Je to ještě válka?

Autor
Štítky

Kdy to bylo? Chvíli poté, co se Rusové spořádaně stáhli ze svého předmostí na západním břehu Dněpru v Chersonu, jsem poprvé napsal (a řekl), že podle mého rozumu se válka chýlí ke konci. Rusové ustoupili, Ukrajinci na ně nijak neútočili… bylo to tak okaté, že mi to připomínalo nějakou zákulisní dohodu. A když je možná jedna dohoda, jsou možné i další.

Bez ohledu na všechna zbožná přání, Dněpr je velmi významná přírodní překážka a tak si od té doby dovoluji myslet, že Rusové za tuto řeku jít nechtějí. Vzhledem k tomu, jaké síly vrhají na ukrajinské bojiště, je taková operace podle mě dost nereálná. Tedy… vojensky. Nikde není řečeno, že se nestane něco úplně jiného.

A teď mi řekněte upřímně, když se podíváte na ruské i ukrajinské zdroje… Co se od ruského stažení z Chersonu na Ukrajině ještě odehrálo?

Nic.

Ach ano, nemohu opominout Wagner group, kteří od té doby zabrali Soledar a zřejmě někdy teď vyhlásí úplné dobytí Bachmutu. Ale slyšeli jste od té doby, že by ruská armáda někde vedla nějaké útočné operace? Slyšeli jste od té doby, že by se Ukrajina někde urputně bránila? Ještě se trochu děje něco u Adějevky, ale jinak je na celé frontě ticho po pěšině. Tedy pokud vynecháme různé ukrajinské výsadky, které někam přijedou, vztyčí tam vlajku, udělají fotku, pak se zase stáhnou a Seznam má týden o čem psát…

Kdy jste naposled viděli mapku z ruských zdrojů, kde by bylo o čem referovat? Nejsem žádný Visingr, Zrno ani Vojáček, ale ke mně se v poslední době dostávají jen mapky stále propracovanějšího ruského opevňování. Intenzita ruské palby také dost poklesla. Ukrajinští fandové to přičítají tomu, že Rusku konečně definitivně došla henta munice, která jim nedošla od loňského dubna a říkají, že Rusové přestali útočit, protože nemají čím střílet. Já bych byl střízlivější… Rusové přestali útočit a proto přestali tolik střílet.

Ruské Kinžály navíc poletují docela hodně, stejně tak i další rakety a v poslední době jsou výbuchy po zásahu raket velmi viditelné a veliké. Fotky z nekonečných řad tanků a BVP jsou také k dispozici. Na obou stranách, ale v Rusku víc. V Moskvě se střídá jeden státník za druhým, Sitting Ping si tam nedávno udělal třídenní návštěvu, postsovětští diktátoři se pěkně sešli při přehlídce v Moskvě. Na Ukrajinu přijíždí čínský zmocneněc pro mír, jinak bývalý velvyslanec v Rusku. Zelenský je v poslední době víc v Evropě než v Kyjevě. Zalužného už tři týdny nikdo neviděl.

Poslední tři měsíce na Ukrajině de facto bojuje jen jedna soukromá armáda a přes všechny ukrajinské proklamace, že má obrovské ztráty, nějak jí lidské zdroje nedocházejí. Jejich šéf Prigožin říká všechno možné i nemožné a ukazuje na kameru, jaký je rozdíl mezi válečným obchodníkem a kariérním generálem, ale kontraktoři udržují oheň války v nezměněné podobě ať na kameru bájí jakkoliv.

Česká houfnice Dana, kterou jsme poslali na Ukrajinu má na sobě hitlerovský trámový kříž, který tam nenačmáral nikdo křídou, ale pěkně ho tam v dílně nastříkali kvalitní barvou přes šablony. Bylo to tak trapné, že Lipánek musel začít reagovat a udělali diplomatickou cestou takové malé bububu. Prý to dává munici dezinformátorům. Jo, pravda, to je děsná munice. Tak děsná, že se s tím nedá nic dělat. A vrhá to dost podivné světlo na všechno ostatní bagatelizování nacismu na Ukrajině. Proti pravdě se fakt blbě bojuje… I kdyby se jí stokrát říkalo dezinformace.

Ukrajinská ofenzíva stále nezačíná, byť zálohy má Ukrajina asi veliké a vycvičené tady na Západě. Ale zřejmě i v ukrajinském generálním štábu probíhá diskuse, jestli stojí za to, nechat tuto armádu vykrvácet na bojišti. Co potom, že?

Americké zdroje už běžně mluví o únavě válkou a ukrajinské zdroje dnes a denně varují před tím, kdyby Ukrajina přišla o západní podporu. A když vidím, jak se naše pravdomluvná ukrajinská média pouštějí do naší rektálně alpinistické vlády, tak mám pocit, že Fiala včas nerozpoznal, že Ukrajina už není téma a stal se pro své transatlantické páníčky poněkud obtížným. Aktivní blbec je horší než třídní nepřítel. V USA je teď mnohem důležitější henten dluhový strop o který se do krve hádají republikáni s demokraty, k tomu jim Čína přebírá jejich oblíbené zkruvysyny a dělá z nich své zkurvysyny… navíc ti šmejdi přestávají používat dolar…

Ne, neříkám, že to tak je. Neříkám, že jsem do své rovnice zahrnul všechno. Ale nasvěcuju vám jiný úhel reality. Úhel, kdy se na Ukrajině obě strany ještě štengrují a umírají u toho tisíce lidí, ale ve skutečnosti se už vytyčuje nová hranice a v zákulisí už všichni čile jednají a z původně velké války za západní hodnoty začíná být malá obtížná válka kdesi na periferii. Vlastně už se chce jediné… aby to Evropa zaplatila ze svého.

Nevím, jestli mám pravdu. Ale zkusil jsem zde vypsat důvody, které mě k tomu vedou.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (200 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Rajchl:

Včera nás politolog Lukáš Valeš (kterého mimochodem považuji za jednoho z nejlepších politologů u nás) označil za “radikální opozici”.

Nejdřív jsem si říkal, kde na takový nesmysl přišel, protože opravdu netuším, co je na našem postoji tak strašně extrémního.

Ale pak jsem se zamyslel a přišel na to, že má vlastně pravdu.

Že totiž strana,

- která hodlá osekat všechny pijavice od státního rozpočtu a přesměrovat tok peněz za kapes nadnárodních korporací a politických neziskovek do kapes lidí,

- která nepřipustí, aby naše země byla lokajem Bruselu a aby umísťovala na svém území vojáky jiné země,

- která chce vrátit do České republiky spravedlnost, svobodu projevu a rovnost před zákonem pro všechny,

- která nevnímá politiku jako prostředek k vlastnímu obohacení, nýbrž jako službu lidu této země,

je po 30 letech soustavného zbídačování našeho státu a ožebračování občanů České republiky skutečně krajně radikálním názorovým proudem.

Chtěl bych ujistit pana Valeše, všechna naše média a především naše podporovatele a příznivce, že ve všech těchto oblastech budeme radikální i nadále.

Nehodláme v nich ustoupit ani o jeden centimetr.

My vás prostě nezklameme.

