Immanuel Kant měl pravdu

Autor

Když jsme zde na Kydech asi před týdnem řešili naše čučkaře z BIS a jejich pohádečku o ricinovém agentovi, ze kterého se vyvinul příběh o anonymním dopise, který poslal zhrzený ruský agent, protože byl naštvaný na druhého ruského agenta... velmi zajímavý komentář měl Immanuel Kant. 

Pokud si mohu dovolit ho parafrázovat... Andrej Babiš si prostě vybral stranu. Jsme malá zemička a protektorů máme víc než dost a náš premiér se rozhodl vsadit na USA a poslat do háje EU. Zalezl do americké řiti a odkýval americkou trapnou pohádku, protože z nějakého důvodu si myslí, že to tak bude lepší.   

Když o tom tam uvažuju - to je asi jediná podstatnější změna od roku 89. Předtím jsme měli jednoho protektora. Všechno bylo směšně jednoduché, pokud nějaký náš představitel nevěděl, jaký je aktuální kurz, stačilo zavolat do Kremlu a obratem dostal ty správné instrukce. Dneska je to poněkud složitější. Západ už dávno nemluví unisono, ba naopak začíná jít proti sobě  stále zřetelněji a tak máme protektorů víc. Chudák premiér aby dneska volal  do Berlína, Brusele, Washingtonu .... a vlastně i do Moskvy a Pekingu.  

Mimochodem... takhle se vždycky poznalo, že se blíží prohra ve válce. Vojáci začali dostávat protichůdné rozkazy z různých stran, ale samozřejmě to s nimi špatně dopadlo, pokud se při jejich plnění rozhodli špatně. 

Takhle také začala česká státnost v takřka úplné samostatnosti. Přemysl Otakar I. prostě využil zmatků v Říši, začal pravidelně a výhodně měnit strany, od všech se domohl zisků a nakonec se stal dědičným králem. Tím nechci ani v nejmenším naznačovat, že by se něco podobného mohlo podařit našemu Andrejkovi, nebo že snad na něco podobného myslí. Ale doba by to asi umožňovala. 

Ale zpět k věci... Ojroparlament odhlasovat rezoluci proti Andrejkovi, který stále ovládá Agrofert a proto je ve střetu zájmů (díky za novinku, to jsme tady v republice fakt netušili). Ojroarlament je zbytečná institiuce, jeho rezoluce neznamená skoro nic. Jen u nás to bude naše vaše Česká televize vykládat jako strašlivou katatstrofu, přidají se i bakaloweby a ve svém svatém a nadšeném bijectví si vůbec nevšimnou, že vlastně na plnou hubu prezentují naši plnou podřízenost a závislost na EU a nadšeně sdělují, že býti vazalem je správné.  Zároveň celému národu představují české ojrožalobníčky (zdráhám se říci zrádce, protože takových kvalit nedosahují).  Národ si o tom bude myslet svoje.... a hlavně bude zase o něco lépe vědět, kdo za koho kope. 

Andrejovi tohle všechno muselo být jasné už dlouho. I když podlejzal i Macrona i Merkelové, i když podlejzal i v Bruseli, nějak to nepomohlo. Oni ho tam milují jako osinu v zadnici. Nechtějí ho, nevěří mu. Pro ně je Babiš český parvenu, který zalezl kam neměl a nemá mezi ojroslušnými lidmi co dělat. Kupodivu ho podpořil Orbán... Svým způsobem, aniž by to sám Andrejko chtěl či zamýšlel, z bruselské blbosti se České republika zařadila k zemím, které sice nemohou beztrestně EU opustit, ale moc by chtěly. 

Zároveň Andrej jede na tygrovi a pokud seskočí, bude to jeho ekonomický a možná i faktický konec. 

Tož si vybral americkou stranu, protože Trump je daleko a Pánbůh vysoko. Svým způsobem po nás Trump chce "jen" nákup armádních hračiček a dostavbu Temelína.  Navíc začíná mít svých starostí dost... demonstrují mu utlačovaní černoši podněcovaní bílými lepšolidmi, koroňák mu vůbec neslábne, naopak se zase rozjíždí. Jeho brazilský kámoš bude mít doma co nevidět pěknou jihoamerickou revoluci, neb koroňáka vůbec nezvládá. Volby v USA jsou za rohem, za půl roku může být důvod zase změnit stranu... 

Sice to teď znamená kecat národu strašivé kraviny o ruských špionech , ale řeči se vedou a voda teče a za rok si to bude pamatovat jen Rejpalka, která nám to připomene svým deníčkem, ale jinak už nikdo.  Koroňák přitvrzuje i u nás a hodně změnil náhled na úlohu státu. Jen se domýšlím, co se všechno změní, pokud by se breberka i u nás jaksi odmítla řídit epidemiologickým plánem. 

A EU? Co je EU? Ta zpovykaná instituce řízená tím nejhorším politickým odpadem vypuzeným ze členských států? Která se nedoohodne nikdy a na ničem, která se už dávno rozštípla na jižní křídlo, severní křídlo, a další rebely v podobě Polska a Maďarska? 

Za sebe musím říci, že svým čučkařským vyjádřením u mě Andrej hodně klesl. Já mám pochopení pro politiku, pro lavírování a kličkování, dokonce mám pochopení i pro rektální alpinismus. Malé zemi uprostřed mnoha zájmů a na hranicích velmocí nic jiného nezbývá. Nevadí mi, když Andrej dělá debily z CIA nebo z EU. Ale vadí mi, když dělá debila ze mě. Nota bene, když k tomu ani nemrkne okem, jako že všechno je jinak. Jistou logiku  za jeho čučkařinou začínám vidět. Lepší CIA než ojroparlament... 

