Převzetí moci

Autor
Štítky

Situace v Sýrii se opravdu vyjasňuje. A je to takový veletoč, že se tomu až nechce věřit. Syrští aktéři nám předvedli v přímém přenosu dokonalou šachovou partii jejímž výsledkem je šach - mat pro USA. Včera jsem měl rozpracovaný článek na co bychom v syrském konfliktu neměli zapomenout, ale není nic staršího než včerejší zprávy. Tentokrát jsem to ani nestihl vydat... 

Na druhou stranu jsem si s tím dal práci a tak alespoň shrnu pár nejdůležitějších bodů: 

1. Turecko dlouho předlouho peklo s Islámským státem. Přes Turecko šly zásoby, munice a zřejmě i americké peníze. Do Turecka směřovaly nekonečné kolony cisteren s ropou, neboť peníze nesmrdí a to ani v případě že jde o islámské fanatiky. Obchodní vztahy de facto ukončilo ruské letectvo, které ty nekonečné kolony ropných kamionů prostě rozstřílelo. Kontakty tím samozřejmě neskončily, ale na pouštních silnicích se od té doby nepohnula ni myš, aniž by o ní Rusové nevěděli. 

2. Islámský stát, Al.Kajda a další syrské skupiny byly dlouho předlouho v našem demokratickém a pravdomluvním tisku vydávány za umírněnou opozici proti Asadovi. CNN, BBC a České televizi to vydrželo přesně do toho okamžiku, kdy Islámský stát začal podřezávat americké a britské humanitární pracovníky (blahé památky džihádista John, neboli Mohamed Emwazi, narozen v Británii). Pak se sociální sitě stále více plnily videi z poprav zastřelením, podřezáním, sekáním hlav, přejetím tankem, upálením, utopením, odpálením trhavinou, rozstřílením brokovnicí. Pak přibyly i popravy mladistvých a mladiství popravčí. To už se nedalo úplně přehlížet a až v té chvíli se z demokratické opozice stali normální standardní hrdlořezové. Pokud byste chtěli zdroje - mrkněte třeba na web Drsný svět a podívejte se na videa z příslušných roků. 

3. Nějakou opravdovou syrskou demokratickou opozici jsem nezaznamenal. Ani na CNN, ani v ČT, ani na xenofobních serverech. Jen různé vrahouny, kteří neustále přejmenovávali své islamistické skupinky, aby to znělo přijatelně. Vlastně jediná opozice byli Kurdové, kteří se sice snažili o svojí Rojavu, ale proti Asadovi nikdy vojensky nevystoupili a nepopravovali mu vojáky ani civilisty. 

4. Pravým demokratům a podobným Scallopům to možná nepůjde pod fousy, ale mně vidlácky vůbec nedere nervy, že Asad tyhle hrdlořezné demokraty likvidoval jak na běžícím pásu. Vůbec mě nežere, že je před smrtí podrobil právu útrpnému, aby se dozvěděl, kde mají své džihádistické kamarády, zbraně a kde příště zkusí zaútočit, nachytat si otrokyně a podřezat další civilisty. A že je pak potichu odeslal k Alláhovi, stejně jako to pak po vítězném tažení proti Islámskému státu udělali i Iráčané, kteří milé islamisty dodnes věší po desítkách. 

5. Pokud Scallopové a jim podobní chtějí narušit moje vidlácké vnímání syrského konfliktu, není nic snazšího... mohou mi představit nějakou tu opravdovou a nefalšovanou syrskou demokratickou skupinku, kterou nechal Asad zlikvidovat. Ideálně takovou, která vůbec nevytáhla zbraně, nikoho nepopravovala, neodvozovala svůj boj od Koránu a podobně. Když ten Asad navršil takovou strašnou kupu mrtvol, jak bytostní demokratitvrdí, neměl by to být až takový problém. Případně, protože podobná skupina se bude fakt blbě hledat, postačí mi, když najdou nějakou ozbrojenou skupinu, kterou třeba platili američané a britové, která, ač se zbraní v ruce, nepekla s Islámským státem a nesnažila se dosáhnout svého masovými vraždami civilistů.  Takže šupky dupky na to... pusťte si Al Jazeeru a hledejte šmudlové. 

