Žňové střípky III. Pravá tvář modernizace

Autor

Na "moje" silo jezdí ve žních opravdový skanzen. Staré Zetory, staré vleky. Vždycky vyhlížím takového statného sedmdesátníka, který má vlek za traktor bez hydrauliky a zdvihá korbu k vysypání pomocí vzduchových válců. Jiný malý zemědělec zase na své pětituně vzadu nasadí kliku a zvedá korbu pomocí ozubených hřebenů a převodovky. Vlečka z roku 1958... 

Malých zemědělců s obstarožními zetory a ještě staršími vlečňáky je asi dvacet. Mají svých deset - padesát hektarů, jsou dávno důchodci, dělají to víceméně pro zábavu, proto jsou ještě před osmdesátkou všichni čilí a fit. Jsou ze starých časů. 

Tu a tam někomu traktor kiksne, i odtáhnou se navzájem někam stranou, aby nepřekáželi, stařík vytáhne vercajk, kastlík s náhradními díly, hodinu se v tom rýpe a je hotovo. Jen výjimečně musí někam odjet pro náhradní díl. Pokud jim praksne pneumatika, prostě ji vymění. Na polích jim jezdí jejich stejně obstarožní kombajny, většinou si je někdy před třiceti roky přitáhli z Rakouska. Všechno si udělají sami, znají všechny fígle mechanizátora i agronoma. 

Nikdy si nekoupili moderní podmítače ani jiné supersecí mašinky. Jejich zetorky by to ani neutáhly. Mají pořád ten primitivní secí stroj z filmu Marečku podejte mi pero, okraje úvratí jim neoznačuje GPS, ale zapíchnuté pruty kvůli kterým musejí při každém otočení na kraji pole vylézt z kabiny. 

Svá políčka pravidelně orají, pokud seženou hnůj, tak samozřejmě hnojí a pokud neseženou, alespoň si našrotují svojí slámu a zaorají tu. Nevyhýbají se hnojivům, protože vědí, jak se dělá výnos a nevyhýbají se ani chemii, protože prostě vědí, co se musí. Zároveň jsou to ale šelmové sedláci, kteří by si pro korunu nechali vrtat koleno a tak nekupují nic navíc a rozmýšlejí si s harpagonskou umanutostí, jestli je postřik nezbytný. 

Přes zimu se baví tím, že si svých dvacet hektárků projdou pěšky s kabelou na zádech a do každé myší dírky pěkně nasypou jed. Mají na to čas a ušetří jim to spoustu peněz. Obvykle u nich platí to, co říkal už Masaryk. Že malý rolník dokáže ze svých polí vydobýt víc než velkostatek, protože se lépe stará. 

Další, co mají společné je to, že jich každý rok ubývá. Obilné silo je zpravidla umístěné spádově, aby se tam snadno a dobře jezdilo z několikakilometrového okolí a tak samozřejmě známe všichni všechny. Každý rok někoho zubatá popadne. A proto to všechno píšu...

Když si s nimi člověk povídá, tak jejich největší starost je, že to nemají komu předat. V horším roce si vydělají tak sto a dvě stě tisíc. V lepším třeba i dvojnásobek. Ale jejich děti to už dělat nechtějí. Pro ně je to už málo a nejisté. Tu a tam přijde rok, kdy spočítají výnosy a náklady a výsledek je nula.

Sice by to zemědělčení mohli zvládat po práci (tak dvě hodinky denně plus třítýdenní dřina ve žních), ale proč? Těch průměrných dvě stě táců zisku ročně není dostatečná motivace. 

Staříci říkávají, že by klidně svá políčka předali i s novým moderním traktorem, že by si to mohli dovolit. Stejně tak by mohli koupit nějaký moderní vlek se kterým by se vůbec nemuselo vlézat z kabiny při vyklápění, ale proč by to dělali že? Stejně to celé zanikne i s nimi a jejich potomci ta pole jen pronajmou. Budou z toho mít asi půlku, což pořád na dovolenou v zahraničí stačí a nebudou mít žádné starosti. 

... až stařík skončí, přijede moderní agropodnik, políčka povyměňuje a sjednotí s dalšími pozemky a pak to přejede pořádným traktorem s pořádným kombinátorem, začne se tam přesně zemědělčit pomocí GPS. Výnos sice trochu klesne, ale především klesne podíl práce na hektar, takže zisk bude větší. Nikdo si nebude dělat starosti s postřiky i hnojivy, všeho se nasype přesně podle příruček a kdyby si někdo stěžoval, firemní právník se postará.  Dá se tomu říkat pokrok? 

