Dobrá návštěva

Autor

Tak k nám na nečekanou návštěvu přiletěl (českým speciálem) prezident Zelenský. Byl přijat na leitišti Janem Lipavským a naHradě Petrem Pavlem. Měli spolu samozřejmě nějaké to povídáníčko za zavřenými dveřmi, ale dozvěděli jsme se z této krátké návštěvy víc než dost. Dokonce tak moc, že si začínám přát, aby k nám ukrajinský prezident zaletěl častěji. Málokdy dostanete celou pravdu a lásku tak krásně nasvícenou.

Ale začnu tiskovkou po jednání… Zdá se, že se na hentom summitu ve Vilniusu nic nestane. Petr Pavel sice potvrdil naší trvalou, hlubokou a neochvějnou podporu Ukrajině ohledně vstupu do NATO… ale až po válce. Do té doby je samozřejmě zapotřebí Ukrajině posílat zbraně, munici i peníze, aby slavně zvítězila, ale jako sláma z bot z toho čouhalo, že už fakt není kde brát. Prý tam pošleme ještě pár bojových vrtuulníku Mil-Mi 24, protože teď dostáváme americké stroje a ještě se ve skladech vyškrábnou nějaké zbytky munice a naše zbrojní továrny třeba něco vyrobí.

Předtím byl Zelenský na návštěvě v Bulharsku a tam mu méně kultivovaným způsobem řekli, že mu žádné zbraně nepošlou, protože by jim žádné nezbyly… Je to samozřejmě jen můj Vidlácký dojem, ale mám pocit, že se všeobecně mele z posledního. Někde jsem zaregistroval, že Ukrajina měla většinu slíbených zbraní na ofenzívu k dispozici už v dubnu, v květnu a červnu to byly jen poslední zbytky. Takže veškeré řeči o tom, jak zbraně přišly pozdě a díky tomu se Rusové lépe připravili, jsou jen žvásty pro pravdoláskaře. Moderní válčení je zkrátka pomalé a krvavé. Miny a drony prostě zase jednou zamotaly vojenskými poučkami a i když Ukrajina dostala západní tanky, západní obrňáky, západní děla a západní vojenské postupy, byla to také příprava na minulou válku.

Nemluvě o tom, že se Západ zavlekl sám do pasti svými řečmi o vítězství, které je nadosah, protože mongoloidní hordy jsou kousek před krachem, bo nemají munici, jídlo, vojáky a Putin do tří měsíců zemře. Jsou to právě tyhle řeči, kvůli kterým Zelenský objíždí svoje spojence a snaží se z nich ještě něco vydyndat. Je to právě ta nejlepší propaganda na světě (která tak bezvadně funguje na pražskou kavárnu), kvůli které musejí ukrajinští vojáci vjíždět do minových polí, pohybovat se tam velmi pomalu, nechat se lokalizovat a rozstřílet ruskou dělostřeleckou převahou. Musejí. Jinak by to příliš začalo připomínat porážku.

Samozřejmě se mohu mýlit, ale podle signálů z posledních dní to vypadá, že ve Vilniusu si všichni navzájem řeknou, jak to dělají dobře, oznámí ještě nějaké další skladové vejškrabky zbraní, ujistí Ukrajince, že po vítězné válce je přijmou do NATO a pak je nechají, ať si s tím ruským nadělením nějak poradí.

Návštěva Zelenského ovšem měla ještě další moc pěkné momenty. Například vyvedli akreditovanou opoziční ruskou novinářku Faridu Kurbangaleevu. Ta odešla z Ruska po záboru Krymu, spolupracovala se Svobodnou Evropou, byla řádně protiputinovská, leč bohužel zjistila, že jí to nezachrání před tím nejstrašnějším hříchem – je Ruska. Přitom to mohla vědět. Kolektivní vina je v tomto případě žádoucí. Jsou to přece naši demokratičtí šíbři, kteří nejtvrději prosazovali zákaz startu ruským sportovcům. A nejen těm zdravým, dokonce i těm hendikepovaným, protože to, že žijete bez končetiny z vás nedělá člověka. Všichni Rusové jsou zlí a špatní, včetně opozičních novinářek. Farida teď může začít přemýšlet, jestli svojí emigrací na západ neudělala chybu.

A já se skláním před bezpečnostní službou Hradu. Už několik let píšu o tom, že tady na Západě nám té demokracie moc nezbývá, všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější a stále více se to tu podobá karikatuře svobody. Ale tak pěkně a snadno, jako to dokázali říct oni vyvedením novinářky, to se mi tedy nepodařilo.

Druhým ještě lepším momentem bylo, když se na tiskovce zeptal novinář České televize Papadopulos, jak Zelenský hodlá (po vyhrané válce, samozřejmě) řešit rusky hovořící obyvatelstvo na východní Ukrajině. Dal to do souvislosti s naším odsunem sudetských Němců, kteří samozřejmě vůbec za nic nemohli.

A jako když se otevře peklu chřtán. Celá naše pravda a láska, která se přednedávnem na sudetoněmeckém sjezdu tak dojímala nad hříchy Čechů, najednou začala řvát, že to s tím vůbec nesouvisí, že to novinář nepochopil. Mirka Němcová byla patřičně zděšená, Šarapatka se vyvracel, adept na jelito roku Bartkovský také nezůstal pozadu, celý náš pravdoláskařský Twitter se vyblil jako málokdy…

Ne, nebudu se vracet k Papadopulosovi. Ten bude teď mít svých starostí dost a zřejmě ho brzy také přivítáme mezi dezoláty. Jak už delší dobu píšu, odchod od pravdy a lásky je zcela jednosměrný. Kdo jednou odejde, ten se už nevrací. Málokdo má takovou schopnost, vyhánět si své vlastní věrné a likvidovat je i za sebemenší odchylku od jediné nařízené pravé víry. Proto nakonec vyhrajeme.

Nejlepší ale na všech těch pravdoláskařských tweetech bylo, že oni si vlastně strašně přejí, aby Ukrajinci tam na východě provedli nějakou pěknou genocidu. Oni chtějí, aby Ukrajinci vyhnali / vyvraždili rusky mluvící obyvatelstvo. Však i Maršál Petrla se tady rozplýval s mapkami, podle kterých Ukrajincům patří i některé části Ruska. Takhle nějak to muselo vypadat v Británii, když si říkali, že Hitler bude skvělý na boj proti Sovětskému svazu a je zapotřebí poněkud zavřít oči nad jeho genocidními choutkami, protože proti Stalinovi to bude docela deviza.

Doufám, že si tuto smršť přečetlo co nejvíc lidí. To byla kvintesence nenávisti, zatím ještě zavřená v lahvi. Úplně jsem za tím viděl ty hořící synagogy, koncentráky a pogromy. Novinář si dovolil zeptat, jak hodlá Ukrajina po válce udělat „národní smíření“ a dozvěděl se, že se tady všichni třesou na to, že se to odehraje podle těch nejlepších notiček Třetí říše. Ostatně… k Babímu jaru se jde po třídě Stěpana Bandery, pak přes most a dál se pokračuje ulicí Romana Šuchevyče. Pochodňové průvody se dělají, grilovačka v Oděse se podařila, vše je nachystáno a nějaký novinář nám do toho přece nebude kecat, že?

Jen… Rus nějak neprohrává. Vyměňuje rozstřílené území za tisíce životů a obrovské množství techniky. Oni si to tam v Kremlu také přečetli. Nejen tady u nás, ale i všude jinde. A vědí, že prostě nesmějí prohrát, protože v jejich případě se žádná velkorysost vítězů konat nebude.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

V červenci nebudu knihu rozesílat. Vidláci jsou od slunka do slunka na poli. Ale žádná adresa ani platba se neztratí a od srpna budeme opět distribuovat. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.

