Turek v hlavní roli

Autor

Tak se nám ta neobnovená obilná dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou pěkně rozjíždí. Ukrajinské přístavy jsou už třetí den bombardované, přístavní infrastruktura je značně poškozená, agentura Bloomberg uvádí, že „jen blázen by posílal loď do takhle nebezpečných vod.“ Rusové navíc vyhlásili, že každou loď, mířící do ukrajinského přístavu, budou považovat za vezoucí vojenský náklad. Ukrajinci nezůstali pozadu a vyhlásili totéž o lodích mířících do ruských přístavů v Černém moři.

Ceny obilovin na burze včera stoupaly, dneska klesaly, ale po ukrajinském vyjádření o lodích plujících do ruských přístavů, zase začaly stoupat.

Já jsem si popovídal s několika kolegy, kteří se obchodováním s komoditami zabývají hodně podrobně a podělím se s vámi o jejich postřehy:

  1. Do ukrajinských přístavů se dá relativně bezpečně doplout bulharskými a rumunskými výsostnými vodami. Tam se nedá čekat, že by Rusové na lodě útočili. Ale žádný mezinárodní přepravce nebude riskovat poškození lodi v ukrajinském přístavu. Přepravu tedy budou uskutečňovat jedině ukrajinská plavidla a pak nejspíš ta turecká. Rus má s Turkem komplikované, ale vzájemně výhodné vztahy, takže je dost pravděpodobné, že si navzájem nebudou škodit.
  2. Ruské útoky se prý vyhnuly jednomu ukrajinskému překladišti. A světe div se, jedná se o překladiště, kde stojí turecké lodě a snad tento terminál mají Turci i pronajatý, nebo dokonce patří turecké firmě. Je to samozřejmě předčasné, ale je docela dobře možné, že ukrajinský vývoz nebude nijak velký, ale turecké firmy na něm ohromně vydělají, protože na turecké lodě nikdo útočit nebude. Rus samozřejmě může „ztratit“ námořní miny, díky kterým nebude žádný plavební koridor fungovat, ale minimálně zatím se tak dít zřejmě nebude.
  3. Stejně se dá čekat, že do ruských přístavů se zase bude plout podél tureckého pobřeží a budou tak činit především ruské a nepřekvapivě turecké lodě. Turek Ukrajině ledacos válečného dodával a dodává, nebrání ukrajinským lodím proplouvat úžinami, ano i zde platí, že Ukrajinci nebudou dělat jiné potíže, než že by také „ztratili“ plovoucí miny. Ale zatím se tak určitě dít také nebude. Většinu ukrajinského a ruského obilí přepravují velké korporace. Především americké a čínské. Ani v jednom případě se Ukrajincům ani Rusům nehodí, do takových lodí střílet.
  4. Export obilovin přes Černé moře bude omezený pro Ukrajinu i Rusko. Pro Ukrajinu to ale bude mnohem větší rána než pro Rusko, protože to má i spoustu jiných možností, jak exportovat. Spousta ruských trhů je dosažitelná po železnici nebo přes jiná moře. Ukrajina je ovšem v háji, protože všechny ostatní alternativní trasy jsou obtížnější, dražší a komplikované. Navíc jim Rusové budou přístavy ničit pořád dokola.
  5. Ukrajinské zámořské trhy budou převzaty především evropskými zeměmi a Ukrajina naopak bude zásobovat Evropu. Z hlediska logisitiky je to nejlepší řešení. Politicky je to ovšem velmi výbušné a bude kolem toho ještě hodně tahanic.
  6. Rusko obilnou dohodu drželo i přes nesplnění některých slibů o připojení jeho zemědělské banky do Swiftu a exportu hnojiv, i přes využívání dopravních koridorů na ukrajinské útoky proti Krymu, protože jedna věc fungovala – ruské lodě s obilím pluly hned vedle těch ukrajinských a nedošlo k jedinému útoku. Rusko přes Černé moře exportovalo mnohem více a lépe než Ukrajina. Teď s tím ale budou mít také problémy. Zřejmě ne tak velké, jako Ukrajinci, ale budou si muset dávat pozor a to export hodně prodraží.
  7. Víceméně teď záleží na tom, jestli Rusové dokáží udržet ve „své části“ Černého moře bezpečnou námořní dopravu i pro lodě jiných zemí. Pokud ne, Turek vydělá, ale Afriku nedokáže zásobit. Předpokládá se, že Rusové mají alternativní trasy vyřešené. Nejspíše pomocí železnice někam do Íránu a tamodtud loděmi do světa. Pozornost se teď zaměřuje právě na toto. Je Rusko schopno si pohlídat námořní trasy a zároveň zabránit nakládce ukrajinského obilí? Bude Rusko schopno zajistit export svých obilovin nějak jinak? Na to teď čekají trhy a ceny budou reagovat na každou pozitivní i negativní zprávu o této skutečnosti.

