Před Čingischánem

Autor

Vposledních dnech jsem vedl několik debat na téma Alternativy. Pokaždé, když napíšu nějaký článek, že je vše na dobré cestě, že jsme udělali nějaký pokrok vpřed, že všechno není úplně ztracené, vždycky se najdou tací, kteří to okamžitě začnou zpochybňovat. Alternativa je jen malá hrstka lidí, je to jen fejsbůková sociální bublina, co se jeví větší, než doopravdy je, má naprosto marginální volební podporu a vlastně se jen tak ujišťuje mezi sebou, že příště to bude lepší. Vynechal jsem něco?

Tyto hlasy nepřicházejí jen od našich libtardích soupeřů, kteří by nás nejraději viděli někde v koncentráku nebo v dobytčáku jedoucím na Sibiř, ale přicházejí i od lidí, kteří se k myšlenkám Alternativy hlásí. Ano, je to hezké, co hlásáte, ale ve skutečnosti nemáte žádné kontraelity, nemáte vybudované podpůrné struktury… Trikolóra je podvod, Rajchlovi jde jen o koryto, Okamura nechce vládnout a má stranu jako politický byznys, Svobodní nemají koaliční potenciál, není tu žádná autentická levice, kterou by bylo možné volit… opět, vynechal jsem něco?

Libtardi nám samozřejmě vysvětlují, že naše zpátečnické názory nikoho nezajímají, všichni vyznávají evropské hodnoty a my jsme jen pár bezvýznamných kolaborantů, se kterými naše demokratické orgány brzy zatočí. Pěkně dezolátům seberou svobodu slova, aby si pak už každý mohl svobodně hlásat, co chce. Dezolátům je třeba zrušit konta, kriminalizovat je, nebo rovnou pozavírat a pak už bude konečně ta pravá svoboda a bezpečí. Koneckonců, Ukrajina nevyhrála jen díky tomu, že si u nás pár Vidláků dovoluje jejich válečné nadšení zpochybňovat…

Přátelé, už je to delší dobu, co jsem na toto téma něco napsal, ale soudím, že je nejvyšší čas si znovu shrnout fakta…

Když říkám Alternativa, tak tím myslím, těch milion hlasů, co propadlo ve volbách. Jsou to hlasy, které nedostala ani Pětikolka, ani Babiš, ani Okamura. Dvacet procent hlasů. Víc, než kolik dostalo SPD, víc než kolik dostala ODS, víc než kolik dostala KDU-ČSL, víc než kolik dostala TOP09, víc než dostali Starostové s Piráty dohromady. Těchto dvacet procent hlasů, to nejsou žádní nevoliči či občasvoliči. To nejsou lidé, kteří tvrdí, že nic nemá cenu a tak k volbám vůbec nechodí. Naopak… tohle jsou lidé, kteří o svém hlasu přemýšlejí poměrně hodně a chtějí, aby se tady něco změnilo, protože jinak by to prostě hodili buď Fialovi, nebo Babišovi nebo Okamurovi a měli by to odbyté.

Alternativa není malá. Představuje 20% hlasů odevzdaných ve volbách. To je síla jak sviňa, jen Andrej Babiš je větším hegemonem na politické scéně. Kdyby tyto hlasy nepropadly, tak by to znamenalo zhruba čtyřicet poslanců. Kdyby z nich propadla jen polovina, bylo by to dvacet poslanců. A kdyby třeba Šlachta dostal o půl procenta hlasů víc, tak měl deset poslanců, což je víc než celá ta dnešní slavná stoosmičková většina. I čtvrtina Alternativy by byl jazýček na vahách. Polovina alternativy by byla významným politickým hráčem. Celá alternativa by byla neopominutelná.

Kdyby čtvrtina těchto hlasů nepropadla, vypadala by dnešní vládní koalice úplně jinak. Ano, možná by také do statků a hrdel podporovala Ukrajinu, ale na financích by neseděl elektrikář a už rok by byl ČEZ ve státních rukách a ceny elektřiny by stouply podobně jako na Slovensku. Možná bychom také posílali zbraně na Ukrajinu, ale nákupy pro obranu by nedělala ženská, co se chová jak dítě v hračkářství.

Kdyby polovina hlasů Alternativy nepropadla, nejspíš by vládla koalice hnutí ANO a SPD. Debata o obranné smlouvě by vypadala nejspíš úplně jinak. Náš postoj by se mnohem víc podobal postoji Maďarska či Rakouska.

Kdyby hlasy Alternativy nepropadly vůbec, nejspíš by se o žádné obranné smlouvě ani nejednalo a dost možná bychom na Ukrajinu posílali léky a ne zbraně.

A to prosím vůbec neřeším, jak by vypadalo rozložení sil mezi alternativními straničkami… Prostě by všechno bylo úplně jiné. Alternativa má milion hlasů, jen jsou rozdrobené a díky volební matematice a vydatné Rychetského pomoci si je rozdělila takřka napůl Pětikolka s Babišem. Kdyby celá Alternativa volila SPD, měl by Okamura stejné množství poslanců, jako hnutí ANO.

Takže až zase někdo bude tvrdit, že Alternativa je malá, vzpomeňte si na těch milion hlasů, které pravidelně chodí k volbám…. Alternativa je jak Mongolsko před Čingischánem. Tenkrát je také nikdo nebral vážně. Vždyť jich byla jen hrstka a ještě se mydlili mezi sebou. Jenže pak z ničeho nic přišel jeden chlap s autoritou (ke které se dostal víceméně šťastnou shodou okolností a rozhodně si to takhle v životě neplánoval) a během jedné generace sahala mongolská říše od Pekingu po Kyjev.

