Co za to dostaneme?

Autor

https://www.litterate.cz/co-za-to-dostaneme/

Naše politické elity nám řekly, že jsme ve válce, protože zlé Rusko zaútočilo na nebohou Ukrajinu. Vysvětlili nám, že dějiny začaly 24. února, že si nemáme všímat předchozích osmi let trvalého střílení, protože to není důležité. Vysvětlili nám, že NATO je obranná organizace a jeho přibližování k Rusku opravdu nemá co dělat s velmocenskými ambicemi.

Naši pravdomluvní novináři nám vysvětlili, že Rusko je třeba zadupat do země. Je třeba mu způsobit co největší ztráty, že Putin je zaostalý primitiv, který si nezaslouží žít. Vysvětlili nám, že Rusko brzy prohraje, protože nemá morální předpoklady k vítězství. Sice nás teď tak trochu drží pod krkem skrze své plynové a ropné trubky, ale to je jen dočasné.

Boris Johnson nám vysvětlili, že Ukrajina brzy vytlačí Rusy ze svého území, že měl možnost vidět jejich plány a že jsou dobré. Biden nám vysvětlil, že za západní hodnoty se vyplatí bojovat do posledního Ukrajince a samotní Ukrajinci cedí krev i miliardy peněz, aby mohli vstoupit do té nejskvělejší organizace pod sluncem – do EU.

Vysvětlili nám, že to bude dlouhý boj, že budeme strádat, bude nám zima a nebudeme mít na benzín, přijdeme o práci, budeme platit jak mourovatí, ale musíme to vydržet, protože se nám to bohatě vyplatí. Takhle nám to vysvětlil náš pravdomluvný premiér, který nám nebude lhát. Kdybych měl stručně popsat jeho projev, tak za všechno může Babiš a Putin, všechno je v prdeli, ale za patnáct let nám Westinghouse rozšíří Dukovany a dostaneme plyn z Kataru a pak se nám ta nezávislost na Rusku vyplatí.

Prosím všimněte si, že ani jeden politik, ani jeden novinář, ani Biden, ani Scholz, ani Zelenský, ani nikdo jiný, nám ani nenaznačil, jak se nám to vyplatí. Řekli nám, že se musíme odstřihnout od ruských zdrojů, řekli nám, že se nám to nakonec vyplatí, ale neřekl nám, co to pro nás bude znamenat.

Možná proto je Petro Igorovič Fialenko mezi prostým lidem poněkud neoblíbený. Naordinoval nám strádání, řekl, že za hodně dlouhou dobu to bude dobré, ale neřekl nám, co z toho budeme mít. Možná proto je neoblíbená i celá EU. Protože ti furt melou o hodnotách, ale ani náznakem neřekli, co nám to přinese.

Ne, že bych chtěl Pětikolce radit, ale když tak věříte ve vítězství nad Ruskem a jste přesvědčeni, že jednáte dobře, tak snad máte nějakou představu, za co vlastně budeme strádat… Bude pak plyn za pakatel? Nebo klesnou daně? Nebo budou nové ohromné příležitosti díky kterým všichni dostaneme dobrou práci? Nebo si budeme žít jako páni, protože na nás budou dřít ruští otroci? Co sakra za tuto válku dostaneme? Co budeme mít, když teď na oltář vlasti dáme náš blahobyt, naše pracovní místa, naše auta, naše dovolené, naše domy? Co dostaneme, až zvítězíme?

Takhle se dělá vítězství víme? Že dáte lidem poválečnou perspektivu. Že se ty vaše teoretické evropské hodnoty přetaví v něco praktického a použitelného.

Místo toho nám jen říkáte, že bude hůř a my, co jsme ještě nezblbli z vašich Jakubů Jandů a Martinů Dorazínů, tak my mezi řádky cítíme, že už nikdy nebude líp. Že tu bojujeme za ryze vaše hodnoty – že bude v EU víc papalášů, kteří nám ještě víc budou linkovat život. Že tu bude víc Pekarových Adamových, které po nás budou požadovat odříkání, ale případné výdobytky si ponechají pro sebe. Cítíme, že z těch ojrohodnot nebudeme nic mít, i kdyby Rusko prohrálo, bylo vytlačeno a Putina někdo odstřelil.