Všem dárcům děkuji.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (309 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Zajímalo by mě, jak dopadl pidimužík na Slovensku. Čapuše má vládu nadranc, tak uvidíme, co z nich dostane..., našinec se podle očekávání vydá i z posledního..., jen Bulharům už se to zajídá. Musí to být "bída", když obráží ty nejchudší země, které se vydaly ze všeho, co měly, ale ještě je nutné je doždímat z posledních zbytků. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (121 hlas)
Trvalý odkaz

no, vlastně jsem vůbec žádné špalíry vítajících nikde neviděl. To je jen taková metafora z časů, když k nám přiletěli vládci z východních zemí.

Ba i íránský šáh Rezá Pahlaví byl vítán jako mocný panovník. I do Móseru v Karlových Varech ho vzali vyfasovat nějaké to sklo.

Brežněv, stejně jako Clinton či Obama byli vítáni opravdovými davy.

Já se těšil na davy mávajícími tisíci vlajkami Ukrajiny. Na prezidenta Spasitele líbajícího malé copaté děvčátko z Ukrajiny, na které plivali rasističtí spolužáci. Na prezidenta podávajícího ruce svým milujícím občanům spaseným v českém týlu ... ale vono nic takového. Jako by ho zapřeli jako Jidáš Ježíše. Nebo Ježíš Jidáše?

Možná se jen báli, že každého vítače hned nějaký chlapík v maskáčích zkonfrontuje a naloží do vlaku směr východní fronta. 

I toho papeže dalajlámu neexistujícího teokratického Tibetu vítají nadšené davy obdivovatelů.

Kde byli ti, kteří na Václaváku mávají prapory Banderistánu? 

Že by se báli té mobilizace ? 

Nebo jsou už všichni za Kyjevem na prázdninách doma a u příbuzných? 

Průměrný počet slepic: 4.7 (132 hlasů)

Přesně, Agarine - nikde žádné ukrajinské vlajky, nahnaný ohlupující prorežimní spolek Milión chvilek, prapory banderovců.... Nebo že by obava, aby náhodou nějaký dezolát něco nevykřikl, něco nehodícího se a "proruského", jako že chce mír..?

Průměrný počet slepic: 4.5 (46 hlasů)

A mohu se zeptat, jaké uvítání by vám tedy vlastně vyhovovalo? Kdyby bylo nabubřelé, tak by to bylo špatně, souhlas. Když bylo civilní a v podstatě to nikoho nezajímalo (stejně jako třeba návštěva německého či rakouského prezidenta), tak to bylo taky špatně. Jak to tedy mělo být správně?

Průměrný počet slepic: 2.2 (37 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Nám by vyhovovalo, kdyby sem vůbec nejezdil. Na to přijdete později i vy... (možná).

Průměrný počet slepic: 4.7 (79 hlasů)

jelikož se tomu svatému Vlády-mirovi klaní polovina parlamentů, těch sionistických, světa, mocní pomazaní a vyvolení tleskají obrazovce s Vlády-mirem, jako by tam stál papež s dalajlamou a mohametem dohromady, měl být přivítán všemi pilíři moci České republiky.

Na letišti v poklonu vedení senátu a sněmovny s Rychetskyjem v čele.

Na pražském hradě jásající senátoři a poslanci vládních stra včetně nevládní ANO s Andrejem líbajícím prsten Svetomira Vladymyra....

primátor Prahy s klíčema od té metropole vyzdobené vlajkama Banderistánu 

Opravdu jsem postrádal alespoň promilové zastoupení občanek a dětí s tatínky "podnikateli" vítajících a děkujících svému milovanému prezidentovi adeptovi na tu Nobelovku za mír demokracii a boj s korupcí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Americko-ruská válka do posledního Ukrajince jednou skončí. Kdo z nich vyhraje (získá víc) netuším, ale Ukrajinci prohrají (už prohráli) každopádně. A my s nimi.

Rusové v bývalé Ukrajině obrozený nacismus trpět nebudou. A při obvyklém ruském způsobu to vezmou z čisté vody. Koho nezlikvidují, toho vyženou. Do Eurosajuzu, k nám.

Jenomže Ukrajinci, se svojí omezenou rozumovou schopností a mentalitou ukřivděnosti a mstivosti, budou zatápět nám. Pro ně pak bude Eurosajuz zodpovědný že prohráli a jsou bez své země. Nepřipustí si že o svou zemi přišli díky vlastní hlouposti, renesanci nacismu, rasismu a touze po krvi - etnických čistkách. Pro ně za prohru budeme moct my, protože jsme je málo podporovali.

Statisíce ukřivděných, v boji zocelených duševních trosek, toužících ztrestat nějakoho viníka jejich vlastní blbosti, potáhnou i se zbraněmi (které již nyní jsou mimo jakoukoli kontrolu) do Eurosajuzu.

Ještě budeme vzpomínat na slabý čajíček Francie dnešních dnů. ;o/

Průměrný počet slepic: 4.6 (89 hlasů)

... A spolu s nehodícími se a nezařaditelnými migranty z jihu nám sem nacpou navrch Ukrajince, které se jim na Západě taky nebudou hodit. Připomenou nám, že už Zeman se vyjádřil, že Ukrajinci nám na rozdíl od těch z jihu nevadí, že jsou to Slované..., tak tumáš čerte kropáč!

Průměrný počet slepic: 4.6 (41 hlas)

Prigožin vstoupil do pasti. Celý Západ s ním. (z článku Petra Hájka)

 

.... Putinův gambit

Prigožin při něm vycházel z domněle dobrých vztahů s tím, jenž (podle jeho chybného úsudku) v Rusku rozdává karty, a proto případně může i fixlovat: Jenže prezident Vladimír Putin je jednak úplně jiná váhová (a intelektuální) kategorie než „selfmademan restauratér-zabiják“, jednak je oddán tradiční ruské škole ve hře v šachy. A pouze s nehybnou tváří úspěšně předstírá, že si s degenerovanými „elitami“ Západu občas střihne poker (americkou variantu ruské rulety). Tohle Prigožin nikdy nepochopil – ani při svých schopnostech nemohl. A Putin – jak zpětně jasně patrno – si to od počátku uvědomoval. A nechal Prigožina nakráčet do připravené pasti. Proč to udělal?

Šlo totiž - o gambit. Pro ty, kteří šachovou teorii neznají: Gambit je zahájení partie, při kterém jeden z hráčů obětuje „materiál“ (prostě nějakou figurku), aby dosáhl poziční výhody, zostření hry nebo znepřehlednění pozice. Prigožinovi se hroutil byznys a hrozilo, že brzy nebude, čím by svým lidem platil – a to nejen doma v Rusku. Nutně potřeboval, aby to za něj začal cálovat stát. Jenže to by se musel podřídit také jeho velení – což pochopitelně nemohl a nechtěl. A stát už vůbec neměl zájem tahat ho z problémů jeho velmi vachrlatých obchodů.

A tak hloupý (nikoli "přehnaně ambiciózní“), ale současně jednostranně inteligentní Prigožin odehrál poslední part své obětní role: Zahájil mediální útoky na ministra obrany, na generalitu, na tajné služby. Odpovědí mu bylo hlavně děsivé ticho. Na rozdíl od hltajících médií Západu – která ovšem v podtextu také nechápala, proč mu to prochází (v „liberální demokracii“ by už nebyl). A když se nadále nic nedělo, zkusil to majitel „soukromé armády“ s pokerem: Ohlásil vzpouru. Tedy – mělo to vypadat jako vzpoura, ve skutečnosti o ni vlastně nešlo.

