Vrásčité krky...

Autor

Myslím, že nad letošními oslavami osmadvacátého října jsme se všichni nasmáli, nabrečeli a nahromovali už dost. Vtipů bylo tolik, že jsme se s Davem Moosem rozhodli udělat speciální díl Ajťáka a Vidláka, věnovaný tomuto památnému dni. Nedalo se odolat. Málokdy vidíte takovou koncentrovanou licoměrnost, když bývalý rozvědčík rozdává medaile bývalým disidentům, kteří si toho ohromně považují, protože konečně máme prezidenta, za kterého se nemusíme stydět… i když čte svůj projev z papíru a vůbec mu nerozumí. Vrcholem pak byl Tomáš Halík, který prezidentský projev s batmanem považoval za nejlepší prezidentský projev, který kdy slyšel… Páter Halík zřejmě spadl z kůru na mozkovou kůru…

Ale o tom dnes psát nechci. Vtipů bylo dost. Já jsem přenos z Vladislavského sálu viděl od začátku do konce… já vím, jsem masochista, ale povinností bloggera je vědět OFF – O fšech fšechno. Tak jsem se přemohl… byť bez pořádného stakanu portského se to neobešlo.

Hele, všimli jste si jak Fiala i Pavel ve funkci zhubli? Kůže na krku jim visela, obličeje protažené jak indiáni, koutky úst namířené dolů. Řeč těla také nic moc. Fiala je už jako Jan Lucemburský. Tam v Bruseli se krásně blyští a jsou z toho moc pěkné fotky, zvláště, když je proženete přes fotošop, ale v sobotu tedy vypadal dost vydeptaně. I ten Petr Pavel přestal působit jako zdravý voják ve výslužbě. Schválně si porovnejte nějaké video z jeho předvolební kampaně se současností. A vidíte to na první pohled.

Většina chlapů ve vrcholné politice přibere… Stres a všude samý raut, večeře nebo recepce. K tomu málo pohybu… Je běžné vidět premiéry, jak se pomalu mění v buclaté andělíčky… vždycky si vzpomenu na Tomáše Chalupu… to byl takový správný modroptácký pyknik, kterému politika nadmíru svědčila. Kdykoliv jste ho slyšeli mluvit, tak on byl prostě ten sytý, který hladovému nevěří. Jeho projev na ideové konferenci ODS mi zůstane v paměti asi navždy… Ale… to ještě byly modré straky celkem normální pravicová strana.

Podívejte se na Fialu… div na něm gatě drží. Musíte mít pořádný stres, když vám už nechutnají ani lahůdky, které si jako politolog nikdy nemůžete dovolit. Porovnejte Fialu s Ficem či Orbánem. Oba jsou za vyvrhely, všichni liberální novináři po nich jdou a když se na ně podíváte, tak jim ta politika spíš svědčí. Jestli jim hrozí infarkt, tak z toho, že se mají příliš dobře. Nevypadají, že by se nějak báli budoucnosti. Nebo se podívejte na Andreje… ten v politice také ledacos zažil, ale vypadá pořád stejně… inu, je z byznysu na stres zvyklý.

Celé jsem si to uvědomil, když jsem viděl ten kontrast s Václavem Klausem. Bývalý prezident je skoro o generaci starší než Fiala, ale vypadal o dost lépe. Pamatujete Paroubka? Fotky před jeho premiérováním a po premiérování jsou v podstatě totožné. Miloš Zeman vždycky tvrdil, že člověk má kouřit a pít, aby státu zaplatil co nejvíc na spotřební dani a pak má včas umřít, aby nezatěžoval důchodový systém. To první a druhé vždycky dělal a to třetí už dvacet let tvrdošíjně odmítá… dala mu zabrat cukrovka a ne politika.

Nechci se nijak vyjadřovat o dámách, není to hezké, ale i tam došlo k zajímavým posunům. Porovnejte si Janu Černochovou v době, kdy jí z kabelky vyjel leopardík s dneškem. Na první pohled vidíte, že jí tedy ministerská funkce na kráse nepřidala. Jen Markéta Pekarová Adamová je pořád stejná. Prázdná hlava má jak vidno i své výhody. Ale jinak… každý, kdo má trochu rozumu v hlavě, ten vypadal, jako by ho zfackoval v lese medvěd…. ten ruský.