Cítíme, že děláte stavovskou válku. Že bojujete za svoje výhody a svoje prebendy, ze kterých nám už neupustíte ani drobečky. Nám auta zakážete, ale Ferrari se dál budou prodávat. Bohatí budou jezdit emise neemise. Nám zakážete cestovat, ale papaláši si budou na klimatické konference lítat tryskáčema. Nám seberete budoucnost, ale vy sami si nahrabete.

Pokud Rusko prohraje, co dostaneme my? Nic. Jen vy si upevníte moc a ještě víc nás zkrouhnete na svobodách.

Já nevím, jestli si to uvědomujete, ale chápete, že vítězství Západu přestává být v zájmu obyčejných lidí? Že pro nás nemáte nic, jen vznešené hodnoty, díky kterým ale bude chleba dražší a ne levnější? Jak dlouho myslíte, že to potrvá, než si lidi uvědomí, že bude nejlepší vás v tom nechat vyráchat a pak se přidat k dobyvatelům?

Co z té války budeme mít my, kromě hladu, bídy a drahoty? Měli byste nám to říct, nebo riskujete, že nám to řekne Putin.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (34 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Ukrajina na Kryme a Donbase v roku 2010 identifikovala náleziská plynu, zhruba 5,4 bilióna kubických metrov. Nie je to veľa, ale uživilo by to na čas EÚ a umožnilo by to zobrať Rusku totálny monopol a páku na vydieranie. Podpísali sa zmluvy a koncom roku 2013 mala začať ťažba pod taktovkou Shell-u. Potom si Rusko náhle a bez dôkazov spomenulo že sa tam zrazu deje strašná genocída a destabilizovalo región tak že tam nikto nevlezie budovať nákladnú ťažobnú infraštruktúru. Prijatie Ukrajiny do NATO alebo aspoň silné bezpečnostné záruky dané zo strany EÚ by nám umožnili diverzifikovať dodávateľov a nepucovať ponížene Rusom topánky. Ostatne aj tá zelená agenda na samom začiatku bola marketing ako predať nemeckým paficistickým zadubencom zvýšenie energetickej nezávislosti. Tiež nechápem tie zmienky o ukradutej budúcnosti. Česká republika má druhé najrovnomernejšie rozvrstvenie bohatstva na svete (Rusko, Čína, India sú v podpriemere) a mzdy očistené o infláciou vzrástli za posledných 25 rokov na viac než trojnásobok. To že veci sa dajú značne zlepšiť neznamená začať sa podlizovať autoritatívnym režimom, ale začať rozmýšľať pri voľbách a tlačiť na osekávanie právomocí štátu.

Průměrný počet slepic: 1.5 (22 hlasů)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

Luptak.
Pre Vás tiež začala historia v roku 2022

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chce Čechúňum vysvětlit,že sešup do sraček jim nakredencovany špatně zvolenými vladami kterým už jejich žumpa vybuchuje do xichtu je skuečně prvotřidni prdel!

Copsk nam panáčku poté, když tu budete hrozně smrdět nejlepe SAM,co navrhujete konkretně udělat zitra?Mame psát petici a slizt se na Letne,kde bude brzy zas dnes už dynamitem odstřelená fronta zobrazujici frontu na maso zeleneho údělu zls?Tak to tady napište pane Sociologu,či aspon se přiznejte ,kdo vas tu LUPO. už tak tak roztrane zubožovanè vystrašene ovečky tzv voliče dále oblbovat?
Copak,nechcete radeji misto propagandy zla , jit pomoci panu Zeli vyžebrat dalši dělo ponorku nebo S 300,aby druhý den po dodani na frontu z toho byl šrot do peca pana Puttlera?Přiznejte se zločinče!
No ni?

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

totální monopol, sebrat Rusku páku na vydírání, nepucovat poníženě Rusům boty... tvl, tohle je přesně ten styl uvažování, kterej dostal Evropu tam kde je. Až se začne Západ k Rusku chovat normálně, komunikovat s ním jako s partnerem, tak to bude krok k vyřešení problému. Nicméně, zatím je, bohužel, v kursu výše zmíněná arogance a jsou potřeba sakra těžký časy, aby se zase vrátila pokora a respekt.