Tolik předpoklady pro příští měsíce od kolegů obchodníků… Export přes Černé moře bude dělat především Turecko a bude každopádně omezený. Pro Ukrajinu určitě a na Rusko se čeká. Západní Evropa přes svoje přístavy vyveze co půjde, protože to bude solidní byznys. Poláci sice nejspíš svůj trh před ukrajinskou pšenicí zavřou, ale moc platné jim o nebude, protože Němci, Holanďani či Dánové rozhodně kupovat budou, budou dělat mouku a rozvezou jí do celé Evropy. Když bude v Německu levná mouka, tak v Polsku nebude moci být dražší i kdyby hranice pro komodity zavřeli úplně. Demonstrace nespokojených zemědělců se dají čekat a v Polsku to je problém, protože jich je hodně.

Ať se teď na komoditní burze bude dít cokoliv, bude nás to nejspíš míjet. Vedle nás je obrovské množství levného obilí a i když se sem třeba nedostane, rozhodně ovlivní ceny. Já osobně očekávám paradoxní časy, kdy něco jiného bude cena v přístavech a něco jiného bude cena u nás. Ale teď v první fázi nastane obvyklá chvíle paniky. Burzy budou skákat nahoru a dolů… Bude to turbulentní, ale skutečný problém nastane, pokud půjde ke dnu první nákladní loď.

Nedojde-li na nejhorší, bude Turek prvním vítězem této situace. Je smutné to říkat, ale takhle se asi má dělat zahraniční politika. Erdogan je zadobře s Ruskem i Ukrajinou, zároveň je dostatečně asertivní, aby se ani z Ukrajiny ani z Ruska nepodělal a všichni zúčastnění to vědí. Erdogan má v ruce klíče od Černého moře a tak si obě válečné strany dají majzla, aby si škodily navzájem, ale turecké lodě nechávaly na pokoji.

Rus má v rukou množství, které Turka nechá vyvézt. Něco mu nechá každopádně, ale bude záležet na ruských na alternativních trasách.

Nedivil bych se, kdyby naši intervjuci za pár měsíců překvapeně zjistili, že Turecko nějak rychle navýšilo svoje obchodní loďstvo, podobně, jako Rusko navýšilo počet svých ropných tankerů. To prostě jej na záď zapíchnete správnou vlajku a uděláte pár změn v registaci… Turek je prostě jediný, kdo si může po Černém moři plout a může si být jistý, že na něj nikdo nemíří. Pokud se ukáže, že Ukrajincům fakt zbyl jeden terminál, tak to hodně potvrdí všechny obchodnické teorie v tomto článku. Žně jsou v plném proudu, na výsledek nebudeme čekat dlouho.

Pokud mě chcete podpořit v tomto mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

V červenci nebudu knihu rozesílat. Vidláci jsou od slunka do slunka na poli. Ale žádná adresa ani platba se neztratí a od srpna budeme opět distribuovat. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (146 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

19.července zveřejnil bývalý nezávislý expert OSN na mezinárodní právo Alfred de Zayas článek kritizující NATO. Své argumenty podpírá celkem 24 odkazy a svá obvinění definuje pomoci přesných právních výrazů. Odkazy jsem nepřebíral a právničtinu jsem nahradil běžným výrazivem, tím sice získal text na čtivosti, ale ztratil právnickou přesnost, takže jej berte jen jako přibližnou informaci o tom co Alfred de Zayas napsal. Pokud chcete získat přesnou informaci využijte odkaz na originální článek. Text je poněkud delší, aby nenarušoval provoz diskuze během ranní a dopolední špičky, dávám sem nyní asi polovinu textu a druhou polovinu (tu ostřejší) přidám až po 12 hodině pro ty, co text zaujal. Berte to jako experiment.
 

Růst válečného šílenství: Ukrajinská ruleta NATO

 Alfred de Zayas - Američan, profesor mezinárodního práva, blogger, 19. července 2023


Úmyslné provokování jaderného soupeře, státní převraty, barevné revoluce, porušené sliby, porušené smlouvy, eskalace napětí, démonizace, invektivy, dvojí metr - to vše provádí NATO, ale přitom nás ujišťuje o dodržování mezinárodněprávních norem.  Hraje si na neviňátko, ale přitom se dopouští agresí, porušuje Haagské a Ženevské úmluvy a mnoho článků  Charty OSN.

Tanky Abrams, tanky Leopard, bojová vozidla Bradley, letouny F-16, bezpilotní letouny kamikadze, rakety Patriot, nerozlišující zbraně, ochuzený uran, kazetové bomby.  Summity ilustrují, jak se morální směřování kolektivního Západu ztrácí v lavině falešných zpráv, falešné historie, falešného práva, válečnické rétoriky, mediální nadsázky, masové šikany disidentů, pronásledování whistleblowerů a cenzury.  Západní myšlení "my a oni" nepřestává rozdělovat svět na dobré a špatné země, demokracie a autokracie.  Je zde jen málo prostoru pro ucelený obraz historie, hlavních příčin konfliktů a odlišností.  Lze pozorovat téměř úplnou ztrátu soudnosti.

