Mezi čím si vybíráme

Autor
Štítky

https://www.litterate.cz/mezi-cim-si-vybirame/

Dnes budu pokračovat v tom, co jsem nastínil včera. Totiž, že Evropa se geopoliticky dostala do fáze, kdy už je všechno rozebráno a vykolíkováno, což znamená, že jakýkoliv zisk jednoho je ztrátou pro druhého. Nordstrým 2 by byl ziskem pro Rusko, ale ztrátou pro americké LNG i americký vliv, proto na něj byly od USA uvaleny sankce a doteď se dělá vše pro to, aby Rusko tuto partii nevyhrálo. I za cenu kolapsu hospodářství v EU…

Stejně dopadla celá řada dalších produktovodů, které měly různým způsobem obcházet Rusko, nebo které naopak měly být ruským trumfem. Kecat si můžeme, co chceme, ale plynovody z Ruska po dně Baltu a nebo do jižní Evropy přes Turecko po dně Černého moře, ačkoliv v zemi leží celá řada trubek Jamalů a Družeb jdoucích přes Ukrajinu, to jednoznačně ukazuje, jak moc naši transatlantičtí bratři nechtějí, aby šel do Evropy ruský plyn. Proč? Protože je to jejich hospodářská i vlivová ztráta. A jen země síly Německa a Turecka si mohou dovolit alespoň trochu USákům vzdorovat. Všichni ostatní pěkně sklapli krovky a teď čumí…

Ano, opravdu to připomíná situaci před První světovou válkou, kdy se všechny velmoci domnívaly, že svět je už rozebrán a válku si přály, protože doufaly, že vítězství vyřeší jejich problémy. Buď že si uchovají svou kořist i nadále, což si přála Británie, nebo budou kolonie znovu přerozděleny, což si přálo císařské Německo.

Včera majnstrýmu poprvé zaznělo, že současná situace s energiemi není krize, ale kolaps. Hejtman Kuba to říkal, Don Pablo to říkal… Blyštivý Péťa nám doblyštil… skoro.

Bojuje se o to, zda Evropa dál bude americkým předmostím, i za situace, kdy USA dochází dech a na východě bezprecedentní rychlostí roste čínský drak, který ale už má také problémy. Co mohl, to ekonomicky zabral a teď už všude naráží na americké sféry vlivu.

Podle mě máme Vidlácky dvě možnosti.

Buď tu bude Evropa od Lisabonu po Vladivostok, nebo tu bude středověký skanzen pod americkým vlivem. Podívejte se na energetickou burzu, tam to vidíte černé na bílém. A jestli ještě někdo věříte Jeníkovi Lipavskému, že se obejdeme bez ruského plynu, tak se nechte vyšetřit. Buď se spojí evropské technologie s ruským plynem se vším, co k tomu patří… a nebo budeme u terminálů vyhlížet LNG tankery, které možná, občas, přivezou plyn za cenu, kterou si stejně nemůžeme dovolit.

Podle mě má Evropa ještě krátce poslední šanci udělat se velikou. Může se spojit s Ruskem, protože to je pro Putina v konečném důsledku lepší možnost, než se spojit s Asií (i když on už je asi rozhodnutý to zkusit). Ano, znamená to, že v této Evropě bude Rusko největší a nejlidnatější zemí. Ale také to znamená, že Západní Evropa bude lidnatější než Rusko. Znamená to, že suroviny potečou z Ruska do Německa. Znamená to, že německý průmysl bude mít příštích sto let kam expandovat a za tu dobu se stane tak trochu ruským. Rusko se ale stane tak trochu německým.

Ano, znamená to, zradit Američany a celou jejich lidskoprávní agendu. Znamená to udělat bezprecedentní věci, bezprecedentní kroky, znamená to bezprecedentní změnu smýšlení. A možná je už pozdě, protože Rusko už prostě Evropě neuvěří.

Já osobně si ale myslím, že Rusko si k Evropě dveře úplně nezavřelo. Jen předvádí, co ty zavřené dveře budou reálně znamenat. A předvádí, že je dost velké a silné, aby si samo otevřelo dveře jinam. Myslím si to, protože stále ještě nějaký plyn do EU teče. Kdo jiný než Putin rozumí tomu, že je lepší být největší a nejsilnější v nové Evropě, než být na chvostu Číny a Indie.

Nebo je tu druhá možnost – dál si hrát na evropské hodnoty ve vztahu k Rusku a naopak projevovat na naprostou benevolenci ve vztahu k Turecku či Saúdské Arábii, bít se za soudruhy Američany do posledního Ukrajince a pak Slováka, pak Poláka, atd, atd.

