Arogance ministrů i hytlermarketů

Autor

Tak nám náš teolog ministr zemědělství Marek Výborný zjistil překvapivou věc… obchodní řetězce v novém roce rozhodně nezlevní, ale naopak zdraží a žádné snížení sazby DPH na potraviny na tom nic nezmění. Při tiskovce byl Marek Výborný evidentně rozladěný a já jsem konečně pochopil, proč si Fiala naše Lid(l)ovce drží v koalici. Nechává je vyžrat to nejhorší. Zdeněk Nekula to nevydržel a rezignoval… a když jsem teď viděl Výborného, tak ten k tomu nemá daleko. Aneb, když ti končí politická kariéra pro neschopnost, nemůžeš s tím vůbec nic udělat a ještě pohřbíváš i poslední žalostné zbytky stranických preferencí.

A premiér tě ještě dorazí kontrolním nákupem nutelly…

Do toho producenti potravin, tváří v tvář likvidaci svého oboru, začínají dostávat odvahu a tu a tam ukážou, jak vypadají marže v hytlermarketech. Mrkev producent prodal do marketu za 9,30 Kč/kg a na pultě se objevila za 27,90 Kč/kg. Nedávno také ukazovali nějaký sýr, který šel do hytlermarketu za dvacku a prodával se pak za padesát. Toho jsme se od neviditelné ruky trhu dočkali. Ale hlavně že žádný ministr nemůže určovat ceny… pro věc trhu není žádná cizí oběť dost velká.

Aneb, to je tak, když tvrdíte, že osm velkých obchodních řetězců, kteří navíc ještě mají třeba i společného vlastníka, jsou konkurenční tržní prostředí. Oligopol to je! Oligopol!!! Naše vláda samozřejmě neumí ani jedno – neumí nastavit skutečné tržní prostředí… tedy spíš nesmí, Prouza se postará, aby podíly na trhu zůstaly, tak jak jsou. A když už tedy neumí nastavit tržní prostředí, tak se neumí poradit ani s těmi naprosto lichvářskými maržemi, proti kterým jsou poskytovatelé krátkodobých půjček naprostí žabaři.

Mimochodem – právě lichvářské půjčky zařídily, že u nás existují významné výjimky z obchodního tajemství. V dnešní tržní a svobodné době má i Otík Rákosník nezadatelné lidské právo podepsat půjčku s dvacetiprocentním úrokem a zničujícími pokutami, díky čemuž hladce přijde o chalupu po nebožce mamince. A tak, aby to i Otík pochopil, tak musí přímo na smlouvě vidět, jaký ten úrok doopravdy je, jaká je RPSN, jakou provizi z toho má zprostředkovatel od Providentu, atd, atd. Prostě aby i člověk mdlého rozumu měl před lichvářem alespoň trochu šanci.

Znovu opakuji svojí tezi… proč tohle nejde i u hytlermarketů? U Providentů, Kamali a podobných šmejdů to šlo. Ano, trvalo to, i aktivisti se zapojili, dodnes to není úplně v pořádku, ale alespoň se to dostalo pod kontrolu. Když to šlo u poskytovatelů půjček, proč by to nešlo i s markety? Máme tu oligopol velkých obchodních řetězců, tak je nejvyšší čas se k nim chovat jako k oligopolu. A prosím, až tu bude opravdu tržní prostředí, alespoň jako v Polsku, pak bude možné se spolehnout na henten volný trh, který nastaví nejlepší ceny.

Mimochodem, víte, proč hytlermarkety od příštího roku zase zdraží? Protože by jinak nesplnily plán a jejich vedení by nedostalo pravidelné (a velmi vysoké) odměny. Tyhle plány se pochopitelně nestanovují tady u nás. To udělá centrála kdesi v západní Evropě. Tržby v maloobchodě klesají… už dlouhé měsíce. Jak máte splnit plán a dostat prémie na nové BMW, když klesají tržby a lepší to nebude?

Musíte z každé koruny tržeb vydojit větší zisk.

To už tady přece jednou bylo, ne? Takhle jsme se dopracovali k ceně kubíku vody z vodovodu ze dvou korun na dnešních šedesát. Veolia si vzala vodu a chtěla zisk. Tak zdražila. Lidi zaplatili, ale začali šetřit. Spotřebovali méně vody. To by nešlo, to by se nesplnil plán zisku. Tak se zase voda zdražila. Lidi opět zaplatili a opět snížili spotřebu. Zase se jim voda zdražila a lidi to zase nepochopili a zase snížili spotřebu. Princip Veolia… To je také v podstatě oligopol. Tak nějak si nevybíráte, od koho budete vodu odebírat. Prostě k vám vede trubka z vodárny a jinak to nejde.

Stejné je to i s elektřinou. Přes všechny kecy o distributorech, přenosových soustavách a podobně, pořád je to hodně moc spotřebitelů a několik málo elektráren s jedním společným dispečinkem. A jen Otíka Rákosníka můžete přesvědčit o tom, že je to zdravé, konkurenční a tržní prostředí. Normální člověk by takovém blábolu podlehnout neměl.

Takže si to shrneme… Hytlermarkety zdraží, protože klesají tržby a tak musejí svůj lichvářský byznys učinit ještě víc lichvářským, protože jinak by české vedení nedostalo kvartální odměny a nekoupilo by si za ně něco opuletního. Odměny jsou tak velké, že stojí za to, angažovat Tomáše Prouzu a jeho melody boys a dát mu tolik peněz, aby byl důležitější než ministr Výborný (což není zas tak obtížné).

Nečekejte, že by některý z manažerů Kauflandu přemýšlel makroekonomicky. Jako třeba, že jestli to takhle bude pokračovat, tak by mohla zvítězit myšlenka, že trh je blbost a nejlepší bude zavést zase plánované hospodářství. Vyměním jeden socialismus s frontami na banány za kapitalismus s předraženými potravinami… Správný manažer Kauflandu totiž volí Markétu Pekarovou Adamovou a nutně potřebuje nové Rolexky a na takové blbosti, jako že lidi žijí v bídě, na to nemá čas. Kdyby se líp učili, mohli být přece také manažery v Kauflandu. Kupecké počty jsou jasné, jestliže lidi utrácejí míň, tak jim musím zdražit, abych já měl pořád stejně.

Všimněte si, že přesně takhle to dělá i Stanjura. Mzdy se propadly, to znamená, že se propadl výběr daní, to znamená, že máme míň a přitom chceme kupovat stíhačky. Tak prostě zvedneme daně. Lidi to samozřejmě zase nepochopí, budou utrácet zase míň, protože jediná alternativa je půjčka na lichvářský úrok, kde si ve smlouvě přesně přečtou, jakou mají RPSN… a výběr daní zase klesne. Dáme si další konsolidační balíček, lidi zase nepochopí, že s menšími výplatami mají utrácet víc… takže se zase na daních vybere míň… stačíte mě sledovat?

Největší průser této země není to, že jsme naletěli Blyštivému Péťovi, největší průser je to, že není nikdo, kdo by to uměl zastavit. Největší průser je, že je tu tak málo odvahy, aby všichni sborem zařvali, že král je nahý. Statečných je pořád jen hrstka a typicky po česku – ti, co jsou stateční, ti spolehlivě nejsou v žádné funkci, kde by ta statečnost k něčemu byla. Naopak ve funkcích sedí konformní zbabělci, kteří by obětovali vlastní babičku, jen aby měli kvartální odměny.

Takže znovu říkám: Maloobchod není žádné tržní prostředí, ale oligopol a podle toho je třeba s ním zacházet. Pro začátek třeba tak, že budou odhaleny a zviditelněny ty lichvářské marže a celá ta zlodějna se ukáže v plné kráse, aby ji každý viděl stejně dobře, jako vidí, jak moc vás obírají při půjčování peněz. Obchodní řetězce jsou prostě hytlermarkety a lepší označení si nezaslouží. Až u nás budou ceny potravin při stejných daních stejné jako v Polsku, můžeme se bavit o tržním prostředí, ale do té doby je zapotřebí bič a hůl.

A to netáhlo, Výborného, odvolejte, nejlépe s celým ministerstvem zemědělství. Nic se nezmění, ale nebudeme alespoň platit ansámbl zbytečných úředníků, náměstků a nejzbytečnějšího ministra, který spolu se svým premiérem dokázal pouze pojmenovat neradostnou skutečnost, ale nedokáže s ní nic udělat. A vůbec bych se nezlobil, kdyby Tomáš Prouza náhle zmizel neznámo kam.

Lidovcům blahopřeju k pádu pod jedno procento preferencí. Zbyteční ministři = zbytečná strana. Budete potřebovat korespondenční volbu, abyste měli alespoň nulu. Když jsem včera při slyšení v poslanecké sněmovně viděl, jak se Výborný vysmívá před plným sálem panu Ládovi, který ještě věřil, že s vládou se dá mluvit… tak vedle volební urny bude muset být ještě jedna, aby vaši bývalí voliči měli kam zvracet. Na Raptor TV je přenos ze slyšení té petice. Ale bacha, je to jen pro silné nervy. Taková arogance se hned tak nevidí. Normálně se s nimi mluvit nedá, je nejvyšší čas, aby na Prahu vyjely traktory.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (349 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Komentáře k Vidlákovu úvodnímu článku pište jako odpověď k tomuto oknu. Budou pohromadě a zůstanou na začátku diskuze.
Pokud máte nějaký příspěvek, který přímo s Vidlákovým úvodníkem nesouvisí, vložte jej přes "Přidat komentář" na konci dokumentu.
Průměrný počet slepic: 4 (15 hlasů)

a největší průser byl, že je mezi námi tolik voličů, kteří jim nalítli, i přes to, jak se chovali coby opozice.

Byli totiž na facku jeden jak druhý, arogantní, škodiči a slibotechny. Pekarové jsem rovnou řekla, když mě u metra odchytla a chtěla vnutit jejich leták, že je volit - to ani omylem! Sem s traktory!!

