Saudi Aramco

Autor

Člověk jednou vytáhne paty na víkend a hned je takové haló...

Saúdská Arábie, která už tři roky slavně vítězí v Jemenu a nastoluje naše spřátelené západní pořádky proti tmářským rebelům podporovanými Íránem, náhle docela drsně prohrává a to tak moc, že hluboko v saúdském vnitrozemí poletují drony schopné ničit ropná zařízení. 

Nebudu to nijak zdržovat, hodím rovnou své vidlácké postřehy: 

1. Saúdská Arábie nakupuje zbraně z USA. Nakupuje prakticky neomezeně, bo má téměř nekonečný přísun peněz. Může si dovolit zbrojní kontrakty převyšující ruský vojenský rozpočet. Stovky miliard dolarů. A vidíte, nestačí to ani na to, aby ochránili svůj vzdušný prostor před útokem dronů. Být odběratelem bojové techniky od našich atlantických bratrů a spojenců, je nejvyšší čas se zamyslet, co to vlastně za drahé peníze prodávají. T

Tady se totiž nebavíme o pár vrtulnících, ale o kompletním vybavení pro fakt brutálně velkou armádu, která je materiálně vyfutrovaná na nejvyšší míru. A přesto není schopna zabránit podobnému útoku. 

Třeba to teď budou u Trumpa reklamovat a dožadovat se lepších radarů, lepších prostředků včasné výstrahy, lepších zpravodajských prostředků a samozřejmě lepších protiletadlových prostředků. 

2. Nejsem žádný vojenský speicalista, ale dron, který je schopen takto fatálně poškodit ropná zařízení, že to způsobí dlouhý výpadek poloviny saúdských dodávek ropy, to musí být sakra velký dron. To nebude žádné primitivnéí letadélko Káně, nebo prostředek Sojka, který má naše armáda. To musí být dron jako prase o velikosti rakety V1. Člověku se skoro až nechce věřit, že takový dron s tak fatálními možnosti existuje. 

Nelžou nám jako obvykle? Nejsou Húsijští rebelové už za kopečky a neostřleují to tam normálně dělostřelectvem nebo nějakými kaťušemi? Nebo nějakou pořádnou raketou typu Točka?

Ze Saúdské arábie a Jemenu nebudeme mít nikdy žádné zpravodajské pokrytí a i kdybychom ho měli, tak to nikomu neukážou, protože náš skvělý prozápadní arabský spojenec to tam vraždí hlava - nehlava. Klidně už se může pár měsíců válčit nikoliv v Jemenu, ale hluboko v saúdké poušti. Neovládli teď nedávno ti primitivní rebelové jemenské hlavní město? 

3. Předpokládejme, že to skutečněbylo tak jak nám to říkají. Že skutečně přiletěly nějaké drony, které nadělaly takhle neuvěřitelnou paseku. Předpopkládejme, že jsou opravdu z Íránu... Ti Peršané ale umějí dělat stroje že? Ono to lítá nad saúdsko - americkým písečkem, nevidí to saúdské radary ani americké družice, nikdo to nesetřelí a ono to po dopadu bouchne jako matka všech bomb... To teda čumím. 

Írán, který je pod sankcemi, nesmí prodávat ropu, nesmí se dostat k vyspělým technologiím, nesmí skoro nic a on přes to všechno nějak dokáže zařídit takový ohňostroj. Jistě, nejspíš jim pomohli Rusové i Číňané, ale když ti ajatoláhové mají tohle, bduou mít jistě i další esa v rukávu. Netajím se tím, že věřím i v jejich jaderné eso a tohle by mohl být další argument tomu věřit. 

Zároveň koukám, že všechna embarga i sankce jsou děravá jak řešeto. 

4. Jestli někdo potřeboval záminku k válce, tohle by na to docela vypadalo. To by bylo totiž úplně nejjednodušší řešení. Jedna speciální jednotka saúdské armády, nálože na správných místech, pár trosek nějakého bezpilotníku a televizní štáby.... Ropa bude drahá, dražší, nejdražší, podívej se světě, jak jsou ti Íránci zlí... Konecknců když to vyšlo tenkrát jedenáctého září, proč by to nevyšlo znovu že? 

