Geopolitický barometr

Autor

Geopolitický barometr – litterate.cz

Když jsem popisoval, jak jsem se dopracoval ke svému názoru na válku na Ukrajině, byl to poměrně dlouhý příběh na několik článků. Psal jsem, že mě dráždily různé detaily a rozpory, které nebyly v souladu s oficiálním názorem vždy pravdomluvných médií. Zároveň to chtělo čas a odstup, bylo nutné si počkat, než se leckteré domněnky potvrdily nebo vyvrátily. Vlastně se sám sobě směju za své válečné texty, které jsem psal v březnu a v dubnu. Dráždivé střípky informací jsem měl už tehdy, ale trvalo, než se z nich dal sestavit obraz, který by alespoň trochu pravdivě popisoval realitu.

Dnes to není jiné. Dokonce bych řekl, že je to ještě těžší, protože válka pořád trvá a její příčiny i řešení se stále více přesouvají z ukrajinského válčiště kamsi do jednání různých delegací na úplně jiných koncích planety. Teď už si nevystačíme s ruským pomalým postupem a opotřebováváním ukrajinské obrany. Už si nevystačíme s pojmy Javelin a HIMARS. Válečná cenzura na bojištích je stále kvalitnější a stále méně průhledná. Nevystačíme si už s pojmem hospodářské sankce. Mnohem důležitější je zjistit, kde jsou sankce obcházeny, kým a jak. Do hry vstupují různé vzkazy, které předávají Doubravové a Šrédrové, kteří jsou v Rusku oficiálně na dovolené. O mnoha podobných aktivitách navíc vůbec nic nevíme, protože je zajišťuje jakýsi třetí náměstek německého ministerstva hospodářství, který nikdy v životě nebyl v televizi a tak nájemní intervijuk ani netuší, že by se o něj měl zajímat.

A tak žijeme ve světě, kde sankce zabírají i nezabírají, kde Rusko vítězí i nevítězí, kde Čína Rusku pomáhá i nepomáhá a po dlouhém hledání v otevřených zdrojích nakonec dojdeme k banálnímu zjištění, že jediná jistota jsou ruské vlajky na radnicích ukrajinských měst. To je jediná jistota, všechno ostatní jsou dohady s nějakou mírou pravděpodobnosti.

Přesto bych řekl, že zde existuje jeden velmi spolehlivý barometr. Na periferii Evropy totiž máme stát, který je v NATO a zároveň není v NATO. Je jednou nohou v EU, ale nikdy tam nedojde. Je to regionální mocnost, ale menší, než si tam sami myslí. Má silnou a velkou armádu, ale také neklidné hranice. Je v Evropě i v Asii. Je dost velký a důležitý, aby s EU dokázal hrát rovnocennou hru. Má velmi strategickou polohu proti Rusku, takže i proti USA má významné trumfy. Má klíče od migrace z Afriky a Arábie. Zároveň to není náš civilizační okruh a naše pojetí dobra a zla tam nehraje žádnou roli.

Ano, je to Turecko.

A pokud bych to měl ještě více konkretizovat, tak je to jejich prezident Erdogan. Ten chlap je u moci poměrně dlouho. Přežil armádní puč a dokázal s podporou lidu zvítězit proti instituci, která má vojenské puče přímo v ústavě. Necítí žádný obdiv k Západu, ale ani k Rusku či jiným velmocem. V posledních deseti letech se dokázal angažovat v několika válkách a všude se dobral zisku. Umí vyvažovat vlivy silnějších entit kolem sebe, umí porušovat včerejší smlouvy a uzavírat nové. A dokázal dát Turecku takový význam, že si na něj nikdo se sankcemi netroufne. USA kolem něj chodí po špičkách, Evropa kolem něj chodí po špičkách, ba i se šachistou Putinem hraje rovnocennou hru a je pro něj záludným a tvrdým soupeřem.