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (106 hlasů)

.. když v čáslavském hytlermarketu "U žebračky" (místní vědí) řekl paní vedoucí, že za to, co prodávají, by za Hitlera (Protektorátu) šli všichni pod sekeru. Tatík říkával, že za války bylo všeho málo, bylo to na lístky, ale bylo to poctivé, za pančování byly těžké tresty.

Nakonec vše vyřešil kocour - degustátor. Co odmítnul sežrat kocour, to táta vícekrát nekoupil.

Průměrný počet slepic: 5 (41 hlas)

Viděl jsem před lety, jak se vyrábí v továrně banány pro Evropany.

Děkuji, od té doby nežeru ani ty, co dozrají. 

Doporučuji shlédnout reportáž. 

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

To tvé vyrábění banánů v továrně není nic jiného než tzv. Ethylenové dozrávání.

Absolutně neškodný proces, a navíc skvělá ochrana před hnilobnými a choroboplodnými procesy v některých druzích ovoce. ;o)

https://www.lidovky.cz/orientace/veda/zeptali-jsme-se-vedcu-dozraje-ovoce-v-plastovem-pytliku-rychleji.A150722_151101_ln_veda_ape

https://www.agromanual.cz/cz/pripravky/ostatni/pripravek/banarg

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Tyhle ty arogantnosti mě vytáčejí opravdu hodně. Ale pokud nebudou lidé mít hlad a nebudou mrznout a umírat, protože nejsou léky a doktoři jsou taky nenažraní (a spousta dalších, kteří se rádi přiživí) tak se nic dít nebude. Princip se jmenuje "vaření žáby". Jo, je tu horko, ale co hrozného by nás žáby čekalo, pokud vyskočíme...

Tady opravdu už nejde o jednotlivosti, o léky, elektřinu, vodu, ceny v supermarketech  snižování reálných důchodů. Obrana není reálná. Jak může stávkovat důchodce? Nejíst? Umřít? Nebo matka nemocného děcka, když není penicilín? Možná je to ta předvídaná "depopulace" Zeměkoule. Jenže jsou rasy, kterým stačí k životu málo - a přesto se množí jako myši. Nebo právě proto. Obsazují celý KoZa a přečíslují původní obyvatele. Pokud se zachová aspoň zdání demokracie, budou to brzy oni, kdo budou určovat zákony. Vzdálené? Jak dlouho trvalo západní kultuře, aby prakticky zcela vytlačila původní obyvatele Ameriky?

Tahle arogance je ale všude ve světě. Když posloucháte politiky z Ameriky nebo Ukrajiny, případně když se jedna jihoamerická země hodlá zmocnit přírodního bohatství druhé, menší  jihoamerické země tak, že uspořádá "referendum". Ale pozor -  ve vlastní zemi!!  Jako když dva vlci a ovečka uspořádají referendum, co bude  k večeři. Arogance spojená s naprostým pohrdáním bližním.

Pravidla, která jsme si nechali nastavit jsou taková, že se vlastně nelze bránit jinak, než surovým násilím. Jednou dojde dostatečnému počtu lidí, že jsou jen bezmocní maňásci. Vlci vyběhnou z lesa ven.

 

civilizace

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (98 hlasů)

Traktory se zemědělci už měli dávno vyjet. Měli vyjet když byly demonstrace na Václaváku . Měli vyjet když vláda okradla důchodce .Měli vyjet když se schvaloval konsolidační balíček. Ale zemědělci nevyjeli  Čekali  čekali a najednou se diví že  s nimi vláda vyjebala. Byl tu týden bez nákupů sám jsem na tyto stránky dával leták. Když jsem viděl parkoviště u hytlermarketů v tom týdnu tak se nedivím že hytlermarkety si dělají co chtějí a je jim to u prdele...Takže dobře nám tak když nejsme schopni podpořit jeden druhého  a sjednotit se. Vláda může být v klidu hytlermarkety to samé.

Průměrný počet slepic: 4.9 (85 hlasů)

Ty traktory už měly být venku dávno. Vzpomínám si, že před lety jich vyjelo několik na dálnici u Lanžhota a jak je policajti odtahovali. Musíme se učit od Frantíků. Tam jsem to zažil v 1992. Při jízdě na dálnici najednou kolona. Konec nebyl vidět. Jen za horizontem byl vidět černý kouř. Asi za 4 hodiny se kolona pohla. A ejhle. Najednou jsem viděl, jak je přes dálnici hradba z traktorů a kombajnů. A mezi nimi jenom úzký průjezd pro osobáky. Tak jsme pomalu projeli. Náklaďáky dál stáli. Posléze jsem viděl v TV, že stávkovali zemědělci, protože jim Španělé obsazovali za dumpingové ceny jejich trh. A stávka trvala týden!!! A vyplatila se jim. Totálně kikslo zásobování a když lidé neměli kde koupit jídlo, tak to s nimi hnulo a vláda se musela podřídit!!! Stáli i fabriky, protože neměli z čeho dělat. Něco takového je potřeba u nás. A Prouzu s černoprdelnickým farářem postavit do vchodu do marketu a nechat lidi, aby si s nimi poklábosili!!! Chtěl bych být jedním z prvních!!!

Průměrný počet slepic: 4.9 (45 hlasů)

Už několik dní ve zpravodajství bruselvizí rozebírají "odborníci" propad tzv. maloobchodních tržeb.

A že ti nechápaví spotřebitelé sedí na penězích (pokud je ještě mají) a čekají zbaběle, co bude drahý po Novém roce jako vody z ledovce.

Takhle tu inflaci přece neporazí, když nebudou utrácet!

I toho Prouzu tahají do studií, kde tvrdí, že ceny se stoprocentní a vyšší marží nemůže přece nikdo snížit.

Ani ty hitlermarkety neví, co bude po Novém roce. Proto vyrabují kurník i s náma, slepicema nesoucí zlatý vejce.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

platíme, kolik se po nás chce. Neustále se přizpůsobujeme- soláry, tepelná čerpadla, krb nebo kamna, do budoucna pak u každého baráku větrník a když na to dojde, i vodní mlýn. 

Do ostřejší doby se česká povaha moc nehodí..

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)

Také soudní spory s nepohodlnými.

Kdo má možnost a chce, může sledovat "pravděpodobně":

Raptor-TV.cz

  · 

SLEDUJTE dnes 6.12.2023 na RaptorTV.cz od cca 13:15 hod:

Soudní jednání s paní učitelkou Martinou Bednářovou

6.12.2023 Městký soud v Praze, Spálená

RaptorTV.cz, kamera Jan Dolens

SDÍLEJTE, KOMENTUJTE, REAGUJTE!

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

bylo lepší, kdyby do Prahy přijely tanky.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

nežli začnete plánovat, co uděláte.

https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2023/12/politicka-predpoved-matematika.html

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Dění na zemi má v sobě tolik neznámých veličin, že to není možné spočítat.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Kosmická evoluce bez mytologie

Eric Lerner 3. prosince 2023

 

Popis k obrázkům: Mlhovina Veil, filamenty obklopující galaxii M83, struktura filamentu, "pinch" efekt.
Úvodní slovo vědeckého redaktora Asia Times Jonathana Tennenbauma:

V září vzbudil Eric Lerner senzaci svým článkem v Asia Times s názvem "Saying goodbye to the Big Bang" (Rozloučení s velkým třeskem), v němž tvrdil, že teorii velkého třesku odporuje obrovskému množství astronomických důkazů nashromážděných za desítky let, včetně nedávných dat z vesmírného teleskopu Jamese Webba od NASA.
      Tato data přiměla i dvojici dosud neochvějných zastánců teorie velkého třesku, známé astrofyziky Adama Franka a Marcela Gleisera, připustit, že se standardní kosmologickou teorií musí být něco zásadně v nepořádku. Podle jejich slov "to začíná vypadat, že možná budeme muset přehodnotit klíčové představy o vzniku a vývoji vesmíru".
     V tomto a dvou následujících článcích Eric Lerner nastiňuje základní myšlenky alternativní teorie vývoje našeho vesmíru, teorie, která sahá až k práci nositele Nobelovy ceny za fyziku Hannese Alfvéna.
    Podle Lernera jsou stejné principy, které vysvětlují vznik a vývoj hvězd, galaxií a rozsáhlejších struktur ve vesmíru, klíčem k praktickému využitíi termojaderné energie zde na Zemi. Chce to dokázat prací své vlastní společnosti LPPFusion na konceptu takzvané fúze s ohniskem hustého plazmatu.

Zde je jeho první část:
Jak se věci staly takovými, jaké jsou? Po tisíciletí se lidé obraceli a mnozí stále obracejí pro odpovědi k náboženství a mytologii. Dnes se však většina lidí obrací k vědě, aby popsala historii vývoje naší společnosti, našeho druhu, našeho světa a celého vesmíru.
      V uplynulém roce se příběh, který většina kosmologů vyprávěla o historii vesmíru, začal hroutit pod přívalem nových dat z vesmírného dalekohledu Jamese Webba (JWST) a dalších přístrojů. Hypotéza, že vesmír se rozpíná v důsledku gigantické exploze před 14 miliardami let, je dnes popřena desítkami samostatných souborů dat a mnoha vědeckými experimenty byla zpochybněna.
     Pokud však k Velkému třesku nikdy nedošlo, co se tedy stalo? Existuje alternativní historie vesmírného vývoje, která byla skutečně ověřena pozorováním? A jaký je pro nás rozdíl v tom, co se stalo ve vzdálených galaxiích před miliardami či biliony let?
     Ve skutečnosti byla alternativní, vědecky ověřená historie kosmické evoluce vyvinuta v posledním půlstoletí, počínaje prací nositele Nobelovy ceny za fyziku Hannese Alfvéna a jeho spolupracovníků.
     Jedná se o kvantitativní popis hlavní jevů, které, ale zaznamenáváme ve vesmíru, a to pomocí fyzikálních procesů, se kterými se setkáváme a studujeme zde na Zemi a v naší sluneční soustavě.
     Je to příběh, který nepotřebuje žádné záhadné struktury z říše fantazie, jako je temná hmota, temná energie a inflace. Tuto alternativu jsem nazval "plazmová kosmologie", protože plazma - elektricky vodivé plyny - je pro pochopení vesmírného vývoje klíčová.
     A co je možná nejpodstatnější, některé z klíčových procesů, které vysvětlují vývoj vesmíru, lze využít zde na Zemi, konkrétně pro výrobu energie pomocí jaderné fúze - levné, čisté, bezpečné a neomezené energie, která nahradí fosilní paliva. Stejně jako tomu bylo mnohokrát v minulosti, může studium nebes vést k mimořádně konkrétním a důležitým technologickým pokrokům zde na Zemi.