6. Jediní, kteří by se za alespoň vzdáleně dali označit za demokratickou opozici, jsou Kurdové. A kupodivu, ti sice byli ozbrojení, ale zrušili trest smrti a s Asadem se spíš jen "přetlačovali" než aby bojovali.  Své Rojavy se domohli tak, že ji Asadovi vyrval Islámský stát a Kurdové ji zase vyrvali Islámskému státu. Ale nevím, jestli se kurdští utopičtí levičáci, proti kterým byl Lenin bytostný kapitalista, mohou našim demokratům vlastně zamlouvat. Ostatek té údajné  demokratické opozice můžeme s klidným svědomím hodit do jednoho pytle a přát jim brzký pobyt s huriskami v ráji. 

Pojďme dál... 

Rusko vystoupilo na obranu Asada a jistě si pamatujete, jak na Kose Vlk velmi vážně řešil, jestli nezačne nějaká větší válka poté, co Turci Rusům sestřelili obstarožní bombardér. Já tehdy psal, že Rusko a Turecko mají dlouhé společné dějiny konfliktů i jejich urovnání ve kterých sestřelené letadlo hraje roli pěšáka na šachovnici, kterého stojí za to obětovat. 

A stalo se. Erdogan ustál puč a postupně se stal ruským kamarádem. Není divu, říkám já. Jestliže se vás pokoušejí vaši američtí kamarádi v NATO svrhnout (a tím pádem nechat zabít) tak jim to nezapomenete. Nikdy. Od onoho nezdařeného vojenského převratu je Erdogan americký nepřítel i když se umí ovládat a nedává to najevo. Umí být pragmatik, ale rozhodně na to nikdy nezapomene a neodpustí. 

Od té doby Rusko a Turecko spolupracují. Tu lépe, tu hůře, ale spolupracují. Navíc se k nim přidal Írán (ruské zprostředkování) netrvalo dlouho, Putin dosáhl přesně toho, co mu přineslo úspěch v Rusku. Stal se rozhodčím mocenského boje v Sýrii. Tu a tam někomu dá žlutou kartu, tu a tam pískne, ale jinak nechává mač rozehraný a vede ho směrem, který mu vyhovuje. Ztráty zanedbatelné, prestiž obrovská. Je moc pěkné koukat na reportáže ze severu Sýrie, kam přicházejí ti diktátorští ruští vojáci zrušit demokracii a ti místní je vítají a vítají, že se to ani v ČT nedá utajit. 

Včera jsme pak mohli vidět výsledek. Američané se dle rozkazu svého vrchního velitele stáhli a dneska už se po jejich základnách promenádují Rusové. Američané hráli roli oddělovače kurdskcýh a tureckých vojsk, teď už ji hrají Rusové. Asad, který neměl dost sil, aby s Kurdy bojoval, dosáhl svého, protože proti Erdoganovi je to beránek nejmírumilovnější. Erdogan naopak nebude mít na hranicích Kurdy, ale Asada a to je proti Kurdům beránek nejmírumilovnější.

Svým způsobem se zase tak moc nezměnilo. Turci na Kurdy stříleli z děl už mockrát. Už mockrát překročili hranice a zase zalezli. Už mockrát pouštěli na kurdská města Islámský stát (Kobáni). Mockrát se pak pod tlakem větších hráčů museli stáhnout nebo prostě změnit přístup. Vlastně se stalo jediné... Amíci jsou v tahu. Jejich základny jsou v tahu a v poli toho moc neudělají. Co si myslí Trump, to nevím, ale Putin se zase chechtá, až se Kreml otřásá, protože na Američany si troufnout nemohl ani on. Turci to vyřešili za něj  a američané zase zjišťují, že jsou zase o trochu menší velmoc než si mysleli. 

Každý vlastně něco dostane... 

Putin má své zájmové území bez USA a má úžasného trojského koně v NATO. Kolář s Jakubem Jandou může klidně spát. K čemu by Putinovi byl obstarožní prezident nad hrobem v republice zvící velikosti necelé Moskvy, když má sultána samovládce s druhou největší armádou v NATO, relativně mladého a bezskrupulózního.... Nač chodit ke kováříčkovi.... 

Asad má Sýrii skoro kompletní. Vzhledem k tomu, že před pár lety měl jen některé čtvrti v Damašku a bezprostředně mu hrozila hnusná smrt, je to obrovský pokrok. Co je proti tomu pár kilometrů pouště u tureckých hranic?  

