Čína od léta nakupovala komodity!

Autor

Přátelé, všechno co platilo do včerejška, to je dneska víceméně pasé. Všechny představy, úvahy, strategické otázky, naše představy o ruském postupu, všechno si můžeme strčit za klobouk, protože nás všechny dohnala realita. Teď už nejde o žádné úvahy coby kdyby, řečičky na internetu došly svému konci, na Ukrajině mluví zbraně.  Náš většinový názor tady na Kydech byl, že válka nebude, protože Putin Ukrajinu nepotřebuje, nemá důvod proti ní zasáhnout takovým způsobem a postačí mu udržovat zamrzlý konflikt na Donbase. Já osobně jsem si dovedl představit útok Ukrajiny proti Donbasu na základě kterého by došlo na ruskou odpověď. Mýlil jsem se.  V podstatě se stalo to, co už od podzimu předpovídají všechna naše pravdomluvná média. Rusko připravuje válku a vpadne na Ukrajinu. 

Já se teď cítím trochu jako Karel Čapek, protože jsem dlouhá léta něco předpokládal a ono to pak bylo úplně jinak. A hned se to projevilo. Hned nastoupili hoši z Druhé republiky a pustili se v diskusi do mě. Samozřejmě zcela bez ohledů, protože se jim teď otevírají stavidla a budou nás učit, co je to pravda a láska. Dojalo mě, že se od Mnichova nic nezměnilo. 

Pojďme se  vrátit k jedné věci, na které chci postavit tuto úvahu: 

 Před časem jsem tu říkal, že Čína loni spustila největší nákupy zemědělských komodit v dějinách. Dopracovala se na polovinu světových zásob potravin. Tehdy jsem napsal naprostý sci-fi článek ve kterém jsem přemýšlel, zda se tu nespouští něco většího než válka na Ukrajině. Zda se nám Čína s Ruskem nedomluvila, že si tu svojí Eurásii upraví k obrazu svému. Že vlastně o Ukrajinu ani tak nejde, že půjde o kompletní přeprogramování Evropy. Mezi námi... Ukrajina tu měla největší armádu. My všichni tady na Západě jí máme jen směšnou. 

Čína prostě nějak podezřele nakupovala, jako by věděla, že to bude potřebovat. Pamatujete? Tehdy to byla naprosto okrajová úvaha, ale ono to vypadá, že na ní něco bude. 

Pokud Putin  a Sitting Ping tohle všechno naplánovali takhle dopředu, tak čučkaři měli pravdu. Ale už jim to nikdo nevěřil... ani my ne.  A pokud Čína nakupovala z těchto důvodů, tak to Ukrajinou neskončí. Dává to smysl? Jdeme cestou peněz. Čína už od léta věděla, že letos na Ukrajině nezasejí a nesklidí. Jestliže Čína věděla od léta, že něco začne, tak nemá smysl tvrdit, že Putin se rozhodl před týdnem a reagoval touto válkou na ukrajinské provokace.  Než začnete rychle odpovídat, že to tak není, tak si uvědomte, že ještě před týdnem skoro nikdo ve válku nevěřil. 

Hele mně to bohužel smysl dává. A pokud to tak skutečně bylo, pokud se dnešek upekl někdy před rokem a Čína se na tuto chvíli půl roku dopředu připravovala, tak nejde o žádné současné dráždění rusého medvěda, ale o plánovanou dlouhodobou akci ve které Ukrajina hraje jen malou roli . Mnohem větší a propracovanější, než si Lipavský myslí.  Akci ve které má Ukrajina "jen" smůlu, že je první na řadě, ale zřejmě nebude poslední. Naši udatní ministři zatím vypadají, že jsou ještě silní v kramflecích. Zatím se ohánějí sankcemi a tvrdými odpověďmi, ale co když Čína nakupovala komodity, aby Ukrajina byla začátek a ne konec? 

Řeknu to zcela natvrdo. Co když Rusko bude obsazovat a Čína platit obnovu (a vytvářet závislost na sobě)?  Co když celá jejich strategie jde dál než do Kyjeva? Co když skutečně platí, že evropská bezpečnostní architektura po roce 89 právě definitivně skončila? Ona dostala zabrat už od doby bombardování Kosova, ale teď nejde o vzdornou Jugošku, ale o jadernou velmoc. Dlouhá léta jsme slyšeli od našich novinářů a různých analytiků, že Rusko rozumí jen síle. Tak teď jsme v situaci, kdy by bylo zapotřebí nějakou tu sílu ukázat, ale obávám se, že se teď ukáže, že žádnou sílu nemáme. Putin prostě spustil pokračování politiky jinými prostředky. Zřejmě se rozhodl, že my také rozumíme jenom síle a chystá se předvést svoje svaly. 

