Dostat se k brzdě

Autor
Štítky

Je to právě rok, kdy jsem psal své poslední úvahy na téma demonstrace a vypořádával se se škarohlídy, kteří věděli, že tam na Václavák skoro nikdo nepřijde, nemá to smysl, protože organizátoři jsou nedůvěryhodní, protože nejsou dost levicoví, dost pravicoví, jsou příliš asociální nebo příliš sociální… mohl jsem si vybrat z naprosto plné škály námitek a pro kteroukoliv z nich bych našel někoho, pro koho to byl důvod, na demonstraci nejít.

Leckteré z nich se také vyplnily. Organizátoři se nám pohádali… Láďa Vrabel dnes přemýšlí o založení strany a Jirka Havel řeší s Kollerem, že Drulák a Štefec nejsou žádní vlastenci… Původně velké demonstrace se měnily v menší a ještě menší… odbory se nepřidaly, nátlakové akce byly spíš jen symbolického charakteru… leckdo se odkopal, leckdo se zesměšnil, leckdo to prostě vzdal.

Já jsem tenkrát na tu demonstraci šel, protože můj kalich prostě přetekl. Už mi prostě nestačilo jen naříkat na Kydech. Už mi nestačilo se doma připravovat na stále rostoucí rizika vládnutí našeho Péťi. Základní obživu jsem už měl zajištěnou, základní přísun masa také, spížka byla plná, uhlí jsem také nacpal až po strop. Nakonec jsem zvládl i tu loupačku na ječné kroupy… Víc už jsem pro sebe udělat nemohl a když jsem viděl, kam spěje náš svět, prostě jsem nemohl zůstat doma a čekat, až prostě narazíme do zdi nebo vykolejíme.

Nedělal jsem si nikdy žádné iluze ani o organizátorech ani o vlastní demonstraci. Věděl jsem, že jsou to lidé z masa a kostí a víc se podobají mně samotnému než nějakým gerojům z bájí a pověstí. Věděl jsem, že mají své běžné lidské slabosti, mají své letory i nálady, mají své starosti, bojí se o své rodiny, vzdorují značnému mediálnímu tlaku a tam na Václaváku budou stát jako David proti Goliášovi… postaví se tam proti obrovské globalizované mašinérii, která disponuje takřka nekonečnými penězi, mocenskými kontakty, má k dispozici represivní aparát a spoustu pomahačů. Věděl jsem, že boj proti takové hydře nebude bez obětí a je zbytečné si myslet, že všechno půjde dobře a správně.

Už dlouho jsem viděl, že se ten náš západní vlak tak nějak řítí proti zdi. Vzal jsem všechny polštáře, které byly v kupé a obložil jsem jimi svoje děti i manželku. Samozřejmě to je nedostatečné. Nikdo neví, jak ten náraz bude přesně vypadat. Ale udělal jsem všechno, co bylo v mých silách. A pak jsem se rozhodl, že prostě půjdu dopředu a zkusím se prodrat k brzdě a zatáhnout za ní. A byl jsem mile překvapen, že těch, co tuší budoucí karambol, bylo docela hodně.

Věděl jsem, že tento pokus o zastavení vlaku každý neustojí. Věděl jsem, že v boji proti takovému nepříteli se udělá i celá řada chyb, budou v tom hrát roli i různé malicherné osobní spory, deziluze a další. Přesto jsem tam šel, protože zatím jsme stále plně nenarazili a ještě je pořád šance, že se vlak podaří zabrzdit. K vykolejení jsme nikdy neměli tak blízko, jako tuto zimu…

Od začátku jsem se dal k té největší skupině a u ní jsem zůstal. Půlka mé duše je z ruských stepí, asi mám nějak v sobě, že je zapotřebí, aby „nás bylo mnógo.“ Je více beranidel, která se snaží nějak rozrazit ty evropské hodnoty a já se prostě postavil k tomu největšímu. Tak nějak mám pocit, že větší klacek je lepší než menší.

Ale stále mi jde o to stejné – zatáhnout za brzdu. Dostat vládu ze Strakovky. Kdyby se to podařilo, pořád budeme stát na koleji, která vede do Brusele. Pořád budeme stát na dráze, kterou vyměřily americké ambasády. Pořád budeme mít vlak naložený líbodémo neziskovkami i líbodémo spoluobčany. Pořád tu budou americké semafory i americké zákazy vjezdu.

Ale… pokud vlak zastavíme, je tu nějaká šance couvat. Nebo stát na místě a položit koleje jinam. Je šance, že nový strojvůdce pojede pomaleji a třeba na příští výhybce rozumněji odbočí. Nebo odbočit nedokáže, protože tlak na něj bude obrovský, ale k nárazu dojde nižší rychlostí a z havárie se posbíráme o něco snáze. A nebo se nestane nic. Blyštivý Péťa se u kormidla udrží a prostě narazíme i s celým eurohodnotným Titanikem v plné rychlosti a pak se ukáže, jestli moje soukromé přípravy na náraz k něčemu byly. Pokud se to stane, leckdo připravený stejně půjde ke dnu a leckdo nepřipravený to přežije. Tak je to vždycky.

Nicméně, teď chci jediné – zatáhnout za brzdu. Přidal jsem se k největší skupině, prostě proto, že je největší a má největší šanci se k té brzdě prodrat. Je to to jediné, o co se jako obyčejný člověk ještě mohu pokusit.

Ono se totiž ukazuje, že i přes všechny chyby, všechny prohry, všechny malichernosti, všechny pitomosti i všechny pitomce, to vědomí průseru nikam nezmizelo. Stále to vypadá, že každou chvíli vykolejíme. K brzdě jsme se zatím nedostali, ale pasažéři si neposedali zpátky na sedačky a chuť pokusit se něco udělat, nikam nezmizela. Jízda se neuklidnila a je mnohem více vidět, že lokomotivní četa je naprosto nekompetentní.

