Opačné postřehy

Autor

Přátelé, na jedné straně tu máme naší skvělou fialovou vládu, která nás vede ke skvělým a radostným zítřkům bez spalovacích motorů, s vyššími daněmi a pozdějším odchodem do důchodu. K tomu je ještě odhodlána bojovat s Ruskem do poslední koruny (a možná i do posledního brance) a ještě nám tvrdit, že to hnědé je cukrová vata. Připravuje si pro to podmínky v podobě kriminalizace svobody projevu a pronásledováním dezinformací, což je v praxi každé slovo kritické k Pětikolce a jejím ojrohodnotným cílům.

Na straně druhé jsem včera zjistil, že se ceny komodit v podstatě dotkly předválečných hodnot.

Ne, chraň Bůh, že by se ceny vrátily na předválečnou úroveň, ale výkupní cena pšenice i řepky klesla na hladinu, kterou si pamatuju z dávnějších let, kdy žádná válka nebyla, ale ceny se přesto dostaly na takovou hodnotu. Z tohoto hlediska je možné říci, že nejvyšší válečné ceny byly v říjnu a listopadu. Kdo tehdy neprodal a čekal, že cena ještě poroste, ten pak sledoval, jak je to měsíc od měsíce horší.

Včera to podle komoditní burzy vypadalo, že se ceny dotkly dna a začnou znovu růst, ale moc jistý bych si tím nebyl. Nikdo totiž nezačal nabízet smlouvy na příští úrodu, protože vyhlídky jsou tak krajně nejisté, že není na co vsadit. Ceny hnojiv jsou pořád docela vysoké – na více než dvojnásobku předválečných časů, ale také zvolna klesají. Pokud by dnes někdo mermomocí chtěl smlouvu na budoucí úrodu, asi by mu nabídli předválečné ceny, což si nikdo nedovede (zatím) představit.

Většina zemědělců u nás má úrodu prodanou. Pokud vím, tak se ke slušným cenám dopracovali a podařilo se jim víceméně nakoupit hnojiva tak, že letošní sezónu snad pokryjí. Ale nějací smolaři se našli. Kdybych byl obchodník, asi bych jim doporučil, aby prodali teď, než ta ztráta bude ještě větší, protože vnější podmínky se mi zdají být čím dál tím klidnější a nevidím pro nějaké větší zdražení komodit žádný důvod. Navíc se teď právě sklízí na jižní polokouli…

Henta globalizace….

Už jsem tu před pár dny psal, že situace na mě dělá dojem, že se normalizuje. Zdá se, že obchodní cesty se prostě přesměrovaly. Rusko dokázalo své suroviny udat jinde a Evropa dokázala potřebné zdroje obstarat také jinde. Co se v Londýnské City rozpojilo, co se v Dubaji napojilo. A co se nenapojilo, to se přečerpává z tankeru do tankeru na moři. Skoro mám chuť prohlásit, že globální obchod si prostě poradil. Něco se ojebalo, něco se změnilo, něco se okecalo, vznikla nová železná opona tam v ukrajinských stepích a hotovo. Světoví obchodníci mají infrastrukturu vybudovanou tak široce, že se to prostě dalo zařídit.

Situace přestává připomínat válku, ale začíná připomínat „jen“ suchý rok na severní polokouli spojený s nějakým tím výpadkem v Suezském průplavu. Jako kdyby se tam někde nahoře kluci dohodli, kde bude ta nová hranice. Jako kdyby ti největší hráči už věděli, jak to celé dopadne. Zdráhám se to říci, ale jako by už byly v mapách nakresleny nové hranice a teď nás čeká ž jen závěrečné divadýlko pro plebs, aby se ještě nechal trochu obrat, než mu to dojde.

Mimochodem… až se vám někdo bude posmívat, že jste varovali před nedostatkem plynu i ropy a ono se to nesplnilo, ergo jste dezolátní dezinformátoři, co zbytečně strašili, tak můžete kontrovat tím, že pravdomluvná média zase strašila humanitární katastrofou v Africe, která kvůli Rusku nebude mít žrádlo a jak vidno, také se to nevyplnilo, ergo jsou úplně stejní dezinformátoři. Nebudu mluvit o tom, že Rusku už asi stokrát došla nafta, jídlo i munice a Putin desetkrát umřel. Prostě si nemáme co vyčítat… rizika byla obrovská a balancovali jsme krůček od obrovského průseru a v jednu chvíli jsme byli milimetr od třetí světové války, přičemž Rusko se na tom nepodílelo…

V blízkých hodinách mají promluvit Biden i Putin. Čeká se, jestli neohlásí plnohodnotnou válku, případně se rozjede nějaká další velká akce… a je skutečně možné, že se tak stane. Ale kdybych si teď musel na něco vsadit, tak bych si podle světových cen komodit myslel, že Biden přišel Zelenskému říci, jak bude vypadat nová Ukrajina a jede vysvětlit Polákům, aby si na Volyň nechali zajít chuť. Kdybych musel říci nějakou předpověď, tak bych teď řekl, že Putin neohlásí nic nového. Poděkuje statečným vojákům a ohlásí, že jsou blízko vítězství v Bachmutu.

Podle klesajících cen klesá i intenzita války a pokud se mýlím, tak se mýlí i světoví analytici, kteří mají mnohem lepší zpravodajské informace než já. Pokud teď Putin ohlásí nějakou eskalaci a rozjede se ještě mnohem větší válka, tak se Rusům podařilo přípravy dokonale utajit. Burzy teď spíš věští, že vše směřuje ke konci, který už velcí hráči zřetelně vidí.