5. A Putin se chechtá a chechtá... ropa jde nahoru, brzy už si bude ruská armáda zase moci dovolit jakoukoliv hračku, protože dolary potečou horem dolem, předem zadem. Navíc jsou před dokončením ropovody a plynovody do Číny... no kurva to bude prachů. Kromě toho možná bude ještě Írán potřebovat zbraně a dá za ně cokoliv. Ten ruský prezident se musel narodit na šťastné planetě... nemusí dělat nic, všechno se děje samo. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidláku,
technická:
Ono i to letadélko Káně by to zvládlo - pokud by na místě pilota seděl metrákový pytel zápalné výbušniny. O většinu tepelné energie po výbuchu se postará dílem rozprsklá ropa, která čeká na místě, dílem možná i plyn, který ji doprovází.
Letět deset metrů nad terénem není zas až tak velký problém, pokud má letadélko laserový výškoměr (třeba upravený z měřiče vzdálenosti z Lidlu).

GPS navádění má každý druhý mobil a každý třetí foťák.
Postavit patřičně nosné rogalo (deltaplán) by v osmdesátých letech dokázalo v garáži pár set svazarmovských Čechoslováků.
Motorový deltaplán s potahem křídel z laminované polyetylénové fólie
a pohonem sadou různě směrovaných výkonných modelářských elektromotorů, které by se zároveň pomocí elektroniky "staraly" o řízení, to vše napájené běžně dostupnou elektrocentrálou by - včetně úplatků za pokoutní obstarání patřičné výbušniny - asi v našich či ukrajinských poměrech těžko vyšlo dráž než trojnásobek průměrné české mzdy...
Já bych to rozhodně zbastlit nedokázal, ale když si vzpomenu, co dokázali čeští či polští modeláři či ilegální motoroví rogalisté koncem sedmdesátých či v polovině osmdesátých let, naskakují mi pupínky velikosti pralinek...

Kombinace technické kreativity a maximální nasranosti dokáže víc než miliarda dolarů.
Koneckonců - pamatuji, jak dostávali na prdel Američani ve Vietnamu.
Třeba pomocí tzv. "bambusových min".

Nicméně si - stejně jako Vy - nemyslím, že by se v tomto případě jednalo o dílo amatérů. Všechny Vámi nanesené varianty přicházejí v úvahu. Plus několik desítek dalších, které mne ani Vás nenapadnou.

Pokud se SNAD přece jenom jedná o decentní vzkaz Iránců našim saudskoarabským mírovým demokratickým spojencům, pak bych ho přeložil do češtiny slovy: Natrhnem vám prdel od ucha k uchu!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Před tím, než půjdeme do hajan. Prosím vzpomeňte na větu klasika - " A komu tím prospějete, co? "
Odpověď na Vidlákovu nevyřčenou otázku je jasná, resp. je nejlepší odpovědět podobnou protiotázkou - "Komu tato událost nejvíce prospěje, kdo ji může nejvíce využít?"

Já vím že Putinovi kruci.... Ale také ………

Dobrou noc. IK

Zatím bez slepic

In reply to by Immanuel Kant (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vaše úvaha je správná a logická, Immanueli.
Jenže, kruci, dnes nelze výhradně spoléhat jen na to,, že VŠICHNI aktéři jednají výhradně logicky, pragmaticky a racionálně.
To bychom nebyli v té, ve které jsme jsme nyní.

Takže i hodně blbé, iracionální a kontraproduktivní varianty nelze vyloučit.(Pravda, kdyby to nebylo zakázané a kdybych nebyl judofil, cukalo by i mně oko nepatřičným směrem. Ale ovládám se!)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

K útokům se přihlásila jemenská povstalecká skupina

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo z zodpovědnosti obvinil Írán a na twitteru uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu.