Námitka, že máme mizerná páčidla a chlap, co to organizuje, možná není dobrý strojvůdce, poněkud není na místě. Kdybychom opravdu byli ve vlaku a viděli jak se řítíme proti zdi, tak budeme železo páčit holýma rukama a neposlouchali bychom fatalisty, že to nemá cenu. Obzvlášť my, co máme děti. Prostě bychom se pokusili, protože druhá možnost je ta, že jsme před nárazem holt zbytečně pracovali. Tož já budu raději zbytečně pracovat, než sedět a smiřovat se s neodvratným osudem.

Možná Rajchlovo beranidlo není dostatečné. Ale je největší. A když se řítíme proti zdi, nebudu se ohlížet ani na to, že většina spoluobčanů sedí v klidu a rychlá jízda se jim nadmíru líbí, ani na to, že další vědí, že pokoušet se dostat k brzdě, nemá cenu. Možná fakt nemá. Ale jdu se o to pokusit, protože maximálně budu chvíli dělat marnou práci. Většina z těch, co čekají na náraz v klidu a teple domova, ti na tom po nárazu nebudou lépe než my, co jsme se pokoušeli pohnout s dějinami.

Zůstat doma a nic nedělat, nepředstavuje žádnou výhodu.

Pokud se nám podaří vlak zastavit, přidám se k všeobecnému lustrování a hledání nového strojvůdce. Také pak přinesu svůj návrh, kam by se měly ty koleje do Brusele přeložit. Také se pak budu zamýšlet, kdo je vhodným kandidátem na strojvůdce i topiče. Ale tak daleko ani zdaleka nejsme. Teď se budu snažit dostat k brzdě… minimálně do voleb. Pokud ještě nějaké budou…

Aby nedošlo k mýlce… píšu svůj osobní pohled a nikoho nenutím, aby se ke mě přidal. Já tam jdu, protože bych rád, aby budoucí náraz byl co nejmenší a jdu s těmi, kterých je nejvíc.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu. Kdo pošle alespoň 200,- Kč, může si stáhnout audioknihu.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (296 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Bývalý indický diplomat ve svém článku shrnuje vše podstatné co se minulý týden odehrálo na summitu BRICS. Bylo toho dost a zdá se, že BRICS chytil druhý dech a že v příštích měsících bude jeho vliv na světové dění zásadně posilovat. I když je článek poměrně dlouhý, stojí za přečtení. Ti, co fandí rozvoji multipolárního světa a doufají, že i Evropa v něm najde svoji lepší budoucnost, najdou v článku dost důvodů pro optimismus.
 

Petrodolar v ohrožení: Tři energetické mocnosti Perského zálivu se právě připojily k BRICS


MK Bhadrakumar - bývalý indický diplomat, 28. srpna 2023

Hlavní událostí summitu BRICS, který se konal minulý týden v Johannesburgu, bylo podle očekávání rozšíření skupiny o dalších šest členských států. Ačkoli je to samo o sobě důležitá událost, ve skutečnosti to dobře zapadá do hlavní agendy, kterou je globální multipolarita a vytvoření spravedlivější architektury mezinárodního obchodu a financí, což má zásadní význam pro hospodářský růst skupiny.

Prohlášení Johannesburg II přijaté na konci summitu skromně v závěru dokumentu zmiňuje, že přidání dalších šesti členů vyplynulo ze "shody na hlavních zásadách, standardech, kritériích a postupech procesu rozšiřování BRICS".

Seznam šesti zemí - Argentina, Egypt, Etiopie, Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty - však prozrazuje i další důležité indicie. Za prvé, tento konsensus BRICS spočívá na hlubokém rusko-čínském porozumění. BRICS se také prohlašuje za nezápadní seskupení. Není pochyb o tom, že BRICS přisuzuje největší význam Africe a oblasti Perského zálivu, přičemž " svorníkem" jsou Egypt a Etiopie, dva starobylé civilizační státy.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov později prozradil, že "konsenzu" bylo dosaženo na základě "živých diskusí" a vážných úvah:

"Váha, význam a důležitost kandidátů a jejich mezinárodní postavení pro nás byly hlavními faktory. Sdílíme názor, že do svých řad musíme získat podobně smýšlející země, které věří v multipolární uspořádání světa a potřebu větší demokracie a spravedlnosti v mezinárodních vztazích. Potřebujeme ty, kteří se zasazují o větší roli zemí globálního Jihu v celosvětovém řízení. Šest zemí, jejichž přistoupení bylo dnes oznámeno, tato kritéria plně splňuje."

Proces rozšiřování BRICS byl považován za velmi kontroverzní, ale jednotu skupiny se podařilo udržet. Největším překvapením byl posun Indie do aktivní role, což bylo v rozporu se všemi západními předpověďmi. To vytváří novou atmosféru pro vztahy mezi Indií a Čínou, neboť prezidentovi Si Ťin-pchingovi a premiérovi Naréndrovi Módímu se skutečně podařilo prolomit ledy.

Při tak velkém zaměření na západní Asii a Afriku se Brazílie mohla cítit odstrčená, ale začleněním Argentiny byl brazilský neklid uklidněn; Čína usilovala o začlenění Etiopie; Rusko chtělo začlenit Egypt. Také Indie byla velmi potěšena tím, že má historicky přátelské a blízké vztahy se všemi šesti nováčky.

Zásluhu na tom má ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, jehož diplomatické schopnosti a velká vytrvalost daly dohromady optimální výsledek při rozšiřování BRICS.

Lavrov navštívil Pretorii ne méně než čtyřikrát poté, co v únoru loňského roku zahájil ruské speciální vojenské operace [SMO]. Aby bylo jasno, kremelské úsilí o získání srdcí a myslí se rozběhlo na plné obrátky: Jihoafrická republika hostila společné vojenské cvičení s Ruskem u příležitosti prvního výročí SMO a prezident Cyril Ramaphosa navštívil Moskvu letos dvakrát. Jednoduše řečeno, držel prezidenta Vladimira Putina za ruku, když Rusko prohlašovalo, že se nebude "izolovat". Svědčí o tom i výsledek summitu BRICS.