--------------------------------------------------------------

Názory:

Jsem PRO a VERIM, ze nezklamete!!! Nevolila jsem vladu slepence. Kdo je pozoroval, kdyz byli v opozici, jak se chovali, nemohl jim verit. A tem vykrikum pred volbami, uz vubec ne. Slizke fujtajbl!!!

Jsem jedine PRO a budu volit PRO!!! ✌️🇨🇿. A pouziji Vase zakonceni v Uh. Hradisti:

"Ať žije naše vlast. Ať žije naše Česka republika". ❤️🇨🇿

Průměrný počet slepic: 4.9 (94 hlasů)

Rajchl:

Stát je v obřích problémech se schodkem veřejných financí.

Je to takový průšvih, že vláda sáhne k protiústavnímu snížení valorizace důchodů, na jejímž základě sebere důchodcům 19 miliard a pár týdnů poté vymyslí nic neřešící úsporný balíček, kterým obere i všechny ostatní občany v téhle zemi.

A týden poté přijde s tím, že je třeba nahradit rodná čísla (jedna z mála věcí, která u nás bezproblémově funguje) nějakým novým nesmyslným identifikátorem.

Což nás všechny bude stát 56 miliard.

To prostě nevymyslíš.

P.S.: Docela by mě zajímalo, pro jakého "kamaráda" se tenhle kšeft zase dělá. Ani na minutu totiž nevěřím, že by tenhle nesmysl někdo prosadil jen tak.

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (96 hlasů)

Nová pošta

zavádí novou službu,

balík k vyzvednutí

přímo u odesilatele.

Průměrný počet slepic: 4.9 (60 hlasů)
Trvalý odkaz

Fialovi to asi ještě nikdo neřekl, Fiala vyřvává svoje "Sláva Ukrajině" a je pořád ve válce, i když pořád nejspíš metaforicky. Zkrátka nic neví ani on, ani naše ctěná média, ale řvát se musí, jak jinak by zdůvodnil všechny ty prachy, které tam posílají.

Průměrný počet slepic: 4.6 (41 hlas)
Trvalý odkaz

Tabulka pro porovnání zdrojů energie
---------------------------------------------------

Ropa__________ 0.14, 50%, 31%, 174
Uhlí___________ 0.05, 27%, 27%, 151
Plyn___________ 0.11, 18%, 25%, 138
Jaderná energie__ 0.035, 0.1 %, 4,3 %, 24
Vodní elektrárny__ 0.018, 5 %, 6.9 %, 38
Obnovitelné zdroje 0.07, 0,1 %, 5,7 %, 32

Fosilní paliva celkem ---, 95%, 83%, 463
 
Pořadí hodnot: cena 1kWh v US centech, podíl v roce 1973, podíl v roce 2020, celosvětová výroba v Exajoule, 1EJ = 277 milionů MWh
Celosvětová spotřeba energie za rok 2020 byla 557 EJ


Na základě tabulky lze tvrdit následující:

Jaderná energie
- Jedná se o nejlevnější výrobu elektrické energii.
- Je také nejbezpečnější formou energie> s 0,03 úmrtími na bilion kWh oproti 3 úmrtím u plynu a 18 u ropy.
- Poskytuje státům konkurenční výhodu.

Vodní energie
- Jedná se o celkově nejlevnější formu energie a měla by být zavedena všude, kde je to možné.

Ropa
- Jedná se o hlavní zdroj energie. V roce 1973 představovala 50 % celkové světové spotřeby energie.
- Vzhledem k tomu, že je také nejdražší, nemělo by se o ropě pro výrobu elektrické energie uvažovat.

Plyn
- Je třetím nejpoužívanějším zdrojem energie
- Plyn je sice levnější než ropa, ale je mnohem dražší než jaderná energie a uhlí.

Obnovitelné zdroje energie

- Obnovitelné zdroje energie, které jsou dražší než jaderná energie, zajišťují méně než 10 % celosvětové potřeby energie, a proto jsou v současné době v souvislosti se spotřebou energie doplňkovým zdrojem. Protože jsou ve většině regionů závislé na počasí, jsou nepředvídatelné, a tudíž nespolehlivé. To se v Evropě projevilo v zimní sezóně 2021, kdy pokles výkonu větrných elektráren vedl k vážné energetické krizi a prudkému nárůstu cen energie.

- V krátkodobém a střednědobém horizontu proto obnovitelné zdroje nemohou tvořit základ státní energetické politiky.


Monopol na jadernou energii
Z níže uvedeného obrázku 17 je zřejmé, že až do roku 1990 neměly země globálního Jihu, s výjimkou zemí COMECON, kterým jaderné elektrárny dodával SSSR, přístup k jaderné energii. Země OECD tak měly konkurenční výhodu, zatímco rozvoj zemí globálního Jihu byl dále brzděn. Mimo země COMECON existoval monopol na využívání jaderné energie. Tento monopol prosazovala Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), přestože v jejím prohlášení o poslání se uvádí, že je to pomáhá svým členským státům v kontextu sociálních a hospodářských cílů při plánování a využívání jaderné vědy a technologie pro různé mírové účely, včetně výroby elektřiny, a usnadňuje přenos těchto technologií a znalostí udržitelným způsobem do rozvojových členských států.

Geopolitické změny od roku 2010 oslabily schopnost Západu prosazovat monopol na jadernou energii. V desetiletí 2009-2019 počet jaderných elektráren provozovaných v západních státech klesal, v asijských státech rostl.  Vedla Čína s ročním přírůstkem jaderné energie 17 %, následovaná Pákistánem s 13 % a Indií s 10 %.

Přestože je jaderná energie zdaleka nejbezpečnější významnou energií; značná část obyvatelstva ji vnímá jako nejnebezpečnější formu energie.
 

Počet přímo a nepřímo vyvolaných úmrtí na výrobu 1 TWh (terawatthodinu) podle zdroje energie:
Hnědé uhlí: 32.7, Uhlí: 26.4, Ropa: 18.4, Biomasa: 4.6, Plyn: 2.8, Hydroelektrárny: 1.3, Vítr: 0.04, Solární 0.02.


Prozkoumejme význam této skutečnosti tím, že se budeme zabývat skutečností havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě v roce 2011.

Průměrný počet slepic: 4.7 (39 hlasů)

Fakta o havárii:
- Havárie jaderné elektrárny Fukušima Daiiči byla vyvolána velkým východojaponským zemětřesením o síle 9,1 stupně a následnou patnáctimetrovou vlnou tsunami 11. března 2011 odpoledne. Elektrárna, postavená přibližně 10 m nad hladinou moře, byla zaplavena. Bloky 1, 2 a 3, které byly v době katastrofy v provozu, byly automaticky odstaveny.

- Dodávky elektrické energie mimo areál jaderné elektrárny Fukušima Daiiči byly přerušeny. Mezitím byly v důsledku zaplavení tsunami vyřazeny z provozu nouzové dieselové generátory umístěné v suterénu budovy turbogenerátoru, zhruba 5 m nad hladinou moře, které mají zajišťovat záložní elektrickou energii pro chladicí systém elektrárny.