Mezi těmi dvaceti byli tak tři, kteří jezdili se svými vnuky, nebo dokonce posílali své patnáctileté haranty, aby jezdili sami, pokud se dalo k silu dojet po polňačkách.  Ve všech případech už vnuci jezdili v klimatizované Forteře nebo Claasu, protože dědeček to rád koupil.  Jeden už měl moderní vlečku s hydraulickým otevíráním bočnic a druzí dva to okukovali a ptali se na cenu. 

Ti ostatní už to v podstatě jenom doklepávají a každý rok se jen dozvíme, že ten a ten velkopodnik převzal další hektary a tak už k nám nebude vozit vůbec, nebo bude vozit o dvě stovky tun víc. Vzápětí pak zmizí další větrolam, zcelí se pole a velcí agronomové budou špekulovat, jak to udělat, aby pole mohlo být velké i když nesmí být větší než třicet hektarů. A vymysleli to... dokonce vymysleli celou škálu možností.  Je to pokrok? 

Každopádně přesně k tomu to směřuje. Mladí neumějí opravit Zetor a i když budou mít moderní traktor, stejně jim moc velkou životnost nedávám. Zetor se dá opravit za pár korun, ale až se pokazí ten nový Claas, bude i malá oprava stát statisíce. Pak se to tak jako tak nevyplatí dělat. I když se tu a tam nějaký nadšený vnuk najde, nakonec narazí na ekonomickou realitu. Být malým zemědělcem znamená umět si všechno opravit sám. A moderní elektroniku a hydrauliku sám stejně nezvládne, stejně jako by to nezvládl ani jeho dědeček. A jednou i ten nejtrvanlivější Zetor doslouží... Je to pokrok? 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (83 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

v roce 1990 si z JZD vzali to, co tam "museli" dát jejich tatíci někdy v padestátkách.
Vždycky, když přemýšlím co je špatně, nebo dobře, zvětším, nebo zmenším skutečnost na maximum, nebo minimum.
Jedno takové minimum jsem v roce 1990 sledoval. Sousedé si přivedli z rozdělovaného JZD krávu a potom chodili po sídlišti, jestli někdo nechce litr mlíka.
Samozřejmě, že kravka skončila brzy na jatkách.
Prostě vývoj nelze zastavit. Můžeme jen uronit slzičku. Připadá mi to jako v románu Zaslíbená země, kde starý fabrikant tkalcovny neinovoval tkací stroje. Ty závody vyhrál dravec, co si vzal dementní bohatou dcerku a zainvestoval. Takový je život, takový je svět, takový je kapitalismus. Vždycky jsem si říkal, až ta dementní dcerka bude mít dítko, bude dementní po ní, nebo po tom dravci. To jsem se z románu nedozvěděl.

Průměrný počet slepic: 3.7 (20 hlasů)

To neni vyvoj, ale upadek

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Ale neni to upadek, je to ocisteni, kdy prijde a nekdo nahradi nefungujici... Ano je smutne, ze "tovarnikova rodina je v haji", ale tem lidem dole je to jedno, ty vidi, ze prisel nekdo novy a proste se jim zmenilo jmeno na vyplatni pasce...

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

stejným způsobem plakali koncem devatenáctého století domácí tkalci, když je s jejich ručními stavy během cca dvaceti let převálcovaly textilky. Často pak šli k mašinám do těch textilek a časem se jejich děti měly o dost líp než prarodiče. A ano, říká se tomu pokrok, jen je to potřeba vidět v průběhu jednoho sta let. V současné době se soukromé zemědělčení typu rodinný statek - farma, nedá dělat bez komplexní státní podpory, tak jako je to mají rakušáci, nebo jak si to nastavila poměrně nedávno Litva aby udržela lidi na vesnici a bojovala tímto způsobem proti emigraci.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Malé farmy mají šanci jenom, když udělají co začali za první republiky, komunisti "urychlili, ale i dali nalepku špatnosti", tedy sdružování do družstva. Mají problém, že u nás družstva není možné založit, protože Klaus pod názvem drzužstvo nechal definovat něco jiného...

Jinak řečeno, za tkalců mezi 1800-1900 přišli stroje, a mezi lety 1900-2000 přišla organizace práce. Bohužel i 100let potom ještě dneska existují rozbíječi strojů...

Někde jsem četl nějaký text z USA, kde nějakej maník vysvětloval malým podnikatelům, že jsou "rozbíječi strojů", kdy si stěžovali, že velké korporace je ničí cenou a krachnou, tak bojovali za antitrastove zakony. A vysvětlil jim, že když oni přijdou do města a mají 3 pobočky a lepší organizaci, tak zničí "malý kríámek na rohu" a dělají to samé jako ta velká korporace, která, ale ničí je...