Oni vědí, že jsou v háji. Oni vědí, že spojili svojí budoucnost s vítěznou válkou na Ukrajině. Oni už vědí, že naletěli na falešné sliby a pozlátko vysoké funkce. Naletěli slibům liberalismu. Naletěli grýndýlovým kněžím. Už vědí, že naletěli skutečným mocným a děsí se chvíle, kdy budou muset začít z ohně vytahovat horké kaštany. Nedivte se prezidentskému projevu… transatlantická vazba, záchrana ve strukturách EU… to je totiž jejich jediná šance. Takhle nějak zněly projevy K. H. Franka v roce 1945. Vůbec se tenkrát všichni ti pohlaváři upínali na Říši, protože věděli, že den zúčtování se blíží a tak věřili na zázrak. Všude kolem se to otřásá, lidi začínají volit úplně opačně, než když byli zvoleni oni. Ani korespondenční volba nepomáhá. A jejich vůdce, který se zdál být silný, se postupně mění v to, čím skutečně je – senilní dědeček, který si neví rady ani sám se sebou.

Na začátku války na Ukrajině se všechno zdálo tak nadějné a oni snili o obnovení moci Západu. Snili o triumfu, zaplatili za toto vítězství našimi penězi, protože v případě vítězství by oni zbohatli jako nikdy a nám by se to zřejmě také alespoň trochu rentovalo. Oni už vědí, že naletěli. Už vědí, že veřejnost byla zmasírovaná propagandou a nestála na jejich straně doopravdy. A hlavně… už ani sami nevěří ve vítězství. Jen nedovedou seskočit z tygra.

Pokud padne Ukrajina, padneme všichni. To řekl Petr Pavel. Ano, to je pravda. Padnou. Ukáže se, že nám lhali. Ukáže se, kolik našich peněz na to dobrodružství vynaložili. A hlavně se ukáže, že je nikdo nebude bránit… a ze všech nejméně ti, kteří je do tohoto průseru navedli. Oni vidí Fica, jak si klidně jezdí po bruselských kancelářích a oni mu projevují úctu. Oni vidí, že Čaputová je v háji…. mimochodem, na její figuře je také zřetelně vidět, že zůstala jako kůl v plotě. Také uvěřila bruselským a americkým medovým řečem… ale ty platí jen do chvíle, kdy máte co nabídnout.

Oni už vědí, že Rusku nedošla ani munice ani vojáci ani rakety ani nafta. Vědí, že Putin je pevný v kramflecích. Vědí, že krám je snědený. Už viděli, jak hladce Biden přešel od Ukrajiny k Izraeli. Vědí, kolik muslimů je v Německu a Francii. A i když mají ještě kus moci a ještě se mají o koho opřít, už jim dochází, jak vratká opora to je. A na obzoru začíná být slyšet dunění…

Znovu opakuji… Pokud to Fiala teď položí, ještě vyváznou. Zatím jen zařídili, aby opozice měla většinu ve sněmovně. Pokud budou pokračovat až do hořkého konce, zařídí opozici ústavní většinu. Nejspíš tak velkou, že z jejich politických staveb nezůstane kámen na kameni.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

 

 

 

 

 

 
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (356 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

To všechno je pravda. No a co? Je to snad nějaké selské orákulum? Těžko. 

Ve hře je totiž tolik proměnných, že by s tím měl problém i ten nejvýkonnější počítač světa.

Průměrný počet slepic: 4.3 (38 hlasů)
Trvalý odkaz

 

Znovu opakuji… Pokud to Fiala teď položí, ještě vyváznou. Zatím jen zařídili, aby opozice měla většinu ve sněmovně. Pokud budou pokračovat až do hořkého konce, zařídí opozici ústavní většinu. Nejspíš tak velkou, že z jejich politických staveb nezůstane kámen na kameni.

 

Také uvažuji podobně. Bohužel čím déle bude tato vláda vládnout, tím hůř se budou odstraňovat následky ale tím větší bude mít nynější opozice sílu, aby s tím něco udělala.

To platí bohužel i opačně, čím dřív bude tato vláda svržena, tím menší bude mít další vláda sílu.

Těžko říct co je lepší, já bych byl raději pro to, si ještě počkat.

Průměrný počet slepic: 4.6 (97 hlasů)

Teď utahují co nejvíc, aby těsně před volbama začali rozvolňovat, pak nasypou 100 mega do kampaně a opět jsou ve hře. Už z několika míst jsem slyšel velkou kritiku na tuto vládu ale vždy zakončenou rčením, že stejně není jiná možnost, že ti noví budou taky krást. To jim musí někdo takhle servírovat, nevíte někdo odkud se to šíří? 