Věda o evoluci
Pro vědecké studium a pochopení vývoje vesmíru - nebo vývoje čehokoli - je nezbytná správná vědecká metoda. Jak napsal Alfvén před 40 lety: "Snaha napsat velké kosmické drama vede nutně k mýtu. Nahradit nevědomost ve stále větších oblastech prostoru a času věděním se pokouší věda."
    Jinými slovy, pokud se chceme dozvědět něco o skutečném vesmíru, nemůžeme sedět u počítače a psát ty nejkrásnější rovnice, které se pokoší popsat, jak musel vesmír vypadat na počátku. Tak se vytvořil mýtus popsaný jazykem matematiky. Matematika dokáže vyprávět mýty stejně snadno jako sumerština, hebrejština nebo angličtina.
    Místo toho musíme pomocí pozorování sledovat skutečný vývoj vesmíru krok za krokem zpět v čase a dále v prostoru. Vždy pak popisujeme evoluční historii, která nezačíná v nějakém mýtickém "počátku", ale pouze v době tak vzdálené, jakou můžeme pozorovat pomocí naší stávající technologie.
    Za druhé, správné pochopení procesu evoluce vyžaduje popis reality, který uznává, že vesmír se skládá nejen ze struktur - objektů, jako jsou protony, molekuly, buňky a lidé -, ale také z procesů, které tyto struktury přivádějí k existenci a udržují ji.
     Filozofický přístup zdola nahoru, nazývaný "redukcionismus", který říká, že vesmír je složen z elementárních částic, které tvoří jádra a z těch atomy, molekuly a tak dále, vede při aplikaci na složité systémy, včetně vesmíru jako celku, k paradoxům a "záhadám".
    Místo toho je třeba procesy, které tyto struktury vytvářejí, jako je termonukleární fúze ve hvězdách, při níž vznikají chemické prvky, považovat za stejně zásadní jako tyto struktury.
     Jako jednoduchý příklad rozdílu v přístupu uveďme, co se děje, když se nadechnete. Molekuly kyslíku v atmosféře jsou nasávány do plic, putují plícemi do krevního oběhu a během několika sekund se dostanou do buněk a stanou se součástí vašeho těla.
     Je jasné, že molekuly kyslíku v atmosféře nejsou živé. Stávají se však nějakým způsobem "živými", když vstoupí do vašich buněk a stanou se vaší součástí? "Umírají" pak, když jsou později vydechovány jako součást molekul oxidu uhličitého ve vašem dechu?
     Z redukcionistického hlediska, které říká, že jste "jen" sestaveni z atomů, tvořících molekuly, které vytvářejí buňky atd., se tyto otázky stávají záhadnými a paradoxními.
    Když však realitu chápeme jako procesy, vidíme, že když se nadechujeme, molekuly kyslíku vstupující do našich buněk se stávají součástí procesu, který nazýváme "život", a to v rámci konkrétního procesu, kterému říkáme individuální lidská bytost.
    Struktury ve vašem těle, od molekul přes buňky až po orgány a celé tělo, se neustále mění a obnovují, ale jsou určeny, vytvářeny a udržovány tímto procesem života. Konkrétní molekuly kyslíku, uhlíku a dusíku, z nichž se skládáte, se mění s každým nádechem, ale proces, který vás ze všech těchto atomů vytváří, běží po celou dobu od narození až do smrti.
     Tento individuální proces života, který utváří vás jako konkrétní lidskou bytost, je spjat s širším procesem biologické a sociální evoluce, který vás stvořil a udržuje váš životní proces.
     Tyto procesy mohou být a jsou studovány se stejnou matematickou přesností, jakou používáme při popisu struktur, jako jsou atomy a molekuly, a jsou nezbytné pro pochopení nejkomplexnějšího procesu ze všech - procesu evoluce.

Nejstarší procesy, které můžeme pozorovat nyní
Která epocha je nejvzdálenější v čase, o níž máme nyní důkazy? Pozorování, která nám umožňují pohled do nejvzdálenější minulosti, se týkají nejrozsáhlejších struktur ve vesmíru.
     Jak vesmírné a pozemní teleskopy nahlížejí stále dál do vesmíru, objevují stále větší seskupení galaxií. Zhruba kulovité kupy galaxií jsou navlečeny jako korálky na vláknech táhnoucích se přes desítky milionů světelných let a tato vlákna se stáčejí do hierarchie stále větších a větších nadkup, které dosahují poloměru více než 4 miliardy světelných let. Jejich délka je ještě větší.
     Můžeme odhadnout, jak dlouho trvalo vytvoření takových obřích struktur, protože můžeme měřit rychlosti, kterými se v nich galaxie pohybují. Obvykle tyto rychlosti nepřesahují přibližně 1 000 km/s, což je asi 1/300 rychlosti světla.
    Vzhledem k tomu, že vznik jakéhokoli objektu trvá přinejmenším tak dlouho, než se objekt otočí kolem své osy, jednoduchá aritmetika nám říká, že tyto objekty musí být staré asi 7 nebo 8 bilionů let, tedy asi 500krát starší než hypotetické stáří velkého třesku.
    Existence těchto obřích objektů je totiž jedním z klíčových rozporů předpovědí hypotézy velkého třesku.
Bez časového omezení daného koncepcí velkého třesku je možné předpovědět vývoj pozorované hierarchie struktur ve vesmíru až k těmto největším strukturám včetně, a to prostřednictvím procesů, které jsme pozorovali v laboratoři.
    Počínaje rokem 1978 Hannes Alfvén a jeho spolupracovníci ukázali, že takové struktury jsou za předpokladu dostatečného času nevyhnutelným výsledkem interakce malého počtu procesů, které byly všechny dobře pozorovány v laboratorních experimentech a vysvětleny široce ověřenou teorií.
    Prvním takovým procesem je "pinch" efekt, který zajišťuje přitahování elektrických proudů pohybujících se stejným směrem, je to způsobeno interakcí proudů s magnetickým polem. Proudy magnetické pole samy vytvářejí a to má tendenci zkracovat svoje siločáry a tím k sobě přibližovat jednotlivé proudovodiče.  Tento jev poprvé pozoroval Ampere již v roce 1820, že vodiče, kterými tekl stejně orientovaný stejnosměrný proud se k sobě přitahují.
    V plazmatu ve vesmíru, kde se některé elektrony pohybují volně, budou všechny malé proudy elektronů pohybující se jedním směrem přitahovat jiné proudy, které se náhodou pohybují stejným směrem a naopak odpuzovat proudy pohybující se opačným směrem.
    Postupem času tak vznikají stále větší a větší elektrické proudy. Alfvén zdůraznil, že astrofyzikální plazma mimo hvězdy má tak nízkou hustotu, že je vždy zmagnetizovaná - to znamená, že pohyby proudů v plazmě jsou řízeny magnetickými poli, které tyto proudy vytvářejí.

Srážky mezi částicemi, které by proudy narušily, jsou vzácné.

Alfvén přisuzuje filamentaci ústřední roli při vytváření homogenit v plazmatu, a to v měřítku od laboratorního až po hvězdnou mlhovinu - rozsáhlá mračna žhavého plynu obklopující mnoho hvězdokup v galaxii. Alfvén ukázal, že když plazmou protéká proud, musí nabýt tvaru filamentu, aby mohl téci souběžně s vektorem magnetické indukce. Díky tomuto souběhu toku elektronů s magnetickým polem nedochází k indukování žádného napětí. V bezeztrátovém filamentu elektrony ve skutečnosti spolupracují s magnetickým polem. Pokud elektrony tečou podél osy filamentu tak vytvářejí spirálové magnetické pole na povrchu filamentu. Pokud elektrony naopak proudí ve spirálách po povrchu filamentu tak vytvářejí přímé čáry magnetického pole v jeho ose. Uvnitř filamentu se elektrony  pohybují po šroubovicových drahách a generují magnetické pole rovněž šroubovicového tvaru, ale s jiným poloměrem a jiným stoupáním. Vždy dvě šroubovice spolu souvisí, pokud podél první poteče proud druhou bude sledovat magnetické pole, ale platí i obráceně.

    Takovéto filamenty dnes pozorujeme na všech úrovních ve vesmíru. Krásně jsou vidět na snímcích mlhoviny Veil. Během obrovských časových úseků se malé proudy o velikosti několika ampérů postupně spojily v gigantická vlákna o poloměru miliard světelných let, která přenášejí téměř miliardu bilionů ampérů. Tyto kosmické víry se pohybují rychlostí až 1000 km za sekundu.
Z těchto filamentů se vytvořily největší struktury, které nyní pozorujeme.

Jak to víme?
Jak víme, že tento proces vytvořil tyto gigantické struktury a že to není jen další pohádka - jako velký třesk, temná energie a temná hmota?
     Za prvé, předpovědi vzniku těchto filamentů a jejich koalescence až do gigantických rozměrů jsou založeny na teorii, teorii elektromagnetismu, která byla potvrzena miliony experimentů a tvoří základ velké části technologií, které dnes podporují lidskou společnost.
Maxwellova teorie elektromagnetismu se potvrzuje při každém zapnutí proudu. To je zcela odlišné od představ například o temné energii, pro kterou neexistují žádné důkazy v laboratorních experimentech. Temná energie není exaktní teorií s ověřenými předpověďmi.
    Za druhé, samotná vlákna můžeme pozorovat a ovlivňovat při laboratorních experimentech.
Jak podrobněji popíšeme v dalších částech tohoto seriálu, vlákna se spontánně objevují ve všech vysokoenergetických plazmatech, která se zde na Zemi používají k výrobě fúzní energie. V našem vlastním zařízení pro zaostřování hustého plazmatu používáme vlákna jako první fázi procesu koncentrace plazmatu a jeho ohřevu.
    Zatřetí, a to je možná nejdůležitější, pozorujeme na všech úrovních ve vesmíru, že magnetická pole charakteristická pro tato vlákna existují. Magnetická pole lze detekovat na dálku podle jejich vlivu na polarizaci světla a rádiových vln.