Přidejte si k tomu slova našeho skoroprezidenta, který mluvil o tom, jak nežijeme v ideálním světě a je možné, že získat zpátky ukrajinské území, bude příliš drahé… Nebo fakt začne velká ruská ofenzíva, které Ukrajina nebude schopná čelit?

Hele, já fakt nevím. informace jsou protichůdné a neberte tuto úvahu jako nějakou předpověď. Ale tak nějak se cítím povinen vás upozornit nejen na předzvěsti katastrofy, ale i na ty opačné signály. Komodity zpravidla nelžou.

 

 

 

 
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (147 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Politika je jako kráva na střeše.
Díváš se a nechápeš,
jak se to hovado dostalo
tak vysoko.

Průměrný počet slepic: 4.6 (69 hlasů)

A JE TO TADY! OBSTRUKCE NEOBSTRUKCE.
RAJCHL:

Tak dnes musím bohužel napsat neplánovaně ještě jeden příspěvek.
Dle poslankyně hnutí ANO Bereniky Peštové dnes Markéta Pekarová Adamová vyhlásila stav legislativní nouze, a to do 22.3.2023.
A jaký je účel - zrychlené projednání novely zákona o důchodovém pojištění. A kdoví, k čemu ještě bude toto znásilnění naší legislativy využito.
Proč hovořím o znásilnění? Protože neexistuje jediný důvod pro vyhlášení stavu legislativní nouze. Je to naprosto protiprávní akt, jenž má posloužit vládě k tomu, aby stihli co nejdřív sebrat důchodcům tisícovku, která jim dle platného zákona náleží.
Tohle už je opravdu za hranou všeho - oni si prostě z našeho právního řádu udělali trhací kalendář!
Pojďte jim prosím s námi vzkázat, že takhle to dál už fakt nejde!
-------------------
názory:
- Stydím se za vládu, která okrádá důchodce a kupuje zbraně pro vojáky cizího státu. Pryč s vládou, která se nestará o své občany.

- Ono to celé dost smrdí tím, že změna zákona o důchodovém pojištění může být jen jedna velká kamufláž, aby mohli zrychleně schválit jakýkoli zákon týkající se vojenské , či jiné pomoci Ukrajině.

- Tak už jste se probrali jejich voliči???? Děkujeme mockrát, že se budeme mít čím dál " lip" 

- Tak už jste se probrali jejich voliči???? Děkujeme mockrát, že se budeme mít čím dál " lip" 🙈🙈

- Proto se minuly tyden Pekarice chlubila, ze vymysleli jak obejit obstrukce !! Ale ze udelaji takovouhle svinarnu ???? Curamedani 

- Možná jí to poradil zrádce Rychecký, ona ta slepice na to nemá mozek.
- ALE ŽE BY SI STÁHLI VÝPLATY, O TOM SE NIKDE NEMLUVÍ, ONI SI NAVÝŠIT MOHLI O DESETITISÍCE !! PANE BOŽE MY JSME NÁROD !!🙈🙈

- Pane doktore, je zcela evidentní, že tahle vládní sebranka se nezastaví před ničím, zákon nezákon, ústava neústava. K poškození republiky a potažmo jejich občanů použije všech i protiprávních kroků a na nic a nikoho se nebudou ohlížet. Prozatimní kroky opozice nic z toho nijak neřeší. Dle mého názoru je jediným řešením generální stávka. Už žádné servítky !

- Až ten demonstrující dav půjde obsadit sněmovnu a vládu tak půjdu taky.

- Jsem zvědavý čí vojsko bude bránit civilistům 11/3 ve shromáždění a pod jakou hrozbou 

- na to si tu přece cvičíme ty Ukrajince, za naše penize od nich ještě dostaneme přes držku 

- Zajímalo by mě, proč berou peníze jen důchodcům, proč nesahli na peníze církevním restituci, ty se taky valorizujou

- a vůbec proč si ty kurvy nesáhnou na své platy

- Mají strach z 11. března, proto za každou cenu se sejdem na Václavském náměstí ‼️‼️‼️

- Takhle si v legislativní nouzi můžou odsouhlasit všechno co chtějí ne jenom důchodové pojištění ale i hromadu jiných věcí

- Tak to je síla ! to je bordel ! JÁ PEKAROVÁ JSEM VYHLÁSILA STAV NOUZE 😱co ještě můžeme čekat ?!

-Ano hůř teprve bude. Generalisimus si bere jako poradce Farskýho. To se nam pěknè odkryl Pávek. Pak jim jmenuje jejich předsedu Ú.s. pak se ta pakáž zabetonuje ve státních ůřadech a my pak už můžem jen zhasnout a jít.

- Doufám že 11.3. Bude CELEJ NÁROD V PRAZE NA VÁCLAVÁKU. A doufám že nejen 11.3. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊🇨🇿🇨🇿🇨🇿

Průměrný počet slepic: 4.7 (77 hlasů)

V březnu na tom Václaváku budu. Už jsem se rozhodl.

Průměrný počet slepic: 4.5 (29 hlasů)

In reply to by Methanol (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já bych mu pomohla nejprve do Sněmovny!Vysvětlila bych mu co obsahuji postuláty PNZ(+)ale když to tady nikdo nechce zdiskutovat dovolím si tvrdit,že on sám podle toho co předváděl u BOBOSIKOVE a Xavera tomu rozumět nebude!No dam vám to k diskuzi a uvidíte ,že se NIKDO z vás neozve a tak uvidíte prý jak se tomu doktorovi vláda bude chechtat a vy zjistíte,že jste vinni,že jste mu nedali info a nepomohli!Tak,aby jste věděli co NEUVERITELNEHO obsahuje PNZ(+)tak vám to tady zavěsim na nos!