Kronika ohlášené smrti

Přísně vzato šlo o vyhrožování teroristickým útokem. Což je ale vlastně protimluv, protože skutečný teror je založen na momentu překvapení. Ostatně byl to právě Západ, kdo „zařadil“ Wagnerovce mezi teroristické organizace. Daleko dřív než před Bachmutem (kde žoldáci skutečně kus „dobré práce“ odvedli). Vadily mu hlavně Prigožinovi aktivity v Africe (předtím v Sýrii). Nejkomičtější na tom je, že nyní prý další „sankce“ (to je ten nástroj, kterým se zpitomnělý Západ už dlouho účinně střílí do vlastních nohou) na Prigožinovce neuvalí. Aby to prý nevypadalo, jako že s tím jeho krachem měl něco společného.

Tím ovšem prigožinovsky tupí „kolektivní vůdci“ amerického Deep state (všichni nevolení kolem loutky dementního Bidena) napochodovali do stejné pasti. Fakticky doznali, že s tím něco společného měli. Nebo alespoň chtěli mít. Není ostatně vyloučeno, že je do rohu zahnaný Prigožin sám kontaktoval. Vyplývá to z náhlých přiznání, že o jeho připravované „vzpouře“ věděli už nejméně tři dny dopředu. Je k popukání sledovat, jak se tihle "demokratičtí politici" rychle potřebují přilepit k „pokusu o převrat“ a masírují si svaly před domácím publikem. A současně před světem chtějí okázale dávat najevo, že s tím neměli nic společného – asi jako s explozí Nord Streamu.

Není pochyb, že se intenzivně (za mnohamiliardových „dotací“ – daleko větších než před Majdanem 2014) pokoušejí udržet naživu Pátou kolonu v Moskvě. Že stále ještě věří v možnost „barevného“ státního převratu podle osvědčeného modelu všude jinde ve světě. Jenže to jsou právě strategické žně skvostného Putinova gambitu. Teď je celá investice v prachu.

Odpověď před slezinou amerického křoví NATO

Vladimír Putin má nyní v rukou opravdu všechno. Perigožinova „zrada“ mu umožní to, k čemu by se jinak dostával velmi obtížně. Nejde jen o to, že opět oživil vždy po čase nutně klesající jednotu ruské společnosti. I ti, kdo předtím – spolu s Prigožinem – ruské velení a ministerstvo obrany kritizovali (ponejvíce „zprava“, tj. požadovali daleko ostřejší vedení války s útočícím Západem na Ukrajině), nyní zařadili rychlou zpátečku. Kritizovat teď znamená stát se rovněž zrádcem. Na kohokoli ruský prezident nyní ukáže, bude ocejchován stejně.

A pokud „zapadniky“ (zkorumpovaná část hospodářské, politické a mediální elity otevřeně či nepřímo placená Západem) skutečně něco proti aktuálnímu vedení své vlasti připravovali (nebo o tom alespoň snili, aby přítok dolarů neustal), nyní je s tím amen. Tajné služby (civilní i vojenské) mají nyní absolutně volný kredit na jejich potlačení. Je to vlastně taková malá repríza následků puče proti Erdoganovi – kterému právě Putinovy tajné služby zachránily krk. V jeho důsledku mohl turecký vůdce násobně posílit svou moc – a prakticky zcela zlikvidovat skutečnou „západní“ opozici.

Jde současně o Putinovu mistrovskou odpověď na chystaný summit NATO, respektive právě skončené dosud největší letecké cvičení trénující přepadení Ruska: S „vnitřním nepřítelem“ nadále (na hodně dlouhou dobu) nepočítejte. Nojo – ale jak chcete vést válku s největší zemí světa, jejíž armáda již více než rok trénuje ničení vašich dosud tajných zbraní v reálných válečných podmínkách? Jejíž veřejnost je sjednocena jako nikdy předtím? V jejímž čele stojí regulérně zvolený vůdce s podporou, o níž se jeho západním protějškům nemůže ani zdát (o převaze v jaderných zbraních, respektive jejich nosičích ani nemluvě)?

Naši furianti

A tak asi nezbývá než krátce ještě něco poznamenat k reakcím těch, kteří nás Božím dopuštěním aktuálně reprezentují před světem (a vedou do plánované zkázy doma). O generálu Varšavské smlouvy a NATO Petru Pavlovi zbytečné ztrácet jediné slovo. Jako „lampasák starého střihu“ pouze plní rozkazy – a velmi nemotorně se je občas pokouší přenést do domácího prostředí. Takže od toho nic moc nečekejme. Bude pouze nekreativním „přepisem“ svých sponzorů z washingtonského Deep State.

To zábavnější byla – jako obvykle – starostka městské části Praha 2 (žije zde nejvíc Američanů usídlených v hlavním městě) v roli ministryně války. Vždy roztomilý tlouštík paní Černochová nezklamala. Ihned se nechala slyšet, že v Rusku prý vypukla občanská válka. Něco jako když hlásila začátek třetí světové války po dopadu ukrajinských (podle ní ruských) raket na polský traktor (nedaleko skladiště hnojiv, která skutečně mohla vybuchnout v ohromujícím divadle). Že jí přizvukoval stejně obtloustlý Pirát, který z Fialovy vůle zasedl ministerstvo zahraničí, je také již tradičním číslem této zničující frašky v podání souboru diletantů placených Bruselem a Washingtonem.

Trocha smutku však pramení z některých ukvapených komentářů od napohled příčetných lidí na „národní“ straně barikády. Dvakrát měř by mělo platit především pro ně. Je to varovné. 

Víkendová zábava tedy skončila, lid se vrátí ke své práci – a politici k rozkrádání jejích výsledků a ožebračování mlčící většiny.

Něco se však stalo – i když na to teď hlavní média dají zmanipulovaným rychle zapomenout: Západ prohrál další významnou strategickou bitvu – aniž se do ní mohl pořádně zapojit. Podle českého úsloví: Kdo umí, umí, kdo neumí, ...

Vladimír Putin zahájil neohlašovanou ofenzívu. Jaký bude mít průběh, uvidíme docela brzy. Problém je, že jsme na straně, která se řítí do propasti. A že pouze čekat, jestli se tomu náhodou vyhneme, není zrovna produktivní.

Ale je tu ještě jedno poučení: Pohrávat si s myšlenkou „ozbrojeného odporu“ znamená nepochopit brilanci Putinova gambitu. Takže – jak na to?

Chce to myslet. Skutečná partie právě začíná.

S pomocí Boží zvítězí chytřejší.

 

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

No, Ethanole, kdo nakonec vyhraje či ne je otázka budoucnosti. Proč si ale myslíte, že Ukrajinci už prohráli? Nevím jak vy, já tuto válku vnímám z ukrajinského hlediska jako válku za nezávislost (na Rusku). Prostě, Ukrajinci si chtějí dělat to, co chtějí, no a Rusové jim to chtějí zakázat. Pokud se Ukrajincům podaří uhájit navzdory bezesporu velkým obětem aspoň nějaký nezávislý prostor, tak vyhráli. Ve stylu Zimní války prostě uhrají aspoň něco. Podle mne je to naopak Rusko, kdo už asi nemá šanci skutečně vyhrát. Původní plán ukázat se jako mocnost evidentně selhal, Rusko přišlo o spoustu zbraní, zásob, lidí, těžko ty ztráty odhadnout, ale jen ty na Oryxu jsou pro Rusko dost děsivé - https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html. Teď se hraje o to, aby Rusko aspoň nějak vyhrálo. Osobně se domnívám, že nějak to prostě uplichtí, jelikož je pro ruskou velkou duši prostě nepřijatelné prohrát s opovrhovanou Ukrajinou, ale podle mne se už nebude jednat o mír, který by byl diktátem - takže Rusko nebude rozhodovat o tom, jaký bude či nebude režim na neokupované části Ukrajiny.