Kurdové dostali přes hubu, ale přežijí to. Rojava nebude, ale pořád ještě mají vlastní správu, vlastní vojáky a na nové syrské a ruské kamarády si nakonec rádi budou muset zvyknout. 

Turci pustili na Kurdy hrůzu a mají pod kontrolou hranici i pěkný kus za ní. To by na vítězný dojem pro istanbulskou lůzu mohlo stačit. Za pár let se to s Asadem doladí... 

Džihádisté jsou nahraní, protože přesně to je podle mě cena, kterou bude muset Erdogan Rusku a Sýrii zaplatit. Brzy se dočkáme dalších rozstřílených nemocnic v Idlíbu, ale nikdo s tím už nic nenadělá.  EU dostane novou uprchlickou vlnu, protože Sultána se musí kritizovat s velkým klackem v ruce a útočit na něj skutečně "masivní letákovou kampaní" nemá moc smysl.  A jsem vážně zvědavý, jak nám  budou tentokrát vysvětlovat, že jsou to uprchlíci před řezníkem Asadem. 

Trump má ukončenou další nesmyslnou válku, ale asi mu to moc nepomůže. 

 Dokonce i Česká republika na tom chvíli vydělá. Naše Superby se nebudou montovat v Turecku...

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Eva Bílá
Adam Černej
ve společném hříšném reji.
Nevinnost s hříchem,
jing a jang,
do nekonečna dalších možností,
vše v šedi splyne,
zahalením se skryje.
A stříbrný vítr
vše odvane
vše pomine.
Jednou snad
vyvanou.....

Zatím bez slepic

Europoslankyně par excellence !!!
Zvolit si pro volební kampaň cizí neštěstí je vrchol hnusu !
A lidovečtí voliči jsou debilové !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Trump má ukončenou další nesmyslnou válku, ale asi mu to moc nepomůže. - Bude se moct vykazat pri volbach, ze ukoncil jednu Obamovskou valku. To bude plus u domacich volicu.

Zajmy Trumpa a normalnich americanu jsou neco jineho nez zajmy Obamy/Hillary/Wall Streetu

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Takže miliardář Tramp má stejné zájmy jako obyčejní Američané?

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chce jima byt znova zvolen, musi jejich zajmy hajit at chce nebo ne.

Zatím bez slepic

A my ho tady musíme strpět? Proč? To je ono obohacení? Zavřít dolů do dolu až zbělá.

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Trump nemá byznys postavený na válečném průmyslu, ale v reálné ekonomice. Trumpuv byznys pojede, když pojede ekonomika běžného obyvatele USA. Takže vlastně jo, ve srovnání s ostatni nabídkou se zájmy Joa Average nejvíc protínají s Trumpem.

Krom toho si myslím, že Trump má prezidentství jako hračku na důchod. Trochu jako nas hradní ještěr.

Zatím bez slepic

Bohužel Zemanovi nyní opravdu dobře není, a Kartous už se třese na předčasné volby.
Tak uvidíme, co ta "rekondice" svede.....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Prohrabat se oficiální fake new nestačí. Pro objektivní úsudek jsou zapotřebí výstupy z jednání Rusko, Turecko, Irán, což je asi u nás zakázáno zveřejnit.
Zajímavý je zásadní obrat USA v konfliktu. Důvody asi budou jiné, než je neoprávněný pobyt amerických vojsk na území Sýrie.
Myslím si, že Erdogan, po puči na něj, v kterém mají USA určitě prsty, jedná tvrdě. Docela bych věřil, že jde o americké základny v Turecku, nad kterými nemá Erdogan kontrolu, případně o setrvání Turecka v NATO. To už má patřičnou váhu.

Zatím bez slepic

Tim myslite Trumpovu administrativu nebo deep state?

