Co se ještě musí stát?

Autor

Tak jsme se v uplynulých dnech dozvěděli, že v Nigeru došlo ke státnímu převratu, armáda sesadila profrancouzského prezidenta, zakázala vývoz uranu a zlata a… zřejmě pozvala do země Wagnerovce. Francie se ještě chvíli pokusila harašit zbraněmi, mluvilo se invazi, protože převrat se smí dělat je ve prospěch Západu. To je vždy legální. Když je převrat v neprospěch Západu, tak jsou automaticky ohroženy henty hodnoty a může se klidně humanitárně bombardovat…

Žádný majnstrýmový intervjuk si samozřejmě nepoložil otázku, jak je možné, že je Niger tak strašně chudý, když se o něj stará ta ojrohodnotná Francie? Nota bene, když má zásoby uranu a zlata… Jak je možné, že tamní obyvatelstvo podlehlo dezinformacím, začalo slavit v ulicích, pálit francouzské vlajky a radostně se těšit na Putina? A jak je možné, že přesně to samé se děje i v Senegalu… Tam, alespoň podle videí, také Emánka Macrona zrovna nemilují…

Tak co, intervujci! Divný, že? No jo, dokonce i v Nigeru už existují mobily, i tam je má skoro každý a i oni umějí dávat videjka na Jůtub, Telegram a Tik Tok… I tam už je CNN v háji a není schopná si pohlídat ten správný narativ…

A to si osobně myslím, že o zlato ani o uran nejde… Uranová ruda je na světových trzích celkem levná a drahá začíná být, až když z ní udělají jaderné palivo a to se v Nigeru fakt nedělá. A zisk z těžby zlata zase není moc vysoký, protože na světě už žádná snadno těžitelná ložiska nezbyla. Tohle není úplně rozhodující, i když to Frantíky asi zamrzí. Niger je totiž na cestě plánovaného plynovodu z Nigérie směrem do Evropy… Jedna z mála reálných možností, jak dostat do EU levný plyn, který nebude z Ruska…

Francie se chvíli snažila budit dojem asertivity, ale vzhledem k tomu, jak mizerně bojovali v Mali, tak už z cizinecké legie strach vyprchal a nastoupilo obligátní úsloví, že když Francouzi prodávají přebytečné zbraně, tak inzerují, že z nich nebylo nikdy vystřeleno, ale byly párkrát odhozeny… V kurzu je teď Prigožin a jeho melody boys.

Mali a Burkina Faso deklarovaly, že útok proti Nigeru budou považovat za útok proti sobě…

Když začala válka na Ukrajině a poměrně záhy se zasekla v pozičních bojích a západní mééédia nasadila vítězný tón, jak jsou Rusové neschopní, tak jeden můj čtenář v diskusi řekl, že Putin už vyhrál, jenom tím, že si troufnul. Troufnul si pustit se do proxy války s NATO a od té doby ukazuje, že celé NATO sice dodává zbraně, dodává peníze, cvičí vojáky, zavádí sankce, dělá propagandu, ale nikam to nevede. Zbytek světa nevidí neschopné ožralé mužiky. Zbytek světa vidí, že ti údajně neschopní ožralí mužici celkem hladce drží krok s největší vojenskou velmocí světa, zvládají to vlastně sami a Sauronovo oko najednou nestíhá hlídat všechno.

Na Západ si začínají dovolovat i země, které nemají nic.

Evropské HDP se proti tomu americkému propadá stále rychleji…

Vrcholní politici jsou buď na drogách, nebo na adrenalinových injekcích, nebo jsou úplně mimo a zdraví jeřáb.

Ukrajinská ofenzíva generuje především videjka hořících Leopardů a spousty mrtvol. K Melitopolu je stejně daleko, jako předtím.

Česká ekonomika zůstává v recesi a i když se některé ekonomické ukazatele zlepšily, stále jsme skoro nejhorší v Evropě.

Čeští zemědělci zjistili, že budou obětováni ve prospěch Ukrajiny… U nás už je po žních, chtěli by prodávat, ale nikdo nechce kupovat. Všichni znalí už prostě vědí, že ceny klesnou.

Politici zcela na rovinu říkají, že na důchody nebude…

AfD je v Německu už druhá nejsilnější strana…

Hele, kde je nějaký opak? Kde je nějaká potěšující zpráva? Už se k Západu přidala ta Indie? Už Putin umřel? Padly ceny energií na takovou úroveň, aby těžký průmysl přestal utíkat pryč? Kde je nějaký měřitelný dobrý výsledek?

Co se ještě musí stát, aby to všem konečně došlo? Musí francouzské ulice ještě víc hořet? Je zapotřebí, aby tam kromě autovraků ležela i mrtvá těla? Potřebujeme blackout? Musí Západ přijít i o ty poslední čtyři africké země, které s ním ještě pečou? Musí umřít ještě mnohem víc Ukrajinců? Musí Rusko zničit všechny Leopardy? Musejí začít hořet i Abramsy? Musí u nás někdo umřít na chybějící léky? Musí přestat chodit spotřební zboží z Číny? Kdy všem dojde, že jsme tak dlouho obkličovali Rusko, až Východ vlastně obklíčil nás?

Jak dlouho ještě budou mít všichni papaláši hlavy zastrkané ve svých řitích? Kolik miliard se ještě musí prodrbat, kolik zbraní se ještě musí poslat na Ukrajinu, než našemu premiérovi Otci Goriotovi Fialenkovi dojde, že ho stejně mezi sebe nevezmou? Kolik tu musíme mít ještě drogových afér, jak velký schodek rozpočtu se musí udělat, aby všem konečně došlo, že opravdu prohráváme? To se přes nás nejdřív musí přelít válečná fronta? Musíme se jednoho dne probudit a zažít nefungující bankomaty, nebo nefungující osvětlení? Musíme si to vyžrat až do dna?

Už i chudičký Niger si troufá. Fakt musíme mít další proxy válku v Sahelu? Máme málo migrantů?

Nebylo by lepší, začít se všemi nepřáteli jednat, dokud je ještě o čem?

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Dnes odesílám knihy, které jste si objednali během července. Během srpna budeme fungovat víceméně normálně. Kdo si objedná knihu, bude ji mít během tří až čtyř dnů doma.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (280 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Dnes žijeme v přechodném období podobném tomu aténskému cca 330 př. n. l., kdy Aristoteles napsal svou Politiku. Když viděl, jak se nerovnost prohlubuje, když se jeho městský stát stal říší, popsal, jak v demokraciích mají bohaté rodiny tendenci se spojovat a vytvářet finanční oligarchií. V páté knize Politiky sleduje, jak tato oligarchie zadlužuje stále větší část obyvatelstva a ze zisků z úroků vytváří dědičné majetky, které se stávají základem pro aristokratické dynastie.
Časem se v předních aristokratických rodech vytvoří rivalita a některé se rozhodnou svrhnout ostatní elity starého řádu tím, že "do svého tábora přizvou davy". V 7. století př. n. l. získali v Korintu a dalších bohatých řeckých městech moc populističtí tyrani (ne vždy týrali), kteří zrušili dluhy, přerozdělili půdu a vyhnali staré vládnoucí elity do exilu. V Athénách v 6. století zavedli reformátoři demokracii mírumilovněji. Solón v roce 594 zakázal dluhové otroctví a Kleisthenés v roce 508 uzákonil politickou demokracii. Opět se však objevila oligarchie, po níž následovala aristokracie a otroctví a tak stále dokola, jak to popsal Aristoteles ve svém politickém trojúhelníku: demokracie - oligarchie - rebelie.
 