Globální většina v Latinské Americe, Africe a Asii je stále více znepokojena surrealistickou podívanou na kolektivní Západ, který se zřejmě vymkl kontrole, rozvíjí svou vlastní smrtící eskalaci, projevuje záchvaty rusofobie a sinofobie, podněcuje nenávist, ruší kulturu, odmítá seriózní dialog, stupňuje požadavky, které mohou vést ke globální katastrofě.  Mnozí nezápadní myslitelé a politici vyslovují oprávněná varování, že probíhající konflikty na Západě negativně ovlivňují ekonomiky zemí třetího světa a mohou nakonec vyústit v apokalypsu celé planety.  Západ nehraje klasickou ruskou ruletu - vytvořil si vlastní verzi: Ukrajinskou ruletu - iracionální apokalyptickou hru vabank.

Dnes západní média, zejména Reuters, AP, CNN, Fox, New York Times, Washington Post, BBC, Le Monde, Figaro, FAZ, der Spiegel, dokonce i švýcarské NZZ, zajišťují každodenní propagandu pro západní veřejnost a šíří zkreslená vyprávění, která opakují a přikrášlují to, co Washington a Brusel ordinují. Bezstarostně ignorují jiné názory a perspektivy včetně zásady "budiš slyšena i druhá strana".  Zdá se, že svoboda médií na Západě znamená právo opakovat narativy NATO ad nauseam (až do zblbnutí), i když se ukázalo, že jsou mylné.  Tato "svoboda" zahrnuje také svobodu ignorovat každý kritický hlas o NATO a zabránit se kladení kritických otázek na tiskových konferencích NATO.

Západní média systematicky neinformují o obavách miliard lidí ve zbytku světa, Brazilců, Mexičanů, Jihoafričanů, Uganďanů, Indů, Číňanů, kteří si přejí mír a stabilitu ve světě a také šanci na udržitelný rozvoj.  Mnozí v těchto zemích z vyprovokování ukrajinského konfliktu neobviňují Rusko, ale Washington a Brusel.  Tuto globální většinu nezajímá, zda Krym leží v Rusku nebo na Ukrajině.  Požadují mírové řešení vnitřního sporu na Západě, aby jeho rozšiřování nerozvrátilo ekonomiky nezápadních zemí.  Mír je třeba hledat a dosáhnout u jednacího stolu, nikoli na bitevním poli.

Síla propagandy
Na právní, morální a politické scéně není pravda tak důležitá jako její vnímání.  Jazyk od nepaměti formoval naše vnímání reality a přibarvoval skutečnost podle politického programu mocných.  Propaganda nebyla vynalezena v 21. století.  Existovala vždy a vytvářela momentálně se hodící pseudorealitu, falešné poznání, které převrací naše chápání faktů a událostí.  Podsouvané nálepky, karikatury, generalizace slouží jako zkratky k úsudku a ovlivňují naše každodenní chování při rozhodování.  Nejsme povinni tyto šablony používat, ale většina lidí tak bezmyšlenkovitě činí.

Propaganda šířená mainstreamovými médii se snaží nás přesvědčit o tom, kdo je dobrý a kdo špatný, jaké politiky máme mít rádi, kým máme pohrdat, jaký pohled na svět máme považovat za správný.  Samozřejmě, že stále máme svůj vlastní mozek a můžeme ho používat. Odvahu moudrým!  - říkával Horátius.  Smutné je, že i vysoce vzdělaní lidé, absolventi Harvardu, Oxfordu, Science-Po, nadále důvěřují médiím, která si naši důvěru nezaslouží.  Jak již říkal Julius Caesar: quae volumus, ea credimus libenter - věříme tomu, čemu věřit chceme.  Opravdu je třeba odvahy, abychom si uvědomili, že nám naši vlastní politici a média lžou, že jsou šiřiteli dezinformací a praktiky orwellovského dvojího myšlení.

Lidská bytost má vrozenou touhu věřit že svět je dobrý, chce vzhlížet k nějaké autoritě, potřebuje mít měřítka, orientační body.  Proto jsme všichni do jisté míry odolní vůči špatným zprávám. Navzdory hrozivým oficiálním dezinformacím, které předcházely západním agresím ve Vietnamu, Jugoslávii, Afghánistánu, Iráku, Libyi a Sýrii, chceme stále věřit, že naše vlády jsou skutečně zastánci právního státu a lidských práv, že to "myslí dobře", i když občas nechtěně "udělají chybu".
 

