Zákon o povinném podílu českých potravin

Autor

Dnešní článek je vidlácký kam až to jenom jde. V podstatě se mě osobně dotýká a snad  bude jednou hrát významnou roli pro všechny tuzemské zemědělské producenty. Jednou třeba bude ovlivňovat významným způsobem prakticky celý zemědělský sektor a navíc je nádherným předvolebním tématem a zrcadlem současné české politické scény. A to i přesto, že podle mě zákon zůstane jenom na papíře a k nějakému zásadnějšímu průlomu díky němu zatím nedojde.

Ale ovlivní výhled do budoucna. 

Nejprve chci začít aspektem politickým. Po třiceti letech bezbřehé liberální ekonomie a vlády neviditelné ruky trhu tu najednou máme zákon, který jde přesně opačným směrem. Který navzdory trhu nařizuje hytlermarketům s plochou nad 400m2, aby v každém segmentu měly povinný podíl českých potravin. 

Vlastně vůbec nechápu, že v dnešní liberální EU, kde přece vládnou velké firmy a silní západní lobbysté, kde nás berou jako póvl a otroky, že vůbec něco takového mohlo projít parlamentem. A že se dokonce našlo dost poslanců, co pro to zvedlo ruku. A ještě se ukázalo, jak na tom kdo je. Pro byli poslanci z ANO, SPD, ČSSD a KSČM, plus pár nezařazených. A nepřekvapí, že Piráti, ODS, TOPka, Lidovci a Starostové byli proti. Nebudu parafrázovat, pěkné shrnutí je na Jihočeském kurýru, zde máte odkaz, projeďte si to: 

https://www.jckuryr.cz/…eu/

Fakt nechápu, jak naši loutkovodiči mohli něco takového přehlédnout a dokonce to nechat projít. Samozřejmě , pro EU není nic ztraceno, ještě to prezident nepodepsal, zdrží se to v senátu a určitě se najde nějaký dobrák, který to napadne u nějakého příslušného ojrosoudu. Nejvíc bych si přál, aby to tam podal někdo od Pirátů. To jen, abychom měli ještě více jasno, na které straně stojí. 

Zákon je podle mě průlomový v tom, že si vůbec někdo dovolil něco takového navrhnout. Doteď byly podobné nápady jasná svatokrádež na božstvu volného trhu, který jediný vyřeší všechny naše problémy. Samozřejmě nikdo už nezdůrazňoval, že tento volný trh je pěkně křiven dotacemi, které jsou na západ od našich hranic o dost vyšší, takže o tržní ekonomice nemůže být řeč. 

Nevím, kdo přesně je autorem návrhu, ale konečně u nás někdo nahlas a otevřeně řekl, že když nezměníme EU, musíme se tomu přizpůsobit a udělat nějaké vlastní kroky. V podstatě vidíme první vskutku národní zákon, který hájí české zájmy proti těm evropským.  Už jen z tohoto hlediska je zákon důležitý, i když by to už nic dalšího neznamenalo.  

Možná nakonec nebude přijat. Ale třeba za něj dostaneme alespoň nějaké ojroústupky...  A nebo je to první vlaštovka za kterou budou následovat další hejna podobných zákonů... Také je třeba na základě tohoto hlasování poněkud přehodnotit Babiše a jeho lidi. Zdá se, že oligarcha chce být především českým oligarchou a ne tím evropským. Až ho budete ve volbách bít po hlavě za koronavirus, vzpomeňte si i na tento zákon....  Tolik k politickému hledisku. 

A teď praxe: 

Bohužel, z toho co zatím vím, je tento zákon z kategorie těch o kterých bývalý ruský premiér Černomyrdin říkal, že to mysleli dobře, ale dopadlo to jako vždycky.  Podle mě tento zákon dopadne podobně jako rakouské zákony proti šmelině za První světové války. Šmelinu to nezastavilo... 

Zákon nařizuje, že v každém segmentu potravin musí být na pultech i příslušný podíl českých potravin.  První problém je v tom, co vlastně české potraviny jsou... Jedná se o potraviny, které od A do Z vznikly na našem území? Nebo u nás byly jen zabaleny? Nebo se prostě dovezl drůbeží separát z Itálie, střívka z Polska, sůl a koření z Británie a v Kostelci z toho namleli párky? 

Dám ještě další příklady běžné praxe - V Holandsku se narodí sele. Po čtyřech týdnech míří do Rakouska do seletníku, kde mu nastartují metaboslismus na rychlé přírůstky a zůstane tam další dva měsíce. Pak je převezeno k nám do velkokapacitního vepřína, kde zůstane další tři měsíce a vyroste na jateční váhu. Pak je převezeno do Kostelce, zabito, rozporcováno.  Část jeho masa se smíchá s vepřovým separátem z Rumunska a dohromady se smíchá na mleté maso pro řetězec Albert. Je to české maso? Je to české prase? 

Nebo obráceně - u nás vyroste celé prase. Je krmeno českým krmivem, vyroste v českém vepříně u firmy Jave Pork. Pak se naloží na kamion, odveze kousek za hranice, protože to je nejbližší masokombinát. Tam bude zabito nějakými mongoly pracujícími pro německou firmu, bude zabaleno a posláno na náš trh. Je to české prase? 

Nebo - v polské líhni patřící německé firmě se vylíhne kuře z holandských vajíček. Toto kuře je přivezeno do hal Vodňanského kuřete, kde vyroste. Dostává speicální krmné směsi, které tvoří 90% výsledné ceny kuřete a tyto směsi se míchají v Rakousku. Kuře pak rozbourají v českém masokombinátu pomocí ukrajinských pracovních sil a dodají do Kauflandu... Je to české kuře? 

Nebo - vinař od Kyjova má letos horší úrodu. Dělá skvělé Chardonay, které míří do vinoték v Tescu. Ovšem, letos se neurodilo. Tož koupí hrozny v Maďarsku, vylisuje je, šťávu smíchá se svojí a udělá české víno. Pak zjistí, že má ještě místo, tak koupí z Rumunska už vylisovanou a zamraženou šťávu a opět ji smíchá s jeho vlastní úrodou. Je to české víno? 