Samozřejmě, je otázka, zda si Ukrajinci zas tak pomohou tím, že závislost na Rusku vymění za závislost na Západu, ovšem to je na nich, oni se takto rozhodli a za toto bojují.

Průměrný počet slepic: 1.9 (52 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Větu "Ukrajinci si chtějí dělat to, co chtějí, no a Rusové jim to chtějí zakázat"... bych upřesnila na "Zelenský spolu se Západem si chtějí dělat to, co chtějí..." 

Průměrný počet slepic: 4.8 (48 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

a chtějí si to dělat v hranicích z roku 1992, včetně oblastí obývaných Rusy.  Z hlediska mezinárodního práva na to mají plný nárok, akorát holt realita je jinde.

Průměrný počet slepic: 3.3 (13 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Nezávislost již Ukrajina měla před válkou, jen si ji nevážila a lehkomyslně ji vyměnila za renesanci nacismu.

Vraždit, upalovat zaživa a celkově páchat genocidu na vlastním obyvatelstvu které jen nesouhlasilo s neonacistickým obratem bývalé Ukrajiny. Tak toto obhajovat, že prý na to má Ukrajina právo a čílit se že jim to chce Rusko zakázat, tak to chce kachní žaludek.

Válka v bývalé Ukrajině trvá již 9 let. Jen se nyní změnila z občanské (západem vyvolané a financované) v americko-ruskou do posledního Ukrajince.

A je úplně jedno, jestli tu válku vyhraje Rusko nebo USA (za potlesku trpaslíků z Eurosajuzu).

Bývalá Ukrajina již definitivně prohrála. Nikdy již nebude samostatnou zemí. Bude bez lidí, bez prostředků, jen s dluhy a rozprodanou půdou. A hlavně o ní již budou rozhodovat jiní, ale rozhodně ne Ukrajinci.

Průměrný počet slepic: 4.5 (90 hlasů)

... zejména poslední dva odstavce. Mnoho lidí, nejen u nás, nechápe, že s Ukrajinou se vezou především bývalé socialistické země.

Průměrný počet slepic: 4.7 (34 hlasů)

tam bude spíš v takové folklórní, lidové formě. Kříž na tank, vytetovat na paži atd. Kde máte obdobu NSDAP s milióny členů, masovými shromážděními, likvidaci ostatních politických stran, koncentrační tábory pro odpůrce, rasové teorie atd. atd.?

Průměrný počet slepic: 1.7 (31 hlas)

Asi tak nějak, to je typicky ruský trik označit své nepřátele za nacisty. Mě se také nelíbí ta adorace Bandery a spol, jenže jednak je velmi těžké hodnotit tu situaci, ve které tehdy mezi válkami Ukrajina byla (v podstatě místní nacionalisté bojovali proti všem), ovšem hlavně - nynější nacionalisté sice navazují na tyto tradice, ovšem jak píšete, se skutečným NSDAP, celou touto mašinérií, ideologií, snahou o ovládnutí světa atd nemají nic společného. Samozřejmě, nelze zapomínat na masakry minorit a je třeba to Ukrajincům připomínat, ovšem nevím, zda je mají mistrovat zrovna Rusové.

Průměrný počet slepic: 1.9 (35 hlasů)

Ale faktem je, že ten tvůj "nevinný symbolický" nacismus i neonacismus předvedli v historii mnohokrát.

Jak za druhé války, tak v nedávno v Oděse.

banderovci

b

Průměrný počet slepic: 4.9 (58 hlasů)

Ethanole, nikdo si ukrajinský nacionalismus neidealizuje, je stejně hnusný, jako je ten ruský - ten mimochodem také stojí za to. Jen je prostě podle mne totální nepravda, že dnešní Ukrajinci, jakkoliv nacionalisticky založení, mohou za to, co udělali jejich dědové. Ano, měli by to odsoudit, to souhlasím, neměli by používat stejnou symboliku. Ale Rusové jsou v tomto v podstatě stejní, i oni adorují Stalina a carské Rusko, obliba Ivana IV je kapitola sama pro sebe. Co se Oděsy týče, vůbec to nechci omlouvat, mělo se to odsoudit, režim se od toho měl distancovat, atd. Ale připomínám - stalo se to po záboru Krymu a vypuknutí občanské války, obojí dílo Ruska. Díky tomu došlo k excesům na obou stranách a už to jelo. Rusko je podle mne zodpovědné za vzrůst brutality na Ukrajině a nepřímo i za tu Oděsu. Tam celý ten masakr byl vyvrcholením boje radikálů obou stran, kdy z proruské strany padly první výstřely. Molotovovy koktejly házely obě strany, šlo o neskutečné pouliční násilí, ta fotografie je důsledek. Opět, nikdo to tu neobhajuje, ale je špatné vytrhávat z kontextu jen to, co se mi hodí.

Průměrný počet slepic: 1.8 (31 hlas)

Já si myslím, že je dobré si o složitých problémech něco přečíst, pokud možno na obou stranách „barikády“. Zkuste třeba Donbas od Tomáše Forró. Je spíše proukrajinský, uznávám, ovšem má tam spoustu rozhovorů s lidmi z obou stran a je to z roku 2019, takže to není zatížené poslední eskalací.

Já neobhajuji vše, co se na Ukrajině stalo, i když označovat ji za nacistickou je typicky ruský trik, nicméně, to není to zásadní. Je to prostě věc Ukrajinců a oni se s tím musejí poprat. Opravdu zásadní otázka je jiná - co je Rusku do toho, co se děje na Ukrajině? Kdo mu dal jakékoliv právo do toho zasahovat? Protože to byly právě ruské zásahy, které podle mých znalostí tamější situaci zásadně zhoršily. Tím nechci bagatelizovat americký a EU tlak a Majdan. Jenže to vše stále ponechávalo celý problém na Ukrajincích - a hlavně, dle mých zkušeností byl Majdan schvalován většinou Ukrajinců. Až Rusko z toho udělalo problém mezinárodní a financovalo / podnítilo vnitřní občanskou válku. Mimochodem, v té knížce se dočtete velmi zajímavé detaily vzniku této války, jsou tam rozhovory s těmi, kteří vše začali a mnozí z nich toho dnes (tedy v r.2019) litují. Takže veškeré ruské tvrzení, že východ Ukrajiny chtěl být ruským, plave hodně na vodě, ostatně, to je i má zkušenost.

Jak to na Ukrajině skončí, to je otázka, jestli ta bývalá Ukrajina prohrála, to uvidíme. Já myslím, že je stále šance uhrát solidní „plichtu“, protože Rusko rozhodně není ani zdaleka tak silné, jak se tváří. Problém je, že Rusko žádný mír nechce, protože ruské mírové podmínky (které Vidlák překvapivě nijak nekomentoval) nejsou ničím jiným než brutálním diktátem, v podstatě požadavkem po bezpodmínečné kapitulaci.

Průměrný počet slepic: 2.3 (30 hlasů)

A jak souvisí financování Majdanu Ruskem s vyjádřenim Nulandové ,že USA investovali do Ukrajiny 5 mld USD?

A co vyjádření M. Albright , že je přece nespravedlivé aby Rusko samo vlastnilo obrovské množství surovin na jeho území?

Průměrný počet slepic: 5 (44 hlasů)

Ukrajinu vedou nacisté, to není Ruský trik ale fakt. To co dělali Ukrajinci za druhé světové války s jinými národy tam usídlenými, Židy, Poláky, Rusy i Čechy, z toho se zvedal žaludek i Německým jednotkám SS. Podobné zrůdy vedou nyní válku proti Rusům.

