Neutopické zemědělství - epidemie

Autor

Můj bratr Master mě včera upozornil na zajímavou věc. Že Koroňáček je jaksi odolný proti švejkování. Fungovalo nám to na Císaře Pána, fungovalo to na Hitlera, Stalina, funguje to na současnou vládu i na všechny minulé. Ale breberce je to tak nějak jedno. Koroňák netrápí že rozdělíte akci nad třicet lidí na dvě akce po dvaceti. On potřebuje jen toho jednoho nakaženého na místě. Nic víc. Pokud tam nepřijde, můžete mít klidně vyprodaný koncert Rolling Stones a nestane se nic. Pokud nakažený dorazí, postačí mu deset, dvacet i méně lidí pohromadě. Roznašeč to stejně jen rozdá okolo sebe a pak už pracují ti další. 

Koroňáček nebere ohled na to, jestli jste stihli dojet domů z Itálie před hodinou vyhlášení karantény nebo až po ní. Koroňáčku záleží jen na tom, aby bylo koho nakazit. Koroňáček potřebuje roznašeče a je mu zcela buřt, jestli to bude jeden na jednoho v taxíku nebo sto na jednoho v metru.

Moje první dnešní doporučení zní - myslete na to a jednejte podle toho. Omezte své kontakty na nezbytné minimum, alespoň prozatím. Ochutnávka vín kam přijde čtyřicet lidí je totéž jako plný stadión Sparty. Nejde o to, kolik je kde lidí, ale zda tam bude někdo infikovaný. Čím méně lidí potkáte, tím menší je šance potkat nakaženého a to je to jediné, co hraje roli. 

A teď k zemědělství, které začíná dostávat úplně nový rozměr. Jako Vidlák vám samozřejmě budu doporučovat, abyste se do nějakého pěstování každopádně pustili.  Možná ten koroňáček na vládě zvládnou. Ale zvládnou i tu krizi, která si na nás brousí zuby? Chudáci herci už nejsou schopní platit hypotéky. Číšníci a taxikáři přijdou brzy na řadu.  A když se nebude splácet, ani bankéři nebudou schopní splácet své jachty. Bude se znárodňovat a nebo bude jen bordel? 

Když už tedy teď budete doma v karanténě, udělejte něco pro svoji soběstačnost. Nikdy úplně soběstační nebudete, ale tu a tam vám to může pomoci. O většině věcí jsem tu už psal, ale pojďme si to znovu shrnout pro nové podmínky.  

První věc, co byste měli mít v květináči, je hulení. Vypěstujte si nějakou tu rostlinku konopí. Není to těžké, na jedné rostlině je v jointech pět až deset tisíc korun, huliči budou furt, mohlo by to být solidní platidlo. Nezabere vám to moc místa a internet je plný návodů na pěstování. Tuším že "pro svou spotřebu" můžete mít tři rostlinky. (A samozřejmě platí zlaté pravidlo, že kdo kupuje semínko přes internet, ten nepěstuje) 

Dalším univerzálním platidlem je vajíčko. Pokud máte kde, postavte si malý kurník pro pět až deset slepiček. Slepice sežere jakékoliv zbytky, prakticky není možné ji otrávit,  pokud se může pást na trávě, nepotřebuje moc krmiva a pokud už ji budete dokrmovat, není problém u kteréhokoliv soukromého zemědělce koupit trochu obilí. Kromě toho v každé prodejně krmiv pro psy seženete i něco pro slepice. Pokud by s tím někdo doopravdy chtěl začít, kupte si Plastin. Jedna lžička do krmení denně a slepice má vše potřebné pro tvorbu skořápek. Navíc v jednom vajíčku je denní dávka úplně všeho potřebného pro dospělého člověka. Deset slepic = pět vajíček denně. Drze řeknu: zbavte se psa peníze takto ušetřené použijte na slepičky. 