Je český produkt Bohemia Sekt, kterého se vyrobí tolik, že by na to nestačila veškerá česká produkce hroznů? Je českým produktem jogurt od Olmy vyrobený u Olomouce, ale přivezlo se pro něj polské mléko, protože je teď levnější (pokud by se použilo české mléko, tak bude jogurt dražší než od Madety, která si zase naopak bere mlíko ze Slovenska) a tím pádem by ten jogurt nevydělal? Od kolika procent českého mléka je jogurt český? Nebo takový pribiňáček... použije se na něj česká smetana z českého mléka, ale tvaroh se přiveze z Itálie, protože tam zrovna mají nadbytky, kterých se levně zbavují... je to český produkt? 

Je český produkt zmrzlina, která má v sobě české mléko, rakouský tvaroh, německé lentilky a španělské jahody? Tohle je totiž běžná praxe. 

Nebo - ve Znojmě se umele mouka ve mlýně Penam. Ta zamíří do pekárny v Rakousku, kde z ní udělají francouzské bagetky, které pak mražené přivezou do Lidlu v Brně, tam se strčí do trouby a prodávají. Je to česká, nebo rakouská bagetka? Je vůbec jakékoliv zboží české, když se prodá v hytlermarketu za krvavé ceny a obrovská marže se odvede někam do zahraniční centrály? 

Ptal jsem se na to naší firemní právničky. Co myslíte, že mi řekla.... No jasně - že neví. Že zákon sice má něco stanoveno, ale dnešní oběh polotovarů je tak komplikovaný a široký, že vždycky bude výklad poněkud nejasný a bude snadné jít  na hraně zákona. Kvůli tomuto značně nejistému zákonu nikdo nezačne stavět masokombináty a velkokapacitní teletníky. Tedy někdo jo - Babiš. Ten je umí za miliardy udělat tak, že jsou ziskové i bez tohoto zákona. Ale ostatní budou velmi obezřetní. 

Chtěl jsem tím vyjádřit, že dnešní toky zboží jsou tak komplikované a každý bonbón  několikrát obkrouží Evropu, než skončí někde na pultě. Tohle se nedá snadno ani definovat, ani uhlídat. 

Zákonné praxe se chopí právě ty hytlermarkety. Ti mají houfy právníků a s jejich pomocí vytvoří svoje privátní značky "českých potravin", které dají na pult vedle těch běžných. Udělají to tak, aby naplnili literu zákona, ale úplně na spodní hraně. Svým způsobem se do naší republiky přesunou nějaké ty zpracovatelské kapacity a možná některé české podniky odkoupí zahraniční hráči, kteří k nám převedou část své výroby. Tak, aby to moc nebolelo.  Aby se splnil zákon, tak se italský separát bude míchat s rakouským hovězím a polským kuřecím někde v Německu, k nám přivezou velké kostky zamraženého polotovaru, u nás to nastrkají do střívek a nechají vymáčet v láku a ejhle... český výrobek. Z celkové ceny produktu připadne na naší republiku o 3% víc než dnes. 

A zároveň budou markety dál tvrdě lobovat za zrušení zákona. Vzhledem k rozložení politických sil se jim to možná i podaří. 

Abych to nějak shrnul - v tomto zákonu vidím význam více symbolický, než praktický. Poprvé došlo k prolomení třicet let trvajících pravd o tom, že všechno ze Západu je dobré a že volný trh řeší všechno.  Poprvé se někdo postavil do cesty EU i Dojčlandům. Ovšem nemůžeme čekat, že tento zákon bude automaticky znamenat nové české zemědělství. Nemůžeme čekat, že se něco hned tak změní a pokud se změní, tak to běžný člověk nijak nezpozoruje. Nové továrny kvůli tomu jen tak nevzniknou. Trochu se pozmění oběh surovin, ale upřímně - náš trh je fakt brutálně  propojený s tím evropským a na tom tento zákon zatím nic nezmění. Nejvíc to pomůže finálním zpracovatelům - masokombinátům konzervárnám a podobně. Ti mají obrovskou volnou kapacitu a rádi ji hytlermarketům nabídnou. Malá část produkce se přesune sem. Vydělají na tom velcí hráči a malý zemědělec to ještě dlouho nepocítí. 

Samozřejmě se najde spousta dobroserů, keří budou poukazovat na to jak chudáci obchodní řetězcové mají zbytečnou administrativu, to jim prodražuje prodej a díky tomu chudáček zákazník platí v obchodě víc. Jistě se ozvou i někteří volnotržní vlastenci, že je to vlastně komunismus a celé je to špatně. Ale mladý Klaus hlasoval pro tento zákon, tak snad zvítězilo vlastenectví nad ekonomickými kecy... 

Časem, v kombinaci s dalšími zákony a vyhláškami, v kombinaci s dalšími možnostmi, možná jednoho dne zjistíme, že toto hlasování byl začátek něčeho nového. Zkonstatujeme, že k vítězství vedla ještě dlouhá cesta, že tento zákon byl skutečně jen začátek, ale významný.  

Pevně ale doufám, že z něj bude předvolební téma. Že se Pirátů a ostatní někdo zeptá, proč hlasovali proti. Že se podíváme, jak se kroutí, jak nevědí, jak se vymlouvají a blábolí. A pokud má Babiš rozum - použije tento zákon jako podmínku sebe sama.  Chcete mít tento vlastenecký zákon zvýhodňující domácí produkci? Tak mě udržte ve sněmovně, protože pokud s ostatními prohrajeme, bude tento zákon promtně zrušen.

