Válečné náklady

Autor

Válečné náklady – litterate.cz

Vítězství bude patřit tomu, kdo je ochoten zaplatit jeho cenu… To říkal starověký teoretik strategie mistr Sun´C. Eperijský král Pyrhos zase deprimovaně prohlásil, že ještě jedno takové vítězství a je s nimi konec. Prostě každé vítězství má své náklady, které mohou být malé, ale také obrovské.

Jak velké mohou být, to teď vidíme ve válce na Ukrajině. Obě strany tam na frontu posílají neskutečné množsví materiálu, v zázemí se točí astronomické peníze, těsně za frontou vybuchují muniční sklady i mosty, v dalekém týlu padají sebevražedné drony na trafostanice a raketa, která takový dron umí zasáhnout, je zpravidla o dost dražší, než samotné lítátko s trhavinou. Všichni jsme viděli ty dlouhé transportní vlaky plné tanků, obrňáků, kanónů… a moc jsme neviděli ještě mnohem delší vlaky plné jídla, munice a dalšího vojenského materiálu. Na obou stranách.

Vítězství má svou cenu a tu je nutno zaplatit…

Možná proto by bylo lepší, aby žádné vítězství vlastně nebylo. Všichni ti dávní stratégové a generálové, i ti, kteří dneska popohánějí tuto válku a z pohodlí gauče či Strakovy akademie hovoří o nutnosti pokračovat v boji až do konečného vítězství, i ti analytici, kteří více či méně přesně vyčíslují ty náklady na vítězství a mééédia, která oslavují dílčí úspěchy, tak tihle všichni svorně zapomínají, že války sice rozpoutávají mocipáni , čímž rozhodují, jak velká cena bude za vítězství zaplacena, ale tu vlastní cenu, tu platí obyčejní lidé.

Však už leckomu z vás zdražilo topení, že ano? Jídlo také není zrovna levné, že? Benzín jsme také zažili levnější.

To máte ještě dobré, leckomu na Ukrajině už přišel telegram, že svého manžela, bratra, otce či syna (i dceru) už nikdy neuvidí. V Rusku to není jiné. Leckdo vítězství obětuje nohy či ruce, mnoho dalších už ve jménu vítězství přišlo o domy a místo k životu, všichni dohromady přišli o spoustu peněz a jak vidíte, válka se teprve rozjíždí. Už půl roku nám obě strany podle propagandy protivníka melou z posledního a brzy už to bude…. a skutek utek. Jak Putin, tak kolektivní Biden jsou ochotni podstoupit ještě velké oběti obyčejných lidí, aby byla zaplacena cena za vítězství.

A to nemluvím o tom, že jedna strana ještě prohraje… Náklady zůstanou a vítězství nebude. Ale zpravidla se nakonec ukáže, že stejně prohráli všichni a nejvíc pravdy měl henten Pyrhos. Nakonec se ukáže, že vítězství, pokud vůbec nějaké bude, za to vůbec nestálo. Jen chudí půjdou hledat hroby svých dětí.

Hele, já dneska nechci psát o válce na Ukrajině. Jen jsem ji použil jako příklad toho, že jakékoliv plnohodnotné vítězství stojí obrovské, ba neskutečné náklady. Dovedete si představit, co by mohlo být na Ukrajině i v Rusku, kdyby se všechny ty miliardy dolarů na střílení prostě jen rozdaly? Vidíte, jak hluboko se dá sáhnout do vrecka a jak silně je možné vyplenit peněženky v půlce světa, aby se nám NATO posunulo nebo neposunulo o jeden stát?

Ještě nevíme, kdo vyhraje, ale už můžeme zřetelně vidět, kdo spolehlivě prohraje za všech okolností. Koneckonců, nechodíte kvůli tomu demonstrovat? Není moc příjemné být tím spolehlivě poraženým a spolehlivě zaplatit všechny ty náklady.

Hele, my na těch demonstracích už také začínáme platit cenu za naše konflikty. Všichni víme, jak se nám původní organizátoři rozhádali, jak se navzájem posílají do háje, já už jsem se dozvěděl, že sloužím globálním strukturám, je třeba si na mě dávat pozor, protože nikdo neví, kde jsem se vzal. Také jsem už spoustu lidí zklamal, protože jsem odmítl vystoupit s proslovem, který by nebyl můj. Nejsem jediný.

Jak se má člověk obhájit z nařčení, že je nastrčeným krtkem, že ve skutečnosti slouží Fialovi, že chce jen rozložit zevnitř tu skvělou náladu a brzké vítězství? Jak se to dá udělat? Není žádný průkaz vlastenectví. Reálně mě napadá jediná možnost – odejít. Zůstat doma, ukázat nohama, že nemá zapotřebí se drát do čela, že neočekává žádné prebendy ani výhody, nepotřebuje si nic dokazovat, ani nepotřebuje nikomu nic brát… Ale cena za toto vítězství je vysoká – každý člověk, který nepřijde, je ztrátou, která se nedá snadno nahradit. Ale jak jinak dokázat těm, kteří jsou zklamaní, že člověk skutečně není žádný převlečený globalista nastrčený od BIS?

Dávejte si pozor, co říkáte těm, kteří stojí vedle vás, protože je přivedlo stejné vědomí odpovědnosti, ale mají trochu jiný názor na to, co by se mělo dělat. Máme dost nepřátel i bez toho a vytvářet si další. Takhle to bude strašně drahé, i když zvítězíte.

Je možné vybojovat koncepci a dokonce je možné vybojovat jednotu. Ale za cenu obrovských nákladů – Za cenu lidí, kteří přišli, ale už nepřijdou. Stojí to za to? Nebylo by prostě lepší mít pódium na obou stranách Václaváku, kde by při jednom shromáždění probíhaly dvě přednášky? A nebo ještě lépe – nebylo by lepší v rámci jednoho pódia udělat dvě demonstrace zároveň?