Je samozřejmě bolestné přijmout, že některé věci, které se nás týkají, jsou ošklivé, ale toto poznání nám vlastně otevírá nové obzory.  Odmítneme-li slepou víru v naše vůdce a budeme-li praktikovat zdravou skepsi, budeme-li aktivně hledat jiné názory a perspektivy, dospějeme, dozrajeme a zažijeme pocit osvobození od iluzí, budeme usilovat o cíl založený na faktech, těch skutečných, a ne těch, jaké bychom si přáli.


Funkce práva
Právo plní poznávací funkci, neboť určuje, co je dovoleno a co je trestuhodné.  Právo není neměnné nebo Bohem dané, ale představuje pravidla hry v určitém časovém okamžiku a v určitých souvislostech. Právo by nemělo být zaměňováno se spravedlností. Právo je pouze vyjádřením součastného řádu věcí. Minulé i budoucí generace a jiné civilizace mohou mít zcela jiné právní řády a jiné představy o tom, co spravedlnost obnáší.

Výchova nás učí respektovat určité "červené linie", které si stanovila naše společnost. Zákonodárci v parlamentech, v OSN, na mezinárodních konferencích organizovaných Mezinárodním výborem Červeného kříže konkretizovaly "ius in bello" - válečné právo, to co zůstává svaté a nepřekročitelné i v době války.  Tyto kodifikace zahrnují odmítnutí nerozlišujících zbraní, jako jsou nášlapné miny a kazetové bomby. Nerozlišující zbraň je zbraň, kterou nelze zaměřit na vojenský cíl nebo jejíž účinky nelze (časově) omezit. Mezinárodní úmluvu o zákazu kazetové munice (123 signatářů, 111 smluvních států) z 3. prosince 2008 také podepsalo mnoho států, které nyní zvažují poskytnutí kazetových bomb Ukrajině.  

Soudci soudí podle zákonů, které byly stanoveny institucemi, jež mají zákonodárnou pravomoc.  To je to, čemu rádi říkáme "právní stát", ovšem to není totéž jako "vláda spravedlnosti".  "Právní stát" je navíc systematicky podkopáván, když se právníci dopouštějí bezostyšného dvojího metru a mezinárodní tribunály jako Mezinárodní trestní soud praktikují svůj vlastní výběr a vyšetřují pouze některé zločiny, zatímco zločiny spáchané západními zeměmi nechávají bez trestu.
 

Průměrný počet slepic: 4.7 (95 hlasů)

19.července zveřejnil bývalý nezávislý expert OSN na mezinárodní právo Alfred de Zayas článek kritizující NATO. Své argumenty podpírá celkem 24 odkazy a svá obvinění definuje pomoci přesných právních výrazů. Odkazy jsem nepřebíral a právničtinu jsem nahradil běžným výrazivem, tím sice získal text na čtivosti, ale ztratil právnickou přesnost, takže jej berte jen jako přibližnou informaci o tom co Alfred de Zayas napsal. Pokud chcete získat přesnou informaci využijte odkaz na originální článek.
 
Alfred de Zayas - Američan, profesor mezinárodního práva, blogger, 19. července 2023
...pokračování:
 

Zločinecké organizace
Články 9 a 10 Londýnské dohody z 8. srpna 1945, Statut Mezinárodního vojenského tribunálu v Norimberku, jakož i norimberský rozsudek z 1. října 1946 vytvořily precedent pro nově zavedený trestný čin - členství ve "zločinecké organizaci".  Několik organizací nacistického Německa včetně SS, SD a gestapa bylo shledáno zločineckými organizacemi. Zločinecká organizace je však problematickým pojmem, který odporuje právnímu principu presumpce neviny.

Přesuneme-li se rychle do 21. století a vezmeme-li v úvahu činnost CIA, MI6, Mossadu, cílené atentáty, zjevné a tajné akce porušující Haagské a Ženevské úmluvy, jaký vztah má norimberský precedent k těmto organizacím a k samotné Severoatlantické alianci.  Pokud bychom shromáždili důkazy o válečných zločinech a zločinech proti lidskosti spáchaných silami NATO za posledních 30 let, z velké části by to stačilo Mezinárodnímu trestnímu soudu k vydání obžaloby pro porušení článku 7 (zločiny proti lidskosti) a článku 8 (válečné zločiny) Římského statutu.

Původně zdůvodňovalo NATO svou existenci smlouvou z roku 1949.  Ale v okamžiku, kdy byla v roce 1991 rozpuštěna Varšavská smlouva, toto opodstatnění odpadlo a postupně se změnilo v imperialistický dominantní vojenský blok, který se snaží vnutit ostatním zemím pohled na svět podle norem kolektivního Západu.