Před dvěma roky jsem si dal za úkol, pracovat na tom, aby se tento Čingischán našel. Aby se našel někdo, komu Alternativa těch milion hlasů dá. Případně aby dostal hlasy alespoň půlky Alternativy. A nebo alespoň čtvrtky. Deset poslanců bude v současném rozložení sil takřka vždycky jazýček na vahách. A kdo je jazýčkem na vahách, ten se zpravidla dopíská většího vlivu, než by mu normálně náleželo.

Navíc Alternativa – to jsou hlasy odolné proti kecům majnstrýmu. Tihle voliči už fakt Českou televizi vážně neberou. Navíc jsou to voliči, kteří nejsou majstrýmem ani obsluhováni. Oni se o svých Přísahách, Svobodných, Trikolorách a zbytcích ČSSD dozvídají právě na těch platformách, kde jsme jako doma. Jsou to hlasy lidí, co umějí na sociálních sítích, co si přeposílají řetězové maily, chodí na blogy, koukají na videa Petra Bohuše, čtou Parlamentní listy, Pravý prostor a První zprávy, poslouchají Rádio Universum…

Od změny politiky v naší zemi jsme jen kousek… v ideálním případě jde o čtyřicet poslanců! Máme na to dostatek voličů, máme prostředky, jak je oslovit, máme komunikační kanály, které tito voliči sledují, víme, že tito voliči k volbám přijdou. Víme, že i sjednocení čtvrtiny z nich by už bylo vidět.

Podporuju kohokoliv, kdo má podle mě potenciál, stát se na Alternativě tím Čingischánem. Ne, neznám žádný recept, kterým by fungoval. Myslím si, že je to víceméně náhoda. Prostě se v jednu chvíli protnou vlastnosti jednotlivce s tužbami skupiny. Kritizoval jsem Okamuru za to, že se nepřipojil k demonstracím. Chválil jsem Foldynu za to, že se připojil. Ale jediný, kdo se od začátku cílevědomě snaží právě těchto milion hlasů posbírat, je Jindra Rajchl. On používá přesně ty komunikační kanály, které Alternativa sleduje. Názory Alternativy nejvíce artikuluje ve svém programu. Alespoň tak moc, jak je to v rozdrobené Alternativě možné. Fakt není náhoda, že publikuje i na Parlamentních listech a Prvních zprávách… Není náhoda, že má stotisícovou sledovanost na fejsbůku. Není náhoda, že se snaží být vidět i na dalších sociálních sítích a nutí k tomu i své straníky. A není náhoda, že teď půl roku objížděl republiku a mluvil právě s těmi, co nejsou spokojení s žádnou parlamentní politickou stranou a snažil se je oslovit.

Fakt jako myslíte, že se to neprojeví? Že těch milion hlasů dál zůstane takhle rozdrobených? Že se nikdy nenajde žádný Čingischán, který by alespoň část z nich sjednotil a stal se jazýčkem na vahách, když už nic jiného? Já si to tedy nemyslím. Vidím milion hlasů a to vůbec neřeším, co se ukázalo v posledním půlroce. Dneska je těch hlasů nejspíš ještě víc. Vidím rozdrobenou Alternativu, ale s obrovským potenciálem. Kdykoliv mám pocit, že mám klacky pod nohama, vždycky si vzpomenu, že se hraje o sjednocení milionu hlasů, které mají všechno, co potřebujeme. Stačí jen mít sjednotitele, který ani nemusí sjednotit všechny. Čtvrtina stačí, půlka je luxus a cokoliv nad půlku těchto hlasů jsou schody k hegemonii.

Moje podpora strany PRO je úplně jednoduchá – nikdo jiný se vážně o hlasy Alternativy neuchází a pokud ano, tak spíš proti vůli stranického šéfa. Přitom mi přijde jednodušší, posbírat tyto hlasy, než se snažit být šestým členem Pětikolky, brát hlasy ODS a doufat, že mi do toho velká pravdomluvná média nehodí moc velké vidle nějakými novými Pandora papers. Přijde mi to jednodušší, než si hlídat image jediné protestní strany ve sněmovně.

Ano, nemusí se to podařit. Alternativa může zůstat rozdrobená a v příští volby se mohou v bledě modrém zopakovat. Ale pokud by se Čingischán našel, bude to obrovský politický fičák. Všechny jinačí pokusy jsou jen kosmetické úpravy nebo nereálné snění o nepolitické politice či lidovém převratu, který se nejspíš nikdy neuskuteční. Aby bylo možné něco změnit, je třeba nejprve zvítězit podle stávajících pravidel hry. Pokud existuje nějaká šance k jiné cestě pro Českou republiku, tak je to sjednocení tohoto milionu propadlých hlasů. To je můj vzkaz pro všechny politiky, to je můj vzkaz pro každého, komu propadl volební hlas.

Vidlákovy kydy i Institut českého venkova se budou snažit, aby toto sjednocení bylo v maximální míře možné.

Pokud mě chcete podpořit v tomto mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

V červenci nebudu knihu rozesílat. Vidláci jsou od slunka do slunka na poli. Ale žádná adresa ani platba se neztratí a od srpna budeme opět distribuovat. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (199 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Už 30 let čeká český národ na svého spasitele, v zoufalství volí do svého čela dokonce cizince miliardáře :-)

Místo aby se rozhlédl, jaký systém v současnosti funguje nejlíp, ve své nepoučitelnosti nechává za sebe rozhodovat "vyvolené".

Nehledejme Čingischána, najděme důvěru ve vlastní schopnosti a bližního svého. Jen tak je možné stát se Suverénem.

Průměrný počet slepic: 3 (41 hlas)

Ne, kamaráde mýlíš se. Hybatelem dějin byly vždy vždy osobnosti. Lidi k činům může vyburcovat jenom člověk. Neznám případ. kdy by lidi spontánně zorganizovala nějaká idea a přiměla je k činu. Ano, lidé se dají vyprovokovat k akci nějakým činem, ale i ten musí zorganizovat nějaký člověk (i když třeba v pozadí) a musí být proto vhodné podmínky. Ideje vytvářejí a prosazují zase jen lidé. Ideje nejsou hybatelem, ty jdou až v druhé linii a slouží ke zdůvodňování a dalšímu prosazování již provedených změn.