Jak vidno, naši zaoceánští bratři nám neumějí zajistit dostatek energií, abychom nezkolabovali. Nemohou pro nás reálně udělat nic jiného, než sem dodat zbraně, abychom svojí zkázou ještě oddálili americký pokles. Nemají pro nás Marshallův plán, nemají sílu nás postavit ekonomicky na nohy, po odstřižení ruských zdrojů. A sami už kromě zbraní prakticky nic nevyrábějí. Kdo čeká z USA nějakou záchranu, ten se načeká. Z USA už přijdou jen rakety do HIMARSů. Ani FED neumí natisknout plyn.

Soudruh ministr Lipavský byl dosazen, aby za každou cenu hájil americké předmostí. A dělá to, i když nám reálně hrozí hospodářský kolaps. To platí i pro našeho drahého derniéra Signála I. Američané teď použíjí všechno, co si za posledních třicet let pro takovou situaci připravili.

Bohužel si nemyslím, že by existovala třetí cesta. Nejde si hrát na Evropu bez amerického vlivu, která zároveň bude ostražitá vůči Rusku a dostatečně silná na samostatnou geopolitiku. Na to je pozdě. To by se dalo jen v případě, kdyby se posledních dvacet let místo grýndýlu budovaly evropské korporace a evropská armáda. EU už nic neznamená. Kdo si myslí opak, ať se podívá, jak padá Euro vůči dolaru i rublu. A ještě padat bude. Podle mé Vidlácké předpovědi se musíme dopracovat k dvěma eurům za jeden dolar. Blízká budoucnost… Koruna se samozřejmě sveze s eurem, nikoliv s dolarem.

Až přijdete na tu demonstraci na Václaváku, tak si pamatujte, že v konečném důsledku rozhodujete jen o tomto. O ničem jiném. Ano, můžete tam požadovat víc suverenity, víc Česka, víc národních zájmů. Ale ty nevyskočí ze země kvůli vašemu přání. Na nich se musí dlouhodobě makat a i kdyby se dělalo všechno dobře, tak většina z vás se nějakého viditelného výsledku už nedožije. Kdo si myslí, že přijde na Václavák a když nás tam bude dost, tak se mávnutím kouzelného proutku něco změní, tak tam snad raději ani nechoďte.

Pokud by celá ta demonstrace uspěla (což není vůbec jisté) , pak přišly nátlakové akce, nakonec pád vlády a předčasné volby, tak rozhodujete stejně jen o jediném – jestli nastolíte nové vztahy s Ruskem, díky kterým Rus znovu pustí levný plyn a další suroviny. Jako to teď dělají v Bulharsku. Putin to ale udělá jen tehdy, když z toho něco bude mít. Ergo, když se stane největší zemí prozatím neformální nové evropské unie od Atlantiku po Tichý oceán. Rozhodujete, jestli souhlasíte s tím, aby se evropské technologie propojily s ruskými surovinami, což bude chtít spoustu skutečné tolerance (nejen té duhové) a ještě více času. A i kdybyste souhlasili, není vůbec jisté, jestli nás bude souhlasit dost.

Pokud chcete obezřetnost vůči Rusku a nechcete, aby Rusko bylo největší a nejsilnější zemí EU, tak gratuluji, tohle přesně teď dělá Lipavský a všichni už víte, čím to zaplatíte. A až nebude ani průmysl, ani zemědělství, ale zato bude hlad a zima, tak pak Rusko nepřijde jako partner, ale jako dobyvatel. Být obsazen a zneužit, to je úděl slabého. Vy, co to tak chcete, zamyslete se, jestli opravdu věříte, že současnou krizi vyřeší snížení teploty na hajzlu a dva svetry. Zamyslete se, jestli nám z USA opravdu pošlou nějaký plyn, který si budeme moci dovolit. Podívejte se na mapu a řekněte, které surovinově bohaté země Rusko odsoudily a jsou připraveny nám dodávat to, co Rusko přiškrcuje.