Zatím bez slepic

To dá rozum!
Když USA řeknou, že o jemenské stopě nejsou důkazy, tak to tak je, USA o tem něco musí vědět........
Protože nejsou důkazy o tom, že údery přišly z Jemenu, přišly odtud, odkud USA řekne a tak je to správné....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Čerti vědí, oč v tomto případě vlastně jde.
Především také nevěřím v nějaké kutilství Jemenců, kteří by vyráběli drony na koleně. Tvrdím to na základě své dvojí návštěvy Jemenu před čtvrt stoletím (1996), účasti na jednání s viceprezidentem a s ministrem obrany a tak. Doba sice pokročila, ale na nějaký vědeckotechnický rozvoj v Jemenu bych opravdu moc nesázel.
Zajímavé je (tedy vlastně: bylo), že tehdy nebyla přesně stanovena severní hranice Jemenu (se Saudskou Arábií) - a právě tam se nacházely nejbližší zdroje ropy. Kousek východně od správního střediska Al Mukala (přibližně v polovině dlouhého jemenského pobřeží Arabského moře) existoval terminál kanadské společnosti Canoxy (nebo tak nějak, nechce se mi to hledat), která za vysokých nákladů položila ropovod přes jemenské území z této pohraniční oblasti až k moři, kde skutečně "parkovaly" nějaké tankery.
Těžko tedy říct, zda se celá současná jemenská válka týká ropy, nebo geopolitického významu toho rohu Arabského poloostrova, nebo islámského náboženství. Nebo je to jen náhradní prostor pro americko - íránské škádlení?
Čerti vědí.
P.S.: Ale země to byla zajímavá a svým způsobem dramaticky krásná. A Jemenci (tehdy) spíše vlídní, zejména odpoledne, když "kátovali" :-). Teď je mi jich líto, přece jen k nim mám osobnější vztah, než většina české populace.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

toho bezpilotního dronu.

Zatím bez slepic

Klidně můžete klást otázky, ale asi bude zarytě mlčet!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Také budu hádat s raní kávové sedliny.
Jak píše Kant,lomu to prospěje,no přece je to každému jasné,na potupu porážku Iránu se čeká delší dobu.
S těmi tankery to nevyšlo,tak muselo přijít něco vážnějšího,co probudí ,mnohé politiky i občany,ale hlavně ty co mají na starosti ceny poh.hmot,hned toho využít.Ropy je všude dost,pořád se mluví o nadbytku nabídek ropy
Takže to vidím podobně,jaku u sestřelení letadla nad Ukrajinou,nikdo nemá důležité stopy,záznamy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Neff se dnes také zamyslel nad nesnesitelnou lehkostí dronů:
https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/benzin-za-ctyri-petky.A190915_…
Zajímavé a asi i trefné je přirovnání bojů, jež se vedou v Jemenu (a v okolí) k 30 leté válce.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jemenskému dronování
Amerika nezabrání.
Ahmedovi v Rub al Chálí
v teple mozek pěkně pálí
popíjí si kafé laté
přitom jeho ruce zlaté
uplácaly gyroskop,
už to není žádný op.
Strejda Sam jen čumí
co ten Ahmed umí
snad ho učil Alach
nebo tu byl Valach.