Průměrný počet slepic: 4.9 (59 hlasů)

I kdyby to, co tady do zblbnutí tvrdíte, byla pravda, nenapadlo Vás, že aby společnost dospěla k něčemu takovému, co navrhujete, musely by se změnit zákony, a zákony může změnit jen parlament, a na to aby je změnil musíte v něm mít většinu, a abyste v něm měl většinu, musíte vyhrát volby, a abyste vyhrál volby musíte mít opozici, v jejímž čele stoj charizmatická osobnost která sjednotí voliče.

Rozumíte tomu? Potom by tu byla ještě jedna možnost a tou je státní převrat. Tak byste si představoval ono království Boží, co to říkám, království suverénního občana na zemi? Nebo jak vlastně si představujete vznik takové společnosti, opakuji vznik, nikoli její další působení?

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

Milý Freude, považoval jsem Vás za dobře informovaného člověka. Ale vždy dokážete překvapit :-)

Jak jistě víte, v průběhu dějin došlo k mnoha změnám. Tyto změny iniciovali lidé, kteří chtěli prosadit určitou ideu. Proto se sdružovali do skupin, kde ne vždy musela být jedna osobnost dominantní. Krásným příkladem je revoluční rok 1848.

Jak probíhalo přijetí nové ústavy ve Švýcarsku, můžete najít např. zde:
BUNDESVERFASSUNG - parlament.ch
Die Verfassung von 1848: Ein Meilenstein der Schweizer Geschichte - admin.ch
Schweizer Bundesverfassung 1848
 - wikipedia

Průměrný počet slepic: 2.1 (11 hlasů)

Aha. Ideu jste nám už nastínil. A co dál? Budeme čekat? Tato idea bude podporována jenom průměrnými lidmi, žádného charismatického vůdce netřeba.

To jak probíhalo přijetí nové ústavy ve Švýcarsku, si časem určitě přečtu ale teď spěchá práce na zahradě a tak odcházím jen po chvilkách ale podle Vašich dřívějších tezí to probíhalo tak že aniž by někdo charismatický tuto myšlenku prosazoval, tak zničehož nic se parlament usnesl na radikálních změnách. No dobře, tak počkáme, možná i náš parlament sám takové změny provede.

Nebo to Vaše připomenutí roku1848 znamená, že je nutné za každou změnu bojovat na barikádách?

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Ve Švýcarsku byla podnětem pro přijetí nové ústavy v roce 1848 malá občanská válka - lidem došlo, že tahle to dál nejde a je třeba udělat zásadní změnu. Zakotvili nové principy fungování spolkového státu s minimalistickým centrálním aparátem - od té doby mají jen 7 členů kolegiální vlády bez premiéra včetně ročního prezidenta, a ani jednou neměli vládní krizi a předčasné volby - a neznám žádného významného politika, který by to chtěl měnit. Ústavu a její totální revize musel vždy v obligatorním referendu schválit lid a většina kantonů. Časem přidali další prvky přímé demokracie, 1874 fakultativní referendum o federálních zákonech a 1891 lidovou iniciativu na vylepšení federální ústavy - na kantonální úrovni tyto principy fungovaly již dříve. Za zásadní však považuji ve Švýcarsku tradiční princip suverenity na místní úrovni - obecní sněmy (Gemeindeversammlung), kde nejvyšším orgánem obce je Suverén - přítomní informovaní lidé.

Podobně jako Vidlák, a tuším i Vy, jsem také pacifista - preferuji revoluční změnu evoluční cestou. K tomu je třeba osvěta, ale trochu jiná, než kterou v současnosti prezentuje Vidlák :-)

Průměrný počet slepic: 3.4 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Stejně jako Hitler prohrál a Putler prohraje, neboť v totalitním režimu není žádný prostor pro korekci chyb vůdce či cara, tak nemůže uspět byť velké hejno neodpovědných individualit, neboť jejich individualizmus je tak přebujelý, že se nikdy nedohodnou na společném přístupu k získání moci. Tato masa kverulantů a hulákačů z pod koně je přirozeně odsouzena k neúspěchu. Kde byl ten milion při volbách prezidenta nebo do senátu, když tak moc chodí k volbám. 20% by měl být setsakramenský jazýček na vahách. Nebyl nikde, nebo jen rozhádaně odevzdal hlasy různým stranám, že se nakonec žádný hlas Alternativy nedostavil. Prostě neexistuje jedna Alternativa, ale moc různých, a tou roztříštěností bezvýznamný, alternativ. A pro ten vypjatý individualismus, není jak to změnit.

Průměrný počet slepic: 2.2 (70 hlasů)

Pominu tvoji schizofrenii z Putina, prostě ho musíš mít všude, beztak i v předpovědi počasí. ;o)

Ale svobodné voliče, kteří si dovolí volit podle sebe a ne podle vaší svazácké disciplíny, definovat na " velké hejno neodpovědných individualit".

Jasánek, ty by si udělal skvělou kariéru jako redaktor závodního časopisu Rudá vatra. ;o))

Průměrný počet slepic: 4.3 (50 hlasů)

Píšete:

neboť v totalitním režimu není žádný prostor pro korekci chyb vůdce či cara,

A myslíte že v nynější EU je prostor pro korekci chyb? Tak proč ty korekce nefungují? Vy nevidíte že EU se pomalu ale jistě blíží ke kolapsu?