Dnešní zničení demokracie věřiteli a vlastníky majetku, kteří tvoří jedno procento společnosti není tedy žádným novým jevem. Přední římští historikové obviňovali ze zničení republikánské svobody rostoucí moc věřitelů, kteří ovládli demokracii. Násilí použité k zablokování reforem navržených bratry Gracchiovými v roce 133 př. n. l. přerostlo ve století sociálních válek, které skončilo velkým zadlužením a příchodem nevolnictví.
Od Řecka a Říma až po dnešní svět byl hybnou silou pro přechod od demokracie k oligarchii boj věřitelů proti dlužníkům. Dnes ve Spojených státech i v Evropě finanční oligarchie (věřitelé) korumpují státní orgány a potom jejich prostřednictvím ovládají veřejnou politiku a daňový systém a podkopávají práva dlužníků, privatizují veřejný majetek do svých rukou a zavádějí moderní ekvivalent dluhového nevolnictví.
Získání takového stupně kontroly v demokraciích vyžaduje souhlas voličů. Proto se vytváří klamná demagogická maska, která vládu líčí jako nákladnou a ze své podstaty zkorumpovanou - jako by pro stát byly plány finančního sektoru efektivnější a nebyly ještě zkorumpovanější.  Vláda je totiž jedinou mocí, která je schopna kontrolovat rentiéry z finančního sektoru. To se jí nesmí dovolit! Propaguje se trickle-down ekonomie (bohatství z horních vrstev prokapává i do těch nižších), aby se tím voliči přesvědčili, že smíšená veřejná a soukromá ekonomika založená na kontrole a rovnováze nefunguje a byla by "cestou k nevolnictví". Tím se připravuje prostor pro neofeudální zpoplatnění státní infrastruktury, vlastnictví domů, vzdělávání, zdravotní péče a důchodového spoření.
Tímto způsobem je kontrola nad státní mocí nenápadně přesouvána od demokratických prostředků k požadavkům oligarchů. Stát zůstane v rukou finančníků, dokud se moc nedostane pod kontrolou oligarchů, kteří budou ovládat vládní rozpočtovou a měnovou politiku a zároveň předloží veřejnosti klamavý pohled na  fungování ekonomiky. Například v daňové oblasti se bohaté jedno procento snaží vyhnout zdanění tím, že apeluje na všechny "daňové poplatníky", aby požadovali snížení daní, jako by neexistoval rozdíl mezi zaslouženými a nezaslouženými příjmy, mezi produktivními a predátorskými způsoby získávání bohatství, mezi zisky 99 procent a zisky 1 procenta. Bankéři a elity obviňují regulaci bank a vymáhání práva z nepřijatelných zásahů do osobní svobody a "svobodného podnikání" a naopak za finanční "reformu" považují deregulaci - tedy opak toho, o co na začátku 20. století usilovala éra reforem.
 V zemích, kde je třeba politiku schválit ve volbách, potřebují finanční stratégové přimět voliče, aby zvolili vlády, které zavádějí úsporná opatření, regresivní daňovou politiku (nejmenší daně pro nejbohatší) a zákony chránící banky (dlužníky) proti úpadku, stejné jaké zaváděly autoritářské oligarchie třetího světa a vojenské diktatury od 60. let 20. století.
Finanční taktici začínají tím, že stále zmenšují oblast, v níž je demokratická volba povolena. Kontrola nad výkonnou složkou vlády se přesouvá na centrální banky a ministerstva financí jsou obsazována bankovními aparátčíky. Záminkou pro takové přebírání moci nad státními institucemi regulujícími finance je tvrzení, že "nezávislost" centrálních bank na stranické politice je "znakem demokracie". Je snad vyjmutí finanční politiky z dohledu volených zákonodárců znakem demokracie? Bankéři vytahují neoliberální profesory, kteří hlásají, že pouze odborníci z řad předních finančních institucí (jejich lobbisté) mají odborné znalosti potřebné k určování státní finanční politiky. Tato ideologie popírá, že by existovalo něco takového jako kariéra ve veřejné správě, která by kontrolovala potenciálně predátorské chování vysokých financí. Za jedinou vstupní bránu do státních regulačních orgánů jsou považovány otáčivé dveře mezi velkými finančními institucemi a vládou.

Dnešní finanční spojenectví s realitami a monopoly
Finanční sektor se ne vždy stavěl proti demokracii. V 19. století ve Velké Británii podporovali bankéři demokratické reformy a vytvořili spojenectví s průmyslovými zájmy. Rozšířením volebního práva na široké vrstvy obyvatelstva zvrátili zájmy pozemkových vlastníků. Tento cíl zdanit a kontrolovat rentiérské zájmy byl hnací silou evropských revolucí v roce 1848. Cílem bylo zlomit přežívající postfeudální statkářské zájmy, které ovládaly vlády a zaváděly ochranářská zemědělská cla, jako byly britské obilní zákony, jejichž cílem bylo spíše vyhnat ceny na domácím trhu než je udělat konkurenčními pro zahraniční obchod.
Liberální finančně-průmyslový program, který chtěl těžit z rostoucí průmyslové prosperity, zahraničního obchodu a s ním spojených investic do železnic a průplavů, se snažil osvobodit trhy od dědictví feudalismu. Až do vypuknutí první světové války v roce 1914 se reformátoři v předních průmyslových zemích snažili zvýšit konkurenceschopnost ekonomik tím, že uvedou ceny do souladu se skutečnými nutnými výrobními náklady a minimalizují výpalné, které z nich v podobě renty vybírali vlastníci půdy a monopolisté.

Dnešní finanční sektor - a za ním stojící jedno procento - tento politický program obrátil. Spojil se s realitami, přírodními zdroji a monopoly. Namísto veřejných investic do veřejné infrastruktury, které by snížily náklady na podnikání, tato aliance FIRE sektoru manipuluje s vládami, aby podpořila privatizaci a dobývání renty.
FIRE označuje sektor ekonomiky obsahující banky,  kreditní karty, pojišťovací agentury, hypoteční a investiční makléře, realitní kanceláře, hedgeové fondy atd.
 
"Volný trh" byl předefinován tak, aby znamenal svobodu pro třídu rentiérů vytvářet ekonomiku s mýtným, která toleruje jejich dravý přístup za účelem získávání nezasloužených příjmů. Jeho zastánci to nevytrubují jako třídní boj, ale jako "konec dějin", jako by to bylo nevyhnutelné a neexistovala žádná jiná alternativa.

První vpád se odehrává ve výkonné moci prostřednictvím centrálních bank a státních financí. Strategie spočívá ve vnucování proúvěrových zákonů, jimiž se řídí
bankrot a exekuce, regulace a zdanění bankovních aktivit a majetku. Za tímto účelem nyní finanční kapitál využívá nadnárodní finanční instituce. Mezinárodní měnový fond a Světová banka, následované Evropskou centrální bankou a Evropskou komisí, se snaží vnutit úsporná opatření a další privatizaci a zároveň zatížit ekonomiky domácím a zahraničním dluhem, který se dnes stává hlavní pákou ovládání - s tvrzením, že to vše učiní ekonomiky bohatšími a zvýší životní úroveň.