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

In reply to by Norman Daniels (neověřeno)

Trvalý odkaz

Máš snaď pocit že Rusko nebolo brané za partnera? V roku 1991 dostalo Rusko dohody o vzájomnej spolupráci s NATO a v roku 1994 vstúpili do Partnerstva pre mier a v roku 2002 sa vytvorila Rada Rusko-NATO (Mimochodom Putin sa sám aktívne v roku 2000 zaujímal o možnosť priameho vstupu do NATO), dostali stále miesto v bezpečnostnej rade, miesto v Svetovej obchodnej organizácií, od EÚ v roku 2010 dostalo Rusko jasný návod ako pristúpiť k bezvízovému vstupu s krajinami EÚ. To že sa EÚ spoľahla na Rusko ako generálneho partnera pri prechode na čistejšiu energiu na 3 dekády dopredu značí viac než všetko iné že o konflikty s Ruskom nikto nestál. Nebola chyba komunikovať s Ruskom, chyba bola urobiť z kohokoľvek tak kľúčového dodávateľa. Strategické dodávky energie musia byť vždy diverzifikované. Ani obyčajná automobilka nie je tak blbá aby sa spoľahla len na jedného jediného dodávateľa čohokoľvek. Von Leyen ani Timmermans ale v automobilke nerobili a toto je výsledok.

Průměrný počet slepic: 1 (15 hlasů)

A já bych dodal, že chyba byla dělat grýndýl, chyba byla přesunout průmysl do Číny, chyba byla prodat vodovody Francouzům, chyba byla dělat armádu podle požadavků NATO - jako expediční sbor, chyba byla tolerovat na Ukrajině Banderovce, chyba byla spoléhat se na Američany, že nebudou rozdmýchávat konflikt s Ruskem, když my v Evropě o válku nestojíme. Chyba byla nebojovat proti nadnárodním korporacím, které teď už mají víc vlivu než celá EU dohromady, chyba byla regulovat podnikání v EU tak moc, že v TOP 100 firem máme jen jednu evropskou. Chyba byla přesunout rozhodovací pravomoci do Brusele a dopustit, aby se tamní arogantní úředníci odtrhli od reality. Privatizace byla chyba, výprodej národního majetku byla chyba, vykořisťovat Rusko byla chyba, Jelcin byl chyba, podporovat Majdan byla chyba... atd, atd. Dalo by se pokračovat na deset stránek. 

Udělalo se strašně strašně moc chyb. Tak moc, že vlastně už nikdo neví, co bylo dřív a co bylo potom. Nikdo neví, která příčina spustila který následek. Zbytek už je jen realita. Když jsme se vydali na cestu do prdele, tak do ní jednou prostě dojdeme. Chyby plodí chyby a hovadiny plodí další hovadiny a jednoho dne prostě stojíme přímo mezi dvěma půlkami a všichni se najednou diví, že to tu smrdí a že stojíme ve sračkách.. Naštěstí už víme, že za to může Putin... to je teď základ toho, abychom se ze sraček dostali ven. A já se vlastně ani nemohu divit, že do nich zapadáme hlouběji a hlouběji. 

Průměrný počet slepic: 5 (26 hlasů)

Greendeal a všetky somariny ktoré sa stali a spomínate toho sú výsledok demokratickej voľby. Choďte do Berlína, decká (tie 30 ročné) to chcú. Chcú bio potraviny, chcú elektromobily, chcú robiť v kancli a nie vo fabrike, chcú peniaze z helikoptéry, chcú dlhy, užiť si darčeky od vlády a hádžu sa o zem keď to nedostanú. EÚ je len obrazom tejto generácie. Nabližšie roky vyjasnia priority a stále celkom funkčná demokracia dá možnosť ich reflektovať. Greendeal v pôvodnom znení je už dávno v koši, zvyšné hlúposti budú nasledovať. Preto nechápem kde sa vo vás berie ten pesimizmus. Predchádzajúce generácie dostali po 2sv. mestá v ruinách a poradili si, prečo by sme nevedeli postaviť pár jadrových elektrární a mať kladné úroky na dlhopisoch.