Sstále platí naše Kydařské - nějak nevidíme nikoho, kdo by Andreje mohl nahradit. I přes tu čučkařinu, i přes všechny jeho hříchy. Ale pokud někdo takový je, sem s ním. Možná budou předčasné volby, tak ať ho prokydáme dřív než se bude ucházet o naše hlasy. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (76 hlasů)

Komentáře

Targusi , trefa na komoru 👍 . Na entitě VH nejen mně vždy něco nesedělo, od začátku - jeho žvanění na Letné mne přinutilo velmi zbystřit, a brzká omluva SDL a de fakto první cesta do Bonnu místo na Slovensko byly vykřičník. O glorifikaci, nedej bože o jakékoliv tehdy běžné kanonizaci se nedalo vůbec hovořit ...
Pravda, realita předčí očekávání - což se v negativech jeho nohlesledům podařilo, nicméně osobně, ani osobnostně mne ta postava ničím nepřekvapila - považoval jsem ho vždy za nízkého samolibého hospodského žvanila ...

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Už jich bylo více,které měly za zády Sorose.
Jenže,tah s Piráty,oslovit nové,mladí voliče,to může zamíchat,zamávat s Babišem.
Proto by možná Babiš uvítal předčasné volby letos,pokud by se hospodářství zhoršovalo,svedou to na něj a volby v termínu,už můžou dopadnout jinak.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
Babiš potřebuje být před volbami chvíli v klidu nebo maximálně otravován něčím nepodstatným jako jsou demonstrace Milionu chvilek. Navíc prohlásil, že si předčasné volby nepřeje. Každým útokem PAL preference AB rostou, zatímco ostatním stranám klesají. Žalobníky prostě nemají lidé rádi nikde.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

ten zděděný hnůj v resortu vykydat. Prakticky bez peněz, protože většina rozpočtových prostředků resortu jsou mandatorní výdaje.
Po působení Kybersadisty a Marxleninové je totiž ve stavu takřka úplného rozvratu.
PROTO je na ni neustále kydáno.

Průměrný počet slepic: 3.8 (14 hlasů)

obrazu mi děvče přijde docela v obraze

a v ráži

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

V ČR probíhá boj o koryta, která momentálně obsadil Babiš. Takže si staré i nové strany myslí, že když porazí Babiše, zase obsadí koryta ony a lobisté budou chodit za nimi. Chce to jen maličkost, vyhrát volby. Ale co, když zmizí Babiš, těch jeho 30% voličů si vybere nějakou jinou stranu. Jedno jakou, oni se už po volbách domluví. Jenže těch 30% voličů prastaré strany opustilo z nějakého důvodu a ten odchodem Babiše nezmizí. Tak ty hlasy zvedne někdo jiný.
Babiš vyhrál volby a vyhrává i nadále, protože sice leze do řití směr západ, ale občas aspoň předstírá, že naslouchá obyčejným lidem. Demoblok nepředstírá vůbec nic, ten zastává údajně správné principiální postoje. Ovšem jen k těm správným, Takže svoboda Kosova je OK, zatímco svoboda Katalánska nebo Krymu nepřipadá v úvahu.
Do toho Europarlament vyšle na udání místních politiků jednu německou nánu (Moniku Hohlmeierovou), co sama přihrávala zakázky jejímu manželovi (její ministerstvo financovalo rozšíření Centra pro zrakově postižené v Unterschleißheimu za přibližně 8,5 milionu eur v době, kdy tam její manžel zastával funkci zástupce ředitele. Ostatní školy se přitom v dané době staly oběťmi úsporných opatření. ) A je toho mnohem víc. https://www.expres.cz/zpravy/monika-hohlmeierova-andrej-babis.A200306_1… za
To si Piráti a Lidovci opravdu nevybrali nejlepšího zastánce. Monika Hohlmeierová je sama podezřelá, že kradla jako straka, a jede sem posuzovat nějaký střet zájmů.
Je zcela jasné, o co se hraje v Europarlamentu a za co kopou Piráti, Lidovci a TOP 09. Nejde o nic menšího, než uznání dědičné viny obyvatel ČR za Sudetské Němce a především jejich majetkové nároky. K tomu se spojili pohrobci Sudetských Němců, potomci německých šlechtických rodů a všichni chtějí v prvním kroku odstranění Benešových dekretů, protože jsou nedemokratické, nemají v současné Evropě už co dělat, jsou přežilé, vyhaslé, atd. Jakmile se to stane, nechají na 2-3 roky věc být, aby lidé zapomněli. A pak teprve začnou soudy o vracení majetku. To se teprve budeme divit! Jestli jsme se doteď prohýbali a sotva dýchali, budou nám šlapat rovnou po krku.
Ale není za tím nějaká nenávist, jen Německu roste konkurence v podobě neustále posilujících zemí V4 a to i přes masivní (až gargantuovský) odliv dividend a ostatních skrytých finančních transferů za předražené služby centrál, ochranné známky, nevýhodný prodej výrobků dceřiné společnosti centrále. Vynásobme si ten roční odliv dividend cca. 300 miliard Kč třikrát a dostaneme se přibližně ke správnému číslu, co vše si kolonisté z kolonie odváží domů.
Babiš si mohl vybrat:
1. EU a její smečku - těm stejně nikdy nevyhoví, nejde to, i kdyby klečel jak Jindra IV. v Canosse (odtud rčení přilezl ke křížku). Příčinou je pro zahraniční odpůrce Babiše, že je parvenu a měl by zde být nějaký německý protektor, co Böhmen und Mähren dovede do IV. euroříše národa německého jako 17. a 18. spolkový stát (Moravané by se konečně dočkali vlastní země , ale za cenu úplné ztráty vlivu na správu státu). Pro domácí odpůrce je příčinou, že Babiš zasedl koryto a nepustí k němu Demoblok, protože ani nemůže. Protože by tím přišel úplně o všechno a skončil ve vězení. Proto Babiš řekl: "Nikdy neodstoupím, nikdy!"
2. Vlastní voliče jak Viktor Orbán - ještě nedozrála doba, aby AB pochopil, že všechna jeho moc se opírá pouze o domácí podporu. A taky Ab nepochopil, že ji už ztratil, jen zatím není nikdo, kdo by jej nahradil. Jednoho dne se ale někdo takový najde a pak AB pozná, jak moc vsadil na špatného koně.
3. USA a CIA - i přes postupný ústup z pozice globální supervelmoci si USA udržují vliv a dokáží leccos zařídit. Takže z pohledu AB je sázka na USA a CIA na krátkou dobu tou nejlepší volbou.