Původně jsem přemýšlel, jestli se v  Kremlu na tuto situaci připravovali dlouho.  Nebo zda teď improvizují.  Připravovali se na všechny možné sankce včetně odstřižení od SWIFTU, zablokování ruských aktiv v západních bankách, připravili se na výpadek příjmů z ropy a plynu? Dělali na tom posledních osm let od Majdanu? Připravili si všechno potřebné, nebo je to otázka posledních pár měsíců, kdy se jim "vymkla situace z rukou?" 

Čína nakupovala komodity už od léta. Kdy se o dnešní válce rozhodlo? Už tenkrát? Já to považuju za docela pravděpodobné. Vypadá to, že se rozjíždí dlouho připravovaný plán. Který se utvrdil při zahajovacím ceremoniálu olympiády v Pekingu. 

Každopádně, úvahy o tom, že k válce nedojde, protože jí ve skutečnosti nikdo nechce platit, ty pominuly. Minimálně Rusko ji platit chce a bude a Čína se na ní připravuje už od žní.  Se všemi důsledky z toho plynoucími. A mezi námi... umím pochopit ruské požadavky na bezpečnost, ale chci, aby tady byla Česká republika a ne česká gubernie. Nastala situace, kdy přestávají rozhodovat řečičky, ale začínají rozhodovat činy. A já mám pocit, že ve skutečnosti si to u nás nikdo ještě nepřipouští. 

Tož bych si myslel, že bychom měli takřka okamžitě najet na nějaké válečné hospodářství. Protože když se Putin nelekl dvousettisícové ukrajinské armády disponující tisícovkami tanků, stovkami letadel a dodanou moderní americkou výzbrojí, tak té naší jedné brigády, co ubrání jeden most po dobu jednoho týdne, se fakt nelekne. Stejně tak je zcela jasné, že se nelekne žádných sankcí. Vzhledem k tomu, že se tu všichni cítí pod ochranou NATO, tak zřejmě využijí všechny sankční nástroje a pak už nebude od Putina žádný důvod ke zdrženlivosti. 

Je vlastně úplně ideální situace, aby naše pravda a láska (když je teď u moci) předvedla to jednání z pozice síly a začala tu sílu připravovat. Protože se během krátké doby může ukázat, že Putinovi i po pacifikaci Ukrajiny ještě hodně sil zbylo.  Že to byl parádemarš kterým předvedl Číně, že na to má a že se tedy ani Čína nemusí obávat vystoupit ze stínu.  Abychom pak nemuseli připravovat mávátka a šeříky k vítání svého osvoboditele ze spárů Západu. Před měsícem jsem napsal, že v případě ruského útoku na ČR včas překabátíme. Dokonce jsem začal mít včera pocit, že naši ministři mluví mnohem rozumněji a opatrněji než dřív. Před měsícem ještě neměli pro svého nepřítele dost pohrdání.  Hanibal ante portas. 

Navíc - zadlužený stát je chyba jen když jde o lidi. Když jde o vojenské hračky, tak není žádný dluh dost velký ne? Tož hoši... nakupujte zbraně, klidně i od USA,  stavte vojenské kapacity a myslím to zcela vážně, protože si pamatuju, že Čína kupovala komodity a tak nemám moc chuť věřit, že ještě před týdnem Putin válku neplánoval a že je ve vleku událostí. Naopak.. říkám to velice nerad a prsty u nohou se mi zatínají v pěst... ale obávám se, že Koudelkovci jednou nekecali. A když nekecali jednou, bude nutné prověřit znovu i to ostatní. 

Ukrajinská síla byla málo silná, nezadrželo ho to. Tož budujte větší. Jestli se chcete tomu "rozpínavému" Rusku postavit, tak nějaké sankce stačit nebudou. Také byste měli skončit s grýndýlem a urychleně začít těžit uhlí i uran. Jo a taky železnou rudu, ta teď nebude k mání. Jo a bude nutné podpořit velkovýrobu, aby byla ještě velkovýrobnější. Aby vyráběla rychle a lacino, protože nějaké drobné podnikání nás teď asi úplně nespasí. Obzvlášť nás teď nespasí malé pěkné dobře dotované  farmičky. Teď by to chtělo především výkon.  

 A pokud celá válka zůstane "jen" na Ukrajině, tak to budu považovat za štěstí. S rodinou jsem už mluvil... když to bude nutné, mohou ke mě uprchnout.. já si budu  vážit, že to takhle dopadlo.  