1.
Na jaký a JAK, změnit režim ,aby nekradl dvě třetiny našich příjmu tj mezd a penzí!
2.
Jakými způsoby zajistit kontrolu nad námi zvolenými "zástupci"a to DNEM iNOCI,kteroužto možnost mohou využít všichni voliči!
3.
Jakym mechanizmem odstranit 34 let trvající embargo na Zákon o referendu a možná ho učinit nepotřebným!
4.
Jak požadavkem zrušení funkce GŘ televize odstranit jeho monopol na informace anebo ať se rozdělí o svůj lup a my si za to zajistíme sami konkurenci v internetové televizi,která je daleko levnější a s našimi redaktory i lepší než ty jeho sračky!
5.
Budeme se muset sjednotit v boji za zachování kapitalismu,který nenazrane banksteři chtějí zničit a nás všechny okrást o hotovost a aktiva!

NEOmarxisticke heslo Nebudete nic vlastnit a budete štastni si vláda může strčit do zadnice!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.9 (16 hlasů)

In reply to by Methanol (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, Metanole, alespoň vidíš, že to "citování druhých" tě spíše přesvědčí, než to několikaměsíční klofání kohokoliv zde, které tě nepřesvědčilo.

Dávám sem to, s čím souhlasím a co je dobré, aby si přečetlo více "externích" lidí, kteří sem nepíší, jen čtou.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Včelko, já se spíš bohužel obávám, aby to rozhodnutí "některých", že také přijdou, bylo ku prospěchu věci...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rajch zval na demonstraci všechny, co mají rádi tuto zemi, a to já mám. A že někdo bude souhlasit a tleskat a někdo nesouhlasit a pískat je běžné, to se tak na demonstracích dělá. Jak znám Rajchla, tak já moc tleskat asi nebudu.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Chodí tam převážně ti, co mají rádi tuto zemi.
Nikdo nemusí tleskat, když s něčím nesouhlasí, tak to chodí...

Ony ty "vlastenecké" řeči, které dlouhé roky vedl Okamura, taky k ničemu nevedly, jen o oblbování voličů a k jeho opětovnému udržení se v parlamentu.
Nakonec mu to už ani voliči nebaští jako dřív (tedy ti chytří) a na demonstracích jich je málo.
Udělal hrubou chybu, když se od demonstrací na Václaváku distancoval a rozešel se s Blaškem, který tam byl.
Udělal si v té době někde jinde vlastní demošku, kam přišlo jen pár lidí.

Další chybu udělal, když řekl, že bude volit prezidenta Pávka. Pro mě neuvěřitelná věta.

(Jinak já na jeho demonstracích v Praze asi 2x byla. Lidí málo (chtěl je nalákat na farmářské levné potraviny.., ale i tak nic moc.), a na pódiu mluvil pořád jen on, ačkoliv tam byl David nebo Foldyna, na kterého jsem se těšila.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Selhali jste, pomohli jste Pavlovi, osočují Okamuru fanoušci
29. 1. 2023, 19:39 Jakub Dulínek

Za prohrou Andreje Babiše v prezidentských volbách stojí odmítnutí jeho podpory hnutím SPD. To si alespoň myslí příznivci předsedy SPD Tomia Okamury, kteří zaplavili komentáře pod jeho příspěvky na Facebooku často až nevybíravou kritikou. Fanoušci mluví o zklamání z hnutí, Okamuru také viní z přispění k výhře Petra Pavla.

„Jako opozice jste selhali, pro mě a asi i pro mnoho jiných velké zklamání. Vaše ega byla silnější než držet aspoň chvilku při sobě. Je to špatné,“ napsal jeden ze sledujících. O zklamání z postupu SPD, které odmítlo podpořit před druhým kolem prezidentských voleb Andreje Babiše, píšou i další.

„Měli jste podpořit Babiše! Měl jsem vás rád, ale přijde mi, že si držíte koryta! Kampaň jen o věcech, které jsou absolutně nesplnitelné s velikostí vašeho potenciálu strany…,“ uvedl další z příznivců Tomio Okamury. „Vy už se raději ani neozývejte. Zklamal jste většinu voličů, kteří Vám věřili,“ stojí v dalším komentáři.

Kritické komentáře, které v některých případech byly doplněny i o nevybíravá slova, zaplavily většinu příspěvků, které účet Tomia Okamury zveřejnil po sobotním druhém kole. Někteří z komentujících také obvinili předsedu z podpory Petra Pavla a z toho, že v opozici vůči současné vládě je slabý a omezený.

Pod příspěvky předsedy hnutí SPD na Facebooku se strhla nebývala kritika.

„Tomio, už ne SPD. Vy sami jste pomohli Pavlovi, kde je,“ stojí v jednom z komentářů. „Jsem zklamaná z vašeho přístupu k prezidentským volbám. Babiš by nevyhrál, i kdyby jste ho podpořili, ale alespoň bych viděla, že vám jde o to, aby nevyhrál generál. Takto to vypadalo, že jste se přiklonil na jeho stranu. Už vám nevěřím, mluvíte a opakujete to samé dokola,“ napsala další z uživatelů Facebooku.