Stojí za to, pokoušet se zvítězit? Stojí za to, mít pravdu, nepřipustit žádné kompromisy, udržet ideovou čistotu i původní étos? Jakmile potok začne sílit, zakalí se. Původní čistotu si udrží, dokud je malý. Příroda se nepokouší tu průzračnost udržet. Přizpůsobí se. On ten původní potok v té vodě pořád je. Je tam všechno, co tam bylo od začátku. Jen tam bývá i něco jiného. Příroda to tak dělá mnohem déle než lidi… asi ví proč. Přitom my potřebujeme nikoliv potok, ale veletok. Který protrhne hráze, vše zaplaví a proti kterému nebude obrany. A ne, ten fakt nebude průzračně čistý. Původní étos může být součástí něčeho většího, ale pokud budeme bojovat za jeho čistotu, tak to bude stát víc, než si obyčejní lidé mohou dovolit.

Proto by bylo lepší, aby se žádné vítězství vůbec nekonalo. Aby nebylo nutné. Nejlepší je jedna demonstrace, kde se sejdou všichni. Pokud to nejde, tak ať jsou na jednom pódiu dvě demonstrace zároveň. Jedna po druhé, nebo vzájemné střídání. Pokud ani to nejde, je lepší aby na obou stranách jednoho shromáždění byla dvě pódia, ale uprostřed zůstal jeden lid, který si může zvolit. A pokud nejde ani to, považuju za dost pravděpodobné, že náklady na vítězství jedné ze stran se ukážou příliš vysoké .

Mám rád všechny kluky (a holky) z realizačních týmů kolem demošek. S leckterými z nich jsem se setkal, s leckterými jsem si potykal, většinou jsem si moc pěkně popovídal a z nikoho jsem neměl pocit, že by to s naší Kotlinkou myslel zle. Chtěl bych, abychom se příště sešli v Práglu všichni. Pro mě za mě nově i s Paroubkem a Vyskočilem. Ale všichni. Ten rozkol je příliš drahý a platí za něj obyčejní lidé pod pódiem. Smysl to má jen tehdy, když budeme všichni na jedné lodi. Nesetkal jsem se s nikým, kdo by to chtěl ničit. Nikdo z organizátorů není žádná globalistická struktura. Mají jen (úplně milimetrově) odlišné představy, jak pokračovat dál.

Výsledkem bude buďto velká bouřící a hučící zakalená voda, plná různých proudů, která smete každou překážku a rozbije každou hráz, na kterou si nikdo netroufne, nebo neškodná čistá bystřina, která se rozlije do horské louky a zmizí.

Na které straně budu já, to je myslím jasné.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (152 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

>Dovedete si představit, co by mohlo být na Ukrajině i v Rusku, kdyby se všechny ty miliardy dolarů na střílení prostě jen rozdaly?
Inflace. Trošku premýšlej něž něco řekneš, soudruhu.

Průměrný počet slepic: 1.7 (30 hlasů)

Jarin.
Nespadl jste teď ze švestky?
Pan Vidlák netvrdí,okamžitě rozdat mld.občanům,je tisíc možností,jak tyto peníze využít.
Je nutno říci,všechno se děje,jen k vůli penězům a tím ovládnutí lidí.

Průměrný počet slepic: 4.9 (34 hlasů)

Takže ty peníze se nějakým záhadným způsobem nedostanou do ekonomiky? Pokud ano tak platí co jsem řekl.

Pokud ne a vážně máte způsob jak do ekonomiky napumpovat miliardy USD bez vlivu na inflaci tak je to na Nobelovu cenu za ekonomii.

Nejspíš to bude jenom nějaká chlastenecká teorie která ignoruje realitu.

Průměrný počet slepic: 2.1 (16 hlasů)

Jarin.
Asi jsme špatně pochopili,co má na mysli pan Vidlák.
Tady jde o to,že ty peníze jdou z ekonomiky z daní,ale ne zpátky do ekonomiky,ale na podporu války na Ukrajině,na podporu utečenců z Ukrajiny.Ty peníze pak chybí na opravu,výstavbu silnic,výstavbu bytů,těch položek je mnoho,které budou krácené,ale které pomáhají zaměstnanosti a dalším příjmům daní

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

taková Ukrajina třeba místo vyzbrojování a výcviku podivných bataliónů typu Azov plus poté nákladů na válku, mohla konečně zřídit pro své obyvatele státem hrazenou aspoň základní zdravotní péči - protože na Ukrajině nic takového není, vše se platí keš - kdo na to nemá, má prostě smůlu a podle toho také vypadá zdravotní stav Ukrajinců - mj i proto hodně stoupnou náklady na zdravotní péči u nás, neb ji mnoho Ukrajinců tzv zadarmo u nás čerpá a celkem vysoký počet jich má na léčbu mimořádné náročné nemoci - dominuje tubera a AIDS, na Ukrajině většinou vůbec neléčené. Dokud se nemohli Ukrajinci přesunout do jiných zemí, řešili to tzv studijními programy - tedy dělali doslova pokusné králíky západním farmaceutickým firmám. Slušný zdravotní systém na Ukrajině pro Ukrajince by spolknul pěkný balík - a inflaci by to fakt nerozjelo. Tedy ne rozdávat miliardy lidem, ale vybudovat za ně něco užitečného pro daný stát a jeho občany.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

synapse.
Jedná se sice o naše peníze,ale velice dobře jste to doplnil.
Mám o Ukrajinském zdravotnictví,také informace a opravdu špatné.
Kdo má dolary,tak si může dovolit jít k lékaři,platí se hned,základ je 100 dolarů.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Nechápu, proč okamžitě někoho nálepkujete soudruhem a navíc za nějaké tvrzení o problematice, které evidentně nerozumíte. Selským rozumem je inflace způsobena nerovnováhou mezi penězi a zbožím a ne tím, jestli peníze rozdám či nerozdám.