Průměrný počet slepic: 4.6 (49 hlasů)

Zdá se mi, že vám cosi uniklo. Na té Hitlerově totální porážce měl lví podíl jiný totalitární vůdce, který pocházel ze země, která již dnes neexistuje. Ale jejím nástupcem je shodou okolností Putinovo Rusko. Ta země se občas dostane do problémů, může prohrát nějakou bitvu, ale většinou války neprohrává.

Průměrný počet slepic: 4.3 (33 hlasů)

jsem bezprostředně po invazi používal asi dva týdny také. Mezitím jsem se dovzdělával, ruskou a ukrajinskou historii starší i novější, geografii atd. Pak už to nesedělo.

Průměrný počet slepic: 3.6 (16 hlasů)

jež nazývá Putina Putlerem a srovnává jej s Hitlerem, jen  ubohým blbečkem, který ví hovno o historii i o Hitlerovi.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Zelenský je agent MI6 a proto se chová  jako agent MI6 a ne jako prezident UA

Podle analýzy Scotta Rittera byl Volodymyr Zelenský naverbován britskou MI6 jako agent a od té chvíle je šéf britské zahraniční rozvědky jeho velícím důstojníkem! 
Závislost Zelenského na kokainu byla identifikována britskou MI6 jako příležitost jak se dostat k Zelenskému a přes kokain britska MI6  naverbovala Volodymyra Zelenskeho jako sveho agenta MI6.

Zelenský podle Rittera podepsal spolupráci s MI6 krátce poté, co se stal prezidentem Ukrajiny
K něčemu takovému se normální prezident nepodepíše. Ovšem agent, který je z Londýna za své služby placen kokainem, na němž je závislý, je ochoten udělat s ukrajinským lidem naprosto všechno. Bývalý americký zpravodajec US Marine Corps Scott Ritter natočil reportáž , ve které analyzuje, že ukrajinský prezident byl pravděpodobně před vypuknutím války na Ukrajině naverbován britskou MI6 s jediným cílem, aby souhlasil se zatažením Ukrajiny do otevřeného válečného střetnutí s Ruskem a do obětování vlastního národa ve válce, kterou Ukrajina povede v zastoupení za Velkou Británii, USA a tzv. kolektivní západ. Pokud by ukrajinský prezident nebyl závislý na kokainu, válka na Ukrajině by už dávno skončila. A nejen skončila, ona by podle všeho vůbec ani nevypukla.

V reportáži Scott Ritter  bývalý americký zpravodajec US Marine Corps klade otázku:
Jako bývalý zpravodajský důstojník jsem přemýšlel, proč nikdo neprovedl analýzu Volodymyra Zelenského, prezidenta Ukrajiny? Jeho nástup k moci podle mého názoru představuje neuvěřitelnou manipulaci světového mínění, která vejde do dějin jako klasická případová studie sociálně psychologického inženýrství: obyčejný komik, který se dostal k moci, protože slíbil dlouho očekávaný mír, který pak zatáhl své spoluobčany do krvavé války, kterou nelze označit jinak než jako masakr.

Video od Scotta Rittera kde popisuje Volodymyra Zelenského jako agenta MI6 viz zde:
https://www.scottritterextra.com/p/agent-zelensky-part-1

Již jako agent MI6 se  Volodymyr Zelenský v říjnu 2020 neplánovaně zúčastnil tajné schůzky v centrále britské MI6 a za zavřenými dveřmi jednal s šéfem agentury Richardem Moorem, to jest ze svým šéfem.

Video z českými titulky agenta MI6 Zelenskeho v říjnu 2020 po tajné schůzce v centrále britské MI6 s jeho šéfem Richardem Moorem viz zde:
https://rumble.com/v30do6k-podle-analzy-scotta-rittera-byl-zelensk-v-roce-2020-naverbovn-jako-agent-br.html

Zelenského naverbování jako agenta MI6 vysvětluje, proč je Zelenský obklopen britskou ochrankou a proč Zelenský chce vést válku až do posledního Ukrajince.

Ukrajina čelí genocidě ve válce, kterou rozpoutal Zelenský vypovězením Minských dohod a přijetím protiruských jazykových zákonů.
Zelenský je katem a vrahem vlastního národa, přesně jak před několika dny  v bulharské Sofii na něj za zavřenými dveřmi křičel bulharský prezident Rumen Radev.
Zelenský výměnou za dodávky kokainu je svolný s obětováním vlastního národa ve válce, kterou prodlužuje na žádost Londýna a Washingtonu. Toto odhalení vysvětluje, proč  prezident UA  nemilosrdně zabíjí vlastní národ v nekonečné válce, kterou nechce ukončit, do které posílá další a další Ukrajince, kteří nejen nic na frontě nezmůžou, ale hlavně tam zahynou. 

Západní média se přitom usilovně snaží pomocí válečné propagandy držet své obyvatelstvo v mylné představě, že ukrajinská armáda vítězí.  Od vypuknutí SVO na Ukrajině neslyší obyvatelé EU a USA z médií lživého mainstreamu nic jiného, jen to že ukrajinská armáda vítězí. Pravda ale je taková, že Ukrajina ustupuje. Pomalu, ale neustále. Ustoupila ze Soledaru, potom z Bachmutu a o víkendu spustila Ruská armáda protiofenzívu a AFU začala ustupovat už i na frontě u města Krasnyj Liman.

Pokud je pravda to, k čemu se ze zpravodajských kruhů dostal Scott Ritter, potom Volodymyr Zelenský bude po válce zřejmě postaven před válečný tribunál a bude zastřelen jako vlastizrádce, který posílal jako agent MI6 ukrajinské občany na smrt do války a za tuto práci bral od MI6 platby v podobě dodávek kokainu.