A my vidláci budeme mít další těžké rozhodování, jak se postavit k oligarchovi. Pokud se podobných zákonů ještě pár stihne, bude Babiš se křípajícími zuby znovu zvolen do premiérského křesla...  ne proto, že by byl skvělý, hodný, nejlepší, nejdokonalejší... ale jednoduše proto, že jakákoliv jiná alternativa bude národní katastrofa. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (113 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Včera jsem viděl v čt24 u Witowské toho dredovaného kutila. Ten vedl tak trapné žvásty, že tomu i ta Witowská moc nevěřila.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/22141105…

Průměrný počet slepic: 4.3 (22 hlasů)

že si Andrejko nadělá do kalhot, když mu hrozí, že by s ní m měl diskutovat.

Průměrný počet slepic: 1 (6 hlasů)

rad...
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Bernd-Posselt-EU-nakoupil…
Když tak, Laco, fandíte Německu a naši občané jsou pro vás Čecháčci nebo z....

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Nadšení pro změnu nějaké EU linie, případně změnu jako takovou, bych v tomto zákoně nehledal.
Každé státní nařízení je vždy nějak obejito, případně se dojde k výjimkám, což bude mít jediný důsledek. Budeme mít dražší potraviny. Snad to prospěje vidlákům!!!!
Do voleb se na podobné výstřelky zapomene a zvítězí mládí a nadšení pro tu dobrou věc EU na věčné časy.

Průměrný počet slepic: 3.1 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

krok druhý jsou NORMY!
Je to normální posloupnost kroků pro normálního jedince.
A u toho druhého kroku se teprve spustí ta správná rvačka a kšeftíky něco za něco.
Tam na to kšeftování nebude tak vidět, bude tam příjemné přítmí a smrádek. Za to se dá vlastně všechno obkecat právickejma a odbornejma "termínama".
Lidi jsou nyní dost nasraní kvůli brebeře, tak se jim hodila holá kost aby si pohráli, dostali se do pozivného naladění, jak pořád chce ta vrchní bukanýrka. Budou si hrát šťastní a nebudou svou zvědavostí zlobit páníčky při usilovné práci.
Jak prosté milý Watsone!

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

aneb předvolební agitka. Tenhle zákon, ať jsou pohnutky jakkoli šlechetné, by v případě projití byl okamžitě anulován s tím, že odporuje pravidlům. Vždyť neexistuje ani síla, která by přinutila výrobce dát na výrobek "made in" zěmě (a nikoli EU).

Navíc jsi sám popsal, jak výroba probíhá, a jak je nemožný určit zemi původu. Blbý je hlavně, když to je zavádějící - sedlčanský hermelín či piškoty Opavia - ovšem nikoli ze Sedlčan či Opavy, ale z Polska.

Prostě to nejde. Navíc to občas není žádoucí. Když se před pár neurodila cibul, prostě se musela dovézt ví bůh odkud (i Nový Zéland) - a zákon by způsobil to, že by nebyla žádná.
V dubnu by si člověk ranný brambory taky nekoupil - protože jasně z Egypta, na Vysoočině šly právě do země.

Když chci něco opravdu tuzemskýho, tak beru od svýho vidláka nebo místního malovýrobce. U korporací nikdy nevíš a vědět nebudeš.

Průměrný počet slepic: 3 (19 hlasů)

CArlos a jak se to delalo, ze brambory byli, když se nemohlo dovážet z teho egypta?

Dělal jsem na farmě v británii co byla specializovaná na brambory, tam to např. dělaji tak, že obchodak naslouva rocni odběr, stím, že si přijede podle potřeby a hcladici halu ma zemedelec, kde to skladuje cely rok pro onen obchodak...

Ono, napsat "nejde, nebude", když v reálu to je ve skutečnosti "nechceme, nemame už sklady" je dost velký rozdíl ;)

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

prostě byly, až se urodily u nás. Dřív ne, aspoň co si pamatuju se z jihu nedovážely.

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

Bulharska, Rumunska a Maďarska. Pravda, v nijak ohromujících číslech.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

"dělají" rané brambory, ale i další zeleninu na polích pod netkanou fólií, sklizeň už v květnu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Takže jde o konkrétní druh brambor co chceš a nebudou a ne, že nebudou, docela rozdíl, chci bramboru vs chci tento druh brambor...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

i když taky jo, rannou odrůdu, která ale u nás (v běžných pdomínkách - reaguju i na jiný post) vyroste později.

V březnu dubnu mohou být na krámě ranné = čerstvé brambory jen a pouze ze zahraničí.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

No, potrebujes odrudu ranne, i když je na trhu jiná co udela tusamou sluzbu...

Cerstve brambory v prosinci taky budou jedine z australie apod., ale jaksi krome "chci cerstve" nechapu, co dostanu navic krome pocitu?

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Jako pozitivní vidím, že je to alespoň ten klacíček přes cestu, ten prstíček ve dveřích, to pošoupnutí se správným směrem, to kolečko salámu.

Udělat zákon dokonalejší a přísnější, tak bychom najednou mohli být v pozici Ruska při potravinové blokádě. Jen Rusko má větší ramena a trh stál za za nějaké to přebalování v Bělorusku, trochu nadávání pro Turecko (od západních spojenců) a americké mračení pro státy Jižní Ameriky nebo kde to Rusové kupovali to, co potřebovali.

Průměrný počet slepic: 4.3 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Promiňte, Vidláku, já tu mám jen něco ke včerejšku pro EU nadšence, tuším že si říká Alex (jsem zapomětlivý a hledat se mi to už nechce):
https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/koronavirus-jak-jsem-se-st…

A na stejné téma třeba tohle:
http://casopisargument.cz/?p=33912

Tak bychom mohli probírat EU bod po bodu a k čemu bychom došli?
Každý má nárok na svůj názor. Můj je ten, že EU mi škodí a že bude hůř.

P.S.: Mimochodem Alexi, jsem tupý nevzdělaný stařec, takže jsem vaše jinotaje nepochopil.