Zatím bez slepic

Vy jste nepřekonatelný !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

1 - naprd su ti peniaze, ak chyba nadsenie. Saudov je ako safranu, predpokladam, ze polka armady su zoldnieri. A ta druha polka to ma ako imidzovku. Ked sa narodis s pocitom ze nemusis, tak sa ti ani velmi nechce. A rodeni Saudi nemusia. Zoldnieri sa zase nepretrhnu - by som povedal ze ani do vysky platu nie :D :D :D
2 - na dobru havariu nepotrebujes vela matrosu. Staci trafit presne ... to dobre miesto. Obcas staci zapalena cigareta :D Kludne za plotom mohol sediet chlapik, co vizualne ovladal nazvime to dron, co trafil spravny ventil, alebo odsavaci vyduch. Podla fotiek to vyzeralo na poriadny srumec, tak som vobec zvedavy, ci nejaky dron najdu , alebo ho budu v CIA najskor musiet vyrobit. A samosebou na neho este napisat Made in Iran :D :D :D
3 - Ak to bolo lietadielko kupene v modelarskom obchode - kludne v USA - tak to vyrobili v Cine :D :D. Fakt som zvedavy na rekonstrukciu - Jemencan sadol v Sana na autobus, v baglu ma lietadielko, dojde k brane zavodu, hopa si na prdel, z druheho baglu vyberie sulok s dynamitom, pripevni pod model, nastartuje motor, trochu ho potturuje by nechcipol, mrkne do mapy, kde ma velkym cervenym krizikom, kam ze to ma flaknut :D :D???? Medzi tou horou rur nie je jednoduche trafit spravne miesto. Takze by som povedal ze mal aj navadzaca.

Saudi zacnu mat problem s partizanskou vojnou. Jemencania zistili prieskumom bojom, ze to ide a ide to dobre.

Trump do vojny s Iranom nepojde. Cina odobera ropu z Iranu. Kopec ropy. Mozno nejaka propagacna akcia a'la Syria - kopec starych tomahawkov s nulovym ucinkom - ale aspon sa podpori zamestnanost novymi objednavkami....

A Putin sa nechcechta, pac opat za nim bude lozit tu niekto z Iranu, tu z Ciny, tu od Saudov a mozno aj american dojde do Kremlu. Kopec starosti, kopec neznamych, a nemozno vyhoviet vsetkym... nechcel by som byt v jeho kozi.

Zatím bez slepic

http://www.novarepublika.cz/2019/09/komentar-terezy-spencerove-prelomov…
..........Teherán zaručí čínským firmám přednostní právo na účast v tendrech na nové, zmrazené nebo nedokončené projekty týkajících se ropných a plynových polí, stejně jako přednostní vstup do petrochemických projektů, včetně dodávek technologií. S tím souvisí vyslání pěti tisíc čínských vojáků, kteří budou zajišťovat bezpečnost čínských projektů. Dohoda rovněž počítá s právem Číny kupovat íránské energie za dumpingové ceny, s odkladem splátek až o dva roky,..........

Zatím bez slepic

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

ked nahodou amikom padla bomba na cinske velvyslanectvo v Belehrade a bolo ticho po pesine :D :D :D

Doba pokrocila.

Kde su ruski vojaci - tam sa nebombarduje, lebo rusi maju taku blbu zasadu, ze oko za oko... a sem tam ani zajatcov proste neberu...

Cinania idu v uz prelapanej cesticke. 5000 vojakov je celkom dost - takmer cela slovenska armada :D :D :D abo trocha viac :D :D :D. V kazdom pripade si tam cinski vojaci maju pravo nasackovat nejake tie PVO baterie. Takze k S300 - co dostal Teheran od Rusov a Izraelcov z toho isiel trafit slak - si tam cinania nasackuju svoje dalsie baterie. A vznikne bezletova zona :D :D :D

Aj tak si myslim, ze v USA su trapaci. Ak by netlacili tak na pilu, Iran by bol furt zloduch, oni ti dobri a svet by isiel dalej. Takto dotlacili veci na hranu a dotkli sa energetickych zaujmov Ciny. Cina to samosebou vyuzila. Rusku poskytla pomocnu ruku v 2014 ked tu bol boom sankcii. Teheranu poskytne pomocnu ruku teraz. Samo ze za to dostane vyhodne ceny.

Vratim sa len ku konstatovaniu, ze synonymom ruskocinskej politiky je konzistentnost. Zapad na tie kotrmelce skaredo doplati. Talibanci budu vhodny lakmusovy papierik....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No a co třeba myslet i střípkem touto cestou (odkaz je z 2011) a dát si do souvislosti i ten současný boj proti autům na naftu (a benzín), greténismus...... čas a rozsahy těžby pro potřeby růstu celého světa, co už nepůjde ukrmit...
Nic se neděje náhodou.
Ony sice nejen dle Špidláka od socanů ZDROJE jsou, ale ropa nejsou peníze, tu si jen tak nepůjčíte a nenatisknete na tiskárnách....