A koupil jsem si ten sporák na tuhá paliva s patřičným plechovým Vystrčilem... Čína totiž od léta nakupovala komodity a nějak se mi nechce věřit, že to dělala jen tak z pocitu. 

Musím se vás zeptat... 

Tohle asi není úplně to, co byste chtěli slyšet. Ale to jsem nedělal ani s covidem. Jel jsem si svoje, tak jak jsem viděl a chápal. Já tu neodpovídám na otázku, kdo je nebo není v právu. Vlastně souhlasím s Vlkem, že tato válka je důsledek dlouhodobého ignorování Ruska. Nikdo s ním nechtěl jednat, vždycky to bylo z pozice silnějšího, jeho požadavky byly zamítnuty předem, machrovalo se, že na Rusa se musí silou... 

Ale ve světle čínského nakupování komodit se mi nechce věřit, že se Putin rozhodoval pod nějakým okamžitým tlakem. Myslím si, že se tu odehrává něco, co bylo velmi dlouho plánováno. Považuju za reálné, že Rusko už od podzimu provádělo "průzkum krizí", aby si zjistilo slabá místa ukrajinské obrany. Ukrajina je velká země, ale když slyšíte, kde všude jsou ruská vojska, tak to vypadá na hodně dobře připravenou a brilantně naplánovanou operaci. 

Končí jedna kapitola dějin a nová ještě není napsaná. Já považuju za reálné, že se děje něco víc než jen ta denacifikace Ukrajiny. Stojíte o to, abych o takových věcech psal? Přichází doba, kdy nám bude zapotřebí jednoty i když máme za ministra zahraničí Lipavského.  Tohle není hra. Nic netvrdím jistě, ale odmítám ignorovat fakt, že Čína se na tuto chvíli připravovala už před půl rokem. A pokud to tak je, tak Putin nebyl do této situace dohnán, ale plánoval ji. 

Není lepší, abych za těchto okolností Kydy zavřel? Pokud budu psát, tak budu v nejbližších dnech hledat především odpovědi na tuto otázku. A pokud neseženu lepší informace, tak v této chvíli předpokládám, že sledujeme dobře připravený plán ve kterém figurují ruku v ruce Čína s Ruskem.  Znovu říkám - neodpovídám na otázku, kdo je víc v právu. Ani na to odpovídat nehodlám, protože krev člověka je příliš drahá na jakýkoliv právní nárok. Ale nemohu se přidat k myšlence, že Putin neměl na vybranou. Dráždit ruského medvěda se nevyplatí, ale pro mě to teď vypadá, že byl rozdrážděn už dávno a zatímco tady všichni exhibovali, tak on už si chystal silové řešení. 

Ukrajinská armáda byla ta největší síla mezi Ruskem a námi. A tato síla se teď před našima očima rozpouští a já musím připustit i variantu, že Ukrajina neměla vůbec v úmyslu útočit na Donbas a Biden nám nelhal.

Jestli potřebujete být utvrzeni v tom, že máte pravdu, tak bych asi měl přestat psát, protože právě tohle mi mé současné poznání a současné myšlení nedovolí.  

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (111 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Řešení je registrace.
Jestli Vás serou nálety trolů tak, jako mne, tak Vám bohužel nic jiného nezbývá.
Kdo se před registrací posere - no tak potom žádná škoda, když Vám stejně nevěřil, že jeho data uchováte.
Uvidíte, jak zázračně se to tu vyčistí.

Průměrný počet slepic: 3.3 (24 hlasů)

Byla tam bohatá diskuse a majitel Nové republiky nezpozoroval nebo byl možná i donucen timto způsobem VŠE zlikvidovat a diskuzi sam zničit! Obvyklá metoda CHUCPE!
Neni to poprvé co se režim o to snaži všemi prostředky podvodu! Vzpomente na www.nwoo.org dalši je www.kudyzkrize.cz kde jsou članky tzv sociologů mrtvé, bez odezvy a tato snaha je průhledně videt zejména při nějaké krizi,kde se "zneuije" .
Putin ve skutečnosti pochopil ,že Ukrajina nikdy nepřestane Rusko ohroožovat a posledni kapkou bylo.že se Zelenský začal starat o atomové zbraně.V tom zbyli na Ukrajině papiry a znalosti a pokud Evropa nechce lehnout popelem musel jednat za ni!
Tady Vidlákovi asi jak to vypadá dávaji nůž na krk,aby většina byla dále řizena menšinou a ostatni to nesmi vidět!
Domnělá vyhoda a monopol na informace prý hrouticimu se režimu má cenzurou pomoci!
Fuj,fuj.fuj to je ale hnůj!Radši si Leošu předsravte,že když GŘ TV spolkne hřebik tak vysmoli vývrtku a bude vám hned líp!Proč tak Čina jedná je známo jen málo lidem,ale brzy pane Vidláku v přicházejici řizené krizi to uvidite sam!Tyto věci byly rozhodnuty 29.3.2019 a dokoance byla bankstery zveřejněny,ale i kdyby jste si je pečetl 100x tomu bankster hantecu asi neporozumite stejně!

