Devatenáct

Autor
Štítky

Na začátek se ještě jednou vrátím k našemu elfovi Sartrovi. 

Začnu tím, že jsem rád, že nám přidělili právě jeho. Upřímně oceňuji, že nesklouzl k vulgaritám a tím pádem nebylo nutné kydat tuny hnoje. Bude kdykoliv vítán, pokud se v diskusi vyjádří k článku. A pokud se bude vyjadřovat k čemukoliv, co tu kdo napíše, bude neoblíben asi přesně tak, jako když na pískovišti přemoudřelý chlapeček vysvětluje ostatním dětem, že ty bábovičky dělají špatně. Možná je opravdu dělají špatně, ale takový chlapeček zpravidla bude mít plnou pusu písku.

Pokud by ovšem chlapeček začal někde v koutě dělat mnohem hezčí bábovičky, za chvíli by se kolem něj motaly holčičky a nabízely by mu bonbóny, jen aby je to taky naučil. 

Ale zcela bez ironie... je dobře, že jste se Sartre nestal z elfa trolem. A přijeďte ke mně na zabijačku... dáme si pálenku, vezeme do rukou ostré nože a pak vás necháme chvíli mluvit. Jak dlouhá bude, to záleží na tom, co řeknete. :-)  Termín je 8.12.2018

A teď k věci:

Dneska si něco povíme o našich chrabrých afghánských jednotkách, které podle vyjádření našeho prezidenta bojují proti terorismu, protože prý je lepší, když se střílí tam, než kdyby se střílelo tady.

Tak pravda je, že u prezidenta na Hradě se ještě nestřílí a kupodivu se zatím nestřílí nikde po republice. Ale v Dojčlandu už to tak veselé není a ve Francii už vůbec ne. Charlie Hebdo by mohli vyprávět, kdyby nebyli mrtví.  A raději nebudeme vůbec spekulovat o tom, jak vzorně jsou vedené všechny ty ojroutečenecké tábory. Tam se střílí a bodá noži o sto šest, jen to schytávají arabové a ne bílí evropané.

Myslím, že se tady na Kydech většinově shodneme na tom, že válka v Afghánu nemá žádný smysl a  spolu s námi si to myslí i hodně amerických generálů a dalších světových potentátů. Až ten Tálibán vyhraje, bude to vlastně docela štěstí. 

Teď navíc médii probleskla zpráva, že afghánský vojáček - terorista, který zastřelil psovoda Procházku byl zajat, vyslechnut a umlácený promtně odeslán do islámského ráje. Naštěstí byl ve svaté válce a tak ho čeká blažený čas s černookými huriskami. 

Americká armáda to vyšetřuje a hysterická reakce naší armády naznačuje, že na tom zřejmě něco bude... Koneckonců umlácený terorista je zdokumentovaný fakt a teď se už jen řeší, kdo si na něm vylil vztek. 

 

Za Vidláka bych k tomu měl pár poznámek: 

1. Tomu Afghánci bylo devatenáct. V době kdy tam amíci přišli, ještě kadil do plín. Celý svůj život prožil v tom novém demokratickém Afghanistánu. On nic jiného nezná. On žil v zemi, kde jsou prý svobodné volby, kde je konečně ten správný a jediný možný režim. On nebyl Tálibánec  co vzpomíná na krásné časy v devadesátých letech. A přesto v devatenácti - život před sebou, kariéru v armádě před sebou, všechno před sebou - přesto se pustil do marného boje a muselo mu být jasné, že to nepřežije. To poslední se mu skutečně splnilo měrou vrchovatou. 

Jsou na místě ještě nějaké pochybnosti o nesmyslu celé té války? Místní mladý kluk, který zná jen ten dnešní Afghanistán se sebere, odhodlá se k sebeoběti a bojuje za Tálibán. Jak asi chcete proti něčemu takovému vyhrát? Válka tam trvá už skoro dvacet let a nedokázala ani snížit přírůstek z porodnosti, který je na prvních místech světových žebříčků. Každý den se tam narodí stovky podobných vojáčků...

 

2. Možná vás to překvapí, ale za Vidláka reakce našich (nebo amerických) vojáků chápu. Člověk, který předstíral kamarádšoft, jim obrazně píchnul kudlu do zad. V naší kultuře se tohle neodpouští. Jedna věc je čestný souboj či válka, ale něco jiného je diverzní činnost. Američané za druhé světové popravili jediného vojenského zběha z pětatřiceti tisíc a chovali se k zajatcům velmi ohleduplně, ale německé diverzanty v amerických uniformách (především v bitvě v Ardenách) popravovali u nejbližší zdi.