Okamura se ke kritice na své facebookové stránce nevyjádřil.

https://www.novinky.cz/clanek/volby-prezidenta-selhali-jste-pomohli-jst…

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak jsem to "vyhodnotila" správně. Nic je nepřesvědčí, své "přesvědčení" mají dané...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Methanol (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dala jsem ten PNZ vedle do toho většího litterate!
No a mám tam k němu už i první komenty! Teď jsem chtěla tady dát toho doktora našeho advokáta s odkazem na jeho vystoupení u paní Bobošíkové a pana Xavera,ale počkám až někomu budou chybět ty dvě třetiny platů!Kdoví,možná když vláda vidí,že lidé hlavně penzisti a její voliči o ten obolus zájem nemaji, zda by nebylo na místě ukrást ještě větší inflaci kus i z té ubohé třetiny,které voliči její příjemci freneticky tleskají,jestli to má pak vůbec cenu,co vy na to mi už dnes štastni knedlici?
No ni?

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

Něco mi říká, že "Bé" bude správně. (Jen bůh ví, co se chystá..., nestačíme navštívit všechna místa...)

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

Cit: "Generalisimus si bere jako poradce Farskýho."
Ale to se dalo čekat! Vždyť na to byl v USA na školení! Jen aby to tak do očí bijící nebylo, bude "jenom" externím poradcem. Co všechno bylo ve hvězdách na us-vlajcr předem napsáno!
Bylo by fajn, kdyby se válečné štvaní konečně chýlilo ke konci. Statisíce zmařených životů.... a následky nedozírné. Ne, nebude to mír. V nejlepším případě napjaté příměří. Dědek Biden, co se tak láskyplně v Kyjevě objímal se svým mladším lokajem navlečeném trvale v kaki barvě (kdo mu ten image vytvořil?) přece slíbil Ukrajině dalších 500 milionů dolarů, urychlené dodání munice do raketometů, střel Javelin, obrněných vozidel Bradley a dělostřelecké munice ráže 155 a 120 milimetrů. Prý jednali také o střelách delšího doletu... USA Číně oznámily, že případná vojenská pomoc Rusku je pro ně "červenou linií"... Nevím, možná se takto směřuje k příměří. Je jisté, že zbytek Ukrajiny bude dál připravován na konflikt s Ruskem a jakékoli jednání bude mít stejný cíl, jako Minsk II. Rusové ale již na podvod (snad) nenaletí. Nicméně fašizmu opět černé růže pokvetou. A zdá se, že nejen na Ukrajině. To totiž Amíkům vyhovuje, není liž pravda...?

Jen noticka na okraj - ze zdrojů ČTK: USA jsou pro Ukrajinu nejvýznamnějším dodavatelem vojenské pomoci a podle Pentagonu aktuálně Američané pracují na 32. balíku vybavení od léta 2021 (OD ROKU 2021!). Za rok od útoku ruské armády Washington k tomuto účelu vynaložil bezmála 30 miliard dolarů (665,9 miliardy korun).

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

To je moc hezké, že slíbil i modré z nebe, otázka je, kde to vezmou.
Z článku v dnešních PL":
"U Spojených států Centrum pro strategická a mezinárodní studia spočítalo, jak dlouho by trvalo doplnění zásob munice pro klíčové vojenské systémy. V současné době například produkce 155mm střel do houfnic pokryje pouze potřeby pro trénink dělostřelectva. I pokud se výroba navýší, tak bude doplnění zásob trvat pět let. Naváděné střely Excalibur (stejné ráže) pak 7 let, 4 roky při navýšení produkce. Protitankové Javeliny by se i při zvýšené produkci vyráběly 5 a půl roku, než by bylo nahrazeno to, co USA dodaly na Ukrajinu. I střely do raketometů HIMARS by trvaly doplnit dva a půl roku."
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Tri-mista-v-Evrope-staci…

Zatím bez slepic

Nunva válka Černochová na kamery prohlásila: v roce 2021 jsme Urajině darovali zbraně za 16 miliard korun!
Za rok 2021 !!!
Afghánistán nás stál za 20 let 18 miliard korun!
Zdroje jsou ! Lid České republiky!

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Děsivé!
Už když jsem včera četla články o Číně, o nastávajícím projevu Putina, návštěvě Bidena tam či jinde, vnímala jsem to jako "ohrožující" a eskalující.
A když jsem dnes zaregistrovala "šílený" projev Řehky, jen se mi to potvrdilo. To není hra na vojáčky.
Že by to "roční výročí" je tak všechny zaktivovalo?
Je to hodně špatné...

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proto jsem to sem dala - jde z toho strach a hrůza..., kam jsme se to dostali.
A to prý že Babiš se svým mírovým plakátkem je prý válečný štváč...
Směšný, ale zároveň nebezpečný paka.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

Řehku jsem si přečetla, ale Rajchla viděla až tady. Děkuju:-).
Je to příliš děsivé. Před pár dny jsem psala, že si připadám jak na sudu s dynamitem.. Teď už jsme spíš v tom sudu..:-(
Netuším jestli je něco, co to může zastavit...?
Všechno to hemžení od "mírového Mnichova" nás jen ujišťuje v touze eskalovat!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Musím se smát a zaroveň zlobit, větší impuls si už neumím představit. Oni budou v PS od rána 28.2.2023 si nás mazat na chleba a my budeme u TV nebo v práci? Opozice také potřebuje podporu? :-) Díky. RK

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Češi, povstaňte a na shromáždění 11.3 spláchněme ten Fialový hnus do záchodu dějin, kam patří!!!
Vím, že to nebude stačit, je nutné vytvořit tlak i ze zahraničí, tedy si začněte ze svých bank vybírat svoje peníze, a kdo může, tak zrušit i účet. Ostatní tam nechte jen nutné minimum. Máte na to nárok, jsou Vaše.
Žádná vláda nepřežije tenhle tlak, teď záleží jen na Vás!!!

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Je to úplná pravda-takýto postup je najlahší a legálny a rýchly spôsob likvidácie liberálneho fašistického režimu!!!!!!

