Okamura na vzestupu

Autor
Štítky

Miloš Zeman dnes jmenuje Babiše premiérem. Andrej mu musí představit vládu a do měsíce musí požádat sněmovnu o důvěru. Pokud ji dostane, bude vládnout, pokud ne, má třetí pokus o sestavení vlády předseda poslanecké sněmovny. Ať se stane cokoliv, role prezidenta v této chvíli v podstatě končí. 

Musím říci, že je to pro mě trochu překvapení. Zeman si držel strategickou iniciativu na všech frontách právě díky té určité nejistotě. Svých několik málo prezidentských zbraní měl stále po ruce a nikdo nevěděl, jak je použije. Od podzimních parlamentních voleb až do dneška to byl on, kdo měl v rukou všechny trumfy.  

Volby dopadly patem. ANO mělo nejvíc, dohromady s Okamurou měli sto poslanců a bez Tomia u nás žádná opozice proti ANO nemohla udělat nic. A zatímco všichni se proti Okamurovi vymezovali, Zeman okamžitě rozpoznal jeho cenu a těsné po své vítězné prezidentské volbě už demonstroval  svůj kamarádšoft s polovičním japoncem. 

Na této patové situaci si pak Zeman vystavěl téměř neotřesitelnou pozici. Pomohlo mu to při prezidentské volbě, pomohlo mu to i potom při sestavení dnešní vlády v demisi do které si najmenoval svoje lidi, kteří pak párkrát zatopili i premiérovi, který vládu sestavil.  

Proč teď ta změna? Najednou, z ničeho nic, uprostřed jednání Zeman s klidem Babiše jmenuje. Není vůbec jisté, jak dopadne referendum v ČSSD, není jisté, jak pak budou socdemáčtí bafuňáři doopravdy hlasovat, není jisté, jak se k vládě postaví komunisté.  Jako kdyby měl prezident lepší zákulisní informace a možná i nějaké tajné eso v rukávu. Jako kdyby už Zeman věděl, že vláda bude. 

A navíc... zdá se, že Zeman už má  namontované nové politické zbraně, kterými bude Babiše držet v šachu jinými prostředky. Celá akce na mě dělá dojem, že bez ohledu na stranické referendum, Zeman už ví, kdo bude hlasovat pro důvěru jak mezi socany, tak mezi komunisty a ví, že to dohromady stačit nebude. 

A proto nastoupí Okamura. Jeho kluci vládu podpoří. Možná ne všichni. Možná dokonce Okamura osobně vládu nepodpoří. Ale dohromady to dá velmi křehkou důvěru. Takové malé, bezvýznamné,  snadno smazatelné plus.  A Babiš začne platit nejen Zemanovi, ale i Tomiovi. Kdykoliv by se totiž mohlo stát, že bude hlasování o nedůvěře a tam už to stopro záleží na Okamurovi. 

Vidím to tedy osobně tak, že na referendu o vládě v ČSSD nebude záležet. Buď to projde, ale stejně budou někteří straničtí velitelé proti a prostě pro důvěru hlasovat nebudou a pak to zachrání japonec.  A pokud referendum vládu nepodpoří, zaskočí promtně Okamura rovnou a podpoří jednobarevnou vládu hnutí ANO. 

Zdá se mi, že Okamura jede vítěznou strategii na všechny strany. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

už dávno vědí, jak referendum dopadlo, či dopadne. Hlasování v jednotlivých buňkách už dávno probíhá, poslední buňky na tom změní asi tolik, co zůstane špíny za nehty po vykydání chléva dojčerského prasátka. Jede se jen o čas, během kterého se dá ještě mnohé změnit, poupravit, přizpůsobit dle aktuálních potřeb a přání.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dobrá úvaha, jen bych ještě doplnil, že nevíme, kdo má Altnerovu platnou pohledávku na ČSSD ve svém vlastnictví. A dluh stále narůstá. Možná M. Zeman vlastníka zná (a zřejmě jej už dávno zjistila BIS) a tak ví, kdo Hamáčka a spol. může přimáčknout ke zdi a říct mu:
"Je hezké, že jste měli v ČSSD referendum. Ale teď podpoříš vládu, jinak bylo referendum v ČSSD poslední, protože strana půjde do konkurzu. S cejchem bankrotářů v politice končíte."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Těžko říct, co Babiš vlastně chce a proč, osobně si myslím, že je přesně to, co hlásají jeho noviny (idnes a Lidovky) tj. víceméně havlovec i sluníčkář a také AntiZeman. V politice (a nejen tam) platí to, že kdo má promyšlené kroky dopředu a při vhodné příležitosti je začne rychle a razantně prosazovat, tak ostatní naprosto vyšachuje a jede na vítězné vlně. Tato situace byla krátce po volbách a Babiš ji zcela prošvihl do nynější určité rozbředlosti a dal tím šanci "demo" stranám dělat dusno. Kdyby komouši a SPD trochu přemýšleli, tak dali Babišovi důvěru, kterou nečekal, už v prvním kole a tím by všechny ostatní vyšachovali ze hry a byli by to jen oni, kdo bude Babišovi diktovat a klást podmínky. Takhle zatím jen Zeman ukazuje, kdo je největší mazák na hřišti - a zcela právem.