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)

Netuším, co je pro Vás, Godote, jinotaj. Pokud byste měl skutečný zájem, ne hraný, prostě byste se zeptal. A já bych Vám jednoduše odpověděl.
Mám také jednoduchou otázku. Proč mne považujete za euronadšence? Zkuste být Godote jednoduše přímý. Prostě to něčím doložte.
A zase jednoduchá otázka. Co v těch odkazech konkrétně vidíte a jako doklad čeho?

A nezlobte se Godote. Jsem jen tupý nevzdělaný stařec, takže jsem Vaše tvrzení celého Vašeho příspěvku nepochopil.

Průměrný počet slepic: 2.5 (10 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě jedna otázka. V prvním odkaze je tato věta. "Co vlastně můžeme čekat od byrokratického aparátu, který věnoval spoustu energie velikosti banánů nebo správnému zakřivení okurek?" Jak tuto větu vnímáte?
Zkusme to Godote normálně. Napřímo si věci zkomunikovat.

Průměrný počet slepic: 2.5 (10 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

pokusy o vzdělání zdejší kydací komunity. Asi vám předepíši nějaké doučování.
A odpovím za Godota, co to je jinotaj, a to vzornou českou "školštinou.

Jinotaj je, když..., ..., ..., nějaký starý a hnusný pitomec zapomene začátek věty dřív, než dočte její konec.
Jelikož se ani nesnažíte předstírat, že všemu rozumíte a že jste alespoň polochytrý, polomladý a polokrásný, zařazuji vás do druhé skupiny a vy mi laskavě pošlete deset korun za konzultaci.

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

Nemaje Váš účet, platím 5 slepicemi. Jsem ještě ke všemu strašně ješitný. -smějící se smajík

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

Pane Godote, velmi dobrý odkaz s velmi dobrou otázkou nejen pro EUbyrokraty, ale i ty naše.

,,Co vlastně můžeme čekat od byrokratického aparátu, který věnoval spoustu energie velikosti banánů nebo správnému zakřivení okurek? Jehož hlavním starostí jsou zářné bezuhlíkové zítřky v roce 2050.

Co můžeme čekat od molocha, v jehož čele stojí dáma, které se téměř podařilo zlikvidovat bundeswehr?"

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

ale máte pravdu, že tato paní nebyla do této funkce dosazena náhodou. To, co se líhne v její hlavičce skutečně nemá chybu! Nevím, zda za jejím dosazení byl záměr urychlení konce EU.
Ještě zareaguji na vaši zmínku o bezuhlíkové budoucnosti. Předpokládám, že její řešení bude spočívat v koloně žebřiňáků, tažených voly, s naloženou petrželí z Portugalska k nám a do Polska.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Nemusím ani moc rozumět zemědělství, aby mi bylo jasné, že pokud mají západoevropští zemědělci oproti těm našim násobně větší dotace, tak to u nás bude vypadat tak, jak to vypadá. Změna je neprůchodná, pokud je mi známo, hlavně přes Francii.
A jsme zase u té (ne)prospěšnosti EU pro nás.

P.S.: Už mě to vlastně ani nebaví. Vědí to (skoro) všichni, ale co se s tím dá dělat?

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

Frantíci dostávali méně.
Jde o to, aby opice z východu dostávaly více!!! A nejlépe podle vyjednaného časového harmonogramu!
Jistě, že se to Ojrosoudruhům líbit nebude, ale francouzskému sedlákovi to může být celkem jedno.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Dneska jsem kouknul na Vlka, který mi zase připomněl tu starou dobrou patolízalskou předposranost. Aneb člověk. co ho od začátku nějak nemůžu, jmenovitě Blatný prý vzkázal, že "ČR je pevná koronavirová hráz proti vakcinační diverzi!" Takže obchod jen se západem i kdyby půl národa mělo pochcípat? Zbytky z EU i v případě hladomoru? Asi zase budeme živi ideologií.
Jinak se mi vtírá dlouho myšlenka, že "pro lidi a za lidi, dělám to pro vás" a "zasraný náledí". Podporujte svého šerifa neb má protekci v EU, s kterou hlavně obchoduje(val). Jinak by tu už možná byl na postě nějaký Habsburk.
Prostě není nad to mít za premiéra zkompromitovatelného politika. Koukej být s námi anebo bububu. A jedno proti komu. A neblbni, nás farizejů mnógo, tak za co se stydět. A kdyby vám došel ruský plyn, tak nepůjčíme.
Je prý velký chuťový rozdíl mezi vepřem ve vlastní šťávě do vyspělých zemí EU a domů. Naštěstí od doby, kdy mne doběhla česká konzerva a já nedoběhl, kupuji jen v nouzi nejvyšší. Protože jak už jsem napsal, to co v Práglu koupím jako "čerstvé mléko" není ani čerstvé, natož mléko. A sháněj v Práglu kravku, seženeš leda travku! A pak ti nakonec někdo poradí, aby jsi na balkóně pěstoval rajčata a brambory a sbíral vejce holubí, kdybys neměl co do huby. Ale ne, že by na něčem nějak záleželo, teda kromě obchodu.
Jo, a pes na modro se prý nepřejí :)

Průměrný počet slepic: 4.1 (20 hlasů)

Jen otázka četl jste alespoň ten text vlka nebo jen titulek?
Píšete, že …“člověk. co ho od začátku nějak nemůžu, jmenovitě Blatný prý vzkázal, že "ČR je pevná koronavirová hráz proti vakcinační diverzi!"“
Fakt? Ten, co ho nemusíte to nikdy neřekl. Dokonce ani ten vlk to nenapsal, že to řekl.

Vy jste jen ukázal, jak se šíří fakta. Zdaleka nejste sám.