Z dlouhodobého hlediska je lepší sázka na vlastní voliče, ale k tomu dojde teprve, až se bude hroutit EU. A ta se zhroutí ekonomicky. Euro má problémy už teď a dlouhodobě nemůže to financování jižního křídla ustát. Nakonec se v EU vytvoří dva bloky:
- jižní vedený Francií a který bude sdružovat země PIIGS s Francií a popř. dalšími
- severní vedený Německem a který bude sdružovat ještě Benelux, Rakousko, Skandinávii, Pobaltí, V4
Balkán je nejasný, kam se přikloní. Politický střet mezi oběma křídly bude nevyhnutelný, k vojenskému na úrovni států nedojde (vyjma občanské války starousedlíků s muslimskými klany, ke kterým naopak už dochází). Veškeré bitvy s budou odehrávat v Europarlamentu, ECB a na finančních trzích.
V jižním křídle nakonec zvítězí islám. Vtipné bude, až dnešní obhájci lidských práv muslimů budou souzeni za nepřizpůsobení se požadavkům Koránu.
V severním křídle zvítězí německá frankfurtská škola (zvaná též neomarxismus a to je to, co je dnes nejvíce viditelné na agendě EU - příliv imigrantů, lidská práva pro kohokoliv vyjma starousedlíků, dědičná vina bílého heterosexuálního muže).
Obě ideologie, islám i německá frankfurtská škola mají potenciál poslat ekonomiku zemí EU do hrobu. EU jako ekonomická síla končí a ten konec neoddálí ani vysávání vnitřních kolonií EU (což je zejména V4 a Balkán). Úpadek bude pozvolný, a bude se projevovat stagnací, neustálými problémy státního rozpočtu a růstem zadlužení států až do hodnot, které už nikdy nebudou splaceny a všechno krachne.

Ty jevy jsou globální a ČR s tím neudělá vůbec nic. Uvádím jako rámec uspořádání světa, ve kterém se AB pohybuje. Rusko a Čína jsou vzdálené a na budoucnost ČR nemají zatím příliš velký vliv.
Nu tak si AB vybral USA a CIA. Vrtulníky koupíme. Nejde o vojenské schopnosti, ale o výpalné jak u gangstera. Další vojenská technika taky bude z USA, a ty pásové obrněnce BVP nakonec dodá nějaká americká firma (v Pumě to dosud nepochopili). Temelín a Dukovany postaví Westinghouse, a toho bychom se měli vyloženě bát, protože jejich technologie je špatná. Westinghouse se sice ohání referencemi z Temelína, ale skutečnost byla taková, že jejich systém byl vypnutý a Temelín jel na starý ruský systém, než české firmy potichu opravily škody napáchané Westinghousovic techniky. Navíc to bylo před 25 roky, takže dnes už u Westinghouse nemají nikoho, kdo by uměl řídící systém JE dát dohromady. Po zkušenostech se software MCAS pro Boeing 737 MAX americkým softwarářům nevěřím ani slovo. Takže tady bych se opravdu bál schopností Westinghouse, které hrozí jaderným výbuchem. V případě Temelína a Dukovan by se už ČR měla USA vzepřít, protože jde o životy.
Europarlament si nějak nevšiml ve svém svatém opojení tou nejlepší ideologií, že tlačí AB do opozice proti Europarlamentu, aniž by to AB vůbec chtěl. Demoblok si představuje, že s pomocí ze zahraničí obsadí koryta a na názor voličů v ČR se může vykašlat. Cítí, že jejich éra končí, tak si chtějí nahrabat poslední prachy a po nich potopa.
Jaký bude další vývoj vztahu ČR a Europarlamentu?
Ta rezoluce není zdaleka tak nezávazná, jak dnes někteří komentátoři uklidňují. Bude použita jako argument, aby ČR kompletně přišla o dotace z fondů EU. Ta přitroublá reklama, co vše se v ČR díky fondům EU pořídilo (a už taktně nezmiňuje, že napřed do těch fondů ČR prachy poslala) je už zbytečná. Po odchodu čistého plátce Velké Británie z EU hledá EK důvody, proč novým členským zemím odmítnout vyplatit eurodotace, aby nemusela omezit příjemce eurodotací v původních zemí E15. Jde jen o prachy, na untermensch z postsocialistické části Evropy z vysoka kašlou. Kdyby nenašli Babiše, EK by nalezla jiné důvody k odepření dotací. prostě není dost plátců, tak omezí příjemce.
Totéž se v jiném gardu bude týkat dalších zemí, především Maďarska a Polska.
Co udělají země, které nedostanou dotace z EU? Pokud nechtějí vyhodit prachy za dosud rozjeté programy, budou nuceny je dokončit z peněz, které místo toho nepošlou do EU. Což je dobrá zpráva, protože napříště všechny takové programy už skončí. Nikomu ale nejde doporučit, aby se spoléhal na peníze z dotací a fondů EU. Jejich budoucí výplata je silně nejistá.
My můžeme jen počkat na další vývoj. Vnitřní konflikty jen ještě více rozklíží celou EU. Berme na tom tu lepší stránku věci, federalizace EU po odchodu Velké Británie dostává smrtelnou ránu. Se o Spojených státech evropských se pomalu rozplývá. Agónie ještě potrvá, ale procesy jsou už nastartovány. Dokáže Andrej Babiš v nových poměrech lavírovat, jako to dokázal Přemysl Otakar I.? AB (nebo jeho poradci) by si měl přečíst životopis Přemysla Otakara I. Bude jej v nových blížících se poměrech moc nutně potřebovat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je tak, když člověk píše rychle.
Rozplývá se sen o Spojených státech evropských.
Immanuel Kant měl ten Vidlákem zmíněný komentář v sobotu 6.6.2020 v 15:33 v článku Blahopřeju Andrejovi k přijetí mezi čučkaře
https://www.vidlakovykydy.cz/comment/1905002