Pokud vás dlouhá karanténní nečinnost vyžene na zahrádku - pomalu je čas na rostliny krátkých dní - hrášek, ředkvičky, špenát. Po nich zasejte červenou řepu. Hodně červené řepy. Naučte se jí jíst. Je to nejuniverzálnější zelenina. Sotva vyleze ze země, je zapotřebí ji jednotit - tedy protrhávat, aby rostlinky měly místo. Vytrhané bulky jsou hned k jídlu. Uvařená červená řepa s trochou mozzarelly nebo jakéhokoliv balkánského sýra... nebo kozího sýra, nebo taveného sýra... Velké bulky pak snadno zavaříte a máte vitamíny na zimu posichrované. Řepa se dá dlouhodobě ukládat. Je sice dřevnatá, ale když bude hlad, pojede vám víc než kaviár. 

Pokud to neděláte běžně, vykašlete se na cibuli, mrkev a petržel. To nevyroste všude, potřebuje správný typ půdy a musí se o tom něco vědět. Naopak zasaďte brambory. To zvládne i blbec. Vyrostou vždycky a mají vždycky solidní výnos. I ty velmi ranné vydrží relativně dlouho. Brambory se dají pěstovat i v posekané trávě, shrabaném listí, dají se pěstovat na stojáka ve starých pneumatikách. 

Pokud jste ve městě, dejte si alespoň na balkón rajčata. Univerzální návod pro městské vidláky zde: 

http://petr-kubac.blog.cz/1907/navod-na-rajcata-pozde-ale-prece

Ke Kubáčovi nemám co dodat. Podezírám ho, že je lepším vidlákem než já. 

Pokud máte málo obdělávatelné plochy, dělejte koření a bylinky. Majoránku, bazalku, chilli papričky, libeček a podobně. Nezabere to skoro žádné místo a výpěstky vyměníte za ledacos. 

V dnešní době už neseženete pořádné nářadí. Tož udělejte investici do své budoucnosti, kupte si od Fiskarsu rýč, rycí vidle, lopatu, obyčejné hrábě a motyku. Nic víc v podstatě nepotřebujete a vidlemi se i solidně ubráníte. Ostré vidle a hned vás lidi berou vážně. 

Kupte si jakékoliv tekuté sirnaté hnojivo. Ttřeba Sulku.  Síra je nejen hnojivo, ale i základní prostředek proti plísním a hnilobám. Kupte si modrou skalici, to je druhý prostředek proti všemu. A pokud nechcete ručně sbírat mandelinky jak otroci, kupte si na ně hodně silný insekticid. Na malou zahrádku postačí i ruční rozprašovač na Okenu. 

Domluvte se se sousedy, každý dělejte něco jiného a navzájem vyměňujte. 

Naučte se zavařovat. Málokdo máte doma pořádný sklep, tak dělejte to, co nepotřebuje chlad. Sklenice s jídlem naskládáte v nouzi i do peřiňáku.  Kolem silnic všude rostou ovocné stromy Ve šťastnějších krajích je na nich tolik ovoce, že jako nezaměstnaní můžete celou ovocnou sezónu česat a zavařovat. Můžete se také nechat najmout na česání a horší matroš si odnést domů v podstatě zdarma jako prémii. Ještě vás budou nosit na rukou, že je toho zbavíte. Když to zavařujete, je to jedno. Slušný kompot z hrušek, jablek či třeší se dá dobře prodat či vyměnit. Meruňková marmeláda je ovocné zlato. 

Pokud si troufáte, dejte se na výrobu kořalky. Nouzový aparát si zbastlíte z papiňáku a pár měděných trubek. Nemusíte ani pálit z ovoce. Můžete dělat obdobu vězeňské kvasky, ale z žita. Dvacet kilo žita (100 kč) , osmdesát kilo cukru (1000 Kč) a správný postup vám dá minimálně 50 litrů velmi dobré kořalky (5000 Kč) prodatelné se slušným ziskem ve všech časech a v každém režimu. Dejte práci Kovodělu Janča a kupte si skutečnou měděnou pálenici. (A samozřejmě všechno domlouvejte s celníky, udělejte si řádnou provozovnu, plaťte spotřební daň a všechny ostatní daně a přemýšlejte, proč si lidi v Rakousku či Maďarsku mohou pro svojí potřebu něco vypálit a u nás ne.)