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ropy-uz-vice-nebude-saudska-arabie…

Může být, že auta na baterky prostě navzdory "nesmyslnosti" i zde propírané se vyrábět začít musí, protože ropa s levnou těžbou stejně pro počet aut a další výrobu na té ropě závislou, (což je téměř vše) pomalu dochází....

Třeba ohníček mimo jiné pomůže obhájit to snížení těžby "levněji těžitelné" ropy v SA, když v zásobách už je spíše prý ropa s vysokými náklady na těžbu. A třeba tak shoří zásoby, co existovaly jen na papíře....

A tu Ruskou a Iránskou ropu ne a ne mít pod kontrolou.... a to svedení ihned na Irán, tak tyto příběhy už známe trošku z minulých pohádek pro veřejnost....

Zatím bez slepic

Je nenahraditelnou surovinou pro výrobu plastů. A bez plastů si současnou společnost nelze představit. Podívejte se kolem sebe.

Zatím bez slepic

ale znamena to navrat tak o 50-60 rokov
a nie len technologicky
ale aj poctom ludi na planete..........

Zatím bez slepic

Já ještě pamatuju dobu, kdy na vesnici nepotřebovali popelnice. Dnes je u každého baráku aspoň jedna a na každém kilometru kontenery, na plasty, na papír, na sklo, a světe podrž se - na biologický odpad.

Zatím bez slepic

No a co. Greta plast nema rada. To staci.

Zatím bez slepic

sa mrknut ako sa vyraba ten plavaci sajrajt ( a nie len technologivky, ale pekne materialovo ), na ktorom slavnostne preplavala Atlantik, to by sa jej rovno vyrobili vrasky na cele :D :D :D

Zatím bez slepic

Prosímn vás! To jako předpokládáte, že by o něčem (čemkoliv) naše Greténka přemýšlela? A má čím?
Obávám se, že Greténka má IQ Žaka (myslím jednoho papouška, ne Kateřiny) :-)

Zatím bez slepic

Nepozorně jsem četl, píšete to samé, co já, pitomec !

Zatím bez slepic

Já nejsem urážlivá, spíš mne potěšilo, že to byla jen nepozornost při čtení.
Pitomec určitě nejste, jsme jen lidi..............
Občas dokonce sama napíšu něco tak neohrabaně, že se to někoho i osobně dotkne, pak mne to mrzí.
Opravdu to je u mne nedokonalostí mou a té písemné komunikace.
Nerada dělám druhým, co sama nevyhledávám.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Variant, byť jsou mnohé z nich málo pravděpodobné, je víc.

Asi to bude chtít postupně odškrtávat.
Jako nejméně pravděpodobnou verzi bych na základě dlouholetých zkušeností škrtl tu, kterou za prokázanou oficiálně označí USA.

Dokonce tu Ládikovu variantu výslechu "pilota bezpilotního dronu" bych tak úplně nevylučoval! Zvlášť jestli se v epicentru výbuchu najde jeho letecký průkaz a osobní rozkaz nějakého toho ajatoláha. A kus očouzeného plechu s nápisen Made in Irán. Oni jsou ti darebové strašně roztržití.
Nicméně určitě proběhne na místě řádné vyšetřování za účasti několika letadlových lodí a nejspíš raketová preventivní likvidace potenciálních sprostých podezřelých. A budou tam někde poblíž nějaké volby...

Zatím bez slepic

Těma volbama myslíte ty volby v bývalé Palestině?