Podrobná srovnání struktury a velikosti magnetických polí potvrdila kvantitativní předpovědi teorie, že tato vlákna jsou vedena elektrickými a magnetickými silami.
    Další důkazy tohoto procesu probereme ve druhé části seriálu, kdy popíšeme další fázi kosmického vývoje, která zahrnuje interakce těchto magnetických vláken s gravitací. Tam si ukážeme, jak se vlastně z gigantických prvotních magnetických vláken zformovala hierarchie hvězd, galaxií, hvězdokup a superhvězdokup.
Než přejdeme k tomuto dalšímu tématu, položme si otázku: Je to nejstarší proces, který kdy ve vesmíru nastal?
    Ne nutně. Opět se vracíme k Alfvénově koncepci postupování v čase krok za krokem. Tento proces filamentace je nejstarším procesem, pro který máme nyní spolehlivé důkazy. Vědci, včetně Alfvéna a jeho kolegů, se však zabývali možností dřívějších fází.
    Víme například, že v laboratoři vzniká hmota a antihmota z energie pouze v přesně stejném množství. Antihmota se skládá z částic, které jsou totožné s částicemi hmoty, ale mají opačný náboj.
Přesto je ve vesmíru, například v kosmickém záření, hmota 50 000krát hojnější než antihmota.
   Alfvén a jeho kolegové zjistili, že interakce "ambiplazmy" hmoty a antihmoty s gravitací, elektrickými proudy a magnetickými poli by přirozeně vedla k oddělení hmoty a antihmoty na extrémně velkých rozměrech. Tento proces separace mohl probíhat současně se vznikem vláken velkých měřítek nebo dokonce ještě před ním.
    Protože však nemáme žádné konkrétní pozorovací důkazy o takovém dřívějším stadiu, musíme říci, že se v tuto chvíli jedná o "spekulaci" - něco, co může být pravda, co je teoreticky možné, ale co není nijak vědecky potvrzeno.
    Abychom ji mohli potvrdit, potřebovali bychom více a jiných pozorování, než máme nyní. Pro ty, kdo hledají košaté příběhy, je to možná neuspokojivá odpověď, ale je to odpověď vědecká.

V příští části tohoto seriálu se však vydáme v čase dopředu, nikoliv zpět, do fáze gravitačně-magnetické kontrakce vesmírného vývoje, v níž vznikly galaxie, hvězdy, planety - a tedy nakonec i my sami.

Eric J. Lerner je hlavním vědeckým pracovníkem společnosti LPPFusion, Inc.

Průměrný počet slepic: 3.5 (52 hlasů)

neodolatelného nutkání něco vyjevit světu. I když to nijak nesouvisí s článkem a zajímá to na tomto blogu jen málo lidí. (Já si to sice přečetl - ale moc nás nebude.) V  tuto chvíli se jedná o "spekulaci" - něco, co může být pravda, co je teoreticky možné, ale co není nijak vědecky potvrzeno.

Proč raději nedat odkaz nebo to nezveřejnit na svém blogu nebo blogu někoho, kdo se (zatím) alternativními teoriemi zabývá?  

Průměrný počet slepic: 4.5 (40 hlasů)

ukazuje to, že jen životaschopné procesy přetrvávají věky, lichva po čase zahubí sama sebe. Jako parazit, který zničí svého nositele.

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

pogromy?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Nesmysl, Inzu čtu velmi rád, dává sem skvělé příspěvky. Pokud se Vám to nelíbí, tak to nečtěte, ale mně příjde, že se musíte vyjadřovat ke všemu , jen aby jste byl slyšet! Inzo pokračujte prosím, děkuji.

Průměrný počet slepic: 4.3 (25 hlasů)

Bude mít ještě dvě avizovaná pokračování, tipoval bych, že snad po týdnu, to snad přežijete. Měl jsem k tomu dvě motivace, jednak že by to mohlo někoho zajímat, a za druhé, že mě zajímal názor Miloše. Samozřejmě, mohl bych mu poslat odkaz, ale problém je v tom, že článek je v angličtině a ten překlad není úplně jednoznačný, krom toho jsem tam přidal něco vlastního, jak jsem to pochopil já. Takže bylo dost důležité to předat v češtině.
 
Jen ještě pár slov ke starému dobrému Einsteinovi. V roce 1905 řešil dva problémy, speciální teorii relativity a fotoelektrický jev (za ten dostal později Nobelovu cenu, druhou dostal 1949 za mír). V té prehistorické době byly představy o struktuře atomu ještě o mnohem naivnější než jsou dnes. Špičkoví vědci považovali atom za jakousi "pudingovou kouli", která má kladný náboj a v této kouli jsou náhodně utopeny "jahody" - elektrony s nábojem záporným.
Einstein v té době zamotal hlavu všem budoucím fyzikům svým prohlášením, že světlo se může zároveň vyskytovat ve dvou podobách jako vlnění (elektromagnetické vlny) a jako částice - fotony. Oboje bylo ověřeno a je to pravda. Ten Einsteinův nápad s částicemi byl dále rozvíjen až byla vytvořena kvantová teorie a když se k tomu přidá ona speciální teorie relativity, tak máme k dispozici nástroj ke zkoumání světa směrem k nekonečně malému (ke kvarkům, neutrinům atp.) A to funguje.
Dalších 10 let se snažil Einstein rozšířit svoji statickou speciální teorii relativity na obecnou teorii relativity. Nejdříve se musel doučit matiku i tak to byla makačka na bednu, která ho málem přivedla do cvokhauzu. Výsledkem je čtyřrozměrný časoprostor, který se vlivem hmoty zakřivuje. Důsledkem jsou černé díry, možné rozpínání vesmíru, gravitační vlny a všechny ty šílenosti. Vznikl tak vhodný nástroj pro zkoumání světa směrem k nekonečně velkému. 
No, ještě to chce pointu. Ta spočívá v tom, že když použijete nástroj pro velké měřítko na malé měřítko nebo opačně, tak vycházejí hausnumera. A to nesmí, to je zásadní problém, v něčem bude chyba. Za Einsteina to ještě nebylo zřejmé, teď je fyzika ve slepé uličce a čeká se na nového Einsteina 21. století, který by dal věci do pořádku. To je jeden fakt.
 
Druhým faktem je, že žijeme v období neoliberalismu, tedy především Západ, zbytek světa hledá cestu ven. Základním procesem neoliberalismu je, že ekonomické prostředky jsou přesouvány od průmyslového sektoru k finančnímu sektoru. Důsledkem je 99% populace chudne a 1% nezřízeně bohatne. Svět by tak mohl směřovat k novému digitálnímu feudalismu nebo možná i k otrokářství. Celý západ je v morálním úpadku, staví na hře s nulovým součtem, aby se elita měla lépe, musí se to ostatním sebrat.
Financemi je ovládána i věda. Věda je nákladná a způsob jak ji financovat je grantový systém. O granty se žádá, záleží na systému (grantových agenturách) komu grant udělí. To je samozřejmě zpolitizováno. Kdo chce zkoumat něco co by ohrozilo jejich ideologii, žádný grant samozřejmě nedostane. I věda musí být politicky korektní. Do toho patří zkoumání klimatických změn, ale taky "velký třesk" a spousty dalšího.
Líbilo by se mi, kdyby nový multipolární svět udělal i průlom ve vědě. To je moje hlavní motivace, proč se tím vlastně zabývám.
Průměrný počet slepic: 4.5 (30 hlasů)

Mě Inzův článek nepohoršil ani v nejmenším, jenom místo, kde je vyvěšen, mi připadlo poněkud nepatřičné. Asi jako jeptiška na beatovém koncertě. Přečetl jsem si ho se zájmem - a neodsoudil. Existuje spousta zatím neprokazatelných teorií - třeba teorie strun. Proč by neměly být vysloveny a následně buď prokázány nebo naopak zavrhnuty? Teorie velkého třesku má taky několik slabých míst. A klade základní otázku - co bylo před tím, než vznikl prostor, hmota a a čas. Není celý vesmír jenom holografická projekce z vyššího levelu? Kolik je vesmírů? Atd.

Inzův dodatek vysvětluje přítomnost té jeptišky na big-beatu.  Beru!

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)

Nová teorie má šanci na přijetí, pokud lépe vysvětlí dosavadní pozorování.

A to v rámci Occamovy břitvy.

Z mého pohledu je to zajímavá beletrie.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

...i když pro mě španělská vesnice, dala jsem vám slepice. (za práci co nejvíce :-))

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)

Alternativní  teorie  o vzniku Vesmíru  jsou  zajímavé, tato obzvlášť. Obávám se však, že v době kdy řešíme  ceny základních potravin a  opětovné navýšení cen energií není  toto téma  pro většinu lidí aktuální téma a počet slepic tomu odpovídá.  Já osobně  dávám pět slepic, protože se o kosmologii  zajímám, ale na důkladné prostudování této teorie teď podmínky prostě nejsou, moje priority jsou někde jinde. Např. zajistit si další palivové dřevo  ..... 

