Oni to fakt chtějí risknout - doplněno

Autor
Štítky

Jistě jste si dneska ráno všichni přečetli, že válka s Íránem byla tak tak pozastavena. Po sestřelení amerického bezpilotníku podle Íránu v jejich vzdušném prostoru, podle Američanů v mezinárodních vodách, prý už byla letadla na pozicích, už už se mělo začít s útokem, ale Trump si to v poslední chvíli rozmyslel. 

A vzápětí tuhle informaci někdo vynesl...

Přidám pár tradičních vidáckých postřehů:

1. Vsadím se, že ten dron letěl přesně podle hranice. Tu a tam ji překročil tu a tam zase ne. A vsadím se, že ten dron měl přesně tento účel - být sestřelen, aby byla k dispozici záminka.

2. Trump couvnul a tak bude nutné mu trochu pomoci - nejlépe vynesením informace, že couvnul. To mu u jestřábů i veřejnosti moc nepřidá a příště bude pod mnohem větším tlakem.

3. Asi nebude problém nechat sestřelit další dron, případně zase zajistit nějaké zapálené tankery. Takže předpokládám že Opata se moc nevyspal a dneska si už začíná psát první smuteční projevy. Bude je potřebovat. Jsem také zvědavý, pokud k válce dojde, jestli i naši vojáci uvidí všechno tak skvělé a dobře zařízené na boj za demokracii jako v Afghanistánu.

4. Írán se zřejmě nebojí. Troufám si tvrdit, že je to kvůli domácí situaci - kdyby mulláhové povolili, tak je lid smete. Pokud se ukážou jako slabí, mohlo by to znamenat revoluci. Naopak, pokud bude válka, tak také bude národní semknutí proti velkému satanovi a to by mohlo pomoct... lidí je i v Íránu jak sraček Kefalín a navíc jdou všichni hned do nebe, takže se s tím nemusí dělat žádné štráchy. 

5. Pokud USA zaútočí, tak Írán kousne. A pořádně. Jsem si zcela jistý, že někde hluboko v horách pod Búšehrem se už montuje příslušná atomová hlavice v hodně tajné základně a bude tam čekat, až první americká noha přejede hranice. Pak ji použijí. 

6. Putin je spokojenej, jak už dlouho nebyl. 

Zkrátka a dobře začínám stále větší dojem, že si  novou První světovou válku vysloveně přejí obě strany. A co lidi chtějí, to opravdu dostanou. Obzvlášť když jsou vysoko ve vládních funkcích. 

Doplněno 14.45:

Jakpak by asi dopadla naše letenská demonstrace, kdyby kupříkladu den před ní začala nová pořádná válka?  Lidi demonstrují, ale v televizi je nové téma... 

 

 

 

  

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

bude. Generál Lopata už přál slipy.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ládiku, Ty jsi sloužil v Ketkovicích na Dvojce? Já podzim 1983-podzim 1985. Také jsi z Ostravy?

Zatím bez slepic

In reply to by paulusek (neověřeno)

Trvalý odkaz

10/82-10/83, přijímač 10/83 v Řečkovicích.
Velitelem byl npr. Venca Vitík (později kpt.), mým velitelem roty byl npor. Cimrák. Jsem z Ovy ... na vš nás na vojenské přípravě asi 30ks vybrali od spojařů a šoupli k rakeťákům; polovina šla na východní okruh (Brno - Ketkovice, Neslovice, Vranovice, Tišnov...), polovina na západní k Plzni. V Ketkách nás bylo 5ks, což byla paráda, znali jsme se 5 let ze školy....

Zatím bez slepic

In reply to by paulusek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen tak na okraj, moje ženuška je Ketkovšťačka a chalupu mám ve vedlejší dědině. Jsem tam imrvére - opečovávám rodinné hroby a chodím tam asi 2 x týdně do obchodu. Případné dotazy mohu zodpovědět.
Srdečně zdravím.