- Absence chlazení vedla k roztavení bloků 1, 2 a 3 během následujících tří dnů. Dne 12. března 2011 došlo na prvním bloku k mohutnému výbuchu vodíku, který způsobil rozsáhlé poškození stěn reaktorové budovy o tloušťce 1 m. Také na druhém bloku došlo k výbuchu vodíku. Po něm následoval 14. března 2011 další výbuch vodíku v reaktoru 3. bloku, který vedl k explozi 4. bloku, přičemž plyn proudil z 3. bloku do reaktoru 4. bloku.

- Výbuchy vodíku v elektrárně vedly k masivnímu úniku radioaktivního jódu-131 a cesia-137, přičemž úroveň radiace vzrostla na 1 miliSievert (skutečně nebezpečná dávka je cca 100mSv za rok).
- Navzdory automatickému odstavení provozních reaktorů způsobila ztráta přístupu k napájení mimo areál elektrárny a zatopení systému nouzového diesel generátoru ztrátu schopnosti chladit aktivní zónu reaktoru a bazény s vyhořelým palivem.
- Největší zkázu způsobily velké vlny tsunami vyvolané zemětřesením, které se prohnaly nízko položenými oblastmi města a na některých místech pronikly několik kilometrů do vnitrozemí. Zaplavené oblasti byly z velké části zničeny, a protože obyvatelé města byli před úderem tsunami jen málo varováni, tisíce lidí zahynuly nebo byly pohřešovány a považovány za mrtvé.
- V důsledku samotného roztavení reaktoru nikdo přímo nezemřel. Nicméně 40 až 50 lidí bylo zraněno v důsledku fyzických zranění způsobených výbuchem nebo popálením. V roce 2018 japonská vláda oznámila, že jeden pracovník mezitím zemřel na rakovinu plic v důsledku ozáření z této události.
- V posledních deseti letech bylo v mnoha studiích posuzováno, zda nedošlo ke zvýšení rizika vzniku rakoviny u místního obyvatelstva. Zdá se, že ke zvýšenému riziku rakoviny ani k jiným zdravotním dopadům souvisejícím s radiací nedošlo. V roce 2016 Světová zdravotnická organizace konstatovala, že riziko zvýšeného počtu úmrtí na rakovinu je v Japonsku velmi nízké.

Dopad havárie:
- Havárie ve Fukušimě však měla velký dopad na celosvětový jaderný průmysl, zejména v Německu, Itálii, Švýcarsku a Japonsku.
- Měla také dopad na politickou scénu, neboť poskytla podporu protijaderným stranám Zelených, zejména v Německu, a posílila tak Stranu zelených v německých zemských volbách koncem téhož měsíce a umožnila jim v roce 2011 získat nárok na první zemskou vládu jako vedoucí partner v koalici s SPD.

Mediální informace o havárii ve Fukušimě:
"Společnost Tokyo Electric Power (Tepco) v reakci na své tvrzení, že elektrárnu nemohlo nic ochránit před zemětřesením a tsunami, které 11. března zabily téměř 20 000 lidí, uvedla, že věděla o nutnosti zlepšení bezpečnosti již před katastrofou, ale neprovedla je."

- The Guardian, říjen 2015:
"Zemětřesení a tsunami v Japonsku v roce 2011 změnily zemi v mnoha ohledech. Zahynuly tisíce lidí, mnoho dalších se stále pohřešuje. A následná jaderná katastrofa ve Fukušimě zanechala části země neobyvatelné. Pozastavila také velkou část japonské jaderné energetiky.

- National Public Radio, září 2020:
"Více než 300 000 lidí žijících v blízkosti jaderné elektrárny bylo nuceno se dočasně evakuovat a další tisíce tak učinily dobrovolně. Kdysi prosperující obce se proměnily v města duchů."

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)

Elektrárna měla celkem 6 bloků, které byly postupně zprovozňovány.
1. blok o jm. výkonu 460 MW byl zprovozněn v roce 1971, celkem vyrobil 80 592 TWh
2. blok o jm. výkonu 784 MW byl zprovozněn v roce 1974, celkem vyrobil 127 055 TWh
3. blok o jm. výkonu 784 MW byl zprovozněn v roce 1976, celkem vyrobil 120 187 TWh
4. a 5. blok o celkovém výkonu 1568 MW byly zprovozněny v roce 1978, celkem vyrobily 226 639 TWh
6. blok o jm. výkonu 1100 MW byl zprovozněn v roce 1979, celkem vyrobil 151 176 TWh

 
Do havárie elektrárna celkem vyrobila 708649 TWh elektřiny v hodnotě 186 miliard USD.

- Za předpokladu, že 1 pracovník v průmyslu vygeneruje roční zisk 100 000 USD. pak by přínos elektrárny odpovídal 1,9 milionu pracovních roků nebo vytvoření     58 000 nových pracovních míst v průmyslu ve stejném roce kdy byla fukušimská elektrárna uvedena do provozu.
- Ušetřené barely ropy: 417 milionů.
- V důsledku vystavení jadernému záření zemřela na rakovinu pouze jedna osoba, a to sedm let po havárii.
- Počet úmrtí ve Fukušimě na 1 TWh je 0.0000014.
- Úmrtí přepočítané na rok provozu: 0.03 lidí.
- V důsledku dopravních nehod zemřelo v Japonsku v roce 2011: 4 611 lidí.
- Ve stejném roce bylo spácháno v Japonsku 30 513. sebevražd.
- Pokud by stejné množství energie pomoci větrných elektráren způsobil by jejich provoz 21 000 úmrtí, v případě solárních elektráren 14 100 úmrtí.

Na rozdíl od protijaderné propagandy Zelených je z výše uvedených faktů zřejmé, že provoz jaderné elektrárny Fukušima:
- Zachránila více než deseti tisíce životů, ve srovnáni, že by s tím, že by pro výrobu energie byly použity jiné typy elektráren.
- Ušetřila více než 400 milionů barelů ropy.
- Umožnila vytvořit pracovní místa pro více než 58 000 průmyslových dělníků.

Není divu, že japonská vláda v roce 2022 svou jadernou politiku změnila:
Japonsko přijalo novou politiku podporující větší využívání jaderné energie, čímž zásadním způsobem zvrátilo plán postupného ukončení využívání jaderné energie, který byl stanoven po fukušimské havárii.
Tváří v tvář nedostatku paliva a rostoucím cenám energie země učinila krok k ukončení jedenáctiletého zákazu výstavby nových jaderných reaktorů.
Nová politika stanoví, že Japonsko musí maximalizovat využití stávajících jaderných reaktorů tím, že jich znovu spustí co nejvíce, prodlouží životnost starých reaktorů nad 60 let a vyvine reaktory nové generace, které je nahradí.

Havárie ve Fukušimě odhalila, jak světová média zamlžují fakta, jak jsou masy snadno manipulovatelné médii a jak oportunisté využívají důvěřivosti mas k politickým cílům.
Toto zkreslování nebezpečí jaderné energie v porovnání s jejími výhodami coby čistého, nejméně nákladného, udržitelného a spolehlivého zdroje energie účinně působí tak, že odrazuje země od využívání této energetické možnosti a naopak posiluje jejich závislost na dražších fosilních palivech - s výslednou ironií, že v případě německé Strany zelených vedla její ideologická orientace na klimatickou krizi ( a také z důvodu války na Ukrajině) k tomu, že pro řešení svých energetických potřeb vzkřísila využívání uhlí, nejšpinavějšího paliva na světě a nejméně bezpečného zdroje energie.