NO NI?

Průměrný počet slepic: 3.4 (29 hlasů)

sere mne zrovna vam davat za pravdu, ale je to tak a nekdo to asi nepochopi nikdy

Tyto věci byly rozhodnuty 29.3.2019 a dokoance byla bankstery zveřejněny,ale i kdyby jste si je pečetl 100x tomu bankster hantecu asi neporozumite stejně!

prectete si Benese
https://blisty.cz/users/marek-benes#fndtn-comments

Marek Benes 20. čvn. 20210
Nekončí nic, jsme v první čtvrtině. Epidemie bude trvat 5 let. Opravňuje mne k tomu zjištění, že the World Bank má protikovidový program pro země platný v době 31.3.2020 - 31.3.2025.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

telku nemám, ale když jsem viděla v různých novinách jak reaguje naše věrchuška, mnó.....Jak budou muset, jestli se to protáhne - nezapomínejme jak krátce pracovali v agfu, a jinde. Ono to.... mnó nechci typovat.

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

tento blog je proste na cilou diskuzi mnoha lidi nevhodny. Doufam, ze to nevzda. A souhlasim, ze to samotna registrace nespravi. Treba si da Vidlak chvilku pohov, a ziska pomoc k prestaveni Kydu.

Ty silene keci v mediich neberte vazne, emo. Ve valecne mlze nikdo nevi, co se deje. Ale prizene se spousta lharu, kteri situace zneuzivaji.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

Registrace = konec Kydů

A se zavíráním Kydů bych počkal. Oni přijdou sami stáhnout roletu a nebude to trvat až tak dlouho. Tak proč jim to ulehčovat? V posledních hodinách je boj proti dezinformacím hned druhé téma po Putinově válce. Mazání nepohodlných webů je už dlouho na řadě.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

No myslím že jste trochu podlehl histerii na druhou stranu nedělám si iluze že by Putin byl lepší než USA.Myslím si že to dobře vystihl .....
Keller: Tak to bychom měli
Podle mě Rusko zahnali do kouta a taková velmoc s takovými zbraněmi si to nenechá libit obzvlášt když v čele má takovou osobnost,jasně že je nebezbečí že mu to zachutná a bude pokračovat to nebezbečí tady je ale prvopočátek je že ho ktomu dohnali

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Hrabě ALIAS tata (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://www.pokec24.cz/politika/namorni-zakladna-nato-ve-vystavbe-v-ukr…?

Rusko se bezostyšně přiblížilo k hranicím NATO
Že ho obkličují roky je přece v zajmu svobody,

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Je potřeba mít paměť. Kyjevské fašistické síly nikdy za osm let nepřestaly s terorem. Zabíjely představitele a ostřelovaly i domy, školy, školky. V roce 2014 Moskva neměla ochotu vstoupit do konfliktu víc, než udělala. Dnes tedy již ochotu má a vstupuje do občanské války na druhé straně barikády, než to děláme my. To, že AZOV je a dost možná již brzy byl fašistický prapor - snad také ještě víme. Důležitý je rozsah války. Zlikvidovat fašisty není nic špatného - to je prostě z pohledu Rusů nutnost.

Průměrný počet slepic: 4.7 (60 hlasů)

A

Průměrný počet slepic: 2 (12 hlasů)

Já to všechno vím a vlastně nic nenamítám. Ale vidím, že situace se nevyhrotila teď a musím připustit, že sledujeme dlouhodobý rusko - čínský plán. A nevíme, jaký má ten plán dosah. A já si nejsem jistý, že skončí tím, co píšete - vstoupit do občanské války na Ukrajině a nutností zlikvidovat fašisty. Co když to bude pokračovat dál? Možná ne hned, ale časem?  