Zatím bez slepic

bo jsme co 14 dnů museli (vlakem) na marxák na štáb do Řečkovic a vždy jsme začli U kata, pak různě.. někdy jsme i přejeli daleko a museli nás hledat ... lampoši byli v "C" místo nás, byla to důstojnická místa (DN - důstojník navedení atp.). Na marxák jsme dojeli jen jednou v listopadu a raději jsme měli dusno na rotách, to končilo v 15:30 a pak už byl normál (mimo pohotovost č.3). Tak jsme občas přes plot zabloudili po okolí, našli Ketkovický hrad, Oslavu a osady trampů na blízké Chvojnici, to jsem čuměl na totemy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mně by zajímala jiná otázka. Ten americký vehikl je schopen létat poměrně vysoko. Opravdu hodně vysoko. Troufnu si napsat, že nad výškou dosahu mnoha systémů protivzdušné obrany. A Iránci jej sestřelili jako nic. Jak byl vysoko v okamžiku sestřelu? Jak byl daleko od systému protivzdušné obrany, který jej sestřelil? To jsou otázky, které mě zajímají.

On si může Trumpík dělat ramena jak chce, ale mohlo by se také stát, že z těch fóglů, které nad Irán pošle, se jich moc zpátky nevrátí. Navíc má teď dost hloupou pozici, protože kdekoho napadne, že se těsně před útokem podělal. A když se podělá rádoby největší bijec v okolí, tak se nejspíše brzy najde někdo, kdo mu bude chtít s chutí dát do držky.

Pokud to tedy bude myslet vážně, tak si myslím, že v první fázi vsadí na nějaký masivní úder střelami s plochou dráhou letu.

Zatím bez slepic

lítá do 20km, kde ani dron nemůže manévrovat. A má 2 Machy. Obyčejně startují 2 střely, v intervalu 6s. To je sichr.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Docela by mě pobavilo, kdyby tomu tak bylo. Představte si ultramoderní bezpilotní stroj, vybavený veškerou dostupnou hi-end a hi-tech technologií. Stroj, o kterém US válečná propaganda prohlašuje, jak je vybavený pro REB a jak se dokáže vyhnout PVO nepřítele a je sestřelený něčím, co sundávalo us eroplány již za války ve Vietnamu. Zatím to ale vypadá na raketu Sayyad-2, nebo Sayyad-3.

Zajímavé by bylo pozorovat obličeje těch tří moulů, kteří střídavě koukají na sebe a na zrnící obrazovky u ovládacích konzolí toho vehiklu a říkají si „ty vole, co teď řeknem“ (obdobný výraz byl pravděpodobně zaznamenán již tehdy, když jim Iránci v podstatě „kradli“ jiný UAV přímo z oblohy – událost pár let nazpět), případně výrazy tváří pilotů USAF, kteří ke svému nemilému překvapení zjistili, že byli zaměřeni ihned po startu.

A úplně nejlepší by možná bylo pozorovat výraz samotného Trumpa, jak mu zazvoní telefon a v něm se ozve, „Doníku, jsi si jistý, že si opravdu chceš začít hrát na vojáčky“?

Zatím bez slepic

Tak sestřel je základ, ale ta sranda, když jim před lety nad Iránem někdo převzal kontrolu nad jejich neviditelným (vypadá jak křídlo) dronem a přistál v poklidu na Iránském letišti, to byl frkot na velitelskýuch pozicích :D

Zatím bez slepic

L.C.
To by mě zajímalo také,proč to zarazil,co bylo důležitější v USA.
Také si myslím,že to bude masivní útok,všemi možnými prostředky,jinak by to Irán poslal k zemi.
První vlnu úderu bych čekal raketami a až pak letadla.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

On se ten první úder dá s určitým předstihem zjistit a nějakou dobu trvá. Takže je potřeba rozvrátit protivzdušnou obranu nebo ji saturovat, a zamezit druhé straně nanést protiúder. Ta letadla mohou nést rušiče, střely s kratším dosahem, protiradiolokační střely atd., ne že přímo napadala pozemní cíle. Samozřejmě zajišťují vzdušné krytí vlastních sil, v daném případě asi námořních.

Zatím bez slepic

To je právě ono, já bych čekal, že PVO zahltí právě střelami s plochou dráhou letu, které nejsou tak drahé, jako letadla. Prakticky všude se této doktríny USAF držela. Překvapivé údery rovnou s letadly prováděli vlastně jen Izraelci. Nutno podotnout, že jim to vycházelo.

Spíše bych to viděl na to, že se Američanům podařilo včas zjistit, že iránská PVO je mnohem hustější a efektivnější, než si mysleli a že by útok pouhými letadly nedopadl dobře. A jestli jsou Iránci chytří dost (a to by mohli), tak těch různých prvků PVO spustili v ostrém provozu tak necelou polovinu.

