Připadám si jako blbec. Právem

Autor

Ani nevím z které strany začít…..
Nejde o to, že ze mě někdo blbce dělá. I to se může stát a děje, ale s rostoucími životními zkušenostmi si proti tomu připadám stále více imunní. Jde o to, když si za svou blbost můžu sám, třeba svojí neschopností. Posuďte sami.

Ti jacísi elfové, zkoumající naši pravověrnost a chránící nás před lží a nenávistí a těmi „fak ňůs“ neboli česky lžemi (ten tvar zní hrozně, ale mrknul jsem do pravidel a je to správně), nás vyzývají ke kritickému myšlení. Informaci, kterou zachytíme nebo která nás zasáhne, bychom podle nich měli obrátit ze všech stran a několikrát, než jí přiznáme nějakou důvěryhodnost. Vlastně s nimi souhlasím, ale blbé je, že toho mnohdy nejsem schopen.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil onehdy, není to tak dávno, vyjádřil svůj názor, jak by EU měla postupovat vůči Rusku. Já jeho politiku sleduji, protože je z našeho statutárního městyse a vím o něm mnohé, co by nejspíš nerad slyšel - však se pořád ještě pohybuji v novinářském prostředí. Toto jeho vyjádření jsem přešel jako klasickou kokotinu, spíš intuitivně. Právě bez onoho kritického myšlení. To, na rozdíl ode mě, použil ve stručné glose v deníku Právo Jan Kellner ve své stručné glose na str.6. Cituji pro mě podstatný úryvek:

(Předseda TOP 09) zformuloval myšlenku, podle níž „Putinovské Rusko rozumí jedině síle a EU, která disponuje nezanedbatelnou obchodní a finanční silou, nesmí váhat tuto sílu použít.“
Jiří Pospíšil by se patrně hodně zapotil, pokud by měl své válečnické klišé obhájit. Od dob Napoleonových výprav až po Hitlerovo tažení bychom velice obtížně hledali argumenty pro tvrzení, že Rusko se podvoluje jedině síle.
(Konec citace)

Jan Keller byl nejspíš omezen rozsahem své glosy a nepodezírám ho, že by nic nevěděl o Rusku a mongolském vpádu, o roce 1612, o Poltavě nebo Krymské válce, případně o Cušimě.

Jistě, Rusko historicky rozumí i své síle a hodně by o tom mohli vyprávět Finové a lidé z Pobaltí, Kavkazu či střední Asie, ostatně i Poláci a další. I my bychom mohli přiložit své malé polínko.

Ale domnívat se, že současná slabost přinutí Rusko podvolit se nějakému ekonomickému tlaku EU, je pod lupou kritického myšlení něco bláhového. Nevíme sice, co bude v budoucnu, ale historická zkušenost něčemu takovému opravdu nenasvědčuje.

Ano, bylo by to správné, vzít každé tvrzení takto do ruky, prozkoumat ze všech stran a ohodnotit. Když to budeme dělat, ti výše zmínění elfové radost mít nebudou.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

On té oficiální pohádce asi fakt věří.

Zatím bez slepic

Je fakt, že po exaktním argumentu "Letadlo není tank" nějak fakt nemám co říct :-D
No ta konspirační je mnohem lepší pohádka, to uznávám .-))))

Zatím bez slepic

Nebo když jsem vyzván řešit závislost vlastností oceli na teplotě pomocí statistiky. Uznávám, že to se prostě nechytám.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

28.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

že postižený vořech zase neudržel nervy nebo svěrače a znečištění odstraňující automat se co nevidět dá do práce :-))) a což teprve teď, když jeho oblíbenci nafasovali takovou nakládačku :-)))

Zatím bez slepic

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Byly to nervy, než jsme dali ten 3. gol. Nevím, čeho jsme se báli, ale nakonec to dobře dopadlo :-))) Ovšem tolik příležitostí na prázdnou bránu a nic, to bylo něco :-))

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

že usilovně fandil skopčákům. Ale těm to proti Slovanům nejde dlouhodobě :-)))

Zatím bez slepic

Ne, proč bych to dělal? Já sice využívám blízkost hranic a přítomnost německých investorů v pohraničí pro svoje výdělky, ale proč bych kvůli tomu měl fandit Nměcům?
Máte tohle zapotřebí?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ocel taje při 1565°C.

Sloučeniny uhlíku vydají max. 900°C

Nosník se nedá přepálit na ohníčku z ropných produktů.

Zatím bez slepic

Takže?

Zatím bez slepic

In reply to by M + Z (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chytrému napověz.