Zatím bez slepic

I vy šprýmaři!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tereza Spencerová - její dnešní shrnutí:

→ podle Trumpa mají USA „nabito“ a jsou připraveny vojensky reagovat na víkendový útok na saúdská ropná zařízení, podle všeho ale čekají, až jim Saúdové ukážou na viníka… k útokům se sice přihlásili jemenští rebelové, ale ministr zahraničí USA okamžitě ukázal na Írán a vyhlášený jestřábí senátor Lindsey Graham okamžitě vyzval k útokům proti íránským ropným zařízením… už jen Trumpova ochota počkat, až mu Saúdové označí pachatele, jasně ukazuje na to, že vše skončí tím, že za viníka bude vyhlášen Írán, protože není pravděpodobné, že by si Saúdové nechali ujít takovou příležitost "vypustit" Ameriku do války proti svým hlavním regionálním soupeřům z Teheránu… Írán podle očekávání odmítá veškerá obvinění, pro která USA (aktuálně projednávající dohodu o vzájemné obraně s Izraelem) ani Saúdové mimochodem (klasicky) nenabízejí žádný důkaz, Revoluční gardy navíc namítají, že pokud by Írán opravdu chtěl na něco zaútočit, nebyla by to saúdská rafinérie, protože na dostřel íránských raket je spousta amerických základen nebo letadlových lodí; Írán je na válku připravený, a pokud USA útok na saúdskou ropu využijí jako záminku k válce, Teherán zareaguje… není ovšem bez zajímavosti, že Trump při tom všem dál nevylučuje své setkání s íránským Róháním… mezitím se objevily spekulace, že by rakety mohly přiletět také ze základen šíitských milicí v Iráku, ale to pro změnu popírá Bagdád… v časech špiclovacích satelitů jsou ostatně takové diskuse, natož „hledání viníků“ fakt nedůstojné… do prudkého růstu světových cen ropy Trump vzkazuje, že „ropy je spousta“… myšleno té americké, samozřejmě, pro niž jsou aktuální vysoké ceny po zničení části saúdské ropné produkce existenciálním požehnáním… mimochodem, podle satelitních snímků prý bude obnova saúdské produkce trvat přinejmenším „měsíce“… z celého obrázku už tedy vypadli jemenští Houtíové, zcela z něj vypadla čtyři a půl roku trvající zničující saúdská agrese proti Jemenu, na niž rebelové útokem odpovídali, už zcela vypadává rozřezaný Džamál Chašúgdží nebo saúdské financování terorismu, svým způsobem z něj ale vypadává i starost o osud Saúdské Arábie jako takové, protože čím méně její ropy na trhu, tím větší zisky pro ostatní producenty… a mezitím hurá na Írán!... alespoň slovně, aby měli jestřábi radost… čas pro velké šachy… fascinující…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Superbabiš ?
Belgický kandidát na místo v Evropské komisi, dosavadní ministr zahraničí Didier Reynders, je vyšetřován kvůli praní peněz v Demokratické republice Kongo…

Zatím bez slepic

Ne, to je jen mistni ODS.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dějí se to věci na tom světě. Británie zadrží iránský tanker, protože prý veze ropu do Sýrie a to že by neměl. Pak ho propustí a on tu ropu v pohodě v Sýrii vyloží. A co na to západní demokracie/světové společenství/naši spojenci vedení nejsvobodnější demokracií, tedy USA? Nic!

Irán zadrží britský tanker. A co na to západní demokracie/světové společenství/naši spojenci vedení nejsvobodnější demokracií, tedy USA? Spousta řečí o vyslání flotily do Perského zálivu ale jinak... Nic!

Kdosi téměř zlikviduje největší naftovou fabriku na světě a co se stane? No to jsem vážně zvědav. Ono to začíná vypadat, že naši přátelé a spojenci nějak ztrácejí drajv. Nedovedu si představit, teda celkem dovedu, co by se dělo, kdyby něco podobného někdo zkusil tak před cca dvaceti lety. To by byl šrumec!

Rád bych doporučil popkorn a pohodlně se usadit v křesle, jenom že mám jakési mrazení v zádech. Ony tyhle časy kdy se předělává svět bývají sice velmi zajímavé, ale současně také velmi nepohodlné a nebezpečné místo k žití.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Není třeba příliš spekulovat, podívejme se na prohlášení, které zveřejnil už anonym výše. Podle prohlášení ministerstva vnitra (Saúdské Arábie) byly příčinou ohně zásahy střel z dronu. Bezpečnostní složky zasahovaly na zařízeních Abkajk a Churajs.
Dron to byl pořádný a pokud jej povstalci neukradli přímo saúdské armádě, museli jej dostat z Íránu. A otestovali jej v ostrém provozu.