Zatím bez slepic

Tiskem proběhla informace, že USA změnily doktrínu války a připouští omezený jaderný úder. K tomu vyvinuly nebo vyvíjejí jaderné hlavice s menší silou výbuchu. Odhaduji, že novou hlavici vyzkouší právě v Íránu. Nebo budou v pokušení hlavici vyzkoušet jako v Hirošimě a Nagasaki.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-spojene-staty-generalni-stab…

Vlastní velká válka se nevede zbraněmi typu letadel, tanků a raket, generálové jsou úplně mimo. Dnešní světová válka už dávno probíhá a vede se desetiletí ekonomickými zbraněmi. Pro USA jsou zcela zásadní dvě nezvládnuté a prohrané operace:

1. Přesun výroby do Číny - v momentě, kdy prakticky všechna výroba na světě probíhá v Číně, USA nemají protizbraň
2. Vysoká natalita a přistěhovalectví Latinoameričanů - až jich bude dost, udělají z USA ten samý fungující systém, jaký je v Latinské Americe v hodně státech - banánovou republiku.

Zuřivá válka se kromě ekonomického a politického válčiště vede i v kyberprostoru.

Nějaké tanky, letadla, rakety s jadernými hlavicemi, letadlové lodě, ponorky, drony - k smíchu, to je jen na ošálení veřejnosti. Raketa přiletí a spadne. Když spadne na prázdnou chatrč, hodnota rakety přesáhne hodnotu zničeného cíle.
Tou hlavní zbraní je ekonomika. Trump vytasil sankce, jenže USA už je vyhlásily tak obrovské spoustě světa, že sankce vyhlásily spíše samy na sebe a vyčleňují se samy z toků ekonomiky. S každou další zemí se prostor ekonomiky vedený USA zmenšuje a ekonomický prostor a objem obchodu sankcionovaných zemí roste. Nakonec to může dojít do situace, že USA vyhlásí sankce úplně všem a zůstanou jako kůl v plotě. Pak se sankce stanou sankcemi proti USA.
K čemu přirovnat dnešní situaci? Asi je nejblíže rybaření. Číňan je rybář a zasekl obzvláště velkou rybu USA. Ryba se mrská na háčku a podniká divoké výpady všude kolem sebe. Rybář někdy povolí, jindy přitáhne vlasec, ale postupně manévruje rybu do pozice, kde ji chce mít. A už má přichystaný podběrák.
Čínská strategie je spočtena na desetiletí až staletí a je uplatňována trpělivě každý rok vždy o kousek víc. strhne se kolem toho trochu povyku a jinak se nestane nic. A další rok Číňan zase o kousek postoupí ke svému cíli.
V šachu by šach nastal, kdyby Čína začala chtít za své zboží jen svou měnu. Mat by byla situace, kdyby místo potištěných papírů požadovali záruku zlatem fyzicky uloženým v Šanghaji. Pak by státy, které mají v USA zlato uloženy, najednou žádaly vybrat své zlato. A hned bychom viděli, kolik zlata je v USA ve skutečnosti uloženo.
Můj tip: USA brzy zkusí omezený jaderný úder na Írán, nebo dostanou jaderné zbraně do Saúdské Arábie, která je okamžitě nasadí v Jemenu. Írán proti chytrým raketám, dronům, letadlům, vrtulníkům a tankům nasadí systémy rušení (radioelektronický boj). Mezitím bude probíhat válka USA s Čínou na ekonomickém poli, válka USA s Ruskem na poli politickém, propagandy a vojenských technologií ukazovaným na přehlídkách. Írán je nejslabší z tria Rusko, Čína , Írán, tak je asi určen pro omezenou válku a test nových zbraní. Menší konflikt skryt ve velkém málo viditelném konfliktu.

Zatím bez slepic

si trochu dost mimo s tymi jadrovkami....

Zatím bez slepic

Nesouhlasím, kdo má zbraň, má vždy nutkání ji vyzkoušet. A omezená jaderná válka je teď nejnovější nadějí USA.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

nepouzil atomovku v boji. Cize par rokov uz ju maju ludkovia pod palcom a nutkanie ich nepremohlo.

