Ofenzíva jako začátek konce

Autor
Štítky

Dnes se chci po delší době opět vrátit k válce na Ukrajině, protože o velké ukrajinské ofenzívě si už cvrlikají i vrabci na střeše. Náš prezident řekl, že Ukrajina má jen jeden pokus zvrátit situaci na bojišti. Stepní orákulum Džamila nás zase oblažila detailním rozborem, jak Ukrajinci slavně zvítězí a do léta bude po válce. Američtí vojenští blogeři se shodují, že ofenzíva bude, ale nic nepřinese, protože Rusové celou zimu pilně kopali zákopy a chystali všemožná opevnění ve všech myslitelných směrech možného útoku. Prezident Zelenský řekl, že ofenzíva nebude, protože spojenci nedodali dostatek zbraní. Ruští blogeři tvrdí, že ofenzíva nejspíš nebude, protože Ukrajina všechny rezervy použila k udržení Bachmutu.

Do toho nám Putin se strýčkem Si chystají henty „největší změny za sto let,“ jejichž první fáze vypadá tak, že se místo v dolarech bude obchodovat v juanech. Do toho Saúdové snižují těžbu ropy, Rusové také… ale vsadím se, že rostoucí cena nebude mít vliv na cenu v Číně a Indii.

Mimochodem… vzpomínáte na ropné sankce? Že jsme se tady kolektivně zavázali, že nekoupíme ruskou ropu, pokud její cena překročí určitou hranici? A vzpomínáte, že Putin podepsal jakýsi dekret, že pokud tyto sankce budou uplatněny, tak Rusko takovým zemím nedodá ropu vůbec? Skoro mám pocit, že snížení těžby má posunout cenu ropy nad zastropovanou sumu, aby se vidělo, kdo má koule. Zdá se, že nové cesty jsou již navázány, tankery vědí, kam mají plout, je domluvená nakládka i vykládka…

Američané už teď především bojují proti inflaci a řeší, jak velké úrokové sazby (a na ně navázané krachy bank) jsou ještě přijatelnou ztrátou. Němci už prý zase pojišťují Nordstrým a příslušná nepoškozená trubka má pěkně zase začít pracovat. Stále více zemí hlásí, že už nemají žádné zbraně, které by Ukrajině mohly předat. Včera se začaly množit zprávy, že Wagnerovci v Bachmutu přitlačili a Ukrajina začíná svoje vojáky stahovat.

Macron byl sice v Číně, ale tiskovka nic moc. Sitting Ping mu prý dal necelou hodinu. Uršula tam byla s Macronem, ale s ní se čínský prezident snad ani nesešel. Nepochybuji o tom, že naši intervjuci v celém tom diplomatickém fiasku najdou nějaké pozitivní momenty, aby to nevypadalo tak blbě a určitě nám vysvětlí, jak Macron Číňany zepsul za nedodržování lidských práv. Jinak ale to vypadá, že podmínky si bude diktovat Číňan a ne Frantík.

Mimochodem, víte co je zajímavé? Celá ta válka na Ukrajině se vede ze zásob, které si obě supervelmoci připravily na třetí světovou válku. Já vlastně docela zírám, kolik těch nábojů a granátů bylo někde uložených. Když si vzpomenu, jak se měly Evropou valit obrovské armády, jak byly naplánovány průniky k Rýnu nebo směrem na Polsko, kolik se toho mělo účastnit tanků a další techniky… a stačila trocha technického pokroku a všechny ty obrovské zásoby stačí sotva na boj na Ukrajině, který se prakticky nehýbe z místa. Bojiště je nasycené moderními prostředky, které se víceméně eliminují navzájem a zůstává jen staré dobré dělostřelectvo a lidský kanonenfutr. Zbytek jsou šachy… žádný poker. Není co skrývat a není s čím blufovat.

Na začátku války se ukázalo, že nějaký manévrový boj moc nefunguje. Kdejaký hejhula s Javelinem dokázal zastavit tankovou kolonu. Javelinů bylo hodně, tanků méně. Co se neobsadilo na začátku, to se pak dobývalo rozstřílením na hadry. Nějak si nedovedu představit, že by to teď mělo být jinak. Jako že se ukrajinské tankové kolony budou valit krajinou a ruské ruční protitankové střely budou mít dovolenou. Bojiště je extrémně široké, všude samý dron, všechno je vidět… Přemýšlím jak by musela vypadat ukrajinská ofenzíva, aby tohle všechno eliminovala…

K ofenzívě dojít musí. Skutečně má Ukrajina poslední pokus, jak předvést nějaké impozantní vítězství. Pokud ho nepředvede, začne vojenská pomoc rychle slábnout. Koneckonců, kdy jste naposled slyšeli Fialu nebo jiného chciválka mluvit o tom, jak Rusko bude platit válečné reparace? Kdy jste naposled slyšeli o poválečné obnově Ukrajiny za ruské peníze? Kdy jste naposled slyšeli o ekonomické příležitosti, až to všechno skončí? Už se mluví jen o těch ohrožených hodnotách, které je nutno bránit, ale nějak se z vítězného tónu úplně vytratilo, že to celé dobře dopadne. Ukrajinci potřebují ofenzívu, protože Západ potřebuje ofenzívu a pravdu bude mít nejspíš Petr Hampl, který říká, že to celé bude rituál, který se udělat musí, protože se to očekává, ale nic se nezmění.