Tady člověk čte v novinách, že "bramboru/zeleninu/produkty zemědělec prodává např. za 8 korun a obchod prodává za 10x tolik". A jaká je realita? Družstvo=spolupráce, jenomže to je sprosté slovo, živené třeba redaktory ČT.
Vidlák, pak na silu kecá se staříkama, že to nikdo nechce převzít, protože vydělají 200k a mladým to nestačí, když už mladí chtějí, tak jim za "ušetřený peníz" koupí nejnovější traktor, čímž nezvýší produktivitu, ale pouze nákladovou složku. Přitom, kdyby se domluvil z dalšíma 20 "kulakama" a udělali družstvo na prodej produktů a založili si vlastní "prodejní řetězec", tak jim místo 200k, zůstane dalších 8x víc, za "pouhy prodej" (ano, jsou tam náklady, ale ani omylem stejně velké v procentech, ale zisk je 8x většího čísla)...

Takže narozdíl od Vidláka, tyto staříky obdivuju za pracovitost, ale za všechno ostatní si jich ani omylem nelze vážit a jenom ukazují jak se to nedělá a ukazují "degeneraci", která vymře a přijde někdo další, co se nedívá na TV o tom jak špatný je co dělá Babiš a ten je sežere, protože uvěřili kecům "že správný sedlák přece nedělá co babiš nebo co dělali nedejbože JZD za komančů" ;)
Bohužel i blbý komanči viděli, že bez větších celků=sdružování ekonomicky nelze přežít...

Průměrný počet slepic: 5 (26 hlasů)

Zemědělské jednoty u nás mají více než stoletou tradici. Všelijaká svépomocná vesnická družstva vzniklala už koncem rakousko-uherska. Začátkem dvacátého století už byly celkem běžné. K tomu společné vlastnictví některých strojů, které si členové navzájem půjčovali, Výhodnější půjčky na mechanizaci nebo osivo, osvěta-školení k novým postupům. Stát to tehdy podporoval, a komunisti později "jenom" násilně dokončili.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

Teoreticky by to tak mohlo fungovat. V praxi to ale nefunguje protože člověk je tvor sobecký a soutěživý. Klidně o půlnoci půjdu zkontrolovat svoje prase, brzo ráno si udělám tamto, po práci ještě toto. Protože mě to baví a je to moje a chci to mít lepší než kamarádi. Ale až to bude všech společné v družstvu, tak již budu jen chodit do práce, jako ostatní.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Byly strojní družstva.
Pastevní družstva . . .

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Ale o tom je družstvo, tím "že práskáš flakače", tak práskáš někoho, kdo "TOBĚ" snižuje výkon firmy, ne jako zaměstnanec, jsi v pozici práskám kolegu... Takže jako družtevník makáš na svým ;) Ano dneska družstvo není tvoje, protože Klaus se zamyslel a pod tímto názvem udělla něco jinýho, pěknou přednášku na 2 hodiny o tom máš Švihlíková, kde to ony dvě hodiny vysvětluje co je družstvo a že dneska nejde založit :(

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ten problém není stejný jako u tkalců. Část jo, ale v textilkách se tkalo ve stejné kvalitě, jen daleko rychleji.

Zákazník pak nedostal šaty plné jedu a továrna měnila půdu jen minimálně.

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)

první textilky hnala pára, takže se to celkem slušně podepsalo na stavu lesů a kvalitě ovzduší. V době uhlí v textiláckých oblastech, třeba kolem Manchesteru lidé vyrůstali v průměru o 2cm nižší než na venkově a k tomu samozřejmě respirační choroby. Nicméně pokrok nezastavíš a návrat k přírodě a starému-dobrému selskému životu je jen jiným názvem pro stagnaci a úpadek. Ohledně jedovatosti průmyslově tkaného textilu : právě v té době se začaly v průběhu barvení používat látky na bázi formaldehydu (zabraňoval srážení látky a "podržel" barvu při praní), později protiplísňové složky, ustalovače, ftaláty, v barvách bylo olovo a kadmium, dnes už máme v textilu i zpomalovače hoření a všechno jsou to náramně zdravé ňamky, které dnes už mimochodem nesmí přijít do spodního prádla.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

První textilky hnalo vodní kolo.

Už první Wattův parní stroj fungoval na uhlí.

Vykácení lesa nedevastuje půdu tak jako dnešní zemědělství.

Žádné chemikálie v tkaninách se nedostávají do organismu pojídáním, u potravin všechny. Většina prádla se pere, takže po několika vypráních jsou všechny rozpustné chemikálie pryč.