Celý podrobný článek ve zdroji viz zde :
https://aeronet.news/video-podle-analyzy-scotta-rittera-byl-volodymyr-zelensky-naverbovan-britskou-mi6-jako-agent-a-od-te-chvile-je-sef-britske-zahranicni-rozvedky-jeho-velicim-dustojnikem/

Průměrný počet slepic: 4.4 (42 hlasů)
Trvalý odkaz

Děkuji za upozornění na zajímavý článek. Pokud bude komentář zde  s odkazem na původní zdroj ještě trochu  stručnější, bude to skvělé.

Zvážíme-li  možnost, že hlavní  myšlenka v článku Scotta Rittera  se zakládá na skutečnostech,  pak musíme dospět k závěru,  že i u nás jsou   někteří   mnozí  papaláši najatí a podplacení,  protože jejich počínání je zcela v rozporu s prosperitou  a bezpečností  většiny  obyvatelstva.  A nejedná se o ojedinělé přešlapy, ale soustavné poškozování zájmů České republiky.  Pokud dočtete článek na AE až do konce,  tak  ono to tam  je naznačeno.

Průměrný počet slepic: 4.6 (48 hlasů)

Pane BoBo, řekl bych, že mám stejný pocit. Nevidím žádný důkaz verbovky, ale i v Bibli je psáno: "po ovoci poznáte ..."  Konání věrchušky potvrzuje můj dojem, že jsou řízeni zlou silou. Souhlasím s Vámi, pane BoBo... Hezky jste to vystihnul

Průměrný počet slepic: 4.2 (18 hlasů)

BoBo, souhlas, u nás jich je najatých taky dost, jinak by to nemohlo fungovat tak, jak to tu (ne)funguje. 

Možná jsme měli zůstat součástí R-U, Maďarsko to dělá dobře, Rakousko to dělá dobře, jen blbínci Češi se podřizují každému západnímu magorovi, kterému lezou do řitě bez ohledu na svůj národ. 

Průměrný počet slepic: 4.1 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Předpokládám že by to neměla být alternativa Babiš, proti Fialovi, Rajchl proti oběma, "spojené strany a hnutí politické" proti stranám v parlamentu, protože jako samostatné se tam nedostanou.

Alternativou by měl být program, který osloví občany a je zásadní společenskou změnou, která zajistí společenskou změnu zejména v situaci, kdy už se dál podle stávajících not nedá pokračovat.

To nenabízí zatím žádný subjekt, protože neumí získat od občanů informaci CO SKUTEČNĚ očekávají a co by byli ochotni obětovat, aby perspektiva jejich života měla širší působnost než jedno, nebo dvě volební období zvolených dovedů, kteří tu a tam něco uhrají ale postupně svůj stát dostávají OPĚT do područí nějaké pomyslné mocnosti, nebo mocenského uskupení.

Ono totiž nejde prakticky o neschopnost nabídnout program. Ten program musí začít u poznání zájmu většinové společnosti. 

Proč kdysi získala velkou autoritu Sociální demokracie? Proč došlo v našich podmínkách k odtržení vpravdě dělnické části sociální demokracie a vzniku KSČ? Proč KSČ získala velkou podporu v poválečném Československu?

Mnozí odpovědí, že za to mohlo Sovětské Rusko, rozhodující podíl SSSR na osvobození té části Evropy, která se stala socialistickou.

Můžete mi mnozí nadávat, ale velký vliv a podle mě rozhodující v té části společnosti, která se přikláněla k sociální demokracii a KSČ už mezi válkami, byla představa o nové dělení výsledků lidské práce, naivní představy o otázkách vlastnictví - osobního a společenského vlastnictví, podílu pracujících na výsledcích hospodaření jejich podniků. Z jejich pohledu spravedlivějšího dělení. Pamětníci si mohou připomenout i hesla "jara 1968" 

Domnívám se, ne jako pamětník, ale člověk, který s přímými pamětníky dlouhá léta žil a prožíval s nimi stesky, pochybnosti, ale i obhajobu problematiky zespolečenšťování především drobnějších řemeslných oborů, služeb a zemědělství. To je problematika která byla svým rozsahem a řešením uspěchána až zneužita při kolektivizaci a dost hrubě zneužita v době privatizace a restitucí majetků. Když se na tento problém dokáži podívat s nadhledem znalosti příznivců i odpůrců vývoje kolektivizace a jejího konečného výsledku do roku 1989, se znalostí konkrétního vývoje souvisejícího s překotným návratem do kapitalismu bez pochopení následků toho vývoje mnohými současníky, docházím k přesvědčení, že chápat alternativu jako boj osobností je nesmysl a jiné řešení jako představu, která se nedá naplnit, pokud jí nepředloží srozumitelná skupina lidí, nejlépe z odborného zázemí, která dokáže dost odvážně představit i následující "mou pravdu", že bude muset opět dojít k nějakému dělení vlastnictví s jasnějším určením.

Domnívám se, že to je ta skutečná alternativa, kterou se obávají vyslovit nahlas někteří odborníci v příslušných oborech, ale i politici stran, které mají zkušenosti s jedním i druhým extrémem a vědí, že to neumí občanům vysvětlit a nabídnout tak, aby onu alternativu přijali.

Skutečnou alternativou je totiž zcela jasně vyslovená myšlenka o případném nutném dělení VLASTNICTVÍ, které by mělo být národní, obecní, družstevní, regionální a k tomu postavené a nezbytné osobní vlastnictví, jak si kdo vybere. Těch variant může být hodně, vlastnictví může být nazváno jakkoliv, ale společenství lidí, se dřív či později bude muset vrátit ke kořenům a to je právě onen poměr VLASTNICTVÍ, od kterého se odvíjí práce a život lidského společenství.

Alternativu tedy nemůže přinést osobnost, ale PROGRAM představovaný třeba i tou jednou osobností, nebo skupinami osobností. Program, který bude schopen nastínit postavení občanů v onom systému a s tím spojenou jejich osobní odpovědnost.