Průměrný počet slepic: 4.6 (45 hlasů)

Freude, mohu se zeptat, na čem zakládáte svůj logický „úkrok stranou“, že „Podobné zrůdy vedou nyní válku proti Rusům.“? Na tom, že současný UK režim se hlásí k ukrajinským nacionalistům a ty dávné zrůdnosti neodsoudil? Ano, souhlasím, že je to špatně, je to chyba, ale to ještě neznamená, že jsou to „podobné zrůdy“. Prostě, ve chvílích nenávisti dochází k brutalitě, viz nahoře fotka z Oděsy. Ovšem asi netušíte, kdo byl prvním mrtvým na Donbase, že? Jmenoval se Dmytro Čerňavskyj a zemřel 13.března v Doněcku při masové demonstraci za Ukrajinu. Dávno před Oděsou, jen tak mimochodem, a pak tam těch proukrajinských mrtvých bylo ještě dost a dost. Čímž opět vůbec neomlouvám Oděsu ani jiné násilí (mělo by to být vyšetřeno a odsouzeno), jen říkám - to jsou bohužel plody občanské války, děje se to v každé takové a k jejímu vypuknutí výrazně vypomohlo Rusko.

Mimochodem, pokud bych užil vaši logiku s „podobnými zrůdami“, tak mohu stejně tak tvrdit, že „podobné zrůdy“ jako Stalin vedou nyní Rusko.

Průměrný počet slepic: 2 (23 hlasů)

Dmytro Čerňavskyj byl zabit při demonstraci v březnu 2014. Tato demonstrace byla na podporu státního převratu řízeného ze zahraničí a za Ukrajince na něm padlé.

Vy máte sympatie ke státním převratům? Myslíte, že kdo je nespokojený s legálně zvolenou vládou či prezidentem, ten je oprávněn za peníze ze zahraničí zinscenovat státní převrat?

A neříkejte mi, že dělám úkrok stranou. Události v Donbasu byly důsledkem Majdanu a událostí následujících.

Pochopitelně, Putin je podle Vás zrůda. Podle našich médií je to tak. Vy pořád ještě věříte našim médiím. Jistě že o tom, jak probíhá válka na Ukrajině se pravdivé informace shánějí obtížně i když některé z těchto informací, prezentované našimi médii jsou tak hloupé, že jim věří jen člověk ducha mdlého. Navíc je tu plno informací, které se tohoto konfliktu netýkají, a i tam se ukázalo že byly od počátku vylhané.

Pokud někdo chce abych mu věřil to co si ověřit nemohu, tak mi především nesmí lhát v tom co si ověřit mohu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (36 hlasů)

Freude, nemám sympatie ke státním převratům, to ani náhodou. Na druhé straně, Janukovič porušil svůj zásadní volební slib (zajistit vstup do EU), proto Majdan, který - podle mých zkušeností - podporovala většina Ukrajinců. Ano, správné bylo dodržet dohodu o předčasných volbách, souhlasím. Dodržena nebyla, což bylo bezpochyby špatné. Ovšem výsledky Majdanu byly následně legitimované v dalších volbách a Ukrajinci se svobodně mohli vyjádřit o další 4 roky později a dokonce si zvolili prezidenta, který nebyl představitel establishmentu, ten s ním měl docela problém. Něco takového se třeba v Rusku nestalo už od únorové revoluce 1917. Mimochodem, opolčenci také nedodrželi ústavu, místo aby počkali na předčasné volby a tam vyjádřili svůj názor, tak rozpoutali občanskou válku. Pro to máte sympatie?

Netvrdím, že Putin je zrůda, myslím si, že je hlupák, minimálně v posledních létech prostě vrší chybu za chybou. Válka na Ukrajině je minela přímo obrovská - špatně připravená, mizerná práce rozvědky, naprosto neadekvátní síly, co dodat víc? Nyní se horko těžko záplatuje a hledá cesta, jak z toho ven. Já nevěřím našim médiím, snažím se vše pokud to jde ověřovat z více zdrojů. Rozhodně nevěřím třeba těm, kdo ještě 23/02/23 tvrdili, že žádnou válku nechystají a jde o naprostou lež. Jen tento fakt by vás měl co se pravdomluvnosti ruské strany varovat. Přesně jak píšete, pokud někdo chce abych mu věřil to co si ověřit nemohu, tak mi především nesmí lhát v tom co si ověřit mohu.

A co se úkroku stranou, tak mi to prostě připadá a vy jste mi to nevyvrátil. Na základě toho, že Ukrajinci dělali něco před 80 léty a dnes s nimi jejich následovníci sympatizují vyvozujete, že jsou to podobné zrůdy. Jenže pokud chcete uvažovat s touto logikou, je současné čínské velení stejně zrůdné, jako Mao ce Tung (mají ho i na bankovkách) a dalo by se ještě dlouho pokračovat.

Jo a co se sledu události týče, buďte přesný - Nepodepsání asociační dohody s EU->Majdan->Krym->Donbas->Oděsa atd. Ten Krym je tam zcela zásadní, protože tam se vnitroukrajinské záležitosti náhle změnily v mezinárodní problém.

Průměrný počet slepic: 1.9 (24 hlasů)

Vyvracet Vám celý Váš eleborát by zabralo mnoho času, tak se jen pozastavím nad Vašim výrokem:

Freude, nemám sympatie ke státním převratům, to ani náhodou. Na druhé straně, Janukovič porušil svůj zásadní volební slib (zajistit vstup do EU), proto Majdan,

 

Jste velmi odvážný, když říkáte že v případě že prezident, v našem rozdělení pravomocí vláda, nedodrží volební slib je to důvod k tomu ji svrhnout třeba i násilně. To se mi na Vás líbí že to berete padni komu padni, včetně vlády naší. Nebo se mýlím a platí to jen pro Janukoviče? 😊

Průměrný počet slepic: 4.7 (32 hlasů)

Freude, já tam přeci jasně napsal, že měla být dodržena dohoda o předčasných volbách. To bylo to, po čem Majdan původně volal, jenže bohužel došlo k násilnostem (nemá smysl rozebírat kdo střílel, kdo zemřel, tam se ničeho nedobereme protože pravdu nikdo nezná) a situace se vyhrotila bohužel tak, že Janukovič musel utéct. Jenže v této době už byl skutečně naprosto odepsanou figurou. K oněm předčasným volbám nakonec došlo, jediný rozdíl byl v tom, že mezitím nedovládl Janukovič, ale „úřednická“ vláda pučistů. Ano, s tímto obdobím mezi 22/02 - 25/05/2014 nesouhlasím, protože byla u moci nelegální vláda vzniklá pučem.

Mohu se nyní zeptat já - myslíte, že za této situace bylo dostatečně oprávněné zorganizovat povstání a pokusit se o odtržení regionů, přepadat policejní stanice a sklady zbraní atd? Když tedy pominu fakt, že rozhodně nešlo o nějaké spontánní projevy občanské neposlušnosti, ale o akce organizované z Ruska? Bylo to oprávněné, když za dveřmi byly předčasné volby, kdy se všichni mohli vyjádřit? A co myslíte, co by se stalo, kdyby Rusko nezasahovalo, neanektovalo Krym, nepřilévalo olej do ohně - nedošlo by k postupnému uklidnění situace?

Co se vaší otázky na naši situaci týče - nepodporoval jsem jakékoliv akce proti Babišově vládě, ačkoliv jej považuji za škůdce této země atd. Ale prostě vyhrál volby, měl právo vládnout. Stejně tak nepodporuji akce proti této vládě, ačkoliv si o Fialovi myslím, že je neschopný. Faktem ovšem je, že ani jedna z těchto vlád neřešila tak zásadní problém, jako další ekonomickopolitickou orientaci země (tedy např. vstup do EU). Přiznám se, že neumím odpovědět, zda bych v případě analogickém tomu ukrajinskému podporoval „Majdan“, nebo ne, to by asi záviselo na konkrétních okolnostech. Předčasné volby bych ale asi podporoval určitě, protože to je v takové situaci asi nejférovější řešení.