Průměrný počet slepic: 4.7 (95 hlasů)

Spojené státy na Ukrajině nebrání mýtickou demokracii, ale velmi reálné vlastní zájmy a hlavně území! Ostatně jako všude, kam noha Amíka kdy šlápla…

Od chvíle, kdy se Ukrajina stala "nezávislou", začal boj o legitimizaci práv cizinců na získání těchto zemědělských území. Během tří desetiletí této nezávislosti ukrajinské úřady předaly zahraničnímu kapitálu vše, co se předat dalo, ale půda zůstala "tvrdým oříškem": Lidé byli kategoricky proti prodeji pozemků cizincům, takže ukrajinské úřady
byly nuceny rok od roku odkládat přijetí zákona legalizujícího takový prodej.

Ale kapka opotřebovává kámen:

v březnu 2021 byla pod tlakem MMF a díky úsilí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zahájena mezi ukrajinským lidem nepopulární pozemková reforma, která konečně "otevřela mezery" pro cizince k nákupu ukrajinské černozemě. Na konci května 2022 vydala Australian National Review (ANR) rezonující publikaci s názvem „Tři velké
americké nadnárodní společnosti koupily 17 milionů ha (170 000 km2) ukrajinské zemědělské půdy (ČR má např. rozlohu.  78 871 km2).

Dnes se na Ukrajině bojuje. Zelenskyj a jeho doprovod říkají vojákům a důstojníkům ozbrojených sil Ukrajiny, že bojují za ukrajinskou zemi. A evropští politici hlásají, že se tam bojuje za svobodu a demokracii, potažmo za svobodnou Evropu.

Ne, na Ukrajině bojují za americkou půdu! Velice smutné..., ale najdou se tací, kteří tomu tleskají! Momentálně platí - grázlové se napakují a chudáci, normální lidi, to zase odnesou. Jedním z hlavních bohatství Ukrajiny je její zemědělská půda, především černozem. Na území Ukrajiny je téměř třetina světové černozemě, což je nejlepší půda pro zemědělství. Analýza vlastnické struktury této půdy ale ukazuje, že ji ve skutečnosti vlastní soukromé společnosti ze Spojených států.

Za co vlastně Ukrajinci bojují? Ani jim nedochází, a už zřejmě nikdy nedojde, že Ukrajina dostala nového majitele!

Nový majitel Ukrajiny. Snad už se nemůže najít blb, který by tohle nevěděl. Ukrajina už dávno není Ukrajina, nýbrž država USA, kde bojují nastrčení Ukrajinci s Ruskem, protože přímý boj s USA není zatím možný. Jinak je Ukrajina již dávno rozporcována a rozežrána USA za pomoci hodně, ale hodně slušně našiškované vládnoucí ukrajinské garnitury. Horší, poddajnější a bezcennější stát snad ani neexistuje. I když my se mu v té poddajnosti velmi přibližujeme!

Zastavení plynových dodávek z Ukrajiny má na svědomí americký Pentagon, který podmínil souhlas Kongresu s mamutí válečnou půjčkou zastavením transportu ruského plynu do Evropy. Toto je válečný čin USA proti celé Evropě! Pokud Kyjev nezastaví alespoň část ruského plynu do Evropy, tak americký Kongres neschválí, případně výrazně omezí disponibilitu s obrovskou válečnou půjčkou ve výši 40 miliard amerických dolarů Ukrajině. A protože Kyjev půjčku nutně potřebuje, tak Kyjev na toto vydírání musel přistoupit, i když tím přijde o miliardy dolarů za tranzit ruského plynu do zemí EU. Úvěr je ale zajímavě koncipovaný, protože věřitelem úvěru není americká vláda, jak by se dalo předpokládat, ale přímo Federal Reserve, tedy americká centrální banka. Jinými slovy, za tento úvěr nebude Kyjev dlužit Washingtonu a jeho vládě, ale bude dlužit FED-u. A to znamená co ? Že bude dlužit Domu Rothschild napřímo. A je to. Ukrajina nebude dlužit za půjčku americké vládě, ale přímo FED-u!

A co to bude znamenat? Žádné štráchy, prostě židovský prezident Ukrajiny zadlužil zemi u sionistických Rothschildů. Svůj k svému. A teď už si naivní Ukrajinci mohou rovnou vystrojit funus, protože z tohoto dluhu už se nevyhrabou…. ani to není cílem USA. Zelenský byl do funkce "dosazen" právě proto, aby předložil Rothschildům celou Ukrajinu na talíři. A k tomu teď došlo. Jak jednoduché. Ukrajinci o tom zatím vůbec nic neví. Jsou ve válečném stavu a v něm drží veškerou neomezenou moc jen prezident jako vrchní velitel, a celá činnost parlamentu je tak suspendována!

Zelenského stačí podmáznout, strčit mu kokain pod nos (obrazně i doslova), vložit prachy na jeho účty ve Swissu, v Panamě, v Belize, a je to hotovo! Volodymyr Zelenský, který mimochodem figuruje ve svodkách "Pandora Papers", je zkorumpovatelný tak snadno, že snadnější to být nemůže, a Ukrajina je už majetkem Rothschildů! A V. Putina na druhé straně barikády zjevně drží na uzdě prozměnu Berel Lazar, nejvyšší židovská autorita v RF.

Hotovo, vymalováno, Ukrajina rozporcována a rozežrána.

A největší konceptuální debilové mohou teď začít řvát - Slava Ukraini!


 

Průměrný počet slepic: 4.6 (111 hlasů)

Na Novinkách to zase vře, tentokrát kvůli článku pod titulkem "Polsko-ukrajinská roztržka. Tohle byla chyba, vzkázala Kyjevu Varšava".

Vida jak se věci mění, to opěvované přátelství Ukrajiny a Polska nakonec až tak moc pevné a soudružské není.

Je to jen další potvrzení že podpora Ukronáckových banderovců nebude do nekonečna a že se již začíná drolit zevnitř.

Jen tak dále pokračujte Ukronáckové ve vašich roztržkách vůči kolektivnímu Západu který vás tak štědře podpořil.

Νečekejte že prohnilý Západ vás bude podporovat do nekonečna.

Bude vám to ještě chvíli trvat než pochopíte že Zápaďáci váš nacionalismus jen využili jako zbraň proti Rusku.

Tvé dny zkorumpovaný zelený šašku jsou sečtené protože jsi zradil svůj národ na UA který ti věřil když si prohlašoval před volbami 

že budeš pracovat pro mír, blaho a prosperitu všech Ukrajinců.