Chovejte nutrie - to je totéž jako králík, ale vydrží to všechno a sežere to všechno. Když to neděláte na srst, můžete je chovat v králíkárně bez vody. Ale železné - dřevo prohryžou. Maso je lepší než králičí, ale blbě se to zabíjí - brání se. 

Včelaři - přes všechny obtíže, vy jste vysmátí. Med, propolis, vosk. kdo to má, ten je v podstatě bohatý. 

Kolegové zemědělci mě v diskusi jistě doplní. A samozřejmě budeme probírat aktuální situaci. Ve chvíli, kdy toto píšu (čtvrtek 18,00) je 109 nakažených, ale jsem si jistý, že virus si dá záležet a do rána to bude oněch 120 lidí, aby se splnily grafy. V sobotu bude nakažených 250. V pondělí 500. Opatření se začnou projevovat až později. A pokud se mýlím, jednak budu rád a jednak to bude unikátní a ve světě ojedinělý výkon státní správy. 

Jo a jinak si všimněte - něco plácnete na internetu a že jste blbec je jasné do dvou dní... Takhle to funguje ve válečných časech... když je mír, můžete jako herec či sociolog plácat kraviny celá léta a nikdo si nevšimne, že jste vůl. Pak stačí jedna krizička a ukáže se to prakticky okamžitě. To je také ten důvod, proč válku vždycky ukončují jiní maršálové, než co ji zahajují. 

A ještě pro Scallopa - aby chudák také nebyl bez peněz, když je teď taková bída na pravdoláskaře... Herci a hérečky tři dny nehrajou a už řvou, jak mají hypotéky. Zdá se, že ti, co volali po přijetí migrantů, že je bez problémů uživíme, ti neuživí ani sebe při první krizi. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (86 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Naše vláda dělá pro ochranu obyvatelstva dost na to, abych se už cítil lépe a v klidu mohl pracovat z domova a bez panických nákupů se pomalu učil hospodařit se včas vytvořenými zásobami s tím, že asi bude možnost je průběžně doplňovat. Ovšem co se děje v jiných zemích nedává logiku a hodně toho musí být jinak, než jak se to prezentuje. Především Čína, tam se to nějak podezřele rychle spravilo. Pamatuji informace, jak lidi umírali na ulicích že to ani nestíhali uklízet, kdy prý lékaři ani nedělali testy, protože říkali kašlajícím vyděšeným lidem, že to nemá cenu, protože: „Všichni tady máte koronavirus“, tedy těch 80 tis bude hodně podsazených, nakažených bylo zřejmě nejmíň k milionu. I když bude podsazený i ten údaj o mrtvých, stejně neumírali v milionech, to by asi úplně zamaskovat nešlo. Ledaže jak byli všichni pozavíraní v těch bytech, tak kdoví, co se tam ještě najde, jestli čekají než to začne smrdět až přes dveře na chodbu? Jak to, že se to dále šíří už jen v desítkách za den je mi záhadou, zvlášť když probleskují informace, že se proti tomu nevytváří imunita. S tím strašným režimem to tam asi taky nebude tak zlé, vzpomeňme to slavné video, kde násilím zavírali zpanikařené lidi, kteří utekli z karantény, zpět do bytu. Místo aby je někde zastřelili, tak ty tři prchající s rizikem vlastního nakažení asi šest lidí v oblecích a rouškách odtáhlo zpět do bytu a dveře zadělali železnou tyčí a ještě se před tím ubezpečili, zda mají dost rýže a zeleniny. Na první pohled to vypadalo děsivě, ale vlastně to byla luxusní hotelová služba v situaci, kdy by totéž šlo vyřešit pistolí. Dále je záhadou liknavost Německa a USA, tam už to mají lidi jak rýmu, protože i k nám se první nakažení dostali nejen z Itálie, ale i z Německa a USA v době, kdy podle oficiálních čísel pravděpodobnost nákazy tam by byla jako výhra první ceny ve sportce. Oficiální údaje o nakažených jsou velmi nízké a přitom to tam už mají celebrity i vysocí státní činitelé, to spolu prostě nehraje. I Trump se už nejspíš nakazil, ale blafuje s výrazem pokerového hráče a nebo už je dávno očkovanej? A že na vakcíně, která by se dala použít proti covid-19 náhodou už 4 roky pracoval Izrael? Respirátory a léky pro naši záchranu nakonec dorazí z Číny, spojenectví s USA a členství v EU je nám pro kočku. To uzavření hranic směrem na Západ řeší mimo koronaviru i jakousi ochranu proti migrantům, přičemž proti uzavření hranic je Merkelová v situaci, kdy je s epidemií 2 týdny před námi napřed. Tvrdí, že onemocní 60 milionů Němců, tedy že přes půl milionu jich zemře a cca 30 milionů budou doživostně invalidi s poškozenými plícemi a srdcem a ona tvrdí, že zavřít hranice by nebyl dobrý nápad? V době, kdy my máme zákaz shromažďování na 30 lidí u nich je povoleno 499? Je blázen? A na pozadí toho všeho se nám znovu dělí svět na východ (který se vyděluje z důvodu obrany před nezodpovědným chováním západu) a západ, který kráčí přímo do záhuby. Do toho začíná válka Turecka s Řeckem, dvou členů NATO mezi sebou. Jo, je tady v České Kotlince nakonec s těma lanšmítama a internetem doma dobře.