Průměrný počet slepic: 4.9 (21 hlas)

In reply to by Petrosek (neověřeno)

Trvalý odkaz

A když se skokově výrazně zvýší objem peněz v ekonomice tak ta rovnováha bude nebo nebude?

Průměrný počet slepic: 1.8 (13 hlasů)

Když ty peníze "natisknu" změní se rovnováha. Takže zcela jistě inflace bude. Vidlák nepíše o tisku peněz, ale o rozdání peněz. Jestliže ty peníze budou z kapes třeba daňových poplatníků a bude za ně co koupit, nevidím důvod, proč by měla být inflace. Když darované peníze vložím do infrastruktury a ne tanků, tak ty darované peníze mohou zajistit ekonomický růst.

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)

In reply to by Petrosek (neověřeno)

Trvalý odkaz

>Když darované peníze vložím do infrastruktury a ne tanků, tak ty darované peníze mohou zajistit ekonomický růst.
V době kdy má UA odhad inflace na 2022 24%. Vážně, čtete si po sobě ty příspěvky než je posílát?

Průměrný počet slepic: 1.5 (15 hlasů)

Já je Jarine po sobě čtu. Evidentně vám došly argumenty tak odbočujete od tématu a kopete okolo sebe. Doporučuju začít na začátku diskuze.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

In reply to by Petrosek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já neodbočuju. Vážně si myslíte že pumpovat peníze do ekonomiky na úkor armády na podporu ekonomického růstu (navíc v době války) je rozumné v době kdy je inflace okolo 25%?

Něco podobného zkoušeli v Turecku.

Průměrný počet slepic: 1.2 (13 hlasů)

Máte pravdu, to není vůbec rozumné, protože lidé by si místo jídla stejně koupili flintičky, bombičky, nějaký ten tank by se také hodil a biologické zbraně též,...ušili by zajisté i jedině správné vlaječky s pokrouceným zneužitým černým křížem,.... To raději ať jsou bez jídla, vody, bydlení, stejně
to, co UA armáda používá padá hlavně na jejich vlastní území, tak jim vlastně ničeho netřeba,...

Průměrný počet slepic: 4.1 (12 hlasů)

Meleš mimo téma.

Průměrný počet slepic: 1.7 (12 hlasů)

Jarine, přečetl jsem si to celé... Takže si to rozebereme: 

Vy jako vážně tvrdíte, že když seberu lidem na daních miliardy (původně určené na tanky) a pak je na tanky nepoužiju, ale lidem je vrátím zpátky, tak to spustí inflaci? Jako fakt? Nebo když vezmu lidem peníze na daních a půlku z nich jim vrátím, tak to dělá hentu zničující inflaci? Sákryš,  že to nefungovalo těch dvacet let, co nám Jůnie každý rok posílá víc peněz, než kolik nám bere... 

Já si vždycky myslel, že inflace vzniká tím, že se peníze "tisknou" aniž by byly podložené skutečnou hodnotou... a ono asi ne. Inflace podle Jarina vzniká, když stát, místo aby nakoupil zbytečnosti, rozdá peníze zpátky lidem. Jak se jmenuje tahle ekonomická škola? Jaryn z Horní Dolní, co všemu rozumí? Nebylo by nejlepší, aby stát vybíral daně a rovnou ty peníze pálil? To by fungovalo úplně stejně, jako kdyby za ně kupoval tanky, ale nemuseli by kvůli tomu umírat lidé. To by se nám určitě líbilo... budeme pálit peníze, inflace bude v pohodě a Jarin bude určitě spokojený.  Problém není v nekrytém tisku peněz, problém je v tom, že stát by, nedej Bože, mohl lidem vrátit peníze, o které je předtím připravil...  Konečně na to někdo přišel. Odteď už jen samá pozitiva a sociální jistoty. Hlavně dávat peníze na tanky a nedávat je lidem, protože by mohla přijít inflace a ta je horší než vojna s Rusem. 

A takhle si tady žijeme... 

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

Inflace je zabudovaná v systému. Je to zbraň proti lidskému blahobytu. A na to se prachy tisknou, pípají počítačem. Je skoro jedno esli se tisknou a dávají blboňům na půjčkách, páč ostatní lidi jim to musej zaplatit inflací svých úspor. Ale tiskem peněz na války to je jiný kafe, tam se to nedá spočítat, elsi to přinese vítězství, páč lidem se tím sbourají domy, industrie a budoucnost. V čekolandu vyhráli hned dvakrát. Peníze natiskli, industrii a domy si pak za ty peníze natiskuté peníze skoupili zpět a blboni jim na tem eště s radostí dělají a platí úroky. Takže čtyřikrát vejvar, vlastně. Takového blahobytu se cizáci nigdy, nigdy, nigdy dobrovolně nevzdají. musej dostat po hubě a sebrat tiskárnu.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Projížděl jsem dědinou cestou na Vizovice,
přivítal mě předseda, řek' mi u slivovice
"Živého či mrtvého Járina kdo přivede,
tomu já dám za ženu dceru a půl JZD!"
Járin z bážin močálem se plouží......
Na Járina z bažin, koho by to napadlo,
platí jen a pouze práškovací letadlo.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Járin z bážin trala lala lá lá...