Průměrný počet slepic: 4.8 (36 hlasů)

Zdravím Vás paní Včelko.
Ohledně toho skvělého videa které nemůžete mi poslat protože nemáte moji emailovou adresu jsem kontaktoval pana Vidláka a ten vás prosí ať se mu ozvěte v diskusi jelikož nemůže na vás kontakt najít.
Děkuji předem za vaše skvělé video které mi pošlete a na které se těším
S pozdravem Antonín

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Antoníne, ten mail, který mi přišel, jsem už nenašla ani v odstraněné poště. Ale mohu k tomu říct to, že video a text přišly jako dvě přílohy, přičemž v obsahu textu byl zmíněn pan Zelený (zřejmě jako shrnutí posílaného mailu), ovšem video s debatou se týkalo migrace, jak jsem si později dodatečně poslechla. Psaný text nebyl autorizován, přeposlala jsem tak, jak to bylo posláno mně. Pro mě text byl hodnotný, ať jej psal kdokoliv, proto jsem to poslala dál, tak jak přišel

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Zajímavé. Najednou všichni byli „naivní“ a nevěděli, co činí a všechno bylo zmanipulováno… Když šlo o Babiše, tak mu nasadili psí hlavu, vyštípali, pomlouvali, soudili..., zatímco oni JEN „nevěděli“…, nebo JEN „chodili do školy“. TAK SE U NÁS DNES DĚLÁ POLITIKA! Nepohodlné vyštípat, hyeny pustit k lizu.

--------------------------------------------------------

Kandidát na ústavní soud Fremr aktérem politického procesu? ,O zapojení StB musel vědět,‘ říká historik

Jen den před rozhodováním Senátu o dalších kandidátech na ústavní soudce musí jeden z nich, Robert Fremr, řešit nepříjemnou srážku s historií. Kauzu Olšanských hřbitovů vysvětloval v otevřeném dopise senátorům a také prezidentu Petru Pavlovi „Obávám se, že tady selhala prezidentská kancelář. Pan prezident vytvořil obrovský tým, ale asi zapomněl na historiky,“ říká k tomu Petr Blažek, historik Ústavu pro studium totalitních režimů.

Případ, který před 36 lety soudil tehdy třicetiletý Fremr, zmanipulovala podle serveru Hlídací pes StB. Obžaloba vinila trojici mladíků z více než stovky trestných činů, z nichž nejzávažnější bylo záškodnictví. StB za vůdce skupiny po vynuceném přiznání označila devatenáctiletého Alexandra Ereta, jehož otec byl německé národnosti a odjel na západ. Na základě Eretovi výpovědi byla odsouzena i chlapcova matka. Soudce Fremr v úterý připustil, že byl naivní a StB kauzu zmanipulovala. Informace o činnosti StB prý ale neměl a co se dělo, se z jejich svazku dozvěděl teprve minulý týden po tom, co na případ upozornil disident Jan Urban.


 

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)

V minulých stoletích stejným způsobem evropská elita zločinců a misionářů sebrala domorodcům Severní Ameriku.

Indiánské domorodce poštívala proti sobě a kde to bylo málo krvavé, tam pomáhali vojáci okupantů.

Indiáni, kteří neutekli, byli vyhlazeni téměř do mrtě.

Kolik Ukrajinců je dnes na Rotschilldovsko Rockefellerovské Ukrajině? 

Kolik asi dělá dluh tohoto "státu" na občana teď a kolik na konci roku? 

Kdo tenhle dluh bude splácet?

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Vážený pane Inzo, 

 nevím, jestli ten příspěvek je Vaše vlastní autorské dílo, nebo se jedná o nějaký extrakt nějakého marxisty z Ugandy. Každopádně je to, až na výjimky, pelmel úplných blábolů. Přeskočím historický exkurs, který je +/- relativně srozumitelný, a půjdu rovnou k věci:

1) píšete "Proto se vytváří klamná demagogická maska, která vládu líčí jako nákladnou a ze své podstaty zkorumpovanou". Nevím, nakolik je nějaká vláda "nákladná", asi jste tím chtěl vyjádřit, že nákladné je plnění všech agend, které stát zajišťuje pro své občany (náklady na vládu jsou spíše náklady na platy ministrů a provoz jednotlivých vládních úřadů). Jak jste přišel na to, že je "demagogická maska"? Tak to bohužel je, protože voliči (v Evropě) poslední dobou volí především takové vlády, které jim naslibují hory doly a z něčeho se to pak platit musí. Proto máme vysoké daně, abychom mohli platit hromadu státních úředníků, kterými stát zajišťuje plnění nejrůznějších (dosti nákladných) slibů. Spousta voličů prostě chce bezplatné zdravotnictví a bezplatné školství, poštu v každé obci, státní důchod, státní byty a já nevím co ještě. Obecně se tyto požadavky označují jako volání po sociálním státu, po kterém volají především levicoví voliči a speciální Vaši marxističtí soudruzi. Takže může mít radost, že se jejich přání ve značném rozsahu plní.  

A ta zkorumpovanost úzce souvisí s podstatou sociálního státu - čím více peněz stát vybere a přerozděluje, tím větší prostor pro korupci, protože "z cizího krev neteče". 

2)  píšete, že voliči jsou přesvědčování o tom, že "smíšená veřejná a soukromá ekonomika založená na kontrole a rovnováze nefunguje a byla by "cestou k nevolnictví". Co přesně si mám představit pod slovy, že smíšená V a S ekonomika je "založena na kontrole a rovnováze? To mi přijde jako úplný blábol. Na rovnováze a kontrole je založeno rozdělení veřejné moci, alespoň jako tento princip formuloval Montesquieu ve svém díle "O duchu zákonů". Aplikovat tento princip na ekonomiku je skutečně novátorské a zasloužilo by si to z Vaší strany nějaké podrobnější objasnění, a to včetně nevyhnutelnosti cesty k nevolnictví, kterou spojujete s údajnou nefunkčností smíšené V a S ekonomiky.

3)  píšete "jako by neexistoval rozdíl mezi zaslouženými a nezaslouženými příjmy, mezi produktivními a predátorskými způsoby". Tady Vám samozřejmě rozumím, neboť se jedná o tradiční pojmosloví marxisticko-leninské ideologie. Mohl byste jenom pro ilustraci uvést demonstrativní výčet těch "nezasloužených" příjmů  a "predátorských" způsobů, aby bylo více jasné, o čem je řeč?

Třeba byste se mohl inspirovat Klementem Gottwaldem, který ty Vaše myšlenky hezky vysvětlil v jeho proslovu ze dne 21. 12. 1929 v tehdejším Národním shromáždění (=parlamentu) ČSR: 

Vy říkáte, že štveme a rušíme klid. Ano! My štveme a rušíme váš klid. My budeme štvát hladové dělníky proti fabrikantům, my budeme štvát domkáře proti velkostatkářům, my budeme štvát utlačovaný národ proti utlačovatelům, my budeme štvát vojáky proti generálům a drobné státní zaměstnance proti ministrům. Zkrátka my budeme štvát a rušit váš klid. Nedáme vám ani na chvíli pokoj, abyste mohli v klidu strávit to, co jste vydřeli z proletariátu...Říkáte konečně, že jsme pod komandem Moskvy a že si tam chodíme pro rozum. Nu! To je tak: vy jste pod komandem Živnobanky, Petschka, Weidemanna, Preisse, vy jste pod komandem Společnosti národů, tj. společnosti imperialistických dravců, a vy si chodíte pro rozum k Petschkům, Reimannům, Rothschildům a Preissům, abyste se naučili vydírat pracující lid ještě lépe než dosud.

Je to jenom úryvek a za přečtení stojí samozřejmě celý proslov KG. 

4)  píšete že "Volný trh" byl předefinován tak, aby znamenal svobodu pro třídu rentiérů vytvářet ekonomiku s mýtným, která toleruje jejich dravý přístup za účelem získávání nezasloužených příjmů. Jeho zastánci to nevytrubují jako třídní boj, ale jako "konec dějin", jako by to bylo nevyhnutelné a neexistovala žádná jiná alternativa. 