Myslím, že je to přeci jen neporovnatelné.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Je to poměrně paradoxní (děje se to za kapitalismu soutěže o fiat měnu zatíženou úrokem) , ale kapvěrchuška takhle brzdí drahotu (srovnej s komvěrchuškou kdysi) . Je si vědoma toho, co by to znamenalo - kdyby ceny určil trh bez přívlastků. Že by to mohlo smést i je (docela se jim ale divím, ani v Norimberku nepověsili žádného bankéře, a tam šlo o genocidy !!!).
Na stejné straně - do čeho jiného cpát prachy než do jídla, vody, do energií a do sociální soudržnosti. Snad do kultůůůůry ?!?
Na ja, do obrany.
Například do obrany před velmi rozezleným lidem.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Zaslíbená země od Ericha Maria Remarqua (příjmení se čte Remark a autor se jmenuje ve skutečnosti Kramer, takže své příjmení si dal pozpátku a francouzským přepisem) má otevřený konec. Oba předpokládané konce dopadly špatně.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Wikipedie v různých jazycích uvádí, že se Remarque jmenovali už jeho rodiče a i jeho pra-pradědeček pocházel z francouzské rodiny v Aachenu.

Remarque je běžné francouzské slovo a znamená "poznámka" ve smyslu třeba "poznámka (na okraj)". Remarquer je sloveso, které znamená něco jako "povšimnout si". "Marquer" je poznačit a předpona re- znamená znovu. Redire je znovu říci, refaire je znovu udělat, revenir je znovu přijít, čili vrátit se atd.

To, že se měl ve skutečnosti jmenovat Kramer a byl ve skutečnosti žid, wikipedie uvádí jako nacistickou propagandu. Dost tomu věřím, protože na první pohled připomíná ze všeho nejvíc Němce. Vzhledem by mezi nácky zapadl a ideologicky jsou antagonisti, protože on byl pacifista. Musel je srát jako nic a tak ho takhle zdiskreditovali, podobně jako současný režim prohlásil Nohavicu za estébáka.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Také jsem verzi s Kramerem někde slyšel, včetně vyjádření, že jde o legendu...

Zatím bez slepic

Remark.

Remarque se jmenoval jeho pradědeček Johann Adam - hřebíkář z Cách (Aachen, Aix la Chapelle; *1789). Vzhledem k tomu, že Cáchy se nacházejí na trojmezí Německo-Belgie-Holandsko, rodina byla možná bilingvní - francouzskoněmecká nebo vlámskoněmecká. A rozrod, který se posunul dál do Německa, si příjmení poněmčil.

Zajímavý článek: http://www.greatwar.nl/frames/default-hitlere.html

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

Jo, ale to je to samé slovo jen jinak napsané. Spousta jmen má různé pravopisy. Třeba Hitler.

Prostě se vrátil k pravopisu svého předka. Jsou umělci a politici, co mají jména po rodinném příteli, jako Baarová, po učiteli, jako Destinová, krycí jméno Lenin, nebo si ho vymyslí sami nebo jim ho někdo vymyslí Stalin, Bílá, Wayne.

Anglická královské rodina vystupuje pod jménem Windsor podle sídelního hradu i když rodem jsou Hannoveři.

Jednou jsem sledoval dokument a jeden z těch trapných kuchařů se potloukal někde po střední Asii. Potkal tam typického asiata statného, blížícího se šedesátce, s šikmýma očima, vypadanýma zubama a vlasama obarvenýho na blond. Mluvil rusky a hrdě říkal, že je Němec.

Samkoví si pamatuje, že jsou rodem Italové, Chopin si pamatoval, že rodič byl Francouz a Markoni, žre matka byla Angličanka. Tím chci říct, že oficiální a skutečná identita nejsou vždy to samé.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Lojzo.
Četl jsem to,považuji to za nesmysl.
Že se snaží Rosčildi dostat i na královský trůn,to se nedivím.
Podle toho článku,je to vlastně znásilnění trůnu a nemá to liskou šanci na právoplatnost..

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

mám 0,8 552% slivky.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Výborně, dezinfikujete a bojujete s koronavirem! A důkladně!

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

... že by "pod vlivem" mělo vliv na psaní? Já myslel, že % je setina ze sta!