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

Odpověď na základní otázku života, vesmíru a vůbec, je 42! ;o)

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Zajistit si dřevo alespoň na pár roků, to není špatný nápad. Část tepláren se má z uhlí předělávat na biomasu, což v tomto případě znamená na dřevo. Proto se dá očekávat že cena dřeva půjde nahoru.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

bývalého ministra školství, který v 80. letech prováděl zajímavé pokusy v laboratoři chemicko-technologické fakulty v oboru psychoenergetika - telepatie, telekineze, jasnovidectví apod. Aby mohl bádat nerušeně, musel tomu dát vhodný materiálně-dialektický kabát. Takže vymyslel MENTIONOVOU TEORII, která dokonce vyšla v malém nákladu knižně - při studiu fyziky jsme se s kolegy nad tím dobře pobavili: těhotné Psychony emitují Mentiony, které zprostředkovávají psychoenergetickou interakci.

Ale vlastní pokusy mě zaujaly, věřím že existují jevy, které nelze v rámci současné fyziky vysvětlit.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Ano, pan Kahuda tehdy vynalezl mentiony ale říkalo se že to byly spíše dementiony.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

psychonů a mentionů, nobelovku ale za to nedostal ...

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Tak to je průser! Toto nejsou záběry z apokalyptického filmu, ale Německo dnešních dnů a elektromobily, které se vybily v chladném počasí

5. prosince 2023 👉 @cz24news

NĚMECKO: Elektromobily, které se vybily v chladném počasí, stojí nečinně. Avšak i běžná auta pak také uvíznou mezi elektromobily a nemohou objet vybitá auta. Stejně je tomu i v České republice…. viz foto:    https://cz24.news/…si/

Průměrný počet slepic: 4.4 (34 hlasů)

Rozdíl mezi klasickým automobilem a elektromobilem je že pokud rozumný automobilista vyjíždí a ví že venku je hluboce pod nulou a sněží nebo může začít sněžit, vyjíždí s plnou nádrží, nebo doplní u nejbližší benzínky a má v zásobě i plný kanistřík. U elektromobilu je to horší. Jednak je obtížnější mít vždy plně nabitou baterii, a když není, rychle si ji někde dobít.

Taky v případě že přece jen někomu dojde benzín, v zácpě, je naděje že někdo pomůže a při uvolnění kolony je možno u nejbližší benzinky natankovat. U elektromobilu nic z toho není možné, a i po uvolnění kolony se pokud doba trvání kolony byla dlouhá dá očekávat, že budou další elektromobily při cestě k nejbližší nabíječce odpadat a před nejbližší dobíjecí stanicí bude narůstat další kolona.

A to se zřejmě nepočítá s tím, že zimní počasí je zatím na motoristy neobvykle hodné. Pamatuji teploty kolem – 20°C v kombinaci se silným větrem a množství sněhu daleko větší než v posledních letech. Pokud si někdo myslí že taková zima už nikdy nebude, tak jen aby nebyl překvapený.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Uniklé video z roku 1974 odhaluje Rockefellerovu plánovanou agendu depopulace (VIDEO)

5. prosince 2023👉 @cz24news

Rockefellerovi bezesporu patří na nejvyšší příčku pyramidy moci. Spolu s rodem Rothschildových a několika dalšími vlivnými rodinami přes svoje oddané loutky doslova ovládli svět.

Nedávno zesnulý Henry Kissinger byl pravou rukou Rockefellerových již od 60. let. Nicméně zdaleka nebyl jediný, kdo pomáhal skrz politické loutky realizovat depopulační agendu.

Ta byla od 70. let prosazována zejména Římským klubem, ale postupně se stala hlavním tématem všech globálních organizací.

Podle mainstreamových médií je agenda depopulace fake news, nic jiného než spiknutí uvařené paranoidními konspiračními teoretiky, kteří musí přijmout, že globalistické elitě včetně Klause Schwaba a Billa Gatese leží na srdci naše nejlepší zájmy.

Špatnou zprávou pro mainstreamová média je, že máme více než dost důkazů, které potvrzují, že globální elita není odhodlána zlepšovat naše životy, ale ve skutečnosti má v úmyslu zavraždit velkou většinu z nás, aby zlepšila svou vlastní životní úroveň.

Pokud to zní přehnaně, pravděpodobně jste událostem v poslední době nevěnovali velkou pozornost. Na událostech, jako je pandemie Covid a zavádění mRNA, se pracuje po celá desetiletí. A špatná zpráva je, že globální elita se svými plány teprve začala….

Na výroční večeři velvyslanců OSN v roce 1994 David Rockefeller výslovně vyzval ke snížení světové populace. Klip je ještě znepokojivější, když výslovně odkazuje na rok 2020 jako na rok zájmu globalistické elity.

Podle Rockefellera a globální elity je ekonomický růst, který si západní svět užíval v druhé polovině 20. století, špatný. Podle Rockefellera lidé v západních zemích vydělali příliš mnoho peněz, měli příliš mnoho zábavy, měli příliš mnoho dětí a měli příliš mnoho jídla.

Podle elity jde o problém, který lze vyřešit pouze pečlivým plánováním a bezohlednou efektivní depopulací.

Toto je temné srdce Rockefellerovy globalistické agendy. Zabíjet lidi tiše, efektivně a bez urážení jejich náboženského cítění. Není jediným globalistickým titánem, který mluví o tom, jak je důležité zůstat humánní a přitom pomalu vylidňovat Zemi. Stalo se z toho rozsáhlé téma.

Tento rok jeden vedoucí vědec WEF vyzval ke snížení celosvětové populace o 86 procent, aby globalistická elita mohla usilovat o „nesmrtelnost“ a užívat si „vyšší životní úroveň“.

Tím vědcem je zakládající člen Římského klubu Dennis Meadows, který tvrdí, že cíle depopulace lze dosáhnout pomalu a „mírově.“

Rockefeller v projevu v roce 1994 připustil, že globální elita v příštích několika desetiletích udusí globální ekonomiku, rozpoutá bolest a sníží životní úroveň lidí na Západě.

Proč se Rockefellerovy zlé myšlenky stále šíří dnes, roky po jeho smrti? Je to docela jednoduché, když analyzujete linii globalistických myšlenek.

Rockefeller naverboval Henryho Kissingera, který zemřel minulý týden ve věku 100 let, a Kissinger Klause Schwaba, který od té doby pronikl do všech kabinetů na Západě a zkorumpoval vlády po celém světě.

Jak Rockefeller připustil, Kissinger zůstal v globalistických kruzích hluboce vlivný až do samého konce. Byl také zodpovědný za mentorování Klause Schwaba v temných mlhách času začátkem šedesátých let, kdy byl Schwab mladý, ambiciózní Němec nacistického původu, který se snažil prorazit ve světě.

Až bude globalistická elita předvedena před Norimberský proces 2.0, budeme mít všechny důkazy přímo z jejich úst, abychom je odsoudili za jejich zločiny proti lidskosti…

V roce 1974, během svého působení ve funkci poradce pro národní bezpečnost, připravil Kissinger přísně tajnou zprávu a plán na kontrolu světové populace s plánem experimentovat na populacích méně rozvinutých zemí v Asii a Africe, než plán rozšíří do USA a Evropy.

Toto není konspirační teorie. Toto je realita v pravém slova smyslu. Byl to zločinný plán spiklenců, včetně Rockefellerů a Henryho Kissingera, který byl nyní vysoce postaven ve vládě USA, s cílem zavraždit a zotročit lidstvo. Všechny tyto oficiální dokumenty lze nalézt na webových stránkách vlády USA…..

Nyní se podívejme na Kissingerova doporučení. Doporučil mnoho možností pro dlouhodobé i krátkodobé plány, přičemž jeho prioritou byl biomedicínský výzkum a vakcíny.

Dalším krátkodobým cílem byla sterilizace mužů a žen. V roce 1976, pouhé dva roky po této zprávě, experimentovaly Rockefellerovy a Fordovy nadace s nucenými sterilizacemi lidí v Indii….

V roce 2000 byla založena aliance GAVI, přičemž většinu financí poskytl Bill Gates, který je také dosud jejím nepsaným majitelem. A kdo jsou další partneři? Je to WHO, Světová banka a UNICEF – všichni obvyklí podezřelí globalisté….

A do roku 2020, se zavedením pandemie Covid, byl plán v plném proudu a elity byly tak spokojeny, že o tom nemohly přestat mluvit.

Samozřejmě, že zanedlouho dorazí plně koupení a placení mainstreamoví novináři a takzvaní ověřovatelé faktů, aby to prohlásili za nic jiného než velkou konspirační teorii s odvoláním na odkazy dotyčných institucí – Rockefellerovy nadace, WHO, Světové banky a UNICEF, které jsou zjevně součástí spiknutí…. celé na: https://cz24.news/…eo/

Slovanka/Necenzurovaná Pravda

Průměrný počet slepic: 4.4 (36 hlasů)
Trvalý odkaz

Kupuje zboží i od Nestle. Její obchod jí funguje celkem skvěle, obrat cca 400 kolíků měsíčně, ale s nákupy řetězce Tesko se asi rovnat nemůže. Předpokládám, že od toho se i vyvíjejí nákupní ceny.

Dnes mi říkala, že byla v Tesku a multipack Felix kapsiček pro kočky, který ona prodává s 30% marží za 450, tam měli v akci za 650, normální cena skoro 800.

Moje žena s jedním krámem toto zboží nakupuje tudíž zhruba za 350. Jsem žid a 18 let jsem osobně fungoval v obchodě, tudíž něco málo o kšeftu bych měl vědět, odhaduji, že jako nákupčí s tak významnou kupní silou, bych to dokázal ukecat na dvěstěpade. Pak vám to fouknu za 800, ale, pokud se mi upíšete a uděláte si teskokárd, takže budu mít o vás přesný přehlled, co kupujete a jak se na vás mám marketingově zaměřit, tak vám to prdnu za těch 650  a vy ještě budete rádi, jak jste to stopáďo ušetřili.

Já fungoval v kšeftu cca 18 let. Moje rekordní marže byla 1600%. Nejde o překlep, tisícšestset procent. A víte proč? Protože jsem něco dokázal koupit levně a draho to prodat. Tomuto se totiž říká obchod.

A takto to fungovalo, když Obelix utrhnul nos v Egyptu tý velký soše, takto to fungovalo ve středověku, takto to funguje dnes a takto to bude fungovat až vy tady už nebudete.