Co je to za blábol? Ten pojem volný trh byl předefinován kým přesně a jak byl tedy definován původně?

Vytáhl jsem z truhlice Vašich mouder jen nějaké perly, ale i ten zbytek je skutečný lingvisticko-argumentační poklad, který by zasloužil ocenit udělením Muzaffar Ahmed Memorial Prize.

Milkman

Průměrný počet slepic: 1.3 (10 hlasů)

Milkmane, ten text jsem tam vlastně nastražil pro vás a čekal jsem jak budete reagovat. Je to začátek 14. kapitoly z knihy M. Hudsona: Killing the Host: How Financial Parasites and Debt Bondage Destroy the Global Economy (Zabíjení hostitele: Jak finanční parazité a dluhové otroctví ničí globální ekonomiku).
On ten text je docela srozumitelný, já mu rozuměl bez problémů, i když je fakt, že jsem před tím četl i těch 13 předcházejících kapitol , kde některá tvrzení podrobněji rozebral.
Spíše bych řekl, že mu rozumět nechcete z principu, protože to co tam píše, se vám z podstaty chápat nechce. Když má člověk rudé před očima, tak se tak trochu zatemní mozek.
Těžko můžete Hudsona nařknout že píše bláboly, na rozdil od Vás je on světově uznávaná osobnost. Takže klid, ono to časem přejde. :-)
Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Vážený pane Inzo, 

jestli máte na mysli tuto knihu, pak kapitola 14 má 10 stránek. Váš text při rychlé komparaci s původním textem v AJ neodpovídal ničemu, co by bylo ucelenou součástí původního textu. Ale možná tuto kapitolu opět "rozebrala" CIA (jak se u knih pana Hudsona děje) a místo ní do původního znění vložila nějakou jinou, kdo ví. 

Takže, pokud jste těch 10 stránek převyprávěl za pomoci překladače a vlastní tvorby, případně i nějak dále upravoval, tak se nemůžete divit, že vytvoříte bláboly. Každý není J. V. Pleva, aby převyprávěl román Robinson Crusoe od Daniela Defoa, aniž by to bylo na újmu srozumitelnosti.

Jinak děkuji za další tip na čtení.

A levicovým/marxistickým ekonomům rozumím docela dobře. Jen se prostě obecně neztotožňuji s jejich plošnou kritikou na kapitalistický systém a nevěřím v jejich ekonomické recepty na blahobyt všech. Jejich přínos nicméně spatřuji v tom, že akcentují sociální dopady konceptu volného trhu a kapitalismu.

Závěrem poprosím o reakci na ty mé příklady v mém komentáři. Pakliže jste knihu pochopil, jak tvrdíte, tak to pro Vás bude jistě hračka mi objasnit rozpory a nejasnosti, na které jsem namátkou poukázal. Snad si na to najdete chvilku času mezi přípravou dalších pastiček :-).

Milkman 

P.S. Pokud sem dáte originální znění těch pasáží, abych si je mohl přeložit, tak se Vám (sice poněkud nerad) omluvím. Prozatím se domnívám, že Váš článek není prostým překladem textu z Vámi zmiňované knihy, ale že je to nějaká koláž, která vznikla neumětelským překladem a/nebo Vašimi dodatečnými úpravami textu.  

 

Průměrný počet slepic: 1.6 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

ale není divné, že to, co se stalo v Nigeru, neodhalily včas žádné rozvědky? Přišlo to jak  rána z nebe, i reakce z Francie a západu obecně to potvrzují. Že by selhaly tajné služby? Je to vůbec možné? Co takhle vyslat zástupce naší alternativy, ev. opozice na školení do Nigeru?  :-) 

Průměrný počet slepic: 4.6 (32 hlasů)

Niger: čtvrtá země v Sahelu, která prožívá protizápadní převrat
Vijay Prashad, Kambale Musavuli, 1. srpna 2023

https://peoplesdispatch.org/author/pavan/

Ve tři hodiny ráno 26. července 2023 zadržela prezidentská stráž v Niamey, hlavním městě Nigeru, prezidenta Mohameda Bazouma. Vojáci pod vedením brigádního generála Abdourahmane Tchianiho uzavřeli hranice země a vyhlásili zákaz vycházení. Státní převrat okamžitě odsoudilo Hospodářské společenství západoafrických států, Africká unie a Evropská unie. Francie i Spojené státy, které mají v Nigeru vojenské základny, uvedly, že situaci pozorně sledují. V hlavním městě hrozily potyčky mezi armádou, která se hlásila k Bazúmovi, a prezidentskou gardou, které však brzy utichly. Dne 27. července vydal armádní generál Abdou Sidikou Issa prohlášení, v němž uvedl, že situaci přijme, aby se "vyhnul smrtící konfrontaci mezi různými silami, která by ... mohla způsobit krvavou lázeň". Brigádní generál Tchiani vystoupil 28. července v televizi a oznámil, že se stal novým předsedou Národní rady pro ochranu vlasti (Conseil National pour la Sauvegarde de la Patrie, CNSP).


Převrat v Nigeru následuje po podobných převratech v Mali (srpen 2020 a květen 2021) a Burkině Faso (leden 2022 a září 2022) a Guineji (září 2021). Každý z těchto převratů vedli vojenští důstojníci rozzlobení přítomností francouzských a amerických vojsk a trvalou hospodářskou krizí, která jejich země postihla. Tato oblast Afriky - Sahel - čelila kaskádě krizí: vysychání země v důsledku klimatické katastrofy, nárůstu islámské militantnosti v důsledku války NATO v Libyi v roce 2011, nárůstu pašeráckých sítí pro přepravu zbraní, lidí a drog přes poušť, přivlastňování přírodních zdrojů - včetně uranu a zlata - západními společnostmi, které za toto bohatství  adekvátně neplatily, a upevňování západních vojenských sil prostřednictvím výstavby základen a beztrestného působení těchto armád.


Dva dny po převratu CNSP oznámila jména deseti důstojníků, kteří stojí v jejím čele. Pocházejí z celého spektra ozbrojených sil, od armády (generál Mohamed Toumba) přes letectvo (plukovník major Amadou Abouramane) až po národní policii (zástupce generálního ředitele Assahaba Ebankawel). Již nyní je jasné, že jedním z nejvlivnějších členů CNSP je generál Salifou Mody, bývalý náčelník generálního štábu armády a vůdce Nejvyšší rady pro obnovu demokracie, která vedla puč proti prezidentu Mamadou Tandjovi v únoru 2010 a která vládla Nigeru až do vítězství Bazoumova předchůdce Mahamadou Issoufoua v prezidentských volbách v roce 2011. Za Issoufouova působení vybudovala vláda Spojených států v Agadezu největší základnu bezpilotních letounů na světě a francouzské speciální jednotky obsadily město Irlit jménem společnosti Orano, která se zabývá těžbou uranu (dříve součást Arevy).