Průměrný počet slepic: 4.9 (61 hlas)

o tom, že by se směřování nové vlády změnilo.  Co Babiš začal, v tom pětikola pokračuje. Nejdříve se musí zformovat pravicová strana, která bude bojovat za lidi (po vzoru bolševiků) a až potom se může vystřídat vláda.

Průměrný počet slepic: 3.4 (37 hlasů)

Cit.:  "Co Babiš začal, v tom pětikola pokračuje..."  To myslíte vážně?  Je to přesně naopak .. co Babiš začal, to pětikolka odmítla. Proto míříme přímo do .... Oni nekoukají na to, jestli to Babiš dělal dobře a prospívalo to všem, vadí jim právě jen to, že "Babiš" a mění to bez ohledu na to, že tím všem škodí. Přízemní ubožáci. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (41 hlas)
Trvalý odkaz

...když bývalý rozvědčík rozdává medaile bývalým disidentům, kteří si toho ohromně považují, protože konečně máme prezidenta, za kterého se nemusíme stydět…“

Konečně se disidenti nemusí stydět za svého prezidenta – tož nezbývá než aby bylo stydno nám už i za bývalé disidenty...

I ten Petr Pavel přestal působit jako zdravý voják ve výslužbě…. Porovnejte si Janu Černochovou...Na první pohled vidíte, že jí tedy ministerská funkce na kráse nepřidala. Jen Markéta Pekarová Adamová je pořád stejná. Prázdná hlava má jak vidno i své výhody..“

Připrcatělý šedivák s velkou hlavou, s dutohlávkami Markétou a Kalamity Jane, by pomalu měli nastartovat to připravené letadlo, jinak budou vypadat čím dál hůř.😊 (I když u Pekarové se opravdu dá říct, že na její vizáži se nic nezměnilo - nejspíš proto, že blázni jsou pořád stejně šťastní...)


 

Průměrný počet slepic: 4.8 (93 hlasů)

 

Klaus:

...„Pan prezident se cítí jako nový Václav Havel. Ta absurdita té doby, kdy předává vyznamenání chartistům. Ti chartisti a havlisti akceptují, že jsme udělali tlustou čáru za minulým režimem. Vždyť ta Kubišová a Mašínovi, oni trpěli, oni musí nesnášet ten režim. Tak jak je možné, že se tu něco takového děje?“, divil se expremiér.

 

Babiš:

...„Pan prezident byl rozvědčík, ale udělali z něho nového Havla, to klobouk dolů. Nevím, zda ti lidé vnímají, kdo jim ty medaile předal,“ podivoval se znovu předseda ANO.

Paní Pekarová si dokonce sedne jako předsedkyně a pokřikuje na mě. Místo toho, aby se chovala jako předsedkyně Poslanecké sněmovny pro všechny, tak na nás útočí. Jde k našim lidem do rohu, řekne jim, že jsou stádečko, i Schillerové…".

Průměrný počet slepic: 4.8 (72 hlasů)

... v 80. letech převeleli k pohraničníkům a o přechod hranice by se pokusil někdo z rodiny Mašínů, vydal by rozkaz, aby jeho záklaďáci stříleli do vzduchu :D

Průměrný počet slepic: 4.7 (49 hlasů)

bývalé NDR za 2.ww 😁

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Když už se i Středula rozhýbal, být Fialou, hledám, kdy jede nejbližší vlak do brusele a kupuju jízdenku. Jednosměrnou 😃

Průměrný počet slepic: 4.4 (40 hlasů)
Trvalý odkaz

.

Průměrný počet slepic: 2.7 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, přiznám se, že zase jsem asi úplně mimo. Nevím, kde berete některé své jistoty.

Především tedy obdiv k vašemu masochismu dívat se na to divadlo na hradě. To nelze normálně sledovat. Ovšem nemyslím si, že by to letošní divadlo bylo nějak výrazně horší, než ty předchozí. Přeci jen, nemyslím si, že by vozíčkář s rozsáhlými zdravotními problémy byl nějak lepší variantou. On ostatně ani nebyl, variantou byl AB -přiznám se, že na jeho projev bych se možná i podíval, protože by mi jeho českoslověnština připomněla zašlé mládí. Ale opravdu si nemyslím, že by byl fakt lepší, než to, co tam nyní máme. Ano, kdyby byl variantou Klaus, souhlasím, že projev by byl státnický a na výši, opravdu nechápu, proč si ten náš paňác nenechá napsat něco hodnotného od někoho, kdo tomu rozumí. Ale fakt si nemyslím, že by pár posledních let byly tyhle šaškárny nějak zásadně lepší, než ta letošní.

