Koroňáček - Masterova data

Autor
Štítky

Dnes mám pro vás jednu chuťovku. Na lištu základní stránky přibyl odkaz na Masterův graf, který jsme zatím nikde neobjevili. Master si dal práci a výsledkem je hezký přehledný grafík vycházející z dat ministerstva zdravotnictví o tom, zda se u nás Koroňák šíří, nebo je na ústupu. 

Zde máte přímý odkaz: 

koronacek.vidlakovykydy.cz

Vidlácky krátce zhodnotím... 

Jak vidno, koroňák se u nás nejvíce a nejrychleji šířil na začátku, přičemž pokles nastal v podstatě ihned po zavedení vládních opatření, ale viditelné to je až jako delší průměr.  V době, kdy jsem psal, že to přestává být sranda  (27.března) už byl znatelný pokles rychlosti šíření  a kolem velikonoc začal koroňákův ústup.

Předpokládám, že tato data má k dispozici i Prymula a má k dispozici i podobný graf. V době, kdy mluvil o promořování, už zřetelně viděl, že žádný italský scénář nenastává a Babiš věděl, že může bez problémů mluvit o chytré karanténě, protože koroňáka půjde udržet pod kontrolou když tak i bez ní. 

Zřetelně je také vidět poměrně zřetelná vlnovka (zdráhám se říci sinusoida), která se pravidelně opakuje co pět až šest dní. Takhle dlouho průměrně trvá inkubační doba. Tato vlnovka se sice narovnává, ale i po měsíci je ještě stále zřetelná. To jsou ti lyžaři, kteří přijížděli vždycky o víkendu, nakazili okolí, to se projevilo za pět dní a pak přijela další vlna nakažených lyžařů a zopakovali to. 

Koroňák k nám tedy celkem s jistotou zanesli dovolenkáři v několika víkendových vlnách a i když to tak nevypadalo, byl to pořádný malér. Kdyby se opatření o týden zpozdila, byla by vlna zase mnohem zřetelnější a opatření by se projevovala o další vlnovky pomaleji. Také se ukazuje, že zákaz volného pohybu a další opatření sice fungují, ale žádný prudký poles z toho neplyne. Zřetelně se projeví až za relativně dlouhou dobu i když v grafu jsou už viditelné. Člověk je dlouho nakažlivý bez příznaků a i když má omezený pohyb, stále má koho nakazit. 

Graf nám během příštích několika dní ukáže, jak a zda se projevily velikonoce a uvolněnější atmosféra - zda se koroňák ještě vzmůže na nárůst.   Osobně bych to považoval za možné, ale definitivně to bude možné říci  až v pátek.  Vládní rozvolňování opatření v podstatě slušně kopíruje projevy našeho grafu a troufám si tvrdit, že to dělají dobře a nemáme tam úplné blbce.

Prymula předběžně hodnotí, že koroňák prodělaly jednotky procent obyvatelstva. Ano, také bych to tak viděl a klidně bych řekl, že to jsou promile. Pořád ještě se totiž projevují vlny oněch lyžařů přijíždějících o víkendu. Dodnes....  Ti, co se nakazili doma, ti pak samozřejmě začali šířit virus mnohem rovnoměrněji a čím více nakažených v populaci, tím více by se ztrácely ty pravidelné oscilace. 

Náš Andrejko s těmito čísly pracuje už minimálně tři týdny a většinu toho co říkal národu měl dobře podložené a několikanásobně se jistil a stále se jistí. Z hlediska epidemie s námi zřejmě žádnou hru nehraje a je několik kroků před opozicí i novináři. Pokud bude postupovat podobně i z hlediska následné ekonomické krize, odehraje se vše v jeho režii, jedno jestli se nám bude nebo nebude líbit.   

Master nabízí, pokud mu dodáte odkaz na data ze zahraničí, že udělá grafy porovnávající situaci u nás se situací jinde. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (81 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

cca 30 vteřin 2 hlasy a 1 slepice.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

a dodržovat zvýšenou hygienu. Žádná zvláštnost. Kašlat na veřejnou dopravu, úřady a davy.

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)

Kašlat NÉÉÉ!!!

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je dobrá práce. Poklona masterovi. 👍

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

A Vidlákovi, samozřejmě...👍

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Taky nechodit mezi lidi?