Je důležité poznamenat, že generál Salifou Mody je vzhledem ke svému vlivu v armádě a mezinárodním kontaktům vnímán jako vlivný člen CNSP. Dne 28. února 2023 se Mody setkal s předsedou sboru náčelníků štábů Spojených států amerických generálem Markem Milleym během konference náčelníků obrany afrických států v Římě, aby jednali o "regionální stabilitě, včetně spolupráce v oblasti boje proti terorismu a pokračujícího boje proti násilnému extremismu v regionu". Dne 9. března navštívil Mody Mali, kde se setkals plukovníkem Assimim Goïtou a náčelníkem generálního štábu malijské armády generálem Oumarem Diarrou, aby posílil vojenskou spolupráci mezi Nigerem a Mali. O několik dní později, 16. března, navštívil Niger ministr zahraničí USA Antony Blinken, aby se setkal s Bazoumem. Mody byl 1. června jmenován nigerijským velvyslancem ve Spojených arabských emirátech, což mnozí v Nigeru vnímali jako odsunutí Modyho na vedlejší kolej. V Niamey se říká, že Mody je hlasem v uchu brigádního generála Tchianiho, titulární hlavy státu.


Korupce a Západ
Vysoce informovaný zdroj z Nigeru nám říká, že důvodem, proč armáda postupovala proti Bazoumovi, je to, že "je zkorumpovaný, je to pěšák Francie. Nigerijci už měli jeho a jeho gangu plné zuby. Právě probíhá zatýkání členů svrženého systému, kteří zpronevěřili veřejné prostředky a z nichž mnozí se uchýlili na zahraniční velvyslanectví." Problém korupce visí nad Nigerem, zemí s jedním z nejlukrativnějších nalezišť uranu na světě. "Korupce", o níž se v Nigeru mluví, se netýká drobných úplatků státních úředníků, ale celé struktury - vytvořené během francouzské koloniální nadvlády -, která Nigeru brání v tom, aby si vytvořil suverenitu nad svými surovinami a nad svým rozvojem.

Jádrem "korupce" je takzvaný "společný podnik" mezi Nigerem a Francií s názvem Société des mines de l'Aïr (Somaïr), který vlastní a provozuje uranový průmysl v zemi. Zarážející je, že 85 % společnosti Somaïr vlastní francouzská Komise pro atomovou energii a dvě francouzské společnosti, zatímco pouze 15 % vlastní nigerská vláda. Niger produkuje více než 5 procent světové produkce uranu, ale jeho uran je velmi kvalitní. Polovina příjmů Nigeru z vývozu pochází z prodeje uranu, ropy a zlata. Každá třetí žárovka ve Francii je poháněna uranem z Nigeru, a to v době, kdy 42 procent obyvatel této africké země žilo pod hranicí chudoby. Obyvatelé Nigeru se po desetiletí dívali, jak jim jejich bohatství proklouzává mezi prsty. Jako důkaz slabosti vlády lze uvést, že v průběhu uplynulého desetiletí Niger prohrál více než 906 milionů dolarů v pouhých deseti arbitrážních sporech, které nadnárodní společnosti vedly u Mezinárodního střediska pro řešení investičních sporů a Mezinárodní obchodní komory.

Francie přestala používat frank v roce 2002, kdy přešla na systém eura. Čtrnáct bývalých francouzských kolonií však nadále používalo frank Communauté Financiére Africaine (CFA), který Francii poskytuje obrovské výhody (50 % rezerv těchto zemí musí být drženo ve francouzské státní pokladně a francouzské devalvace CFA - jako v roce 1994 - mají katastrofální dopady na země, které jej používají). V roce 2015 čadský prezident Idriss Déby Itno prohlásil, že CFA "stahuje africké ekonomiky dolů" a že "nastal čas přestřihnout pupeční šňůru, která brání Africe v rozvoji". V současné době se v celém Sahelu hovoří nejen o odsunu francouzských vojsk - jak se to stalo v Burkině Faso a v Mali -, ale také o přerušení francouzského ekonomického vlivu na region.


Nová neangažovanost
Na červencovém summitu Rusko-Afrika 2023 měl vůdce Burkiny Faso, prezident Ibrahim Traoré, na hlavě červený baret, který připomínal uniformu zavražděného socialistického vůdce jeho země Thomase Sankary. Traoré ostře reagoval na odsouzení vojenských převratů v Sahelu, včetně nedávné návštěvy delegace Africké unie v jeho zemi. "Otrok, který se nebouří, si nezaslouží soucit," řekl. "Africká unie musí přestat odsuzovat Afričany, kteří se rozhodnou bojovat proti vlastním loutkovým režimům Západu."
V únoru Burkina Faso hostila setkání, jehož se zúčastnily vlády Mali a Guineje. Na programu jednání je vytvoření nové federace těchto států. Je pravděpodobné, že k těmto rozhovorům bude přizván i Niger.
----------------
Vijay Prashad je indický historik, redaktor a novinář. Je spolupracovníkem a hlavním dopisovatelem časopisu Globetrotter. Je redaktorem nakladatelství LeftWord Books a ředitelem společnosti Tricontinental: Institute for Social Research. Je autorem více než 20 knih, včetně knih Temnější národy a Chudší národy. Jeho poslední knihy jsou Struggle Makes Us Human: (spolu s Noamem Chomským) The Withdrawal: Poučení z hnutí za socialismus: Irák, Libye, Afghánistán a křehkost americké moci.

Kambale Musavuli, rodák z Demokratické republiky Kongo (DRK), je předním konžským politickým a kulturním hlasatelem. Působí v Akkře v Ghaně a je politickým analytikem Centra pro výzkum Konga-Kinshasy.

 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (42 hlasů)

Vážený pane Inzo, 

v tom Vašem medailonku pana Prashada nějak vypadlo, že (jeho vlastními slovy) se považuje za "marxistu, komunistu, který věří v ženskou emancipaci a práva homosexuálů". Hlásí se k tomu například zde ( v čase 11:12) v jeho přednášce na sjezdu levicově marxistických pošuků (The People’s Forum in New York City), které, jak příznačně, probíhá v USA :-). Také byste mohl ještě dodat, že je hrdým nositelem Muzaffar Ahmed Memorial Prize, kterou uděluje Komunistická strana Indie (marxistická) na paměť jednoho ze zakladatelů této marxistické odnože Komunistické strany Indie. 

Jinak nic proti marxistickému vidění světa, někdo věří v Hayeka, Friedmena a Smitha, jiný zase v Lenina, Marxe a Patnaika. Takže není důvod maskovat, že Vaše příspěvky (ať již autorské nebo převzaté) zrcadlí především Vaše přesvědčení, že marxismus je ta správná cesta ke všeobecnému blahu. 

Poměrně zábavné mi také přijde, že tady propagujete názory marxisty, který by v případě, že by žil v Evropě, byl typickým "libtardem", který by bojoval za práva LGBT, cenzuru, green deal a podobné vymoženosti západních neomarxistů. 

To jen tak, aby bylo zřejmé, z jakého důvodu pan Prashad jásá nad převratem v Nigeru. 

S pozdravem Viva la revolución

Comrade Milkman

 

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

Milkmane jsem rád, že si tak trochu díky mě rozšiřujete své obzory. V neděli o půlnoci jste ještě netušil, že existuje nějaký Michael Hudson, ale o hodinu později už jste zasvěceně hodnotil jeho knihu. Během dneška jste se pro změnu stal odborníkem na Komunistickou stranu Indie. No prostě rostete a mě těší, že na tom mám určité zásluhy.
 