Zatím bez slepic

A mne kopni :-)
No dobrá, odšoupnu svý káblíky přišlápnutý, znova si to důkladně přečtu a dojde mi, co dojít má :-)

Zatím bez slepic

Á, už vím - nosníky nebyly ocelový :-))) Nebo byly nařezaný, či poškozený jinými operačními výbuchy, či čím vším,...

Zatím bez slepic

Ále, nepotopitelnej Titanic se také potopil, když ocel ztratila vlastnost oceli, nýtky nevydržely,...a špuntíky, vlastně vzniklé dírečky pak vodičku propustily mezi lidi. Eh, hloupé zdrobněliny....
Nejsem elitář, abych uměla zrentgenovat,Titanic a oné dvě budovy, které spadnout zajisté nikdy za žádnou cenu neměly.

Zatím bez slepic

Spadnout neměly, protože visely na ocelových lankách na obláčku nad nimi .-))))

Zatím bez slepic

:-)

Zatím bez slepic

Klasické oblbování mystifikací konspiračních trdel.
U WTC vůbec nebylo třeba, aby nosníky roztály. Stačilo jen aby ztratily na modulu pevnosti a pružnosti schopnost unést 14 pater nad sebou, přičemž došlo nejen o ohřátí, ale i k mechanickému poničení a zničení části z nich. Možná by už jen to poničení (ohnutí, přeražení vletícím letadlem) stačilo, aby to spadlo.

Proč se neseznámíte s tím vyšetřováním a místo toho argumentujete jak děcko, přičemž nejste schopen domyslet ani souvislosti a jste schopen vycházet z bodu tání, jako kdyby bylo nutné něco roztavit?

Zatím bez slepic

http://people.fsv.cvut.cz/~wald/steel/Access_Steel_CZ/SD_Tabulky/SD003a…

Už z prvního grafu je zřejmé, že pevnost ocelového prvku klesá na 30 % při zahřátí na 600-700 C. Při vašich maximálních 960 C jste pod 10 % původní (studené) meze pevnosti. A vy chcete, aby to uneslo 14 nebo kolik pater nad sebou, jako "předtím". Plus pokud se i sníží ten počet nosných prvků, tedy síla na každý jeden vzroste.

Vy "techniku" ......

Zatím bez slepic

Kdysi platilo - když hrozí průšvih, volejte profesora Jar. Němce. Ten zajisté poradí, hrozící průšvih zvládne...

Zatím bez slepic

Toho neznám .-)

Zatím bez slepic

Zřejmě jste mládě neopeřený a znát ho nemůžete.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_N%C4%9Bmec_(technik)

Volávali ho, když bylo zle a nevěděli si rady, co jim který materiál na stavbách udělá,...

Zatím bez slepic

No s tím mládětem bych se mohl normálně cítit i dotčený :-))))
No ale dotyčného skutečně neznám.

Zatím bez slepic

Přestřelila jsem, omlouvám se za to mládě. Ale je to o pocitu, jak se kdo cítí. Já momentálně starší jak černý uhlí.
Ale onen Němec byl zřejmě velmi dobrý odborník, co se materiálů týká. Také jsem ho neznala, jen něco málo o něm přečetla a kdysi viděla i pár jeho kreseb, kdesi na internetu,...Kdyby žil v době Titaniku a dvou věží v USA, nejspíš by byl jedním z těch, kdo by přesně dokázal zjistit, co se stalo, že ty materiály a technologie jejich zpracování nevydržely extrémní situace.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ocel ztrácí při zahřátí pevnost v tahu. Naopak získává elasticitu. V žádném případě nekřehne, Nemůže se tudíž v žádné případě stát, že by v místě tepelného zatížení praskla, Zkroutí se ohne.

Kaluže roztaveného kovu, které ukazovali na ČT v žádném případě nemohlo způsobit hoření plynu, leteckého paliva, nábytku apod. Přes to vlak nejede.

Zatím bez slepic

No, není to až tak pravda - naopak žáruvzdorná a nebo žárupevná ocel díky svému vyššímu stupni prolegovanosti od určité teploty křehne. Tudíž se to stát může. Ocel ztrácí při zahřátí pevnost. Takže se to může stát, to prasknutí, v případě kombinace TLAK (TÍHA)+TEPLOTA. Což obé a možná i další (krut a střih) ve WC působilo, je mi líto. Navíc i to ohnutí/vyhnutí může uvolnit prostor pro pád těch 14 podlaží a jejich kinetická energie už udělá své. To vyhnutí obvodových nosných profilů jasně ukazuje, že ta ocel uhýbala před hroutícím se vnitřkem budov WTC. Prostě zhroucení WTC je naprosto snadno vysvětlitelné vletem těch letadel.