Průměrný počet slepic: 4.8 (40 hlasů)

Musím souhlasit, že je to poněkud podivné. Ty zprávy jsou natolik rozporuplné, že to nedává moc smysl. Ale v rámci předběžné opatrnosti jsem rád, že vláda dělá alespoň to, co dělá.

Průměrný počet slepic: 4.9 (20 hlasů)

...Čína asi ví, zač je "koronaviru loket", dle Wiki se jim tam SARS-Cov vylíhl už v roce 2002 a 2003 byla epidemie zastavena v 30 dalších státech, přičemž se nákaza ještě v Číně objevila v roce 2004. A tohle je Cov2. Příznaky skoro stejné, ale zradikalizoval se jako všechno. Inkubační doba delší, mortalita větší apod. Prostě VYLEPŠENÝ a buď zmutoval nebo je to umělá modifikace a Baudiš jr. holt asi řekl pravdu. Taky jsem psal o velbloudech, teď to byli netopýři, co jim hnízděj na talíři, aspoň občas. Viděl jsem nějaká videa nad kterými se Evropanovi obrátí kufr. Pár Číňanů buď jídelně exhibovalo anebo měli hodně velkej hlad! Ale zase to tenkrát nějak vzniklo u nich. Nehodlám spekulovat o vzniku ani o počtech. Ale proti Turecku, s jeho islámským koktejlem je statistika stejně aspoň trochu uvěřitelná. Jiná kultura nebo ne, zachovali se i přes ty propagandistické kecy proti nim slušně a jsem zvědav jak pomohou Itálii. Slyšel jsem v hovoru tezi, že do Itálie to zavlekli čínští dělníci, kteří v severní Itálii makají ve fabrikách. A pochybuju, že by po první epidemii udělali stejné chyby.
Evropa se opravdu chová, jakoby někdo určil dobu jejího zániku a její hlavouni plán plnili. Jak s migrací, tak s pandemií a mě se zase dere z šedé kůry mozkové ten Kalgeriho plán a knížečka s názvem NKEU. Připomenu, že Kalgeri patří ke skalním zakladatelům EU, jeho plán najdete ještě na Wiki. a to druhé jsem měl v pdfku. Pokud je to v té knížečce pravda, je EU jedna velká oplzlost.
Mmj., kdysi tu byl u kamaráda na návštěvě Kanaďan a když seděli v hospodě řekl prý, že co se týká "barevnosti" máme to tu ještě zlaté. Sice neviděl Chánov, ale i tak. Takže druhá vlna je Evropa? Brusel je podle přísloví "víc hlav víc ví, ale míň si rozumí", spíš vůbec, skoro to samé co OSN. Spíš mě to přijde jako rezervace pro pitomce. Teď byl skvělý v tom jak pomohl koronáči, aby se dostal do celé Evropy přes různé kašpary a politické žvanily. Má to kdejaký potentát a infekce je až v Norsku! No a já se zase podivoval nad tím, že Německo má dle worldometru málo mrtvých na počet nakažených a přírůstek nových případů, současně dohromady devět. Buď je ta aplikace nepřesná nebo zkreslují statistiky jako za války. A z Glasgowa dneska fotbal, tam si taky nějak foukaj, sice ne vyprodaný stadion, ale lidí dost.
Viděl jsem slovensky dabované video z toho Bruxele a je to opravdu podle vzoru zprdele. Paříž hadr, možná horší. Kdybych se toho měl dožít, pustím si plyn a nad spotřebičem se pro jistotu ještě oběsím abych zamezil šťastné náhodě. Nikdy jsem s proudem netekl a starýho psa.... Hajhou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)