Rozpad petrodolaru  
Co však pro rozšíření BRICS je skutečně charakteristické, je převaha členských států z oblasti Perského zálivu - Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Íránu.
Co bylo motivací pro rozšíření o tří z nejdůležitějších energetických velmocí světa? Putin nejednou vyslovil ruský názor, že se světová ekonomika, včetně západních ekonomik, ještě dlouho neobejdou bez uhlovodíků jako hlavního zdroje energie pro provoz efektivních a nákladově příznivých výrobních prostředků.

Jen na Rusko a Saúdskou Arábii připadá čtvrtina světové produkce ropy. Rusko a Írán mají první a druhé největší zásoby zemního plynu na světě.

Jestli válka na Ukrajině něco ukázala, pak to, že země bohaté na suroviny se nedají odbýt. Tyto na suroviny bohaté státy mají ochotu a prostor k uplatnění své strategické autonomie. V období studené války žádný takový prostor neexistoval. Ale vzájemné poměry sil se dramaticky změnily, zejména proto, že "unipolární tlak" po konci studené války zmizel.

Nejlépe to ilustrují Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Po desetiletí byly blízkými spojenci USA, nyní rozšiřují své vnější vztahy, o vztahy s Čínou a Ruskem, které Washington považuje za úhlavní nepřátele. Také Írán, který je zatížen extrémními sankcemi USA a EU, se dnes může pochlubit strategickým partnerstvím s Moskvou i Pekingem.

Důležité je, že tyto tři země produkující ropu jsou rovněž otevřené obchodování s ropou v jiných než dolarových měnách. To, co USA loni provedly Rusku, když mu zabavily stovky miliard dolarových rezerv, vyvolalo šokové vlny ve všech tzv. petrodolarových státech Perského zálivu i mimo něj.  

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov před několika týdny vyjádřil uspokojení nad tím, že proces de-dolarizace ve světové ekonomice " nezadržitelně pokračuje. Používání národních měn se již nyní stalo realitou, která se rozrůstá v globálním měřítku. K této praxi se uchylují nejen země, které čelí sankcím, ale i ty, které jim nečelí - chápou výhody tohoto režimu pro zahraničně ekonomické aktivity."

V červenci totiž "nesankcionovaná" Indie a Sjednocené arabské emiráty podepsaly dohodu o vypořádání obchodu v rupiích namísto dolarů, čímž posílily snahu Indie o snížení transakčních nákladů vypuštěním dolarových převodů. Stačí si uvědomit, že bilaterální obchod mezi Indií a Emiráty v loňském roce činil neuvěřitelných 84,5 miliardy dolarů. První transakce mezi oběma zeměmi v rámci nové dohody, včetně obchodu s ropou a zlatem, již byly zahájeny.

Vše nasvědčuje tomu, že v diskusích v Johannesburgu figurovalo i možné vytvoření jednotné měny BRICS. Putin se o tom zmínil ve svém prohlášení pro média: "Domnívám se, že jednotná měna pro vzájemné vypořádání si rozhodně zaslouží naši pozornost. Je to složitá otázka, ale musíme se posunout směrem k jejímu vyřešení tak či onak." Je velmi pravděpodobné, že tato složitá diskuse pokročí na příštích dvou summitech BRICS v roce 2024, resp. 2025, kterým budou předsedat Rusko a Brazílie, tedy dva členské státy, které myšlenku společné měny podporují.
 

Celkově lze říci, že s účastí tří hlavních zemí Perského zálivu, které produkují ropu, bude BRICS 2023 znamenat začátek rozpadu petrodolaru. Jedná se o obrovský krok směrem k multipolárnímu světu. Nové mechanismy obchodního vypořádání, společná měna a další změny postupně sesadí dolar z trůnu a osvobodí světovou ekonomiku ze spárů amerického Federálního rezervního systému.
 
Zde je odkaz na pokračování článku, které jsem umístil na konec "úterní diskuze" Vidlákových kydů. Stačí kliknout...
Průměrný počet slepic: 4.4 (64 hlasů)

amíky bude ještě krádež ruských dolarů mrzet

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

Námi koncesionáři živená česká bruselvize a český bruselhlas totiž umí přinést leda geniální čtený proslov prezidenta ČR k českým ambasadorům, kteří už neprodají ani starý ruční zbraně, které byly pro nás záložáky. 

Už můžeme do světa posílat jenom ty absolventky a absolventy inkluzivních univerzit bez možnosti návratu!

Protože to, co se vrací škodí republice víc než mandelinky a čtyři roční období!

Lipankyho s Pekarkou bych poslal do té Barmy, kde má Posselťáček Pedro tisíce vděčných Barmánek.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Nejsem po všech hádkách a rozepřích aktérů a organizátorů demonstrací už takový optimista, jako před rokem. Vidím to spíš na Titanic než na vítěznou plavbu. Ale jdu tam. Protože kdybych nešla, souhlasila bych s touto vládou národní zkázy..., a to bych si nemohla udělat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vláda rozhodla, že v rámci

úspor se bod varu vody

snižuje na 80° Celsia!

Průměrný počet slepic: 4.7 (92 hlasů)

Reakce amerických astronautů, když měli přísahat na bibli, že se skutečně procházeli po Měsíci

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/jak-reagovali-americti-astronauti-kdyz-meli-prisahat-na-bibli-ze-se-skutecne-prochazeli-po-mesici/

Průměrný počet slepic: 3.4 (22 hlasů)

V těch závodech o Měsíc se během necelého desetiletí udělal v kosmické technologii obrovský pokrok. Jsem přesvědčen, že ta cesta včetně měsíční procházky nebo projížďky byla v lidských možnostech a že k ní skutečně došlo. (V této době není.) Být v kůži těch astronautů, tak bych s tím připitomělým reportérem vymet stejně jako oni. Asi by se mě to hodně dotklo.
Průměrný počet slepic: 3.1 (30 hlasů)

Já bych klidně přísahala i na bibli (pokud vím, že mám pravdu)..., čímž by skončily dohady a nemohl by říct ani popel. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (34 hlasů)

Souhlasím s Inzou a nedivím se tomu, že nechtěli přísahat. Všichni kosmonauti. kteří na měsíci byli a štáb lidí kolem nich už přes padesát let vyvracejí tisícům novinářů jejich konspirační teorie a nedivím se jim, že už je to sere. Ta přísaha by nic nevyřešila. Ti novináři by přišli zase a zase by otravovali.