Blatný a Prymula i podle vlka řekli toto:

„Znovu zopakuji svoje stanovisko, že jsme jedním z evropských států, který ctí dohody a smlouvy, které jsou uvnitř Evropské unie platné. Nemám nic proti žádné vakcíně, ať už je z Ruska, z Číny, z Indie, odkudkoliv, pakliže projde stejnými testy jako jakákoliv jiná v rámci evropské lékové agentury,“

Načež reagoval jeho předchůdce prof. Prymula: (pozor - slova vlka a lež)
Prymula se pro ČRo vyjadřoval k dohodě Maďarska, které si samostatně objednalo ruskou vakcínu Sputnik V. „V podstatě EU řekla v tom posledním vyjádření, že to, co udělalo Maďarsko, není protiprávní. To znamená že i ČR bude uvažovat o tom, jak získat kvalitní vakcíny pro náš trh,“ řekl Prymula.
Také Německo se v minulých týdnech rozhodlo koupit další dávky vakcín mimo nasmlouvané dodávky EU.
Vlk to zinterpretoval či spíše zdezinpretoval po svém. Nebudu spekulovat. Buď neví o čem píše anebo si neobstaral potřebné informace.

Snad postačí tento odkaz Putin s Merkelovou projednávají možnou společnou výrobu vakcíny, uvádí Kreml - Echo24.cz
Jen dodám, že společná výroba Sputniku v Německu automaticky znamená, že musí projít STEJNÝMI TESTY JAKO JAKÁKOLI JINÁ V RÁMCI EVROPSKÉ LÉKOVÉ AGENTURY. Kupodivu jsou to slova toho blba Blatného, která jsou i ve vlkově textu.
Někde jsem zaznamenal, že Německo pomůže Rusku s touto certifikací. V odkaze máte i o Orbánovi a Maďarsku, jak předpokládám mnohý čtenář tu číst odkaz nebude stejně jako jste zjevně vlkův text robertíku nečetl Vy. Jen ten titulek.

Průměrný počet slepic: 4 (15 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Putin s Merkelovou projednávají možnou společnou výrobu vakcíny, uvádí Kreml - Echo24.cz
Vložte do googlu.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

pokud jsem pochopil dobře, panu Robertíkovi jde asi o skutečnost, že Čížci z Práglu a přilehlého okolí jsou nuceni POVINNĚ jasánkovat (Jasánek z Černých baronů), zatímco Říše sere na všecky a na všecko, snaží se všechny ostatní z Ojroklubu držet na bruslogradské oprati hezky nakrátko a sama si sjednává paralelní kšefty s Moskvou.
Tedy ve zkratce - Nordstream 2 v kovidové verzi. Přeloženo do češtiny - vy ostatní držte tlamu, krok i řadu, my si sjednáme prima kšeftík a vy to pak zatáhnete z těch směšných parodií na výběr daní.

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

Blatný je z Prostějova, studoval v Brně a pracoval v Brně. Není Čížek z Práglu je to hanácká náplava ze Štatlu.

Robertík: "člověk. co ho od začátku nějak nemůžu, jmenovitě Blatný prý vzkázal"
Hned na začátku napíše, že ho od začátku a priori nemá rád. - předpojatost
Pak přímo označí Blatného.
Nakonec napíše, co PRÝ Blatný řekl.

Takže je to předpojaté nadávání Blatnému, za něco, co ani nemá za jisté.

Věta "ČR je pevná koronavirová hráz proti vakcinační diverzi!" mluví o koronaviru jazykem padesátých let. Protože takhle dneska nikdo nemluví, tak to Blatný sotva řekl, kdyby tak mluvil, tak to dávno víme. Robertík nám už řekl svůj důvod lhát, nemá ho rád, je předpojatý.

Napsal jen snůšku nestrukturovaných výkřiků.

Za naše postavení vůči Německu Blatný doopravdy nemůže. To se nastavovalo za Havla, který s tím začal už ve svém prvním velkém projevu. Klausovi se dá vyčítat ledacos z té doby, ale byl později byl proti Lisabonu, kdežto Moravák z Vsetína Topolánek byl pro a tlačil, ať to podepíše.

Jasánky máme odevšad. Bakala je z Opavy, z Ostravy je Jančura a Hollan z Žít Brno je z Brna. Jourová je Moravanka z Třebíče, Kalousek z Tábora, Pospíšil z Chomutova, Němcová z Nového Města na Moravě, Bartoš z Jablonce na Nisou, Fiala z Brna, Vít Rakušan z Kolína, Valachová z Brna atd, atd.

Myslím, že naše země plodí Němcům podlézající Jasánky zcela pravidelně a žádný region se nedrží sranou.

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)

...hranice není třeba, upálím se sám. Předpojatý jsem jsem a Vlk taky. A vy asi vůči mě.
Z dnešního mého pohledu první ministr zdravotnictví musel hopsat podle filmu "Podporujte svého šerifa", druhý vyhrožoval mrazáky a dovolil si nemít roušku dva metry od auta, stejně jako já, když není nikde nikdo kolem a "veřejně byl sťat bulvárem pro výstrahu" aby bylo jasno o tom, že tu pandemie skutečně je. Třetí je kynolog s barevným pejskem pro děti, jiný pokrok nevidím. Až na to, že první upozorňoval třetího na to, že vakcína nezabrání dalšímu šíření. Ještě nejsem tak senilní, abych baštil omalovánky. Stejně jako papundeklového a zbytečného Petříčka.
Takže znova: "Nimrode, lovče, jsi šťasten"? Žes mě tu serval, s gatěmi u kolen? :)

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Já si vás hlavně sotva pamatuju.

Teď jste tu shodil tři ministry nějakými posměšky za podružnosti, jako studentíci shazují své učitele nějakýma nelichotivýma historkama, místo aby z nich vytáhli znalosti a informace, pro který na tu školu šli.

Tohle slyším v TV a na internetu kam se podívám.

Aspoň chápu důvody toho pitomýho hostinskýho ze Šeberáku, protože se mu hroutí podníkání, chápů důvody lidí, co upozorňují na těžkou situaci samoživitelek, protože ty se objektivně ocitají v těžké situaci - i když ani u jedněch neuznávám, že se zrovna kvůli nim mají nechávat chcípat staří a zranitelní.