Podle mě je právě tento sultán velice spolehlivým ukazatelem vývoje. Má svoje vlastní informace, rozhoduje se podle sebe a je dost velký na to, aby nikomu nepodléhal. Turecko je příliš důležité, než aby si ho někdo pohněval. Turecko pod Erdoganem předvádí něco jako po zuby ozbrojenou neutralitu, která krůček po krůčku zvětšuje svůj geopolitický význam. Ten chlap byl u všeho, všeho využil a za všechno si nechal zaplatit. Mohli bychom ho srovnat s Orbánem, ale Orbán ani zdaleka nemá turecké možnosti.

Když se teď podíváte na dohody, které minulý týden uzavřel s Ruskem, tak si můžete být skoro jistí, že on už ví, odkud vítr vane a kdo vyhraje. On už ví, že na obchodu s Ruskem a přeprodeji z Ruska do Evropy ohromně vydělá. Stejně tak ví, že s tím nikdo nic neudělá, nikdo na něj žádné sankce neuvalí, naopak budou všichni v Evropě i v Rusku vlastně rádi.

On už ví, že Rusko na Ukrajině dosáhne svého, že nepadne na kolena a nebude rozvráceno. Už si spočítal, že Západ je dostatečně v prdeli na to, aby mu v jeho obchodech nemohli zabránit a vzmůžou se maximálně na zdvižený prst. Dobře ví, že v obchodě mezi EU a Ruskem přebere tranzitní roli Ukrajiny i Polska do kterého se nebude montovat nějaká Brusel.

Turecké banky se připojí k ruskému platebnímu systému MIR a bude se obchodovat v rublech… Myslíte, že zrovna Erdogan, který je politicky velmi chytrý, by se připojoval k partnerovi, který je na huntě a jehož ekonomika jde díky evropským sankcím do kytek? Kdepak, on dobře ví, jak to obchodně i politicky dopadne. Že se domůže dalších ústupků, že bude moci jít na Kurdy a posílat Azery proti Arménům, dobře ví, že Turecko bude díky těmto dohodám zase větší, asertivnější a silnější. A to raději ani nepřemýšlím, co s Putinem upekli v družném osobním rozhovoru beze svědků.

Jo a všimněte si… Ukrajina ani nepípla. Žádné Zelenského noční videohovory, kde by sultána pokáral a vysvětlil mu, že takhle se to nedělá. Když jede do Moskvy Gerhard, tak to se mohou v Kyjevě pominout, ale když Erdogan dělá s Putinem kšefty, tak jsou pěkně potichu, protože by si Erdogan mohl s jejich dohodou o vývozu obilí vytřít řiť.

Erdogan už nejspíš ví, že Ukrajina v Černém moři brzy nebude hrát žádnou roli…

Nevíte, jak vypadá válka na Ukrajině? Nevíte, čemu se dá věřit? Těžko se vám mezi několika propagandami hledá pravda? Nevíte, jak fungují sankce? Nevíte, jestli je na tom hůř EU nebo Rusko? Sledujte Turecko. Erdogan vám to řekne takřka spolehlivě. On může. On není pod tlakem jako Orbán, protože Turecko je velké, lidnaté a vyzbrojené. On není v zajetí našich představ o světě, protože muslimské Turecko přemýšlí jinak. On nikterak nemiluje ani Evropu, ani Rusko ani USA, ale umí v tom chodit. On má svoje imperiální ambice a nechce podporovat ani velké Rusko, ani velké USA a už vůbec ne velkou Evropu. On má svoje tajné služby a svoje informace.

Když Erdogan dělá kšefty s Ruskem, když už není obezřetný a před očima celého světa letí do Soči, tak už ví, jak to celé dopadne. Když se turecké banky připojují k ruskému platebnímu systému a budou za ropu platit v rublech, tak to fakt nevypadá na velkolepé vítězství Západu. Naopak bych řekl, že Turecko si teď právě přebírá od Ukrajiny její roli tranzitní země. Zatímco na severu se hranice zavírají a obchod se omezuje, v Turecku to teď bude naopak. Všechno, čeho se EU vůči Rusku vzdala, všechno, co zpřetrhala a rozpojila, to si teď Erdogan rád převezme a nehodlá se nechat předběhnout. Nová kapitola vztahů s Ruskem, tak to sultán pojmenoval. Já bych to zkrátil: Fuck of EU, fuck of Ukrajina, fuck of USA. Peníze nesmrdí.