Nova doktrina USA? to je len snaha uradneho simla si zaistit teply flek. Si zober kolko tam maju planovacov a analytikov. Syriu posrali. Venezuelu posrali :D
Nuz ja byt ich amestnavatel...dam im noz na krk a nech sa snazia. Tak tu mas vysledok. Novu doktrinu :D Bude o com diskutovat.

Zatím bez slepic

Ale to není správný argument, že ji od Nagasaki nepoužili. Donedávna měli Američané jaderné hlavice jen proti SSSR - Rusku, teď mají nebo intenzivně připravují hlavice s nižší silou, které nespustí celosvětový armagedon (nebo ragnarok). A klidně ji dají Saúdům, kteří ji s radostí použijí proti Íránu - Peršanům. Pak stačí jen říct, my nic, to Saúdi.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to tak. V minulosti bylo NATO od důležitých center Sovětského svazu relativně daleko. Určitou výjimku tvořil Leningrad, kam byla z Norska (viz letecká základna Bodø) přímá cesta přes Švédsko a Finsko. Švédská neutralita byla a je v zásadě pouhá formalita.
Teď? Do St. Petersburgu je to z Estonska 130 km, čili je v dosahu moderních dělostřeleckých zbraní. Do Moskvy je to od ukrajinských hranic v nejkratším místě 450 km, méně než 15 minut letu nadzvukových strojů. Ze středoazijských republik je to blízko do zauralské oblasti Ruska. Američané disponují 18 jadernými ponorkami třídy Ohio, čtyři z nich nesou pouze střely s plochou dráhou letu Tomahawk, každý ponorka jich má 154!
Oproti tomu Rusko má dne pouhé čtyři (!) raketonosné ponorky, 1 Akula (podle NATO Tajfun), 3 Borej - všechny nesou klasické balistické rakety (20 a po 16); nepochybuji o tom, že je Američané trvale sledují.
No a pak máme strategické bombardéry, že: B52H (77), B1B (100), B2 (21). Rusko má Tu-160 (kolem 20, přičemž výrobní závod byl v Kazachstánu) a turbovrtulový Tu-95MS (kolem 50).
Jinými slovy si umím představit, že Američany láká myšlenka pokusit se vyřídit Rusko jedním vrzem navždy. Radioaktivní zamoření by se k nim nedostalo nebo jen v malé míře.

Zatím bez slepic

To lákání je (nejen pro USA) staré už řadu století. Historicky byla už řada pokusů:

1) Poslat tam Napoleona.

2) Poslat tam Adolfa Hitlera (vzpomeňte jen na Mnichovskou zradu 1938, jak Západ podkuřoval Hitlerovi).

3) Rozbít jim to tam napadrť posláním Lenina a Trockého a vyvolat bolševickou revoluci.

4) Vysát Rusko a ekonomicky ho zničit pomocí Gorbačova a Jelcina, atd. a skrze "americké poradce".

Všechny ty pokusy mají společného jmenovatele. USA shánějí nějakého blba, který by to udělal za ně. USA chtějí být z obliga. A to platí i pro současnou mlsnou hubu Američanů, když sledují Rusko. Jinak řečeno, chtějí aby případný odvetný úder a škodu odnesla jiná země či kontinent, než USA.

Proto USA chtějí zatáhnout do války někoho jiného. Například zatáhli do toho Ukrajinu. Nebo některé další bývalé části Sovětského svazu, některé z nich už hořce litují, ale v českých médiích to nenajdete. Snaží se zatáhnout Evropu do války proti Rusko.

Třeba takové Polsko je velice chytlavé v tom válčit s Ruskem, a jako vždy Polsko představuje velké nebezpečí, že zatáhne Evropy do války. Polsko stále žije v předsvědčení, že řada okolních států by měla patřit Polsku. Ať je to třeba Slezsko, které se pokusily ukradnout při Mnichovské zradě, ale Rusko by také rádi z části zabrali.

Jinak řečeno, USA hledá blbce, který by to za něho vybojovat, odsral, a USA odnesly omáčku. Přesně tak, jak se povedlo po 2. světové válce. Evropa rozbitá, většina obětí byla Rusové, a smetanu slízlo USA. USA zvítězilo tím, že dolar protlačili jako světovou měnu, a dostali svět pod svou kontrolu. To je scénář, po kterém jdou.

