Realita Babišovy moci

Autor
Štítky

Předevčírem proběhla na Kydech zajímavá debata ohledně moci i bezmoci našeho Veĺkého Bociána. Nakolik je jeho vina, že chytrá karanténa nefunguje, či nakolik za to může za dlouhá léta chronicky podfinancovaný systém a "systémová opatření" všech možných ministrů, náměstků i premiérů, kteří nám před několika leta s vážnou tváří vysvětlovali, že americké zdravotnictví je náš vzor. (Stejně jako americké školství) 

Možná to tak vypadalo jen pro mě, ale měl jsem pocit, že více diskutujících prostě Andrejovi dává ještě šanci. Že nějak chápou, že za těch pár let premiérování v naší demokratické době prostě nemohl napravit vše, co napáchali jeho předchůdci a ani k tomu neměl žádné speciální možnosti, protože o moc (i bezmoc) se dělí s jinými. Ti, kteří premiérovi nakládají viny nejen za to co udělal, ale i za to udělat mohl nebo měl, ale neudělal, těch bylo méně. 

Otázka jaký Andrej Babiš dopravdy je a ne jakého ho chceme mít, ta se mílovými kroky blíží svému rozuzlení. Zde na Kydech se k této otázce ještě vícekrát vrátíme, protože její zodpovězení v plné šíři by nám dalo obrázek o tom, jak si Andrej stojí u svých voličů a vlastně i u svých odpůrců. 

Já bych dnes toto téma vidlácky načnul na základě aktuálního dění. 

Za mě osobně říkám, že pro chytrou karanténu, což měl být hlavní triumf nad koronavirem, Andrej neudělal vůbec nic a je to jedna z důležitých cihel, která drží budovu jeho politického vlivu a preferencí. Do své stavby si jí zasadil sám. Sám chytrou karanténu propagoval, sám vysvětloval, jak to bude fungovat, ale nakonec se ukázalo, že to byla víc chiméra než skutečnost. 

Bude ho to mrzet, protože stejně tak on sám zatnul sekeru půl bilionu hlubokou. Jistě, máme tu krizi, máme tu koronavirus, naprosto chápu, proč to udělal. Ale nechápu, proč nevzal nějakých pár mrzkých miliard a nepostavil za ně (klidně i nefunkční) trasovací centrum plné počítačů se stovkami sedaček, aby dneska mohl tvrdit, že se snažil. Že to není dotažené do konce, ale mohlo být. Nebo že alespoň neposlal do sněmovny nějaký zákon o chytré karanténě, aby se teď mohl vymlouvat, jak mu to spojenci i nepřátelé smetli ze stolu. . Vlastně si ani nezkontroloval, jestli tu karanténu zařizuje jeho kinderministr zdravotnictví.

Teď na tom exceluje Hamáček, který před kamerami ukazuje akčnost svého ministerstva vnitra, které umí pomáhat, chránit, distribuovat, ba dokonce i obsazovat hygienické židle při trasování. V této konkrétní věci si náš premiér nakálel do vlastního hnízda slušnou hromadu. 

Jinak samozřejmě souhlasím s tím, že když se něco třicet let ničilo, tak se to bude třicet let napravovat a jeden Andrej tomu může dát pořádný impuls, ale nemůže to za tak krátkou dobu ani otočit ani zachránit. Není možné mu dávat vinu za zdravotnictví plné farmaceutického lobby, předražené a zároveň podfinancované plné soukromých zájmů a i naprostého nezájmu o pacienta. 

Ale koronavirus tu před rokem nebyl. Chytrou karanténu si vymyslel sám. Sám si ji zpropagoval, sám o ní mluvil a sám se chytil do své vlastní pasti. Na druhou stranu - už se vykecal i z jinačích průserů a často je ještě otočil ve svůj prospěch. 

Já bych ale rád nastolil ještě jinou otázku Andrejovy moci či bezmoci... 