Já dávám za pravdu jednomu z toho štábu, který řekl že utajení takového podvodu by bylo nemožné a když už o tom uvažujeme, bylo by násobně dražší než na ten měsíc doletět.

Kolem všech událostí, které mají celosvětový dopad je vždy mnoho konspiračních teorií, z nichž jedna odporuje té druhé.

Utajit něco takového při obrovském množství lidí kteří na projektu pracovali je nemožné, a navíc to byla v té době prestižní, politická záležitost, a jistě pod drobnohledem Ruska. Stejně jako Rusové měli své informátory na projektu Manhattan při výrobě první atomové bomby, tak určitě měli detailní informace o projektu Apolo a pokud by Američané na měsíci nebyli s gustem by to Rusové propagandisticky využili.

Myslím že Američané mají těch daleko horších a snadno dokazatelných průserů dost a ty je jim třeba důkladně otloukat o hlavu a ne si vymýšlet ty neexistující.

p.s.

a ještě dodatek. Pokud by to byl podvod, spokojili by se s jednou podvodnou misí. Politických cílů by bylo dosaženo a další mise by jen násobně zvyšovaly riziko odhalení.

Průměrný počet slepic: 2.9 (26 hlasů)

In reply to by Freud

Trvalý odkaz

přistáli na Měsíci. Akorát tam přistáli moc rychle. To se pak blbě parkuje. Ale chybami se člověk učí a je dobré sledovat toho, kdo to umí líp. Což jim předvedli chvíli na to indiáni. Vlastně indové.

Průměrný počet slepic: 2.9 (20 hlasů)

 

Tady máte Sovětské a následně Ruské pokusy o dobývání měsíce. Ty neúspěšné jsou napsány tučně. Myslím si že Indové se učili od Rusů a ne opačně.

 

Ruská sonda Luna-25 narazila 19. srpna do povrchu Měsíce poté, co se vymkla kontrole a dostala se na nepropočtenou oběžnou dráhu.

Luna 24 byla další automatická meziplanetární sonda ze Sovětského svazu z programu Luna, která v roce 1976 dokázala přistát na Měsíci, odebrat vzorky horniny a vrátit se na Zem.

Luna 23 byla další automatická meziplanetární sonda ze Sovětského svazu, z programu Luna, která v roce 1974 sice dokázala přistát na Měsíci, ale pro poruchu neodebrala vzorky horniny a na Měsíci zůstala nečinná.

Luna 22 byla automatická meziplanetární sonda Sovětského svazu, z programu Luna, která v roce 1974 úspěšně a dlouhodobě prováděla průzkum Měsíce.

Luna 21 byla automatická meziplanetární sonda ze Sovětského svazu, z programu Luna, která v roce 1973 dokázala vysadit na Měsíci vozítko Lunochod 2

Luna 20 byla další automatická meziplanetární sonda ze Sovětského svazu z programu Luna, která v roce 1972 dokázala přistát na Měsíci, odebrat vzorky horniny a vrátit se s nimi na Zemi.

Luna 19 byla další automatická meziplanetární sonda ze Sovětského svazu, z programu Luna, která v roce 1971 úspěšně a dlouhodobě prováděla průzkum u Měsíce.

Luna 18 byla další automatická meziplanetární sonda ze Sovětského svazu z programu Luna, která v roce 1971 měla za úkol získat vzorky z hornaté části Měsíce. Mise se nevydařila.

Luna 17 byla další automatická meziplanetární sonda ze Sovětského svazu z programu Luna, která v roce 1970 dokázala vysadit na Měsíci vozítko Lunochod 1.

Luna 16 byla další automatická meziplanetární sonda ze Sovětského svazu, z programu Luna, která v roce 1970 poprvé pro SSSR dokázala dopravit z Měsíce vzorky měsíční horniny.

Luna 15 byla další automatická meziplanetární sonda k Měsíci ze Sovětského svazu, z programu Luna, která měla za úkol v roce 1969 získat vzorky měsíční horniny. Dopadla však příliš rychle.

Luna 14 byla automatickou meziplanetární sondou ze Sovětského programu Luna. V roce 1968 se stala čtvrtou sovětskou umělou družicí Měsíce.

Luna 13 byla další sonda ze Sovětského svazu, z programu Luna, která roce 1966 přistála na Měsíci a na Zem vyslala snímky z jeho povrchu.

Luna 12 další sonda ze Sovětského svazu, z programu Luna, která se stala v roce 1966 umělou družicí Měsíce, třetí ze Země.

Luna 11 je sonda ze Sovětského svazu, která se stala v roce 1966 umělou družicí Měsíce.

Luna 10 je první sonda ze Sovětského svazu a Země, která se stala v roce 1966 umělou družicí Měsíce.

Luna 9 byla první sondou ze Země, která měkce přistála na Měsíci. Luna 9 startovala na svoji cestu k Měsíci dne 31. ledna 1966

Luna 4,5,6,7,8 neúspěšné.

Luna3 měla za úkol fotografovat odvrácenou stranu měsíce úspěšná jen částečně (málo fotografií špatné kvality)

Luna2 Čtrnáctého září roku 1959, nedlouho po půlnoci moskevského času, dopadla na povrch Měsíce sovětská sonda Luna 2 a stala se tak prvním předmětem vyrobeným lidskou rukou, který se v novodobých dějinách lidstva na toto nám nejbližší kosmické těleso dostal. Mise úspěšná.

Luna1 mise neúspěšná

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

In reply to by Freud

Trvalý odkaz

Souhlas, Freude. S Inzou taktéž. Musí být náročné odhánět všechny ty otravné mouchy, jako všude... Ty konspirace jsou i jinde. Zajímalo by mě, jaký máte názor na třeba "kruhy a složité obrazce v obilí" (někdo ráno vstane a jsou tam) nebo na UFO..., utajované dokumenty, svědectví pilotů...   