Zatím bez slepic

Souhlasím. Revanšismus Polska nás velice ohrožuje. Ani ne tak svými územními nároky vůči nám, jako snahou o revanš v bývalých Východních Území. Paradoxem je, že Polsko nemá v podstatě územní nároky vůči Rusko, ale hlavně vůči Litvě, Bělorusku a Ukrajině. Připomenu, že Spojenecká komise na konci 1.světové války vymezila hranici mezi Ruskem a Polskem na tzv, Curzonově linii. Polsko po vyhrané válce s Ruskem zabralo území hluboko za Curznovou linií. Mimo jiné obsadilo současné hlavní město Litvy Vilno a ukrajinský Lvov. Ukrajinci a Litevci jsou dost nechápaví, když nejsou schopni pochopit, že jedinou obranou proti územním nárokům Polska je silné Rusko.
Jediné Ruské území, na které si Poláci brousí zuby je část bývalého Východního Pruska, které po 2. světové válce připadlo Ruské federaci. Tam se ovšem střetávají s nároky Litvy.
Nás ovšem případná válka s Ruskem velice ohrožuje. Protože Američané ji mohou vyhrát, ale my prohrajeme v každém případě.

Zatím bez slepic

Palec nahoru za komentář.

Zatím bez slepic

Nemám tolik času. Děkuji za vyhledání dalších informací.

Zatím bez slepic

Fakt jenom 4, když třeba na wiki jich je balistických 11?
A afakt jaderné hlavice mohou býát pouze na těchto, když technologie pokročila a sami amíci se bojí, že je mohou mít na ruských střelách typu tomahawk co se vejdou i na pobřežní lodě, teda, skoro na kažodu ruskou ponorku a kolik dnes připouští? 2500 jak s kasipku stříleli na Sýriu, tedy přiznaný dosah ne skutečný (i ten reklamní byl překvapení do výstřelu)

Já bych na tom nebyl tak jednoznačnej jako ty, rus má jednu vlastnost, když o něm většina světa myslí, že je slabej se ukáže, že je v tu chvílu silnej a když po něm šlapou tak pracuje víc jak němci za 2 světové... Rusa porazili, vždy jenom když mu lezliu do zadku a říkali jak je skvělej, když na něho byli zlí, tak se ukázalo, že vždy byl silnej, taková slovanská nátura (nemyslím tu pražskou přizdisráčskou, ona je to taková ta moderní západní nátura), kdy po tobě šlapou a ty v tu dobu sílíš a slábneš v době kdy se máš dobře...

Zatím bez slepic

Princip, kdy USA tiskne $ a kupuje za to zboží v Číně a US Army jistí, že dolar bude uznáván všude na světě a tudíž že si za něj může Čína kupovat po světě co chce, by mohl platit ještě dlouhé roky. Spíš to vypadá na určité vnitřní problémy v USA mezi jednotlivými skupinami (FED, banky, firmy, , zbrojařský segment, státní správa), které se jako vždy řeší nejlépe válkou mimo území USA. Ale svět se už trochu změnil a nemusí to tentokrát tak hladce projít.
Se zlatem bych řekl, že je trochu jiný problém. Cena zlata (i jiných surovin) je vůči dolaru velmi podhodnocena a zlato uložené v USA dlouho nikdo neviděl, takže pokud se začne masivně skupovat zlato, USA dlouho nemůže udržet cenu zlata podhodnocenou a s růstem ceny zlata by nastal růst cen i jiných komodit a všeobecná infalce dolaru. Ale ten proces by narozdíl od jiných sankcích a obchodních válek je poměrně "měkký" a dá se regulovat. To znamená netlačit na USA moc, ale někdy přitáhnou a někdy povolit podle situace (hýbáním s prodejem/ nákupem zlata). Rychlý a neřízený pád dolaru si nepřeje nikdo, ani Čína či Rusko.

Zatím bez slepic

Josefka.
Já to právě vidím jinak.
Natiskly si velké množství dolarů,které se jim teď vrací.
A právě státy,které drží velké množství dolarů,nakupují za dolary celé továrny,přírodní bohatství a tyto státy,za dolary chtějí po USA zboží,nebo i tím splácejí dluhy USA bankám..Proto Trump nabízí všude jejich zbraně,plyn,jinou komoditu nemají.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jasně, máte pravdu, ale pokud by všechny skupiny v USA spolupracovaly, tak ten problém pravděpodobně ustojí (viz naprosto servilní Evropa, Kanada, Autrálie, teď i Brazílie a ostatní), ale pokud se rozhádají (což asi jsou), tak ten problém ustát nemohou. A v tom je jejich problém - uvnitř skupin v USA.