Není třeba hledat většinou konspiraci tam, kde vše snadno vysvětlí blbost. To je podle mě moudré pravidlo. Takže jde-li o toho Kalgeriho, věřím spíš na tu blbost. Vzpomeňme jen na ty naše ojrovolby - většinově odkladiště politiků, co neuspěli doma a tak dostali trafiku za zásluhy. To zkřižte s úředníky závislými na tom, aby ten jejich systém (nikoliv nutně EU jako takové, natož pak jednotlivé státy!) fungoval a máme zde pěkně pokřivené děťátko žvatlající "Více EU".

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

Podle času vydání jste měl komentář k Vidlákově článku připraven předem. Vypadá to, že část diskutujících ani vidlákovy články nepotřebuje, resp.je jim jedno o čem jsou. Kadlas ho ani nemohl stačit přečíst.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

<a href="http://abuyzithromaxi.com/ ">buy zithromax online overnight shipping</a>

Zatím bez slepic

what do kamagra tablets look like <a href="http://vskamagran.com ">kamagra next day delivery</a> kamagra green efectos secundarios

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Rady dobré, což o to. Sice trochu poplašné, ale to nic.
V našem secesním domě na pěší zóně nehodlám pěstovat vůbec nic, ono by to ani moc nešlo. Proč?
Protože jsem myslel na příslovečná zadní kolečka už dávno před touhle panikou. Komora byla vždycky spíše plná než prázdná (potravin, vody, pracích prostředků, kompotů, kořalky, vína, toaletního papíru a ubrousků), dokonce se tam vešel i archiv (věc v podstatě zbytečná) a trezor se zbraněmi a penězi a nějakým tím zlatem. To tu můžu psát, protože i zabezpečení vstupu je velmi solidní a navíc je někdo doma non stop. Co bude za rok, to nikdo netuší.
Všechno, co Vidlák doporučuje je buďto pro lidi, co už to mají, tedy zbytečné, nebo pro ty, co to nemají, a tudíž pozdě (kdy bude sklizeň?).
Tenhle aktuální zmatek přejde, ale svět už nebude jako dřív. Lidé se poučí - privátně a v malém.
Teď aby se ještě poučili i v rámci státu (státní rezervy, výroba nezbytností na území státu atd.), což znamená hlavně neposlat EU tak úplně do řiti, ale vrátit ji tam, kde má být. Neb se ukazuje v současné podobě jako zcela nadbytečný, ba škodlivý luxus.
Ještěže se Brusel teď do ničeho nemotá, to by byl teprve pořádný průser.
P.S.: Můj nebožtík tatínek se mě řečnicky ptával (a jistě to neměl z vlastní hlavy), kdy se bohové nejvíc baví? Prý, že když sledují naše plány do budoucna....

Průměrný počet slepic: 4.9 (22 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Omluva, ale trochu malá jedovatá.
Jak je to možné, že se k tomu ještě nevyjádřila Gréta? Co dělá ta slečna? Proč nás nevede? Proč se nezlobí? Proč... co já vím, co všechno proč?