Průměrný počet slepic: 1.5 (16 hlasů)

tam nejde. Otázka je, do jaké míry je taková nezávislost, podmíněná neustálou podporou velkého amerického bratra, perspektivní. My Češi o tom něco víme, na rozdíl od polabských Slovanů jsme přežili.

Ale docela dost lidí se shoduje na tom, že pokud se Ukrajina rozdělí podle národnostního principu, má takový mír šanci i do budoucna.

Průměrný počet slepic: 4 (21 hlas)

Já souhlasím, že Ukrajinci si ten Západ a EU hrozně idealizují, já s nimi měl mnoho debat na toto téma (dávno před 2014), kdy jsem se snažil vysvětlit, že by měli spíše využít ekonomické provázání s bývalým světem CCCP, postupně se navázat na Západ a stát se jakousi „ekonomickou branou“ mezi nimi, uznávám, že to byly úvahy politicky naivní, protože tehdy cca 2011-12 jsem prostě nevnímal to vzrůstající napětí. Snažil jsem se vysvětlit, že na Západě je nikdo nečeká a nikdo jim nedá nic zadarmo. Přesto byli velmi prozápadně ladění a chtěli od EU. Mají na to právo? Má Rusko právo jim toto upírat? O tom ta válka je a o tom byl i Majdan. Dnes se mluví o členství Ukrajiny v NATO, ale v roce 2014 tohle nikoho nezajímalo, vše se točilo kolem členství v EU.

Co se týče rozdělení Ukrajiny dle národnostního principu - pokud by nebyla válka, byl mír, byly k tomu podmínky, souhlas, to by bylo nejlepší. Jenže problém je, že na Ukrajině před 2014 existovalo několik různých zájmů a ty nebyly přímo svázány s národností či jazykem. Prostě, na východě žili Ukrajinci, kteří sice mluvili rusky, ale nechtěli být součástí Ruska, pouze chtěli rusky mluvit i nadále a mít v rámci Ukrajiny větší samostatnost. Dále tam žili Ukrajinci, co mluvili rusky a Majdan jim vyhovoval a chtěli to tak mít a nevadilo jim naučit se ukrajinsky. Pak tam žili Rusové, chtěli být součástí Ruska. No a určitě tam žilo i nějaké to procento ukrajinsky mluvících Ukrajinců. Kolik bylo kterých nevím, Rusové samozřejmě operují s tím, že každý, kdo mluvil rusky, chtěl do Ruska, což je nesmysl i dle mé zkušenosti. Jak to ale nějakým referendem spravedlivě rozseknout, to nevím. Každopádně, to už je historie, dnes je tam tolik nenávisti, že něco takového nejde. Dnes mi i lidé z dříve typicky ruskojazyčných oblastí píší maily v ukrajinštině.

Průměrný počet slepic: 3.4 (23 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

" Dnes mi i lidé z dříve typicky ruskojazyčných oblastí píší maily v ukrajinštině."

Bodejď by tak nepsali, když za ruštinu je dnes v bývalé Ukrajině v lepším případě kriminál, v tom horším se ten chudák ztratí. ;o))

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)

Ethanole, oni mi ještě před válkou psali v ruštině. Dnes dávají přednost ukrajinštině z vlasteneckých důvodů, já je ale obvykle prosím o ruštinu, je to pro mne pohodlnější. Máte nějaké důkazy pro to, že „za ruštinu je dnes v bývalé Ukrajině v lepším případě kriminál, v tom horším se ten chudák ztratí“? Já totiž ne, ovšem je fakt, že vzhledem k situaci se prostě ukrajinština preferuje - čemuž se nelze divit. Mimochodem, na Ruskem okupovaných územích je pro změnu zakázána ukrajinština. To je v pořádku?

Průměrný počet slepic: 2.2 (19 hlasů)

Dnes odpoledne jsem jen tak na půl ucha poslouchal nějakého ukrajinského činitele, který na ČT 24 říkal že použití Ruštiny na Ukrajině, je trestné. Zřejmě je to takové pako že neví že tím přiznává porušování práv národnostních menšin.

Jo a ještě si vzpomínám že říkal že nejvíc takových trestných činů je na internetu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

To je zajímavá informace, díky. Jak budu mít příležitost, tak se zkusím zeptat. Obávám se ale, že to nikdo na plnou hubu nepřizná, protože se obvykle bavím s techniky, kteří nejsou pitomí a docházejí jim důsledky. Zkusit to můžu, každopádně díky za upřesnění. Nicméně, jemně bych upozornil, že v době válek docházelo k porušování práv menšin běžně - viz americké tažení proti Japoncům v USA či stejné tažení v CCCP proti povolžským Němcům, dokonce i proti Korejcům (tam mne to dost překvapilo, ale to byl typický Stalin) atd. Hodnotit stav za války je v tomto směru poněkud ošidné.

Průměrný počet slepic: 2.4 (13 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Mohl byste se dnes špacírovat po Václaváku s našitým písmenem "Z"...? Riskoval byste, že s vámi dnešní "Kriti" zahájí krátký proces (a mohl by vás o ten špacír se "zetkem" někdo prosit sebevíc). Tak se nedivte, že vám píšou v ukrajinštině. 

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

Byl pokus o mírové řešení některých Vámi uvedených problémů. A potom se dozvíme , že je Ukrajina, Francie a Německo nikdy nemínili plnit a chtěli pouze získat čas na vyzbrojení Ukrajiny

Průměrný počet slepic: 5 (37 hlasů)

Co se minských dohod týče, tak nejsem si jistý, nakolik vážně je braly obě strany - protože obě je porušovaly. Obě, to bych velmi rád zdůraznil. Mimochodem, Minsk II nedodržovali především opolčenci, viz Debalcevo a později neumožnění voleb. A zcela mimochodem - ta dohoda byla mrtvá už v roce 2015, kdy se ukázalo, že ani jedna ze stran ji nehodlá dodržovat. Osobně se domnívám, že Minsk byl ze strany Ruska pokusem o zajištění „Podněsteří“ na území Ukrajiny, což by účinně znemožnilo přijetí Ukrajiny do EU. Ale samozřejmě, je to jen můj dojem, protože ruští představitelé nejsou tak pitomí, aby své skutečné úmysly vytrubovali do světa.

Průměrný počet slepic: 1.9 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Na tuto návštěvu platí známé přísloví:

Host do domu, čagan do ruky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (35 hlasů)
Trvalý odkaz

 

" ......  .   Bulharský ortodoxní kněz uvalil církevní klatbu na Volodymyra Zelenského a třikrát ho proklel ... v okultních procesech řízení mají slova neuvěřitelnou moc, pokud jsou vyslovena církevní osobou, která má svátost ochrany Boha. Uvalení klatby na Zelenského má mnoho možných rozuzlení, protože klatba může být natolik hluboká, že se začne přenášet na osoby, které s prokletou osobou přijdou do styku ....  Proto je velmi zajímavé, že po uvalení klatby na Zelenského jako první z politiků, který mu podal ruku,  je právě Petr Fiala.  ....."

Celý článek zde: 

https://aeronet.news/video-bulharsky-ortodoxni-knez-uvalil-cirkevni-klatbu-na-volodymyra-zelenskeho-a-trikrat-ho-proklel-spolecne-s-fasistickym-rezimem-na-ukrajine-za-to-ze-zacali-rozprodavat-na-zapadnich-trzich/

VIDEO: Bulharský ortodoxní kněz uvalil církevní klatbu na Volodymyra Zelenského a třikrát ho proklel společně s fašistickým režimem na Ukrajině za to, že začali rozprodávat na západních trzích liturgické ikony z právě rozpuštěné a zlikvidované Pečerské Lávry! Kněz proklel Zelenského ve chvíli, když jeho kolona mířila na letiště! Uvalení tzv. anathemy na židovského prezidenta Ukrajiny je církevním rozsudkem věčného zatracení, ale od fatvy v islámu se zásadně liší! | AE News (aeronet.news)

Poznámka:  Nesetkal se náhodou  Zelensky  také  s  Pekarovou a s Pavlem?  