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Role policajta už se američanům zajídá. Stojí to nekřesťanské peníze, které jde doma lépe využít.
Zájmy zbrojařů, a jejich politických zástupců, na obou politických pólech, jsou opačné. A jejich argumenty jsou také silné. Pro USA znamená zbrojní průmysl největší hospodářský přínos. A zájem světa o zbraně přímo souvisí s tím, jak se to navzájem ve světě mele.
Trumpovi nezbývá, než kličkovat. Zatím se mu daří. Především proto, že vidí, jak počet států, které USA nenávidí pořád narůstá. Pro prosperitu země je takový vývoj neudržitelný.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Z dnešního Macka:
EU táhne na Turka. Tanky a stíhačky poháněné elektřinou z obnovitelných zdrojů vyrážejí, samozřejmě jsou už dávno zbavené všech plastových součástek, které nahradilo dřevo a bambus, bombardéry poháněné solární energií zasypávají protivníka bombami, která humánně nevybuchují, aby náhodou někoho nezranily, v čele invazních jednotek, dovezených na bojiště plachetnicemi bez uhlíkové stopy, jsou úderné jednotky složené z příslušníků všech 186. pohlaví v uniformách pro těhotné lidi a celé té hrozivé síle velí udatná Ursula von der Leyen. K smrti vyděšený Erdogan vzápětí prchá do Mekky.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jiz Mladek vymyslel samopaly na elektrinu. Jen s prodluzovackama byl problem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Táhni provokovat jinam, zjebe. Můžeš jít zalézt do nějaký elfí prdele - třeba rovnou šéfovi Kartousovi, Jandovi, Štětinovi, nebo někomu z tvejch spřízněnejch duší.

Zatím bez slepic

To patřilo provokatérovi a bonzákovi "rk", aby nedošlo k mýlce

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nějakou opravdovou syrskou demokratickou opozici popsala Monika MacDonagh-Pajerová v rozhovoru pro DVTV někdy před rokem, kde říká, že všichni "demokratičtí" politici ze Sýrie už jsou mrtví.

Její otec je fotograf Ota Pajer (bratr fotografa Alana Pajera), mladší sestra je politička Liberálně ekologické strany Kateřina Bursíková Jacques (biomasa) a dědeček byl kameraman Jan Roth. Její matka Olga Sozanská byla dlouholetou předsedkyní Národního dobrovolnického centra Hestia. Současným manželem její matky je sochař a malíř Jiří Sozanský.
Je vdaná za Ira Petra MacDonagha, spolu mají syna Tomáše. Z předchozího vztahu s Jiřím Smetanou má dceru Emmu Smetanu.

"Elita" jako vyšitá.

Zatím bez slepic

Putina v Saudi a v Abu Dhabi, podepsali Rusové hafo smluv, z nichž nejdůležitější jsou ty o vstupu Saudů do ruského petrochemického průmyslu penězi, takže všechny sankce omezující Rusům přístup k investičním penězům pro podporu ropného průmyslu se staly směšnými.

Zatím bez slepic

No Scalop a rk by měli pochopit, že za komunistů zde bylo skvěle(vyjímám hnusná padesátá léta) když nám ta naše "milá" opozice zde narostla do hrůzných rozměrů. Nebo, že by komouši přeci jen nebyli tak zlí? Proč na ně pravdoláskaři tak útočí? Vážit by si jich měli, mravokárci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Asi nikdo si nemyslí, že by Kurdové nebyli rozděleni na „kavárnu“ a ty ostatní, jako lidé ve všech zemích na celém světě. Opět je to boj GP se státní elitou US. Po tom co se US státní elita snažila zbavit svého sluhy Erdogana, přešel tento na stranu GP. Zrušení Kurdské kavárny, která pracuje pro zájmy US státní elity (jako ta „naše“) je první práce a zavděčení se Erdogana Globálnímu prediktoru. Umravněním Kurdé kavárny se v regionu, mimo jiné, posílí prestiž Iránu, do kterého je postupně přesunováno řízení z Vatikánu (jedno ze dvou křídel GP).

Zatím bez slepic

To byl Pjakin, nebo jste to vzal po něm?
(Už jsem ho dlouho nečetl)

Zatím bez slepic

Pjakina sleduju již několik let, v součastné době jsou na levanetu přepisy jeho pořadů od roku 2014, když to čtu zpětně tak se moc nepletl v těch rozborech co bude až.... Např. když vyměnili Savčenkovou, tak říkal "však oni si ji zavřou sami".

Zatím bez slepic

Všichni pochybovači o KSB by si měli tyhle staré relace přečíst. Je opravdu málo věcí, které Pjakinovi nevyšly. Navíc se znalostí KSB ani toho Pjakina k předpovědi, co se bude v Sýrii dít, nepotřebujete.

