Připadám si jako blbec. Právem

Autor

Ani nevím z které strany začít…..
Nejde o to, že ze mě někdo blbce dělá. I to se může stát a děje, ale s rostoucími životními zkušenostmi si proti tomu připadám stále více imunní. Jde o to, když si za svou blbost můžu sám, třeba svojí neschopností. Posuďte sami.

Ti jacísi elfové, zkoumající naši pravověrnost a chránící nás před lží a nenávistí a těmi „fak ňůs“ neboli česky lžemi (ten tvar zní hrozně, ale mrknul jsem do pravidel a je to správně), nás vyzývají ke kritickému myšlení. Informaci, kterou zachytíme nebo která nás zasáhne, bychom podle nich měli obrátit ze všech stran a několikrát, než jí přiznáme nějakou důvěryhodnost. Vlastně s nimi souhlasím, ale blbé je, že toho mnohdy nejsem schopen.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil onehdy, není to tak dávno, vyjádřil svůj názor, jak by EU měla postupovat vůči Rusku. Já jeho politiku sleduji, protože je z našeho statutárního městyse a vím o něm mnohé, co by nejspíš nerad slyšel - však se pořád ještě pohybuji v novinářském prostředí. Toto jeho vyjádření jsem přešel jako klasickou kokotinu, spíš intuitivně. Právě bez onoho kritického myšlení. To, na rozdíl ode mě, použil ve stručné glose v deníku Právo Jan Kellner ve své stručné glose na str.6. Cituji pro mě podstatný úryvek:

(Předseda TOP 09) zformuloval myšlenku, podle níž „Putinovské Rusko rozumí jedině síle a EU, která disponuje nezanedbatelnou obchodní a finanční silou, nesmí váhat tuto sílu použít.“
Jiří Pospíšil by se patrně hodně zapotil, pokud by měl své válečnické klišé obhájit. Od dob Napoleonových výprav až po Hitlerovo tažení bychom velice obtížně hledali argumenty pro tvrzení, že Rusko se podvoluje jedině síle.
(Konec citace)

Jan Keller byl nejspíš omezen rozsahem své glosy a nepodezírám ho, že by nic nevěděl o Rusku a mongolském vpádu, o roce 1612, o Poltavě nebo Krymské válce, případně o Cušimě.

Jistě, Rusko historicky rozumí i své síle a hodně by o tom mohli vyprávět Finové a lidé z Pobaltí, Kavkazu či střední Asie, ostatně i Poláci a další. I my bychom mohli přiložit své malé polínko.

Ale domnívat se, že současná slabost přinutí Rusko podvolit se nějakému ekonomickému tlaku EU, je pod lupou kritického myšlení něco bláhového. Nevíme sice, co bude v budoucnu, ale historická zkušenost něčemu takovému opravdu nenasvědčuje.

Ano, bylo by to správné, vzít každé tvrzení takto do ruky, prozkoumat ze všech stran a ohodnotit. Když to budeme dělat, ti výše zmínění elfové radost mít nebudou.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Nejsem oprávněn mluvit za elfy, nemám s nimi nic společného, ale podle toho, co o nich vím, by radost naopak měli, protože by získali zpět plno volného času na lepší využití, než opravování fake news. Ona to někdy musí být docela časově náročná dřina.

No, za Jiřinu Pospíšilovou (nebo kdo jim dělá doma s Vaškem Moravcem mámu) mluvit nemíním, i když jako minist spravedlnosti mi byl docela sympatickej. Ale je pravdou, že komunistické Rusko už jednou pod ekonomickým tlakem kleklo.

Zatím bez slepic

Ekonomické sankce na Rusko spočívají v nekupování ruského zboží, neprodávání západního zboží Rusku, zákaz spolufinacování velkých projektů (velmi tímto utrpěl gazpom), nekupování ruských surovin vč. zlata (to musel skupovat Putin), a pak samozřejmě různých zákazů přicestování ap. některých osob atd. atp. Rubl se díky sankcím a ropě kdysi propadl na 40 % jeho hodoty, dodnes není zpátky, snad někde kolem 70 % "předkrumské" hodnoty. Sankce fungují, Rusko zažilo pořádnou recesi. Nevymřeli, to je jasný.
Licencovanou výrobu nebo výrobu cizích firem v Číně vyvážet také nelze. Navíc když na to Rusko nemá, co asi by nakupovalo.