Průměrný počet slepic: 1 (6 hlasů)

jsem přesvědčen, že Rusko bylo a je bráno jako nutný zlo, nikoliv rovnocenný partner. O tom mě přesvědčuje způsob komunikace s ním.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Váš příspěvek se dost podobá bakalářské práci bakaláře Lipavského. Nic ve zlém, ale chybí Vám znalost reálií. Ruská federace je zakládajícím členem OSN a místo v Radě bezpečnosti mu nikdo nedal, to zdědilo po Sovětském svazu celkem logicky, protože to je stát, který má 7000 atomových zbraní, nebo chcete-li, atomových bomb a hlavic. Proto je to velmoc, protože má schopnost zničit svět několikrát. S takovým státy by se žertovat nemělo.
Rusko plnilo a plní své závazky v oblasti energetických nosičů stejně, jako je plnil Sovětský svaz v období studené války. Je naší vlastní vinou, že jsme odmítli dát Rusku, v celku malé, bezpečnostní záruky a že jsme je tlačily do války. Je naší vlastní vinou, že jsme na Rusko uvalily bezprecedentní sankce, které mu plnit jeho závazky v dodávkách plynu a ropy brání. Rusko nás nevydírá, to my vydíráme Rusko. Říkáme, že nemá právo bránit svoji bezpečnost a přitom jiným agresorům toto právo přiznáváme. Kvůli geopolitickým zájmům Američanům jsme zahodili demokracii. Zrušili jsme svobodu slova, zrušili jsme nedotknutelnost soukromého a osobního vlastnictví, znovu jsme zavedli princip kolektivní viny, demokratické vládnutí jsme nahradili vládou administrativy.

Průměrný počet slepic: 5 (31 hlas)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prepáčtě, ale inak to neviem povedať.
Gorbačov dobrovolně rozpustil sovětské imperium za určitých předpokladů, kterými bylo dodržování Závěrečného aktu konference v Helsinkách a příslib nerozšiřování NATO. Na základě těchto předpokladů se pak rozpustil i Sovětský svaz. Spojené státy si však později vsugerovaly pocit, že Sovětský svaz bezpodmínečně kapituloval a že si mohou na světě dělat, co se jim líbí. NATO, jejímž jediným závazkem je formálně článek I "Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN.", která je ale reálně organizací zajišťující americké imperiální zájmy, se postupně, bez legitimního důvodu, rozrůstala směrem k Rusku. Když v dubnu 2008 na Bukureštském zasedání NATO byla pozvána Ukrajina a Gruzie do NATO (viz: https://www.nato.int/cps/en/natolive/official_texts_8443.htm), řeklo Rusko, které do té doby do značné míry se Západem kooperovalo, že by to vnímalo jako přímé ohrožení bezpečnosti Ruska a jako červenou čáru, jejíž překročení nepřipustí. Nikdo tedy nemůže říci, že by Západ nebyl varován. Rusko si v roce 2013 na nic nevzpomnělo. Rusko jen reagovalo na násilný, nedemokratický převrat, který zorganizovaly Spojené státy, Německo a Polsko v roce 2014. Vzpomeňme si, jak se na začátku roku 2014, ještě před Maidanem, změnila rétorika mainstreamu a řady politiků u nás. Začala válečná propaganda Západu, která jednoznačně směřovala k válce s Ruskem. Od té doby si kladu stejnou otázku, jako si klade Vidlák: Jaké jsou válečné cíle České republiky? Když jdeme do války, tak bychom si měli nejprve stanovit válečné cíle. Které ovšem nemohu nalézt. Válečné cíle Polska, protože znám Poláky a Polsko dobře, nejsou žádným tajemstvím. Polsku jde o obnovu imperiální pozice Polska, obnovu jejího ekonomického a politického vlivu na území bývalé Polsko-litevské unie, a možná i územní zisky. Poláci se již vůbec netají zájmem o Kaliningradskou oblast Ruské federace a vůbec by mě nepřekvapily i požadavky vůči Litvě, Bělorusku a Ukrajině (Poláci toto území označují jako Kresy Wschodnie). Německu a Francii jde o ovládnutí zdrojů surovin, obilí, o levnou pracovní sílu a velké odbytiště výrobků, Američanům o politické ovládnutí nepohodlné země na cestě ke světovládě. Ale nic z toho není a nemůže být reálným válečným cílem České republiky.
Druhou otázku, kterou si celou tu dobu kladu, a kterou cítím z Vaší reakce je proč, když se chystáme do války, se na ni vůbec nepřipravujeme? Proč jsme rozpustili strategické rezervy všeho? proč nebudujeme civilní obranu? proč nediversifikujeme zdroje energií a surovin? proč místo armády určené k obraně našeho území budujeme intervenční koloniální sbor? Vůbec to nechápu, neboť od roku 2014, kdy začali Anglo-sasové cvičit a vyzbrojovat ukrajinskou armádu proti Rusku a kdy začala proválečná propaganda (anglo-sasové mají krásné označení "war mongers", které se u nás překládá jako "váleční štváči"), již bylo směřování k válce s Ruskem neprosto zřejmé.