Průměrný počet slepic: 4.8 (34 hlasů)

Takže tři mouchy jednou ranou ...... dokážete si představit tu  ...  ehm tragédii pro Českou republiku, až  se klatba začne  plnit ?  Ric !  A zničeho nic jsme bez Pavla, Fialy a Pekarové.  

Průměrný počet slepic: 4.4 (32 hlasů)

 Kdo nás povede do vítězné bitvy, kdo nám bude signalizovat a kdo nám bude plést svetry?

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

Představit si to dokážeme :-))

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

nepodstatná. Podstatnější je zneužití současného vývoje na Ukrajině, ale i v Evropě požadavky na účast USA (armády) v Evropských zemích na základě vazalských smluv šitých na jedno brdo, ale podle místních podmínek té které dvoustraně oslovené země.

V našem případě se podařilo přimět poslance k projednání této smlouvy na veřejném slyšení, které však ani v opozičních řadách nebylo příliš sledované a poslanci se zachovali jak se dalo předpokládat, vazalská zvací dohoda prošla parlamentem v prvním čtení jako nůž máslem. Pro mnohé není překvapením, že podíl na tom mělo opoziční hnutí Andreje Babiše.

Víc se k tomu nebudu rozepisovat a unavovat čtenáře. Nebudu ani přikládat přímý odkaz na příslušný rozhovor Petra Bureše zatím dohledatelný na You Tube. Kdo má zájem, najde jej pod názvem Advokátka Mgr. Daniela Šenarová s PhDr. Josefem Skálou, CSc. - živě na kanále Petra Bureše. V době, kdy tento odkaz zveřejňuji měl tento rozhovor 7,1 tis. shlédnutí po odvysílání po 12 hodinách.

Paní Šenarová provedla podrobný právní rozbor zvací smlouvy. Zároveň můžete získat také odkaz na aktivitu alternativy Ne základnám v čele s manželi Novotnými, kteří chystají na den projednávání zvací smlouvy petiční stánky přímo u poslanecké sněmovny. Je zde zveřejněna výzva na podporu a případně umístění dalších petičních stánků, kterými je možné obejít zákaz demonstrace ve Sněmovní ulici. 

Tato připomínka nesouvisí přímo s návštěvou V. Zelenského v naší zemí, ale domnívám se, že obojí  stojí za pozornost, z mého pohledu víc projednávaná dohoda s USA.

Jinak ještě zpět k Zelenskému. Nepřipadá vám někomu jeho mise po Evropě pohádku "O koblížkovi"? Babička také na koblížek vymetala mouku ze všech koutů. Ony ty pohádky mívají svůj praktický základ.

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

u Bulhara nepochodil a po žních půjde tak jako tak k Turkovi.

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

Zelenskyj je herec, proč nebyl ve Varech? Proč si pro něj letěli? Plesl naznačil 07.07.2023 (z PL)

Moderátor Luboš Xaver Veselý se ve svém pořadu věnoval s Jaroslavem Pleslem aktuálnímu dění. „Ukrajina je priorita české vlády, to říkal premiér. Teď přijel reprezentant naší priority, tak česká vláda a český prezident, obě komory českého parlamentu tomu věnují náležitou pozornost, a tu pozornost věnují naprosto své absolutní prioritě,“ řekl Plesl k návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského – a k jeho přijetí.

... „Ne všichni jsou ve Varech. Je tady ukrajinský prezident, taky není ve Varech,“ poznamenává Plesl. „A není to chyba?“ ptá se jej moderátor Luboš Xaver Veselý. „Asi jo. Já myslím, že všichni jsou ve Varech. Náš prezident byl ve Varech, náš premiér byl ve Varech, mohli se potkat tam. Je to herec, šéf jeho kanceláře je filmový producent, ten určitě musel být někdy ve Varech. Není možné, aby tam nebyl. Tak to tam znají. Mohli udělat velkou akci ve Varech, myslím, že by to bylo oceněno v Česku. Všichni z Prahy jsou stejně tam,“ dodal.

Dále se řeč stočila na proslov Marka Ebena na úvod festivalu, když říkal – jak uvádí Veselý – že jsme malá země a nikdy jsme neobsadili Německo. „To jsem neslyšel. Já jsem jenom čekal, až se objeví někde v médiích, že Marek Eben řekl něco špatně. A objevilo se to i tentokrát. Takže jsem si to odfajfkoval a na tom dlouhém seznamu toho, co budu slyšet z Karlových Varů, přestože jsem tam nikdy v životě nebyl, a nikdy tam nepojedu, tak pěkně ten seznam začal odškrtnutím fajfky: Marek Eben něco zpackal. To se stane každý rok, ne?“ podotkl Plesl.

... „Jak si vysvětlujete, že přiletěl českým vládním speciálem? Že jsme si pro něj přiletěli? Že to platili čeští daňoví poplatníci?“ zeptal se Veselý. „Tak, je to naše priorita. Asi to byly nějaké kamuflážní operace, aby Rusové nevěděli, jakým letadlem poletí, možná letělo víc letadel v jeden čas,“ řekl Plesl.

...„A jelikož je to priorita, absolutní priorita české vlády... Dokonce i naši romští spoluobčané říkají, že náš premiér je ukrajinský premiér, tak, to je přesně v souladu s tou prioritou současné vládní garnitury,“ poznamenal.

I když současné cesty Zelenského jsou dle Plesla „milostnou předehrou před summitem NATO“, summit NATO podle něj bude vypadat zcela jinak než tato túra prezidenta Zelenského. „Myslím si, že to bude daleko blíž tomu, co zažil v Bulharsku, než co zažil v České republice,“ dodal.

...Nechybělo ani téma mediální výchovy. „Podívejte se na našeho prezidenta. Ten absolvoval tolik hodin občanské nauky, řekl bych tisíce hodin občanské nauky, za Sovětského svazu. Vysvětlovali mu, jak svět funguje, jaké hodnoty jsou správné, a on, chudák, podle toho fungoval. A nyní, když přijde k památníku politických vězňů, tak se musí omlouvat. A já se nedivím, že to neprohlédl, když mu takto vymývali mozek. A nyní to čeká ty nebohé děti,“ podotýká k tomuto Plesl.

...„Nebylo by fér, kdyby si ODS změnila název?“ nadhodil dále Veselý. „To už dávno. Já jsem to měl už dokonce vymyšlený. Mělo by se to jmenovat Občanská demokratická strana zelených. Jsou to melouni prostě. Navrch zelený a uvnitř rudý,“ míní Plesl.

https://www.parlamentnilisty.cz/…240

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane pavte, Ukrajinci už prohráli právě proto, že skočili na vějičku západu, hlavně USA. Že budou přijati do EU a NATO a budou se mít skvěle. Tak za ně odvádějí špinavou práci a umírají, že mají rozmlácenou zemi a miliony lidí už opustili zemi. Ať chcete nebo ne, je to válka USA proti Rusku do posledního Ukrajince. Myslíte, že většina obyčejného lidu Ukrajiny chtěla do NATO? Ne, nechtěla. Oni chtěli jen normálně žít. To jen ta skvadra okolo nastrčeného Porošenka a nyní Zelenského. A myslíte, že by Ukrajinská vláda tak cíleně dráždila Rusko, kdyby nebyli podporováni sliby a dodávkami zbraní z USA? A víte, proč Rusko prohrát nemůže? Jde mu totiž o existenci. Buď se svými požadavky uspěje – neutralita Ukrajiny a samozřejmě územní změny (to minimálně), nebo Rusko nebude. Ta druhá varianta pro Rusko nepřipadá v úvahu. To by strašně rád Biden a spol.
Zkuste posoudit tohle - https://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Tak-sel-cas-s-Ukrajinou-General-Pelz-vytahl-data-Zbytek-na-ctenari-694483
a mrknout na obrázek níže.