Rusko bylo samozřejmě poraženo ekonomicky. To ale není jen o zbrojení. Rus cpal vše na zbrojení a neměl na jiné. Stejně jako my to je o tom, že socblok prostě i přes proklamace komunistů nedokázal zajistit takovou životní úroveň, jakou měli lidé na západě. A mimochodem, t už českým komunistům říkal někdy kolem 1970 ekonomický guru komunistů, Oto Šik. Tak ho nejprve odklidili do "prognosťáku" a pak vyhnali z republiky - soudruzi.

No a Krym. Tak je zjevné, že Putinovi nešlo o lidi - což dokazuje na východní Ukrajině dodnes. Ale o Sevastopol. Na druhou stranu americká vojenská základna bude stát kousek od Oděsy. Takže Krymem si Rus zase až tak nepomohl (i když trošku určitě jo), ale je otázka, jestli to teď pro něj nebude horší z důvodů konfrontace, kterou rozjel. To ukáže budoucnost.

Zatím bez slepic

Kuba se po pádu sovětského socbloku ale přeci "zhroutila". V Severní Korei je to jen o tom, že tam chcípají hlady, zatímco Kim-Ćůr-sen vyrábí nosiče. Vždyť, což se asi úplně běžně neví, USA dodávají do S. Koreje velmi velkou humanitární pomoc.

A prosím pěkně, opravte Ludvíka Součka, ale Chruščov opravdu NEBYL Ukrajibnec, ale opravdu Rus Narodil se v ruské Kalinovce, asi 11 km od ukrajinských hranic. Lidé si to hodně pletou z toho důvodu, že byl nějakou dlouho 1. tajemníkem KS Ukrajiny. A i když to byl on, kdo inicioval ten územní převod, bylo to zcela oficiálně se souhlasem 3 prezidentů, 3 premiérů, 3 vlád a změnou 3 ústav, žádný osobní dar. Více např. na : https://garassy.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=405942
Jinak terminus technicus "proruští separatisté" znamená všechny, kdo bojují za připojení k Rusku. A to nejsou zdaleka jen etničtí Rusové žijící na východní Ukrajině, jako na Krymy nežilo 100 % ruských občanů.

Sjednocená Evropa konkurentem USA bohužel není, a jak sama před pár lety přiznala, za stávajícího stavu EU NIKDY USA nedožene ekonomicky a vzdělanostně. Aktuálním hospodářsko-politickým konkurentem USA je v podstatě pouze Čína. Na hegemonii si EU bude muset ještě tak asi 150000 let počkat, jestli se vůbec dočká. Zatím dělá vše proto, aby ji převálcoval středověk.

Zatím bez slepic

Jak to ten blazen chce provest konkretne. Zapadni zbozi se vyrabi v Cine a tam si ho muze koupit Rusko primo a ropu muze prodavat Cine. Nejsou ani 20 ani 80 leta.

Zatím bez slepic

S čím máte problém?
1, Pokud je v té Číně výrobcem zahraniční firma, třeba americká, tak se sankcemi také řídí - naštěstí už ani v Číně to nefunguje tak, že by ty firmy musely prodávat každému a za tolik, jak řekne komunista.A těchto firtem je tam nejvíc s tou fůležitou výrobou
2, Za co to Rus koupí, když na to nemá? (to už jsem psal)

3, A co se té ropy týče - celkem mne pobavilo, už někdy na začátku sankcí - jak Rusko přišlo (a rusofilové tomu dali patřičnou reklamu i v ČR) s dohodou o prodeji ruské ropy Číně a jak Rusko všem vypálilo rybník. Já už si nevzpomenu, ale jistě by se to dalo dohledat, ne přesnou výši toho kontraktu, který byl podepsán na 30 let. Skvělé. Pokud jste pak vzal kalkulačku, podělil to 30 (objem za rok) a porovnal s objemem posílaným do EU, zjistil jste, že se jednalo asi o 1 % toho do EU. Rusko bylo zachráněno!

Tak asi tak.