Zatím bez slepic

1. Jarine, raději Vykám. Jen vyjímečně "vykotikám".
2. Že melu mimo téma? No, zkuste můj komnetář soudit a posoudit jako ironii. Nejen. Jsou hlediska různá.
3. zbytek jsem zrovna zapomněla.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

na jejich vlastní území hází? A proč?

Průměrný počet slepic: 1.8 (4 hlasů)

kam máte na mysli? Ono to z toho komentáře není tak pochopitelné, co máte na mysli

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Kolikrát se zatím Ukrajinci trefili mimo Ukrajinu?

Zatím bez slepic

Asi mají špatné poraděnky, .... nebo již z Ukrajiny (laboratoří, at.elektráren, apod.), utekli.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

a ekonomické vzdělání mám jen malé. Ale nějak mi hlava nebere, proč by bylo špatně vložit peníze třeba Ruské federace do silnic, dálnic, železnic, kanalizace, vodáren a tak podobně a proč je naproti tomu tak moc dobré je vložit do výroby tanků, granátů a tak podobně.

Podle mě je to, z hlediska inflace, jedno. Samozřejmě bych nezrušil zbrojní výrobu jako takovou. To bohužel nebude možné nikdy. Ale myslím že výroba zbraní není žádný zázračný lék na inflaci. Navíc si myslím že to není z ruské hlavy, tahle válka. Myslím že by Putin mnohem radši investoval jinam. Ale nemyslím že si může vybrat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

>Navíc si myslím že to není z ruské hlavy, tahle válka.
Rusko napadlo Ukrajinu, takže to JE z ruské hlavy :)

Průměrný počet slepic: 1.4 (10 hlasů)

Když člověk sledoval, co se tam od. r. 2014 dělo, sankce, posléze jak kroužila letadla kolem hranic, zapojení satelitů, dodávky zbraní,...
Švýcaři prý odmítli dodávky, které by se mohly ve zbraních dostat přes třetí země na UA: Konečně někdo dostal rozum.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Revoluční události na kyjevském Majdanu v zimě 2013–2014 způsobily na Ukrajině politickou krizi. Po útěku prezidenta V. Janukovyče do Ruska v únoru 2014 vzniklo krátké období vládní nejistoty. Tato krize byla využita Ruskem k vojenské agresi a okupaci poloostrova Krym.

Na konci února 2014 ruské zvláštní jednotky společně s krymskými separatisty obsadily budovy parlamentu Autonomní republiky Krym a místní vlády. Nad vládními budovami Krymu se objevily ruské trikolory. Dne 27. února krymský parlament odhlasoval nové složení vlády, rozšíření autonomní pravomoci místní vlády a rozhodl o uspořádání „referenda“ o nezávislosti Krymu. Ve stejný den ruská armáda vkročila na letiště v Belbeku. Další den bylo obsazeno letiště v Simferopolu. V této fázi okupace ruští vojáci bojovali v neoznačených zelených uniformách, za což dostali přezdívku „zelení mužíčci“. Později účast ruských ozbrojenců přiznal prezident Ruské federace V. Putin.

Průměrný počet slepic: 1.5 (8 hlasů)

Dle vašeho výroku je snadné zjistit že jste udělal chybu ve vašim jménu, opravte to. Vaše správné jméno je Zelenskyj a ne Zelený

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Když na Majdanu hlásal pravdu a lásku Schwarzenberg a Štětina, že si tam kdo ví kdo přijel zastřílet do lidí? No, nemohlo to jinak dopadnout, že ano. Nastavením druhé tváře se nic takového řešit do nekonečna nedá.
Ovšem bojovníci pod vlajkou hákového kříže jsou mi odpornější.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

1.Krym byl ruský do doby, kdy ukrouš Chruščov jim ho v 1957 nevěnoval. 2. Rusové nemuseli Krym vůbec obsazovat, protože podle dlouhodobé smlouvy mohli mít na jejich základnách až 20000 vojáků. 3. Nevím, jestli jste byl na vojně, ale i když nejsem generál, tak ze strategického hlediska, když se profláklo, že amíci tam budou stavět svou základnu, tak by Putin musel být padlej na hlavu, aby to neznemožnil.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