Za tři týdny budou krajské volby. Kampaň je v plném proudu, bilbórdy jsou všude, letáky chodí do schránek, všichni slibují, všichni itrácejí obrovské peníze, aby byli vidět a slyšet. Všichni mají udělané průzkumy veřejného mínění, všichni mají svoje guru Máry a agentury Bison Rose, kteří jim dělají složité přehledy, kde mají své voliče a jak je oslovit. 

A teď do toho tisícovky případů koronaviru denně.... Sakra, komu by se chtělo k volbám? Důchodcům, kteří jsou ohroženou skupinou? Nebo zpovykaným mladým, kteří mají tak náladu na nějaké čekání ve frontě, aby učinil zadost epidemiologickým opatřením? O kolik bude nižší volební účast?

Nikdo to vlastně neví. Nikdo netuší, jak tento faktor ovlivní volby, ale všichni tuší, že prim budou hrát disciplinovaní voliči. Ti, kteří přijdou za každé situace. Takoví, jako mají komunisti (už podle mě nemají), nebo jaké mají lidovci. A možná mladý Klaus nebo Okamura, kteří mají zmáknuté přímé oslovování voličů, ti by mohli někoho zmobilizovat.

ČSSD ale moc skalních voličů nemá. Stejně tak je nemá ANO.  Nebudou v těchto volbách biti? Vlastně možná neprávem, protože za normálních okolností by slušně uspěli. Hejtmanské posty by mohli obsadit skoro zadarmo jiní. Všechny průzkumy, všechno cílení v kampaních, všechny snahy tentokrát nikam nevedou a nikdo nedokáže předpovědět, jak to dopadne. 

Má Andrej alespoň tolik moci, aby v souladu s ČSSD (a možná i ODS a Pirátů) nějak ty volby odložil? Aby vytáhli nějakou tu obezličku a pomocí vyhlášení výjimečného stavu či tak něco ty volby odsunuli? Argumenty mít zřejmě bude. Před volbami by podle Masterových predikcí mělo každý den přibývat tři až čtyři tisíce nakažených.  Bude si an něco podobného moci troufnout? 

Je pro Andreje reálné, aby navzdory opozičnímu řevu a navzdory mediálním splaškometům prostě zatáhl za brzdu? Jemu by se to zřejmě vyplatilo, protože má dost peněz na sto takových kampaní. Ale může si to dovolit tváří v tvář pisálkům a opozici?  Myslím, že veřejnost by mu odložení "dalších zbytečných voleb pro stranické papaláše" klidně prominula. 

Nebo je chladnokrevný a má spočítáno, že volby dopadnou (pro něj) dobře i navzdory nízké volební účasti a tak může dělat frajera, že demokracii bude učiněno zadost navzdory čínským breberkám? 

Následující tři týdny pro mě budou zajímavou ukázkou babišových možností a reality jeho moci a vlivu. Pokud volby odloží, budu si myslet, že má situaci pevně v rukou, umí pořád ještě kalkulovat a zůstává realista, který umí dát na váhu plusy a mínusy a za relativně nízkou cenu mediálního řevu uhraje budoucí volební výhru. 

 Pokud volby neodloží, ale hladce je vyhraje, budu si myslet, že stále má dobré poradce, umí si mezi svými spolupracovníky vybrat a ví víc než my. Má ty poradce tak kvalitní, že dokázali správně odhadnout, jak to dopadne i přes koronavirus. Možná to bude hazard, ale pokud mu to vyjde, bude to jedno. 

Pokud ale volby prohraje, budu si myslet, že jsem byl svědkem babišova vrcholu a jeho autíčko moci to začíná nabírat směrem dolů. A podobně to uvidím, pokud budeme svědky nějakého pelmelu pokusů o oddálení voleb, který neprojde, nebo bude stažen tváří v tvář opozičnímu řevu či křiku novinářů. Toto pro mě budou důvody si myslet, že Andrejko už dál ani neporoste, ani nepřesvědčí víc voličů, že je tím pravým. 