To ve svých preambulích měli jak sociální demokraté při svém vzniku, tak komunisté v době relativně příhodné této společenské změně, ale zatím se ony předpoklady nepodařilo naplnit, protože v řešení problému vlastnictví (opět podle mého názoru) ani jedna ani druhá politická strana neměla dost zkušeností své předpoklady včas naplnit a obhájit. Tu zkušenost si dokázali zatím lépe obhájit významní představitelé nekompromisně řešeného osobního vlastnictví (nadnárodní a podobné společnosti jsou stejně ve svém základu společnostmi založenými na přísně osobním vlastnictví, které se JEN tváří jako společenské). Tisícileté zkušenosti platí stále víc než o málo víc než stoleté.

Nadávejte mi, bijte mě, ale myslím, že jinak to asi nebude.

  

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)

Pane Hejnici, nechtějte vše vyřešit v jednom velkém kroku. Pro takový krok v současné situaci neexistují podmínky. Já myslím, že je teď na řadě taktický krok, odstranění pětikoalice od moci. Dostat se na úroveň Orbánova Maďarska. Obnovit situaci ve státě, kdy lze začít normálně politicky žít a začít diskutovat a řešit ty strategické otázky, o kterých tady píšete. Jak naši zemi a společnost dostat z té bídy, ve které se momentálně nachází. Ty strategické úkoly jsou na léta, motivovat lidi, aby opustili konzumní společnost a získali chuť tvořit a budovat, mít nějakou vizi a k ní postupně směřovat. Definovat si národní zájmy a vytvářet sebevědomou českou (a pokud možno spravedlivou) společnost.
Nejprve musíme začít tím jednodušším a postupně řešit i věci, které budou mnohem složitější.
Průměrný počet slepic: 4.3 (23 hlasů)

Žádná změna nikdy neproběhla v jednom kroku, nemůže tomu být ani do budoucna.

Tím jediným krokem není změna chápání otázky vlastnictví, pokud jste to tak pochopil. Celý vývoj Československa a následně ČR probíhal v mnoha krocích jak vnitropolitického, tak zahraničně politického vývoje. Obě strany, které jsem vzpomenul řešily velmi mnoho kroků už proto, že začínaly od nuly a v prostředí, kde jim ostatní politické síly neměly důvod tleskat. Musely udělat hodně kroků, aby navodily potřebu alternativního myšlení u občanů, v prvopočátku téměř výhradně u dělníků a určitého omezeného množství vnímavých intelektuálů. Mezi ty kroky patřila, za určitých okolností, i podpora kapitalistické vlády v době ohrožení republiky. Jedním z nutných kroků bylo "naučit lidi" celé generace vedené k podřízenosti bohatým pánům na panství, později majitelům fabrik, kteří ne vždy byli bohatí, SEBEVĚDOMÍ. I ti méně bohatí fabrikanti a podnikatelé rádi dokazovali svým dělníkům, že jsou to oni, kdo je živí....ta pravda byla na obou stranách, ovšem částečná, ale dělník se učil i to, že se musí spojovat.

Takže snad nejsme ve sporu, žádná společenská změna nejde udělat v jednom kroku, pokud se nejedná o vojenský puč a i to není pro převzetí "moci" jistota..

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

Správný rozhodovací systém umožňuje optimalizovat vlastnické poměry v dané skupině. Lidé jsou od přírody různí, někteří mají i masochistické sklony - vyhovuje jim kapitalistický systém vlastnictví nebo jiná forma otroctví :-) Na druhé straně totální rovnost má výrazný demotivující účinek. Takže pro většinu lidí je nejvhodnější dynamické zastropování s odměňováním dle zásluhovosti, alespoň z mého pohledu. Ideální stav vidím jako mnohotvárnost v jednotě motivujicího rozhodovacího systému.

Průměrný počet slepic: 2.6 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Píšete:

Proč KSČ získala velkou podporu v poválečném Československu?

 

Protože nás tehdy Sověti osvobodili od Německa a také proto že intelektuální elita jako obvykle selhala. I lidé kteří velmi dobře věděli jak to v SSSR vypadá, Stalinské procesy, Gulagy, atd. drželi hubu a netroufli si to říct. Podobně je to dnes s dnešní intelektuální „elitou“ a USA.

Průměrný počet slepic: 4.1 (21 hlas)

že celé období po druhé světové válce byla jedna velká prohra, která pokračuje odmítnutím socialismu a přijetím nového přátelství na věčné časy a nikdy jinak?

To jsme na tom jako občané snad ještě hůř, než v období nejtvrdšího feudalismu. Nezvedat hlavu mohla by "šmik" jít z ramen dolů....

Asi žijeme každý v jiné zemi.

Já si vážím předků se všemi jejich chybami, odmítám zpochybňovat život a práci své generace a věřím, že to přikrčení, které umocňuje ještě víc fialová vláda, než ty předchozí v období normalizace po nadějném jaru 1968, nakonec zvednou naše děti, nebo vnoučata na rozumnější úroveň, než do které jsme se dopracovali nyní. Věřím i takovým "vidlákům", že přemýšlejí a zpochybňují, či nalézají příklady i u nás starších, zdánlivě odkopaných. Jinak by asi ani taková diskusní základna u vidláka nemohla vzniknout.

Žádné období nelze škrtnout, protože se to "někomu tak hodí". Každé období přineslo dostatek změn pro další možný pokrok i s tím, že je nutné vidět problémy, které bude vhodné právě pro poučení analyzovat a využít k dalšímu pokroku. 

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

Lenin prožil skoro 10 let ve Švýcarsku, takže během Первая эмиграция (1900—1905) a Вторая эмиграция (1908 — апрель 1917) měl dost času pozorovat a nastudovat fungování progresivní formy demokracie. Mohl tedy - po asi nezbytné etapě diktatury proletariátu - prosadit něco lepšího a hlavně trvalejšího než demokratický centralismus. Gorbačov to se svou perestrojkou už nestihl napravit :-)

Průměrný počet slepic: 2.1 (14 hlasů)

Už mi to nedá na Vás nezareagovat, myslím, že tu pěkně názorně demonstrujete rozdíl mezi diskuzí a propagandou.  Že to naroubujete i na profesionálního revolucionáře Lenina..