Zatím bez slepic

USD jako světová rezervní měna sice poskytuje USA výhodu financování dluhu, ale současně je to hra na Černého Petra, komu při konečném zúčtování zůstanou bezcenné dluhopisy USA. Číňané je likvidují pozvolna a USA s tím mohou něco udělat jen za cenu drastického snížení životní úrovně asi na polovinu té současné (odhad). To se nestane, tak nutí, aby si někdo ty budoucí bezcenné papírky koupil. Kupují je všichni vazalové, třeba Belgie a Japonsko. My jsme chudí, tak ČR si koupí jen zbraně, ale každý dolar dobrý.

Zatím bez slepic

USA s tím nemohou udělat vůbec nic, protože nemají vůbec žádnou vlastní měnu.

Dolar tiskne - zcela bez kontroly USA vlády a občanů - jakási soukromá partička ve FEDu. Není zcela jasné, komu FED vlastně patří.

Jinak řečeno, životní úroveň v USA je zcela v rukou té neznámé soukromé partičky, která si může a dělá s dolarem naprosto co chce. V minulosti ta partička několikrát vytvořila různé hospodářské velkokrize. Ta soukromá partička si s celým USA a občany hraje jako malý kluk s kuličkami.

Zatím bez slepic

In reply to by Donald Trump (neověřeno)

Trvalý odkaz

JFK podepsal 4.6.1963 výnos č. 11 110, že se tisk peněz vrací pod kontrolu vlády USA. Jeho nástupce Johnson ještě v letadle z Dallasu výnos zrušil. Účast těch, kdo FED ovládají, na vraždě JFK, je jednou z konspiračních teorií.
.

Zatím bez slepic

No jo, ale je jistota, že ty dolary, za které Čína nakupuje, byly natištěny skutečně v USA?

Zatím bez slepic

Pokud je na těch USA dolarech nápis "Made in China", tak je neberte, jsou falešné.

Zatím bez slepic

Zapomněl jste dodat to hlavní. USA nemá odborníky, techniky, inženýry. Jejich školy a univerzity stojí za houby. Korporace a média, stejně jako celký systém v USA podporuje blbost a nevzdělanost. Dokonce tam mají milióny lidí, kteří neumí ani číst a psát! A zhoršuje se to.

Takový stát prostě válku ve střednědobém a dlouhodobém výhledu prohraje.

Všichni v USA žijí v přesvědčení, že jsou vládci světa. Měl jsem tam rozhovor, kdy mi bylo sdělováno, jak konečně s Trumpem pošlou Čínu na kolena. Ptal jsem se čím? Prý se začne sankcemi na zahraniční ocel. Já na to, že v USA už neexistuje ani jedna slévárna - že jste na tom hůře než náš pidistáteček. Když uděláte sankce, tak si jen zdražíte veškerou ocel. Rozhostilo se trapné ticho a hledání na internetu, kde je slévárna v USA. Zjistili že nikde.

Jaderný útok na Írán samozřejmě nikdo nezkusí. Pokud ano, tak je takový útočník okamžitě v háji. I kdyby nic jiného, tak to už mezinárodní mínění zaznamená, a to USA neokecá. Kromě toho USA není už hegemon světa, nastane konec diplomatických i jiných pardonů, které Rusko, Čína a další vůči USA na světové mezinárodní scéně činí. Jakýkoli jaderný útok by znamenal, že USA by ztratilo hrozně moc, a to i kdyby nikdo na USA přímo v odvetě nezaútočil.