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

Ládik udělal test místních čtenářů. V textu 552% je vynechána desetinná čárka nebo je chybně % a mělo být promile. Správná odpověď je 55,2%. Další správná odpověď je 552 promile. Tak schválně, kdo uspěl?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

je navíc.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

To jsem si odvodil také, ale u "stanovení kocentrace Quitu", neznám bratra ani sestru, tož jsem si "dloubnul"...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kterou pětku psal Ládik? První? Druhou už podstrčil profesor Parkinson.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Soused měl 3 infarkty a 3 bypassy, když zemřel na traktoru v 85. Má 3 syny - 2 jsou doktoři a třetí se potatil - vybod se na školu a orá. Má Zetor a Fendt, propachtoval jsem mu hektar a on obdeělává místo 20 ha už 21 ha. Má býky a hnojí. Idyla.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Článek se dá shrnout do jedné věty " nakonec narazí na ekonomickou realitu". Nakonec vše na ni vždy narazí. Je li alternativa k práci od nevidím do nevidím, pak je bezezbytku využita.

Nakonec každý ismus má li nějaké rozšíření, je pokřivení onoho pravého významu.

Velká pole vydrancovaná o živiny je kapitalismus o kterém jsme dlouhou, dobu pod jhem komančů, snili. Tak proč si na to stěžovat.
Pokud ale máme stát, musí být kapitalismus usměrňován do podoby, jež je k žití i pro další generace. Proč není vládní priorita například ono udržitelné zemědělství? Proč stát nenabízí usměrnění právě do tohoto směru? Odpověď je převelice jednoduchá, protože v současnosti Babiš a protože v minulosti tupá politická cháska. Všichni dohromady vzývající modlu HDP, protože daně a možnost dělat s nimi politická gesta. Můžeme přidat i to, že tupec Zeman bojuje v Afganistánu za Prahu, ač USA a NATO bojuje jen a jen za USA. Takovéto bezmyšlenkovitosti jsou podstatou zhouby nejen zemědělství.
Se zemědělstvím to půjde z kopce dokud bude Babiš. Potřebuje umazat 40 miliard dluhů a je mu vcelku jedno, co bude a ostatními. Čau lidi!!!
Z druhé strany současná opozice má zemědělství na pořádném háku, tudíž zde záchranu čekat je pitomost. Další možnost je padnutí na držky. To nás čeká a k tomu domácí dluhy a jako bonus unijní dluhy. Pochmurné vyhlídky.

Smrt aby tu pakáž pojebala!!!!§

Průměrný počet slepic: 3.8 (32 hlasů)

To jste to semlel páté přes deváte a výsledkem je něco dort pejska a kočičky. Vyražte na pole a předveďte ono "udržitelné zemědělství" v praxi. Ale ne jako astrální idol nebo hobby, ale jako konkurenceschopný podnik - nemáte šanci. Problémem je zemědělská politika, pokud budou mít západní zemědělci vyšší dotace než naši, nepomůže těm našim nic. Trochu odbočím, ten problém je širší - například jak mohou v jednotné Evropě přetrvávat daňové ráje?
Ještě k Andreji Babišovi. Zrovna minulý týden jsem čistě náhodou diskutoval s majitelem ne úplně malého zemědělského podniku; tedy spíše majitelem bývalým - předal jej synům. Říkal, že mu ty věčné útoky na AB nedaly a protože se v oboru vyzná, dal si tu práci a spočítal si dotace (v rostlinné výrobě) AB na hektar - vyšlo mu to nic moc, on sám i jemu obdobní berou více.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

Ano, semlel jsem páté přes devátá. Ono taky není moc z čeho mlet. Nejsem zemědělec, tudíž vskutku zemědělství nehovím, leč pokud se nemáme stát vyprahlou pustinou, pak asi nezbývá než omezit onu velkovýrobu jen pro zisk. Natolik jsem zase kovaný zemědělec.

Většina říká/píše: je to přirozený vývoj a nic s ním nenaděláme.
Pokud takto rezignujeme, pak jsme rezignovali na svůj stát a na jeho potřebu a tudíž i existenci. Jako vždy mocenský prostor vyplní ti, co nemají morální zábrany. Proto Babiš. Nejsem příznivec stálého omílání Babiše, leč z principu je to stejná zhouba jak opoziční smlouva. Z Babišovy éry se budeme lízat hodně dlouho.

Dovolím si dokreslit současnou realitou se zrušením superhrubé mzdy. Rozdíl mezi daní superhrubé a hrubé je ve státním rozpočtu 90 miliardová díra. Nenavrhuje, kde sníží o stejnou sumu zátěž státu. Jak na to nazíráte? Je to při současných dluzích 500 miliard a v příštím roce 300 miliard gesto rozumu, nebo za hranicí rozumu. Mé vysvětlení od začátku jeho působení v politice. Potřebuje ještě jedno volební údobí pro své osobní zájmy. Ano bude líp!

