a zabránit tomuto muži, arogantnímu, bezskrupulóznímu, zrádci, včetně jeho vlastní země, ve vstupu do naší země,“ napsala na sociální síti.

Lídr strany Aliance pro spojení Rumunů Jorge Simion v ironickém příspěvku na sociálních sítích poznamenal: "S bolestí v srdci oznamujeme, že statečný ukrajinský prezident Vladimir Zelinskyj dnes do rumunského parlamentu nepřijde." V podporujících komentářích potom zaznělo: "Ten zmetek tady nemá co dělat."


 

Průměrný počet slepic: 4.8 (168 hlasů)
Trvalý odkaz

Hal Turner: Izraelský radar zničený, Američané zabiti, zraněni, uneseni a zajati v Izraeli. Jaderné záměry! 10. října 2023👉 @cz24news

IZRAEL: V neděli 8. října 2023 v 10:51 EDT bylo potvrzeno, že tři izraelské radarové stanice na severu země byly napadeny a zničeny. Izrael nemá žádný radar, který by monitoroval Libanon. Rovněž bylo potvrzeno, že v Izraeli byli zabiti, zraněni a zajati/uneseni Američané.

Přes noc, po „prvním dni“ bojů mezi Hamásem a Izraelem, se internetem a médii přehnala skutečná propagandistická tsunami. Objem propagandy je mimořádný. Je velmi obtížné rozlišit pravdu od fikce.

Existuje INTENZIVNÍ snaha propagovat izraelské oběti – a to je asi v pořádku; jsou to oběti skutečného konfliktu. Ale je zde také naprosto bezprecedentní snaha potlačit a cenzurovat cokoli, co má co do činění s Palestinci. Skoro to vypadá, jako by veřejnost byla manipulována k tomu, aby viděla VŠECHNY Izraelce jako „oběti“ a VŠECHNY Palestince jako pachatele zvířecího násilí.

Oficiální zdroje se dnes velmi zdráhají poskytovat informace o Intelu. Je to, jako by se nad faktickými informacemi zavřela obří poklička; ven smí jen oficiální „narativ“.

Musel jsem přizpůsobit způsob získávání informací.

Tady je to, co mohu potvrdit:

Moji bývalí kolegové ze zpravodajské komunity z dob, kdy jsem pracoval ve Společné teroristické jednotce FBI (JTTF), potvrzují, že před více než týdnem zaútočily pravidelné jednotky ukrajinské armády v uniformách, s vlajkou a průkazem totožnosti, na jednotky Wagnerovy PMC… v SUDÁNU. Však víte, v Africe!

Také jsem zjistil, že Mossad sabotoval/vypálil/vyhodil do povětří íránské továrny na drony, aby zabránil Íránu pomáhat Rusku.

Také jsem zjistil, že letadla plná izraelských vojenských zbraní byla poslána do Baku, hlavního města Ázerbájdžánu, několik dní a týdnů předtím, než Ázerbájdžán minulý týden zahájil další vojenský útok na Arménii, zmocnil se Náhorního Karabachu a donutil 100 000 arménských křesťanů uprchnout, aby si zachránili život.

To, co se nyní děje v Izraeli, je pomsta:

Odměna Rusku za izraelskou pomoc Ukrajině.

Odměna za letadla se zbraněmi směřujícími do Baku v Ázerbájdžánu.

Náhrada Izraeli za vyhození íránských továren na drony do povětří.

Je to také pomsta ze strany Íránu za všechny letecké údery, které Izrael v posledních dvou letech provedl proti íránským silám v Sýrii.

A konečně je to také odplata ze strany Arménie za pomoc Izraele Ázerbájdžánu při usnadnění záboru Náhorního Karabachu.

Nejzajímavější část? Írán použil 6 miliard dolarů uvolněných Bidenovou administrativou před čtrnácti dny na financování dnešního vypuknutí nepřátelských akcí!

Zjistil jsem také, že tato odměna nehodlá skončit. Je to vlastně „válka“.

A co víc, nyní to mohu pozitivně potvrdit:

Dnes ráno se izraelský bezpečnostní kabinet odvolal na článek 40A „zákona o mimořádných situacích“ – VÁLKA.

Dnes ráno je tedy naprosto „oficiální“, že Izrael je ve válce. Je to poprvé od války v roce 1973, kdy byl tento článek v Izraeli použit.

Izrael se rozhodl nasadit vojska k POZEMNÍ INVAZI do pásma Gazy. Od dveří ke dveřím. Od domu k domu.