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Asi od svých 10 let jsem byl velký fanda do létání. Kontakt s oborem jsem měl přes časopis "Křídla vlasti", později přejmenovaným na "Letectví a kosmonautika". V polovině šedesátých let tam vycházel seriál o UFO. Vždy jeden článek věnovaný jednomu konkrétnímu "zdokumentovanému" případu. Byly to první vlaštovky na toto téma u nás, to téma bylo zde tehdy tabu. Stal jsem se přesvědčeným zastáncem existence UFO, vždyť existovalo tolik důkazů, že neznámé objekty, porušující fyzikální zákony skutečně existují. Ta moje tolerance nejen k UFO, ale i k různým okultním vědám mi vydržela až do devadesátých let. Tehdy se otevřela stavidla a všechno to, co dříve u nás bylo tabu se tady začalo prosazovat podle pravidla "dříve zakázaného největší krajíc".
 
Tak jsem se musel rozhodnout jak se s tím vypořádat. Jednoznačně jsem se rozhodl pro ateismus a racionalitu. Žádné UFO, žádná astrologie, žádné okultní vědy. Vlastně jsem zjistil, že mám obrovské neznalosti v biologii, že pojmy jako DNA nebo "gen" mi vlastně vůbec nic neříkají. Tak jsem se vrhl na základy molekulární biologie. Oni ti biologové mají k ateismu mnohem blíže než technici. Pokud se někdo zabývá vznikem života a jeho postupným vývojem, nemůže být zároveň zastáncem stvoření světa během 7 dnů. Takže to zformovalo můj pohled na svět pro druhou polovinu mého života.
Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

Co se týče okultních věd a astrologie, jsem na tom podobně. Co se týče náboženství nejsem ani věřící ani ateista ale agnostik:

Co to je agnostik?

Agnosticismus je názor, že pravdivost některých tvrzení, zejména těch, která se týkají existence či neexistence jakéhokoliv boha, se nedá prokázat ani vyvrátit a že totéž platí i pro další, zejména náboženská a metafyzická tvrzení.

Existuje život na jiných planetách: Nevím.

Přistály někdy bytosti z jiných planet na zemi: Nevím. 

Kruhy v obilí jsou podle mne výtvorem vtipálků. Jejich fortel a vynalézavost je hodná lepšího využití.

Nepřipadá mi pravděpodobné, že by bytosti z jiných planet vážily tak složitou a náročnou cestu k nám, aby tu dělaly kruhy v obilí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Pánové, musím odejít, později se k tomu ještě vrátím, díky.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jestli tady přistály bytosti z vesmíru, taky nevím, ale v co věřím, že život na jiných planetách určitě je. Bylo by namyšlené myslet si, že jsme v celém nekonečném vesmíru jediní. Věřím, že takových planet existuje víc, ale jsou tak vzdálené, že nikdy nebude v našich možnostech se o tom dozvědět. A možná vesmír dělá i dobře, když umožnil ("zkušebně") stvořit takový druh, jakým jsme dnes my na Zemi :-).

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Vidím to úplně stejně 🙂

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Myslím, že jsem také ateista (nechtěla bych si to rozházet s něčím, co třeba existuje :-)), v kostele jsem byla naposledy s maminkou ve čtyřech letech - měla jsem trhat pivoňkám lístky a házet je na zem. Bylo mi těch kytek líto. Pak si pamatuju, že pan farář měl takový chladný projev, bála jsem se ho. A nakonec mi připadaly divné i ty "panenky" v kostele - to jsem ještě nevěděla, že jsou to andělíčkové. Vždycky jsem byla ráda, že to skončilo a šla jsem ven do "normálního světa". Divný je ale jev zvaný "Déja vu", to jsem už zažila asi 3x, a taky asi 2-3x sny, které se mi zdály a pak se naplnily (hnusné sny). Takže já věřím na něco, co není "bůh", a co nemá název, takže vlastně nevím, na co to věřím.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Nejsem ten, co by v těchto otázkách mohl radit. Taky nevím zda nejprve bylo "Slovo" nebo "velký třesk". Ale taky nevím co se skrývá v našich hlavách, zdá se mi, že by pro nás bylo užitečné, kdyby v mozku běžel jakýsi proces, který dokáže zobecňovat zažité. Nacházet podobný vývoj události, který jsme již zažili a pak v podobě pocitu "Déja vu" nám nabízet možný vývoj. Podobné to může být se sny. Možná, že to náš mozek umí. Darwinův přirozený výběr by určetě takovou schopnost ocenil.
Párkrát v životě jsem se pokoušel pochopit skutečné základy fyziky a chemie a zjistil jsem, že té kvantové fyzice vlastně nikdo nerozumí. Umějí to popsat, ale nevědí proč a jak. Těm skutečným základům čehokoliv nikdo nerozumí, je to zahaleno mlhou tajemství. Skrývá se za tím Bůh nebo příroda? Možná, že to je totéž. Takové pojetí Boha připouštím, i když jsem ateista.
Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Píšete : Takže já věřím na něco, co není "bůh",

 

Je těžké věřit v něco co není Bůh, kdy nikdo neví, co Bůh je. 😊 Značná část věřících si Boha představuje jako moudrého stařečka, sídlícího na obláčku, bez jehož vůle nám ani vlas z hlavy nespadne.

Podle katolíků a mnohých dalších náboženství, je Bůh všemohoucí, vševědoucí a nekonečně dobrý. Když si uvědomíme, jak mnozí lidé na tomto světě nezaviněně trpí, jak je jim ubližováno a kolik lidí Bohem vyvoleného národa bylo umučeno v koncentračních táborech, včetně nevinných dětí, je alespoň pro mne nepředstavitelné že by nějaká bytost s těmito třemi vlastnostmi existovala a mohla se na to nečinně dívat.

Toto nedokáže nikdo, kdo věří v toho křesťanského Boha nijak vysvětlit, ale dá se to okecat, to jo.