Jak to vidíte vy? Budou volby v řádném termínu? Bude v nich hrát koronavirus největší roli? Pomohou Babišovi? Nebo mu naopak uškodí? 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (46 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Matrix AB
Situační portrét jednoho z nejvlivnějších mužů české současnosti, politika a podnikatele Andreje Babiše. Filmový štáb jej několik měsíců sledoval v záři reflektorů i v jejich stínu. Setkává se také s osobnostmi, které o Babišovi vydávají nevšední osobní svědectví. Vzniká tak ojedinělý filmový vhled do světa moci. Režie V. Klusák

Průměrný počet slepic: 1.3 (22 hlasů)

Já tě chápu, elfe-referente, že svého jmenovce adoruješ (pro elfy-referenty: adorovat = zbožňovat, uctívat), ale nepřeháníš to už? Čekat noc co noc, jestli se v článku objeví to, pro tebe tak magicky okouzlující, jméno Babiš, abys jako první mohl zareagovat a na svého ideového vůdce svým příspěvkem ještě více upozornil?

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

Když ho miluješ, není co řešit.
..U nás petrohradské ulici Savuškina je dům s číslem 55. V něm je čtyřicet kanceláří. V každé kanceláři sedí dvacet lidí, kteří celou dobu jen sedí a píší přesně podle zadaných úkolů. Permanentně je sledují kamery, zda se drží zadané linie. Za ideologické odchylky následuje pokuta. Požadovaná denní norma obnáší sto třicet pět postů o zhruba dvou stech znacích, pracuje se ve dvanáctihodinových směnách...

Průměrný počet slepic: 2.1 (10 hlasů)

už měsíce jinde. Tuhle tam psal asi před třemi dny.
Buď dostávají kluci stejné noty anebo chudák opisuje...
A rád je všude první, asi má budíka přesně na půlnoc. A to tu ještě nevyrukoval s pussinami, to je jeho oblíbené téma.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)

stačí ctrl-c a ctrl-v

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Zjistili, že kydání hnoje nezabirá'tak zacčali prozměnu chvalit v doméni' ze lidská závist....... furt jim nedohází, že na myslící lidi nemaj. :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

....a nadobro s tím přestane. Kdoví co pak jinde by napáchal jiného, mnohem horšího a třeba i skutečného.
Je dobré mít určité věci pod kontrolou.
Nelajte mu, pochvalte ho. Buďte rozumná.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

to sis trochu přešlehnul, splést si Butovice s Petrohradem a Bucharovu ulici s nějakým Savuškinem.

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

Naše sídlo je v RF, v Petrohradu, ulice Savuškina č.5.

Průměrný počet slepic: 1.9 (12 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vaše sídlo je Praha Bohnice, ulice Ústavní 91.

Průměrný počet slepic: 4.6 (35 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já vím, že to nemůžeš napsat naplno a předstíráš tu bájnou ruskou farmu ("co svět neviděl") plnou ruských trollů šířících ruské narativy ruskými fejkňůsy (takhle nějak vám to Kartous a řídící důstojník povidal). Jenže tvoje pravá adresa je Bucharova/Nárožní 2, Praha-Nové Butovice. To ostatní o kamerách, pokutách, zadaných úkolech, odchylkách a denních normách sedí, to tady denně potvrzuješ.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Z padoucha učiní milovaného politického leadera, z hodného a rozumného člověka nebezpečnou kreaturu.
Jen děti a duševně nemocní jim stále ještě věří. Možná ještě otroci (ale ty bych zařadil spíše pod tu druhou skupinu, včetně těch nájemných).