Bude to krvavá lázeň.

Mohu také potvrdit:

Izraelský velvyslanec v Moskvě Alexander Ben Zvi řekl ruské vládě:

Izrael považuje Teherán za jednoho z viníků útoku Hamásu“.

Rusku pak sdělil: „Tím jsme se nenápadně přiblížili k prahu skutečného použití izraelských jaderných zbraní proti Íránu a k demonstraci toho, co znamená termín ‚ohrožení existence státu’… ze strany Ruska.“ „Základy státní politiky v oblasti jaderného odstrašování“.

Nyní mohu také pozitivně potvrdit:

Pásmo Gazy má přibližně 2,3 milionu obyvatel. Přibližně polovinu z nich tvoří muži. Pokud by tato polovina, nebo velká část, přišla do Izraele se zbraněmi, Izraelci by byli ohromeni. Proto velvyslanec v Moskvě Rusům sdělil, že Izrael zvažuje použití menších „taktických“ jaderných bomb proti Gaze pro případ napadení Izraele. Totéž platí pro Západní břeh Jordánu.

Nakonec izraelský velvyslanec v Moskvě sdělil ruské vládě, že vzhledem k tomu, že Izrael považuje Írán za hlavního viníka současného útoku, bude Teherán zasažen mnohem silnějšími „strategickými jadernými bombami“, stejně jako… Damašek v Sýrii, který má být koordinačním místem pro Hamás a Írán. (Biblický text: Damašek, hromada trosek?????)

V izraelské vládě tedy nyní probíhá skutečná a aktivní debata o možném použití jaderných zbraní.

Pokud muslimové začnou napadat Izrael, kde je ohrožena jeho existence, pak Izrael již dává najevo, že použije Samsonovu variantu a vyhladí velké množství lidí.

Masírování jednotek Hizballáhu

Hizballáh v Libanonu již hromadí vojska a přesouvá raketomety. Hizballáh dal včera jasně najevo, že pokud Izrael zahájí pozemní válku v pásmu Gazy, Hizballáh zaútočí ze severu.

Dnes ráno přelétávají izraelské stíhací letouny nad libanonskou oblohou až ke Keršwanu na severu Libanonu.

Došlo k minometné palbě na Izrael z Libanonu a odpovídající dělostřelecké palbě z Izraele, ale tyto incidenty neodpovídají ani popisu potyčky.

Radar vyřazen

Hlavní zprávou dnešního rána je, že TŘI (3) izraelské radarové stanice na severu země byly úspěšně napadeny z Libanonu a od 10:51 EDT zde ve východním časovém pásmu Spojených států jsou všechny tři radarové stanice OFF-LINE. Izrael dnes na krátkou dobu neměl žádné účinné radarové pokrytí své severní hranice. Od té doby přemístili přenosné vojenské radary namontované na nákladních vozidlech na nové pozice, aby obnovili pokrytí.

Taliban v Jeruzalémě?

Afghánský Taliban dosáhl uspokojivé dohody s Íránem, podle níž Írán umožní ozbrojeným silám Talibanu překročit hranice země s úmyslem vstoupit do Izraele a zmocnit se Jeruzaléma. Taliban však na své cestě narazil na několik překážek.

Irák nereagoval na žádost Talibanu o povolení překročit irácké území.

Jordánsko kategoricky a výslovně ZAKÁZALO Talibanu vstup do své země.

Z politického hlediska jsou tedy nyní arabské státy považovány za zrádce, kteří působí jako štít proti izraelskému zacházení s Palestinci.

V Gaze a jejím okolí

Hamás tvrdí, že jeho bojovníci stále bojují v jižním Izraeli, zejména v Ofakimu, Sderotu, Jad Mordechaji, Kfar Azze, Beeri, Jatidu a Kissufimu. Pozor, jedná se o izraelské území.

Izrael do 24 hodin evakuuje všechny obyvatele žijící ve městech v blízkosti hranic s Gazou.

Izrael se v průběhu let dostal do složité situace s Gazou, takže to není tak jednoduché.

Gaza byla zřízena jako opevněné vězení pod širým nebem, kde mohou dobří vězni přes den vycházet ven a vykonávat údržbářské práce pro vyvolené (jejich slova – ne moje), aby přežili. Za soumraku se pak vrátí branou zpět.

Teoreticky Izrael nemůže vyhodit do vzduchu celé opevněné město, které vytvořil, a všechny pozabíjet, protože pak by všichni volali po genocidě. Ale všem zřejmě z nějakého důvodu vyhovuje status quo v konfiguraci otevřených věznic.