Zatím bez slepic

Já myslím, že Babiš a ty přívlastky - havlovectví, sluníčkářství nejsou to pravé ořechové, se Zemanem se trochu drží v šachu, důležité je, kdo Babiše vodí, protože i při jeho obřím majetku nejede sám za sebe. Připomínám včerejší velké oslavy na Hradě - americká prožidovská lobby AIPAC - to je myslím pozadí Zemana a u Babiše myslím hraje roli, kdo víc zatlačí.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dobrá otázka,kdo Babiše vodí...Docela často je k vidění u jedné podivné postavy poblíž Mar.Lázní.Záhadného zbohatlíka s izraelským občanstvím,narozeného v Moskvě,oficiálně je majitelem kasína u německých hranic.A podle zdrojů JPP má cosi společného s mossadem.

Zatím bez slepic

"Kdyby komouši a SPD trochu přemýšleli, tak dali Babišovi důvěru, kterou nečekal, už v prvním kole a tím by všechny ostatní vyšachovali ze hry"

To by byl dobrý nápad, jenže nikoli bohužel strany si hrají o své vlastní body a SPD a KSČM by museli spolu takový krok konzultovat a pak by to museli vysvětlit svým straníkům a příznivcům. Ti by to nemuseli pochopit. Pokud by chtěli takovou rošádu provést, znamenalo by to pro ně riziko a oni zřejmě nejsou připraveni nést riziko.

To, jak se to dělá, jak se zvládá riziko, předvedl pěkně Putin se Savčenkovou.

Zatím bez slepic

Po přečtení článku jsem začal číst diskusi a zjistil jsem, že jsem se už zapojil. Protože mám za to, že jsem stále ještě schopen si vzpomenout co jsem dělal před dvěma hodinami, tak mi je jasné, že ve skutečnosti jsem tento diskusní příspěvek nepsal. Vidlákovy kydy a diskusi k článkům čtu již delší dobu, takže jsem si také zcela jistý, že před tím, než jsem se začal do diskuse zapojovat, zde žádný Josef K. nebyl. Nemohu zcela vyloučit, že měl někdo stejný nápad a že nepostřehl, že se již nějaký diskutující označuje stejně, ale pochybuji. Že by tedy nedostatek invence nebo něco zcela jiného? Já sám jsem nick Josef K. (i jinde) zvolil ze dvou důvodů. 1) Absurdita Kafkova románu Proces se hodí do dnešní doby ještě lépe, než do té jeho. 2) Josef K. je zkrácená forma mého skutečného jména. Aby nebyl ve zdejší diskusi chaos, nechám pod touto přezdívkou diskutovat druhého účastníka "procesu" a nadále budu diskusi zase jen číst. Takže se mějte.

Zatím bez slepic

Pamatuji se na Josefa K před lety z Aktuálně.
Tam navíc pod stejným nickem diskutovalo několik lidí - podle mého koordinovaně, ale lišili se jak názory, tak jazykovým stylem. Kromě toho tam vystupoval Yosif K., zřejmě placený agent - nebo přímo skupina trolů.

Já sám jsem se dostal nechtěně dvakrát do kolize nevědomým použitím již obsazeného nicku.

Dále: poté co byla na Aktuálně zavedena registrace a nemožnost diskutovat jako anonym, bleskurychle byly obsazeny nicky několika nejaktivnějších a populárních diskutérů.

Takže je reálná je jak verze, že vám někdo nick ukradl, tak to, že jej vědomě zneužívá, tak to, že jej považoval za opuštěný...i to, že prostě netušil, že jste jej v minulosti používal Vy.

Pokud se zde Josef K znovu vyskytne, požádáme ho o sdělení, která z verzí je pravdivá. :-)
(Navrhuji, abyste se doplnil na Josef K.O. (O jako originál).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Asi to Zeman nechce dát,dál protahovat Babišovi,co Babišovi vyhovuje.
Takto bude muset Babiš něco dělat,pokud chce vládnout,jinak je tu úřednická vláda.
Jak píše insegnante,záleží kdo vodí Babiše a co vymyslí,protože koalice s ČSSD nestačí.
Osobně tvrdím,že Babiše vodí stejná skupina,jako Bakalu.
Jenom moje poznámka,židé se určitě domluví.ale ke škodě občanů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Volby do sněmovny 2013 - první ČSSD - 20.45 %. druhé ANO - 18.65 %.