Zatím bez slepic

Anonym.
Jak to asi chce Trump,naznačuje vyhrožováním zastavit výstavbu plynovodu SeverII.
USA by nakupovaly Rusky zkapalněný plyn a prodávaly Evropě třikrát dráž.
Proto jsou sankce mířené i na nákup Ruského zboží a ta kontaminovaná ropa přes Ukrajinu,je toho důkazem,odstřihnout Evropu od Ruských dodávek,když to Evropa nechce udělat.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nějak nevím, moc jsem to nesledoval, ale nepřijalo Rusko tu kontaminaci jako SVOU chybu? Říkalo, že to byla americká (nebo jiná) sabotáž? Já mám pocit, že ne, že naopak přislíbilo okamžitou nápravu. Proto ropa tekla pár dní opačným směrem k vyčištění.

Zatím bez slepic

Že ekonomické sankce fungují a Ruská ekonomika se propadla, to vám řekne každý ekonom a každý graf k té věci.
Současně pak platí, že Rusko se zvyšujícím se HDP, ale z nižší základny, zvyšuje státní výdaje velice pomalu - což se promítá do platů a důchodů stylem, kvůli kterému by v ČR odbory už kvičely na Václaváku s hordou důchodců.

Zatím bez slepic

Pokud bych Vaše názory měl transponovat do doby před 89, tak by to asi tak, že by jste disidentům předčítal jedinou správnou pravdu z Rudého Práva. Mimochodem, byl jste někdy poslední dobou v Rusku?

Zatím bez slepic

Vy raději nic nikam netransponujte.
Ne nebyl. Ale také jsem viděl ty fotky z "gumu", s napěchovanými regály, a z restaurací s luxusem. V Moskvě.

Zatím bez slepic

Hovno ví, v řiti byl, ale chytrý je jak rádio Jerevan.

Zatím bez slepic

Já sice nevím, kde všude jste byl vy, ale podle vašich znalostí vůbec nikde. Max na hajzlu.
Mimochodem, informace, které v této debatě potřebujeme, v Rusku jako turista nezjistíte, ale v ČR i na internetu ano

Zatím bez slepic

nikdy nebyl. Pouze služebně. A rozptyl byl od gruzínské hranice až po Archangelsk, na východ pak k Bratsku.

Takže mne svými plky o netu fakt neohúriš.

Zatím bez slepic

Čili jako turista. Vy asi nechápete podstatu. Leda byste byl nějaký ekonomický poradce Putina, Navíc, jestli to bylo ještě za socíku, tak si to strčte víte kam a "zakvrdlejte"

Zatím bez slepic

"... ale v ČR i na internetu ano ..."
:-D :-D :-D :-D :-D
A hlavně jsou to ty SPRÁVNÝ informace, žejo? :-D

Zatím bez slepic

Tak primárně : bavíme se o ekonomických číslech, ano? To vám nikde v žádným gumu ani mavzolej nikdo erudovaně neřekne. Na ekonomických serverech to ale nejadete i z ČR a i v ČR od ČSŮ, Patira ap.

To jste nevěděl??????

Zatím bez slepic

No hlavně, že jste viděl fotky s luxusem v Moskvě. Chtělo by to zvednout zadek a podívat se i do Ruska než jen západně od Chebu. I jako turista toho vidíte hodně. Pokud tedy nejedete s cestovkou, ale individuálně a půjdete se podívat tam kam cestovky turisty nevozí. Což je samozřejmě možné a nebojte se nikdo vás šikanovat nebude.
Zjistíte, že je to totéž co tady. Dokonce některé věci by nám vůbec neuškodilo převzít.
Ale co nadělám s poškrábanou gramofonovou deskou. Howgh, to znamená jednou a naposled.

Zatím bez slepic

Že jste to vy, stará uznávaná indiánka, tak vám vysvětlím, co jste zřejmě ne zcela pochopila :
Dobře "to vypadá" v Moskvě a okolí a v největších městech. A to i přesto, že HDP na obyvatele v Rusku je někde hned vedle Mauricia. Na 90 % ruského území je prostě bífa, kterou by NIKDO Z VÁS převzít nectěl.

Jinak já nepopírám, že NKĚTERÉ věci bychom nejen z Ruska, ale i přímo od Putina, převzít skutečně mohli a snad i měli, např. tyhle dvě :
1, už se přestat s**át s welfare state a začít žít podstatně přirozeněji
2, zacházet minimálně stejně jako Putin s ilegální imigrací a lidmi, nerespektujícími ruské zákony, standardy a pravidla

Vy poškrábané CDčko ....