Zatím bez slepic

Nezapomněl, USA mají špičkové odborníky na lidská práva a genderovou sociologii, dále právníky v anglosaském právu, výborné organizátory barevných revolucí a pak kouzelníky se zlatem uloženým v USA. Simsalabim, jak říkají, a rázem je zlato pryč. Uznejte, že v genderové sociologii univerzity USA ve světě jasně vedou.
Co se týká omezeného jaderného útoku, to moc záleží na tom, jak moc bude vedení USA zoufalé. Až budou stát před variantou snížit životní úroveň v USA nebo poslat rakety se slabšími jadernými hlavicemi, vyberou si ty rakety. Mezitím Číňan postupně utahuje šrouby a drtí USA. Jakmile se z Číny stala dílna světa, USA válku prohrály. Vyhrát ji mohou jen přesunem výroby zpět do USA. Ale upřímně, nevím, jak moc USA chtějí jaderné hlavice vyzkoušet na Íránu a všem ukázat, že je mají a co hrozí neposlušným zemím. Že přijdou o mezinárodní kredit? O ten už přišly a respekt je udržován jen silou americké armády.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Životní úroveň běžného USA občana fakt nikoho nezajímá. Zvláště ne ty, kteří rozhodují za USA. Sníženou životní úroveň většiny USA občanů jednoduše nahradí tím, že je budou o něco více dřít - a zvýší si o to úroveň těch 0,1 % bohatších. Všechno bude absolutně v pořádku.

USA elita nebo přesněji ti, co mají skutečně moc, potřebují pouze v masových médiích těm USA oholeným občanům prezentovat viníka. Proto USA musí válčit, aby prezentovala viníka a nepřítele, který za to může. Ti mocní zoufalí nebudou, ti v krajním případě klidně sbalí saky paky a přesunou se třeba do Prahy nebo do Pekingu nebo do Petrohradu, žádný problém.

Ve skutečnosti USA mocným vůbec nevadí, když někde rozšlehají bombami nějakou zemi a vyrobí milióny mrtvých, a pak válku prohrají. To je fakt fuk. Ani jim nevadí, že celý svět je postupně sjednocovám proti USA. To bude až za dlouho, po nás potopa. Níže zmíněný Kennedy byl válečný štváč, který projel co mohl, ale Američané ho za to milovali. On totiž byl aktivní, a něco pro USA dělal! Ne jako ten Eisenhower předtím, který prospěl sice USA a občanům asi tisíckrát více, ale nebyl tak agilní v bombardování a agresi, a nedokázal být do toho tak bezhlavě a psychopaticky zapálen jako Kennedy!

V USA si spíše pěstují situaci, jaká vedla v mnoha státech ke komunistické revoluci. A docela bych si na ten budoucí komunismus/socialismus v USA vsadil.

Zatím bez slepic

Ale jistá modifikovaná forma komunismu už v USA je skrze genderovou sociologii. Hlavní heslo, všichni pracujte podle svých schopností a každému dáme podle jeho potřeb už v USA úspěšně splnili. Jen zapomněli říct, že schopnost pracovat je u některých skupin obyvatel nízká.

Zatím bez slepic

Kolik lidí tam bere nějakou formu potravinové pomoci od vlády. 50 miliónu američanů?

Jak se to liší od socialistických dotovaných cen potravin.

Zatím bez slepic

Podle mě ta nová doktrína je jen výplod chorého mozku, kterou nemůže myslet nikdo vážně ani mezi těmi válečnými štváči v Pentagonu. I omezený jaderný úder znamená v konečném důsledku totální průser.

Saudové jaderné zbraně již údajně mají. Kdyby jim je dodali Američani a provalilo se to, tak nevím, jak dlouho by trvalo, než by se dostaly jiné hlavice naopak do Iránu. To by rychle vyeskalovalo do nepěkných konců.

Neříkám, že Američani jsou tak blbí, aby to nezkusili, ale doufám, že k tomu nedojde.

Zatím bez slepic

On i euromajdan v Kyjevě a střelba do vlastních řad byl výplod chorého mozku. A přesto se to vraždění stalo.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

On byl výplod chorého mozku i humanitární bombardování Srbů v Kosově, že ano.

Zatím bez slepic

Sankce, to je téma, které mě také zajímá. Totiž v tom smyslu, co nastane, až USA vyhlásí sankce proti celému světu.... Protože už skoro celý svět začínají srát.
Nějak se jim ty sankce, jejich kvantita, začínají vymykat z rukou, zdá se mi. Neb významný není ani tak aktuální stav, ale trend.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdyby USA vyhlásily sankce celému světu, USA by se dostaly do izolace a musely si vše nakoupit samy. Paradoxně by to znamenalo záchranu pro USA, protože je to dost velká země se spoustou obyvatel a dostatečným vlastním trhem, takže by si začaly vyrábět zboží samy. Ovšem benzín a naftu by měli na příděl, toho dost nemají.
Stačí si porovnat, jak dopadly sankce proti Rusku. Evropské firmy vyklidily pole působnosti a dnes tam jsou američtí a asijští výrobci.
Zbytek světa by se bez USA, kdyby celému světu vyhlásily sankce, obešel. A USA by čekalo narovnání vztahů, jen by ti nejbohatší přišli o všechny úspory. Takže sankce budou, ale vždy jen proti několika málo zemím. A vždy poškodí především konkurenty USA.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