Rozhodující na jaderné energii je to, že je nejlevnější spolehlivou formou energie, a tudíž poskytuje státům konkurenční výhodu. Levná energie má zásadní význam pro národní rozvoj a blahobyt společnosti.

Solární a větrná energie jsou nespolehlivé, proto má Evropa v zimě 2021 a 2022 energetické problémy. Nelze je použít jako základ národní energetické politiky. Země je mohou využít ke snížení spotřeby neobnovitelných fosilních paliv, zejména proto, že se očekává růst cen těchto paliv. Jsou také užitečné pro jednotlivce v případě výpadku vládních služeb v důsledku války, jako například v Jemenu, nebo krádeže národních zdrojů ropy a plynu, jako například v Sýrii, nebo amerických sankcí, jako například v Libanonu .

Zastrašující propagandou proti využívání jaderné energie; jsou "jaderné havárie" a "nebezpečí, které představuje vyhořelé jaderné palivo". Prvním z nich se zabýval výše uvedený případ havárie ve Fukušimě; druhým se stručně zabývá největší a nejstarší uživatel jaderné energie na světě, americký Úřad pro jadernou energii. Stručně řečeno, vyhořelé jaderné palivo lze bezpečné skladovat i přepravovat a lze jej recyklovat pro opětovné využití.
 

Havárie jaderné elektrárny Three Mile Island v Pensylvánii v roce 1979 neodradila Spojené státy, které jsou největším světovým výrobcem jaderné energie a na něž připadá 30 % celosvětové výroby elektřiny z jaderných zdrojů, od dalšího využívání jaderné energie a prodlužování životnosti jaderných elektráren. "Americká jaderná regulační komise (NRC), která původně udělila elektrárnám licenci na 40 let provozu, nyní schválila prodloužení licence o 20 let pro více než 75 % flotily elektráren, což umožňuje prodloužení provozu na 60 let. A nyní se pokračuje v plánech na druhé kolo prodloužení licencí, které umožní provoz až na 80 let."
 
Zdroj: Fadi Lama - From Bretton Woods to Multipolar World
Průměrný počet slepic: 4.9 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

"Válka na Ukrajině se změnila v chronickou a dlouhou válku. Přesně to ale ruská armáda potřebuje, protože ví, že má lepší rezervy, více lidí, zbraní, munice a celkově lepší dech. Ruskou strategií je zničit Ukrajinu jako stát a učinit ji bezvýznamnou, a zároveň pomalu, ale jistě uvádět NATO a zejména USA do větších a větších problémů. Čína, Írán a místní průmysl se starají o dostatek zbraní, které Rusko potřebuje k vítězství.

Očekává se protiútok ukrajinské armády. Západ i ukrajinské vedení byli tak hodní, že Rusko varovali a dali mu čas na přípravu. Ve válce je výhodnější být napadeným, neútočit proti připraveným útočníkům, přejít do obranného režimu, nechat nepřítele, aby se vyčerpal, pak zaútočit a zničit ho. K omezení ztrát evakuujete civilisty, vyměníte a stáhnete nejlepší vojáky do týlu, omezíte množství munice na předním okraji a většinu ponecháte mimo dosah nepřátelských zbraní. A přesně to dělá ruská armáda. Evakuuje civilisty, chtěli také odsunout kvalitní bojovníky Wagnera a v oblasti ponechat jen málo munice. To všechno dává smysl. Hlavním důvodem je snaha zakrýt fakt, že ruská armáda chce Ukrajince vlákat do pasti a zničit je.

Jenže Prigožin nechce odejit, nechce utíkat z boje. Cítí, že je dost silný na to, aby odolal ukrajinskému protiútoku. Navíc chce úspěšně dotáhnout porážku ukrajinské armády v Bachmutu. Osobně si myslím, že plán ruského ministerstva obrany byl lepší, ale chápu že z hlediska psychologie má Prigožin také pravdu, když nechce nechat Ukrajincům pocit, že vyhrávají. 

Důležitým výsledkem těchto zdánlivě nelogických kroků je, že po velké radosti, která zavládla na straně ukrajinské armády v reakci na zprávu o stažení Wagnerovců z Bachmutu, zavládlo zejména mezi ukrajinskými vojáky přímo na frontě ještě větší zklamání a beznaděj. A nezanedbatelné je také posílení Prigožinovy pozice. Ukázal, že je dost silný na to, aby změnil rozhodnutí ruského ministerstva obrany, což podle mě povede k dalšímu ruskému vítezství na bojišti, podobnému tomu u Soledaru.

Protože USA prohrávají, musí změnit strategii a zvolit jednu z pouhých dvou možných cest. Diplomacii, nebo eskalaci války. Válka tak, jak probíhá nyní, už jim nic pozitivního nepřinese. I lidé, kteří na této válce vydělávají miliardy, budou muset pochopit, že zlaté časy skončily. 

NATO se nechce dostat do bodu, kdy válka skončí jen proto, že ukrajinská armáda už nebude existovat. Američané by zase válku rádi ukončili v pozici silnějšího a rádi by také tvrdili, že pro Ukrajinu a její obyvatele udělali to nejlepší. Pokud to ale nepůjde a oni se s tím nedokážou vyrovnat, musí se do bojů zapojit fyzicky. Skončí tak ve válce nejen s Ruskem, ale i s jeho spojenci. A těch už dnes není právě málo.

Obě možnosti jsou na stole, ale věřím, že se Američané konečně proberou a uvědomí si, že diplomacie je jediná možná cesta, umožňující jim se ctí vycouvat a vyhnout se tak afghánskému fiasku. Učinit tento krok v době ukrajinského protiútoku má rozhodně smysl, ale nejsem si jist, zda Rusko na takové načasování přistoupí, pokud nedostane anektované části Ukrajiny a zrušení sankcí. Co se skutečně stane, není ale v rukou vedení Ukrajiny. Rozhodnout mohou pouze USA a Rusko. Evropští lídři, pokud budou na Američany dostatečně tlačit, mohou celý proces urychlit a zabránit tak další zbytečné eskalaci války."