Takže původní představa je taková, že Izrael prostě tu a tam vybombarduje a srovná se zemí dost budov, aby si všichni mysleli, že dostali odměnu, a tím to skončí. Tak to bylo vždycky. Ale tentokrát si nikdo není tak docela jistý. Mohlo by to skončit skutečnou genocidou v Gaze.

Izraelská armáda nařídila uzavřít všechna přímořská letoviska v blízkosti hranic s Libanonem.

Zatím nejzajímavější dnešní ráno: Americké zbraně ponechané v Afghánistánu byly použity k útoku na Izrael.

Vysoce postavený velitel Izraelských obranných sil (IDF) uvedl, že americké zbraně, které v Afghánistánu zanechala Bidenova administrativa, se ocitly v rukou palestinských skupin působících v pásmu Gazy.

AUTOR: Hal Turner Překlad: zvedavec.news

Průměrný počet slepic: 4.6 (79 hlasů)

Doufám, že vyjádření Alexandera Ben Zvi, izraelského ambasadora v Moskvě, o zvažování Izraele, že v současné situaci by mohl použít jaderné zbraně, jsou pouhými slovy. Doufám, že ve vedení Izraele převažují rozumní a přemýšlející lidé.
 
Použití jaderných zbraní je více než 75 let tabu. Jaderné zbraně slouží pouze jako odstrašující prostředek. Po Druhé světové válce se nenašla žádná země, která by toto tabu porušila. Ale stačí, aby někdo jako první použil malou taktickou jadernou bombičku a bude toto tabu prolomeno a začne to lítat. Od malých přes větší a už to nikdo nikdy nezastaví. Ten první bude mít na svědomí zničení lidstva!
 
Doufám, že je Izraelcům jasné, že pokud by toto tabu porušili, prakticky vymažou vzpomínky na Holokaust. Izrael by se stal zločineckým státem! Postaví se proti němu celý svět! Tedy kromě Západu. 
Doufám, že si to Izraelci uvědomují, že to jsou pouhá slova a že po nich nebudou následovat žádné činy.
Průměrný počet slepic: 4.6 (38 hlasů)

ve vedení Izraele, ve vedení Palestinců v Hammásu i Fatahu, kdyby ve vedení západních států a jiných byli či převažovali lidé myslící a rozumní, asi by nevedli tak nešťastnou politiku, jako je ta, na obou stranách - chceme celou Palestinu pro sebe, ať to sojí, co to stojí nebo postaráme se o všechny běžence, někteří  nadstandardním způsobem a na léta, i kdyby místní padali hlady, protože jsme přece stejní-...soucistní a dobrodušní . Podle mne převládají i. d.i.o.t i. Když uz rozhodovali kdysi o Palestině bez tehdy tam žijících Arabů tak velkopansky, , třeba  tam příchozí, kteří přicházeli i násilně zase tak moc nechtěli  ?a pokud už by prošlo toto území dělit, pak spravedlivě a hranicí hlídanou neutrálem a s tím, že ti, kteří museli pořádný kus svého území pustit jiným, budou pořádně odškodněni tak, aby se stali občany bohatého státu...platit to měli především Němci a Velká británie....

Průměrný počet slepic: 4.1 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Výborná esej!

Průměrný počet slepic: 4.5 (31 hlas)
Trvalý odkaz

tvé volání po trenérovi může být i vyslyšeno. A máme tu dalšího Hitlera.

Člověk by měl být opatrný v tom co si přeje, mohlo by se mu to splnit. Ale většinou se mu to splní jinak než by si přál.

Opravdu bych si dával bacha

Průměrný počet slepic: 3.4 (29 hlasů)

Jde jen o to mít zase české politiky, ne loutky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)

Samotný Hitler by nestačil. Národ musel být předem připraven, aby toho Hitlera akceptoval.
Tu přípravu obstaral v Německu školský systém. V roce 1819 byl zaveden v Prusku nový vzdělávací systém, byla to reakce na porážku Pruska během napoleonských válek. Snažili se vytvořit systém vzdělávání, který by občanům vštípil bezvýhradnou poslušnost vůči autoritě a zabránil případným budoucím vojenským porážkám.