Vůbec se nedivím, že afghánský zajatec dopadl tak jak dopadl. Ostatně by tak zřejmě dopadl každopádně - jen později někde v base. Takhle se hoši moc unáhlili. Jejich vedení ví, že PR je nejdůležitější, veřejnost musí mít pocit, že jde o demokracii a tak bude soud.

Amíci už takhle odsoudili celou řádku vojáků (a ještě víc jich soudům uniklo), tu a tam dokonce i na doživotí.  

 

3. Zkouším si to představit. Jste na základně, kde jste obklíčení. Tu a tam přijede nějakej Opata, přiveze skupinu Kabát, udělají koncert a řeknou vám, jak je to super, že tam jste. Smrt číhá všude (mimochodem tenhle film byl skvělý). Každý den vás ostřelují z hor. Každý místní je potenciálně nepřítel. A když dojde na podobný útok, ještě vás zavřou, že jste si to s diverzantským hajzlem vyřídili stručně a definitivně.

Nerozváže to někomu hubu? Co takhle kdyby konečně někdo z vojáků promluvil? Třeba u toho soudu? Aby popsal jaké poměry tam panují doopravdy? Třeba bychom se mohli dozvědět něco, co zatím pracně lovíme mezi řádky. Držím jim palce. Ať má smrt psovoda a afghánce alespoň vzdáleně nějaký smysl. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Kdysi mi jeden starý pán, válčil od 1941 do 1945 za Ádu, sudeťák jako poleno, vysvětlil jaký je rozdíl mezi vojákem a sprostým vrahem.
Voják přestane zabíjet, jakmile se protivník vzdá.
Je mi jasné, že tohle chování pochází z rytířské doby minulé, ale je to to jediné, co vojákovi umožňuje žít dál, neumatlat se ve vražedné žumpě.
A je mi zároveň jasné, jak je to těžké v bojovém stresu.
Jen otázka, šlo v případě zabití dotyčného Afghánce o bojový stres?

Zatím bez slepic

o zcela normální reakci na čin, který dotyčný provedl.
Jediný problém je v tom, že si o sobě nalháváme, že jsme lepší, ušlechtilejší, morálnější, blablabla a řídíme se kodifikovaným právem.
Já pravím jako absolvent ne právě nejhezčích dvou let v maskáčích - hovno.
No, Ferda dostal nakládačku coby odměnu za svůj vlastenecký čin. Bohužel, komando, které si ho podalo, káplo na měkkýše. Stane se. Někdy úplně stačí jeden jediný úder na špatné místo. Výsadkáři a speciálové jich znají okolo třiceti.

Zatím bez slepic

Ale jo, jsme uslechtilejsi, ale rozdil je v radech procent, mozna desetin procent.

Zatím bez slepic

Tohle chovani nepochazi z doby minule, ale je vrozene.

Je to chovani vsech predatoru.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku k našemu Sartrovi. Musím přiznat, že jsem vskutku příliš důvěřivý. Nejspíše jsem se zmýlil. Pokud je tohle příslušník elfí eskadry, pak opravdu netuším, jak chce kohokoli takto přesvědčit. Bude to nejspíše nějaký iniciativní mladík ala Mádl s Issovou - Přemluv bábu. Jestli takto řádí všude, lze očekávat, že výsledek bude kontraproduktivní a to zase nutně může vést leckoho k úvaze zda nejde ďábelsky promyšlený ruský kybernetický útok zosnovaný samotným Putinem. Petříček prý tvrdí, že tu mají příliš mnoho lidí na velvyslanectví a jednají s nimi o snížení. Ale to zase prý dementoval ruský velvyslanec. No, je-li to vskutku elfík, měl by nás nadevší pochybnost přesvědčit a s vtipem, co a kde je ruská dezinformace. S tou vtipností to ale u něj zrovna není nijak slavné - tedy dle mého subjektivního pocitu. Potvrdí-li ten můj dojem i další, asi sem poslali nějaký slabší kus.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě že máme Sartra. Měli bychom si ho hýčkat. Mohli nám sem poslat něco mnohem horšího, což možná i udělají, až se ukáže, že Sartre nemá žádné elfí výsledky. Nevím, jak chudák vykazuje svoji činnost, ale když tu působí zcela a plnohodnotně dlouhé předlouhé hodiny, tak to potřebuje mít zaplacené a tím pádem i podložené.
Možná o tom napíšu celý článek... docela by mě zajímalo, jak to chodí. Jestli třeba Sartre sedí u počítače a teď mu blikne e-mail od šéfa, aby poslal výkaz své činnosti a doložil na konkrétních komentářích, jaký výsledek to jeho snažení mělo. A on teď čeká, jestli mu šéf schválí prémie. Pak mu třeba přijde odpověď, že je to slabé a má přidat víc zdrojů.
Chvílemi mám pocit, že Sartre není jeden, ale je jich víc - jeho příspěvky nemají stejný sloh, ale abych měl jistotu musel by tu být delší čas. Takhle to může být jen únava.