Zásah to bude pro Saúdy citelný. Sice se zvýší cena ropy, takže budou více vydělávat, ale na mnohem menším množství těžby. Írán ze zvýšení cen profitovat nebude, protože je pod sankcemi. Odnese to Evropa a Čína.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Odnese to Evropa, Čína, Irán (a Saudi).
Samí globální konkurenti USA.
No není to krásné ? Amerika bude zase first, byť na trochu nižší úrovni než doposud.

Zatím bez slepic

Ale USA už jsou zase první, minimálně v počtu rozpoutaných válek v posledních letech.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zeptam se jinak, citelny to bude proc? Ze vyvezou o 50 procent ropy v sumach pocitano v "litrech" mene nebo klesne "zisk" po odecteni nakladu? Tak nejak si dokazu predstavit, ze jeste vydelaji a jedinej kdo breci jsou diletanti co se naucili zpameti poucky apod. na VS...
Dám priklad, kdyz by byla ropa za 50dolaru barel, naklady z tech 50 dolaru byly dejme tou polovina, tedy zisk je 25dolaru, kdyz cena ropy vyskoci, na 100dolaru, pak mam zisk 75 dolaru, kdyz vyvezu polovinu mam, zisk 37,5dolaru, tedy su na tom lepe o 12,5 dolaru i kdyz vyvezu polovinu.

Jedinej koho vidim jako toho kdo prohral je ten co plati na benzince...

Zatím bez slepic

Když to tak hezky počítáte, jeví se to jako další možnost, kterou je třeba brát v potaz....

Já jsem sice taky jen diletant, ale jen čistě ekonomicky v čase, když Vám něco shoří (nevím kolik té ropy) asi už tuto NIKDY neprodáte ani v budoucnu za žádnou cenu a ještě to musíte na svoje náklady zrovna teď hasit..........
To si myslím, že byl smysl (tak jsem to já uchopila) předposlední věty Gerda v 9:29:
"Zásah to BUDE pro Saúdy citelný. Sice se zvýší cena ropy, takže budou více vydělávat, ale na mnohem menším množství těžby."
Pokud SA tuto ztrátu shořelé ropy nahradí bohatě ta "útokem" zvýšená cena, bude to i tak "citelný", ale s jinou konotací, tu shořelou ropu ale tak jako tak už neprodají nikdy....(byla-li tam, kam to prásklo ještě kloudně jaká)

Zatím bez slepic

Bude pro ně citelný? No, o pearl harboru taky věděl president i hlavní štáb USA a jediné co udělali, že poslali na cvičení letadlové lodě. A ztráty hodnot=lodě + lidské nebyli malé a získali předs noc z drtivých odpůrců (voliči=obyvatelé USA) války její drtivé zastánce...
Neříkám, že nemá pravdu Gerd nebo, že je ekonomický diletant (tím jsem myslel ty v TV co vše ví a znají a pro novináře komentují), ale pouze upozorňuju, že tvrzení o nepříjemných strátách je ošitné, protože nikdo neví co za to získáš a jestli je cena přijatelné, výhodná nebo hodně nevýhodná, ale musí se přijmout, protože je potřeba to udělat...

Zatím bez slepic

Spotřebitel prohraje vždy, ale ani ne tak kvůli ceně ropy jako kvůli vysoké spotřební dani.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nevím, jestli bude dnešní Leo K tady někoho zajímat. Množství nahozených témat se natolik košatí, že by se z článku dal vytvořit nástin hodně tlusté knihy. Jen jsem to dvakrát prolétl, je to jako celek na dnešní hranici mých možností. Ale rozhodně to za přečtení stojí. Jenže komplexní pochopení vyžaduje slušný štos načtených knih, včetně takových, které už dneska dávno nikdo nečte.