Ale u mě se stále pletete, už jsem vám říkal, že moje motivace spočívá v averzi vůči neoliberalismu a že věřím v budoucnost multipolárního světa. Ale tam ani Lenin a asi ani Marx velkou roli hrát nebudou (samozřejmě že Hayek a Friedmen už vůbec ne). Spíše se bude stavět právě na tom Hudsonovi nebo Glazievovi a dalších.
 
Docela mě rozesmálo jak jste z textu informujícím o událostech v Nigeru resp. v Sahelu bystře rozpoznal jásání komunisty nad převratem. S vaší sociální inteligencí by jste zřejmě v textu "Rozmarného léta" rozpoznal i komunistický světonázor Vančury.
Jen mi do toho nezapadají vaše tužby po zavedení placeného zdravotnictví a vysokého školství. To spíš nasvědčuje o dost vysoké míře asociálnosti nositele takových názorů. Takové reformy bych našemu národu opravdu nepřál.
Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Vážený pane Inzo, 

však právě proto se vždy těším na nějaký Váš článek :-). Normálně bych na stránky KSI asi jen tak nedostal, ani nevěděl o pani Hudsonovi. Mimochodem, knihu jsem spíše doporučoval "nezasvěceně", protože jsem si ji ještě nepřečetl, nicméně z obsahu této knihy jsme usoudil, že zajímává bude. Obecně doporučuji čtení ekonomické literatury, a to zprava i zleva. 

Nevím, nakolik se v Rozmarném létu skrývají nějaké politické názory komunisty Vančury. Já tam žádné neviděl, ale je pravda, že jsem viděl jenom film a knihu nečetl. Každopádně bych asi komunistické názory pana Vančury rozpoznal v situaci, kdyby se nějak vyjadřoval k politickým a světovým událostem, jako tak činí Vámi citovaný pan Prashad. A jako jsou zcela zjevné Vaše marxistické názory ve Vašich příspěvcích o ekonomice či politice.

Milkman 

 

Průměrný počet slepic: 1.5 (8 hlasů)

Zdá se že po brutální válce na Ukrajině bude v nejbližších dnech rozehrána nová válka, tentokrát v Africe

Neo-koloniální byznys  Francouzů, kteří jsou nyní pučisty i občany vyháněni  z Afriky, se snaží rychle převzít Velká Británie i USA. James Cleverly, ministr zahraničí Británie, včera večer vyzval vůdce zemí ECOWAS, aby obnovili demokracii v Nigeru, a slíbil, že Británie po zvážení poskytne veškerou podporu, kterou budou potřebovat, pokud si o ni požádají! Zdá se tak, že po brutální válce na Ukrajině bude v nejbližších dnech rozehrána nová válka, tentokrát v Africe. Jako v každé válce půjde hlavně o to, kdo bude v budoucnosti kontrolovat toky afrických surovin, energií i peněz. Vše zase zaplatí občané ze svých daní, včetně dalších milionů uprchlíků. Když Obama rozehrál válku v Sýrii a nepokoje v celé Severní Africe, do Evropy se okamžitě přivalili miliony nešťastných uprchlíků, i miliony krimi-imigrantů, kteří využili příležitosti se pod rouškou uprchlíků dostat do Evropy. Nyní v Africe hrozí válečný rozvrat zemí s mnohem vyšším počtem obyvatel než má Sýrie. 

Toto je jen úryvek . Celý článek viz zde:

https://www.michalapetr.com/map-1742-putinuv-uder-v-africe-1100-americkych-vojaku-obkliceno-na-zakladne-v-nigeru-francouzi-uz-v-noci-prchli-letadly-po-nigeru-je-na-rade-cad-posledni-pevnost-usa-v-severozapadni-africe-prigoz/


 

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Kroupovi se zvedl žaludek z prezidenta. Volá na pomoc senátory

01.08.2023 17:05 |PL

Mikuláš Kroupa z neziskovky Paměť národa je zděšen tím, že prezident Petr Pavel navrhl na ústavního soudce Roberta Fremra, který se před revolucí podílel na vykonstruované kauze podle not StB Olšanské hřbitovy. Kroupa nechápe, že Pavel mohl takového člověka vůbec navrhnout a také, že to vlastně vůbec nikdo nerozporuje, včetně hlavních českých médií. „Úplně se mi z toho zvedá žaludek,“ tvrdí Kroupa.


 

Průměrný počet slepic: 4.7 (33 hlasů)

Na tuto rodinu Kroupových určitě nezapomene paní učitelka Bednářová která má neblahé zkušenosti kvůli Kroupovým. 

Právě kvůli rodině Kroupových paní učitelka Martina Bednářová přišla o svou práci a byla vyhozena ze školy na Vysokých Lánech v Praze kde učila. 

Ve svém rozhovoru pro parlamentní listiny paní učitelka Martina Bednářová ohledně Františka Kroupa (František Kroupa je syn disidenta 

Daniela Kroupy, bratr Mikuláše Kroupy a Janka Kroupy – novináře Seznam Zpráv) si vzpomíná ....

.... Když jsem sedmého dubna přišla do ředitelny, tam seděl František Kroupa na pohovce. „Naprosto nevkusně rozvalený. 

Já jsem byla posazena na židli naproti němu jako na pranýř. V té chvíli jsem ještě vůbec netušila, o co jde. Kroupa pouze nepříjemným tónem sdělil, 

že má na mě materiály, které předal advokátům, aby posoudili, zda jsem se dopustila trestného činu. Byla jsem naprosto v šoku. 

Tím víc, když Kroupa vytáhl telefon se slovy s dovolením si budu nahrávat. František Kroupa se následně plamenně rozhovořil. 

„Mluvil o Krymu, Donbasu, Putinovi… To se nedá tady takhle vypovědět, to byla prostě masírka. Ale já už tušila, kam tím míří.

“ Když zástupkyně ředitelky odmítla pokračovat v zápisu, protože připomínal spíše politickou přednášku, 

Kroupa nakonec vytasil inkriminovanou nahrávku. „Já jsem zůstala jako opařená,“ říká Bednářová. „Hlava mi to nebrala. 

Tak on tam přijde, rozvalí se na gauči a pak vyhrožuje nahrávkou, která je pořízena proti školnímu řádu?“... 

Výsledek je již známý. Kvůli této rodině Kroupových paní učitelka Martina Bednářová přišla o svou práci a byla vyhozena 

ze školy na Vysokých Lánech v Praze kde učila.

Průměrný počet slepic: 5 (33 hlasů)

když vidím a slyším toho vychcánka Daniela Kroupu. Jojo, skvěle šéfoval někdejší ODA. Tenhle politolog a filosof se svojí odporností, pardon odborností, podobá premiérovi Fialovi.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

"z nich nebylo nikdy vystřeleno, ale byly párkrát odhozeny"…,  to mě pobavilo a to máme teprve středu, díky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Mno, já bych se moc brzo neradoval.

USA se svými západními podržtaškami se důsledně řídí pravidlem:

"Co můžeš urvi, a co nemůžeš urvat, to zkurvi."

Nejen Mali a Niger, prakticky celá Afrika už USA a celý západ prokoukli, přestali mu věřit a tíhnou spíš k Rusku a Číně.

A taková zrada se na západě neodpouští.