David Bohbot, Parlamentní listy, "Rady odborníků s jiným názorem jsou cenzurované a ignorované, zlobí se bezpečnostní expert"

Průměrný počet slepic: 4.9 (41 hlas)
Trvalý odkaz

Nedávno jsem četla, že Prigožin by rád kandidoval na prezidenta, a že procentuálně Putina dohání. Chce využít úspěchů v bojích, kterých dosáhl, ovšem to zase není po chuti lidem kolem Putina. Zřejmě proto tak rozdílný postoj na taktiku.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Ukrajinizace v Česku dosahuje standardů korupce už jako na Ukrajině

Jak tedy sami vidíte, ve Fialově zemi (pozn. ČR) už jede proces ukrajinizace v takových obrátkách, že nejenom, že česká média nabízí svůj obsah v ukrajinštině, nejenom, že české banky nabízejí služby na svých pobočkách a webech v ukrajinštině, nejenom, že čeští mobilní operátoři totéž nabízí Ukrajincům na svých webech, nejenom, že do ČR přichází ukrajinská pošta s plánem nabízení poštovních služeb, nejenom, že na většině budov českých orgánů státu visí ukrajinské vlajky, dokonce i na českém Národním muzeu, ale nově se ukazuje, že do ČR konečně a po dlouhých spekulacích dorazila i ta nejvyhlášenější deviza Ukrajiny, a to poctivá, nefalšovaná a neomezená korupce!

https://aeronet.news/…it/

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)

Rusové asi opravdu trefili 13. května v Chmelnyckém sklad s britskými bojovými hlavicemi s ochuzeným uranem a radiační mrak už dorazil do Polska! Ukrajinské úřady začaly ve středu distribuovat v Chmelnycké oblasti instrukční letáky pro obyvatelstvo na omezení dopadů radiace! Monitorovací stanice v polské Lublini hlásí enormní nárůst izotopů bizmutu, který vzniká rozpadem ochuzeného uranu! V důsledku exploze muničního skladu se radioaktivní izotopy dostaly vysoko do atmosféry, což by se na bojišti při běžném použití proti tankům zřejmě nestalo!

 

https://aeronet.news/…at/

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Nechci vyvolávat paniku, ani nevím o jak seriózní zdroj se jedná. Vyjádřit by se měli odborníci.
Výbuch ochuzeného uranu na Ukrajině: Evropa na pokraji "ekologické katastrofy"
 

Tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev v pátek (19.5.) varoval, že po zničení ukrajinského skladu s municí s ochuzeným uranem dodanou Británií míří k západní Evropě radioaktivní mrak.
Sputnik News hovořil s Dr. Chrisem Busbym, fyzikálním chemikem a vědeckým tajemníkem Evropského výboru pro radiační rizika, o tom, že rozhodnutí Západu dodat Ukrajině munici s ochuzeným uranem (DU) potenciálně způsobilo ekologickou katastrofu na celém kontinentu. Níže uvádíme jeho odpověď v plném znění.
Nedávno několik internetových médií poskytlo videozáznamy obrovského výbuchu ve městě Chmelnicki, které se nachází západně od Kyjeva a asi 200 km od hranic s Polskem. V sobotu 13.5. došlo ke dvěma velkým výbuchům, které vytvořily mohutnou vířící ohnivou kouli, která se podobně jako atomová bomba rozvířila vzhůru a vytvořila černý hřibovitý oblak.
Zastupoval jsem veterány jaderných atmosférických testů u Královského soudu v Londýně a viděl jsem mnoho filmů o jaderných explozích: tento nebyl ani jeden. Jaderný výbuch se vyznačuje okamžitým intenzivním bílým světlem, které vymaže film z kamery nebo detektoru.
Co to tedy bylo? Několik komentátorů se domnívalo, že zasažený sklad zbraní obsahoval zbraně z ochuzeného uranu (DU), které Spojené království poslalo na Ukrajinu, aby je použilo v britských tancích Challenger jako protitankové penetrátory. Že se jednalo o výbuch zahrnující hoření DU v ohnivé kouli. Protože jsem vědeckou autoritou v oblasti uranu a jeho účinků na zdraví, ale také jsem zkoumal jeho rozptyl a chování v životním prostředí, vyjádřím se k tomu, co se podle mého názoru stalo a proč je to důležité. V letech 2000-2005 jsem byl členem Rady pro dohled nad ochuzeným uranem (Depleted Uranium Oversight Board, DUOB) při britském ministerstvu obrany a v letech 2000-2004 také členem britského vládního Výboru pro zkoumání radiačních rizik z vnitřních zářičů (Committee Examining Radiation Risk from Internal Emitters, CERRIE). Jsem vědeckým tajemníkem Evropského výboru pro radiační rizika (ECRR), což je nezávislá nevládní organizace, která poskytuje poradenství v oblasti rizik ionizujícího záření.
Mým hlavním výzkumným zájmem v této oblasti je uran a zdraví, zejména částice DU, které jsou tak malé, že se chovají jako plyn a po vzniku při spalování DU se pohybují na velmi velké vzdálenosti. Našel jsem je v Anglii v roce 2003 poté, co se dostaly z Iráku. Našel jsem je v roce 2023 v Anglii poté, co přišly z války na Ukrajině. Takže to je první věc: tento materiál je schopen cestovat na velmi velké vzdálenosti.
Pokud tedy byl výbuch v Chmelnici výbuchem DU, materiál by se pohyboval se směrem větru a měl by být detekovatelný na monitorovacích místech po větru.
Jsem jachtař: zkoumání britských metereologických map meteorologického tlaku nám říká, že v té době a ještě několik dní po výbuchu se severně od místa exploze nacházela anticyklóna a vítr byl slabý, ale od jihovýchodu vanul severozápadním směrem kolem oblasti vysokého tlaku. Proto se mrak pohyboval směrem k Polsku. Pokud by vítr dosahoval rychlosti kolem 5 km/h, dosáhl by 15. května všech detektorů v Polsku vzdálených 250 km.
Po Černobylu zřídila Evropská unie celoevropský systém detektorů gama záření, který poskytoval údaje o gama záření v reálném čase. Šel jsem se tam podívat. Ale kupodivu byla všechna data zablokována. Webový systém spravovaný z Německa (EURDEP) nechtěl poskytovat mapy detektorů, které jsou běžně k dispozici. Naštěstí byly na webu k dispozici mapy polohy a některé, které si stáhli moji kolegové ještě předtím, než systém přestal fungovat. Získal jsem mapy z Polska. Jednu z nich uvádím níže.
Uvidíte, že na tomto detektoru, severozápadně od místa výbuchu, došlo k velmi výraznému nárůstu záření gama téměř přesně v době, kdy by se to dalo očekávat na základě vzdálenosti 250 km a střední rychlosti větru 5 km/h. Nárůst z 60 nSv/h na 90 nSv/h byl vysoce statisticky významný, přibližně 50%. Ostatní detektory po celém Polsku vykázaly nárůst*, jakmile nad nimi prošel dým, přičemž nárůst byl tím slabší, čím dále byl (v důsledku rozptylu dýmu).
Později Poláci změřili nárůst v Institutu Marie Curie v Lublinu, ale jejich mapa byla složitější a vyžadovala odbornou interpretaci. Polská mapa udávala nárůst gama rozdělený na dva přírodní izotopy, vizmut a thallium, a také celkové gama a gama kosmického záření.
Z mapy máme předpokládat (a to bylo implicitní sdělení), že vrchol gama byl způsoben Bismutem. Do hry vstupuje Sherlock Holmes. Bismut 214 je derivátem radonu. Přirozené pozadí radioaktivního plynu Radon (Rn-222) je přítomno vždy, protože vzniká z uranu a radia v zemi. Pokud dojde k náhlé změně atmosférického tlaku nebo když prší, objeví se gama pík z radonu, který se projeví jako pík Bi-214. Zdá se tedy, že Poláci naznačují, že nárůst gama záření je normální a není třeba se ho bát. Mnozí si všimli spektra Bismutu. Ale způsob, jakým jsou polské grafy prezentovány, je zavádějící.
Problém s argumentací radonem spočívá jednak v tom, že zvýšení gama záření jde nahoru po celém Polsku v časovém měřítku, které identifikuje zplodiny z Chmelnického, a jednak v tom, že tam byl stabilní anticyklonální systém počasí a žádné změny atmosférického tlaku, které by mohly radon vytáhnout ze země. To vše jsem si ověřil. Nad Lublinem byl jen slabý déšť.
Webová mapa evropského systému detektorů radiace byla znovu spuštěna 18. května. Typ mapy byl změněn a vše, co jsme viděli při stahování, zmizelo nebo bylo rozmazáno zprůměrováním analýzy dat. Proč? To a brzké zablokování přístupu na stránky naznačuje paniku a utajování.
Když to vezmeme dohromady, vidíme masivní výbuch, o němž se předpokládá, že je způsoben DU, a zprávy o nárůstu gama záření v blízkosti místa. Oxid uranu je černý a černý chuchvalec se pomalu pohybuje na severozápad, počasí je stabilní a vítr vane do Polska. Všechny polské detektory EU vykazují nárůst gama záření v předpokládané době příchodu mraku. Systém detektorů EU je rychle vypnut, ale ne dříve, než získáme údaje z několika míst. Poláci poskytnou výsledek z detektoru, který identifikuje jako příčinu nárůstu vizmut, ale nejdou tak daleko, aby to oficiálně komentovali.
Poslední důkaz. Na internetu vidíme videa, na nichž Ukrajinci odklízejí místo výbuchu pomocí vozidel Robot, nikoli běžných hasičů. Proč potřebují robotická vozidla? Robotická vozidla jsme naposledy viděli odklízet trosky Černobylu a Fukušimy.
Pokud se nemýlím, došlo k ekologické katastrofě a částice DU budou putovat přes Polsko, Německo a Maďarsko a skončí v Pobaltí, později pravděpodobně v celé Evropě včetně Spojeného království (ostatně černobylské částice uranu se dostaly do Spojeného království).
Přinesou genetické poškození a smrt, jaké jsme viděli na Balkáně a v Iráku.