Ale třeba to Sartre opravdu dělá zadarmo. Má nějakou flákací práci někde na úřadě a nemá rodinu, tak má na tohle čas a teď má radost z toho, že je na výsluní.
Tož bych mu to dopřál. Občas bychom mu měli napsat odpověď ve smyslu, že má pravdu a teď jsme to konečně pochopili a odteď jsme s ním na jedné lodi. Zatím je tedy problém v tom, že jen kope do báboviček, ale pokud vím, zatím nenapsal jedinou vlastní myšlenku, jak bychom ten jeho svět měli chápat. Zatím troubí a doufá že hradby Jericha spadnou. Zatím jen používáme špatné zdroje a neopíráme se o mezinárodní právo. Ale pořád nevím, jak se o to mezinárodní právo opřít lépe. To nám zatím zůstal dlužen.
Každopádně až se mu podaří zformulovat ucelený postoj, odpovím mu, že jsem byl pomýlený, ale teď už jsem na straně dobra.

Zatím bez slepic

Pane Vidlák.
Napsal jsem to vedle,že to může být asistent Štětiny.
Pak jsem si vzpomněl na diskuse na Akt.tam byl podobně neunavný nick neo.

Zatím bez slepic

zabíjačku, kupte mu tam někdo lízátko a fakturu za ten cuc mi pošlete. Je mi ten chuděra docela sympatický.

Zatím bez slepic

Také mám dojem, že Sartre není jeden. Rychlé a obsáhlé odpovědi.
Možná je to taková farma, kde si vzájemně ve skupině vypomáhají podle potřeby.

Zatím bez slepic

Včera jsem zaslechla večer v TV rozhovor na téma akce na moři se senátorem Fischerem, co chtěl být prezidentem, a je to jak ze stejné dílny.
Tedy slovy AB "je to kampááň, účelofka.."
Mimochodem, ten pán, o tom ještě uslyšíme, ten by se s Ruskem nemazal, ten ví, kde je vina, a dokonce zná i jak hrát diplomatický poker. Asi taky věří, věřící, že válka je mír. " Milý člověk".

Zatím bez slepic

Moje představivost mi ukazuje jiný způsob práce. V posluchárně sedí hejno posluchačů, poslušně poslouchajících svého oblíbeného přednášejícího společenských věd a píše standardizované správné názory na problematiku, která ve společnosti právě frčí. No a elfové pak pracují metodou ctrl c a ctrl v, maximálně drobně text poupraví, aby to aspoň přibližně vypadalo jako reakce na předchozího diskutéra.

Zatím bez slepic

Vidláku, pokud už někoho obviňujete, není pro vás jako majitele stránky přeci problém to prověřit. Tvrdíte, že to píše více lidí? Vy přeci znáte IP adresy, odkud chodí příspěvky. Jsou stejné? Já vím, že to ještě nemusí nic dokazovat, ale dá se jít dál, zjistit, kde ta IP adresa sedí atd. Obviňovat někoho bez jakéhokoliv důkazu je strašně jednoduché. Opravdu mne fascinuje, jak se podobáte mainstreamu, který je posedlý ruskými agenty... Je krásné až básnické spekulovat nad tím, jakého má šéfa, co asi tak dělá, ale to jsou všechno kecy. Dokažte to, nebo aspoň část, vy jakožto majitel stránky k tomu máte podklady. Z logů můžete zjistit třeba časy přidání jednotlivých komentářů (tedy, zda by je jeden člověk stihl v mezičase napsat) atd.
A co se přesvědčení vás a zdejšího kurníku týče, to podle mé zkušenosti nejde. Vás nelze přesvědčit. A že by Sartre nenapsal vlastní myšlenku? No, já nečetl všechny komentáře, na to nemám, ale on myšlenky napsal. Že vy je nevidíte, to ukazuje na vaši neochotu něco vidět, ale ony tam jsou... Netvrdím, že jsou všechny pravdivé, netvrdím, že je mi sympatický svým zanícením a přesvědčením o své pravdě - toto se mi nelíbí. Ale tvrdit, že neměl argumenty, nebo že byste mu je dokonce všechny vyvrátili, to je směšné.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

A TOR jako neexistuje?