K jeho dotacím. V jeho politickém začátcích jsem si dal tu práci a ponořil se do rozvahy a výsledovky povinně zveřejňované v obchodním rejstříku a vyšlo mi, že jeho tolik vychvalovaný zisk dělají právě ony dotace. Pokud by jich nebylo, nemá čím splácet úvěry. To se nám to hoduje když nám jiní půjčují/dávají!!!

Udržitelné zemědělství možná má nějaký skrytý význam, leč pro mne je ve významu: aspoň trochu dělat pro to, aby se dalo sklízet i za deset roků. Asi to bude i něco dražší, leč jako vždy máme dvě krajní polohy: Mít dnes laciné potraviny a zítra chcípnout, nebo dražší potraviny a to i zítra, a tím si dát naději pro další zítřky.

Nakonec, proč Vidlák stále propaguje a provozuje hospodářství a utrácí do něj svůj volný, ekonomicky nezhodnotitelný čas?

Průměrný počet slepic: 3.1 (8 hlasů)

Superhrubou zavedli "kalouskoidé" v situaci, kdy začal hrozit státní bankrot poté, co byla "úspěšně dokončena transformace ekonomiky".
Je to neobyčejná prasárna, protože zaměstnancům jsou ZDANĚNY ODVODY na socko a zdravko, a to jak ty, co platí sami, tak ty, co za ně odvádí zaměstnavatel (že na ně nejdřív musí ten zaměstnanec zaměstnavateli vydělat, neřeším).
Před "kalouskoidy" žádná superhrubá cca 130 let nebyla a přesto erární rozpočty fungovaly.

Řešení samozřejmě je - zrušit SH a vrátit progresivní zdanění příjmů.
To ovšem Babiš i - překvapivě - ČSSD a KSČM odmítají. Demoblok rovněž.
Takže zbývají jen nepřímé daně - SD, DPH, pozemkové, majetkové, bankovní a pod.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

Pokud Babišovi dělají veškerý zisk dotace a nekrade, tak je to OK. Všem ostatním zemědělcům v celé EU dělají zisk taky jen dotace, některým ani ty nestačí a jsou ve ztrátě tak dlouho, až zkrachují a zanechají jen dluhy. Tak je nastavené zemědělství v EU. Proto litr italského krabičáku stojí 17 korun (a to na tom vydělá obchod, dovozce i ten vinař, protože dotace).

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Výborně, ale asi jste si nevšiml všeho co je tam napsáno. Například vlastního kapitálu, t.j. zdaněného zisku za minulá období. Nechce se mi zase v těch dokumentech hrabat, ale co si vzpomínám, tak vlastní kapitál měl Babiš na úrovni bankovních nesplacených úvěrů. Možná za rok 2018 to s poměrem mezi dotacemi a zdaněným ziskem (který se používá na splátky úvěrů) to bylo jak píšete, tedy šul nul. Ale za loňský rok (2019) a ty předešlé určitě ne.
Pokud jde o zadlužení vlády a ostatních veřejných institucí, určitě víte, že nepočítáme-li ekonomické trpajzlíky, je na tom ČR nejlépe v EU. Nebo-li celý svět se zadlužuje úžasným fofrem, včetně našeho vzoru, Deutsche Kapitalistische Republik, která letos překročí maastrichtské kritérium pro udržitelné zadlužení, t.j. 60% veřejného dluhu k HDP. Nebo-li rozumné zadlužení, jaké plánuje Babiš, zejména, když z dluhu bude financovat návratové investice je naprosto OK. A je také OK, pokud část dá na zvýšení mezd a důchodů. "Vzorní" Italové, Španělé, Portugalci a Řekové na zadlužení i maastrichtská kritéria celá léta kašlali, sypali lidem a na nesmyslné výdaje, včetně zbrojení a...... Nakonec jim celá EU pošle největší balík pomoci. Prostě, pokud by Babiš stát nezadlužil a neposlal peníze také lidem, byli bychom za blázny, které by možná adoroval Moody´s, nebo MMF, ale italští, španělští, portugalští, řečtí a nakonec i francouzští důchodci by se nám smáli, jak jsme blbí. Navíc jejich firmy by za levný peníz a že těch helikoptérových peněz od příštího roku budou obrovské balíky, nakoupili u nás i to málo, co ještě zbylo.
Říkám to tu pořád, slezte z Řípu, odtud dohlédnete nejdál na Milešovku a začněte studovat informace v globálních rozměrech. A globální poměry jsou takové, že je všude 3prdele peněz i za mínusový úrok (je jedno, že jen natištěných), zadlužuje se každý, platí se jen úroky a někteří ani to ne.
Tak věštec, dolů z kopce od kapličky sv. Jiří na Řípu!