Na druhé straně, když si uvědomíme složitost například lidského těla. Ta složitost a vzájemná kooperace jednotlivých orgánů a kolik různých breberek uvnitř nás v symbióze s naším tělem sídlí a jak je to všechno řízeno mozkem a jak při veškeré vědě toho pořád o lidském těle víme málo, tak mi připadá podivné že by po vychladnutí naší planety, kdy tu byla jen neživé kamení a voda, vzniklo samo od sebe něco tak složitého jako člověk.

Takže odpověď agnostika jako jsem já, nevím a jsem smířený s tím že mnoho věcí nevím, a ani se nikdy nedovím.

 

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

A taky si nedokážu představit nekonečný vesmír. Přítel o tom prý vůbec nemůže přemýšlet, jak to na něj nepůsobí dobře... Zato já bych to věděla ráda. Co je za tím množstvím nekonečných galaxií. Jak by se to dalo znázornit třeba na písku, když jedno zrnko by byla naše galaxie.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Právě, že by to nešlo - nemáte nekonečné pískoviště. Když je vesmír nekonečný, tak každý model vesmíru, ať ten vesmír zmenšíte-bilion krát a nebo ještě mnohem mnohem víc, bude ten model pořád nekonečný. I když ten model zmenšíte tak, že i ta největší galaxii bude mít v tom zmenšení v podstatě nulové rozměry, bude ten model vesmíru pořád nekonečný - prakticky prázdné nekonečno. To nekonečno se vymyká jakýmkoli lidským představám.
Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

Že by mandala? 

Někdo to asi už dávno viděl se shora.

Slunce a kolem v kruhu planet a satelity?

Sluneční soustava. 

Nekonečno ze slunečných soustav? 

Kdo a odkud na to koukal?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ve vysokých nadmořských výškách se voda může vařit i při těch 80 stupních, ale brambory v ní neuvaříš.
Jinak, my jdeme taky!!!
Průměrný počet slepic: 4.2 (28 hlasů)

Souhlasím s Vidlákem, že je třeba vlak zastavit, ale nenapadá mě reálný způsob, jak toho dosáhnout. Tak nějak bokem sonduju, viz článek o BRICS, zda by se celý svět, pod vlivem multipolárního uspořádání, nemohl změnit k lepšímu. Tohle blouznění je fakt cesta do temnot!

Průměrný počet slepic: 4.4 (32 hlasů)

Už i Němcům to dochází. Jenom naši mopslíci budou ti poslední, kterým něco dojde. 

Werich: "Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal.

Průměrný počet slepic: 4.7 (46 hlasů)

než potupně podepsal antichartu.

Průměrný počet slepic: 2 (20 hlasů)

a ty jsi podepsal chartu ?

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Ale podepsal jsem Několik vět.

Průměrný počet slepic: 1.3 (8 hlasů)

ani dva tisíce slov jste nepodepsal?

Ani Chartu jste nepodepsal.

Asi ani spolupráci s Stb.

Tak to musíte makat až do smrti rukama a ždímat podnájemníky.

Chartu 77 a Dva tisíce slov si určitě přečtěte! Je to moc inspirativní čtení.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Policie pátrá po Tomáši Čermákovi odsouzeném za propagaci "terorismu" = ideozločinu.

Každý slušný člověk v tomto zkurvistánu by mu měl pomoct a poskytnout podporu.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-policie-patra-po-tomasi-cermakovi-odsouzenem-za-propagaci-terorismu-40441992

Průměrný počet slepic: 4.1 (41 hlas)

pět a půl roku natvrdo za nadávání covidhyenám, hnus !!!

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

To ale není ten pán, který hlásal:

"Češi by potřebovali válku, zabít dítě a zapálit barák," případ policie Víta Rakušana případ odložila...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ne, to není ten pán, který by měl za svoje slova sedět v kriminále..., u nás se odsuzuje za nesouhlasné názory s vládním mainstreamem. Za názory o vyhlazování Čechů nehrozí nic. Stejně jako za Hitlera.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zastavit vlak v podstatě znamená odstavit Fialovu vládu. To by se mohlo podařit řádnými prostředky - což jsou volby a to je zadlouho. Nebo mimořádnými prostředky a to je buď generální stávka ( k tomu potřebujeme odbory) nebo občanskou neposlušností a na to je těch nespokojených málo. Nevím, snad jsem si na nějaký účinný prostředek nevzpomněl, prosím, doplňte mě.

Průměrný počet slepic: 4.2 (26 hlasů)

Včera jsem přečetl na ruském webu článek o tom, jak papež oslovil ruskou katolickou mládež s pozdravem, kde vyzdvihl historické úspěchy ruského národa a zmínil velké ruské osobnosti. Myslím, že to odpovídá tomu “Kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem” Neeskalovat, ale mírnit spor. Asi vidí, že Rusové se snažili vysvětlit své historicky zdůvodněné obavy a navrhovali veřejně USA bezpečnostní dohodu, upozorňovali na Ukrajinou neřešené likvidační útoky na ruské obyvatelstvo. Odpovědi obrazně bylo “Nezbývá ti, než rozšiřováni NATO a šikanu ruské národnosti na Ukrajině akceptovat nebo můžeš bojovat a pak uvidíš” V komentářích ke článku někdo papeže ale chtěl upozornit, že zapomněl na Stalina a Lenina. Ano, ti vyvraždili hodně lidi včetně carské rodiny a proto je třeba kompletní pohled. Hitlera zvolili němečtí voliči a Lenina k cestě k moci podporovali ruští občané - revolucionáři. Kdo Lenina a Hitlera financoval, to přesně nevíme. V obou případech, německým i ruským občanům nevadilo, že jejich vůdci mají jediný správný názor a ten je opravňuje k šikanování odpůrců a ve finále i jejich likvidaci. Všichni víme, jak to dopadlo. Kdo tedy za ty hrůzy co se staly může ? Na demonstraci půjdu, protože někteří naši politici podporuji eskalaci konfliktu bez ohledu na dopady na běžné občany a razí jednostranný pohled na jeho příčinu. Už tu máme i kolektivní vinu, pokusy o cenzuru a snížení úrovně vzdělanosti mládeže. Zabrzdit mohou jen zvoleni politici. Nemáme tam jen nezdravě sebevědomé prodavačky mobilů, bankovní úřednice a pod. Jsou tam i lidé, kteří vidí tu zeď do které se vlak řití a jak jejich kolegové oddaně poslouchají zahraniční rádce, kteří v tom vlaku rozhodně nesedí. Možná se mýlím, ale má smysl dát vědět, že to vidí stejně hodně lidi, .
Průměrný počet slepic: 4.3 (35 hlasů)

Ale to se přece ví, kdo financoval Lenina i Hitlera !!!