Zatím bez slepic

Souhlasím, pokud používá TOR, což by mělo být také zjistitelné (ale musím říct, že takto hluboko nevidím), pokud je IP adresa mimo ČR atd, to je podezřelé a pak souhlasím, že může jít o elfa. Na druhé straně, já zrovna teď píšu komentáře z Holandska, kde jsem na služebce:-)

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Technická - stačí být za sdílenou IP. Pochybuji, že v managementu Wordpressu leží nástroje, jak danou věc podchytit.

Zatím bez slepic

Stačí posílat cookies s jedinečným identifikátorem - a rozlišíte i jednotlivé uživatele, i když sdílí stejnou IP adresu. Na svém diskusním fóru to tak používám, abych mohl podchytit, když někdo dělá bordel - a pak při čistce rozlišit jednotlivé zdroje. Občas je to potřeba, protože se vyskytne někdo, koho je třeba komplet odmazat, protože si spletl diskusi se stanicí gestapa nebo jakuba jandy.

Moc se těším, až podchytím zdroje elfů - jejich IP adresy, detaily o jejich počítačích, co používají za operační systém, browser, odkud jsou a kde sídlí, a tak. Můj dosavadní názor, zatím podložený i analýzami logů, je ten, že žádní elfové neexistují. Že je to pohádka, kterou si zoufalí kavárníci a neziskovky v čele se Šorošem vymysleli. Udělali tomu dva jako by oficiální představitele, z toho jednoho z Itálie - Bohumil Kartous a Vít Kučík. Vytvořili Potěmkinovu vesnici obrovského množství elfů, aby vzbudili strach a paniku - a přitom nemusjeí hnout prstem. Joseph Goebbels by tuto medializaci neexistující organizace eůfl schválil a uznale by hvízdl.

Zatím bez slepic

In reply to by Donald Trump (neověřeno)

Trvalý odkaz

Taky mám web a taky občas "elfy" (já jim říkám voldemorti, sedí to lépe, jen je to delší, ale to je fuk). IP adresy? Těžko. Co mám dělat s člověkem, který má každou minutu jinou IP adresu a všechny ukazují buď na Ukrajinu, Šanghaj nebo Google-bot. Nebo s člověkem, který dvakrát denně mění nick a drze používá i můj, aby mým jménem vkládal do diskuse kraviny, s nimiž pak sám pod jiným nickem hrdě a "vítězně" "bojuje"? (Tohle ovšem vedlo k okamžitému BANu). Cookies? Mám takovou historku. Jednoho voldemorta jsem identifikoval, i když přišel pokaždé z jiné IP adresy (většinou americké), neboť jsem ho poznával podle cookie. Nakonec se rozčílil, že kecám! Jeho počítač prý nemá nic, co by dovolilo cookie zapsat! Všechny disky má read only s uštípanými přívody příkazů na zápis (u SD-karty je na to páčka). Jenže mně se podle cookie hlásil! Až jsem si všiml, že jsem pravděpodobně vpálil cookie postupně všem jeho anonymizérům, takže mi ho nabonzovali oni.
Víte ale, co nejvíc pomohlo? Když jsem opatřil "příspěvky" voldemortů příznakem, aby je viděli jen oni sami. Když se u mě sešli dva, tak si chvíli krásně notovali, jak jsou dobří, že jim všichni všechno sežerou, než jim došlo, že je všichni ignorují. A byl od nich pokoj!
Pro jistotu všem voldemortům z IP-adres našeho Ministerstva lásky (pardon, vnitra - viz Orwell) předkládám naopak vykostěnou verzi svého webu, kde se vůbec, ale vůbec nic neděje, poslední aktivita je z roku 2009 atd. Zabírá to, mám od nich opravdu pokoj. A že mě dřív otravovali denně!
Musím ale opakovat Werichovu pravdu:
"Nad blbostí zvítězit nelze, ale boj s ní se nesmí vzdát!"

Zatím bez slepic