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

Dát peníze na "zvýšení mezd a důchodů" je sice pěkné gesto, ale s investicemi nemá nic společného. Ale jo, část peněz pomůže "rozhýbat" tu zamrzlou ekonomiku. No, ale pak přijde to kdo to zaplatí. Nejde snad dokonce o jistinu, ale o úroky, ty nás silně poškodí. To už nebude takové to "rozumné zadlužení, jaké plánuje Babiš".
Jistě, mohu se mýlit.

V čem se ale jistě nemýlím je, že není investičních příležitostí. Pokud se dalo investovat, již tak bylo dávno učiněno.
Pokud vsázíte za něco zeleného, pak mám jednu celoživotní zkušenost. Investice do zelené energetiky je vždy prodělek. Ono je to nestabilní a to je vždy nákladné. Snad jen na okraj, mám vcelku rozsáhlou fotovoltaickou elektrárnu a mohl bych dodat ekonomické poměry. Žalostné statistiky.

Tudíž ano, část peněz prožereme, část se rozptýlí podél přidělovacích procesů, část se rozkrade a část neúčelně "investičně" vynaloží. V současnosti není jiných možností.
Pokud by vrchnost řekla jsme bezradní, tož si kupujeme čas, a za nějaký čas se snad stane zázrak, tak bych to pochopil, Bylo by to alespoň férové k nám, co to budeme platit.

Tuto úvahu jsem schopen provést i na rovině, není třeba kopců. Ale jo, pokud cítíte, že věci jdou a půjdou správným směrem, nikdo vám v tom nebude bránit. Máme přece hen tu demokráciu. Probůh jen mi nevnucujte že zkušenosti našich předků a tom, že bohatství vzniká jen a jen prací s hmotou je mylná, a naopak, že bohatství vzniká zadlužením. To bych se vskutku nasral!!!!

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

nevzniká. Jak jsem napsal, slezte z Řípu a opusťte paradigmata první poloviny 20. století. Tehdy se za vítězství považovalo vyprodukovat více hmoty, betonu, oceli atd..
Kdysi se za vítězství považovalo získat další území, potom vyprodukovat co nejvíce oceli. Dnes dokázat zpracovat co nejvíce informací.
Jakou hmotou jsou podle vás informace?

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

Jakou hodnotu mají informace? Zcela zásadní. Dokonce i ta hmota je vlastně podle kvantové fyziky jenom informace.Když procházíme hmotou třeba prostřednictvím fiktivního mikroskopu vidíme jenom prázdno a prázdno. Každá částice se skládá z dalších částic, a když jdeme dál v částicích zase prázdný prostor a nějaké další částice. Tak to pokračuje v limitě do nekonečna.A co tak asi může být hypoteticky na konci v nekonečnu? Já se kloním k názoru, že tam bude informace "zde se nachází hmota". To by mohla být ta hmotná hodnota informace.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

"Dnes dokázat zpracovat co nejvíce informací."

Už to vidím jak v inlajnu.
Na snídani si dáte 20 deka lehkých informací z tisku.
Na oběd něco hutnějšího ze zahraničí.
Na večeři nějakou dietu, aby nebyly těžké sny.

Boží prostoto!!!

Zatím bez slepic

Velice Vám děkuji za tuto informaci! Konečně jeden pohled z druhé starny.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

strany :)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Dluhy EU zaplatí inflace, kterou pustí ze řetězu v ECB, jakmile to půjde. Proto takový tlak na přijetí EUR, aby v tom bylo co nejvíce zemí i zdrojů. A co nejméně měn, kam by si lidé mohli ulít své peníze.
Pokud si ČR dokáže udržet vlastní měnu, jednou na chybách ECB může česká ekonomika hodně vydělat a stát se podobnou zónou, jakou je Švýcarsko, Lucembursko, Lichtenštejnsko. londýnská City, Frankfurt - prostě menší finančním centrem, kam budou moci utíkat obyvatelé EU před zhovadilostmi ECB. Pokud EUR přijmeme, staneme se jen dalším dílkem v eurozóně a budeme nemilosrdně odráni na kost.
Dluhy EU zaplatí puštěná inflace, a ta požere úspory především penzijních fondů. Ty jsou přijetím dluhu 750 miliard EUR prakticky mrtvé. mohou ještě chvíli přežívat do klinické smrti, ale o výhodné spoření už nejde. Tím už je cokoliv jiného fyzického. Někdo pozemek, jiný zlaté šperky a drahé kameny (že, dámy?), někdo jinou nemovitost, někdo známky.
Dluh EU je natolik velký, že nebude nikdy reálně splacen. Buď se změní na věčný dluh a budou placeny jen úroky, nebo dojde k jeho likvidaci inflací, měnovou reformou nebo válkou.
Očekávám rozpad eurozóny a odchod severních států do jiné měny. EUR zůstane Italům, Španělům, Řekům - do té doby, než se odhodlají vytvořit si vlastní národní měny. A to půjde těžko, protože z eurozóny nejde vystoupit.
Radí-li dnes některý bankéř nebo politik k přijetí EUR, rada není v zájmu střadatelů v ČR, ale v zájmu ECB a všech na ni navázaných.