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

S děním okolo demonstrace s Vámi samozřejmě souhlasím:-). Doufáme v úspěch, ve zlepšení, v řešení...
Ale co se týče bank...
Předesílám, že se v této problematice orientuji velmi slabě, spíš se tedy ptám...
Ale ve chvíli větších a hromadnějších výběrů, předpokládám, že by se banky začaly "bránit" přinejmenším denními limity, také tuším existuje něco jako "bankovní prázdniny", nějaká přísnější nová pravidla?
Dotisk peněz?
A i případné "zhroucení" bank, neobrátilo by se to potom proti nám, proti státu, který jsme ale i my, že by pak začalo kolabovat vše?
Ale jen můj názor...

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na druhé straně není tak dávno, kdy Američany vyprovokovaná panika a masové výběry způsobily vládní krisi v Libanonu. Konec konců krom Fio žádná z větčích bank není česká. Já jsem pro.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Pardon, to není neznalost ale slepota na klávesnici.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Vím, že jediná "větší" česká je Fio:-).
Ale mně ani tak nešlo o konkrétní banky, ale spíš o ten "systém", který hrozí, že by se tím mohl zhroutit, a to se obávám, zvláště teďby nepomohlo.
Dohledala jsem si, že jakýsi podobný pokus byl v roce 2010, jakési hnutí Bakrun.
Nepovedlo se to! Není tedy důvod, že bychom měli být první?
Jsou mechanizmy, jak by se tomu banky bránily (viz předešlý příspěvek).
Skoro mi to připadá jako provokace!
A teď po tom šíleném projevu Řehky...máme hodně velké starosti!

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

na pravidelné platby, prázdný. Vše postupně vybráno . Nic jim tam nenechám. Pokud by to udělalo velké množství lidí, tak to ani pro cizí banky ani pro fialové psychopaty nebude žádná hitparáda.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Synapse, kde jste se ztratil...? Konečně další Člověk.
Jo - a k tomu tématu. Ale kam jste ty prostředky převedl - domů pod matraci?
Nechci být hnusná, s pár tisíci to jde..., co ale třeba s milionem, dvěma, třemi...? Taky pod matraci?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Opravdu se v tom dobře neorientuji.
Ale pořád si myslím, že pokud by to "kleklo", asi by nám to teď nepomohlo. Zase bychom to spíš "zaplatili" my?
Už takhle se tu vše devastuje až až.
Ale jen můj neodborný názor.
A ve světle dnešních událostí, kdoví co a jak bude...?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud banka klekne, máte všichni automaticky (zákonem) pojištěné vklady do 100 000 Euro. Tyhle peníze by Vám vyplatila tzv. "vyplácející banka". Může to být jakákoliv funkční banka, kterou určí vyhláška Garančního systému finančního trhu - státní instituce pro zajišťování vkladů, která spravuje i ono pojištění.

Run na banky je hodně nepravděpodobný, ale jestli se ho opravdu bojíte a máte víc než pojištěnou částku, pak má Noe pravdu, že musíte být mezi prvními, kdo si peníze vybere. Protože v tom případě si stihnete vybrat všechny vklady.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

In reply to by MerryJane (neověřeno)

Trvalý odkaz

Obávám se, že v případě nějakého většího průšvihu by se nám o "pojištění" mohlo tak zdát.
To je nástroj, když se "zhroutí" jedna banka. Pokud by došlo k nějakému hromadnému "kolapsu", tedy kolapsu systému, myslím že bych všichni dostali velké nic!
Dokonce někde jsem si přečetla, že jedna slovenská banka, která působí myslím i zde, to má i ve svých stanovách, i když nějak šikovně ukryto...
Ale jak říkám, pak už by to asi bylo úplně jedno... A nakonec, pokud by bylo něco jako "měnová", tak i matrace by byla jen na spaní...
Myslím, že stačí ty průšvihy, které máme...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

LU LINA, vyjádření ke spoustě věcí, nad věcí:-)

článek:
„Je úžasné, že s námi bude sedět u stejného stolu a může být s námi v Bruselu,“ komentoval návštěvu ukrajinského prezidenta v Bruselu jeho zdejší zástupce. Ano, musí to být skutečně úžasné. Asi jako sedět u stolu s Kim Čong-unem.

Více tanků, více míru

Dodávky zbraní Ukrajině prý zkracují válku. Samozřejmě. Čím víc benzínu do ohně přilejete, tím rychleji přece uhasne, že.

Staří, dobří ztroskotanci a zaprodanci

Lidé, kteří mají jiné vidění světa než současné vláda a kteří proto tak úplně nesouzní se směrem, jímž tato vláda nyní kormidluje, prý podle této vlády ohrožují demokratické základy státu. Jistě. Největším nebezpečím pro demokracii vždy byla, je a bude veřejná kritika počínání vlády, neřku-li střet rozdílných názorů a idejí ve veřejné diskusi. Pokud bylo jednou ve volbách Zlo poraženo Dobrem, bylo dosaženo vrcholného stádia demokracie a jedinou alternativou je návrat Zla. A to přece nikdo nechce. Žít ve světě zdravého rozumu, míru a prosperity. Když může konečně po tak dlouhé době žít v krásném světě šílenství, války a bídy.

Největším nepřítelem člověka je kniha

Pálení knih byla a je oblíbená disciplína všude tam, kde kvete demokracie, svoboda, tolerance a kde žijí kulturní lidé vyznávající hodnoty. Například v habsburské monarchii či v hitlerovském Německu. Nebo na Ukrajině. Každého, kdo v tom teď marně hledá nějakou logiku odkazuji na prohlášení člena evropského politbyra soudruha Michela, že Ukrajina je EU a EU je Ukrajina.