Já netvrdím, že je toto tak dobře, že vyrobit něco sofistikovaného vlasně znamená zisk až potom, když to dokážete prodat, ale je to prostě tak.

Průměrný počet slepic: 3.3 (37 hlasů)
Trvalý odkaz

za svou opravdu krátkou připomínku.

Na sociálních sítích se najednou objevuje neskutečné množství "vysílatelů signálů" všeho druhu, jejichž působení se nějakým způsobem projevuje i zde na "kydech".

Vlastenecká scéna nasměrovaná ke Kateřině Konečné, stejně jako pravicová strana rovněž s vlasteneckým základem intenzivně pracující pod hlavičkou PRO v čele s Jindřichem Rajchlem, jako mimoparlamentní protipól se snaží, jsou pracovití, ale stále noví věrozvěsti v sociálních sítích mají nejspíš posloužit jako rozpouštědlo těch dvou subjektů. Nápadně nenápadně kritizují současnou vládu, ale z vyjádření vyplývá, že jim je jakoby líto chyb, kterých se pětidemolice v čele s Nutellou u kravína dopouští a rádi by, aby se směřování společnosti ani náhodou neměnilo. Jakoby se snažili, aby současná vláda padla ve prospěch pravice, byť by ta pravice byla "Agrofertová". Je to z jejich strany  kritika, nebo taktika?

Uvidíme a přepočítávejme i s odkazem na dnešní článeček na SEZNAMu. "Diskuze: Arogance a neschopnost. Babiš na rozdíl od vlády mluví lidsky, říká Šídlo". Nemyslím, že by Šídlo chtěl pochlebovat mimoparlamentní opozici, zejména té zdánlivě levicové.

Nemůže to znamenat, že je potřeba udržet v parlamentu ODS a zároveň zajistit výsadní postavení Babišovu ANO, aby pravděpodobný vstup současné mimoparlamentní scény byl dost zásadně omezený, aby se vlk nažral a koza zůstala celá? 

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

Mně se na té tiskovce líbil výbornýho ksicht, když mu prouza vmetl, že zdražovaci balík zvedne cenu potravin. Takové naskočení na vidle neprovede ani  kamikaze z blbsuly jako to udělal bratr lidovec. To byl přímo mat druhým tahem. 

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

v Česku žádné tržní prostředí vůbec neexistuje. Anebo, existuje přesně jako ta opěvovaná, údajná "demokracie." Má  snad někdo pocit, že v síti čerpacích stanic s pohonnými  hmotami je nějaké tržní prostředí?  A co jich je, mouchy a hospody by jim mohly závidět. Má někdo pocit, že v síti lékáren je nějaké tržní prostředí? A co jich je... Jediné prostředí, které v Česu bezvadně funguje, je to mafiánské prostředí. Mafiáni se domluví, neškodí si a produkují zisky na úkor hloupého národa českého.

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

Stačí mrknout na mobily, telefonní tarify, mají to na krejcar přesně, byť se prodejci i firmy jmenují odlišně.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

ale tady se pouští na tenký led. Může bojovat ideologicky, může být chcimír, ale, pokud se vzepře obchodníkům, vždy nakonec prohraje.

Jeden příklad ze života: Měl jsem tři zverimexy a velkoobchod a mimo jiného jsem v té době prodával měsíčně cca 4 tuny mraženého masa pro domácí mazlíčky. Vzhlem k tomu, že tento sortiment nemůžete jen tak prdnout do regálů, kde si počká na zákazníka, ale musíte ho udržovat v teplotě -18, tak to, co jsem distribuoval na jiné obchody, jsem prodával s cca 50% marží a na svých krámech byla cena 100 až 300 %. Podle sortimentu.

Patrně si říkáte, proč toto píši. Teď přijde to nejlepší.

Nějací úředníci na ministerstvu zemědělství rozhodli a prosadili, že bude zákaz prodeje syrového masa pro zvířata. Důvod jsem dodnes nepochopil. Mě v tom okamžiku spadla brada, páč by to znamenalo dost výrazný pokles mojich příjmů a jelikož jsem měl i úvěry, celkem mě to rozhodilo. Ale nerozhodilo to mého dodavatele a výrobce. V té době ještě nebyl zločin chovat zvířata na kožešinu a pak taky začali držkovat rybáři. Tož, jak je u nás dobrým zvykem, když se něco zásadního vymyslí, tak se k tomu potom připrdnou vyjímky. V tomto případě byly udělené výjimky na maso pro kožešinová zvířata a červy k rybolovu. Můj dodavatel si okamžitě nechal vytisknout přídavné štítky a od té doby jsem už neprodával syrové maso pro psy a kočky, ale prodával jsem 4 tuny masa pro lišky a červy.

V té době jsem měl celkem slušně obsáhlý trh u drobných prodejců zde na severu, ale furt se mi moc nedařilo proniknout na liberecko a jablonecko. Tam jsem měl konkurenci, která mě tam ne a ne pustit. Po této vyhlášce jsem zjistil, že v tomto sortimentu, výrobce, od kterého brala moje konkurence, nenapadlo si svoje zboží oblepit novými štítky, tudíž najednou nedokázali svým zákazníkům dodat to, co oni chtěli, tudíž jsem se jim tam naboural já, se svým masem pro lišky a červy. A pokud si od vás obchodník začne obědnávat maso, tak když už tam jedete, tak si k tomu přiobědná i nějaké ty konzervy a granule a dobrůtky a vy jste tam už chyceni drápkem.

Takže podtrženo a sečteno: před zákazem jsem prodával měsíčně 4 tuny mraženého syrového masa pro psy a kočky, po zákazu jsem prodával 6 tun pro lišky a červy.

Tímto postem jsm chtěl říct, Vidláku, je mi sympatický váš boj za spravedlnost, ale proti obchodníkům nebojujte, tam nemáte šanci. Namažou si vás na chleba

Průměrný počet slepic: 2.5 (20 hlasů)

Vidláku, ono je fajn, že se snažíte bojovat se systémem. Ten se změnit dá a tím i situace na trhu a ceny.

Ale vždy bojujte proti špatnému systému, ale nikdy nebojujte proti obchodníkům, páč tam nemůžete vyhrát. Oni jsou apolitičtí. Jim je jedno, jestli u kormidla stojí profesor Fiala, nebo ten, který si myslí, že Měsíc je planeta. Oni se vždy přizpůsoběj a vy je budete vždycky potřebovat.

Ve střetu s nimi nikdy nevyhrajete! Snažte se změnit prostředí, které to ovlivní, ale proti nim nejděte, tam nemáte šanci na úspěch.

Chápu, že vy umíte zasadit semínko a piplat se s ním a ono bude růst a když i počasí bude přát, tak z toho něco vyroste. Když tímto způsobem zasadíte tisíce semínek a budete o ně pečovat, máte skvělou úrodu. Něco vás to bude stát, něco prodáte po sousedech, ale když toho budete mít hafo, oslovíte obchodníka. Ale tomu je šumafuk, jestli pršelo a někdy svítilo sluníčko. On to od vás bude chtít co nejlevněji koupit a co nejdráž prodat. Tomuto se říká realita.

Průměrný počet slepic: 3.4 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Tam je fůra lidu, každý tlemí na slevy, nepokecáš si, a jsi ztracen.

Takový malý krámek, kde se dá poklábosit. Dokonce i ve vietnamském nakupovadle si to užiju. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

795 MILIARD CZK ZAPLATÍ ČEŠI KVŮLI FIALOVĚ HRŮZOVLÁDĚ! OFICIÁLNÍ CENÍK IMIGRANTŮ ZVEŘEJNĚN! Jeden Maročan za 15 milionů, Ukrajinec za 1 milion! A to se vyplatí!? 6. prosince 2023 👉 @cz24news

EU: Profesoři prestižní University of Amsterdam, 44 nejlepší ekonomické školy světa, spočítali skutečné náklady na jednoho průměrného imigranta, a na 274 stranách své rozsáhlé studie předložili veřejnosti skutečný obraz toho, kam imigrace vede a kolik ve skutečnosti stojí.

Podle ctihodných profesorů, kteří měli přístup ke všem holandským vládním materiálům a statistikám, ve skutečnosti imigranti nepřinášejí evropské společnosti žádný zisk, ale jen z evropských rozpočtů odčerpávají astronomické miliardy! Podle profesorů jeden imigrant z východní Evropy, (Ukrajinec), včetně jeho potomků ve druhé generaci, zatíží státní rozpočet evropské země, která ho přijme, celkovou částkou 50 000 EUR, 1 250 000 CZK, (viz. str 18. studie).

Podle policejního prezidenta ČR se na území ČR legálně zdržuje 636 282 Ukrajinců, a jejich počet roste. ČR tak podle výpočtů profesorů Amsterdamské university bude muset za tyto imigranty vyplatit na jejich potřeby o 795 miliard CZK víc, než tito imigranti odvedou za celý svůj pobyt v ČR do českého státního rozpočtu!

Ukrajinci a další Východoevropané jsou ovšem velmi pracovití lidé – podle studie jsou největšími upíry státních peněz tyto skupiny imigrantů:

Somálci, Súdánci a další z tzv. Afrického rohu. 600 000 EUR/15 000 000 CZK na každou hlavu!

Maročané 550 000 EUR/ 13 750 000 CZK na každou hlavu!

Imigranti ze Severní, Západní a Střední Afriky 400 000 EUR/ 10 000 000 CZK na každou hlavu!

Imigranti ze Středního Východu, a Pákistánu 200 000 EUR/ 5 000 000 CZK na každou hlavu!

Podle analýz české vlády, jmenovitě jejího ministra Víta Rakušana (STAN), by Migrační vlna z Ukrajiny mohla přinášet Česku výhody kolem roku 2025. Vyplývá to podle něj ze základní ekonomické rozvahy, která je součástí vládní strategie zvládání uprchlické vlny! Podle profesorů Amsterdamské University tomu bude nejspíš přesně opačně!