1. majdan zaplatil západ - a USA to hrdě přiznalo. Nebyla to revoluce, ale ozbrojený puč - revoluce = následná změna politického systému, puč= svržení jední vládní garnitury a nástup jiné, systém zůstane stejný. Tedy ozbrojený puč, financovaný ze zahraničí. Účel : 1. Evropská unie potřebuje další "trhy" a další zemi k ekonomickému vydrancování , protože předepsaný nekonečný libodemo "růst" nelze dělat bez nekonečné expanze. 2. USA chtějí základny u ruských hranic. Průběh: spouštěč - asociační dohoda Ukrajiny s EU - státy EU sepsaly pro UA podmínky, které by Ukrajinu okamžitě ekonomicky zničily - zákaz obchodu s Ruskem (na němž ua ekonomika de facto stála), naprosté otevření trhu pro země EU a neotevření trhu pro UA do EU. Janukovič věděl, co by pro UA ekonomiku taková asociační dohoda znamenala - a neodvážil se ji zcela odmítnout, tak požádal o roční odklad podpisu, aby se na to UA ekonomika mohla aspoň trochu připravit. Brusel odklad formálně odsouhlasil - a okamžitě přišel majdan, který Janukoviče svrhl a dosadil "ochotnější".Majdan: část demonstrujících se vyzbrojila molotovy, které házely na příslušníky Berkutu - videa - v prvních řadách Berkutu někdo zapálen, ustoupí dozadu, kde jej hasí, místo něj se posune do první řady další. Na demonstrující nevztáhli ruku. Pak přišli střelci - stříleli na Berkut i demonstrující ze střechy hotelu, který měli obsazený demonstranti. Dovezení z Gruzie, zorganizoval Jaroš, šéf Pravého sektoru (však poté také Saakašvili byl dlouho prominent ukrajinské pomajdanové politiky). Prostě byl potřeba nějaký ten "mrtvý student Šmíd" .Po majdanu - okamžitá státem organizovaná nenávist proti ruskojazyčné menšině - akce "zabij si svého Moskala " (tak říkají Rusům), zákaz používání ruského jazyka na úřadech, ve školách, tv a tisk v ruštině , fyzické napadání opozičních politiků, vypalování jejich politických sídel, "mizení" opo politiků a novinářů atd. Pak Dům odborů v Oděse - upálení a ubití civilistů, kteří proti této politice protestovali. Oficiální státní politika - nenávist k ruskojazyčné menšině - ta se začala docela obyčejně ( a oprávněně) bát. = proto Rusové na Krymu chtěli pryč z Ukrajiny. Logické. Zelení mužíčci? No jasně, že na Krymu byli ruští námořníci - Rusko tam mělo oficiální námořní základnu řádně smluvně pronajatou od Kyjeva. Ovšem v praxi si to "nahnání" voličů k urnám vojáky dost dobře neumím představit - to jako obcházeli všechny domácnosti a pod samopaly ty lidi hnali volit? A u uren hlídali se samopaly, co tam voliči hodí? Dost ujetá představa - a dost špatně realizovatelná. Jen pro info - referendum na Krymu bylo v rámci platných ukrajinských zákonů - Krym měl v UA zákonech zakotvené právo to referendum vyhlásit. Už před referendem měl Krym ofiko zákonně svou vlastní vládu a parlament. Obyvatelé Krymu jsou v drtivé většině Rusové - proč by chtěli zůstat pod Kyjevem s oficiální politikou nenávisti proti Rusům? ***A po majdanu? V roce 2015 USA Kongres odsouhlasil ukončení výcviku a vyzbrojování batalionu Azov - důvod - jsou to náckové = ofiko potvrzení - amíci vyzbrojovali a cvičili ua vojska na ruských hranicích. (Po čase USA boj proti nacistickým ua bataliónům potichu zrušily). Oficiiální národní hrdinové - banderovci, masoví vrazi v rámci etnických čistek , spolupracovníci nacistické armády či přímo do ní začlenění. Obrovská korupce, vláda oligarchů s vlastními ozbrojenými bataliony, rozkradení a vyrabování Ukrajiny , předlužení, ekonomické zoufalství ........Zelenského ukrajinci volili díky slibu, že uvede v život Minské dohody a skončí občanská válka. A mj - v této válce dělají nejhorší věci Ukrajinci Ukrajincům - každý, kdo si řekl, dostal zbraň - ozbrojení civilisté si vyřizovali účty mezi sebou a dostali obrovskou moc díky de facto své nepotrestatelnosti - v rámci třeba takového "honu na kolaboranty". Někoho označíš za kolaboranta a zastřelíš ho - a nic se neděje. Některá videa, natočená civilisty - Ukrajinci jsou dost děsivá. Pokud chcete vědět, co se děje na Ukrajině, sledujte videa běžných Ukrajinců, ne propagandu západu či Ruska. A mnoho Ukrajinců se bojí - bojí se vlastní vlády, bojí se šílených neonazi batalionů........Pomajdanová Ukrajina nemá s demokracií a právním státem společného vůbec nic , svou systémovou korupcí odshora až dolů a svým extrémním nacionalismem je to vyloženě nebezpečný stát

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Putin by měl jít za invazi na Ukrajinu před válečný soud, myslí si Zeman. Rusko poslal do izolace.
iROZHLAS.cz

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Zeman se po nějaké době omlouval za "humanitární bombardování".
Třeba se časem omluví i za zbytek. Myslí podivně tento člověk.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

Zemana jsem si vážil teď už ale ne. Je to oportunista a chameleon. Co ale čekáš od "prezidenta ČR" který prohlašuje že je žid a chová se jako žid.