Kdo seje vítr…

Líbí se mi současný narativ, že Rusko nikdy nechtělo o ničem jednat a jen lstivě a zavrženíhodně chystalo válku. Krásná a ušlechtilá myšlenka, ovšem chtělo by to předtím vymazat z historie pár s narativem neladících momentů. Jako třeba Minské dohody, jejich pozadí a okolnosti vzniku. Především jejich totální sabotáž z ukrajinské strany za laskavého dohledu západních garantů a zoufalé ruské žádosti o jejich naplnění. A přiznání těchto bývalých západních garantů, že jejich účelem nebylo mírové urovnání, ale získání času na vyzbrojení Ukrajiny. Vyzbrojení na co? A našlo by se i pár dalších momentů. Válka na Ukrajině nevznikla proto, že by Rusko odmítalo jednat. Vznikla jako důsledek faktu, že Rusko bylo v pro něj citlivých záležitostech opakovaně stavěno před hotovou věc a Západ zvysoka prděl na jeho stanoviska. Což je logické. Vždyť přece před třiceti lety prohrálo studenou válku a nemají tam povinnou liberální demokracii západního typu, že?

Hajnej na cestách

V rámci povolebního zakopávání příkopů navštívil náš vyspělý region volící Babiše hajnej. Pohovořil s třemi exempláři prostého lidu, s dvaceti zvlhlými politiky, potkal jedno vajíčko a nakonec zašel ve Varech na hokej se sparťanskou šálou, což mu získalo mnoho nových voličů. Výstupem z toho všeho pak byla hloubková analýza, že Karlovarsko má sice systémové problémy, ale zároveň velký potenciál. Co na to říct. Každopádně děkujeme panu prezidentu čekateli za fundovanou socioekonomickou analýzu, takto udeřit hřebíček přímo na hlavičku se tu ještě žádnému pražskému papalášovi nepovedlo.

Digitální Mandelinka bramborová

„Učitel, který nepozná dezinformaci, nemá ve škole co dělat,“ míní ministr školství. Na první dobrou v tom vidím pár mušek. Zaprvé, ačkoliv je boj s dezinformacemi vládní prioritou, doposud nikdo dezinformaci nedefinoval. Pro jistotu. Zatím to vypadá, že informace jsou to, co říká vláda a ČT a dezinformace všechno ostatní. Zadruhé nezanedbatelné procento zlých „dezinformací“ se v běhu toku času změní na hodné informace. Zatřetí, vnímání informací a jejich interpretace je vždy subjektivní záležitost. Co je pro někoho dezinformace, je pro jiného informace. A naopak. A podobných nášlapných min je v tématu daleko víc. Co takhle se místo kádrování, propagandy a neustálého snižování laťky vrátit prostě znovu ke kořenům a soustředit se hlavně na kvalitu? Aby ze škol vycházelo sice méně politicky spolehlivých, ale o to více kriticky myslících? Kteří nebudou potřebovat informace ani dezinformace předžvýkávat a vyhodnotí si je sami ? Chápu. Jen to ne, že?
pokračování
https://pravyprostor.net/?p=156547

Průměrný počet slepic: 4.2 (32 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

do škol manuál, v němž nabádá učitele, jak mají dětem předkládat ideo-politické otázky. Jedná se o základní školy, podotýkám. Zároveň tam odkazuje na "doporučené zdroje" těch jedině správných informací a nemalý prostor v onom ideo-politickém manuálu na vymývání mozků dětem na školách je věnován "správnému výkladu" o Ukrajině. Garantuji, že drtivá většina tzv "inteligence" - tedy učitelů, sklapne paty a přesně dle manuálu to začne lít dětem do hlav - a přitom budou mít plnou hubu "kritického myšlení", na které se, ovšem, sami neodváží ani pomyslet. Takový ekonomický i ideologický úpadek, jaký je tu dnes za fialových stvůr, v naší zemi byl snad jedině za Hitlera. A když se člověk baví s těmi, kdo fialovou hrůzovládu volili, tak zjistí, že ti nemají v drtivé většině ani páru o tom, co se skutečně dnes v naší zemi děje - ono je to totiž nezajímá, přece nebudou nějakému sběru info nebo čtení věnovat svůj čas, že...........těm stačí, když jim jejich vůdcové ukáží, koho mají nenávidět a na koho mohu beztrestně plivat a agresivně útočit - a ještě si za to odnesou poplácání po zádech a pokroucený pocit své mravní nadřazenosti. A těm všem přeji, aby je odnesli z práce rovnou na prkno, jak jim to fialovci zařídí odchodem do důchodu v 68mi letech, těm všem tzv podnikatelům , voličům tzv pravice, přeji kromě nehorázných účtů za plyn a elektřinu a snížení kupní síly lidí také ještě fialové napálení odvodů na SP o 60%, jak jim to fialovci chystají - řvali kvůli eet? No, tak jim dají fialovci mnohem lepší dárek. Té pomatené skupině, která si o sobě mylně myslí, že je střední třída , a tak volí "proevropsky a pravicově" přeji nehorázné úroky jejich hypoték v jejich zadlužení až po uši (střední třída - pch, předlužení žebroni) plus nehorázné ceny za to jejich eko-vytápění a spol. Plus to, co se blíží - staganace a propad ekonomiky a následné vyhazovy z práce. Na hypotéku nezbyde, skončí na ulici s celoživotním dluhem. A z té ulice budou čumět na zde roztahující se Ukrajince, přisáté na náš sociální a zdravotní systém a zvyšující už tak otřesnou bytovou nouzi u nás. Odneseme to všichni - ale já s rodinou to dáme, přežijeme, a s potěšením budu sledovat ekonomický pád těch zfanatizovaných blbů , kteří svou tupostí celou naši zem do současného marasmu zatáhli.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Jo jo, takhle to bude a nezbývá, než popřát, ať si to pěkně užijí ti, co nemají na to, aby uvažovali vlastní hlavou,
a tím pádem jim dosud nic nedošlo.
Nedojde jim to ale zřejmě ani poté, co je vyhodí z práce a budou čumět jak si Ukrajinci žijí na úkor našich lidí.
My doma to sice taky "dáme", ale já holt mám sociální cítění a lidí mi bude líto.
Je mi líto i psů, malých dětí nebo starých lidí, když občas vídám, jak je s nimi zacházeno. Ale škoda slov.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Souhlasím! Dílko pana Baláše jsem sem dávala na odkazu a část těch "hlubokých myšlenek a směrů" mě hodně zaskočila.
Když si prostě učitel neporadí s "dezinformací", nemá tam co dělat. Bod jedna!
Definici "dezinformace" sice nedodal, ale nejspíš to bude všechno to, co nebudou říkat oni!
Hrozná je představa, kdo tohle vše bude do dětí ládovat odmala ve školství?
Ti učitelé co budou mít "nějakého ducha", rozum, hrdost,kritické myšlení, ti to asi nebudou moct dělat?
A ti co zbudou se budou tedy dále podílet na křivení dalších "generací", protože nebudou asi schopni a ani chtít "pochybovat". A nebo už to budou ti, co tím prošli a budou plni přesvědčení...?
Máte pravdu i v tom, že spousta lidí informace o dění ani nesbírá a ani po tom netouží. Chápu, že někteří chtějí v "klidu" žít a nepřibírat si další starosti, ale krátkozrace pak nevidí, že ty další starosti právě kvůli tomuto postoji, si je stejně najdou... Však to vidíme!
Pořád si ještě myslí, že se jich to netýká! Ještě mají nějaké ty své "polštáře", ve které věří.
O to horší asi sice bude procitnutí, ale co s tím pak uděláme?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Opět trochu "neklidu" a "radioaktivity" ať víme na čem jsme...