Jako Vidlák říkám:

  1. Válka na Ukrajině musí být zastavena co nejdřív a to jednáním. Je třeba nový Vídeňský kongres. Klidně zase ve Vídni.
  2. Je třeba vytvořit Evropu od Lisabonu po Vladivostok. V takové Evropě se během dvou generací vyřeší sporná území sama od sebe, protože kde nejsou hranice, tam nejsou spory.
  3. Je třeba se smířit s tím, že v takovéto Evropě bude Rusko největší a nejlidnatější zemí s adekvátně silným hlasem.
  4. Rusko historicky po Evropě pošilhávalo a víc v Moskvě dosáhneme naší kulturou než zbraněmi. Na konci toho všeho bude Rusko o něco víc evropské a Evropa o něco víc ruská.
  5. Pokud to neuděláme, budeme mít na východě už navždycky horkou hranici, která se bude stále posouvat na západ a bude to dělat stále rychleji, protože zmrzlé evropské hospodářství nebude schopno čelit spojení čínského průmyslu a ruských surovin. Ještě to nemají dokonale napojené, ale dejte jim rok, či dva.
  6. Role USA v Evropě (i Asii, i Africe) je u konce. Nejsou schopni nám pomoci hospodářsky ani integračně. Už nám mohou jen dodat zbraně, abychom se pobili mezi sebou. Jestli je to jinak, tak vyzývám Bidena, aby spustil nový Marshallův plán díky kterému nezmrzneme a nepřijdeme o práci. Pokud nám USA nedokáží, kromě lidských hodnot a svatých Javelinů, dodat také nějaké levné palivo, tak jsou součástí problému nikoliv součástí řešení.
  7. Brusel musí být rozmetána i se strážcem klimatu Timmermansem (toho bych navrhoval poslat do USA, aby pro změnu zase rozkládal je), protože tam celý průser začal. Je třeba začít s integrací znovu a lépe.
  8. Vy, co si Rusko démonizujete a nechcete ho v Evropě, tak se připravte na to, že ho nebudete chtít hladoví, zmrzlí a bez práce. A pokud to potrvá dost dlouho, tak stejně přijde, ale ne jako obtížný partner, nýbrž jako dobyvatel.
  9. Ne, žádný LNG to nezachrání. Třicet let zeleného šílenství se bude napravovat třicet let. Kdo si myslíte něco jiného, tak se připravte na ošklivé překvapení. Již brzy ve vašich studených bytech.
  10. Žádné mezipolohy nebudou. Buď s Ruskem dělat Velkou Evropu, nebo bojovat hladoví za ojroamerické hodnoty. Jiné možnosti byly v Bruseli už dávno odmítnuty ve prospěch stavby větrníků, slunečníků a měsíčníků.

 

Rozhodujete se, jestli dostanete od USA zbraně, nebo od Ruska plyn. Takhle jednoduché to je.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (136 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Žadna demonstrace nebude mit vliv na piratskou vládni zahranični politiku!Nanejvýš dojde k rych!e vyměně vrchnosti a insta!aci formaci Babuše!
To co pišete da! VOVA najevo v r.2008 v Mnichově a v AMERU pochopili,e vybudovani konkurenčni Evropy je jejich konec zpráv!
Proto piratska zahranični politika vam vem vezme zbytky blahobytu a narod Švejků tomu bude freneticky tleskat!
V minulem dile jsem dala za KSH najevo jasne body Planu Narodni Zachrany PNZ, voliči ale nevěři,že je možné je dale vykradat a individualismus vnuceny jim vadnym režimem, je potáhne dale ke dnu.
Doporučuji stale stejne, tj probrat v diskusi programy našich tzv zastupců a zacit jim do nich vnucovst Program Potřeb vlličů ve forme PNZ,a to pořadatele a řečnici odmitaji a dav to tady sam bez ŠEFA jako obrovske čočky,ktera by ty paprsky svobody sjehnitila prostě nedovede!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

No je to fraška,voliči tam pěji své individualisticke pisničky a kakofonie komentů bez jakychkoli navrhů na řešeni tam pokryva cele širé lany webu!

Voliči si tam asi mysli,že stači odvaha popsat co se ďěje podle vzoru SOCiOLOG,ti za ten cirkus Humberto sklizi potlesk , nejsou ale ve stavu navrhovat jakýkoli druh řešeni!
Podavaji tam řešeni panu našemu,caru Putinovi,aby rozstřilel vlaky s odpadem starého šrotu z EU a munice z CCCP,která ma sestupnou absenci a i ušaci posilajici jak blbi naboje,ktere se pry rozpadaji po zasahu rusacke PVO ještě před dopadem a jeden naboj pry trefil pro smich generalu strejdy Puttlera!
To jsem zvědava,kdo ty slepé patrony k ničemu bude platit!
No domnivam se,že VOVA chce zničit a odzbrojit celou Evropu a pak ji,když nebude čim ji bránit ji přijde k Signalistovi ji denacifkovat!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám za to že je docela rozhodnuto. Pokud odmyslíme úplný konec civilizace v jaderné válce. Jde jen o to kolik lidí u toho zemře než západ hodí ručník do ringu. V podstatě je to čistě finanční záležitost.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by wega (neověřeno)