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

člověk si zvykne. Útěk z města do lesa znamená návrat k přírodě, k normálu, k nezávislosti. Teď se tomu říká nouzový stav a je na příkaz. Pro miliony vesničanů to není žádná změna, jen razítko na potvrzení správnosti jejich životního stylu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (28 hlasů)

Nejsem nějaký superanalytik, ale řekl bych, že na vesnice to dorazí také, jen později. U moru to bylo stejné.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

říká lidová moudrost. Vytvoření jakéhokoliv grafu ze státních čísel je vyjádření důvěry v jejich relevantnost. A důvěru ve stát já z principu nemám. Zatím mě zklamal a podvedl vždycky.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

fotbal na plácku bez diváků, hokej na rybníku jen v zimě, dráteník chodil pěšky s krosnou a nožíř za ním. Obchůdek byl v každé díře a nikde nechtytalo 1000 lidí jedno madlo.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

Jo, ale chodilo se na trhy, porvat se do vedlejsi veznice, madel se nechytalo 1000 lidi ale Madly 5-20 za den a na senkyrku si sahl kde kdo.

Na druhy strane, kdyz byl v zemi mor, vesnicani uzavreli obec, kdyz se nekdo cizi priblizil utocili na nej jak na unicovsky.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Bory vs. Mírov - 23:15 ;) Já fakt chvilku přemýšlel, proč se lidé chodili rvát do vedlejších věznic, než mi došlo, že to je překlep ;)

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

He he. Jo, je to preklep nebo autokorektor, ale taky me pobavila predstava, jak vezou Kajinka a jeho tym se porvat do jiny veznice.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Franto - taky jsem na to myslel, ale ony mor na ty vesnice zanasely krysy.

Ale spanelska chripka radila i na celkem isolovane Aljasce.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Ja vim, ale krysy roznesly ty blechy to po celym meste, z pristavu do pristavu a lidi si to prinesli z trhu domu na vesnici.

Byly vesnice, ktery mor minul a byly ty, ktery zlikvidoval.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Za 2 roky postačí dodržovat odstup 2 m. A zakrývat tvář šátkem nebo rouškou - nebo burkou.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

A prokazovat se očkovacím průkazem.
A smířit se se zrušením hotovosti.
A být sledován na každém kroku.
A všude čuchat smrad z dezinfekce.
A přijít o většinu úspor.
A bát se navštívit kamarády.
A nejít na koncert.
A ze strachu před breberkou neprovozovat namlouvání, nedejbože sex.

Děkuji, nechci. Radši budu vystaven virům tak jako dosud celý život a všechny generace přede mnou. Nestojím o Gatesovy vakcíny, nevěřím jim.
Bohužel mám vážné obavy, že je právě celosvětově (nebo alespoň v našem civilizačním okruhu) nastolován nový totalitní režim. Čas ukáže.

Průměrný počet slepic: 3.7 (18 hlasů)

Nový režim zaměřený na omezování lidských práv, svobod a demokracie je tu už od 11. září 2001. Maximálně se dostáváme na novou úroveň stávajícího totalitního režimu. Stačí si říct hesla politická korektnost a pozitivní diskriminace.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale zatím se v něm dalo docela dobře existovat bez velké újmy. Teď to vypadá na několik schodů naráz v jednom šupu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Jestli padáme ze schodů svobody směrem k totalitě a bereme jich několik naráz, pak se asi dostaneme na schod poslední nebo pod schody. Pak už nebude, co omezovat.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

A ktera totalita se nakonec nezhroutila, pod moudrym vedenim diktatora.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vlastimile

V jedne knize z valky autor jen tak mimochodem popisoval osobnosti lidi, co padli. Jednu skupinu charakterizoval slovy: "Prilis hloupi, aby se kryli."

Nezapomente, ze jsme potomci tech, kteri prezili a mnoho jich neprezilo.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Jak je vidět, lidé stále věří, že uvolňováním opatření se dostaneme do stavu "před". A věří, že to bude do léta.
Vezmeme to po pořádku:
I němci už nakreslili vtipný manuál pro bezpečné sexuální polohy :-)
Koncerty - ještě dlouho ne a pak jedině s rouškou. (teď už operním zpěvákům nebudete tuplem rozumět)
Za kamarády s rouškou- udělejte si chlopeň na brčko a můžete srkat pivo z láhve. :-)
Úspory už máme všichni jen symbolické- rotačky už se roztáčejí.
Dejte si do roušky "stromeček" a čichejte k němu- ten přebije veškerou desinfekci. :-)
Sledování už dávno probíhá - vždyť jsou všude kamery.
Hotovost chtěli zrušit už dřív.
Očkovací průkaz zanedlouho nahradí občanský. :-)

K té vakcíně - nedělejte si zase tolik nadějí. První vakcína bude za rok za dva a otázka, jak účinná. Jestli vůbec - proti HIV ani Hepatitidě C žádná není a jak jsou tu dlouho.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Klídek, virus se přizpůsobí a lidi taky. Bude z něj jen další rýmečka, jako u všech ostatních koronavirů (když prvně skočili na lidstvo, zřejmě to probíhalo podobně, akorát to nikdo písemně nezaznamenal). Bohužel, ne všichni se toho dožijí, jako v každé epidemii. Pokud by se choval jako spalničky a měl smrtnost pravých neštovic tak už tu nežvaníme.