Zatím bez slepic

Rusko je 61, Mauricius 67, JAR 96, Ukrajina 121

Na to v jakym srabu bylo za Jelcina si vede docela dobre.

Je na tom lepe nez Thajsko 78, nebo Mexiko 76, kde nasi lide docela normalne ziji taky.

Marne hledam HDP v Chanove, Krusnohorsku atd. Nemate informace?

Zatím bez slepic

No tak vidíte, moc jsem se nepsletl. Ukrajinu vynechte. ne že by na tom někdy byla lépe než Rusko, ale dnešní umístění je jednoznačně dílo Ruska.

Ne, naši lidé tam NORMÁLNĚ (rozuměj jako u nás) nežijí. Žijí tam ale třeba jen proto, že mají jiný hodnototvý žebříček. Jinak samozřejmě že plno lidí žilo "normálně" i v koncentráku. Byl jste někdy v tahjsku nebo Mexiku? Opravdu je tam třeba standard bydlení jako u nás????

Nehledejte HDP Chánova, to bude nejspíš 0. Porovnejte Rusko s HDP České republiky. Nebo chcete opět tvrdit, že v ČR je "chánovský standard" života?

Zatím bez slepic

PS : Těmi fotkami, podobně jako nedávno z Venezuely (kde se také jednalo o obchod jen pro diplomaty a jejich rodiny v Caracasu), se rusofilové snažili dokládat, že se sankce Ruska vůbec nedotkli. A já věřím tomu, že tomu všichni věřili, těm "kdo ví kým, asi čučkaři z BIS", podstrčeným fotkám

Zatím bez slepic

Rusko přestává v roce 2019 nakupovat obráběcí stroje ze západu a orientuje se na asijský trh. Kvalita je stejná a ceny jsou nižší. A ruský trh byl a je perspektivní, jen tak někdo se na něj nedostane a proniknutí na něj stojí hodně úsilí. Díky lidem vašeho myšlení ztrácíme perspektivní trhy.

Zatím bez slepic

Tak 100-pro. Kvalita těch strojů je stejná jako strojů ze západu.

Ehmmm ... asi jako většiny čénského, o indickém ap. ani nevím. Ale jejich věc. Zaplatit musí surovinama. Takže si likvidují budoucnost. A otázkou je, kdo od nich výrobu koupí. Čína jim maximálně k těm strojům ještě prodá svou výrobu a pořád levněji, proč a co by nakupovala ruského, kromě nějakých maličkostí?

Souhlasím, že toho trhu je škoda, i když ne aktuálně, vzhledem k dosavadní ruské slabé ekonomice i bez Krymu, natož po něm. Vždyť se podívejte na vzájemné bilance EU států s Ruskem - v naprosté většině suroviny. A víte, kam zemi řadí, když je schopná prodávat jen soroviny nebo těžkou výrobu? Ano, mezi rozvojové země. Okolní svět už jede na vyšší přidanuo hodnotu.
Ale škoda toho trhu je, to rozhodně. Jenže to už jsme u takových maličkostí, že vy byste si holt koupil peněženku od provaleného zloděje, nebo cokoli od masového vraha, "protože proč ne", že ano. Non olet. Ale někteří z nás, naštěstí snad ještě většina, holt nevidí jen prachy, ale má čas a chuť koukat i na něco trošku "vyššího".
Ale to tak prostě bylo, je a bude.

Zatím bez slepic

Na včerejší diskusi jsem se dočtl :

"Demokracie znamena, ze si nekoho nekdo zvoli a podle tech voleb pak ma funkci. My taky trpime tu neomarxistickou verbez.

Kdyz se na ulici posle banda hulakajicich a nasilnejch grazlu, aby si vyvolili tak je to nacismus/diktatura. Tak je to jednoduche."

Nevím, jestli to autor nemyslel jen jako legraci nebo popíchnutí, ale je fakt, že tento naprosto zvrhlý názor má plno lidí : protože jsme si JAKO NÁROD zvolili Zemana/Babiše, musíme ho teď 5/4 roky akceptovat, jnak nejsme demokrati.

Tak přesně naopak. Pokud jsme demokrati, musí ti, co zvolili uvedené osoby, respektovat, že ti, co je nevolili, mohou hned od druhého dne protestovat a demonstrovat za jejich odvolání.