https://www.lidovky.cz/domov/jsem-zid-prezident-zeman-cesko-izrael-herz…

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zeman-rozbouril-vody-tero…

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

No a proč? :D

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Ján Čarnogurský: Argumenty o Ukrajine
3.5.2022 12:08
Ján Čarnogurský je jedním z několika mála politiků rodem z bývalého Československa, ve kterém zažil i kriminál za aktivity v demokratické opozici a skončil jako vrcholný politik, o nichž můžeme mluvit s velkým respektem. V jeho postojích se kloubí vedle křesťanského hodnotového základu také hluboká znalost problémů, o kterých se vyjadřuje, schopnost analýzy faktů a hledání závěrů. V těchto dnech publikoval na sociální síti "vkontakte" deset bodů týkajících se Ukrajiny.
Ján Čarnogurský: Argumenty o Ukrajine
Vojna na Ukrajine stále trvá a Západ sa ponára do protiruskej hystérie. Opakovane uvádza argumenty, ktoré popierajú historickú prednosť Západu, logickú koherenciu. Uvediem preto stručný prehľad argumentov, ktoré Západ nechce počuť a nevie na ne odpovedať.
1. Majdan. Vo februári 2014 vyvrcholili protesty obyvateľov Kyjeva proti vláde a prezidentovi Viktorovi Janukovičovi. Ich príčinu tu nebudem uvádzať, bolo by to na dlhšie. Sprostredkovať prišli ministri zahraničných vecí Poľska, Nemecka a Francúzska, Radoslaw Sikorski, Frank-Walter Steinmeier, Eric Fournier. Demonštranti, z ktorých pochádza terajšia moc v Kyjeve a kyjevská vláda a prezident Janukovič podpísali dohodu 21. februára. Podľa dohody vláda stiahne políciu Berkut spred parlamentu a vládnych budov, na jeseň 2014 budú na Ukrajine nové prezidentské voľby, dovtedy prestanú protivládne demonštrácie. Ministri troch krajín EÚ podpísali dohodu ako garanti. Vláda stiahla Berkut spred parlamentu, ale demonštranti okamžite vtrhli do parlamentu. Televízia vysielala zábery, ako demonštranti chodili po parlamente s kalašnikovmi. Na poslancov vykonávali otvorený nátlak. Parlament schválil ako jeden z prvých zákonov zákon prakticky o zákaze používania ruštiny v úradnom styku, obmedzil vyučovanie ruštiny v školách. Prezident Janukovič musel ujsť z Kyjeva najskôr na východ Ukrajiny inak by ho boli povstalci zabili. Ruskí výsadkári mu nakoniec pomohli ujsť do Ruska. Západní garanti nenašli v sebe politickú a morálnu silu, aby priznali, že kyjevskí demonštranti, z ktorých pochádza súčasná moc v Kyjeve, porušili dohodu, ktorú oni garantovali. Majdan bol porušením ukrajinskej ústavy – zvrhnutie platne zvoleného prezidenta, ozbrojený nátlak na parlament. Americká diplomatka Victoria Nuland neskôr priznala v americkom Kongrese, že USA vynaložili 5 miliárd dolárov, „aby si ukrajinský ľud slobodne mohol zvoliť svoje vedenie“. Spomedzi demonštrantov sa najvyditeľnejšie predvádzal pred kamerami s kalašnikovom v parlamente Andrij Bilyj. Ani neskôr sa nezmestil do kože až ho jeho vlastní dali zastreliť. Protiústavný prevrat pod názvom Majdan spustil reťaz udalostí, vedúcich až k súčasnej kríze.
2. Korsuňský pogrom. V noci z 20. na 21. februára 2014 sa autobusmi vracali z Kyjeva na Krym demonštranti v prospech Janukoviča. Pri meste Korsuň autobusy zastavili aktivisti Majdanu. Prinútili cestujúcich vystúpiť výstrelmi do vzduchu. Viacerých zmlátili, poranili. Tri autobusy poliali benzínom a zapálili. Benzínom poliali aj niektorých cestujúcich a vyhrážali sa im, že ich zapália. V autobusoch pôvodne cestovalo asi 300 cestujúcich. 30 zostalo nezvestných, 7 osôb malo byť zabitých. Nikto nebol za incident súdený. O udalosti natočili dokumentárny film „Korsuňský pogrom“. Udalosť veľmi prispela k rozhodnutiu Krymu odtrhnúť sa od Ukrajiny.
3. Teror v Odesse. 2. mája 2014 v Odesse demonštrovali ľudia proti bezpráviu, ktoré zavládlo na Ukrajine. Prívrženci kyjevskej moci na nich zaútočili a zahnali ich do budovy Dom odborov. Polícia sa len prizerala. Demonštranti sa v Dome odborov zabarikádovali. Prívrženci moci Dom odborov zapálili a demonštrantov, ktorí z budovy vybehli alebo vyskočili z okien, palicami dobili na smrť. Zavraždili 48 ľudí. Všetko snímala televízia. Páchatelia sú identifikovateľní na video záberoch. Nikto nebol stíhaný.
4. Snajperi na Majdane. 20. a 21. februára 2014 z troch okolitých budov na Majdane snajperi strieľali do ľudí na Majdane, do demonštrantov aj policajtov. Zastrelili 102 osôb. Strieľali z budov, ktoré mali pod kontrolou demonštranti. Neskôr západní novinári odhalili snajperov. Pochádzali z Gruzínska. V západných televíziách bežal dokumentárny film o streľbe na Majdane aj s výpoveďami niektorých snajperov do kamery. Z výpovedí snajperov vyplýva, že ich objednal človek z vedúcich kruhov Majdanu, smeruje to na Turčinova, neskôr predsedu ukrajinského parlamentu. Kyjevská moc nie príliš presvedčivo tvrdí, že snajperov objednal Janukovič. Vyšetrovanie streľby na Majdane neprebehlo.