Zatím bez slepic

In reply to by Ziim (neověřeno)

Trvalý odkaz

Trochu mu nevychází Donbas. To, že jednou to tak dopadne jak říká , věřím taky, ale už to podle něj mělo být dávno.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

...v každém případě to ale silně naznačuje, že se Turecko na současném postupu se Sýrií (a Ruskem a Íránem) dohodlo… poté, co americká armáda opravdu narychlo, od nedojedených snídaní, odešla ze svých základen v oblasti, zničily dvě americké stíhačky někdejší cementárnu francouzského koncernu Lafarge u Kobani, kterou využívaly jako sklad munice…

→ zatímco se tedy zdá, že na severovýchodě Sýrie vše běží tak, jak bylo v zákulisí dojednáno, skutečná válka propuká v USA… Sněmovna reprezentantů poměrem hlasů 354 ku 60 odhlasovala (nezávaznou) rezoluci, která vyzývá k obnovení americké ochrany Kurdů před Tureckem… pro rezoluci hlasovala celá Demokratická strana i většina důležitých republikánů… jinými slovy, Demokratická strana jednomyslně odmítá jakýkoli Trumpův pokus o ukončení jakékoli války a stažení vojáků za jakýchkoli okolností… mluví se o „Trumpově Saigonu

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To Erdoganovo postesknutí, že není spravedlivé bránit mu v přístupu k atomovým zbraním nebude jen tak. Že by se chystal zmocnit se těch, co už v Turecku jsou?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"...šach - mat pro USA."..........EU dostane novou uprchlickou vlnu,"

Je to všechno hezké, ale my žijeme v té EU a to dost malér je.

Erdogan se svým cílem netajil a to nejen v Sýrii u těch Kurdů.
Za sebe se domnívám a mohu se plést, že nyní možná přijde na západě zase doba "Erdogan musí jít".
Navíc čistkami si vytvořil Erdogan nepřátele i vnitřní...
Pro západ by byl ideál přes Haag, i naši ostudu na jeho hlavu....

Postup Ergogana s plnou silou i naivním doodhalil, že není "císař pán jen nahý", ale ten z EU se chová jako bezmocný vystrašený a vydíratelný žvanil, kterému možná nikdo nic o plánech ani jen neřekl...
I NATO je teď už jen slupka, společného nic moc nevidím, jen partikulární zájmy jednotlivých států....
V EU si tohoto musel nyní všimnout i nejeden elfí hlasatel té jediné a pravé pravdy....
A tato skutečnost by nás měla spojit a EU by měla přehodnotit, kdo je nepřítel (Rusko to není).....
Jinak můžeme jen rozdělení a rozhádaní čekat, až si nás bohové jiné kultury, ideologie a práva nejpozději po přečíslení přeberou!

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Především spolupráce Německo - Rusko.
USA do toho hodily vidle - přes Ukrajinu. Argumentovaly především tím, že spojenectví Německo - Rusko může být nebezpečné.
Pro EU to znamenalo definitivní konec samostatné politiky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je to všechno hezké, ale my žijeme v té EU a to dost malér je. - No a co jste z toho kdo vyvodil?

Zatím bez slepic

1. že jsme v prdeli
2. že jsme v prdeli
3. že jsme v prdeli...

Zatím bez slepic

Za mne, že bez Ruska jsme zase v prdeli.

Zatím bez slepic

https://www.echo24.cz/a/SVxqi/trump-psal-erdoganovi-at-neni-ohledne-syr…

https://www.echo24.cz/a/SsQjY/usa-v-ramci-stahovani-ze-severu-syrie-bom…
Odtud kopíruji, pořadí následné cesty také něco ukazuje:
"Dnes budou s Erdoganem v Ankaře o situaci na severu Sýrie jednat americký viceprezident Mike Pence a ministr zahraničí Mike Pompeo. Ten následně v pátek podle agentury Reuters zamíří do Izraele, kde se setká s premiérem Benjaminem Netanjahuem, a poté do Bruselu na setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem."