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ta nemoc je Gretina kletba. Respektive ne její, něčí, kdo ji ovládá a používá ji jako médium. Samozřejmě to myslím s nadsázkou, ale jen trochu.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by Ziim (neověřeno)

Trvalý odkaz

Otec je výrobce PR a matka divadelní umělkyně. Srozumitelná kombinace, ne? Jinak jsem to nazval mentální pedofilií a dal bych jim elektrické křeslo z filmu "Zelená míle", bez smajla!

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

na chlorovou stopu.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Greta se vyjádřila... někdy minulý týden nebo tak nějak, jsem četla, kterak těm evropským ouřadům vynadala, že koronáči věnují více pozornosti než jejímu klimatickému problému. Přitom to vypadá, že když půjde ekonomika do kopru, vylepší se životní prostředí... a lidi, co dosud Grétku s jejím "klimakterismem" vzývali coby bohyni, teď budou mít jinačí existenční starosti, a víte, když máte hlad, to jdou vždycky ideály stranou.
Ač to vypadá drsně, tak mně přijde, že planeta spustila "ozdravné" procesy. Všichni počítají ekonomické ztráty a snaží se je nějak "předvídat", ale ono to asi moc nepůjde, vaří z vody. Teď jsem se smála, když před chvilkou kvákal ekonom Křeček, že "velcí investoři" neinvestují do "rozvojových ekonomik", kde se platí "divnou měnou" - tzn. u nás korunou, ale že v dobách "krize" se snaží preferovat "stabilní měny" jako jsou dolar či euro. Já nejsem ekonom, ale mám dojem, že to finanční letadlo už škrtá břichem o rozervanou skálu a tou příslovečnou poslední kulkou je koronáč. A protože nejsem ekonom, tak v téhle mizerérii bych si na dolar ani euro nevsadila zlámaný pěťák.
Bez ohledu na koronáč či jinou krizi - v souladu s dnešním článkem - jsme schopni samozásobitelstvím pokrýt potravinovou spotřebu nejbližší rodiny (cca 10 lidí), pohodlně do úrody příštího roku. Už asi deset let si udržujeme nerozhádané sousedství s naprosto běžnou výměnou vypěstovaných produktů za jiné či za služby. Bez ohledu na koronáč obsahují naše strategické zásoby nejen potraviny, ale i desinfekční prostředky, antibakteriální mýdla a taky asi dvacet litrů octa, průběžně doplňováno. A standardní "konzumní" svíčky - což je obchodní název, nikoliv že se dají jíst. Myslím, že stejně důležité jako standardní zásoby jsou ale znalosti, typu jak vyrobit mýdlo (nastudovala jsem si a vyzkoušela a dá se říct, že to umím) či upéct chleba, nebo aspoň nějak placky, Protože k čemu je vám mouka, když ji neumíte zpracovat do poživatelné podoby. A zatímco moje švagrová na netu sleduje drby typu "kdo s kým" já studovala, jak se vyčiňuje kůže nebo pletou košíky. A protože ty možnosti mám, tak jsem si to i v praxi vyzkoušela, co to obnáší.
A v souladu s dalším zabezpečením máme chlapy se zbrojním průkazem a arzenálem a v době, kdy lidi nakupovali mouku a špagety, naši chlapi nakoupili pár nábojů navíc. A ve zbraňovém trezoru máme i nějaké to žluté platidlo pro případ nouze.
Takže mně osobně "koronáčová krize" nezaskočila. Naše rodina se na krizi jakéhokoliv původu připravuje podle hesla, kdo je připraven, není překvapen.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

posere, tak to rodině nebude nic platné, ani střelivo, ani žlutý kov. Dav z mačetami pár pistolníků nezastaví, dokonce to před časem, trochu jižněji, nezvládl ani koningent modrých přileb. Asi tak. Je třeba doufat že až tak se to neposere.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

No víte ona ta "kolonka"od Janči není zrovna levná, navíc má "ze zákona povinost nahlásit" kam ji prodal ... no radši si to zbastlím sám, než abych čekal, až mi ji Celníci (na základě splněné povinosti) přijdou sebrat. A celoměděná aparatura není úplně to ořechové, chladič je lepší z nerezu, nebo ze skla ...