Vaše důvody nechápu vůbec, protože ty pravý neříkáte.

Reaguju na to, co píšete a je mi jedno, že to je od vás nebo ne.

Berete se za střed světa, jakože zrovna vás si někdo vybere za cíl a na vašich názorech a argumentaci nemohlo být nic v nepořádku.

Covid je lékařský problém a ekonomický problém. Zkuste se odkazovat na něco z těchto oborů.

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

že by byla u nás snaha nakoupit od Rusů natož od Číny. Zato jsem četl, že vakcína, co měla dostat EU valem a bezproblémově končí v UK. Asi tak. Orbánovi už není vyhrožováno, protože Sputnik se hodí Merkelové do krámu
z tohoto důvodu. Předpojatost sem nebo tam. Prostě mám za to, že jako jsme přišli s "revolucí" poslední, skončíme patrně poslední i přes vakcínu z úplně stejného důvodu. Ale keců od jara ze všech stran a čím dál tím větší bordel. Můj dnešní pohled.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Ale kdepak robertíku, nemáte jen dostatek informací, děláte jen poněkud ukvapené závěry a berete co Vám přijde pod ruku jako pravdivé jen proto, nepravdivé informace považujete za pravdivé. Jste snadný terč pro manipulátory a zdaleka nejste sám.
Splácal jsem poctivou odpověď pro Targuse a máte tam i vysvětlení proč jste i tady se svými závěru nejen vedle, ono je tomu právě naopak.

Targusi, poctivá odpověď bude dost dlouhá.
Sám jsem schopen napsat něco zcela jinak než chci, z nepozornosti vznikne bizardní výrok ze zcela jiným významem - ergo kladívko je to možné, můžete mít pravdu. U člověka je možné oparvdu cokoli. Beze srandy. Posoudit bych to mohl po reakci Robertka a po vykomunikování.
Nicméně Robertek napsal:
…“člověk. co ho od začátku nějak nemůžu, jmenovitě Blatný prý vzkázal, že "ČR je pevná koronavirová hráz proti vakcinační diverzi!"“
Mně z toho vychází jednoznačně citace Blatného. A to vlk skutečně nenapsal. On to „analyticky“ dovodil – ve smyslu Blatný vlastně řekl. Vlk to vyvodil z oněch dvou citací., které jsem od něj okopíroval.
Vlk ty dva výroky propojil svými slovy, „a Prymula reagoval na Blatného“ a následuje citace Prymuly. Svými slovy tak zavádí čtenáře, kterému to přijde přirozené a pravdivé.
Prymula reagoval ve skutečnosti na Blatného takto, což vlk „zatajil“:

V rozhovoru pro Radiožurnál jste zmiňoval (Prymula) konkrétně ruský Sputnik V, který by mohl přicházet v úvahu a například i Maďarsko jej objednalo. O této vakcíně koluje spousta rozporuplných informací. Je tato vakcína spolehlivá a bezpečná?

Podle toho, co o ní zatím víme, tak se tak jeví. Ještě jsem neviděl výsledky velké studie, která byla zahájena až po registraci, protože tu byla velká nevole, že ta studie nebyla už před registrací, ale myslím si, že ty výsledky musely být předloženy teď Evropské lékové agentuře, kde bylo žádalo o registraci této vakcíny. Doufám, že se dostanou i na veřejnost.

Ministr Blatný zatím Sputník odmítá s tím, že není registrován, a tudíž jeho použití není na pořadu dne. Vy teď naopak říkáte, že bychom si tuto vakcínu měli objednat, abychom vyřešili situaci. Nevrhá to špatné světlo na komunikaci vlády, když se nejste schopni shodnout a mluvíte každý jinak?

Tohle jsou názory. Já to prezentoval samozřejmě jako svůj názor. Je myslím snaha sem dostat vakcíny co nejdříve, a pokud se to nepodaří jinak, tak tohle je jedna z cest. Nic víc. Byl to v podstatě můj návrh, který musí někdo posoudit. Nerozhoduji, jestli to půjde tou, nebo onou cestou.

Takže Blatný neodmítá Sputnik, ale necertifikovnou vakcínu. Certifikovaný Sputnik mu potíže nedělá. Od Prymuly se dovídáme, že Sputnik nějakou registrací právě u evropského SÚKLu probíhá a že je to jen jeho názor, který bude diskutován. Nu a Němci s tou výrobou a tedy i s pomocí Rusku z certifikací. Maďarsko by také muselo certifikovat – min u jejich SUKLu. Pokud je kvalitní jako náš či evropský, je to naprosto jedno. Jen by ho mohl mít pro vlastní potřebu. Takže co vlastně Blatný sdělil i tím, že se spoléhá na evropský SUKL, kde ro proběhne rychleji a při nedostatku i toho Sputniku se vším všudy, co to obnáší. Zcela jistě ned to, co dovodil vlk.
Proto jsem napsal u vlka, že tou vsuvkou lže. Úmyslně. Tohle on přehlédnout nemohl. Jakkoli i génius může přehlédnout právě proto, že je nedokonalý člověk. Vlka jsem měl rád, mám rád a budu mít rád. On mne naučil kde a jak hledat zdroje. A spolu s Lexem či LeemK, mi opravdu na blozích dali nejvíc. Ale vlk jakmile jde o Zemana, Babiše – argumentuje naproste stejně jako borci z deníku N a přesně tak, jak je kritizuje on.