Jedině velkolepý úspěch ukrajinských sil ještě může změnit ochabující podporu Západu. Tak velký, aby obnovil víru ve vítězství, ve které už nevěří ani Němci ani Francouzi. I Poláci nějak podezřele často mluví o nutnosti debanderizace a nutnosti vstoupit na ukrajinské území, aby si Rusové nevzali všechno. To jediné by mohlo změnit rozpoložení ukrajinských spojenců, kteří začínají mít svých problémů dost, protože to přece mělo být celé jinak. Rusko se mělo zhroutit pod sankcemi a jejich armáda je přece neschopná.

Na bojišti ještě bude muset zemřít hodně mladých kluků, aby se všechno definitivně ukázalo. Ještě se tam vystřílí hodně peněz a zničí hodně domů a bytů. Ale když vidím tu frontu asijských, afrických i jihoamerických představitelů v Moskvě a Pekingu, tak bych řekl, že hoši věří víc těm dvěma autoritářům, než Bidenovi. V poslední době nějak moc státníků přestává pochybovat o tom, že Rusko nakonec vyhraje…

Ukrajina má jednu poslední možnost otočit to na svojí stranu. Stane se tak? Nebo to bude začátek konce?

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (268 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Stačí si jen představit, jaké následky by mělo, kdyby ji Rusové obsadili...

Průměrný počet slepic: 1.9 (68 hlasů)

Ukrajánkům je u nás dobře, mají vatu, dávky, platy, dovolené na požádání, doktory zadarmo. Víc jich eště přijede, páč tady v čekolandu se mají líp jak u nich, u oligarchů. Akorát není jasné, gde budete bydlet VY.

Průměrný počet slepic: 4.6 (131 hlas)

Ve srovnání s vládou je p.Sasin génius.Dejte si pozor ať si pro vás nepřijede strejda Puttler,ten teď hrdiny potřebuje k obsluze války,kde budete brzy panem Řepou mobilizován ,muzete zas letét,už máte sbalený kufr na pomoc Kremlu,zly CCCP obdivovateli?
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.8 (23 hlasů)

A přidejte se jako náš člen SV ke své vlastní podpoře ve Společnosti volicu a přečtěte si SV program PNZ a to ve svém vlastním zájmu než začnete být považovani blbci v pozici ohlupenych VYVRHELŮ GŘ televize a budete zničeni ideologii pana Satana ,která se stane brzy
zavrženíhodná!
Napište tady, zda víte jak jste řízení 6 prioritami řizeni sveta,které vás neučili ve škole a proč se brzy chcete ocitnout v 6 prioritě,která dnešní krach republiky chce řešit válkou kde budete využíti jako pana Puttlera kanonenfutter a rozvržení jeho celý na sračku!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Sasin není ani hloupý ani zlý, je to ještě horší, on jen uvažuje reálně.

Průměrný počet slepic: 4.5 (47 hlasů)

Za tvůj zpackaný život nemůžou Ukrajinci.

Závidíš jim, že mají vatu? Zkus jít do práce. Budeš mít taky.

Průměrný počet slepic: 2.1 (31 hlas)

Ale chápat psanej, to už je horší. Ten na koho reagujete nikde nepíše nic o tom ze by uKravinci chodily do práce a následkem toho by dostali ony benefity. Zkus se chovat jako uKravinec a budeš mít taky..... cože přesně?

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

GAga, od věci , ANO 33%, ODS 13!!!!. další strany pětikolky MIMO Parlament, krom Pirátů 9%. Jen tak dál. Rajchl 6,5!!!!!

Průměrný počet slepic: 4.4 (30 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pavel 58.32%, Babiš 41.67%

;o))

Průměrný počet slepic: 2 (25 hlasů)

STB

Průměrný počet slepic: 3 (16 hlasů)

In reply to by Rad (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdy byl Pavel členem STB?

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

... zase nešel do rachoty, dřepí u PC a krade, debil debilóówy.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Hele, "béčko", já tě musím strašně s.át, že... :-))), tak už to u mindráků bývá,
že se na nich mstí za to, že jako chlapi nestojí za nic...