Spolupráci v rámci Visegrádu bude potřeba přehodnotit, prohlásil Pavel
Zvolený prezident Petr Pavel v rozhovoru pro server Lidovky.cz, který poskytl během bezpečnostní konference v Mnichově, hovořil mimo jiné o české roli v rámci visegrádské čtyřky a nutnosti celou ji přehodnotit. Dotkl se i možných problémů na Hradě.

Petr Pavel opakovaně hovoří o revizi spolupráce V4 (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko). „V4 je nejlépe etablovaná, ale na druhou stranu má nejhlubší problém,“ říká.

Tím největším problémem je podle Pavla Maďarsko: „Pokud se s Maďarskem nedokážeme shodnout na tak podstatných otázkách, jako je vztah k Rusku, Číně, případně k podpoře Ukrajiny, budeme mít problém řešit i jiné věci, protože jsou tím ovlivněny.

Vzhledem k tomu, že budeme mít příští rok předsednictví V4, je načase uvažovat o tom, jaké téma zvedneme a jaké návrhy na změny předneseme,“ uvádí Pavel.
S žádným konkrétním návrhem zatím ale nepřichází: „Bylo by fér si nejprve promluvit s lídry zemí V4 a teprve potom začít nastiňovat představy,“ míní.

Závěrem prozradil, zda má nějaké konkrétní informace o problémech v hospodaření Hradu.

„Mluvil jsem o tom s prezidentem NKÚ Miloslavem Kalou. Nemohl mi říci konkrétní věci. Ptal jsem se ho, jestli by mi tedy mohl alespoň upřesnit, zda v závěrech bylo něco, co by vyžadovalo trestní stíhání.

Řekl mi, že z toho, co viděli, podle nich došlo k vážnějším porušením rozpočtových pravidel. Ke zbytku se nemohl vyjadřovat, protože si podklady vzaly orgány činné v trestním řízení. Jestli z toho něco vyplyne, se ukáže, až se materiály vrátí zpět. To by mělo být v řádu týdnů,“ nastínil Petr Pavel.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak by taky mohl bruselský a washingtonský agent Pávek říct něco jiného k Maďarsku.
V4 bude to první, co bude chtít když ne rozpustit, tak oslabit tak, aby si pes od Maďarska kůrku nevzal.

Žoldák,
který zradí,
zradí vždy!

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

Maďaři jsou na černé listině:-). Mají totiž státníka a svoji hlavu a rozum:-)!
Tak my "poštěkáváme"...

Ale zdá se mi, že jsou nějaké silné turbulence.
Viz článek "michalapetr".
A podobně i jinde...

21.2. projevy Putina i Bidena, Čína vydá prohlášení...

citace:Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden se střetnou živě 21. února v den výročí zahájení speciální operace na Ukrajině. Kyjev tajemně sdělil, že výročí ruské „invaze“ bude připomenuto. Že Vladimír Putin přednese v parlamentu zprávu 21. února u příležitosti zahájení operace na Ukrajině, je už známo dlouho. A náhle jsme se dozvěděli, že také Joe Biden navštíví Polsko od 20. do 22. února. Chce tam s nevěrnějším poddaným (proto nejede do Berlína), "oslavit výročí invaze“ Ruské federace na Ukrajinu.

Nevím....?