Ano, máte samozřejmě pravdu, že Německo bude hájit vždy především své zájmy. Jak co se týká vakcíny, tak i Nordstreamu. Ale to je jen jeden střípek pravdy. Německo, stejně jako Blatný neporuší zákon a platná pravidla. Ať už komunitární (pravidla EU) nebo pravidla regulérní certifikace jak „SUKLu“ evropského, tak i vlastního národního.
Zcela logicky. Pokud by totiž jakýkoli SUKL propustil certifikací vakcínu s účinností 10%, stala by se z toho aféra, kde by následovala trestní odpovědnost (v Německu zcela určitě) a politiky by to doslova smetlo. Zdraví je strašně citlivá věc pro jakéhokoli voliče.
Tady mi můžete namítnout to zcela běžné u zdejší pospolitosti, že jsem naivní, že NWO, mocní si to dokáží zařídit. Na to odpověď nemám, na to odpověď prostě není. Je-li někdo takto daleko, je přece zbytečné se o čemkoli bavit. Mj proto, že si vlastně není nač ztěžovat, je to dané a pak nemá smyslu se bavit prakticky o ničem. Logicky je to nesmyslné. Je to stejné jako paušální odsouzení celého zdravotnictví na základě osobní jedné špatné zkušenosti. Je to stejné jako když politici či EU udělá kravinu, dělají jenom kraviny. Ale co je tady a nejen tady považováno za kravinu. Koukněte do příspěvků pod tímto článkem jen stran SUKLu. Kravinu dí všichni, kteří ho zmiňují. Bez výjimky. Z neinformovanosti, na základě těch paušalizací různého typu, na základě teze, že každý člověk je vlastně dobytek, každý politik je dobytek, atd, atd. Bez toho, aniž by věděli, jak ta certifikace probíhá, bez toho, aby věděli jak probíhá standardní náběh aplikace nové vakcíny po její certifikaci. A jsou další střípky prav i jedné jediné věci. Ale to by holt obnášelo totéž co s pohádkou o křivých okurkách. Objevuje se znovu a znovu na základě skupinového chování troubů, kterých jednoduchost byla vetknuta do vínku a protože jim to přijde pravdivé znovu a znovu se najde oběť toho skupinového chování – podrobná genese vzniku téhle fámy je níže v odkazu - blbovzdorně. Jo Targusi, ale to ten tzv. „kriticky uvažující“ nesmí být líný ten román přečíst celý – je myslím opravdu blbovzdorný. Zase tady máte člověka, který netuší, co to vlastně normy jsou. Je tady v téhle diskusi.
A realita o křivých okurkách - Kose (vlkovi) s láskou i lítostí III aneb jak je to s EU, křivostí banánu a okurky | KOSA NOSTRA zostra aneb NAŠE VĚC zostra ! Prostě Kosa zostra! (wordpress.com)

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

....."Ministr Blatný zatím Sputník odmítá s tím, že není registrován, a tudíž jeho použití není na pořadu dne. Vy teď naopak říkáte, že bychom si tuto vakcínu měli objednat, abychom vyřešili situaci. Nevrhá to špatné světlo na komunikaci vlády, když se nejste schopni shodnout a mluvíte každý jinak?".....
Nic takového tam není, přečtěte si to znova! Jste stejný manipulátor s textem jako já a přebíjíte akorát můj pocit vaší pravdou, což je ještě horší :) Namítáte mi tu něco podobného, jako když kdysi Občan shazoval informaci o bourání kulturních kořenů v USA z us webu a to jsem ji přímo vložil jako odstavec z článku. A taky byl článek špatně, jen protože pro Občana byl autor špatně a proto tam nemohl být ani zlomek pravdy. A tohle je něco v bleděmodrém.
Já v poslední době píšu hlavně svoje pocity a irituje mě pocit zbytečnosti a ošklivosti tohoto současného světa.
Jak víte, že Německo něco neporuší? To Německo si udělá, co se mu bude hodit v době porušování všech možných dohod, ptz v Evropě uber alles. Dovolte abych se zasmál. Mráz už totiž nepřichází z Kremlu. Jestli jste si nevšiml, tak on se už před třiceti lety otočil vítr.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

Já v poslední době píšu hlavně svoje pocity.

-
... a to je ta chyba. Vaše pocity se mohou mýlit. Každejtu má nějaké pocity.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

robertíku - to je přece v pořádku. Váš názor je Váš názor. I o tomhle je skutečná demokracie. A ta možnost, se Vás snažím oblbnout, ta tu holt prostě je.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Alexi, mi je jedno co vlastně Blatný sdělil , nebo nesdělil.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Mě zajímá, jestli máme, nebo nemáme vakcíny, co udělal, aby jsme měli vakcíny. O účinnosti nemusíte mít strach, protože Angela by se neblamovala nějakým šmejdem. Očkování není povinné, V Rusku hromadně neumírají po očkování, dokonce rozvolňují, proč nedat seniorům šanci. Blatnému je potřeba vzít barvičky, a kalkulačku, ať nepočítá mrtvé na COVID, nebo s COVIDem. Raději ať se stará o živé, nebo je podílníkem v pohřební službě?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Jó pane Josefe, Vy skutečně Blatného kritizovat musíte. Vy na výběr fakt nemáte. Vy z konstatování, že Rusové nestíhají vyrábět ani pro sebe, pročež s nimi Merkelová jedná o společné výrobě v Německu, zjevně vyvozujete, že Blatný tam nějakou koupit může. No tak s tím, jak sehnat něco co k sehnání není, s tím si moje nastavení poradit neumí..
Ano je to i takovýchto názorech. A máme demokracii.