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Erdogan jim vzkázal, že jedná jenom s prezidenty.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dnes rozhovor se Spencerovou pro Parlamentní listy.
Přece jenom se orientuje v současných válečných oblastech lépe než my tady. Jezdí tam, mluví patřičnými jazyky, kontinuálně sedm dní v týdnu sleduje tamní i globální cvrkot :

„Putin díky nám vítězí. Zvykejte si.“ Spencerová a sever Sýrie: Všichni už se dohodli kromě nás. S Kurdy je to jinak:

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/-Putin-diky-nam-vite…

Zatím bez slepic

"Takže si na to zvykněme, že Putin na nás bude „vydělávat“, dokud mu to budeme svou hloupostí umožňovat. A to ani nemluvím o tom, že si Rusko na rozdíl od Západu v oblasti vydobylo renomé partnera, kterému lze důvěřovat a na kterého je spoleh. Proti tomu naše věčné sebeujišťování, jak hájíme ty správné demokratické principy a lidská práva, ale v reálu skutek utek, ze všeho nejvíc evokují cimrmanovské, „když se nepochválím sám, nikdo to za mě neudělá“…"

Uvědomuje si takové rk nebo scallop, že na Kydech je to tady samej EU patriot?

Že nám vadí, že EU je ve stavu, v jakém je? Že místo boje o rozhodovací pozici ve světovém cvrkotu bojuje s počasím, místo posilování obranyschopnosti a účinné ochrany vnějších hranic řeší mundůry pro těhotné vojačky a procenta biopřísad do paliva tanků?

Zatím bez slepic

žijete třicet let ve lži, co nazýváte pravdou a v nenávisti, které říkáte láska, nelze se divit ani té tzv."objektivitě" ČT....☺

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pro USA to není, dopředu se s tímto postupem počítalo, a byl tak domluvený. I Usa budou z této nové situace těžit. Jen Trump ještě před demokraty neodkryl všechny karty.
Čeho bych se ale obával tak je slabá evropa, položme si otázku:kde bude další válčiště když se to blízkém východě vše pomalu uklidňuje, myslím že naše část světa je tak bezbraná že by to přece byla škoda toho nevyužít, lidí je dost, děl a tanků málo zbrojařské firmy a velcí bankéři na destabilizaci Evropy vydělají balík.

Zatím bez slepic

In reply to by Banny (neověřeno)

Trvalý odkaz

v Africe. Tam se nikomu nic nechce.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

http://casopisargument.cz/2019/10/16/utoky-na-saudska-ropna-zarizeni-bu…
Tak toto je jeden z výstupů Rusko Sadskoarabských jednání. Souvisí to mimo jiné i s dohodou o investicích Saudů do Gazpromu a účasti Rusů v jakési "privatizaci" Aramca? Bude zajímavé sledovat co Rusko zjistí.
Mám za to, že veškeré konspirace jsou čajíček proti tomu čeho začínáme být právě svědky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Štefec není blbec ani propagandista.
On je doopravdy vojenský analytik.
To znamená, že se nezabývá ani morálními aspekty na té či oné straně.
Konstatuje fakta.
Nehezká fakta.
************************
Mimochodem - tuším i VIDLÁK se domnívá, že ono území, které se snaží Turecko anektovat, je kus pouště.
Realita je, že je tam ropa
a voda (!!), která je zde možná ještě cennější
a dají se zde pěstovat potraviny/obilí. Pro Syrii, resp. mnoho jejich obyvatel otázka života a smrti, pro jiné otázka kšeftů a moci.
***
Pokud máte čas, mrkněte na odkaz, zajímaly by mě i vaše názory. Na článek, resp. na jeho věcnou stránku. Nikoli na nebožku Morálku či komatózní mezinárodní právo.

(Upozorňuji zvl. na tu třiapůlmiliónovou invazní armádu ze všech koutů planety.)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je jasné že Turci si vytvoří u svých hranic 30 km pásmo bez Kurdů a dál nepůjdou. Na to jim bude stačit pár dní.
Syrie (Asad) s pomocí Kurdů obsadí zbytek
Amerika (Trump) a Rusko (Putin) to budou jistit a budou mírotvorci
Kurdové dostanou nějakou autonomii v Syrii
Jen jedna katastrofa může nastat: tisíce vojáků islamského státu se nějak dostanou do EU

Zatím bez slepic

-Může nastat nebo nastane?
- Jenom tisíce vojáků ? Nebo statisícový předvoj?
- "Naše" katastrofické scénáře - nebo "cizí" scénáře naší katastrofy ?

Zatím bez slepic