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

Mně se tohle prohlášení jeví být v pořádku. Není v něm nic, co bych neočekával.
Nezapomínejme na to, že jak Rusové, tak Ukrajinci mají naprosto jiné zkušenosti s fašistickými a nacistickými režimy.
My si tady v poklidu Protektorátu volným tempem makali pro zbrojovky. Namísto šicích strojů sice Zbrojovka Vsetín vyráběla tuším mechaniku pro kulomety MG, ale nejlepší dělníci pro Říši za to jezdili do lázní, dostávali potravinové lístky pro celé rodiny navíc, nutričně bohatší byly i příděly všeho dalšího. Celkově jsme měli jako Protektorát za poslední války privilegia a život, o jakých se jiným zemím ve válce ani nesnilo. Optejte se třeba v pobaltských republikách, nebo i vedle na Slovensku, jak se jim asi žilo za "fašistů".
Na rozdíl od jiných, jsem byl v mládí hodně zvědavej a ptal jsem se na kdeco, když ještě bylo koho.
A ještě jsme stíhali i odboj. Zdatnější radiomechanici v symbióze s radioamatéry, stavěli ze zatraceně přísně hlídaného materiálu vysílače pro partyzány. Strejda mi vyprávěl, jak byl materiál v radioopravnách přísně evidovaný, zvlášť od Heydrichiády a potom ještě jednou a přísněji, od března 1943, kdy protektorátní úřady nařídily vyštípání krátkých vln z přijímačů v celém Protektorátu. A nedejbože, aby při namátkových kontrolách v opravně, v dílně, nebo i v domácnostech, byla objevena elektronka navíc, nebo přijímač s neodstraněnými krátkými vlnami.
Pár lidí za to zaplatilo životem, protože byli trochu lehkomyslní, ale celkově byl Protektorát, oproti Vlastenecké válce v SSSR, sranda.

Průměrný počet slepic: 4.4 (29 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, zrovna deda vzpominal na Slovensky stat jako na cas, kdy to zacalo byt s praci o dost lepsi. Vcelku ale souhlas.

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

to asi znáte také. Já bych to viděl tak, že jednu stránku Rusové dnes uznávají - a tou je zdravý rozum. Putin dlouhodobě je konzistentní v tom, co říká a co obhajuje. Vede dlouhé rozhovory se svými lidmi - studenty, novináři atd. .. a vždycky se snaží používat zdravý rozum. V našem světě již nebývalý jev. Uznání DLR v hranicích z roku 2014 nutí umožnit osvobodit držená území zpět do rukou ruského lidu. Všechny důvody znáte - není možné jednat s někým, kdo na Vás míří houfnicema - a jak říká Zeman, fanatiky je třeba izolovat. Zatím tedy není žádný náznak toho, že by Putin chtěl něco jiného, než zdravý rozum říká. Vámi uváděné napadení státu NATO zřejmě moc rozumné není a proto, uznáváme-li rozum, to není vůbec aktuální. Je třeba vidět a vědět, co žije v Duších jednotlivých národů a jejich představitelů. V tomto jsem tedy optimista - pokud se týká rozumu našich východních sousedů. Co mi chybí, je elementární projevení myšlení našich a západních LÍDRŮ. Těch bych se tedy bál víc...

Průměrný počet slepic: 4.8 (51 hlas)

Co si třeba připustit, že Putin mluví pravdu? A že kromě obsazení DNR a LNR v širokých hranicích o zbytek Ukrajiny nejde, tam že budou vybombardovány jen skoro všechny vojenské základny, aby se to demilitarizovalo a měli pak od těch proradných Ukrajinců pokoj? A spekulovat o obsazení Kyjeva, nebo snad ještě dál na západ, jen kvůli hysterickejm výkupům pšenice Číňany? Zas takoví kamarádi Rusové s Číňany nejsou a nebudou, aby tohle zahráli spolu, to smrdí paranoiou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

..taky bych se bála víc dekadentního, zdegenerovaného západu, než Putina.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Je to jednoduché. Kdo seje vítr, tak sklidí bouři.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

Máš to jednoduché, možná je nejjednodušší vysvětlení, že Putin od 2014 prosil a prosil, ale protože je taktitk, tak začal plánovat, že to Ukrajinou neskončí a od roku 2014 zároveň budoval armádu a doufal jako ty, že druhá strana dostane rozum.
Jeslti je pravda, že je domluvený s Číňanem a víc jak rok se oba státy připravují, tak je spíše otázka, čeho se bojí tak hodně stát jako čína, že na tuto cestu kývl a souhlasil :(

Průměrný počet slepic: 3.7 (19 hlasů)

Nenakupovala Čína na Ukrajině pozemky, o které by mohla při přijetí Ukrajiny do EU a NATa přijít?
Nezapomínejme, že Ukrajina je schopna (nebo dosud schopna byla) vyvážet obilí. A kdyby pořádně obhospodařovala své pozemky, nemohla mít absolutně žádný finanční problém, hladomor,...