Celou studii brzy rozebereme podrobně, neb se ukázalo, že v Holandsku už mají proimigračních politiků plné zuby, a volí raději proti imigračně! A z toho je jasné, že lidí sami cítí, že profesoři mají ve svých výpočtech pravdu a různí proimigrační politikové se je snaží opět podvést!

AUTOR: Michael Svatoš

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Vystrčil vysvětlil výjezdy s Pekarovou:

"Pavel chtěl také jezdit s Čaputovou ve dvou"

6. prosince 2023 👉 @cz24news

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

---------------------------------------------------------------------------------------------

Bývalý šéf německé špionáže: „ES TUT MIR LEID. JE KONEC. EVROPANÉ PODLEHNOU ISLÁMU“ 6. prosince 2023 👉 @cz24news

EU: Výměna obyvatel Evropy je v plném proudu. Není žádná náhoda, že těmi, kdo do Evropy přichází, jsou téměř výhradně muslimové, džihádisté, jejichž cílem je přeměnit celý kontinent v jeden velký chalífát.

To vše se děje s podporou zkorumpované evropské politické sebranky, která si myslí, že si tímto způsobem zajistí voliče. Na čas možná, ale jen do doby, než si muslimové jednotlivé země převezmou.

Například v Německu se již chystá stále početnější muslimská komunita založit vlastní stranu, která by se mohla dostat do parlamentu s cílem vést zemi směrem k chalífátu.

Využít chtějí i aktuálně schválené zrychlené přidělování občanství. Cílem rychlého přidělování občanství mělo být posílení upadajících vládních stran, což se nakonec díky nové islámské straně nemusí povést.

O tom, jak tristní je situace Německa, mají velmi dobré povědomí i ti, kteří se díky své profesi dostávají k veřejnosti zatajovaným informacím. Před časem tak varoval německý policista před asi půlmilionovou armádou džihádistů, kteří v zemi čekají na povel k útoku.

A nyní tristní situaci našeho západního souseda potvrzuje i bývalý šéf německé špionáže.

Evropští politici chtějí jinou populaci. Politická levice následuje cestu protiněmecké ideologie. Čím je populace heterogennější, tím méně je schopná se vyjádřit a mít demokratické slovo,“ říká vlivný bývalý špičkový německý špion Hans-Georg Maaßen...

Bývalý šéf německé domácí špionáže Hans-Georg Maaßen v novém rozhovoru řekl, že Evropa čelí bezprecedentní krizi kvůli masové imigraci, že islám je dobře připraven dobýt Evropu, a že Německo a Rakousko by mohly udělat hodně pro zastavení krize, ale rozhodly se to neudělat.

Blíží se k nám úplně jiná kultura. Na to nejsme vůbec připraveni, protože nejsme schopni řešit konflikty násilím, jako to dělají rodinné klany z arabských států. Tito lidé řeší konflikty násilím, zatímco lidé ve střední Evropě si myslí, že to lze udělat pouze prostřednictvím soudů,“ řekl Maaßen, který v letech 2012 až 2018 působil jako prezident Úřadu pro ochranu ústavy (BfV).

Evropané podlehnou islámu. Na jedné straně proto, že nejsou schopni ani vidět, že se tento konflikt blíží, a na druhé straně proto, že nejsou schopni řešit konflikty podobným způsobem,“ řekl s tím, že „konečným výsledkem bude postupná destrukce našich evropských kultur.“

Maaßen popsal Evropany jako lidi žijící bez vize nebo poslání, zatímco jiné konkurenční kultury mají jasnou představu o tom, co jsou zač a jaké jsou jejich cíle.

Nevíme, kam chceme jít. Jak by mělo vypadat Německo nebo Rakousko v roce 2030? Žijeme pouze přítomným okamžikem, a proto prohráváme s ostatními, kteří mají náboženství nebo ideologii, kteří vědí, kam chtějí jít. Chybí nám poslání,“ pokračoval….

Maaßen řekl, že evropští politici aktivně umožňují masovou imigraci, protože, podle něj, „naši politici chtějí jinou populaci. Politická levice následuje cestu protiněmecké ideologie.

Čím je populace heterogennější, tím méně je schopna se artikulovat a mít demokratické slovo. Čím více politika přijímá imigranty z jiných zemí, jak uzná za vhodné, a uděluje jim občanství, tím více politika vybírá lidi ve státě a ovlivňuje výsledky voleb. Tito migranti pak volí jinak než místní.“...

Proč nejsou migranti jednoduše vráceni zpět na hranicích?“ ptá se Maaßen. Poukazuje na poslední „migrační summit“ v Německu, kde podle svých slov viděl výkladní skříň politiky nebo fiktivní politiku, kde se hovořilo hlavně o více penězích pro žadatele o azyl a o rychlejším azylovém řízení. Nikdo si však nepoložil tu nejzásadnější otázku: „Proč vůbec pouštíme tyto lidi do Německa a Evropy?“

Proč nedonutíme země jako Itálie a Řecko, aby konečně udělaly to, co mají dělat podle evropských smluv, tedy rozumnou ochranu hranic? Proč necháváme tyto lidi přicházet k nám, krmit je a utrácet za ně miliardy, zatímco mnoho místních, chudých důchodců s důchodem 920 eur po plnohodnotném pracovním životě, musí sbírat lahve?“...

Miliony německých seniorů nyní žijí v chudobě a stále častěji jsou vystěhováváni ze svých domovů, aby uvolnili místo rekordnímu přílivu migrantů přicházejících do země...

Muslimské budou některé části Evropy mnohem dřív než v roce 2200, jak předpovídá bývalý šéf německé špionáže.

Invaze se totiž velmi zrychluje, počty muslimů rostou i díky vysoké porodnosti muslimek, zatímco stále více Němců uvažuje o emigraci. Právě to jsou faktory, díky nimž se některé země přemění v chalífáty již v následujících desetiletích.

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Demokracii si představuji jako "výkon vlády z rozhodnutí většiny a pro většinu".

Omlouvám se za opožděnou reakci na velmi dobrý příspěvek.
Tento požadavek považuji za naprosto správný, navíc není ani ojedinělý. Ve zobecněné podobě se tento princip označuje jako konkordance nebo konkordanční demokracie. Kromě Švýcarska funguje i v dalších evropských zemích, nejvíce údajně v Lucembursku a Severním Porýní Vesfálsku, dá-li se wikipedii v tomto věřit.

Ve Švýcarsku je tento prinip implementován na federální úrovni tzv. kouzelnou formulí - ve vládě, Spolkové radě, jsou zastoupeny 4 nejsilnější parlamentní strany celkem sedmi ministry v poměru 2:2:2:1. Tito parlamentem zvolení řadoví zástupci stran (nikdo z nich nesmí být šéfem strany) reprezentují široké politické spektrum: od liberálně pravicových svobodných demokratů FDP.Die Liberalen a pravicově populistických lidovců SVP přes středovou Mitte k levicovým sociálním demokratům SP.

Po letošních parlamentních volbách tyto 4 strany reprezentují v 200-členné Národní radě 14.3+27.9+14.1+18.3=74.6% voličů:
Parteistärke an den eidgenössischen Wahlen vom 22. Oktober 2023 - Síla stran ve federálních volbách dne 22. října 2023

A co je navíc podstatné, švýcarská vláda bez premiéra jedná týmově. Snaží se najít nejlepší kompromis, přičemž zástupci jednotlivých stran zohledňují více zájmy celku než partajní priority. Navíc jsou si vědomi, že poslední slovo má Suverén - hlasující lid.

Výsledek: dlouhodobě nejoblíbenější vláda na světě
OECD Trust in government - Důvěra ve vládu
2022: CH 84%, CR 34%
 

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Vypadněte. Dojte si Ukrajinu.“ A řetězec koukal. Zdražení potravin: Co nevíte

ČESKO: Zdražení potravin od ledna až o 10 % oznámily řetězce ministru zemědělství Marku Výbornému. Je to nutné? Za makroekonomem a poradcem vrcholných představitelů Jaroslavem Šulcem přišel v minulosti zahraniční obchodní řetězec se stížností, že potřebuje vyšší zisk. Co mu odpověděl? Vypadněte, dojte si Ukrajinu či Moldavsko, svěřil se Šulc ParlamentnímListům.cz. A zástupce řetězce jen koukal. I dnes prý může ministr Výborný udělat to samé. „Takže vám dávám 14 dní do Vánoc, abyste se vzpamatovali a přestali tuhle republiku ožebračovat tím způsobem, jakým ji až dosud ožebračujete. A pokud tomu nerozumíte, tak i u nás existuje úřad, který má na starosti kontrolu hospodářské soutěže,“ může dle Šulce ministr říct, pokud má „koule“.

Docela užasle jsem hleděl, když ministr zemědělství Marek Výborný po téměř dvouhodinovém jednání se zástupci obchodních řetězců předstoupil před novináře a oznámil, že potraviny i přes pokles DPH se začátkem roku zdraží. „Doposud mi zástupci obchodníků tvrdili, že se snížení DPH do cen potravin skutečně promítne. Musím říct, že jsem zklamán,“ řekl. Nepůsobí šéf rezortu ve své funkci poněkud bezradně?On bezradný je, protože k tomu, aby řídil tenhle rezort nemá kvalifikaci. To je jasné od počátku. Jeho náhrada za Nekulu byla jako z bláta do louže. A to Nekula byl ještě alespoň trochu znalý věci. Výborný je možná dobrý politik, to nevím, ale jako šéf rezortu zemědělství je naprosto neschopný.A jako ekonom se projevil jako naprostý diletant.

Říkal, že byl překvapen. Co měl tedy dělat?