Druhé, co fakt nechápu, je přesvědčení, že „Pokud padne Ukrajina, padneme všichni.“ Možná to PePa řekl, ale ten řekl i mnoho jiných hloupostí. Fakt si to myslíte? Proč jako? Vy si jako opravdu myslíte, že pokud by se Ukrajina neubránila a Rusko ji spolklo a slavilo velkolepé vítězství (čemuž teda zatím nic nenasvědčuje, Rusko asi nějaké to nevítězství uplichtí, ale že by Ukrajinu převálcovalo, to se mi nezdá), tak že by to mělo mít vliv na naši politickou scénu? Proč jako? Asi tomu nerozumím. Právě Ficův příklad ukazuje, že Rusku se nelze snadno zavděčit (což osobně považuji za hrubou ruskou diplomatickou chybu). Takže jaká je vlastně tedy alternativa?

A poslední vaše kontinuální přesvědčení - „Pokud to Fiala teď položí, ještě vyváznou“. A kdyby ne - co se jako stane? Bude snad revoluce, věšení na kandelábrech či co? Tomu fakt věříte? Nedopadne to stejně, jako na Slovensku - prostě opozice vyhraje volby a pojede se dál, jen trošku jinak? Přitom opozice u nás, to je AB. Fakt si myslíte, že je to opozice, nebo je to „opozice“?

Fiala nemá důvod odstupovat, bude pokračovat dál. Ano, možná, kdyby tu byly demonstrace jako ve Francii, pouliční nepokoje, hnutí žlutých vest, tak - no, ale francouzský paňáca to přeci také ustál, ne? Proč by mnohem mírnější nespokojenost u nás neustál Fiala? Tím neříkám, že se mi jeho vláda líbí, jen tvrdím, že se nic nezmění. A bohužel, také tvrdím jedno - kdyby tam byl AB, nebylo by to o moc lepší. Nebo si fakt myslíte, že ten by v Bruselu tvrdě hájil české zájmy?

Průměrný počet slepic: 2.9 (76 hlasů)

poměrně často používáte až trpce úsměvné argumenty. Já například raději sleduji a naslouchám fyzickému mrzákovi, který svůj smyslný projev přednese přirozeně a tzv. z hlavy. Za masochismus lze opravdu považovat sledovat a naslouchat projevu duševního mrzáka, který "svůj" projev dokáže jen pracně přečíst na čtecím zařízení.

Průměrný počet slepic: 4.7 (74 hlasů)

Zaubere, tak jste mne donutil k tomu, že jsem si přečetl poslední Zemanův projev z roku 2022 a porovnal s tím letošním. Ano, máte pravdu, Zemanův projev byl lepší, souhlasím a toto beru zpět. Nicméně, přesto si nemyslím, že prezident by měl být nemocný, na vozíku a tím značně omezený ve své funkci, ale máte pravdu, projev byl lepší. Nicméně to je podle mne vcelku nepodstatná část mého komentáře, protože jak píšu, Zeman nebyl alternativa, tou byl AB. Fakt myslíte, že by jeho projev byl lepší?

Průměrný počet slepic: 1.8 (35 hlasů)

Ano, pohybové onemocnění prezidenta omezuje, ale ne zásadně, pokud je schopen jasně myslet. Dobře, byla diskuze o Zemanovi. Na jeho obhajobu bych uvedl příklad F. D. Roosevelta. V roce 1921 onemocněl dětskou obrnou, 1932 byl zvolen prezidentem USA. Jeho dva mandáty probíhaly v hodně těžké době: Velká hospodářská krize a Druhá světová válka. S oběma problémy se vyrovnal více než se ctí! Jeho smrt v dubnu 1945, byla pro lidstvo hodně předčasná. Kolečkové křeslo mu určitě komplikovalo život, ale ve vykonávání prezidentské funkce mu vůbec nebránilo. Kdyby mohl dokončit svoje 4. prezidentské období, které by skončilo v roce 1949, vypadal by svět úplně jinak. Patrně by k žádné studené válce nedošlo. Velká smůla pro lidstvo!