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

abx tu začal probirat ty na lejno určene progrsmy VŠECH našich prý zastupitelů,kteři za 33 let už podupali všechno ceho se chytili a mohli!

To by byla prča co bychom se dozvěděli!Pry SPD chce ve svem bodě 10 prý změnu systemu a nevi na co ten šrot změnit!
No co zas musim dělat všcko sama!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takže Rusko zorganizovalo na Ukrajině Majdan, aby pak mohlo "ukousnout" Krym a Donbas? Podle mě jde o bezpečnost - podle souborů z wikileaks před tímto varoval už v roce 2008 tehdejší velvyslanec USA v Rusku, nyní šéf CIA:
Před ruskou agresí na Ukrajině varoval i ředitel CIA Bill Burns již v roce 2008, kdy se hovořilo o sbližování země s NATO. „Vstup Ukrajiny do NATO je pro ruskou elitu (nejen pro Putina) nejjasnější ze všech červených čar,“ napsal v memorandu tehdejší ministryni zahraničí Condoleezze Riceové.
Předpověděl, že otevření pozvánky pro Ukrajinu bude pro Rusko dobrou záminkou k napadení sousední země. „(Nabídka členství v NATO, pozn. red.) vytvoří živnou půdu pro ruské vměšování na Krymu a východní Ukrajině,“ varoval před následnými kroky Riceovou.
Burns také ukazoval, že je velká část ruské komunity proti členství Ukrajiny v NATO, což by mohlo způsobit na Ukrajině občanskou válku. „V takovém případě by se Rusko muselo rozhodnout, zda se rozhodne zasáhnout,“ uvedl roku 2008.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Jednoduchí Luptaci to vidia správne euroatlanticky. Za všetkým zlým je Rus. Pretože sa ruské hranice nebezpečne priblížíli k základňám NATO, musí byť Rusko nepriateľ. Predpokládam, že mladý pán ani nepočul nič o pozadí prevratu na Ukrajine, masakre v Odese, ostrelování civilistov na Donbase, 8 ročnom kakání na Minské dohody, štátom zavedené oslavovánie nacistov atp. A k tomu dokazovaní genocidy- zdá sa Vám málo okolo 13000 mrtvých civilistov, vrátane detí, za roky 2014-2022 ? Samozrejme tá dnešná vojna je odporná, ale všetko má svoju historiu a príčiny.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

" Naše politické elity nám řekly, že jsme ve válce, protože zlé Rusko zaútočilo na nebohou Ukrajinu".

Já mám fotografickou paměť a pamatuji si i desetiletí totální blbiny. K tomuto se mi vybavil jeden kreslený, smutný vtip z Dikobrazu z osmdesátých let. To tam takhle u televize sedí otec se synem, je vidět i ta obrazovka a na ní to pár maníků v blembácích ze sapíků mastí na jednu stranu. Na té straně je stejná skupina jiných maníků a ti to zase smaží do těch prvních. A syn v tom má chaos, tak se ptá taťky: Tati, a kteří jsou ti hodní?

Ohledně tohoto konfliktu to já vidím jasně. Zákopy jsou na ukrajinské straně. Když tam někdo chcípne z rusáků, je to voják, oproti tomu na druhé straně tam už zařvala fůra civilistů, kteří neměli v obýváku místo Krista Banderu, kteří před spaním se pomodlili a nehajlovali, kteří přišli o své domovy, životy, blízké a vlastně nic nikomu neudělali. Mašínům při jejich boji proti komančům se dodnes vyčítá hlavně ten jeden pokladní. Putinovi při jeho boji proti náckům vy zde odpustíte tisíce nevinných mrtvých?

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)