Obsah obrázku text, mapa, atlas, snímek obrazovky

Popis byl vytvořen automaticky

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

Výše jsem vysvětlil, proč je tento obrázek v podstatě k ničemu. Jazyk nevypovídá o národnosti, na východě Ukrajiny žila spousta Ukrajinců, kteří sice mluvili rusky, ale považovali se za Ukrajince a nechtěli být součástí Ruska. Jak je chcete od skutečných Rusů odlišit? Nikdo tam žádné referendum nedělal. O pocitech místních dost vypovídá, že nějaké masové vítání okupantů, pardon, osvoboditelů, se pokud vím nikde nekonalo. Jo a mimochodem, celý Majdan nebyl o NATO, ale o EU. Do té Ukrajinci skutečně chtěli. 

Mohu se zeptat, proč by mělo jít Rusku o existenci? Proto, že to tvrdí jeho věrchuška, které (nikoliv Rusku) o existenci opravdu jde? Jak známo, Rusové slabost a prohry neodpouštějí. Ve skutečnosti si nikdo nepřeje rozpad Ruska, stejně, jako si ho nikdo nepřál v 90. letech. USA prohrálo spoustu válek a nějak nevím, že by se to na jejich existenci podepsalo. Proč by mělo jít o ruskou existenci na Ukrajině? Jo a ty vámi zmiňované „minimální“ územní změny - pokud vím, ruští bloggeři by pro Rusko rádi nejen celou levobřežní Ukrajinu, ale i pobřeží včetně Oděsy. Oficiálně zatím Rusko anektovalo 4 oblasti, což je více, než 20% ukrajinského území. To mi nepřijde jako „minimální“ územní změna. Ukrajinci, na rozdíl od Rusů, o existenci skutečně bojují. Stačí si přečíst ty poslední ruské mírové požadavky, které jsou v podstatě totálním diktátem, nikoliv férovou nabídkou (zcela mimochodem, je tam zákaz vstupu nejen do NATO, ale i do EU). Pokud by došlo k takovému míru, tak je to konec ukrajinské nezávislosti. Nikoliv neutralita (kterou jim mimochodem Zelenskyj nabízel hned po začátku války / pardon, speciální operace). Mimochodem, víte co s ohledem na válku také fascinuje? Jak alternativa i Vidlák přešli drobný detail, že Rusko tuto válku zahájilo bez jejího formálního vyhlášení. Prostě, zachovali se jako naprostí necivilizovaní barbaři, jako Němci či Japonci atd. To vám mimochodem nevadí?

Průměrný počet slepic: 1.9 (22 hlasů)

mluvit o civilizaci v souvislosti s Ukrajinou, to mně osobně přijde trochu  zelenské, pardon, komické.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Na Ukrajině ještě do nedávna mluvili rusky skoro všichni. To souvisí k dřívější příslušnosti k SSSR. Ale to nemá s národností nic společného. Souvisí to s tím jak území Ukrajině (na okraji) přibývala. A nemyslel jsem minimální územní změny ale ruské požadavky, minimálně nezávislost Ukrajiny a územní změny Ruskem požadované. Do 24. 2. 2022 to šlo řešit jinak, například dohodou o autonomii. Jenže to zase nepřipouštěl Zelensky, který například vystoupi s požadavkem atomových zbraní.
No a proč by mělo jít Rusku o existenci? Zkuste se mrknout na mapu vojenských základen NATO (Největší Americké Teroristické Organizace) a jejich vývoj. Jak Rusko krásně obklíčili. Představte si, že jste prezident Ruska. Necítil byste se vy a váš národ v ohrožení?
Ještě mě napadá taková myšlenka. Co by se asi stalo, jaký sled událostí by byl, kdyby v roce 1933, po nástupu Hitlera k moci, na něj byl spáchán atentát, úspěšně. Hitler by se možná stal mučedníkem a možná by nevznikla 2. světová, a možná by zbytečně nezemřelo téměř 70 milionů lidí. Neměl zpočátku Putin podobný nápad s fašistou Zelenským a jeho vládou? Alle je to jen asi hloupá myšlenka…….

Tenhle obrázek by mohl vysvětlit proč je na východě Ukrajiny tolik obyvatel s Ruskou národností.

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)

Opravil bych vás - na Ukrajině ještě nedávno MUSELI mluvit rusky všichni, protože za CCCP se na toto dost dbalo. Jenže Ukrajinci jsou prostě jiný národ, což si Rusové odmítají připustit, ostatně proto jim hanlivě říkají Chochly. Podstatné ovšem je nejen, jak to obyvatelstvo na území dnešní Ukrajiny mluvilo, ale s jakou národností a územím se identifikovalo. No a je mi líto, většina se neidentifikovala s Ruskem - maximálně původně s CCCP, ale poté platí, že na Donbasu se identifikovali buď jako Ukrajinci, nebo jako obyvatelé Donbasu (tedy příslušných oblastí). Strany podporující připojení k Rusku tam existovaly, ale měly zcela marginální podporu. Nejmasovější Strana regionů toto vůbec nepodporovala, právě naopak, její funkcionáři si posléze odmítly povstání zúčastnit. Historie Ukrajiny je prostě mnohem komplikovanější a rozhodně to není na jeden článek či dokonce komentář, doporučuji studium. Jo a tu mapu můžete rovnou vyhodit, bylo to mnohem složitější a pro Ukrajince těžší, protože se o ně přetahovali Rusové s Poláky a Turky, přitom ruské sliby o autonomii pochopitelně nebyly dodržené. Ale to bychom museli diskutovat o Perejaslavské dohodě, Andrusovském míru, dělení Polska, to je zkrátka hodně složité.

Co se ohrožení NATO týče - ne, já bych se tedy ohrožen necítil. Kdybych měl největší nukleární arzenál na světě, flotilu ponorek s jadernými raketami a torpédy, tolik vychvalované hypersonické střely, obrovské území, které se nedá obsadit - ne já bych se ohrožen necítil. Stejně jako se zjevně necítí ohrožená třeba Čína, která si je vědoma, že ji nelze dobýt. Ale uznávám, že je třeba vzít v úvahu ruskou paranoiu a NATO mohlo postupovat ohleduplněji. Na druhé straně nechápu, co by mělo být Rusku do toho, zda je nějaká ČR či třeba Polsko a Rumunsko v NATO.

Průměrný počet slepic: 1.7 (13 hlasů)

To, že museli za SSSR muvit rusky, to není pravda. Jezdil jsem tam v té době dost často a učili se ukrajinsky i ve škole. Navíc mám celou řadu knih pohádek všech možných ruských národů, kde se naopak dbalo na jejich folklór a kulturu. V Rusku se dodnes zachovalo mnohem více etnik než v USA. 

Chochly se Ukrajincům neříká hanlivě, ale prostě proto, že původní obyvatelé "Divokých polí" byli kozáci, kteří si z vlasů pletli henten chochol. Ani  dnes ve válce to není hanlivý výraz, je na úrovni třeba Němčouři, nebo Rusáci. Vždycky, když se Ukrajincům povede nějaký válečný husarský kousek, tak Rusové říkají. "pozor, Chocholy nespí". 

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)