Průměrný počet slepic: 4.7 (46 hlasů)

Inzo, přeci jen, nevím, zda je to srovnatelné. Roosevelt byl mladší a i po většinu své vlády zdravější, zvládal cestovat přes celý svět - do Jalty, Tehránu atd. A to při tehdejších komunikačních možnostech. Toho Zeman schopen nebyl. Samozřejmě, druhá otázka je intelektuální, považuji Roosevelta za mnohem schopnějšího politika, než byl Zeman, ale to je jedno. Podle mne to tedy tak úplně srovnatelné není. No a co se poznámky o studené válce týče, co vás k ní vede? Studená válka přeci podle toho, co vím, vznikla proto, že Stalin neplnil to, co se v Jaltě dohodlo, nerespektoval požadavek, že sice Rumunsko, Polsko atd sice mají být ve sféře jeho vlivu, ale musí zde proběhnout svobodné volby atd. On nechtěl sféru vlivu, on chtěl kolonie. Nejmarkantnější to bylo v Polsku, kde Západem uznávaná vláda nebyla vůbec vpuštěna na polské území. Je sice pravda, že Roosevelt byl vůči Stalinovi naivně důvěřivější, než později Truman, ale i on by toto jednoznačně považoval za podraz a začal by se k CCCP stavět odmítavě. Studená válka by tedy vypukla stejně, možná o něco později, no a pokud by nevypukla, Stalin by západní Evropu přepadl, jak měl ostatně v roce 1953 v úmyslu.

Průměrný počet slepic: 1.7 (24 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

My nemáme ani Orbána, natož Roosevelta, takových lidí je málo, není z čeho vybírat, zkrátka nejsou. Takže máme na Hradě komunistického rozvědčíka, a to jeho zblblým voličům stačí.., prý "si to odpracoval...". Bóže my jsme národ pitomců... :-))

Průměrný počet slepic: 4.8 (39 hlasů)

Pokud já vím, tak Winston Churchill vyhlásil pojem "železná opona" (Iron Curtain) při své "Fultonské řeči" (Fulton Speech), kterou přednesl 5. března 1946. Polské události o kterých se zmiňujete proběhly později. Komunisté, kteří stejně jako u nás, měli vazby na Sovětský svaz, se pokoušeli získávat moc v Polsku hned po válce. 19. ledna 1947 proběhly v Polsku volby, které byly označeny částí Poláků za nedemokratické. Polská Armia Krajowa, která vznikla za války ve Velké Británii, se podobně jako naše zahraniční armáda ve VB z velké části vrátila domů. Po volbách 1947, se část této armády aktivně postavila proti režimu. Došlo k tvrdým střetům, ale i k represím. Během času byla tato aktivita potlačena, a její členové byli pronásledováni a zatýkáni.
Nicméně časová posloupnost byla opačná než uvádíte vy.
Přesto, že se Churchill v únoru 1945 aktivně účasnil konference v Jaltě, začal po smrti Roosevelta její výsledky sabotovat. Nařídil svým náčelníkům štábů, aby připravili plán "Operation Unthinkable - operace nemyslitelné". Plán počítal s masivním spojeneckým útokem britských, amerických, polských a německých sil proti Rudé armádě. Jejich cílem bylo změnit na Jaltě dohodnuté sféry vlivu a uštědřit Stalinovi krvavou ránu. Operace měla být zahájena v létě 1945 (po volbách). Volby na začátku července zhatily Churchilovy plány, protože konzervativci prohráli, za labouristy se usadil v premiérském křesle Clement Atlee. Asi naštěstí, protože po dvouměsíčním míru jsme tu mohli mít další pokračování války.
Když Churchilovi nevyšel tento plán A, tak se uchýlil k plánu B - "Železná opona". A mělo to úspěch, protože Truman byl úplně někdo jiný než Roosevelt.
Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)

Inzo, nezlobte se, ale ty informace nemáte zrovna správné. Je sice pravda, že řeč ve Fultonu se stala v roce 1946, ale už dávno předtím Stalin jasně ukazoval, co v Polsku hodlá dělat. Komunisté se nepokoušeli získávat v Polsku moc po válce, oni ji získali v roce 1944, Stalin vytvořil Polský výbor národního osvobození, který mu schválil „posunutí“ Polska a další věci. Není pravda, že by se Armija Krajowa vrátila domů, protože tam celou dobu byla, šlo o podzemní armádu, která po osvobození CCCP byla tvrdě pronásledována NKVD  a to i po svém formálním rozpuštění - a samozřejmě dávno před rokem 1947. Co se příslušníků skutečných zahraničních polských sil, ty se v drtivé většině domů nevrátili. Ostatně, jedině ČSR byla státem, kam se mohli svobodně vrátit vojáci a politici ze Západu, všude jinde to buď vůbec nešlo, nebo byli perzekvovaní. Samozřejmě, ještě před tím projevem došlo k vzniku komunistických vlád v Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku, v Řecku zahájili komunisté občanskou válku, prostě každý, kdo situaci sledoval, viděl, že rozhodně nebude splněn Stalinův závazek o svobodných demokratických volbách v těchto zemích. Ostatně i celé „posouvání“ Polska bylo něco, co Stalin oznámil Západu jako hotovou věc a nehodlal o tom diskutovat. Roosevelt tak stál o podporu Stalina proti Japoncům, že to ač nerad akceptoval a Churchill nemohl dělat nic.