Kam zavedl pruský vzdělávací systém Německo? Vzdělávací systém pruského typu dal vzniknout německé epoše, která vedla Němce k podpoře tří agresivních válek - francouzsko-německé války v roce 1870, první světové války a samozřejmě druhé světové války. Pruské školství zničilo schopnost kritického myšlení Němců a vedlo je k tomu, že si demokraticky zvolili nacisty a donutili německého prezidenta Paula von Hindenburga, aby v roce 1933 jmenoval Hitlera kancléřem. Když obyvatelstvo ztratí schopnost přemýšlet, klást si otázky a vážit si pravdy, brzy následují diktátoři. (Kdo četl Remarkův "Na západní frontě klid", ví o čem je řeč) Vliv pruského školství se zažral tak hluboko do německého národa, že ta poslušnost vůči autoritě je pozorovatelná i dnes, 75 let potom, co bylo Prusko, jako zločinecký stát rozhodnutím spojenců zrušeno.

Průměrný počet slepic: 4.6 (32 hlasů)

zesnulého Bandery na plitiku a školství na Ukrajině to plně potvrzuje

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Ano, Inzo, to je velmi dobrý postřeh. Jen bych s ohledem na tehdejší dobu jako polehčující okolnost dodal, že tehdy podobně nacionalisticky laděné, antisemitské či pro-koloniální vzdělání bylo i ve Francii (viz třeba Dreyfusova aféra) či v Anglii (co třeba Kiplingovy verše?). Jen Němci to prostě dovedli k absolutní dokonalosti, kdy stát byl pán - zajímavé jsou třeba z anglického pohledu nepochopitelné zmínky o autoritě pruských policistů v klasické „Tři muži na toulkách“, kde tehdejší prušáckou společnost popisuje J.K.Jerome velmi zajímavě.

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

v Polsku odstoupila část generálního štábu

https://www.armadnymagazin.sk/2023/10/10/najdolezitejsi-velitelia-polskej-armady-odstupili/

pamatujete jak pár dní před válkou na Ukrajině odstoupil český náčelník gen štábu Aleš Opata? Podle mého měl informace o budoucí válce aroli ČA a  nechtěl se té svinárny účastnit.

 

Stejný je to v dle mého v Polsku. Tam se nejspíše rozhodlo o invazi Polska na Ukrajinu. Čas ukáže, jestli jsem se pletl.

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)

O víkendu mají být v Polsku volby, třeba to souvisí s tím...

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

ti odstupují pokud se na ně provalí nějakej průser, nebo když jim svědomí nedovolí zúčastnit se něčeho hnusnýho.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

Obávám se, že b je správně. Polsko již delší dobu haraší zbraněmi a vzhledem k tomu, že těch generálů co odstoupili je více, asi to bude něco hodně hnusnýho  ...

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Já tím myslel, že volby mohou být zlomem a politika země před volbami a po nich nemusí být stejná. I když je na druhou stranu pravděpodobné, že "Právo a spravedlnost" bude pokračovat i po volbách. Třeba ta rezignace těsně před volbami má být signálem pro voliče. I když z přetahované Washington - Brusel podle mě nic dobrého vzejít nemůže, ale i když Brusel válku podporuje, přece jen Poláky by do ní přímo nehnal. A pokud takové tendence mají sami o sobě spíše by je brzdil.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

a tam, když byla válka, Čechy štvalo, že neví, kam na dovolenou utrácet peníze.

Kdyby vlítlo Polsko na Ukrarusko, vzalo by si tradiční území a něco navrch. Třeba ba se přihlásilo i Rumunsko.

A byl by od žido-banderovské junty klid!

Žoldáci se přesunou do Afriky a Palestiny, kde najdou fůru nové práce. 

Čezko začne budovat v Ukrarusku bez ohledu na nové pány v Kyjevě. 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

" se děsím vyjádření izraelských představitelů, že v Gaze bojují proti zvířatům "

Já se děsím, že tato, povýšenecká mentalita okopírovaná od dozorců koncentračních táborů z druhé sv. války, zasahuje širší procento lidí.

Včera tu také jeden argumentoval přírůstky chovného dobytka (Palestinců) na okupovaných palestiských územích (on jim kulantně ale lživě říká "území pod správou Izraele").

https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2140556#comment-2140556

To je prostě mentalita dozorce koncentračního tábora, který do zprávy na štáb napíše: "Zdejší opocený dobytek určitě netrpí, protože úhyny máme do 15%."