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Kdyz je kladivo dobré, stačí málo.

Ale  zpátky k Leninovi - jedním z jeho prvních dekretů byla Deklarace práv národů Ruska, která

definuje národnostní politiku jako národní emancipaci ve společném svazu, kde jsou hlavními principy rovnost, právo na sebeurčení, suverenita s možností vlastní vlády.

A to jsou principy švýcarského federalismu. Škoda, že na další důležité aspekty zapomněl :-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Přimknutí se k tehdy Stalinistickému SSSR to byla prohra. Popravy nevinných lidí, oslavy vrahů a dehonestace hrdinů, to bylo stalinistické období. Po něm se situace pomalu lepšila a já v žádném případě nezavrhuji vše z minula. Beru v úvahu to špatné i to dobré.

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

tedy lepší přimkout se k zemím, které i po válcc jiné napadaly a vykrádly? Které nás vždy zradily?:

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Nemyslím si že bylo nutné se k někomu přimknout.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Lidé si po válce pamatovali na zradu tzv. spojenců a na to, jak viník Beneš vzal roha jako první i s ukradeným zlatým pokladem republiky

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

12. září 2023 oslaví Švýcarsko 175 let trvání své moderní historie, Elisabeth Baume-Schneider, ministryně spravující department justice a policie, ve videu takto hodnotí význam federální ústavy:

Letos slaví Švýcarsko mimořádné jubileum: 175 let spolkové/federální ústavy. 175 let fundamentu moderního Švýcarska, 175 let zakladatelské listiny, kterou si švýcarský lid sobě věnoval. Těší mě, že jako ministryně spravedlnosti mohu být součástí patronátní komise pro oslavy.

Spolková ústava je základem naší demokracie, naší společenskou smlouvou. Garantuje základní práva, definuje politickou participaci občanek a občanů. Současně podporuje společnou prosperitu, trvalý rozvoj, vnitřní soudržnost, jakož i kulturní a jazykovou rozmanitost naší země.

Ve federální ústavě z roku 1848 byla zakotvena zásada subsidiarity. Podle této zásady jsou kantony suverénní, není-li jejich příslušná kompetence omezena federální ústavou, přičemž autonomie obcí je garantována předpisy kantonálního práva.

Naše spolková ústava garantuje základní hodnoty, jako je právní stát, tolerance, maximální rovnost příležitostí a svoboda. V prvním článku ústavy jsou vyjmenovány všechny kantony. Podle tohoto článku lid a kantony tvoří Švýcarskou konfederaci.

Můj rodný kanton, Jura, je od roku 1979 částí tohoto seznamu. Švýcarští hlasující přijali kanton Jura na podzim 1978 do kruhu suverénních kantonů. O to více mě těší, že jako první zástupkyně nejmladšího kantonu mohu spoluorganizovat oslavy první spolkové ústavy našeho spolkového státu.

Srdečně vás zvu k oslavám. Pojďme společně oslavit naši federální ústavu a její historii. Pojďme společně čelit přítomnosti a budoucnosti.

Průměrný počet slepic: 2.3 (10 hlasů)

Švýcarsko je Švýcarsko, tady je ČR !!

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Ale ne každému bohužel dojde, co za tím vězí ...

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Problém je že si ten rozdíl neuvědomujete Vy.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Poslední Vidlákův článek patří do kategorie, kde Vidlák buď chválí velikost a význam svého dosahu nebo velikost a význam „Alternativy“. Vždy, když tyto článku čtu, vybavují se mi přísloví o sebechvále nebo pýše a pádu a přemýšlím, zda Vidlák tomu, co píše, skutečně věří nebo si spíše přeje, aby tomu věřilo jeho okolí.

V posledním článku se Vidlák opět ohání miliónem hlasů propadlých v posledních volbách a snaží se nám vnuknout myšlenku, že jsou to hlasy pro tu jeho „Alternativu“. Kdo je však tato Alternativa? Jsou to babičky, kterým se líbí pan Šlachta? Jsou to o přežití bojující sociální demokraté? Jsou to vymírající komunisté? Nebo na libertariány hrající si Svobodní. Či snad Zelení? Nebo desítky malých straniček, které průzkumy volebních preferencí řadí do kategorie „ostatní“ a přisuzují jim obvykle dohromady tak 3%? V tomto pytli ministran se často nachází i Vidlákem oblíbené PRO. Jak si v jednom šiku budou rozumět Svobodní, Zelení a Komunisté? Vždyť se pobijí mezi sebou. Proč by jejich sjednotitelem mělo být ne příliš úspěšné PRO vedené vyčůraným sportovním bafuňářem Rajchlem? Jeho demonstrace postupně ztrácely šťávu a počet jejich účastníků spíše mírně klesal, takže je už radši nepořádá. Blokáda úřadu vlády taky vyzněla do ztracena. Ve výzkumech volebních preferencí se poprvé mimo kategorii ostatní objevil na jaře s 3%. Od té doby jej občas agentury uvádí samostatně, nicméně čísla postupně spíše klesají. Ano, je možné, že ještě „zabere“ a bude to právě on, kdo se z tohoto kotle nesourodých ministran prodere do Evropského parlamentu, nějakého krajského zastupitelstva nebo později Poslanecké sněmovny. Na sjednotitele „Alternativy“ to však nevypadá (a z výše uvedených důvodů není ani nic takového možné, aspoň ne v rozsahu podstatné části Vidlákem propagovaného miliónu hlasů).