5. Krym. Generálny tajomník Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Nikita Sergejevič Chruščov daroval v roku 1954 Krym Ukrajine. Dovtedy bol súčasťou Ruskej federatívnej socialistickej republiky, predtým Ruskej ríše. Počas trvania Sovietskeho zväzu to bolo len akoby administratívne rozhodnutie. Pri rozklade Sovietskeho zväzu usporiadali na Kryme referendum 20. januára 1991 o vyhlásení zvrchovanosti Krymu, na jeho základe krymský parlament prijal 12. februára 1991 zákon „O obnovení Krymskej autonómnej sovietskej socialistickej republiky“. Krymský parlament vyhlásil na 16. marca 2014 referendum o zvrchovanosti Krymu a vystúpení zo zväzku Ukrajiny. Viac než 90 % voličov hlasovalo za a Krym vystúpil z Ukrajiny a požiadal o prijatie do zväzku Ruskej federácie. Ruská Štátna Duma prijala Krym a tak sa Krym stal súčasťou Ruskej federácie. Podľa sčítania obyvateľov v roku 2007 Rusi tvorili 58 % obyvateľov, Ukrajinci 24 %, Krymskí Tatári 12 %, zvyšok iní. Na polostrove vládne spokojnosť s terajším začlenením.
6. Doneck a Lugansk. Po udalostiach v Kyjeve po Majdane aj v Doneckej a Luganskej oblasti vyhlásili referendum o vystúpení z Ukrajiny. Prezident RF Vladimír Putin obe oblasti vyzval, aby referendum nevyhlasovali. Vedenie Ruskej federácie zrejme už vtedy bolo rozhodnuté, že obe oblasti neprijme do RF, na rozdiel od Krymu. Referendá v oboch oblastiach sa však napriek Putinovej výzve konali a viac než 90 % voličov hlasovalo za vystúpenie z Ukrajinského štátu. Obe oblasti patrili pred Októbrovou revolúciou do Ruskej ríše pod názvom Novorossija. Vstup do RF sa však nekonal a obe oblasti začali čeliť útoku ukrajinskej armády. Za pomoci ruských vojakov mimo oficiálneho zväzku ruskej armády a medzinárodných dobrovoľníkov, vrátane Slovákov, sa ubránili, ale nie v celom územnom rozsahu. Napriek záväzkom obsiahnutým v Minských dohodách, oblasti čelia až doteraz delostreleckým a iným útokom ukrajinskej armády. Od roku 2014 až doteraz v oblastiach zahynulo asi 13 000 ľudí.
7. Minské dohody. Ukrajinská armáda sa pokúšala vojensky zabrániť odtrhnutiu Doneckej a Luganskej oblasti od Ukrajiny. Počas bojov na jeseň 2014 a začiatkom 2015 sa ukrajinská armáda dostala do obkľúčenia pri meste Debaľcevo (medzi Doneckom a Luganskom). Najskôr bol pokus o riešenie situácie diplomaticky. 5. septembra 2014 uzavreli v Minsku tzv. 1. minskú dohodu Ukrajina, Rusko a obe oblasti, ktoré sa vyhlásili za samostatné ľudové republiky. Dohoda neviedla k utíšeniu zbraní. Dňom 15. februára 2015 uzavreli jej účastníci Druhú Minskú dohodu s presnejším uvedením povinností strán dohody. Následne 18. februára 2015 obkľúčená ukrajinská armáda ustúpila z debaľcevského kotla, z ktorého by sa inak nedostala. Obe strany sa obviňovali z porušovania dohody. Ukrajina zjavne nedodržala napr. ustanovenie, podľa ktorého mala prijať ústavný zákon o rozsiahlej autonómii minimálne oboch oblastí, neskôr prisunula naspäť ťažké zbrane k línii dotyku.
8. Základňa Očakovo. Za vlády prezidenta Juščenka a potom opätovne po Majdane Ukrajina a na druhej strane Spojené štáty chceli dosiahnuť vstup Ukrajiny do NATO. V roku 2008 tomu Nemecko a Francúzsko zabránili len za cenu kompromisnej vety v záverečnom komuniké zo summitu NATO v Bukurešti, že Ukrajina (a Gruzínsko) sa v budúcnosti stanú členmi NATO. Aj bez členstva v NATO Spojené štáty začali v roku 2021 stavať svoju vojenskú základňu Očakovo v blízkosti Odessy, bez obmedzenia druhu zbraní, ktoré by na nej mohli byť umiestnené. Po dokončení by americká armáda mohla odpaľovať na Moskvu (a iné ruské ciele) jadrové rakety s dobou letu 6-7 minút až do cieľa. Rusko by sa stalo vydierateľným v každej otázke. V začiatku vojenskej operácie vo februári 2022 ruské letectvo stavenisko Očakovo zbombardovalo.
9. Ponuka neutrality. Pred začiatkom vojenskej operácie prezident Putin ponúkol Ukrajine, aby sa stala neutrálnou. Ukrajina to odmietla. Potom už Rusko mohlo dosiahnuť svoju bezpečnosť len vojenskou operáciou.
10. Raketový teror Ukrajiny. Štrnásteho marca 2022 Ukrajina vypálila na mesto Doneck na poludnie raketu Točka-U. Protiraketová obrana síce raketu zostrelila, ale pomerne neskoro. Zvyšky rakety dopadli na stred mesta. Zahynulo 21 obetí, ďalší boli zranení. 8. apríla Ukrajina vystrelila tiež Točku-U na mesto Kramatorsk. Zahynulo asi 50 obetí, ďalší zranení. Ukrajina popierala, že raketu vystrelila jej armáda aj, že to bola Točka-U. Zo zvyškov rakety na mieste výbuchu je zrejmé, že to bola Točka-U. Zachovalo sa registračné číslo rakety Š (v azbuke) 91579, ktoré patrilo ukrajinskej armáde. Čiže ukrajinská armáda strieľala rakety určené na zabíjanie ľudí proti mestám, na ktoré si Ukrajina robí nárok.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by D (neověřeno)