Takže takhle neuvažuje jen jeden úchylný izraelský ministr. Tyto zvrácené mozkové pochody jsou mezi lidmi rozšířenější. Díky takovým lidem mohou vznikat koncentrační tábory, kde lidský život nemá žádnou cenu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

že každý národ má mezi sebou podobně hloupé lidi, věřím, že kdyby byli takoví postaveni do role správce koncentráku , byli by krutí, nemilostrdní, a to bez ohledu na to, zda svou národní minulost vztahují přímo k německému nacismu, tomu ukrajinskému nebo našemu sklonu vidět vše jasněji než jiní a radit, kde to jde a považovat samy sebe za superlidi - ale naši nejnovější přátelé nás tak nikdy neviděli, že ne, nebo dokonce zda svou minulost vztahují k těm, kteří zemřeli za holocaustu, podstatné je, nikdy takové lidi nepustit k moci, což se nikde nedaří.

Průměrný počet slepic: 3.7 (11 hlasů)

černochové to kouká z očí

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Víte Vidláku, já s vámi souhlasím, že vše je třeba vidět v širších souvislostech a dav často jen reaguje na bezprostřední situaci bez znalosti toho, co bylo před tím. Přesto si myslím, že váš problém je v tom, jestli opravdu vy znáte a máte zájem si tyto souvislosti zjistit. Chtělo by to prostě si přečíst i něco jiného než mainstream a ruské kanály. Třeba knihu Donbas od Tomáše Forró (myslím vcelku férově vyvážená), případně studii našich akademiků „Ruská agrese proti Ukrajině“, kde zase uvidíte spoustu souvislostí z druhé strany pohledu a je zde i souvislost s Pobaltím, Gruzíí atd. Ničemu samozřejmě nelze věřit 100%, ale pokud znáte historii, ruské budování impéria atd, dá se z toho vyjít. Přiznám se, že když jsem četl vaši větu „nejhůř na Ukrajině dopadli ti, v jejichž jménu se Rusko pustilo do boje“, tak jsem se velmi pobavil. Vy si opravdu myslíte, že Rusko bojuje za zájmy ruské minority na Ukrajině? Že kvůli zájmům obyčejných lidí budovalo své impérium? Neukazuje snad aktuální stav, že naopak tato minorita je mu úplně u - no, tam, protože ve skutečnosti bojuje za své imperiální zájmy? Poslouchal jste někdy Dugina?

Stejné je to s Izraelem. Já jeho vznik považuji za chybu, za něco, co opravdu nebylo košer, nicméně už se stalo, vyhrál x válek a jedinou šanci na mír je prostě akceptování tohoto výsledku. Což bohužel Palestinci neumí, ačkoliv jim Barak pod nátlakem slíbil 97% nárokovaného území. Nikdy nedostanou víc. Jakkoliv se mi vůbec nelíbí, jak Izrael jedná, je prostě fakt, že kdyby Palestinci chtěli, už svůj stát mají.

Máte ale samozřejmě naprostou pravdu v tom, že nakonec to odskáčou ti nejmenší, ti, kteří za nic nemohou. Bohužel.

Průměrný počet slepic: 2.8 (28 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

"...Vy si opravdu myslíte, že Rusko bojuje za zájmy ruské minority na Ukrajině?..."

A vy si zase opravdu myslíte, že Rusko bojuje jen za svoje imperiální zájmy?  Váš rozhled jest tímto velmi, velmi omezen. Až to připomíná Vidlákem výšezmíněnou víru.

Průměrný počet slepic: 4.2 (21 hlas)

Pokud si odmítáte připustit možnost, že Rusko uvažuje imperialisticky, a nezvažujete tuto možnou alternativu, které dle mne leccos odpovídá, pak je naopak omezen rozhled váš.

Průměrný počet slepic: 2.2 (16 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Podívejte se, pavto, kdo má na tom "našem" světě nejvíc vojenských základen, kdo má nejvíc kolonií a bývalých kolonií ve své moci?

Je to to Rusko? 

Je to USA?

Je to, dodnes velebené, Commonwealth, celým označením Commonwealth of Nations, v českém překladu Společenství národů) je volné sdružení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a jeho bývalých dominií a kolonií. Do roku 1931 nesl Commonwealth označení Britské impérium,

rozloha 33 milionů kilometrů čtverečních.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

https://www.michalapetr.com/map-1804-usa-prave-chystaji-nejvetsi-masakr-civilistu-v-novodobych-dejinach-putin-je-na-koni-v-kremlu-zvoni-telefony-z-celeho-sveta-a-ruska-2-armada-vcera-jedinym-uderem-smetla-ukrajinskou-prvni-l/

Pokud je to pravda, a nevidím důvod proč článku nevěřit, tak se nedivím Hamásu, že udělal co udělal.