Proč neřekl: „Vážení pánové, vaše stanovisko je pro českou vládu naprosto nepřijatelné a máte necelé tři týdny na to, abyste své představy o tom, jak se budete v novém roce chovat, zásadně změnili.“ Takhle by měl odpovědět jako ministr. A k tomu přidat: „Pokud nemíníte respektovat, že podnikáte v České republice, tak vás upozorňuji, že česká vláda má nástroje, jak vás o ty zisky, které si od nás odvážíte těmi nemravnými maržemi, připravit. Takže vám dávám 14 dní do Vánoc, abyste se vzpamatovali a přestali tuhle republiku ožebračovat tím způsobem, jakým ji až dosud ožebračujete. A pokud tomu nerozumíte, tak i u nás existuje úřad, který má na starosti kontrolu hospodářské soutěže. A vy ty zásady nejenže porušujete, ale vy si ze mě děláte legraci, když mi zdůvodňujete, proč máte vyšší ceny potravin u nás než v Německu, v Polsku nebo v Rakousku tím, že jste si u nás postavili mnohem více supermarketů – trojnásobek na osobu – než u našich sousedů a že je ten provoz drahý. Tak vás vyzývám, ty dvě třetiny prostě zrušte a táhněte zpátky domů. A zbavte se těch zisků, které si od nás odvážíte.“ To je velmi jednoduché. Ale to by pan ministr musel mít koule. Možná je výborný, ale ne jako ministr.

Zdálo se, že vystudovaný teolog Marek Výborný, shodou nešťastných náhod ministr zemědělství, vzal ten argument řetězců s více supermarkety vážně. Jak to působilo na vás?

To, co pan ministr v pondělí předvedl, vypadalo, že si dělá legraci ze všech učebnic politické ekonomie. Mantra, kterou jsem si netroufl říkat ani studentům v prvním semestru, byla, že trh je od toho, aby na něm měli všichni stejné podmínky a soutěžili o kupujícího nabídkou za nejnižší možnou cenu. Tak, aby mu to pokrylo náklady a nějaký minimální zisk. Dlouho po listopadu jsme tu slyšeli, že čím více je nabízejících, čím větší je konkurence na trhu, tím ty ceny mohou jít dolů. Pan ministr nám sdělil, že je to přesně naopak, že tady zákony trhu neplatí. Nebo druhá možnost je, že tady ty zákony trhu platí, ale trhu nikoli konkurence plného, ale trhu, který je těžce deformován kartelovými dohodami. Od toho má Petra Mlsnu v čele Antimonopolního úřadu v Brně a další orgány, aby ty kartelové dohody prokázali a aby ty viníky nekompromisně potrestali. Ale to se neděje.

Neděje se to proto, že Češi si nechají všechno líbit?

Nedávno pan doktor Kovanda publikoval informaci o tom, jakým způsobem jsou v podstatě okrádáni čeští zaměstnanci. Srovnal evropské země podle toho, jaký hrubý domácí produkt se vytvoří na hlavu. Do druhého sloupce dal průměrnou roční mzdu na obyvatele a do třetího sloupce dal podíl těch dvou čísel. Česká republika se v tom pořadí ocitla úplně poslední. On to říká natvrdo. Jedním z klíčových důvodů toho, proč čeští pracovníci vidí ve své výplatě relativně nejmenší část toho, co skutečně odpracují, je enormní odliv vytvořeného bohatství z Česka do zahraničí. Když od nás odteče nějakých 300, 400, 500 miliard korun, které se vyplatí na ziscích zahraničním podnikatelům u nás, tak ty peníze pochopitelně nemohou dostat na výplatní pásce zaměstnanci. Takže my jsme v tomhle směru nejvykořisťovanější zaměstnanci v celé Evropě. Vždyť to je facka přes celou hubu.

Vybavuji si, jak se v září chlubili premiér Petr Fiala a ministr Výborný tím, že na společném jednání s osmičkou největších řetězců dostali ujištění přímo od obchodních řetězců, že se pokles DPH propíše pozitivně do cen. Teď jsou všem pro smích. Proč k takové blamáži došlo?

Samozřejmě že si zástupci řetězců dělali z premiéra a ministra legraci. Protože když vidí, že česká vláda není ochotná prosazovat zájmy téhle republiky proti nim a že tady můžou beztrestně lidi odírat těmi nekřesťanskými maržemi, proč by to nedělali? Ministr Výborný dokonce jako příklad uváděl mnohonásobné marže. Ale proč by se řetězce chovaly proti svým vlastním zájmům? Dokud se tenhle oslíček otřásá, tak ty dukáty sbírají. Chovají se naprosto logicky a tržně. A že narazili na tyhle nemrcouchy a neumětele ve vládě, to jim nemám za zlé. Bohužel, za tuhle pitomost naší vlády platíme příšernou daň.

Tím příkladem nekřesťanské marže zmíněným ministrem Výborným bylo, když někdo nakupuje kilogram mrkve za 9,30 Kč a prodává za 27,90 Kč. Činí to 261 procent obchodní přirážky. Pro šéfa rezortu to je dle jeho slov neakceptovatelné a nevysvětlitelné. Ale nesedí v ministerské funkci proto, aby s tím něco dělal, jak od něj občané očekávají?

Já bych mu doporučil jednu věc. V aparátu Ministerstva zemědělství má několik set lidí. Tak ať tam, proboha, přijme aspoň jednoho ekonoma, který mu to vysvětlí, ať se takhle neblamuje. Vždyť se zesměšňuje nejen před ekonomy, ale před celou republikou. A ještě se tím chlubí v televizi v přímém přenosu. To je neuvěřitelné.

Mně se stalo v době, kdy jsem dělal poradce předsedy Senátu, že za mnou přišel představitel jednoho takového řetězce, že vedení toho zahraničního koncernu není spokojené s výnosy, které od nás odvážejí, a že by chtělo víc. Tak jsem mu uvařil kafe a nechal jsem ho chvilku povídat. Protože jsem si dopředu připravil noty podle obchodního rejstříku a viděl jsem, kolik si tady za ty roky vydělali, že se jim ty investice do obchodní sítě už vrátily a teď už mají čistý zisk, tak jsem ho nechal dopít kafe a říkám: „Pane kolego, co kdybyste si sbalili své švestky a vypadli z téhle republiky a šli podojit někoho jiného? Třeba Moldavsko nebo Ukrajinu, to je jedno. Tam, kde vás ještě neznají.“ On na mě jen koukal, tak mu ještě povídám: „Víte, já jsem dělal ředitele soukromé firmy a vím, jak se vydělávají peníze. A vím taky, jak se o ně dá přijít. A vy si o to druhé teď koledujete. Když se vám to nelíbí, tak vypadněte.“ Vypadl jako švec. Ale jinak se s těmi lidmi nedá jednat.

Když ministr zemědělství také řekne, že není možné, aby nákupy v České republice stály o 70 procent více než v Polsku i přes rozdílnou DPH, tak co by mělo následovat, aby to nebylo jen takové plácání do větru?

Na to je velmi jednoduchá odpověď. Veřejně vystoupí a řekne: „Vážení novináři, nechal jsem svůj aparát, aby provedl analýzu, v čem spočívá těch 70 procent rozdílu v cenách u nás a v Polsku. Je to v těch a v těch položkách nebo operacích. Rozhodl jsem, aby tam, kde nám to zákon umožňuje, jsme se dostali až na těch posledních 15 procent rozdílu DPH mezi námi a Polskem. Jsou tam ještě nějaké opodstatněné důvody, my máme například energii méně dotovanou než Poláci, nejsou tam ještě nějaké vysvětlitelné položky, ale tam, kde těch 70 procent pramení z toho, že se necháme okrádat těmi firmami, jsme tomu zamezili. A dávám ještě další podnět k tomu, abychom tyto nezasloužené zisky zkonfiskovali.“ Hotovo. A je vymalováno.

Ale určitě nepředpokládáte, že by ministr Výborný opravdu takto rázně vystoupil a bouchl do stolu, když zatím jen krčil rameny a bezradně prohlašoval, že je zklamaný a překvapený postupem řetězců?

Ne, to neočekávám. Jak čím dál tím víc poslouchám ministry této vlády, tak mám takové tušení, že jsou na úrovni znalostí fungování tržní ekonomiky 21. století tak někdy na úrovni roků 1991–1992. Oni vůbec netuší, jak ta ekonomika reálně funguje. Jakkoli se otírám často, pravidelně a rád o Václava Klause, s nímž mám jinak hezké osobní vztahy, tak Klaus jakkoli byl brilantní teoretik ekonom, tak zároveň se nechal setsakramentsky dobře informovat o tom, jak reálně ekonomika funguje. Znám spoustu příhod, kdy za ním tihle klouzkové ze zahraničí přicházeli a on je při návštěvě nějakého závodu nechal jít dva nebo tři metry za sebou a odpovídal jim, jako když vycházející z kostela obtěžuje žebrák. Jakkoli se s Klausem názorově nemusíme, tak byl v tomhle ohledu perfektní ministr a perfektní premiér. Tam, kde mohl, tam se nenechal okrádat. Ale Klaus je pryč. Jestli však sledujete poslední jeho vyjádření k této vládě, tak ji bere jako katastrofální. Nemohl ani tušit, že něco takového po třiceti letech bude vůbec možné. To musejí být na jeho duši těžké rány, když vidí, kam to dnes dospělo.

6. prosince 2023👉 @cz24news

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

 "Od toho má Petra Mlsnu v čele Antimonopolního úřadu v Brně a další orgány, aby ty kartelové dohody prokázali a aby ty viníky nekompromisně potrestali."

Před řadou let jsem toho Mlsnu zaregistroval v politice. Pak tak nějak zmizel a teď se vyloupl jako šéf Antimonopolního úřadu.

Je to inteligentní osoba. Patrně stejný asociální psychopat jako jeho bývalí šéfové a tahouni k moci ve státním aparátu.

Ten bude honit Frantu s Bernardem, protože se domluvili, že za míň jak 5 Kč Tescu brambory neprodají a radši je zaorají jako hnojivo (které nemusí nakoupit od Němců, kteří ho koupili z Ukraruska). 

Ale zázračně podobné ceny ve všech koloniálech  - hitlermarketech řešit nebude. Stejně jako ceníky energetických nebo telekomunikačních oligopolů.

Je to jejich oslík, stejně jako Prouza nebo Doležal, Pokorný ....

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)