Vládě se podařilo ukončit vleklou hospodářskou krizi, způsobenou Kalouskovým věčným škrtáním všeho, co by mohlo vývoj zvrátit. Všechna opatření nové vlády až překvapivě rychle vedla k růstu - HDP, platů, invvestic.
Vláda vydržela celé 4 roky, oproti předešlým vládám pravice. Můžeme proto směle tvrdit, že šlo o úspěšnou vládu. To vše pod vedením premiéra z ČSSD a s většinou křesel, také obsazenými ministry z ČSSD.

Jak se mohlo stát, že další volby suverénně vyhrála ANO a ČSSD skončila s ubohými 7 % ?

Jen naprostým selháním vedení strany, které se dá nazvat sabotáží ! Sobotkovo jednání ke konci volebního období je nepochopitelné. Vedení strany vůbec nechápalo situaci ve společnosti a ve snaze nedělat populistickou politiku, (politiku, kterou lidé žádají), ignorovalo obavy obyvatel z neřízené migrace. A když už se ČSSD zmohla na nějaké vyjádření, bylo tak neurčité, že mu lidé nevěřili. V Evropském parlamentu ČSSD ležérně setrvávala ve frakci socialistů, která jednoznačně podporovala kvóty, a někteří příznivci migrace, především Rouček, bývalý EU poslanec za ČSSD, byli hodně slyšet.
Myslím si, že tady je nejsilnější příčina propadu ČSSD u voleb. Lidé jí přestali věřit, že se jich v případě potřeby zastane. Jsou situace, kdy se nedá lavírovat a je nutný jednoznačný, tvrdý postoj. To se od ČSSD nedalo očekávat.

Závěr ? Je naprosto jedno, jestli bude ČSSD ve vládě, její pozici to nijak neovlivní. Ani nové vedení nedává záruku, že ČSSD bude respektovat své voliče, ty současné, a už vůbec ne ty z roku 2013.

Zatím bez slepic

Nezdá se i Vám,že už v tedy měl Babiš v ČSSD své koně,proto mě nepřekvapuje,jejich další spolupráce.

Zatím bez slepic

Kdyby mainstream neoblbovat, dala by se tato skutečnost považovat za důkaz, že chybu v dotaci udělal někdo jiný, než Babiš. Babiš o dotaci vůbec nežádal, žádala firma Imoba. Nemohl tedy způsobit dotační podvod.

Idnes mino jiné píše :
"Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak v létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky."

Jak je možné, že dotace byla poskytnuta, když nešlo dohledat majitele ? Dovolil by se někdo věnovat nějaké firmě 50 miliónů, aniž by znal vlastníka ? To je přece stejné, jako by ty peníze vyhodil do luftu. Nemá snad společnost, která dotaci schvaluje určité povinnosti, které musí musí splnit, než dotaci přiklepne. A nepatří k nim znát vlastníka firmy, které dotaci dává ?

Kdo tedy podváděl ?

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Puck.
Když si to schvaluji sám pro sebe,tak je pak těžké dohledat majitele.
Jestli se někdy dozvíme,jak to vůbec je kolem dotací,tak padnem na prdel.
Jenom dotace na FE,ale ještě na vyrobenou elektřinu.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

On si to Babiš (jeho firma) v roce 2008 schvalovala pro sebe? Hlavně někomu hrozně vyhovovali neznámí vlastníci s akciemi na doručitele... Na druhou stranu je otázka, zda odmítnutí udělení dotace z důvodu "nedohledatelného vlastníka" bylo vůbec možné. Ale do toho nevidím, tak nebudu spekulovat. Jen zvědavě čekat.

Zatím bez slepic

Pro sichr - větu "Hlavně (...) doručitele..." ignorujte, to byl jen takový povzdech, který asi úplně nesouvisí. Jen že tenhle institut byyl svého čaasu také skvělý.

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zajímavé. Škoda, že to nejde hodit jako článek. Každá reakce či interpretace by asi byla jiná a určitým způsobem objevná. Můj první impuls byl, že zřejmě Babiš uvažuje o návratu oněch peněz. Zmizelo by trestní stíhání, pokud by nebylo škody? Okamžitě mne ovšem napadlo to co Vás, že budou i reakce, že tím je přiznána vina. Shodou okolností nám včera přivezla turistka v rodině přímo z Čapího hnízda, kde byla, turistické informační materiály. Ten veřejný rozměr opravňující dotaci tam prostě je. Jakkoli to nemá nic společného s tím, zda o podvod šlo či nešlo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Včera byla demonstrace proti Babišovi a komunistům, v Praze i na mnoha místech jinde. Nešel jsem tam, přestože jsem byl kolegy lákán, protože přes všechny výhrady, které k nim mám, když si vezmu fakta, tak:
- Vyrovnaný rozpočet = Babiš
- Řešení hanebných exekucí = Pelikán (ano)
- Snaha o řešení nedostupného bydlení státní a družstevní výstavbou bytů = KSČM
Takže když si všechny liberální strany nechají sebrat agendu řešení nejpalčivějších problémů dneška stranami neliberálními, tak se nemůžou divit, že za ně nepůjdu demonstrovat, nehledě na to, že odmítání výsledků voleb na náměstích je popírání demokracie. Prosím o případné komentáře k tomuto názoru.