Vsaďte se, že žádný český uvědomělý novinář neřekne ani popel. Když jde o Turecko, tak bude ticho tichoučko, protože Erdogana není radno vytočit. Nikdo si netroufne Turecko upozornit, že na obchod s Ruskem jsou uvaleny nějaké sankce.

Make Turecko great again… To bude jediný výsledek. Erdogan své šance zpravidla neprošustruje a v tomto ohledu je úporný jak trhovec na bazaru. Teď nám všem řekl, jak válka dopadne a postavil se první do fronty na novou éru vztahů byznys.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (65 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Ja si začinam myslet,že je ani neznate a proto se chcete dostat do garnitury naši neomarxisticke vladý! Šup tam bobřika mlčeni a hotovo ,to je ono!!

Ja jsem na přiklad pro,aby už ten Koudelka dostal tu šarži generala!Vzorně plni přikazy našeho prlamentu a hlavně komunistů a SPD,kteři ntm pomohli odsouhlsit POLICEJNI STAT!Pokud budeš voliči protestovatje tu prace aaaaaaa šup s tebou do hldaomorny!
Stat dobře platici, je totiž Zakladni potřeba!
A připominam jeho boj proti nášemu spojenci Ameru!To je hodno generala ne podplukovnika!Každy už vi,že pry nesmime chtit tu naftu!Tu hlavni propagaci o této věci vede uporně GŘ TV spolu s nim!
No a tak chtěji společnně s piratskymi progresivisty vybullit dolar a vy tu šefe pišete,že Turecky sulataan peče spiknuti s Puttlerem,aby nebyla nafta a tak ten dolar už podlomeny zařve a bude po našm spojeanci U.S.A!
Ještě napište,že si mame prý. zyz koupit elektricke koloběžky a auta,aby bylo neštěsti hotovo a zellinovi napište,aby rozbil atom elektrarnu na cucky,kdyžá mu EU nedaji 8 miliard na patrony a najemniký!
Oj oj oj bože moj!
Tak k tomu statu holemkove a vašim potřebam,ktere on zastupuje a vy poplantanni našim už dnesa aa zcela prokřehlym tiskem aaaaaaazzzzzzz nechce tady NIKDO kromě pana Sasina!
Zakldni potřebý zajištovane socialnim statem jsou!

Q.no jedničku mi blokli tak tedy áaaa KYSLIK prozatim ZDARMA jinak je do 5 minut po vas!
2.VODA jinak jste do několika dnů nebožtici!
3.JIDLO no bez něho vydržite fakt několik dni,divim se Babišovi,ktery ma skončit v hladomorně na DESET LET jak tk vydrži!
4.Z?DRAVI no kdýž se daji penize na zbroj a drahý leatajici šrot a pancery tak stači na vás i opice a Cofid z Buchánua to je v Ćcinêa!
5.BÝDLENI no jestli vezmete hypotekua, tak jste fakt hlupaci nebot bude ta pray hypnoinflace a to saea pak budaaea tence kakat! O tom Šefe pište a ne pic s hlavou do pisku! ATD! anacaeaaaaaaaaaaa
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Skusme sa na to pozriet trochu z ineho uhla.
A povedzme ze Erdogan nie je az taky genius - skor babrak, ale ze je realista.

Takze:
na juhu ma Syriu s ktorou bojuje
na vychode ma Irak, s ktorym bojuje
na tom istom vychode ma hranicu s Iranom, s ktorym by teda nerad bojoval a Iran je prilepeny spolupracou k Rusku.
na severe ma armenov, tam je to jasne
gruzinci tiez nie su ziadni spojenci

No a potom zostava Rusko ako susedny stat na severe.

Zapad slabe Bulharsko, nasrate Grecko

Proste Erdogan je u susedov oblubeny ze az :)), dokonaly vysledok dlhorocnej poctivej prace ...