Trvalý odkaz

Služebníček kremelské fašistické junty Čarnogurský se stále činí. Tohle se pochopit nedá.
4. 3. 2022

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

a máte málo informací. Nevíte proč Majdan vznikl a spoustu dalších věcí. Nepřijde Vám divné, že před Majdanem žila Ukrajina s Ruskem v pohodě. Proč tomu tak bylo a proč ne potom? To je otázka, kterou si nepložíte. Nezájem? Troll? Ignorance?

Zkuste si promyslet následující tvrzení:
NATO napadlo Srbsko. Takže to je z hlavy Nato :) (Nato má být obranná organizace, podle jejich zakádací listiny)

Irán byl napaden západními krajinami dokonce 2x. Takže je to z hlavy např. i Havla, podílel se na tom. :)

Sýrie nebyla přímo napadena ale vyzbrojili jsme a vycvičili něco co se nazývalo Syrská svobodná armáda. Pak se to proměnilo v Islámský stát. Je to z hlavy USA, hlavní vyzbrojovatel. :)

Libyi napadla koalice západních zemí a pod záminkou "bezletoivé zóny" Bezletová zóna nejsou nálety na pozemní armádu. Pěchota nelítá. Tedy až do té doby nežli na ní hodime bombu. Je to z hlavy těch západních států že ano :)

Afghanistát napadlo USA pak další "ochotní". 20 let. Pak se najednou USA odporoučely. Asi to bylo z hlavy USA, není to logické?? :)

Všechno tohle je fakt a i logické. Když děláme tohle, může Rusko dělat to co se stalo. Navíc je to u jeho hranice ne u hranice USA.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Pánové, jsem už starší (boomer) a těm ekonomickým věcem nerozumím. Občas mi k pochopení pomohlo, že jsem si to představil v malém, představitelném měřítku. Řekněme, že jsem si našetřil 50.000Kč, na moji vysněnou vzduchovku. Ale místo toho, abych se "vyzbrojil" půjdu a koupím u stolaře třeskutě krásný kurník. Stolař má peníze a když přijde slepičář řekne: Nemám prkna a ani se mi moc nechce dělat nový kurník taky pro tebe, Slepičko. A když, tož budeš muset připlatit, to víš,musím pro tebe koupit prkna ze sušičky... Prostě stolaře nic netlačí, tož přitlačí na slepičáře. A Slepičář si řekne: Chci-li jenom trochu žít, musí vejce podražit. A aby měl švec na vajíčka a na nový verpánek tož si řekne: Chci-li jenom trochu žít, musí boty podražit. A já si řeknu: Jsem byl blbý- teď mám dražší vejce i boty a tu vzduchovku stejně nemám...

Má zbrojení vliv na inflaci, nebo nemá?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Jarine!

Odkud jsou ty peníze, které jdou na válku?
Vydělali si je poctivě bankéři, politruci, novinkáři a šmejdi a darovali je na oookrajinu?
Nebo je z ekonomiky odklonili fialenkové, rakoušané a podobní zmetci.

Pokud tyto peníze již byly v oběhu je úplně jedno jak se do oběhu vrátí a žádnou infeltaci to nezpůsobí. Jedná se pouze o fašounské přerozdělování úspor žebráků na účty vrahů lidstva a vy to ve vaší nulitní hlavěnce podporujete. Jen tak dál až do úplného totálního otroctví gojimů a Slovanů.

chazar sťa poleno

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

a to tak dlouho,až se stane jeho web nepotřebnym pokecem!
Co kdyby nam všem jako člen SV sestavil SVOU představu pro podium na demonstraci a přečetl ji tady jako navrh co delat v absenci upirani SOCIALNICH HODNOT,ktere byly z prvniho članku Ustavy vytunelovany?
No ni? aaa

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Píšu o volbách potřeb a o podílech na zemi, podílech na rozpočtu našim potomkům a spolurozhodování podílníků o zemi rovným dílem a vy píšete o PNZ, ale Vidlák nic nemá. Jen popisuje situaci a roztleskává publikum.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Proto jsem neustale pod dozorem a pane Sasine a ostatni nesmi zažit adnou diskuzi nad PNZ,proto jsou tu cenzurovanyány cele diskuse a mi komoleny vši kurevskou silou diskuzni začatky aaáaaa zejmena prvniho bodu PNZ,ktery obsahuje nejen to co chcete vy pane Sasine,ale i Socialni hodnoty a přesny důvod proč jsou domorodcum v česke republice vylupovany dvě třetiny platů a JAK! aaaaaaaaaaa
Na tento podvod 33 let nikdo z intelektualů snad buď nepřiel,anebo to zaměrně reim taji a jediný vy pane Sasine tušite jen instiktivně ty giga sračky, ale spolu s ostatnimi jste donucen režimem áaa držet pusu v systemu aaa absence SOLIDARITY! Jen v otevrene diskusi je to možne rozebrat a identifikovat tak,aby to nejen vy,ale i ostatni pochopili a mohli se proti takovemu giga podvodu branit a jednst ve svůj prospěch včas než to i tady zakažou! áaaaaa
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Za dobu, co se o nás stará neviditelná ruka neviditelných harpagondechujců už lidi zdementněli a odevzdali se. Jediné, co ve skutečnosti chtějí pevně držet v rukách jsou madla nákupních vozíků a pípací kartičku, kam jim sou delegované pípající melodie od nebeské brány. Lidi nevědí, že mnohým na ty kartičky přílétávají melodie fašizmu, zlodějiny, zaprodanství, kolaborace s cizím kapitálem, či mocí nebo jen za zbytečnou kazisvětskou práci jakéhosi "zaměstnavatele", kerej má koncesi ouřadů na legální bezpodílové pasení otroků.

A chápu, že ti, co zažili víc režimů a furt to bylo pro obyčejný lidi nalej vylej je jim to už jedno, ani se jim nedivím.
Budou tahat nákupy klidně z hitlmárketu a pak a pak to potáhnou klidně po náměstí svatého Babiše kolem černých skal u emanovy áááleje.. no ni?

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

To jsem nějak nepochopil, soudruhu:-)

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Jáchyme skoč do stroje, ten má násobně víc rozumu než tvoje hlavěnka, súdruženko debilný!!!!

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

v tomto ohledu se mýlíte a ani to netušíte.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Tak naberte smer pravých antineomarxistickych konstituujicich se sil SV,kde jste,když jste schopen tady diskutovat samozřejme VAŽENYM člemem a tak si zkuste zkusmo zjistit definici co je to SOCIALNI STAT a jestli ho mame i v česku a v Ustavě! aha aha aha áaa To jsem upravila ja býáaaao tam jen aaaaaaaaaaaaaaaaa
No ni?

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)