Co se plánu Unthinkable týče, šlo o Churchillův nápad z května 1945 a hned během pár dní mu bylo vysvětleno, že je zcela nerealizovatelný, takže ještě v době Churchillovy vlády byl uložen k ledu. I kdyby ten volby vyhrál, nic by se nezměnilo, žádná válka by samozřejmě nevypukla.

Naopak, byl to Stalin který kalkuloval s plánem, že jakmile se USA vrátí zpět ke svému izolacionismu a stáhnou vojska z Evropy, tak bude ten pravý okamžik na útok. Proto také sovětské jednotky z osvobozených zemí odcházely velmi pomalu a neochotně. Jak vidím, Truman se vám nelíbí, ale já nechápu proč. Pokud někomu vděčíme za to, že západ Evropy zůstal nekomunistický, je to právě on. Právě on přesvědčil Američany, že se už nesmí vrátit ke svému izolacionalismu, schválil Marshallův plán a mnoho dalšího, co pomohlo Západu postavit se na nohy. Tím udělal Stalinovi zásadní škrt přes plány, proto byl velmi nenáviděn, ale podle mne se jedná o dost zapomenutého, nicméně velmi důležitého prezidenta USA.

Máte ovšem pravdu, že je škoda, že Roosevelt nežil o něco déle. Právě jeho smrt na konci války způsobila, že v rozhodujícím posledním měsíci, kdy on už byl mrtvý a Truman se teprve orientoval v situaci, zůstali spojenečtí velitelé bez instrukcí, jak mají v osvobozování Evropy pokračovat. Mnozí velitelé totiž navrhovali daleko rychlejší postup spojenců, než bylo dohodnuto, protože Němci s Američany už moc nebojovali, zatímco s Rudou armádou sveřepě zápasili. Západní spojenci měli tedy zcela reálnou šanci dobýt Berlín, nejde jen o známý Pattonův plán na osvobození Prahy, mohli být mnohem dříve ve Vídni atd. Churchill si tohle uvědomoval a snažil se americké velitele tlačit k rychlejšímu postupu, protože pochopil Stalinův plán dovést komunismus co nejdále na západ. Jenže velitelé USA nechápali politické souvislosti a hlavně jim šlo o co nejmenší ztráty, takže když je sověti ujišťovali, že Berlín a Prahu zvládnou sami, klidně jim to přenechali. Je přitom zcela jasné a Smrkovský to kdysi řekl bez obalu, že pokud by Prahu osvobodili Američané, tak by komunistická vláda zůstala v Košicích. Škoda.

Průměrný počet slepic: 2.4 (16 hlasů)

S Armii Krajowou (jak i vyplývá z názvu) to byl můj úlet, měla klíčový podíl na Varšavském povstání, takže ano, byl to domácí odboj.
Nicméně, nezapomínejte na to, že všechny tři vámi uváděné země: Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko bojovaly jako spojenci Německa a de facto byly poraženy. Takže by bylo nonsensem zachovávat stávající režimy. Určitě tam po válce proběhly nějaké volby, ale nechce se mi hledat s jakým výsledkem, ale oba to umíme odhadnout. 
Jugoslávii v podstatě osvobodili Titovi partyzáni. Také na osvobození Řecka se velkou měrou podíleli řečtí partyzáni. Určitý podíl na osvobození měli i Britové. Později tam vstoupila Rudá armáda. Na konferenci v Jaltě, bylo Řecko rozděleno na Sovětskou a Britskou sféru vlivu. V občanské válce v Řecku, která probíhala až v letech 1946 až 49 komunisté prohráli.
Stejně tak Jaltská konference určila demarkační čáry v Evropě, kde se setkají západní spojenci s Rudou Armádou a také okupační zóny v Německu. Tyto dohody byly dodrženy, takže proč spekulovat o jiných alternativách, jako třeba osvobození Prahy Američany.
Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