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Babiš byl možná spolupracovník, ale Pavel byl ten, kdo ty spolupracovníky leckdy nevybíravě verboval, dokonce na to studoval.

Průměrný počet slepic: 3.6 (14 hlasů)

To není pravda. Pavel nepracoval pro kontrarozvědku (podřízena STB jak správně říkáte) ale pro rozvědku (podřízena ministerstvu obrany).

Podrobněji zde: https://www.generalpavel.cz/k-memu-clenstvi-v-ksc

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

A taky přeceda ZO KSČ.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Rozvědčík s politručkou na Hradě, to se máte čím chlubit......

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ajo, to nebude Ethanol... :-)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Ukrajina je dlouhodobě padlý stát. Ztěží se může ještě něco zhoršit. Pro ukronácky ovšem zcela jistě ano.

Průměrný počet slepic: 4.6 (28 hlasů)

Jste naivní. Rusové neobsadí celou Ukrajinu, jen Krym, Donbas a Luhansko. Zbytek Ukrajiny nechají nám. Ten zbytek Ukrajiny rychle vstoupí do EU, což je dobře, pomůže vrávorající EU rychle rozložit.

Průměrný počet slepic: 3.7 (30 hlasů)

In reply to by freud (neověřeno)

Trvalý odkaz

rezignovali? Pokud se usídlí na Donbase a Luhansku je jen otázka času, než zaútočí znovu.

Průměrný počet slepic: 2.4 (19 hlasů)

Kdyby na Ukrajině nebujel nacismus a reálně nehrozilo, že bude mít Rusko pár kiláčků od hranic raketové hnízda NATO, nikdy by na to rozkradené, zkorumpované území nevkročil. To západní země v čele s USA dělaly spoustu let všemožné jen pro to aby vydráždily medvěda a způsobily konflikt. Rus nemůže prohrát. Jde mu o existenci. Jedině dohoda o územních změnách Ukrajiny a smlouva o její neutralitě zastaví boje. A USA už to dávno ví jenže se jim jaksi hodí oslabená a rozdrbaná Evropa. Ještě musí zemřít hodně lidí na obou stranách.

Průměrný počet slepic: 4.4 (27 hlasů)

O jakých "raketových hnízdech" to mluvíte?

Průměrný počet slepic: 2 (8 hlasů)

Mimo téma.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Že by hovořil o základnách USA na UA území?

Přeji klidné odpoledne.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by LaCasita (neověřeno)

Trvalý odkaz

To by mě právě zajímalo jaké myslí.

Byly snad před ruskou okupací Krymu na Ukrajině nějaké trvalé základny USA?

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

Na Krymu připravovali stavbu vojenské základny. Veřejně už hledali firmu na přestavbu školy na její zázemí. Možná vás to překvapí, ale Rusové to považovali za přímé ohrožení své bezpečnosti. Stejně tak, jako by Američané považovali za své ohrožení čínskou nebo ruskou základnu na hranicích s Mexikem

Průměrný počet slepic: 4.1 (18 hlasů)

In reply to by Jaroslav (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, tuto dezinformaci už jsem slyšel.

Ve skutečnosti v té veřejné zakázce nebyla ani zmínka o přestavbě na vojenskou základnu. Šlo o opravu školy. Podobné projekty (opravy škol) financuje americká armáda poměrně často. Viz. níže.

https://www.dvidshub.net/image/5639103/civil-engineers-repair-school-mo…
https://www.12af.acc.af.mil/News/Article/319685/us-military-teams-up-wi…
https://plnmedia.com/us-and-philippine-armed-forces-repair-schools-in-c…

Případně můžete poslat důkaz, že vážně mělo jít o vojenskou základnu. Jinak se smiřte s tím, že je to jenom "sen" lidí, kteří se nechali zmanipulovat ruskou propagandou ve snaze obhájit agresi na Ukrajině.

Průměrný počet slepic: 1.9 (12 hlasů)

V roce 2013 mi osobně ukazovala kolegyně budovu velitelství Černomořské flotily, kterou UK prodali USA, konkrétně NAVY. Plány rekonstrukce byly na netu, ale ne na nějakou školu, ale na tuto konkrétní budovu. Takže tato informace byla potvrzena z obou stran a není to dezinformace, ale skutečnost. Ono toho bylo na Krymu prodáno do USA více, ale o to se právě vede ona válka. Donbas je jen bokovka kvůli ruskojazyčnému obyvatelstvu.

Průměrný počet slepic: 3.6 (17 hlasů)

Docela by mě to zajímalo. Máte k tomu nějaké dokumenty?

Zatím je to jenom agentura JPP (jedna paní povídala). Pokud dokumenty neposkytnete, tak jde pořád o dezinformaci.