Rozmáhá se nám tu jeden takový zvláštní nešvar : až do druhého zvolení Zemana a zvolení Babiše tady bylo naprosto normální, že se proti pravicovým, ALE I LEVICOVÝM, vládám a reprezentatntům vesele demonstrovalo mnohdy i "předem", preventivně. A nikdo to neoznačoval za nedemokratické. Maximálně nějaký jedinec vykřikoval, ať si vyřvávají. A za týden odstoupil.
Až za těch 2 výše jmenovaných se to nějak překlopilo, kdo ví, proč. Takže už se nesmí proti nikomu demonstrovat, už se neodstupuje dokonce ani při konkrétních obviněních a nikoli jen podezřeních, jako dřív. Jeden z dotyčných už dává nepokrytě najevo, že prostě "ja něodstupima něodstúpim a něodstúpim" a všechno je účelofka : Slováků, opozice, konkurenčních obchodníků "ve stínu", ale už dokonce i EU a a co nevidět jistě i svět a Paroubkovi Marťani také. Prostě jsou to chudáci a všichni a všechno se proti nim spiklo.

Tak ne. Demonstrace proti čemukoli a komukoli, klidně už den po volbách, jsou naopak znakem demokracie.

Zatím bez slepic

A mimochodem, jestli něco nekoresponduje s demokracií, tak cenzura.

Zatím bez slepic

A psals to i Bakalovi, když cenzuroval maily? :-))))))

Zatím bez slepic

Proč bych měl?
Mně nic necenzurovala já ani nevím, že by to dělal (čímž to nevylučuju). Mně to prostě u Bakaly nezajímá. A jestli to dělal (nebo přikázal), tak taky není demokrat. jako ani Babiš, Zeman, Putin.
Já to zmínil na základě volání po "cenzuře" (bez ohledu na to, jestli tomu někdo říká "vlastní chlíveček" nebo jakkoli jinak - případnou možnostsi vytipovaného diskutníka "skrýt" za cenzuru nepovažuji) zde některými. Jen by mne zajímalo, na co si to dotyční hrají, když mne stejně čtou a všechno.

Zatím bez slepic

:-)))))

Zatím bez slepic

pfizerl viagra online <a href=" https://viagracnd.com/# ">generic viagra reviews ocbxewd</a> - viagra toronto headquarters
https://viagracnd.online# super active viagra
92126 viagra <a href=http://viagracnd.com/#>online viagra</a> viagra in japan

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vám dokáže trhat žíly. To by mě teda nenapadlo ztrácet čas klofáním do klábosnice kvůli Jiřině...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Paní Rejpalková, já nepsal, že jsem fedroval koks, alebrž uhlí. To už tak na světě chodí, že koks se dělá z uhlí. A dokonce na koksovně. Pro mnohé nečekaně - přiznávám.
Aby bylo jasno a bylo to aspoň trochu krátké a pochopitelné. Zde zdroj:
http://podzemi.solvayovylomy.cz/prirucka/zprac/koksovny/koks.htm
Zde se kromě celého postupu dočtete, že jedna uhelná vsázka do pece má tvar hranolu 12 x 4 x 0,5 m a váží asi tak 15 tun. Nu a když je pěchař nenaložen či má ještě zbytkáč v žíle, případně pomleté uhlí je blbě vlhčeno (musí mít přesně určenou vlhkost) sem tam se stane, že to dotyčný špatně namíchá či nasypá a větší část vsázky - tzv. buchta lehne ještě před komorou. V tu ránu jsem naklusal já coby obsluha štítku (to jsou pětitunové dveře do pece) a tzv. bínu )půldruhametru širokou rampu před komorami) jsem musel vyčistit od spadlého substrátu dočista dočista.
S dalekonosnou lopatou uhelkou (velká jak kráva) a už jsem fedroval (na dopravník).
A těch komor jsme zaváželi většinou 60 (60 x 15 tun) a občas se stalo, že nám polovina popadala.
Teď ještě pár atraktivních obrázku ze strany, odkud padá žhavý koks. Fotky té špinavé strany jaksi nikoho neoslovují...
http://cs.zwrot.cz/2016/10/modernizovana-koksovna-se-rozjela/
http://www.koksovny.cz/cz/schema-produkce-koksu