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

Čína si pozemky pronajímala, ale na hodně dlouho.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Á, tak pronajímala. Kdo ví, jak to bude fungovat dále.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

teda - to tam neměli bílé koně, kteří by pozemky skupovali, jak to chodilo u nás ve prospěch Rakušáků, či Němců v době, kdy byl prodej zahraničním zájemcům zakázán?

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Je to jako jezinky. Vstoupí a už neodejdou. Bílé koně neměli, mají jen žluté koně. A navíc Ukrajinci z Ukrajiny utíkají. Jak by potom měli honit tolik bílých koňů po světě? Pronajmou si na 50 nebo 99 let pole a pak budou tvrdit, že je koupili. Zaplatí jen nájem a to bude méně než cena pozemku.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Taky možná varianta.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Říkal jsem tu, že válka bude.

Proto, že situace na hranicích Ruska se neustále zhoršovala a se západními partnery nebyla řeč. Obviňovali jsme Rusko, že neplní minské dohody a vyhlašovali kvůli tomu sankce. Azov jsme v klidu nechali střílet na Donbas a zabíjet civilisty. Ti neměli od nás nárok na žádné slitování, žádnou humanitární pomoc - jaký kontrast s muslimskými ekonomickými migranty do Evropy! Přitom Rusko není smluvní stranou Minských dohod. Nedodržuješ minské dohody , tak sankce. Já nejsem smluvní strana, nedodržují to Ukrajinci. Nedodržuješ minské dohody, sankce. Kolovrátek. Ani jednoho západního politika nenapadlo požádat UA, jestli by je náhodou, nechtěli dodržovat, když už se k tomu zavázali. Byla to čirá kafkárna. Určená západnímu obyvatelstvu. Které bylo "ušetřeno" informací, copak Banderovci pohrobci páchají nejen na Donbasu. Politické vraždy, fyzické násilí, zastrašování, navazování na fašistickou ideologii z doby druhé světové, nedodržování lidských práv, třeba právo mluvit vlastním jazykem. Svobodu slova, přesvědčení, právo na vlastní historii. Ta ideologie byla nenávistná a ofenzivní. Uctívání fašistických symbolů, kult síly. Ukrajina si dala do Ústavy vstup do NATO. Vyzbrojování od západu. Nároky nejen na Krym, který jim nikdy nepatřil (stejně jako dnešní jižní a východní Ukrajina), ale i na sousední oblasti Ruska. Kdo si dnes vzpomene na Odesský, Korsuňský nebo Mariupolský, masakr? Na protiústavní převrat? V režii USA za 5 miliard dolarů? Varující bylo, že fašismus a potlačování lidských práv zde USA ani EU, nevadí. Hospodářství před krachem, na zbraně vše. Korunu tomu nasadilo uvažování o jaderných zbraních.

Pro USA jen provincie v zahraničí, pro Rusko děsivá, bezprostřední, hrozba. 7 let a situace se jen zhoršovala. IA otevřeně sdělila, že minské dohod plnit nebude. Ani náznak sankcí ze západu. Západní partneři neudělali pro mír, nic. Obavy Ruska pro ně neexistovaly. Jen právo silnějšího. Ano, co udělali pro mír? Přestali platit chuntě, dokud nebude uznávat lidská práva? Co udělala česká vláda?
Tlačila na UA vládu, aby dodržovala úmluvy a lidská práva? Ne. Jen tam Černochová poslala další zbraně.
NATO se přibližuje, bez ohledu na sliby, za sjednocení Německa. A po 7 letech od Majdanu, Rusko nemá kam ustupovat. Pokud zaútočí, bude agresor, pokud nechá předpolí USA zesílit, válku bude mít taky, ale za daleko horších podmínek.
Proto je dnes válka. Ostatně, Putinův projev o vzniku UA, jako umělého komunistického výtvoru a o jeho dekomunizaci, to řekl jasně.