Co se týče roztavené oceli :
A, a opravdu to byla roztavená ocel nebo to jen někdo tvrdil?
B, aji pokud to byla roztavená ocel, byla POD TROSKAMA, byla dole. Ne nahoře při tom nárazu. Pokud ty trosky i po zhroucení dál "uvnitř" hořely, rozhodně se tam mohla vyvinout teplat i vyšší než potřebná a tam už rozhodně nehořel jen kerosin. Navíc opět v kombinaci s příslušným tlakem. Přes to nemusí jezdit vlak. na to stačí rozum.

Zatím bez slepic

Na konstrukci těch baráků byla použita běžná kvalitní konstrukční ocel - "to prasknutí" se prostě stát nemohlo.

"Pokud ty trosky i po zhroucení dál "uvnitř" hořely, rozhodně se tam mohla vyvinout teplat i vyšší než potřebná a tam už rozhodně nehořel jen kerosin."

Hahaha. Nechte si o tom něco povědět od hutníků. Nastudujte si něco o potřebě energie na změnu skupenství, stále platí, že 900°C. Nastudujte si, jak ocel dokáže vést teplo. Konstrukce fungovala jako účinný chladič.

Když tam nehořel kerosin, tak co tam proboha hořelo, kancelářský nábytek?

Dále tu máme statistiku a Gaussovu křivku přirozeného výskytu jevů.
Při poškození vysokého baráku nárazem letadla a požárem je jeho zhroucení na půdorys jedna ku milionům.
Zhroucení dvou baráků různě poškozených nárazem letadla a požárem shodně na půdorys je scifi.
Zhroucení dvou baráků různě poškozených nárazem letadla a požárem a jednoho nepoškozeného baráku je konspirační teorie jdoucí proti přírodním zákonům.
Gausovka by byla tak zdeformovaná, že by můj učitel statistiky za příčinu označil systematický vliv.

Zatím bez slepic

Nemohlo - a stalo se :-) Nějak se s tím porovnejte. To je stejné jako s tím, že někdo říká, že něco nejde, až přijde někdo jinej a udělá to. neexistuje nic, co by VYLOUČILO prasknutí té oceli pod hroutícím se vrškem budovy. Na zahájaní hroucení pak stačilo to vynnutí změklé oceli.

Znáte princip uhelného milíře?

Co s tí mají společného hutníci, s tímhle? S tímhle jen statici a fyzikální tabulky. Jak funguje vedení tepla v oceli vím, dokonce vím i o teplotní dilataci oceli. Víte, proč se mezi kolejnicemi vynechává mezera kolem 5-8 mm? Protože i jen zvýšení teploty o 50 stupňů v létě mezi nocí a dnem) bý způsobilo, že teplotní dilatzace ty kolejnice vyhne a může způsobit vyjetí vlaku. Všiml jste si někdy kompenzátorů na potrubí dálkového vytápění, nedej bože parovodu? L nebo U nebo Z kompenzátory s vyložením až 10 metrů a to skrz teče medium třeba jen 150 C.
Vy nemíte o oceli, koukám, ani ponětí. možná máte v rodině nějakého hutníka. Už jen ta dilatace dvou proti sobě jdoucích ocelových sástí (nebo jedné do druhé) dokáže způsobit naprasknutí až prasknutí toho prvku.

Já si myslím, že tam nehořelo nic a ty vaše jezera oceli je prostě nesmysl.

No Gausova křivka nám dokazuje, že i když je pravděpodobnost malá, není nulová :-))))
Tak za prvé ta pravděpodobnost 1:milionům je vaše zbožné přání nebo informace agentury XCuc Cuc palec malík palec. Koeficient bezpečnosti proti NÁRAZU letadla byl pouhých 3. Zahnrout všechny vlivy toho nárazu pak při výpočtech nejde a dělat to s koeficientem bezpečnosti 100, tak tam na groun zero tehdy stál jen 360 metrů vysoký prifil I 50x50 metrů :-))) Navíc ořividně vůbec neberete v potaz možnost únavymateriálu nebo nesprávné montážní technologie.

2 stejné baráky, 2 stejná zhroucení, naprosto logická a plánovaná - pro případ zhroucení a zamezení (snížení pravděpodobnosti zničení 300 metrů vzdáleného okolí, mělu oba baráky (všechny mrakodrapy to tal mají) vnitřní čtvercové jádro z hlavních nosníků a pak vnější obal z těch samých. Úcel byl daný a záměrný - v případě hroucení těch baráků aby padaly "samy do sebe, na ten svůj půdorys,a nikoli aby se převážily a jako kvádr dopadly na široké okolí. To jste taky nevěděl?