Inzo, já se pouze pokoušel vysvětlit kontext toho fultonského projevu. Prostě, není to tak, že studenou válku vyvolal Churchill, a pokud by svůj projev nepronesl, vůbec by nepropukla. Stalin od začátku plánoval využít své vítězství k vytvoření své vlastní „koloniální“ říše, proto tak hnal své armády co nejrychleji na Západ, aby byl pokud možno všude první a mohl si tyto oblasti nárokovat (čímž samozřejmě nijak nezpochybňuji, že osvobození RA bylo záslužné a musíme být obyčejným rudoarmějcům vděční, oni za tu politiku nemohli). Že neměl zůstat původní režim se dá sice pochopit, ale ve všech těch zemích byly ty volby různě podvržené, odpůrci likvidování, prostě k nějaké demokracii to mělo opravdu daleko. To Řecko sice vypuklo na plno v roce 1946, ale ELAS bojovala s Brity už 1944-45, pak si dala pauzu, ale samozřejmě nerespektovala požadavek na odzbrojení atd.

Celkově to vše jsem tu jen uvedl, protože podle mne to prostě není tak, že kdyby nežil Roosevelt déle, nebyla by studená válka. Ta by vypukla dříve nebo později stejně. A ta má spekulace je založena na faktech, které uvádějí různí autoři, u nás třeba Karel Pacner. Ty dohody o demarkačních liniích byly domluveny za zcela jiné situace a z hlediska války bylo zcela nesmyslné, aby na nich Stalin trval, protože západní spojenci to měli do Berlína a Prahy mnohem blíže a válka mohla skončit dřív, mnoho tisíc rudoarmějců mohlo žít. To Stalina ovšem nezajímalo. Je to jen pro dokreslení.

Průměrný počet slepic: 2.2 (13 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

pavt: "pokud by Prahu osvobodili Američané, tak by komunistická vláda zůstala v Košicích. Škoda."

--------------------

No tak tedy škoda - mohli jsme být ten pravý Západ dřív než se nám "poštěstilo" dnes, měli bychom zde tu "pravou demosrácii", zavaleni muslimy a Afričany, pravými LGBT-ťany, narkomany...dřív by taky nebylo už nic našeho, do válek by chodili i naši a padali tam dřív než dosud pro amíckého "císaře pána a jeho rodinu"...

Průměrný počet slepic: 4.6 (23 hlasů)

No pokud vám přijde lepší 40.let komunismu, tak co dodat. Zda by tu byli migranti atd, to netuším, možná by se k nám stejně jako do Finska nedostali. Každopádně, měli bychom to ve vlastních rukou, možná bychom to zvorali stejně, jako Západ, možná ne. Jo a nějak mi není známo, že by třeba z nějakého Dánska či Norska chodil někdo v době studené války bojovat za zájmy USA.

Průměrný počet slepic: 1.9 (17 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Opravdu nesoudím politiky podle jejich fyzických schopností.

Pan Václav Krása je na vozíku a v politice prakticky od převratu v listopadu 1989.

Pan prezident Zeman je diabetik, který nemůže chodit.

Prezident Pavel záškodník, bývalý šéf generálního štábu neunese ani prapor a při hře na sportovce si natrhne stehenní sval.

Projevy čte jako inkluzivní absolvent New York univerzity on Prague a proslovy jsou nejen zábavné, ale hlavně trapné a primitivní.

I toho prezidenta Husáka jsem kdysi dokázal poslouchat. To byl totiž vzdělaný člověk a politik.

Tohle je Amaroun. Náhražka čehosi.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Jo jo, tak to je...

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Pavte, Vidlák napsal toto:

„Pokud padne Ukrajina, padneme všichni. To řekl Petr Pavel. Ano, to je pravda. Padnou. Ukáže se, že nám lhali. Ukáže se, kolik našich peněz na to dobrodružství vynaložili. A hlavně se ukáže, že je nikdo nebude bránit…“

------------------------------------------

A Pavel to skutečně řekl - možná nemáte přehled o všech jeho blábolech, které řekl, a není to tudíž nějaká "Vidlákova jistota, kterou někde sebral"... Fiala se také vyjádřil v tom smyslu, že i kdyby se na Ukrajinu vykašlali všichni, tak my nikoliv... (Oni klidně budou zadlužovat  náš národ až do posledního Ukrajince, to jsou známé pravdy, které Vidlák nevymyslel. Ale jako vždy, ne všichni chápou jeho finesy, co a jak říká.)