Ještě bych se rád zastavil u Vidlákovy metafory s Čingischánem, neboť nám něco napovídá o způsobu jeho uvažování. Čingischánova říše byla vystavena brutálním násilím a přinesla nesmírné utrpení miliónům lidí, kteří s ní přišli do styku. Mimo jiné přerušila rozvoj středověkých ruských knížectví i pokřivila ruskou duši do podoby, která pak již nikdy nebyla kompatibilní s Evropou (střední Evropu před Mongoly pomohl uchránit český král Václav I.). Vše pro uspokojení ega jednoho muže. Žádá si tedy Vidlák násilné sjednocení alternativy jedním diktátorem, který ostatním vnutí svoji vůli? Naštěstí nic takového není v podmínkách demokratické společnosti možné. Mějme se však před podobnými věrozvěsty vládců silné ruky na pozoru, v budoucnu mohou nastat okolnosti, které by jim instalaci podobného Čingischána mohli umožnit.

Průměrný počet slepic: 2.5 (20 hlasů)

ty si vůl, běž do prdele.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Vůl - označení pomalu chápajícího nebo hloupého člověka. 

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

proto je dobře, že jedna vyčnívá, tedy dnes strana PRO. Ideální by bylo, kdyby na sebe navalila ty ostatní. Mrzí mě, že to nejsou Svobodní, protože název této strany je nejlepší. Pokud ba vládli, nemohli by nás zavírat jak Babiš ani umlčovat jak Fiala a likvidovat jak oba dva. Z dálky to ale vypadá, že je málo pašalíků a moc náčelníků. A mám za to, že i Okamura je alternativa, nechápu, proč se s ním nikdo nechce dohodnout. Podle mě jsou alternativy 2 - komouši a ostatní. Komouše odmítám, ti už se předvedli, totéž Babiš, Fiala, atd. Abych to nějak uzavřel: Když bude někdo výrazně z alternativy vyčuhovat, tak mu to hodím (kromě komoušů), jinak Svobodní.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

Svobodní už jsou tady pěkných pár let a stejně nevíš, co od nich můžeš po odchodu Macha čekat

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

ale jméno mají správné. Jenže nevím stejně tak, co můžu očekávat od Rajchla. Vím ale už dlouho, co můžu očekávat od Babiše, např. Vidlák na to přišel teprve nedávno. A já se bojím, že mi ho zase spoluobčani zvolej.

Průměrný počet slepic: 1.2 (6 hlasů)

s panem Rajchlem pro mne není alternativou,  podle mého odhadu pan Rajchl není tím, kdo dokáže spojit nesourodé a v podstatě nemá ani  nosnou ideu, má ale dost důvodů k věcné kritice.. to měli francouzské Žluté vesty taky i podporu měly větší.. a kde jsou? nejlepší je soulad  chodu dějin,  nosná idea a přesvědčivý politik/čka. v každém případě nevidím z strany Rajchla, Okamury...snahu spojit se, třeba jen ke krátkodobému cíli - odstranit tyhle nemožné od moci. Jo a za mne komouši ano, Konečná je výborná, možná ze současných vedoucích politiků nejlepší.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Současný režim je vyšší technický level bolševické totality - všechny "tradiční demokratické" strany založili po plyšáku kariérní bolševici, kteří zahodili rudou knížku. Do čela si občas pro oko šoupli pár nadšených a relativně čistých idealistů, ale stejně jako za ortodoxních bolševiků jim šlo o koryta a prebendy. Spolu s akčními výbory přejmenovanými na občanská fóra se tenhle póvl dostal ke korytům a po pěti letech profackovávání se stabilizoval ten kariérněbolševický bordel, co tu teď máme. Takže pokud někdo dneska hlásá, že komunisty nechce, drží u koryta ten nejhorší komoušský odpad. Naše šmejdia nám předhazují bordel v Rusku - ale v přepočtu na plochu a počet obyvatel je u nás poslední roky bordel mnohem větší (před covidem býval zhruba stejný - tedy přímo úměrný velikosti země a v zásadě byl rozdíl jen ve fangli za kecpultem). Když se američtí soudruzi v jejich senátu usnesli, že čínskému socialismu musí čelit "socialismem amerického typu", bylo jasné, že jsme v hajzlu. Jen naši papaláši jsou v konečníku - strýčka Sama.

Co se týká Ruska, jde de facto o monarchii - nic jiného, než absolutismus tam tak nějak nefunguje a po tom, co tam Západ předvedl jako "demokracii" za Jelcina tam ani nic jiného dalších sto let fungovat nebude. A po dvacet let stupňovaných snahách o likvidaci Ruska už tuplem ne. Jenom by mě zajímalo, co by zapřisáhlý monarchista Putin dělal, kdyby se někde podařilo sehnat legitimního cara (tedy následníka trůnu).

K volbám v našem bordelistánu: nezbývá, než si vybrat takovou opozici, která má šanci na nějaká ta křesla, a té to hodit bez ohledu na to, že srdce táhne k nějaké pidistraně nebo skokanovi voleb. Prostě to fláknout na jistotu a ne na ideál. A možná někde beze svědků Šukamůrovi dost důrazně vysvětlit, co  má pro voliče udělat a co se mu stane, když se na voliče vybodne. Jestli to bude pomocí rozporky (násady od krumpáče), nebo otravy alkoholem.... (v Moldávii je nějaké místní specialita halucinogenní červené, to by se mohlo hodit).

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Současný režim je vyšší technický level bolševické totality - všechny "tradiční demokratické" strany založili po plyšáku kariérní bolševici, kteří zahodili rudou knížku.

To co nám dnes vládne, to je ten nejhorší politický ksindl, který  jsem ve svých 66 letech zažil.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Vidím to stejně. Vládne nám ztělesněné zlo, směsice starého a nového bolševika vše zastřešeno amíckými loutkovodiči a všelijakými kreaturami.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)