Pád WTC 7 je vysvětlen, už jsme to tu psal.
V
Všiml jste si, že vaše argumentace je založena jen na vašich zásadních neznalostech a dojmech a víře k konspiračním informacím, aniž byste jen uvažoval, že si z vás někdo dělá jen prdel?

Zatím bez slepic

Mimochodem, před asi 3 lety vyhrál Eurojackpot, nějak kolem 4,5 mld Kč, nějaký výherce z Pardubic.

Jaká byla pravděpodobnost, že to vyhraje zrovna on i s tím, že je Čech a co na to vaše Gaussova křivka? .-))))

Zatím bez slepic

Pracuji pouze s tím, co jsem viděl, co mě naučili ve škole, v čem mám dlouhodobou praxi. Kde vidíte nějakou konspiraci? To vy konspirujete s klopotnými klopotnými teoriemi tam, kde existují mnohem přirozenější vysvětlení.

Pokud v celé známé historii žádný barák s ocelovou konstrukcí po požáru nespadl, natož na půdorys, je pravděpodobnost tohoto výskytu rovna 0.

Vše argumentace je založena Vašich konspiračních teoriích, které jsou v tomto případě na štíru s přírodními zákony.

Já mohu klidně říct, nevím, jak se to stalo. Také ale mohu s klidným svědomím říct, že vím, jak se to na 100% nestalo s odkazem na of. zprávu. Nezlobte se , je tam tich nesrovnalostí, podivností, krkolomných vysvětlení tolik, že to ukazuje na "systematický vliv".

Zatím bez slepic

Vy už jste se zblaznil úplně. Já vám jen vyvracím, a celkem snadno, vaše konspirační teorie " jak se to určitě nestalo, protože bod tání". To je jediná vaše argumentace :-)))) Kdy zcela ignorujete fyziku ( a nic na tom nemění, že to tvrdíte i vy o mně, právě o tom je to moje " klopotné", protože vysvětlují fyziku naprostému nevzdělanci, vaše jediná fyzika je ta "protože bod tání", což jste se naučil nazpaměť z Rukověti konspiratora. Povezte, vy cvoku : do kolika už výškových budov narazilo letadlo a nespadla?? :-)))) Do 0. Všechny nevyskové po nárazu letadla spadly. A fakt si zjistěte alespoň to nejzákladnější o bezpečnostních opatřeních u výškových budov. Vždyť vy nevíte vůbec nic, a proto vám kdokoli může nakadit do hlavy cokoli, jakýkoli totální nesmysl, vy přírodní zákone od huti.

Zatím bez slepic

Vraťte školné, bylo to k ničemu. Konec konců jste tu profi hlasatel jediné správné pravdy a k tomu mnoho netřeba.

Zatím bez slepic

Tak si z toho nic nedělejte .-)))) Já vám rozumím, ani nevíte, jak .-))) Bod tání a spadlo 0 budov .-)))) A máte v hlavince hotovo :-))) Vy tutově nic vracet nemusíte .-)))

Zatím bez slepic

Vzhledem k tomu, že VY jste tu oficiální zprávu nečetl, ale jen převzal bezdukazove blábolení konspiratoru - jak bych se na vás mohl zlobit, prosím vas??

Zatím bez slepic

Mne by mj. zajímalo, jak někdo může z TV (a kdo ví jak kvalitního záznamu) poznat, že to je ocel a ne třeba hliník, zinek, nebo jiný kov nebo slitina s podstatně menším bodem tání. Já to tedy neviděl, to přiznávám.

Zatím bez slepic

Pan komentátor to tam říkal. Bylo to na ČT. Ti přece nelžou.

Zatím bez slepic

No podle vás tam naopak lžou. Pan komentátor nesporně jen přebral nějakou informaci od příslušných zpravodajských agentur. Která se o 10 minut později mohla vysvětlit úplně jinak, ale to už nemusel sdělit nikdo. každopádně klidně to berte jako informaci, ale OVĚŘTE SI JI U DŮVĚRYHODNÝCH.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

při různých teplotách.
Hodím "špek" k zamyšlení.
Vlastnosti oceli jsou zde deklarované, potud fajn.
A co vlastnosti hliníku?
Teplota tání čistého Al cca 660st, ve slitině 550 st.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ad. Připadám si jako blbec. Právem

A to já nerada.
Mějte se tu hezky.

Zatím bez slepic