Kapitola VIII Charty OSN sice uznává legitimitu "regionálních ujednání" (články 52-54) v oblasti kolektivní bezpečnosti, je však vyžadováno, aby tato regionální ujednání byla podřízena vyšší autoritě Rady bezpečnosti, která má jediná monopol na legální použití síly ve světě.  Od 90. let 20. století se NATO snaží uchvátit funkce Rady bezpečnosti a dosud mu to procházelo, ačkoli smlouva o NATO musí podle článku 103 Charty OSN, "doložky o nadřazenosti", podléhat nadřazenosti Charty OSN.  Pokud jsou státy nespokojeny se současným stavem mezinárodního práva, je na nich, aby usilovaly o změnu Charty OSN podle článku 108.

Nepochybně bylo v rozporu s Chartou OSN, když země NATO použily v roce 1999 vojenskou sílu proti Jugoslávii, aniž by Rada bezpečnosti přijala rezoluci podle kapitoly VII a potvrdila podle článku 39 Charty, že došlo k předchozímu ohrožení nebo porušení mezinárodního míru a bezpečnosti a že selhala mírová jednání pod záštitou OSN.  Bez schválení Radou bezpečnosti byly akce NATO v Jugoslávii i jinde jednoduše nezákonné a zakládaly občanskoprávní a trestní odpovědnost zúčastněných státu, včetně povinnosti zaplatit odškodnění obětem agrese.  Akce NATO od doby (rok 2001), kdy nabyl Římský statut platnosti,  by měly být vyšetřovány podle skutkové podstaty "zločinu agrese" (článek 5 Římského statutu).

Účel nikdy neospravedlňuje prostředky
Florentský diplomat Nicolo Machiavelli ve své slavné knize Kníže nikdy nenapsal větu "účel světí prostředky".  Nicméně smysl celé knihy toto rčení potvrzuje.   Po celé věky držitelé moci vždy tvrdili, že jejich cíle jsou údajně ušlechtilé, a proto by měly být povoleny i prostředky k jejich prosazení.  Stejná myšlenka je vyjádřena v běžném idiomu, že nelze udělat omeletu, aniž by se rozklepla nějaká vejce. To je však chabá výmluva. Je třeba si uvědomit, že špatné prostředky znehodnocují cíl a činí jej rovněž špatným.

Politici a média na kolektivním Západě se snaží ospravedlnit neospravedlnitelné, včetně dodávek zakázaných zbraní na Ukrajinu, zakrývání účasti USA na vyhození plynovodu Nordstream do povětří, odpovědnosti Ukrajiny za bombardování jaderné elektrárny Záporoží a přehrady Kachovka a dalších přehrad.  Politici a média se systematicky zabývají omlouváním válečných zločinů spáchaných silami NATO.  Kromě toho, že tyto zločiny pouze bagatelizují, se dopouštějí jisté formy totalitní cenzury a praktikují kruté pronásledování whistleblowerů, kteří nás informují o tom, jaké zločiny jsou páchány naším jménem.  Utajování je skutečně prostředkem zločinu.  Málokdo ví, že holocaust, největší zločin dvacátého století, byl z velké části spáchán pod rouškou utajení, že Hitlerův Führerbefehl č. 1 vyžadoval absolutní utajení vládních praktik, že vrazi z Einzatzgruppen (Eskader smrti vedených SS) museli pod trestem smrti podepsat, že o vraždění nikdy nic neprozradí, proč Heinrich Himmler ve svém poseneckém projevu z roku 1943 připomněl vrahům absolutní nutnost utajení.  Proto se uskutečnila nacistická operace 1005, která se snažila vymazat důkazy o vraždách prováděných Einsatzgruppen, vykopávat masové hroby a likvidovat kostry, proto byla většina koncentračních táborů na Východě evakuována a zničena ještě před jejich obsazením Sovětskou armádou.  Utajování a popírání byly nepostradatelnými prvky zločinného spiknutí.

Kniha zpravodaje OSN Nilse Melzera: "Proces s Julianem Assangem" dokumentuje hrubé porušování zásad právního státu v USA, Velké Británii, Švédsku a Ekvádoru v souvislosti s obviněním a "stíháním" AssangeNils Melzer je vskutku Emile Zola 21. století a demonstruje mnohem horší justiční pochybení, než jaká Zola odhalil v 90. letech 19. století v souvislosti s obviněním Alfreda Dreyfuse francouzským vojenským soudem.  Assangeův skandál je mnohem horší než Dreyfusova aféra, ale mainstreamová média dnes zcela selhala ve své povinnosti hlídacího psa a mnozí novináři se dokonce přidali k vlkům.

Jaká budoucnost čeká NATO?
Profesoři jako John Mearsheimer, Richard Falk, Jeffrey Sachs, Stephen Kinzer a další vyjádřili své obavy z nebezpečí, které NATO představuje pro přežití lidstva, z logiky věci, že by mělo být zrušeno.  Nejlepší, v co lze doufat, je, že NATO bude postupně omezováno a že se globální většině podaří odmítnout ambice NATO dále se rozšiřovat nejen v Evropě, ale i v asijsko-pacifickém regionu.  Možná, že pokud Globální většina odhalí četné válečné zločiny sil NATO za posledních 30 let a bude po zemích NATO požadovat odpovědnost, bude vnímání NATO jako "obranné aliance" nahrazeno označením "zločinecká organizace".