Zatím bez slepic

Vlastimile, mám to jako Vy.

A bohužel čas ukáže i to, jak téměř nic nemá ani ten AB ve vlastní režii a jak moc se stále rozhoduje o nás bez nás!

Odkud si myslíme, že se řídí ta "pomoc" vlády do "naší" ekonomiky 1,19 bilionu??? Kč...
A ještě je to prý dle NERVních poradců proti jiným málo a kde se na to vezme?! No z budoucnosti.....
Má menšinová vláda opravdu legitimní mandát k takovým obrovským závazkům?
A nebo má snad informace, že dluhy se částečně (s veškerými důsledky) rozplynou ....?

Kdyby alespoň ta ČNB místo těch dluhopisů pojišťoven...(za Eura nabytá v předchozí intervenci) dostala oprávnění NYNÍ nakupovat - co já vím - třeba ropu s povinností ihned ji dovézt a skladovat na území ČR, to bych byla o maličko, ale klidnější, měli bychom alespoň hmatatelné NĚCO........

Brzy budou jiné starosti, než grafy nakažených, ačkoliv se skláním před úsilím mastera a chápu i to "přání otcem myšlenky v závěru Vidláka".

Obávám se však, že tato EU i světová politická i ekonomická "nákaza" (krize -a nechytejme se za definice, čas podstatu opravdu nezmění) za této světové situace se neustojí "karanténou" ani distancí ani vrtulníkovou a dluhovou injekcí.
(On ani ten vir nakonec ne.) A ani to zdravotnictví už zřejmě u nás ani nebude, co bývalo...
Výzva to ale je, o tom žádná!

Odmyslete si pochvalu Klause v prvním odkazu, (ačkoliv na rozdíl od Zemana on opravdu proti Euru byl a "euroval" ESM tedy fakt nepodepsal) a přečtěte si zájemci tentokrát prosím článek a popřemýšlejte o tom, co se tam píše - kvůli sobě! Brzy totiž uvidíme, zda dojde na euroval (ESM), či Eurobondy (či obojí) a kdo a zda vůbec co svým vetem zablokuje, či budeme mít ve vší té hrůze "štěstí" a EU se rozpadne jako domeček z karet i bez naší zásluhy.
A tlak na schválení kde čeho bude nyní enormní ...

Protože může být (historie nás učí, že politici svým občanům VŽDY lžou), že někdo z EU (či jinde) zase vykřikne (našim pra-předkům známé) "Naše měna je pevná", (asi jako ta solidarita, pevnost a jednota v EU)....
Ale může být samozřejmě vše i úplně jinak! Tož tak.

https://www.protiproud.cz/politika/5059-zacina-lamani-chleba-polozi-vir…

Ála toto prý řekla i na ČT:

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/opatreni-na-podporu-ekonomiky-cini-po…

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

No bezva, ale vzhledem ke způsobu testování, rozdílnému vyhledávání infikovaných osob atd. je dnes informačně nejlépe vypovídající poměr pozitivních nálezů k celkovému počtu testů za den. Ale ani to není dokonalé, protože do nemocnice se nikdo nehrne.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Nebere v úvahu počet provedených testů za den na 1 milion obyvatel. Ze začátku dělalo Česko několik tisíc testů denně, nyní od 5.000 výš. Ale to je pořád málo, mělo by jich být tak 20.000, abychom měli trochu objektivní přehled o stavu. Počty nakažených jsou tudíž podhodnocené oproti realitě. Jednoduše o řadě nakažených vůbec nevíme a nejsou v grafu uvedeni. Podobně a hůř je na tom Slovensko a Polsko.
https://ourworldindata.org/grapher/covid-19-total-confirmed-cases-vs-to…

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

Přesně tak, máme přehled pouze o těžkých případech a lidech, kteří s nimi byli ve styku.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Ve statistice je závažná chyba a to v metodice, která vůbec nebere na zřetel průběžnou modifikací viru, tak, jak se s každou generací mění. Čili statistika zahrnuje jakýsi velmi jednoduchý generální průběh, jehož predikce nemá v podstatě žádnou návaznost na aktuální situaci.Zjednodušeně řečeno , pokud se stále něco mění, nemůžu tento systém statisticky hodnotit nějakými jednoduchými lineárnímy grafy. Samozřejmě předpokládám, že Prymula a spol. mají nějaké seriózní matematické modely, které mnou zmiňované nedostatky odstraňují.