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

v Maďarsku jsou domácí pálenice legální a levné dá se sehnat kolem 10 000 Kč a viděl jsem to prodávat i v obchodních domech :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Pozdě odpoledne jsem se vydal na vycházku na Vidlákovské kopce. Jsou tam vinohrady, stepní plochy a sem tam nějaká Borovice černá.
Když jsem vyšplhal k nejvyššímu bodu, právě zapadalo Slunce. Nádherný pohled... Najednou jsem si ale uvědomil, že je něco jinak než obvykle. Vnímal jsem jakousi strnulost té přírody. Podobný klid vnímám v přírodě na Štědrý den. Dnes to ale bylo podstatně jiné. Ne jenom klid, ale ta strnulost, pocit kdy ve strachu čekáte, kde na vás něco vybafne. Ale ten pocit nemáte jenom vy, ale i ta příroda kolem.
Přiznám se, že i já jsem to nebezpečí dlouho podceňoval. Pořád jsem to srovnával s chřipkou, na kterou už jsme zvyklí, a která statisticky měla dlouho aktivnější skore. Ona je má určitě ještě pořád, co se týká počtu registrovaných onemocnění, ale pokud jde o procento úmrtí, koronáč přesvědčivě dominuje. O tom, jak k tomu dochází, se raději nebudu rozšiřovat. A šíří se to v některých státech téměř geometrickou řadou. Patřím do věkové kategorie, která je co do kritického průběhu té nemoci nejvíc ohrožena. Navíc jsem polyvalentní alergik se sklonem k astmatu. Kdyby mně to potkalo, tak bych si to pořádně vyžral. O tom, jak jednou opustím ten náš svět, mám jiné představy a přání.
Kdo také ne... Tady na jižní Moravě toho zatím moc nemáme. Zatím prý 4 případy. Ale i ve Vidlákově žijí lidé, kteří si byli zalyžovat v Itálii
v době, kdy už se to nedoporučovalo. Musíme počítat s tím, že ani nám se to dřív nebo později nevyhne. Zlé jazyky začaly mluvit o tom, že
už dnes byla v ordinaci u praktického lékaře nějaká paní, kterou s podezřením na tu nemoc odvezli do špitálu. Zatím jsem o tom slyšel jenom
z jednoho zdroje, ale taková zpráva se šíří rychleji než ta nemoc. Podobné zprávy ve svém rozšiřování mají před tím koronáčem taky navrch. Alespoň nějaká útěcha. Přece jenom může být ještě mnohem hůř. Taková zpráva ale přidá strachu a již zmíněné strnulosti. A strach s panikou jsou s tím "kurvavirem" kamarádi a táhnou za jeden provaz. Jak z toho ven? Soustředit se na něco jiného, pozitivního. Knížecí rada...
Taky se říká, že vždycky všecko nějak dopadlo. V Číně prý už je to na ústupu. Snad se k tomu dopracuje taky Evropa. Kdo by si to nepřál...

Průměrný počet slepic: 5 (31 hlas)