jsou zaznamenány 2 raketové útoky, ke kterým došlo 13.5.. Na Chmelnickij a Ternopil.

Vzdálenost Chmelnicki - Praha je cca 930 km

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

V tom článku bylo podstatně více toho strašení, to jsem vynechal, myslím že to bylo přehnané. Chtělo by to vyjádření nějakého odborníka, který se tím zabývá. Já měl kdysi jen povšechné znalosti a hodně jsem toho už zapomněl. Nicméně zvýšení radiace z 60nSv/h na 90 není nic dramatického, zvláště když u nás jsou místa kde běžná radiace pozadí se pohybuje i na hodnotě 200. Samozřejmě pokud radiace vychází z nějakého oblaku splodin, který se pohybuje ve vyšších vrstvách atmosféry, dejme tomu 10-15 km, tak se to vyzařování šíří všemi směry a přitom jeho hodnota klesá s druhou mocninou vzdálenosti. Toto bylo naměřeno na zemi, tedy těch 10 km od zdroje, pokud se mrak nacházel nad nimi, takže hodnota je nízká. Proletět si tím obláčkem by mohlo být docela nebezpečné, tam půjde o mnohem vyšší hodnoty. Samozřejmě, že atomy tak těžkých kovů si gravitace stáhne dolů k zemi. Ale doufejme, že se ten mrak zatím dostatečně rozptýlí, takže k žádnému nebezpečnému zvýšení radiace v místech spadu nedojde.
Jinak shánět jódové tablety, aby jsme ochránili štítnou žlázu, nemá v tomhle případě žádný smysl. Radioaktivní izotop jódu je produktem jaderného štěpení v reaktoru. Ten jód unikl při havárii Černobylské jaderné elektrárny. V tomhle případě o žádný radioaktivní jód určitě nejde.
Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Inzo, já bych nebyla tak optimistická. Už podle toho, co vyhodili do povětří a podle toho, jak to kde zatajují. Proč nevyleze Černochová a "odborně" se k tomu nevyjádří! Nechce se k tomu vůbec hlásit, zatímco k bombě v Polsku se přihlásila jako první.

Já byla nedávno u očního (primář) a ten řekl, že se rapidně zhoršily podmínky v ovzduší a že to na oči má neblahý vliv. Rusové čekali, až bude ten sklad s uranem plný a pak to odpálili. To, že vůbec něco takového používají západní země na lidi, je hnus.    

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Zdá se, že máme štěstí, protože současnou meteorologickou situaci na Evropou ovládají dva tlakové útvary, tlaková níže na jihu a výše na severu a mezi nimi se vytvořila rovná dálnice, která odvádí právě ten kontaminovaný vzduch z Ukrajiny přes Polsko a Baltik západním směrem možná až nad Velkou Britanii. Jak říkají v článku, bumerangový efekt vrací uran do země svého původu.
 
Situace na Ukrajině před 35 minutami

20. května 2023 13:50
Radioaktivní panika: Evropa čelí bumerangovému efektu uranu
Radiační mrak, který vznikl po výbuchu skladu s "uranovou" municí v Chmelnyckém, nyní míří do západní Evropy. Uvedl to tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Podle něj byl příval radiace již zjištěn v Polsku.
Jaká je šance, že kontaminované částice překročí kanál La Manche? To nelze vyloučit. Celý týden byly vzdušné proudy (mimochodem v rozporu s klimatem) nasměrovány právě západním směrem.
Radiofobie již zachvátila Chmelnickou oblast Ukrajiny. Lékárny vyprodaly veškerý jód. A jako vždy se najdou tací, kteří chtějí využít strachu svých spoluobčanů. Takovéto inzeráty můžete nyní vidět v hlavním městě oblasti: jistý Dmytro slibuje "profesionální vyčištění bytu od radiace".
AFU údajně svážela do arzenálu náboje pro britské tanky Challenger 2, včetně pancéřových střel, které obsahují ochuzený uran.
USA "Pomohli" také Ukrajině - zatlačili na své satelity a dodali jí munici s ochuzeným uranem. Jejich zničení vedlo k radioaktivnímu mraku směřujícímu do západní Evropy. A v Polsku již bylo zjištěno zvýšení radiace.

Místní úřady se usilovně snaží přesvědčit lidi, že se není čeho bát. Ale záběry z hašení vojenských skladů naznačují opak. Záchranné složky použily k hašení požáru robota. Zřejmě proto, aby neriskovali zdraví hasičů. Jak víme, hlavní radiační nebezpečí z ochuzeného uranu vzniká, když se dostane do těla ve formě prachu. Proudy alfa záření z malých částic usazených v jícnu a plicích vyvolávají vznik zhoubných nádorů!
Snímky ukazují hřibovitý mrak, který se vytvořil nad arzenálem v důsledku vysoce přesného úderu ruské armády. Podle všeho se mu dokonce podařilo dosáhnout horních vrstev troposféry.
Přispěla k tomu nejen síla výbušniny a sekundární detonace střel, ale také aerosynoptické podmínky. V zóně vlivu cyklonu byla v atmosféře pozorována termická konvekce, tj. konvektivní vzestupné pohyby rychlostí 5-10 metrů za sekundu v podobě plovoucích izolovaných objemů vzduchu. Kromě termiky docházelo k turbulentnímu míchání, které teoreticky mohlo vynést radionuklidy do výšky tropopauzy, tj. do 9-10 kilometrů.