A v tomto prostredi potrebuje nejak Erdogan prezit. A aby Turecko nepadlo uplne na papulu.

Amici sa ho uz pokusili zabit a financnymi tlakmi udrziavaju Ergogana vo svojom kosiari.

Rusi mu ponukli spolupracu. A nechcu ho zabit - to sa tiez pocita :))
Bude predavat turecky plyn z Ruska - marzu si necha.
Bude moct umiestnovat polno produkty na rusky trh - uz vie co to znamena ked rusi prestanu jest turecke paradajky...
Bude mat prijem z turizmu

A staci ak bude dodrziavat dohody o Bospore, ak sa integruje k ruskemu systemu platobnych kariet MIR - ked uz chce teda tych ruskych turistov.

Vsimnite si, ze rusi mu nehovoria, ze NESMIE dodavat Bayraktary na UA, ze MUSI odist zo Syrie. Proste len nech dodrziava dohody, ktore su podstatne. Inak nech robi co chce kym nenarazi - to je jeho kapusta.

Průměrný počet slepic: 4.5 (21 hlas)
Trvalý odkaz

A on se chlubi,že Ukrajině žadne zbraně na bombovani Ukroatomelektraren nedodava!Zvědavče bratře v kristu jaky system tam mate u vas my tu sice volime vladni neomarxismus zvany spravně kapitalismus bez přivlastků,ale to je proto,e to nařidil pry Pan s.Ryachetasky?
Kolik vam plati mzdy vaš skwěaly aaaa Slovensky štat, to by nas tu mohlo zajimat vice,pan car Putin už se postará o sultana, aby zarobil,ale co vy tam dejte nam typa.
Lidi u nas penize na prvnim mistě nechtěji nezajima je i to jak EU nacpe zišky Turkům to nesmime ovlivnit,budou u vas zrušeny ty volby přes to zrušeni veta v pardlamentu EU co vam zjisti naš preceda ODS a vy mu budete za to py jen tleskat?
Jak to je u vas,co mame z Erdyturka ten jede vlastni agendu!A co vaše potřeby mate ty zasoby,když bude ten VELKY RESET a ta bida?!
A vo tom to je!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1.8 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

takovej Turek, to je jiná, silná káva.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vlada doša,

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

No on Turek je natolik silnej a v takovim zemepisnym postaveni, aby si mohl hrat hru podle sveho. Ma relativne silnou a vyzbrojenou moderni armadu, aby se nemusel nikoho bat a jezdit se nekam ptat, jestli smi, nebo nesmi. Kdyz to bude hrat na hrane, tak mu to bude prochazet. To je ale henta politika! Nedavno odrazil puc, tak nasincum ukazal, ze se o sebe umi postarat. Jak by asi dopadli jini chrabri politikove demograti? Zbyl by po nich mastnej flek na chodniku.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

ten má nato vysrat se i na NATO. Je z jiného těsta, nezajímá ho nějaká pochybná demokratická cesta.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Znovu upalen i s nynějšimi jeho odpustky na kominy!Bude i použito dodnes vadnych komunistickych stanov pry KSČM,kde stoji ZAKAZ jakekoli kritiky funkcionařů,kteři se proměnili na buržoasii a ignoruji učeni pana Marxe,ktery pomohl chudine zvitězit a vlasnit biliony tovaren a bencin mohl stát 2 koruny!

Nyni tu nesmi ani poslat sveho kandidata na presidenta doktora s.Skalu,ktery by nam vysvětlil,kde hraje muzika!Mi tu demoluji komenty tim aaaaaa nesmim napsat ani heslo podporujici činnost naši vlady na př.

VLADO NAPIJTE SE SiLNE TURSKE KAVY A MY VAŠI VOLIČI ZA VAS I V ZIME ZMODRAME!