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Feferóni, jsou zfíííně, páč nechtějí dobrovolně zchudnout a nechat zkrachovat svou ekonomiku z důvodu drahého plynu, na který jede celý Hungaristán.
A nechtěj zavřít své ropné rafinérie, které jsou stavěny na zpracování těžké ruské ropy.
Jsou tedy fůůůj a blééééé.
Jourovou na ty parchanty! Fčilek má na palici nový odstín žlutobílé, tak si musí zasloužit svůj nový nick - FRAU ČACHTICE.

Průměrný počet slepic: 3.9 (23 hlasů)

Přesně tak. Dovolují si být suverénní stát! A brát plyn bez okliky za lepší cenu!
Tak to se s námi asi nebudou moct kamarádit...

Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jejich suverenita se projevuje tím, že lezou do zadní části těla masovému vrahovi Putinovi. Dále si pěstují energetickou závislost na Rusku. A dělají to vše tak radostně, že jim za to Putin ani nemusí dát žádnou slevu.

Průměrný počet slepic: 1.4 (9 hlasů)

Targusi nelžete, Maďaři nakupují plyn za tržní cenu. Jen nekupují za spot, ale za ceny, které byli před několika měsíci. V době růstu ji měli tedy dočasně nižší (což se dalo použít v propagandě), v době poklesu (tedy nyní) ji mají vyšší než zbytek Evropy. Za lezení Putinovi do rekta si nevyjednali nic jiného než tu propagandistickou výhodu. A inflaci mají zřetelně vyšší než my.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-orbanuv-tr…

Výjimku na odběr ruské ropy máme stejnou jako Maďaři.

Průměrný počet slepic: 3 (14 hlasů)

psací soudruzi ve vámi doporučeném plátku.
Kdyby už nic, zpoždění v aktuálních cenách v horizontu dvou měsíců umožňuje Attilovi využívat plynové zásobníky, do nichž může čerpat v dobách nižší ceny.

Btw. projel jsem si těch článků více a NIKDE jsem se nedozvěděl konkrétní ceny. Všude na mne vykoukly jen jakési nic neříkající grafy, kterých si umím sám vyrobit desítky v průběhu několika minut. Pochopitelně vždy a všude s komentářem, že Orbán vlastně prodělal.
Tak jo, budem se tvářit, že věříme psacím soudruhům. Orbán je největší blbec v celé Čtvrté říši - pardon - v Německé Uhniji, protože Maďaři mají nejdražší plyn na světě.

Průměrný počet slepic: 3.6 (14 hlasů)

Targusíku, takže pro své řeči o levném plynu pro Maďarsko narozdíl ode mne nemáte žádné podklady? O tom, jak výhodně Orbán nakupuje, pokud z neznámých důvodů nechcete věřit médiím, může mimo jiné napovědět i výše maďarské inflace. V lednu dosáhla 25,7%, jednoznačně nejvýše v EU. Naše je o 8,2% nižší a to je ještě technicky navýšena koncem úsporného tarifu.

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)

Takže konkrétní ceny jste se nikde nedozvěděl jak sám přiznáváte. Na základě čeho tedy tvrdíte, že jsou nižší než ve zbytku EU?

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

Promiňte, ale ve vašem článku jsem se nedočetl vůbec nic i cenách, za které Maďaři ten plyn kupují. Vy snad ano? Jen je v něm tvrzení, že jej prodávají levně domácnostem. Orbán se neefektivně snaží dotovat kdeco, takže třeba paliv měli nedostatek viz např. https://www.denik.cz/ekonomika/potize-s-palivy-v-madarsku-mol-20221205… A navzdory těmto dotacím má nejvyšší inflaci v EU. Kde ten soudruh dělá chybu?

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Wang Yi vyhlásil v sobotu v Mnichově zkoprnělým eurokratům, že “velmi brzy” čínský prezident Xi Jin-ping předloží zásadní mírový plán na urovnání Ukrajinsko-Ruského konfliktu, (nepoužil ani jednou slova válka). Že tento plán bude zahrnovat nové bezpečnostní uspořádání Evropy i světa. A že Evropané by se k plánu měli připojit (get on board), a vyhýbat se (shun) USA!

Wang Yi po sobotním sebejistém vyhlášení v Mnichově, ihned odletěl do Maďarska. Kde před pár hodinami soukromě povečeřel s Viktorem Orbánem, a kde bude dnes jednat s ministrem zahraničí Petrem Szijjartó, který se minulý týden vrátil z porady v Bělorusku, o rozvoji další spolupráce Střední Evropy s Čínou. Po té se Wang Yi přesune do Moskvy, aby tam s Putinem doladil noty dalšího postupu! Putin v úterý 21. února přednese zásadní projev, a po něm má čínský prezident Xi Jin-ping teprve vyhlásit svoji iniciativu. Rusové jsou o jejím obsahu asi informování, protože ve čtvrtek 16. února vyhlásil šéf ruské Dumy Vjačeslav Volodin, že s evropskými organizacemi typu Rady Evropy je amen, protože jsou prohnilé, a pod vlivem Washingtonu, a proto je třeba evropské instituce nahradit novými institucemi, které už nebudou loutkami USA! Tedy jinými slovy řekl ve čtvrtek, to co Wang Yi oznámil v sobotu!

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Orbánovi jde o Maďarsko a národ, naší vládě nejde o nic z toho.
Jsou to jen hloupí amatérští poskoci, kteří se rozhodnutím "Evropana" Rychetského ujali moci, aniž to čekali.

Místo aby šli dělat kantořinu (chudák naše mládež), jezdili traktorem po poli
nebo prodávali mobily..., zčistajasna se dostali ke korytům
a odtrhnout je od nich, skrzeva podpory Amíkova, půjde ztuha.
Ale každá mohutná demoška dobrá, nic jiného nemáme.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)