Nesdilím Vidláku, obavu, že Rusko zaútočí na Západ. Je to totálně nereálné, nemá fyzicky tolik lidí, aby okupace byla efektivní, o výzbroji nebo děngách, nemluvě. Vzpomeňme na Irák nebo Afghánistán. USA to finančně neutáhly. Víte, kdy se Řím začal rozpadat? Když náklady na udržení provincií, byly vyšší, než zisky z nich. A to nemluvím o výzbroji NATO, která je v Evropě 3 násobná a celkově 8 násobná. Nebo tak ňák. Rusko nemá takové zázemí, aby vyhrálo totální opotřebovávací válku. Ani s Čínou po boku. A Putin je hodně, ale rozhodně není blbec. Ani Číňani. Ti jsou, naopak, v průměru chytřejší, než my a mají míň testosteronu.
A nic by tím Rusko nezískalo. Životním zájmem Ruska je mít klid a obchodovat a budovat vlastní zemi. Nerostného bohatství mají po chuj a řídce osídlenou zemi. Západ jim toho nemá co moc nabídnout. A bez jeho technologií, přežijí. Stejně se dnes vše dělá ve východní Asii.
Zato majdan byl v zájmu US neocons. Protože se mluvilo o Evropě od Lisabonu po Vladivostok. A to, pro jejich peněženky!, byla také děsivá hrozba. Západní technologie (dnes, po letech to už tak zcela neplatí) X neomezený prostor a suroviny. Přes 600 mega lidí. Co mohou USA nabídnout? Nic. Odsouzeny k vyhnívání na periferii světa někde v Oceánii. K věčnému zaostávání. Proto ten Majdan. Mezi Evropu a Rusko vidle.
A Rusko se dalo do holportu s Čínou. Není to sňatek z lásky, ale z rozumu. Protože oběma strýček Sam vyhrožuje a sankcuje je. Společné ohrožení sbližuje. Takže dnes má Čína neomezené suroviny z Ruska. Na úkor Evropy, nás! A nám bude znemožněn obchod s Ruskem a budeme brát draho od USA a zachraňovat jejich hospodářství. A, jako proti Číně, Rusku a USA nekonkurenceschopní, zaostávat. TOHLE je ta naše tragédie. Kromě blbosti našich vůdců, i z tohoto ruského, USA vynuceného, dobrodružství na UA..........

Tato kampaň Ruska je vynucený tah. Reakce na bezprostřední hrozbu
a totální nemožnost, domluvit se s prostistranou, neboť jeden o voze a druhý o koze. A znamená ještě něco. A to, po letech přehlížení životních ruských zájmů - BERTE NÁS VÁŽNĚ!

PS:
Nemám z invaze radost, bojím se, co bude. Teď, až nebudeme moci kupovat z Ruska, i v dlouhodobém horizontu. Ale nemám strach, že Rusko někoho (nás) obsadí. Nemějte ho ani vy.
Rusko nemá na to, okupovat celou Ukrajinu. Zvítězí jako USA v Afghu nebo Iráku. Pak instalovat, jakkoliv, třeba volbami, novou vládu a pryč. Možná, po určitou dobu nějaké mezinárodní mírové jednotky, volby a pryč. Udržet by se mohlo jen tam, kde se s nimi, víc jak polovina obyvatel, ztotožní. Ale to by jim muselo platit a to také nemá.
A jsem si téměř jíst, že si ruské vedení uvědomuje, jaká to byla chyba, vzít Halič Polsku. A tím udělat z Ukrajiny Balkán. Z Ruska snad Balkán dělat nebudou...

Průměrný počet slepic: 4.9 (71 hlas)

Skvělá analýza. Vidím to úplně stejně. Poslední, co by Rusi chtěli ,je nějaká válka. I kampaň na UA berou jako preventivní policejní akci.
Chtějí jediné, aby UA byla neutrální a nehrozilo, že opětovně bude nějakým majdanem zatažena do NATO. Proto i to NATO potřebují mít co nejdále od svých hranic.
Putin to řekl několikrát naprosto jasně.

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)

In reply to by pragmatik

Trvalý odkaz

Těžké boje se svádí o vojenské letiště v Hostomelu u Kyjeva a o Charkov. V nedalekém Čuhujivě dopadla raketa na činžovní dům a zabila chlapce.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

a propaganda. Nikdo zatim nic nevi.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by vevča (neověřeno)

Trvalý odkaz

v podstatě popsán průběh celého dne. Smutné je, že UA bude používat vlastní civily v obklíčených městech jako živé štíty pro západní propagandu a nepouští je ven. Nemám rád ten národ, "každej svýho štěstí strůjce", včetně nás...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by pragmatik

Trvalý odkaz

A právě proto celý Západ tak soptí. Je si vědom vysoké účinnosti Putinova plánu a nemá žádný účinný protitah. S každou další sérií sankcí si vyrábí z Ruska v tandemu s Čínou silnějšího nepřítele. Na ozbrojený konflikt může zapomenout rovnou. Spíš se modlí, aby si teď Rusové něco nevysvětlili blbě a neposlali do Londýna nějaký dalekonosný pozdrav.

Přál bych si, aby se Putinovi podařilo sesadit ukrajinskou vládu zítra nebo za několik málo dní. A potom ať následuje scénář, jak ho popisuje dexx. Myslím, že to je i Putinův plán.