Trvalý odkaz

si ušaci nebudou moci v hitlermarketech koupit ani mliko,bude za zlato!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Paní ANNA.
Kdo nechce dolary,dostane bomby,těch mají také dost.
Jen nevím,jak se dá nakupovat za stvrzenku,že vlastníte zlato v USA.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

v dnešní podobě je více než dost silné nato, aby v pohodě přežilo umírající EU a zároveň je dossti silné nato, aby nakopalo prdel americkým válečným sráčům a štváčům! Žádný strom neroste do nebe a Ameriky už má většina světa plné zuby.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Ale jaký smysl má žít v takovémhle míru, nemíru?

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Pirati za svoje drogy a za kapesne od rodičů v mama hotelu!Rodiče za to,aby je nedali do hladomorny a za svoje lenize a potřeby bo zmrznou anebo zimou ještě vice zmodraji!
Šef za Solidaritu s prima brzy nutnym Solidarnim statema,kde nas nebude smolit ten Šváb s jeho fašistickym Velkym resetem tam se v tomto státě budou muset smradlavi kapitalističti banksteři dělit o svůj lup fifty fifty,PNZ diamant bude vévodit a voliči ho budou chtit do všech programů politiků a poltickych formaci a my budeme na demonstraci volat

NECHEME VLADNI VOlY,ALE NAŠE PASATKA A KRAVIČKY a k tomu to atd!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.6 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

že ta demonstrace v Praze bude mít nějyký smysl, ale moc tomu nevěřím. Pokud nepadne tato vláda co nejdříve, tak padne zbytečně mnoho nevinných lidí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Zauber.
Někdo to musí začít,aby se více lidí probudilo a jak už jsem psal,musí dojít k demonstracím aspoň v krajských městech,ne všichni můžou do Prahy.Co zatím vím,mládež se toho nezapojí,ještě se mají dobře hodní rodiče a vidina drog přes Piráti.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Demonstranti,poadatele a řečnici očividně maji jen zase o před očima vlči mlhu koryt a pry prosazuji ,aby jsme od mocnych gangsterů dostali JEN elektriku a plyn milostivě, ať to stoji co to stoji a to je vyraz jejich krachujici politikx, nic nevědi o Programu POTŘEB Voličů ve formě PNZ a chtěji jen zas svoje koně a rytiře vrchnosti obrněné plechem typu MLČENI a na voliče a jejich potřeby je tu ohlupovatel GŘ televize, ,ktery si otočil cely parlament okolo prstu a ten mu dava za jeho lhani miliony a to bez kontroly voličů jak je to dàno v postulatu nr.2 mezitim slavného programu voličů!
Jen to bude mit smysl,a ne tajné sračky politiků toho ŠWABA s jeho otrokařskym Velkym resetem jako hrůzy konce kapitalismu,kde dobři a skweli kapitalisti umi platit 14 eur i pokladnim v Lidlu a z toho tam bohatnou a ne ,že ne ANO!!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.1 (9 hlasů)

Bude mit parlament možnost stale odhajlovavat dalši čunárny do zakonů jako je jejich POLICEJNI stat za jehož instalaci se doposud neomluvila ani zběhlá KSČM,která se dodnes řidi svou vadnou politikou pry s lidem pro lidi,kdy jen dřista a trvale odmita sve sympatizanty a voliče a chce byt sekta!

Jedině pan doktor Skala přišel na myšlenku zastupovat i nas řizné vlastence a možna KSČM poradi opravit pry jejich vadné stsnovy,které jim stoji na cestě vstupu do Prdlamentu!Tak co pane soudruhu presidente pojdte tady k nam a pujdete

K LIDU NÍŽ A S LIDEM VÝŠ!

No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

vzplála, dejme se na pochod. Euroklauniáda už není Čechům vhod.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

tak ten na něho vybafl,jestli mu pomože zničit to pravo veta,aby se zrušily všude v EU volby a tak by Signalista odkyval konec EU!áaáaaaaa

No prča odpověď Signalisty byla,že to jako by měl odsouhlasit jeho padlament a že pry nikdy nevi kolik da proto hlasů pry jsou to menševici!
To přeloeno diplomaticky znamená,že to pry může on zorganizovat na havarku!
Je totiž jasné,že ti menševici budou poroučet většině tak dlouho,,jak jim to ohlupeni voliči tim bembekem GŘ TV,ktery vylupuje naš rozpočet a i už možna vi jak mu to voliči chtěji zatrhnout postulatem nr 4 PNZ a bude po vtákach!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)