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nečas chtěl dát Temelín dostavět Rosatomu. A padla jeho vláda.

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)

O výstavbě JE se dá žvanit ještě roky a oddalovat ji z důvodu odporu Zelených, Rakouska a Německa, nedostatku peněz po koronaviru. Mezitím jde dělat studie proveditelnosti a jasně v nich demonstrovat, že se počítá s Westinghousem. Možností je mnoho.

Průměrný počet slepic: 2.9 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

okolo roku 2000. Finančně i technicky. To byly větrná a sluneční energetika v plenkách a šíleně drahé.
Po 20 letech technického pokroku jsme my a ceký svět někde jinde. Nyní je v Evropě a USA velmi drahá nová jaderná energetika, s vyšším bezpečnostním jištěním a nejlevnější je velká větrná (hlavně v zimě) a sluneční energetika (doplňkově v druhé část roku).
Technický pokrok nezastavíte.

Průměrný počet slepic: 1.9 (19 hlasů)

i já vanu !
Vanu v koupelně mám
smaltovanú.

Průměrný počet slepic: 3.7 (14 hlasů)

Milane V,
využití sluneční a větrné energie je ještě v plenkách a šíleně drahé. V naší firmě jsme počítali, co by znamenalo dát FTV panely na střechu. Po dobu životnosti panelů by se ta investice nezaplatila ani s dotacemi. Hodnota té investice je záporná. U větrných elektráren nejsou ještě vyšetřeny všechny vlivy (např. proč zmizí ptáci a jak subsonické frekvence ovlivňují živočichy v okolí větrných elektráren, jak ekologicky likvidovat lopatky větrných turbín po skončení životnosti, atd.). Je to ještě v plenkách.
Je mně jasné, že jde o Vaše srdeční téma, ale FTV panely chtějí ještě další vývoj a větrné elektrárny jsou pro ČR nevhodné. V dané chvíli nejsou řešením.

Průměrný počet slepic: 4.7 (24 hlasů)

fotovoltaika a větrné elektrárny. My starší bychom to vědět měli. Bylo to v sedmdesátých letech minulého století když vypukla ropná krize. Svět se zastavil.
Teď je zase ropa za babku a místo reálné krize máme CO2 hysterii. Covid ten vymizí.
Fotovoltaika na střechách je u nás ještě moc drahá, počkejte ještě 5 let.

Průměrný počet slepic: 2.9 (12 hlasů)

Vypatlané baby účinkující ve slovenském pokračovacím pořadu NÁKUPNÉ MANIAČKY.
Každá "vyvolená" nána dostala (pro mne) astronomickou sumu peněz na pořízení "naprosto nezbytných" píčovin, po jejichž navlečení na svůj exteriér vypadala jak ..., jak..., ... došla mi už i sprostá slova...

Ohledně vrtulí jediná poznámečka.
Právě řeším jednoho kreténa, který dostal povolení postavit vrtulník, při jehož provozu se mi rozvibruje nemovitost vzdálená od vrtule v řádu jednotek kilometrů.
Klidně si o mně myslete, že jsem idiot. Mám to podloženo obrazovými záznamy.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

určitě Vám nějaký ekologický právní servis zadarmo pomůže.

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

In reply to by Milan V (neověřeno)

Trvalý odkaz

že jsem vedoucím ekologicko-právního servisu a přijde za mnou pan Targus a reklamuje jakési vrtulníkové vibrace. Sakra, ja su EKOLOG a PRÁVNÍK a o technice nevím vůbec nic. Ale pak mě napadlo řešení. Svolal jsem celý tým a nechal hlasovat:
"Kdo je v případě Targus versus ventilátor pro variantu 4?"
"Kdo pro variantu 75?"
"Zdržel se někdo hlasování?"
Vše zapíšu a odhlasovanou variantu náš servisní tým provede.
Úkol splněn.