O prolhanosti politiků svědčí dnešní události na českém politickém dvorku. Sněmovna jako jeden muž, včetně SPD, odhlasovala tažení proti Rusku, všem voličům s jiným názorem navzdory. V dějinných chvílích může volič vzácně pozorovat, jak se odhazují stranická trička a jak se anuluje pracně udržovaný dojem politických koalic a opozic. Najednou je zřejmé, že jsou všichni jen na jedné, té JEJICH, straně. Prosazují zájmy toho, kým jsou placeni a obdařeni mocí.

A velký Zeman to korunoval svým tisícím prvním přiznaným omylem v politice. Nevadilo mu hodit za hlavu všechno, co dosud prosazoval vůči Rusku a Číně.

Líbil se mi dnes Jaroslav Bašta, když ve sněmovně vzpomněl na 1500 let starý výrok svatého Augustina:
"Smyslem války není vítězství, ale spravedlivý mír."
Víc Baštovi říct nedovolili.

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

viděl jsem i "hajlující" cikány. Prostě blbost je velká a navíc strategicky rozprostřená tak, že vždycky na někoho narazíte. ... Ale Putin a Lavrov a Šojgu - dejte příklad, kdy nebyly konzistentní - to potom bude relevantní.

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

....

Průměrný počet slepic: 4.2 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Já nejsem žádná pisatelka, většinou se spokojím s tím že si tu přečtu článek a následnou diskuzi ale dnes se musím ozvat. Vidláku je mnoho věcí se kterými s Vámi nesouhlasím a pohled na válku na Ukrajině je jen jedna z nich ale prosím Vás nezavirejte kydy. Když jsem chodila do školy učily jsme se že diskuze je jeden z nejlepších způsobů jak se dozvědět co si myslí ostatní a přestože ne vždy zjistíme proč si to myslí, můžeme občas být překvapení k jakým závěrům posléze dojdeme. Přesto že se v diskuzích i často objevují nadávky přeci jen je důležité na ně nezanevřit. Z tohoto důvodu Vás pořád budu číst i kdyby už nezbylo nic na čem by jsme se shodli. Vaše pravidelná čtenářka Michala

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)

Naprosto souhlasím, také pravidelně čtu, někdy souhlasím vice, někdy méně. Jsem ráda za příspěvky, komentáře, nutí mě to přemýšlet. Díky za to.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Ale tak že mne zde nazvali ruským švábem? To nic, su zvyklá na horší nadávky.
A to, co vyvádí Putin? Čas ukáže, jestli překročí počet ruských civilních obětí na Donbase, jestli se zastaví, nebo půjde dál.
Ale jak jsem již psala, je škoda, že se zabíjí Slovanské národy.
Komu ku prospěchu?

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)

Mám podobné pocity. Válka není nikdy pěkná, ani dobrá. Ale po pravdě, šlo by to nějak jinak ? Osm let marné snahy donutit Kyjevskou juntu k plnění Minských dohod, výsledek - přezíravé odmítání. Vrcholem byly vtípky o tom, že "genocida na Donbase je směšná (Scholtz)". A nakonec Zelenský zatoužil po jaderné munici. To byl asi poslední impuls.

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

Pokud byl fofrem obsazen Černobyl, všechno touze po ovládnutí atomu nasvědčuje.

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

Galician ? Taky slovanská?

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by střelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Až dodnes jsem o ní neslyšela, ani netuším, jestli ještě existuje. Pokud ano a podílí se na bojích, .....
No děkuju pěkně....

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

jste moje krevní, totiž novočeská skupina!

Už to vidím, jak tady budu psát "Mišák říkala" - no to prostě nemá chybu!

Udělám vás čestnou předsedkyní!!! Sice ještě nevím čeho, ale to je úplně jedno! A uhňácám vám velkou medaili, když to vezmete. Až přijedem vyžrat Vidláka, tak vám ji slavnostně předám před nastartovaným Vidlákovo traktůrkem! A připijem si Vidlákovo vínem, které nemá nikdo jiný, než on! Je to mňamka!!!

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Musím říct že mám stejný pocit když čtu vaše příspěvky do diskuze.
Děkuji Vám. Opravdu jsem se začervenala to se mi stalo naposledy na střední🙂
A tu přezdívku mi dali kamarádi z party. Tak nějak už ke mě patří.
Na ten přípitek se budu těšit

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Prvni obeti kazde valky je pravda. U nas uz to zacina nabirat obratky. Kazdy, kdo nadsene nesouhlasi je rusky troll a meli by ho vypnout. Vitejte v hnusnych casech.

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

ale jsou krásné. http://imgway.cz/s/d5fJ

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

proč pláčou?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)