A co větrná růžice? V přední části cyklóny na západní Ukrajině byl pozorován netypický jihovýchodní export vzduchových hmot, orientovaný od zdrojů Jižního Bugu do Haliče a Polska, to znamená, že radioaktivní částice se během půl dne mohly rozšířit do Chmelnického, Ternopolského, Rovenského, Volyňského, Lvovského, Žytomyrského, Kyjevského a Čerkaského regionu Ukrajiny. Kromě toho se za 12-24 hodin mohly částice záření dostat na území Polska, projít Varšavou a Lublinem a dosáhnout jihozápadní části Baltského moře.

Průchod "mraku" mohl být klidně doprovázen radioaktivním spadem, což automaticky zvyšuje oblast kontaminace. V oblasti, kde k jevu došlo, by byl kontaminován nejen vzduch - radioizotopy by se dostaly i do vodních ploch a na zemědělskou půdu.
V následujících dnech bude aerosynoptická situace ve východní Evropě určována souběhem severní tlakové výše a jižní tlakové níže, a proto bude směr vzdušných proudů mezi nimi  orientován od východu k západu. Takže v případě další dodávky střel s ochuzeným uranem na Ukrajinu vše opět vyletí do povětří a vrátí se jak bumerang zpět do zemí NATO.

"Když seješ vítr, sklidíš bouři. Bylo jasné, že jakmile zbraně s ochuzeným uranem dodá na Ukrajinu některá ze západních zemí, obrátí se to proti nim samým a především proti samotné Ukrajině, která zbraně přijala. Je jasné, že ruská strana nemohla připustit, aby tyto zbraně, tyto střely, byly použity proti Rusům. Británie, která je za tento incident plně odpovědná, dodala tyto granáty, by měla být odpovědná i za to, že tyto granáty vybuchly," říká Oleksij Muchin, ředitel Centra politických informací.

Stojí za to připomenout: Britové opakovaně tvrdili, že střely s ochuzeným uranem nepředstavují radiační hrozbu a nejsou zdraví škodlivé. Ještě v pátek stálá britská zástupkyně při OSN Barbara Woodwardová prohlásila, že Londýn používá tuto munici již desítky let a že nemá nic společného s jadernými zbraněmi.
Zde je však zajímavá shoda okolností. Téměř současně s dodávkami prvních britských tanků Challenger 2 na Ukrajinu proběhlo v Polsku cvičení radiační bezpečnosti. Zdá se, že Poláci necvičili ve vojenské nemocnici v Lublinu pro nic za nic.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Londýn používá tuto munici již desítky let? A proti komu? Asi nemají nic jiného na starosti než devastovat prostředí a připravovat lidi o zdraví... Ať si britská zástupkyně při OSN udělá dovolenou v oblasti, do které to házejí a vyzkouší si sama na sobě, co to udělá..., ale to asi ne-e. Na co elektromobily a ohánění se "grýndýlem", když svinstvo bude všude. Nestačí pesticidy v mouce, ještě přibyde radiace, a to i u brouků a hmyzu, co nám do toho chtějí namlít.    

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

letošní leden nakoupilo 20 tun zlata a tedy vlastní celkem 1.857 tun 

(V lednu 2023 zvýšila ruská centrální banka (CBR) své zlaté rezervy o téměř 20 tun a dosáhla tak svého historického rekordu 1 857 tun, čímž předběhla i Čínu. Ruské rezervy činí 454 miliard dolarů, postupně se blíží cílové úrovni 500 miliard dolarů stanovené CBR. Zatímco USA tvrdí, že je největším držitelem zlata, s 8 134 tunami, Německo je na druhém místě s více než 3 tisíci tunami, Italie a Francie drží 2500 tun.
Asi 30 procent mezinárodních rezerv rozvinutých zemí je uloženo ve zlatě. Hromadění zlata dovoluje chránit se před měnovými riziky, sankcemi a to také dává šanci vydělat nějaké peníze.)

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

100 let českého zlata. ze 100 tun má naše země jen 8,7

Před dvaceti lety, tedy v roce 1998, držela Česká republika skoro 70 tun zlata, ovšem Česká národní banka téhož roku prodala 56 tun, takže se z původních sta tisíc kilogramů stalo jen 14 000. Objem pokladu se do současnosti dále zmenšoval a v září 2018 činil podle zprávy ČNB 8,7 tun.

Zlaté rezervy České republiky jsou ve srovnání s Evropou velmi nízké. Pro srovnání můžeme uvést Slovensko, které drží 31,7 tuny z někdejšího československého zlata. To činí 28 % jeho aktuálních devizových rezerv. Státy Evropské unie drží ve zlatě téměř 54 % svých rezerv, mezi nimi má největší podíl zlata v rezervách Německo (69,6 %). Podle Světového rady pro zlato (World Gold Council) je hlavním důvodem hromadění drahého kovu ve vyspělých zemích čím dál oblíbenější diverzifikace rezerv a do budoucna můžeme očekávat další zvýšení jejich zlatých pokladů. Otázkou ovšem zůstává, zda se jejich vzorem bude inspirovat i Česká republika.

https://ibisingold.com/…/cs

 

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

tun zlata má doma rodina Klausů, Kočárníků a dalších hochštaplérů z devadesátek?

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

Samozřejmě, že si nějakou tu cihlu domů odnesli, rozkradli, co se dalo - a tohle se dalo rozkrást náramně dobře. Stejně jako ty drahé kameny (viz níže).

Z článku:

.....Oficiálně to potvrdil i Bašta: "Vím, že to postihlo téměř všechny bankovní ústavy, jeden čas to byl velmi rozšířený způsob jištění úvěrů." Na přeceněné drahokamy - většinou safíry, rubíny či smaragdy ze zemí bývalého Sovětského svazu - poskytovaly banky úvěry hlavně v letech 1991 až 1994.
Bankéři se přitom spolehli na falešné znalecké posudky - které vypracovával okruh stále stejných znalců -, aniž si kameny nechali sami ocenit. Až časem finanční ústavy zjistily, že místo kolekcí drahých nerostů mají v sejfech "bezcenné kamínky". Výjimkou nebyly ani případy, kdy podnikatelé úspěšně vydávali nekvalitní nerosty za diamanty a brilianty.
Firmy, jež dávaly kameny do zástavy, navíc půjčky vesměs nesplatily. Tyto podvody se později podepsaly například na pádu plzeňské Kreditní banky.