Nepomohou-li sankce, které by rebelující státy donutily k poslušnosti, bude se celý západ snažit rozpoutat v Africe velkou dlouhou válku (notabene když si ji v Eurosajuzu svoji nabubřelostí rozpoutali u sebe doma). ;o/

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)
Trvalý odkaz

FITCH snížila dlouhodobý rating USA z AAA na nových AA+

USA se zadlužuje čím dál rychleji, podíl dolaru dlouhodobě postupně klesá, americká geopolitika je bez výraznějších úspěchů (lidově řečeno se jim ve světě nedaří), a evropské vazalství to nezachrání. ;o)

https://www.fitchratings.com/research/sovereigns/fitch-downgrades-united-states-long-term-ratings-to-aa-from-aaa-outlook-stable-01-08-2023

Ten, sice pomalý ale zato dlouhodobý, sestup USA z vrcholu, vidí už i ti ideově zaslepení.

A já nevěřím, že USA dle pravidel fair-play uznají porážku a sportovně zatleskají novému vítězi (dle mého názoru je to sdružení států BRICS+).

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

údajně k tomu neexistuje historický precedens a podle některých známých profesorů vlastně ani důvod.  Například díky seriálu Vzestup peněz i u nás známý Niall Ferguson má vyloženě bojovnou náladu. Odstěhovat z Číny a Tchajwanu klíčové technologie, aktivně jim bránit v kopírování špičkových technologií, omezit přístup čínských studentů k americkému technickému vzdělání atd.

Když se k tomu pak připočtou negativní trendy, které se už teď v Číně rýsují, může se podle něj celá dynamika vývoje obou ekonomik otočit.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Pozdě!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

jen na černých životech nám nejvíc záleží!

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Elitní výsadkáři nesoucí pravoslavné ikony aneb

"Nezabiješ" a "Zabiju na požádání/rozkaz" na jednom talíři

mišmaš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Путин поздравил десантников с Днём ВДВ и отметил их мужество и отвагу в зоне СВО
Putin poblahopřál výsadkářům ke Dni výsadkových sil a zaznamenal jejich statečnost a odvahu v zóně SVO

Skoro to vypadá, že se buddhista Šojgu inspiroval starými dobrými poměry ve Lhase, kde kolem nosítek Dalajlámy důstojně kráčeli zvlášť urostlí mniši ze skupiny zajišťující veřejný pořádek v klášterech, jak vypráví ve svém románu 7 let v Tibetu Heinrich Harrer. Chybí jen ta nosítka se slunečníkem pro Putina :-)

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážený pane Vidláku, 

občas jen tiše zírám, co všechno jste schopen sesypat na jednu hromadu, abyste si vytvořil odrazový můstek pro kritiku Západu. 

1) Státní převraty se dějí v dějinách skoro pořád. Někdy ten státní převrat nikoho nezajímá a někdy je to tak, že kamarádi svržené vlády remcají a kamarádi nové vlády převrat chválí. Podle toho, jaká byla zahraniční orientace svržené vlády a jaká je zahraniční orientace nové vlády.

2) Vojenská intervence či nějaká větší vojenská akce není automaticky důsledkem každého převratu. Pokud zmiňujete "humanitární bombardování", což je pojem obvykle používaný se zásahem NATO v bývalé Jugoslávii, tak asi podle Vás měl Západ přihlížet vybíjení civilistů všemi stranami konfliktu, aby tím přispěl k míru. Samozřejmě bych byl raději, pokud by v podobných situacích fungovalo OSN, ale jak je obecně známo, mandát OSN v zemích bývalé Jugoslávie byl dosti "impotentní" a v reálu "bílé přilby" jenom sledovaly zvěrstva, kterých se na civilistech dopouštěly polovojenské i vojenské síly znepřátelených stran. Aktuálně pak lze pojem "humanitární bombardování" vztáhnout na akce RF na území Ukrajiny. To je ostatně ilustrativní příklad toho, jak za "henty hodnoty" umí hezky bojovat i Východ, když se mu znelíbí zahraničně-politické směřování sousední země.    

3)  Pročpak asi bude Niger, stejně jako v podstatě celá Afrika, tak chudý? Stručná odpověď je, že černoši jsou líní a negramotní. Obsáhlejší odpověď by zněla tak, že obyvatelstvo většiny státu Afriky nebylo schopno vytvořit ve svých zemích fungující státní správu, nemají pracovní návyky, protože se nenaučili chodit do práce, nikdo tam nechce investovat, protože nemá záruku, že za dva roky nebude továrna při nějakém převratu zničena nebo vyvlastněna, většina obyvatelstva nemá žádné pořádně vzdělání a kvalifikaci k tomu, aby mohli něco dělat a nějaký ten banán či kokosový ořech se za humny vždy najde. Nanejvýš jsou schopni prodávat nějaké suroviny, které někam vyvezou, pokud tedy loď nepřepadnou nějací piráti a nákladní vůz nějací lidožrouti. Z Vašich příspěvku jsem pochopil, že (stejna jako většina Evropanů a Američanů) ráno vstanete a pracujete a vytváříte nějaké hodnoty. Co tak asi dělá průměrný Afričan, když ráno vstane? Pochybuji, že peláší do práce, kde 8 hodin pracuje a o víkendu se stará o dům a pole. Vinit z chudoby Afriky bývalé koloniální metropole mi přijde krajně nefér, protože bez kolonialismu by to tam bylo ještě horší. 

4) Francie se měla na celý Niger vykašlat, ať se tam klidně vzájemně sežerou. Stejně, jako by se měl celý svět vykašlat na Afriku a přestat tam hrnout potravinovou a finanční pomoc, kterou tam stejně rozkradou místní warlordi. Ale to jsou bohužel "henty hodnoty" demokratického světa, který cítí povinnost nějak té Africe pomoci, když jsou na tom tak špatně. Někde si dohledejte, kolik pomoci jde ročně do Afriky a kolik pomoci jde z Afriky do Evropy a USA... Ať tam klidně Rusko zavede ten blahobyt, kterému se těší běžní Rusové doma. Někde jste psal, že máte v Rusku známé nebo jste tam snad i byl. Takže asi víte, jak to ve zbytku Ruska vypadá, když dáte stranou deset největších měst.  

5) Píšete, že "Na Západ si začínají dovolovat i země, které nemají nic." - no, nevím, že by si Niger, Mali či Burkina Faso něco dovolovali na Západ. Ale souhlasím s tím, že někteří Afričtí vůdci umějí šikovně využívat konfliktů mezi Západem a Východem. 

6) Souvislost převratu v Nigeru s pádem HDP v EU mi dosti uniká. Nízký růst HDP v EU je primárně důsledkem nejrůznějších neomarxistických chujovin z dílny Evropské komise a Evropského parlamentu + důsledkem stále toho, že stále více voliči chce rozhazovačné pojetí sociálního států, kde bude vše levné nebo nejlépe zadarmo, zatímco produktivita práce tomu neodpovídá. 

7) O čem by se asi tak mělo jednat s Nigerem? Jediné, co je zajímá, jak vytáhnout z někoho další potravinovou pomoc, levné úvěry a investice. Aby to zase všechno skončilo, doslova a do písmene, v černé díře nějakého nefunkčního států.

Milkman  

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

Mír získaný s "pomocí" US army většinou stojí miliony obětí. Ale stojí to za to, ne ??

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Je taky kromě zírání možnost založit si vlastní blog, rozšiřovat na něm své vidění světa a sesypávat na jednu hromadu ty správné a moudré názory pro komunitu, která tam bude ráda chodit číst.


 

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)