PS doplněk a je to tady! Byla jsem zcengumovana a bez Solidarity se tak stane každemu voliči a system, řizeny vadně se začne ztotožňovat a tomu veřte, s kdysi už 33 let pry zapomenutymi padlymi komunisty a to je nikdy nezměněny zakon generalniho protektora,stači jen čekat!Jak jednoduche Watsone!

No ni?

Průměrný počet slepic: 1.4 (5 hlasů)

jsme národem Husa, potom Husáka, to jsme měli rádi Rusa a teď zase USAka.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

škoda, že raději nejel do Sarajeva.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Proto neni myslitelne ani pozvat sem mezi nas žadne zastupce polit.stran , nesmime tady probrat v diskusi ani jejich mnohdy neexistujici ,ale i doslova vadne programy!Ty politiky pak mame i s nimi volit beze smyslu dal!aáamaaa

Neni možné,v našem vlastnim zajmu, jako doposud použivat stejne metody stare 33 let krachu a vykradani republiky vadnymi politiky a jejich tzv de fakto vadnou Ustavou,kde vytunelovali Socialni stat a čekat,že se něco zmeni!

TO JE A BUDE NEMOŽNÉ !

Zvoleni tzv zasaáauapacaia jsou bez jakekoli kontroly voličů a skrupuli v systemu vychazejicim z gangsterismuhg nuceni odsouhlašsovat v Parlamentu ty nejhaorsaašáa vêci a zoufale cenzurovat članek 2 našeho PNZ,kde je navrh jak rabovani nejen brzdit ale i možná zastavit!Oni vi,že nejsou za naprosto za nic odpovedni a my voliči je za to mame platit!?
Všimněte si,že bez odporu a za zady voličů byl schvalen i POLICEJNI STAT, jako kdysi za Němexka a ma vzniknout i TAjjNA POLTiCKa policeie za proszovani jakesiho STANU!
Tak se pry ma stát,že jedinymi, kdo maji zastupovat ty pry hodnoty maji byt znovu fašixti!
To znamena,že každemu voliči bez Solidarity hrozi de fakto basa a hladomorna ,když jen cekne a je jedno co do protivky!
Ta bude realizovana po celych pry statech jejich tzv Velkým resetem s použitim těch nejbrutalnějšich metod, kdy dokonce převychovné tabory budou hrozit jako kdysi koncentraky,socialniho, tzv pry kreditu nevyjimaje a nyni už bankstery odsouhlašseneho odstraněni kapitalismu, nebot pry je přililiš svobodomyslny a pry bez cenzury!
Toto nelze zastavit,ale pouze odložit!Podvody nemohou individulisti nikdy odhalit,nebot se maji starat pry JEN o sebe a tak i skončit!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

si Pavel nebo Petr na všechno měj barometr. Co se geopolitiky týče, právě tam má barometr roli klíče. Nediv se, že každý den je zde geopolitický zámek odemčen.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

přes svojí obrovskou inflaci jen prostřednictvím politiky pomáhá podnikatelům realizovat rychlé peníze za zprostředkování.
Podle známých mnoho zboží, které z Ruska jen někteří "mohou" získávat přímo, se dováží do Evropy právě přes Turecko. Stejnou cestou se naopak do Ruska dováží další spousta zboží z Evropy a zbytku uvědomělého Západu.
Bulharsko i Turecko pomáhají při celních odbaveních, takže Turci u Bulhaři (někteří) si jen upřímně přejí, aby tahle zástupná válka trvala hodně dlouho.
Jde - jako vždy - jen o peníze. Rozdělit Rusko na pidi nesamostatné státy, podporovat tuhle zástupnou válku, pokračovat v nesmyslných sankcích, dál horovat pro "zelený úděl"... Jako vždy - jde jen o peníze. Dvojí metr, stejný metr.. Pokud existence dvojích metrů znamená, že bude větší koláč, budou dvojí metry.
Ještě jen vymyslet, jak naložit s tou Čínou... Ono uzavřít Šanghaj s více než 20 mil. obyvatel policií a armádou za 3 dny a držet tu uzávěru 2 měsíce... Pane, to se asi západní politici a ústředí NATO pěkně zpotili.

Zatím bez slepic