Pokud si pamatujete, tak Izrael začínal jako teroristický stát. To že dnes označuje za teroristy palestince je jen krutá hra osudu.

Za mě jsou arabáši hovada, ale na jejich místě moc šancí jak k sobě připoutat pozornost nemají. Jen to vždy odserou obyčejní lidé. Vždy!!!

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

Co se michalpetr týče, to je podle mne nedůvěryhodný zdroj s fantastickými předpověďmi, které se už mnohokráte nevyplnily. Máte tam smíchané odkazy na důvěryhodné a pravdivé zdroje s odkazy smyšlenými (prostě se tvrdí, že v odkazu je něco psáno, ale když si to přečtete, tak to není pravda) a samozřejmě s odkazy zcela vybájenými. Z tohoto guláše je pak výsledek se slovníkem hodným Kojzara (například ukrajinská soldateska atd.).

V tom vámi odkazovaném článku je na jedné straně pravda - ano, v Gaze a celé Palestině je problém s vodou a Izrael bezpochyby Palestincům ubližuje, na druhé straně je zamlčován důvod, proč Izrael embarguje dovoz mnoha materiálů do Gazy (terorismus a neustálé snahy Izrael odstřelovat) a už vůbec není položena zajímavá otázka - jak je možné, že Palestinci dokázali v Gaze vyrobit a na Izrael vystřelit tisíce raket a přitom si nejsou schopni zajistit opravu desalizačních zařízení atd? Je zcela zamlčený fakt, že Izrael do Gazy vodu dodával a dokonce zadarmo (alespoň před několika lety to tak bylo). Nehledě na to, že egyptskou hranici Izrael neblokuje, blokuje ji samotný Egypt, který po zkušenostech s palestinskými teroristy na Sinaji se zdravě naštval a nemá s nimi slitování. Není tam například řečeno, že stavební materiál dodávaný do Gazy Hamas zabavuje na stavbu tunelů a svých nemovitostí atd. Prostě, je tam řečeno A, ale už ne B, C, D atd. Pak je tu má osobní zkušenost s Palestinci, kteří z Gazy uprchli a samozřejmě nenávidí Izrael - ale obvykle ještě víc nenávidí Hamás, který maji za mafii, co jim ubližuje.

Ano, máte pravdu, Izraelci i Palestinci jsou hovada, Izraelci Palestincům velmi ublížili, o tom žádná, kdyby se psal rok 1950, považoval bych palestinský odboj za pochopitelný, stejně tak i v roce 1960. Jenže nepochopit nyní, po 80 létech, že jediná palestinská šance je se s Izraelem nějak dohodnout a s terorismem přestat, to opravdu neakceptuji. Ovšem stejně tak neakceptuji takovou izraelskou reakci, která by snad měla skončit vyháněním civilistům či jejich plánovanou likvidací.

Průměrný počet slepic: 2.8 (12 hlasů)

o které všichni víme hovno a ještě se kvůli tomu hádáme, mi přijde jako děti v mateřince, když se dohadují kdo má hezčí maminku nebo silnějšího tátu.

Dělat závěry na základě informací které se k nám dostanou je hodně odvážný. Hlavně v mezinárodní politice.

Jediný vodítko je historie.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

Souhlasím, že tady pouze spekulujeme a hádáme se a víme kulové. To máte naprostou pravdu, ale na tomto je založen vidlákův blog.

A máte samozřejmě naprostou pravdu, že historie je velmi důležitým (nemyslím si tedy, že jediným, ale důležitým) vodítkem. A právě proto, že ruskou historii celkem dobře znám, a že znám uvažování obyčejných Rusů, protože jsem tam mnohokrát byl, tak si o jejich imperiálním smýšlení myslím své.

Průměrný počet slepic: 2.9 (13 hlasů)

Pavte, já mám docela načteno... Ale ještě víc mám nakoukáno... Projevy, řeč těla, detaily... A fakt si nemyslím, že Putin dělá imperiální politiku. Řekněte, jak sám sebe definuje Putin? Z čeho by se to dalo nejlépe poznat? 

Jestlipak víte, kde Putin skládá svou prezidentskou přísahu? 