In reply to by Povidlák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Povidláku moc hezky napsané. Jako bych tam byl s Vámi, vlastně ne s Vámi, ale sám. Abych mohl cítit přírodu a sebe, musím být sám. Když jsem s někým je to taky fajn, ale tak nějak na povrchu.
Včera večer jsem seděl v obrovském ušáku, který má zespodu napsané mé jméno, protože byl vyroben právě jen pro mne a díval se na stěnu před sebou - dvoje pendlovky z mého období nakupování starých pendlovek, vitrína plná starých budíků z časů nakupování budíků, dvoje historické stolní kyvadlové hodiny, gramofonové desky, anděl z keramiky, stolní vitrážová lampička, pět obrazů a předzesilovač ke gramofonu, ze kterého trčí dvě elektronky. Ale asi nejdůležitější je hodně starý plyšový medvěd, pro kterého jsme s nejmladší dcerou (tehdy ji bylo 20, teď je o 10 let starší) pomocí lezecké výstroje slanili pod most, protože tam ležel v křoví mezi starými pneumatikami, petkami a dalším městským odpadem, nasadili si chirurgické rukavice, provedli resuscitaci, znehybnili pravděpodobnou zlomeninu dolní končetiny a zachránili ho. Celou akci jsme prováděli s takovým nasazením, že se lidi na mostě zastavovali a koukali na nás, protože si mysleli, že jde o skutečnou záchrannou akci. No, ale vlastně šlo. Doma potom šel do pračky (na šetrný program samozřejmě) a od té doby je u mne. Na mnoha místech je prodřený a kouká z něj vycpávková hmota. Nejdřív jsem ho chtěl zašít, ale vzhledem k tomu, že rány nejsou život ohrožující a že pro něj jsou vlastně památníkem událostí, nechal jsem ho v děravém stavu. Prostě jen se bude muset chovat přiměřeně svému věku a zdravotnímu stavu.
Seděl jsem v křesle a bylo ticho. Ani z venku se neozývaly obvyklé městské zvuky. Napadlo mě - svět už není, jsem poslední. Připadal jsem si jako ve filmu nebo knížce. Ale nebylo to děsivé, naopak jsem cítil uklidnění. Jako bych se zastavil a pořádně vnímal sebe i význam věcí kolem sebe.
Jsem taky ohrožený druh - 63 let, rozbombardovaná aorta s kouskem z umělé hmoty a 13 tabletek denně. Ale mám super důležitý úkol - vloni na podzim jsem si koupil Nevadu 750 a teď ji mám rozmontovanou v bytě (to jsem zapomněl zmínit - z křesla jsem koukal i na karburátory a rozmontovanou převodovku) a musím ji složit a musím jezdit. Už se těším, až si na pumpě koupím kafe, budu kouřit, budu si povídat s cizími motorkáři a motorkářkami, až se u mojí motorky zastaví děda (i já jsem děda, ale on bude o 15 let větší děda) a já budu poslouchat o jeho jawě 250 a zimním dojíždění do práce a o manželce a dětech a vnucích, o radostech i smutcích a budu tak s ním na chvíli žít další život.
Vím, co je panika, vím, co je strach ze smrti, ale dá se to zvládnout. Člověk se prostě nesmí ...

Průměrný počet slepic: 5 (30 hlasů)

In reply to by Havran57 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tohle je tedy sakra krásné! Jak formou, tak obsahem. Smekám

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Snad mi to nikdo zde z moudrých nebude vysvětlovat....(doufám) a jen se každý tiše zamyslí.
Já bych tedy některé rady takto (ani jinak) nepodávala.
Není to dobré, i když se to myslí dobře "podněcovat nebo šířit" takové nápady na internetu.
Sice by to mohl být a jistě i je☺ jen vtipný pokus a test ostražitosti, ale nespoléhala bych na to.
A co teprve, když by četly Kydy děti pod 15 let....nemusely by pochopit, že to nemyslíte přece úplně vážně a je to jen hypoteticky....
Poraďte se s IK, (či jiným k psanému).
A destilovat chcete DOMA jistě taky jen vodu, co jiného....
Kluci myslet (nejen politicky) je občas třeba ve veřejném prostoru.
Piráti tu ještě "nevládnou", o "bastlení" ani nemluvě, takže některé rady (míněny jakkoliv) podávány veřejně,
by mohly být i jen teoreticky špatně pochopeny a pak "zadarmo drahé" .....
Zde na Kydech je spousta bojovníků (proti neplatičům daní -"parazitům") a že by někdo z těchto byl takový pokrytec a pálil či podporoval nelegálně, či dokonce nezdaněně...., to jistě NE, nevěřím...
Jedině v pálenicích a dle zákona, to dá přece rozum!☺

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)