Až bude mediální indoktrinace a propaganda o NATO odhalena jako falešná, až se vnímání v západních zemích posune od pozitivního k negativnímu, až si lidé uvědomí, že NATO je machiavelistická instituce, která se zcela přežila (s výjimkou válečných profíků a vojensko-průmyslového komplexu), bude možné ji postupně likvidovat.

Nakonec je třeba uznat, že NATO je nejen zločinecká organizace, chmurný pozůstatek skomírajícího západního imperialismu, ale i smrtelné nebezpečí pro přežití civilizace na Zemi.  NATO se nachází na špatné straně dějin.


 

Průměrný počet slepic: 4.6 (48 hlasů)
Trvalý odkaz

Černochová

Pekarová

Němcová

Langšádlová

Richterová

Jourová

 

S láskou dej své slepici ukrajinskou pšenici

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (99 hlasů)

...Smutné je, že i vysoce vzdělaní lidé, absolventi Harvardu, Oxfordu, Science-Po, nadále důvěřují médiím, která si naši důvěru nezaslouží...“

--------------------------------------------

Jenomže vysoké školy nezaručují inteligenci. Tu získanou studiem pro určitý obor jistě ano, ale nikoliv tu přirozenou, sociální, emoční. Vědci povyšují přirozenou (vrozenou) inteligenci nad tou získanou, kterou nezajistí ani tři vysoké školy.

 

(Teorie inteligence: existují 2 druhy inteligence: vrozená - souvisí se schopností mozku vytvářet asociace. Získaná, environnmentální- reprezentována akumulovanými poznatky a dovednostmi a uplatňuje se v ní vzdělání, učení)

 

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (70 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Nevím, nikdy jsem se nezabýval nějakou teorií kolem inteligence, takže můžu se k tomu vyjadřovat jen na základě intuice, jak to vnímám já.
Řekl bych, že vzdělání může poskytnout informace,  nějaký systém třídění těch informací pro lepší pochopení jejich významu a nějaké metody a postupy, které si člověk může osvojit, aby to vůbec byl schopen řešit a případně postupoval efektivněji. Prostě vzdělání je nabytí poznatků, které objevili ti vzdělaní a inteligentní před námi.
Inteligenci chápu spíše jako tu vrozenou, jako něco jako talent, schopnost poradit si s něčím novým, nečekaným. Zorientovat se v neznámé situaci. Inteligence je univerzálnější, talent je pro užší specializaci, ale za to může dosahovat neskutečné výše. Prostě Pánbůh nadělil někomu o trochu méně, někomu o trochu více a pár lidem strašně moc...
Když člověk chce něco vytvořit, pak potřebuje jak patřičné vzdělání, tak inteligenci a vlastně ještě píli - schopnost vyvinout soustředěné úsilí a dotáhnout to.
Dělal jsem dost dlouho ve vývoji, všichni problematice rozuměli, ale ty velké nápady se rodili jen u někoho. Měl schopnost podívat se na věc z jiného úhlu než ostatní. Je to určitá osudová nespravedlnost, tedy z pohledu těch ostatních.
Průměrný počet slepic: 4.8 (36 hlasů)

Souhlasím, jen bych to ještě doplnil o jeden podstatný problém, který pan Freud pojmenoval jako nevědomí. Zákeřnost nevědomí je v tom že na jeho základě činíme rozhodnutí, která mnohdy odporují naší inteligenci, našim vědomostem i našim zkušenostem.

Tím se vysvětluje, proč mnohdy mají dva stejně vzdělaní, stejně inteligentní a stejně zkušení lidé opačné názory.

 

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Vlastně jste mi připomněl ještě něco, může to mít něco společného s tím co zmiňujete, ale taky nemusí. Racionalita - iracionalita.
Příklad: mám kámoše, spolu jsme podnikali a tak trávili mnoho času na cestách, spousta diskuzí. Ale měli jsme zakázaná témata. On byl bezesporu inteligentní, talentovaný hudebník, lingvista, skvělý programátor, přitahovalo ho mystično. Byl spíše na straně iracionality a já byl ten vždy racionální. Tvrdil o mě, že moje racionalita za každou cenu je vlastně moje náboženství. A ta diskuzní tabu? Bylo jich více, ale největším byla homeopatie. O to jsme se pohádali mockrát, než jsme si diskuzi o ní definitivně zakázali.
Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

I já si myslím že iracionalita má s nevědomím mnoho společného.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

In reply to by Freud

Trvalý odkaz

Ano, a podle toho to  taky u nás v politice vypadá. :-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Bohužel, nejen u nás.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

 

Ještě o inteligenci, podle mne ji nejlépe vystihuje definice, že inteligence je schopnost, která nám umožňuje na základě toho, co známe odvodit i to co neznáme.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Evropská komise má na stole návrh a doporučení vědecké rady, aby zavedla v EU plošné daně na veškeré červené a rovněž zpracované maso s cílem vytvořit fond, ze kterého budou financovány potraviny pro chudé rodiny! Hlavní komponenta pro zavedení nepodmíněného příjmu je tady a lidem se mají dávat na stůl náhražky z rostlin nahrazující maso! Nikdo to jíst nebude, takže fond pro financování nepodmíněného příjmu bude tučně financovaný a již brzy bude v provozu!