PS:
Varianta 4 = pracovní tým umístí a odpálí C4 v patě ventilátoru
Varianta 9 = pracovní tým umístí do Targuse 3 až 4 náboje 9 mm Luger

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Hlasovalo se o variantu 9 a ne o 75.
75 tam zůstala po původním úmyslu použít na akci CZ 75 SP-01 Shadow,
ale nakonec jsem se nechtěl omezovat na konkrétní zbraň, tak jsem to změnil na ráži,
ale jen v PSku.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Havran57 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je ještě jedno řešení. Targusův dům je evidentně naladěn na stejnou frekvenci jako listy vrtule větrné elektrárny. Tak bude nutné přeladit Targusův dům na jinou frekvenci a to se děje přidáním hmoty. Targusův dům dostane železobetonový sarkofág a bude mít bunkr pro případ nouze s plným komfortem. :-)
Dělám si legraci, ale řešením je jiné nastavení lopatek vrtule.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Milan V (neověřeno)

Trvalý odkaz

pro dvounožce nežijící v GONAP-u z naprosto nepochopitelných důvodů.
Páně majitelovo jméno se píše v polské transkripci a navštěvoval v mládí školu s polským vyučovacím jazykem. Kdežto já jsem potomek dosud živoucího zrádce, který si dal jméno počeštit a nezvedeného potomka poslal do české školy.
To je něco, jako dědičná vina, u níž je s výjimkou vraždy povolen jakýkoli trest za odpadlictví.
Neboli jakákoli soudní pře je odsouzena k nezdaru již před první návštěvou právní kanceláře.
Neboli pracky místní mafie sahají daleko za Prahu.
Neboli stejně to nepochopíte...

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Žádný vrtulník Vám nemovitost nerozvibroval!!! To jste se jen Vy rozklepal zžíravou závistí, že jste tak starý, hloupý, nehezký a ke všemu bez vrtulníka!!!

PS: Ale protože jste můj oblíbenec, jsem ochoten Vás, i přes Vaši závistivou povahu, přibrat do svého úžasného mladého, hezkého a superchytrého projektu. Založíme firmu a budeme, samozřejmě až po zabrždění, na listy vrtulí větráků instalovat solární panely a budeme bohatí a slavní. Sluní a nefouká = elektrika teče, je zataženo a fouká = elektrika zase teče, sluní a fouká = elektrika teče jak sviňa!!

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

závistivost je kladná vlastnost, akorát o tom nikdo neví.
Naštěstí. Takže si můžu v klidu závidět jen já sám.
Za druhé - do projektu slunečníkových vrtulníků bych šel, ovšem nemohu, protože jste ještě nepochopil, že gramaticky správně se píše "JAK SFIŇA", nikoli jak sviňa. Což, jak jistě uznáte, je pádný důvod se k vám vůbec nehlásit.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

vliv fotovoltaiky na (nejen) malý vodní cyklus a vliv (hlavně pobřežních) povětrných parků na (pevninské ) tradiční proudění vzduchu nezaplatí ty škody ani Kristus ... kam se hrabe Černobyl.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

je (velicke kratce, da se o tom psat disertace) v nesouvisle generaci a nekorelaci spicek spotreby a generace energie (nemluve o ucinnosti a nemoznosti skladovani). Jinymi slovy mate 2 moznosti - a) bud pri nedostatku generace odpojite spotrebitele (ergo fabriky) nebo b) drzite v zaloze jiny zdroj generace (nejspis tepelny, jakozto nejrychleji nabihajici) odpovidajiciho vykonu - laicky jeste jednou tolik .
Takze prosim zahrnte do Vasi ceny i pripadne straty vyroby (a v nekterych odvetvich neni mozne preruseni, podminkou je kontinualnost - hutnictvi apod.), nebo cenu a naklady na tradicni zdroje, ktere vsak budou generovat jen sporadicky (ta sama ucinnost=navratnost)

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

tak levná, proč podle Eurostatu vypadají ceny elektřiny účtované konečným spotřebitelům pro domácnosti za rok 2019 takto:
průměr EU (28 zemí) 0.2154 €/kWh
Česká republika 0.1748 €/kWh
zatímco dva evropští obnovitelní giganti mají spolehlivě nejvyšší ceny elektřiny pro domácnosti z celé EU?
Dánsko 0.2984 €/kWh
Německo 0.3088 €/kWh

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak píšete, westinghauských možností je mnoho, já osobně považuji za nejekonomičtější, nejpravděpodobnější a pro plánované budoucí obyvatelstvo kotlinky nejbezpečnější tuto:

Westinghause může za stovky miliard stavět a dostavovat a přistavovat jadernou elektrárnu či elektrárny na zdejším území formou sofistikované potěmkinovy vesnice, aniž by kdy uvažoval o jejich budoucím spuštění. Tudíž se vůbec nemusí(me) zatěžovat jejich případnou funkčností či nedejpánbu bezpečností pro platící podlidi.

Zároveň totiž může Westinghouse platit a tím i ovládat zelenou protijadernou lobby v Říši, protektorátu i Rakousku-bezuhersku.

Těsně před předpokládaným dokončením zelení zvítězí a bude rozhodnuto o okamžité ekologické demolici čerstvě přistavěné elektrárny/elektráren nákladem několika set miliard korun, na které dostane zelená vláda půjčku s výhodným desetiprocentním úrokem a splatností několika set let.