Průměrný počet slepic: 1.8 (6 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mexiko chce taky uzavřít smlouvu na Sputnik, pokud už jí neuzavřelo. Ono pár zemí mělo s RF už kdysi dávno smlouvu o výměně vědeckého a technologického výzkumu. To by jste si měl jako dobře informovaný jedinec pamatovat. Já, starý a blbý dezinformátor (píšící s blbou oblibou v noci místo abych spal) si bohužel už ani nevzpomenu, co jsou to kapitálky, kterými byl ten spolek nazván. A není náhodou z Mexika blíž do USA i když v tom spolku asi nebylo?
Kvůli vám a Čmoudovi budu muset každou větu začínat slovy možná, asi, pravděpodobně, údajně apod. Abych se vyhnul podobným rozhovorům. Vyplýtvat tolik slov na jednoho starého osla, to bych snad, možná a pravděpodobně měl být poctěn :)
Abych neplácal do větru: https://echo24.cz/a/SgkRK/zmatek-preruste-ockovani-prvni-davkou-doporuc…
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-v-cesku-preruseni-ockova…
Takže chce někdo vnášet zmatek do našich ukázněných jednotných řad? Já tohle většinou nečtu, ale díky vám a "Tomu, kdo rád spává v babyboxech" to sem i vyvěsím. Merkelová se !patrně, možná, asi! obrací k Rusku, protože od Pfitzeru to jde skoro vše do UK(není UKR) asi kvůli "anglické mutaci"?
Mimochodem, načetl jste někde jak probíhá registrace seniorů perfektně vybavených IT technikou, notbůkem počínaje až po vysokorychlostní internet? Vřele doporučuje devět očkovacích center z deseti. Ale určitě budete číst něco jiného než já :)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Orbán rezignoval na Sputnik pro výrobní kapacity Ruska, Merkelová jedná s Putinem o společné výrobě v Německu. Tož přeju Mexiku úspěch. robertíku já jen kladu nějaké argumenty, Vy máte jiné. Toť vše.

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přece nebudou to svinstvo cpát do germánů víc než je třeba! Moc bych se neradoval. Někde jsem včera zachytil, že Merkelka řekla, že bychom se měli o vakcíny podělit i se zeměmi třetího světa. Zřejmě už počítá se Sputnikem V a Pfiltzer ochotně přepustí nám. Obdoba "kvalitních" potravin.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

co má českého majitele a z čeho zůstanou daně v ČR.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

páč vidláci co znám, jsou sice echt český, ale zrovna se zdaňováním se moc nepářou :-)

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

...tak cca jeden z deseti obchodních řetězců - ostatní SRN, NL, Švédsko a GB Tesco. IKEA mě je jedno, tam na polívku nechodím:) Jediný český byl jakýsi Hruška.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

vypadá to, že alespoň mladej Klaus čte občas Kydy.
PRVNÍ! náznak tlaku z opozice na Andrejka přes SUKL kvůli vakcinám.
Ale ještě musí hoch dost a dost trénovat.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Co je tady po těch 32 letech českého? I když bych byl samozřejmě velice rád, kdyby se české zemědělství postavilo znovu na nohy, ale UŽ tomu nevěřím, neb 32 let si dali záležet, aby se znovu nevzpamatovalo! Konečně to "české" popsal vidlák výstižně. Proto nechápu proč „česká potravina“ a proč „podíl“. Fakt, to mi hlava nebere. Snad „Z D R A V Á POTRAVINA“! O to mělo jít naším zákonodárcům především = tedy co nejvíce N E Z Á V A D N Á P O T R A V I N A“ , aby bylo všem úplně jasné a aby mě někdo nepodezíral, že cílím hned na BIO kvalitu. „ZDRAVÁ“ (dovolím si uvozovky, abych ušetřil ostrý brk zdejším odborníkům i „odborníkům“) je podle mého taková potravina, která má parametry, na kterých se jako společnost dohodneme na základě současné úrovně poznání. A Když se řekne „A“, tak tím „B“ nevymýšlet už jednou vymyšlené a dokonce částečně kdysi fungující, totiž státem velice přísně dozorovanou akreditovanou laboratoř s delegovanými pravomocemi, které by se daly ve zkratce vysvětlit přibližně takto:
1) jednou prodáš závadnou potravinu = velice vážné varování (to se může stát)
2) podruhé prodáš závadnou potravinu = citelná pokuta, přesto beroucí v úvahu tvoje účetnictví (=tvojí velikost)
3)potřetí uděláš stejnou sviňárnu a prodáš závadnou potravinu = likvidační pokuta a opletačky s trestním právem ohrožující konkrétní fyzické osoby (jak OSVČ tak i statutární osoby = se mnou se taky nikdo nepáře, udělám-li chybu, jsem posuzován dle trestního práva a žádné „3x a DOST“ pro mě neplatí, jak tady navrhuji pro ty, co úmyslně porušují dohodnutá pravidla stanovená pro NEZÁVADNÉ potraviny, které bych tak rád měl místo těch „českých“ potravin!).

Průměrný počet slepic: 4.3 (30 hlasů)
Trvalý odkaz

Republikánští senátoři odmítli impíčment Trumpa

45 GOP Senators Vote Against Trump Impeachment
https://www.youtube.com/watch?v=EL88_G4NcgU
-----------------------------------------

Federální soudce zablokoval Bidenovo 100-denní moratorium na deportace

Federal judge blocks Biden’s 100-day moratorium on deportations
https://www.foxnews.com/politics/federal-judge-blocks-biden-deportation…
--------------------------------------

Reakce bývalého šéfa Shell Oil k Bidenovu zrušení budování Keystone ropovodu (hóódně dobré!)

Former Shell Oil president reacts to Keystone Pipeline uncertainty
https://www.youtube.com/watch?v=DoyUhj5sv9U

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Kongresmanka Greenová (za stát Georgia) předložila seznam obvinění proti Bidenovi, která by mohla vést k jeho obžalobě. Jedná se o čachry na Ukrajině a pokus o jeho impeachment:
https://www.czechfreepress.cz/amerika/senatorka-slovo-dodrzela-obzaloba… a je tam tentokrát uveden i původní zdroj, který jsem nezkoumal. Jak jsem koupil, tak prodávám!

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Kurnik, doufal jsem, že máte originál.
Video nikde nemůžu najít :)

Když jsem sjížděl trubku, tak jsem si prohlídl pár videí z přehlídek a přesunů po inauguraci... no, ten dědek by ceremoniál odemykání trezoru na hradě nedal.
Jestli těm správně demokraticky orientovaným vadila Zemanova viróza, tak Pepu musí nenávidět.... ;)

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)