Průměrný počet slepic: 4.9 (21 hlas)

Mám to stejně. Projevy, řeč těla .., na to absolutně věřím (a hlavně na svou intuici). Škola života už od školy - žáci, učitelé, kamarádi, nekamarádi. Hitler, Biden, Zelenský, Lejnová, Černochová, Rakušan, Pekarová, Zdechovský, Novotný..., to jsou nejlepší studijní materiály... Putin imperiální politiku nedělá, ten na ni reaguje. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

Můj strýc byl za války totálně nasazen v Kolíně nad Rýnem. Za tu dobu tam měl Hitler několikrát projev. Sešla se tam velká část obyvatel a vyhnali tam i totálně nasazené.
Když na to vzpomínal, říkal že Hitler začínal klidně, v podstatě řekl o co mu šlo. Ale pak to v heslech rekapituloval, přešel do křiku a ten postupně stupňoval až se dostával do transu. Po každém heslu pauza, aby se mohli projevit Němci. Výbuchy aplausu. Fanaticky skandovali Sieg Heil. Náměstí vřelo, zvláště Němky. Říkalo se některé při tom byly tak vzrušené, že dostávaly orgasmus. Nezadalo si to s nějakým rituálním obřadem.
Četl jsem, že si Hitler projevy nacvičoval. Nechával se přitom natáčet, pak to promítali a Hitler to rozebíral s psychologem a propagandistou. Jak ten projev načasovat, aby gradoval a byl co nejúčinnější.
Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

Hitler usiloval o získání Rakouska a Československa pod svoji kontrolu. Rakousko přišlo na řadu jako první. Rakouský kancléř Schuschnigg byl pozván na 12. února 1938 do Hitlerova doupěte ve slavném Berghofu. Údajně proto, aby se urovnaly potíže mezi oběma zeměmi a aby mohli postupovat do budoucna jako spojenci. Přijetí, které ho čekalo, však rakouského diktátora z této růžové představy rychle vyvedlo: "Hitler, napjatý a rozladěný, přijal Schuschnigga na schodech svého alpského útočiště s přiměřenou zdvořilostí. Jakmile však vstoupili do velkého sálu s úchvatným výhledem na hory, jeho nálada se náhle změnila. Když Schuschnigg poznamenal, jak krásné je panorama. Hitler vyhrkl: "Ano, tady mé myšlenky dozrávají. Ale my jsme se nesešli proto, abychom si povídali o krásném výhledu a počasí."
 
Hitler následně nastínil řadu požadavků, jejichž cílem bylo zredukovat Rakousko na vazalský stát Třetí říše a učinit ze Schuschnigga loutku rakouských nacistů. Nepříjemná obvinění z "rakouské zrady", která Hitler naservíroval svému nešťastnému hostu, nedokázal rakouského vůdce zkrotit, stejně jako otevřené výhrůžky, jimiž je Vůdce okořenil. Schuschnigg všechny Hitlerovy požadavky s kamennou tváří odmítl a chystal se k odchodu. Hitler však nečekaně zařval na polního maršála Wilhelma Keitela. Se sevřeným obličejem, s vytřeštěnýma očima, s rovnými zády a malým pískovým knírkem vstoupil Keitel do místnosti a zeptal se Hitlera, co potřebuje. Hitler gestem ukázal na židli, aby se Keitel posadil, a odpověděl: "Nic." Hitler se usmál. Schuschnigg však přesně pochopil, co má Hitler v úmyslu; rakouský diktátor se místo odchodu vrátil na své místo a s bezmocným vztekem podepsal smlouvu, kterou mu Hitler nabídl.
 
Podle knihy "The Munich Agreement of 1938"
Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

Vidláku, nevím, kde Putin skládal přísahu a při vší úctě k vám myslím, že to není zas tak podstatné. Podstatné jsou jeho projevy, kde evidentně má problém akceptovat ukrajinskou národnost ba existenci, jeho evidentní nadšení pro imperiální minulost Ruska a oslavování carských imperátorů, jeho lítost nad rozpadem CCCP a evidentní nepochopení, že většina ze svazových republik svou samostatnost uvítala atd. Zajímavé také je, že Rusko sice na jedné straně prý není imperiální mocnost, ale přitom v poslední době fakticky připojilo Osetii (jistě budete obhajovat válečným dobrodružstvím Gruzie) a Abcházii (není čím obhajovat, tam Gruzínci neútočili, ale Rusko ji přesto také obsadilo), no a nyní za probíhající války 4 oblastí Ukrajiny, což je věc vskutku bezprecedentní - já bych tedy řekl, že imperiální. Nějak si nemohu vzpomenout na jinou mocnost, která by za mnoho let anektovala cizí území. Nehledě na mírové podmínky, které Rusko požaduje, kde Ukrajina nemá být v NATO (OK, chápu a je to pochopitelné) ani v EU (proč jako?). Dalo by se samozřejmě pokračovat, ale myslím, že Putinovo imperiální uvažování je zřejmé, ostatně, stačí poslouchat Dugina (ano vím, nemá žádné oficiální postavení, ovšem má obrovskou autoritu mezi ruskými nacionalisty a Putin jej poslouchá rád) a člověk hned ví své. Vy zde sám mnohokrát upozorňujete na velmi neblahé projevy ukrajinského nacionalismu, s čímž souhlasím. Zajímavé je, že stejné ba horší projevy nacionalismu ruského vás netrápí.