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bingo! Taky si myslím, že to tak nějak bude a s tím souvisí i ta současná odvaha pustit co nejvíc peněz mezi lid obecný. Zrušení superhrubé mzdy (bude záležet na tom jestli daň bude 15% nebo původně stanovená 19% a jestli bude jedno pásmo nebo víc), zvýšení důchodů nad rámec, kurzarbeit atd., a nabádání "lidi nebojte se utrácet". Ovšem podstatné bude mít vlastní měnu.
Mě třeba celkem udivuje jak nyní koruna posiluje vůči Euru i Dolaru.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Za posilováním CZK hledejme především nízkou poptávku lidí na dovolené do zahraničí kvůli koronaviru. Tak všichni sedí doma a málo kupujeme EUR i USD. Díky tomu CZK krátkodobě posiluje. Až zmizí opatření kvůli koronaviru, situace se změní. Ovšem díky krizi si lidé mohou odpustit dovolené v zahraničí a raději peníze schovat na horší časy.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

No jsem skeptik v tvrzení "Dluhy EU zaplatí inflace". Již jsem to tu jednou psal. Inflace prodraží obsluhu/úroky státního dluhu. Nejsme schopni udržet v konjunktuře vyrovnaný rozpočet, natož v budoucím sešupu. Inflace se rovná státním bankrotům a to ezrosoudruzi nedovolí. Zemědělství již nemá tolik vidlí. Takové to 2-3 procentní přikrádání ČNB do toho snad nebudeme počítat.

Ale jinak s vlastní měnou se dá souhlasit a ještě přidám. Kdo z našich ekonomů a politiků a jiných "celebrit" navrhuje přijetí EURa, je na úrovni vlastizrádce! a tak by s ním mělo být i naloženo. Tolik vidlí asi ještě máme. No a kdyby náhodou došly vidle, krompáč se i tak někde najde.

Ty vidle a krumpáče jsou přirozeně pro utužení pracovní morálky eurosoudruhů, kdyby si někdo snad chtěl myslet, že k nějakým jiným nekalým účelům.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Inflace je pro dlužníky (v korporatu viz diskontní cash flow, tam je inflace nutností) požehnáním. No a fiskál rozhodně je radši, když inkasuje DPH z chleba co je za 60 korun, než z chleba za 30 korun. Výská si (rozumný fiskál ale dá si pozor ať nepřekročí pověstnou hranici " ideální podmínky pro vypuknutí revoluce"). Samozřejmě - platí pro státy kde se nejvíce daní vybere na DPH.
Jinou možnost nevidím, tedy pokud se pohybujeme pouze v rámci soutěže o totalitní fiat měnu zatíženou úrokem. V prostředí měn alternativních, paralelních a pokud možno prokomunitních...by tomu samozřejmě moholo být jinak.

Levné peníze, drahé peníze. O to tu jde.
A tak si třeba Apple (firma s největší hotovostí na světě) třeba půjčí i na dividendy. Bo ví, že peníze jsou (měly by být) jen pouhým prostředkem.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Inflace v EU ale bude, a asi ji pustí i na vyšší hodnoty, aby donutili lidi utrácet a roztáčet kola výroby. Stejně tisknou peníze jako zběsilí, a moc možností k umoření dluhu už není. Cílem nadnárodních finančních společností je, aby byl ten dluh věčný a pořád jsme platili úroky. A byla mírná inflace do 2%. Pak jsou tu jiné silné organizace zaměřené na válku a ty si představují likvidaci zadlužení zničením věřitele a vyprázdnění zbrojních skladů. takže menší lokální válka - v podstatě vymáhání výpalného. Jak jinak dojde k umoření dluhu?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

mimo krátkou vládu Klause a dva roky vlády Babiše nikdy vyrovnaný státní rozpočet a i za Klause šlo jen o desítky miliard, takže o nic. Jinak samé deficity, ať vládl rudoch, nebo modropták.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)