 

Průměrný počet slepic: 5 (40 hlasů)
Trvalý odkaz

1953

1

2023

2

Průměrný počet slepic: 4.9 (48 hlasů)

mě z českého mainstreamového prostoru definitivně vyndala tahle karikatura:

2019
Hospodářské noviny 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stylem a úrovní mi připomněla, a následně jsem i našel, tohle:

1984
Dikobraz 1984

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omlouvám se za tapetáž :-)

Průměrný počet slepic: 5 (28 hlasů)

Ta osoba za pracujícími na plakátu  je Bretscheider? 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

proč nikdo nebere v potaz, že to může být dvojník, Avatar, herec v masce?  Když může být podstrčený herec na místě Bideta, je zcestné si myslet, že v česku by to nešlo. On se nám Fialenko smrsknul i na výšku. :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

In reply to by menhira

Trvalý odkaz

Jenže se ta teorie dá rozšířit: On třeba Zelenskij je přímo herec, Reagan taky, bývalý premiér Polska Kaczinski hrál v mládí ve filmech atd.

Není vlastně celý svět jen hořká komedie? Teatrum Mundi?

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Největší zpuchlina je Vondra. Pokud k té odulosti přičtu i účes bezdomovce, tak je to chcíplina koně, do které se ještě týden nepustili mrchožrouti.  Vrecionová není europoslakyní vskutku zadarmo, když roztáhla takovýmu modelovi.

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)
Trvalý odkaz

známý křivohubec, zřejmě není žádný blbec. I s vizáží bezdomovce dobře dojí české ovce. Češi, to jsou pitomci s nějakou prosperitou v Evropě, až úplně na konci.

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Vy jste zažil v Československu komunismus? Já ne. V roce 1960 "zvítězil v ČSR socialismus" a od té doby jsme byli socialistickou republikou. Zatím nikde, v žádné zemi, komunismus nebyl. Byly jen státy, kde byly u moci komunistické strany. 

Vám připadá život ve "starých" zemích Západu nějak demokratický, svobodný a šťastný? Máte dojem, že Česká republika je suverénním, demokratickým státem? De jure ano, de facto ani náhodou! Bylo to tady už tisíckrát řečeno - z vyspělého moderního státu, ve kterém byla většině zabezpečena standardní životní úroveň, o které se většině lidem v Západních zemích ani nesnilo, se za pouhé tři dekády stala kolonie. Nebudu vyjmenovávat pozitiva ani negativa, nemá to smysl.

Určitě víte, co je to kauzalita. Pak tedy postupujme od následků (důsledků) k příčinám - bez 1. světové války, kterou nerozpoutali žádní komunisté ani socialistické státy, by se v Německu nedostali k moci nacisté. Bez podpory a tolerance tehdejších mocností VB, Francie, USA a dalších by Hitler nezačal 2. světovou válku. Bez této války by nebylo Československo okupováno a nebylo by z 95% osvobozeno Sovětským svazem. Bez našeho osvobození SSSR by si Gottwald ani neškrtnul a komunisté by ve volbách v roce 1946 nezvítězili 40% hlasů. Bez toho by nebylo Vítězného února 1948 a nebylo by následných 40 let budování socialismu.

Bez II. SV by nebylo založeno NATO, bez NATa by nevznikla VS...

Takže, vážený pane, kdo za co může a kdo co zavinil? 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (33 hlasů)
Trvalý odkaz

Zatímco většina politiků a politek (političek) u krmelců jen kvetou a kynou, tihle sinají a šednou.

Mívali jsme tady na vsi takovou "perníkovou chaloupku". Vařiči tam vařili dobrý český perník.

Z buclatých chlapců se po pár měsících staly zsinalé stíny. Jejich pohyby byly nejisté, řeč poněkud nesrozumitelná, tváře sinaly a nabývaly barvy šedi a hnědi.

Poskládat několik souvislých vět se stávalo obtížné.

Vidíme všichni, jakým problém se těm zsinalým ksichtům stává mluvit bez předem připraveného papíru.

Jakou hrůzou je, když mluví bez papíru a jaké plácají slátaniny, které pak upravují k nějakému obrazu pochopení.

Zkrátka, jsou pod vlivem tzv. podpůrných látek. Vždyť v Brně je to běžná součást politické kultury.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)