A je to tady! Počátkem července dostala Evropská komise na stůl doporučení poradenské potravinářské rady složené z vědců, aby zavedla v EU plošné daně na veškeré červené a rovněž zpracované maso. Toto maso a výrobky z něj jsou podle vědců nezdravé a “neudržitelné” v delším horizontu, zvířata určená pro masný chov prý ohrožují planetu produkcí dusíku a metanu, takž stáda skotu a prasat je potřeba snížit, abychom prý pomohli planetě.

Tyhle kecy jsou samozřejmě lež jako věž a jde o sprostou a brutální záminku, doslova jako z dílny lichvářů. Spousta lidí věří tomu, že tyhle nesmysly s emisemi a ekologií dělají politici z lásky k lidu, aby lidi ochránili, aby lidé byli zdraví atd. Nic není vzdálenějšího pravdě. Ve skutečnosti na světě je tolik nezdravých věcí, které škodí, ale nikdo je nezakáže. A proč? Protože ty věci generují tučné daňově příjmy pro stát! To je skutečný důvod uvalování daní na věci, bez kterých si lidé neumí představit spokojený život, takže si je neodpustí a budou je kupovat i dál, i přes vysoké zdanění.

 

Evropská komise

Proto nikdo nezakáže prodeje cigaret, ani tvrdého alkoholu, protože spotřební daně přinášejí obrovské zisky. Stejně proto není zakázán cukr, který je třeba už předmětem daně v Polsku. Jenže, to není nic v porovnání s tím, jaká obrovská spotřeba v západním světě je generována okolo červeného masa a zpracovaného masa. Červeným masem se myslí především maso vepřové, hovězí, skopové, telecí a jehněčí. Zpracovaným masem se myslí výrobky z těchto mas, především salámy, šunky, párky, klobásy, buřty, slaniny atd. Uvalení daní na toto maso a na výrobky z něj by začaly generovat v EU obrovské peníze, mamutí fond.

https://aeronet.news/…ny/

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

Maso není to, co bychom k životu nezbytně potřebovali, vemte si příklad z vegána Adama Ondry :-)

Docela mě překvapilo, když jsem před pár lety vzal do ruky Bibli, kde hned na začátku stálo, že člověk se má živit tím, co roste na poli a stromech.

Zabíjet živé cítící tvory jen proto, aby si člověk podráždil chuťové buňky a naplnil žaludek? V případě Vidláka a jeho oblíbence Babiše také peněženku..

Průměrný počet slepic: 1.7 (31 hlas)

žer si co chceš, ale necpi to jiným

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)

Je třeba číst dál co pravil Bůh Noemovi.

1. Kniha Mojžíšova 9:3

Všechna zvířata* vám budou sloužit k jídlu. Všechna vám je dávám, stejně jako jsem vám dal zelené rostliny

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)

Verarbeitetes Fleisch:
Mit verarbeitetem Fleisch ist solches gemeint, das zum Beispiel durch Salzen, Fermentieren, Räuchern oder Pökeln haltbar gemacht wird, wie Salami, Schinken oder Würstchen. Bei diesen Fleischprodukten sind sich die Wissenschaftler:innen sicher, dass sie Krebs auslösen können und ordnen sie deshalb der Gruppe 1 "krebserregend" zu.

Zpracované maso:
Zpracovaným masem se rozumí maso konzervované například solením, kvašením, uzením nebo nakládáním, jako je salám, šunka nebo klobásy. U těchto masných výrobků jsou si vědci jisti, že mohou způsobit rakovinu, a proto je řadí do skupiny 1 "karcinogenní".

Unverarbeitetes Fleisch:
Unverarbeitetes rotes Fleisch (Muskelfleisch von Rind, Schwein, Schaf, Pferd oder Ziege) haben die Forscher in Gruppe 2 A - "wahrscheinlich krebserregend" - eingestuft.

Nezpracované maso:
Vědci zařadili nezpracované červené maso (svalovina z hovězího, vepřového, skopového, koňského nebo kozího) do skupiny 2 A – „pravděpodobně karcinogenní“.

WHO: Verarbeitetes Fleisch krebserregend?