Naprosto stejní majitelé financí., kteří se potřebovali dostat ke zdrojům surovin, stejně jako dnes!

Když se nepodařilo vyrabovat ruské zdroje přes revolucionáře Lenina, zkusili to zase přes  socialistu Hitlera.

Drang Ost! 

A zkoušejí to zas a zase i dnes.  

Stejný cíl financovaný stejnými finančníky. 

Co mohou změnit volby?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

.. ale na demonstraci v Praze půjdu. Vidím to dosti podobně jako Vidlák..

S politikou jsem skoncoval už dávno, tak dávno, že už si to ani  nepamatuji, snad v roce 2012. Opoziční scéna je, až na drobné výjimky, parta namyšlených sebestředných skřetů, používám tento výraz, abych neurazil trpaslíky.
Dříve jsem si myslel, že to byla StB v roce 1988, založivší zárodky těch nejobskurnějších politických stran a hnutí tak,aby si i ten největší úchyl mohl dobře vybrat, a že všichni "Otcové zakladatelé" jsou ve skutečnosti agenti StB. Možná to tak nějakou dobu i bylo, ale brzy jsem pochopil, že naši političtí Skřeti již léta žijí ve vlhkém snu o tom jak je už brzy "konečně prozřevší národ" odnese moci v ústrety na šťítě stejně, jako oněch osm vojínů nese vítěze nad Napoleonem, maršála Václava Radeckého z Radče, toho času jen v Lapidáriu Hlavního města Prahy, protože pomník našeho největšího vojevůdce, odlitý z hlavní ukořistěných italských děl, na Malostranském náměstí způsoboval nevýslovná muka italskému velvyslanci, který okolo jezdil do práce..

Vážím si pana Hájka, pana Skály, pana Druláka, zlobí mne trochu pan Hampl, ale ti političtí skřeti, z nichž většinu znám osobně, ty fakt nemusím a představa, že se i s nimi potkám v Příčovech, způsobila, že jsem oželel i kamarády, co tam jeli..

Dnes se ony karikatury opozičních politiků velmi ostře lámou na vztahu k NATO a EU, místo skutečné spolupráce v politické realitě, mezích možného a uskutečnitelného osočují ty druhé pomalu z vlastizrádné činnosti. Matěj Gregor i Jindra Rajchl mi jsou sympatičtí právě tím, že netlačí na pilu, chápajíce, že o konci EU a NATO se bude rozhodovat někde naprosto jinde, rozhodně ne v parlamentu zcela nesvéprávné kolonie okupované mocnosti, která prohrála II. světovou válku.

Průměrný počet slepic: 4.6 (47 hlasů)

RichardCZ - pište častěji...

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Co svět světem stojí se lidstvo potýká se stejným problém, který je kořenem veškerého zla na této Zemi:  vždy se najde několik jidášů, kteří jsou ochotni za svůj osobní prospěch poškozovat tisíce a miliony lidí.  Biblický Jidáš  přece jen měl svědomí a na konec se oběsil. Tragédií dnešní doby je, že současní jidášové  nemají naprosto žádné svědomí. 

Už dlouho si myslím,  že přece není možné, aby byl někdo takový hlupák a dělal tolik chyb. Přesněji - aby dělal  úplně vše blbě, přesně naopak, než by mělo být.  Že by to bylo úmyslné poškozování ekonomiky, zdravotnictví, sociálního systému, armády, školství, kultury, ... úplně všeho?  Tedy sabotáž na všech možných úrovních?  Ale proč by někdo škodil vlastní zemi? Odpověď nabízí  krátká zpráva, která se mi včera dostala do ruky.  Je sice stará  již několik měsíců, ovšem současná velikost státního dluhu i tempo zadlužování  naznačuje  možný scénář:  poškodit a zadlužit stát co nejvíce to jde  a až bude  vše v troskách, ONI   nás "zachrání"  přijetím EURa, nejlépe už zrovna digitálního ( = zotročí totálně ).  A ONI pak řeknou: "...státní dluh je tak velký, že přijetí eura je jediné možné řešení ..."  Posuďte sami:

Přijetí eura ČR - zdanění úspor občanů   Utajená chytristika

Duben 2023  Ondřej Prokop, bývalý radní  Prahy  

ZASE NĚCO O ČEM SE VŮBEC NEMLUVÍ !    Snížení státního dluhu a celkové zvýšení příjmu je jistě dobrým cílem, ale proč vláda neřekne rovnou, jak toho chtějí dosáhnout? Není to tak jednoduché, jak se může průměrnému občanovi zdát. Ono to totiž nefunguje tak, že by se ve vládě vyměnili “špatní a nerozumní” za “dobré a moudré” politiky, kteří by automaticky dovedli stát k prosperitě tak, jak se to nyní veřejnosti prezentuje. Aby své sliby Piráti dokázali naplnit, musí podniknout některá razantní rozhodnutí, o kterých nám nic neříkají. Jak dobře poznamenává hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda, příslib snížení nákladů na státní dluh je od Pirátů docela šalamounský. To proto, že pro jejich snížení chtějí vstoupit do Evropského mechanismu směnných kursů II (ERM II), což sice může vypadat jako mazané, ale běžnému občanovi asi nedojde, že skutečným smyslem tohoto kroku je přijetí eura. Vstup do ERM II totiž de-facto znamená přijetí eura. Jedná se o jakýsi krok, ze kterého je velice obtížná cesta zpět, o kterou se mimochodem nikdy žádná země ani nepokusila (všechny totiž euro nakonec přijaly). Občan by měl také vědět, že pokud by ČR vstoupila do eurozóny, evropská centrální banka by pravděpodobně masivně začala vykupovat český státní dluh. (ECB běžně vykupuje dluh zemí v ERM II.) To má sice určitý pozitivní účinek na ekonomiku země jako takovou, ale může mimo jiné vést k zápornému úroku na bankovních vkladech občanů. Jinými slovy, za účelem snížení státního dluhu tak vláda nechá svým občanům zdanit celoživotní úspory. Nevím, jak se na to tváříte vy, ale tohle mi přijde jako další velmi špatný nápad. Co je ještě horší, je fakt, že o tom Piráti a STAN s nikým veřejně nedebatují. Dušují se svými sliby a bohulibými cíli, které jistěže zní dobře, ale už lidem neukazují, co by to mohlo znamenat v praxi a co by to způsobilo průměrnému Čechovi. Prosím, sdílejte tento článek, nebo o tom povězte svým přátelům, ať se co nejvíce lidí dozví, jak se věci skutečně mají. Děkuji vám. S eurem tu asi důchodci, kteří mají něco naspořeno a už nechodí do práce, přijdou na mizinu

Průměrný počet slepic: 4.8 (32 hlasů)

.. kdy už nezbude jiná cesta, než "výhodný" prodej státního podílu v ČEZ-u, zejména elektráren, nejen v České republice. Je třeba si uvědomit, že globální investoři / lichváři už prakticky nemají do čeho investovat tak, aby dosahovali dobrých kvartálních výsledků. Dokonce už se ví, kolik si na to mají připravit nul a jedniček.

Tedy, 6-ti koalice dobře ví, co činí, i Babiš v tom jede. Obranná smlouva je hlavně o obraně budoucích amerických investic.

Průměrný počet slepic: 4.2 (23 hlasů)

Fuj, tolik pravdy najednou..., až je mi z toho zle. Je to správné vysvětlení, všichni jsou zticha, náramně se shodují, protože mají jediný cíl a to je právě tento viz výše. Jiné vysvětlení neexistuje, protože tak blbej by nikdo nebyl. Zakázali si na veřejnosti cokoliv říkat, protože všichni vidíme, co vypouštějí z tlamy, co je to za dementní škodiče ..., a proto táhnou za jeden provaz, na rozdíl od zbytku obyvatel. 

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

ještě před válkou a covidem, že zde na Kydech se řešily i problémy,ale i se zde lidi dokázali uvolnit. Pamatuji si debaty o víně, o koních, o vaření a taky sem občas někdo prdnul na odlehčení nějaký vtípek. Bylo to fajn.

Dnes mi to zde připomíná jednoho traktoristu, se kterým jsem nějakou dobu musel spolupracovat a jehož životním krédem bylo: "Všechno je na hovno a všichni jsou kokoti". Pokud člověk tuto filosofii přijme a bude se pitvat pouze tím, nakonec se svou záští sám udusí. Riskujete tím, že až budete jednou umírat a ohlédnete se za sebe, tak zjistíte, že jste vlastně celý život byli nespokojení a umíráte nasraní. Váš pesimismus mě už taky poněkud otravuje, takže si od vás dám až do vaší velké demonstrace, kterou přebudujete svět k lepším zítřků a zabrzdíte vlak, dovču. Do té doby ode mě budete mít klídek, páč se hodlám věnovat zábavnějším činnostem.

Takže nashle. Ale nebojte, ještě se uvidíme.

Průměrný počet slepic: 1.9 (18 hlasů)

Ivánek nakonec nakopal prdel loupežníkům, za ženu dostal náctiletou manželku, od dědy fůru drahokamů a pokud nezemřeli, žijí šťastně až do dnes.

S přístupem pasivního outsidera, kterému všichni ubližují, se můžeš přidat do party těch loupežníků a pak si sborově zaspívat:

"Lištičky mají své nory,

my nemáme nic.

Vůbec nic".

 

Průměrný počet slepic: 1.9 (14 hlasů)

já jsem osvč od devadesátek, stejně jako moje žena. Neděláme si příliš iluze o výši našich důchodů. Do něj jdu za deset let.

Až v něm budu a dostanu chuť na argentinský biftek, tak si ho prostě dám. Ne za ten důchod, ale protože už dnes a i před dvaceti lety, jsem věděl, že tu chuť na něj ve stáří mohu dostat. Takže když je dobře, tak všechno nerozfrcám, páč počítám s tím, že až bude hůř, abych byl zabezpečen. A až pak budu ten stařeček, tak si sednu a zakrojím do toho šťavnatého bifteku. A víš proč si pak jako chudý důchodce tak luxusně pochutnám? Protože už dnes myslím na to, že jednou na něj dostanu chuť a už dnes se starám, abych si ho mohl dát.

Ty jsi schopný držkovat, že ti od státu přišla dvacka a s ní nevystačíš. Já bych s dvackou asi taky nevystačil, proto se musím snažit už dnes.

Průměrný počet slepic: 2.3 (16 hlasů)

Ty jsi mi tady prdnul toho Ivánka a já uznávám, že se mnohdy chovám stejně. Ale víš proč to dělám? Protože pro mě je nejdůležitější, aby moje rodina byla v teple, neměla hlad a žízeň. Když se na ně dnes kouknu, tak se mi to daří. Ano, občas u toho musím mít ostré lokty, ale mají se dobře. A to je pro mě daleko důležitější, než tvoje zásady, demonstrace, či revoluce.

Průměrný počet slepic: 2 (12 hlasů)

Potvrzuješ, že i trouba se může uživit.  ;o))

Ale tu pohádku Mrazík si (u tebe očekávaně) nepochopil. Ivánek, dokud byl sebestředný mamánek, tak byl sice načesaná, ale nula. A až byl potrestán za svoji sebestřednost a sobectví, tak se charakterově proměnil v obětavého člověka. ;o)

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)