Průměrný počet slepic: 2.4 (12 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tenhle graf pouze říká, jak se právě teď Koroňákovi mezi lidmi v ČR daří. Neříká proč, a ani se to nesnaží říkat. Říká pouze, jak jde Koroňákovi nákaza, s ohledem na jeho přirozeně exponenciální šíření společností. Jestli se mu vede dobře nebo blbě proto, že dobře nebo blbě zmutoval, nebo jestli je to proto, že jsme na něho udělali příliš volnou nebo naopak přísnou karanténu, to už je na další analýzu, o které tento graf neříká nic z principu. Nechápu, proč by měl graf jakkoliv zohledňovat, jakou tu máme virovou mutaci.

Průměrný počet slepic: 4.9 (22 hlasů)

In reply to by master

Trvalý odkaz

Tato slova mi řekla jedna hezká dáma, když se popásala na mé vyjevenosti z jejího přecpaného výstřihu...

Nesnažte se, oni by si vymysleli něco jiného, kdyby se úplnou a zcela nepravděpodobnou náhodou stalo, že graf by splňoval kritéria, která určili oni sami.
Prostě musejí mít poslední slovo.
A vy jste určen býti za starého a hnusného blba, protože proto...

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)

Co presne vam rekla ta dama?

Rekla vam jen: "Nesnazte se?" nebo celej ten dalsi radek. - Omlouvam se, ze se ptam na takovou blbost, ale debaty o vystrihu mi porad jeste prijdou zajimavejsi nez celej koronak.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

pouze:
Nesnažte se...

Je pravdou, že jsem jí měl za úkol nabídnout nějaké služby, pohříchu pouze obchodního charakteru, takže s odstupem času bych si dovolil tvrdit, že zřejmě reagovala na mou snahu jí vnutit něco, co nechtěla, nebo o co neměla zájem.
Nicméně troufnu si tvrdit, že mé vysílání vůči její osobě bylo zcela jednoznačné, tudíž tato věta zafungovala jako velmi studená sprcha.

Neboli - mé ego bylo tenkrát silně pošlapáno.
Ale zase mám na co vzpomínat, že jo. Než přijde i na mne ten..., ten Němec..., jak se jen...

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Aha, tak to jo. Pani to musela mit porad. - Jedna slecna, co mela FF vedle ni se nedalo ani myslet.

A ten Nemec: Jestli ho nemel nikdo v pribuzenstvu tak pro nej budete neviditelnej.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Immanuel Kant?

;)

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

Alzheimer?

Zatím bez slepic

In reply to by master

Trvalý odkaz

Proti grafu nemám naprosto nic. Jenom jsem nesouhlasil s interpretací některých diskutérů o jeho vypovídací schopnosti, jak na to upozornil např. Laco. Pokud chceme aspoň trochu vědět, jakým směrem se bude vývoj ubírat, bez plošného testování se rozhodně neobejdeme. A jsem zcela přesvědčen, že určitě epidemiologové mají připravený matematický model pro hodnocení a z něj vypadne i nějaká predikce.To je odpověď Runcorovi. Pokud nechceme znát predikci, potom můžeme jen pasivně čekat co bude a podle toho to bude vypadat.
Re:Narcis. Statistika se samozřejmě týká náhodných jevů, ale vždy je podmínka, že se jedná o stejný proces. Po vidlácku nemůžu statisticky spočítat průměrnou dojivost souboru domácího zvířectva způsobem, že v souboru budu mít krávy, kozy a ovce a to ještě různých plemen.V takovém případě ukazatel, že v průměru nadojím X litrů mléka denně neříká naprosto nic, než právě to jedno skalární číslo. V našem případě máme krávy jednoho plemene s nějakou dojivostí, druhý den se z nich stanou úplně jiné krávy z jiného plemene s jinou dojivostí. Další den zmutují do dalšího plemene a tak můžeme pokračovat v časové řadě dál. Úloha, kolik krávy nadojí za měsíc je bez dalších znalostí tj. jak rychle mutace probíhá a kolik plemen, mutací je k dispozici, než se dostaneme do stavu, který nikoho neohrožuje, je neřešitelná, opakuji bez velkého plošného testování.