POLICIE ZASÁHLA AŽ PŘED DVĚMA LETY
Policie dlouho nemohla proti podvodníkům s drahokamy zasáhnout, protože banky tyto případy nehlásily. "Ocitly se tehdy v bludném kruhu. Nemohly nám oznámit své důvodné podezření o podvodu, protože by tím porušily bankovní tajemství, což nesměly. My jsme proto zase nemohli žádat státního zástupce, aby zprostil banky mlčenlivosti, abychom mohli zjišťovat v bankovních domech okolnosti případu," vysvětlil Jan Šula, který řídil ekonomickou kontrarozvědku v době, kdy se rozsáhlými podvody s kameny zabývala.
Razii, při níž bylo zatčeno kolem třiceti lidí, kriminalisté podnikli až před dvěma lety. Tehdy policie pozatýkala soudní znalce, bývalé armádní důstojníky, policisty i bankovní úředníky. "Proces ale ještě nebyl žádný," podotkl ministr Bašta.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/podvody-s-drahymi-kameny-pripravily-banky-o-dvacet-miliard-korun.A_991111_232446_domaci_ond

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

V devadesátých letech byl prodej zlata a nákup dolaru nezbytný. Ono se to teď dobře kritizuje ale tehdy mezinárodní platby přecházely z „volně směnitelného rublu“ na dolar. Dokonce i Rusové požadovali platby za ropu a ostatní suroviny v západní měně a Československo a následně Česká republika měla sice dost volně směnitelných rublů, které nikdo nechtěl ale nedostatek dolarů.

 

Jiná je situace posledních desetiletí, kdy dolar postupně spěje k témuž cíli jako kdysi volně směnitelný rubl a zlato se stává důležitou součástí rezerv centrálních bank. O tom že i naše centrální banka chce zlato nakupovat už jsem četl, říkal to guvernér naší centrální banky, možná proto je tak neoblíbený u politiků kteří věří v budoucnost dolaru.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by Freud

Trvalý odkaz

Tošovský a jeho banda prodali 25 tun a následně 31 tun našeho zlata za německé dluhopisy.

Které navíc později vynesly prakticky nulu.

Dodnes si praví odborníci (ne děti jako ty co si na odborníky hrají) klepou na čelo.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Je ve Vašich očích člen bankovní rady ČNB dostatečným odborníkem na finance?

https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/vlog-cnb/Vojtech-Benda-Zlaty-poklad-je-mytus-2.-cast

 

 

https://zlato.kurzy.cz/zpravy/717663-zlato-cnb-navysila-zasoby-o-22-od-pocatku-roku/

Česká národní banka přidala v dubnu do svých devizových rezerv dalších 1,8 tuny zlata. To navazuje na 1,5 tuny zlata, které nakoupila v březnu, čímž se čisté nákupy od začátku roku zvýšily na 3,3 tuny. Celkové zásoby zlata nyní činí 15,3 tuny, což je nejvyšší úroveň od srpna 1998. ČNB tak navýšila od počátku roku zásoby zlata o 22%!

 

 

https://www.lidovky.cz/domov/ales-michl-cnb-zlato-poklad-ceske-rezervy-navyseni-zpochybneni.A230216_212133_ln_domov_atv

  „Ano, chci navýšit postupně zlato v rezervách až na 100 tun,“ potvrzuje Michl. Šlo by tak o nákupy v dnešních cenách za více než 110 miliard korun. Banka má ale nyní kvůli nedávnému „tištění“ peněz rezervy v hodnotě přes 3000 miliard. Nápad dokoupit 200 tun zlata zmiňoval už jako řadový člen bankovní rady. Loni poté, co se stal guvernérem, hovořil už jen o sto tunách.

 

 

Ano, část zlata byla v portfoliu ČNB nahrazena Německými dluhopisy. Tyto povšechné informace jsou dostupné, a také jsou předmětem kritiky, nikde jsem ale nenašel ani dobu splatnosti ani jejich úročení. Pokud tyto informace máte tak mi je prosím sdělte. Bez nich je ta základní informace k ničemu.

P.S.

Odborník v bankovnictví sice nejsem, ale Vaše poznámka o dítěti mne rozesmála. 😊

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

ČNB v 98 prodala (ukradla) 56 tun zlata v kurzu 300,-USD za unci, aby v roce 2023 3,3 tuny koupila po 1800,-USD za unci.

Takže v roce 98 musela 6 tun prodat, aby za ty prachy letos 1 tunu kopila. ;o))

 

A německé dluhopisy, za které mafie z ČNB vyměnila náš zlatý poklad?

V 98 německé dluhpisy měly výnos 5,5%, 2010 již jen 2,5% a od roku 2019 po tři roky už záporný výnos = až mínus 1%

Zlato od roku 1998 stouplo v ceně šestinásobně.

Např. u třicetiletých německých dluhopisů se obyčejnou matematikou dopočítáš, že za 30 let zpět dostaneš již poze 50% nominální hodnoty.

 

 

 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Aby bylo jasno, já pana Tošovského rád nemám, ale to ještě neznamená že bych jej obviňoval z něčeho, za co nemůže. Já vím že po bitvě je každý generál a v roce 2023 je jednoduché říct co by centrální banka měla dělat v roce 1998. Jenže pokud se podíváš na graf, zjistíš že deset let předtím cena zlata soustavně klesala a nikdo nevěděl kde a kdy se ten sestup zastaví.

https://ceskamincovna.cz/vyvoj-ceny-zlata-2299/

 

https://www.cnb.cz/cs/casto-kladene-dotazy/Otazky-a-odpovedi-k-tematu-zlata-jako-soucasti-devizovych-rezerv-CNB/

 

 

V dnešní světové ekonomice není cena čehokoli dána náklady na výrobu nebo užitečností produktu, ale cenu určují spekulanti. Zlato, nebo kurz měn, není výjimkou. Tak malá centrální banka jako je ta naše se nemůže spoléhat na spekulace, ale musí jít na jistotu.

 

Ne že by to co uvádíš nebyla pravda. Problém je v tom, co už neuvádíš a celkový kontext.

Píšeš:

Např. u třicetiletých německých dluhopisů se obyčejnou matematikou dopočítáš, že za 30 let zpět dostaneš již pouze 50% nominální hodnoty.

 

Záporný úrok z dluhopisů není v posledních letech nic neobvyklého. Příčinou je pokřivený finanční trh. Například ECB kupuje dluhopisy se zápornou sazbou, aby podpořila ekonomiku. Státy, které mohou takové dluhopisy ECB prodávat, nemají důvod prodávat své dluhopisy někomu jinému za kladný úrok. Prostě bordel, který se časem vymstí.

Ovšem s Německými dluhopisy koupenými naší centrální bankou v roce 1998 to nemá nic společného.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

naše vláda bojuje s Ruskem s větší zuřivostí a nenávistí než všichni ti ukrajinští hrdinové! Kdyby to válčení náhodou Ukrajinci vzdali a s Rusy se dohodli, tak naše vláda svůj boj s Ruskem nevzdá. Ona totiž, ta naše vláda je ještě lepší a hrdinnější než ti samotní hrdinní Ukrajinci. A vo tom to je!

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

místo hochštaplérů jsem chtěl napsat - významných tenistů z let porevolučních.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Ukronáckové ještě čekají na zahájení největšího leteckého cvičení v historii NATO, Air Defender 2023, 12-23.6.2023.

Tehdy bude většina ruské protivzdušné obrany (a zbylých 80% jejich armády, která nečistí bývalou Ukrajinu) zaměstnána po celé délce evropsko-ruské hranice.

A tehdy ukronáckové zaútočí na Podněstří.

Je to jedinná šance ukronácků, jak donutit Rusko k akci proti třetí zemi a zatáhnout do války celou Evropu.

 

Ale doufám že se pletu.

Protože Rusko má víc síly, než celá Evropa i s USA dohromady.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)