Zatím bez slepic

Svůj názor na věci jsem vyjádřil ve volbách. Od té doby se zas tak moc nezměnilo.

Jestli chce někdo něco měnit, měl by požadovat předčasné volby. Hurá, dotoho! Tento požadavek jsem neslyšel. Tak o co jim sakra těm "demokratum" jde?

Zatím bez slepic

"Demokratum" jde jen a jen o "demokraty".
Jednoduché až průzračně. Nebo přízračně...?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku,
jsem tentokrát poněkud rozpačitý.
Mám dojem, že se stále ze setrvačnosti všichni snažíme setrvávat v bludu, že žijeme v
1) demokratickém
2) právním
3) samostatném státě.

Řekl bych, že je všichni (mne občas nevyjímaje) jsme schopni kritizovat protektorátního prezidenta Háchu uprostřed války, že neprovádí dostatečně samostatnou a odvážnou zahraniční politiku.

Jsme uprostřed budování IV. Říše římské národa frankoturkoněmeckého, navíc v globálním výprodeji.
Bimbo i Koblihář předvádějí baletní piruety tance mezi pukavci (z toho Bimbo s chaplinovskou hůlčičkou) ostřelován a oblbován zleva-zprava nablblíky slizkého plaza a stovkami predátorů a reducentů-mrchožroutů...

Ke všemu ještě poctivý a upřimný pohrobek socdem Vlk
věří, že blébotka byl nejlepším premiérem všech dob (asi jako Kalousek byl nejlepším ministrem financí této planety).

Jdou na mne chmury, jdu si načít víno.

Zatím bez slepic

Stanovil jste poměrně přesně i mou už déle trvající diagnózu. -usmívající se smajlík

Zatím bez slepic

To demokraticke jeste asi jo, takhle ma demokraci vypadat. Ale to ostatni....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ježíš a cool theatre
Benjamin Kuras

V té brněnské hře, která působí takovou společenskou řežbu, něco chybí. Tedy scéna, která by vysvětlovala – ne eticky ani teologicky, ale dramaticky a logicky –, co bylo tak jasné páteru Halíkovi a nad čím tolik lidí kroutí hlavou. Ona tam přesněji řečeno ta scéna původně určitě byla a někdo ji buď cenzuroval, nebo vyeditoval, aby děj spěchal vpřed, nebo ji zapomněli nazkoušet. Možná bez jakýchkoli provokativních úmyslů. Ta scéna musela sdělovat toto:

Ježíš vstupuje na nebesa. Tam jej Bůh věčnosti přesune rovnou do 7. století, aby se mohl setkat s první muslimkou a splnit s ní určitý boží záměr. Jenže co je pro Boha vteřina, může být pro člověka několik staletí. Za tu dobu Ježíš, který se na čas opět stal člověkem, musel být tak sexuálně vyhladovělý, že to prostě nevydržel. To přece pochopí i páter Halík. A protože byl člověkem vsazeným do určité doby, určité kultury a určitých zvyklostí a pravidel, nemohl se chovat jinak, než jak bylo samozřejmé a běžné, navíc s Božím požehnáním.

Byla-li ona muslimka skutečnou muslimkou, musela takovéto chování brát jako dobovou a kulturní samozřejmost, z níž se určitě radovala. Její výkřiky tudíž nebyly projevem utrpení, nýbrž rozkoše a osvícení a možná i pocitu nanebevzetí a početí nového spasitele. To utrpení se jí dostavilo, teprve když zjišťovala, že místo spasitele přivádí na svět český národ, symbolizovaný českou vlajkou.

Utrpení ze samotné existence českého národa je tedy to pravé sdělení a smysl této hry. Cool theatre. Jak to, že to pochopil jen páter Halík? Jsme snad vážně (vyjma jeho) národ tak hloupý

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

takovej dotaz, neviděl jsem hru a tak se radši ptám!
Tu vlajku tam měla zasunutou už když Ježíš tentonoc ... a vlastně proč ne, pro Boha není nic nepřekonatelnýho ... ale i tak, to mu vůbec (natož tu muslimku)nezávidím!!!

Zatím bez slepic