Hezký den.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

how can i buy viagra in korea <a href=" https://viagracnd.online# ">viagra super active jpyqnqj</a> - viagra nc
http://viagracnd.com/# get viagra prescribed online
buyu viagra online cxygbps <a href=https://viagracnd.com/#>how to use viagra for men ufuxwtf</a> super p viagra

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

brand viagra no prescription <a href=" http://viagracnd.com/# ">viagra in australia</a> - buying viagra in n ireland
https://viagracnd.online# genuine viagra australia
viagra timing ViagraCND100Mg <a href=https://viagracnd.online#>Generic Viagra Online - Lowest Prices Pills World CialisCND20Mg</a> herbal substitute for viagra paypal

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

stromectol nz <a href=" https://ivermectinon.com/# ">stromectol 3 mg tablets price</a> - buy ivermectin uk

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin 8 mg <a href=" http://ivermectinon.online# ">stromectol 3 mg tablets price</a> - stromectol 0.5 mg

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin <a href=" http://ivermectinon.com/# ">stromectol tablets</a> - ivermectin cream uk

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

levitra without a doctor prescription <a href=" https://prescriptiondrugson.com/# ">online ed drugs</a> - best canadian online pharmacy

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

ed meds online pharmacy <a href=" https://prescriptiondrugson.com/# ">prescription drugs online without doctor</a> - buy drug online

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

generic lipitor prices <a href=" https://lipitorgnr.com/# ">coupon for lipitor</a> - lipitor coupon

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy lexapro online india <a href=" http://lexaprognr.com/# ">buy lexapro</a> - compare lexapro prices

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin 3 mg tabs <a href=" http://stromectolgnr.com/# ">stromectol</a> - stromectol medicine

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

generic cialis 20mg <a href=" http://cialisgtr.com/# ">cialis no prescription canada</a> - is generic cialis from india safe

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

over the counter ed drugs <a href=" https://pillgtr.com/# ">buy prescription drugs from canada</a> - ed products

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

medications online <a href=" https://pillgtr.com/# ">buy cheap prescription drugs online</a> - ed medications

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

viagra cost per pill <a href=" http://viagragtr.com/# ">viagra pills</a> - mexican viagra

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

zithromax z-pak <a href=" http://zithromaxizi.online# ">zithromax online pharmacy canada</a> - azithromycin zithromax

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

generic propecia prescription <a href=" http://propeciaizi.com/# ">buy propecia online uk</a> - propecia where to buy

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

propecia for sale <a href=" http://propeciaizi.com/# ">propecia for sale</a> - cheapest propecia for sale

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin 4 <a href=" https://ivermectinizi.com/# ">ivermectin</a> - stromectol generic

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

buying prednisone mexico <a href=" https://prednisoneizi.com/# ">prednisone</a> - buy prednisone online india

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

canadian drug <a href=" http://indiarxmgz.com/# ">reputable online pharmacies in india</a> - vacuum pumps for ed

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

viagra from canada <a href=" http://viagramgz.online/# ">buying viagra online</a> - order viagra online

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

medicine for ed <a href=" https://canadarxmgz.com/# ">cheap ed pills from canada</a> - supplements for ed

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

male ed pills <a href=" http://indiarxmgz.online# ">india rx pharmacy</a> - ed medications over the counter

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

which ed drug is best <a href=" https://canadarxmgz.com/# ">canadian pharmacies that ship to us</a> - new ed drugs

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

ed solutions <a href=" https://indiarxmgz.com/# ">india pharmacy without dr prescriptions</a> - treatment for ed

Zatím bez slepic

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin 3mg tablets <a href=" http://ivermectincovi.online# ">ivermectin cream cost</a> - ivermectin

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Včerejší rozhovor s hodně zajímavým a v této době už populárním člověkem:

"Brzy budou 4 tisíce nakažených denně. Zavřete školy, míní parazitolog Flegr"
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozstrel-koronavirus-tisice-nemoc-bi…

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Jeho publikační činnost najdete zde:
https://web.natur.cuni.cz/flegr/publ.php
Poslední dílo z oboru „Sexual medicine“ lze získat pouhým klikem – jsou tam i doprovodné piktogramy, pro ty, kdo by neporozuměli textu… :-)

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Tak tak :o)

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)