Mimochodem:
V době, kdy jsem chodil na přednášky z medicíny, platilo, že Češi jsou mistři světa v kolorektálním karcinomu (rakovina konečníku a střev).
Uhádněte příčinu :-)  ... Po dlouhé době vidím na EU něco pozitivního :-)
Švýcaři velmi dbají na to, aby si ke každému obědu dopřáli salát nebo něco jiného zeleného.

Průměrný počet slepic: 2.4 (21 hlas)

v zelenině a ovoci nejsou rakovinotvorné látky ? pesticidy, dusičnany ?

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Úplatky z Ukrajiny! Zdroj: FBI. Senátor na Bidena vypustil krakena

21.07.2023 (PL)

Skandál, který spojuje s korupcí nejen syna současného amerického prezidenta, ale i samotného „nejmocnějšího muže planety“, nabývá na rozměrech. Na základě dostupných informací se ukazuje, že Joe Biden a Hunter Biden údajně „donutili“ generálního ředitele ukrajinské firmy Burisma Mykolu Zlochevského, aby jim zaplatil miliony dolarů výměnou za jejich pomoc při zbavení se ukrajinského prokurátora vyšetřujícího tuto společnost, kde byl Biden junior navíc v představenstvu. Mluví se o pěti milionech dolarů jak pro syna, tak přímo pro Joea Bidena.

Kauzu pokrývá americká televize Fox News na základě informací, jež obsahoval dokument FBI, který ve čtvrtek zveřejnil republikánský senátor Chuck Grassley ze státu Iowa...

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Odhalil špínu, Čaputová to kryje.“ Na Slovensku další skandál a Fico na koni

21.07.2023 9:43 |PL

Bývalý slovenský premiér a předseda strany Směr-SD Robert Fico na tiskové konferenci popsal, proč ve funkci po pouhých dvou měsících končí slovenský ministr vnitra Ivan Šimko. „Musel skončit, protože začal odhalovat špínu, kterou Čaputová kryje,“ zdůvodnil odchod člena úřednické vlády Ľudovíta Ódora, který měl podle všeho skončit po konfliktu s vedením policie. Slíbil, že po volbách budou konkrétní lidi čelit zodpovědnosti za zneužití moci a státu. Strana Směr-SD má podle nejnovějších průzkumu největší šance vyhrát zářijové parlamentní volby.

Málokdo by na Slovensku uvěřil, že Matovičovi zločinci z NAKY (Národní kriminální agentury) dnes řídí Čaputovou i premiéra Ódora, o tom už není pochyb. Včerejší odvolání ministra vnitra Šimka, který podle vlastních slov skončil, protože neposlouchal své podřízené, je důkaz nad důkazy, že aktuálně žijeme na vrcholu rozvratu právního státu s osobním podpisem prezidentky Čaputové,“ uvedl Fico na svém facebooku….

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Die Schweiz geht in kleinen Schritten Richtung universelle Gerichtsbarkeit
Švýcarsko dělá malé kroky směrem k univerzální jurisdikci

V minulosti bylo Švýcarsko obviňováno z přílišné váhavosti při stíhání trestných činů v zahraničí. Odsouzení liberijského vojenského velitele za zločiny proti lidskosti nyní připravuje půdu pro další takové procesy.

Rozhodnutí je historické: 1. června 2023 byl liberijský Alieu Kosiah odsouzen odvolacím senátem Federálního trestního soudu k 20 letům vězení za zločiny proti lidskosti. Bývalý velitel liberijského Miliz Ulimo (Sjednocené osvobozenecké hnutí Libérie za demokracii) je vinen ze zabíjení civilistů v konfliktu v Libérii v letech 1993-1995.

Je to poprvé, co byl někdo ve Švýcarsku odsouzen za zločiny proti lidskosti. Rozsudek otevírá cestu k podobným řízením – ale také vyvolává otázku, proč závěr trval tak dlouho, přestože nový římský zákon ve Švýcarsku vstoupil v platnost v roce 2011.

Zákon tvoří právní rámec pro extrateritoriální procesy. Konkrétně stanoví možnost stíhat společnost, švýcarské občany nebo osoby s bydlištěm nebo pobytem ve Švýcarsku za trestné činy spáchané ve třetí zemi. To mimo jiné umožnilo vyšetřování Rifaata al-Asada, strýce současného syrského prezidenta Bašára al-Asada, při jedné z jeho cest do Švýcarska.

Ps: Už víte, kde bude souzen Fialenko a jeho klika za zločiny proti národu? Zločin č.1: Degradace národa na stádo volů

Průměrný počet slepic: 2.1 (13 hlasů)

co se Švýcaři serou do Libérie ? Doma by něco nenašli ?? Třeba odmítání Židů za 2.ww ??

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Židovské zlato a peníze skrz nácky rádi přijímali.

Taky na tom postavili svůj blahobyt. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Zabili jste mi strejčka, tak tady máte přes držku!

Válka bude, víc vám neřeknu. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)