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vliv mutací přeháníte. Je to relativně pomalu mutující virus. Jen velmi malá část mutací má vliv na jeho infekčnost a zdravotní problémy nakažených lidí. Predikce v řádu týdnů jsou dobře možné.

A zkuste uvést příklad něčeho, co se nemění. Ty krávy to rozhodně nejsou. Statistika to řeší různými modely variability použitelnými pro různé případy. Vždy je potřeba testovat, zda platí předpoklady vybraného modelu. To ovšem většina lidí používajících statistiku neumí.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

Slovíčko relativní je zavádějící. Kdyby viry nemutovaly, dala by se jakákoliv epidemie řešit jen absolutní izolací napadených jedinců, pokud by se to vůbec technicky podařilo vyřešit. Naštěstí to není ten případ, i když corona mutuje proti jiným virům opravdu zpomaleně. Takže konec 1. vlny a snad i epidemie máme na dohled- viz masterovy grafy.
Krávy byly v mém případě uváděny jako příklad virů, které přeskočily z člověka na dalšího. Vlivem rozdílných genů jedinců vir v novém prostředí nepatrně zmutuje a šíří se dál, pokud může.A to je celé.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

HA HA HA. Vazne?

Kdyby viry nemutovaly, tak tu mame porad ten jeden prvni, co se vytvoril. Mozna ani ten ne.

Zatím bez slepic

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mutuje se mezigeneracne a virus ma za stejny cas jaksi vice generaci nez krava - taky mnohem vic potomku.

Zatím bez slepic

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ten graf je ale založen na údajích, které na absolutních číslech vůbec nezávisí. Co nejširší testování je jistě potřeba. Ne ovšem proto, abychom odhadovali průběh epidemie! Na to nám právěže dobře postačí vzorkování dané i obecně vcelku malým počtem testů. Na co je naopak široké testování potřeba, je, pokud to testování chceme použít jako kladivo proti tomu viru. Pokud ho chceme použít jako nástroj, který nejenom monitoruje počty nakažených, ale které ty počty nakažených také přímo ovlivňuje. Pokud nám jde ale jenom o monitoring epidemie, současná úroveň testování je více než dostačující.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Jakým směrem se vývoj (i viru) bude ubírat"....a zda nám plošné testování pomůže, platí jen za určité podmínky.
Matematici mohou mít připraveno kde co (modelu včetně) i racionálního, ale zásadní otázka pro obyčejnou MAJKU je:

Je to skutečně příroda, či to někdo dle uvážení, či náhodně po světě záměrně "rozsévá" !?

A pak je přece VŠE JINAK, i ty zavřené hranice....mají hned jinou konotaci, v Rusku bylo prý i přerušené doručování pošty??!!!

Neexistence důkazu a pouhá tvrzení nejsou pro mne důkazem, že to tak není, proto tuto variantu ze zřetele zatím já ani na okamžik nepouštím!

A POKUD by to tak bylo,
tak pak je i matematika, virologie, testování, či odbornost i mutace "plemen" viru až druhořadou.
A to by měli odborníci celého světa řešit poctivě a FIRST!
Nejdříve a zejména by pak bylo třeba najít a čapnout rozsévače a vytěžit ho (to říkají policajti, nevím proč, ale napadlo mne to)....a nejlépe zrušit rozsévače a další možné takové (předsudečně) rovnou v zárodku, se všemi těmi čoky!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by master

Trvalý odkaz

Graf s velkou vypovídací schopností popsal současný stav. Využil dostupná data takovým způsobem, který zatím nikoho, třeba profesionální statistiky nenapadlo a bude , jak bylo napsáno dále, popisovat vývoj. Kdo umí číst grafy, vidí! Já děkuji a rozesílám odkazy.

Zatím bez slepic

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co se nemění, aby se to statisticky dalo dobře popsat? Aspoň jeden příklad Pragmatiku. Statistika je užitečná proto, že dokáže něco vytáhnout i z náhodných dějů.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ve statistice není žádná chyba. Nikde není psáno, že by se mělo jednat o prediktivní model budoucího vývoje nemoci.
Navíc nevím o matematických modelech, které by vůbec mohli brát v potaz modifikace viru. Museli bychom totiž předem vědět, jak bude se bude virus modifikovat, což nevíme.
A závislost na grafu určitě není lineární :-)

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)