Po zbourání se přijde na to, že smlouva s Westinghausem obsahuje doložku, že odstoupení od smlouvy z naší strany bude sankcionováno půl biliónem korun (s protiinflační doložkou), na jejíž splacení dostane česká tzv. republika výhodnou půjčku od amerických bank.
Ještě výhodnější půjčku pak dostaneme od Světové banky - na splácení úroků z úroků.
-------------
Celkově Vám dávám za váš rozsáhlý analytický pohled pět slepic a jednoho krocana.
Nesouhlasíms vámi jen z cca dvaceti procent, což je neobvykle málo.

Vytkl bych vám snad jen přetrvávající zbytky dějinného optimismu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (27 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asfaltový holube,
dobrá úvaha a v mnohém pravdivá, jen bych si dovolil upozornit na osudu rakouské jaderné elektrárny Zwentendorf. Nikdy ji nespustili a doteď platí její údržbu. Takže nově dostavěná Potěmkinova elektrárna bude udržovaná Westinghousem a Čr bude platit kromě ušlých zisků po dobu životnosti elektrárny (kam se hrabe směšná částka půl bilionu korun!) ještě její předraženou údržbu Westinghousem. To ještě budeme koukat, co vše se bude platit z rozpočtu ČR!
Ale z dob francouzské vojenské mise za 1. republiky víme, že státní rozpočet posílal ještě částky odpovídající zhruba dalším 40% do Francie jako výpalné. Nebyly v tom ale zahrnuty další částky placené jako dividendy. Oproti té době do Francie nyní platíme jen předraženou vodu, ale zase je těch protektorů více a platíme všem. V roce 2019 dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 1 523,2 mld Kč. Zahraniční firmy si odsud odváží ročně přibližně 900 mld. Kč. To dělá skoro 60% rozpočtu státu. Takže jsme se nakonec dostali do dob 1. republiky, jen trochu jinak, než jsme doufali.
Více už z ČR nevyždímou bez nějakého ekonomického růstu ČR. Naše drahé sousedy z E15 ale čeká dlouhé období stagnace a růst jen inflační.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

bude doplácet to, že nová JE bude vyrábět dráže než je cena silové elektřiny na burze. To ví ČEZ, to ví i ministr Havlíček. Jen prý to bude stát méně než to, co se ze stejných důvodů vyplácí solárním baronům nyní (ale to bylo 10 let a bude to cca poloviční i dalších 10. A le s novými Dukovany se to potáhne let 60, když je dříve neodstaví ...).

Průměrný počet slepic: 1.6 (7 hlasů)

v době velmi blízké bude elektrické energie totální nedostatek.
Důvody:
1/ baterkové šílenství v automotivu
2/ uzavírání uhelných elektráren

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podívejme se globálně kolik možností ve světě existuje a kolik je schopných nejenom postavit, ale i SPUSTIT jadernou elektrárnu.
1.Francouzská možnost.V roce 2003 společnost Arriva (Atmea)vyhrála konkurz na výstavbu JE ve Finsku. Jedná se o referenční JE. Zatím bylo proinvestováno 13mld EUR, výsledek k dnešnímu dni pořád se staví, spuštění v nedohlednu.
Jedna JA je také rozestavěna ve Francii, s nekonečnými problémy s dozorem, zmetky, financováním atd.

2.Americká Westinghous. USA v poslední době ukázali, že na svém území nejsou schopni postavit JE (jadernou elektrárnu). Poslední jaderný blok se u nich objevil v sedmdesátých letech. Od té doby ani ťuk. Jak k tomu došlo. Katastrofálním školstvím ztratili potřebné kompetence, odešli lidé, kteří byli schopni v této oblasti pracovat, ztratili technologie resp. technologie, které ovládali zastaraly. Nejsou schopni vypracovat projekty nových reaktorů, které jsou požadovány z hlediska bezpečnosti.
Bloky, které se stavěly v USA společně s Číňany, kolem roku 2015 (začaly se stavět 4 bloky), trochu později další dva. V průběhu výstavby Toshiba z Westinghusu vystoupila a od té doby je ticho po pěšině.

3.Korejská. Jižní Korea prohlásila, že na jejím území se žádná JE stavět nebude. To co je rozděláno dokončí, nic nového nebude. Korejci postavili JE v SAE, Spuštěna nebyla, objevily se závažné nedostatky. Nemám informace, v jakém stavu je to k dnešnímu dni. Oprava probíhá podle projektu ruských specialistů. Způsob opravy vyprojektovali ještě v roce 1999, jelikož předpokládali možnost situace, jaká nastala ve Fukušimě. Kdyby podobnou opravu provedli tam před katastrofou, nemuselo dojít k takovým následkům.

4.Čínská. V roce 2008 bylo rozhodnuto, že Čína postaví 8 jaderných bloků, plán byl ukončit výstavbu v roce 2013. Do roku 2018 se povedlo ukončit 2 bloky s navýšením ceny 3x. V říjnu 2018 byl spuštěn první blok, v listopadu druhý. První blok pracuje v pořádku, zatímco druhý blok, byl v lednu 2019 odstavený.
Další rozestavěný blok mají ve VB a další v Číně spolu s Fransouzi.
5.Ruská. Rosatom v současné době zabírá 66% trhu jaderné energetiky ve světě. Rusové momentálně staví referenční JE u sebe ve Voroněži. Co je to referenční JE. Je to elektrárna prototyp, kde se vychytají všechny technologické a bezpečnostní nedostatky. Zatímco rusové staví referenční elektrárnu u sebe, všichni ostatní na cizím území. Arriva ve Finsku, a podle všeho by chtěl Westinghaus takovou REFERENČNÍ elektrárnu postavit u nás. Víte co to pro nás znamená? Firma, která od roku 1979 nic pořádného nepostavila, by stavěla referenční JE u nás?
Zatímco rusové spustili jednu svoji JE v roce 2017 v Leningradu, další na Novovorněžské AE, a další tamtéž je před spuštěním.
V srpnu loňského roku spustila první plovoucí JE, pro odlehlé oblasti. V letošním roce rusové začínají s JE v Egyptě a Číně. Co víc, Rusko ukončilo výrobu prvního bezodpadového jaderného reaktoru.
https://denisjuk.livejournal.com/397042.html
Závěrem, i když ostatní firmy postaví JE a proinvestují miliardy, není zaručeno, že JE bude i bez problémů spouštěna. Jediný, kdo staví JE a také spouští a provozuje je Rosatom.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