Průměrný počet slepic: 1 (8 hlasů)

Ano, Ukrajina provádí kroky, aby mohla v budoucnu vstoupit do NATO. Ukrajina již delší dobu vyjadřuje svůj zájem o členství v této obranné alianci a v minulosti bylo uzavřeno několik dohod s NATO, které mají Ukrajině pomoci posílit své ozbrojené síly a splnit kritéria pro vstup do aliance.

Mezi kroky, které Ukrajina podniká, patří například:

Modernizace ozbrojených sil: Ukrajina modernizuje své ozbrojené síly a zvyšuje své obranné kapacity. Například v roce 2020 byla zahájena reforma ozbrojených sil, která má zlepšit jejich efektivitu a profesionalitu.

Spolupráce s NATO: Ukrajina spolupracuje s NATO na různých úrovních, například v rámci Programu pro individuální akční plány (Individual Partnership Action Plan, IPAP) a partnerských zemí NATO. Tato spolupráce zahrnuje například společné cvičení a školení.

Reforma bezpečnostního sektoru: Ukrajina provádí reformy v oblasti bezpečnostního sektoru, včetně reformy policie a soudnictví, aby zlepšila bezpečnost a posílila demokracii.

Nicméně, členství Ukrajiny v NATO je stále předmětem kontroverzí, zejména kvůli napjatým vztahům s Ruskem a kvůli konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny. Navíc, vstup do NATO vyžaduje splnění určitých kritérií, jako je například dodržování demokratických principů, právního státu a lidských práv, a také schopnost poskytnout efektivní obranu a spolupracovat s ostatními členy aliance..............odpověd AL která má informace do 2021

Zatím bez slepic

Hnizda raketovych zbrojnich a financnich korupci Usa , Eu ,Nato, exportu korupce do Kyjeva..
A jinam. Moralni a materialni.Vsecko uplne vsecko je na prodej..

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

V Rusku, pane kolego, v Rusku. Zjistěte si o tom něco.
Pokud chtěl Putin bojovat proti nacistům, měl například začít u svého kamaráda z agentury Roskosmos.

Průměrný počet slepic: 1.6 (14 hlasů)

Kterého Putinova kamaráda máte na mysli?
"Ruský prezident Vladimir Putin jmenoval dosavadního místopředsedu vlády Jurije Borisova do funkce šéfa vesmírné agentury Roskosmos, ve které nahradí Dmitrije Rogozina. Putinovo nařízení zveřejnil Kreml na svém webu. Rogozin v průběhu ruské invaze na Ukrajinu tvrdil, že Rusko by dokázalo jadernými zbraněmi zničit státy NATO během půl hodiny."Aktualizováno - 15. července 2022

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

Plně s Vámi souhlasím, že Rus nikdy Ukrajinu nechtěl.

Nakonec to dopadne jako s Německem po druhé světové - rozdělí se na dvě vlivová území USA a Ruska.

A jak je vidět, západní sankce Rusko do kolen nepoložily. Našlo si jiná odbytiště pro své komodity a místo úpadku pomalu sílí. Viz dnešní informace o nákupu velkých objemů zlata Ruskými (Čínskými, Tureckými..)bankami. Takže on ten rubl nakonec asi bude "podložen" nějakým zlatem (zlatý standard - měna, tvořená bankovkami, jejichž vydavatel se zavazuje splatit jejich hodnotu ve zlatě)..
Zatímco některé banky v USA i EU krachují, nebo jim k tomu moc nechybí, o žádné Ruské bance jsem podobnou informaci nezaznamenala.

Zajímavá je také informace, jak státy BRICS pomalu přestávají používat při svých obchodech dolar jako rezervní měnu a začínají obchodovat ve měnách svých. Logika mi dává, že ubýváním obchodování v dolarech budou slábnout nejen USA, ale i státy s nimi spojené a jim podléhající, jako jsme my.

A důsledek toho všeho? Slábnoucí vliv USA ve světě.
Tak by to chtělo, aby se tam dostal do čela člověk, který by pád USA alespoň zbrzdil. A Amerika by měla urychleně přestat ekonomicky likvidovat Evropu, protože to vypadá, že jí zůstane nakonec jako spojenec asi jediná..

Přeji prima odpoledne.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

In reply to by LaCasita (neověřeno)

Trvalý odkaz

>A jak je vidět, západní sankce Rusko do kolen nepoložily. Našlo si jiná odbytiště pro své komodity a místo úpadku pomalu sílí.

To není pravda. Jen příjmy z fosilních paliv klesly o 43% yoy. Není důležité jenom mít odbytiště ale taky prodávat za rozumnou cenu.

https://www.wsj.com/articles/russias-economy-is-starting-to-come-undone…
https://www.reuters.com/markets/europe/russia-swings-29-bln-first-quart…

Průměrný počet slepic: 1.6 (9 hlasů)

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)