Celkové poselství článku je ale velmi zřetelné.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2019/09/16/shnilym-jadrem-neni-demo…

Zatím bez slepic

Budu citovat z toho textu:

"Když nějací dva pitomci ukradli a rozstříhali prezidentskou standartu, tak zbytek národa oněměl smutkem nad jejich charakterem. Přehnaná oslava symbolů je směšná, nacistická adorace symbolů byla obludná, ale krást národu symboly znamená připravovat ho o identitu. To jim nedošlo?"

Nechu byt hnusnej, ale kdyz si Leo nedoikaze uvedomit jednu zakladni vec a to, z ekdyz lidi maji tahnout za jeden provaz, potrebuji ony symboly, potrebuji jmenovité hrdiny adpo. Tak jak mam brat vazne zbytek, nad kterym lze polemizovat podobne...
Uznavam, ze dobre k zamysleni, ale ty myslenky viz moje citace, kdy absolutne ignoruje lidskou posychologii a chování z toho dělá pohádku co nelze brat vazne. Ale uznavam, ze tam jsou obcas zajimave informace ;)

Zatím bez slepic

Ten článek je skvělý, jen to chce z textu nevytrhávat, nebo při čtení nepřeskakovat. Když to udělám po vašem a vytrhnu, tak musíte uznat, že Leo si uvědomuje až moc dobře, že "... krást národu symboly znamená připravovat ho o identitu..." (jeho slova). Zesměšňuje nebo odsuzuje přehnanou adoraci symbolů.
Doporučuji trpělivě a pečlivě dočíst do konce. Zjistíte, že nejen že se Leovy názory nejspíš moc neliší od vašich, ale má je v hlavě perfektně srovnané. To vám chybí :-)

Zatím bez slepic

Dík, Alice.
Bezpodmínečný souhlas, ušetřila jste mi práci. :-)

Zatím bez slepic

Dobrý den Asfaltový holube,
vždycky se říkalo ..mluví rychleji, než myslí… dnes už někteří umí dokonce i psát rychleji, než myslet.  Nebo se nezrychluje psaní, ale zpomaluje myšlení? (Pod Vaším včerejším příspěvkem v 8:30 jsem Vám dnes něco málo napsala). Zdravím

Zatím bez slepic

Četl a celej, proto jsem psal, že dávám jeden příklad, ale je to tak přes celej článek, tedy hcce to číst co píšu...

A jak komentuješ "leo si uvědomuje", nějak když čtu to co jsem "vytrhl" lze chápat tak, že ví, že to lidé dělají, ale prý je to nesmysl, kdežto já říkám, není to nesmysl, je to základní kámen spolupráce, což je úplně jinej přístup.

Já chápu, po přečtení článku co chce říci, sdělit, ale jaksi nejsem schopnej přijmout jeho pohádkové teze, kdy jsem právě dle tebe "vytrhl s kontextu" informaci, ale já ji pouze dal jako ukázku, kde ukazuji odlišný přístup k tomu co existuje a jak se lidi chovaj. Jasně, výsledek co yb Leo chtěl chápu a souhlasím, ale nějak na základě svojí zkušenosti nedokážu přijmout jeho nástin cesty jako reálný, protože lidi takový nejsou, lidi jsou od základu lenošní, potřebují vize, hrdiny, vznosné cíle, hlídat, protože jsou sobečtí což není špatné primárně, dovoluje jim to přežít v době krize, kdy je omezený zdroj potravy, závidí což může být špatná vlastnot=at sousedovy chcípne koza nebo dobrá, soused má bazén, tak máknu a postavím si ho taky...
Jde o to, že tyto vlastnosti člověk má a "nedivit se", že někdo přistupuje k něčemu jinak, prostě to přjmout jako fakt a nesnažit se to změnit, převychovat natož vysvetlit, to lze pouze přijmout jako fakt a přizpůsobit se tomu, někdo rád holky jinej vdolky ;)

Zatím bez slepic