Průměrný počet slepic: 2 (23 hlasů)

nepamatuješ na jinou mocnost ? Dej si do vyhledávače Agrese usa za posledních 100 let, nebo klidně od jejich revolty proti Britům.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

anexe cizího územi ?? Co Izrael a jeho války proti arabským sousedům ?

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

V záplavě současných děsivých válečných zpráv vypadá následující méně děsivě, ale není tomu tak:

Alespoň dva úryvky  z březnové zprávy  International Commission of Jurists, která je přidružená k OSN. Zpráva se jmenuje „The 8 March Principles for a Human Rights-Based Aproach to Criminal Law Proscribing Conduct Assosicated with Sex, Reproduction, Drug Use, HIV, Homelessnes and Poverty“. Sexu je věnována kapitolka 16.

"....  vynucení zákona nesmí být spojováno s pohlavím/genderem účastníků, ani věkem uznaným k manželství ... sexuální styk za účasti osob mladších, než je v dané zemi předepsaný minimální věk souhlasu k sexu, může být souhlasný ve skutečnosti, i když ne v zákoně .... "

To si dělají prdel ?  Ne, myslí to vážně a cituji B. Krause:  Jestli tyto větičky podezíráte, že schvalují, povolují, doporučují a propagují, navzdory případným zákonům té či oné země, dekriminalizaci pedofilie, heterosexuální i homosexuální, alias prznění děvčátek i chlapečků, jste na dobré cestě.

A jak to vidí "odborník"  OSN Victor Madrigal-Berloz?   „Náboženská svoboda se dá tolerovat, jen když přijme ideje LGBTQ+“ .   

Jakže se to píše v Bibli o  městech Sodoma a Gomora?  Vypadá to, že současný Západ má velice dobře našlápnuto aby pocítil Boží hněv ....

 

Celý článek od B. Krause  u Martiny Kociánové ( Rádio Universum ) najdete  zde:  https://www.radiouniversum.cz/benjamin-kuras-dalsi-vitezstvi-uchylaku-v-osn/

 

POZNÁMKA: s nevolenými úchyly v OSN  nic nenaděláme,  tak alespoň nepodceňujme volby do Euro parlametu.

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

VIDEO: Bojovníci Hamásu na svém oficiálním kanálu na Darknetu přiznali, že nakupují zbraně od ukrajinské vlády! Kevin McCarthy požaduje po Kataru vydání šéfa Hamásu a okamžité osvobození amerických rukojmí! Z českého prezidenta Petra Pavla se najednou stal “Chcimír” a na Twitteru požaduje mírové urovnání válečného konfliktu v Izraeli! A co na Ukrajině?

Po vypuknutí války v Izraeli se v zemích kolektivního západu rozpoutalo doslova hotové peklo a spustil se konceptuální kolotoč, ze kterého jde doslova hlava kolem. Česká mainstreamová média začala zuřivě banovat a rušit účty všem lidem v diskusích, kteří se jenom slovem otřou o Ukrajinu a sdělí, že americké zbraně, se kterými nyní Hamás bojuje a zabíjí izraelské vojáky, pochází ve skutečnosti z Ukrajiny a rovněž ze skladových zásob, které Američané zanechali v Afghánistánu při svém stahování ze země v roce 2021. Západní média jsou v neuvěřitelném šoku, protože Ukrajina skončila a nyní se má referovat o Izraeli, ale šéfredaktoři českých mainstreamových serverů nemají noty a nevědí, jak o Izraeli informovat. Jestli tak, nebo jinak.

https://aeronet.news/…su/

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Tomu se říká strategické plánování, aneb jak se zbavit starého šrotu ...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

No, aby to nedopadlo tak, že tato letadla z Belgie budou pro piloty z  Česka  a z Polska ...

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)