kéž by to s elektrárnami a eurodotacemi dopadlo, tak jak píšete

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

insegnate,
popsal jsem jen nejpravděpodobnější směr vývoje. Možností je ještě mnoho, celý vývoj může nabrat trochu jiný směr, ale základní nastavení jsou daná a ta se nezmění.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Doba je těhotná změnami a stát se může cokoliv. Pročpak by se dělo toto například
https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/2020061612096769-rosatom-zaha…
a
https://cz.sputniknews.com/byznys/2020061712104297-rosatom-chce-cesko-v…
ví se někde něco víc než můžeme vůbec tušit?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jediné, co bych k tomu mohl podotknout je, že to mohl být výborný samostatný článek. Nad tímhle textem se dá přemýšlet dlouho. V hodnocení mi chybí krocani, slepice jsou málo.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Děkuji za pochvalu, ale psal jsem to na jeden zátah, tak by asi samostatný článek nevznikl.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jedná se o dvě dost rozdílné věci. Katalánsko je integrované s jinými částmi Španělska už mnoho století, konkrétně s Aragonskem už od roku 1137. Katalánským jazykem se mluví i ve Valencijské autonomii a na Baleárách, ale v těchto regionech nikdo není moc nadšen z toho, že by se odtrhli spolu s Katalánskem, jak by si přáli Katalánci. V Katalánsku samotném žije velké procento etnických Španělů, kteří již teď jsou často vystavování ústrkům ze strany Katánců (sám jsem byl svědkem). A co by se stalo, kdyby se Katalánsko odtrhlo? Etničtí nekatalánci by se stali předmětem etnických čistek. Viděli jsme to i v případě Slovenska, kde byli v roce 1939 a znovu v roce 1968 č

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

omylem jsem zmáčkl enter a odpáli si příspěvek v půli…
v roce 1968 byli Češi vyháněni. Podobně to bylo snad ve všech podobných případech - v Kosovu, v Chorvatsku, na Ukrajině, v Pobaltí.
Proto budu vždy podporovat územní celistvost Španělska.
Krym je rozdíl – ten byl ruský a Ukrajině jej věnoval až opilý ukrajinec Chruščov, aniž by se však charakter Krymu změnil - stále byl ruský.
Zajímavé je, jak bijcům proti komunismu nevadí, že v tomto případě obahujují zločin komunismu. Dost to svědčí o jejich charakteru…

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

Rus se s Ukrajincem nedomluví?
Svatá Maria, matko Boží...

Jistě. Nedomluví se asi tak, jako dnešní mladí mamlasové z Práglu nerozumějí slovensky. Nám, kteří jsme vyrůstali ve federaci, vůbec nepřišlo, když někdo začal mluvit slovensky.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Předvídání budoucnosti dokáže jen málokterý z nás. Předvídání etnických čistek v malém Katalánsku, pokud by získalo větší samosprávu, tedy rozhodovalo o penězích, co se tam vyberou, nebo nedejbože se odtrhlo, to je výkon. Omlouvat rozehnání a zavření demokraticky zvolených zástupců Katalánska a to všech národností a zbití voličů kvůli budoucím etnickým čistkám, to je výkon. Gratuluji.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Tak se Katalánsko zase odintegruje.