Zatím bez slepic

u nas sa do komory vojde 24 ton
Maximalne je z toho mrazak - to ked sa koks sprajcne a neda sa vytlacit. A sypny voz to zavaza zvrchu. Sa mi nechce verit, ze by sme tuna na dalekom vychode boli az taki moderni :D :D :D

Zatím bez slepic

Největší byla 8KBVÚ - 8. koksová baterie Vítězný únor; podílel jsem se na škole na konstrukci jejího výtlačného stroje. Na koksovně Karolině byla podobná, ale starší; teď je tam obchodní centrum Fukušima. Nevím, jestli ještě funguje KB Jan Šverma v Mariánských Horách, asi ne. Tam byl tak agresivní vzduch, če se drolily cihly v okolí a zůstávalo mřížoví cementové malty mezi nimi. Někde bych našel fotku, dělal jsem tam zástřik páry 20t/h už v moderní době (zařízení Spirax Sarco).
Koksovna wekru zas není taková, jaké bývaly mohutné ostravské.

Zatím bez slepic

je ze zrušené 12 baterie. Ta se bourala v r. 93. Na novějších jsem nedělal.
Ano, bunkry na uhlí se zavážely shora a neměly vůbec nic společného s úklidem bíny.

Ládik!!!
Třinecká koksovna slouží pro potřeby železáren a nic více. A jak jsem zjistil, kvůli zlevnění výroby se dokonce do vysokých pecí přifukuje práškové uhlí, takže výroba koksu se snižuje.

Zatím bez slepic

do hutí už nic nedělám, doba minula. Teď dělám třeba na Filipce, kousek od toho rozcesttníku, cos psal v zimním příběhu. Dnes mezi 0:00 a 6:00 tam spadlo 48mm deště, je tam srážkoměrná stanice Povodí Odry (je na netu). Borec tam chce tepelné čerpadlo, vzducháč, 750m. Nejvyšší mám na Slavíči, 950m.

Zatím bez slepic

Není to Ruda Chvál?
:-)
Jinak tam neznám nikoho, kdo by padal v úvahu.

Zatím bez slepic

není; jeho křestní je Tomáš.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

malý...
:-)

Zatím bez slepic

To je Slavíč u Kozubové? Kdysi švagr provozoval na Kamenitém chatu, ale to už je +/- 20 let.

Zatím bez slepic

Kolářova chata. 49.5541303N, 18.6185997E

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dík, svět je malej :-) Zdravím z Krušných hor.

Zatím bez slepic

Lehce se omlouvám, nepochopila jsem plně význam příspěvku... Na začátku mluvite o koksovně a níže o fedrovani uhlí. Fedrování je dolování uhlí, což mi s koksovnou neštymovalo. Pokud ale jste na koksovně uhlí ladoval do pece za účelem výroby koksu, pak to jo. V koksovně jsem nebyla, v dole jo (tím myslím fárání), odtud tedy můj úhel pohledu na slůvko fedrovat.
Jak říkám, stará, hloupá a škaredá, no co už se mnou...

Zatím bez slepic

se jednou potkáme, budeme spolu "dlouho pít".
:-)
Jinak jsem se díval na význam slova "fedrovat", protože se člověk leccos dozví i na stará kolena, a podle chytrých knížek - pardon - chytrého netu fedrovat podle nich znamená dolovat.
Asi jsem dělal na blbé šachtě, páč tam se toto sloveso používalo výhradně k popisu přemístění vyrubaného uhlí z ortu (to je flek, kde se odlupuje ze sloje pomocí kombajnů (kdysi kladiv a pak sbíječek) na mechanizovaný prostředek odvážející uhlí na další zpracování. To jest důlní vozík, anebo dopravníkový pás. To jest do doby nasazení mechanických lopat a dnes už i kolových nakladačů, práce rukama s takovým podivným speciálním předmětem, kterému se kdysi říkalo lopata.

Zatím bez slepic

Fedrovat se u nás doma používalo také jako synonymum hltání, cpání se při jídle.

Zatím bez slepic

když jsem vyžral bufet z talíře dřív, než mi stihla popřát dobrou chuť.

Zatím bez slepic

Přesně jako u nás, taky babi, žena havíře. Ještě mi přitom klepla klouby prstů do hlavy, abych při jídle zase nečetla. Byla jsem tak náruživý čtenář, až mne doma od knih odháněli :-)

Zatím bez slepic