USA nejsou a nikdy nebudou soběstačné. Jejich spotřeba je tak vysoká, že by se jim rychle nedostávalo surovin. Celé USA je doslova založeno na opuletním plýtvání. Není tam ani infrastruktura, která by efektivně využívala suroviny a energii. Celé USA je děláno na principu, že vše se musí přizpůsobit ziskům a pohodlí korporací - a všechno ostatní je na každém jednotlivci.

Nemluvě o tom, že USA je v zásadě plně ovládáno oligarchy, většinou ve formě korporací a bank, tedy nepřímo. Kolik lidí v USA vládě je nezávislých na těchto?

Kdyby se USA skutečně dostaly do izolace, tak by krachlo a záviděli by i Somálsku. Ta plná izolace se samozřejmě reálně nikdy nestane.

Zatím bez slepic

až po něm projde noha pěšáka. Myslím, že k vylodění na íránskou pevninu nedojde; půjde pouze o vzdušné údery, cílené "mediálně" na íránská jaderná zařízení, potom na centra protivzdušné obrany a větší uskupení vojsk. Jenže v dnešní době jsou protiletadlové raketové komplexy hodně mobilní a autonomní, žádné těžké odpalovací rampy; vojska jsou na Toyotách Hilux pohyblivá, žádné kolony (bohužel v Íránu žádné krytí).
Pěšák to má do Teheránu hrozně daleko - a co by tam dělal? Půjde jen o rozesrání něčí ekonomiky a obchod se zbraněmi, dlouhodobý strategický cíl z toho nečouhá. Jedině snad přerušení dodávek ropy do Číny.

Zatím bez slepic

Navíc Irán může zatopit americkým vojákům v Iráku i Afghanistánu, o obou státech má díky USA poměrně silné pozice (v Iráku tedy více). Taky v Jemenu můžou přitvrdit vůči SA. Tam všude by se vraceli vojáci v rakvích, což se amíkům moc nelíbí. Má si Trump co rozmýšlet.

Zatím bez slepic

Pozemní operace nedává smysl. Můžeme ji vyloučit. Pokud by k ní došlo, tak by vojáčky dodali sunité a důstojníky armáda USA.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hele, jedná krásná konspirace. Doník vytáhl na Peršany a náhodou hned kdesi v US lehla popelem rafinerie na zpracování zemního plynu ;-). To jen tak pro zajímavost.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Už zase a svět jim to furt žere. Ptám se, proč. Kdo jste se nedívali na video, co vlk vyvěsil v druhé části o lži CIA, doporučuji vřele. Raeganova tajná válka se to jmenuje a je i na youtubce. Ne že by to, o čem tqm mluvili, člověk tak nějak za ta léta netušil. Co mě ale vyděsilo asi nejvíc bylo přiznání některého z těch nabubřelejch emerickejch dědků, že ani prezident Regan neměl vždy všechny informace, ale musel rozhodovat. A to si myslím, že Raeganovi pod nohy klacky neházeli vlastní lidi v takovém množství jako Trumpovi, a rozhodně do toho viděl víc než DJT. To video by měli povinně shlédnout všichni žáci a studenti v hodině dějepisu, kde se probírá studená válka.
Jenže kdo nechce vidět, nevidí a neslyší.
Připadá mi. že američani jsou jako despotickej manžel, co týrá manželku až k smrti, a ona (zbytek světa) nemá odvahu z toho vztahu odejít, i když ví, že ji zmlátí, dneska, zítra, kdykoliv - se záminkou nebo bez ní. Přijde mi, že pánbů s těmi svými mlýny má sakra dlouhé zpoždění.

Zatím bez slepic

z nejake vcerejsi debaty

globalizace je vyhodna jen pro nejsilnejsiho, vsichni ho poslouchaji a bohatstvi jde k nemu

to se obratilo

ted se USA jako slabsi musi branit cine/evrope/rusku pomoci cel a restrikci

porad muze vyvolat valku, ale prvni porazka v syrii ukazala ze to mozna jde.

Zatím bez slepic