Sice mi v Katalánsku přijdou dost levičácký magoři, ale desintegroval se SSSR, RVHP, ČSSR, R-U, Britské Impérium. Španělské Impérium, Portugalské Impérium, Francouzské Impérium, Velké Turecko a kdo ví, co ještě.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Vše co bych chtěl sdělit popsal dobře Dexx a za 5 slepic. Jen možná jen malé doplnění , proč nemáme v tuto chvíli za Babiše náhradu. Současné strany jsou všechny velmi zkostnatělé a navíc jsou stranami jednoho muže, respekt. úzké skupinky navázané na jednoho v čele. Jen u lidovců je situace nepřehledná, tam těch případných vůdců je víc, ale všichni jsou marginální. Nefunguje sociální výtah jak uvnitř stran, tak ve státní správě.Pokud se vyskytne někdo skutečně schopný je okamžitě společnými silami upozaděn a ve výsledku máme pocit , že není žádná náhrada za stávající "kádry". Samozřejmě je. Místo Zemena např. by ihned mohl nastoupit Drulák nebo Keller. Místo Babiše klidně někdo z vlny nezávislých ekonomů nebo třeba i ten Havlíček, i když je to Aspen institut. Ale v reále se nic z toho nepřihodí, protože vše je důsledně propojeno a nahoru může postoupit jen "náš" člověk, který je všem okolo zavázaný, dále asi vydíratelný a panuje na něho všeobecná shoda, že se nám nevymkne a nepřeroste přes hlavu. Typický příklad Petříček nebo i ta von Lejnová.
Babiš je a není z podobné kategorie. Nechali ho založit vlastní hnutí, domnívajíc se, že příjde jenom o peníze a se systémem to nehne.Ovšem dovolil si udělat několik zásadních chyb, které se neodpouští. Vyhrál volby a začal odřezávat stávající stranické chobotnice od státní správy. Najednou byly celé politické struktury bez peněz a krize se pro ně prohlubuje.To byl ten hlavní důvod , proč po něm všichni vystartovali a je na něho tolik žalobníčků a celková nespokojenost od Aše až po USA. Na tom se v dohledné době nic nezmění. Je zde však jedno velké Ale. Síly, které celosvětově spustily pandemii coronviru spustily lavinu, ale přesto nedosáhly svého. Musí nastat zákonitě druhé kolo. Jak bude svět přeformátován, můžeme tušit jen vzdáleně. Podívej se do Číny, abys věděl, jaká je tvá budoucnost. Vše co je tam, bude za čas i u nás-zní klasické úsloví.
Lavina , která byla spuštěna přináší 1. ovoce. Automotive hlásí celosvětově 30%pokles. Všechny velké koncerny, které jsou zaměřeny na reálnou výrobu mají problémy. Prosperují a vydělává dnes jen segment e-komerce. Proto má Babiš velké starosti, jak to nejen s ekonomikou státu uhraje, ale hlavně zdali ustojí ekonomické tlaky, které z povahy dějů těžce tlačí i na Agrofert. A to by se snad mohlo říct, že přece nějaký coronavirus nemůže reálně zemědělský segment ohrozit. A ono, jak vidíme v přímém přenosu může.
Za současné pokerové hry, ne šachové, ale poker je to, co se dnes hraje, nemáme za Babiše adekvátní náhradu.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Andrej Babiš ještě může ustoupit do pozice vicepremiéra a za sebe do funkce premiéra jmenovat někoho z ANO. Staré politické strany přežívají jen z důvodu, že se ještě neobjevila strana nová. A i tak některé míří k zániku nebo ostatní jen stagnují.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, je velice pravděpodobné, že tak nějak se to může vyvinout. Rozhodně v tomto směru dělá Babiš kroky. Tím, že umístil do popředí Havlíčka, přitom je to kádr od Hamáčka, dal najevo, že si testuje možnosti dalšího vývoje.Jinak souhlas.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vámi zmíněné jméno Keller mi taky dlouho straší v hlavě, ale to by více lidí muselo ho lépe znát. A Drulák je pro mne velmi příjemný překvapení, moc rráda čtu jeho texty, hodil by se určitě, chytrý, má rozhled, diplomatickou praxi a mladý /pro nás ženy i "krásný"/, takže fakt, "lidi jsou", jen je protlačit

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

A dobře to ví od doby, co byl v ojroparlamentu. A veřejně to všude říká.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Byl "uvědomělý"
Chtěl jsem pracovat jako sociolog, proto jsem byl v KSČ, hájí se Keller
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozhovor-barbory-tacheci-s-janem-kel…

Průměrný počet slepic: 2.1 (11 hlasů)

Keller stejně kandidaturu nezvedne, přesto, že je sociolog,což si myslím je stejně vhodná kvalifikace jako ekonom-prognostik. Že není politik není tak jisté, neb jeho články jsou na výsost politické. Navíc jako sociolog ví více u fungování sociálních systémů. Hampl je toho důkazem.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Keller není politik. Není vidět, není slyšet.

Politik musí umět říct ve správnej moment "Kunda sem, kunda tam." "Amerika first." Vive le Quebec - libre" "Chce mé koule na talíři." "Utopíme je ve sračkách." "Vláda věcí tvých se k tobě navrátila." "Veni, vidi, vici." "Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, pot a slzy." "...budeme bojovat na plážích, budeme bojovat na polích, ve městech i v kopcích, ale nikdy se nevzdáme," "Nuts." "Carthāgō dēlenda est." "I had a dream" "Budeme sedlat." "Tahle země je naše."

Politik musí alespoň někdy přitlouct teze na vrata kostela, přeseknout uzel, svrhnout modly, velet do útoku.

Intelektuálové patří do kaváren a diplomati do kuloárů. Ať se pochlapí nebo ať tam zůstanou navždy. - Jinak dopadnou jak Robejšek, Hanning či tetovaná hlava.

Jednoho diplomata jsme už za presidenta měli a co nás to stálo.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

.Žádný z nich nemá rád, když mu někdo přidává práci. Navíc, když jde o práci zbytečnou.
Ale, co se dá dělat, když ti Češi už zase otravují s tím Babišem ?
No co, tak jim to schválime, ať je od nich pokoj !
Není možné, že tak nějak EUposlanec uvažuje ?

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

lze říci, že mnozí ani neví nic o Česku ani kdo je Babiš a "vo co go", hlasují jak nařídí jejich frakce /vzpomínám že i Jan Keller se vyjádřil, že několikrát hlasoval i proti svému mínění, ale nechtěl porušit hlasování svého bloku/, je to pro ně - jak správně píšete - pohodlné, ale ten příkaz hlasovat tak a tak shora - to je promyšlený nátlak, pokud se stát nějak trošku vzpouzí, bič se hledá a zpravidla najde /také nám trošku "narůstá počet nakažených", že? "Pokyny a upozornění nemusí být jen explicitní, mohou být a bývají často i implicitní. Jinak zase - iniciátoři a hlasující pro usnesení jako jeden muž - l i d o v c i a z e l e n o s o ca n i.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)